Page 1

LA TERANYINA CEIP SANT DOMÈNEC LA RÀPITA REVISTA ESCOLAR ANY MMX NÚM 11


LA TERANYINA

Juny 2010

CAPÇALERA Edita:

CEIP Sant Domènec Cr. Montanyans, 4 08730 La Ràpita Redacció: Aula d’informàtica, 1r pis Telèfon: 93.898.04.00 Adreça electrònica: www.xtec.net/ceip-sant-domenec-la-rapita/ Equip de redacció: Vanesa Holgado, Sílvia Nohales, Marta Zarauza Col—laboradors: AMPA, Biblioteca, alumnat i professorat del CEIP Sant Domènec Col—laboració econòmica: CEIP Sant Domènec Tiratge: 180 exemplars

ÍNDEX Pel Davant ................................................................pàg 3 Hem treballat: P3 ..............................................................................pàg 5 P4 ..............................................................................pàg 7 P5 ..............................................................................pàg 9 1r ...............................................................................pàg 11 2n ..............................................................................pàg 13 3r ...............................................................................pàg 15 4t ...............................................................................pàg 17 5è ..............................................................................pàg 19 6è ..............................................................................pàg 21 Biblioaccés ...............................................................pàg 28 Biblioteca cuc cruc ...................................................pàg 29 Pàgina Verda ............................................................pàg 31 El Racó de l'AMPA ..................................................pàg 32 Endevinalles..............................................................pàg 34 Per els més petits.......................................................pàg 35 El Concurs Barrina-Barrina ......................................pàg 36


LA TERANYINA

Juny 2010

PEL DAVANT

H

ores d' ara ja podem dir que la nostra escola ha estrenat hort escolar. Per això

volem agrair des de

la revista la col·laboració

de les famílies que de manera

desinteressada ens van ajudar en aquests inicis bé sigui llaurant la terra , adobant-la o, fins i tot, assessorant-nos en la primera plantada.

-

o

ooohh! Les nostres verdures i hortalisses no creixen!!!!!

Quina decepció! Malgrat els esforços i les bones intencions, les nostres plantes s' han quedat raquítiques i els resultats han estat molt pobres. Sort de les faves! La collita de faves ha estat satisfactòria i ,fins i tot, la Bea les va poder fer servir com complement per a un acompanyament del segon plat. També hem collit algun enciam però els nens i nenes de primer han decidit que ells mateixos faran una amanida a l'aula i se la menjaran.

R

aves? Pastanagues? Pèsols? Sí , sí, aquests productes també es van plantar i

podem dir que quasi bé ni han tret el nas. Voleu saber per què ? Tot un misteri per uns afeccionats a l'horticultura com nosaltres!Un simple cop d' ull d' un entès ens va donar la resposta.

T

ot i que vam treballar i adobar la terra la gran quantitat de sorra


LA TERANYINA

Juny 2010

i pedres donen una gran capacitat de drenatge al sòl de manera que les primeres pluges se'ns van emportar la poca capa de terra bona i fèrtil que teníem. Ara ens toca preparar-nos per al curs vinent. Ja hem programat l'actuació que cal fer: rebaixarem el nivell del sòl de l' hort i el reomplirem de terra adequada per a què el curs vinent puguem gaudir d'una excel·lent collita.

QUE LES VERDURES I HORTALISSES US ACOMPANYIN TOT L'ESTIU!!!!

