Page 1

Aquest fet obre una reflexió a una nova època en què s’haurà de tenir en compte la possibilitat d’oferir aquest tipus de servei L’Ajuntament de Vidreres va cercar alternatives per atendre la sol·licitud de celebrar la cerimònia d’enterrament laica, que s’ha convertit en la primera que es celebra a la població. Aquest fet accelera el projecte de l’equip de govern (PSC – ExV), per habilitar una sala per dur-hi a terme aquest tipus de cerimònies. Atès que tant el tanatori com el cementiri no tenen suficient espai per acollir aquest tipus d’equipament, s’està pensant a condicionar algun altre espai municipal.

Acte oficial d’ofrena floral

Representació d’Escrotisgrat de Trinòlegs

Les obres de desdoblament de la N-II posen al descobert nous jaciments arqueològics Es tracta de dos jaciments que comparteixen un mateix espai, ja que fins al moment s’han pogut excavar estructures que pertanyen a dues èpoques ben diferenciades. Els elements més antics excavats a Can Castells són un fons de cabana i una sitja que podrien, provisionalment, estar datats entre els segles II i I aC. El segon jaciment que s’ha pogut excavar a Can Castells correspon a l’època medieval.

Campanya d’excavacions arqueològiques al castell de Sant Iscle La d’enguany ha estat la quarta campanya que s’ha fet al recinte del castell, patrocinada per l’Ajuntament. Les excavacions s’han fet en tres torns de camp de treball, un amb joves procedents de Catalunya, un altre de l’Estat espanyol i el tercer internacional. Els camps de treball han estat gestionats pel Grup d’Esplai Vidrerenc, sota la direcció tècnica de l’arqueòleg Joan Llinàs, amb la col·laboració tècnica de l’arqueòleg Josep Canyet, tots dos de l’empresa Janus,SL. La campanya d’enguany ha estat molt positiva, especialment pel que fa a la continuació de la descoberta de l’estructura i la distribució de les diverses parts del castell de Sant Iscle. Per una banda, han quedat al descobert dues estances al sud-est del recinte principal, que fins ara eren totalment desconegudes i que ara estan a punt per obtenir-ne la documentació arqueològica plena.

Els veïns van mostrar el seu rebuig i l’equip de govern de l’Ajuntament (PSC i ExV) va demanar als tècnics municipals l’estudi de nous mòduls de repartiment, que fins aleshores estava previst aplicar en un percentatge del 40% i l’aplicació com a mòdul de repartiment el metre lineal de façana. En l’esmentada reunió, l’equip de govern es va comprometre a cercar més subvencions i estudiar nous mòduls de repartiment. Per una banda, com a resultat de les gestions efectuades, es va aconseguir una subvenció extraordinària de la Diputació de Girona per import de 100.000 €, alhora que es va destinar la subvenció de Cooperació Municipal, també de la mateixa Diputació, per import de 50.684 €, que s’afegeixen als 153.793.37 € del PUOSC. Així mateix, es va sol·licitar als tècnics municipals el càlcul utilitzant com a mòdul de repartiment el metre lineal, el volum edificable i la superfície en la proporció d’1/3 cadascun d’ells. Del resultat d’aquest càlcul s’ha constatat que no tots els veïns en surten beneficiats i que, malgrat haver aplicat totes les subvencions i la baixa de licitació, alguns dels veïns encara haurien de pagar quantitats superiors a les notificades inicialment. Per tant, i amb la finalitat que tots els veïns en surtin igualment beneficiats, es considera que el mòdul de repartiment més just per a tothom és el metre lineal de façana, alhora que l’Ajuntament fa un gran esforç econòmic per rebaixar fins al 36% el percentatge dels veïns en l’aplicació d’aquestes contribucions especials. Les obres de millora consisteixen a renovar el clavegueram, soterrar les línies elèctriques, nova pavimentació, millora de l’enllumenat i ampliació de voreres, entre d’altres. Aquestes obres es portaran a terme als carrers: Mercè Rodoreda, Nou, Ponent, Cellera, Àngel Guimerà. Barcelona, Les Eres, sense sortida, Maçanet, Quirze de Jordà, Dr. Deulofeu i Eduard Tolrà (entre els carrers Lloret i Pompeu Fabra), i té una segona fase que afecta 9 carrers més i que té un pressupost d’1,6 milions d’euros, que es preveu portar a terme l’any 2011.

La Biblioteca Municipal Joan Rigau i Sala incorpora el Wi-Fi entre els seus serveis. Aquesta prestació completa l’assortiment de serveis multimèdia que ja ofereixen aquestes instal·lacions.

