Page 1

Treball realitzat per: • • • • •

Almudena Ruíz Rodriguez Mª Carmen Estany Forné Verónica Muñoz Medina Aurora Carretero Hoya Fernando Montejano Bonvehi


Reflexió Aquest recull és un treball fet per l'Almudena, el Fernando, la Mª Carmen, l'Aurora i la Verònica, tots ells participants del Taller Claror. Amb aquest petit llibre, hem volgut donar a conèixer els museus que tenim a la comarca de l'Alt Urgell i també els museus de la nostra ciutat. L'objectiu era fer un recopilatori per a que tothom pugui conèixer les possibles sortides culturals que tenim aquí mateix. Ha estat un treball setmanal amb constància, esforç i molta voluntat per arribar a superar-se i poder acabar la feina. Esperem que us agradi i que pugui ser útil! Gràcies a tot/es !!


museus de la comarca....


El museu de la moto de Basella http://www.museumoto.com/ca/basella http://basella.com Inaugurat l'any 2002, va ser al seu moment el primer museu del nostre país dedicat exclusivament al món de les dues rodes. Actualment, està reconegut entre els millors d'Europa i s'ha convertit en una parada obligatòria per a tots els amants del motor i per tots aquells que vulguin descobrir un espai singular, replet de cultura i historia. 1000m2 d'exposició amb més de 200 motocicletes de totes les èpoques i especialitats, Malgrat ser inaugurat l'any 2002, l'edifici on se situa el museu de la moto de Bassella compta amb molts més anys d'història. Es tracta d'un espai emblemàtic, ja que es va construir amb materials recuperats de les antigues cases del poble de Bassella (localitat que va desaparèixer l'any 2000 sota les aigües del pantà de Rialb).

Contacta: • Tef: +34 973 462 731 • e-mail: info@bassella.com


Museu dels Raiers Coll de Nargo http://www.raiersdecolldenargo.com/museu.php El Museu dels Raiers és un museu situat a Coll de Nargó a la comarca de l'Alt Urgell que explica l'ofici de raier. El museu es troba a la capella del Roser, cal recordar que la Mare de Déu del Roser és la patrona dels raiers, a la localitat de Coll de Nargó. El museu dels Raiers fou inaugurat l'any 1998. Durant motles desenes d'anys, els homes es van dedicar a fer baixar fusta pel Segre, per portar-la cap a les terres del sud, anant a buscar l'Ebre. Feien servir els rius com a via de transport i la fusta, lligada cada biga a una altra, formava una plataforma anomenada rai. Els homes de Coll de Nargó, doncs, eren raiers, un ofici que exigeix temperament, força i esperit de lluita, ja que les condicions de la seva feina eren dures i fins a cert punt perilloses. Els rais i els raiers es van acabar als anys trenta, quan, per una banda, per el transport amb camions i d'altra, degut a la construcció de grans embassaments, barreres infranquejables tant per l'aigua amansida com per l'alt graó de les preses.

Contacta: Tef 620513658 - Parlar amb Emili. 679429015 - Parlar amb Vicens. 973 - 38 30 48 Ajuntament de Nargó e-mail: raiers.nargo.general@hotmail.com


Fàbrica de llanes d'Arsèguel http://ca.wikipedia.org/wiki/F%C3%A0bricadellanesd%27Ars %C3%8guel La fàbrica de Llanes d'Arsèguel, situada al pont d'accés al poble d'Arsèguel, és tot un exemple de l'aprofitament de l'energia hidràulica. Encara avui es troba en ple funcionament i amb una maquinària que data del segle XVIII. Fundada el 1902 pels besavis dels actuals propietaris té les característiques d'una empresa familiar que ha anat passant de pares a fills. En la seva època daurada va arribar a donar feina a unes 20 persones. Forma part de la Ruta dels oficis d'ahir promoguda pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell. La fabrica disposa d'un servei de visites guiades, gestionat per la pròpia família Isern.

