__MAIN_TEXT__

Page 1

Opinto-ohjelma kevät ja kesä 2021


Lapuan kansalaisopisto Kulttuurikeskus Vanha Paukku Vanhan Paukun tie 1, 62100 Lapua Yhteiset sähköpostit: kansalaisopisto@lapua.fi, taidekoulu@lapua.fi www.lapua.fi/kansalaisopisto www.taidekoulu.net Facebook: www.facebook.com/lapuankansalaisopisto Instagram: @lapuankansalaisopisto Twitter: @LapuanK Opiston toimisto on avoinna arkisin klo 9.00-15.00. Henkilökunta Mari Takamaa, rehtori, puh. 044-438 4530, mari.takamaa@lapua.fi Seija Juntunen, opistosihteeri, puh. 044-438 4533, seija.juntunen@lapua.fi Pirita Nurmi, kurssisuunnittelija, puh. 044 438 4531, pirita.nurmi@lapua.fi Päätoimiset opettajat: Tuija Juppo, tekstiilityön aineiden opettaja, puh. 044-438 4539, tuija.juppo@lapua.fi Tiina Kangas-Bryan, kieltenopettaja, puh. 044-438 4537, tiina.kangas-bryan@lapua.fi Minna Rajala, taideaineiden opettaja, puh. 044-438 4538, minna.rajala@lapua.fi Minja Rantala, tanssin- ja liikunnan opettaja, puh. 044-4384547, minja.rantala@lapua.fi Mediapaja, hankkeet: Anna-Kaarina Perko, puh 044-438 4549, anna-kaarina.perko@lapua.fi Sirpa Lillvis, tilahuoltaja-vahtimestari Raimo Laurila, vahtimestari (infopiste) 044-438 4515, raimo.laurila@lapua.fi

Taitto: Pirita Nurmi Kannen kuva: Vilma Mäenpää, taidekoulu Muut kuvat: opiston arkisto, Canva, Pixabay,

Lukuvuoden aikataulu Kurssien alkamis- ja päättymisajat näkyvät kurssien kohdalla. Talviloma (toimisto suljettu) 1.3.-7.3.2021 Taidekoulun näyttely Patruunagalleriassa 8.-25.4.2021 Opiston kevättapahtuma 24.-25.4.2021


Kaikille kursseille ilmoittautuminen netissä: www.opistopalvelut.fi/lapua Mahdollinen peruutus on tehtävä 5 (viisi) päivää ennen kurssin alkua, jotta varasijoilla oleville ehditään tiedottaa. Mikäli peruutusta ei tehdä ajoissa, peritään 10 euron maksu. Peruuttamattomasta kurssista laskutetaan koko kurssimaksu. Ryhmää ei käynnistetä, jos ilmoittautuneita ei ole riittävästi. Kurssin alkamisesta ei ilmoiteta erikseen! Ainoastaan kurssin peruuntumisesta ilmoitetaan. Maksut Kurssista laskutetaan opinto-ohjelmassa ilmoitettu maksu. Lasku toimitetaan kevään kursseista kevätlukukauden aikana. Toivomme sinun tekevän e-laskusopimuksen verkkopankissasi Lapuan kaupungin kanssa. Lapuan kaupunki ja kansalaisopisto ovat ottaneet käyttöön perintätoimisto Intrumin sähköisen perintäliittymän. Kansalaisopisto siirtää 14 vuorokautta laskun eräpäivästä lukien erääntyneet laskut Intrumin hoidettavaksi. Erääntyneen laskun siirron jälkeen kansalaisopisto ei enää sovi asiakkaan kanssa laskun maksamiseen liittyvistä asioista, vaan asiakkaan tulee olla suoraan yhteydessä Intrumiin. Intrum hoitaa perintäprosessin kokonaisuudessaan. Kurssimaksujen palauttaminen ylivoimaisen esteen tilanteessa Ylivoimainen este (force majeure) tarkoittaa sellaista osapuolelle ilmaantunutta yllättävää ja ennalta arvaamatonta tapahtumaa, joka estää sopimuksenmukaisen suorituksen tekemisen. Ylivoimainen este on aina sen kohdanneelle sellainen tapahtuma, johon ei voi valmistautua. Ylivoimainen este voi olla esimerkiksi sota, kulkutauti, luonnonmullistus tai viranomaisen antama kielto tai määräys. Koronatilanne voi aiheuttaa edellä kuvatun kaltaisen force majeure -tilanteen. Koronapandemian aikana kansalaisopisto noudattaa terveysviranomaisten sekä AVI:n ohjeistuksia lähiopetuksen järjestämisessä. Mikäli lähiopetuksen toteuttamiseen tulee rajoituksia viranomaistaholta, voidaan opetus siirtää etäopetukseksi rehtorin päätöksellä. Opetuskertoja voidaan myös siirtää toteutettavaksi myöhempänä ajankohtana. Mikäli kurssi jatkuu etäopetuksena tai lähiopetus toteutetaan myöhempänä ajankohtana, ei kurssimaksun palautuksille ole perusteita. Mikäli kurssi ei ole siirrettävissä etäopetukseksi tai lähiopetusta ei voida toteuttaa myöhempänä ajankohtana, opiskelija voi hakea palautusta kurssimaksusta, jos koronatilanteen vuoksi kurssin tunneista jäi pitämättä puolet tai enemmän. Palautuksen suuruus on 50 % maksetusta kurssimaksusta. Minimipalautus on 10 e / kurssi. Järjestettävään etäopetukseen / korvaaviin kurssin osallistumiskertoihin osallistumatta oleminen ei ole peruste kurssimaksun palautukselle. Kurssimaksun palautusta varten opiskelijan on oltava yhteydessä kansalaisopiston toimistoon ja toimitettava tarvittavat pankkiyhteystiedot palautusta varten.


Lapuan taidekoulu Taidekoulussa voi opiskella kuvataidetta, käsitöitä, teatteri- tai tanssitaidetta. Opiskelu on opetussuunnitelman mukaista, tavoitteellista taidekasvatusta, jonka suoritettua saa päättötodistuksen. Lue lisää www.taidekoulu.net Liikunta- ja kulttuurisetelit Meillä käy Smartum Liikunta- ja kulttuurisetelit, Tyky -kuntosetelit, SmartumPay ja Epassi (Sportti- ja Kulttuuripassi). Maksa kurssimaksusi liikunta- tai kulttuuriseteleillä opiston toimistossa ennen kurssin alkua. Mobiilimaksuilla maksaminen on mahdollista ainoastaan henkilökohtaisesti opiston toimistossa. Ystävänkortti-toiminta® Ystävänkortin avulla kehitysvammaisen henkilön ystävä/tukihenkilö, pääsee maksutta kurssille. Lue lisää www.ystavankortti.fi/ystavankortti.html Vakuutukset Lapuan kaupunki on tapaturmavakuuttanut opiston opiskelijat. Maksupalvelutoiminta Opistolla on vahva kokemus koulutuspalvelujen tuottajana. Tarjoamme kursseja, luentoja ja koulutusta maksupalvelutoimintana kaupungin eri toimialoille sekä yrityksille ja yhteisöille. Kurssisuunnittelu toteutetaan tilaajan pyynnöstä toivomusten mukaan. Korona-ajan erityistoimenpiteitä Muutokset opetusjärjestelyihin ovat mahdollisia. Tiedotamme mahdollisista muutoksista kotisivuillamme, sosiaalisessa mediassa, opettajiemme kautta sekä tarvittaessa suoraan opiskelijoita sähköpostitse ja tekstiviestein. Juuri nyt on erityisen tärkeää, että yhteystietosi ovat ajan tasalla! Opettajasi ohjeistaa sinua turvallisessa opiskelussa. Muista kuitenkin seuraavat yleiset ohjeet: Lähiopetukseen ei saa tulla sairaana. Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita ota yhteyttä terveyskeskukseen. Suosittelemme maskin käyttöä yli 15-vuotiaille. Harkitse lähiopetukseen osallistumistasi, jos kuulut riskiryhmään. Jokainen opiskelija noudattaa omaa harkintaansa päättäessään osallistumisesta opetukseen.


MITEN ILMOITTAUDUN KANSALAISOPISTON KURSSEILLE? Hienoa! Olet päättänyt hakeutua kansalaisopiston kursseille! Avoimia kursseja voit selata tästä julkaisusta tai netistä osoitteesta: www.opistopalvelut.fi/lapua

Ilmoittaudu kurssille! Voit ilmoittautua soittamalla kansalaisopiston toimistoon tai netissä osoitteessa: www.opistopalvelut.fi/lapua Saavu kurssille! Vastaanota uusia tietoja ja taitoja. Innostu! Kerro kavereille, miten mahtavaa meillä on! Ilmoittaudu parille uudelle kurssille. Mikäli sinulla on liikunta- tai kulttuuriseteleitä, asioi niiden kanssa opiston toimistossa heti kurssin alettua. Lähetämme laskut kurssimaksuista jälkikäteen.


Kuvataiteet 110301 Luontokuvaus Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Benjam Pöntinen, 24 t, 35 € 9.1.–20.3.2021, La 9.00–12.00 Tule tutustumaan luontovalokuvauksen saloihin alan konkarin Benjam Pöntisen ohjaamana. Käymme läpi teoriaa ja käytäntöä. Kokoontumiset ovat: 9.1. luontokuvausluento, 23.1. kuvausta maastossa, 6.2. kuvankäsittely, 20.2. kuvausta maastossa, 6.3. kuvankäsittely, 20.3. kuvausta maastossa.

110303 Valokuvauksen luovat tekniikat Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Antti Hintsa, 13 t, 23 € 23.–24.1.2021, La 10.00–15.30, Su 10.00–15.30 Työpaja on tekemispainotteinen. Valokuvaa tutkitaan kokeilemalla erilaisia luovia tekniikoita. Kurssi sopii inspiraatioksi omaan tekemiseen ja uusien ideoiden etsimiseen. Kokeilemme mm. vaseliinisuotimia, geelialaseja, peilejä, pieniä lavasteita, filttereitä yms. Rakennamme ja kehitämme viikonlopun aikana kuvia ja kuvasarjoja uusien visuaalisten ideoiden kautta. Kurssilla tarvitaan kamera, mutta kännykkä käy tähän tarkoitukseen. Aiempaa kokemusta työpajan teemoista ei tarvita, kiinnostus aiheeseen riittää.

110304 Hyvä valokuva Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Antti Hintsa, 27 t, 35 € 5.–13.6.2021, La 10.00–15.30, Su 10.00–15.30 Kurssilla pohditaan hyvän kuvan kriteereitä. Millaista kuvaa me pidämme hyvänä? Mikä vaikuttaa käsityksiimme hyvästä ja miten määrittyy huono tai ruma kuva? Kurssin aikana tutustutaan teknisiin seikkoihin, joita on usein pidetty hyvän kuvan määreenä kuten sommitelu, valo ja varjo, rajaus ja niihin kulttuurisiin seikkoihin, joiden kautta hyvä kuva määrittyy. Kurssi ei ole opastus hyvien kuvien tekemiseen vaan ennemmin tarjoaa välineitä visuaaliseen ajatteluun ja oman kuvan kehittämiseen. Kurssilla tarvitaan muistiinpanovalineet ja kamera (Kännykkä käy kamerana oikein hyvin).

110306 Valokuvauksen perusteet Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Makasiinin kokoustila Antti Hintsa, 15 t, 30 € 7.–28.4.2021, Ke 17.00–20.00 Kurssilla opit valokuvaamisen perusteita. Osallistujat tutustuvat: kameran toimintaan, mitkä asiat vaikuttavat valotukseen, valkotasapaino, syväterävyys, polttoväli ja tarkentaminen. Lisäksi perehdymme kuvaustehtävien kautta sommitteluun, valon hallintaan ja luoviin tekniikoihin. Kursille suositellaan mukaan omaa kameraa. 110329 Valokuvauksen jatkokurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Antti Hintsa, 18 t, 30 € 4.2.–4.3.2021, To 17.00–20.00 Kurssi on suunnattu Valokuvauksen perusteet -kurssin käynneille tai jo harrastuksessaan pitkälle edenneille. Kurssilla syvennetään Valokuvauksen perusteiden teemoja: valkotasapainoa, valotuksen merkityksen ymmärtämistä kuvassa, kurssilla käydään läpi valokuvan perussäädöt Ligthroom-kuvankäsittelyohjelmassa sekä opetellaan ottamaan hyvä henkilökuva. Jos aihealueet ovat sinulle ennestään tuttuja, voit liittyä rohkeasti mukaan kurssille vaikka et olisi käynyt valokuvan perusteet -kurssia.