Conveni per controlar la introducció del mosquit tigre a Vidreres L’Ajuntament de Vidreres ha signat un conveni marc de col·laboració amb l’organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter per l’execució d’accions de vigilància del mosquit tigre. Aquest conveni estarà vigent fins el 31 de desembre del 2011. El seu cost és d’uns 19.000 euros i es financia a parts iguals entre la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Vidreres. Per a més informació, es pot trucar al telèfon d’atenció al ciutadà 012 o a Sanitat Respon (24 hores) 902.111.444. També es pot trobar informació sobre el mosquit tigre al lloc web: www.gencat.cat/salut

A DINS ... · Segona fase de condicionament de Can Torronet

NOU PLA DE MOBILITAT PER POTENCIAR LA ROTACIÓ DE VEHICLES

· El CAP ja té aire condicionat a totes les seves instal·lacions · Obres de millora a l’actual Llar d’Infants · Els familiars de Joan Rigau i Sala van ser els pregoners de la Festa Major de Vidreres 2008 · La Festa Petita se celebrarà al novembre, coincidint amb el patró de la població, Sant Iscle · Fira del Cava i el Salsafí · Entrevista: Jordi Campmajó, coordinador del cos d’agents municipals

Els carrers afectats són: Pau Casals, Catalunya, la Cellera, Pompeu Fabra, la Plaça Lluís Companys, la Plaça de l’Església i una part del carrer Barcelona. El regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Vidreres, Jaume Figueras, ha explicat que “amb aquest nou sistema de mobilitat estem atenent una petició que han fet arribar a l’Ajuntament molts veïns del poble, ja que de la manera que estan en aquests moments, les entrades a Vidreres tenen la mateixa direcció i en cas de no trobar aparcament, els conductors es veuen obligats a sortir del poble”. Amb aquest sistema de mobilitat, el carrer Pompeu Fabra ha deixat de ser una zona de vianants i pels carrers Catalunya i la Cellera es circula a la inversa que abans del canvi. La part afectada del carrer Barcelona també ha passat a ser de direcció contraria a la que havia tingut. El carrer Pau Casals, la Plaça Lluís Companys i la Plaça de l’Església continuen amb els mateixos sentits de circulació que ja tenien.

Fotos: Centre Cívic Francesc Llobet | Josep Frigola | La Selva Comunica

Primera cerimònia d’enterrament civil a la població

La Diada va començar a Terra Negra

Les obres es posen en marxa després que Ajuntament i veïns implicats han arribat a un acord pel que fa a les contribucions especials que s’hi aplicaran. Fa uns mesos l’equip de govern es va reunir amb els veïns afectats per aquestes obres, més de 200, per consensuar les contribucions especials que hauran de pagar els veïns especialment beneficiats per l’obra.

DdV | octubre 2008

L’obra ha estat aprovada amb un pressupost de 1.379.183,26 € Aquesta ha estat una de les reivindicacions de la població en els darrers anys. Aquesta important obra permetrà consolidar definitivament l’oferta educativa de Vidreres amb unes instal·lacions modernes i posades al dia, que ofereixen totes les garanties per als nadons. Un cop s’han inclòs al projecte totes les mesures de seguretat necessàries, com les apuntades per l’ACA, aquest projecte pot tirar endavant per convertir-se en una de les infraestructures més rellevants de Vidreres en matèria educativa.

OBRES DE MILLORA EN 12 CARRERS DEL CENTRE DE VIDRERES

Vidreres va recordar tots aquells que han treballat, viscut i fins i tot mort per Catalunya, amb motiu de la Diada de l’11 de Setembre

