Page 1

Portfolio Communicatieve Vaardigheden Lara Van de Velde 2COM A2 Karine Smets 2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Inhoudsopgave Elevator Pitch .......................................................................................................................................... 3 Hoofdstuk 1 ............................................................................................................................................. 4 Hoofdstuk 2 ............................................................................................................................................. 5 Hoofdstuk 4 ............................................................................................................................................. 6 Hoofdstuk 3 ............................................................................................................................................. 7 Herwerking hoofdstuk 3 ........................................................................................................................ 10 Individuele voorstel netwerkevent ....................................................................................................... 11 Reflectie voorbereidende brainstormoefening..................................................................................... 12 Hoofdstuk 5 ........................................................................................................................................... 13 Vier situaties neen zeggen .................................................................................................................... 16 Personal branding: voorbereiding ......................................................................................................... 17 Personal branding: opinitekst ............................................................................................................... 19 Groepsdocument netwerkevent ........................................................................................................... 21 Reflectie tutoring tijdens en na het netwerkevent ............................................................................... 22 Hoofdstuk 6 ........................................................................................................................................... 23 “Een verzoek formuleren� ..................................................................................................................... 24

Mevrouw Karine Smets

2

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Elevator Pitch Dames en heren, mijn naam is Lara Van de Velde en vandaag had ik jullie graag Laurence voorgesteld. Laurence heeft een sterke kennis van de wereld, aangezien zij iedere zomer in een ander continent op ontdekkingstocht gaat. Door haar studies modevormgeving en communicatiemanagement is ze op de hoogte van nieuwe trends en van de actualiteit. Ze is heel open en heeft enorm veel doorzettingsvermogen. Laurence dankt haar leidersgevoel en sociale vaardigheden aan haar jarenlange ervaring in de scouts. Dit was Laurence in een notendop, ze heeft zo veel meer te bieden en dat kunnen jullie straks zelf ontdekken!

Een goede pitch: 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7)

Mevrouw Karine Smets

Voorbeelden en ervaringen Enthousiasme Rode draad doorheen pitch Uitdrukkingen Intonatie en mimiek Oogcontact Humor

3

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 1 Hoe gemakkelijk is het voor jou om een onbekende aan te spreken zonder dat daar een reden voor is (bv. als je iets moet vragen)? Wat houdt je tegen? Waar hangt het van af of je iemand wel of niet aanspreekt (welke situaties, welke mensen)? Geef een voorbeeld van wat je dan zegt. Ik vind het persoonlijk heel gemakkelijk om zomaar iemand op straat aan te spreken. Ik heb er dus geen moeite mee om de weg of het uur te vragen. Dit komt vooral door jaren ervaring als lid in de chiro. Door middel van een spel, zoals actie-reactie, of gewoonweg om een lift te vragen ben je verplicht om sociaal te zijn . Ik zal echter steeds op mijn hoede zijn en mezelf nooit in een situatie plaatsen waarbij het slecht kan aflopen. Wanneer ik een man met kinderen zie of een getrouwd koppel zal ik veel sneller iets aan hen vragen dan aan een alleenstaande man of groep jongeren. Ik probeer steeds beleefd te blijven en start dus altijd het gesprek met “Excuseer, zou ik even mogen storen” en sluit steeds af met “Dankuwel voor uw hulp”.

Wat doe je als je afscheid wilt nemen van iemand die niet ophoudt met praten? Kijk ook kritisch naar jezelf. Misschien ben jij wel diegene die niet aanvoelt dat je gesprekspartner wil afsluiten. Wanneer ik heel enthousiast over iets vertel, is het soms moeilijk om mij te onderbreken. Ik let dan vaak niet op mijn gesprekspartner en zal dus ook niet merken wanneer hij of zij het gesprek wil beëindigen. Indien ik zelf de gesprekspartner ben die afscheid wil nemen probeer ik het gesprek zo vriendelijk mogelijk te beëindigen. Wanneer dit niet werkt dan zal ik het gesprek stopzetten door “Het spijt me echt, maar ik moet dringend naar de les/mijn bus halen/...” te zeggen.

Mevrouw Karine Smets

4

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 2 Formuleer drie tips waar je op gaat letten bij het stellen van vragen en probeer ze uit in minstens één gesprek in de week die komt. Wat is je ervaring hierbij? Wat is je gelukt, wat niet? Geef voorbeelden van geslaagde vragen. 1. Zorg ervoor dat je E-ex-vragen (wanneer je een ander onderwerp aansnijdt) niet zomaar stelt, want ze kunnen de indruk geven dat je niet geïnteresseerd bent. 2. Probeer zo weinig mogelijk retorische vragen in een dialoog te gebruiken, want ze worden snel irritant. 3. Probeer geen samengestelde vragen te gebruiken aangezien er een grote kans is dat je enkel antwoord krijgt op de gemakkelijkste vraag. Tip 1 en tip 2 waren relatief makkelijk om rekening mee te houden, maar tip 3 vond ik heel wat moeilijker. We gebruiken zoveel samengestelde vragen zonder het te realiseren. Zo stelde ik aan mijn kotgenoot de vraag “Welk vlees eet je het liefst en hoe kook je dat dan”. Haar antwoord was “Kalfsvlees”. Zo zie je dus maar dat het niet altijd goed is om samengestelde zinnen te hanteren. Als je verschillende vragen tegelijk stelt, is de kans groot dat je enkel antwoord krijgt op de gemakkelijkste vraag. Geslaagde vragen zijn bijvoorbeeld “Hoe ga je de winst van Coca Cola vergroten?” of “Welke oorzaken liggen aan de basis van jullie ruzie?”

