Page 28

EN DAG PÅ JOBBET

Teknikfreak i labbrock TEXT: Annelie Drewsen Foto: Hans Alm

En robothund, ett paket potatismjöl och sju surfplattor. Plus en knytkonferens för 80 lärare. Det är några av bestånds­ delarna i en arbetsdag för Camilla Askebäck Diaz, lärare i matematik och NO och förstelärare i digitala verktyg på Södermalmsskolan.

K

lockan är halv nio och Camilla ­A skebäck Diaz ställer ifrån sig en robothund på skrivbordet i arbetsrummet på Södermalms­ skolan, hennes arbetsplats sedan i höstas. Förutom att undervisa i matematik och NO är hon förstelärare i ­digitala verktyg och leder den digitala ut­ vecklingsgruppen, som har funnits på skolan i några år. En del av uppdraget är att testa nya saker, som hunden. IT är hennes passion och hon ägnar hellre kvällen åt att bygga en robot än att se på teve. – Det är lite nördigt, men så får det vara. Nörd är det nya svarta. Hon ler stort och poängterar att det inte är tekniken i sig som är det viktiga. – Lärandet är det viktigaste uppdraget vi har i skolan, men jag tror att vi genom att höja elevernas digitala kompetens också kan öka deras kunskapsinhämtning.

Under våren genomför hennes arbetslag ett ämnesintegrerat arbete om framtidens Söder­ malm, där eleverna får designa smycken eller mobilskal som de skriver ut på en 3D-skrivare. – Den skriver ut med en tunn plaststråle, så det gäller att tänka till. Man ska heller inte utesluta rolighetsteorin som motivations­ höjare, säger Camilla Askebäck Diaz. Det verkar gälla även för henne själv. Hon gör det mesta med ett leende. Eleverna flockas kring henne i ljushallen där hon är rastvakt. Några flickor beundrar hennes naglar. – Du får göra sådana på mig också! Det är dags för dagens första lektion. ­Camilla Askebäck Diaz håller upp dörren medan eleverna tågar in. Några pojkar sät­ ter sig i soffan längst bak och börjar kasta en kudde på varandra. – Killar! ropar Camilla Askebäck Diaz från sin position vid dörren. Kudden faller ner på golvet och blir l­ iggande. >>

11.23

10.38

Som rastvakt hinner Camilla Askebäck Diaz prata med några av sina mentorselever.

28

LÄRA #3/2015

Strax ska Camilla Askebäck Diaz köra i gång frågesport med Kahoot. Matilda Claesson och Hanako Inger gör sig redo.

LÄRA Stockholm #3/2015  

Information och inspiration från utbildningsförvaltningen i Stockholms stad