Page 1

Lidenskapelig opptatt av god bakst siden 1880

HVETEBAKST tips og inspirasjon

ENKLE GREP FOR ØKT SALG


Siste hånd på verket Dette inspirasjonsheftet skal gjøre deg til nummer én når det kommer til boller og søte fristelser. På en enkel, praktisk og inspirerende måte ønsker vi i Lantmännen Unibake å hjelpe deg med å ta hvetebakstkategorien til nye høyder.

I dette heftet finner du enkle kjøpsutløsende tips og smarte råd om steking, pynting og eksponering. Sammen skal vi gjøre hvetebaksten din spennende, lønnsom og innovativ.


la det bugne

og salget øker! Når disken bugner av nystekt og fristende hvetebakst, tiltrekker du deg kunder som i utgangspunktet kanskje ikke hadde tenkt til å kjøpe. Vi vet med sikkerhet at varetrykk selger og at måten hvetebaksten eksponeres på har alt å si for å få bollesuksess. Når du tør å ta litt høyere risiko, så kan vi berolige deg med at du også selger mer. Garantert! Et godt tips er å selge boller i flerpakk.


fersk hvetebakst selger! Første skritt til suksess er å pensle all hvetebakst før steking. Når du pensler øker holdbarheten og saftigheten i baksten. Du får også et resultat som ser ferskere og mer fristende ut.

enskapEn av de fine eg g er at ene til hvetedei vokser flere deigemner heving sammen under gjør det og steking. Det lage nye enkelt og gøy å varianter. Prøv selv!

Visste d u at heveska p kalles raskesk ap på fagspråk et?


De 10 bollebud 1.

Ikke bryt frysekjeden. Sett deigemnene rett på frys etter levering.

2.

For det beste resultatet, plasser uhevede deigemner på stekebrett og tin opp på kjøl over natten. Ferdig hevede deigemner tines 30-60 minutter i romtemperatur før steking.

3.

Dekk bakebrettet med plastfolie/plasthette.

4. Temperer bollene i romtemperatur. Bruker du heveskap, sett brettene inn før du skrur på. 5.

Still heveskapet på 37OC og tilfør fuktighet. Har du ikke heveskap kan bollene heve i romtemperatur i ca 3 timer (til dobbel størrelse). Tips! Sett bollene lunt, over ovnen eller over en vask med varmt vann.

6.

Hev bollene i 40-50 minutter.

7.

Pensle bollene med egg. la dem tørke i ca 5 minutter før steking (1/2 egg, litt salt og vann).

8.

Bollene stekes i 8-10 minutter på 180OC. Skolebrød, solskinnsboller og skillingsboller i 7-8 minutter.

9.

Avkjøl produktene før pakking eller dekorering.

10.

Stek ofte. Den gode duften selger.

øre Det tar ikke lang tid å gj r det lille ekstra. Deigen ha

du allerede i fryseren din, har og med noen enkle grep du plutselig mange nye og spennende varianter.


boller i ulike former

- èn deig gir mange muligheter! Ved å gjøre noen enkle grep, så kan du lage spennende nye bollevarianter av de deigemnene du allerede har i fryseren din. Ikke bare ser det pent ut i disk, det er gøy å lage og du kan øke inntjeningen.

To deigemner kan formes til et hjerte To deigemner settes sammen, formes som hjerte, heves og stekes. Pyntes etter avkjøling.

Tre deigemner eller flere kan bli en hvetestang med vaniljekrem

Valgfritt antall deigemner settes sammen, snittes og heves. Sprøytes med vaniljekrem før steking. Pyntes med melis etter avkjøling.


Fire deigemner eller flere kan bli en klippet hvetestang Valgfritt antall deigemner settes sammen, klippes og heves. Kan toppes med sukker og kanel før steking.

7 deigemner settes sammen til en Brytebolle Sett deigemner sammen i en ring og heves. Kan toppes med perlesukker før steking.

7 deigemner av solskinnsbolle eller skillingsbolle settes sammen til en prinsessekake Sett deigemner sammen i en ring, heves og sprøyt med vaniljekrem før steking. Pyntes med melis etter avkjøling.


toppen av lykke

nå skal bolle toppes og fylles

Med farger, smaker og spennende toppinger kan du skape nye fristelser og økt kjøpelyst hos kundene dine. Samtidig kan du øke inntjeningen fordi du kan ta en høyere pris på et pyntet produkt. Det er enkelt å lage toppinger, og ingrediensene har du kanskje allerede? Tipsene under kan brukes både på hvete-, sjokolade- og rosinboller.

Glasur i regnbuens farger

fargerik kokostopping

Bolle med strøssel

Tilsett konditorfarge i melisglasuren og bland godt. Dekorer bollene med fargerike glasurer.