Mevrouw Karine Smets

5

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 4 Als je weinig belt tenzij naar vrienden of familie: heb je wel eens last van uitstelgedrag? Bij welke soort telefoons is dat dan? Wat remt je? Welke tips hierboven zouden je kunnen helpen om die remmingen te overwinnen? Voor de ervaren (professionele) beller: welke evolutie heb je doorgemaakt sinds je eerste (zakelijke) telefoongesprekken? Welke van de tips hierboven pas je toe? Welke kun je toevoegen aan je expertise? Omzeil je het ‘probleem’ telefoneren wel eens door te mailen? Wanneer doe je dat? Ik bel heel weinig met vrienden en familie. Ik zal sneller een bericht sturen of via Facebook iets vragen vooraleer ik mijn telefoon neem om te bellen. Er zijn wel een paar uitzonderingen, met mijn mama, vriendje en beste vriendin bel ik heel vaak. Wanneer ik iets moet vragen, nood heb aan een stevige babbel of gewoon eens hun stem wil horen neem ik mijn telefoon en bel ik hen op. Ik denk dat het vandaag de dag gewoon niet meer nodig is om te bellen met bepaalde mensen, er zijn andere en efficiëntere manieren om in contact te blijven. Naar bedrijven stuur ik ook liever een e-mail. Je hebt dan geen communicatie problemen (taal, misverstanden, ...). Als ik dan toch naar iemand bel, maak ik duidelijk wat we besproken hebben. Dan hanteer ik het WWWWH-principe en schrijf het meteen na het telefoongesprek op zodat ik het niet zal vergeten.

Mevrouw Karine Smets

6

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 3 Met welke foute luistergewoonten word je wel eens geconfronteerd? Beschrijf een concrete situatie of een relatie en geef aan welk effect dat luistergedrag op jou heeft. Aangezien ik in de chiro zit, houden wij wel eens een vergadering. Op zo’n vergadering kan het stof wel eens opwaaien. Ik ben niet bang om mijn mening te zeggen. Zo kan het wel eens gebeuren dat ik iets zeg dat men niet apprecieert. Ze onderbreken me dan of weigeren om me aan te kijken. Hierdoor wordt ik gefrustreerd en kunnen er wrok gevoelens ontstaan. In welke foute luistergewoonten herken je jezelf? Geef voorbeelden. Hoe kun je die gewoontes ombuigen naar ‘goed’ luisteren? Ik herken mezelf in ‘belangstelling tonen voor iets anders dan het gesprek’. Dit komt meestal voor wanneer een vergadering te lang duurt en ik mijn concentratie verlies. Hierdoor wordt het moeilijk om mij te focusen op een gesprek. Daarnaast ben ik soms zo enthousiast dat ik vooruitloop op de spreker en zijn gedachten afmaak. Als laatste zeg ik vaak “Ja, maar...” op wat de spreker zegt. Dit komt, volgens mij, door mijn drang om mijn mening te uiten. Die foute luistergewoonten wil ik ombuigen naar ‘goed’ luisteren door minder enthousiast te zijn. Ik wil niet minder creatief zijn, dus zal ik proberen dit op een betere manier te uiten. Ik zal rustig zijn en proberen te luisteren naar de andere persoon.

Geef voorbeelden van situaties waarin je luisteren moeilijk/gemakkelijk vindt of van mensen naar wie het moeilijk/gemakkelijk luisteren is. Wat maakt luisteren voor jou hier moeilijk/gemakkelijk? Ik vind het makkelijk om naar docenten te luisteren waarvan ik kan zien dat die graag lesgeven. Het is moeilijker om te luisteren naar docenten die monotoon praten, of tijdens lesblokken van 4 uur. Ik vind het eveneens moeilijk om te luisteren naar iemand die me de les probeert te spellen. Zeker wanneer deze persoon mijn leeftijd is. Luisteren is moeilijk voor mij omdat ik zelf graag praat en omdat ik snel afgeleid kan zijn. Ik heb snel het gevoel dat ik alles begrijp wat de spreker zegt. Hierdoor wordt luisteren soms erg moeilijk. Mevrouw Karine Smets

7

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Aan welke non-verbale signalen zou jij als luisteraar meer aandacht willen geven? Oogcontact geef ik sowieso, dus dat is geen probleem voor mij. Ik vind het moeilijk om een open lichaamshouding te hanteren. Meestal sta ik met mijn handen gekruist of sla ik één voet over de ander . Ik hang ook vaak, mijn papa zegt altijd dat ik recht moet staan en een mooie houding moet hanteren. Ik wiebel niet vaak en heb een goede intonatie, hier ben ik blij om. Ik heb een nichtje van 3 jaar en ik lees vaak verhaaltjes voor. Intonatie komt van pas wanneer ik haar geboeid wil laten luisteren. Ik denk dat ik iets meer aandacht moet geven aan uitnodigende opmerkingen. Hoewel ik steeds goedkeuring verlang van bepaalde mensen (mijn vriend en ouders), ben ik minder geneigd om dit te doen bij andere mensen (leiders in de chiro, klasgenoten).

Probeer in de komende week tijdens minstens één gesprek te parafraseren. Wat is je ervaring hierbij? Wat vind je er moeilijk aan? Wanneer lukt het wel/niet? Geef voorbeelden van parafrasering die je geslaagd vindt. Ik heb ervoor gekozen om te parafraseren tijdens een vergadering. We hadden het over een moeilijk onderwerp dat bijna niemand begreep. Dus heb ik ervoor gekozen om alles even op een rijtje te zetten en te parafraseren. Hierdoor begreep iedereen onmiddellijk wat de andere spreker al een uur aan het uitleggen was. Ik probeerde haar gedachten te reflecteren en ben hier volgens mij toch in geslaagd. Goede voorbeelden vind ik “wat je dus wilt is...”, “Bedoel je daarmee...?” en “Je hebt het gevoel dat...”.

