Page 1

Stage Magazine van Larissa Linden

#01


INHOUD Pag. 4

Voorwoord Pag. 5

Mijn gegevens Pag. 12

Kunstpodium T Pag. 20

Mijn plek Pag. 22

Stage doelen Pag. 24

Sollicitatie en motivatie Pag. 28

Week 1 t/m Week 18 Pag. 31

Thema verslag Pag. 36

Nawoord

2

3


VOORWOORD

GEGEVENS

Stage is een onderdeel van het derde jaar op het SintLucas in Boxtel. Mijn stageperiode heb ik doorgebracht bij Kunstpodium T en mijzelf vooral bezig gehouden met het vormgeven van het Magazine TEMP. Kunstpodium T is een platform voor kunstacademiestudenten en tegelijkertijd startende kunsternaars. Kunstpodium T geeft deze kunstenaars de ruimte en mogelijkheid om te exposeren. Mijn stageperiode heeft plaatsgevonden tussen November 2012 en April 2013.

Gegevens stagiair Voornamen: Larissa Josephine Elisabeth Achternaam: Linden Adres: De Nobelstraar 36 Postcode / Woonplaats: 5012 JR Tilburg Geboortedatum: 09-11-1993 Telefoonnummer: 06-18266438 E-mail adres: larissalinden@hotmail.com

Allereerst wil ik Kunstpodium T hartelijk bedanken voor de gelegenheid die zij mij hebben gegeven om mijzelf en het magazine TEMP. te kunnen ontwikkelen.

Schoolgegevens School: SintLucas – Eindhovense school Boxtel Adres: Burgakker 17 Postcode / Woonplaats: 5281 CH Boxtel Telefoonnummer: 0411-672270 Stag coÜrdinator: H. Diks Studie Loopbaan Begeleider: H. van de Vorst

In dit stageverslag is informatie te vinden over het bedrijf waar mijn stage zich heeft afgespeeld en over hoe ik dit heb ervaren. Larissa Linden Maart 2013

4

Bedrijfsgegevens Naam bedrijf: Kunstpodium T Adres: Noordstraat 105 Postcode / Woonplaats: 5038 EH Tilburg Telefoonnummer: 06 23284954 E-mail adres: info@kunstpodium-t.com Website: www.kunstpodium-t.com Stagebegeleidster: M. van Zutven 5


KUNSTPODIUM T Kunstpodium T In 2007 is Kunstpodium T gestart in het pand aan de Noordstraat 105 in Tilburg. Sinds 2008 zijn de Leerling/ Meester exposities gestart. In 2012 is al weer voor de vijfde keer het Leerling/Meester project begonnen. Dit is een project waarbij jonge talentvolle kunstenaars in het afstudeerjaar worden gekoppeld aan een bekende hedendaagse kunstenaar. Er vinden in het totaal 17 exposities plaats waarbij telkens vier of vijf studenten vanuit heel Nederland samen exposeren met hun Meester-kunstenaar. De exposities duren elk tien dagen. Om de week op donderdag is er dus een opening van de komende expositie. Het Leerling/Meester project vind niet alleen plaats in Kunstpodium T zelf. Er worden van tijd tot tijd ook Leerling/Meester gesprekken georganiseerd in museum DE PONT. Dit is dan niet alleen voor de Leerlingen van het project maar ook voor andere kunstenaars of geïnteresseerde.

6

Deelnemende academies - Academie voor Beeldende Vorming, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg - Willem de Kooning Academie, Rotterdam - Hogeschool voor de Kunsten (HKU), Utrecht - AKV | St. Joost, ‘s-Hertogenbosch - AKV | St. Joost, Breda - Hanzehogeschool Groningen, Academie Minerva - Academie Beeldende Kunst Maastricht - ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem - ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Zwolle - Hogeschool voor Wetenschap en Kunst / departement Beeldende Kunst, Sint-Lucas Gent Temp Magazine Temp was het online magazine van Kunstpodium T. Sinds het nieuwe seizoen is het niet alleen een online versie meer maar ook een ‘broekzakformaat magazine’. Temp komt voort uit de behoefte om alle tentoonstellingen die plaatsvinden in Kunstpodium T in de vorm van een tijdschrift samen te vatten en te laten zien aan de buitenwereld als een soort reclame voor de volgende exposities, hiernaast dient het ook voor een naslagwerk voor de kunstenaars die hebben geëxposeerd in Kunstpodium T.

