Page 1

New Zealand

new zealandske økonomi.

Læs om den

Mød en new zealandsk farmer og hans hyrdehund de bedste oplevelser i New Unik guide til Zealand

Bliv klogere på landets

spændende historie Se de fantastiske billeder af geysere og kogende mudder.

Redaktion: Nanna Houlberg Kirk, Emil Houlberg Kirk, Jacob Houlberg Kirk, Lars Bo Kirk og Eva Houlberg


berømte Captajn James Cook. Normalt var englænderne ikke til at spøge med, når de fandt et nyt land. I Indien og mange steder i Asien undertrykte briterne de lokale stammer, og i Australien havde the aboriginals det meget hårdt under englændernes styre. Ingen undertrykkelse Men i New Zealand holdt maurierne stand - måske på grund af deres gamle krigertraditioner. Derfor besluttede englænderne, at de ikke ville bekrige de lokale stammer på samme måde - og i 1840 sluttede man fred med hinanden. I dag, flere hundrede år senere, lever maorierne og de hvide new zealændere i fred og fordragelighed med hinanden - også selvom der ar været enkelte uenigheder gennem tiderne.

Fra Maoriland til kiwiland Skrevet af Nanna H. Kirk Man siger, at det var europæerne, der opdagede New Zealand. Men rent faktisk var det maorierne, der kom sejlende fra de polynesiske øer i Stillehavet, der fandt New Zealand. Først mange hundrede år efter kom den første europæer, Abel Tasman - og efter ham, den

Tidslinje År 1000 fvt.

Nationalfuglen I dag kalder new zealænderne hinanden for kiwier - ikke efter frugten, men efter nationalfuglen. Navnet blev oprindeligt brugt af ikke-maorierne om hinanden, men dækker i dag alle new zealændere. Så på den måde er New Zealand i dag både Maoriland og Kiwi-land.

År 1642

Abel Tasman opdager som den første europæer New Zealand.

År 1840

Fredsaftale mellem Maorierne og briterne.

År 1914

NZ deltager i 1. verdenskrig, senere også i den 2.

Maourierne ankommer til New Zealand fra Polynesien.

År 1769

James Cook ankommer til New Zealand, hvor han kortlægger nordøen og sydøen.

År 1893

Som de første i verden, får kvinderne i New Zealand stemmeret.


Eventyret om Captajn Cook Skrevet af Emil H. Kirk Den 26. august 1768 gik Kaptajn Cook ombord på skibet Endeavour og sejlede fra Plymouth i England. Han sejlede rundt om Kap Horn, krydsede Stillehavet og ankom til Tahiti. Herfra sejlede han mod syd og opdagede Rorotu, inden han satte kursen mod nordvest for at finde Australlandet. Men i stedet fandt de New Zealand, som Tasman havde set 127 år tidligere, men som ikke havde været besøgt af europæere siden. To øer i New Zealand På et tidspunkt blev der råbt “land i sigte”, og alle søfolkene kom på dækket. De troede, de var nået til Australien, men det var New Zealand. Kaptajn Cook sejlede derefter rundt om nordøen og fandt ud af, at der var to øer. Derefter sejlede han gennem strædet mellem de to øer - og opkaldte det efter sig selv: Cook Strædet. Kurs mod Australien Til sidst sejlede han rundt om sydøen og derfra videre mod nordvest. Endeligt stødte på Australien. Her satte han en nordlig kurs, men da han kom til The Great Barrier Reef, blev han fanget mellem fastlandet og revet. Det stolte skib slog et kritisk hul i skroget, og Kaptajn Cook måtte søge ind i en flod for at reparere skibet. Floden kaldte han Endeavour River - opkaldt efter skibet.

År 1985

Franske agenter sprænger Rainbow Warrior i luften. En bliver dræbt.

År 1947

New Zealand opnår fuld uafhængighed fra England.

År 1985

Verden siger fra overfor atom prøvesprængninger i Stillehavet. New Zealand forbyder atomvåben-bevæbnede skibe i landets havne.

Da han fik lavet skibet sejlede han tilbage til England, hvor han blev modtaget af den engelske dronning. Kaptajn Cook var en af de største opdagelsesrejsende nogensinde - og en af dem, der fandt flest øer og lande. Han døde på Hawaii, hvor han blev spist af kannibaler.

James Cook havde tre gigantiske togter i Stillehavet. Ingen anden opdagelsesrejsende har lagt navn til så mange øer, fjorde og bugte. På kortet ses søfarerens ruter.

År 2006

Den 75-årige Mouri-dronning dør.

År 2008

New Zealands økonomi påvirkes af finanskrisen.