Contacta: Tef: 973 38 40 09


Museu de les Trementinaires http://www.trementinaires.org El Museu de les Trementinaires, inaugurat el desembre del any 1998, forma part de la Ruta dels oficis d'ahir, promoguda pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell, i es troba situat a la població de Tuixent. La visita a aquest museu ens permetrà conèixer qui eren les trementinaires, quines herbes i remeis comercialitzaven i com organitzaven les seves rutes, sempre a peu, des de la vall de la Vansa i Tuixent, fins a les terres planes de l'interior i el litoral de Catalunya. Si us interessa el mon de les plantes i en particular les plantes medicinals, també podeu gaudir d'un recorregut per el Jardí Urbà de les Trementinaires situat per els carrers de Tuixent, o bé a les afores del poble podeu visitar el Jardí Botànic de les Trementinaires on podreu descobrir moltes de les plantes del nostre entorn i coneixes les seves propietats i característiques. Les Trementinaires Moltes dones de la vall es van dedicar a extreure d'aquesta terra aspra i poc agraïda un medi per sobreviure a les transformacions d'una Catalunya per on, tot caminant i carregades d'herbes i olis, anirien “guarint i curant tots els mals”.

Contacta tef:973 37 00 30 e-mail: museu@trementinaires.org


Museu de l'acordió http://www.ccau.cat/museus/cat/acordions.html El Museu de l'acordió està ubicat a Arsèguel (Alt Urgell). L'exposició ocupa la planta baixa i el soterrani d'un edifici que s'ha aixecat aprofitant l'espai conjunt de dues cases antigues del poble. A l'estanca que es troba a peu pla hi ha diverses vitrines encaixades a la paret i protegides per vidres on s'hi poden observar: instruments precursors que també produeixen el so per vibració de llengüetes ( harmònica, orgue de boca, guimbardes sac de gemecs,...etc); un acordió desmuntat en el qual es poden observar els elements que el constitueixen; una col·lecció d'acordions diatònics francesos i italians que eren els d'us habitual entre els músics del Pirineu; els acordions de dos instrumentistes més populars (Josep Jordana, el Comare, de Toloriu, i l'Esteve Tarrés i l'Estevet Sastre, de l'Alzina d'Alinyà); una col·lecció d'acordions procedents de diversos països europeus i uns exemplars de concertines angleses. Per les parets s'hi exposen fotografies de músics coneguts de les comarques muntanyenques i grups d'acordionistes.

Contacta: Tef: 620610879 / 699649474 e-mail:fundacioarturblasco@museudelacordio.cat arseguel@ddl.net


Museu de la vinya i el vi de muntanya http://ca.wikipedia.org/wiki/MuseudelavinyaielvideMuntanya El Museu de la Vinya i el Vi de Muntanya, també conegut com a museu de la vinya i el vi del pont de Bar, és un museu etnològic ubicat al poble del pont de Bar, a l'Alt Urgell. Exactament es troba a l'antic cortal de Cal Teixidoret . El museu explica la historia del cultiu del vi a la comarca, de com els atacs de la fil·loxera de finals del segle XIX van obligar als pagesos locals a eliminar vinyes i començar a esdevenir ramaders obtenint rendiment de vaques i ovelles. A la planta principal s'explica el procés d'elaboració del vi, mentre que al pis de dalt s'expliquen temes relacionats amb el cultiu de la vinya. Actualment forma part de la Ruta dels oficis d'ahir de l'Alt Urgell.

Contacta: Tef: 973 353112


Farinera de la Trobada http://ca.wikipedia.org/wikifarineradelatrobada La Farinera de la Trobada, també anomenada de Montferrer, és una antiga farinera situada a l'indret de la Trobada del municipi Montferrer i Castellbò (Alt Urgell) transformada en un museu després d'obres de restauració promogudes pel Consell Comarcal de l'Alt Urgell per incloure el museu a la Ruta dels oficis d'ahir. Història La història de la farinera va unida a la història de la Comunitat de Regants del Rec dels Quatre pobles, comunitat que agrupa a pagesos d'Anserall, Castellciutat, Montferrer i Adrall. La comunitat n'és la propietària i va ser la promotora de la construcció de la farinera. Els trets més característics de la maquinaria de la farinera són que funcionava amb energia hidràulica i que és tota de fusta, metall i roba. La fusta de les conduccions per on circulava el gra i la farina i la de les màquines és de Flandes i Medis.

