Issuu on Google+

katie larivey

Portfolio

process

NewSchool of Architecture and Design

AR802

Winter 2009

Instructor: Maxine Ward


Case Study:

Location:

Approach:

Auditoria Ciudad de Leon by Mansilla + Tunon

Leon, Spain

This assignment was to research the structure and skin of an existing building. Research was done using both books and the internet. The final result of the research was a physical model representing the facade and vertical circulation of the gallery portion of the auditorium.


existing building

end view of section model up ramp

The greatest obstacle in completing this assignemnt was determining the depth of the fenestrations and how they related to the circulation on the interior of the building.

The width and height of the fenestrations increase up the height of the building. The depth of the windows depends on the interior condition to which it relates. Some windows reach deep into the space, under the second ramp to illuminate the lowest section of the circulation ramp with natural light.


detail inside gallery at top of ramp

window detail in model

photo of ramps model facade

entrance of ramp up to main gallery


Project 1:

Structure + Skin

Location:

San Diego, CA

Approach:

This project was created through a combination of ideas from the Leon Auditorium and the BIP computers building. The site given was 50’ x 150’ adjacent to an existing 4 story building with a long west facing elevation.


folded walls

facade treatment

The dominant principle borrowed from the Leon Auditorium was the idea of a scaling gradient. The gradient was applied to the number of openings placed in the facade. In addition, the facade treatment given to the windows comes from the auditorium. The treatment is taken a step farther to include folding entire walls back to create exterior patios and deep overhangs to shade glazing from the sun in the west.


The BIP computers building lent the idea of the spiral and tilt. A reinterpretation of the feature spiral stair became a square that was first extruded, then twisted, and finally titled. This form pierces through the floor plates and eventually the western facade to create an atrium and feature stair.

west facade


The physical model resulted in a combination of ideas. While the folding planes is the dominant theme, a sense of rigidity taken from the wood structure of the BIP building is introduced with the timber roof feature. Despite the formality of this feature, the off-kilter nature of both study buildings remains as the volume of the glass stair shoots out of the building.


Leon Auditorium + BIP Computers

north view of sketchup model Level 1 Plan

Level 2 Plan

N

Level 3 Plan

Longitudinal Section

Level 4 Plan

South Elevation

office

office

office tilted

twisted

extruded

spiral stair - BIP Computers

square lobby

top level + roof trellie

Cross Section

Katie Larivey AR802


Project 2:

NewSchool of Architecture and Design

Location:

San Diego, CA

Approach:

This project called for the design of a new building to house the NewSchool of Architecture and Design on the same site as the existing building. The design was to incorporate all of the necessary program requirements of the school that are currently split between several separate buildings.


Initial thoughts on the building were to keep the structure and shell of the existing building in tact with only modifications to fix current issues.

The

column structure would be extended over to the new construction with the basic module being equal to that of a cluster of 6 studio spaces.


ORGANIZATIONAL DIAGRAMS: PHASE 1

The initial concept dealt with exposure. This was intended to play on the existing “fish bowl” nature of many of the current studio spaces in school.

ORGANIZATIONAL DIAGRAMS: PHASE 2

- A GRADUAL TRANSITION FROM STAFF TO STUDENT FUNCTIONS - ARRANGEMENT OF ROOMS TO CREATE SPATIAL VOIDS - USE OF HALL AND CIRCULATORY SPACE AS GALLERY

- MAIN CIRCULATION RAMP ALONG WEST FACE - STAFF AND SUPPORT FUNCTIONS BELOW WITH ALL STUDIOS ABOVE

The concept evolved into the cycle of time BREAKING OUT OF THE PAST INTO THE FUTURE

between the past, the present, and the future. This seemed to represent the path NewSchool hopes to lead in progressing forward while, not forgetting its history.

- DIVISION OF STAFF AND STUDENT FUNCTIONS


With the concept revision, came a revision in form to fit the

NewSchool of Architecture and Design Katie Larivey AR802

recycling notion of the past leading to the present, the present to the future, and finally the future returning to the past. At this

F street

stage the different programmatic functions were tied with a given time period.

park blvd.

13th street

PAST - PRESENT - FUTURE The cycle of the past, present, and future is constantly renewing itself. This process exemplifies Newschool’s progressive image. The program and architecture display the cycle out of the past into the future, and then the evolution of the future back into the past.

existing site condition proposed site condition

G street

Plan 1

The first attempt at programming relied on a segregation tactic that clumped all the different functions together.

Plan 2

Plan 3

PROGRAM

N

STUDENT FACULTY STAFF COMMON

Plan 4

59,000 SF 5,000 SF 4,000 SF 16,800 SF

Plan 5


north elevation

west elevation

south elevation

section 3 section 1

The design at this phase was centered around a recycling idea, expressed as a single bold armature that wrapped around the

section 4

new student functions and looped back into the faculty area of the existing main building. At an opposing slope, another armature raises behind the first and extends back over the “past� building reaching toward the future.

section 2

1

2

5

4

3

section 5


After the midterm presentations the concept took another turn. It occurred to me that I was designing a “suburban” school. The problem with this is that the school is in an urban setting and is the environment in which, tomorrow’s architects are cultivated. Cultivating architects in a segregated suburban environment would be sending the wrong message. The “urban” environment of mixed use and infill is the trend for the future and the type of setting designers should experience to foster a growing NewSchool community.

The progression toward the final design slowly chipped away at the original design from the midterm until only a couple of walls remained. In the end the initial concept for the sloping roof planes was reintroduced into the design.


With this final concept came the need to bring the design back down to human scale. I attempted this by using smaller scale materials and breaking up the larger surfaces. The resulting design was much more approachable and fitting to the urban context.


the newschool community

13th st.

park blvd.

F st.

Katie Larivey | AR802

This new NewSchool of Design will create and foster a greater sense of community within the school. The program is mixed and G st.

spread throughout the campus in order to encourage each person to gain a broader experience of the school and the people in it. The school community spaces located on the first through fifth floors provide destinations. The circulation core connects the levels with

urban vs. suburban : mixed vs. segregated

wide congregational staircases, which guide people through crit and student work display spaces.

urban - mixed

The final design solution incorporated a mix of functions in every space throughout the building. This is intended to encourage people to move around the building and not get stuck in a routine that keeps them in one small segment of the building all of the time. The end goal is to create a

suburban - segregated

circulation

space that will encourage the development of a stronger NewSchool community.

core stair through crit spaces

main entrance with public corridor

public passage


staff

studio studio

library

class

studio

staff patio

print

studio

up

northwest bird’s-eye view

cafe

lobby

up

crit

crit

crit

faculty

up

auditorium

crit

class

studio

up

lounge

faculty gallery

studio

studio

floor plates

class open to below

shop

roof rec area

level 3

level 4

studio

level 5 level 1

level 2

southwest bird’s-eye view

slat shaded passage section D

section A

section C

section B

section F

west elevation

section E public hall between gallery and shop


katie larivey

NewSchool of Architecture and Design

Portfolio

AR802

process

Winter 2009

Instructor: Maxine Ward


AR802 Portfolio