Kuvataiteet 110312 Vedic art -peruskurssi Lyijylankaosaston alakerta (Lyijäri) Minna Rajala, 36 t, 140 € 6.2.–14.3.2021, La 11.00–17.00, Su 11.00–17.00 Vedic Art on prosessikeskeinen taidemenetelmä luovuuden ja tietoisuuden kehittämiseen. Peruskurssilla tutustutaan kokemuksellisesti, piirtäen ja maalaten Vedic Art:in 17 prinsiippiin. Kurssin harjoituksissa kuvan tekeminen etenee omalla painollaan ilman opettajan analyyseja, arvioita tai stressiä. Menetelmän avulla jokainen voi löytää itsestään taiteilijan, sillä se ohjaa hakemaan tarvittavan tiedon omasta itsestä intuition avulla. Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa taidekoulutusta tai kokemusta kuvan tekemistä. Kurssi toteutuu oppilaan mahdollisuuksien mukaan joko lähi- tai etäopiskeluna kolmen viikonlopun aikana. Kurssilla käytetään omia maalausmateriaaleja ja välineitä (ei öljyvärejä). Etäopiskelu edellyttää, että kurssilaisella on sitä varten käytössä oma täysin häiriötön tila sekä kommunikaatioon laite, jossa on kamera.

110313 Maalaus, kevät Lyijylankaosaston alakerta (Lyijäri) Minna Rajala, 40 t, 46 € 13.1.–12.5.2021, Ke 18.30–21.00 Kurssi kaikille maalareille, myös aloittelijoille maalaatpa mallista tai ilman. Syvenny vapaavalintaiseen projektiin, jossa kehität omaa kuvailmaisua yksilöllisessä ohjauksessa. Harjoitusten avulla mahdollisuus kerrata kuvailmaisun perusteita ja kokeilla erilaisia maalausmateriaaleja ja -tekniikoita mm. kollaasitekniikkaa ja monotypiaa, eli maalauksellista grafiikkaa. Mukaan omat materiaalit ja tarvikkeet. 12 kokoontumista kahdessa jaksossa klo 18.30-21.00. 13.1.-10.2. sekä 24.3.-12.5.

110310 Luovan piirtämisen työpaja Lyijylankaosaston alakerta (Lyijäri) Antti Hintsa, 15 t, 30 € 17.2.–17.3.2021, Ke 18.00–21.00 Tule löytämään uutta ja nauttimaan piirtämisestä! Työpaja on luonteeltaan rento ja tekemispainotteinen. Pienien harjoitustehtävien kautta kurssilaiset tutustuvat erilaisiin piirustusvälineisiin ja tapoihin tehdä viivaa lyijykynästä katutaiteen keinoihin. Kurssilla toteutetaan mm. Betty Edwardsin ja Lynda Barryn piirrustusharjoituksia.

110322 Kokeileva kuvataide, kevät Lyijylankaosaston alakerta (Lyijäri) Vaula Sippola, 56 t, 52 € 23.1.–18.4.2021, La 11.00–16.45, Su 11.00–16.45 Tällä kurssilla sinun ei tarvitse osata - riittää, että sinulla on intoa maalata. Maalataan isoille pohjille akryylivärein ja etsitään omaa käsialaa. Emme käytä valokuvia tai muita kuvia mallina. Kurssiin sisältyy näyttelytoimintaan valmistautuminen ja näyttelyn ripustus viimeisellä kerralla. Soveltuu maalaamisen perusteet ja väriopin hallitseville. Mukaan omat tarvikkeet ja materiaalit. Ensimmäisellä kerralla mahdollisuus ostaa isoja pohjia. Kokoontumiset la ja su: 23.-24.1., 13.-14.2., 20.-21.3., 17.-18.4.

Ilmoittaudu kurssille: www.opistopalvelut.fi/lapua


Kuvataiteet 110309 Kalligrafiaa - Ihastuttava Italic Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Jenni Lähtinen, 8 t, 18 € 19.–20.3.2021, Pe 17.30–20.30, La 12.00–15.00 Kauniisti kirjoittamisen taidekurssilla opetellaan kursiivia kirjasinlajia. Harjoitellaan tasapäisellä terällä Italicin perusmuodot, isot ja pienet kirjaimet. Sovelletaan opittua kirjoittamalla esim. jokin mukanasi tuoma runo tai aforismeja. Tarvikelista on netissä ilmoittautumissivulla.

110317 Lasitaide, viikonloppukurssi Keskuskoulu, sisäänkäynti C-ovesta Teija Takala, 36 t, 40 € 17.4.–16.5.2021, La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 Tehdään tasolasiteoksia, tiffanylamppuja, lautasia, mosaiikkeja, koruja ym. oman valinnan mukaan. Materiaalit voi ostaa opettajalta ja työkalut ovat lainattavissa. Sulatustöistä peritään polttomaksu tehtyjen töiden määrän mukaan. Kurssi soveltuu vasta-alkajille ja pidempään harrastaneille.Kokoontumiset: 17.-18.4., 24.-25.4. ja 15.-16.5.

110328 Kuvataideillat Kauhajärvellä, kevät Kauhajärven koulu Minna Rajala, 20 t, 30 € 22.1.–23.4.2021, Pe 17.00–20.00 Työpajassa piirretään ja maalataan leikkimielisellä otteella maisemaa, ihmistä, eläimiä, asetelmaa tai abstrakteja kuvia oman kiinnostuksen mukaan. Mahdollisuus kokeilla myös eri materiaaleja ja tekniikoita. Materiaalimaksu opettajalle käytön mukaan. Tuo mukanasi myös omia materiaaleja ja välineitä. Kurssi soveltuu myös nuorille. Viisi kokoontumista n. kolmen viikon välein: 22.1., 12.2.,12.3., 9.4., 23.4. klo 17.00-20.00.

110323 Grafiikka, viikonloppu Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Pirkko Ogawa, 16 t, 30 € 27.–28.3.2021, La 10.00–17.00, Su 10.00–17.00 Perehdytään käytännössä perinteisiin ja uusiin syväpainografiikan menetelmiin. Painolevyinä metalli, erilaiset levymateriaalit, paperi jne. Soveltuu vasta-alkajille ja kokeneemmille grafiikan tekijöille. Mukaan luonnosteluvälineet: paperia ja kyniä, esiliina tai muu suojavaate, kumihansikkaita ja hengityssuoja. Materiaalit opettajalta. Materiaalikulu käytön mukaan, n. 10 € sisältää värit, liuottimet ja välineistön käytön sekä laatan ja painopaperia.

110324 Grafiikan kesäkurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Pirkko Ogawa, 28 t, 35 € 14.–17.6.2021, Ma 10.00–16.00, Ti 10.00–16.00, Ke 10.00–16.00, To 10.00–16.00 Kurssilla tutustutaan grafiikan eri menetelmiin omavalintaisten aiheiden kautta. Kurssi sopii vasta-alkajille ja pidempään grafiikkaa tehneille. Mukaan luonnosteluvälineet: paperia ja kyniä, esiliina tai muu suojavaate, kumihansikkaita ja hengityssuoja. Materiaaleja voi ostaa opettajalta. Materiaalikulu käytön mukaan, n. 10 € sisältää värit, liuottimet ja välineistön käytön sekä laatan ja painopaperia.


Kuvataiteet

110333 Muotoja valusavella tai käsinrakentamalla Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Auli-Maija Luoma, 20 t, 30 € 23.1.–6.2.2021, La 10.00–15.45, Su 11.00–15.45 Nyt on mahdollisuus kokeilla valusavitöiden tekemistä valmiisiin muotteihin. Työvaiheiden välissä ehtii muotoilla myös kiinteää savea. Viikonloppuna valmistetaan esineet ja kahden viikon kuluttua kokoonnutaan lasittamaan raakapoltetut työt. Materiaalimaksu suoraan opettajalle käytön mukaan, 30 - 40 € maksetaan käteisellä. Kurssipäivät: 23.-24.1. ja 6.2.

110334 Savesta keramiikaksi, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Auli-Maija Luoma, 52 t, 46 € 13.1.–21.4.2021, Ke 18.00–21.00 Kurssilla muotoillaan savesta erilaisilla käsinraken-tamismenetelmillä käyttö- ja koristeesineitä oman kiinnostuksen mukaan sekä yhdessä ideoiden. Mahdollisuus kokeilla dreijausta. Raakapolton jälkeen työt lasitetaan. Sopii aloittelijoille sekä jo aiemmin harrastaneille. Savi- ja lasitemaksu kulutuk-sen mukaan opettajalle. Polttomaksu sisältyy kurssi-maksuun.

110382 Iloa kuvan tekemisestä Opintoseteliavustus, Palvelukoti Jokilintu Minna Rajala, 26 t, 40 € 18.1.–26.4.2021, Ma 14.00–15.30 Tehdään kuvia piirtäen ja maalaten leikkimielisellä otteella inspiraationa mallit ja omat ideat. Ammennetaan luovasta tekemisestä iloa arkeen. Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti tehostetun palveluasumisen yksikköjen asukkaille. Materiaalit sisältyvät kurssin hintaan.

110320 Chado, japanilaisen teetaiteen peruskurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kieliluokka Minna Rajala, 26 t, 35 € 19.1.–27.4.2021, Ti 19.30–21.00 Chado, perinteinen japanilainen teetaide on ihmisten kohtaamista ja vuorovaikutusta, teen nauttimista yhdessä teetilaisuudessa. Peruskurssilla harjoitellaan käytönnössä alusta alkaen matcha-teenvalmistamista ja nauttimista perinteiseen tapaan omaksuen taidemuodon periaatteita: harmonia, kunnioitus, puhtaus ja tyyneys. Samalla opitaan tapakulttuuria ja taidemuodon kauneuskäsityksiä. Kurssi toteutuu opiskelijan mahdollisuuksien mukaan joko lähitai etäopiskeluna. Lähiopetuksessa materiaalimaksu 25 € sisältää teen ja opettajan teevälineistön käytön, etäopiskelija hankkii ja kustantaa ne itse. Välttämättömät tarvikkeet ja tee maksavat n. 80 €. Opettaja lähettää osallistujille kurssi-infon mukana tarvittaessa ohjeita myös välineiden hankintaan. Etäopiskelu edellyttää, että kurssilaisella on sitä varten käytössä oma täysin häiriötön tila sekä kommunikaatioon laite, jossa on kamera. Lisätietoja teetaiteesta: www.urasenke-finland.org/chado.shtml

Seuraa meitä somessa #lapuankansalaisopisto


Muotoilu, käden taidot

110402 Tuohitöiden jatkokurssi Jokilaakso, Sauru Jaana Öljymäki, 18 t, 30 € 23.–25.4.2021, Pe 17.00–21.00, La 9.15–15.00, Su 10.00–15.00 Kurssilla valmistamme, eri tekniikoilla erilaisia pientuotteita tuohesta esimerkiksi koppia ja koreja, rasioita ja koruja. Opettelemme tarvittaessa myös tuohitöiden alkuvalmisteluja. Et tarvitse aikaisempaa kokemusta. Opettajalta on mahdollisuus ostaa kurssilla käytettävä tuohimateriaali. Mukaan puukko, mattoveitsi, sakset, metalliviivain sekä noin 30 kpl pyykkipoikia/verhonipsuja.

110408 Opi kehräämään Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Sini Sillanpää, 16 t, 30 € 20.–21.2.2021, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Millaista lankaa sinä saat aikaiseksi? Kurssilla opitaan alusta lähtien villan karstaus, kehruun salat ja kokeillaan miten kuidusta tulee lankaa. Opit myös rukilla kehruun ja värttinällä kehruun erot. Opiskelijoille lähetetään erillinen info-kirje ennen kurssin alkua.

