dLAKocepnik 2016

Page 1

glasilo Laškega akademskega kluba ŠTEVILKA 5, 2016

Iščem službo

10 korakov do CV-ja, ki ti bo prinesel razgovor za službo

Koristno je vedeti

Študentsko delo LAK svetuje

Zakaj so stoli naši sovražniki?Uvodnik

Zgrabite priložnosti LAK pod svojim okriljem združuje člane več generacij. Eni še srednješolci, drugi gulijo študentske klopi, tretji ob študiju že iščejo delo. Vsak po svoje grize skozi obdobje, ki ga živi. Nekateri opravijo z levo roko, ne da bi se prav zelo obremenjevali, drugi svoj čas in energijo na vso moč usmerjajo v študij oziroma delo in iščejo perfekcijo. Nikomur naj ne zmanjka volje po še nekaj več – po vedno novih znanjih, veščinah, poznanstvih, izzivih. Študentsko obdobje odpira številne možnosti in ponuja svobodo, da najdete tisto, kar vas resnično veseli. K vsemu temu želimo svoj delček prispevati tudi študentski klubi. LAK zato svojim članom omogoča tisto »še nekaj več«: izobraževanja, kulturne dogodke, šport, zabavo, zaradi svoje večdesetletne tradicije tudi druženje s starejšimi generacijami LAK-ovcev, ki so vedno odprti za nasvete in deljenje izkušenj. Na vas je le, da vse te priložnosti zgrabite. Prva priložnost je prav zdaj pred vami. V novi številki dLAKocepnika smo se med drugim posvetili temam, ki vas zanimajo ob iskanju dela. Ker večina študentov veliko časa presedi, smo se spraševali, kako v boj proti sovražniku, kot je stol. Vse več vas tudi potuje, zato bodo koristni nasveti o potovanjih, primernih za študentski žep. Pa veselo branje!

Nina Lenko, urednica


glasilo Laškega akademskega kluba izdajatelj: Laški akademski klub Trubarjeva ulica 3 3270 Laško lak@drustvo-lak.si www.drustvo-lak.si 051 384 005 Uradne ure: petek, 18.30-20.30, sobota, 10.00-12.00 leto: 2016, številka 5 uredniški odbor: odgovorna urednica: Nina Lenko nina.lenko@gmail.com 041 542 286 avtorji prispevkov: Ana Blatnik, Anja Bolčina, Petra Dermota, Tjaša Dermota, Barbara Jančič, Laura Kalšek, Tjaša Kerin, Saša Klezin, Nina Lenko, Rok Lapornik, Špela Medvešek, Katarina Rajh, Tea Rezec, Barbara Zorko, Lucija Zorko lektura: Nika Teraž fotografija na naslovnici: Arhiv LAK-a oblikovna zasnova: Uroš Podpečan naklada: 350 izvodov tisk: Podoba

INTERVJU: PETRA DERMOTA

1 3

ŠTUDENTSKO DELO

10 korakov do CV-ja, ki ti bo prinesel razgovor za službo

5

Zakaj so stoli naši sovražniki in kaj narediti v boju z njimi

9

Za LAKventuriste: drobni triki potovanj

11

Akademski ples:

- 4 cuclji - 9 štoplcigrov

22 največje število aktivistov na sestanku


Dijaških šest leta 2016

BOROVNIČEVA PANAKOTA InstaLAK

Sekciji: Združenje Starih bajt in Dijaška sekcija Laškega akademskega kluba

13

15

17

UMETNIŠKI KOTIČEK

2015/2016

34 LAK-ovih dogodkov

19

POBARVANKA LAKrižanka

130 članov v študijskem letu

21

1140 udeležencev dogodkov

23

VSAK NAJDE NEKAJ ZASE 179 Snapchat sledilcev

Obiskane države: Italija, Avstrija, Srbija, Madžarska

6 dogodkov dijaške sekcije

25

2283 všečkov Facebook strani Društvo Lak

Novost: Nogometna ekipa LAK

LAK V LETU 2016


PETRA DERMOTA Nina Lenko Nasmejana. Zavzeta. Predana. To so le trije pridevniki, ki opisujejo Petro Dermota, novopečeno predsednico Laškega akademskega kluba, ki svoje delovanje v študentskem organiziranju dopolnjuje še z vodenjem odbora na Zvezi ŠKIS. S študentko 3. letnika Fakultete za socialno delo smo se pogovarjali o študiju, prostem času in viziji LAK-a.

Katere prednosti in pomanjkljivosti svojega študija bi izpostavila? Komu bi ga priporočila? Učimo se o uporabnih stvareh, ki so ključne za življenje in hkrati strokovne, da jih uporabimo za delo kot socialni delavci. Prednost, ki jo vidim na naši fakulteti, je tudi ta, da imamo veliko prakse, saj si vsako leto izberemo učno bazo, na podlagi pridobljenih izkušenj pa lahko tudi spoznamo, katero področje socialnega dela nam najbolj ustreza. Pomanjkljivost našega študija pa je vsekakor pripravništvo, saj že nekaj let ni bilo razpisa oziroma sredstev za opravljanje tega. Pripravništvo je predpogoj, da opravimo strokovni izpit, ta pa je pogoj za zaposlitev na področju socialnega varstva. Upam, da se bo v prihodnje stanje izboljšalo.


Intervju s predsednico Študij na Fakulteti za socialno delo bi priporočala vsem, ki jih veseli delo z ljudmi, in tistim, ki bi radi pripomogli k boljšemu življenju izključenih družbenih skupin. Kje se vidiš po koncu študija? Skozi leta študija sem spoznala, da mi bolj ustreza sodelovanje in delo z mladostniki, kar pomeni, da se po koncu študija vidim nekje med mladimi. Točno kje, še ne vem, ampak si vsekakor želim, da bi uživala v delu. Kako boš znanje in izkušnje, ki jih pridobiš s študijem, uporabila pri delu v LAK-u in obratno, katere izkušnje iz LAK-a ti bodo koristile pri nadaljnjem delu na področju socialnega dela? Znanje, ki ga pridobim na faksu, mi zagotovo pomaga pri delu v LAK-u, saj je socialno delo delo z ljudmi, kar pa je tudi delo v društvu, kot je LAK. S študijem na Fakulteti za socialno delo sem pridobila občutek empatije in zmožnost prepoznavanja želja svoje ekipe. Izkušnje, ki sem jih v dosedanjih letih pridobila z delom v LAK-u ter jih bom v prihodnjih zagotovo še izpilila in nadgradila, mi pomagajo pri večji organiziranosti in boljši razporeditvi časa, ki še kako koristijo pri študiju. Prav tako sem pridobila samozavest, se izurila za delo v timu in predvsem pridobila izkušnje z vodenjem skupine. Aktivna si tudi pri Zvezi ŠKIS, kjer si vodja Odbora za socialo in zdravstvo. Kako usklajuješ vse te obveznosti s študijem? Tako je. Letos oktobra sem postala vodja Odbora za socialo in zdravstvo na Zvezi ŠKIS, kjer aktivno sodelujem od decembra lani. Obveznosti, ki jih imam na Zvezi ŠKIS kot vodja odbora, so zelo podobne tistim, ki jih imam v LAK-u: vodenje svojega odbora, prisotnost na sestankih glavnega odbora Zveze ŠKIS, izvajanje socialnih in zdravstvenih projektov, spremljanje aktualne problematike na področju sociale in zdravstva itd. Usklajevanje obveznosti s študijem mi zaenkrat ne povzroča večjih težav, mogoče bo težje med izpitnim obdobjem. Tretji letnik se mi