Kokosen farges ved å blande den med konditorfarge i en shaker eller et tomt, rent glass med lokk. Rist til all kokosen har en jevn, frisk farge. Prøv deg litt frem med mengden konditorfarge. Smør bollene med glasur og dypp dem i kokos.

Dersom du har is eller kaketopping på ditt brukersted så passer dette perfekt som bolle-topping. Strøssel er lekkert, fargerikt og godt!


SMØRKREM 250 g smør, romtemperert 6 g vaniljesukker 1 dl melk 600g melis (konditorfarge/smak)

ostekrem 600g naturell kremost 6 g vaniljesukker 150 g smør, romtemperert 250 g melis (konditorfarge/smak)

BAKER

DU MER 

SELGER DU MER!


boller som cupcakes

Kan vi friste med en cupcake-bolle? Når det kommer til cupcakes er det bare fantasien som setter grenser. De kan toppes med alt som hjertet, øyet og magen begjærer. De er smakfulle og lekre og hver eneste cupcake blir ditt eget kunstverk!

I stedet for et vanlig stekebrett bruker du muffinsformer i silikon. Legg ett deigemne i hver fordypning. Stek cupcakesene på samme måte som du steker boller. Lekrere blir det ikke!


hvetebakst

til alle anledninger Det er mange høytider og sesonger i løpet av et år. Vi feirer jul, påske, valentine, halloween, morsdag, farsdag og mange flere. Alle disse er anledninger hvor vi liker å kose oss med noe godt. Pynt bollene etter årstidene for å skape oppmerksomhet blant gjestene og sørg samtidig for at bakekategorien holder seg relevant.

morsdag/farsdag/valentine Påskebolle

Epelekakebolle

La kundene dine gjøre stas på dem de er glade i. Lag mors- og farsdagsboller, samt valentinbolle med hjertesjablong og melisdryss.

Pynt bollen med gul melisglasur og gul kokos. Stek gjerne bollene i tullipform slik at du får en cupcake-bolle.

Eplekakebolle laget av Luksus kanelsnurr, toppet med vaniljekrem, epler og kanel. Du kan også bruke skillingsbollene for å lage en bollekake.

Bollekake med ostekrem

Enkle juletips

Fastelavnsboller

Bollekake med ostekrem kan enkelt lages av Luksus kanelsnurr og toppes med deilig ostekrem. Se vår nettside for trinn for trinn-guide.

Bruk hvetebaksten og pynt med glasur, melis og dekor. Kun fantasien stopper deg. Snømannen er satt sammen av wienersnurr med toffee og pecan stekt opp ned, og mini wienerbrød. Pass på at produktene er avkjølte før pynting.

Del bollen i to og fyll med syltetøy og pisket krem. Pyntes etter eget ønske.

Tips!

Dypp toppen av bollen i smeltet sjokolade før montering.


Liten hvetebakst store gleder

Det er ingen fasit på hvordan en bolle skal se ut eller hvor stor eller liten den skal være. Her viser vi hvordan du enkelt kan skape flere enheter ut av de deigemnene du har ved å dele de opp. Deler du en bolle i to før heving får du plutselig dobbelt så mange å tilby dine kunder eller gjester. Perfekt som møtemat og pausemat til konferanser eller for eksempe i kantinen. Det er vanskelig å motså en liten og fersk bolle til kaffen - selv på en mandag.

liten hvetebakst Velg mellom hvetebolle, rosinbolle og sjokoladebolle. Tin deigemnene og del de i to. Rulles, heves og stekes. Vi anbefaler å sambake bollene (legges med ca 1 cm mellomrom på stekebrettet) slik at de ikke tørker ut under steking.

små hvetefletter hvetebolle også som lussekatt Hvetebolle kan formes som en lussekatt

Vi har tre forskjellige smaker på hveteflettene. Kanel, pistasj og vanilje. Del flettene i to eller tre før steking for en perfekt munnfull til kaffen.


Ferdig hevet hvetebakst sĂĽ godt sĂĽ enkelt!

ed r deg m e p l e j h Vi g jengeli g l i t e S . mersalg riell pĂĽ e t a m s g sal ibake.no n u n e nn lantma


Take me home

hvetebakst som takeaway Barnebursdager, kundemøter, fredagskos eller andre anledninger. Ta bestillinger fra dine kunder på hvetebakst. Hva er vel enklere enn å bestille 40 nystekte boller til barnebursdagen og hente dem på vei hjem fra jobb? Enkelt for travle foreldre og økt inntjening for deg. Du kan også ta bestilling på kaker, kringler, og kranser til kundemøter, fredagskosen eller markeringer på arbeidplassen. Kommuniser ut til kundene dine at du tar bestilling på nystekt hvetebakst. Godt for dem, godt for deg!

Seks deigemner kan bli en hvetekake med vaniljekrem og bær Seks deigemner tines og klemmes flate, legges i form og presses sammen og heves, vaniljekrem og bær legges på før steking.