Diari de Vidreres

Aprovat el projecte per tirar endavant la nova llar d’infants


DdV | octubre 2008 ALCALDIA Adéu a l’estiu, benvinguda a una nova tardor El principi del curs escolar és un indicatiu que l’estiu ja s’acaba i tornarem a donar la benvinguda a una nova tardor. Aquest període de l’any, l’estiu, és el més esperat majoritàriament per nosaltres, és un temps de calor, de color, de vacances, de festes, de no tenir pressa per anar a dormir i de gaudir de la frescor de les nits. També és el temps de passar més estones amb els nostres fills i de compartir llargues tardes de passeig i de joc als parcs i als jardins del nostre municipi. Durant aquests dies moltes persones, pares i mares d’aquestes criatures, han manifestat el seu descontent i rebuig de les condicions higièniques en què han trobat algunes de les àrees de jocs infantils. I particularment, una mare molt preocupada em va explicar que la seva nena li havia portat a la mà un excrement de gos de la sorrera. Amb això m’agradaria enviar un missatge a tots els propietaris de gossos del nostre poble: posem-nos en el lloc d’aquesta mare i quan passegem el nostre gos, imaginem-nos la situació. Suposo que, només de tenir aquesta escena al pensament, serem capaços de recollir els excrements i llançar-los al lloc adequat. Com diuen moltes campanyes publicitàries en boca dels animals “Ajuda’m, perquè jo no puc fer-ho”. L’Ajuntament de Vidreres va tancar aquestes àrees amb fusta especial per evitar precisament aquests fets. I, de mica en mica, estem intentant posar més elements i mantenir aquests llocs en unes òptimes condicions perquè els nostres fills puguin jugar sense haver d’estar en alerta constant esperant què portaran entre les seves petites mans la propera vegada. És ben cert que cada vegada és més usual veure els propietaris de gossos recollint els seus excrements com una cosa ben normal i esperem que acabi convertint-se per tothom en la mateixa obligació que tenen de treure’ls a passejar diàriament. A tots vosaltres, que ja teniu aquesta necessitat de fer-ho sense que ningú us ho recordi, la més sincera felicitació; i a qui encara no sigui conscient de què significa això, us demano la vostra implicació i col·laboració per fer de Vidreres un poble cada vegada més respectuós amb el medi, i amb les PERSONES. I és que sobretot parlem de criatures. En temes com aquest sí que és necessària l’ajuda de TOTS vosaltres, aquí no pot haver-hi excepcions. I penseu que l’Ajuntament us ho agrairà, però els nostres, els vostres fills, encara més. Us desitjo una esplèndida tardor i un dia a dia ple de moments especials. Ruth Rosique i Labarta

El CAP ja té aire condicionat a totes les seves instal·lacions A primers d’agost va finalitzar la instal·lació d’aire condicionat a la totalitat de les instal·lacions del CAP, tant a la zona de consulta com a la sala d’espera. Aquestes millores s’emmarquen en un seguit d’actuacions d’abast més ampli destinades a millorar altres aspectes del CAP, com ara el mobiliari i les instal·lacions destinades al personal.

Els familiars de Joan Rigau i Sala van ser els pregoners de la Festa Major de Vidreres Enguany s’ha celebrat el 25è anirversari de la Biblioteca Joan Rigau i Sala de Vidreres i se n’ha inaugurat, tot just fa uns mesos, un nou edifici. Per això es va considerar molt adient que el pregó d’enguany el protagonitzés la família de Joan Rigau i Sala, mestre de professió i amb una gran passió per la música. Joan Rigau va morir l’any 1978 i en l’actualitat encara és molt recordat i apreciat entre els veïns de Vidreres. El pregó de la Festa Major el va llegir un dels nets de Joan Rigau i Sala obrint així els actes de la Festa Major 2008. Enguany, la Comissió de Festes va decidir que el lema de la Festa Major 2008 fos: ‘Vidreres, m’explico?’ Amb això van voler posar en evidència que, la de Vidreres, és una festa arrelada i popular arreu i que per tant calen poques paraules per promocionar-la. La comissió de festes la formen 4 persones: Raül Sacasa, Jordi Pagès, Manel Galícia i Pere Comalada. Tots ells s’han mostrat molt satisfets de la gran afluència de públic que hi ha hagut a tots els actes, tant els de nit com els del dia. Diuen que la Festa Major de Vidreres és una festa sana en la que tothom s’hi troba bé i gaudeix de les activitats. Raül Sacasa destaca molt positivament “l’esforç econòmic que ha fet aquest any l’Ajuntament per tenir la Festa Major que hem viscut”.

L’ENTREVISTA “No anem a buscar la recaptació econòmica, volem que la gent respecti les normes de trànsit” Jordi Campmajó és, des del mes de març passat, el coordinador del cos d’agents municipals de Vidreres, tot i que treballa en aquesta secció de l’Ajuntament des de fa 12 anys. El cos està format per 11 agents, 7 funcionaris de carrera i 4 interins. Fan torns de vigilància les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Jordi Campmajó, quines són les competències dels agents municipals? El 95% dels nostres serveis estan relacionats amb el trànsit. En els casos d’infracció de les normes de trànsit, prenem les mesures corresponents, de manera que podem arribar a immobilitzar el vehicle i enviar la denúncia al Servei Català del Trànsit. També fem tasques de col·laboració amb el ciutadà, el control del mercat i dels col·legis, acompanyaments de l’ambulància o dels Mossos d’Esquadra. Per proximitat, quan sorgeix un incident, nosaltres arribem els primers i actuem, i després derivem el cas a qui pertoca. Per exemple, en casos de violència domèstica, quan arribem, el nostre objectiu és aïllar la víctima del presumpte agressor. Des d’aquest estiu, alguns carrers del centre han canviat de direcció. Com està funcionant la mesura? Molt bé, ha estat una millora molt important. Abans les direccions dels carrers portaven els conductors a la sortida del poble. Ara és una circulació més racional. La gent està contenta i nosaltres treballem millor.

