__MAIN_TEXT__

Page 1

EL MARESME EN VERS

Guia de recursos Biblioteques Municipals del Maresme


.............2

EL MARESME EN VERS Edita: Biblioteques Municipals del Maresme Disseny gràfic: Lidia Carrasco - DORTOKA disseny Assessorament lingüístic: CNL Maresme Impressió: 520 Serveis Gràfics S.L. DL: B. 9825-2013 c dels autors

Guia de recursos Biblioteques Municipals del Maresme


EL MARESME EN VERS és la guia de recursos que les Biblioteques Municipals del Maresme us presentem enguany.

Els maresmencs ens queixem sovint de com de malmesa està la nostra comarca i veiem les coses lletges que ens envolten. Els ports esportius se’ns han menjat les platges, per poder anar a banyar-nos a les poques que ens queden hem de creuar una carretera nacional i una via de tren que ens han fet malbé ja per sempre la façana litoral. Ens quedaven les excursions a la muntanya però ara ja no ens queda altre remei que passar per sobre o per sota una autopista que també ha desfigurat els paisatges de l’interior. Tot i així les enceses postes de sol, el mar vist entre els pins o la boira adormida a les fondalades del Montnegre encara ens permeten entrellucar un bri de la bellesa primitiva. Qui ho diria que la nostra comarca i els seus pobles han estat i seran objecte d’innumerables versos que lloen la seva bellesa paisatgística, els seus pobles, el seu clima, petits indrets amagats, moments viscuts, inclús a vegades la lletjor és també font d’inspiració. I és que la poesia serveix per expressar sentiments tant d’alegria i exaltació com de tristor i depressió.

.............3

Aquesta guia és un recull dels poemaris de tots els poetes del Maresme. De cada població s’ha triat un poeta i un poema que directament o indirectament fa al·lusió a la població. Com veureu hi ha poetes molt coneguts i que han escrit molt i d’altres més modestos i amb poca obra. Aquí els trobareu tots. Com sempre tota la bibliografia citada la podreu trobar a les biblioteques municipals del Maresme. Si no la trobeu a la vostra podeu demanar els documents a través del servei de préstec interbibliotecari. Us convidem, doncs, a conèixer el Maresme, els seus pobles i la seva gent a través dels ulls dels poetes.

Biblioteques Municipals del Maresme Biblioteca Cap de Zona


.............4

BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DEL MARESME 52 TORDERA

PALAFOLLS 32 22 MALGRAT DE MAR 46

SANTA SUSANna PINEDA DE MAR ARENYS DE MUNT CALELLA 10 20 CANET DE MAR 08 ARENYS DE MAR 16 CALDES D’ESTRAC 44 SANT VICENÇ DE MONTALT 42 CABRERA DE MAR SANT ANDREU DE LLAVANERES 26 MATARÓ VILASSAR DE DALT 54 CABRILS 12 PREMIÀ DE DALT 38 14 34

18

TEIÀ

ALELLA

48

06

TIANA 50

VILASSAR DE MAR

PREMIÀ DE MAR EL MASNOU MONTGAT 24

30

56 40


BIBLIOTEQUES MUNICIPALS DEL MARESME 06 BIBLIOTECA FERRER I GUÀRDIA ................ Ajuntament d’Alella

32 BIBLIOTECA Enric Miralles ...................... Ajuntament de Palafolls

08 BIBLIOTECA P. Fidel Fita ........................... Ajuntament d’Arenys de Mar

34 BIBLIOTECA M. Serra i Moret .................... Ajuntament de Pineda de Mar

10 Biblioteca Antònia Torrent i Martori ..... Ajuntament d’Arenys de Munt

36 BIBLIOTECA Poblenou ................................ Ajuntament de Pineda de Mar

12 BIBLIOTECA Ilturo .................................... Ajuntament de Cabrera de Mar

38 BIBLIOTECA Jaume Perich i Escala ........... Ajuntament de Premià de Dalt

14 BIBLIOTECA Cabrils................................... Ajuntament de Cabrils

40 BIBLIOTECA Martí Rosselló i Lloveras...... Ajuntament de Premià de Mar

16 BIBLIOTECA Can Milans ............................ Ajuntament de Caldes d’Estrac

42 BIBLIOTECA sant andreu de llavaneres .... Ajuntament de Sant Andreu

18 BIBLIOTECA Can Salvador de la Plaça ....... Ajuntament de Calella

44 BIBLIOTECA La Muntala .............................. Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

20 BIBLIOTECA P. Gual i Pujadas .................. Ajuntament de Canet de Mar

46 BIBLIOTECA Santa Susanna ........................ Ajuntament de Santa Susanna

22 BIBLIOTECA La Cooperativa...................... Ajuntament de Malgrat de Mar

48 BIBLIOTECA Can Llaurador........................ Ajuntament de Teià

24 BIBLIOTECA Joan Coromines ................... Ajuntament del Masnou

50 BIBLIOTECA Can Baratau ............................ Ajuntament de Tiana

26 BIBLIOTECA Pompeu Fabra ...................... Ajuntament de Mataró

52 BIBLIOTECA tordera ................................... Ajuntament de Tordera

28 BIBLIOTECA Antoni Comas ....................... Ajuntament de Mataró

54 BIBLIOTECA Pau Piferrer .......................... Ajuntament de Vilassar de Dalt

30 BIBLIOTECA Tirant lo Blanc .................... Ajuntament de Montgat

56 BIBLIOTECA Ernest Lluch i Martín .......... Ajuntament de Vilassar de Mar

.............5

de Llavaneres


Biblioteca ferrer i guàrdia

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament d’Alella

Adreça: Hort de la Rectoria, s/n 08328 Alella Tel.: 935 559 055 Director/a: Rosa Casas Culla

a/e: b.alella.fg@diba.cat Biblioteca Ferrer i Guàrdia

Sala d’adults

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.30 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.30 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.30 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 6 de juliol al 7de setembre

.............6

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Audiollibres Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local

Internet i + Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents Wi-Fi


ALELLA ALELLA Emili Pòlit i Buxareu Vila d’Alella, recó soliu, terra que estimo amb tot el cor: a l’hivernada com a l’estiu, ets el meu somni i el meu amor.

Llevantí poble que ets meravella de Catalunya, tu que ets tan franc: do’m de ta vinya, que és la més bella, per a curar-me, la roja sang.

Tristesa sento com els que moren si un jorn te deixo, oh poble sant! ; sento enyorança, i els ulls me ploren, i el cor se’m nua com a un infant.

Sang generosa, nèctar de vida, licor que alegra cervell i cor: entra en mes venes, saba exquisida, i reviscola ma sang, que es mor!

¡Oh breçol patri on vàreig neixe i on se marceixen mes il·lusions! Vull que tu acullis l’última queixa d’un cor que ofeguen les afliccions. La meva mare, pobreta mare, m’ensenyà a aimar-te als febles anys; i que t’estimi me diu encara en mig de penes i desenganys.

.............7

Evocació d’Alella. Anna Roca-Sastre

Emili Pòlit i Buxareu (Alella 1887-Barcelona 1915). Els pares venien d’una família de Tiana i foren els masovers de la finca La Gaietana d´Alella. Visqué una temporada a Can Puig d´Agell i més endavant a Barcelona, on tenia un magatzem de guix i ciment , lloc de reunions amb el Grup Modernista de Reus. Allí va conèixer Joan Puig i Ferreter i Plàcid Vidal, entre d’altres. Pòlit fou un poeta romàntic guardonat en els Jocs Florals de Badalona i Sant Martí. Publicà a la revista Panteisme de Barcelona i Gent Nova de Badalona. El 1913 apareix el seu primer llibre Aniversaris i el 1915, pòstumament un altre intitulat Vers i Prosa, prologat per Joan Puig i Ferreter. “Panteisme”de Barcelona i “Gent Nova” de Badalona, “Aniversaris”, “Vers i Prosa” Eduard Miró i Saladrigas


ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament d’Arenys de Mar

Adreça: Bonaire, 2 08350 Arenys de Mar

a/e: b.arenysma.pff@diba.cat bibliom@renys

Tel.: 937 923 253 Director/a: Mercè Cussó Cervera

Biblioteca Pare Fidel Fita

Hora del conte Especial Castanyada.

Biblioteca P. FIDEL FITA

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 21 h. Dimarts....... De 15.30 a 21 h. Dimecres..... De 15.30 a 21 h. Dijous.......... De 15.30 a 21 h. Divendres.... De 15.30 a 21 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14 h. (tancat juliol i agost)

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Des de l’1 de juliol al 15 de setembre

.............8

bibliotecarenysdemar.blogspot.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Audiollibres Biblioplatges, Bibliopiscines i Bibliorius Biblioteques portes enllà Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació Local FONS ESPECIALS Salvador Espriu Lluís Ferran de Pol Fèlix Cucurull Turisme

Internet i + Llibres en braille Prèstec Préstec a domicili Préstec Interbibliotecari Proposa una compra Punt d’informació Europea Renovació Documents Reserva Documents Reserva d’ordinadors Wi-Fi


ARENYS DE MAR Llibre de Sinera. Cant XXIV Salvador Espriu i Castelló Quan la llum pujada des del fons del mar a llevant comença just a tremolar, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Mentre m’envelleixo en el llarg esforç de passar la rella damunt els records, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Quan per la muntanya que tanca el ponent el falcó s’enduia la claror del cel, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Quan l’estiu ajaça per tot l’adormit campl’amplesilenciqueestenenelsgrills, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Mentre bleixa l’aire malalt de la nit i boques de fosca fressen els camins, He mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Mentre comprenien savis dits de cec com l’hivern despulla la son dels sarments, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Quan la pluja porta l’olor de la pols de les fulles aspres dels llunyans alocs, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra. Quan el vent es parla en la solitud delsmeusmortsqueriuend’estarsemprejunts, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

.............9

Quan la desbocada força dels cavalls de l’aiguat de sobte baixa pels rials, he mirat aquesta terra, he mirat aquesta terra.

Retrat de Salvador Espriu de Josep Pla-Narbona

Salvador Espriu i Castelló es considera un clàssic de la literatura catalana. Els grans temes universals conviuen en la seva obra, el camí per la vida, el pas del temps, la mort, la condició de l’ésser humà... El trencament social i personal de la Guerra Civil el portaren a crear, inspirant-se en els records d’infantesa i joventut, Sinera –anagrama d’Arenys, símbol d’un món perdut. Espriu va viure per “salvar-nos els mots” i es va mantenir fidel per sempre més al servei de la llengua catalana i del seu poble. Aquest 2013, cent anys del seu naixement, li retem homenatge Biblioteca P. Fidel Fita i Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu


Biblioteca Antònia Torrent i Martori

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament d’Arenys de Munt

Adreça: Carrer Rial Bellsolell, 5 08358 Arenys de Munt Tel.: 937 938 448 Director/a: Rosa Pastrana Guilló

a/e: b.arenysmu.sm@diba.cat Biblioteca d’Arenys de Munt bibsantmarti.blogspot.com

Àrea de novel·la

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

.............10

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Audiollibres Biblioterrasses, Bibliojardins i Biblioparcs Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació

Informació local Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents Wi-Fi


ARENYS DE MUNT D’Areny i de munt Carme Colomer i Planas Des de l’ampit del matí contemplo l’estora blava amansida, sento el degoteig de veus i de presències, sota la volta immensa dels plàtans de l’areny, batec del jorn a jorn. Les façanes a banda i banda testimonis del passat afaiçonadores de l’esdevenir, escampen mirades encuriosides, xiuxiuejos de finestra a finestra. M’enjoia el concert de boixets trescadors,

que trenen fils i fan estels, i encerclen dibuixos travats a l’aire. M’enamora aquella sentor especial que pregona dolçor de roges cireres - joiells pels petits, plaer pels gransque ens engresquen com les festes i tot allò que ens fa més poble arrauxat i senyut, i pas a pas ens du més a munt.

J. Torrent

La poesia de la Carme Colomer reconnecta tots els nostres sentits. Ens fa descobrir una altra manera de veure i sentir tot el que tenim a l’abast: la natura, la nostra realitat quotidiana i el nostre univers interior. Amb la seva poesia aprenem a ser conscients d’allò que la rutina, la distracció o la nostra volguda evasió ens tapen i ens amaguen. La recuperació de la realitat amb tots els seus matisos és possible perquè la Carme l’ha feta i ens l’encomana amb els seus versos. Aquesta és l’autenticitat de la seva poesia. La Carme practica l’escriptura des de fa

.............11

molt temps. En els anys 98-99, després de deu anys d’escriure poesia i prosa, tria la poesia. S’aboca a la poesia i és reconeguda amb multitud de premis locals i nacionals: el Roc Boronat de l’ONCE, el Josep Sabater de Pineda, el d’Iris-Sol-Casagemes de Badalona..., el darrer, aquest passat 20 de gener, el Racó poètic viu de Palafrugell. Dos llibres publicats recullen una mostra de la seva extensa obra: A peu eixut, sobre les aigües del temps (2004) i Pessics de sal (2009). Llegir-los és un regal per a tots els nostres sentits i un entrenament per mirar la realitat amb una mirada profunda. Andreu Majó


Biblioteca Ilturo

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Cabrera de Mar

Adreça: Sant Joan, 8 08349 Cabrera de Mar

Àrea infaltil. Diputació de Barcelona. Fotografies: ago2/Oscar Ferrer

Tel.: 937 542 949 Director/a: Raquel Rodríguez Díaz

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 de juliol al 31 d’agost

.............12

a/e: b.cabreram.i@diba.cat Biblioteca Ilturo bibliotecailturo.blogspot.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Internet i + Préstec

FONS ESPECIALS Arqueologia iberomana

Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Sales d’estudi Wi-Fi


CABRERA DE MAR PANORÀMIQUES DES DEL PONT DE L’AUTOPISTA Albert Calls i Xart Com els caps de l’Hidra, cadenes de cotxes anònims sobre el pont de l’autopista. Com una medul·la, alts edificis (ficticis) esguarden (el pas del temps) sobre el pont de l’autopista. Com una sanefa la corrua d’homes, dones, nens, (gradativament alienats) sobre el pont de l’autopista. Com un gran umbracle (els udols ens acompanyen) sempre, sobre el pont de l’autopista: (Hardware): Home-llop, autofàgia.

