Page 1

La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

SOM HARMONIA DE COLORS – Germà Joan Escalé, director La vida ha tornat a omplir les aules de La Salle, portada en vasos d’argila –se’ns ha fet ben palès darrerament- per a cadascun dels alumnes, professors i personal d’administració i serveis. Uns i altres amb la il·lusió de seguir creixent com a persones, alguns emmirallats en els valors de Jesús, d’altres en l’energia innominada que els empeny a superar-se. Seguim servint al projecte de la Salle a la capital del Pla d’Urgell. Tots ens delim per aprendre, per tenir recursos per afrontar els reptes del demà. Un col·lectiu humà del voltant de 800 persones que s’aplega cada dia sota un mateix aixopluc, per saber més, reflexionar, conviure i somniar. Així renovem cada dia el nostre compromís amb els valors lasalians de la nostra comunitat, que són la nostra principal garantia de progrés personal i col•lectiu. Fem i desfem experiments al laboratori de la vida, cadascú des de la seva personalitat i així des de la diversitat trenem l’evidència de quelcom molt profund que ens uneix a tots. Per això estem tan cofois amb el lema-repte d’aquest any: Som harmonia de colors. Gràcies per formar-ne part.

EQUIP DE PASTORAL – Marta Andrés, coordinadora El passat dilluns 4 de novembre vam iniciar l’escola de pares per a les famílies d’ESO. Va ser a les 9 del vespre a la sala d’actes de l’escola (entrant per la porta del carrer Aragó). El divendres 8 de novembre realitzarem la celebració en memòria d’aquells qui ens han deixat, i molt especialment els qui ho han fet enguany entre els quals hi ha el nostre company Lluís Felip. Serà a 2/4 de 9 del vespre a l’església del col·legi El Carme. Celebració per recordar als dos beats de la nostra escola El passat dissabte dia 26 d’octubre a 1/4 de 9 del vespre a la parròquia de Mollerussa es va fer la celebració per recordar als dos beats de la nostra escola.

Condol Donem el condol a l'Andreu (ESO 1A) i la Laura (ESO 2B) Villaró per la mort del seu padrí. Així com també a la Carla Mayoral (ESO 4B) per la mort de la seva besàvia. SECCIÓ ESO – Raul Aguilar i Carme Ortiz, coordinació Benvinguts de nou a la vida de l'escola! Des de la Coordinació d'ESO us donem la mes cordial benvinguda a aquesta eina d'informació de la vida de l'escola. Ja fa un mes i mig que hem començat el curs i aquest va avançant. L'inici ha estat plàcid fins fa tres setmanes en que ens sorprenia la mort del nostre amic i company Lluís Felip. Des d'aquestes ratlles esperem Lluís que continuïs vetllant pel bon funcionament de la nostra - teva escola. El passat dimecres dia 6 de novembre l'escola va anar d'excursió. Cada curs va realitzar una activitat relacionada amb el que fan a classe. Tal com esperàvem va ser un dia de gaudir i alegria, per tal de que els llaços d'amistat siguin més i més forts. El dia 31 d'octubre a la tarda vam celebrar la festa de la castanyada. Totes les seccions de l'escola van fer que uns i altres disfrutéssim d'una tarda diferent. Be... aquestes són les activitats més recents esperem ben aviat retrobar-nos i informar-vos de noves actuacions a la nostra secció. SECCIÓ BATXILLERAT – Ramon Collado, coordinador L'inici d'aquest curs ha quedat irremeiablement marcat per la pèrdua del Lluís Felip. El buit que deixa no es podrà omplir. Però la vida de l'escola continua i farem tot el que calgui per fer que la seva pèrdua sigui el menys traumàtica possible pel que fa a la marxa de la secció de Batxillerat. El dilluns 4 de novembre va començar a impartir les classes del Lluís la Mònica Andrés. Esperem que tingui una acollida agradable i que entre tots puguem ajudar-la a desenvolupar la seva tasca de professora a la nostra escola. Dimecres 6 de novembre vam fer la sortida per itineraris. Vam visitar un centre de recerca biomèdica de Barcelona, el museu d'història de la ciutat de Barcelona, el port i la UPF i vam fer uns tallers de telecomunicacions a l'Escola d'Arquitectura de La Salle. El proper divendres 8 els tutors entregaran a l'hora de tutoria els comentaris de preavaluació als alumnes de 1r de Batxillerat i a les seves famílies.