7


MIJN PLEK Kunstpodium T bestaat uit 3 vaste werknemers en daarnaast verschillende stagaires en vrijwilligers. Mijn taak werd al snel duidelijk; het maken van foto’s en het vormgeven van TEMP. magazine. De taken verdelen leek in eerste instantie erg makkelijk, voor mij was het belangrijk dat ik foto’s zou gaan maken, dit was ook iets wat ik erg graag wilde gaan doen. Omdat ik de enige was van de vormgevers, die full-time bij Kunstpodium T aan wezig zou zijn, was het even zoeken naar de juiste verdeling. De voorbereidende taken zouden dan vooral op mijn schouders terecht komen. Tijdens mijn stage zijn er verschillende vrijweilligers en stagiaires weg gegaan en bij gekomen. Dit was soms wat verwarrend maar het zorgde vaak ook voor een fijne afwisseling.

8

9


STAGE DOELEN Wat zijn je lange termijn (leer-) doelen? Ik wil graag groeien op persoonlijk vlak, in mijn omgang met mensen zowel zakelijk als op sociaal gebied. Ik wil graag mijn mening goed kunnen verantwoorden zodat hier ook naar geluisterd word en serieus genomen word. Het is voor mij belangrijk om me meer te gaan verdiepen in de verschillende programma’s van het Adobe pakket. Hoe kunnen deze gerealiseerd worden? Doel 1: bij Kunstpodium T kan ik beschikken over de juiste begeleiding en adviezen om mij op weg te helpen. Ook heb ik de mogelijkheid om veel samen te mogen en kunnen werken. Doel 2: Het team van Kunstpodium T is een klein maar ervaren team. Dit team moet veel brainstormen en hier ben ik dan ook altijd bij dit geeft mij de mogelijkheid om mijn eigen mening ook in de groep te gooien en oefenen met verwantwoorden van mijn mening. Doel 3: Omdat er meerdere taken liggen binnen de vormgeving van het Kunstpodium T hoop ik dat ik de mogelijkheid krijg om deze ook af te kunnen wisselen zodat ik meerdere programma’s kan gebruiken.

10

11


SOLLICITATIE & MOTIVATIE Motivatie Omdat het begin van mijn schooljaar wat anders was dan die van anderen uit mijn klas moest ik in een korte tijd een stageplek zoeken. Ik wilde graag in de omgeving Tilburg werken omdat ik dan nog thuis kon blijven wonen. Via mijn werk heb ik contact gekregen met het Kunstpodium T. Het concept sprak mij heel erg aan en was er erg van onder de indruk. Ik vond het zo mooi dat Kunstpodium T jonge kunstenaars de ruimte geeft om zichzelf te kunnen ontdekken. Ik verwachtte dan ook wel dat ik ook de mogelijkheid zou krijgen om mijzelf goed te ontwikkelen.

Sollicitatie Als eerste heb ik Zeus Hoenderop gebeld om te vragen of er interesse was in een stagiaire voor de vormgeving. Hij was erg enthousiast en ik mocht 2 weken later langs komen. Op Woensdag 10 Oktoberging ik op sollicitatie gesprek. Samen met Zeus Hoenderop, Mariska van Zutven en Rik Vogelaars had ik een gesprek. Het was al vrij snel duidelijk dat ze het erg fijn zouden vinden als er nog een stagiaire bij zou komen. Ik was natuurlijk ook erg blij dat ik zo snel een stage plek had gevonden. Er werd ook duidelijk dat ik veel foto’s mocht gaan maken van de kunstwerken die geexposeerd zouden worden, dit vond ik erg leuk. Toen het gesprek afgelopen was werd er al meteen verteld wanneer ik mocht beginnen.

Zeus Hoenderop, Directeur Kunstpodium T 12

13


WEEK 01 Woensdag 07 November tot Vrijdag 09 November De eerste week was erg wennen. Zeker omdat ik niemand kende en ik het moeilijk vond om mijn plek te vinden. Na een vergadering begin van de week zijn de andere stagiaire Rik en ik samen gaan zitten en zijn we gaan brainstormen over Kunstpodium T zelf en wat wij vonden wat er sterk en minder sterk aan was. We hebben samen wat verbeter punten opgeschreven en zijn daar mee aan de slag gegaan. Het was belangrijk dat we wisten waar de eerste editie van het Magazine over ging en wat voor uitstraling het moest krijgen. Rik en ik hebben veel moeten overleggen in deze tijd, om elkaar en Kunstpodium T te leren kennen. Het voelde een beetje alsof we in het diepe gegooid werden omdat we in het begin niet veel begeleiding kregen. Niet dat ik dat erg vervelend vond maar in de eerste week heb ik dus nog niet erg veel kunnen doen.