.............13

Assumpció Ramón

Alberts Calls és una bèstia parda del periodisme i la narrativa lliure catalana. Referent imprescindible de la premsa del Maresme, ha cultivat el conte i la poesia a diferents reculls, a més de publicar la novel·la “L’assalt dels pirates” i el llibre divulgatiu “Com es fa una revista”. Gran expert en cultura alternativa i psicologia, és potser l’únic membre de l’església Jedi a casa nostra. Francesc Miralles


Biblioteca Pública de Cabrils

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Cabrils

Adreça: Carrer Domènec Carles, 21 08348 Cabrils Tel.: 937 531 186 Director/a: Montserrat Abad Padrosa

a/e: b.cabrils@diba.cat Biblioteca de Cabrils

Interior biblioteca

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 21.00 h. Dimarts ...... De 15.30 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.30 a 21.00 h. Dijous ......... De 15.30 a 21.00 h. Divendres.... De 15.30 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres .... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 de juny al 30 de setembre

.............14

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Internet i + Préstec

Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a petits lectors Visites guiades Wi-Fi


CABRILS CABRILS Jordi Galbany i Planas Cabrils, poble de ma vida, tu bressoles mos records, deixa’m cantar-te sens mida, deixa’m lloar-te fent rima car dintre de tu ho tinc tot. Tens tan velles serralades, plenes de tanta verdor, que totes tes encontrades la bellesa ha coronades d’un encís encantador. Mont-Cabrera, el vent t’empara quan llevant venta gelat, Sant Sebastià, també et guarda del ponent quan amb sa calda recrema tots els sembrats.

completen així tes gales com un poble dels millors. De la blancor de tes cases, sempre se’n canta lloança i del color de tes roses que encanten i són flairoses hom de mirar-les no es cansa. Tu ets poble de cantaires dels quals ja queden ben pocs, i els seus cants escampen flaires canten com no canten gaires amb neguit de germanor.

Jo et canto ple d’alegria perquè guardes mos encants tu formes part de ma vida, La Cirera amb ses rocades, tu saps si plora o sospira et guarda dels vents gelats mon cor ple de coses grans. i el gegant Turó d’en Torres Jo desitjo poble aimat completa el niu, on et bressoles que empar sies del humils com un poble venerat. sies sempre, el bell esclat d’un jovent, senzill i honrat, Tos vinyars i tes quintanes digne de Cabrils, ser fills. t’emplenen de gran verdor, i tes flor i tes arbrades

.............15

Cabrils del 1931. Enric Baylach

L’autor del vers és en Jordi Galbany. Visqué per a l’art des de la seva joventut. Atret per la bellesa, la natura, l’estimació, la pau, el país. Escrigué sonets, versos i poesia. Fou un apassionat de la música i el cant. Destacà com a solista -tenor en els cors de Clavé i el cor parroquial - i col·laborador important en representacions de sarsuela. Jaume Tolrà


Biblioteca Can Milans

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Caldes d’Estrac

Adreça: Carrer de l’Esglèsia, 6 08393 Caldes d’Estrac

Façana de la biblioteca Can Milans

Tel.: 937 913 025 Director/a: Tamara Alfaro Sánchez

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres .... De 15.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 de juny al 30 de setembre

.............16

a/e: b.caldese.cm@diba.cat Biblioteca Pública Can Milans bibliotecacanmilans.blogspot.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Bústia de retorn de documents Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació Internet i + Préstec FONS ESPECIALS Antoni Graupera

Préstec a domicili Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a escoles Serveis a petits lectors Wi-Fi


CALDES D’ESTRAC Els espigons de Caldetes Joan Rovira i Borrell Els espigons de Caldetes del Passeig són guardians silenciosos, muts, callats, com Samsons petrificats amb el valor d’espartans. Per donar-li reialesa poder, força i majestat protegir-lo de la feresa i les onades del mar, els espigons per noblesa un a un tots ben armats. Van armats de pedra bona de sòlid i ferm rocam i sostenint la corona que li formen al davant. [...] Però quan el mar ronca i bramula en els jorns de temporal i dels fons treu ira i gula i tots els pecats capitals. I quan se’n va la bonança i puja la tempestat

.............17

les canyes es tornen llances i les pedres baluards. I envesteixen les onades feréstegues i escumejants i una a una són trencades amb nostre poder de titans. Però per més fort que envesteixen no les deixen fer endavant totes arreu es parteixen de garbí fins a llevant. [...] No temeu Passeig de Caldes l’hotel Colón i el Parc, mentre Déu ens do fortalesa, poder, valor i majestat serem guardians amb fermesa per tota l’eternitat. Com també li prometem al poble de Caldes d’Estrac que les onades vencerem com sant Jordi venç el drac. [...] (fragment)

Masies de Can Rovira (o Ca la Consuelo) i Can Moliné. Vila-Puig (1925)

Nascut a Caldes d’Estrac (1920-1970 aprox.) de professió pagès. Vivia a la masia anomenada Ca la Consuelo, coneguda també com Can Rovira, que estava situada entre el camí Nou i la riera de Caldes. Autodidacte i lector de Verdaguer, de Tomàs Garcés i de poesia popular, Joan Rovira escrivia els seus poemes i els divulgava en el seu entorn, repartint-ne còpies als amics i coneguts.


Biblioteca Can Salvador de la Plaça Ajuntament de Calella

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI Adreça: Plaça de l’Ajuntament, 31 08370 Calella Tel.: 937 690 386 Director/a: M. Dolors Llavall Cases

a/e: b.calella.csp@diba.cat www.calella.cat bibliocalella.blogspot.com

Façana de la Biblioteca

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.30

.............18

HIVERN Dilluns ....... De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres .... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.30 h.

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Bústia de retorn de documents Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Internet i + Préstec

FONS ESPECIALS Turisme

Préstec interbibliotecari Proposa una compra Punt d’informació europea Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Wi-Fi


CAlella El Pati de l’ós Maria Cardona i Codina Encara que hi pugem quan està sol el bon pati de l’ós sempre ens encanta; ens sembla que hi sentim un flabiol i una tenora que sospira i canta. I ens sembla que hi veiem esguards lluents i una bellugadissa de ballades, vestits de coloraines escaients i que hi sentim ressò de riallades, i que tots ells ocells arran de branca so de sardanes van taral·lejant i els pins, tan grans, en harmonia franca els troncs i les arrels entrellaçant, devotament la nostra dansa blanca serens i agermanats van puntejant

Maria Cardona i Codina neix a Calella el 23 d’abril de 1923 i mor a la mateixa ciutat el 8 d’octubre de 1972. Va escriure poemes i narracions a la revista local “Estela”. Els seus poemes van merèixer premis i distincions en Jocs Florals i certàmens literaris d’arreu de Catalunya. D’entre els molts premis, cal subratllar els següents: Premi Viola dels Jocs Florals Plaça de la llana de Barcelona (1967) per El cim més alt; Premi Viola dels Jocs Florals d’Olot (1969) per La dansa de la pau; Premi dels Jocs Florals de Calella (1965) per El meu temple parroquial, La cadira del pare.

.............19

Aplec de la Sardana al Pati de l’Ós de Lluís Gómez i Buhigas

Premi dels Jocs Florals de Palafrugell (1965) per Marinada; Premi Josep Sebastià i Pons dels Jocs Florals de la Gênet d’or de Perpinyà (1969) pels Sonets de tardor. Els llibres publicats són: Una veu calellenca. Edició d’homenatge. Ajuntament de Calella, 1975. Recull de poemes. Editat per la revista “El Nunci”, 1982. Obra poètica. Recopilació poètica a cura de Concepció Organ i Josep Miracle. Ajuntament de Calella, 1991.


Biblioteca Pare Gual i Pujadas Ajuntament de Canet del Mar

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI Adreça: Riera de Sant Domènec, 1 08360 Canet de Mar Tel.: 937 956 037 Director/a: Irene Feliu Pou

a/e: b.canet.pgp@diba.cat www.canetdemar.cat Biblioteca Municipal Canet de Mar

Façana de la Biblioteca

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Internet i + Préstec

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 21.00 h. Dimarts ...... De 15.30 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.30 a 21.00 h. Dijous ......... De 15.30 a 21.00 h. Divendres ... De 15.30 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres .... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h Dissabtes.... De 10.00 a 13.30 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 17 de juny al 14 de setembre, ambdós inclosos

.............20

FONS ESPECIALS UNED Cultura japonesa Modernisme

Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Sales d’estudi Wi-Fi


CANET DE MAR A LA VILA DE CANET Josep Galceran Carqués És com un niu arrecerat que feu, baixant, Pedracastell el jorn que anà a cercar el mar cansat de viure vora el cel. La vila de Canet de Mar, com branca tendra d’arbre vell baixà del cel a prop del mar tot omplint de vida i de color la vall. De La Catel al Sant Crist del Pla. De les ones fins a dalt del cim, com el ritme de l’onada suau o fort, com el bram d’una ventada o com l’airet. Tot el poble canta una cançó de treball, d’amor i d’il·lusió. Que refila quan treballa, taral·lareja encaperrat i recorda a mitja veu si està engoixat.

.............21

No sé què té que em roba el cor, el teu encís, noble i ferreny, Canet de Mar. De la platja, si veig l’horitzó; la carena retallada al cel, mentre em quedi un xic de vida dins el cor servirà per estimar Canet. Tornillo Screw

Josep Galceran Carqués va néixer a Canet de Mar fa 85 anys. Professionalment ha treballat a les oficines de fàbriques de gènere de punt a Canet i a Mataró. L’afició del seu pare al teatre va fer que de molt petit s’interessés pels versos i, més endavant, per la poesia. Molt implicat en la cultura de la vila, ha col·laborat amb moltes entitats: Centre Parroquial, Orfeó Misericòrdia, Ràdio Canet, ... Des del punt de vista literari ha tocat totes les tecles: dos llibres amb més de 300 poemes, un grapat de contes escrits o narrats en programes de Ràdio Canet, tres obres de teatre estrenades a Canet i “El Natzarè”, una versió de la Passió estrenada al teatre Bartrina de Reus; guions radiofònics per Ràdio Barcelona, Ràdio Mataró i Ràdio Canet, la novel·la “Temps de por i farinetes”, i també lletres de cançons per les quals ha obtingut diferents premis. Miquel Galceran


Biblioteca La cooperativa

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Malgrat de Mar

Adreça: Carrer Desclapers, 14-18 08380 Malgrat de Mar

Interior biblioteca

Tel.: 937 619 032 Director/a: Cinta Velilla Badia

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 13.00 i de 15.30 a 20.30 h. Divendres ... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres .... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 13.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 15 de juny al 15 de setembre

.............22

a/e: b.malgrat.lc@diba.cat www.ajmalgrat.cat Biblioteca La Cooperativa

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i + Préstec

Préstec a domicili Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Visites guiades


Malgrat DE MAR BALADA DEL POBLE MEU Lluís Garriga i Viadé El poble meu, rialler, s’enjoia quan ve la festa... Polit i blanc, s’ha guarnit amb la verdor que el volteja, amb els jardins perfumats, l’encís de les pinaredes, les randes que fa l’oneig cantant, cantant amoretes que aprenen els mariners quan van, contents, a la pesca aquestes nits de l’estiu que l’aigua blava és tan densa... El poble meu, rialler, s’enjoia com la donzella que espera el galant fadrí enamorada, corpresa, vestida d’un blanc subtil, la sina amb ram de gardènies i amb un caient nuvial com sols escau a les verges... Mireu si n’és de bonic El poble quan ve la festa!

.............23

L’heu vist el goig dels carrers lliscant-hi la placidesa, clavells arran de balcó, test amb alfàbrega i menta, un repicar de boixets, una cançó ben alegre i una mestressa gentil que esmerça, tresca que tresca, els seus afanys d’abellir la seva llar ben atesa? Aquests carrers de Malgrat tenen quelcom de dolcesa: dolçor que exhalen els cors, els llavis plens de franquesa, la fresca que hi duu el garbí i el mot galant que festeja... Simètrics i plans com són a quí no plau llur bellesa? Veniu-hi avui, bons amics, avui que esclata la festa, que el poble meu, rialler, és dels més bells del Maresme!!

Joan Farré i Rabal

Lluís Garriga i Viadé (27/11/1909 - 22/02/1984). Em plau recordar aquest distingit malgratenc i amic, excel·lent poeta, amb qui compartíem l’enamorament per la nostra vila i l’afició a la poesia. Fou un poeta prodigi, ja a l’edat de dotze anys guanyà la Flor Natural als Jocs Florals Juvenils de Girona l’any 1922. Durant la seva joventut i maduresa continuà obtenint premis en molts certàmens literaris. Quasi tota la seva obra va ser publicada en el seu temps, excepte les composicions més personals o íntimes. Ara, els seu fills , que conserven zelosament l’obra del seu pare, es proposen compilar-la per a una possible edició, cosa que ens plauria molt a tots els seus admiradors i amics. Joaquim Colomé i Alsina


Biblioteca Joan Coromines

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament del Masnou

Adreça: Carrer de Josep Pujadas a/e: b.masnou.jc@diba.cat Truch, 1A www.elmasnou.cat 08320 El Masnou Tel.: 935 571 888 Director/a: Anna Fincias Villa

bibliotecajoancoromines.blogspot.com

Àrea d’adults

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres ... De 09.30 a 13.00 i de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 09.30 a 13.00 i de 15.30 a 20.30 h. Dimecres .... De 15.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 09.30 a 13.00 i de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 09.30 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: juliol i agost

.............24

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Bústia de retorn de documents Cessió d’espais Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i + FONS ESPECIALS Nàutica Turisme

Pregunta a la biblioteca Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de pares i mares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a les escoles Wi-Fi


EL MASNOU Sònia Hernández Hernández Ens han dit que és una tragèdia que l’hivern del mes de gener ens regali una estampa d’estiu com aquesta, amb goletes navegant al fons d’un mar on el sol s’emmiralla de la seva desgràcia i es deleix egocèntric perquè s’ho endurà tot en la seva destrucció. I ja no queda cap escletxa per al dubte que el cel és un estat d’ànim, com l’enveja en la certesa que tot no depèn sinó de la pròpia insatisfacció. Tambéenshanditqueelspoetescomprenen la vida quan hi renuncien i ja no sabem si hem vingut a néixer o morir si volem restar dins la goleta, tan d’un altre temps, sentint les onades de les veles sacsejades i desorientades o el dringadís de les eixàrcies al port del Masnou, de Gènova o del Pireu, els llocs on hem estat i els que hem somiat.