År 2011

Et voldsomt jordskælv rammer storbyen Christchurch.


6 I New Zealand kan du opleve rigtig mange spændende ting. En af dem er at finde små guldstykker. På billedet har Eva fundet små stykker guld i floden, som var en gammel guldgraverflod.

4

7

Gå en fantastisk gåtur, hvor du vil se smukke vandfald og sneklædte bjerge. Vores hike hen over Tongariro-plateauet endte ved et smukt og koldt vandfald. Det var en stor oplevelse.

Kom og se de fantastiske geysere, som sprøjter kogende vand 15 meter op i luften. På det nederste billede ser man den største geyser i New Zealand puste sin glohede ånde ud i luften.

Gå en fantastisk hike, hvor du skifter fra jungle og regnskov til et smukt landskab mellem snedækkede bjerge og en kæmpe gletcher. På billedet ser man Fox Glacier på sydøen.

3

På billedet øverst bader Emil i den vulkanopvarmede å, der hedder Kerosene Creek.

10 Glowworm hulerne i Waitomo på nordøen. Inderst inde i glowworm grotterne er lofterne dækket med funklende lyse orme, som lyser som stjernehimlen.

8 Kom og se de besynderlige pandekageklipper og spis bagefter lækre pandekager i caféen ved siden af. Pandekageklipperne er blevet lavet ved et naturvidunder.

Det er ikke hver dag, man ser kogende mudder, men i Roturua er det et helt almindeliigt syn.


Den nok mest berømte strand i New Zealand er stranden, hvor filmen Narnia blev optaget. Et besøg kan klart anbefales.

2

12 12

1

I Kelly Tartons waterworld kan du opleve forskellige hajer, søheste, pingviner og flotte fisk, fx. Nemo og dragefisk, som herover. Du kan også se ål og mange andre havdyr.

Sorte svaner i Roturoa. Mange steder i byen er der også hot springs med 50 grader varmt vand. Om det er på grund af det varme vand, at svanerne er sorte, ved vi ikke.

9

4

5

8 På nordøen kan du opleve New Zealands ældste træ, som er 2000 år gammelt.

6

Træet, som hedder Tane Mahuta, er opkaldt efter Mauuriernes gud.

7

Træet er 51 meter højt og 13, 8 meter i omkreds.

Turen til sydøen er utrolig smuk. Og så foregår rejsen med en gammel Bornholmerfærge, så der er danske skilte overalt.

10

3

Sky Tower er en fantastisk oplevelse med rigtig flot udsigt ud over hele Auckland. Tårnet er New Zealands højeste bygning på 328 meter.

9

11

11

1

5

2


Et velhavende land Skrevet af Nanna og Emil New Zealand er et rigt land sammenlignet med mange andre lande. Sammenligner man med for eksempel et fattigt land som Somalia, så er BNP i New Zealand faktisk mere end 45 gange så højt.

man købe alting, men priserne er næsten som i Danmark. Det tyder på, at folk i New Zealand har nogenlunde det samme til at bruge på mad, som danskerne har.

Sammenligner man med Danmark, er landet dog ikke helt så rigt (målt på BNP), men i forhold til Fransk Polynesien, er New Zealand noget rigere. I New Zealand kan man mærke det ved, at der er mange butikker og at new zealænderne kører i nye biler (vi så mindst ti Jaguarer) og bor i flotte huse. Alt er meget velordnet og fint, og meget ser nyt og velholdt ud. I supermarkederne kan

Billig Aston Martin I New Zealand betaler man ikke lige så meget i skat, som man gør i Danmark, og biler er meget billige. For eksempel kan man få en Aston Martin til 120.000 dollars, som svarer til lidt mere end en halv million danske kroner. Når man fortæller new zealænderne, hvor dyre biler er i Danmark, kan de næsten ikke forstå det.

New Zealand

Danmark

Befolkning: 4.290.000

Befolkning: 5.529.888

Natur ressourcer: Naturgas, jern, sand, kul, tømmer, hydropower, guld, sandsten.

Natur ressourcer: Olie, naturgas, fisk, salt, sandsten, kalk, sten, grus, sand

BNP pr. indbygger: 28.000 USD

BNP pr. indbygger: 36.700 USD

Arbejdsstyrke: 2,32 millioner

Arbejdsstyrke: 2,82 millioner

Fordeling af arbejdsstyrke: Landbrug: 7 % Industri: 19 % Service: 74 %

Fordeling af arbejdsstyrke: Landbrug: 2,5 % Industri: 20,2 % Service: 77,3 %

Import: 30,24 milliarder USD Maskiner, biler, flyvemaskiner, benzin, elektronik, tøj og plastik.