Vips så har du en skillingsknute!

Tin skillingsbollene på brett med bakepapir over natt på kjøl, eller i romtemperatur i 3-4 timer. Dekkes til med plastfolie/ plasthette.

Sett deigemnet på høykant, lag et hull på ca. 2 cm.

Skillingsbollene stekes i forvarmet ovn på 180OC i 7-8 minutter.

Skillingsbollene bør avkjøles før de pensles med sukkerlake eller gele og dyppes i sukker.

Slik twister du:

Se flere trinn for trinn på vår hjemmeside!

Vri den ene enden gjennom hullet og legg bollene tilbake på brettet med lik avstand mellom. Skilllingsbollene heves i ca. 45-50 min. i heveskap ved 37OC og med fuktighet. Uten heveskap heves skillingsbollene i romtemperatur til dobbel størrelse (3-5 timer avhengige av temperatur – unngå å la bollene stå i kald trekk) under plast.


ød r b rekk som

e . St ev stek, l o 8 h , sk2454g og kremkos.

gEtPD 5r2 tinivnaniljoeg ko n la lle ette på elis AvvetebomnetSprøyt ed m H

e t. l ig r m de r ma ore k no de og

Rosinbolle

EPD 5224506

fylt med vaniljekrem etter steking. Pyntes med rips og melis.

e en Man kan enkelt lag et av ute kn m rso mo mgangsmådeigemne - se fre Luksus te forrige side. Bruk eller 196 26 Kanelsnur r EPD 52 8. 80 26 52 D EP Skillingsbo lle

aks t b e t e v h er Alle elsk elger du? n v - hvilke nende

n ange spe blant, slik at du m r a h i V ge g en er å vel in helt e d y s r e deigemn d an skre d enkelt k s t. hvetebak

Solskinnsstang: Legg solskinnsboller overlappende, press ned i overgangene. Sprøyt på vaniljekrem etter heving. Pynt med glasur etter avkjøling.


548 PD 5224

le E r yss. Hvetebo l for m med melisdmen, i r t o ut av f sambak bo llene e n r e j g Ta e d krem g fyll m o to i l de og bær.

Sjoko l ad muffin ebo lles tulipfo s tekt i r m.

Skillingsbollestang

Legg skillingsboller overlappende og press ned i overgangene. Heves og stekes. Pensles med sukkerlake og pyntes med sukker etter avkjøling.

Lag en nyde

lig Hvet - av Hve ekake tebo lle EPD 522 Klem de 4 5 4 8 igemnen e flate for m m o g legg d e d litt o e i en verlapp. i deigen Lag hull me d fin g rene ett Legg va niljekre er hevin m i hulle g. me d blå ne og to bær. p p Dr yss o v er melis etter s te king.


vi har gjort jobben for deg ferdig hevet hvetebakst

Alt du trenger er en ovn og et stekebrett. Med vår ferdig hevede hvetebakst har vi hevet deigen for deg og du har allerede spart tid. Alt du trenger og gjøre er å ta opp deigemnene fra fryseren, legge de på stekebrett og la de stå i romtemperatur i 30-60 minutter før steking. Også her kan du briljere og sette sammen deigemnene før steking, for å skape noen helt unike og fantastiske boller.

Vi har ferdig hevede knuter, flette r og snurrer, så he r er det ingen unnsky ldning for ikke å se lge nystekt hvetebakst!


Gode driftsrutiner

optimalisert resultat Et godt kjøkken krever gode rutiner, da kan du enkelt gjøre en god jobb og oppnå gode resultater. Varemottak Når du mottar varene må de settes på frys med en gang. Det er viktig at produktene ikke begynner å tine. Husk rullering på fryseren - først inn først ut. Behandling av produkter For å oppnå det beste resultatet og kvaliteten på vår deigemner, er et viktig at du tilbereder disse i henhold til våre anbefalte instrukser. Alle våre produkter må tines før de heves. Best resultat er hvis du tiner de på kjøl. Ta produktene opp på ettermiddagen/kvelden i forveien, og sett de på stekebrett med plast over. «Mise en place» - alt på sin plass Å forberede sin arbeidsplass øker effektiviteten og det er lettere å gjøre alt riktig. Sørg for å ha det rent og ryddig når du jobber. Økonomi Det er god økonomi i å selge vår fantastiske bakst. Husk å pensle produktene slik at de ser innbydende ut. Selg kun varer du selv ville kjøpt. Stek ofte slik at duften kommer i lokalet. Nystekt bakst selger seg selv. Husk at med bake-off og deigemner kan du enklere styre og kontrollere matsvinnet. Variasjon Bruk våre tips fra denne brosjyren og gjør produktene ekstra spennende for dine kunder og gjester. Varier sortiment og tilbud for å få ekstra fornøyde kunder.

