Page 1

N. 38 - 1r trimestre 2014-15

1

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


La Comunitat de Germans i La Salle Comtal us desitgen BON NADAL!

Sumari Editorial 3

Els primers dies a La Salle 4

La tardor a l’escola 7

Marta Martínez, Directora

Alumnes de P3 Infantil

Alumnes de P4 Infantil

Cosmocaixa i Halloween 9

Comencem una nova etapa 11

El primer trimestre 15

Alumnes de P5 Infantil

Alumnes de 1r de Primària

Alumnes de 2n de Primària

Patinatge sobre gel 20

Visitem Endesa i cases modernistes 22

Rodolins de Castanyada 24

Alumnes de 3r de Primària

Alumnes de 4t de Primària

Alumnes de 4t de Primària

Visita a la fàbrica Jovi 25

Visitem la Biblioteca 26

A l’escola, la fruita entra sola 28

Alumnes de 4t de Primària

Alumnes de 5è de Primària

Alumnes de 5è de Primària

Rodolins matemàtics 30

Els nostres desitjos 34

Garrafòmetre 38

Alumnes de 5è de Primària

Alumnes de 6è de Primària

Escola

An American in Barcelona 39

48h Open House BCN 42

Fem XAS! 46

Joseph Jackson

Alumnes de l’escola

Elsa Darder i Greta Samper, 1r ESO

We went to the theatre 48

Internet segura, tu a tu 49

Un dia al teatre 53

Nico Dacara i Eric Hernández, 2n ESO

Alumnes de 2n i 3r d’ESO

Paula Expósito i Carla González, 3r ESO

Trist adéu a un bon mestre 54

Adéu a Jordi Amat 56

Escola

Carmen Cereijo

2

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Editorial Benvolguts / Benvolgudes, Amb les festes de Nadal acabem el primer trimestre d'aquest curs. Enrere queden tres mesos de treball que s'anirà consolidant en els dos trimestres del 2015 que ens queden per endavant. "És a les nostres mans" és el lema d'aquest curs i amb ell anem treballant el valor de l'Esperança. I... què vol dir Esperança? Crec la podríem definir com: Veure el futur amb optimisme i compromís. Sabem que el futur pot ser millor i tenim el compromís d’aconseguir-ho. I és això el que hem treballat en aquest trimestre. Mirant el dia a dia de la nostra escola podem descobrir signes d’Esperança. Permeteu-me que en destaqui alguns. El primer i més important, la nostra Missió Educativa. Cada dia, més de 600 nois i noies s’han trobat en la nostra escola per fer un pas endavant en el seu procés de creixement. És un signe d’Esperança l’esforç, la dedicació, la il·lusió i l’amor posat en el projecte TEA. Un ambiciós projecte per aconseguir la màxima inclusió de l’alumnat amb autisme. També és un signe d’Esperança l’esforç que fem tots plegats per créixer en solidaritat: els projectes APS de 4t ESO, l’activitat Corre per la Marató!, la campanya de Nadal i la recent manifestació d’afecte a tots els nens i nenes víctimes de les guerres, en especial a l’escola de Peshawar, feta al pati per tota l’escola. Voleu més signes d’Esperança? Mostrar l’art modernista de l’escola a tota la ciutat de Barcelona (Open House), compatir jocs, festa amb nois/es de 1r ESO d’altres centres La Salle (FEM XAS) ... Són signes d’Esperança que ens han portat fins al Nadal, i és això el que us vull desitjar en nom de tota la comunitat educativa: Que l’Infant que neix a Betlem sigui motiu d’Esperança per a tots vosaltres. Bon Nadal i Feliç Any 2015! Fraternalment en La Salle Marta Martínez Casanovas Directora La Salle Comtal Educació Infantil, Primària i ESO

3


Infantil

Els primers dies a La Salle P3 ens explica què han fet el 1r trimestre. Comença un nou curs a l'escola La Salle Comtal, i els ratolins i les formigues inicien les classes emocionats per conèixer els seus companys i els espais de l'escola on, de ben segur, passaran molts dels millors moments de la seva infància i adolescència. A poc a poc i mitjançant activitats ben divertides, van fent nous amics, aprenent a compartir joguines, a fer traços a la pissarra, i van coneixent els mestres que estaran amb ells durant l'etapa d'Educació Infantil.

4

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


El mes d'octubre, comença l'activitat de natació i els nens i nenes de P3 aprenen a nedar

i

a

divertir-se

tot

perdent la por a l'aigua.

Amb la tardor, arriba una activitat que els agrada molt: es tracta d'experimentar tot tocant, olorant i tastant fruites de la tardor i fruits secs. És molt divertit veure les cares que posen els nens en tastar alguns d'aquests aliments per primer cop.

Educació Infantil, Primària i ESO

5


Al mes de novembre, els nens i nenes del Parvulari fem una visita al mercat del barri, on podem descobrir els tipus de parades que es troben als mercats i comprar alguns dels aliments que ens fan falta per fer un bon berenar a classe a la tarda.

Ha estat un primer trimestre ple d'emocions i de bons moments que hem compartit plegats.

6

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Infantil

La tardor a l’escola Com han viscut la tardor els de P4? Hola famílies de la Salle Comtal; ja som aquí novament, hem començant un nou curs i ens hem fet grans. Ja no som els petits de l’escola , no anem a la classe ni de les formigues ni dels ratolins, hem crescut i ara estem a P4 on hem escollit el nom de les nostres classes, som els cavalls i els lleons. I us anem a explicar alguna petita cosa de totes les que hem fet aquest primer trimestre. Cal dir que ens ho hem passat molt bé! Especialment amb la castanyada que per tal de treballar-la i viure-la de ple hem anat al bosc. Així hem vist què és el que passa allà quan arriba la tardor. Hem vist com el color verd dels arbres anava canviant i es tornava de càlids colors. Hem descobert diferents tipus d’arbres com el roure, l’alzina surera o el pi. Hem ajudat a la castanyera a collir castanyes, que després ella ens ha torrat i hem menjat tots junts. I ens hem convertit en cuiners per un dia fent uns boníssims panellets que hem menjat a casa amb la família. Però la tardor no només ha arribat al bosc sinó que també l’hem viscut de ple a l’escola, i si no us ho creieu mireu les nostres cares de felicitat a les fotos.