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

lasallemollerussa@lasalle.cat


La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

El proper divendres dia 15 de novembre comencen els exàmens del primer trimestre de 2n de Batxillerat i duraran fins el dimarts 19. La majoria dels alumnes de 2n de Batxillerat que fan l'"Estada a l'empresa" ja han començat a fer les pràctiques en diferents centres de treball. Desitgem que l'experiència serveixi per a la seva formació acadèmica i professional. Bé, en els propers números de la "Vida de l'escola" ja anirem informant de les activitats que anirem desenvolupant des de la secció de Batxillerat. DEPARTAMENT DE LLETRES, Glòria Guiteras cap Exposició “ESPRIU A L’ÀGORA”- Andreu Moix, professor El grup d’alumnes de Literatura Catalana de 1r de Batxillerat va visitar l’exposició “Espriu a l’Àgora” el passat dijous 10 d’octubre. Es tracta d’una exposició itinerant que commemora els cent anys del naixement del gran escriptor d’Arenys de Mar. En aquesta exposició, situada a la Plaça de l’Ajuntament de Mollerussa fins el dia 15 d’octubre, es fa un repàs de la vida i l’obra del poeta, dramaturg i narrador català. Mitjançant l’ús de plafons informatius es treballen diferents etapes, objectius, actituds, obres i altres pensaments de Salvador Espriu. Autor d’obres com El caminant i el mur, Cementiri de Sinera, Antígona, Primera història d’Esther, La pell de brau, Cançons de la roda del temps,... ha estat un referent de la conservació del patrimoni lingüístic, literari i cultural del poble català. Sobretot cal recordar-lo i estudiar-lo per la seua vàlua literària i cívica en defensa de les llibertats individuals i col·lectives. Per tal d’aprofitar al màxim tots els detalls de l’exposició es va fer una “classe” guiada per cadascun dels seus plafons informatius.

Municipi Lector - Andreu Moix, professor Cinc municipis catalans (Almenar, Bruc, Lliçà de Vall, Súria i Mollerussa) van iniciar l’any 2009 una experiència relacionada amb la lectura: “Programa Municipi Lector”. Joan Portell va comentar que el “Consell català del llibre infantil i juvenil”, de qui depèn el funcionament d’aquest programa, s’encarrega de dinamitzar la lectura a partir de diversos puntals: les biblioteques municipals, l’escola i la implantació del programa Municipi Lector. Es tracta de potenciar la lectura com a hàbit i també com a plaer. Els resultats obtinguts fins ara han estat molt destacats. Comparant els resultats acadèmics dels centres educatius on s’ha implantat el programa (entre altres La Salle Mollerussa) i la resta de centres de Catalunya, podem observar que els alumnes incorporats a “Municipi Lector” surten més ben preparats que la resta en llengua catalana i castellana. Tanmateix, els resultats són encara millors pel que fa a llengua anglesa. Joan Portell va remarcar un dels objectius del programa: estendre a les AMPES la dinamització de “Municipi Lector”. I, ja per acabar, cal comentar que la Generalitat de Catalunya vol incorporar aquest programa a la resta de centres de tot Catalunya. Des del Seminari de Lletres de La Salle ens felicitem del treball pel gust a la lectura realitzat amb els alumnes. Cal continuar i augmentar aquest treball conjuntament amb d’altres agents del centre: seminaris, AMPA, ... Quadre comparatiu sobre competències lingüístiques: Variació de la puntuació mitjana ((any final - any inicial)/any inicial)*100 Centres del programa Conjunt de Catalunya Municipi Lector