I les zones vermelles? Estan funcionant molt bé. S’està aconseguint la rotació dels vehicles estacionats, que era l’objectiu. Ara és més fàcil trobar aparcament al centre del poble. Hi ha molt de trànsit a Vidreres? Sí. La gent està acostumada a agafar el cotxe per anar a tot arreu, el poble ha crescut molt els darrers anys, i les zones d’aparcament són les que són. Una bona alternativa és optar per estacionar el cotxe als Horts d’en Pere Pau, al costat del centre, i així es podria descongestionar de vehicles el centre urbà. Es compleixen les normes de trànsit? En general, sí, i la prova és que en els darrers 4 anys han canviat molt a Vidreres i s’han anat consolidant. Per altra part, és important que des de les escoles també es faci pedagogia en aquest sentit. És per això que tenim la intenció de fer un curs d’educació viària als col·legis de Vidreres. Vidreres ha experimentat un creixement demogràfic important els darrers anys. Ara està al voltant dels 7.600 habitants. Tenen previst augmentar la plantilla d’agents? En això estem treballant. Ens caldria crear la figura de l’agent de la zona vermella, per així poder-la controlar millor. El vehicle nou que acaben d’incorporar és una gran millora, no? Així és. Per les seves característiques ens permet ser més operatius ja que ara podem accedir, sense cap problema, als camins rurals, masies... A més, s’ha convertit en el segon vehicle de la unitat i això també ens permet cobrir millor el servei a les urbanitzacions, ja que algunes queden força lluny del poble, com per exemple la Goba o Aiguaviva. Precisament, aquestes dues urbanitzacions són les que concentren un major nombre de veïns i es fan controls de vigilància diaris i en cada torn.

La Festa Major d’aquest any ha estat molt participativa en totes les activitats que va incloure. De les nits a la zona de barraques va destacar molt especialment el seguiment que va tenir el concert ofert per Mojinos Escozios, amb l’assistència de 6.000 persones. Un altre exemple d’èxit de participació va ser l’esmorzar popular. Es van coure 400 botifarres, el doble que l’any passat. Els membres de la comissió de festes, tot i que són un grup reduït, treballen amb il·lusió i malgrat que són ells els que porten tot el pes de l’organització de la festa major agraeixen molt especialment “la col·laboració d’una vintena d’entitats que organitzen activitats per la festa major i indirectament aquestes iniciatives són un gran ajut per nosaltres”, segons ens va comentar Raül Sacasa. Ara, la comissió de festes ja ha començat a treballar en la preparació del Carnaval 2009 de Vidreres.

A finals d’octubre es preveu que arribin les famílies d’ètnia gitana a la Goba. Tenen previst un dispositiu especial? De moment s’ha aconseguit que no deixin les caravanes a la via pública i que les tinguin a les seves propietats. A partir d’aquí, el primer que es farà, des del cos d’agents municipals, és fer tasques preventives per evitar possibles conflictes de veïnatge i fer complir les normes. Es treballa bé a Vidreres? Molt. La predisposició de l’equip de govern amb els agents municipals és molt bona. A més, els 11 agents estem treballant en la mateixa línia i per tant l’ambient és molt agradable, i des que tenim la nova seu (a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil) el treball diari i les condicions laborals han millorat substancialment.

Obres de millora a l’actual Llar d’Infants El curs escolar ha començat a la Llar d’Infants amb l’obra nova d’un lavabo per a minusvàlids que ha de servir per completar els tràmits que calia realitzar per adequar les instal·lacions a la normativa d’accés per a minusvàlids. El cost total del projecte ha estat de 12.000 €, i els treballs de millora s’han acabat durant l’estiu, de manera que per al començament del curs aquests nous lavabos estaven en funcionament.