.............25

I tampoc no sabem si escrivim perquè el dolor esdevingui bellesa o per descobrir el plaer havent heretat la desgràcia de la insensatesa i la mort.

Josep Puig Marco

Periodista i escriptora és autora d’obres com el conjunt de relats “Los enfermos erróneos”, la novel·la “La mujer de Rapallo” i els poemaris “Los nombres del Tiempo” i “La casa del Mar”. Col·labora habitualment com a crítica literària a “La Vanguardia”, “Letras Libres” i la revista mexicana “Crítica”.


Biblioteca Pompeu Fabra

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Mataró

Adreça: Plaça d’Occitània, s/n 08302 Mataró Tel.: 937 412 920 Director/a: Sílvia Sebastián Salvatierra

a/e: b.mataro.pf@diba.cat www.mataro.cat Biblioteques de Mataró bibliotequesdemataro.blogspot.com

Àrea General

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres ... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns ....... De 16.00 a 20.30 h. Dimarts ...... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres .... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dijous ......... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 al 31 d’agost

.............26

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Audiollibres Autopréstec Bústia de retorn de documents Cessió d’espais Consulta de bases de dades Cursos i tallers Clubs de lectura Formació en tecnologies de la informació Informació Informació local Internet i + JAWS (Job Access with Speech) Llibres en braille FONS ESPECIALS Energies renovables

Pregunta a la biblioteca Préstec Préstec a domicili Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a escoles Serveis a petits lectors Serveis a persones amb dificultats visuals Visites guiades Wi-Fi


MATARÓ MATARÓ Josep Punsola i Vallespí Si vas néixer de la mar com la petxina, et voldria de la mar, com vela blanca, oblidant-te un xic del fum que et despentina i amb què el vers que em surt de dins se m’entrebanca. Sobre el nacre de conquilla endormiscada, les anyades que t’emboiren t’han gravat xemeneies i una roda esbojarrada on fulgura el crit pompós que et diu: CIUTAT. Cavallàs de ferro i foc va occir la pau: va venir-nos, udolant, de Barcelona. Va estremir-se esgarrifat, el camí blau on trenaven placideses sorra i ona... A gambades, va arribar-nos un progrés que movia estranyes febres poble endins; quan naixia el règim seu, prosaic i obès, se’ns moria un regne verd, de mar i pins. El progrés, de tot això, no en feia cas; damunt nostre, un peu aurora, un peu ocàs, ens cridava: –Vent en popa! Tu, ja marxes!– Mes jo, que sóc rebel, somniaré; i, els genolls sobre les cendres, resaré pels poemes que són morts sota les xarxes.

.............27

Sandro Soriano

L’obra poètica de Josep Punsola i Vallespí (1913-1949) és eminentment lírica. Biografia i poesia s’entrelliguen de tal manera que home i poeta esdevenen indissociables. És, alhora, una poesia sincera, analítica, íntimament viscuda, en què la confidència dels sentiments i l’anàlisi de les manifestacions humanes produeixen a vegades uns versos directes i senzills i d’altres intimistes i complexos, versos amb els quals farà treball de llimador de rimes aspres, de síl·labes rebels. Punsola i Vallespí, Josep. Obra poètica completa. Mataró: Patronat Municipal de Cultura de Mataró, 1989.

Maria-Mercè Bruguera i Barbany


Biblioteca ANTONI COMAS Ajuntament de Mataró

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI Adreça: Prat de la Riba, 110 (antic Escorxador) 08301 Mataró Tel.: 937 022 813 Director/a: Sílvia Barragán Sagredo

a/e: b.mataro.ac@diba.cat Biblioteques de Mataró bibliotequesdemataro.blogspot.com

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 21.00 h. Dimarts ...... De 16.00 a 21.00 h. Dimecres .... De 10.00 a 14.00 i de 16.00 a 21.00 h. Dijous ......... De 16.00 a 21.00 h. Divendres.... De 16.00 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts ...... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres .... De 09.30 a 20.30 h. Dijous ......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 09.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 al 31 d’agost

.............28

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aula multimèdia Bústia de retorn de documents Cessió d’espais Clubs de lectura Consulta de bases de dades Formació en tecnologies de la informació Informació Internet i + Informació local

Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Sales d’estudi Serveis a les escoles Visites guiades Wi-Fi Autopréstec


MATARÓ MATARÓ Josep Punsola i Vallespí Si vas néixer de la mar com la petxina, et voldria de la mar, com vela blanca, oblidant-te un xic del fum que et despentina i amb què el vers que em surt de dins se m’entrebanca. Sobre el nacre de conquilla endormiscada, les anyades que t’emboiren t’han gravat xemeneies i una roda esbojarrada on fulgura el crit pompós que et diu: CIUTAT. Cavallàs de ferro i foc va occir la pau: va venir-nos, udolant, de Barcelona. Va estremir-se esgarrifat, el camí blau on trenaven placideses sorra i ona... A gambades, va arribar-nos un progrés que movia estranyes febres poble endins; quan naixia el règim seu, prosaic i obès, se’ns moria un regne verd, de mar i pins. El progrés, de tot això, no en feia cas; damunt nostre, un peu aurora, un peu ocàs, ens cridava: –Vent en popa! Tu, ja marxes!– Mes jo, que sóc rebel, somniaré; i, els genolls sobre les cendres, resaré pels poemes que són morts sota les xarxes.

.............29

Sandro Soriano

L’obra poètica de Josep Punsola i Vallespí (1913-1949) és eminentment lírica. Biografia i poesia s’entrelliguen de tal manera que home i poeta esdevenen indissociables. És, alhora, una poesia sincera, analítica, íntimament viscuda, en què la confidència dels sentiments i l’anàlisi de les manifestacions humanes produeixen a vegades uns versos directes i senzills i d’altres intimistes i complexos, versos amb els quals farà treball de llimador de rimes aspres, de síl·labes rebels. Punsola i Vallespí, Josep. Obra poètica completa. Mataró: Patronat Municipal de Cultura de Mataró, 1989.

Maria-Mercè Bruguera i Barbany


Biblioteca Tirant lo Blanc

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Montgat

Biblioteca Tirant lo Blanc de Montgat

Adreça: Ronda dels Països Catalans, s/n. 08390 Montgat

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 21.00 h. Dimarts....... De 15.30 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.30 a 21.00 h. Dijous.......... De 15.30 a 21.00 h. Divendres.... De 15.30 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 21.00 h. Dimarts....... De 15.30 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.30 a 21.00 h. Dijous.......... De 10.00 a 14.00 i de 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 de juliol al l’11 de setembre, ambdós inclosos

.............30

Tel.: 934 690 098 Director/a: Patrícia Rodes Navarro a/e: b.montgat.tb@diba.cat

Biblioteca Tirant Lo Blanc @bmontgattb www.youtube.com/bmontgattb issuu.com/bibliotecatirantloblanc bibliotecamontgat.blogspot.com pinterest.com/bibliomontgat

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i +

Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Sales d’estudi Visites guiades


MONTGAT CANT A MONTGAT Maria Muñoz-Ramos i Bosch Entre cel muntanya i mar, hi ha un poblet tot espargit, entre cel muntanya i mar, mai ha pogut viure unit. Els turons que l’embolcallen en són poc aprofitats, uns, solitaris, tristos callen; altres, són ja massa poblats. !Pobre Turó de Montgat! vora les platges se’t veu per totes bandes escapçat aguantant la teva creu. Ets el testimoni mut d’heroiques gestes passades, que en l’oblit s’han perdut per la gent de les contrades. En el mig de tes entranyes, clavaren camí de foc; tot sent ferides estranyes, ennobleixen aquest lloc. El primer túnel d’Espanya i el desè de tot el món, el mar nostre t’acompanya,

.............31

i un bon aire et besa el front Petites platges daurades amb la llum del nostre sol, sempre per ones besades, amb calma o amb ventijol. Ones calmoses, envellides, per segles i segles jugant, són com llengües aigualides a la terra acariciant. Res les immuta ni altera, sempre fidels al seu joc, quan una es mor, al darrera, ja en ve una altra al seu lloc. També les he vist furioses amb inútils embranzides, batén les roques negroses que seran per fi engolides Quan la mar es posa airada; mes, si amaina la tempesta i es retira, ja calmada, tornen a aixecar la testa. [...](fragment)

Vistes de Montgat. José Vivas

Poetessa i rapsoda montgatina, la Maria Muñoz-Ramos i Bosch és membre del grup local Brot de Poesia. Va publicar un llibre dedicat a Montgat titulat Poetes de Montgat i Vivències, el qual recull alguns dels seus poemes i està il·lustrat amb fotografies antigues de la vila fetes pel seu marit. Informació extreta del llibre Poetes de Montgat, del grup Brot de Poesia, i del seu propi llibre Vivències.


Biblioteca Enric Miralles

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Palafolls Fotografia d’Oscar Ferrer, cedida per la Diputació de Barcelona.

Adreça: Parc de les Esplanes s/n. 08389 Palafolls

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 21.00 h. Dimarts....... De 16.00 a 21.00 h. Dimecres..... De 16.00 a 21.00 h. Dijous.......... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Divendres.... De 16.00 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 24 de juny al 24 de setembre

.............32

a/e: b.palafolls.em@diba.cat www.palafolls.cat

Tel.: 937 657 908 Director/a: Josep Mª Simon Saballs

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Bústia de retorn de documents Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local

FONS ESPECIALS Enric Miralles

Internet i + Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents


PALAFOLLS HIMNE DE PALAFOLLS José Manuel Pagán Santamaría (música), Roser Corbera (lletra) Entres pels ulls sense mirar-te a poc a poc, de mica en mica el magnetisme que desprens arrela com el verí que em dóna vida. I quan passejo per la teva pell mil sensacions m’omplen mentre que em parles de les teves coses i el sol s’amaga a la carena. Ara puc dir-te Palafolls que tens la clau del nostre amor que tens la clau de l’esperança. Ara puc dir-te Palafolls que tens la clau del nostre amor la porta que ja mai no es tanca. Tens el Tordera dins del teu costat i al cap castells en runes per la plaça Mas Tit o la Fasola surten a passejar les teves llunes. D’un cop d’ull és conegut el mar i tens en tu la força d’un nou dia que neix, del sol, de l’aigua, del perfum que s’amaga entre les ombres.

.............33

Il·luminació Nadal Palafolls

José Manuel Pagán Santamaría (Lausana, Suïssa, 1949) és pianista i compositor. Ha escrit música per a espectacles de dansa (companyia Roseland: Blau Marí, Flit, Flit, La casa per la finestra, El país sense nom...), per a l’obra Bogeries de Tortell Poltrona i per a diversos esdeveniments, com ara el pavelló espanyol de l’Expo 92, la desena edició dels Premis Goya o les cerimònies inaugurals del Primer Campionat Mundial d’Esports per a invidents i els Special Olimpics Barcelona 2000 entre d’altres. En el camp del cinema ha treballat fent la música de més de 20 pel·lícules, a diverses sèries i programes de televisió i també al teatre. Ha guanyat el premi Gaudí a la millor banda sonora per la pel·lícula Pa negre d’Agustí Villaronga. És director de l’Orquestra de la Bona Sort.


Biblioteca M. Serra i Moret

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Diputació de Barcelona. Fotografies: ago2/Oscar Ferrer

Ajuntament de Pineda de Mar

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 14.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 14.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 14.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 de juliol al 31 d’agost, ambdós inclosos

.............34

Adreça: Carrer del Progrés, 22 08397 Pineda de Mar Tel.: 937 623 796 Director/a: Juana de Haro Henche a/e: b.pineda.msm@diba.cat www.pinedademar.org

Manuel Serra Moret Biblioteca www.youtube.com/user/BibliotecaPineda issuu.com/bpinedamsm

SERVEIS Acollida a persones nouvingudes Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aules multimèdia Bústia de retorn de documents Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació Informació local

Internet i + Préstec interbibliotecari Proposa una compra Punt d’informació europea Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a petits lectors Visites guiades


PINEDA DE MAR PINEDA NOSTRA Maria Serrat Portem a dins del cor l’aroma del teu mar, Pineda bonica, i als llavis un cantar que expressa tot l’amor d’aquells que t’estimen. T’estima l’Arbre Verd, que tendre i amorós t’allarga les branques, desitja abraçar-te i així brindar-te pau i amistat. Passat d’arada i rems, present de fe i progrés, futur d’esperança, veïns i forasters gaudim dels teus carrers i les teves places. Turó de Montpalau, que et presideix ufà joiós d’admirar-te i fins ens envia l’aire que ens porta l’olor dels pins. La teva platja tan admirada rep les onades del bell Mediterrani, grandiós, Vila estimada, cant de sardana, guardes, ufana, el record d’aquells valents pescadors. Pineda nostra que et besa el rostre l’oreig del mar dolçament, mai de tu ens allunyarem perquè ets la joia i l’orgull dels pinedencs!

.............35

Elna Turbau Bagué

La Maria Serrat és de Pineda, arrelada als seus carrers i places, impregnada de l’oratge del seu mar. La tendresa, l’amor i la sensibilitat que es desprèn dels seus poemes ens atrapa i captiva alhora. Les lletres d’un munt de sardanes i havaneres, musicades per grans mestres, ens apropen al batec d’un poble, a la seva gent, la seva cultura, les seves tradicions. La Maria és la millor amiga i una gran poetessa. Anna Ortega i Alarcón


Biblioteca del Poblenou

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Pineda de Mar

Adreça: Passeig d’Europa, 23-25 08397 Pineda de Mar

a/e: b.pineda.p@diba.cat www.pinedademar.org

Tel.: 937 662 016 Director/a: Mª Teresa Tamayo Olivar

Sala Infantil

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

.............36

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local

Internet i + Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents


PINEDA DE MAR PINEDA NOSTRA Maria Serrat Portem a dins del cor l’aroma del teu mar, Pineda bonica, i als llavis un cantar que expressa tot l’amor d’aquells que t’estimen. T’estima l’Arbre Verd, que tendre i amorós t’allarga les branques, desitja abraçar-te i així brindar-te pau i amistat. Passat d’arada i rems, present de fe i progrés, futur d’esperança, veïns i forasters gaudim dels teus carrers i les teves places. Turó de Montpalau, que et presideix ufà joiós d’admirar-te i fins ens envia l’aire que ens porta l’olor dels pins. La teva platja tan admirada rep les onades del bell Mediterrani, grandiós, Vila estimada, cant de sardana, guardes, ufana, el record d’aquells valents pescadors. Pineda nostra que et besa el rostre l’oreig del mar dolçament, mai de tu ens allunyarem perquè ets la joia i l’orgull dels pinedencs!

