Page 1

LARISSA PARINUSSA


Hi! Mijn naam is Larissa Parinussa en in dit conceptboek kom je te weten welke kijk ik heb op de samenleving. Het ideaalbeeld wat veel mensen hebben is niet wat het lijkt. Veel jongeren proberen dit ideaalbeeld na te streven en kopiĂŤren daardoor anderen. Door middel van mijn concept wil ik jongeren laten nadenken, inspireren en inzicht geven in de kwaliteiten die zij hebben. Ik wil laten zien dat kopieergedrag mooi kan zijn, wanneer dit ter inspiratie wordt gebruikt en wordt omgezet in iets wat eigen is.

3


inhoudsopgave inleiding 3 mijn ideale huis 6 materialen 8 prikkels 9 kernwaarden 10 merk dna 16 visie ontwikkeling 19 artikelen 20 context 21

4


ik zie... 22 ik vind... 23 uitleg ik zie 24 uitleg ik vind 24 concept 25 logo 26 kleuren 28 typografie

29

design map 30

5


mijn ideale huis Mijn ideale huis laat zien dat ik van gezelligheid en warmte hou. Een huis moet mij ontspanning en rust geven, maar ook gezelligheid en plezier. Ik kan als persoon heel goed op mezelf zijn, maar kan aan de andere kant heel erg genieten van de drukte wanneer ik familie en vrienden om mij heen heb. Daarnaast vind ik het fijn om voor anderen te kunnen zorgen. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik mij thuis voel in mijn eigen huis, maar wil ook graag dat anderen zich thuis voelen.


materialen

8


prikkels

Als persoon ben ik snel afgeleid. Ik ben dan ook redelijk gevoelig voor prikkels. Zo kan ik midden in een verhaal aan een ander verhaal denken, daarover verder praten en uiteindelijk heb ik dan nog niet het verhaal verteld waarover ik begon. Dus... Waar had ik het nu eigenlijk over?

positief negatief Uitslapen Het geluid van regen De geur van regen of vers gemaaid gras Lekker eten Luisteren naar muziek Tekenen Fotograferen Het lezen van een boek Met een deken en thee op de bank Een nieuwe aankoop Naar een goede film/serie kijken Feestje/stappen Naar kookfilmpjes/kookprogramma’s kijken Dansen Een tekening krijgen van mijn oppaskindje Lekker geurtje Date night Met familie en/of vrienden zijn

Drukte (te veel mensen) Lange wachtrijen Smak geluiden Mensen die traag lopen Mensen die persé als eerste in de bus/trein willen stappen Overvolle bussen Vieze/plakkerige handen Haasten Lege batterij mobiel Trage wifi verbinding Als iemand door mij heen praat Natte sokken Geen concentratie hebben Het koud hebben Vroeg op moeten staan Honger hebben Onzeker zijn Egoïstische mensen

9


kernwaarden 10


betrouwbaar Betrouwbaar zijn betekent voor mij dat een persoon eerlijk is en zijn beloftes en afspraken nakomt. Ik probeer dan ook altijd om mijn afspraken na te komen en zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Ik vind het dan ook vervelend als ik een afspraak door wat voor reden dan ook niet na kan komen. Daarnaast vind ik het fijn om anderen te helpen. Ik ben gemakkelijk in de omgang met andere mensen en ik merk vaak aan anderen dat zij zich snel bij mij op mijn gemak voelen.


enthousiasme De meeste kennen mij als een enthousiast en vrolijk persoon. Zo kan ik om de meest kleine dingen erg enthousiast raken. Door mijn enthousiasme ga ik vaak vol plezier aan het werk en kan ik vaak veel langer geconcentreerd werken, dan wanneer ik minder enthousiast ben.

12


flexibel Voor mij betekent flexibel zijn dat je je gemakkelijk kunt aanpassen aan anderen of aan een bepaalde situatie. Ik kan mij vaak goed inleven in anderen en toon begrip voor andermans mening. Daarnaast vind ik het belangrijk om anderen te helpen. Wanneer ik zelf hulp nodig heb, vind ik het ook fijn als er iemand is die voor mij klaar staat.

13


gedreven Wanneer ik te werk ga wil ik graag dat alles goed en zorgvuldig gebeurd, toon initiatief en ik probeer altijd mijn steentje bij te dragen. Hierdoor kan ik op sommige vlakken ‘perfectionistisch’ zijn, doordat ik bijvoorbeeld een opdracht zo goed mogelijk wil uitwerken. Vaak ben ik daardoor wel langer bezig dan anderen, maar ik vind het zelf vooral belangrijk dat ik begrijp wat ik doe en dat ik ervan kan leren.


zorgzaam Ik zorg graag voor anderen en ben altijd bereid om anderen te helpen. Het kan hier om school- of werkgerelateerde situaties gaan, maar ook om persoonlijke situaties. Ik heb natuurlijk niet altijd de oplossing, maar probeer wel altijd mee te denken en luisteren.


merk dna

tony’s chocolonely

Tony’s zag dat de chocolade-industrie ongelijk verdeeld was (en nog is). Daardoor zagen ze dat er nog veel armoede is met als gevolg: kinderarbeid en moderne slavernij. Deze ongelijkheid is terug te zien in de repen die ongelijk verdeeld zijn met grote en kleine stukjes.