La Comissió de Laboratori


LA TERANYINA

Juny 2010

ELS PÈSOLS


LA TERANYINA

Juny 2010

CLASSE DE LES MARIETES - P3


LA TERANYINA

Juny 2010


LA TERANYINA

Juny 2010


LA TERANYINA

Juny 2010


LA TERANYINA

Juny 2010

CLASSE DELS ESQUIROLS - P5


LA TERANYINA

Juny 2010

L'HORT A principi de curs va venir un senyor i ens va ensenyar a plantar un hort (Núria). La classe de primer vam plantar enciams.( Osama). Ens va ajudar l' Andreu.(Pol). Va cavar la terra i nosaltres plantàvem els enciams petits. (Yago). Tenien només tres fulles (Pau). L'encarregat verd i dos ajudants més els anàvem regant.(Leire). Però vam regar poc perquè a plogut molt (Ainhoa Mañé). Després d'uns quants dies els enciams s'han fet més grans (Alex). A mi m'agraden molt els enciams (Laia). Hem tret les males herbes (Marc). Quan vam treure les herbes vam trobar dos bolets (Abril). Aquests enciams els farem servir per una amanida i ens els menjarem a la classe. (Alex). A l'hort hi ha una pila de terra perquè l'any que ve plantarem més coses.(Vitaliy). Hem conegut l'Andreu i ara sabem com tenir cura i regar els enciams (Andrea). L'hort també ens ha servit per estudiar les plantes. Hem vist les arrels, la tija i les fulles.(Ona). Dels enciams mengem les fulles,(Ivan) però d'altres plantes mengem l'arrel com les cebes o les pastanagues.(Griselda). També hem observat un llimac. Es mengen els nostres enciams i els agraden tant com a nosaltres.(Marina) M'agrada molt l'hort. M'agrada molt plantar i tenir moltes plantes: pèsols, tomàquets, carbasses... (Vinyet). M'agradaria plantar faves i maduixes (Eva). A mi també (Marina), i també coliflors (Arnau). Jo vull tornar a plantar enciams (Carla). Doncs jo pastanagues. (Ainhoa Romera).


LA TERANYINA

Juny 2010

Peu de foto:Alumnes de primer a l'hort amb els enciams. 1R DE PRIMĂ€RIA


LA TERANYINA

Juny 2010

L' HORT DE L'ESCOLA A l'escola tenim un hort i a la tardor tots els nens de l'escola, des de P3 a 6è vam anar a plantar. Cada classe té el seu espai i va plantar una verdura diferent: raves, bròquil, enciams, pastanagues, alls, faves i la nostre, la coliflor. L'avi de la Marta, el senyor Andreu, ens va ajudar a plantar les coliflors. Va fer un forat amb una aixada i després hi va posar el planter, vam fer una muntanyeta i vam apretar bé la terra i, després les vam regar. Com que si no les ragem no creixeran, hem vigilat el temps i, quan no plovia , anàvem a regar. Hem estat cuidant l’hort però ara ja no el ragem. Nosaltres no hem pogut collir res, perquè la terra no estava en condicions suficients i al nostre tros no li donava el sol, i com que les plantes el necessiten, s'han quedat petites. Els de 5è han collit mongetes i els de 6è faves. També tenim un contenidor per fer compostatge. Allà hi llencem totes les pells de les fruites i les verdures que no s'han menjat. A les hores el tapen i els cucs s'encarreguen de menjar-se les sobres i després ho barregen amb terra i adoben l'hort. És un adob natural per que les plantes creixin. A nosaltres ens ha agradat tenir l’hort. Hem estudiat les plantes i sabem el que costa fer que creixin. Hi has de fer moltes coses i tenir molta paciència.