En paraules d’Espriu: “Els homes no poden ser si no són lliures” Competència lingüística en llengua catalana Competència lingüística en llengua castellana Competència lingüística en llengua anglesa

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

+7%

+4,4%

+4,9%

+3,8%

+8,4%

+6,3%

lasallemollerussa@lasalle.cat


La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

SECCIÓ CICLES FORMATIUS – Ismael Montoro, coordinador Els Cicles Formatius en aquest darrer curs a la Salle Mollerussa han tingut un augment significatiu tant en quantitat com en edat de l'alumnat, on es comença a veure una certa tendència de la societat en reciclar coneixements. Els nous cicles com el de grau mitjà d'Emergències Sanitàries i el de grau superior d'Automoció han fet que hi hagi una gran demanda d'aquests perfils, fins al punt que el d'Emergències Sanitàries s'han exhaurit les places. El proper curs s'inicien el d'Automatismes i Robòtica Industrial, dedicat al manteniment i la creació de nous projectes a les empreses. Es continua apostant per la formació continua al ser Escola d'Adults i centre col·laborador del SOC -Servei d'Ocupació de Catalunya- i també comptem amb programes com l'ACTIC ja que som centre examinador.

agrupa tots els seus variats productes és el fet de ser low-cost, és a dir, molt més econòmics que la competència. Amb aquest model el duen a terme en David Florensa i l’Otger Torres i produeixen espots de vídeo, tríptics, reportatges,.... L’altra empresa, la que tindrà molta més presència a la botiga per la seva idiosincràsia, és la de Mr. Phone. Com el seu nom indica és un negoci encapçalat pel Roger Vall i l’Ismael Farré que s’encara a la venta de telefonia i tot el que se’n deriva, és a dir, mòbils, tarifes telefòniques, complements,... La particularitat d’aquesta marca és que treballa amb smarthphones xinesos que són molt més econòmics i que, alhora, ofereixen les mateixes prestacions que la seva competència. Les diferències de preu arriben al 50%. Una cosa semblant passa amb els operadors telefònics. No treballen amb les grans marques que estan implantades al nostre territori sinó que ho fan amb altres de més petites però que tenen tarifes sensiblement inferiors. En la inauguració en la que s’han sortejat diversos productes que ofereixen ambdues empreses hi han participat més d’un centenar de persones i l’ha inaugurat la regidora d’educació, Rosalia Carnicer qui ha destacat la importància d’unir l’educació amb els negocis a través de l’emprenedoria.

S'ha fet una aposta per la formació professional inicial amb els programes de PQPI com el de mecànica de vehicles lleugers, on els alumnes aprenen la reparació de motocicletes i vehicles, pel proper curs esperem continuar amb un PQPI d'Electricitat i un altre de la part Administrativa i Comercial. Recordem que el centre disposa d'un curs oficial per accedir als CFGS i d'un altre per preparar per les proves a CFGS que es fan durant el mes de maig. També hi ha una preparació per alumnes de CFGM. Estem ben segurs que tots trobareu un lloc en la nostra extensa formació en sanitat, mecànica, electricitat, electrònica, informàtica, administratiu, comerç, telecomunicacions,... DEPARTAMENT D’ADMINISTRACIÓ I COMERÇ – Vidal Ortega, cap

Fins aviat! Motor empresarial Els alumnes de La Salle de Mollerussa que tiren endavant un negoci amb La Salle de Mollerussa, compten des del passat dijous 18 d’octubre amb una botiga al centre de la capital del Pla. Són projectes empresarials que han sorgit d’alumnes que, durant els seus estudis a la Formació Professional del centre han endegat un negoci. Aquests negocis es canalitzen a través del departament de Motor Empresarial que el centre educatiu tirava endavant fa cosa d’un any. Fins a la data, dos empreses han sorgit d’aquest nou servei de La Salle. La primera fou De Bandera Media, un firma que es dedica a la producció audiovisual de tota mena. L’element que

La Salle ARGAL, SLS – Alumnes de CFGM GA2 L’empresa Argal col·labora en el projecte de l’Empresa a l’aula i, per tant, en la formació dels nostres alumnes de la branca administrativa de Cicles Formatius de Grau Mitjà a través de la creació d’una empresa simulada. Què es fa a cada departament de La Salle Argal? 1. DEPARTAMENT D’ADMINISTRACIÓ  Comptabilitat: Al principi introduïm tots els comptes al programa de gestió. Després comptabilitzem totes les factures, ja siguin provinents del departament de compres, de vendes o de serveis. Un cop comptabilitzades, procedim a un control de cobrament o pagament i al seu posterior arxiu.