Educació Infantil, Primària i ESO

7


La Rita també ens ha vingut a veure perquè no s’ho volia perdre; ella és la mascota de P4 i també viu al bosc com la castanyera i ens ha ensenyat que els amics no només podem passar-ho molt bé, sinó que també ens podem ajudar i que treballant en equip aconseguim tot allò que sols no podem. També ens ha fet conèixer les móres que són la seva fruita preferida i típica de la tardor.

I no us podem deixar d’explicar la castanyada que tot el Parvulari, juntament amb cicle inicial de Primària, vam viure al pati Pop-Art de l’escola. Doncs aquesta vegada va ser la castanyera qui, amb motiu de la festa de Tots Sants i sent aquell dia 31 d’octubre, ens va venir a veure a nosaltres, ja que, de camí de la plaça de la ciutat, va parar a La Salle Comtal. Va descansar una mica del seu llarg viatge i nosaltres li vam cantar cançons i li vam recordar el seu conte i el que li havia passat amb els cargols, perquè no li tornés a passar. Ella ens va portar castanyes calentes i torrades que estaven molt bones i, una vegada vam acabar, vam poder jugar una estona. Com podeu veure la nostra escola ens dóna l’oportunitat de viure i experimentar moltes coses, així que ens acomiadem de vosaltres per tal que pugueu continuar llegint els articles de la revista que han escrit els nostres companys d’altres classes.

8

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Infantil

Cosmocaixa i Halloween P5 ens explica aquests dos moments. Tot i que al parvulari ens agrada molt sortir d’excursió tots junts, cada any ens reservem una excursió per fer cada curs per separat. Els de P5 acostumem a anar al Cosmocaixa i aquest any no ha estat pas diferent. El que sí hem canviat és que aquest cop hem avançat la sortida per poder anar-hi el primer trimestre. També hem variat que en lloc de fer la visita dels experiments i l’activitat del “toca, toca”, aquest any hem decidit provar a més dels experiments també “el planetari bombolla”. Ha estat una experiència molt enriquidora. A l’escola hem fet un mini projecte sobre l’univers per preparar la sortida. Els nens n’han gaudit molt i ens ha servit per contestar les primeres preguntes que han despertat la curiositat dels nostres petits astronautes. Un cop allà, l’activitat ha estat tot un èxit. Hem ampliat els coneixements iniciats a l’escola i hem gaudit molt veient les estrelles, escoltant l’explicació dels planetes i veient una gran maqueta dels mateixos a escala. Sens dubte ha estat una gran experiència que esperem poder repetir el curs vinent.

Educació Infantil, Primària i ESO

9


Com cada any, a finals d’octubre, arriba el moment de celebrar Halloween. Aquest curs hem decidit aprendre una cançó conjunta molt divertida anomenada “Go away”. La festa ha començat a les classes de P5 de bon matí, on els personatges de la “Witch” i la “Pumpkin” ens han vingut a buscar entre la foscor, per anar a espantar tots junts els nens de P4 i P3. Ha estat una festa molt divertida i els grans del parvulari hem avançat pel passadís tot seguint la llum de les espelmes enceses. Un cop a les classes de P4 i P3 hem jugat a espantar tots els nens mentre demanàvem que s’unissin a nosaltres. A totes les classes sonava la cançó de “Go away”. La festa ha finalitzat quan tots hem cantat la cançó conjunta al passadís. De regal, la “Witch” i la “Pumpkin” ens han donat caramels per posar un toc ben dolç al final de festa, tal i com marca la tradició.

10

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Cicle Inicial

Comencem una nova etapa Els de 1r expliquen el seu inici a Primària Ja som grans! Ja som a Primària! Quina il·lusió! Ara ja podem fer coses que fan els grans. El primer dia del curs estàvem una mica nerviosos perquè no coneixíem ni la Núria ni la Blanca, però ens vam tranquil·litzar en tornar a veure els nostres companys i companyes d’Infantil.

Quan va arribar l’octubre vam començar una altra vegada la natació amb moltes ganes!

Educació Infantil, Primària i ESO

11


Com que tenim una escola que té uns preciosos elements modernistes, vam participar en el Festival d’Arquitectura Open House. Els de primer vam treballar els bancs de l’entrada principal i vam resseguir els dibuixos que hi ha a la fusta, fets amb la tècnica del “cop de fuet”, amb plastilina i escuradents.

Com que el temps passa volant i l’escola estava buida, vam decorar els passadissos amb guarniments de tardor. I … entre bolets, fulles i castanyes, vam arribar a la Castanyada que vam celebrar amb una excursió al Parc de l’Oreneta.

12

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


El dia següent, vam tenir una visita molt especial, … la Castanyera! Li vam cantar cançons i ens va donar castanyes.

I no ens oblidem del Halloween! Vam guarnir les classes amb “pumpkins” i “bats”! Ui ! Quina por!

Educació Infantil, Primària i ESO

13


A la classe també hem estat molt enfeinats fent el Projecte dels Animals. Tot fent servir les tècniques del programa Destí, vam fer classificacions diverses de manera cooperativa i vam elaborar murals amb les fotografies i els dibuixos portats de casa. Per tancar el tema i acabar d’investigar sobre el terreny vam fer una visita al Zoo de Barcelona on vam fer un recorregut guiat. Vam poder tocar pells d’animals, plomes, escates i ous de diversos animals. Ah! Hi havia un paó “molt simpàtic” que ens va acompanyar tota la visita perquè tenia gana!