vårt hvetebakst sortiment DEIGEMNER UHEVET

skillingsbolle 100g

EPD 5226808 Art nr 201633 Ant pr krt 60 stk

DEIGEMNER FERDIG HEVET

hvetebolle

85g

EPD 5224548 Art nr 201693 Ant pr krt 150 stk

rosinbolle 85g

sjokoladebolle 85g

kanelknute - ferdig hevet 120g

hveteflette kanel ferdig hevet 90g

EPD 5224506 Art nr 201692 Ant pr krt 150 stk

skolebrød med vaniljekrem 120g

EPD 5224514 Art nr 201694 Ant pr krt 150 stk

solskinnsbolle

100g

EPD 5226782 Art nr 201630 Ant pr krt 60 stk

EPD 5226790 Art nr 201632 Ant pr krt 60 stk

luksus kanelsnurr

120g

EPD 5226196 Art nr 201634 Ant pr krt 60 stk

kanelbolle ferdig hevet 100g

EPD 2846913 Art nr 200010 Ant pr krt 55 stk

EPD 4959573 Art nr 201700 Ant pr krt 28 stk

EPD 2691574 Art nr 3559 Ant pr krt 40 stk

-

hveteflette pistasj ferdig hevet 90g

EPD 2691871 Art nr 3560 Ant pr krt 40 stk

-

hveteflette vanilje ferdig hevet 90g

EPD 2691343 Art nr 3558 Ant pr krt 40 stk

-


distriktssjefer Oslo - Akershus Nord Jan Ole Bjerkerud Mobil 91 72 21 81 jan.ole.bjerkerud@lantmannen.com

Aust- og Vest-Agder Espen Backstrøm Mobil 90 82 21 12 espen.backstrom@lantmannen.com

Oslo Vest - Akershus Vest - Follo Narve Holmen Mobil: 98 28 86 45 narve.holmen@lantmannen.com

Hordaland - Sogn og Fjordane Trond Sæterdal Mobil 98 28 86 52 trond.saterdal@lantmannen.com

Østfold Henriette Fossdal Mobil 98 28 86 39 henriette.fossdal@lantmannen.com

Trondheim - Sør-Trøndelag Møre og Romsdal Marius Karlsen Mobil 46 92 52 14 marius.karlsen@lantmannen.com

Hedmark og Oppland Knut Olav Løkken Mobil 95 04 85 85 knut.olav.lokken@lantmannen.com Buskerud - Vestfold - Telemark Morten Ellefsen Mobil 98 28 86 53 morten.ellefsen@lantmannen.com Rogaland - Flekkefjord - Stord Trond Vidar Mjørlaug Mobil 98 28 86 55 trond.vidar.mjorlaug@lantmannen.com

Trondheim - Nord-Trøndelag - Nordland Jørgen Aftret Mobil: 98 28 86 57 jorgen.aftret@lantmannen.com Finnmark, Troms og Nordland Nord Jan Toralf Richardsen Mobil 95 09 06 50 jantoralf@foodtek.no Liv Erna Amundsen Mobil 48 28 79 51 liv@foodtek.no Bjørn Holmstrøm Mobil 47 62 68 65 bjorn@foodtek.no

Salgssjef Knut Terje Førre Mobil 97 55 69 81 knut.forre@lantmannen.com

Kjedesalgsjef Lars-Petter Sandvik-Olsen Mobil 98 28 86 49 lpso@lantmannen.com Key Account Manager Tove Mathisen Mobil 92 84 38 53 tove.mathisen@lantmannen.com

Key Account Manager Øyvind Rypås Mobil 90 88 08 81 oyvind.rypas@lantmannen.com

Lantmännen Unibake Norway AS Tlf. 98 28 86 00 Berghagan 2, Postboks 24, 1403 Langhus unibakeno@lantmannen.com

Key Account Manager Cecilie Nilsen Mobil 92 84 43 54 cecilie.nilsen@lantmannen.com Key Account Manager Terje Øyrås Mobil 95 89 11 31 terje.oyras@lantmannen.com

Følg @UnibakeNorge på:

BESØK OSS PÅ www.lantmannen-unibake.no

Denne katalogen er trykket på resirkulert papir

Lidenskapelig opptatt av god bakst siden 1880

Profile for Lantmännen Unibake

Hvetebakst - tips og inspirasjon  

Inspirasjonsbrosjyre på hvetebakst fra Lantmännen Unibake. Slik bruker du våre bake off produkter. Tips om mersalg av hvetebakst. Tips til...

Hvetebakst - tips og inspirasjon  

Inspirasjonsbrosjyre på hvetebakst fra Lantmännen Unibake. Slik bruker du våre bake off produkter. Tips om mersalg av hvetebakst. Tips til...