14

Pas aan het einde van de week werd er duidelijk wat onze plek was en hebben we een soort van taakverdeling gemaakt. Ik zou veel foto’s gaan maken, Rik zou ze bewerken en dan zouden we ze samen in het Magazine plaatsen. In de eerste week heb ik nog niet erg veel foto’s gemaakt omdat Mariska (de eindverantwoordelijke en tevens ook de fotograaf) deze nog wilde maken om mij een beeld te geven hoe zij het graag wil. Rik en ik hebben vveel overlegd over de vormgeving maar onze ideeën waren te verschillend om er een mooi samenhangend Magazine van te maken. We hadden dan ook besloten om apart een paar ontwerpen te maken en die in de volgende week aan de ander te laten zien en deze te bespreken.

15


WEEK 02 Maandag 12 November tot Vrijdag 16 November In de tweede week kwam er nog een begeleider bij Jeroen Klomp. Hij zou de taak van Mariska voor een deel over gaan nemen omdat Mariska het drukker ging krijgen met ander werk op Kunstpodium T. Het was weer even gek om te moeten wennen aan iemand anders maar het klikte al snel met Jeroen. Hij was duidelijk en hij wist wat hij kwam doen. Voor hem was zijn plek ook nog wel wat onduidelijk maar hij was wel erg enthousiast. Wij hebben dan ook meteen onze ontwerpen laten zien en hebben daar een korte presentatie van gemaakt. Hij was erg positief over wat wij al gedaan hadden maar toch merkte ik dat hij zijn eigen ideeĂŤn steeds nog doorvoerde. We spraken die woensdag af om samen met Rik een korte planning te maken.

16

Jeroen had steeds het laatste woord, al was dat niet erg omdat hij natuurlijk ook diegene is die de meeste ervaringen heeft in het vak, maar soms was dat wel wat vervelend. Voor mij een uitdaging mijn mening goed te beargumenteren. Dat was voor mij wel moeilijk op dat moment, zeker omdat ik de mensen om me heen nog niet zo goed kende en dat was natuurlijk ook een Stage doel voor mij. Ik was wel erg blij dat ik merkte dat het wel gewaardeerd werd. Het was belangrijk dat iedereen zijn eigen mening gaf maar daarbij wel goede argumenten, naar de argumenten moest ik vaak goed zoeken, maar hier werd ik gelukkig goed bij begeleid.

17


WEEK 03 Maandag 19 November tot Vrijdag 23 November In deze week hebben we vooral veel besproken over de vormgeving van het komende Magazine. We hadden de week ervoor allemaal wat voorbeeld spreads gemaakt en deze hadden we in begin van week 3 besproken. Het was voor mij erg belangrijk dat er gekeken werd naar mijn werk, en dat werd er ook. Dat vond ik echt heel erg fijn, omdat ik de toch wel veel dagen alleen zat vond ik het soms wel moeilijk om mijzelf aan het werk te houden. Daarom had ik bij het bespreken van de spreads ook heel veel verschillende ontwerpen. Ik vond het heel leuk om te ontwerpen en was ook wel lang met elke spread bezig, zeker omdat ik bij elk ontwerp een ander logo had. Toen we het eind deze week besproken hadden zagen we wel allemaal dat we nog erg uit elkaar lagen met onze ontwerpen. Op dat moment heeft Jeroen zijn positie gebruikt als eindverantwoordelijke en heeft duidelijk gemaakt dat we het op zijn manier gingen doen, maar dat we daar nog wel op kunnen variëren. In het begin vond ik het moeilijk om de ontwerpen die vast stonden te gebruiken voor mijn eigen ontwerpen maar na een tijdje vond ik het alleen maar fijn om een richtlijn te hebben. 18

Zeker omdat de verschillende ontwerpen dan op elkaar gingen lijken en ik steeds weer kleine verbeterpuntjes zag. Al snel kwamen we erachter dat het magazine vrijdag de 23e naar de drukker gestuurd moest worden omdat we hem graag bij de volgende opneing van de expositie wilde hebben. Het was wel even schrikken. We hadden wel alle foto’s maar nog niet alle teksten, en al helemaal niet de juiste vormgeving. Daarom hadden we de afspraak gemaakt dat Jeroen een opzet zou maken, Rik de foto’s zou bewerken en de juiste informatie zou navragen over de verschillende kunstenaars en ik zou dan alles in elkaar zetten. Ik had niet verwacht dat het zo veel werk zou zijn. Ik ben vanaf Woensdag ochtend tot Vrijdag middag hele dagen bezig geweest met het opmaken van het Magazine. Toen ik de .pdf vrijdag middag om 17:00 uur had verstuurd naar Jeroen was ik echt ontzettend moe. Het voelde zo goed toen ik thuis aan kwam. Ik had heel hard gewerkt en het was ook allemaal op tijd verstuurd.