Mevrouw Karine Smets

8

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Orden de luisterprofielen van meest naar minst op jou van toepassing. Geef voorbeelden van situaties of relaties waarin je ze tot uiting brengt. Met welke nadelen van je meest dominante luisterstijl heb je wel eens te maken? 1) 2) 3) 4)

Handelsgerichte luisteraars (Vergaderingen in de chiro) Inhoudsgerichte luisteraars (In schoolverband) Mensgerichte luisteraars (Ruzie met vriend of ouders) Tijdsgerichte luisteraars (In werkverband)

Handelsgericht luisteren kan gepaard gaan met ongeduld en het minimaliseren van relationele en emotionele componenten. Ik ben vaak ongeduldig, dus dat nadeel past volledig bij me. Maar het minimaliseren van relationele en emotionele componenten doe ik volgens mij (bijna) nooit. De handelsgerichte luisteraar is soms overdreven kritisch en kan soms bot overkomen. Dit nadeel past ook volledig bij mij. Een typisch voorbeeld hiervan is vergaderingen met de chiro.

Kies voor minstens twee stijlen iemand uit je omgeving die de stijl nadrukkelijk hanteert. Welk effect hebben ze op jou? Mensgerichte luisteraars; mijn mama. Zij is erg begaan met andere mensen en is geneigd erkenning te geven. Aan de andere kant raakt ze sterk betrokken en is ze soms blind voor de fouten van anderen. Hierdoor is mijn mama vaak veel te lief. Dit heeft zijn positieve kanten, maar ook zijn negatieve kanten. Tijdsgerichte luisteraars; de hoofdleidster van onze chiro. Ze maakt duidelijke afspraken en stuurt duidelijke signalen uit zodat anderen geen tijd verspillen. Aan de andere kant is ze ongeduldig en onderbreekt ze mensen. Hierdoor komt ze soms over als een dictator.

Mevrouw Karine Smets

9

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Herwerking hoofdstuk 3 De observatie van de eerste luisteroefening 1) Geen oogcontact Ik was de spreker en Nathalie de luisteraar. Toen ik merkte dat Nathalie geen oogcontact met me maakte, was dit een beetje onwennig. Ik had het gevoel dat het haar niet interesseerde en ik richtte mijn aandacht op de twee observatoren. 2) Geen bevestiging Ik was de luisteraar en Nathalie de spreker. Het was enorm moeilijk om niets te zeggen. Ze zocht voortdurend bevestiging en die probeerde ik te geven via oogcontact. Ik kan me dus heel goed voorstellen dat afwezigheid van bevestiging ‘dodelijk’ kan zijn in een telefoongesprek. 3) Interesse tonen Ik was observator. Ik vond het, in vergelijking met de eerste twee oefeningen, een echt gesprek. Het verliep vlot en er was veel interactie. Ik vond het echter ook zeer irritant dat de luisteraar de spreker voortdurend onderbrak. De spreker was steeds haar concentratie kwijt en wist op een gegeven moment zelfs niet wat ze al verteld had. De parafrasering oefening 1) Guillaume Van der Stichelen Dus je hebt het gevoel dat je aan de ene kant je mening kwijt kan op het internet, maar aan de andere kant kan je dit niet aangezien je defriend wordt. 2) Tom Palmaerts Je vindt dat, hoewel men vaak het tegendeel zegt of probeert te bewijzen, jongeren vandaag de dag minder gelukkig zijn? 3) Vergaderblunder Je was dus niet oplettend en hierdoor was je niet me in het gesprek? Het belang van goed luisteren voor een verkoper in een commerciële context Wat ik uit deze oefening geleerd heb: de consument moet zo’n 80% spreken en de verkoper de overige 20%. Op de eerste plaats moet je luisteren, daarnaast is begrijpen heel belangrijk en als laatste moet je kunnen oordelen. Ik vond de zin ‘Listeners lead with their face’ zeer interessant. Je moet niet alleen bevestiging geven via woorden, maar ook door middel van mimiek en oogcontact. http://www.youtube.com/watch?v=FpUdFTCU1v4&list=PL68AA0C5839A44026

Mevrouw Karine Smets

10

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Individuele voorstel netwerkevent Naam? Lara Van de Velde Naam lector Comva? Karine Smets De klasgroep waarin je comva volgt? 2 COM A2

De omschrijving van je idee Wie? 4 tweedejaars en 8 eerstejaars studenten Wat wil ik doen? Ik leg contact met mijn collega's van schijf 2 via Facebook en maak een gesloten groep aan. De taakverdeling maak ik in samenspraak met mijn andere groepsleden. Daarnaast nodig ik de eerstejaars uit via Facebook. Wanneer ze aankomen in het lokaal zien ze twee dobbelstenen liggen. 1 met cijfers en 1 met tekeningen. Om de beurt rollen ze de dobbelstenen. De cijfers staan voor een onderwerp en de tekeningen symboliseren vragen. Bijvoorbeeld: Erik gooit een 4 en een bloem. De 4 staat voor 'hobbies' en de bloem heeft als vraag "Hoe combineert de tutor ... met school". Dit wordt dus "Hoe combineert de tutor hobbies met school". Na het evenement zouden we een gesloten groep aanmaken op Facebook waarbij de eerstejaars hun vragen kunnen posten. Ik stel voor dat we voor en na de examens eens samenkomen om hun planning en feedback te bespreken. Waar? Ik kies voor een locatie binnen de campus (lokaal of eetzaal). Wanneer? Dinsdag 12 november om 18u30 in de Kantiene