110409 Kesäinen kukkakranssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Aliisa Kiviniemi, 20 t, 30 € 19.–21.3.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Kranssi toteutetaan silkkikukilla ja Powertex kankaankovetusaineella. Kukat liimautuvat kankaankovetusaineella kranssipohjaan. Powertex kovetusainetta on saatavilla yhdeksää eri väriä,mutta kranssista tulee yksivärinen. Se on säänkestävä ja kranssin voi sijoittaa myös ulos. Sisätiloihin tulevaa kranssia voi halutessaan jatkokäsitellä maalaamalla sitä akryylimaaleilla. Kurssilla käytettävän materiaalin kurssilainen hankkii itse. Kukkakranssi on kodin ja puutarhan katseenvangitsija. Osallistujille lähetetään tietoa tarvittavista meteriaaleista.

110410 Sisustusideoita betonista kotiin ja puutarhaan Jokilaakso, Sauru Niina Hallila, 8 t, 18 € 12.–13.3.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–13.00 Tule kurssille valmistamaan betonista näyttäviä sisustustuotteita niin sisälle kotiin, kuin puutarhaan katseenvangitsijaksi. Kurssilla voit valmistaa esim. näyttäviä lyhtyjä, betonisia laivoja, taloja, ovistoppareita, jakkaroita tai vaikkapa ruukkuja. Materiaalilista lähetetään opiskelijoille.

110411 Kokeilevaa värjäystä Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Riikka Kipponen, 20 t, 30 € 9.–11.4.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Tällä kurssilla tutustuaan erilaisiin helppoihin, hauskoihin ja yllätyksellisiin, myös kotona onnistuviin, kankaiden ja lankojen värjäys- ja kuviointimenetelmiin. Kurssilla tehdään lankojen ja kankaiden purkkivärjäystä sekä kasveilla että rektiiviväreillä, ruostevärjäystä kankaalle, villalankojen värjäystä Kool-Aid-juomajauheilla sekä kokeillaan vehnäjauho-vesibatiikkia kankaan kuviointimenetelmänä. Osa tekniikoista vaatii valmistuakseen jatkokäsittelyn ja huuhtelun vielä kotona värin vaikutusajan pituuden vuoksi. Ei vaadi aiempaa värjäyskokemusta.


Muotoilu, käden taidot 110412 Pääsiäismunien ja virpojen koristelua Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Satu Ojala, 8 t, 18 € 14.3.2021, Su 10.00–16.30 Koristelemme kanan- ja hanhenmunia pisanka vahatekniikalla. Opit munien tyhjentämisen ja pesemisen. Kuvioita teemme vahalla käyttäen nuppineulaa ja kistkaa, jonka jälkeen kastamme munan pigmenttiliemeen. Koristelemme myös virpomisvitsat. Teemme kreppipaperista kukkia ym. Tarkempi tarvikelista lähetetään osallistujille.

110413 Nypläyksen alkeet Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Sara Pellinen, 20 t, 30 € 29.–31.1.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Oletko aina halunnut kokeilla nypläystä? Nyt siihen on loistava tilaisuus! Nypläyksen alkeissa aloitetaan ihan alusta, et tarvitse mukaan kuin innostuneen mielen ja halun oppia. Jos omistat jo nypläys-tarvikkeita, mutta et tiedä mitä niillä tekisi, ota ne mukaan ja tule löytämään tarvikkeille tarkoitus. Voit aloittaa myös opistolta lainatuilla tyynyillä ja nypylöillä.

110416 Nahkatyöt, jatko Jokilaakso, Sauru Maija Airevuo, 36 t, 40 € 20.1.–21.4.2021, Ke 18.00–20.15 Tule harjoittelemaan haastavampia nahkatöiden tekniikoita, kuten esim. kuviointia. Jatkokurssin töiksi sopivat esim. käsin kuvioidut vyöt, laukut, sandaalit, koiranpanta ja/tai hihna, erilaiset sisustusesineet, nahkakupit ym.Tarvittavat työkalut saat lainaksi opettajalta. Kurssilla työstämme pääasiassa paksumpaa 2,5-4,5 mm kasviparkittua valjasnahkaa. Materiaalit voit ostaa käytön mukaan opettajalta tai hankkia itse. Apua työvälineiden sekä materiaalien hankintaan saat opettajalta.

110418 Nahkatyöt viikonloppu, kevät HUOM! Kokoontumispäivä on vaihtunut!, Jokilaakso, Sauru Maija Airevuo, 16 t, 30 € 8.–9.5.2021, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Tule tutustumaan nahan työstämiseen. Aikaisempaa kokemusta ei vaadita. Voit valmistaa esim. vyön, rannekoruja, koiranpannan tai hihnan. Työstämme pääasiassa paksumpaa 2,54,5 mm kasviparkittua valjasnahkaa. Tarvittavat työkalut saat lainaksi opettajalta. Materiaalit voit ostaa käytön mukaan opettajalta. Mikäli innostut nahkatöistä, autan välineiden sekä materiaalien hankinnassa!

110419 Risuista kaunista puutarhaan Haapakosken nuorisoseura Kaisa Merkku-Huhdankoski, 6 t, 18 € 13.3.2021, La 10.00–15.00 Risukurssilla voit valmistaa oman valintasi mukaan koivunrisuista esim. linnun, kartion tai kransseja. Tuo mukanasi runsaasti tuoretta ja taipuisaa koivunrisua. Isot työt vaativat paljon materiaalia. Lisäksi tarvitset pinnoittamatonta puolalankaa, oksasakset ja työkäsineet. Malleja voit katsella ennakkoon kirjoista esim. Tarja Heikkilä: Kaunista koivunrisusta tai Risuja ja rautalankaa. Opettajalta voit ostaa linnun jalkaosat (3,50 €), puolalankaa 2,50 €/rll ja kanaverkkoa 1 €/m.


Muut taide- ja taitoaineet 119803 Väriä luonnosta, kasvivärjäyskurssi Jyvälä Johanna Pihlajaviita, 17 t, 30 € 1.6.–11.7.2021, Ti 18.00–18.45, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Tutustutaan kasvivärjäykseen ja värjätään neuleja kudontalankoja tulevia erilaisia töitä varten. Info ti 1.6. Tiistenjoen kudontatilassa klo 18.0018.45. Kurssi on la-su 10.-11.7. klo 10-16.30 Tiistenjoen seurakuntatalon saunarannassa. Kurssi ei sisälly opintopassiin.

119804 Altered book - muunneltu kirja Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Eija Pöyry, 20 t, 30 € 15.–17.1.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Altered book eli muunneltu kirja on työskentelymuoto, jossa kirja muutetaan alkuperäisestä muodosta tai sisällöstä muuksi. Muunnamme tarpeettoman sidotun kirjan kannet ja sivut oman näkemyksen mukaiseksi yksilölliseksi kirjaksi. Käytämme kierrätysmateriaaleja, pakkauspapereita, servettejä, tapettijämiä, pitsejä, liinoja kuvia lehdistä, kortteja, vanhoja valokuvia, nappeja, neppareita ym. Sivut käsitellään gesson ja/tai värien (vesi-, guassi- tai akryylivärien) avulla pinnoiksi, joille voi kirjoittaa, liimata, ommella, kirjoa, piirtää tai maalata kuvitusta. Kirjaan voi lisätä taskuja ja lokeroita.

119809 Käsin tehtyä saippuaa, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Terhi Kaarento, 4 t, 12 € 22.2.2021, Ma 17.00–20.00 Tule tekemään uniikkeja palasaippuoita kylmämenetelmällä luonnon raaka-aineista: kahvi, hunaja, mehiläisvaha, himalaja/merisuola, sokeri, tärkkelys, erilaiset mausteet, savi, suklaa, sitruuna. Tuoksuina käytämme eteerisiä öljyjä ja tuoksuöljyjä. Voi tehdä myös täysin tuoksutonta saippuaa. Kookosrasvan lisäksi käytämme erittäin kosteuttavaa karitevoita. Itsetehty saippua on täysin ekologinen, ei sisällä

säilöntäaineita ja eikä mikromuovia. Siitä ei jää myöskään muovia jätteeksi. Saippuan raakaaineet voit ostaa opettajalta 25 euron hintaan. Valmista saippuaa tulee muostista riippuen noin 10-12 kpl / muotti. Saippuaa tehdään kaksi muottia / hlö. Kurssin alaikäraja 16 v.

119807 Käsin tehty palashampoo Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Terhi Kaarento, 5 t, 12 € 15.3.2021, Ma 17.00–20.45

119810 Käsin tehty palashampoo, lisäkurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Terhi Kaarento, 5 t, 12,00 € 12.4.2021, Ma 17.00–20.45 Tule tekemään eri hiustyypeille sopivaan palashampoota kylmämenetelmällä luonnon raaka-aineista: merisuola, olut, kahvi, kananmuna, tea tree-öljy, hunaja, kaneli. Oliiviöljyn lisäksi käytämme erittäin kosteuttavaa avokadoöljyä. Palashampoo on mieto pesevä aines joten sen vaahto on hellävarainen ja kosteuttava hiuspohjalle, se ryhditää hiuksia ja tekee ne ilmaviksi ja kiiltäviksi. Itsetehty palashampoo on täysin ekologinen, ei sisällä säilöntäaineita ja eikä mikromuovia. Siitä ei jää myöskään muovia jätteeksi. Saippuan raakaaineet voit ostaa opettajalta 34 euron hintaan. Valmista saippuaa tulee muostist riippuen noin 10-12 kpl / muotti. Saippuaa tehdään kaksi muottia / hlö. Kurssin alaikäraja 16 v.


Tekstiilityö ja kudonta 118612 Kesävaatteita ommellen Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Tuija Juppo, 20 t, 30 € 16.–18.4.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Istutko ensi kesänä uudessa kukkamekossa Pariisin kahviloissa vai hulmuavatko helmasi Lapuanjoen rannalla? Vai haluatko vain kasan käyttövaatteita kesäksi? Tällä kurssilla pistetään koneet surisemaan ja ommellaan kasapäin kaikkea. Nyt nekin mukaan, jotka eivät vielä ole löytäneet sisäistä ompelijaansa.

118614 Ompelulanit, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Tuija Juppo, 4 t, 12 € 21.–23.5.2021, Pe 17.00–22.00, La 10.00–22.00, Su 10.00–18.00 Ompelulaneilla urakoidaan omia ompeluita mukavassa ompeluseurassa viihtyen sekä toisia tukien ja auttaen. Ompeluaikaa, -rauhaa sekä leikkuutilaa riittää, yhteisessä käytössä opiston työvälineet, saumurit ja ompelukoneet. Voit toki tuoda myös omat koneesi laneihin. Ompelulanit auki pe 17-22, la 10-22 ja su 10-18. Rohkeasti mukaan niin aloittelevat lanittajat kuin lanikonkarit. Tarjoamme tilat, koneet, työvälineet. Tällä kurssilla ei ole opetusta.

118605 Eläinaiheita mohairturkiksesta Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Sirpa Ala-Louko, 20 t, 30 € 12.–14.2.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Valmistetaan mohairturkiksesta erilaisia eläinhahmoja esim. kettu, elefantti, pupu, nalle, rotta. Eläimen koko n.20cm. Hahmot ommellaan käsin ja täytetään vanulla, jäsenet kiinnitetään pahvi nivelin ja sille laitetaan lasisilmät. Voit halutessasi tehdä myös perinteisen vanhanajan nallen. Mukaan kurssille ompelutarvikkeet, vanua, ja puulastua jos teet periteisen nallen. Opettajalta voit ostaa turkikset ja kaavoja.

118616 Tilkkutyö viikonloppu, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Katri Jokinen, 20 t, 30 € 22.–24.1.2021, Pe 18.00–21.00, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Ommellaan yhden viikonlopun aikana tilkkutyö oman valinnan mukaan. Voit suunnitella ja ommella esim. kaitaliinan, seinävaatteen, kassin, palloja, neulatyynyjä, patalappuja tai aloittaa isomman työn, jota jatkat itsenäisesti kotona. Kankaiden tulisi olla pestyjä ja keskenään samanvahvuisia puuvillakankaita.

118637 Kudontaa kesällä Jokilaakso, Sööstetti Johanna Pihlajaviita, 28 t, 35 € 31.5.–1.7.2021, Ma 18.00–21.00, To 18.00–21.00 Oletko aina haaveillut yhdistelmästä kesä, kangaspuut ja uudet räsymatot? Tällä kurssilla opit rakentamaan kankaan ja kutomaan, aikaisempia kudontaharjoituksia ei siis tarvita! Voit kutoa mattoja, kaitaliinoja, lasten kantoliinoja ja muita pieniä tekstiilejä. Kokoontumiset: 31.5, 3.6., 7.6., 10.6., 14.6., 21.6. ja 1.7. Kurssi ei sisälly opintopassiin.