Contacta: Tef: 973 35 13 43


Homilies d'Organyà http://www.ccau.cat/museus/cat/homilies.html Organyà és una localitat de l'Alt Urgell que té poc més de mil habitants. La vila va ser un nucli important a l'edat mitjana, com ho demostra la muralla que l'encerclava i l'establiment d'un monestir amb la corresponent església, Santa Maria. Peró el que ha donat renom a la vila no ha estat el seu passat medieval sinó el fet que l'any 1904, un historiador, Joaquim Miret Sants, va descobrir entre els papers de la rectoria de l'església un document religiós conegut com “ Homilies d'Organyà” que es considera el text literari més antic en llengua catalana. Per commemorar-ho, i aprofitant el fet de la celebració dels 800 anys d'antiguitat del document, s'ha muntat una exposició permanent sobre les Homilies en l'edifici de planta circular que també acull l'oficina de turisme del poble. A l'exposició s'hi pot observar: un plafó amb esquema de l'evolució de les llengües; mostres d'objectes, el nom dels quals s'han incorporat al català procedents d'altres idiomes (raïm, arròs lloses ...); una talla de fusta d'un sant Crist originari de l'església parroquial; restes d'un dels finestrals del monestir; unes maquetes sobre l'evolució arquitectònica de l'església de Santa Maria d'Organyà; fotografies ampliades de les pàgines de les Homilies; la reconstrucció d'un escriptori medieval i un text sobre la vida de l'estudiós Miret Sants (1858-1919).En el centre de l'estança hi ha una pantalla de vídeo on es projecta un documental en el qual diverses persones significatives de les àrees territorials de parla catalana llegeixen textos de les Homilies.

Contacta: Tef: 973383007 (contactar amb l'ajuntament)


Pou de Gel a l'Oliana http://www.ccau.cat/museus/cat/pougel.html Oliana és una vila de menys de dos mil habitants (1.864 hab, l'any 2000), situada al sud de la comarca de l'Alt Urgell, al costat del Segre, en una zona de pas que des de les planes de Lleida connecta amb el territori pirinenc. Tradicionalment era una població dedicada a l'agricultura i a la ramaderia, però la construcció del planta d'Oliana (1959) i la instal·lació de la fàbrica de petits electrodomèstics Taurus (1962) han fet canviar aquesta situació i s'ha passat a una economia més diversificada en la qual el sector terciari (serveis i turisme) té més pes; tot i que la crisi de l'empresa Taurus (des de 1992) ha sotragat l'economia local. A l'entrada sud de la vida, a mà dreta es desvia un camí que, en un centenar de metres, porta al pou de gel, al costat del riu Flor. La construcció, subterrània i de planta circular, està situada a mig vessant d'un turó. S'hi accedeix per una porta amb llindes de pedra i esta tancada amb una reixa amb clau. A l'obertura li segueix un passadís d'un dotze metres de llargada, estret i baix (1,5 m). Recentment, per facilitar la visita, s'ha obert un túnel que s'endinsa uns tretze metres i arriba a la base del pou. A les parets d'aquest túnel s'hi han disposat plafons per documentar amb textos, fotografies i dibuixos didàctics d'Oriol Garcia Quera, la temàtica de l'extracció, conservació i comercialització del gel. Concretament estan dedicats a: la neu i el glaç; el per què dels pous; l'estructura dels pous de neu i els pous de glaç; els pous naturals i el comerç del fred; com obtenir i empouar el gel; el Urgell i el pou de gel d'Oliana, esquema i dibuixos

Contacta: Tef:973340573 (contactar amb l'ajuntament) E-mail: ajuntament@oliana.dd.net