.............37

Elna Turbau Bagué

La Maria Serrat és de Pineda, arrelada als seus carrers i places, impregnada de l’oratge del seu mar. La tendresa, l’amor i la sensibilitat que es desprèn dels seus poemes ens atrapa i captiva alhora. Les lletres d’un munt de sardanes i havaneres, musicades per grans mestres, ens apropen al batec d’un poble, a la seva gent, la seva cultura, les seves tradicions. La Maria és la millor amiga i una gran poetessa. Anna Ortega i Alarcón


Biblioteca Jaume Perich i Escala

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Premià de Dalt

Adreça: Riera de Sant Pere, 88 08338 Premià de Dalt

Espai de lectura de la sala d’adults

Tel.: 937 514 771 Director/a: Xavier Hidalgo Carrasco

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.00 a 21.00 h. Dimarts....... De 15.00 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.00 a 21.00 h. Dijous.......... De 15.00 a 21.00 h. Divendres.... De 15.00 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 09.30 a 13.30 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Aprox. del 15 de juny al 15 de setembre (les dades s’actualitzaran entre abril i maig del 2013)

.............38

a/e: b.premiad@diba.cat www.premiadedalt.cat Humoralart @BibJaumePerich www.humoralart.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aules multimèdia Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i +

FONS ESPECIALS Humorisme gràfic i còmic polític

Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Visites guiades


PREMIÀ DE DALT Elegia de l’estiu Marià Manent i Cisa Ara que és fós l’encís de la tardor i el primer fred, a ciutat, ens turmenta, he recordat la fina estació del mosquit sonor i la menta, quan el poblet dispers ens alimenta del fruit dels seus conreus i la claror de la pineda vellutada i lenta. Car em sentia un poc enyoradís d’aquella clara font virgiliana i de la noia que em feia un somrís menjant la poma o la magrana, i les perles del vas en degotís li queien a la brusa d’indiana. I d’aquella altra d’un país llunyà que s’enrogia un poc per la drecera i jo li dava la mà per saltar el marge, vora l’olivera.

I encara he vist la trinitat dels pins i el cep que es daura de la tarda; l’ermita d’or, el pou i l’olivarda ielbrucfloritqueensguiapelscamins. I he recordat els riures insistents i els jocs d’atzar i de fortuna; el llum venecià que es riu dels vents, i la claror dels ulls i de les dents, i les paraules lentes a la lluna. Quan un diria que és tornat infant, veient l’estrella com rellisca i tomba. I encén l’esponja i s’ha cansat ventant perquè s’enfili una grotesca bomba. I arriba un baume del bosc adormit, quan la lluna somriu i va amagant-se... i l’agut violí sona el mosquit,

mentre una rosa al trau us ha florit, El meu paisatge he recordat tan bé, veient l’amiga com se’n va a la dansa. quem’hasemblattornaraviureaquellahora amb l’ample estol virolat i lleuger, Poesia completa. que em passava, rient, a la vora, Barcelona: Edicions 62, 2013 fregant el núvol d’or i l’esbarzer.

.............39

La Cisa de Joan Pasqual

Marià Manent i Cisa (Barcelona, 1898-1988) va mantenir una estreta relació amb Premià de Dalt. Home d’un gran bagatge cultural, va dedicar-se a la poesia, la prosa, la crítica literària i la traducció. Introductor de grans clàssics en llengua anglesa a Catalunya, va tenir a més un lloc destacat dins la cultura catalana del segle XX. Xavier Hidalgo


Biblioteca Martí Rosselló i Lloveras Ajuntament de Premià de Mar

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI Adreça: Carretera de Vilassar de Dalt, 100 08330 Premià de Mar Tel.: 937 510 145 Director/a: Marta Romera Colomé a/e: b.premiam@diba.cat www.bibliotecapremiademar.org

Biblioteca Municipal Martí Rosselló i Lloveras @bibliotecabmr Youtube: Canal de la BMR Galería de Biblioteca BMR

Façana de la Biblioteca

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 21.00 h. Dimarts....... De 16.00 a 21.00 h Dimecres..... De 16.00 a 21.00 h. Dijous.......... De 16.00 a 21.00 h Divendres.... De 16.00 a 21.00 h Dissabtes.... Tancat

.............40

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 13.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.30 h.

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aules multimèdia Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació

Informació local Internet i + Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Visites guiades


PREMIÀ DE MAR POEMA Martí Rosselló i Lloveras De fet, va ser una infantesa grisa, feta de roba vella i pa amb vi i sucre, si la comparo amb el joc, la bellesa, la brillant lluentor de l’opulència, els colors nous, l’energia, la vida, de tantes infanteses que després han omplert els carrers per on nosaltres vam aprendre a estrenar-nos ja fa dies. El testimoni de la xemeneia, l’exacte vigilant del carrer Aurora, sap que els vestits ara són molt més pulcres, que, més dutxats, olorarem riqueses i encorbatats ocultarem les nafres. El nostre goig, arrebossat de sorra, feliç de la suor dels jocs de tarda, acompanyat per un món que ens somreia, obert com l’au que s’ha emprovat les ales i intenta, audaç, complir amb la natura, va ser ser nens en uns carrers amables i poca cosa més, que ara recordi.

.............41

Santi Duran

A vegades el color gris pot ser el més brillant. I això és el que passava amb el que escrivia aquest bibliotecari, revolucionari silenciós i sense pretensions, disconforme amb un món que no entenia però al qual deixava fer, només demanant, sobretot, que el deixessin en pau, com a màxima reivindicació de la seva vida i el seu treball. La seva poesia era un autoreflex d’ell mateix: la vivència de la proximitat feta paraula, la convicció que la llengua pròpia i l’escriptor comparteixen arrels en un contracte de per vida. Albert Calls


Biblioteca Sant Andreu de Llavaneres Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI Adreça: Carrer Closens, 65 08392 Sant Andreu de Llavaneres

Usuaris a la sala d’adults

Tel.: 937 926 872 Director/a: Manel Aires Pedrerol

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 21.00 h. Dimarts....... De 15.30 a 21.00 h. Dimecres..... De 15.30 a 21.00 h. Dijous.......... De 15.30 a 21.00 h. Divendres.... De 15.30 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 15 de juny al 15 de setembre

.............42

a/e: b.st.andreulla@diba.cat www.santandreudellavaneres.cat Biblioteca Municipal de St. Andreu de Llavaneres bibliotecallavaneres.blogspot.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i +

Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors


SANT ANDREU DE LLAVANERES Elogi a una masia ben antiga Anant ben a prop de la serralada, Que cercla la part nord de Sant Andreu de Llavaneres trobem CAN CABOTÍ, que ben restaurada és encant i boniquesa voltada d’avets i palmeres. Llegim en la seva interessant història, que és una de les més antigues masies que es conserven i que ens honoren de glòria, perquè enbelleixen de finor les rodalies. La seva fisonomia és ben ponderada, car té un origen gòtic molt flamant, que mostra una façana ben preuada de finestres decoratives i d’un portal elegant. En aquesta masia hi trobem llaçada d’art gòtic i romànic, que ens marca la seva antiguitat posada d’un exponent d’estil fantàstic. El voltant de l’esplèndid MAS, és bellament un formós jardi, on varietat de florides plantes trobes a cada pas, per complaure’t a desdir. La dedicació constant a la pagesia s’esmerça en aquests grans camps, que originen una atenció vers els clavells cada dia, on se’ls cuida en hivernacles exuberants. [...](fragment)

.............43

Masia de Can Lloreda


Biblioteca La Muntala

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Espai de música i cinema.

Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 13.30 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.30 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 13.30 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.30 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: De l’1 al 31 d’agost

.............44

Adreça: Riera del Gorg, s/n 08394 Sant Vicenç de Montalt

La Muntala

Tel.: 937 912 372 Director/a: Antònia Caño Bermúdez a/e: b.st.vicensm@diba.cat www.svmontalt.cat

La Muntala Sant Vicenç de Montalt

@bibliolamuntala Montaltbibliolamuntala.blogspot.com

SERVEIS Acollida a persones nouvingudes Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aula polivalent Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació Informació local Internet i + Llibres en braille FONS ESPECIALS Història d’Espanya Contemporània (1873-1982)

Préstec Préstec a domicili Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a petits lectors Telelupes, escànners i lupes de mà Wi-Fi


SANT VICENÇ DE MONTALT EL CENTRE CÍVIC Pius Morera i Prat Flairo de casa estant el floc espès de mimoses que lluita amb l’aigua clara. Esgrogueïda imatge que suara baixa per les politges d’or encès. Blocs de ciment s’enlairen sense pes de consciència, i amb sol que amara els cossos més bonics de l’altre mes ablaneixen les ombres de la cara. Una llenca de mar horitzontal sobreviu a l’estrany pedrís que sura entre records de ceps i l’amoral desig d’abatre a cops la llenya pura. De tard en tard, quan toca el tamborí, dansen els monstres alts sense destí.

.............45

Jordi Pallarès

Una lletra sola és simplement això, una lletra sola. Si es combina amb d’altres es construeix una paraula... La Paraula ha estat per a en Pius Morera i Prat l’eina per explicar la seva història vital i professional. Filòleg, professor i poeta santvicentí. La passió per la seva terra, per la seva gent han omplert de contingut la seva obra poètica, i l’estima pel paisatge del seu entorn més proper l’ha portat a descriure espais que compartim: el Centre Cívic. Mª Lluïsa Grimal i Colomé


Biblioteca SANTA SUSANNA

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Santa Susanna

Adreça: Plaça Catalunya s/núm. a/e: biblioteca@stasusanna.org (baixos) bibliotecadesantasusanna 8398 Santa Susana

Espai de lectura

Tel.: 937 678 441 Director/a: Núria Basart Bagot

HORARI ESTIU Dilluns.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.00 h. Dimarts......... De 16.00 a 20.00 h Dimecres....... De 16.00 a 20.00 h. Dijous............ De 16.00 a 20.00 h. Divendres...... De 16.00 a 20.00 h Dissabtes...... Tancat

.............46

HIVERN Dilluns.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 19.30 h. Dimarts......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 19.30 h. Dimecres....... De 16.00 a 19.30 h. Dijous............ De 16.00 a 19.30 h. Divendres...... De 16.00 a 19.30 h. Dissabtes...... De 10.00 a 13.00 h.

SERVEIS Act. Infantils i Familiars Act. Adults Clubs de lectura Cursos i tallers Informació Informació local Préstec

Proposa una compra Renovació Documents Reserva Documents Serveis a entitats Serveis a escoles Serveis a petits lectors Wi-Fi


SANTA SUSANNA Joan Puigdefàbregas Vora el serrat s’estén el verdoral. L’horta reviu uns apis en fileres. L’aigua els recús. Sota un cel de creueres la vida empeny. Això és una moral. Llegir l’endreça dels nivells freàtics i a mans regar l’olor de tomaqueres. Seguir pel rest de pèsols en creueres, de quatre mans i fent cercles erràtics. Sempre és així: la més clara bellesa neix als fondals, amb flors de podridura. On la vida es despulla l’aigua és impura, pou de fems al pla de la puresa.

.............47

Patata grillada. Toni Privat

Toni Privat és pagès i fotògraf. Treballa la seva fotografia analògica com si la cultivés, ben arran de terra. En neixen les visions: la calidesa humana, el paisatge íntim i el testimoni de les coses vistes. Joan Puigdefàbrega ha editat poesia en col·laboració amb pintors en llibres d’artista, i també ha publicat el dietari ‘Antilles’. Les tres quartetes són part d’un recull inèdit escrit entre 1998 i 2002. Joan Puigdefàbregas


Biblioteca Can Llaurador

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Diputació de Barcelona. Fotografies: Ago2/Oscar Ferrer

Ajuntament de Teià

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

.............48

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Adreça: Av. J. Roca Suárez- Llanos, 40 08329 Teià Tel.: 935 550 104 Director/a: Ivana Ares Seijo

a/e: b.teia@diba.cat www.teia.cat Biblioteca de Can Llaurador Teià

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aules multimèdia Biblioplatges, Bibliopiscines i Bibliorius Biblioteca portes enllà Bústia de retorn de documents Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació

Informació local Internet i + Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Sales d’estudi Serveis a petits lectors Wi-Fi


TEIÀ Al cementiri de Teià Antònia Lladó El xiprer es remou, batut pels aires i diu adéu a un núvol que s’esmuny... El bosc proper envia dolces flaires i es veu el mar guspirejant al lluny. Aquest lloc tan callat i solitari guarda dintre son dol un greu encant que el fa sentir com port hospitalari pel que arriba cansat i naufragant. Cementiri de ma vila, darrer estatge; últim camí de terrenal romiatge en un món de misèries i d’esculls... Que Déu em doni dintre la recança l’inextingible doll de l’esperança de a son reialme tornar a obrir-ne els ulls. El cementiri de Teià d’Antoni Batllori i Jofré

Filla de pagesos, l’Antonieta estudià corte per correspondència i amb gran destresa instal·là a casa seva un taller de costura. Aviat el taller va esdevenir, a més, un espai de tertúlia literària on es llegia poesia i es parlava de teatre, gran afició de l’Antonieta, que actuava a la Palma, on el seu pare feia d’apuntador. L’afecció literària va anar creixent; començà a escriure poemes i així fou com es relacionà amb en Martí, el seu futur marit. Durant la guerra es van escriure cartes diàriament, ella des de Teià i ell des del front a Madrid; tantes, que es prometeren per correspondència.