zdi zahtevnejši, prav tako imamo predavanja po večini v popoldanskem času. Proste imam tako samo dopoldneve, ki jih izkoristim za delo za LAK in ŠKIS. Se pa študij in delo v odboru zelo povezujeta, pridobljena znanja na faksu lahko uporabim pri delu na Zvezi ŠKIS. Ti sploh ostane kaj prostega časa? Kaj najraje počneš takrat? Če primerjam svoj prosti čas z lanskim študijskim letom, ga imam vsekakor manj (smeh). Proste imam samo dopoldneve in večere po 20. uri. Čas brez obveznosti najraje izkoristim za druženje s svojimi cimrami v študentskem domu, s katerimi rade igramo družabne igre ali pa gremo na kakšen dober žur. Kakšna je tvoja vizija LAK-a v času tvojega predsedovanja? V svojem mandatnem letu si želim, da bi z ekipo še naprej poudarjali tradicijo in zgodovino LAK-a z akademskim plesom, brucovanjem in nekaterimi drugimi, zdaj že tradicionalnimi projekti. Seveda ne bomo zanemarjali drugih projektov, kvečjemu jih bomo še razširili, dodali kakšnega novega. V letu 2017 bomo začeli z intenzivnejšim načrtovanjem 60. obletnice LAK-a, ki jo bomo praznovali leta 2018, kar se mi zdi še posebej velik izziv za vse. Ključna točka moje vizije pa je, da bi še naprej uspešno delovali ter sledili osnovnim načelom, ki so se zgradili v vseh šestdesetih letih delovanja društva. Kaj bi za konec sporočila članom LAK-a? Bodite aktivni. Izkušnje, ki jih lahko pridobite z obštudijskimi dejavnostmi, so neprecenljive in v današnjem času še posebej dobrodošle. V mislih nimam samo vključenost v študentsko organiziranje, ampak tudi druge dejavnosti, ki vam ponujajo možnost učenja za življenje, spoznavanja novih ljudi in predvsem pridobivanja izkušenj. Za konec pa bi še dodala, da vsem LAK-ovcem želim uspešno študijsko/šolsko leto, da vam izpiti ne bi povzročali večjih preglavic in se vidimo na kakšnem LAK-ovem dogodku!


ŠTUDENTSKO DELO Petra Dermota Tudi tebe še vedno bega, koliko evrov prikaplja na tvoj račun, če delaš prek študentske napotnice? Pojasnili bomo osnovne pojme in naredili izračune, s katerimi boš lažje razumel sistem študentskega dela. Študentsko delo v Sloveniji ni samo rešitev za socialno ogrožene študente oziroma dijake, temveč tudi odlična priložnost za pridobivanje izkušenj, četudi ne na področju, ki ga pokriva tvoj študij. Opravljaš ga lahko prek organizacije, ki je pooblaščena za občasno oziroma začasno delo, torej prek študentskega servisa.

- veljavno potrdilo o vpisu za tekoče šolsko/ študijsko leto, - podatke o podjetju, kjer boš delal.

Študentsko delo lahko opravljaš, če izpolnjuješ pogoje:

Pokojninska doba Od 1. februarja 2015 dalje velja posebna ureditev za delo prek študentskega servisa. Dijakom in študentom se odvaja 15,5 % prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar se šteje v pokojninsko dobo. Na podlagi pokojninske dobe se določa pravica do pokojnine in njena višina.

- imaš status dijaka/študenta v Republiki Sloveniji in si dopolnil 15 let, - imaš status udeleženca izobraževanja odraslih in si mlajši od 26 let, - si študent tuje univerze in v okviru mednarodne izmenjave opravljaš študijske obveznosti v Republiki Sloveniji, - si izredni študent in nisi zaposlen, - imaš veljavno študentsko napotnico. Kako in kje naročim napotnico? Študentsko delo deluje na podlagi napotnice, ki jo naročiš pri izbranem študentskem servisu v Sloveniji. Za začetek torej izbereš študentski servis, kjer se včlaniš in preveriš, kakšno delo je trenutno na voljo in kaj ti najbolj ustreza. Ko se odločiš za podjetje, kjer želiš delati, ti mora študentski servis izdati napotnico. Za naročilo napotnice potrebuješ: - osebno izkaznico, - številko osebnega računa, - davčno številko,

Napotnico lahko prejmeš na svoj naslov, lahko pa jo pošlješ kar na podjetje, kjer boš opravljal študentsko delo.

Pokojninska doba se izračuna na podlagi bruto zneska na študentski napotnici. To pomeni, da se izračuna na podlagi prihodkov dijakov in študentov za celotno preteklo leto. En mesec pokojninske dobe se ti prizna, če dosežeš 54 % povprečne mesečne plače za leto 2015 in 56 % povprečne mesečne plače za leto 2016. Izračun pokojninske dobe na primeru V letu 2014 je bila povprečna mesečna plača 1.543,66 EUR, kar pomeni, da je bilo 54 % te plače 833,58 EUR. En mesec pokojninske dobe torej prislužiš za vsak mesec, ko si prejel 833,58 EUR. Če bi študent oziroma dijak v povprečju zaslužil 200 EUR bruto mesečno, torej 2.400 EUR bruto letno, bi tako dobil 2 meseca in 26 dni pokojninske dobe.