Mevrouw Karine Smets

11

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Reflectie voorbereidende brainstormoefening Waardoor liet je je inspireren voor het idee dat je gepost hebt? Wanneer kwam dit idee? In grote massa aan een tafel in de kantiene zitten en een beetje praten met elkaar. Nadien helemaal geen contact meer met de tutors te hebben. Dit wou ik helemaal niet, daarom heb ik gekozen om een soort spel te maken. Mijn origineel plan was om een hernieuwde versie van ganzenbord te spelen, maar ik hoorde enkele mensen in de klas praten over hun idee. Zij gingen ook ganzenbord spelen. Hierdoor heb ik mijn idee een beetje omgevormd. Eerst en vooral wist ik dat het een spel zou zijn dat men met dobbelstenen moet spelen, hierna kwam het eigenlijke idee pas in me op. Ik wist niet of het spel zijn beoogde effect ging behalen, dus probeerde ik het uit. Ik ben leidster in de chiro en heb het spel met enkele leden gespeeld. Ze vonden het fantastisch en ik heb toen beslist dat dit mijn idee zou zijn voor het netwerkevent. Algemeen: Hoe komen ideeën bij jou tot stand? Op welk vlak (privé, school, professioneel) heb je tot nu toe de meeste ideeën bedacht? Wat doe jij gewoonlijk met je ideeën? Wat gebeurt er gewoonlijk met jouw ideeën? Ik heb vaak originele ideeën,maar ik zeg zeker niet dat ze allemaal even goed zijn. Soms kunnen mijn ideeën echt onrealiseerbaar zijn. Meestal probeer ik toch mijn ideeën te realiseren en dan ontstaan hele mooie creaties. In de chiro kan ik vaak mijn fantasie laten spreken door mijn ideeën te verwerken in een tof spel. Mijn beste ideeën komen tot uiting rond de feestdagen. Ik ken mijn familieleden door en door, het is dan ook gemakkelijk om voor hen een geschikt cadeautje te vinden. Op een babyborrel heb ik vaak het tofste geschenk,ik koop namelijk originele en grappige spulletjes. Mijn vrienden en familie komen vaak langs wanneer ze niet weten wat gekocht voor Kerstmis, Sinterklaas, verjaardagen of speciale gelegenheden. Tijdens een groepswerk ben ik vaak de leider. Wanneer mijn collega’s mijn ideeën niet optimaal vinden, blijf ik echter niet aandringen. Ik leg het idee naast me en probeer iets nieuws te vinden. Ik denk bij een individuele taak meestal twee keer na wanneer ik een idee toepas. Een idee kan nu eenmaal tof en origineel zijn, maar het kan ook moeilijk haalbaar en ‘over-the-top’ zijn.

Mevrouw Karine Smets

12

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 5 Vul de assertiviteitstest in. Welk profiel komt uit de test naar voor? In hoeverre klopt het beeld met je verwachtingen? Wat klopt wel, wat niet? Ik behaalde een 9/15 bij assertiviteit, een 6/15 bij agressieviteit en manipulatie en een 2/15 bij subassertiviteit. Dit beeld klopt volledig met mijn verwachtingen! Herkenbare punten bij assertiviteit zijn voor mij : - Zelfzeker, maar ook verantwoordelijk voor eigen doen en laten. Ik probeer op schoolgebied steeds mijn best te doen en denk dan ook dat ik een goede student ben (zelfzeker). Wanneer ik dan toch eens slechte punten behaal, door bijvoorbeeld iets te laat in te dienen, dan draag ik de gevolgen hiervan (verantwoordelijk). - Opkomen voor zijn rechten, belangen, meningen en gevoelens. Ik ben iemand die het niet zal laten om haar mening te zeggen, maar ik zal altijd proberen dit op een vriendelijke manier te doen. Ik vind dit een van de belangrijkste dingen op een vergadering. Je kan toch niet iets beslissen zonder dat iedereen er volledig achterstaat, of op zijn minst zijn hart gelucht heeft over het onderwerp. - Respect voor de rechten van de anderen. Ik probeer aan mensen hetzelfde niveau van respect te geven zoals die aan mij geven. Ik ben bereid te luisteren naar de meningen van anderen, indien ze dat bij mij ook doen. - Kan zijn gevoelens uiten en goed verwoorden. Ik zeg altijd wat op mijn lever ligt. Indien iemand mij gekwetst heeft, dan zal die persoon dat snel merken. Laat twee mensen uit je omgeving met wie je verschillende banden hebt de assertiviteitsvragenlijst invullen over jou? Vergelijk met wat uit jouw vragenlijst naar voor kwam. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen? Verwijs hierbij naar de losse items uit de vragenlijst. Welke items worden verschillend ingevuld? Waarom verschillen die? Ik heb mijn vriend en mijn mama de vragenlijst laten invullen en hieruit bleek dat zij mij wel heel goed kennen. We hadden volledig dezelfde antwoorden, alleen had mijn mama minder aangeduid. Ze dacht dat ze er maximaal dertig mocht omcirkelen. Hieruit blijkt dat ik mezelf goed ken, maar ik vind ook dat het aantoond dat ik tijdens bepaalde situaties mezelf blijf (bijvoorbeeld tijdens een vergadering of tijdens een ruzie met mijn ouders). Mijn vriend had slechts een stelling meer aangeduid. ‘Ik ben liever een wolf dan een lam’. Volgens mij klopt dit, maar slechts in bepaalde gevallen. Ik vind dat ik inderdaad meer een wolf ben tijdens vergaderingen in de chiro, maar als ik bij vriendinnen of bij mijn vriend ben dan ben ik soms een lam.