.............49

Per la seva facilitat a l’hora d’escriure i la seva bona voluntat i disposició, l’Antonieta ajudà molta gent a redactar escrits oficials i cartes. També féu molts poemes “per encàrrec”, per commemorar casaments, noces d’argent, etc. sempre de manera desinteressada. Va participar durant molts anys a la Mostra Literària del Maresme, que guanyà en diverses ocasions. Va morir el dia 27 de març de 2006, poques hores després d’haver acabat el seu darrer escrit per a la Mostra. Teresa Casals Lladó


Biblioteca Can Baratau

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Tiana

Àrea de revistes.

Adreça: Carrer Lola Anglada, 10 08391 Tiana Tel.: 934 657 741 Director/a: Marta Quer i Rodríguez a/e: b.tiana.cb@diba.cat www.tiana.cat

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu De l’1 de juliol al 31 d’agost

.............50

Tiana CB cbaratau.blogspot.com clubcanbaratau.blogspot.com

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Informació Informació local Internet i + Nascuts per llegir Préstec Préstec interbibliotecari

Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a entitats Serveis a escoles Serveis a petits lectors Visites guiades Wi-Fi


TIANA CANT A TIANA Primitiva Reverter Camino per les rieres enrarides i cerco, entre les runes, el teu cor. Conjuro l’Alegria que fou teva pelegrinant per la ferida d’asfalt fosc que emmalalteix les teves terres fèrtils. Una dama de dol vetlla a l’ermita la capa d’estels clars ja no té cel la llum de lluna plena se’ns amaga perduda en un miratge de neó. Tot es capgira i tot té preu ja no sabem qui ets ni qui vas ser. Dividim, comprem, venem la teva sang, la teva llum, el teu alè. Em neix un somni verd a les entranyes i torno a veremar tardors alades ressegueixo les línies del teu cos malalt de gris, malalt de desconhort. I no sé que fer per a ajudar-te. Trencar parets o eixamplar consciències? Pintar la pau o declarar la guerra? Camino per les rieres enrarides i trobo entre les runes el teu cor. Conjuro l’Alegria i sé qui sóc! [...] (fragment)

.............51

El carrer d’en Gosch de Teresa Soldevila

Poetessa de vocació i amb alguns premis que la posen dins el panorama literari de la comarca, la Primitiva ens ofereix uns poemes que parlen d’amor, la natura i els sentiments humans més purs. Els seus poemes són clars i entenedors, i sovint giren al voltant del que té més proper, sense fer bonic el que no ho és i ressaltant la bellesa quan cal. Ens obre els ulls davant de la nostra realitat quotidiana. Marta Quer


Biblioteca TORDERA

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Tordera

Adreça: Carrer Joan Maragall, 6 08490 Tordera Tel.: 937 642 560 Director/a: Sílvia Anfrons Balat

a/e: b.tordera@diba.cat www.tordera.cat Biblioteca de Tordera

Façana posterior

SERVEIS

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h. Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 20.30 h. Dimarts....... De 16.00 a 20.30 h Dimecres..... De 16.00 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Divendres.... De 10.00 a 13.00 h. i de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 15 de juny al 15 de setembre

.............52

Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Aules multimèdia Bústia de retorn de documents Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació local Internet i + Préstec

Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Sales d’estudi Serveis a entitats Serveis a escoles Visites guiades Wi-Fi


TORDERA El meu poble Felicita Sagrera i Riera Tordera, vila estimada, Tens el cor ben repartit: Ets pubilla de muntanya Però tens també aires marins. Aquesta vila per mi tan estimada, riallera, senzilla i ben plantada, té el cor de poeta i és ben cert que ens sorprèn alhora un paisatge verd i ens enamora, a la tardor, la melangia del paisatge boirós i tot daurat... la dolça i esplèndida harmonia d’un poble muntanyenc que veu la mar.

Tordera i el seu contrari (que també és Tordera). Treball dels alumnes de dibuix de 4t d’ESO de l’Escola Brianxa, curs 2011-2012

Ens emociona, a les nits de lluna clara, veure’n dos que s’estimen dar-se un bes, l’ocell que voleia amb sa estimada i l’infant que, adormit, té el rostre encès. Ens fascina a l’ensems mar i muntanyes perquè estem bressolats amb sa cançó i perquè aquestes terres catalanes Déu les va crear amb més finor.

Nascuda a Tordera, ja de molt jove va descobrir les seves afeccions literàries. Ha guanyat sis premis en diversos concursos literaris.

T’arredosses a la serra del Montnegre, que vigila amb el cel els prats gentils el mateix que una mare molt experta quan vetlla amorosa els seus fills. [...] (fragment)

Entre 1986 i 1992 va escriure el llibre Vivències i altres contes i narracions amb els quals va assolir quatre guardons al concurs literari de l’UDAGG de Barcelona, i també un segon premi al concurs literari Fira del Ram de Tordera.

.............53


Biblioteca PAU PIFERRER

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Ajuntament de Vilassar de Dalt

Porta d’entrada a la Biblioteca

Adreça: Marquès de Barberà, 11 Vilassar de Dalt 08339 Tel.: 937 530 952 Director/a: Isabel Coma Villagrasa

HORARI ESTIU Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 10.00 a 12.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 15.30 a 20.30 h. Dimarts....... De 15.30 a 20.30 h. Dimecres..... De 15.30 a 20.30 h. Dijous.......... De 10.00 a 12.00 h. i de 15.30 a 20.30 h. Divendres.... De 15.30 a 20.30 h. Dissabtes.... De 10.00 a 13.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 15 de juny al 15 de setembre dissabtes tancat, ambdós inclosos

.............54

a/e: biblioteca@vilassardedalt.cat Biblioteca Pau Piferrer

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Clubs de lectura Cursos i tallers Informació Informació local Préstec Préstec a domicili Préstec Interbibliotecari

Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Serveis a entitats Serveis a escoles Serveis a petits lectors Visites guiades Wi-Fi


VILASSAR DE Dalt GLOSA DE VILASSAR i EL FORASTER Emili Saleta i Llorens Ai Vila de Vilassar sota un castell recolzada, mig pagesa i mig fabril, mig del pla i mig de muntanya. Que somrius de cara al mar i ets senzilla i endreçada i ets feinera i diligent i, pel seny, ets catalana.

verdor de vinyes i pins, fonts d’aigua fresca i gemada per obagues i soleis i arreu sanitosos aires. I, entre cirerers d’arbós, hi ha la «Font Freda», amagada. Vila d’un terme tan gran, fins la centúria passada, que amb Cabrera i Mataró llindaves, i amb la mar blava:

Vells carrers, íntims, quiets, cases pairals dispersades í algun gòtic finestral guarnit de clavells i aufàbregues. Cabrils era un barri teu; Vilassar de Mar, un altre. Sant Mateu et fa costat, O bé «Mar de Vilassar», Montcabré et vetlla per l’altre com els vells l’anomenaven i l’era de can Boquet mirador de banda a banda. el teu barri mariner que et dava el mar i la plana. Camí de la Costa, amunt, Ai Vila de Vilassar no dol pas gens la pujada, que ets de dues viles, mare. car la vista és esplendent de muntanya, mar i plana. […] (fragment) I a dalt es troba el recés de masies ombrejades,

.............55

Perfil de Vilassar de Dalt. Ñoño

Emili Saleta i Llorens (Reus 1888 - Barcelona 1953) és un escriptor de conviccions socialistes, compromès amb les lletres, amb el país i la seva gent, com ens ho demostra a la Glossa de Vilassar i el foraster, on l’autor ens retrata com és i continuarà sent Vilassar al segle XXI, una vila amb un gran potencial cultural, paisatgístic i humà, d’esperit solidari. A Vilassar foraster vol dir “reusenc vilassarenc”. Joan Abril Español


Biblioteca Ernest Lluch i Martín

ON ÉS I COM ARRIBAR-HI

Vilassar de Mar

Adreça: Carrer Santa Eulàlia, 66-80 08340 Vilassar de Mar Tel.: 937 506 834 Director/a: Laia Ventura Riera a/e: b.vilassarm.elm@diba.cat

Biblioteca Ernest Lluch @Biblioteca_VdM issuu.com/biblioteca_vdm queemllegeixo.wordpress.com superlectorsvdm.wordpress.com

Façana biblioteca

pinterest.com/BibliotecaVdM

HORARI ESTIU Dilluns........ De 16.00 a 21.00 h. Dimarts....... De 16.00 a 21.00 h. Dimecres..... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Dijous.......... De 16.00 a 21.00 h. Divendres.... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Dissabtes.... Tancat

HIVERN Dilluns........ De 16.00 a 21.00 h. Dimarts....... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Dimecres..... De 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Dijous.......... De 16.00 a 21.00 h. Divendres.... De 10.00 a 21.00 h. Dissabtes.... De 10.00 a 14.00 h.

Observacions de l’horari d’estiu: Del 24 de juliol al 15 de setembre ambdós inclosos

.............56

SERVEIS Activitats infantils i familiars Activitats per a adults Bústia de retorn de documents Cessió d’espais Clubs de lectura Consulta de bases de dades Cursos i tallers Formació en tecnologies de la informació Informació Informació local Internet i + FONS ESPECIALS Ernest Lluch

Nascuts per llegir Préstec Préstec interbibliotecari Proposa una compra Racó de mares i pares Renovació de documents Reserva de documents Reserva d’ordinadors Serveis a petits lectors Visites guiades Wi-Fi


VILASSAR DE MAR HE VIST UNA GAVINA VORA EL MAR Pere Ribot i Sunyer He vist una gavina vora mar, l’alè que em ve de l’aire de les roses, la terra verge, l’hort, la meva llar, la humilitat secreta de les coses. Carn del maresme, jo, com un gran riu vers la mar de la vida, en una gerra arrodonida en somnis: regadiu i muntanyes al fons: la meva terra. La terra em dóna llum, aigua i ocells, verd d’esperança fet a nostra mida, i, per trepig de Déu, bleix de la vida, la meva vila, reina dels clavells.

.............57

Fiesta Mayor de San Juan de Vilasar: días 23,24,25 y 26 de junio de 1956: programa oficial. 1956, p. 11. Font: AMVM. Vilassar de Mar

Pere Màrtir Brasó

Pere Ribot i Sunyer (1908-1997). Sacerdot i poeta. Ordenat sacerdot el 1933, el 1941 fou nomenat rector de Sant Martí de Riells, un dels primers fogars del catalanisme durant la postguerra. Va col·laborar en diverses publicacions i alguns dels seus poemes foren musicats. Rebé diversos premis i distincions. Va néixer en el número 23 del carrer de Sant Ignasi.


BIBLIOGRAFIA

.............58

i 1 i .... BIBLIOTECA FERRER I GUÀRDIA i 2 i .... BIBLIOTECA P. Fidel Fita i 3 i .... BIBLIOTECA Antònia Torrent MartorI i 4 i .... BIBLIOTECA Ilturo i 5 i .... BIBLIOTECA Cabrils i 6 i .... BIBLIOTECA Can Milans i 7 i .... BIBLIOTECA Can Salvador de la Plaça i 8 i .... BIBLIOTECA P. Gual i Pujadas i 9 i .... BIBLIOTECA La Cooperativa i 10 i .... BIBLIOTECA Joan Coromines i 11 i .... BIBLIOTECA Pompeu Fabra i 12 i .... BIBLIOTECA Antoni Comas i 13 i .... BIBLIOTECA Tirant lo Blanc i 14 i .... BIBLIOTECA Enric Miralles i 15 i .... BIBLIOTECA M. Serra i Moret i 16 i .... BIBLIOTECA Poblenou i 17 i .... BIBLIOTECA Jaume Perich i Escala i 18 i .... BIBLIOTECA Martí Rosselló i Lloveras i 19 i .... BIBLIOTECA sant andreu de llavaneres i 20 i .... BIBLIOTECA La Muntala i 21 i .... BIBLIOTECA Santa Susanna i 22 i .... BIBLIOTECA Can Llaurador i 23 i .... BIBLIOTECA Can Baratau i 24 i .... BIBLIOTECA tordera i 25 i .... BIBLIOTECA Pau Piferrer i 26 i .... BIBLIOTECA Ernest Lluch i Martín


ALZINA, Guida. Bocins de silenci. Barcelona: Neoforma, 1984. 82 p. ISBN 8475810039 | 1 Calidoscopi. Barcelona: Columna, 1992. 61 p. ISBN 8478094059 | 1, 11 Dicotomia amb blaus. Barcelona: Columna, 1998. 69 p. ISBN 8483005891 | 1, 2 , 17 AMAGAT I MATAMALA, Martí. És un gras com un cabàs: vida i miracles d’en Jaume Gras i Xiberta.

Arenys de Mar: [l’autor], 1992. [36] p. | 2 El Mar al cor i als ulls la platja. Arenys de Mar: Cofradia de pescadors Sant Telm, 1995. 82 f. | 2 El Nostre vers de cada dia. Arenys de Mar: [s.n.], 1989. 102 f. | 2

ARMENGOL, Josep Maria [et al.]. Bruixes i mariners. Arenys de Mar: [s.n.], 1988. 1 portafolis (21 f.) | 2, 3 ARTIGAS I RIERA, Josep. Recull poètic. Arenys de Mar: La Copisteria, 1990. 126 p. | 2 ASSENS i BORDA, Montse. Indigent, com jo. València: Brosquil, 2008. 72 p. ISBN 9788497954518 | 17 ASSENS i BORDA, Montse. Secrets acariciats: entre silencis de boira. Barcelona: Parnass, 2010. 75 p. ISBN 9788415007135 | 4, 17 AZNAR ROVIRA, Maria Teresa. Poemes de pols i silenci. Mataró: Agrupación Hispana de Escritores, 1981. 47 p. | 1, 2, 3, 11 BARCONS RENIU, Maite. Poemes intercalables. Girona: [s.n.], 1999. 11 p. | 15

BILBENY, Jordi. Llibre de tal·là-tal·lera. Arenys de Mar: La Copisteria, 1983. [24] p. | 2 Paraules de Iho. Arenys de Mar: La Copisteria, 1986. [55] p. | 2 Safreig de Menta. Arenys de Mar: La Copisteria, 1984. [41] p. | 2 BLÀZQUEZ I PEÑAS, Mercè. Les Meves poesies. Pineda de Mar: [s.n.], 1986. 32 p. | 15 BLÀZQUEZ I PEÑAS, Mercè. Les Meves vivències. Pineda de Mar: Ajuntament de Pineda de Mar, 2004. 150 p. | 7, 9, 15 BOADA, Estanislau. La Mar immensa dels teus ulls. Premià de Mar: El Clavell, 2001. 72 p. ISBN 8489841322 | 11, 18 BOADA, Estanislau. Besos d’aigua i sal i altres poemes. Premià de Mar: Proa Premià, 1999. [16 p.] | 18 BOADA I RÀFOLS, Maties. En el cor de la vida: recull poètic: 1967-1996. Barcelona: Província de Framenors

Caputxins de Catalunya, 2000. 109 p. | 2 BOLÍVAR BASART, José. Sentimiento, pasión y muerte. Madrid: Ediciones Arquero, 1980. 24 p. | 7

BONET, Sebastià. És això, més o menys. Lleida: Pagès, 2012. 99 p. ISBN 9788499751917 | 2 BONET I CASANOVAS, Ramon. Pensaments poètics: antologia poètica. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2006.