LA TERANYINA

Juny 2010

2N DE PRIMÀRIA


LA TERANYINA

Juny 2010

CONVERSES A L’HORT Un dia de tardor , els nens i nenes de l’escola Sant Domènec de La Ràpita , amb l’ajut de l’avi del Bernat Casañas i de l’avi d’en Carles i Eloi Casado van plantar uns plançons a l’hort de l’escola. Passat un bon temps i després de molts dies de molta pluja , poc sol i molt , molt de fred , les plantes van anar creixent. Un dissabte festiu d’hivern ,un dia estrany, un dia que feia molt sol i mira que era estrany el dia , feia fins i tot calor !!!!, es va produir un fet molt graciós davant de l’hort, que ara us mirarem d’explicar : Ui !!, - exclamà la coliflor – Quins cabells més arrugats que tinc ?. L’api li contestà : - No veus que llargs i llisos els tenim nosaltres ?, potser haurem d’anar a visitar el nostre estilista . Amb aquesta , la ceba que diu : - Mira, mira, !! nosaltres ens hem aixecat amb tots els pels de punta . Quina por que fem !! , i que despentinats que anem nosaltres – van contestar tota una renglera d’enciams. Nosaltres només tenim dos pels ,ben llargs i estirats , i no protestem !! – van dir els alls amb una veu burleta . Donc mira que en tenim pocs de cabells nosaltres , però són molt gruixuts i boteruts – van afirmar les faves tot rient. Ep, ep !!! , arrugats, arrugats, nosaltres els portem arrugats !! – cridaven les escaroles amb molta força. I nosaltres què hem de dir ? – es preguntaven els pèsols - que som ben calbs !!. De cop i volta es va sentir un fort soroll i començà a arribar una forta olor de menjar i tornem-hi ,totes les plantes van començar a dir la seva : Api:- Nosaltres donem un bon gust a la sopa !!. Ceba:-Siii !! ,olora , olora , què et sembla aquesta olor tant forta.


LA TERANYINA

Juny 2010

Escarola :- Tenim una combinació amb el vermell !!. All:- Fem molta pudor !!. I ho curem tot !!. Faves:- Si et toquen per Reis, has de pagar el tortell !!. Enciam:- Som cosins de l’escarola, i si no en trobeu a la botiga , ja hi som nosaltres !!. Pèsols:- Servim per acompanyar el menjar !!. Coliflor:- Si en tasteu molta , buff !!, quin mal de panxa !!. Ceba:- si em peleu, segur que plorareu !!. I durant molta estona van anar dient la seva i cada vegada reien més fins que va arribar l’hora de dinar i cada planta va anar al seu tros i es van atipar de l’adob que els nens i nenes cada setmana anaven deixant. Va arribar la nit i ... la vida seguia el seu camí i les plantes anaven creixent i esperant el bon temps per poder fer petar la xerrada. I conte contat , ....conte explicat.

3R DE PRIMÀRIA


LA TERANYINA

Juny 2010

Bròquil verd i bròquil morat La classe de quart, la classe del Castellot, vam plantar bròquils de dos tipus: verds i morats. Tot i que no s' han mort hem de dir que no n'hem collit ni un.Pràcticament estan de la mateixa mida que quan els vam plantar el mes d'octubre. Sembla ser que la terra del nostre hort és massa pedragosa i no han pogut créixer bé. De tota manera hem decidit que us parlarem del bròquil. Com es pot menjar? Es pot menjar crua, adobada en vinagre o cuita. Beneficis de menjar bròquil Menjar bròquil protegeix contra els problemes d'estómac més habituals relacionats amb la gastritis, l'úlcera i fins i tot el càncer d'estómac. Ho diu un estudi científic fet pels Estats Units. Recepta de bròquil per a 4 persones Utensilis: Una olla grosa, una escorredora i una safata per posar al forn. Elaboració: Bullim el bròquil amb aigua i sal i mentrestant posem a bullir els ous i també les patates .Tot per separat ,cada cosa en un casso diferent. Un cop tinguem el bròquil bullit , l´escorrem bé i el trossegem i reservem en un bol. Després escorrem també les patates i les posem en el bol amb el bròquil. Després agafem els ous durs i trossejats , els afegim al bròquil i patates. Ho barregem bé , amb compte de no trencar massa el bròquil i les patates , i un cop barrejat ho posem en una safata Posem formatge ratllat per sobre i ho deixem al forn una estona a gratinar.

BON PROFIT!!!


LA TERANYINA

Juny 2010

Quins nutrients ens aporta el bròquil?

Poques calories Gens de coresterol Vitamina B3 Àcid fòl·lic Vitamina C Calci lode Us animeu a menjar bròquil?? 4RT DE PRIMÀRIA


LA TERANYINA

Juny 2010

L'hort de l'escola L'hort de l'escola es va començar a l'octubre. Per això els cultius són d'hivern. Nosaltres vam plantar faves, pastanagues, apis, rabes i julivert. L'hauriem d´haver regat un cop a la setmana però com que aquest any ha plogut molt, no hem hagut de regar-lo gaire. El cultiu que s' ha fet més gran és la fava.