Koristno je vedeti Poudariti je treba, da lahko v enem koledarskem letu pridobiš največ 12 mesecev pokojninske dobe. Predlagamo ti, da izračun pokojninske dobe opraviš na spletni strani izbranega študentskega servisa. Minimalna urna postavka Od 1. septembra 2016 dalje velja nova minimalna urna postavka. Ta znaša 4,53 EUR bruto in se navezuje na znesek na napotnici. Neto znesek, torej znesek, ki bo izplačan na svoj TRR račun, je dejansko 3,83 EUR, saj se od bruto zneska odvede še 15,5 % za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Da si boš lažje predstavljal, koliko stroškov imajo s študentskim delom delodajalci, koliko zaslužiš ti in koliko se ti odvede v pokojninsko dobo, smo pripravili izračun:

Najbližji študentski servisi Študentski servis (Celje, Cankarjeva 3, 3000 Celje) – https://www.studentski-servis.com/ Agencija M servis (Agencija M servis, d. o. o., Levstikova ulica 5, 3000 Celje) – http://www. mservis.si/ Študentski d. o. o. (Študentski d. o. o., posredovanje dela in ostale poslovne storitve, Ljubljanska cesta 3a, 3000 Celje) – http://www. studentski.si/

Ureditev od 1. 2. 2015 Delež obremenitve Napotnica

Znesek 100,00 €

DELODAJALEC Koncesijska dajatev (štipendije, ŠOS, posredniki)

16,00 %

16,00 €

Dodatna koncesijska dajatev (študentski domovi)

2,00 %

2,00 €

Prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni

0,53 %

0,53 €

Prispevki delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

8,85 %

8,85 €

Prispevek za zdravstveno zavarovanje

6,36 %

6,36 €

15,50 %

15,50 €

DIJAK/ŠTUDENT Prispevki zavarovanca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Izplačilo študentu Strošek delodajalca

84,50 € 33,74 %

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

133,74 €


10 korakov do CVja, ki ti bo prinesel razgovor za službo Barbara Zorko Predstavljaj si, da si kadrovnik v podjetju tvoje stroke. Ker se je v zadnjem času pojavila potreba po dodatnem kadru, pripraviš razpis za novo delovno mesto in kmalu začnejo prihajati prošnje za delo. Veliko prošenj, ogromno prošenj. Na koncu se jih nabere več kot 160, ti pa moraš med vsemi izbrati pravega kandidata. Kakšna je prijava, ki bo nate naredila vtis? Ob pregledovanju prijav za izbor ožjega kroga kandidatov, ki jim boš poslal povabilo na razgovor, lahko kmalu opaziš, da so prijave med sabo precej različne. Nekaterim se že na prvi pogled vidi, da je bilo v njih vloženih veliko ur dela, so jasno in jedrnato zasnovane, kandidat pa je pokazal tudi dobro poznavanje podjetja. Druge so sicer nekoliko slabše strukturirane, a je razvidno kandidatovo odlično znanje in številne izkušnje. Med prijavami izstopa nekaj kreativnih prošenj v obliki videa ali infografike. Pri četrti kategoriji nimaš težav z odločitvijo: povsem splošne, generične prošnje, ki jih je kandidat očitno kategorično razposlal delodajalcem, povrh vsega pa si za sam življenjepis in spremno pismo očitno ni vzel več kot uro časa. Te lahko takoj zavrneš ... Zdaj pa se vrni v svojo kožo – kako boš s svojo prijavo za delovno mesto izstopal, da te bodo opazili? 1) Delodajalci za branje tvoje prijave porabijo manj kot minuto, zato ji posveti dovolj časa.

Če si se postavil v kožo prej omenjenega kadrovnika, ki mora pregledati več kot 160 prijav za eno delovno mesto, si verjetno predstavljaš, da bi prijave pregledoval hitro. Raziskave domnevo potrjujejo: kadrovniki običajno prijavo pregledajo v manj kot minuti. Si predstavljaš, kako malo časa je to? Ključnega pomena je torej, da življenjepisu posvetiš dovolj časa. Končni izdelek mora biti kratek, pregleden in profesionalen. Način, kako se boš predstavil, ti lahko odpre vrata do zaposlitvenega intervjuja ali pa boš eden izmed tistih, katerih prijave bodo delodajalci takoj izključili. Poskrbi, da bosta tvoj življenjepis in spremno pismo vključevala vse potrebne informacije na način, ki bo pritegnil pozornost delodajalca. Preden se lotiš dela, računaj na to, da boš za pripravo potreboval nekaj časa razmisleka. 2) Kako pričeti s pisanjem? Spoznaj samega sebe. Verjetno je marsikomu težko pričeti s sestavljanjem življenjepisa oziroma CV-ja in ne ve točno, kako bi se pisanja lotil. Vzemi si nekaj


Iščem službo minut in razmisli o tem, kaj vse si doslej počel v življenju, na katere dosežke si ponosen in katere spretnosti imaš. Kakšni so tvoji karierni cilji, kaj sploh želiš početi? V kakšnem podjetju/kolektivu želiš delati? Na terenu ali v pisarni? Od ponedeljka do petka ali ti bolj ustreza razgiban urnik? Za koga želiš delati? Ko boš razmislil o vprašanjih, boš lažje sestavil dober življenjepis, če pa te povabijo še na razgovor, boš lažje in suvereno odgovarjal na vprašanja kadrovnika. 3) Spoznaj podjetje! Pošiljanje generičnih prošenj vsem podjetjem je – kot smo omenili že zgoraj – ena največjih napak pri življenjepisu. Kadrovnika nič ne odvrne bolj kot spoznanje, da ima pred seboj prijavo kandidata, ki se mu ne sanja, s čim se potencialni delodajalec ukvarja. Ko se torej odločiš, komu bi rad poslal življenjepis, je nujno, da narediš raziskavo o podjetju, nato pa poskrbiš, da bo iz življenjepisa in spremnega pisma očitno tvoje znanje o podjetju, delovnem mestu in panogi (omenjene zgolj relevantne izkušnje, veščine in hobiji ipd.). Če je iz življenjepisa in spremnega pisma jasno, da sta dokumenta sestavljena posebej za razpisano delovno mesto, bo podjetju takoj signaliziralo, da si se resnično potrudil ter raziskal njihove želje in potrebe, kar bo zate velik plus. Nekateri raziskovanju in pisanju dokumentov posvetijo tudi nekaj dni. Morda se ti to zdi veliko, toda vredno se je potruditi – posebej, če ti je razpisano delovno mesto resnično pisano na kožo. 4) Prični s pisanjem: Kaj mora vključevati dober življenjepis? Ko si premislil o svojih kariernih ciljih in spoznal podjetje, prični z zbiranjem informacij. V življenjepisu so skoraj nepogrešljivi naslednji podatki: - osebni in kontaktni podatki Ime in priimek, naslov, leto rojstva, mobilni telefon in e-naslov (da e-maili, kot je tinchykaaa126@hotmail.com pri delodajalcih ne naredijo vtisa, ti je verjetno jasno, kajne?). - podatki o pridobljenih delovnih izkušnjah Pri navajanju preteklih delovnih izkušenj nave-