103 p. | 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 24, 25

BOSCH, Jaume. La síndrome d’Stendhal. Lleida: Pagès, 2007. 111 p. ISBN 9788497795845 | 2, 9 BOU I CASTELLÀ, Gabriel. Proemes. Arenys de Mar: [l’autor], 1996. [96] p. | 2

BRUGADA I VILARÓ, Josep. Josep Brugada i Vilaró: en Pep del Sant Pare: 1898-1970. Pineda de Mar: Fundació Tharrats: Ajuntament de Pineda de Mar, 1998. 47 p. | 15 BRUGAROLA, Teresa. Recull de poemes: 1991-2001. Canet de Mar: 2002. 78 p. | 8 BRUGAROLA, Teresa. El Somni de la Bruna. Canet de Mar: 1997. 8 p. | 8 CABALLERO, José. Soledad rural: poesías y vivencias de José Caballero: vivencias de Pepita Ruiz. [s.l.: s.n.],

1997. 280 p. I 15

CALLEJA, J. M. Poemes dels setanta. Badalona: Fet a mà, 2006. 34 p. ISBN: 9788493358570 | 11 Transbord. Tarragona: Arola, 2006. 76 p. ISBN: 8496366855 | 11 Vi(r)us. Badalona: Fet a mà, 2005. 140 p. ISBN 8493358541 | 11 CALLS i XART, Albert. Albert Calls [en línia]. Cabrera de Mar: l’autor, [2005]. [Consulta: 12 febrer 2013]. Disponible a: http://albertcalls.blogspot.com.es. CALLS i XART, Albert [text] ; CAPITANI, Raúl [dibuix].

Teorema de l’impacte. Mataró: Els Dimarts del Llimoner,

1994. [2] p. | 4, 11

CALLS i XART, Albert. Arquitextures. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1998. 101 p. ISBN 8428109265 | 1, 2, 4, 10, 11, 17, 18 Nigromàntic: antologia poètica. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2007. 94 p. | 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 24, 26 Taquicàrdies. Benicull: 7 i mig, 1998. 62 p. ISBN 8495043114 | 1, 4, 11, 18

BEL, Joana. No sé si imagino. Alzira: Bromera, 1999. 45 p. ISBN 8476604467 | 1, 10 BIBOLAS, Noemí. No passa res. Lleida: Pagès, 2002. 125 p. ISBN 8479358831 | 2

BRAJNOVIC, Luka. Retorno. Soria: SAAS, 1972. 110 p. | 8

CANTAYRE DE LA VILA. Oda a Canet de Mar. Arenys de Mar: La Industrial, 1886. 4 p. | 8

BIBOLAS i LLINÀS, Joan. Dins una capsa de sabates. [S.l.: s.n., 2012]. 118 p. | 2

BRAS, Pep. Escrivint amb cent ulls de Laura. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1980. 52 p. ISBN 8428104743 | 18

CAO, Àngel. Veu germana. L’Alguer: La Celere, 1989. 61 p. | 24 Caps.a. 2011, núm. 11. Mataró: Caps.a., 1982-. | 11

.............59

BRAJNOVIC, Luka. Ex Ponto. Pamplona: Eurograf, 1985. 100 p. | 8


CARDONA I CODINA, Maria. Obra poètica. Calella: Ajuntament de Calella, 1991. 256 p. | 2, 7, 16 Una veu calellenca. Calella: l’Ajuntament, 1975. 97 p. | 7

En record de Maria Cardona i Codina en el desè aniversari de la seva mort. Calella: El Nunci, DL 1982. 59 p. | 7, 8 CARLES ALTÉS, Américo J. El Drugstore y la muerte. Madrid: Vision Net, 2005. 143 p. ISBN 8497707494 | 11, 20 El Jardín de Düsseldorf. Madrid: Vision Net, 2004. 159 p. ISBN 8497705440 | 20 Ya están viniendo. Madrid: Visión Net, [s.a.]. 113 p. ISBN 9788498215014 | 1, 8, 14, 15, 16, 19, 20, 26 CASAS, Lola. Animalades de paper. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2011. 76 p. ISBN 9788492745234 | 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 26

Nyam-Nyam: poemes i curiositats per llepar-se’n els dits.

Barcelona: Castellnou, 2011 81 p. ISBN: 9788415206057 | 11 Visca la mona de Pasqua! Mataró: Uñó, 2011. 20 p. | 11 CASTELLS I PLA, Francesc. Evocació al poeta Francesc

El Germà de Catul i més coses. Barcelona: 62, 1997. 76 p. ISBN 8429742352 | 2, 20, 23, 26

FERRANDO, Dària. Cinquanta-set llunes i un bat de sol: poemes. Premià de Mar: El Clavell, 2008. 92 p. | 10 , 18

CUCURULL, Fèlix. Els Altres mons. Barcelona: Torrell de Reus, 1952. 48 p. | 2, 9 El Temps que se’ns escapa. Palma de Mallorca: La Font de les tortugues, 1959. 24 p. | 2 Vida terrena. Barcelona: Torrell de Reus, 1948. 58 p. | 1, 2, 9

FERRI PARRES, Susy. Sombras de seducción. [Caixas do Soul: Maneco], 2004. 28 p. | 9 F.F.C. Lo Cornamuser de Manola: produccions poèticas. Barcelona: Imprenta Catalana d’Obradors, 1878. 32 p. | 16

DOLTRA, ANTONI. Cançons i rimes: poesies. Olot: Impr. i Llibr. de Ramón Bonet, 1923. 96 p. | 15

FLORENZA i SERRA, Núria. Núria cloenda d’un poema. Mataró: Agrupació Hispana d’Escriptors, 1981. 94 p. ISBN 8485763491 | 11

DOTRAS I MAÑÀ, Joan. Floretes. Canet de Mar: Anfruns, 1924. 49 p. | 8, 15

FOLCH AROCA, Carme. La alquimia del verbo. Barcelona: Sunya, cop. 2011. 95 p. ISBN 9788493836245 | 22

DRAPER, Joan. Aures de llevant. Barcelona: Francisco X. Altés i Alabart, 1915. 71 p. | 2

FOLCH AROCA, Carme. Petjades de l’ànima: vida, teatre, amor i pàtria. Barcelona: Sunya, cop. 2011.

DRAPER, Joan. Versos en el record. Barcelona: [s.n.], 1968. 131 p. | 2 DURBAN, Ivan. Canciones, versos y delirios. S.n.: QVE, 2012. 102 p. ISBN: 9788415546337 | 11 ELIAS I PIFERRER, Mª Teresa. Besllums daurades:

95 p. ISBN 9788493836207 | 22 FOLGUERA, Esperança. Recull de poesies. Barcelona: Filmagraf, 1980. 67 p. | 11, 23 FONI. Nausicaa: poemes. Mataró: l’autor, 1993. 99 p. ISBN 8460460345 | 11

Castells i Pla 1906-1991: edició commemorativa del 25è aniversari de la concessió del títol de Mestre en Gai Saber. Calella: Amics de la Poesia, 1998. [48] p. | 7 Semprevives. Barcelona: [s.n.], 1974. 46 p. | 7, 9 Poemes a la Creu Roja. Calella: Gabinet dels drets

records lluminosos que tenen veu: antologia de poemes. Arenys de Mar: [l’autora], 1995. 27 p. | 2 Eròtiques i despentinades: un recorregut de cent anys per la poesia catalana amb veu de dona.

FONI. El Poeta. Mataró: Smara, 2009. 58 p. ISBN 9788493610425 | 11

CATÀ I ALTÈS, Carme. Arbre del temps: poemes. Barcelona: Edicions Congrés, 2003. 59 p. | 7

ESPRIU I CASTELLÓ, Salvador. Les Cançons d’Ariadna. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1995. 185 p. ISBN 8477943567 | 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 15, 19, 20, 21, 23, 24

GABRIEL ANGUERA, Teresa. La Veu del cor. Arenys de Mar: l’autora, 1999. 94 p. | 2

Humans de l’Assemblea Local de la Creu Roja Calella, 1984. 45 p. | 7

CLAVELL D’ARAÑÓ, Mercè. Pluja de sentiments. Mataró: [s.n.], DL. 1975. 107 p. | 11 CORNUDELLA, Jordi. Les bones companyies: poetes i poemes. Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2010. 258 p. ISBN 9788481098662. | 11, 20, 25 Felí encès. Barcelona: Quaderns Crema, 1985, 75 p. ISBN 8485704754 | 20

.............60

Tarragona: Arola, 2008. 173 p. | 7, 10, 11, 12, 15, 18, 26

Cicle líric: Cementiri de Sinera; Les hores; Mrs. Death; El caminant i el mur; Final de laberint. Barcelona:

GABRIEL ANGUERA, Teresa. Camins de la vida. Arenys de Mar: [l’autora], 1994. 88 p. | 2

GALBANY I PLANAS, Jordi. Capvesprada. Cabrils: [s.n.], 1996. 204 p. | 4, 5

La Pell de brau. Barcelona: Columna, 2010. 159 p. ISBN

9788466412650 | 1, 2, 3, 5, 6, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 17, 20, 21, 23

GALCERAN, Josep. Mosaic de poesies. Canet de Mar: [s.n.], 1995. 4 v. | 8 Nadales i epitalamis. Canet de Mar: [s.n.], 1990. 46 f. | 8 Poesies. Canet de Mar: [s.n.], 1990. 213 p. | 8

FERRANDO, Dària. Poesies. Premià de Mar: Museu Municipal de Premià de Mar, 1988. 124 p. | 18

GALLART I MALLOL, Pepita. De cor endins. Calella: l’autora, 2004. 88 p. | 7

Edicions 62, 2009. 254 p. ISBN 9788492549801 | 2, 10


GARÍ I PONS, Josep. Cabrera Stalingrad: selecció de poemes. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2006. 84 p. | 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 24, 26 Poemes viscuts. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, de Regidoria Cultura, 1995. 28 p. | 4 Poemes de cada dia. Escrits a Cabrera, 1998, núm. 17, 28 p. 20 . | 1, 2, 3, 4, 11, 18, 20, 26 Josep Garí i Pons, poeta [en línia]. Cabrera de Mar: l’autor, 2000. [Consulta: 12 febrer 2013]. Disponible a: http://www.josepgari.com/llista.htm GASSÓ I CARBONELL, Lluís. L’Any dos mil: poema oníric. Barcelona: l’autor, 2002. 20 p. | 7 Reialme interior. Barcelona: Editorial Comte d’Aure, 2005. 65 p. ISBN 8496393046 | 7 El Verb solitari (ombres i clarors). Calella: l’autor, 2003. 63 p. | 7 GAY, Francesc. Violes homilètiques. Calella: Gràfiques Calella, 1934. 81 p. | 7 GIRALT I GALLAMÍ, Mercè. Onades. Argentona: Ajuntament d’Alella, 2011. 102 p. ISBN 9788495351388 | 1, 2, 4 GODAY I MISSER, Josep. Poesies. Canet de Mar: [s.n.], 1950. 16 p. | 8 GÓMEZ VINARDELL, Joan. Natura: 2n llibre. [Premià de Mar: s. n., 1979]. 60 p. | 18 GÓMEZ VINARDELL, Joan. Pouades. Premià de Mar: [s.n., s.a.] 32 p. | 18 GONZÁLEZ PUJALTE, Joan Carles. Els Carnavals òrfics. Barcelona: Viena, 2010. 35 p. ISBN 9788483306154 | 17 Gel. Alacant: Agua Clara, 2011. 63 p. ISBN 9788480183550 | 11 Repèl. València: Brosquil, 2007. 55 p. ISBN 9788497953122 | 11 GRAU I ABADAL, Ma Antònia. Paradisos. Premià de Mar: El Clavell, 1996. 84 p. ISBN 8492099941 | 2, 11 Un pòsit de cafè al fons de cada tarda. Valls:

.............61

Cossetània, 2005. 71 p. ISBN 8497911067 | 18

Res no és igual. Argentona: La Comarcal, 2008. 70 p. ISBN 8495351315 | 1, 4, 17

GRAU I AUGÉ, Marina. Tapís de poemes. Barcelona: l’autora, 1988. 136 p. | 15 GRAU I AUGÉ, Marina. Veus del meu jo. Barcelona: Columna, 1994. 95 p. | 11, 15 GRAU I CUYÀS, Salvador. Alegoríes. Arenys de Mar: [s.n.], 1917. 55 p. | 2 GRAU I CUYÀS, Salvador. Expansives. Arenys de Mar: [s.n.], 1918. 46 p. | 2, 8 Grup Albada de Pineda de Mar. Antologia poètica. Pineda de Mar: L’Ajuntament, 2000. 222 p. | 15, 16 Pluja de paraules [enregistrament sonor]. Pineda de Mar: L’Ajuntament, 2000. 1 CD | 15 Pluja de paraules. Pineda de Mar: L’Ajuntament, 2000. 269 p. | 15, 16

ISERN, Anton. Esplets d’ànima jove. Argentona: L’Aixernador, 1996. XVIII, 60 p. Facsímil | 4, 11, 26 ISERN, Anton. Obra literària. Alcover: Centre d’Estudis Alcoverencs, 1984. 126 p. ISBN 843981092X | 4 JOVER SANTINYÀ, Joan Pau. Forma de mar. Vilassar de Mar: Oikos-tau, 1999. 53 p. ISBN 8428109672 | 26 JULIÀ i AVELLANEDA, Isidre. Des de la talaia dels 80 anys: poemes. Argentona: La Comarcal Edicions, 2007. 239 p. | 11 Dues vides, un amor... Nules: Ajuntament de Nules, 1996. 33 p. ISBN 8492079045 | 11 Poemes a Francesca. Argentona: La Comarcal Edicions, 2007. 189 p. | 11 LLAURADÓ I MESTRE, Eduard. 7 pluges per renéixer. [Badalona: s.n., 1993]. 109 p. ISBN 8460484157 | 1 Llum de nit. [S.l.: l’autor], 2001. 75 p. | 1 Tardoral. [Badalona: s.n., cop. 1996]. 81 p. ISBN 8492168706 | 1

HERNÁNDEZ HERNÁNDEZ, Sònia. La Casa del mar. Vic: Emboscall, 2006. 62 p. ISBN 8496443744 | 10

LLINÉS I PUJOL, Jaume. El Petó de cada dia: antologia poètica. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2006. 66 p. | 1, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 24, 26

HERNÁNDEZ HERNÁNDEZ, Sònia. Los Nombres del tiempo. León: DVD, 2010. 90 p. ISBN 9788496238985 | 10

LLINÉS I PUJOL, Jaume. Poemes. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 1995. 28 p. | 4

HERNÁNDEZ TURNÉ, Anna. Magnòlia en mà = Magnolia dans la main. Mouans-Sartoux Cedex: Revista OC, 2006.