Sala Límit K-T http://www.museusdelpirineu.cat/museu/museudelsdinosaureslimit kt2/9 El jaciment d'ous i nius de dinosaures de Coll de Nargó es considerat per la comunitat científica un dels tres més importants del món. Coincideix amb la desaparició dels darrers grans dinosaures que van habitar la Terra en el Limit K-T,moment històric entre els períodes geològics del Cretaci i el Terciari. Fa 65 milions d'anys, quan es va produir una de les grans extincions massives de la història de la Terra i l'inici de una nova era dominada pels mamífers. Per a divulgar la importància del jaciment s'ha creat un museu on s'escenifica el període en què els dinosaures estaven estesos per tot el planeta i es presenten les principals hipòtesis sobre la seva extinció, com l'impacte d'un asteroide, i conèixer a més els mamífers que van ocupar el seu lloc. La visita es completa am el “Mirador del Cretaci” un jaciment paleontològic obert al públic on es poden contemplar petjades, postes d'ous de dinosaure i restes de vegetació del Cretaci.

Contacta: Tef: 973383048 (contactar amb l'ajuntament) e-mail: collnargo@ddl.net


museus de la ciutat


Museu Diocesà de la Seu d'Urgell http://museudiocesaurgell.org/home/cat/benvingut.htm L'any 1956, un grup de ciutadans benemèrits sol-licitaren al Bisbe i al Capítol catedralici el permís per muntar, amb el “Tresor de la Catedral”, una Exposició oberta al públic. Es tractava d'una riquíssima col·lecció d'imatges i d'altres objectes litúrgics d'un incomparable valor arqueològic i artístic, però pràcticament desconeguts per la massa del poble. El dia 7 d'agost d'aquell mateix any, el Bisbe, Dr. Iglesias, decretava la constitució del “Museu Diocesà d'Urgell”. Recentment, per tal d'aconseguir una exposició més digna i pedagògica de les peces artístiques, s'ha ampliat el Museu amb l'adequada restauració de l'antiga Casa del “ Deganat”, nexe entre l'església de la pietat i el temple de sant Miquel, sota la direcció de l'arquitecte Lluís M. Vidal i Arderiu. Des d'aquest edifici, històricament famós, hom pot admirar belles perspectives de la catedral i del claustre. Al museu hi podreu trobar Art Romànic, Gòtic, Renaixement i Barroc. Una de les obres més conegudes és el Còdex, conegut com el llibre del “Beatus”.

Contacta: Telèfon: 973353242 e-mail: museudiocesa@bisbaturgell.org


http://www.espaiermengol.cat/ L’oficina de turisme La planta baixa conté l'oficina d'informació turística de la ciutat i la recepció del museu de la ciutat. Es disposa d'atenció personalitzada al visitant, de material gràfic i interactiu de suport en diversos idiomes i d'una botiga. El museu de la ciutat El museu ocupa les quatre plantes de l'edifici. Compta amb una exposició permanent i un espai d'exposicions temporals, una sala d'actes, una àrea de gestió i de conservació patrimonial i un mirador a l'àtic amb vistes sobre el Centre històric de la ciutat. La Seu d’Urgell La primera part de l'exposició del museu està dedicada a la col·lecció municipal. Amb la posada en valor i l'exposició pública de la col·lecció, es presenta un recorregut a través de la història i l’art de la Seu d’Urgell: des dels primers pobladors a l’edat dels metalls i els orígens mitològics de la ciutat, fins a l'esplendor medieval i la societat dels nostres dies. L'exposició es complementa amb elements d'interpretació com il·lustracions i fotografies, interactius que aprofundeixen en aspectes històrics i artístics rellevants, llibres de consulta i un audiovisual. El formatge La segona part de l'exposició permanent ofereix un recorregut monogràfic entorn l'elaboració del formatge i els formatges urgellencs. Es presenta aquest producte gastronòmic com un producte artesà i industrial destacat de la cultura i l'economia de l'Alt Urgell. L'exposició es complementa amb un recull de fotografies històriques, reproduccions escultòriques i un interactiu sobre el tast del formatge. Contacta Tef: 973 353 057 e-mail: des de la web es pot contactar.


Museus de l'Alt Urgell  

Petit recull del museus de la comarca de l'Alt Urgell i la seva capital la Seu d'Urgell

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you