De primer vam sembrar una llavor de fava una mica enterrada sota terra. Aviat va crèixer la planta ,té una tija força gruixuda i verda. La planta ha arribat a fer uns 70 cm d' alçada.

La fulla és de color verd, la forma és ovalada acabada en punta i amb el contorn llis. La fulla té els nervis molt marcats,fa olor forta de fava.

La flor va sortir cap a finals de febrer i era petitona i blanca amb alguna taca negra.

A finals d´abril i maig va sortir el fruit:una beina molt gruixuda d' uns 12 cm de llargada i verda on a dins hi ha les llavors. Les llavors són les faves que ens mengem. Les faves són un llegum aplastat i en forma ovalada.. A cada beina trobem cinc o sis llavors o faves.

Una part de les faves ens les vam quedar els alumnes de Cicle Superior, i l'altra part és pel menjador de l'escola. El dilluns 24 de maig la Bea, la nostra cuinera, les va fer amb les mandonguilles. Estaven boníssimes!!!


LA TERANYINA

Juny 2010

5È DE PRIMÀRIA


LA TERANYINA

Juny 2010 EL NOSTRE PAS PER L'ESCOLA

L'escola és molt divertida, fas amics, aprens, però, també hi ha mals moments, però pocs. He passat 5 anys a l'escola vella, ara, la veig sola, necessita la nostra alegria, la dels nens. Fa 2 anys que hem canviat d'escola, aquesta és més alegre que la vella. Hi ha hagut molts canvis (sense contar el de l'escola), de professor/a, nous alumnes i, noves tecnologies. La meva assignatura preferida és, mates, tot i que socials i E.F...també m'agraden. Trobaré a faltar l'escola, però, també tinc ganes d'anar a l'institut!!! Aleix Fontanals Tot aquest temps des de P-3 fins a 6è. M´ha agradat conèixer professors i companys durant tot aquest temps. Recordo que vam protestar per l' escola nova, ens agradava tant l'escola vella!, però després vam dir: −

Què bonica és!

M'agradat molt l'escola, la trobaré a faltar. Èric Carretero M'ha agradat tornar a l'escola, per tornar a veure els meus amics abans d'anar a l'institut. Com que m'havia anat de l'escola, tornant he fet més amics encara. Ara, estic content d'anar a l'institut per fer noves amistats. Yoann Chedeville Adéu escola. Jo marxo i tu et quedes i ja no ens veurem més perquè tu ets una escola i jo marxo a l'institut, només ens veurem dos dies i de moment cinc però només puc dir: −

Adéu ! Mestres de totes les classes, de tot el col·legi. M'heu ensenyat un munt

de coses durant aquest dos anys en aquesta escola. Tinc molts amics i amigues, el doble o el triple de quan vaig venir. Oriol Bosch


LA TERANYINA

Juny 2010

Fa 9 anys que vaig venir a aquesta escola , bé , no, he estat set anys a l'escola vella i dos a la nova. A l'escola hi ha hagut moments de tots , de bons i de dolents. D'aquí poc, als meus companys i a mi ens en passarà un de dolent?!. Haurem de marxar cap a l'institut Eva Casañas El dia que vaig venir, vaig trobar que l'escola era molt gran que hi ha moltes mestres i un mestre que és l'únic. Quan vaig passar uns dies a l'escola em vaig trobar que és molt “guapa” i que els anys que estava me'ls he passat molt bé. També m' han agradat les classes que hem fet tots aquests anys que estava ( com informàtica, música, aula d'acollida, fer català, fer castellà, etc). Ara aniré a l'institut. Aicha Bahssain Estic bastant trista per marxar d'aquesta escola. He après molt durant tots aquests anys, i , per a mi, les millors professores d'aquests anys han estat la Marga, la Magda, i la Montse...no vol dir que les altres professores d'anglès i de música no m'hagin agradat!! Però en aquests moments el més important per a mi no és qui m'ha agradat o no, és que cada any passa una desgràcia, els de sisè marxen, i aquest any ens ha tocat a nosaltres! No voldria marxar mai d'aquesta escola. Aida Garcia Aquesta escola m'ha encantat. L'únic que m'agradarà d'anar a l'institut serà que si la Magda ens posa deures a l'estiu no caldrà que els fem. Enyoraré molt la ràdio i ser tècnic. Aida Tort Miró