Import: 90,83 milliarder USD Maskiner, udstyr, diverse råmaterialer, kemikalier, korn og fødevarer, forbrugsvarer.

Eksport: 33,24 milliarder USD Mælkeprodukter, kød, uld, træ, fisk og maskindele

Eksport: 99,37 milliarder USD Maskindele, instrumenter, kød, mælkeprodukter, fisk, medicin, møbler, vindmøller

Handelsbalance: 3 milliarder USD (+)

Handelsbalance: 8,54 milliarder USD (+)

Konklussion: New Zealand er et godt land. Økonomien ser sund ud.

Konklussion: I Danmark lever man godt. Økonomien er stærkest og størst af de tre lande.


Alle de ting, man kan få... New Zealand er fyldt med fristelser. Overalt kan man købe lækker mad, frisk frugt og sunde grøntsager. Her fortæller Nanna og Emil om, hvordan de oplevede udbud og efterspørgsel. Hvordan er New Zealand i forhold til andre lande, I har været i? Der er mange flere byer med mange flere butikker og mange flere ting på hylderne. Så der er mange flere fristelser. For eksempel er der McDonalds nærmest overalt, og så får man hele tiden lyst til en lækker is, siger begge to. Fik I lyst til at købe mere, når der var mere at vælge mellem?

Fransk Polynesien Befolkning: 294.935 Natur ressourcer: Træ, fisk, cobalt, hydropower BNP pr. indbygger: 18.000 USD Arbejdsstyrke: 116.000 Fordeling af arbejdsstyrke: Landbrug: 13 % Industri: 19 % Service: 68 % Import: 1,71 milliarder USD Brændstof, fødevarer, maskiner, diverse udstyr. Eksport: 211 millioner USD Perler, kokos, perleskaller, vanille, hajkød Handelsbalance: - 1,495 milliarder USD (-) Konklussion: Tahiti har underskud på deres handelsbalance og ville have været meget fattigere, hvis ikke Frankrig støttede det.

Ja, når man kommer til en by, er der for eksempel rigtig mange legetøjsbutikker, og så er det som om, man får brug for mere legetøj. Men i virkeligheden havde vi slet ikke brug for mere legetøj - og vi har jo i øvrigt slet ikke plads til det, fortæller de. Hvad kunne I bedst lide ved at være i et land, hvor udbuddet er så stort? Det var, at vores mor og far også blev fristede, så tit, når vi spurgte, måtte vi godt komme på burgerbar, siger Nanna. Ja, og vi fik altid super lækker frugt om morgenen, siger Emil. Er der noget mindre godt ved at man kan få så meget? Ja, hvis man hele tiden går på McDonalds, så bliver man jo rigtig fed til sidst, siger Emil og Nanna tilføjer: Nogengange er det også rart bare at have det, man har - det er tit meget dejligere, end at man hele tiden godt kunne tænke sig noget.


Hvordan verden blev, som vi kender den i dag Skrevet af Nanna og Emil Engang var alle kontinenter samlet omkring sydpolen. Alle lande var samlet i èt stort land. Men jordens brændende indre danner varme strømme, som skubber dele af underjordisk jord (plader) fra hinanden og har på den måde delt landet i syv verdensdele. Verdensdelene flytter sig fra hinanden med en hastighed der svarer til så hurtigt som en fingernegl gror. Kontinenterne er jordens skorpe, der som skum på en suppe flyder ovenpå og flytter sig afhængigt af de varme strømninger i suppen. I den new zealandske by Rotorua lever beboerne oven på en vulkan. Overalt slipper der svovldampe op gennem jorden, og hele byen lugter af prut (svovl). På billedet øverst ses byens største geyser, der sprøjter kogende vand 15 meter op i luften. Til venstre ses vulkanske mineraler og sulfider strømme op af jorden midt i byen.

VULKANER En vulkan opstår, hvor de underjordiske plader er gået fra hinanden, så der er hul helt ned til jordens indre (lava). Nogle vulkaner er altid aktive, det vil sige, at de altid er i udbrud. Andre kan have mange hundrede af år mellem deres udbrud. Der er mange byer rundt om i verden, der ligger enten på vulkaner eller tæt ved.

GEYSERE En Geyser opstår, hvis der er et underjordisk system af naturlige vandrør mellem den vulkanske varme og jordens overflade. Varmen vil skabe et enormt tryk i gangene, som med jævne mellemrum vil resultere i kogende vand, der sprøjter op af jorden. Der er 1000 geysere i alt i hele verden, fordelt i USA, Rusland, Chile, Island og New Zeland.