19


ONTWERPEN


EINDRESULTAAT

Temp

#15

Magazine van Kunstpodium T.

Rob Scholte

Wouter Huis

Perry de Man Rotterdam Katrein Breukers Tilburg Kees Westervelt Zwolle Kim van Erven Utrecht Sjuul Joosen Breda

Loek Vellekoop Rotterdam Marieke de Ruig Groningen ChloĂŤ Janssens Gent Britt Dorenbosch Utrecht


WEEK 04 Maandag 26 November tot Vrijdag 30 November In deze week was het echt een rommeltje. We waren zo opgelucht dat alles af was en verstuurd dat we niet zo goed wisten wat ons nog te doen stond. Ik heb vooral wat dingen verbeterd van de vorige uitgave en ben gaan kijken wat we de volgende keer beter zouden kunnen doen. In de loop van de week kwamen we erachter dat er een fout gemaakt was in de uitgave. We hadden bij een kunstenaar niet het juiste geboortejaar geplaats. Het Magazine was al besteld dus we moesten een oplossing bedenken voor de fout die we nog moesten corrigeren. We hadden bedacht om er dan maar in te gaan strepen. Gelukkig zou dit wel bij de opmaak passen dus zo erg was de ingreep niet. Ik vond het wel echt heel erg vervelend, zeker omdat er veel naar mij gekeken werd op dat moment. Ik had uiteindelijk de fout gemaakt. Ik had het foutive jaartal ingevuld. Op dat moment voelde ik me erg schuldig. Het werd gelukkig heel goed opgevat door mijn begeleiders, zeker omdat ik niet de eindverantwoordelijke ben. Ik heb wel zelf de kunstenaar gebeld om het recht te zetten (al vond ik dat wel erg moeilijk).

26

Ik merkte dat ik het liefst gewoon achter de computer bleef zitten en alles produceerde. Ik had liever geen persoonlijk contact met de kunstenaars. Al is dit natuurlijk wel heel erg belangrijk. Ik was dan ook erg blij dat het telefoontje afgelopen was, maar ik vond het ook fijn dat ik het toch gedaan had. Dit gaf me een fijn gevoel

27


WEEK 05 Maandag 03 December tot Vrijdag 07 December

Deze week heb ik Huub Diks (mijn stagebegeleider vanuit school) gebeld om hem ook te vertellen wat mijn ideeën waren. Hij zou dit aan het einde van de week met de collega’s overleggen.

Deze week was ik aan het twijfelen of ik nog wel op mijn stage plek wilde blijven. Ik merkte na de afgelopen week dat ik niet veel meer te doen had en dat ik het moeilijk vond om mijzelf te blijven motiveren. Ik was veel dagen alleen en samen met Rik hadden we eigenlijk niks te doen. Aan mijn stagebegeleider heb ik toen aangegeven dat ik liever niet wilde blijven. Dit was een grote schok voor de anderen van Kunstpodium T. Ze hadden niet in de gaten dat het zo met mij ging, dit was dan ook wel een fout van mij omdat ik dat niet eerder had aangegeven. Het gesprek ging wat moeizaam, zeker omdat ik niet aan het woord kwam in het begin. Er werden verschillende beschuldigingen gedaan naar mij toe, maar ik kwam er niet doorheen en kon dus niet vertellen dat ik er graag mee wilde stoppen. Toen ze mij het woord gaven en ik duidelijk maakte dat ik wilde stoppen schrokken ze wel. Dit hadden ze niet verwacht. Toen merkte ik dat zij dit heel jammer zouden vinden en ze voelden zich ook wel een beetje aangevallen, terwijl dit totaal niet mijn bedoeling was. Ik had het idee dat ik nog niet genoeg wist van de verschillende programma’s die ik moest gebruiken. En zeker omdat mijn 3e jaar wat rommelig begon had ik het idee dat het voor mij slimmer zou zijn om terug naar school te gaan. 28

29


30

WEEK 06

WEEK 07

Maandag 10 December tot Vrijdag 14 December

Van Maandag 17 December tot Vrijdag 21 December.