Tekstiilityö ja kudonta 118619 Makramee, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Tuija Juppo, 16 t, 30 € 26.–28.3.2021, Pe 18.00–21.00, La 11.00–16.00, Su 11.00–16.00 Makramee-solmeilussa käytetään monenlaisia solmuja, joita vaihtelemalla työn ulkonäöstä saadaan koristeellinen. Makramee-tekniikan avulla voidaan tehdä mm. koruja, avaimenperiä, vöitä ja koristetekstiilejä esim. amppeleita ja seinäkoristeita. Tällä kurssilla aloitamme aivan alusta. Käymme läpi erilaisia solmuja ja valmistamme niiden avulla erilaisia makramee töitä. Osallistujille lähetetään erikseen tietoa tarvittavista materiaaleista.

Ihana islantilaisneule Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Tuija Juppo, 16 t, 30 € 20.1.–17.3.2021, Ke 18.00–20.15, Ke 16.00–16.45 Haaveiletko suositusta islantilais- tai norjalaisneuleesta, mutta et uskalla itse aloittaa? Tällä kurssilla opit neuleen tekemisen alusta alkaen melkein kädestä pitäen. Voit tulla kurssille, vaikka edellisestä neulontakerrasta olisi jo aikaa. Voit osallistua kurssille joko paikan päällä tai liittyä tunnille mukaan etäyhteydellä. Joka toinen viikko opettaja tarjoaa mahdollisuuden Google Meet -tapaamiseen, jossa voit kysyä neuvoja työn etenemiseksi. Ensimmäinen lähitapaaminen, johon voit myös liittyä etäyhteydellä, on ke 20.1. klo 18.00-20.15. Ensimmäinen Google Meet -tapaaminen on ke 27.1. klo 16-16.45. Lähitapaamiset 20.1., 3.2., 17.2. ja 17.3. Meet tapaamiset 27.1., 10.2., 24.2. ja 10.3.

Ilmoittaudu kurssille: www.opistopalvelut.fi/lapua


Tekninen työ 118704 Taonta Suomen Hiomopalvelu Timo Antelo, 16 t, 30 € 15.–16.5.2021, La 10.00–16.30, Su 10.00–16.30 Tule kokeilemaan taontaa oikealla nestekaasuahjolla. Viikonlopun aikana ehdit valmistaa esimerkiksi puukonterän, hiilihankoja tai makkaratikkuja. Opettaja perii työkaluista 20 euron käyttömaksun, joka maksetaan käteisellä kurssin aluksi. Ilmoittautuminen viimeistään 22.4. mennessä. Opettaja on yhteydessä ennen kurssin alkua materiaalin hankintaa varten. Materiaalikustannus ei sisälly kurssimaksuun.

118727 Entisöinnin laiskanläksy Jokilaakso, Sauru Maria Lehtimäki, 20 t, 30 € 27.4.–25.5.2021, Ti 18.00–21.00 Tällä kurssilla voi saattaa loppuun lukuvuoden aikana aloitettuja ja kesken jääneitä töitä. HUOM! Kokoontumiset: tiistaisin (27.4., 4.5., 11.5., 18.5 ja 25.5.) Kurssi ei sisälly opintopassiin.

Puutarhatalous 710305 Laatikkoviljely Marko Ahola, 3 t, 12 € 19.5.2021, Ke 18.00–20.15 Laatikkoviljely säästää selkää ja se ei vaadi suurta tilaa kotipuutarhassa tai palstalla. Laatikkoviljelyn puutarhakurssilla käymme läpi mm. laatikkoviljelmän perustaminen, laatikkoon sopivat kasvit, lannoitukset, kasvinsuojelun, kastelun, peittämisen jne. Käytännöllinen kurssi, jossa kasataan kasvatuslaatikko ja kylvetään eri kasvien siemenet. Jos kurssille ilmoittautuvalla on sopiva paikka tarjota, voimme kokoontua siellä. Ota mukaan muistiinpanovälineet, valpas mieli ja pukeudu sään mukaan.

710301 Kotipihan istutusryhmien suunnittelu Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Raija Talvitie, 15 t, 30 € 12.–14.3.2021, Pe 18.00–20.15, La 10.00–15.00, Su 10.00–15.00 Suunnitellaan puutarhan istutusryhmä, oleskelutila, vesiaiheen ympäristö tms.

710304 Omenapuun leikkaus Marko Ahola, 3 t, 12 € 21.4.2021, Ke 18.00–20.15 Tule ja opettele omenapuun leikkausta yhdessä opettajan opastuksella. Käymme läpi omenapuun leikkauksen luonnossa joko kurssilaisen kotipuutarhassa tai opettajan valitsemassa paikassa. Kurssilla saat käytänön vinkkejä ja neuvoja omenapuun hoidosta. Ota mukaasi hyvä mieli, puutarhasakset ja pukeudu sään mukaan.


Pätevöittäviä koulutuksia Kotitalous

Terveys- ja hyvinvointi

810102 Hygieniapassikoulutus, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Satu Mannila, 8 t, 55 € 27.3.2021, La 9.00–16.00 Hygieniapassikoulutus sisältää mikrobiologiaa, hygieenisiä työtapoja, puhtaanapitoa, omavalvontaan liittyviä asioita ja lainsäädäntöä. Suoritettuasi loppukokeen hyväksytysti saat hygieniapassitodistuksen. Todistus sisältyy kurssin hintaan. Ota mukaan kuvallinen henkilökortti. Kurssi ei sisälly opintopassiin.

610114 Ensiapu 2 Lukio Kristiina Vanha-Viitakoski, 16 t, 50 € 2.–23.2.2021, Ti 18.00–21.00 EA 2 ® (16 t) on ensiavun kertaus- ja jatkokurssi EA 1 ® suorittaneille. Kurssin tavoitteena on oppia ensiavun aloittaminen tavallisimmissa sairausja onnettomuustilanteissa sekä haasteellisimmissa ensiapua vaativissa tilanteissa. Todistuksen voi saada, jos EA 1 ® todistus on vielä voimassa. Ensiapukurssien todistukset ovat voimassa kolme vuotta. Kurssimaksu sisältää kortin. Kurssi ei sisälly opintopassiin.

Historia

Sanataide

130120 Sukututkimuksen starttikurssi Lukio Elina Järvi, 30 t, 40 € 1.2.–19.4.2021, Ma 17.00–19.30 Onko suvussasi piikoja, renkiä, merimiehiä tai sotilaita? Pitävätkö sukusi tarinat paikkansa? Kuka on vanhassa valokuvassa? Mistä sukunimesi tulee? Haluatko selvittää esivanhempiesi elämänvaihteet? Tällä kurssilla voit aloittaa sukusi tutkimisen. Perehdyt erilaisiin aineistoihin ja saat neuvoja sukutietojen keräämisestä. Tutustut kirkonkirjoihin, henkikirjoihin ja vanhoihin sanomalehtiin. Opettelet lukemaan vanhoja käsialoja. Opit löytämään tietoja internetistä. Saat myös opastusta tietojen tallentamiseen ja säilyttämiseen.

110603 Luovan kirjoittamisen intensiiviviikonloppu Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Antti Hintsa, 13 t, 23 € 15.–16.5.2021, La 10.00–15.30, Su 10.00–15.30 Tämä matalankynnyksen työpaja sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Sen aikana keskitytään lukuisiin erilaisiin luovan kirjoittamisen harjoituksiin ja tehtäviin. Kurssilla ei niinkään työstetä valmiita tekstejä vaan keskitytään ideoimaan ja luomaan uusia tarinoista. Kurssi on hauska ja intensiivinen kokemus niille, jotka haluavat purkaa kirjoitusjumeja, käynnistää kirjoitusharrastuksen uudelleen, hylätä sisäisen kriitikon tai tulla etsimään itselleen uusia tarinaideoita ja kirjoitusmetodeja. Harjoitusten kautta hyödynnämme muistoja, mielikuvitus ja etsimme omaa ääntämme kirjoittajina.

Seuraa meitä somessa #lapuankansalaisopisto


Tieto- ja viestintätekniikka

Huom! Tästä apua verkkoopiskelun aloittamiseen!

340117 Opi opiskelemaan verkossa -työpaja 1 Verkkokurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku Tiina Kangas-Bryan, 3 t, 12 € 12.1.2021, Ti 17.00–19.15 Tutustu verkko-opiskeluun. Käydään läpi tarvittavat välineet ja käytettävät ohjelmat: Google-tili, Classroom, Meet, Pedanet. Harjoitellaan näiden käyttöä ja myös erilaisia tehtäviä, joita verkkokursseilla saatetaan käyttää. Saat valmiudet osallistua kursseille verkon välityksellä. Opetellaan yhdessä!

340118 Opi opiskelemaan verkossa -työpaja 2 Verkkokurssi Kulttuurikeskus Vanha Paukku Tiina Kangas-Bryan, 3 t, 12 € 14.1.2021, To 17.00–19.15 Tutustu verkko-opiskeluun osa 2, Google Meet -tapaaminen. Saat linkin ja ohjeen, kun olet ilmoittautunut. Tutustu verkkoopiskeluun. Käydään läpi tarvittavat välineet ja käytettävät ohjelmat: Google-tili, Classroom, Meet, Pedanet. Harjoitellaan näiden käyttöä ja myös erilaisia tehtäviä, joita verkkokursseilla saatetaan käyttää. Voit osallistua vain tähän työpajaan, jos et tarvitse ohjausta luokassa esimerkiksi Google-tilin luomiseen ja olet tottunut käyttämään tietokonetta, mikrofonia ja kameraa.


Tieto- ja viestintätekniikka 340105 Tietotekniikan yksilöohjaus digiklinikka Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Anna-Kaarina Perko 19.1.- 27.4.2021, Ti 09.00-11.15 Digiklinikalta saat henkilökohtaista apua ja ohjausta tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen käyttämiseen. Ohjauspäivä on tiistai ja klinikkaaikoja on valittavanasi kolme: klo 9.00-9.45, 9.4510.30 ja 10.30-11.15. Tee varaus etukäteen kansalaisopiston toimistosta puh. 044 - 438 4531 / 438 4532. Yksilöohjaus 18 €/oppitunti. Mahdollisuus myös pienryhmäopiskeluun: kokoa ryhmä (max 3 hlöä/ryhmä) tuntihinta 18 €/h jaetaan opiskelijoiden kesken.

340109 WhatsApp tutuksi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Sini Karjalainen, 6 t, 18 € 15.–16.4.2021, To 17.00–19.30, Pe 17.00–19.30 Tutustumme WhatsAppiin ja sen toimintoihin sekä asetuksiin. Lähetä valokuva, ilmoita sijaintisi, luo ryhmä perheenjäsenille tai pirauta vaikka videopuhelu. Tule hakemaan varmuutta WhatAppin käyttöön! Oma älypuhelin tai tabletti mukaan!

340111 Älylaitteella kuvaus Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Sini Karjalainen, 12 t, 23 € 19.4.–10.5.2021, Ma 17.00–19.30 Perehdymme älylaitteen kameratoimintoihin ja asetuksiin sekä muokkausominaisuuksiin. Lisäksi tutustumme ilmaiseen kuvanmuokkaussovellukseen, Snapseediin, ja kuvasommitteluun. Kuvausharjoitusten (lisäksi ulkoillaan) avulla opetellaan sekä teknisiä seikkoja että kuvailmaisun perusteita. Oma älypuhelin tai tabletti mukaan!

340103 Älylaitteet tutuksi, C-ryhmä Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Heikki Mäkelä, 10 t, 23 € 19.1.–16.2.2021, Ti 17.30–19.00 Kurssilla tutustumme älypuhelimiin ja tabletteihin lähtien laitteen ensimmäisestä käynnistyksestä. Kurssi sopii kaikille, jotka omistavat älypuhelimen tai tabletin tai vasta harkitsevat ostoa. Kurssille voi osallistua ilman omaa laitetta, mutta laitteen omistaminen olisi suotavaa. Ilmoita kurssin pitäjälle laitteen puuttumisesta ennen ensimmäistä tuntia. Opettajana toimii Heikki Latomäen sähköliikkeestä.