BJERGE Bjerge dannes ved at de underjordiske plader rammer hinanden og skubber hinanden opad i en spids. Det har taget mange millioner år at danne de bjergkæder, vi har i dag. Eksempler på bjergkæder: Himalaya i Asien (med Mount Everest), Andesbjergene i Sydamerika, Rocky Mountain i USA og Pyanæerne i Europa . Det højeste bjerg i New Zeland er Mount Cook på 3755 m.


Farmer og fårehund Skrevet af Nanna Sheep World ligger fantastisk smukt mellem grønne bakker, ikke langt fra Auckland i New Zealand. Her bor og arbejder farmeren James Conaghan, en 52-årig kiwi, der både er ekspert i at klippe får og fortælle turister om sit landbrug. Nu vil jeg fortælle om dengang mig og min familie var ude og se den fantastiske hyrdehund jage farmens får på plads på ingen tid. Vi havde kørt i lang tid, da vi så et skilt, hvor der stod Sheep World med store bogstaver. Da vi havde parkeret på en lille grusvej, løb drengene ud af bilen for at lege fangeleg, mens mig og mine forældre stille og roligt gik hen til indgangen. Dygtige hyrdehunde Da vi kom hen til scenen, fik Emil og Jacob besked på, at de skulle være stille. Da alle tilskurerne havde sat sig, kom James Conaghan ind på scenen med sine to hyrdehunde. Da der blev helt ro i laden, begyndte han at tale. Han forklarede om sit landbrug, og at han fik 1,5 dollars for hvert får, han klippede. Han sagde også, at hans to hunde hed Boy og Sam. Boy var den bedste, og det var også den, han bedst kunne lide. Boy var helt speciel, fordi den aldrig gøede af fårene. Han fortalte også, at da den så et får for første gang, stillede den sig klar til at jage dem som en rigtig hyrdehund. Da han havde talt i et stykke tid, skulle vi udenfor for at se Boy og Sam jage fårene. Det var Boy, der startede. Da den smukke sort-hvide hund blev sat fri, løb den alt, hvad den kunne hen mod en stor flok får, der stod og græssede på toppen af marken. Da den kom helt tæt på, bøjede den sig ned og listede lige så langsomt hen til flokken. I samme øjeblik da fårene så hunden, begyndte

de at løbe, men Boy var 100 gange hurtigere end dem og fik dem jaget hen til James og alle tilskurerne. Nu jagede Boy fårene hen i en krog, og de var fanget. Boy var færdig og havde gjort sit arbejde rigtig godt, og man kunne tydeligt se, at James var stolt af sin hund. Sutteflaske Nu var det Sams tur. Den brunsorte hund var knap så god, men den fik da fårene til at flytte sig. Måden, Sam fik dem til at løbe på, var at gø. Den gøede hele tiden, og det var ret højt. Da Sam var færdig, fik alle børnene lov til at give nogle bittesmå lam sutteflaske. Det var noget af det mest nuttede, jeg nogensinde har prøvet. Da der ikke var mere mælk i vores sutteflaske, fik vi lov til at holde de små silkebløde væsener. De var megasøde. Nu skulle vi se James klippe et får. Da han havde klippet fåret de sværeste steder, måtte to udvalgte børn prøve. Jeg var megaheldig og fik lov til det. Det var meget sjovt, og fåret var helt vildt blødt. Det var meget underligt, men fåret lå fuldstændigt stille, da jeg kørte den elektriske saks ned langs dyrets ryg. Da jeg var færdig med at klippe det, klappede mange af publikummet. Jeg tror, det var fordi, de syntes, at jeg var modig. Da fåret var kommet tilbage i boksen, var showet forbi, og alle fik lov til at se resten af James’ bondegård. Der var grise, heste, kaniner, geder, emuer (en slags struds), æsler og gæs og alle mulige andre dyr. Der var også en lille fin skov, man kunne gå igennem. Nu skulle vi tilbage til vores autocamper, og køre hen til en ny vidunderlig oplevelse. At se de hunde arbejde, vil jeg aldrig glemme.