Er was weer niet veel te doen op Kunstpodium T. Daar baalde ik van, ik kon wel weer foto’s gaan maken en bewerken maar daar was ik dan ook al weer snel mee klaar. En de rest van deze week was er dus bijna niks te doen voor mij en Rik. Die maandag avond heb ik Huub Diks weer gebeld en hij vertelde mij dat school het er niet mee eens zou zijn als ik weer terug zou komen. Ze dachten dat ik dan terug zou vallen, terug in mijn oude patroon. Voor mij was dit een grote tegenslag op dat moment. Ik had me er al op ingesteld dat ik na de kerstvakantie terug zou gaan naar school om mijn portfolio verder op te bouwen. In de week ervoor was ook mijn laptop en harde schijf gestolen dus was ik alles kwijt, dit vond ik ook een goede rede om weer terug te gaan om alles opnieuw op te bouwen. Woensdag ochtend kwam Huub Diks naar Kunstpodium T om te kijken hoe het er aan toe ging. Op dat moment was ik erg koppig en maakte ik duidelijk dat niemand mij er van weerhouden om terug naar school te gaan. Maar een belangrijk puntje was ik op dat moment vergeten; als het niet mag van school heb ik pech. We hadden tijdens het gesprek afgesproken dat ik er nog goed over na zou denken en na de kerstvakantie een mail zou sturen naar Huub Diks.

Dit was een gekke week. Ik wilde eigenlijk niet op stage zijn en weer terug naar school. Maar door het gesprek met Huub die week ervoor wist ik dat dit niet ging lukken. Ik zou door moeten zetten en mijn stage afmaken. Deze week was daarom erg zwaar, ik wilde eigenlijk helemaal niet. Ik wist wel dat de week erna vakantie was, dit gaf veel rust. Ik ben vooral bezig geweest met het beoordelen van de vorige TEMP en deze ook vergelijken met de nieuwe. Ik kwam er al snel achter dat er veel verbeterpunten waren, deze heb ik dan ook aangegeven bij de andere en zij waren het er grotendeels ook wel mee eens. Ik vond het nog steeds wel moeilijk om mijn mening zo duidelijk naar voren te laten komen omdat ik niet zeker wist of deze wel gewaardeerd werden. Maar omdat ik mijn meningen goed had beargumenteerd vond iedereen dat ik er goed over na had gedacht en werd het ook sneller geaccepteerd. Hier was ik erg blij om, zeker omdat ik op dat moment wist dat als ik mijn meningen en stellingen goed beargumenteerde en dat hier dan ook goed naar geluisterd werd en dat mijn mening telt. We hebben deze week ook nog de nieuwe temp verstuurd, het was een gekkenhuis, we hebben zo veel werk in een week moeten stoppen, dit was omdat we 2 weken daarna vakantie zouden hebben. 31


EINDRESULTAAT


36

WEEK 08

WEEK 09

Van Maandag 07 Januari tot Vrijdag 11 Januari

Van Maandag 14 Januari tot Vrijdag 18 Januari

Na de vakantie moest ik op maandag meteen een mail sturen naar Huub, Hester en Hein. Het was een vervelende mail voor mij. Ik moest ze mededelen dat ik op stage zou blijven totdat ik mijn uren gemaakt had. Dit was voor mij een hele grote tegenslag. Toch wist ik dat ik weer met volle motivatie in het project moest stappen, hoe moeilijk dit ook zou zijn. We hebben deze week veel gepraat op stage, hoe we de uren (die ik nog moest maken) op een goede manier ging invullen. We hebben besloten dat ik andere taken wilde gaan doen, zoals bijvoorbeeld aan de slag gaan met programma’s die ik eigenlijk nog niet goed kende, dit was voor mij een hele uitdaging. Ik heb me bezig gehouden met het uitzoeken van eventuele opdrachten die ik kon gaan doen de komende tijd en het ordenen van de spullen die we al hadden gemaakt.

Het was een drukke week, we hebben veel moeten voorbereiden voor de nieuwe TEMP. Ik was bang dat we het niet gingen redden omdat ik ook bezig was met andere dingen, zoals het bedenken hoe ik mijn tijd beter kon besteden. Het was een gekke week. Ik heb veel contact gehad met de kunstenaars omdat we alle informatie goed in het boekje wilde hebben. Het was even stressen en op vrijdag middag kwamen we erachter dat de teksten nog steeds niet binnen waren, dit was heel erg jammer, zeker omdat we de TEMP. eigenlijk al ver af hadden en hem hierdoor niet konden versturen.