di ime podjetja in kraj opravljanja dela. Ne pozabi dodati, kakšen je bil naziv tvojega delovnega mesta in odgovornosti ter koliko časa si delo opravljal. Pri tem ne bodi predolg, podrobneje predstavi le najaktualnejše izkušnje. Pravilo pri navajanju izkušenj je obratni kronološki vrstni red – torej zadnja zaposlitev je v življenjepisu navedena prva (kronološki model življenjepisa). Si pravkar končal s študijem in je to tvoja prva zaposlitev? Navedi društva, v katerih si deloval, študentska, dijaška in prostočasna dela ter aktivnosti, ki si jih opravljal in so ti prinesle kompetence, ki ti lahko koristijo tudi pri želenem delovnem mestu. Kot večletni taborniški vodnik si se denimo verjetno naučil vodenja, motiviranja ekipe in dela v skupini. Kot sveži diplomant ali študent imaš pri izkušnjah morda veliko lukenj, zato je zate bolj primeren funkcijski model življenjepisa (na prvo mesto postavlja tvoje sposobnosti in ne letnice zaposlitve, hkrati pa poudarja tvoje uspehe, izkušnje, skrije pa luknje). Če nimaš veliko izkušenj, pa te delovno mesto zares zanima, poskusi to čim bolj iskreno izraziti. Delodajalci včasih bolj kot izkušnje iščejo nekoga, ki se je pripravljen hitro učiti in se za opravljanje delovnih nalog zelo potruditi. - podatki o formalni izobrazbi Kaj si študiral? Napiši, v katera izobraževanja si (bil) vključen, na katerih institucijah in v katerem obdobju. Si že končal s študijem? Navedi pridobljen naziv. Še vedno študiraš? Pripiši leto pričetka programa, smer in »še traja«. Tudi tukaj velja pravilo navajanja v obratnem kronološkem vrstnem redu, osnovna šola pa ob zaključevanju študija res ni več pomembna (četudi si ponosen na vse petice). - podatki o pridobljenih drugih znanjih in veščinah Če si vedoželjen in ob študiju znanja pridobivaš tudi na drugih področjih, se le pridno pohvali tudi v življenjepisu – morda te bo prav obvladovanje Photoshopa ločilo od drugih kandidatov. Pobrskaj po spominu in naredi seznam opravljenih tečajev, seminarjev in konferenc, pri katerih si sodeloval (npr. znanja tujih jezikov, računalniški programi, vozniški izpit


…) in so lahko relevantne za delovno mesto. Pripiši tudi, kako dobro obvladaš posamezno znanje. - nagrade, priznanja, članstva Če si ponosen avtor strokovnega članka ali član pomembne strokovne organizacije, verjetno ni treba posebej omenjati, da to pripiši v življenjepis. Četudi nimajo neposredne povezave z delovnim mestom, za katerega kandidiraš – prikažejo te v dobri luči. - priporočila Pri zaposlovanju je večkrat najteže dokazati, da si zaupanja vredna oseba. Učinkovit način za to so priporočila preteklih delodajalcev, lahko tudi od profesorjev. Z navedbo priporočil in kontaktnih podatkov oseb pokažeš delodajalcu, da imajo tvoji profesorji ali bivši delodajalci o tebi dobro mnenje in da si oseba, ki jo je vredno zaposliti. 5) Hobiji in fotografija v življenjepisu povesta več o tvoji osebnosti. Zgoraj navedeni podatki so tako rekoč nujni elementi življenjepisa. V nadaljevanju pa najdeš seznam stvari, ki jih lahko vključiš, če želiš življenjepisu dodati nekoliko bolj osebno noto – mnogi kadrovniki namreč poudarjajo, da je pri zaposlovanju vse bolj v ospredju tudi človekova osebnost, ki se mora zliti s tipom dela, ki ga bo zaposleni opravljal, in s splošno organizacijsko klimo podjetja. - hobiji Osveži življenjepis z informacijami o tvojih hobijih, saj marsikaj povedo o tebi kot osebnosti. Športne aktivnosti npr. lahko sporočajo, da si aktivna oseba, disciplinirana, s timskim duhom. Po drugi strani druženje s prijatelji ob pijači ni ravno stvar, ki te predstavi v dobri luči. - fotografija Poleg osebnih podatkov lahko življenjepisu dodaš tudi primerno uradno fotografijo, kar naj bi na delodajalca učinkovalo bolj osebno. Fotografija je običajno umeščena v zgornjem delu življenjepisa, poleg osebnih podatkov. - zaposlitveni cilji Navajanje zaposlitvenih ciljev je lahko precej

koristno pri usklajevanju interesov z delodajalcem: napišeš lahko, kako si predstavljaš, da bi izgledal tvoj delovni dan, kako si predstavljaš razvoj svoje kariere, kako se vidiš čez pet let ... Vseeno je treba biti pri nizanju pazljiv in premišljen. 6) Struktura teksta naj bo prilagojena delovnem mestu in tvojim izkušnjam. Ves tekst, ki si ga spisal, strukturiraj v smiselno celoto glede na tvoje izkušnje in tip delovnega mesta, za katerega pošiljaš življenjepis. Podatke navajaj po vrstnem redu, ki se ti zdi primeren za posameznega delodajalca in glede na svoje zaposlitvene cilje. Če si na primer ravnokar končal z izobraževanjem, verjetno nimaš veliko delovnih izkušenj. V tem primeru izobrazbo in morebitno študijsko prakso postavi na prvo mesto, saj sta zate bistvena kvalifikacija. Tudi za delovna mesta, pri katerih je določena izobrazba nujna (npr. delo v šolstvu, pravu, medicini ipd.), izobrazbo navajaj takoj za osebnimi in kontaktnimi podatki. Če želiš poudariti svoje delovne ali vodstvene izkušnje, je priporočljivo, da začneš predstavitev z opisom teh. 7) Oblikovanje v Wordu, Photoshopu ali Europass? Ko imaš dokončno strukturiran tekst, ga še nekoliko oblikuj. Odebeli ključne besede, ki so pomembne, s čimer boš olajšal branje in poskrbel za večjo preglednost. Nato tekstu dodaj še osnovno oblikovanje – določi sloge naslovov in podnaslovov, oblikuj glavo in nogo ... Word ponuja precej predlog, s katerimi se lahko enostavno poigraš, pa bo tvoj življenjepis takoj deloval bolj profesionalno. Če si se že kdaj srečal z Adobe Photoshopom ali Illustratorjem, lahko življenjepis oblikuješ s tema oblikovalskima orodjema, ki ti puščata povsem proste možnosti oblikovanja, s čimer lahko pripraviš zares poseben življenjepis, ki bo izstopal. Pri oblikovanju seveda upoštevaj tip podjetja in delovnega mesta, na katerega se prijavljaš. Če gre recimo za tradicionalno podjetje, ki posluje precej klasično, ni priporočljivo pošiljati življenjepisa, oblikovanega po najnovejših smernicah. Start-up podjetju ali