340104 Älylaitteet tutuksi, D-ryhmä Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Heikki Mäkelä, 10 t, 23 € 9.3.–13.4.2021, Ti 17.30–19.00 Katso teksti yllä.

340110 Facebook tutuksi Kulttuurikeskus Vanha Paukku, luentoluokka Sini Karjalainen, 6 t, 18 € 6.–7.5.2021, To 17.00–19.30, Pe 17.00–19.30 Perehdymme Facebookiin ja sen toimintoihin sekä asetuksiin. Luo tai päivitä oma profiilisi, julkaise postauksia, etsi itseäsi kiinnostavia ryhmiä ja katso livevideoita. Kurssi sopii myös yrittäjille tai yhdistystoimijoille. Oma älypuhelin /tabletti/kannettava tietokone mukaan!


Tieto- ja viestintätekniikka 340108 Kuvat digimarkkinoinnissa Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Sini Karjalainen, 12 t, 23 € 11.3.–8.4.2021, To 17.00–19.30 Perehdymme älylaitteen kameratoimintoihin ja asetuksiin sekä muokkausominaisuuksiin. Lisäksi tutustumme kuvasommitteluun, kuvan tekijänoikeuksiin ja yksityisyydensuojaan kuvaustilanteessa. Pohdimme, millainen on hyvä kuva verkossa yksityishenkilön tai markkinoijan näkökulmasta. Kurssi sopii myös yrittäjille tai yhdistystoimijoille. Oma älypuhelin tai tabletti mukaan!

340112 Pecha Kucha etänä Verkkokurssi Anna-Kaarina Perko, 12 t, 23 € 8.–29.4.2021, To 17.30–19.45 Pecha Kucha on esitysformaatti, jossa esiteltävä asia kerrotaan kuvien avulla siten, että esityksessä on 20 kuvaa ja kutakin esitetään 20 sekunnin ajan. Kurssilla perehdytään Pecha Kuchan olemukseen ja kokeillaan, miten Pecha Kucha taipuu toteutettavaksi ja esitettäväksi etänä. Tällä kurssilla perehdyt aineistoon itsenäisesti Peda.net alustalla. Tapaat opettajan ja muut osallistujat verkossa viikkotapaamisessa. Lue lisää Pecha Kucha esitysformaatista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha Lue lisää kurssista: https://bit.ly/LapuanPK


Kielet 120103 Suomi Verkkokurssi / Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kieliluokka Tiina Kangas-Bryan, 26 t, 35 € 19.1.–27.4.2021, Ti 18.30–20.00 Suomen kielen perustason kurssi, harjoitellaan puhumista, kuuntelua, kirjoittamista ja lukemista. Myös edistyneemmät voivat tulla mukaan tälle kurssille harjoittelemaan lisää. Voit seurata kurssia myös verkossa, jos et ehdi tunneille. A beginners’ course on the basic vocabulary and grammar of Finnish. We will practice speaking, listening, writing and reading. The course is taught in Finnish and English. Also more advanced students can attend this course for more practice. You can follow the course online, if you cannot make it to the lessons.

120300 Virtuaalimatka Lontooseen Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kieliluokka Tiina Kangas-Bryan, 8 t, 18 € 20.–21.3.2021, La 10.00–13.15, Su 10.00–13.15 Matkailuenglannin minikurssi. Matkustamme virtuaalisesti Lontooseen tutustumaan kaupunkiin ja sen tärkeimpiin nähtävyyksiin. Samalla harjoitellaan matkoilla tarvittavaa sanastoa ja lauseita eri tilanteissa: tien kysyminen, lippujen ostaminen, ravintolassa ja kaupassa asioiminen.

120308 Englannin tehokertaus verkossa 1 Verkkokurssi Tiina Kangas-Bryan, 12 t, 18 € 18.1.–22.2.2021, Ma 18.45–19.45 Englannin perusteiden napakka kertaus. Kuusi kokonaisuutta, joissa kerrataan keskeisimpiä haasteellisia rakenteita, esimerkiksi artikkelit, prepositiot, kysymyslause... Jokaisessa osiossa on lyhyt teksti jonka voi myös kuunnella, videotehtävä, sanasto- ja rakenneharjoituksia sekä lopuksi palautettava tehtävä. Verkkotapaamiset maanantaisin klo 18:45-19:45. Voit esittää kysymyksiä ja saada apua tehtävien tekemiseen. Kurssimateriaali jaetaan Google Classroomissa, verkkotapaamiset Google Meetillä.

120309 Englannin tehokertaus verkossa 2 Verkkokurssi Tiina Kangas-Bryan, 6 t, 18 € 8.3.–19.4.2021, Ma 18.45–19.45 Englannin perus / keskitason tehokertausta. Menneestä ja tulevasta kertominen, ajankohtaista sanastoa. Kuusi kokonaisuutta, jokaisessa luettavaa ja kuunneltavaa mielenkiintoisista ajankohtaisista aiheista ja palautettava tehtävä. Verkkotapaamiset maanantaisin klo 18:45-19:45. Voit esittää kysymyksiä ja saada apua tehtävien tekemiseen. Kurssimateriaali Google Classroomissa, verkkotapaamiset Google Meetissä.

Kiinnostaisiko englanti, ranska, saksa, espanja, italia, venäjä tai vaikkapa japani? Kielten ryhmissä saattaa olla keväällä vapaita paikkoja! Ilmoittaudu rohkeasti mukaan! Kaikki kurssit näet: www.opistopalvelut.fi/lapua


Kielet 120310 English from music Verkkokurssi Tiina Kangas-Bryan, 6 t, 18 € 23.1.–13.3.2021, La 10.00–11.30 Virkistä englannin taitoasi hyvän musiikin avulla. Saat kuunneltavaksi laulun, luettavaksi sen sanat ja tehtäviä sanoista ja rakenteista. Kolme laulua kuunneltuamme pidämme verkkotapaamisen, jossa keskustelemme kappaleista ja kaikesta niihin liittyvästä sekä kielen rakenteista. Musiikista ja sanoituksista voi keskustella myös ryhmän omassa chatissa. Aloitus lauantaina 23.1.2021, muut verkkotapaamiset 13.2. ja 13.3.

120503 Tutustu ranskan kieleen Verkkokurssi Tiina Kangas-Bryan, 26 t, 35 € 18.1.–26.4.2021, Ma 10.00–11.30 Opiskele tai kertaa ranskan alkeet verkossa, kun sinulle sopii. Saat kymmenen oppituntia, joissa käsitellään esimerkein ja tehtävien avulla keskeiset perusrakenteet, sanastoa ja hyödyllisiä fraaseja. Joka oppijaksossa on palautettava tehtävä. Oppimateriaali jaetaan Google Classroomissa. Opettaja on tavattavissa Google Meetin avulla sovittuina aikoina kysymyksiä ja ohjausta varten.

120504 Français par la musique Verkkokurssi Tiina Kangas-Bryan, 6 t, 18 € 23.3.–24.4.2021, Ti 10.00–11.30 Ranskan harrastajille ja chansonien ystäville. Nautitaan musiikista ja opitaan kieltä lisää. Saat joka viikko uuden laulun sanoineen ja tehtävineen. Kolmen laulun jälkeen keskustellaan niistä ja kielen rakenteista verkkotapaamisessa. Lauluista, sanoituksista ja tehtävistä voi keskustella myös ryhmän omassa chatissa. Jos pidät laulamisesta, tarjolla on myös karaoke-toiminto. Aloitus lauantaina 23.3., muut verkkotapaamiset 10.4. ja 24.4.

129803 Tukiviittomat 2 Lukio Anne Kiviluoto, 20 t, 35 € 13.1.–24.3.2021, Ke 18.30–20.00 Kurssilla jatketaan tukiviittomien opiskelua arjen tilanteisiin. Voit tulla mukaan, jos osaat jo vähän alkeita. Kaikille viittomakielestä kiinnostuneille ja tukiviittomia työssään tarvitseville. Opettaja jakaa monisteita, joiden monistemaksu on lisätty kurssin hintaan.


110060 Lasten kuvataideleiri, 8-11 v. Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Minna Rajala, 16 t, 40 € 21.–24.6.2021, Ma-To klo 9.00–12.00 Leirillä piirrämme ja maalaamme teemana luonto. Tutkimme ympäristöä ja tutustumme erilaisiin materiaaleihin. Opettelemme uusia ilmaisutapoja ja teemme kuvia myös oman kiinnostuksen pohjalta. Varaa mukaan eväät taukoa varten. Leiri on tarkoitettu kaikille 8-11 -vuotiaille ja osallistumisen voi lukea hyväksi taidekoulun opintoihin. Kurssimaksu sisältää materiaalit.

110061 Nuorten kuvataideleiri, 12-16 v. Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Minna Rajala, 16 t, 40 € 21.–24.6.2021, Ma-To klo 13.00–16.00 Leirillä piirrämme ja maalaamme teemana luonto ja ihminen. Teemme kuvia oman kiinnostuksen pohjalta. Opettelemme tilan kuvaamista ja värien käyttöä. Varaa mukaan eväät taukoa varten. Leiri on tarkoitettu kaikille 12-16 -vuotiaille ja osallistumisen voi lukea hyväksi taidekoulun opintoihin. Kurssimaksu sisältää materiaalit.


Kotitalous 719801 Luonnonyrtit tutuksi Hiihtomaja Aana Vainio, 3 t, 12 € 2.6.2021, Ke 17.00–19.15 Tutustutaan tavallisimpiin kerättäviksi sopiviin luonnonyrtteihin, niiden kasvupaikkoihin, tunnistamiseen, keruuseen ja käsittelyyn säilöttäväksi tai ruokiin ja juomiin käytettäviksi. Lähtö Hiihtomajalta Simpsiön poluille. Säänmukainen vaatetus ja hyvät jalkineet, omat muistiinpanovälineet. 810206 Kakkukoristelu Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 21 t, 35 € 21.1.–20.2.2021, To 17.00–20.45, Pe 17.00–20.45, La 10.00–15.30 Kurssi on suunnattu kakkuleipureiden koristelutaitojen kehittämiseen, uusien koristelutekniikoiden oppimiseen sekä erilaisten koristelumassojen maisteluun. Kurssilta saat eväät erilaisten menetelmien käyttöön ja harjoitteluun. Kurssilla ei opetella leipomaan kakkuja, vaan koristellaan niitä. Kokoontumiset yläkoulun opetuskeittiöllä (sisäänkäynti jäähallin puolelta) to 21.1. klo 17-20.45, to 4.2. klo 17-20.45, pe 19.2. klo 17-20.45 ja la 20.2. klo 10-15.30. Raakaainekustannukset ovat noin 15 euroa ja ne maksetaan opettajalle käteisellä.

810216 Suolaisia juhlaherkkuja Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 9 t, 18 € 21.–22.5.2021, Pe 17.00–20.30, La 11.00–15.00 Kurssilla käydään läpi millaisia suolaisia juhlapöydistä löytyy ja mitä muuta sieltä voisi löytyä? Käydään läpi erityisruokavalioita. Kurssilla jaetaan ideoita toinen toisilleen ja valmistetaan lopuksi: Suolaisia croisanteja, suolainen kala- ja porojuustokakku, Tehdään kolmea erilaista voileipäkakun täytettä ja maistellaan niitä, suolaisia muffineja sekä tehdään juustopiirakkaa salaatilla. Raaka-ainekustannukset ovat noin 10 euroa ja se maksetaan opettajalle käteisellä.

810215 Juustokakkutehdas Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 9 t, 18 € 16.–17.4.2021, Pe 17.00–20.30, La 11.00–15.00 Kurssilla tutustutaan erilaisiin juustokakkuihin aina erilaisista hyydytettävistä kakuista paistettaviin kakkuihin ja niiden valmistuksen teoriaan. Tutustumme myös erityisruokavalioihin ryhmän tarpeiden mukaan. Valmistamme jokainen oman mieleisensä juustokakun annetusta reseptiikasta sekä maistelukakun. Seuraavana päivänä jokainen koristelee oman kakkunsa ja maistelemme maistelukakkua kahvin kanssa lopuksi. Kaikki saavat kotiinviemisikseen oman juustokakkunsa, runsaasti uusia ideoita juustokakkujen valmistuksesta, reseptiikkaa sekä vatsat täynnä juustokakkuherkkuja. Aika mukava lauantai ja se on kirjaimellisesti piece of cake!