37


38

WEEK 10

WEEK 11

Van Maandag 21 Januari tot Vrijdag 25 Januari

Van Maandag 28 Januari tot Vrijdag 01 Februari

Wat hebben wij het druk gehad deze week! We hebben nog foto’s moeten maken omdat er sommige niet goed genoeg waren, dit was wel even jammer. Ik had zelf niet zo veel foto’s gemaakt, niet zo veel als de vorige keer. Dit vond ik wel fijn, we hebben de taken meer kunnen verdelen. Op Vrijdag moesten alle teksten en alle beelden op de juiste plekken staan en moesten we alles bij elkaar gezocht hebben. Die vrijdag hebben we nog heel veel moeten doen omdat we de meeste informatie nog steeds niet binnen hadden. Ik heb me in deze week veel bezig gehouden met het maken van de foto’s maar vooral met het bewerken, de vorige keren had Rik dit gedaan, het was voor mij dus wel even wennen dat ik alles moest bewerken, ik merkte ook dat ik hier nog veel in te leren had.

Deze week moesten we heel hard werken, we hebben heel de TEMP. moeten aanpassen omdat er sommige aspecten nog niet goed uitgevoerd waren. We hebben veel opnieuw moeten en doen en kwamen er achter dat er een fout zat in het document. Hiernaast moest ik van alle teksten letteromtrekken maken omdat we een lettertype hadden gekozen wat we eigenlijk niet mochten gebruiken. We konden zo snel geen nieuw lettertype kiezen dus ben ik alles opnieuw gaan doorvoeren. Dit was werk waar ik niet op had gerekend, het was even slikken toen ik zag hoe lang ik daar mee bezig zou zijn. Het was echt verspilling van de tijd, zeker omdat ik niet goed wist wat er precies omgezet moest worden. Eind van deze week hebben we eindelijk temp #17 kunnen versturen. Dit was een hele opluchting voor ons omdat het eindelijk in orde was en we door konden.

39


WEEK 12 Van maandag 04 februari tot Vrijdag 08 februari Deze week was weer een rustige week. Ik had de week ervoor een afspraak gemaakt met Zeus dat ik een visitekaartje zou maken en daar ben ik eigenlijk veel mee bezig geweest in de deze week. Ik ben Dinsdag ook nog naar school geweest omdat ik mijn examen Nederlands moest maken. We hadden afgesproken om donderdag naar RE:Rotterdam te gaan met Rik en Mariska. Om kwart voor 10 hoefde ik pas op het station te zijn, dit was voor mij heel erg fijn omdat ik erg moe begon te worden van de rustige week. Heel de dag hebben rond gelopen in Rotterdam, we hebben heerlijk gelunched en zijn naar verschillende exposities geweest. Het was heel fijn om even een dagje niet op kantoor te zitten. We hebben veel kunnen bekijken en het was erg gezellig, een vriendin van mij was ook nog langs gekomen. Toen Rik en Mariska naar huis gingen rond 4 uur ben ik nog terug gegaan naar een bepaalde expositie omdat ik deze graag aan mijn vriendin wilde laten zien.

40

41


WEEK 13 Van maandag 18 Februari tot Vrijdag 22 Februari Na een week voorjaars vakantie was ik weer terug op stage. De vrijdag voor de vakantie hadden we bepaalde afspraken gemaakt met Mariska om klaar te hebben voor de maandag na de vakantie. Het was erg fijn om een week vakantie te hebben gehad, voor mij was het op dat moment gevoelsmatig wel klaar. Ik wilde graag weer naar school. We kregen van Mariska een nieuwe opdracht, we gingen ontwerpen maken voor een tijdschrift dat gemaakt moest worden voor het AKV|st. Joost in Breda. We wisten alleen totaal niet welke richting we op moesten dus de voorstelling liepen erg uiteen. Hier hebben we het woensdag over gehad, we hadden dus niet de juiste richting gekozen volgens Mariska. Dit vond ik erg vervelend want ik had haar nog gevraagd om meer informatie, maar het werd als snel duidelijk dat we deze niet kregen of dat deze er niet was. Voor de vakantie hebben we ook nog een voorstel moeten maken voor een animatie filmpje over alle exposities die er dit jaar geweest zijn.

42

Vrijdag ben ik terug naar school gegaan voor een terugkomdag. Ik heb die dag duidelijk gemaakt dat ik graag begin April terug zou komen naar stage, al wist ik dat ik dan niet aan mijn 800 uur zou komen, deze zou ik dan volgend jaar graag in willen halen. Ik was er vrijwel klaar mee met het stage lopen. Er werd veel begrip getoond op school, dit vond ik erg fijn. Er werd dan ook een datum afgesproken : 08 April.