16

visie

missie

kernwaarden

Tony’s wil alle chocofans bewust maken van de ongelijkheid in de cacaosector.

Samen maken we 100% slaafvrij de norm in chocolade.

Transparantie en zorgzaam.


Als ik kijk naar mijn kernwaarden, kan ik mijzelf terug vinden in Tony’s Chocolonely. Gelijkheid vind ik erg belangrijk. In deze maatschappij is dit niet altijd het geval. Mensen zijn voortaan erg op zichzelf en laten graag zien wat ze bezitten. Ik vind het belangrijk dat je je niet met een ander vergelijkt. Iedereen moet hard werken om iets te kunnen bereiken. En zeg nou zelf, er is zoveel meer in het leven dan hetgeen wat je bezit.

17


buddha to buddha - bezin en geniet van het leven Ik vind dat dit merk bij mij past door de verbondenheid en vreugde. Familie en vrienden zijn erg belangrijk voor mij en dat geeft mij veel energie, maar ook vreugde wat zich uit in enthousiasme.

merk dna urban outfitters - voor jonge mensen is exclusieve kledij kopen bijna onbetaalbaar. met urban outfitters proberen we hieraan iets te veranderen. Ik vind dit merk niet bij mij past, omdat de visie mij niet echt aanspreekt.

18


luchtvissers - ideeĂŤn hangen in de lucht, je moet ze alleen weten te vangen. Deze visie sprak mij gelijk aan, omdat ik zelf vaak lang moet nadenken voor ik een idee heb of inspiratie heb om aan de gang te gaan.

visie ontwikkeling my course - laat je kleur achter Ik vind deze visie minder goed bij mij passen, omdat ik niet gelijk begrijp wat er mee wordt bedoeld. Het spreekt mij daarom ook niet echt aan.

19


artikelen “steeds meer eenzaamheid onder ouderen”. ik zie...

...dat we weinig tijd voor elkaar hebben.

ik vind...

...het belangrijk dat we meer tijd voor dierbaren vrijmaken.

“steeds meer depressieve studenten door studiedruk, scholen grijpen in”. ik zie...

...dat er steeds meer van studenten wordt verwacht.

ik vind...

...dat studenten zonder al te veel druk moeten kunnen groeien.

20


context Ik heb gekozen voor een visie die is gericht op studenten en jongeren met een leeftijd van 14 tot 25 jaar. Als student zelf, weet ik al te goed hoe moeilijk het kan zijn om als persoon te groeien en deel uit te maken van deze samenleving. Er wordt voortaan veel van studenten verwacht. Ze maken al vroeg een keuze voor het vakgebied waar ze later in zullen gaan werken, hebben een bijbaantje, gaan op stage in het buitenland en dan zijn er nog de werkgevers met hoge eisen. Daarnaast is het op sociaal gebied erg belangrijk om een leuk sociaal leven te hebben met een grote hoeveelheid vrienden, mooie foto’s op je sociale media profiel en laten zien dat je veel leuke activiteiten kunt doen. Met mijn concept wil ik deze doelgroep laten zien dat het niet nodig is om jezelf te profileren door middel van dit ‘ideaalbeeld’.

21


ik zie... ...dat jongeren de druk ervaren om aan het ‘perfecte plaatje’ te voldoen door in het dagelijks leven overal in uit te willen blinken.

22


ik vind... ...dat kopieergedrag als origineel gezien kan worden wanneer dit wordt omgezet naar iets wat eigen is.

23


uitleg ik zie Tegenwoordig ervaren steeds meer jongeren de druk om te presteren. Zo blijkt uit onderzoek van Jolien Dopmeijer dat 62% van de jongeren in Nederland prestatiedruk ervaart. Vaak wordt deze druk opgelegd door: de persoon zelf, ouders, school, ‘de maatschappij’ of vrienden/vriendinnen. Veel jongeren willen voldoen aan het totaal plaatje. Zo volgen veel jongeren een studie en hebben daarnaast een bijbaantje en andere activiteiten. Ze willen goede cijfers halen, een mooi CV, verre reizen maken en een leuk sociaal leven met veel vrienden. Mede door sociale media, waar vaak alleen de positieve beelden worden getoond, kan bij veel jongeren leiden tot het gevoel dat ze aan dit ideaalbeeld moeten voldoen. Zo proberen veel jongeren dit ideaalbeeld te evenaren door steeds maar weer origineler te zijn dan een ander. Hierdoor stellen zij steeds hogere eisen aan zichzelf wat uiteindelijk kan leiden tot pshychische klachten, zoals stress, depressieve gevoelens of een burn-out.