14

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Cicle Inicial

El 1r trimestre Què han fet els de 2n aquest trimestre? Cap als volts de la Mercè els nens i nenes de 2n vam anar al Palau de la Virreina per saludar els gegants, gegantes i bestiari. En acabar vam tornar a l’escola fent de turistes pel carrer Portaferrissa, el carrer Petritxol, la Plaça del Pi i altres carrers del Casc Antic...

El dia d’abans de la Castanyada vam rebre la visita de la Guàrdia urbana a les nostres classes. Va ser una xerrada molt profitosa amb en Carles i la Fani, que ens van donar molts consells per anar pel carrer i per saber com actuar davant algunes situacions que es poden donar.

Educació Infantil, Primària i ESO

15


16

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


El passat dia 30 de novembre els nens de 2n de primària vam poder gaudir d’un dia de lleure al Parc de l’Oreneta, on vam poder jugar amb sorra, terra, gronxadors, tobogans i una petita tirolina. A més vam aprofitar per recollir fulles i pinyes per tal de fer un treball manual a la classe. Vam fer una bona passejada i ens vam trobar un tancat amb ponis i altres animals, els vam estar observant una bona estona. Un dia de tardor molt divertit !

Educació Infantil, Primària i ESO

17


Aquest curs fem un projecte molt dolç i ho estem gaudint molt! El passat mes de novembre, vam fer una visita al Museu Nacional de Catalunya, per fer un viatge al passat i descobrir de quina manera endolcien els aliments antigament. Vam aprendre com transformaven la canya de sucre en melassa i desprès en sucre. Al llarg de tot el recorregut vam provar diferents ingredients dolços (melassa, xocolata, mel, sucre etc...). Què bo!!! Desprès de la visita vam anar a dinar al Parc de la Ciutadella. Semblava que el dia aguantaria sense ploure, però de cop i volta va començar a ploure, a ploure de debò! La nostra tornada a l’escola serà sempre recordada, ja que ens vam mullar de valent, això sí, vam riure tot el camí. La setmana següent vam ser convidats per la Montse i la Danielle, mares d’uns alumnes de les nostres classes, que ens van ensenyar com es fan els típics dolços nadalencs de la tradició anglesa. Va ser un taller molt interessant i divertit on vam poder practicar l’anglès. Gràcies pastisseria Tarraco !!!

18

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Per acabar el trimestre, el dia 9 vam anar a patinar a la pista de gel de la plaça Catalunya i malgrat que, al començament, vam caure moltes vegades al terra, tot s’ha de dir, vam gaudir moltíssim i en acabar, la majoria de nosaltres començàvem a fer piruetes sobre el gel. Vam acabar esgotats, però ens vam divertit d’allò més!

Educació Infantil, Primària i ESO

19


Cicle Mitjà

Patinatge sobre gel Els de 3r expliquen aquesta activitat Durant quatre divendres anirem a patinar sobre gel a la pista de la Plaça Catalunya. Hi ha una pista gran i una de petita amb pingüins...

Ja va arribar el primer divendres!! Estàvem tots emocionats i nerviosos. Van venir de l’organització dels Mundials de Patinatge a gravar-nos tot començant a la classe, durant el recorregut fins arribar a la pista i també com patinàvem. Aquesta gravació sortirà a les pantalles gegants dels Campionats Mundials de Patinatge sobre Gel del Fòrum. Un cop allà ens van donar els patins,van fer grups i els que no en sabíem, vam entrenar una mica a la gespa artificial fins que ens hi vam acostumar. Ara ja estàvem preparats per trepitjar el gel !!. Als que patinàvem per primera vegada ens van deixar uns pingüins, però no de veritat!!! Tenen uns agafadors per ajudar-te a no caure. Jo, al meu, li vaig posar el nom de Manolo; m’agrada molt i me l’estimo. Hem passat una bona estona junts!

20

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


La meva monitora és la Sandra. Ens va ensenyar diverses tècniques: la cadireta, la llimona, a frenar i també vam jugar a l’aranya peluda i a picaparet. El millor va ser patinar cap enrere! Jo vaig caure moltes vegades però em van dir que no passava res, que ja aniria sola la setmana que ve. Segur que el proper divendres no cauré i podré anar amb els que patinen sense tanta ajuda. Ara ja en sé una mica i he perdut la por.

...el proper divendres tornarem i encara ens en quedaran dos més. He après una cosa: el més important no és fer-ho bé sinó passar-s’ho bé i agafar confiança en tu mateix. I, com vaig dir: “se n’aprèn tot caient!”.

Educació Infantil, Primària i ESO

21


Cicle Mitjà

Visitem Endesa i cases modernistes Sortida dels alumnes de 4t Ahir dia 16 vam anar a Endesa. Primer de tot vam anar a la classe, vam agafar la carpeta i després vam anar al pati a esmorzar. Vam anar caminant cap a les oficines de l’empresa Endesa. Quan vam arribar, la meva classe va començar a fer el taller que s’anomenava: Què menja la tele?

Ens van donar un llapis i uns fulls amb preguntes que tractaven de l’electricitat. Ens vam posar uns petos de colors per diferenciar el grup. El meu era de color verd.

22

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


La meva classe primer va fer un taller d’imants, havíem de dir hipòtesis com si fóssim científics i després provar-les. Vam fer cinc grups i cadascun d’aquells grups havia de provar una hipòtesi. El següent taller que vam fer va ser del que menja la tele. Vam anar mirant pel museu i, a poc a poc, vam anar ficant les respostes al dossier que la Maria ens va donar.

Quan vam acabar vam anar al parc de la Ciutadella. Vam jugar i vam dibuixar el castell dels tres dragons; després vam marxar cap a l’Arc de Triomf on hi havia uns fanals amb un llum a dalt, i els vam dibuixar. També vam mirar l’antic palau de justícia. Després vam tornar al col·legi i vam marxar cap a casa.