Mevrouw Karine Smets

13

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoe moeilijk is het voor jou om neen te zeggen? Ik vind dit niet echt moeilijk. Ik heb wel altijd de drang om taken op mij te nemen, omdat niemand anders het doet. Als ik echter iets niet wil doen, dan vind ik dat ik het recht heb om neen te zeggen. Geef minstens twee voorbeelden van situaties waarin je gemakkelijk neen gezegd hebt. Welke van de tips hierboven heb je daarbij in praktijk gebracht? Ik vind het makkelijk om neen te zeggen in de chiro. Ik doe enorm veel voor onze chiro. Ik zit in 3 werkgroepen, organiseer onze jaarlijkse fuif en ben kampleidster. Daarom vind ik het makkelijk om neen te zeggen wanneer de hoofdleidster mij nog een taak wil geven. Ik vind dat ik al genoeg werk doe, dus zou ik die extra taak liever niet doen. De tip die ik hiervoor in praktijk breng is ‘als je besloten hebt neen te zeggen, zeg dat dan eerst voor je uitleg geeft’. Ik draai niet graag rond de pot. Voor mij betekent neen gewoonweg neen. Ik hanteer ook vaak de tip ‘weigeren uit principe is een dankbare manier om neen te zeggen’. Hierdoor wordt het heel gemakkelijk om neen te zeggen als iemand mij opbelt om deel te nemen aan een enquête. Ik zeg gewoon dat dit tegen mijn principe is en beëindig het gesprek. In welke situaties worstel je met neen zeggen? Geef minstens twee voorbeelden waar je iets gedaan hebt dat je eigenlijk niet wou. Welke irrationele obstakels hebben jou hierbij gehinderd? Welke tips ga je proberen toe te passen als je nog eens in zo’n moeilijke situatie komt? Ik vind het moeilijk om neen te zeggen aan mijn ouders. Ze helpen mij voortdurend en betalen mijn studies. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik hen iets verschuldigd ben. Ik zal de tip ‘richt je neen op het verzoek en niet op de persoon die de vraag stelt’ proberen toe te passen als ik nog eens in zo’n situatie kom. Hopelijk begrijpen mijn ouders dan dat ik niet neen zeg tegen hen, maar tegen hun verzoek. Een andere situatie waar ik moeilijk neen kon zeggen was toen ik vorige week opgebeld werd door een vriendin. Ze had wat problemen met haar vriend en had nood aan een stevige babbel. Ik had echter een deadline, maar wou haar niet in de steek laten. Ik ben naar haar toegeweest en heb mijn taak de volgende dag afgewerkt. Misschien zou ik beter de tip ‘soms kan een leugentje om bestwil’ toepassen wanneer er nog zo’n situatie zch voordoet. Ik had kunnen zeggen dat ik niet thuis was en dat ik morgen wel eens zou langskomen.

Mevrouw Karine Smets

14

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

In welke situaties of bij welke mensen oefen je met succes invloed uit? Geef minstens twee voorbeelden waar het je gelukt is iets van iemand gedaan te krijgen en waar de enige moeite kostte. Achterhaal waar dat aan ligt? Vul aan met andere middelen die je inzette. Ik oefen heel veel invloed uit bij mijn nichtje. Ze is drie jaar oud en kijkt enorm naar me op. Aangezien mijn familie in Engeland woont, zien we elkaar niet veel. Toch praten we met elkaar via Skype en proberen we naar elkaar zo vaak mogelijk te bezoeken. Als we elkaar dan toch eens zien, moet ik veel op haar babysitten. Dat doe ik met enorm veel plezier. Ze is heel braaf en luistert altijd naar mij. Ik hoef me amper boos te maken op haar. Naar mijn andere familieleden, bijvoorbeeld naar mijn neven of naar mijn broer, luistert ze minder goed. Ik denk dat dit komt omdat ik haar ‘idool’ ben. Als we elkaar bezoeken, wil ze bijvoobeeld altijd in mijn kamer slapen. Een tweede situatie waar ik met succes invloed uitoefen is in de chiro. Ik ben een van de oudste in onze chiro. Daarnaast ben ik de rechterhand van onze hoofdleidster. Dit betekent dat ik veel inspraak, maar ook gezag heb. Natuurlijk stroken mijn ideeën niet altijd met de meningen van mijn medeleiders, maar in het algemeen gaan zij vaak akkoord met wat ik zeg. Als we bijvoorbeeld een opkuisdag organiseren, ben ik de coördinator. Mijn medeleiders luisteren eerst naar mij en dan doen ze wat ik zeg. Volgens mij ligt dit aan het feit dat iedereen wel een leider zoekt/nodig heeft. Mijn medeleiders kuisen niets op uit eigen houtje (het is niet verplicht, dus waarom zouden we het doen- mentaliteit). Wanneer ik hen zeg dat ze iets moeten opkuisen, dan doen ze het wel.

Mevrouw Karine Smets

15

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Vier situaties neen zeggen Vier situaties uit de lijst kiezen (eventueel gelijkaardige voorbeelden uit eigen leven als alternatief). Wat maakt deze situatie zo moeilijk? Welke spontane reacties roepen deze situaties bij je op? Hoe zou een communicatief vaardige reactie er kunnen uitzien? (denk aan erkenning!) Neen zeggen tegen verkopers eerste situatie: Hierbij is het moeilijk om neen te zeggen aangezien de verkoopster zoveel tijd in jou investeert. Aan de andere kant is het haar beroep en zal ze je de volgende keer hoogstwaarschijnlijk niet herkennen. In deze situatie zou ik de verkoopster zeggen dat ik er nog even over wil nadenken en verlaat ik de zaak. Een goede reactie zou zijn: Ik weet dat je veel tijd in mij geïnvesteerd hebt, maar ik denk toch niet dat ik het ga kopen aangezien het niet mijn smaak is. tweede situatie: Hierbij is het moeilijk om neen te zeggen aangezien je nieuwsgierig bent naar wat zal komen. Het is eveneens moeilijk om afscheid te nemen van de televerkoper aangezien hij steeds het gesprek voortzet. Bij deze situatiemoet ik denken aan mensen die luidkeels beginnen te vloeken en de telefoon neerleggen. Een goede reactie zou zijn: ik weet dat je je job goed wilt uitvoeren, maar ik ben niet geïnteresseerd in dit voorstel.