Iščem službo mlademu kolektivu pa bo klasični življenjepis po drugi strani deloval preveč dolgočasno. Seveda prilagodi oblikovanje tudi samemu delovnemu mestu – če se recimo prijavljaš za delo v marketingu, se že takoj pričakuje nekoliko kreativnejše oblikovanje, pravniki pa verjetno ne boste preveč eksperimentirali. Kadar nimaš idej za oblikovanje, si lahko pomagaš tudi z Europassom (nekatera podjetja zaradi preglednosti tudi zahtevajo to obliko). Če želiš zares izstopati, razmisli o kreativnih oblikah, kot so video predstavitev, CV v obliki infografike (preveri brezplačno orodje vizualize.me) ali osebna spletna stran. 8) Povprečen Slovenec naredi 10 slovničnih napak na stran besedila – a ti nisi povprečen! Verjetno ti je jasno, da mora biti tvoj življenjepis (kot tudi spremno pismo) pravopisno in slovnično brezhiben. Ko končaš s pisanjem, skrbno preveri pravopis in slovnico. Če imaš težave, naj ti kdo pomaga in dokumenta lektorira. Lahko uporabiš tudi spletno stran Amebis Besana in preizkusiš brezplačno različico. 9) Upoštevaj reakcije prijateljev in izboljšaj svoj življenjepis. Ko meniš, da si končal, prosi vsaj 3 prijatelje, da življenjepis pregledajo glede morebitnih nejasnosti in napak. Morda je tebi vse jasno in ne vidiš pomanjkljivosti, kdo drug pa bo takoj

odkril tipkarsko napako ali pa mu ne bo jasno, zakaj se datumi pri tvojih delovnih izkušnjah ne ujemajo. Upoštevaj njihov odziv in reakcije izkoristi sebi v prid za izboljšanje življenjepisa. 10) Nekaj nasvetov za konec Enako pozornost kot življenjepisu posveti tudi spremnemu pismu. A pazi, da ne uporabljaš enakih podatkov: spremno pismo uporabi za to, da kadrovniku pojasniš, zakaj si prava oseba za to delovno mesto, življenjepis pa, da se podrobno predstaviš. Poskrbi, da je tvoje spremno pismo relevantno in kratko ter kaže, kako se skladaš z zahtevami. Spremno pismo naj bo vsebina tvojega e-maila, CV pa dodaj kot prilogo. Pri pisanju bodi pozitiven in ne blati nekdanjega delodajalca. Nikakor ne laži in ne pretiravaj: delodajalec te bo na razgovoru ali ob zaposlitvi slej kot prej ujel na laži. Nauči se izpostaviti pomembne informacije; ne »smeti« svojega življenjepisa s številnimi izkušnjami, ki nimajo nič skupnega z razpisanim delovnim mestom. Končna različica življenjepisa naj bi namreč ne presegala ene strani velikosti A4. Pa veliko sreče s pripravo življenjepisa in iskanjem službe!

IZBRAN


Zakaj so stoli naši sovražniki in kaj narediti v boju z njimi Lucija Zorko Zjutraj se odpeljemo do šole ali službe, naslednjih nekaj ur sedimo in opravljamo svoje dolžnosti, nato pa se odpravimo domov, kjer pred televizorjem odsedimo preostanek dneva. Raziskave kažejo, da ljudje v povprečju presedimo od šest do osem ur dnevno, nekateri pa še precej več. Ne kadim, sedim Strokovnjaki opozarjajo, da lahko sedenje v pretiranih količinah povzroča številne zdravstvene težave in tudi resno ogrozi naše zdravje. Dolgotrajno sedenje je namreč lahko povezano s povišanim holesterolom, počasnejšim krvnim obtokom, povečanim tveganjem za sladkorno bolezen in debelost, rakom črevesja in številnimi drugimi tegobami. Nepravilna drža pri sedenju vodi do poškodb mehkega tkiva hrbtenice. Dolgotrajno nepravilno sedenje je tako večkrat vzrok bolečinam v spodnjem predelu hrbtenice, poškodbe pa se lahko razvijejo tudi v kronično bolezen hrbtenice. Hkrati nam preti še ena nevarnost. Ker so živci hrbtenice povezani z našimi organi, sta lahko bolečini v križu in vratu povezani tudi s težavami pri odvajanju, spolnih težavah, mravljinčenjem v rokah in nogah, migrenami in motnjami vida. Zaradi nepravilnega sedenja lahko pride tudi do zelo bolečih vkleščenih živcev. Vse omenjene težave nekateri opisujejo s tako imenovano »boleznijo sedenja«.

Vstanimo! Kaj torej storiti, da se izognemo zgoraj opisanim črnim scenarijem? Na prvem mestu je vsekakor treba, kolikor je le mogoče, zmanjšati količino sedenja. Razmislimo, pri katerih dejavnostih največ sedimo in kakšni so možni načini za zmanjšanje tega časa. Katere »sedeče« dejavnosti lahko nadomestimo z bolj aktivnimi oblikami? Za naše zdravje gre, zato se splača potruditi. Namesto, da s prijateljico sedimo dve uri na kavi, jo povabimo na sprehod po mestu ali pa se skupaj odpravimo na bližnji hrib. Med gledanjem televizije lahko telovadimo, med vožnjo z mestnim avtobusom stojimo, med pogovorom po mobilniku pa hodimo okrog. Vsekakor ne pozabimo na redno telesno vadbo, vendar se moramo zavedati, da sedenje dolgoročno vpliva na zdravje tudi tistih, ki se sicer dovolj gibajo. Povišana količina vadbe torej negativnih učinkov sedenja ne bo izničila, zato moramo težiti k temu, da poleg vadbe čim bolj zmanjšamo količino sedenja.


LAK svetuje Žal ljudje dolgotrajnega sedenja večkrat ne obravnavamo kot težavo. A strokovnjaki nas svarijo: za ljudi, ki večino dneva presedijo, naj bi bila nevarnost srčnega napada približno enaka kot za kadilce.