Educació Infantil, Primària i ESO

23


Cicle Mitjà

Rodolins de Castanyada La Martine ens explica com va anar la sortida

Al camp vam anar, i molt bé ens ho vam passar. Vam vendre pedretes en unes botiguetes. Quan va ser l’hora d’esmorzar, molt bo estava l’entrepà. Després vam seguir jugant amb els nostres companys. Quan va ser l’hora de dinar en unes taules vam menjar. Després de dinar amb unes fulles vam jugar. La tarda va arribar i va ser l’hora de marxar.

24

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Cicle Mitjà

Visita a la fàbrica Jovi Alumnes de 4t van a Rubí a conèixer la fàbrica Quan vam arribar ens van passar un vídeo de presentació de la fàbrica i dels productes que elaboren, uns productes que ens són força coneguts i ens mostren un bon exemple del sector industrial Després vam visitar la fàbrica per dins. Va ser molt interessant, proper i divertit veure funcionar de tan a prop les màquines i com anaven fabricant els diferents productes. Quan vam marxar ens van regalar una bossa a cadascú plena de sorpreses!

Educació Infantil, Primària i ESO

25


Cicle Superior

Visitem la Biblioteca 5è visita la Biblioteca del barri

El dia 15 d’octubre vam anar a la biblioteca del barri. Es diu Biblioteca Francesca Bonnemaison en record d’aquesta dona que va lluitar pels drets de les dones als inicis del segle passat. Ens va atendre l’Esteban, el bibliotecari, i ens va explicar com funcionava la Biblioteca i el servei de préstec de llibres i les normes com ara no menjar ni córrer per la biblioteca. Tampoc no es poden utilitzar els mòbils i cal estar en silenci respectant el treball dels altres usuaris de la Biblioteca. Als ordinadors que hi ha, podem fer els nostres treballs o jugar però no més de 30 minuts. Després l’Esteban ens havia preparat una activitat a fer als ordinadors de recerca de llibres. Primer ens va dividir en grups de 3 o 4 persones. Després ens va donar diferents pistes per fer la recerca de llibres al catàleg virtual de la Biblioteca. Finalment un cop aconseguíem el codi del llibre ens ensenyava a buscar-lo al prestatge corresponent. Mai no havíem pensat que anar a la biblioteca seria tan divertit!

26

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Educació Infantil, Primària i ESO

27


Cicle Superior

A l’escola, la fruita entra sola Alumnes de 5è parlen d’aquest projecte d’escola. La Generalitat de Catalunya i la Unió Europea s'han unit per animar el consum de fruites i verdures a les escoles. Ens ha semblat una idea genial!! Menjar més fruites i verdures i reduir els greixos, les llaminadures i canviar els jocs sedentaris (ordinador, videojocs...) per passejos i visites a la muntanya, farà més saludable les nostres vides. I com diuen els anglesos: “ Give me five! Five a day!” A la nostra escola, La Salle, hem fet una cosa nova: ens han regalat tres dies de fruita per l'esmorzar. Hem començat menjant: raïm, poma i mandarina típiques de la tardor. No havíem provat mai pomes tant bones ni mandarines tan dolces... i alguns que no havien provat mai el raïm, l'han trobat boníssim... L'objectiu d'aquest projecte és ensenyar als més petits que la fruita és bona i saludable...

28

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Fruita, fruita raïm, mandarina un bon nespre i un bon préssec. Una llimona i un meló és el que menjo jo. Vegetals... vegetals... tomàquet i enciam, un rave i una pastanaga. Blat de moro i espinacs nosaltres menjarem i tu miraràs L'equip “La idea”

Educació Infantil, Primària i ESO

29


Cicle Superior

Rodolins matemàtics A 5è fan rodolins sobre les Matemàtiques. En els problemes hi ha d’haver: Entendre’l, calcular i què cal fer. Per a “entendre’l”, la pregunta i les dades s’han de fer. Per “què cal fer”, molt has de pensar i saber. Per “calcular”, has d’escriure en un paper. I ja ho tens fet. Sumes, restes, multiplicacions i divisions són tan divertides que semblen un joc. I si ens les pregunten a càlcul mental tan se val perquè m’ho passo genial. Les fraccions es dibuixen o es pinten de colors, si són mitjos o dècims, espero que el resultat no sigui pèssim.

En matemàtiques les operacions són fantàstiques, quan són fraccions m’agraden les operacions, i quan són multiplicacions són millor que les divisions.

30

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


A la classe de matemàtiques, estem fent les fraccions, en forma de divisió i en forma de multiplicació. Sóc una nena de 5è i m’agraden molt les fraccions, les divisions i molt més les multiplicacions.

Som unes nenes de 5è i ens agrada molt el quinzet. Demà a la tarda el farem amb la senyoreta Isabel

El alumnes de cinquè sempre fem el quinzet, mai ho fem el dia disset que sempre multipliquem.

Les matemàtiques són molt fantàstiques. Les fraccions les cantem a les cançons, la divisió és com una missió, unes guanyem i altres fallem.

Educació Infantil, Primària i ESO

31


Quan ens divertim dividim, però per saber dividir hem de saber multiplicar, i per multiplicar ens hem d’espavilar. També per sumar hem de pensar.

Vuit per sis quaranta-vuit, i no t’he explicat un acudit.

A casa molt hem estudiat i a mates la Isabel ens ha preguntat.

Els problemes farem mentalment i a poc a poc els resoldrem fàcilment .

1,2,3... Mates estudiarem, i moltes sumes farem. 4,5,6... Pensarem quin problema fem. 7,8,9... El resoldrem i un 10 traurem.

Si trec un 0 en el Quinzet marrameu farà el meu gatet.

32

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Un vuit tombat en un infinit s’ha transformat. Mates practicarem i de gran manera ens relaxarem. Les mates amb alegria, són una font d’energia. L’ofici de matemàtic sembla quelcom molt enigmàtic.

D’operació en operació calculo el resultat amb emoció. Sumar i restar ho faràs amb facilitat. Per multiplicar i dividir més dificultat s’ha afegit.

A casa Mates he estudiat, i les respostes he encertat.