Fra jungle til sneklædte bjerge Skrevet af Lars Bo Kirk I morges vandrede vi i junglen i Mangaokewa cirka midt på New Zealand nordlige ø – i korte ærmer og sandaler. Nu sidder vi og spiser aftensmad i bilen i fleestrøjer og uldne sokker efter en to timers hike på et snedækket bjerg i Tongariro National Park lidt længere mod syd. Sådan er New Zealand. To timers kørsel, og verden er forandret. Det er attraktionen, og den er fantastiske. Faktisk kan ingen af os mindes, at vi nogensinde har rejst i et så smukt og mangfoldigt land. På få minutter kan både flora, temperatur og landskab ændre karakter, som fløj man gennem et ormehul fra Nordnorge til Syditalien. Det ene øjeblik kører vi gennem granskove og tørre, brune sletter, det næste skyder palmer og

subtropiske bregner (landets nationalplante og vartegn for verdensmestrene i Rugby – the »All Blacks«) op af den fugtige muld. Frodige naturparker Jeg sidder foran og styrer bussen. Eva har meldt klart ud, at hun ikke ønsker at styre de små 4.000 kilo land-Luna gennem et nation, hvor man kører i den forkerte side af vejen. Så enten skoler hun børnene bag i eller også co-driver hun ved siden af mig. Det er ren naturbiograf, og der går sjældent en time uden et foto- eller nyde-udsigten-stop. Her er »scenic parks« og fint afmærkede »hiketrails« overalt, og med en smule

kreativitet i ruteplanlægningen, finder vi uden problemer gode, gratis overnatningspladser i lækre, frodige naturparker. Som for eksempel Mangaokewa, hvor vi sov i nat og vandrede i morges. Tre kilometer ad små snoede veje ind i skoven og vupti: En dedikeret og gratis picnicpark lige ned til en brusende flod – med bænke, rene toiletter, frit tilgængelige grillsteder og skønne vandrestier gennem fredet urskov. Og hvilken urskov: På et enkelt træ i her kan der vokse op mod 60 andre plantearter. Hvis man er dygtig og heldig kan man i en dansk skov finde 60 plantearter – i hele skoven! Og møder man de gamle Kauri-træer står man som tryllebundet, for de er store. Meget store.


National Park med dens regnskove og New Zealands største bjergkæde – samt gletchere, sne og fjorde, hvor der falder 8 meter regn om året. Hmm! Otte meter!

Tidligere på ugen besøgte vi det største i landet, Konge Kaurien, næsten 2000 år gammel, 51 meter høj og 13,8 meter i omkreds. Det er som at stå i Peterskirken i Rom. Man er helt stille og andægtig.

Vores største problem er, at det hele næsten er for let. Vi triller af sted med huset på ryggen, mens vi sidder trygt på vores flade og lader os betage. Diesel kan vi tanke overalt, god kaffe faldbydes af alle fra nationens 100-vis af Mc Donalds restauranter til entreprenante newzealændere

På vej over Cooks Bay Nu er vi på vej til Sydøen, via Wellington og tre timers sejltur over Cooks Bay, der ifølge rederiet skulle være verdens smukkeste færgeoverfart. Nu må vi se. Senere venter den berømte Fiordland

med hjemmelavede trailere indeholdende gourmetkaffemaskiner. Vandet er rent og drikkeligt, maden lækker og prismæssigt set overkommelig at anskaffe. Og vi er på nettet på en flat rate basis. Meget, meget convenient! Her er der ikke – som på vandet – brug for nogen plan B, en gennemtænkt flugtrute. Her er der ingen ankre, der kan rives sig løs; ingen vejrudsigter, der kan true komfort eller sikkerhed; ingen mad, der slipper op; intet vand, der skal laves. Men det er nu også ganske rart for en stund.


Redaktionen bag temaavisen New Zealand er et fantastisk land. Mangfoldigt, smukt og storslået er blot nogle af de ord, der kendetegner det venlige land mellem Stillehavet og Det Tasmanske Hav. På Luna-skolen har vi arbejdet med New Zealand i lang tid. Vi har kørt landet rundt for at kunne lave denne avis. Vi har studeret historie, økonomi

og geologi. Vi har interviewet new zealændere om landet, vi har oplevet og sanset det. Resultatet er avisen, du nu har mellem hænderne - artikler fra både børn og voksne, fakta, sammenligninger af lande, gode rejsetips og ikke mindst fantastiske fotos fra vores rejse gennem landet. Vi kunne have skrevet mange flere artikler, end dem, du kan læse i avisen. Men der er ikke tid, og nye skoleopgaver venter. Mange gode hilsner

Nanna, Emil og Jacob, Lars og Eva Nanna, kreativt vidunderbarn, ikke mindst når hun laver temaaviser.

Emil, hardcore skribent, især når han må bruge iPad.

Eva, benhård lærerinde, især i de naturfaglige discipliner.

Jacob, vil stadig hellere lege med glidebaner, plaske i mudder og finde biller end at gå i skole.

Lars, temalærer og legebarn, især når han får lov at layoute børnenes avis i InDesign.

New Zealand  

En temaavis om New Zealand. Produceret på Luna-skolen på Tahiti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you