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

lasallemollerussa@lasalle.cat


La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

 Tresoreria: Es fan els pagaments i els cobraments amb: xec, pagaré o transferència bancària, i es generen i liquiden remeses. També es fa el control bancari a través d’extractes dels comptes corrents. Així mateix, es fa una previsió i control de Tresoreria. 2. DEPARTAMENT DE COMPRAVENDA  Recepció: La tasca de recepció és revisar diàriament tot el que arriba a la nostra empresa via postal o telemàtica i adreçar-ho a la secció corresponent.  Magatzem: Registrem les entrades i sortides dels nostres productes per mitjà de les fitxes d’existències i tenint en compte els albarans dels proveïdors i les comandes dels nostres clients.  Compres: Fem les comandes als proveïdors i revisem els albarans i les factures corresponents. Estudiem les ofertes de diferents proveïdors.  Vendes: Es fan els albarans i les factures als clients.  Màrqueting: S’elaboren cartes, PowerPoints i catàlegs i tríptics per fer la presentació dels nostres productes en català, castellà i anglès. S’han realitzat dues promocions: una de llançament i una campanya de Nadal, a través d’una bustiada electrònica. Crearem una botiga virtual. 3. DEPARTAMENT DE RRHH Primerament se seleccionen els treballadors, se’ls afilia i se’ls dóna d’alta, i finalment es tramiten tots els contractes. Cada mes s’elaboren les nòmines, el TC1 i el TC2, la declaració de l’IRPF i s’efectuen els pagaments per transferència. What is the role of the international sales and marketing department? The sales and marketing department tries to create relationships with other simulated companies around the world. We have started with sending our catalogue and promotional letters internationally, and we will be following this up with sending our Christmas promotion to potential customers. As a result of our marketing campaign, we have received orders from companies across Europe and we are now operating as an international company in a large and competitive market.

La Salle LINDIS – Alumnes de CFGS AF2 I CFGS CI L’empresa Lindis col·labora en el projecte de l’Empresa a l’aula i, per tant, en la formació dels nostres alumnes de la branca administrativa de Cicles Formatius de Grau Superior a través de la creació d’una empresa simulada. Working at La Salle Lindis. We are a simulated company trying to expand into the international market. We intend to grow globally by sending promotional letters and catalogues to other simulated companies around the world. We will be operating like a real company. Our tasks will involve negotiating with suppliers and clients, keeping accounts, paying duties and taxes and generally handling exports and imports.

DIA MUNDIAL DE LA REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR En motiu de la primera participació de Catalunya amb el dia mundial de la reanimació cardiopulmonar, els alumnes de la recent estrenada titulació d'Emergències Sanitàries han fet classes a la resta de companys dels cicles formatius de La Salle de Mollerussa per saber actuar davant una situació d’aquesta índole. La resposta de qui s’hi troba consisteix, entre altres coses, a saber informar ràpida i correctament als serveis d’emergències mèdiques i, si s’escau, aplicar l’anomenada RCP, la Reanimació CardioPulmonar. Aquests alumnes ja van rebre l’esmentada formació a les classes ordinàries de la seva titulació i ara han estat ells qui ho han ensenyat a la resta de companys dels altres cicles formatius. Per fer-ho, s’han distribuït en parelles i, cada una d’elles, ha donat la classes a un grup reduït de 15 alumnes. Per fer-ho s’han ajudat de materials especialitzats com són maniquins humans i han estat supervisats per professionals, com professors de la seva titulació o personal de les entitats col·laboradores amb el cicle formatiu com són la DYA Lleida, SEM Mollerussa i Creu Roja.