Educació Infantil, Primària i ESO

33


Cicle Superior

34

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Educació Infantil, Primària i ESO

35


36

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Educació Infantil, Primària i ESO

37


Escola

Garrafòmetre Seguim recollint taps per a una bona causa. Continuant amb la tradició iniciada el curs passat, aquest any tornem a omplir garrafes plenes de taps. La finalitat és ajudar als altres, reciclant els taps per aconseguir fins solidaris. Els nostres alumnes d’Infantil i Primària, amb l’ajuda dels seus familiars, amics, veïns... aconsegueixen recollir cada dia, cada setmana, un munt de taps de tot tipus, colors i formes. Aquesta és per nosaltres una forma bonica d’arribar als altres, un dels valors que més es treballen a la nostra escola. Els nostres nens s’encarreguen de recollir-los, omplir garrafes i de baixar-los a la cuina, on les nostres cuineres, la Mònica i la Luisa les recullen per tal d’enviar-les a la Fundació de SEUR : “Tapones para una nueva vida”, i d’aquesta manera poder ajudar nens malalts a aconseguir el que necessiten.

38

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Escola

An American in Barcelona Joseph Jackson’s presentation. When I first stepped foot onto a plane in Miami, Florida knowing that it would be the last time I'd be in the United States for a year, a cloud of uncertainty surrounded me. America was all I've ever known for my 23 years of life, and leaving home was equivalent to moving to Mars for me. Thankfully the staff, families, and students at La Salle Comtal have eased my concerns and I'm happy to say I feel at home in Barcelona and at La Salle Comtal. My name is Joseph Jackson, I'm 23 years old from Atlanta, Georgia and I'm serving as the conversation assistant at La Salle Comtal for the 20142015 school year. Atlanta is a city located in the peach state, Georgia, and is your stereotypical American metropolitan area. The home of CocaCola, the 1996 Olympic Games, the great Ray Charles, and myself, Georgia is a southern state with charm and the well-known hospitality of the southern portion of the United States. I study political science and Spanish at Georgia Southern University and was the vice-president of a political organization on our campus. In my free time I enjoy playing sports, playing the guitar, listening to music, and meeting new people from different walks of life. My experience at La Salle Comtal has been all that I wanted and more. Jose Luis, my tutor, has been excellent at aiding me with withever I need and creating a schedule to implement me seamlessly into the classes here at school. All of the staff have been very accommodating, friendly, and patient in dealing with my horrendous Spanish accent and American English accent that differs from what they're used to hearing. The students are full of life and do something new every day that brings a smile to my face. Whether it's being attacked by a gang of 1st of primary students, or enjoying physical education in English with the 4th of ESO students, everyone has been friendly and happy to accept me as part of the family here at La Salle Comtal. In my apartment back home in Georgia I proudly hang an American flag on my wall. When I return I'll have the flags of my two homes on my apartment wall, the American flag and the flag of Catalunya. I'd like to thank La Salle Comtal for having me here this year and am looking forward to enjoying 2015 here in Catalunya. Thank you all! Educació Infantil, Primària i ESO

39


Un americà a Barcelona La primera vegada que vaig posar un peu a l’avió a Miami (Florida) sabent que seria l'última vegada que estaria als Estats Units durant un any, un núvol d'incertesa m'envoltava. Amèrica era tot el que sempre he conegut durant els meus 23 anys de vida, i sortir de casa era equivalent a anar-me’n cap a Mart. Afortunadament el personal, les famílies i els estudiants de La Salle Comtal han alleujat les meves preocupacions i estic content de dir que em sento com a casa a Barcelona i a La Salle Comtal. El meu nom és Joseph Jackson, tinc 23 anys i sóc d'Atlanta, Geòrgia i estic treballant com a auxiliar de conversa a La Salle Comtal pel present curs escolar 2014-2015. Atlanta és una ciutat situada en l'estat del préssec, Geòrgia, i és la ciutat de la casa de Coca-Cola, els Jocs Olímpics de 1996, el gran Ray Charles, i jo mateix. Geòrgia és un estat d'encant i reconeguda hospitalitat de la part sud dels Estats Units. Jo he estudiat ciències polítiques i espanyol a Geòrgia Southern University i era el vicepresident d'una organització de joves polítics al nostre campus. En el meu temps lliure m'agrada fer esport, tocar la guitarra, escoltar música i conèixer gent nova de diferents àmbits de la vida.

40

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


La meva experiència a La Salle Comtal ha estat tot el que jo volia i més. José Luis, el meu tutor, ha estat excel·lent ajudantme amb qualsevol cosa que he necessitat i m’ha fet un horari per tal que jo pugui fer les classes a Infantil, Primària i Secundària aquí a l'escola. Tot el personal ha estat molt complaent, amable i pacient en el tractament del meu horrible accent espanyol i l’accent anglès americà que difereix del que estan acostumats a escoltar. Els estudiants estan plens de vida i fer alguna cosa nova cada dia m’aporta un nou somriure a la meva cara. Ja sigui que estic fent una activitat amb alumnes de primer de primària, o gaudir de l'educació física en anglès amb els de quart d'ESO, tothom ha estat molt amable i disposat a acceptar-me com a part de la família aquí a La Salle Comtal. De tornada a casa, al meu apartament a Geòrgia, amb orgull penjaré en la meva paret una bandera catalana al costat de la que ja tinc de Nord-Amèrica com a símbol de les meves dues cases que m’han acollit. M'agradaria donar les gràcies a La Salle Comtal per tenir-me aquí aquest any i estic desitjant tornar a gaudir del 2015 aquí a Catalunya. Gràcies a tots!

Educació Infantil, Primària i ESO

41


Escola

48h Open House BCN Alumnes de l’escola ens expliquen com ho van viure. El dia de l’Open House m’ho vaig passar súper bé. Vaig aprendre coses que no sabia de la meva escola. Al principi vaig tenir una mica de vergonya, però després em vaig deixar anar. Les persones que va venir eren molt simpàtiques i agradables, t’animaven i et deien que ho feies molt bé. M’encantaria repetir-ho el proper any! Ha estat “una passada”. Moltes gràcies!