Neen zeggen tegen uitnodigingen eerste situatie: Hierbij is het moeilijk om neen te zeggen aangezien het een vriendin is en je al ja hebt gezegd. Ik zou mijn vriendin opbellen en zeggen dat ik het toch niet zie zitten om naar haar feestje te gaan aangezien ik het veel te druk heb. Een goede reactie zou zijn: Ik weet dat ik al ja heb gezegd, maar ik heb echt wat tijd nodig voor mezelf. Ik zal niet naar je feestje komen. Om zo’n situatie te vermijden, zeg je op het moment zelf dat je het niet ziet zitten. tweede situatie: Hierbij is het moeilijk om neen te zeggen aangezien je zijn gevoelens kan kwetsen. Aan de andere kant kanje hem niet aan het lijntje houden. Ik heb nooit zo’n situatie meegemaakt, dat denk ik tenminste. Ik zou hem vertellen dat ik niet op zoek ben naar een relatie, maar dta we nog steeds vrienden kunnen blijven. Een goede reactie zou zijn: Ik vind je een supertoffe jongen, maar ik heb geen nood aan een relatie. Ik hoop dat je het begrijpt en dat we vrienden kunnen blijven. Mevrouw Karine Smets

16

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Personal branding: voorbereiding Info over en introductie van Stef Verbeeck. (bronnen noteren) Voorbeeld van een persoon die jij een sterk merk vindt. (bronnen noteren) Wie is hij? Stef Verbeeck (°1983) is vennoot en senior image consultant bij het Antwerpse reputatiebureau Twizted Imagebuilding. Naast zijn adviezen aan kmo’s en multinationals omtrent het ontwikkelen van hun merken, is hij sinds enkele jaren intensief bezig met de personal branding van politici, ondernemers, verkopers, mediafiguren en andere professionals. Stef is met zijn tien jaar ervaring een allround marketingspecialist. Hij begon zijn carrière al tijdens zijn studies marketing bij bedrijven als Planet Internet en Maxima, waar hij zijn passie voor nieuwe media en klantgerichte oplossingen kon ontwikkelen. Waarmee is hij professioneel bezig? Als image consultant bij Twizted Imagebuilding hielp hij reeds honderden klanten om hun imago duurzaam te versterken en hun reputatie te beschermen. Elke dag opnieuw is hij in de weer met brand identity design, online marketing, reputatieanalyses en het geven van lezingen. Wat zijn z’n interessevelden?  Personal branding  Efficiënt netwerken  Sociale media  Marketing  Branding  Reputatie Waar en wanneer is hij al in de media geweest? Stef is een graag geziene gast in de media, onder andere voor Radio 1, VTM Nieuws, Knack, Z.O.Magazine, Smart Business Strategies, Het Laatste Nieuws, Studio Brussel, Canvas, … Daarnaast sprak hij al op prestigieuze evenementen zoals Vacature Talentum en Digital Marketing First. Stef is tevens bestuurslid van JCI Lier en actief lid van onder andere Feweb. Waarin is hij gespecialiseerd? Als image consultant hielp hij reeds honderden klanten om hun imago duurzaam te versterken en hun reputatie te beschermen. Stef is gebeten door alles wat met merken, consumentenpsychologie, marketingstrategie en identiteitsontwikkeling te maken heeft. Elke dag opnieuw is hij in de weer met brand identity design, reputatieanalyses en het geven van trainingen en lezingen. Hij is auteur van “Mensen als merken”, een boek over personal branding Daarnaast zet hij zich in als voorzitter van JCI Lier en bestuurslid bij PSA Belgium

Mevrouw Karine Smets

17

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Aankondiging Beste studenten, de spreker die hier binnen enkele seconden voor jullie zal staan is een heel belangrijke figuur in onze sectro. Hij is een vaak geziene gast in de media waaronder VTM Nieuws en Radio 1. Vandaag zal deze heer jullie iets meer vertellen over het belang van sociale media. Dames en heren, mag ik jullie een warm applaus vragen voor Stef Verbeeck! Voorbeeld van een sterk merk Scarlett Johanson, ze is het toonvoorbeeld voor vrouwen van onze tijd. Ze is drie eker benoemd geweest tot meest sexy vrouw ter wereld. Door haar uiterlijk krijgt ze vaak rollen als sexy verleidelijke vrouw.

Bronnen Stef Verbeeck. Geraadpleegd op 8 november, 2013 via http://bizznizz.jcileuven.be/sprekers/stefverbeeck Stef Verbeeck. Geraadpleegd op 8 november, 2013 via http://www.stima.be/fr/node/1094 Stef Verbeeck. Geraadpleegd op 8 november, 2013 via http://www.verbeeck-ujvari.be/consultants/ Foto Scarlett Johansson. Geraadpleegd op 8 november, 2013 via http://hdwallpaperen.com/?s=scarlett+johansson Foto Stef verbeeck. Geraadpleegd op 8 november, 2013 via http://dvo.be