43


44

WEEK 14

WEEK 15

Van maandag 25 Februari tot Vrijdag 01 Maart

Van maandag 04 Maart tot Vrijdag 08 Maart

Deze week was een erg drukke week, Rik en ik hadden niet in de gaten gehad dat eind deze week er al weer een Temp klaar moest liggen. Ik ben dan ook meteen aan de slag gegaan met het mailen van de studenten, de indeling van het magazine maken en de foto’s goed uitzoeken. We zijn heel druk geweest deze week. Donderdag kwamen we er dan ook achter dat het ons niet zou lukken om de dag erna alles af te hebben. In het weekend heb ik nog verschillende kleine taken afgemaakt die zeker moesten gebeuren vóór de maandag erna zoals mails sorteren en de juiste namen bij de kunstwerken te zetten, hier ben ik toch nog heel lang mee bezig geweest.

Begin deze week zijn we nog heel erg druk geweest met het in elkaar zetten en goed corrigeren van TEMP. Ik heb het bestand nog naar alle leerlingen gestuurd om er zeker van te zijn dat we geen fouten zouden maken. Hier hebben we niet van iedereen antwoord op gehad, maar als het goed is zou alles moeten kloppen. Nadat we Dinsdag eindelijk het bestand verstuurd hadden naar de drukker zijn Rik en ik aan de slag gegaan met het maken van meer voorstellen voor het tijdschrift voor AKV|st Joost. En het maken en bespreken van de voorstellen voor de animatie. Ik heb dan ook voorgesteld dat ik graag mee wil doen met het maken van de animatie, maar omdat het heel erg veel werk zou zijn en ik er niet alle tijd voor zou hebben omdat ik straks weer naar school zou gaan ben ik druk bezig geweest met het maken van een planning zodat ik één bepaalde taak zou hebben. Dit vond Rik goed, en we zijn meteen begonnen met het maken van een storyboard.

45


EINDRESULTAAT


50

WEEK 16

WEEK 17

Van maandag 11 Maart tot Vrijdag 15 Maart

Van maandag 18 Maart tot Vrijdag 22 Maart

Maandag en dinsdag ben ik veel bezig geweest met het ontwerpen van verschillende kaften voor het nieuwe magazine voor AKV | st. Joost. Dit vond ik nog steeds er lastig. Ik ben veel aan het zoeken geweest naar juiste kleuren en natuurlijk een logo. Maandagochtend ben ik begonnen met het schetsen voor het logo, ik merkte dat dit erg makkelijk ging. Ik had al snel heel veel ideeën en schetsen. Dinsdag ben ik door gegaan met het maken van schetsen en heb er toen ook al een paar uitgezocht die ik graag door wilde voeren. Donderdag ben ik onverwachts naar Praag geweest met mijn vader, hierdoor was ik donderdag en vrijdag niet op stage.

Deze week hebben Rik en ik allebei heel veel foto’s gemaakt van de expositie die beneden aan de gang was. Het was moeilijk om mooie en kwalitatief goede foto’s te maken omdat er veel werd gepsreeld met donker en bewegend beeld. Hier heb ik lang over gedaan om de camera goed in te stellen. Dit vond ik eigenlijk wel fijn, ik wist goed wat ik in moest stellen om de goede foto te krijgen. Omdat ik er de vrijdag er voor niet geweest was heb ik maandag een evaluatie gesprek gehad met onze andere vormgever Titus Knegtel. Met hem heb ik TEMP #18 besproken, het was erg fijn om van iemand anders te horen wat de verbeter punten waren. Samen met Rik ben ik de rest van de week veel bezig geweest met het maken van ontwerpen en voorstellen voor het logo van het magazine voor AKV | st. Joost. Ik was lekker op dreef met schetsen, maar merkte dat ik het moeilijk vond om deze schetsen digitaal te maken. Wanneer ik schetste wist ik precies welk lijntje waar moest, maar om daar dan een goed lettertype bij te vinden bleek toch lastiger dan ik dacht.

51


WEEK 18

SCHETSEN

Van maandag 25 Maart tot Vrijdag 29 Maart Jammer genoeg was ik aan het begin van deze week ziek. Maandag ben ik niet op stage geweest. Dinsdag was ik er wel omdat ik een afspraak had met Mariska, ik voelde me nog steeds niet optimaal maar kon het niet maken om niet te komen, zeker niet omdat alle foto’s nog uitgezocht moesten worden en ik daar maandag dus amper tijd voor had gehad. Woensdag zijn we met onze ontwerpen voor AKV | st. Joost langs geweest bij de Rooi Panne. We wilde daar graag de 4e jaars van het MBO vragen om hun mening. Ik merkte dat mijn ontwerpen (van het logo) niet erg favoriet waren, na deze feedback vroeg Mariska zich dan ook af of ik dit persoonlijk opvatte. Ik vond het fijn dat hier naar gevraagd werd, maar het was voor mij al snel duidelijk dat dit niet het geval was. Wanneer ik met een afstand naar de logo’s keek, (dus niet als vormgever en zonder voorkeur) vond ik dat de feedback ook op zijn plek was. Ik had ook niet de mooiste logo’s ontworpen. Ik vond het erg fijn om van buiten af te horen te krijgen wat er goed en niet goed aan was.