Jo entrava per la porta de la meva escola tota nerviosa, com si fos el dia abans de les colònies quan... quina emoció! Quanta gent anant amunt i avall: pares, mestres, Germans de La Salle, turistes una mica perduts, visitants i alumnes, tots col·laborant junts per ensenyar l’edifici. Vam mostrar molts racons modernistes als visitants; per exemple, les rajoles de la paret del menjador o també les estranyes i boniques cares dels guardians fetes amb maó... etc. Quan ja era l’hora d’anar-me’n cap a casa em sentia una mica trista perquè s’acabaven les visites fins a la tarda, però havia estat un matí especial i inoblidable. Espero l’any que ve per poder tornar a l’Open House.

42

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


L’Open House consisteix en el fet que durant dos dies a l’any els edificis modernistes obren les portes i ensenyen al públic les parts més rellevants dels edificis. Un d’aquests edificis modernistes és la nostra escola. Jo vaig tenir la sort de ser una de les guies. A mi em va agradar molt, va ser molt divertit ensenyar la nostra escola a la gent. Va venir gent de tot el món. Vaig aprendre moltes coses, com per exemple l’únic pom original que queda amb l’estrella de cinc puntes, símbol dels Germans de La Salle, o com que la làmpada de l’entrada a l’escola és l’original, que antigament es trobava a la capella, encara que aleshores anava amb espelmes.

Diumenge dia 26 d’octubre vaig anar a l’escola a fer un projecte molt especial: l’Open House. Quan vaig arribar a la porta principal de l’escola em vaig reunir amb la colla de voluntaris i vam posar ordre a la situació. A les deu en punt del matí van començar a venir turistes, Germans de La Salle i, fins i tot, gent del barri, i tots molt interessats pel tema. Vam conèixer la besnéta del senyor Bassegoda, va ser molt emocionant! La meva companya, la Verònica, i jo en total vam fer unes set visites al matí. En tot el cap de setmana van venir més de siscentes persones a visitar l’escola. Va ser una experiència inoblidable!

Quan vaig sortir de casa estava molt nerviós perquè havia d’explicar la meva escola a la gent que la volia visitar. En arribar tots em vam preguntar si estava preparat, jo els vaig dir que sí que ho estava, però per dins estava ben nerviós. Quan va arribar l’hora vaig estar al costat d’una mare que explicava la visita sense dir res, però a mesura que ella anava explicant les coses anava agafant confiança fins que vaig anar explicant tota l’escola. L’Open House va ser una experiència molt divertida i emocionant.

Educació Infantil, Primària i ESO

43


L’Open House va ser una experiència nova, meravellosa i divertida. A l’Open House vaig aprendre coses molt interessants. La mestra ens va ensenyar coses de l’escola que no m’hi havia fixat mai. Em vaig quedar impressionada perquè amb una cosa tan senzilla com el maó se’n pot fer una cara. També vaig aprendre que els poms que hi ha a l’escala són perquè els nens no puguin baixar fent el cavallet. Quan va ser el dia de l’Open House, primer estava molt nerviosa però després tot va ser més fàcil, em va passar molt ràpid el temps. Les rajoles del menjador són precioses i a la gent els van agradar molt. L’estàtua de Sant Joan Baptista de La Salle va ser el que més em va agradar a mi. Explicar per què es representa amb un nen petit i un de més gran. I les seves mans diuen moltes coses. Em va agradar molt fer l’Open House i espero que l’any que ve pugui tornar a gaudir d’aquesta experiència.

Ens van visitar els besnéts de l’arquitecte que va fer l’escola: Bonaventura Bassegoda

44

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Educació Infantil, Primària i ESO

45


ESO

Fem XAS! Els de 1r d’ESO fan una jornada de convivència El 6 de novembre vam anar a Sant Martí Sesgueioles per fer una activitat que es deia Fem Xas. Quan vam baixar de l’autocar ens vam posar a esmorzar. Mentre arribaven les altres escoles ens van donar unes etiquetes on posava el nostre nom, l’escola i un gomet que podia ser blau, groc, verd o vermell. A mi em va tocar el blau, també em va tocar amb gent del col·legi i d’altres escoles. Primer de tot, vam anar a una sala a veure un vídeo que anava sobre la biografia de Sant Joan Baptista de La Salle. Després, per grups, ens van donar uns cartells amb lletres, llavors van posar unes preguntes a la pantalla i havíem d’aixecar la lletra correcta. A continuació, vam participar en la segona activitat. Hi havia dos jocs diferents: el primer era com el joc de les cadires, però no era ben bé de el joc de les cadires; un noi ens deia una paraula a l’orella, llavors llegia unes frases que anaven sobre la malaltia de la malària. Llavors el noi llegia les frases i si portava la paraula que t’havia dit havies de canviar-te de lloc amb una altra persona i quedava una persona al mig, llavors et posaven una marca i qui tenia més marques quedava eliminat. El segon joc consistia a omplir unes ampolles d’aigua mitjançant una esponja.

46

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


La tercera activitat també es dividia en dues parts: una era que un noi o noia tenia els ulls embenats; llavors havia d’obeir a l’altra persona, i a l’altre joc hi havia uns “hula hoops” de diferents colors. Llavors una noia deia un objecte o cosa i havíem de buscar el color d’ aquella cosa i anar al color del hula hoop i anar corrents, a cavallet o a peu coix. A continuació, vam fer uns dibuixos molt especials. Per últim, l’activitat final consistia en el fet que tots els grups teníem uns globus (cada grup tenia el globus del color del grup), llavors l’inflàvem i ficàvem un paperet a dins i havíem de petar el globus dels altres i quedar-nos el paperet i el grup que tenia més paperets guanyava. Després havíem de recollir els trossets de globus que quedaven a terra i si trobaven trossets de globus del color de l´equip, restaven paperets. Quan vam acabar totes les activitats, vam seure totes les escoles en rotllana i vam començar a dinar. Quan vam acabar de dinar vam estar parlant amb nens i nenes d’altres escoles explicant-nos com eren les nostres escoles, com es deien els nostres professors, etc. Ja estàvem a l’autocar i ens va fer molta pena marxar perquè ens ho estàvem passant molt bé, però vam marxar sabent que havíem fet molts amics i amigues i havia estat una excursió maquíssima. M’agradaria que cada any es fes aquesta excursió a 1r d’ESO perquè crec que és molt maco que coneguem nous amics.