SORTIDA DELS ALUMNES DE TES A SORT El dijous 17 d'octubre els alumnes de primer curs d'emergències sanitàries van assistir a les II Jornades d'Emergències del Pirineu que aquest any es centrava en Els incidents a la muntanya. Durant el matí van tindre lloc les xerrades teòriques referents a l'autoprotecció en excursions de muntanya, ajuda psicològica a les víctimes, i dos més sobre instruments i noves tecnologies per emergències (DEA helitransportat i els receptors que van previndre, 4 dies abans, les riuades de la Vall d'Aran). Després d'agafar forces amb l'entrepà assistiren als tallers de Treball vertical, Intervenció conjunta aeroterrestre, Rescat aquàtic, Rescat a l'interior de vehicles... I per finalitzar un debriefing de la jornada a la terrassa del Hotel Pessets de Sort.

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

lasallemollerussa@lasalle.cat


La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

INTERCANVI AMB UN COL·LEGI D’ISLÀNDIA - Julio Miralles i Albert Panadés, professors acompanyants L’intercanvi amb el col·legi commercial Verzslo d’Islàndia va sorgir a partir de la idea d’oferir a l’alumnat de cicles la possibilitat de viatjar a l’estranger com ja es fa a l’ESO i a batxillerat. L’èxit ha sigut possible gràcies a la participació dels alumnes de 1r de batxillerat que van completar el grup inicial d’alumnes de cicles. Els 24 alumnes van viatjar a I’illa de foc i gel l’última setmana d’agost per motius econòmics, ja que els bitllets costaven un 50 % menys, això va provocar algun petit problema d’organització a l’escola. Des d’aquí demano disculpes. L’última setmana de setembre, vàrem rebre els alumnes islandesos sota un “infern” de calor com van definir el primer dia de visita per Barcelona caminant pel Born fins a la platja de la Barceloneta. Visites a Lleida, Tarragona, Barcelona van completar la seva estada a Mollerussa. L’últim dia, desprès d’una jornada a Port Aventura, el col·legi va organitzar juntament amb les famílies un sopar d’acomiadament per tancar l’intercanvi amb el sentit que té una activitat com aquesta; aprendre una altra llengua però també agermanar-se i conèixer altres cultures. El sopar va acabar amb un intercanvi de banderes i amb una cantada de cançons tradicionals islandeses i catalanes. Finalment, el passeig La Salle va ser el lloc on l’intercanvi va concloure i on es va deixar la porta oberta per algun més en un futur.

ACTIVITATS DE CENTRE – novembre 

Dilluns 4 de novembre, a les 9 del vespre inici de l’escola de pares

Dimecres 6 de novembre, o sortida itineraris a batxillerat i CFGS CI i STI o sortida de tots els cursos de la ESO o fem XAS! a 1r d’ESO

Divendres 8 de novembre, a 2/4 de 9 del vespre, celebració dels difunts

Divendres 8 de novembre, lliurament de preavaluacions a 1r de batxillerat

Del divendres 15 al

dimarts 19 de novembre, exàmens del 1r trimestre a 2n de

batxillerat 

20 de novembre, xerrada d'emprenedoria CF finalistes

23 de novembre, missa i concert de Santa Cecília. Participació de la coral i l’orquestra de l’escola.

29 de novembre al 5 de desembre, exàmens CF-PQPI-CAS/CP

Última quinzena de novembre, presentació de la nadala per part dels alumnes, professors i famílies.

NOVEMBRE 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

lasallemollerussa@lasalle.cat


La vida de l’Escola Núm. 23 - Novembre’13

IMATGES DE LA CASTANYADA

La Salle Mollerussa - C/ Ferrer i Busquets, 17 - Mollerussa - 973600270 – 973719599 -

lasallemollerussa@lasalle.cat

La vida de lescola num 23