LA TERANYINA

Juny 2010

Jo vaig venir a l'escola des de P-3, i ara ja marxo cap a l'institut. Nosaltres, els de sisè només hem pogut gaudir dos anys en aquesta escola nova. De l'escola vella tampoc me´n oblidaré.. Aquest pas per l'escola CEIP Sant Domènec m'ha agradat molt !! Alba Pardo Jo fa 8 anys que vaig venir. A mi primer m'agrada més l'escola perquè et deixen fer els deures a classe, a l 'institut no et deixen , això m'ho ha dit el meu germà. Jo no vull anar a l 'institut perquè hauré de fer tota la tarda deures i a mi m'agrada sortir al carrer a jugar amb els amics. Però l'escola m'ha agradat molt. Alejandro Gregorio El pas pel CEIP Sant Domènec m' ha agradat molt , molt i , he tingut molta sort perquè els companys de la classe són molt sociables . Gràcies a això, sempre he tingut un amic darrere meu. Alejandro Barrachina Aquesta escola m'ha semblat molt divertida, però algunes classes són una mica aburrides, tot i això m'ha agradat molt ser aquí. Espero que a l'institut no ens posin gaires deures, però em sembla que ens en posaran més que aquí a l'escola. Anna Solé Repiso

Tota la meva vida des dels 3 anyets he anat a l'escola. Dels 3 als 8 anys he estat a l'escola vella, i dels 9 als 12 a la escola nova. Hi ha hagut bons moment, com per exemple: les excursions, les colònies... I també mals moments, com per exemple: els càstigs, les hores de socials... Carla Tort Miró


LA TERANYINA

Juny 2010

El meu pas per l'escola m'ha agradat molt . I que ara em fa molta pena marxar . Però la vida es així, uns marxen cap a l'institut i d'altres es queden. Jo he estat molt bé en aquesta escola. Joan Caralt

Sóc en aquesta escola des de la guarderia i sempre m'ha agradat molt , però ara ja estic a fi de curs , i quan abans volia anar a l'institut perquè pensava que l'escola era dolenta , ara ja no vull perquè m'han explicat com és i m'ha semblat molt dur . Quan hi hagi d'anar enyoraré aquesta escola . Tampoc podré gaudir més de la preciosa escola nova . Laia Sala Estic molt contenta d'aquesta escola encara que hagi arribat ara mateix. L'escola és molt maca, tinc molts amics. I estic molt trista perquè aquest any arribaré a l'institut. Maria Luisa Pérez El setembre de 2005 va començar el meu primer any per l’escola . Des del primer dia fins a l’últim

tots els dies han estat emocionants . Però alguns a part de ser

emocionants també han estat especials. Com el meu primer Nadal a l’escola o com veure que celebraven Sant Jordi. Mohamed Hansari Ja fa 9 anys que estic en aquesta escola i per això tinc molts records. Abans estàvem a l'escola vella, que per tants anys vam haver de marxar. A mi em va fer molta pena perquè havia estat tota la meva vida allà, però això ja és aigua passada. El mateix serà d'aquí dos anys amb aquesta. Jo no vull anar a l'institut però és un pas que s'ha de fer a la vida. Mònica Rovira