Educació Infantil, Primària i ESO

47


ESO

We went to the theatre 2n d’ESO va a veure una obra de teatre en anglès. Last Thursday of November we went to the theatre to see “The Hound of Baskervilles”, an English play written by Sir Arthur Conan Doyle. This activity was designed and created by IPA Productions and performed in a small theatre situated in “Sant Andreu”, Barcelona. The story was about a mysterious murder case and the Baskervilles’ curse. The show was really funny, the actors sang and acted very well. In our opinion Sir Henry or maybe we should say “Andy” was the best, he was hilarious. We liked it a lot, especially, when they changed the scenery with just moving the things that were already on the stage. It was really creative and unique! After the performance the actors introduced themselves and we had the chance to talk to them. The performance was over and we had to go back to school. Unluckily, it was raining, so we walked down to the train station soaked with rain. We had a good time and it was a very good experience for all the students because we learnt a lot of new words.

48

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


ESO

Internet segura, tu a tu Alumnes de 2n i 3r d’ESO es formen en aquest tema.

La Salle Comtal ha estat seleccionada com a primer centre de Barcelona per a desenvolupar el Pla d’Acció “Internet Segura, tu a tu” impartit per la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra, amb la finalitat de promoure i col·laborar en la seguretat en l’ús d’Internet, en especial per part dels menors i adolescents. Dotze alumnes de segon d'ESO i dos de tercer d’ESO, la directora i professora responsable de mediació, ja hem fet la meitat del curs amb un gran èxit. L’objectiu de la formació és conscienciar dels problemes i riscos que poden generar les xarxes socials, crear hàbits saludables en el seu ús, i en últim cas saber actuar en cas d’una possible situació de risc. Aquest grup d'alumnes seran mediadors del centre i compartiran amb els seus companys i companyes els coneixements que estan rebent. Seran així referents, assessors i mediadors per a tots els alumnes del centre. Una vegada més La Salle Comtal aposta per la innovació educativa amb la creació d’aquest equip d’alumnes - formadors, i així avancem en el nostre projecte educatiu de centre, amb una gran implicació per part de tota la comunitat educativa que, plena d’il·lusió, no deixa de fer realitat el lema del curs actual, que és: En les nostres mans tenim l’esperança del futur del nostre alumnat.

Educació Infantil, Primària i ESO

49


Un grup de 12 nois i noies anàvem a ser formats sobre els perills d’internet per transmetre-ho als nostres companys d’escola. Sona avorrit oi? Doncs no, no va ser gens avorrit. Els nostres monitors es deien Ivan i Oscar i he de dir que eren bastant agradables. El primer dia ens vam presentar i ens van explicar de manera resumida què és el que faríem. Aquell dia ens costava parlar i estàvem més tímids però vam aprendre tot el que ens van explicar. El segon dia, hi va haver una cosa que em va cridar l’atenció només entrar a la sala: ens havien preparat un esmorzar amb Cacaolat, sucs, croissants i ensaïmades! Potser va ser això el que ens va fer estar més actius? No, no ho crec en absolut. Jo crec que vam estar més actius perquè ja coneixíem com anava la sessió i tot el tema. Com que vam acabar ben ràpid la sessió, el nostres monitors ens vam ensenyar la comissaria. El que més em va agradar van ser les garjoles on ens vam fer moltes fotografies.

50

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


Aquesta experiència no l’oblidarem mai! explicaré el que va passar.

Ara mateix us

El dijous 11 de desembre, un grup d’alumnes de Secundària vam anar, durant el matí, a la comissaria a fer una xerrada sobre el “cyberbullying”. Quan vam arribar, vam anar cap a una sala on ens vam presentar. La sessió constava de veure uns vídeos i de comentar-los posteriorment. Cada vídeo anava d’un tema i quan ho comentàvem, havíem de participar tots: explicar el que pensàvem, com ens sentíem, quina era la situació, què faríem si ens passés, què faríem per parar-ho... Vam fer un descans de 10 minuts, mentre la televisió ens entrevistava. Després, vam tornar a la sala i vam fer el mateix. Al final del matí vam marxar cap a l’escola i al dia següent vam tornar a anar a la comissaria per fer el mateix que el dia anterior i fins i tot ens van donar d’esmorzar! De premi, vam veure la comissaria, on ens van explicar la funció de cada espai i ens van presentar alguns dels treballadors. Finalment, vam anar a les garjoles i vam tornar a l’escola.

Educació Infantil, Primària i ESO

51


Aquesta setmana alguns alumnes de 2n i 3r d'ESO hem fet un curs anomenat "Internet segur de tu a tu". En aquest curs, dos policies ens han parlat sobre el ciberbulling i altres coses sobre Internet; hem mirat vídeos sobre aquest tema i ens han conscienciat sobre el perillós que és Internet i les xarxes socials, i de com utilitzar-ho correctament. A més de rebre aquest curs ens han ensenyat la comissaria i com funciona. També va venir la televisió BTV a fer-nos un reportatge. Ens ho hem passat molt bé i crec que ha estat una molt bona experiència.