52

53


DIGITALE UITWERKING

LAYOUT ONTWERPEN

PgUp

PgUp

PgUp

PgUp

54

55


THEMA VERSLAG Inez van Lamsweerde Omdat ik tijdens mijn stage veel heb gefotografeerd wil ik hier dan ook graag meer onderzoek naar doen. Tijdens mijn stage periode heb ik foto’s gemaakt van kunstwerken die al gemaakt waren, nu wil ik weten hoe je van je foto een kunstwerk op zich maakt. Ik ben erg geinteresseerd in modefotografie en wil daar dan ook meer over te weten komen door hier onderzoek naar te doen. Op internet ben ik gaan zoeken naar een fotograaf die mij inspireerd, dit was nog een hele opgave. Ik heb veel portfolio’s bekeken maar ben uiteindelijk op de site van Inez van Lamsweerde terecht gekomen, zij sprak mij het meeste aan, toen ik haar foto’s zag herkende ik haar werk, ik had het al vaker langs zien komen en herkende haar stijl van fotograferen. Wat mij in eerste instantie aansprak aan haar foto’s was dat ze veel met zwart wit werkt, dit vind ik zelf ook erg interessant, zeker om de goede verhoudingen te krijgen in het contrast. Inez van Lamsweerde is niet alleen bezig met het maken van modefoto’s maar onderzoekt ook de kunstfotografie. Vooral het bewerken van foto’s heeft haar interesse. In het volgende hoofdstuk wil ik niet zo zeer over Inez vertellen maar vooral over haar werk, en wat mijn mening is.

56

Veel celebritis willen graag door Inez worden gefotografeerd. dit komt vooral door dat zij de foto’s zo kan manipuleren dan de celebriti er zo anders uit ziet dat je deze bijna niet herkend. Dit kan voor een acteur een grote verandering in zijn/haar vak zijn omdat opdrachtgevers deze acteur dan op een andere manier gaan zien en dan ook voor een ander soort rol casten. 57


Inez is aan de slag gegaan met het manipuleren van kinder foto’s. Ze heeft foto’s gemaakt van peuters achter een groot stuk glas, hierdoor kunnen sommige stukken van het lichaam al vervormd raken. Wanneer ze de foto gemaakt heeft gaat ze deze bewerken op de computer. De mond op de afbeelding die hierboven staat afgebeeld is niet de mond van de peuter zelf. Dit is een mond van een volwassen man. Doordat ze verschillende elementen van andere foto’s pakt en deze bij de foto van de peuter vervangd word het een vervrongen beeld.

58

59


60

61


NAWOORD Dit was mijn stageverslag, mijn stage bij kunstpodium T zit er bijna op. Aan de ene kant ben ik erg blij dat het er op zit, maar ik denk er wel aan dat ik weer terug naar school ga en een hele nieuwe start moet gaan maken, hier kijk ik tegen op.

Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik niet ben gestopt met mijn stage, ik ben Zeus Hoenderop en Mariska van Zutven ook erg dankbaar voor de kans mijzelf hebben te kunnen ontwikkelen, dit heb ik zeker gedaan.

Mijn stagedoelen: Ik wilde groeien op persoonlijk vlak, in mijn omgang met mensen zowel zakelijk als sociaal. Ik denk dat ik hier veel in gegroeid ben. Het samenwerken met mijn collega’s bij Kunstpodium T was in het begin wat lastig maar na elkaar goed aan te kunnen vullen ging dit steeds beter. Ik wilde graag mijn mening goed kunnen verantwoorden. Hier ben ik zeker in gegroeid, het was ook erg belangrijk wat ik zei, en dit vond ik erg fijn. Mijn mening telde. Als laatste wilde ik mijzelf graag ontwikkelen in de kennis van het Adobe pakket. Dit is wat minder gegaan. Ik had voor mijn stage niet verwacht dat ik eigenlijk maar met een klein deel van het grote adobe pakket zou werken.

62

63


Stageverslag Kunstpodium T  

Mijn verslag tijdens mijn stage bij Kunstpodium T in Tilburg.