uitleg ik vind Ik vind het belangrijk dat jongeren zich niet teveel vergelijken met anderen. Het is goed om doelen te stellen, te groeien en jezelf te profileren. Naar anderen kijken kan je inspireren en motiveren om je doelen te behalen. Daarbij vind ik het wel erg belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en niet iemand anders wil zijn. Er is altijd wel iemand die veel op reis kan, mooiere kleren heeft of juist een betere baan heeft waar je onwijs jaloers op kunt zijn. Maar dat wil nog niks zeggen over de rest. Iedereen zoekt inspiratie uit zijn of haar omgeving of haalt dit uit anderen. Deze inspiratie vormt je. Op deze manier kopieer je dus anderen en dat maakt niemand origineel. In eerste instantie zag ik kopieergedrag als iets negatiefs, maar is kopieergedrag wel negatief als het je inspireert om datgene om te zetten in iets wat eigen is?

24


concept copycats

abstract

Een copycat is een persoon die anderen kopieert in hun gedrag, kleding of ideeën. Wanneer je het woord in tweeën verdeeld krijg je natuurlijk copy en cats. Copy is de vertaling van kopiëren en cats (katten) doen gewoonlijk hun eigen ding en waar ze zelf zin in hebben. Zo ben ik uiteindelijk gekomen op de conceptnaam: COPYCATS.

Jongeren zitten midden in het proces van identiteitsontwikkeling. Het imago is daarbij ontzettend belangrijk. In dit proces komt veel kopieergedrag voor, omdat veel jongeren er graag bij willen horen. Er zijn jongeren met een behoorlijk negatief zelfbeeld. Vaak, omdat ze denken dat ze het niet kunnen of niet goed genoeg zijn. Deze kwetsbaarheid wordt vaak verscholen achter een bepaald imago wat ze voor zichzelf aannemen.

Met COPYCATS wil ik jongeren inspireren en laten zien dat het ‘ideaalbeeld’ dat zij hebben, het leven niet perse interessanter maakt. Ik hoop dat zij hierdoor inzicht krijgen in hun kwaliteiten.

Ik vind het daarom belangrijk dat jongeren inzicht krijgen in hun kwaliteiten.

pay-off Create originality.

25


logo

26


Mijn logo is een mix van tekst en beeld. Ik heb ervoor gekozen om het oog, de oren en de staart van een kat te verwerken in de letters. Hierdoor wordt het logo wat speelser. De oren heb ik een roze kleur gegeven om de zachte kant erin terug te laten komen. Het lettertype wat ik voor dit logo heb gebruikt is daarentegen strak en dat maakt het krachtig.

27


kleuren De kleur roze wordt vaak geassocieerd met liefde, passie, vrouwelijkheid, zoetheid en zorg. Ik heb voor deze kleur gekozen, omdat ik het een mooie, zachte kleur vind naast de harde kleur zwart. Daarnaast laat het de zachte zorgzame kant van mij zien.

De kleur zwart is duister, maar toch elegant en krachtig. Ik vind dat deze kleur goed aansluit bij mijn kernwaarde gedrevenheid, omdat de kracht van de kleur daarin goed terugkomt.

Ik heb ervoor gekozen om in mijn conceptboek veel van de opmaak wit te laten. De kleur wit staat namelijk voor eenvoud, zuiverheid, kalmte en het symboliseert een nieuw begin wat de kleur innovatief maakt. Ik vind dat deze kleur aansluit bij mijn kernwaarde flexibel, omdat een flexibel persoon zich gemakkelijk aanpast en open staat voor nieuwe ervaringen.

28


typografie gobold regular Voor de titels en koppen in mijn conceptboek heb ik gekozen voor het lettertype Gobold Regular. Het is een grof lettertype, maar het is eenvoudig en dat maakt het duidelijk. Ik vind het daarom een geschikt lettertype voor de titels en koppen. Daarnaast vind ik het eenvoudige mooi en dat past wel bij mij en bij de rest van het conceptboek. Dit lettertype heb ik ook in mijn logo verwerkt.

gobold high thin regular Ik heb gekozen om het lettertype Gobold High Thin Regular te gebruiken voor de tussenkoppen en mijn naam op het voorblad. Dit is een iets wat speelsere variant op het lettertype Gobold Regular, doordat het wat dunner en uitgerekter is en het daardoor minder grof wordt. Ik heb hiervoor gekozen, omdat het in de lijn blijft met de rest van de lettertypen en de stijl van het conceptboek.

Avenir Next Condensed Regular Voor het schrijven van de stukken tekst heb ik gekozen voor het lettertype Avenir Next Condensed Regular. Het is een duidelijk en makkelijk leesbaar lettertype, wat het geschikt maakt voor de stukken tekst. Daarnaast vind ik dat het past bij het lettertype voor de titels en koppen.

29


designmap Aa abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Aa

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

Aa abcdefghijklmnopqrstuvwxyz

30


Conceptbook Larissa Parinussa  
Conceptbook Larissa Parinussa  
Advertisement