Kaj pa, ko je stol edina možnost? Sedenje pri nekaterih aktivnostih je nujno. Zato je zelo pomembno, da se naučimo sedeti pravilno. Prvo pravilo, ki ga pri sedenju velja upoštevati, je vzravnanost. Poskušamo torej sedeti čim bolj naravnost in pokončno. Žal se pri dolgotrajnem sedenju hitro zgodi, da na pravilno držo pozabimo. V tem primeru se priporočajo razni pripomočki, ki nas prisilijo k pravilni drži, na primer podloge za ledveni predel in podobne podpore. Pomembna je tudi višina našega stola. Idealna višina stola omogoča, da so kolena v isti liniji ali nekoliko nižje kot kolki – kot med koleni in hrbtenico naj bo torej kot od 90 do 110 stopinj. Sedimo na sredini naših sedalnih kosti. To lahko preprosto preverimo na naslednji način: usedemo se na svoje dlani, da začutimo sedalne kosti. S spreminjanjem položaja zadnjice ugotovimo, kdaj se na sedalne kosti prenaša največ teže telesa. Tak položaj je za nas najboljši. Nogi pri tem opremo s celimi stopali na tla in ju ne prekrižamo. Čim bolj ravna drža je pomembna tudi v zgornjem delu hrbtenice. Če je hrbtenica med sedenjem naslonjena rahlo nazaj, se obremenitev mišic nekoliko zmanjša. Zato med sedenjem rame potisnemo nazaj, glavo pa poskušamo čim bolj poravnati s sredino zaslona pred nami, tako da so ušesa v napični liniji s sredino ramen. Nikoli ne vztrajamo dolgo v istem položaju. Ne sedimo preveč togo in se tudi med sedenjem rahlo premikamo, občasno rahlo zasukamo glavo in trup v levo in desno ter menjamo sedišča. Vmes čim večkrat vstanemo in se pretegnemo ter naredimo nekaj razteznih vaj. Če imamo možnost, je priporočl-

jivo kdaj sedeti tudi po turško ali jesti na tleh in zviti noge podse. Nekateri še priporočajo, da si vsak večer pred spanjem noge umijemo s hladno vodo. Pisarniški stol je priporočljivo zamenjati z ergonomičnim sedežem, ki omogoča gibljivo sedenje ter krepitev mišic hrbtenice in trebuha. Običajni stol pa lahko nadomestimo tudi z žogo za sedenje. Pridi migat z nami! Naj te na tem mestu še opomnimo, da LAK zate pripravlja številne možnosti rekreacije. V telovadnici OŠ Primoža Trubarja Laško vsako soboto poteka brezplačna funkcionalna vadba pod vodstvom Matica Štormana. LAK ti omogoča cenejšo prijavo na številne teke po Sloveniji, vsako leto se skupaj odpravimo na planinski izlet, v mesecu maju pa v sklopu projekta LAKih nog naokrog pripravljamo tudi številne druge rekreacijske aktivnosti. Vse našteto bo vsekakor prispevalo k zmanjševanju časa, ki ga presediš, zato le izkoristi ponujene priložnosti.

90–110 stopinj

90–110 stopinj


Za LAKventuriste: drobni triki potovanj

Barbara Jančič

Vse več mladih se v študentskih letih odloča za različna potovanja v tujino. Preden odpotuješ raziskovat nove kraje, se moraš odločiti, kateri delček sveta bi rad odkril in bolje spoznal. Privarčevati moraš nekaj denarja in organizirati ustrezen časovni okvir potovanja. Kaj je še dobro predvideti? Peš? Z letalom? »Na štop«? Odvisno, kako daleč greš in za kako dolgo. Če potuješ v sosednje države, seveda ne boš izbral letala – raje boš primerjal ceno karte za

N W

E

S

vlak ali ponudbe na prevoz.org. Za bolj oddaljene države pa je potovanje z letalom najbolj ekonomičen način. Pomagaš si lahko s spletno stranjo Skyscanner, ki poišče in primerja med seboj različne lete, da lahko izbereš najugodnejšega in časovno primernega. Vsekakor boš našel cenejšo letalsko karto, če boš letel med tednom in ne med vikendom.

Se mi lahko usedeš na kovček, da ga zaprem? Seveda, običajna težava predvsem pri nežnejšem spolu. Kadar odideš na potovanje, vedno preveri, kaj ti nudijo v hostlu/hotelu. Verjetno lahko doma pustiš likalnik, fen, posteljnino, ponekod tudi brisače … Vsa oblačila lahko zviješ v rolo, nogavice stlačiš v čevlje, zobno ščetko prelomiš na pol in tako privarčuješ nekaj kvadratnih centimetrov. Ne pozabi na udobna oblačila, v katerih je priporočljivo potovati, predvsem kadar veliko sediš in čez dan hodiš naokoli. Ne pretiravaj z rezervnimi oblačili, da ne boš domov spet prinesel pol kovčka neponošenih oblačil. Če se zgodi, da se tvoj kovček izgubi, ko potuješ z letalom, pa je dobro imeti tudi kakšen kos oblačila v ročni prtljagi. Predsedniški apartma ali kavč? Res je, ne »kavčaš« le doma, ampak tudi v tujini. To je ena od prostovoljnih oblik nastanitve, kjer se lastnik stanovanja odloči, da ti ponudi brezplačno bivanje na svojem »kavču«, v sobi ali celo delu stanovanja. Za več informacij pobrskaj na spletni strani www.couchsurfing. com. Cenejšo obliko nastanitve najdeš tudi na www.airbnb.com, kjer lahko ob ugodnem najemu sobe, stanovanja ali celo hiše pridobiš tudi ogromno informacij iz prve roke.


Radovedni V knjižnico po veliiiko knjig! Ne bodi za časom! V svetu tehnologije obstaja ogromno aplikacij, ki jih lahko uporabljaš na svojem telefonu. Priporočajo ti znamenitosti in destinacije, ki jih lahko obiščeš med dopustom. Preverjeno ti bo koristila aplikacija TripAdvisor, pri navigaciji pa si lahko pomagaš s Here WeGo (deluje tudi brez internetne povezave). Za iskanje prenočišč sta uporabni tudi aplikaciji Booking in Hotel Search HRS. Seveda tudi v knjigah lahko poiščeš skrivnosti nekaterih mest in potovanj. Da prihraniš prostor v prtljagi, pa si uporabne strani raje fotografiraj z mobitelom ali jih skopiraj. Čepki za ušesa so zlata vredni V letalu, na avtobusu, v hostlu … kjerkoli, kjer lahko naletiš na smrčečega ali opitega sopotnika, boš še kako vesel, da jih imaš s sabo (mimogrede, si že preizkusil LAK-ove čepke

za ušesa? Oglasi se po njih na uradne ure, če jih še nimaš). Dobra rešitev so tudi slušalke za poslušanje glasbe. Da baterija na tvojem mobitelu ne bo takoj prazna, s sabo vzemi tudi »power bank« oziroma prenosno baterijo. Hvor? Lle? Bhaalmhar? Kamorkoli greš, se je dobro naučiti nekaj uporabnih fraz v jeziku države, kamor potuješ. Zelo zanimivo, kako si boš lahko včasih samo z nekaj besedami precej olajšal pogovor. Ponekod te bodo tudi lepše sprejeli, še posebej tam, kjer se ne znajo vsi sporazumevati v angleščini. Ne pozabi, da tudi drugod po svetu uporabljajo govorico telesa, tako da boš lahko včasih že s kriljenjem rok in prikimavanjem nepoznanim besedam našel pot do želene točke. Tudi če ne boš znal reči hvala v njihovem jeziku, jim bosta tvoj nasmešek in prijaznost izkazala hvaležnost.