52

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


ESO

Un dia al teatre Els alumnes de 3r d’ESO van a veure “El Lazarillo”. El passat 10 de novembre, les dues classes de 3r d’ESO, vam anar a la representació de l’obra de “El Lazarillo de Tormes”. Es tracta d’una novel·la anònima publicada al 1554 i és una de les obres més importants del gènere picaresc i de la literatura castellana. La companyia teatral va realitzar una bona adaptació de la novel·la per representar-la davant d’un públic juvenil com nosaltres. A continuació parlarem amb la Paula Expósito de 3r A perquè ens doni la seva opinió sobre l’obra. Carla: Hola Paula! Quina és la teva opinió sobre la representació de “El Lazarillo”? Paula: Hola! L’obra va estar molt bé. Els actors i les actrius ho feien força bé i va ser una representació molt entretinguda. A tots els alumnes, en general, ens va agradar molt la història, a més ja la coneixíem d’haver-la tractat a les classes de castellà. El personatge del Lazarillo explica la seva pròpia vida, totes les desgràcies viscudes al costat de diferents amos, especialment del primer: del cec que el va marcar per sempre i com aconsegueix, malgrat les dificultats, arribar a ser un adult amb una vida acceptablement bona... Carla: Paula, veig que vas estar atenta a l’obra! Paula: Sí, va ser un plaer assistir-hi i la recomano a tothom! Carla: Moltes gràcies per dedicar-nos el teu temps. Fins aviat! Paula: Gràcies, Carla.

Educació Infantil, Primària i ESO

53


Escola

Trist adéu a un bon mestre El 12 d’octubre ens va deixar en Jordi Amat. El passat 12 d’octubre, el nostre estimat company, en Jordi Amat i Teixidó, moria als 55 anys, després d’haver patit una llarga malaltia que li va impedir dedicar-se a la docència els seus últims anys. Han estat moments durs per a la nostra Comunitat Educativa de La Salle Comtal, ja que en Jordi portava més de 30 anys lliurat a la seva missió d’educador en el nostre centre, com a professor d’Història i Geografia, havent estat també Coordinador de Pastoral. L’estima que es va guanyar per part de tothom al llarg de tots aquests anys de servei en el nostre centre es va evidenciar en conèixer-se la seva mort. Només calia entrar a les diferents xarxes socials per llegir nombrosos missatges d’alumnes i exalumnes manifestant la seva tristesa, tot recordant i compartint amb admiració anècdotes viscudes amb ell i valorant la seva passió per la Història i la Geografia i per la seva tasca d’educador.

54

N. 38 - 1r trimestre 2014-15


També se’n van fer ressò els diversos mitjans de comunicació de Calella i del Maresme. Calellenc i Doctor en Història Contemporània, va ser el fundador i president de l’Associació Amics de Calella, articulista i conferenciant. També va promoure la creació del Centre d’Estudis Històrics de Calella, per estimular la investigació i la recerca locals. A més, va estar sempre vinculat a diverses entitats i associacions del Maresme. El seu compromís amb la seva ciutat i comarca el va portar a publicar nombrosos treballs i llibres vinculats a la història local i comarcal, amb especial atenció al període de la República i la Guerra civil. El 20 de novembre, la Comunitat Educativa de La Salle Comtal es va reunir al Santuari de la Mare de Déu de l’Ajuda per a celebrar una Eucaristia d’acció de gràcies per la vida d’en Jordi, Eucaristia que vam compartir amb la seva mare, la Sra. Teresa Teixidó. Ens hi vam congregar l’actual Comunitat Educativa –Germans, professorat, famílies, alumnat...- juntament amb moltes persones que n’havien format part anteriorment i que van voler unir-se a aquesta celebració per recordar el nostre amic, company i mestre, i donar gràcies al bon Déu per haver compartit amb ell part del nostre camí. Va ser una celebració senzilla però sentida, com era en Jordi, i en un ambient de família. La seva vitalitat i la seva passió, el seu entusiasme i la seva dedicació restaran per sempre en el cor de tots nosaltres, i ens acompanyaran en la nostra missió com a educadors, una missió que ell va viure amb plenitud i amb il·lusió.

Educació Infantil, Primària i ESO

55


Adéu a Jordi Amat Dir adéu és sempre un acte difícil, més encara quan se sap que l’adéu és definitiu i, més encara, quan es té consciència que resten moltes coses per dir. La nostra Comunitat educativa va donar el seu últim adéu al professor i company, Jordi Amat i Teixidor, el passat 20 de novembre a l’església de la Mare de Déu de l’Ajuda. L’eucaristia va congregar representants de La Salle Catalunya, germans, professores i professors, membres del personal d’administració i servei, alumnes i exalumnes de la nostra escola. Tots hi vam acudir amb la intenció d’acomiadar-nos-en. En Jordi tenia 55 anys. Era doctor en història, mestre de català, conferenciant, escriptor i professor de secundària a La Salle Comtal. També era president de l’associació cívica Capaspre i fundador i president de l’associació Amics de Calella, fundada per a estimular la investigació i la recerca locals. Havia publicat un total de 20 llibres, l’últim dels quals havia vist la llum al Sant Jordi d’enguany, sota el títol Retalls de la guerra al Maresme. Se li havia concedit el premi Iluro de monografia històrica el 1993 i era reconegut com a especialista en l’etapa de la segona República i la guerra civil. En Jordi vivia amb passió totes i cadascuna de les seves facetes. A les classes, sabia transmetre als alumnes l’entusiasme que despertava, en ell, la història. En són testimoni la gran quantitat de comentaris d’exalumnes que hem rebut, tots aquests dies, a l’escola (via Twitter, Facebook, etc). Les seves paraules deixen al descobert l’admiració vers qui ha estat quelcom més que un professor, alguna cosa més que un mer transmissor de coneixements per a esdevenir un savi capaç d’interessar i il·lusionar amb les seves lliçons. El nostre adéu vol anar de la mà del nostre agraïment pel seu mestratge i la seva companyonia, per la seva il·lusió i els seus ensenyaments, per la seva senzillesa i el seu esperit de treball... Gràcies i fins a sempre, Jordi.

Carmen Cereijo

56

N. 38 - 1r trimestre 2014-15

L'Estel - 38  

Revista digital de l'escola La Salle Comtal. 1r trimestre curs 2014-2015

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you