LLOPART I TRIAS, Maria Roser. Que no mori la tendresa: poesies i pensaments. Barcelona: Marré, 2011. 104 p. | 4, 5, 11, 26 Somnis de poeta: poesia. Barcelona: Marré, 2008. 95 p. | 4, 5 Viu i somriu: poesies. Barcelona: Marré, 2006. 119 p. | 4, 5, 11

63 p. ISBN 9782952733113 | 9

HILARI, D’ARENYS DE MAR. El Pessebre de Sant Francesc: poema. Barcelona: [s.n.], 1953 (Barcelona: Horta). 119 p. | 2, 4 Santa Clara d’Assisi: 1253-1953. Barcelona: Franciscana, 1955. 230 p. | 2, 3

Terra de tots. Barcelona: [s.n.], 1972. 155 p. | 2, 3, 11 HORRILLO PONCE, Araceli. Mi vida es poesía.

[S.l.: l’autora], 2000. 144 p. | 22

HUGUET HIGUERAS, M. Rosa. Mirant el mar des de la platja d’Arenys. Barcelona: IPEC, 1997. 101 p. | 2

LLORCA, Vicenç. En absència de l’àngel. Barcelona: Columna, 2000. 111 p. ISBN 8483009188 | 1, 10 L’Últim nord. Alzira: Bromera, 2008. 71 p. ISBN 9788498242744 | 1, 10

Les Places d’Ulisses: poesia reunida (1984-2009). [Barcelona]: Òmicron, 2010. 541 p. ISBN 9788492544455 | 4, 10, 22


LÓPEZ, Núria. Estacions de trànsit. Cabrera de Mar: La Comarcal, 2011. 50 p. ISBN 9788495351395 | 1, 4, 11, 26 LÓPEZ I PEDROSA, Primitiva. Amb el cor a la mà: poemes. [Barcelona]: Alpina, 2009. 81 p. ISBN 8480903615 | 1, 4, 17, 18, 22, 26 LURI, Gregori. El Café de Ocata. Sevilla: La Isla de Siltolá, cop. 2010. 125 p. ISBN 9788493767242 | 10 LURI, Gregori. Esbós del vol de l’àliga. Barcelona: Columna, 1998. 84 p. ISBN 8483005972 | 1, 10, 11 MAESTRO, Pablo. Alientos y desalientos. Valdivia: Kultrún, 2005. 72 p. | 9 MAGAZ MARCOS, Mª José. Preludio de agonía. Barcelona: l’aurora, 1979. 73 p. ISBN 8430017143 | 1, 20 MAGAZ MARCOS, Mª José. En tu recuerdo. [S.l.]: Altagraf, [s. a.]. 63 p. ISBN 8439810911 | 20 MALAVIA RUIZ, Eusebio. Amor a la poesía y a la naturaleza. Barcelona: [l’autor], 2008. 151 p. | 8

Cant del puig de Randa. Palma: Documenta Balear,

MIR MASSANA, Ricardo de. Horas líricas: poesías. Barcelona: [s.n.], 1925. 142 p. | 8 Los Luminares. Barcelona: La Polígrafa, 1925. 136 p. | 8 Las Plumas del yelmo. París: Garnier, 1928. 89 p. | 8

MARCÉ I SANABRA, Francesc. Contrallum hospitalenc: poesies. Hospitalet: Rius i Vila, 1978. 207 p. ISBN 8485522001. | 8

MIRACLE I COLLMALIVERN, Josep. Amb llum pròpia. Calella: [s.n.], 2009. 90 p. | 7

cop. 2004. 60 p. ISBN 8495694948 | 11 Uri. València: Climent, 1987. 197 p. ISBN 8475021824 | 2, 11

MARTÍ, Josep. Caocosmos. Canet de Mar: l’autor, 2011. 38 p. | 8 MARTÍ I MONTEYS, Antoni. Records santpolencs. Sant Pol de Mar, 1989. 68 p. | 2, 7, 14 MARTÍN, Esteban. Poemas de bolsillo. Barcelona: [s.n.], 1984. 58 p. | 15 MAS-ABRIL, Francesc. De cara a mar. Barcelona: Foz, 1930. 144 p. | 18 La musa popular. Barcelona: [s.n.], 1928. 178 p. | 1, 18 La corona anyal. Barcelona: Montserrat, 1924. 64 p. | 1,18

MOJEDANO, Paulino. Secuencias de silencio y desamor. Mataró: Smara, 2005. 62 p. ISBN 8493342955 | 11 MOLLFULLEDA I VERDAGUER, Isidre. Sentiments: poesies primerenques. [Santa Susanna]: Isidre Mollfulleda, 2000. 280 p. | 21 Sentiments. [Santa Susanna]: Isidre Mollfulleda, 2003, 276 p. 21. | 21

SSOM. Butlletí d’informació i divulgació, 2011-2012, núm. 12, p. 5; núm. 12, p. 3. | 21

Skorpio. La primera revista d’escacs gratuïta, 2011,

núm. 8, p. 6; núm. 7, p. 11. | 21

MORAGAS i BOTEY, Salvador. El poema del fill de l’home. [Barcelona]: Abadia de Montserrat, 1984. 302 p. ISBN 8472026671 | 17,18

MALUQUER I FERRER, Anna; BIG BANG VALONA. Rau rau [enregistrament sonor]. Girona: Tinta Invisible, 2012. 1 CD | 4

MAS I GIBERT, Xavier. Alta pàtria. Arenys de Mar: La Copisteria, 1991. 70 p. | 2, 8, 11, 15 Gavines en terra i un cel trist... Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1998. 142 p. | 2, 7, 8, 13 Nadales: (1972-1992). Canet de Mar: l’Ajuntament, 1992. 55 p. | 8

MALUQUER I FERRER, Anna. [Zzzzz, Voluntat]. Nola: Il Laboratorio, [2005]. 1 p. | 4

MASIFERN I MARCÓ, Ramon. Notas del cor: aplech de poesías líricas. Barcelona: [s.n.], 1900. 80 p. | 8

MORALES ROA, Encarnación. Sensaciones. [Arenys de Mar: l’autora], 2011. 36 p. | 2

MALUQUER i FERRER, Joan. Blava fulgència. València: Climent, 1988. 44 p. ISBN 8475022081 | 4

MASOLIVER RÓDENAS, Juan Antonio. Paraísos a ciegas. 93 p. ISBN 9788415277743 | 10, 26

MORÉ I MATEU, Miquel. Poemes des de dins. Barcelona: Royland Edicions, 1999. 47 p. ISBN 8492371390 | 7

MANENT, Marià. Els millors poemes. Barcelona: Proa, 1998. 91 p. ISBN 8482565923 | 14, 17

MASVIDAL ESPÀRRECH, Josep. Poesies. Canet de Mar: Centre d’Estudis Canetencs, 2005. 112 p. | 8

MANENT, Marià. Poesia completa. Barcelona: Edicions 62, 2013. | 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 15,16, 17

MEDINA RODRÍGUEZ, Fernando. Poesía, versos de amor y varios. Canet de Mar: [l’autor], 1998. 128 p. | 8

MANENT RODÓN, Montserrat. Camí de Petra. Barcelona: Viena, 2000. 98 p. ISBN 8483300990 |11

MIQUEL I VERGÉS, Josep M. Cançons d’estiu. Arenys de Mar: [Tatjé], 1926. 79 p. | 2

MORERA PRAT, Pius. Blog de poesia [en línia]. [Sant Vicenç de Montalt]. [Consulta 31 gener 2013]. Disponible a: http://suip.wordpress.com | 20 Un Mocador d’herbes per a jòquers. Barcelona: Poemes, 1965. [20] p. | 2, 20

MALUQUER I FERRER, Anna. La Patètica poemàtica. Nola [Itàlia]: Il Laboratorio, [2009?]. 57 p. | 1, 4

.............62

MORAGAS I BOTEY, Salvador. Poesia i prosa: antologia: Salvador Moragas i Botey 1911-1992. Premià de Mar:

Òmnium Cultural Secció Premià, 2011. 55 p. | 18

Poemes i relats contra la ira dels homes. Dia Internacional de la Dona Treballadora. [en línia].


[Sant Vicenç de Montalt]. [Consulta 31 gener 2013]. Disponible a: http://vuitdemarc.wordpress.com/ MUNS I VILARÓ, Ramon. Miscel·lània poètica. Barcelona: [s.n.], 2001. 132 p. | 11, 26 NAVARRO, Isabel. Luz y penumbra. Barcelona: Carena, 2009. 89 p. ISBN 9788492619603 | 10 NOGUERA I CLOFENT, Laia. Caure. Barcelona: Edicions 62, 2011. 85 p. ISBN 9788429768770 | 7, 11 Parets. La Pobla Llarga: Edicions 96, 2011. 32 p. ISBN 9788492763443 | 7 Triomf. Barcelona: Columna, 2009. 79 p. ISBN 9788466411172 | 7, 11, 20 Nova antologia de poetes del Maresme. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1984. 143 p. | 1, 2, 4, 7, 8, 9, 11, 25 OLEART, Maria. Jo pregunto. Argentona: La Comarcal, 2007. 112 p. ISBN 8495351293 | 1 M’empasso la pols quan beso la terra. Palma de Mallorca: Moll, 1983. 73 p. ISBN 842730434X | 1, 2 Versos a Anaïs. Barcelona: Columna, 1989. 50 p. ISBN 8478090568 | 1, 2 OLIVERAS i GARCIA, Josep. Cal·ligrafies humanes: l’escola, el mestre i la identitat mediterrània. S.l.: [s.n.], 1998. 80 p. | 10

Camí de l’ombra de Sinera; Condemnat a viure la mort. [S.l.: s.n.], 1998. 79 p. | 2, 10 Gargots i ninots: sexe, segells i pessetones, els vents de l’escola, d’un temps i d’un país. [S.l.: s.n.], 1998. 112 p. | 1 OLLER I NIETO, Glòria. II llibre de poemes a persones que estimo. [Vilassar de Mar: l’autor, 2012?]. 70 p. | 26 OLLER I NIETO, Glòria. Recull de poemes. Sant Adrià de Besòs: Instituto Monsa, DL 2009. 47 p. ISBN 9788496823983. | 26 ORGAN i VALVERDE, Concepció. Aiguabarreig de recors i poemes. Calella: l’Ajuntament, 2002. 111 p. | 7

.............63

De soca-rel: estampes calellenques.

Calella: [l’autora], 1997. 184 p. | 7 Des del meu capvespre. Calella: [l’autora], 2009. 114 p. Palafolls paraules prenyades. [s.l.]: Gràfiques Cristina, Edicions del Roig, 2008. 71 p. | 9, 14, 15 PALAU, Melcior de. Cantares de Melchor de Palau. Mataró: Imp. Horta, 1904. p. 104. | 11 Poesies. Barcelona: Ilustració Catalana, [192-?]. 24 p. |11 Verdades poéticas. Barcelona: F. Granada, 1908. 135 p. | 11 PAZOS i NOGUERA, Maria-Lluïsa. El Club de les bones persones. Barcelona: La Busca, 2001. 95 p. ISBN 8489986517 | 17 Devastació; Gresol de nit. Barcelona: [l’autora], 1980. 146 p. ISBN 8430027483 | 17 Forc de raons i follies. Barcelona: La Busca, 2003. 85 p. ISBN 8496125076 | 11, 17 PEDRAGOSA I MARCH, Rosa. Temps d’ahir, temps d’avui: recull de poesies. Vilassar de Mar: Elies Fontbona i Pedragosa, 2005. 68 p. | 26 PELLICER, Montse. Somnis d’escarlata. [Madrid]: Seleer, 2013. 77 p. ISBN 9788494113017 | 9 PERA, Albert. Entre els pins i el mar: país i gent del Maresme. Mataró: Memòria, 1994. 143 p. ISBN 8487970079 | 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 11, 25 PEREJAUME. Obreda. Barcelona: Edicions 62, 2003. 334 p. ISBN 8475965342 | 7, 9, 11, 17, 23 PEREJAUME. Pagèsiques. Barcelona: Edicions 62, 2011. 555 p. ISBN 9788429768497 | 7, 11 PERRAMON, Domènec. Antologia poètica. Barcelona: Curial, 1977. 90 p. | 3, 8 PINTO, Josep Maria. El llast de les abelles. Barcelona: DVD, 2002. 46 p. ISBN 8495007673 | 17 PLA I ROVIRA, Ramon. L’Avi Pla: antologia poètica. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2006. 88 p. | 11

Endreces i ofrenes: vers i prosa

[Cabrils]: l’autor, 1970. 108 p. | 4, 5

Pels camins de la vida: vers i prosa. [Vilassar de Mar: s.n.], 1973. 108 p. ISBN 842810235X | 4

Poemes de la vinya i del vi: DO Alella, vins mil·lenaris.

[Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Institut Català de la Vinya i del Vi; [S.l.]: Denominació d’Origen Alella, 2003. 127 p. ISBN 8492334312 | 1, 10, 23 PÒLIT, Emili. Vers i prosa. Barcelona: R. Tobella, 1915. 124 p. | 1, 4 PRAT GABALLÍ, Pere. Moments: poesies. Barcelona: Hispano Europea, 1962. 125 p. |15 Primera antologia de poetes del Maresme. Mataró: Edicions Robrenyo, D.L. 1979. 117 p. ISBN 8474660245 | 2, 4, 7, 8, 16, 11 PUIG i MARTORI, Lluís. El poeta torderenc Lluís Puig: antologia poètica (1930-34). Tordera: Cercle d’Història

de Tordera, [2008]. 151 p.

PUJADAS i TRUCH, Josep. Cants d’enyor: elegies. Barcelona: Imp. Galve, 1932. 53 p. | 10 Flors del camí. Masnou: [s.n.], 1932. 199 p. | 10 Masnovines. Masnou: Gràf. Masnou, 1936. 97 p. | 10 PUJOL i BOSCH, Valerià. Els breus estius. València: Eliseu Climent, 1989. 52 p. ISBN 847502260X | 17 La Trista veu d’Orfeu i el tornaveu de Tàntal. Barcelona: Proa, 1994. 87 p. ISBN 847588010X | 1, 18, 25, 26 La xarxa del númida. Barcelona: Edicions del Mall, 1986. 131 p. ISBN 847456283X | 18 PUNSOLA i VALLESPÍ, Josep. Noces a muntanya: poema. Mataró: [s.n.], 1949. 9 p. | 2, 6 Obra poètica completa. Mataró: Patronat Municipal de Cultura de Mataró; Barcelona: Alta Fulla, 1989. 376 p. ISBN 8486556767 | 2, 4, 11, 23 Poesies: obra definitiva. Mataró: [s.n.], 1970. 73 p. | 4, 9, 11


QUINTANA, Enric. Horitzons en el mar blau. Barcelona: l’autor, 1989. 111 p. | 2, 15 RAFANELL I VILALTA, Jaume. Poemes. Sant Boi de Llobregat: Edicions del Mall, 1981. 99 p. ISBN 847456090X | 1, 17, 18, 20, 25, 26 RAMIÓ I DIUMENGE, Narcís. Breviari púdic. Barcelona: Edicions Robrenyo, 1986. 63 p. | 2, 15 Mirall d’aigues. Barcelona: Editorial Cymys, 1978. 65 p. | 2, 15 Mosaic pinedenc. Pineda de Mar: [s.n.], 1984. | 15, 20 Recull de poetes tianencs. [Tiana]: Patronat Municipal de Cultura, 1984. 75 p. | 23 RENIU i CALVET, Josep. Nadales. Mataró: [s.n.], 1999. 63 p. | 11 REVERTER, Primitiva. Lletraferida. Badalona: Fet a mà, 2006. 81 p. ISBN 9788493358556 | 11, 23 RIBA, Pau; SISA, Jaume. Actors gramàtics. [s.l.]: Matriu/ matràs, [2001]. 33 p. | 23 RIBERA RODERGAS, Lali. Enyors i tornes. Argentona: La Comarcal, 2011. 88 p. ISBN 9788495351371 | 1, 2, 4, 26 RIBOT, Pere. L’esperit en un punt. Girona: Palahí, 1991. 120 p. ISBN 8477060169 | 26 Laetare. Barcelona: Oikos-Tau, 1998. 92 p. ISBN 8428109346 | 2, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 15, 18, 19, 23, 24, 25, 26 La llum en el corriol: poemes. Riells de Montseny: [l’autor], 1996. 129 p. | 26

ROCA, Moisés J. Poesías. Valls: La Catalana, 1891 | 8 ROCA, Moisés J. Poesies. Canet de Mar: Centre d’Estudis Canetencs, 2003. 60 p. | 8 ROIG, Montse; HERNÁNDEZ TURNÉ, Anna. Croma i poètica dels objectes. Canet de Mar: Edicions els 2 Pins, 2009. 30 p. ISBN 9788492396771 | 9

SALAZAR, María Dolores. Tus cuadros y mis poesias. [S.l.: s.n., 2008]. 102 p. | 10

ROIG, Neus. Pavesas. Barcelona: Seuba, 2001. 135 p. ISBN 8481321451 | 8

SALETA I LLORENS, Emili. Glosa de Vilassar i el foraster. Vilassar de Dalt: [s.n.], 1978. 1 full solt | 25 SANTOS, Care. Disección. Madrid: Torremozas, 2007. 68 p. ISBN 9788478393985 | 11

ROSALES, Luis. Nuevo retablo de Navidad. Canet de Mar: Pievesto, 1966. 15 p. | 8

SEGURA DE MASCLANS, Josefina. Un pomell de violes. Barcelona: Amics de l’Àvia, 1998. 101 p. | 17, 18

ROSSELL, Anna. La Ferida en la paraula. [S.l.: s.n.], 2010. 72 p. | 10

SERRA, Elena; HARO, Joaquim; COLOMER CAMARASA, Joan. Tordera: paisatges emocionals. Girona: Rigau, 2006. 127 p. ISBN 8461100735 | 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8,9, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 24, 26

ROSSELLÓ I LLOVERAS, Martí. L’amable abisme del record. Rafelbunyol: Agrupació Cultural Vianants, 1999. 50 p. | 11, 18

SERRET i GANGES, Núria. Records. [S.l.: s.n.], 2004. 40 p. | 9

Figures amb nom. Argentona: L’Aixernador, 1995.

SIMON, Jaume. Alè. Mataró: Sobretaula, 1982. 8 f. | 11 I. [S.l.]: Sobretaula, 1983. 1 desplegable | 11 T’estimo. [S.l.]: Sobretaula, 1984. 1 desplegable | 11

103 p. ISBN 8488568274 | 10, 11, 18 Inventari parcial d’excuses per viure. Barcelona: Quaderns Crema, 2001. 163 p. ISBN 8477273383 | 1, 4, 10, 11, 15, 18

SKÄMEZ, Juanjo. Entre motas y guijarros: poemas 2001-2007. Málaga: Parnaso, 2011. 276 p. ISBN 9788496662933 | 11

ROSSETTI i SÁNCHEZ, Francesc. Elegíaques. Malgrat: l’autor, 1978. 44 p. | 9 Evocacions: poemes. Barcelona: l’autor, 1975. 89 p. | 9 Retaule: poemes. Malgrat: l’autor, 1976. 60 p. | 9

SOLÉ, Salva. I una estampa de bruixablanca.Premià de Mar: Els Dimarts del Llimoner, [2000]. 24 p. | 18

ROVIRA I MOLIST, Marià. Esperança. Barcelona: El Carro del sol, 1999. 147 p. | 20

SOLER i CANTÓN, Francesc. Memòria histriònica de Mataró i poemes i cançons. Mataró: l’autor, 2011. 136 p. | 11

RUMÍ i GUIMÓ, Eva. Punt de fuga. Barcelona: La Magrana, 1996. 45 p. ISBN 8474108829 | 11, 18

SOLER RUBIÓ, Ferran. Deixeu-me mirar enrere. Arenys de Mar: Pons-Ribot, 2011. 130 p. | 2 Imatges i perfils. Arenys de Mar: [Pons-Ribot], 2008. 98 p. | 2 El Solc del temps. [Arenys de Mar]: Pons-Ribot, [2006]. 116 p. | 2

RIERA, Marcel. L’edat del coure. Barcelona: Viena, 2008. 80 p. ISBN 9788483304822 | 17 Llum d’Irlanda: les síl·labes molles. Barcelona: Proa, 2012. 96 p. ISBN 9788475882925 | 4, 17, 26 Lluny. Barcelona: Viena, 2005. 61 p. ISBN 8483303639 | 17

SAGRERA i RIERA, Felicia. Vivències de Tordera: poesia– prosa. Tordera: [s.n.], 1997. 118 p. | 24

RIERA, Josep. La millor companyia. Barcelona: Viena, 2002. 95 p. ISBN 8483301679 | 17, 26

Provincial, 2002. 202 p. ISBN 8495874059 | 4

.............64

SÁIZ MARTÍNEZ, Luis. Poemas: hacia el corazón. Madrid: Otra Dimensión, 2007. 107 p. ISBN 9788493567200 | 11

SÁEZ MARTÍNEZ, Jesús. Entre amores y añoranzas: armonías burebanas: poemas. Burgos: Diputación

SOTERAS TENAS, Anna. Pensaments. Calella: l’autora, 2001. 157 p. | 7


TAMARIT PELEJERO, Rafael. Recull poètic IV . [S.l.]: L’autor, 1998. 96 p. | 6, 7

TURÀ, Montse. Recull. Calella: [l’autora, 200?]. 120 p. | 7

TARRAGÓ I CASTRILLÓN, Sílvia. Estiu immòbil: antologia poètica. Cabrera de Mar: l’Ajuntament, 2007. 95 p. | 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, La Vida vençuda. Argentona: La Comarcal, 1998. 69 p. ISBN 8492350938 | 1,4,11, 18

UBACH I VINYETA, Francesc d’Assís. Homenatge de Tiana: al poeta de la renaixensa que va veure la llum primer a la nostra vila. Tiana: Patronat

La Veu del roure: espai sobre literatura i natura [en línia]. Cabrera de Mar: l’autora, [2009]. [Consulta: 12 febrer 2013] Disponible a: http://laveudelroure.blogspot.com.es/.

Taula de poesia del Maresme....

Mataró: [s.n.], 1952- | 2, 5, 10, 11, 20, 22 TAXÉS i SEGISMUNDO, Roser. Poemes d’amor i de mar. Argentona: La Comarcal, 2002. 65 p. | 11 TEIXIDÓ I ESTANY, Teresa. Fulles de rosa. Calella: l’autora, 2000. 156 p. | 7 TEIXIDÓ ROLDÓS, Maria. Poesies. Vilassar de Mar: l’Ajuntament, 2002. 109 p. | 26 TERESA, D’ARENYS. Set. Badalona: Fet a mà, 2000. 85 p. | 2, 13, 23 Tanka. Canet de Mar: [s.n.], 1991. 10 p. | 8 Versos de vi novell. Tarragona: Arola, 2009. 72 p. ISBN 9788492408665 | 2, 4 TOLRÀ i FERRER, Jaume. Auques, poesies

i altres històries per explicar d’un poeta de secà. Cabrils: l’autor, 1994. 193 p. | 4 TRAVESA I XIBERTA, Jaume. Poesies. Canet de Mar: l’autor, 1980. 3 v. | 8

Recull poètic a la Mare de Déu de la Misericòrdia de Canet de Mar. [S.l.]: l’autor, 1980. 54 p. | 8 Canet de Mar: 2001. 93 p. | 8

.............65

Municipal de Cultura, 1981. 19 p. | 23

URIBE, Kirmen. Mentrestant agafa’m la mà. Barcelona: Edicions Proa, 2010. 189 p. | 7 VALLEJO Forés, Guillem. Mirall obert. Barcelona: Columna, 1995. 70 p. ISBN 8478099123 | 2, 10 VALLBONA, Rafael. Al raval. Barcelona Viena, 2000. 9 p. ISBN 8483300680 | 11, 17,18 Encara queda el blues. Valls: Cossetània, 1999, 47 p. ISBN 8489890226 | 2,11, 17, 18, 23, 26 Les habitacions on visc. València: Tres i Quatre, 2006. 73 p. ISBN 9788475027517 | 18 VEGA, Leonardo. Variaciones: poesía. El Masnou: I.N.B del Masnou, 1981. 47 p. | 10 VENANCI, D’ARENYS DE MAR. Antologia poètica; Via Crucis. Barcelona: Província de Framenors Caputxins de Catalunya, 2008. 123 p. | 2 VIDAL, Joan Ramon. Missatges: recull literari de joves arenyencs. Arenys de Mar: [s.n.], 1986. 24 p. | 2 VIDAL-CONTE, Mireia. Gestual. Lleida: Pagès editors, 2005. 117 p. | 15 VIDAL-CONTE, Mireia. Pragari. Barcelona: Columna, 2005. 75 p. | 11, 15 VILA ROIG, Enric. Forjada nua. Barcelona: Columna, 1990. 59 p. ISBN 8478091777 | 17

VINTRÓ, Jordi. La Bassa de les oques. [Cornellà de Llobregat]: Labreu, 2010. 434 p. ISBN 9788493797652 | 2,11 Cartes de sotamà. [Cornella de Llobregat]: Labreu, 2006. 70 p. ISBN 8493376264 | 2 Insuficiència mitral. Barcelona: Lumen, 1997. 79 p. ISBN 8426427944 | 2 VIVÉ, Amélia. A Nuestra Señora de la Misericordia, madre y protectora de Canet de Mar, en su regreso a su restaurada ermita. Barcelona: Pujadas e Inglada, 1881. 15 p. | 8

VILANÓ MATAMOROS, Joan. El cant d’un poeta. Premià de Mar: Ajuntament de Premià de Mar, 1989. 43 p. | 18 XICOLA, Núria. Fins ara. Alella: Ajuntament d’Alella, 2007. 60 p. ISBN 9788492334360 | 1


Sant Jordi 2013

Descarrega’t l’App de les Biblioteques del Maresme

Disponible a App Store

Profile for Biblioteques de Mataró

"El Maresme en vers".  

Guia de recursos de les Biblioteques del Maresme (2013).

"El Maresme en vers".  

Guia de recursos de les Biblioteques del Maresme (2013).

Profile for lapompeu
Advertisement