Page 1

NIKO


Voorwoord Welkom op mijn eindexamen middelbare graad cello. In dit boekje vindt u informatie bij de werken die u over enkele minuten gaat horen. Alvorens ik begin met mijn examen, zou ik graag mijn leerkracht AMC Christel Vandebriel willen bedanken en mijn leerkracht cello en samenspel Vera Baliko. Ik heb gekozen voor cello omdat ik het een prachtig instrument vind, (zowel om naar te luisteren, als om naar te kijken), toen ik voor de eerste keer een cello hoorde, was mijn keuze ook al direct gemaakt. Verder wens ik u nog veel luister- en leesplezier.


Werken Andante F.A. Kummer Minuet L. Boccherini Lied zonder woorden J. Decadt 1e sonate B. Romberg


Andante

F.A. Kummer

De componist De schrijver van het eerste werk dat u op mijn examen zal horen, heet Friedrich August Kummer. (°05.8.1791 - † 22.8.1897). Kummer is van Duitse afkomst. Hij was een cellist en leraar in hart en nieren.

Het werk

Het werk dat u zo dadelijk gaat horen, is een studie. Dit wil zeggen dat het werk geschreven is om technische moeilijkheden te overwinnen. In het werk worden volgende technische moeilijkheden aangekaart : • Het subtiel wisselen van de boog op verschillende snaren. • De positiewisseling tussen eerste, derde en vierde positie. • Het beoefenen van de flageolet op de la-snaar. • De snaarwisseling in de vierde positie. Het werk dient gespeeld te worden in een andante tempo. Dit wil zeggen : een matige rustige beweging. Andante is tevens ook één van de oudste tempoaanduidingen. Deze studie is geschreven in de romantiek en is afkomstig uit het studieboek Violoncello- schule voor cello deel 3 samengesteld door Friss.


Minuet

L. Boccherini De componist De componist van het werk heet Luigi Boccherini (°19.2.1743 - † 28.5.1805) en is van oorsprong een Italiaans cellist. Boccherini stond al sinds zijn dertiende op de planken als solocellist, en maakte uitgebreide concertreizen doorheen heel Europa.

Het werk

Het Minuet van Boccherini is het meest bekende werk van Boccherini. Het is een deeltje uit zijn strijkkwintet in E op. 11 dat in de catalogus van Gérard het nummer G. 275 heeft gekregen. Een minuet is een statige hofdans in de maat van 3/4 die dateert uit de baroktijd.

Het werk dateert uit de klassieke periode (1750-1800). Dit is ook duidelijk te merken aan de parameters. Zo horen we bijvoorbeeld een zeer duidelijke aandacht voor de (voorspelbare) melodie in het werk.


Verdieping

Voor deze opdracht heb ik een ander werk van Boccherini beluisterd. Het betreft het allegretto uit het gitaarkwintet 9 in C, met nummer G. 453 in de catalogus van Gérard. Mijn eerste indruk bij het werk was dat het net als het Minuet een zeer luchtig werk is. Ook horen we duidelijke pauzes tussen de muzikale zinnen. Ik vond het in eerste instantie wel gek dat de gitaar meespeelde in het werk, (aangezien dat dit niet gebruikelijk is) maar toen ik het eenmaal hoorde, vond ik het mooi. Het werk roept bij mij een rustige, speelse en sprankelende sfeer op. Ik vind het zeker de moeite waard om het eens te beluisteren. Referentie van het werk : Philips, 426 092-2 Uitvoerders : • Pepe Romero (gitaar) • Academy of St. Martin in the fields’ chamber ensemble (viool, altviool, cello)


Lied zonder woorden

J. Decadt

De componist De componist van mijn verplicht werk heet Jan Decadt (°21.6.1914 - †05.6.1995) en was een Belg. Jan Decadt was geen cellist, maar een pianist. Het is de persoon die als directeur van de Stedelijke Muziekacademie Peter Benoit de school groot heeft gemaakt. Ook was hij een zeer geliefd leraar en natuurlijk componist van onder andere dit werk.

Het werk

Dit werk is mijn opgelegd werk door de academie. De titel verklaart zichzelf. Het werk is geschreven in de hedendaagse stijl.


1e Sonate

B. Romberg

De componist De componist van het werk heet Bernard Heinrich Romberg (°11.11.1767 - † 13.8.1841) en is een Duitser. Romberg was cellist en componist die al sinds zijn zevende op het podium stond als cellist.

Het werk

Het werk dat ik speel is een “sonate”. Een sonate is een symfonie voor een kleine bezetting. In dit geval voor cello en piano. Het werk dat u van mij gaat horen is enkel het eerste deel uit deze sonate.

Het woord sonate betekent klinkend. dit betekent dat de muzikant er zijn kunsten kan in vertonen, hoewel de vorm meestal erg stikt is. Het woord sonate (wat ook gespeeld werk betekent), is het tegengestelde van cantate (gezongen werk). Het werk is geschreven gedurende de romantiek (18001900).


Verdieping

Zoals u al eerder kon lezen dateert dit werk uit de vroege romantiek. Dit horen we duidelijk omdat er veel overgangsdynamiek is. U hoort gedurende het werk verschillende schakeringen, dit van pp tot ff. In het schilderij vinden we deze schakeringen terug in de kleur. Er werden donkere en lichte kleuren gebruikt in hetzelfde schilderij. Ook horen we in het werk enkele dramatische dissonanten, ook dit zien we in het schilderij. Er hangt een dramatische sfeer rond het schilderij, doordat de kunstenaar met donkere kleuren heeft gewerkt en een dramatisch landschap voorstelt. De dramatiek in schilderkunst en muziek is ook kenmerkend voor de romantiek. Een werk uit de romantiek is ook herkenbaar aan de verschillende stemmingen. Ook dit horen we in dit muziekwerk. In de vroeg- romantiek vlucht de componist (en de kunstenaar) voor de maatschappij, en kijkt hij terug naar het verleden, naar andere culturen, naar sprookjes... Zo zien we dit ook in het muziekwerk en in het kunstwerk “Landschap bij naderend onweer� van de Nederlandse schilder Willem Roelofs. (zie schilderij).


Wenst u dit programmaboekje online te bekijken? Dat kan op www.programmaboekje.weebly.com

Programmaboekje AMC  

Programmaboekje van Lars Morren