Segona fase de condicionament de Can Torronet Les obres s’han adjudicat per valor de 289.760 € a l’empresa Girocat. Aquesta segona fase comença després que les obres de consolidació de l’edifici s’hagin donat per acabades i s’hagi passat ja a la part de les obres que afecten l’interior, i que consistiran en treballs d’instal·lació elèctrica, infrastructura de telecomunicacions, ventilació, sanejament, protecció contra incendis, fontaneria, etc. Finalment, i com a criteri de sostenibilitat, també s’ha inclòs la instal·lació d’energia solar tèrmica per abastar les instal·lacions. Aquestes obres han de permetre que Can Torronet es converteixi en una infrastructura de gran importància en el teixit social i cultural de Vidreres, ja que està previst que s’hi instal·lin serveis com ara l’escola d’adults, la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida), el taller de Jardineria, l’hotel d’entitats, entre d’altres usos.

DdV | nº 3

La Festa Petita se celebrarà al novembre, coincidint amb el patró de la població, Sant Iscle La novetat d’aquest any és que en el marc de la Festa Petita es durà a terme l’elecció de l’hereu i la pubilla de Vidreres 2008. Entre els actes més destacats hi ha els balls de gegants, trabucaires, balls de bastons i l’elecció de l’hereu i la pubilla de la població. El tret de sortida el marcarà el concert de soroll i una degustació de cava. Durant el dissabte al matí hi haurà les cercaviles de gegants, trabucaires i ball de bastons. A la tarda es farà un concert i l’elecció, a la nit, dels hereus i pubilles. El diumenge serà el dia de la botifarrada feta pels ranxers, la trobada de xapes de cava, la trobada de cotxes clàssics i el concert de d’errades: En el missa. A la tarda hi haurà la castanyada, les sardanes i una Fe programa de la Festa representació de teatre, dins de la mostra de tardor de teatre Major es va escriure malament el nom a Vidreres. d’un dels hereus, Fira del Cava i el Salsafí Aquest mateix cap de setmana de la festa petita es celebrarà a Vidreres la Fira del Cava i el Salsafí, organitzada per l’Associació de Comerciants. Aquesta fira s’ha consolidat en el calendari firal de la comarca tot i els pocs anys d’existència. El seu sentit és donar a conèixer algunes de les tradicions gastronòmiques més arrelades a la població.

a causa d’un error involuntari. El nom correcte és Gerard Bigas Carreras.

A l’hora de dissenyar un equipament públic, una de les característiques que aquest ha de presentar és la supressió de barreres arquitectòniques. Per sort, aquest fet ja ha estat adoptat per tots i un dels exemples que trobem a Vidreres és la construcció de la nova biblioteca municipal. L’accés es produeix sense escales, un cop a dins la presència d’un ascensor et permet accedir a la planta alta o la planta inferior destinada a magatzems, maquinària...És així de veritat? Al cim del paper sí, però la veritat és que l’ascensor no funciona. Un cop arribes a la biblioteca et trobes aquestes típiques valles vidrerenques d’un color groc que ningú sap què hi fan allà, si no és nosa, i que t’obliga a esquivar-les. Ja ets a dins, vols agafar l’ascensor i et comuniquen que no és operatiu. Perquè? Ja ha trobat la resposta! No hi ha prou llum contractada. S’obra la biblioteca al públic el 20 de maig, s’inaugura el 29 de juny i a l’octubre encara no hi ha prou llum, a l’estiu no funcionava l’aire acondicionat i cap llum pot obrir-se perque no hi ha prou potència. Obrim equipaments culturals nous i al mateix temps posem barreres a la gent amb mobilitat reduïda. Tot per falta de previsió del responsable polític de torn. Fora barreres a la cultura!

Ja som a finals de setembre. Hem dit adéu al desordre del juliol i de l’agost, la mainada ha tornat a estudi i tot torna a la “normalitat”. Mentrestant, Vidreres ha passat per un gran esdeveniment típic de l’estiu vidrerenc: la Festa Major, que ja des de mitjan agost ens preparem per rebre. Però hi ha gent que porta molts més mesos treballant-hi. Molta gent que, després de vuit hores de feina, encara no en té prou i fa una mica més. Parlo de la gent de les entitats, d’aquella gent que hi són sempre, i que any rere any fan alguna aportació nova o milloren allò que han anat fent cada vegada. A tots ells, encara que el soroll i la gresca hagi silenciat el seu esforç, agraeixo, en nom meu i del meu grup, la feina feta. Però, així com en la Festa Major existeix per la col·laboració desinteressada d’aquells que la fan, la Festa Major tampoc no seria sense paciència i comprensió dels veïns i veïnes, que han deixat fer i que quan no han pogut aparcar o dormir per les molèsties de xivarri i música al carrer, s’han conformat dient “Què hi farem? És Festa Major”.

Diari de Vidreres Nº 3  

Juliol 2008 - Vidreres

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you