810218 Smoothiet, tahnat ja välipalat Yläkoulun opetuskeittiö Lotta Haapala, 9 t, 18 € 19.–20.3.2021, Pe 18.00–20.00, La 10.00–15.00 Kaipaatko uusia idoita leivänpäällisiin ja välipaloihin Kurssilla tehdään maittavia smoothieita, erilaisia tahnoja ja välipaloja. Kaikki valmistamamme ruoat ovat vegaanisia. Ilmoitathan opettajalle mahdolliset ruokarajoitteesi. Raaka-ainekustannukset ovat noin 15 euroa ja se maksetaan opettajalle käteisellä.


Kotitalous 810204 Lapset leipoo: suklainen pääsiäiskranssi Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 6 t, 18 € 27.3.2021, La 10.00–15.00 Kurssilla valmistetaan suklaakakkupiirakka, jonka pintaan jokainen lapsi saa koristella mieleisensä suklaisen pääsiäiskranssin ja koristella sen pääsiäisaiheisin syötävin koristein. Jokainen saa viedä oman leivonnaisensa kotiin tuntien päätteeksi. Kurssi on tarkoitettu 7-13 vuotiaille. Raaka-ainekustannukset ovat noin 8 euroa ja ne maksetaan käteisellä opettajalle.

810221 Cookies & cupcakes, 4-6-vuotiaat Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 6,33 t, 18 € 8.5.2021, La 10.00–15.00 Kurssilla valmistetaan isoja ”Cookies” keksejä sekä kuppikakkuja kuorrutteella. Jokainen lapsi saa päästää luovuutensa valloilleen ja leipoa yhdessä ryhmäläisten kanssa 3 hlö ryhmissä näitä herkkuja opettajan ohjeistuksella. Kurssilla opetellaan aineiden mittaamista sekä yhdistämistä ja mm. pursottamista mukavasti yhdessä puuhaillen. Lopuksi maistellaan mitä ollaan tehty ja jokainen saa kotiinviemisiksi molempia herkkuja sekä näiden reseptit ja toivottavasti runsaasti uutta kokemusta sekä leivonnan iloa! Jokaisella lapsella tulisi olla huoltaja mukana. Huoltajalta ei peritä kurssimaksua. Varaa mukaan pienet eväät taukoa varten. Lapset saavat muistoksi stipendin kurssista. Raaka-ainekustannukset ovat noin 8 euroa ja se maksetaan opettajalle käteisellä.

810220 Cookies & cupcakes, 7-13-vuotiaat Yläkoulun opetuskeittiö Viivi Mäkelä, 6,33 t, 18 € 24.4.2021, La 10.00–15.00 Kurssilla valmistetaan isoja ”Cookies” keksejä sekä kuppikakkuja kuorrutteella. Jokainen lapsi saa päästää luovuutensa valloilleen ja leipoa yhdessä ryhmäläisten kanssa 3 hlö ryhmissä näitä herkkuja opettajan ohjeistuksella. Kurssilla opetellaan aineiden mittaamista sekä yhdistämistä ja mm. pursottamista mukavasti yhdessä puuhaillen. Lopuksi maistellaan mitä ollaan tehty ja jokainen saa kotiinviemisiksi molempia herkkuja sekä näiden reseptit ja toivottavasti runsaasti uutta kokemusta sekä leivonnan iloa! Varaa mukaan pienet eväät taukoa varten. Raaka-ainekustannukset ovat noin 8 euroa ja se maksetaan opettajalle käteisellä.


Terveys- ja hyvinvointi 610103 Opi meditoimaan - peruskurssi Lukio, peilisali B035 Heidi Mehtonen, 3 t, 12 € 11.–25.3.2021, To 16.30–17.15 Mitä Meditointi on? Missä sitä voi harjoittaa? Milloin on hyvä Meditoida? Miten Meditoidaan? Miksi Meditoida? Tutustutaan meditointiin tieteenä, taitona, tehdään harjoituksia ja opetellaan uusia taitoja. Tule mukaan - vaikka vain uteliaisuuttasi!

610108 Kehotietoisuus ja ohjattu oleminen, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Anne Siirilä, 6 t, 18 € 10.1.2021, Su 12.00–17.00 Ohjatussa tunnissa vaiennetaan mielen älämölöä ja rauhoitetaan stressin ylivirittämää kehoa tekemällä mm. yksinkertaisia kehotietoisuutta parantavia ja hengitysharjoituksia. Pääset myös kokeilemaan muutamia eri rentoutustekniikoita. Varaamme aikaa myös vapaalle ja luovalle liikkeelle. Mitään aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Tässä ryhmässä jokainen tekee harjoituksia omilla ehdoillaan ja omaa kehoa kunnioittaen. Varaa liikkumiseen soveltuvat vaatteet sekä loppurentoutusta varten alusta, tyyny ja viltti.

610109 Hoitava ääni ja hengitys Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Anne Siirilä, 9 t, 18 € 28.2.2021, Su 10.00–17.00 Tutustut tällä kurssilla omaan hengitykseesi ja ääneesi. Lisäksi opit rentoutumista sekä itsehoitoa äänen ja hengityksen avulla. Laulutaitoja et tarvitse, koska et laula, vaan ääntelet. Hengitystekniikoiden lisäksi saat haltuusi perustietoja mm. kehoresonanssiäänteistä ja saat omakohtaista kokemusta mm. rummun ja äänimaljan hoitavista värähtelyistä. Pukeudu joustaviin vaatteisiin ja varaa mukaasi peitto ja tyyny rentoutuksia varten.

610110 Kehoterapiaa kotikäyttöön Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Anne Siirilä, 9 t, 18 € 27.3.2021, La 10.00–17.00 Jos olet kiinnostunut kehomieli-yhteydestä ja miten voit hyödyntää sitä omasi että läheistesi hyvinvointiin, tämä kurssi on sinua varten! Teet päivän aikana pariharjoittelua ja saat ohjeita yksinkertaiseen itsehoitoon. Teoriaa opit käytäntöön nivoutuen. Aikaisempaa kokemusta hoitamisesta et tarvitse, sillä kurssilla käytetään vain varmasti turvallisia perusasioita. Pukeudu joustaviin vaatteisiin ja varaa mukaasi peitto ja tyyny rentoutuksia varten.

610135 Meditatiivisen äänen ja kuvan työpaja Lyijylankaosaston alakerta (Lyijäri) Hilkka-Liisa Vuori, Minna Rajala, 12 t, 23 € 9.–10.4.2021, Pe 17.00–20.00, La 10.00–17.00 Jos ääni, mietiskely ja kuva kiinnostavat ja kaipaat lepoon ja hiljaisuuteen, on kurssi juuri sinua varten. Laulamme ja piirrämme, ilman että tarvitsee osata kumpaakaan. Laulaminen on yksinkertainen ääni, huokaus vokaalin läpi. Levon ja äänen ykseys kuvastuu liikeenä paperille, sielun kuvana. Emme suorita, vaan annamme kuvan syntyä yhteisessä olemisessa resonaation kanssa. Kuva ja ääni ovat kuin hengitys, niitä voi tehdä myös silmät kiinni. Opimme tuottamaan levollista ääntä, erilaisia keskiaikaisia moodeja eli sävelasteikkoja, kuuntelemaan yläsäveliä ja tuntemaan kehon resonaatiota. Mietiskelevät äänet vievät rentouteen, soimaan piirtäen paperilla.


Terveys- ja hyvinvointi 610117 Voimavaroja arkeen rentoutumalla – verkkokurssi Verkkokurssi Raija Haapoja, 6 t, 18 € 28.1.–11.3.2021, To 18.00–18.45 Verkkokurssilla käydään läpi rentoutumisen hyödyt ja vaikutukset, opitaan rentoutumaan hengitys-harjoitusten, kehorentoutusten, tarinamatkojen ja tietoisuusharjoitusten kautta. Hyvinvointi lisääntyy viikko viikolta, kun opit käyttämään voimavaroihin liittyviä rentoutusharjoituksia omassa arjessasi sekä lisäät tietoista läsnäoloa elämääsi. Kurssilla seurataan vaikutuksia, harjoitellaan ja jaetaan kokemuksia Padlet pohjalla, joka on ilmainen, ei vaadi rekisteröitymistä ja halutessasi voit osallistua keskusteluun nimettömänä. Saat sähköpostiisi tiedon materiaaleista joka torstai, mutta voit osallistua silloin kuin sinulle parhaiten sopii. Muista ilmoittautuessasi antaa sähköpostiosoitteesi.

610112 Erikoismaskeeraus Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kieliluokka Leena Puro, 12 t, 23 € 13.3.–10.4.2021, La 12.00–15.00 Maskeeraus on puhdasta käsityötä, hikeä hiusrajassa, luomisen tuskaa sekä järjetöntä iloa omien käsien ja mielikuvituksen luomuksista. Erikoismaskeerauksen kurssilla perehdytään haavojen ja ruhjeiden tekemiseen vahalla ja lateksilla. Miten vahaa käytetään ja miten se saadaan näyttämään siltä miltä sen pitää, aidolta haavalta. Miten lateksilla voidaan tehdä erilaisia erikois-efektejä. Elokuvien mustelmat, reikäinen tai revitty iho saadaan aikaan pienillä kikoilla. Kurssi on tarkoitettu 12-14 vuotiaille. Ota mukaan suojaessu tai vaatteet, jotka saavat sotkeentua. Materiaalimaksu 15 € maksetaan opettajalle käteisellä ensimmäisellä kerralla. Kokoontumiset lauantaisin 13.3., 27.3. ja 10.4. klo 12-15.

610115 Aikuisen naisen meikki-ilta Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kieliluokka Leena Puro, 4 t, 12 € 23.4.2021, Pe 17.00–20.00 Usein jäämme tekemään meikkiä aina samalla tavalla, emmekä itse näe, mitä voisi tehdä toisin. Pienillä asioilla on iso merkitys lopputuloksen kannalta. Tällä kurssilla kokeillaan, mitä tapahtuu, kun vanha meikkityyli päivitetään uudeksi. Kauniin ja kestävän meikin tekemiseen ei tarvita erikoisia kikkoja. Tule mukaan rentouttavaan ja uusia tuulia tuovaan naisten iltaan. Naisten ilta on tarkoitettu aikuisille naiselle, jotka haluavat muuttaa tai saada uutta meikkiin. Ota mukaan oma meikkipussi (myös siveltimet, meikkisieni tai -sivellin), peili, pieni tumma pyyhe ja iloinen mieli. Opettajalta voi ostaa laadukkaan sivellinsetin 12 € hintaan. Varaa tasaraha. Opettajana meikkaaja/ maskeeraaja Leena Puro.

610116 Värianalyysi iltapäivä Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Makasiinin kokoustila Leena Puro, 3 t, 12 € 20.3.2021, La 13.00–15.15 Värit ihastuttavat ja vihastuttavat meitä, tänään sopii punainen ja huomenna haluan keltaista, miksi? Värit paljastavat meidän tunnetiloja, Väreillä on suuri vaikutus meidän elämään ja tietämättämme viestimme väreillä jotakin. Jokaisella on myös omat värit jotka saavat sinusta parhaat puolet esiin. Näitä etsimme värianalyysin iltapäivässä. Tulethan kurssille meikittä ja neutraleihin vaateväreihin pukeutuneena. Opettajana on meikkaaja, väri- ja tyylikonsultti Leena Puro.


Tanssi 110502 Zumba®, kevät Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Maria Lammi , 17 t, 30 € 19.1.–27.4.2021, Ti 18.30–19.30 Zumba on helppoa, hauskaa ja energistä tanssitreeniä, jossa on vaikutteita mm. merenguesta, salsasta, cumbiasta ja reggeatonista. Tunnilla pääset takuulla irti arjesta. Aikaisempaa osaamista ei tarvita. Tervetuloa tanssimaan! Kurssi ei sisälly opintopassiin.

110529 Zumba®, Tiistenjoki, kevät Tiistenjoen koulu Piia Murtomäki, 17 t, 30 € 21.1.–27.4.2021, To 18.00–19.00 Zumba on helppoa, hauskaa ja energistä tanssitreeniä, jossa on vaikutteita mm. merenguesta, salsasta, cumbiasta ja reggeatonista. Tunnilla pääset takuulla irti arjesta. Aikaisempaa osaamista ei tarvita. Tervetuloa tanssimaan! Kurssi ei sisälly opintopassiin.