Kratki nasveti: - Če voda v hostlu/hotelu ni pitna, se tuširaj z zaprtimi usti.

- Aktivno oglje in Linex sta obvezni del prve pomoči proti prepogostemu obiskovanju stranišča. - Uredi si zdravstveno zavarovanje za tujino, če se ob hujši poškodbi nočeš zadolžiti staršem za naslednji dve leti. - Ko zapuščaš prostor, se vedno obrni in poglej za seboj, ali si vse vzel (z mize, s stola, pod mizo). - Nikoli ne menjaj denarja na letališču ali v hotelu. V mestu bo zagotovo kakšna menjalnica (ki ni čisto v centru mesta) in bo imela boljši menjalni tečaj. Denar ob menjavi VEDNO takoj preštej, saj so delavci v menjalnici lahko tudi profesionalni prevaranti. - Nikoli ne imej vsega denarja na enem mestu. - Ne načrtuj vsega. Bodi fleksibilen, saj so spontana doživetja lahko najboljša. - Če imaš težave s svojimi izpušnimi plini med letenjem, se pretvarjaj, da spiš. :)


Dijaških šest leta 2016 Laura Kalšek Dijaška sekcija v Laškem akademskem klubu deluje že četrto leto, v letu 2016 pa so dijaki organizirali šest dogodkov. Dijaki svoje sestanke prilagajajo glede na dogodke, ki jih organizirajo, in aktualna dogajanja, kar pomeni približno dva sestanka na mesec. Predsednica Dijaške sekcije LAK-a je že drugo leto zapored Larisa Knap. Za mentorstvo sta pristojni predsednica LAK-a in vodja dijaške sekcije, ki aktivno sodeluje v študentskih vrstah društva. Leto 2016 so si dijaki popestrili s šestimi dogodki. Februarja so se odpravili na drsališče v Mestni park Celje, kjer so se ob zabavni

Vse dijake, ki še niste člani Dijaške sekcije LAK-a, vabimo, da prinesete potrdilo o vpisu na naše uradne ure in si s tem zagotovite številne ugodnosti. Vabljeni na dogodke, ki jih za vas organizira dijaška sekcija, dobrodošli pa ste tudi vsi, ki bi si želeli sodelovati bolj aktivno.

Aktivistke Dijaške sekcije LAK-a


Sekcija LAK-a rekreaciji družili na Disco drsanju. Konec aprila so si med prvomajskimi počitnicami v LAKovih prostorih ogledali komedijo na Movie night-u. Željni novih izzivov so se dijaki konec junija po uspešno končanem šolskem letu odpravili v Escape room v Ljubljano, kjer so igrali pustolovsko igro, v kateri se je do 5 igralcev poskušalo rešiti iz zaprte sobe v 60 minutah. V začetku novega šolskega leta so povabili vse nove dijake in organizirali še en Movie night, na katerem so si ogledali akcijsko komedijo

Ride along 2 in se ob prijetnem druženju med seboj še bolj spoznali. Med jesenskimi počitnicami so za noč čarovnic organizirali Halloween party, ki je to leto potekal v lokalu Play Off. Poleg dobre glasbe, za katero je skrbel DJ Andy, je potekal tudi izbor za najstrašnejšo masko. V predbožičnem času so si dijaki ogledali eno najlepše okrašenih evropskih prestolnic, praznični Dunaj. Ob praženih mandljih in sacher tortici so obeležili še zadnje dejanje tega koledarskega leta.


BOROVNIČEVA PANAKOTA Tjaša Kerin Priprava te precej enostavne in nadvse okusne sladice ti bo vzela približno 10 minut.

Za 4 osebe potrebuješ: - 250 g sladke smetane - 125 g zamrznjenih borovnic - 58 g kristalnega sladkorja - 1 list želatine, namočen v hladni vodi

Sladko smetano, sladkor in borovnice segrevaj do vretja. Med segrevanjem občasno mešaj, da se zamrznjene borovnice razpustijo.


Sladke pregrehe Ko vsebina zavre, jo odstavi, obdelaj s paličnim mešalnikom in precedi skozi fino cedilo, da s tem odstraniš vse večje delce.

V borovničevo zmes dodaj namočeno in dobro odcejeno želatino ter vse skupaj mešaj nekaj minut, da se želatina razpusti.

Pripravljeno panakoto zlij v kozarce in postavi na hladno za vsaj nekaj ur, da se malce strdi.


Eni so Ĺž e omag ali no #Tos kana #la . #lakovizlet # napordja

iwindl moder. #nov LAK je posta ebonaszebl stopperji #n

11:30

11:30

12

6 201 iknik p v o lak rji. # ojka druĹžba b d li o jna Vese ojka #fa b d #o

LAK + #izle morje = tpoT oska nepoza bno ni #l vese ak lje.

#


InstaLAK

12

11:30

11:30

i a velik vo avlja n r rst ip a r c p o tvo se 2016 #zelen s r a c o Zelen ademc ek. #ak dogod elfie ns #hitroe

Izraz i #aka na obr az dem c201 ih v oza d 6 #b rucle ju pove do ti #p eter vse. prev c

12 11:30

11:30

‘’Ume tn #bruc ina’’ naše ga br ovanje uca. 2015

je žen dru 016 o n ur2 zpit Poi izpitniž #po

#lak ru. o b ari vM


KAKO POTEKA REALIZACIJA POSTOPKA Pestita me strašni besedi: REALIZACIJA POSTOPKA! Dve besedi, ki ju razumejo zgolj odrasli in ne mi, ki držimo se materinega popka. Ne, mi študentje temu nismo dorasli! A če podrobneje seciram to besedotvorje, ugotovim, da je znotraj realizacije REALNOST in to je tisto, kar med ljudmi v ledino orje. Le tale postopek predstavlja veliko nevarnost. In potem na TV vsi ti hudi James Bondi v kravatah pravijo, da realizacija postopka sploh ni realna?! Zmedena kot še nikoli, kot bi izgubila pri kartah, besedna tvorba realizacija postopka zdi se fatalna. In na koncu vsemu temu dodajo še besedo 3RO – čudno tvorbo, ki iz številk in črk sestoji, ki o njej se ljudje kot blazni prerekajo, da se navadnemu smrtniku um omrači. Morda se le motim in iz mene ne delajo idiota, a tole v Laškem je prava anekdota! Da se mesto skoraj pokolje zaradi ceste in drota, ki sta na koncu bolj nerealna kot marsovska flota.