Mevrouw Karine Smets

18

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Personal branding: opinietekst Iedereen heeft een personal brand! Personal branding,een trend waar alsmaar meer belang aan wordt gehecht. Cees Harmsen definieert personal branding (Present, 2012) als volgt: “Personal branding is alles wat je doet om jezelf onderscheidend en opmerkelijk te presenteren binnen je vakgebied en een goed gevoel te kweken bij je doelgroep. Wanneer dit succesvol gebeurt, krijg je van je doelgroep meer waardering voor je presentaties. Je wordt binnen je vakgebied de vanzelfsprekenede keuze voor het invullen van opdrachten en het oplossen van problemen.”. Stef Verbeeck Een andere definitie is die van Stef Verbeeck (S. Verbeeck, persoonlijke communicatie, 12 november, 2013) “Je gaat jezelf als merk naar voor brengen en je goede eigenschappen in de kijker zetten. Dat kan via allerlei manieren. De kleding die je draagt, je haarstijl, je manier van praten, je houding, … Kortom: jong of oud, iedereen is met zijn personal brand bezig.”. Dit toonde Verbeeck duidelijk aan toen hij tijdens zijn lezing twee foto’s toonde. Het waren twee mannen. De ene reed in een dure wagen en droeg een hemd en das. De andere reed op een fiets en droeg alledaagse kledij. Verbeeck vroeg ons wie van de twee bezig was met personal branding. Het antwoord? Allebei. Hoewel de man op de fiets het misschien niet doet blijken, hij is evenzeer bezig met zijn imago als de man met de dure auto. Ze willen zich beiden onderscheiden van de massa. Deze essentie verwoordt Callebaut (column De Morgen, 2013) schitterend in zijn artikel. “De persoon als merk,het wordt stilaan een vereiste voor iedereen die wil meespelen in de wereld vandaag. Het is zoeken naar die persoonlijk relevante touch die toelaat te ontsnappen aan de banaliteit en de uniformiteit van de masa.” Hoe profileren? Het belangrijkste instrument om je te profileren is overduidelijk sociale media. Facebook, Twitter, Google+ en LinkedIn zijn slechts enkele voorbeelden van sociale media waarop men zich dagelijks als merk profileert. Wim Denolf schrijft het succes van sociale media toe aan het feit dat je het brede publiek veel goedkoper kan bereiken. Daarnaast zijn de resultaten meetbaar, kan je een gesprek aanknopen met je doelgroep en kan de inhoud van je boodschap snel aangepast worden. Men moet voorzichtig omspringen met sociale media. Stef Verbeeck benadrukte tijdens zijn lezing dat je er alles aan moet doen om te vermijden dat je personal brand niet strookt met de werkelijkheid. Soms gaan mensen zo ver om hun imago te behouden, dat ze dingen beginnen te verzinnen. Terwijl ze in hun pyama voor de haard zitten posten meisjes berichten over hun avondje uit en jongens over hun nachtelijke versierpogingen. Ben de Vleeschauwer verwoordt dit fenomeen heel mooi in zijn artikel. Volgens hem kunnen sommige mensen een mooi kleedje aantrekken op het internet, maar zullen ze snel doorprikt worden

Mevrouw Karine Smets

19

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

door de online community indien dit niet met de werkelijkheid strookt. Online is authenticiteit en eerlijkheid immers even belangrijk als offline. Je moet echter wel opletten dat je je imago als persoon en je imago als werknemer apart kan houden. Meer en meer zoeken werkgevers hun sollicitanten online op. Vooraleer de sollicitant binnenstapt hebben ze een indruk van de kandidaat en zijn interesses. Zoals Frederique Dormaar zegt: “Ook al zijn uw berichten bedoeld voor vrienden en bekenden, uw potentiële baas kijkt misschien wel mee.”. Let daarom steeds op met wat je online zet.

Referentielijst Callebaut, J. (2013, 16 februari). Personal branding. De Morgen. Denolf, W (2012, 11 mei) Koop mij! Weekend Knack, p. 20. Geraadpleegd op 5 september, 2012 via http://www.mediargus.be De Vleeschouwer, B. (2011) Hoe 2 m/v zichzelf in de markt zetten. Geraadpleegd op 23 november 2013 via www.vacature.be Dormaar, F (2011). Google uw beoogde werkgever, hij googlet u ook. Geraadpleegd op 15 november, 2013 via http://www.elsevier.nl/Carriere/nieuws/2011/3/Google-uw-beoogde-werkgever-hijgooglet-u-ook-ELSEVIER291422W/ Harmsen, C. (2012). Present! De 10 psychologische stijlen van personal branding. Amsterdam: Academic Service. Pollefliet, L. (2013). Schrijven van verslag tot eindwerk. (6de dr.). Gent: Academia Press.

Mevrouw Karine Smets

20

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Groepsdocument netwerkevent Ingediend in de les.

Groep: Lisa Van Veirdeghem Nele Van Melckebeke Anne-Laura Van Den Berghe Lennert Van de Rostyne