110521 Latinofit, tanssitreeniä ilman paria, kevät Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Heidi Hirvelä, 26 t, 35 € 21.1.–29.4.2021, To 18.20–19.50 Latinalaistanssitunti, sisältäen lihaskuntoosuuden ja kunnon venyttelyt. Tunneilla tulevat tutuksi mm. Samba, Cha Cha, Rumba, Paso Doble, Jive, Salsa, Reggaeton jne. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita, kaikki opetellaan yksityiskohtaisesti tunneilla. Hiki tulee taatusti virtaamaan, kun tuliset rytmit vievät sinut latinalaistanssin kuumaan sykkeeseen. Kunto kohenee ja kilot karisee! Sopii ihan kaikille! Let´s dance! Kurssi ei sisälly opintopassiin.

110507 Lavatanssikurssi, perusteet, kevät Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Niina ja Heikki Kari, 20 t, 30 € 17.1.–28.3.2021, Su 17.30–19.00 Opetallaan perusteista alkaen rennolla fiiliksellä yleisempiä lavatansseja tango, bugg, cha-cha, hidas valssi, fusku. Aikaisempaa tanssikokemusta et tarvitse. Riittää, että osaat kävellä. Tule yksin tai parin kanssa. Koronatilanteen vuoksi, ilmoittautuminen vain oman parin kanssa. Kursseilla ei parinvaihtoa. Tavoite on saada kurssille tasaparit. Jalkaan mukavat kengät ja mukaan juomapullo sekä iloinen mieli! Kurssi ei sisälly opintopassiin.

110508 Lavatanssikurssi, jatko, kevät Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Niina ja Heikki Kari, 20 t, 30 € 17.1.–28.3.2021, Su 19.15–20.45 Kurssi sopii peruskurssille osallistuneille sekä sinulle joka haluat kerrata jo aiemmin opittuja taitoja. Rennolla fiiliksellä kerrataan perusteet, opetellaan lisää helppoja kuvioita, vientiä, seuraamista sekä lajinomaista tanssitekniikkaa. Tanssilajina tango, bugg, cha-cha, hidas valssi, fusku. Tule yksin tai parin kanssa. Koronatilanteen vuoksi, ilmoittautuminen vain oman parin kanssa. Kursseilla ei parinvaihtoa. Tavoite on saada kurssille tasaparit. Jalkaan mukavat kengät ja mukaan juomapullo sekä iloinen mieli! Kurssi ei sisälly opintopassiin.

Lapuan taidekoulussa lapset- ja nuoret voivat opiskella myös tanssia! www.taidekoulu.net


Tanssi 110515 Lavis - lavatanssijumppa, ryhmä A, kevät Nuorisotalon sali Heidi Hirvelä , 13 t, 23 € 18.1.–26.4.2021, Ma 10.00–10.45 110517 Lavis - lavatanssijumppa, ryhmä B, kevät Nuorisotalon sali Heidi Hirvelä , 13 t, 23 € 18.1.–26.4.2021, Ma 10.50–11.35 110519 Lavis - lavatanssijumppa, ryhmä C, kevät Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Heidi Hirvelä , 13 t, 23 € 21.1.–29.4.2021, To 17.30–18.15 Lavis on suosittu, helppo ja hauska liikuntamuoto, joka perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon. Tanssitaan yksin. Tunnilla opit lavatanssin perusteita ja hiki irtoaa taatusti. Tansseina mm. valssi, tango, humppa, jenkka, cha cha, salsa, jive, rumba ym. Todella tehokasta liikuntaa!

110526 Let’s dance hiphop Alanurmon koulu Minja Rantala, 4 t, 12 € 23.–30.1.2021, La 10.00–11.30 Kurssi on suunnattu alakouluikäisille lapsille ja sisältää helppoja askel- ja liikeharjoituksia ja tanssinpätkiä. Kokeilemme yhdistellä myös omia liikeideoita koreografiaksi. Mukaan joustavat liikuntavaatteet ja iloinen mieli.

110511 Vire-Lavis, kevät Nuorisotalon sali Heidi Hirvelä , 13 t, 28 € 18.1.–26.4.2021, Ma 9.00–9.45 Vire-Lavis pohjautuu Lavis-lavatanssijumppaan ja on siitä sovellettu versio henkilöille, joilla on sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi toimintakyvyn rajoituksia. Vire-Lavis -tunnit toteutetaan pääosin istuen ja/tai tuolia apuna käyttäen. Vire-Laviksen peruskurssin tanssilajit ovat: humppa, valssi, jenkka, tango, polkka, salsa ja rock. Kurssi ei sisälly opintopassiin.

110513 Allas-Lavis®, kevät Virkistysuimala Sateenkaari Heidi Hirvelä , 13 t, 28 € 24.1.–2.5.2021, Su 14.00–14.45 Allas-Lavis® saat kaikki vesiliikunnan hyödyt. Liikuntamuotona vesijumppa soveltuu kaikille. Vesi kannattaa kehon painosta riippumatta ja antaa tehokkaan vastuksen, kuitenkaan niveliä rasittamatta. Vesiliikunta rentouttaa, lisää lihasten voimaa, kehittää kestävyyskuntoa ja hapenottokykyä. Alla-Lavis® tuo uuden ulottuvuuden Laviksen harrastamiseen. Se mahdollistaa Laviksen harrastamisen myös niille, joilla kuivalla maalla liikkuminen on hankalaa. Osallistuja maksaa itse pääsylipun uimahalliin.

110527 Let’s dance and have fun Hellanmaan koulu Minja Rantala, 4 t, 12 € 23.–30.1.2021, La 12.30–14.00 Kurssi on suunnattu aikuisille ja nuorille ja sisältää eri tanssitekniikoiden yhdistelyä rennolla otteella ja omaa tyyliä vapaasti käyttäen. Lajeina show, jazz, lattarit jne. Varusteeksi joustavat liikuntavaatteet, sukat tai tossut tai halutessasi sisäliikuntakengät.


Liikunta 830109 2Baby, kevät HUOM! Tila on vaihtunut!, Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Henna Haapa-aho, 17 t, 30 € 22.1.–30.4.2021, Pe 10.30–11.30 2Baby -treeniohjelma on tarkoitettu äideille ja vauvoille 3-12kk. Yläikäraja ei ole ehdoton. 2Baby -tunnilla jumppaat yhdessä vauvan kanssa. Tunnit ovat sinun ja vauvan yhteisiä hetkiä, joissa tarkoituksena on tukea vauvan varhaista vuorovaikutussuhdetta, sekä motorista kehitystä. Äitinä saat tehokasta ja monipuolista liikuntaa, jossa on otettu huomioon synnytyksestä palautuminen ja tärkeiden lantionpohjalihasten harjoittaminen. Turvallinen, tehokas ja kehittävä 2Baby-treeniohjelma perustuu palkittuun ja jo tuhansien äitien käyttämään Bailamama® menetelmään. Ota mukaan viltti sekä lelu, jos lapsi kyllästyy jumppaamiseen.

Huom! Pääluokan Vartiointi alla on kurssi: 820202 Itsepuolustuskurssi naisille, kevät Urheilutalo Mauri Kerola, 9 t, 18 € 20.3.2021, La 9.00–16.15 Itsepuolustuskurssi on suunnattu kaikenikäisille naisille. Aiheena ovat erilaiset itsensä puolustamiseen soveltuvat keinot kuten: väkivallan uhkatilanteissa toimiminen, iskuilta suojautuminen, otteista vapautuminen ja erilaiset hätävarjelutilanteet, jotka perustuvat rikoslain 4§ mukaiseen hätävarjeluun. Varustus: sisäpelikengät ja liikuntavarustus. Kurssi järjestetään urheilutalon painisalissa.

830148 Tempo, kevät Ritavuoren koulu Julia Haapoja, 13 t, 23 € 21.1.–29.4.2021, To 18.00–18.45 Tempo on vauhdikas koko kroppaa rasittava ja sykettä nostattava lihaskuntotreeni. Tunnilla taistellaan aikaa vastaan, joten tunti soveltuu kaikenkuntoisille, koska määräät itse tahdin. Treenin tarkoitus on tehdä alusta loppuun kovalla tahdilla. Välineenä käytämme kahvakuulaa sekä oman kehon antamaa vastusta.Tunnille tarvitset itsellesi sopivan painoisen kahvakuulan ja jumppamaton.

830120 Kuntosali tutuksi Lukio, kuntosali B034 Henna Haapa-aho, 17 t, 30 € 19.1.–27.4.2021, Ti 18.00–19.00 Kuntosali tutuksi-ryhmä on suunnattu kuntosaliharjoittelun aloittajille. Tunti sisältää alkulämmittelyn, lihasvoimaharjoittelua pääosin kuntosalilaitteilla ja lyhyet loppuvenyttelyt. Ohjaajina toimii fysioterapeutti Susanna ja personal trainer Henna.

830127 Rentoutusvenyttely, kevät Lukio, peilisali B035 Shindo-ohjaaja Heidi Väliaho, 24 t, 35 € 13.1.–14.4.2021, Ke 18.30–20.00 Tule rentouttamaan kehosi ja mielesi rentoutusvenyttelykurssille. Helppojen venytysten avulla vapautamme kehoa jännityksistä. Kurssilla yhdistellään rentotustekniikoita kehollisiin harjoituksiin, joissa on vaikutteita Shindosta, Yin joogasta ja mindfullnessista. Pukeudu lämpimästi ja joustavasti. Ota mukaan oma alusta, viltti ja tyynyjä venytysten tukemiseen. Kurssi sopii kaikenikäisille ja kuntoisille.


Liikunta 830145 Tasapainoliikunta, Ladies Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Minja Rantala, 17 t, 30 € 22.1.–30.4.2021, Pe 9.30–10.30 Kehitä tasapainoa ja koko kehon liikkuvuuden hallintaa helppojen ja hauskojen harjoitusten parissa. Teemme yhdessä liikuntaharjoituksia tuen kanssa, ilman tukea, välineharjoituksin, istuen ja makuulla. Harjoitusten tasoa voi vaihdella oman kunnon mukaan. Mukaan tarvitset joustavat liikuntavaatteet ja oman jumppapatjan.

830146 Tasapainoliikunta, Gentlemen Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Minja Rantala, 17 t, 30 € 22.1.–30.4.2021, Pe 10.45–11.45 Tervetuloa kehittämään omaa tasapainoa ja kehon liikkeiden hallintaa yhdessä jumpaten. Harjoittelemme kevyitä liikuntaharjoituksia eri välineiden kanssa ja ilman. Vaikeustasoa vaihtelemme kurssilaisten toiveiden mukaan. Pukeudu joustaviin liikuntavaatteisiin ja ota mukaan oma jumppapatja.

Musiikki

110132 Vauvamusisointi 0-12 kk, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Jelena Tuomaala, 13 t, 23 € 21.1.–29.4.2021, To 9.45–10.30 Vauvamuskarissa ollaan yhdessä musiikin keinoin: lauletaan, leikitään, soitetaan, kuunnellaan. Lapset tulevat tunnille yhdessä aikuisten kanssa. Ilmoita lapsi opiskelijaksi ja omat tietosi maksajan tietoihin.

Muissakin muskareissa on tilaa! Tarkista ajantasaiset ryhmät netistä: www.opistopalvelut.fi/lapua


KesäTANSSI

Kesäkursseja! 110531 KesäLavis - lavatanssijumppa, ryhmä A Nuorisotalon sali Heidi Hirvelä, 6 t, 20 € 10.5.–14.6.2021, Ma 10.00–10.45 110532 KesäLavis - lavatanssijumppa, ryhmä B Nuorisotalon sali Heidi Hirvelä, 6 t, 20 € 10.5.–14.6.2021, Ma 10.50–11.35 110533 KesäLavis - lavatanssijumppa, ryhmä C Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Heidi Hirvelä, 6 t, 20 € 13.5.–17.6.2021, To 17.30–18.15 Suosittu, helppo ja hauska liikuntamuoto, joka perustuu lavatanssiaskeleiden ja jumpan välimuotoon. Tanssitaan yksin. Tunnilla opit lavatanssin perusteita ja hiki irtoaa taatusti. Tansseina mm. valssi, tango, humppa, jenkka, cha cha, salsa, jive, rumba ym. Todella tehokasta liikuntaa!