LA TERANYINA

Juny 2010

Jo el que volia dir es que a mi m'agradat molt aquesta escola però no puc quedar-me perquè aniré al institut i espero que m'hi trobi bé allà . Adéu. Naima Fares El meu pas per l'escola comença a … P-3.-Sempre em castigaven. De cara a la paret!!!Em deia la professora. P-4.-Perquè no m'havien de castigar! com que no em sabia posar la bata em feia un “lio”. Però al final en vaig aprendre. P-5.-Ja em sabia posar la bata, això va afectar molt en els meus càstigs o sigui que, ja no em castigaven excepte algun cop que em descontrolava. De 1er i a 2n no me'n recordo gaire, només de les professores: Olga i Montse Secall. 3er- Això em va marcar molt i sobretot la frase que sovint ens deien: “Copieu 4 vegades les taules de multiplicar i les normes de la classe”. Sempre estava fent-ho fins les 11:00, i a castellà un dia em van fer copiar 100 vegades cigüeña perquè em vaig deixar la dièresi. Però tot s'ha de dir no me l'he tornada a deixar bé almenys en aquesta paraula. 4t- Què hi puc dir : Feu un poema del Miquel Martí i Pol. 5è- M'ho van canviar tot el lavabo el pati, tot l'edifici. 6e`-”Vamos a hacer un simulacro para las pruebas de mayo”, deien a Castellà. Raimon Lacruz

Estic una mica trista perquè vaig venir a a 5è i només he estat dos anys aquí. M'ha agradat molt venir a aquesta escola . Sempre em pregunten quin col·legi m'agrada més i saps quina resposta és... aquesta escola és una passada. Quan vaig venir a aquesta escola no coneixia a ningú i ara tinc molt amics al meu costat. Sandra Roig


LA TERANYINA

Juny 2010

Per mi aquest curs ha passat molt ràpid. I el que sé és que quan me'n vagi de l'escola l'enyoraré molt, i als meus amics també. Tots aquests anys que he estat a l'escola he passat moments molt divertits. I espero que els meus companys i companyes també. Soukaina Nazih

He començat a la guarderia, s'han acabat els jocs, en camí a l'institut vaig, amb un bon record. Tot i que socials no m'ha agradat, a mates bé m'ho he passat. La gent diu que l'institut és una presó, però jo hi vaig sense por! Zakaria Sark

Vaig arribar a l’escola, però no en va fer gaire gràcia. Amb el temps vaig tenir amics i no tan amics, però mica en mica anaven marxant nens i en venien d'altres. Amb el temps em vaig avenir amb altres nens i professors . Un dia va ser impressionant, ens havien de traslladar a una altra l’escola, però no jo, sinó tota l’escola. Era molt gran, en un nou lloc, però les classes no havien canviat molt. Però en feia pena deixar l’escola vella. Hi havien anat moltes generacions i és que té més de 75 anys. El primer dia de l'escola en vaig perdre però van anar passant els dies i en vaig aprendre l’escola de memòria. Quan me'n vagi ho recordaré tot , des dels mals moments fins els bons moments, tot! Pau Rovira


LA TERANYINA

Juny 2010

6È DE PRIMÀRIA


LA TERANYINA

Juny 2010

L’HORT ESCOLAR

BIBLIO@CCÉS Plantes que es sembren directament − Faves − Pèsols − Mongetes − Alls − Espinacs − Pastanaga

Plantes que cal fer planter − Tomàquets − Albergínies − Pebrots − Cebes − Enciams − Escaroles

Plantes que permeten les dues opcions − Carabasses − Carabassons − Melons − Síndries − Cogombres − Julivert

Què és que Enciam Síndria Pastanaga Maduixes Pèsols Meló Alberginia Tomàquet Pebrot Patata

Embarbussaments A l’hort d’en Gafarrotí jo m’hi entrí; vaig trobar la Gafarrotina i li vaig dir si em volia vendre vint-i-cinc gafarrotines de la gran gafarrotineria

A l’horta del Senyor me n’entrí; en entrar cotó collí, al redó collí cotó, i en sortir cotó collí

Aquesta informació i molta més la podeu trobar als llibres 1- BACK, C. La fava 2- COLDREY, J. La patata 3- ESCUTIA, M. L’hort escolar ecològic

