Page 1

lastvan.com Stappenplan wespen en wespennesten

Wespen kunnen beschouwd worden als zeer nuttige insecten, ze helpen ander schadelijk ongedierte te verdelgen en ruimen dode insecten op. Ook kunnen ze stuifmeel overbrengen. Toch worden ze over het algemeen beschouwd als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Wespensteken Wespensteken zijn voor de meeste mensen vervelend en kunnen voor sommigen fataal aflopen. Gevoelige slachtoffers kunnen binnen het uur nadat ze zijn gestoken ernstig ziek worden of in het ergste geval zelfs komen te overlijden. De ontwikkeling Een in het vorige jaar bevruchte jonge koningin overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. De jonge koningin komt tevoorschijn in de lente, voedt zich met nectar en sappen en begint aan de bouw van haar nest van "wespenpapier", een mengsel van geknaagd hout, plantenresten en speeksel. Het nest kan op allerlei plaatsen gemaakt worden. In de grond, in een holle boom, in een spouwmuur of andere holle ruimte van een gebouw enz. Het eerste eilegsel komt binnen een paar dagen uit, de larven maken zijden cocons waarin ze zich verpoppen. Vier tot zes weken later verschijnen de eerste werksters. Zij zijn kleiner dan de koningin en allemaal vrouwtjes; de mannetjes komen later in het seizoen. De vrouwtjes nemen de opbouw van het nest over, ze gaan opzoek naar voedsel en verzorgen en voeren de opgroeiende larven. De koningin legt nu alleen nog maar eitjes. Eind van de zomer kan een nest meer dan 20.000 wespen herbergen. Bij het begin van de herfst bevruchten nieuwe mannetjes nieuwe koninginnen die weer opzoek gaan naar een plaats om te overwinteren. Het winterweer veroorzaakt de dood van de bestaande wespen. Bestrijding De bestrijding van wespen brengt enkele risico's met zich mee. Het is dus belangrijk enkele voorzorgsmaatregelen te treffen alvorens over te gaan op de bestrijding.

Stappenplan voor het veilig bestrijden van wespen en wespennesten

1

Stop de opening waardoor de wespen in en uit vliegen, nooit dicht! De wespen zullen net zolang zoeken en knagen, tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen er dus grote aantallen naar binnen komen, met alle gevolgen van dien.

2

Gebruik enkel een middel dat is voorgeschreven voor het bestrijden van wespen en/of wespennesten. Via www.lastvan.com koopt u gegarandeerd de juiste producten, tegen een lage prijs.

3

Begin met de bestrijding als de schemer valt. Praktisch alle wespen zullen zich voor de schemer terug trekken in hun nest. De kans is dan het grootst dat u het gehele nest doodt. Houdt het nest goed in de gaten. Indien u nog steeds wespen aantreft na de eerste bestrijding, herhaal de bestrijding dan nog eens.

4

Draag beschermende kleding: Lange mouwen, lange broek, draag handschoenen en dek uw nek af. Het is ook verstandig om een elastiek over uw broekspijpen en mouwen te dragen. Op deze manier kunnen er geen wespen in uw kleding komen.

5

Als er zich tijdens de schemer wespen bevinden buiten het nest (bijv. onder een dakgoot) houdt er dan rekening mee dat u te maken heeft met een groot wespennest. Hierbij is alertheid een prĂŠ! Er zijn dan tevens meerdere behandelingen noodzakelijk.

Aansprakelijkheid Aan dit stappenplan kunnen geen rechten worden ontleent. Lastvan.com noch Handelsonderneming Begeman, kunnen nooit aansprakelijk worden gesteld voor eventueel ontstaan letsel en/of schade door toepassing van dit stappenplan of door de bij Lastvan.com aangeschafte producten. Toepassing van dit stappenplan en van de bij Lastvan.com aangekochte producten, geschieden geheel op eigen risico. Lees voordat u begint met het toepassen van bestrijdingsmiddelen ALTIJD eerst zorgvuldig de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van het product. Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen via de onderstaande contactgegevens: Lastvan.com - Hoofdweg 85 - 9615 AB - Kolham (Groningen) - Telefoonnummer: (0598) 381 001 - E-mail: info@lastvan.com


lastvan.com Hoofdweg 85 9615 AB Kolham Tel (0598) 381 001

info@lastvan.com

Š www.lastvan.com

Wespen  

Stappenplan om zelf wespen te bestrijden

Advertisement