110530 Kesäinen Zumba® Nuorisotalon sali Maria Lammi, 8 t, 20 € 13.5.–17.6.2021, To 18.00–19.00 Tanssitaan Laurilanpuistossa ja sateen sattuessa nuorisotalon salissa. Zumba on helppoa, hauskaa ja energistä tanssitreeniä, jossa on vaikutteita mm. merenguesta, salsasta, cumbiasta ja reggeatonista. Tunnilla pääset takuulla irti arjesta. Aikaisempaa osaamista ei tarvita. Tervetuloa tanssimaan!

110534 KesäLatinofit, tanssitreeniä ilman paria Keskuskoulun sali, sisäänkäynti A-ovesta Heidi Hirvelä, 12 t, 25 € 13.5.–17.6.2021, To 18.20–19.50 Latinalaistanssitunti, sisältäen lihaskuntoosuuden ja kunnon venyttelyt. Tunneilla tulevat tutuksi mm. Samba, Cha Cha, Rumba, Paso Doble, Jive, Salsa, Reggaeton jne. Aiempaa tanssikokemusta ei tarvita, kaikki opetellaan yksityiskohtaisesti tunneilla. Hiki tulee taatusti virtaamaan, kun tuliset rytmit vievät sinut latinalaistanssin kuumaan sykkeeseen. Kunto kohenee ja kilot karisee! Sopii ihan kaikille! Let´s dance! 110535 Kesällä lavatansseihin Nuorisotalon sali Niina Kari, 6 t, 20 € 4.–18.5.2021, Ti 18.30–20.00 Tutustutaan rennolla fiiliksellä yleisempiin lavatansseihin. Aikaisempaa tanssikokemusta et tarvitse. Riittää, että osaat kävellä. Jalkaan mukavat kengät, mukaan juomapullo sekä avoin ja iloinen mieli. Suosimme parinvaihtoa, mutta voit halutessasi tanssia vain oman parin kanssa. Parinvaihto vallitsevan koronatilanteen mukaan! Rohkaise mielesi ja anna TANSSIN viedä! Tanssitaan 4.5., 11.5. ja 18.5.


KesäLIIKUNTA

Kesäkursseja! 830163 Kesäinen physiopilates, lähiopetus Keskuskoulun pienliikuntatila, sisäänkäynti Aovesta Anna-Maria Mäenpänen, 8 t, 20 € 12.5.–16.6.2021, Ke 18.00–19.00 Pilates on kehonhallintamenetelmä, joka kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta sekä vahvistaa kehon syviä tukilihaksia. Yhdistää ajatuksen, hengityksen ja liikkeen harmoniseksi kokonaisuu-deksi. Sopii kaikenikäisille.

830160 Kesätuolijooga Kulttuurikeskus Vanha Paukku, liikuntaluokka Kaija-Leena Mäenpää, 17 t, 20 € 12.5.–16.6.2021, Ke 10.30–11.30 Lempeä tuolijoogaan vahvistaa ja virkistää koko kehoa ja mieltä. Tehdään rauhallisia liikkeitä istuen ja mahdollisuuksien mukaan myös seisten tuolia apuna käyttäen. Sopii kaikille, mutta erityisesti ikääntyville ja liikuntarajoitteisille. Aiempaa joogakokemusta et tarvitse.

830164 Kesäinen physiopilates, etäopetus Verkkokurssi Anna-Maria Mäenpänen, 8 t, 20 € 11.5.–15.6.2021, Ti 18.00–19.00 Treenaa pilatesta kotona! Opettaja ohjaa tunnit etänä reaaliaikaisesti eli suorana lähetyksenä netissä. Saat sähköpostiisi ohjeen ja pääsyn kurssin Peda.net-sivulle. Sivulta löydät linkin, jolla pääset tietokoneella tai mobiililaitteella helposti mukaan tunnille. Opettaja ohjaa tunnit verkon välityksellä tiistaisin klo 18-19. Tunteja ei tallenneta. Voit kokeilla etäyhteyden toimivuutta ennen ensimmäisen tunnin alkua. Muista antaa sähköpostiosoitteesi ilmoittautu-misen yhteydessä. Pilates on kehonhallintamene-telmä, joka kehittää voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta sekä vahvistaa kehon syviä tukilihaksia. Yhdistää ajatuksen, hengityksen ja liikkeen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Sopii kaikenikäisille.

830161 Kesä-äijäjooga Keskuskoulun pienliikuntatila, sisäänkäynti Aovesta Kaija-Leena Mäenpää, 12 t, 25 € 7.5.–11.6.2021, Pe 18.00–19.30 Miehet notkistumaan ja rauhoittumaan pitkän viikon jälkeen. Lisätään selkärangan liikkuvuutta, avataan hartioita ja rintakehää, lievitetään jännityksiä. Voit tulla mukaan vaikkei aiempaa kokemusta olisikaan. Ota mukaan lämmin joustava vaatetus ja ohut alusta.

830162 Joogasta piristystä päivääsi Nuorisotalon sali Kaija-Leena Mäenpää, 12 t, 25 € 10.5.–14.6.2021, Ma 17.30–19.00 Pitkän työpäivän jälkeen on ihana ladata akkuja iltaa varten. Lisätään selkärangan liikkuvuutta, avataan hartioita ja rintakehää, lievitetään jännityksiä. Samalla myös mieli rauhoittuu ja voidaan jättää päivän mieltä askarruttavat asiat taakse. Jooga sopii kaikille ikään ja kuntoon katsomatta. Mukaan lämmin joustava vaatetus ja ohut alusta.


Lapuan taidekoulu TAITEEN PERUSOPETUS KUVATAIDE, KÄSITYÖ, TANSSI, TEATTERI Lapuan taidekoulun kuvataiteen, käsityön, tanssin ja teatteritaiteen opetus toteutetaan taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelman mukaisesti. Opetus on tavoitteellista ja etenee vaiheittain huomioiden oppilaan iän ja kehitysvaiheen. Taiteen perusopetus on tarkoitettu kaikille, eikä osallistuminen edellytä aikaisempia opintoja. Opinnoista voi hyötyä eri ammattialoilla ja ammatillisen koulutukseen pyrittäessä. Ne luovat edellytyksiä taiteen elinikäiselle harrastamiselle. Lapuan taidekoulussa noudatetaan sivistyslautakunnan hyväksymää, opetushallituksen ohjeisiin (2017) perustuvaa opetussuunnitelmaa. Lisätietoja taidekoulusta saat osoitteesta: www.taidekoulu.net

110083 Minityöpaja: Muotoillaan savesta, kevät Kulttuurikeskus Vanha Paukku, askarteluluokka Auli-Maija Luoma, 4 t, 12 € 21.2.2021, Su 12.00–15.00 Yhdessä aikuinen-lapsi työparina valmistetaan savesta pieniä esineitä. Tutustutaan saveen ja tutkitaan mitä siitä saa eri tavoin muovailemalla. Lapsen ja aikuisen muovailun voi myös halutessaan yhdistää samaan esineeseen. Vain mielikuvitus on rajana. Materiaalin saa taidekoululta. Valitaan 1-3 esinettä polttoon. Kurssimaksu 12 euroa, aikuinen ja 1-2 lasta perheestä. Taidekoulun oppilaille ja vanhemmille maksuton. Ilmoitathan jokaisen osallistujan kurssille.

110084 Minityöpaja: Maalatut kivet Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka, Minna Rajala, 4 t, 12 € 9.5.2021, Su 11.00–14.00 Yhdessä aikuinen-lapsi työparina koristellaan maalaten kiviä ulko- tai sisäkäyttöön. Voit maalata vaikka uusia lemmikkejä! Aluksi herättelemme kuvittelukykyä harjoituksilla. Tuo omia kiviä maalattavaksi. Kurssimaksu 12 euroa, aikuinen ja 1-2 lasta perheestä. Taidekoulun oppilaille ja vanhemmille maksuton. Ilmoitathan jokaisen osallistujan kurssille.

110060 Lasten kuvataideleiri, 8-11 v. Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Minna Rajala, 16 t, 40 € 21.–24.6.2021, Ma-To 9.00–12.00 Leirillä piirrämme ja maalaamme teemana luonto. Tutkimme ympäristöä ja tutustumme erilaisiin materiaaleihin. Opettelemme uusia ilmaisutapoja ja teemme kuvia myös oman kiinnostuksen pohjalta. Varaa mukaan eväät taukoa varten. Leiri on tarkoitettu kaikille 8-11 vuotiaille ja osallistumisen voi lukea hyväksi taidekoulun opintoihin. Kurssimaksu sisältää materiaalit.

110061 Nuorten kuvataideleiri, 12-16 v. Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Minna Rajala, 16 t, 40 € 21.–24.6.2021, Ma-To 13.00–16.00 Leirillä piirrämme ja maalaamme teemana luonto ja ihminen. Teemme kuvia oman kiinnostuksen pohjalta. Opettelemme tilan kuvaamista ja värien käyttöä. Varaa mukaan eväät taukoa varten. Leiri on tarkoitettu kaikille 12-16 -vuotiaille ja osallistumisen voi lukea hyväksi taidekoulun opintoihin. Kurssimaksu sisältää materiaalit.


Lapuan taidekoulu

110040 Piirustus-maalaus Kulttuurikeskus Vanha Paukku, kuvaamataidon luokka Minna Rajala, 50 t, 90 € 13.1.–12.5.2021, Ke 15.30–18.15 Piirretään ja maalataan mallista sekä vapaavalintaisista aiheista. Opetellaan muodon ja tilan kuvaamista, myös varjostamista, värien käyttöä ja sommittelun keinoja. Harjoitellaan havainnointia, hahmottamista ja kuvittelua. Laajennetaan kokemusta erilaisista maalaustekniikoista ja menetelmistä. Oman kiinnostuksen mukaan syvennytään tutkimaan miten ne palvelevat omaa ilmaisua.

110041 Kuvankerronta Kulttuurikeskus Vanha Paukku, mediapaja Minna Bengs-Shrestha, 50 t, 90 € 13.1.–12.5.2021, Ke 15.30–18.15 Sarjakuvan ja elokuvan kuvakerronnalla on paljon yhteistä: esimerkiksi kuvakoot, -kulmat ja jatkuvuus. Työpajassa opiskellaan sarjakuvailmaisua, sarjakuvan kieltä ja tekovaiheita. Sarjakuvasta siirrytään ilmaisuun elokuvan ja videotaiteen keinoin. Käsikirjoitetaan tarina, kuvataan se videokameralla ja editoidaan leikkausohjelmalla valmiiksi elokuvaksi tai videotaiteeksi. Omaa ilmaisua rikastutetaan tutustumalla erilaisiin sarja- ja elokuviin sekä videoteoksiin tutkimalla niiden tyylejä ja keinoja. Teemaopinnoissa voi myös editoida koronakevään vuoksi keskeytyneitä videoprojekteja.

110042 Kudontaa ja käsitöitä Kulttuurikeskus Vanha Paukku, tekstiilityöluokka Tuija Juppo, 50 t, 90 € 14.1.–20.5.2021, To 15.00–17.45 Työpajassa tutustutaan pääasiassa kudontaan, mutta käydään läpi myös muita käsityömenetelmiä. Kokeillaan pirta- ja lautanauhojen kutomista. Luodaan loimi ja käydään läpi sen laittaminen kangaspuihin. Tutustutaan lisäksi kehyskudontaan, sylikangaspuihin ja isoihin kangaspuihin sekä niiden toimintaan. Opetellaan perusasiat kudonnasta. Kudotaan nauhoja, huiveja, liinoja sekä pieniä mattoja.


Ajankohtaiset kurssitiedot ja muut kuulumisemme saat netistä www.lapua.fi/kansalaisopisto www.opistopalvelut.fi/lapua Seuraa meitä somessa #lapuankansalaisopisto

Profile for ope KO Pirita Nurmi

Lapuan kansalaisopiston opinto-ohjelma, kevät ja kesä 2021  

Lapuan kansalaisopiston opinto-ohjelma, kevät ja kesä 2021

Lapuan kansalaisopiston opinto-ohjelma, kevät ja kesä 2021  

Lapuan kansalaisopiston opinto-ohjelma, kevät ja kesä 2021

Advertisement