4- SÁNCHEZ, E. Què és l’agricultura ecològica 5- WATS, B. La maduixa 6- WATS, B. El tomàquet


LA TERANYINA

Juny 2010

LA BIBLIOTECA COL.LABORA EN LA REVISTA

Sabeu què ? A la biblioteca tenim un munt de llibres que ens parlen del medi ambient a casa nostra, la conservació de la natura , el desenvolupament sostenible,... Si voleu conèixer més coses, tenim entre d'altres, aquests llibres : - El medi ambient del Club Super 3 Editorial Enciclopèdia Catalana - Aprèn els noms de la natura , Editorial Cruïlla Si el que us interessa té a veure amb les plantes, aquí hi ha una llista de llibres per a consultar dubtes que us puguin sorgir : - Els arbres, Editorial Parramón. - L´arbre, Editorial Combel. - Les plantes, Editorial Parramón. - Experimento amb les plantes , Editorial Cruïlla. - Llavors i plançons , Editorial Cruïlla. Si entreu al bloc de la biblioteca http://labibliodencruc.blogspot.com/ podreu pintar on line una flor la mar de maca. Nosaltres ja n'hem pintat una !! Animeu-vos !! I si vols visionar algun vídeo relacionat amb la natura , fes un cop d'ull a “El món per un forat “http://www.edu365.cat/infantil/monperunforat/primavera/primavera.html


LA TERANYINA

Juny 2010

L'HORT La biblioteca us proposa uns mots encreuats de les plantes del nostre hort. HORITZONTALS: 1.-Ploro quan en tallo 2.-La princesa en posava sota el matalàs 4.-Hi ha una cantarella que diu: "Una plata d'..." 6.-Si uneixes una col i una flor....surt la paraula... 7.-És una verdura que comença per B i acaba per L 8.-Amb una mica d'oli i un ou en podem fer una salsa 9.-El conill se'n menja una VERTICALS: 7.-Un enciam amb les fulles dentades 10.-La favera en fa

La Comissió de Biblioteca


LA TERANYINA

Juny 2010

PÀGINA VERDA FEM COMPOST! A la nostra escola reciclem els residus orgànics de la cuina i el menjador. L'objectiu del projecte es crear un món més sostenible, mitjançant intervencions en l'entorn més immediat, i treballar valors com: la responsabilitat, tant la responsabilitat individual com la responsabilitat cap al grup, la solidaritat i el treball en equip. La matèria orgànica no s'ha de considerar un residu, sinó un recurs molt valuós. S'ha de retornar a la terra degudament transformada en humus. Actualment, les restes de poda, de la collita o dels vegetals en general van a parar a abocadors i incineradores. El compostatge és una manera de reciclar que es converteix en una activitat lúdica estretament vinculada a la jardineria. L'adob que s'obté en el procés del compostatge permet reduir l'ús del fertilitzants químics. Al fer servir compost a casa s'aconsegueix tenir una autosuficiència en nutrients per l'hort o el jardí i com que es tracta d'un producte natural, és pot aplicar a qualsevol planta.


LA TERANYINA

Juny 2010

L'AMPA INFORMA: Ja s'acaba aquest curs i recollirem els fruits dels nous aprenentatges que han fet els nostres fills/-es. L'hort forma part d'uns d'aquests aprenentatges, ha sigut vivenciat, i a la vegada experimentat per tots els alumnes de l'escola, ja que tots els cursos han format part d'aquest projecte. El fruit de l'hort ha sigut el resultat d'un treball conjunt i elaborat per tots els que formen part de l'escola, el mestres, els alumnes i les families que han col.laborat fent possible aquest projecte. Fa pocs dies hem pogut veure el resultat d'això, els nostres fills han pogut collir el que es va plantar, escaroles, enciams, faves, cebes, alls... El que és increible és, que amb aquest ingredients es poden elaborar unes receptes delicioses, que us aninem a que les cuineu i us llepeu els dits!! − Faves a la catalana: − Ingredients: - Faves - Beicon - Pernil - Vi - All i julivert. - Pebre negra - Pastilla avecrem - Menta poleo - Tomaquet fregit - Botifarra negra i blanca. − Preparació: Es talla la ceba molt fina i es fregeix, es tiren les faves, el baicon i el pernil, quan estiguin fregits, es tira el vi i es cobreix d'aigua. Després li posem l'all i el julivert ben talladet.Quan ja no quedi aigua i les faves estiguin tendres li tirem el tomaquet fregit i les botifarres blanca i negra, tallades a rodanxes i les posem per sobre....això ja està! ( recepta de la mare del David i l' Eva Pareja de 4art.)