Mevrouw Karine Smets

21

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Reflectie tutoring tijdens en na het netwerkevent Mogelijke vragen: Hoe heb jij het netwerkevent ervaren? Wat was goed/minder goed? Welke raad zou je toekomstige tutorgroepjes geven? Hoe was het contact met de eerstejaars? Op welke manier werd het tutorschap ingevuld tijdens de bijeenkomst? Hoe werd de opvolging geregeld, na het netwerkevent? Wat werd daarvan gerealiseerd? Welke suggesties heb je om deze opvolging nog te verbeteren? Ik vond het netwerkevent enorm tof. Het was een gezellige sfeer en iedereen werkte goed mee. Wij speelden ‘De Slimste Student Van De Kantienberg’. De leerlingen werden in groepjes verdeeld en streden om de felbeheerde eerste plaats met bijhorend cadeau. Daarna hebben de eerstejaars ons vragen gesteld over de examens, de docenten, …. Kortom het was een gezellige bijeenkomst waar we hopelijk toch wat goede raad aan elkaar konden geven. De eerstejaars waren vriendelijk en ze speelden enthousiast mee. De tweedejaars hielden zich aan de taakverdeling (iedereen 1 ronde) en liepen elkaar niet in de weg. Aan toekomstige tutorgroepjes geef ik de raad om het niet te serieus te maken. Het is niet tof om een vraag-antwoord uur te hebben, zonder enige vorm van interactie. Als eerstejaars hebben wij zo’n uurtje ervaren en het was echt niet tof, tenminste in vergelijking met dit jaar. Na het netwerkevent hebben we een Facebookgroep opgericht. We vertelden de eerstejaars dat ze steeds hun vragen via Facebook mochten stellen, of indien de vragen te persoonlijk waren via privébericht. Ik heb ondertussen al 1 privébericht gekregen en heb deze persoon goed kunnen helpen. Op de Facebookpagina delen we onze samenvattingen met de eerstejaars en ik denk dat ze ons daarvoor enorm dankbaar zijn. De eerstejaars hebben wat stress en we proberen hen hierdoor te helpen. Ik denk dat we tijdens de blok nog vaak privéberichten zullen krijgen, maar we staan steeds klaar voor onze eerstjaars. Mijn suggestie is om na de examens eens gezellig samen te komen en over onze resultaten te praten. Ik weetd at er waarschijnlijk een paar niet zullen afkomen, maar als we 1 iemand kunnen helpen (bijvoorbeeld door advies geven) is dit voor mij al voldoende.

Mevrouw Karine Smets

22

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

Hoofdstuk 6 Beschrijf een situatie waarin je iemand kritiek gaf. Omschrijf de omstandgheden: wie, waar, wanneer, wat ging eraan vooraf? Hoe formuleerde je de kritiek en hoe reageerde de ander hierop? Iedere week moet een duo een presentatie geven in Engels. Meestal is die wel goed, maar die ene keer was het echt slecht. Er was gestuntel, hun powerpoint werkte niet, ze wisten niet wat ze moesten zeggen en hun Engels was niet op zijn best. Nadien vroeg de lector ons wat we ervan vonden. Iedereen was stil, aangezien ze niet de eerste wilden zijn die kritiek hadden. De lector vroeg nogmaals onze mening en ik heb mijn hand in de lucht gestoken. Ik heb het duo op een vriendelijke manier proberen uit te leggen dat het niet zo goed was. Ze gingen akkoord en zeiden dat ze weinig tijd hadden gehad om het voor te bereiden. Kies een moment waarin je kritiek kreeg. Omschrijf de omstandgheden: wie, waar, wanneer, wat ging eraan vooraf? Hoe formuleerde de ander zijn kritiek en hoe reageerde jij hierop? Wat waren je gevoelens hierbij? Vorig jaar moest ik zorgen voor ons kampaandenken. Dit is normaal een tof klusje, je gaat gaan winkelen of bestelt iets online. Het enige waar je aan moet denken is het kampthema. Dit jaar werd ons kampthema wegens omstandigheden pas in juli beslist. Hierdoor kon ik het aandenken net op tijd bestellen. Het bedrijf had echter een technische storing en onze bestelling werd niet geregistreerd, hoewel we via mail te horen kregen dat alles in orde was. Het werd dus een kamp zonder kampaandenken en ik kreeg hiervoor de schuld. Onze hoofleider zei dat ik te laat besteld had en dat een bedrijf als deze zo’n fouten niet maakt. Hij beschuldigde me ervan dat ik het vergeten had en aan het liegen was. Ik wist niet wat gezegd, ik was sprakeloos en iedereen leek hem te geloven. Ik voelde me verraden en ben naar huis gegaan. De enige reden waarom ik nog steeds in de chiro zit, is omdat onze hoofdleider weg is.

Mevrouw Karine Smets

23

2013-2014


Lara Van de Velde

Communicatieve Vaardigheden

2 Com A2

“Een verzoek formuleren� Je kiest twee situaties uit de reeks. Reacties formuleren volgens het bejegeningsmodel. Formuleer in spreektaal, niet in schrijftaal. M.a.w. vermijd een gekunstelde reactie. Zeg niets wat je in het echt nooit zou zeggen maar probeer toch als basis het bejegeningsmodel te hanteren. Situatie 2: medewerker te laat Mijn reactie zou zijn: Ik vind het echt niet kunnen dat je steeds te laat bent. Ik heb ook een leven buiten deze werkgroep en kan het perfect combineren. Indien je niet zeker bent dat je op tijd kan komen, moet je wat vroeger opstaan. Reactie volgens bejegeningsmodel: Ik begrijp dat je het moeilijk hebt om deze werkgroep te combineren met het gezinsleven en ik begrijp dit. Misschien moet je proberen om vooraf wat te plannen want dit gaat niet meer. We vinden het niet kunnen dat je steeds te laat bent. Situatie 6: relatie Mijn reactie zou zijn: Zouden we niet in plaats van uitgaan een gezellige avond voor de televisie houden, zo zijn we samen en kan ik terwijl nog een beetje werken aan een belangrijke opdracht. Dan kunnen we nog eens gezellig bijpraten en volgende week eens uitgaan. Reactie volgens bejegeningsmodel: Ik weet dat je onze relatie belangrijk vindt, maar ik heb het gevoel dat ik voorlopig mijn werk moet voornemen. Ik zou graag vanavond bij je zijn, maar moet ondertussen werken aan een opdracht. Ik vind het even jammer als jou, want ik keek echt uit naar onze tijd samen. Misschien kunnen we eens op een andere datum uitgaan.

Mevrouw Karine Smets

24

2013-2014

Portfolio afgewerkt  
Portfolio afgewerkt  
Advertisement