Špela Medvešek


Umetniški kotiček

THE FINISH LINE She walked through the forest, the palms were getting cold and she held her own hand, listening to her breathing as the cold and fresh air hit her lungs. She inhaled the freedom and exhaled the taste of prison. She still knew her heart was wild - that’s why those ribs were cages, to keep it away from tearing everything she worked for apart. But even ribs fail sometimes. They crack open. They break. And the heart slips out. Albeit that, she had a brain that worked as a back up, to remind her she swam through the toughest waters to be where she is today. In this forest where success grew on the trees and the songs birds sang in her honor. She still felt tired and over-worked but she walked this path filled with rocks for too long to quit now. Because once things get hard, that’s when you need to keep walking. And she did. So she came to the forest and as the animals moved away to make room for her and she exchanged looks with those wolves she used to fear, she knew she made it.

Ana BlatnikPobarvanka


Kako dobro poznaš LAK? NAVPIČNO 1 ustanova, ki hrani stol Zelenega carja 2 študent z mnogo semestri in izkušnjami 3 mesto silvestrovanja 2015 4 študent višjega letnika, ki pri brucovanju spremlja in vodi brucad 5 Go LAK …! 6 LAK sem … al’ hladna! 7 lokacija akademskega plesa po letu 1981 (in vse do danes) 8 Brez … na jeziku! 10 Jaz sem …! 11 modra ptica, ki je do sredine 90. let krasila LAK-ov logotip 12 kdor opravlja pomožna dela pri sprejetju brucev 14 sveta pijača vsakega LAK-ovca 16 Zveza, kateri se je LAK priključil po letu 2000 17 prvo delovanje laških študentov pod okriljem Celjskega akademskega kluba 18 prvi predsednik LAK-a (Erjavec) 21 ulica LAK-ovega sedeža (LAKplaca) 22 avtor sedanjega logotipa (Križnik) 26 zabava, združena s šaljivim

obredom sprejemanja v študentsko skupnost 27 Priznam! Sem …! 28 Genitalije in … 29 Laško, Rimske Toplice, Zidani Most in Radeče VODORAVNO 7 Zeleni car, levi in desni asesor 9 levi prisednik 13 LAK-ov gala dogodek leta 15 glasilo Laškega akademskega kluba 19 A me … zategneš! 20 zaimek vsakega novopečenega študenta, ko se prvič predstavi starim bajtam 23 tradicionalni odklop na bazenu 24 LAK-ov fotografski natečaj 25 LAK-ov dogodek, kjer se sklepajo prva poznanstva med novimi in starimi člani 26 prvi dogodek letošnjega leta 30 Balon na vroč …! 31 Pozor! LAK-ov …! 32 poletni mesec prvega javnega brucovanja v Laškem 33 leta ustanovitve LAK-a

Reši križanko in postani pravi ... 5

6

16. ŠKIS 17. SEKCIJA LAŠKO 18. JOŽE 21. TRUBARJEVA 22. BLAŽ 26. BRUCOVANJE 27. LAKOHOLIK 28. GENERALIJE 29. UE LAŠKO

4

7

4. BRUCMAJOR 5. YOURSELF 6. VROČA 7. ZDRAVILIŠČE LAŠKO 8. DLAKE 10. SILAK 11. SOVA 12. PEDEL 14. GLORIJA

3

8

25. SPOZNAVNI ŽUR 26. BOWLING TURNIR 30. ZLAK 31. DI(V)JAK 32. JULIJ 33. PETDESETA NAVPIČNO 1. MUZEJ LAŠKO 2. STARA BAJTA 3. BUDIMPEŠTA

2

9

REŠITVE VODORAVNO 7. ZELENO CARSTVO 9. LEVI ASESOR 13. AKADEMSKI PLES 15. DLAKOCEPNIK 19. LAK 20. ONO 23. AQUASPLASH 24. KLAK

1


LAKrižanka 1

2 3 4

5

6

22 9

25

4

6

7 8 9

5

10

11

12 13

2 7

14

18 15

16 21

23

17

24

3

26

27

28

29 8

30

1

19

31 20 32 33


VSAK NAJDE NEKAJ ZASE Rad hodiš v kino, športaš ali se raje izobražuješ? Uživaš v odkrivanju novih kotičkov Slovenije in Evrope ali se raje zadržuješ na domačih žurih in piknikih? Pridruži se našemu študentskemu klubu in si privošči, kar je po tvojem okusu, za piko na i pa lahko vse to dobiš še veliko ceneje in se imaš super v dobri družbi. LAK ti nudi številne ugodnosti, kot so cenejše karte za kino, brezplačna članarina za knjižnico, mesečne in dnevne fitnes karte za fitnes v Rimskih Toplicah, boni za Špico, cenejše smučarske in karting karte. LAK te ob uspešno dokončanem študiju nagradi tudi s povračilom stroškov za vezavo

diplomske in magistrske naloge, za varne sprehode po naravi pa ti omogoči brezplačno prvo cepljenje proti klopnemu meningitisu. Organiziramo tudi številne dogodke, kot so izleti, izobraževanja, športni dogodki in zabave, ki se jih lahko člani udeležujete ceneje ali celo brezplačno. Prinesi nam potrdilo o vpisu na naše uradne ure, ki so ob petkih od 18.30 do 20.30 in sobotah od 10.00 do 12.00. Ne le, da te to nič ne stane, ob včlanitvi oziroma podaljšanju članstva dobiš tudi super darilo!

drustvo-lak.si

Društvo Lak Dijaška sekcija LAK

drustvo.lak

Pridi na LAKplac na Trubarjevo ulico 3 in izberi ugodnost zase.


Postani član LAK-a

Z NAMI JE LAKŠE Si že čul za najbolj kul klub pri nas? Takšnega ni ne v mestu, ne na vas’. Reče se mu LAK, pa saj to ve že vsak! Pred več kot pol stoletja začetek naš’ga štetja LAK-ovih je dni, ko 22 študentov se odločilo je LAK-ovec postati in izkušnje mlajšim generacijam predati. Brucovanje in akademski ples največja dogodka sta prav res, tu pa še dijaki so, ki sveže ideje prispevajo. Bi rad šel smučat ali v gore, le na izlet? LAK-ovci počnemo to spet in spet. Na bowlingu že stalni gostje smo, saj se nam keglji kar sami podirajo, tudi v Planici brez nas več ne gre, ki naše orle spremljamo v dalje. Ko skupaj staro leto zapustimo in si “srečn’ga pa zdrav’ga” zaželimo, naše želje tudi so, da bi prihodnje leto še uspešnejše bilo. Pridružite se nam vsi, ki radi zabavali se bi, potem LAK pravi kraj je za vas, kot je tudi za vse nas.

Saša Klezin