LA TERANYINA

Juny 2010

− Amanides de favetes i pernil d'ànec : • Ingredients per 4 ó 6 persones - 1 Kg de faves desgranades. - 300grs de pernil d'ànec - varietat d'enciams: roure, maravilla, i llarg - 2dl oli d'oliva perfumat a l'estragó - una cullerada de vinagre balsàmic -1 llimona. -1 cullerada de diferents grans de pebre ( rosa, negre i verda ). - pebre blanca molguda - sal. • Preparació: Posem les làmines d epernil d'ànec a la safata del forn, sobre paper sulfuritzat i ho posem al forn precalentat a 180ºC, durant 20 minuts aprox.. Les retirem quan agafin una textura cruixent. Escaldeu les favetesen agua bullint durant uns 2-3 minuts. Les refredem passant-les per aigua freda i les pelem. Netejem els enciams, els tallem en juliana i li tirem el suc de la llimona. Barrejem el vinagre balsàmic amb la sal i el pebre blanc molgut, anem afegint poc a poc l'oli d'oliva perfumat a l'estragó, sense deixar de batre i afegint els diferents grans de pebre. En un plat posem les favetes al mig fent una muntanyeta; al seu voltant, l'enciam en juliana i tot seguit ho amanim amb la vinagreta preparada; finalment anem posant al voltant del plat les làmines de pernil d'ànec, decorant-lo i ja està llest per menjar! ( recepta de la mare de la Maika de P4 i l'Aina de 4art.) L'AMPA us desitja un bon profit!!!!!


LA TERANYINA

Juny 2010

PER ALS MÉS PETITS

Segueix els punts i trobaràs una fruita.


LA TERANYINA

Juny 2010

ENDEVINALLES Busca la solució a aquestes endevinalles i recorda que totes estan relacionades amb aliments de l'hort.

Unes senyoretes, ballen dins d'un plat,

Blanca sóc de naixement, i coberta de

amb cotilla verda i vestit morat.

verds llaços; i tothom plora per mi quan em tallen a pedaços.

____________________________

________________________

És rodona i no es mou;

N'hi ha de negre, n'hi ha de blanc;

és vermella i no és foc.

la "dolçura" al cos s'atura, i és molt bo sinó que no dura.

___________________________

________________________

De la terra sóc vingut,

Dolça, groguenca i verdosa,

vaig vestit verd o vermell,

a tothom faig bon profit;

de la gent sóc benvolgut,

vols saber què sóc?

doncs se'm mengen fins la pell.

Espera, que em sembla que ja t'ho he dit.

___________________________

________________________

Tinc un cos rodó rodó.

No sóc bèstia ni persona

Amb quatre fulles vaig guarnit.

però tinc dents i tinc cap,

De madur vaig del verd al vermell,

i si algú no s'ho vol creure

perquè em mengis amanit. ___________________________

que em cerqui en l'amagatall. _________________________


LA TERANYINA

Juny 2010

EL CONCURS BARRINA-BARRINA Aquí teniu vuit animal que viuen en diferents llocs del món. Ens sabeu dir el nom de cadascun i el lloc on viuen? Si ets d'Educació Infantil, hauràs d'escriure el nom dos animals Si ets de Cicle Inicial, n'hauràs d'escriure quatre Si ets de Cicle Mitjà, n'hauràs d'escriure sis. Si ets de Cicle Superior, hauràs d'escriure'ls tots.

revista 3r trimestre 2010  

revista la Teranyina