Page 1

Lidenskapelig opptatt av god bakst siden 1880

BAKE MY DEIG lek deg med deigemner

Ă˜nsker du mindre matsvinn? Bruk deigemner!


Vi har laget deigen slik at du kan bake det beste brødet Hvorfor deigemner? Lantmännen Unibakes deigemner gir deg uendelige muligheter til å skape variasjon og mangfold for dine gjester. Det finnes ingen grenser. I denne brosjyren informerer vi om hvordan du kommer i gang, og hvordan du lager gode rutiner. Vi håper at dette materiellet vil inspirere deg og skape ekte bakeglede for dine kunder. Det er ikke tvil - å komme inn i et rom hvor det lukter nystekt bakst, gir øyeblikkelig økt matlyst. Erfaring Lantmännen Unibake har produsert deigemner i mange år. Vi har erfaringen og ekspertisen - vi kan deiger. Våre deigemner holder en jevn høy kvalitet og gir alltid de samme gode resultatene. Bakestabile, fin tekstur, gode på smak, variasjon på grovhet, saftige med god holdbarhet, alt dette sikrer fornøyde kunder og bakeglede. Økonomi og svinn Med økt fokus på matsvinn er det ikke tvil om at Bake Off og deigemner blir viktigere. Med frosne varer er det lettere å kontrollere forbruk og varetrykk. Det gjør at du kan kaste færre brødvarer og spare penger. Det geniale med deigemner er at det tar liten plass i fryseren, samt at du ikke trenger så mange ulike varianter. Det gir bedre fleksibilitet ikke bare på brødbuffeen men også i fryseren.

2


Mindre matsvinn gir god økonomi.

Deiger til både matbrød og søtbakst.

Mange enheter i små esker fleksibiltet.

Forarbeidet er ferdig. Kun toppes, heves og stekes. Kan brukes til alle måltider.

Fordeler med deigemner

Godt brød gir glade og fornøyde gjester.

Enkelt å være kreativ, og lage sitt personlige preg.

En deig - mange muligheter.

Ubegrensede muligheter for smaksetting, form og topping.

3


Alt du trenger er en ovn! Jeg ønsker å komme i gang med deigemner. Hva gjør jeg? Det første vi anbefaler deg å gjøre er å kontakte din distriktssjef. Hvis du ikke vet hvem som er din kontaktperson, finner du en egen oversikt bakerst i brosjyren. Han eller hun vil gi deg veiledning og hjelp for å komme i gang. For å komme i gang trenger du kun en ovn og noen stekeplater.

Må man ha heve-/raskeskap? Nei, du trenger ikke heve-/raskeskap, men det vil gi en raskere og bedre bakeprosess. I heve-/raskeskap tar det ca 45-60 minutter før brødet er klart for steking. Dersom du hever i romtemperatur kan det ta mellom 3-5 timer alt etter hvordan temperaturen er. Det finnes også muligheter å heve i varmeskap, i ovn eller på et varmt sted. Husk at produktene alltid må dekkes med plast hvis de heves i romtemperatur. Det er viktig at varmen ikke overstiger 37°C.

Mors grovbrød EPD 4917027

Et saftig og smakfullt brød. Her har vi sammenbakt brødene og toppet med sammalt hvete.

4


Så godt som hjemmebakt!

Hva trengs av utstyr? Ovn – selvfølgelig må man ha en ovn, gjerne med mulighet til å tilføre damp (fuktighet) for å unngå at brødene blir grå i overflaten. Har man ikke ovn med dampfunksjon, tilføres fuktighet gjennom å helle vann i ovnsrommets ytterkant når man setter inn brødene. Tralle for stekeplater – er meget kjekt å ha til avlastning når man tar ut/inn av ovnen, eller når brødene skal tines. Hette til tralle – deigemnene tines på kjøl over natt. Da kan man forberede og sette deigemnene til tining i trallen. Hetten forhindrer uttørking av brødene. Hetten kan også brukes som «heveskap». Former og rammer – trenger du hvis du vil lage formstekte firkantede brød. Sammenbakte brød baker du i rammer, dette gir ekstra saftige brød. Snittkniv – skarp kniv trenger du når brødene skal snittes. 5


Tralle for stekeplater er kjekt å ha til avlastning!

Tips og råd!

Har du brød til overs? Brød laget av deigemner som ikke blir brukt samme dag kan pakkes i plast og oppevares i romtemperatur i 2-3 dager, eller fryses ned. Brødene (tines) stekes da som lettstekte brød på 230°C i 4-6 minutter. Du får da et ferskt og godt brød.

Lite svinn, penger spart!

Praktiske hjelpemidler Pensel og snittkniv er fine redskap å ha tilgjengelig for å få et perfekt resultat!

6

Heve/raskeskap Brødene heves til dobbel størrelse, helst i heve/raskeskap som holder en temperatur på 37°C og ca 70% fuktighet.


Steking Sett inn brødene i forvarmet ovnved 230°C. Senk temperaturen til 190°C og tilfør fuktighet, enten gjennom innebygd ovnsfunksjon eller hell ca 0.5 l vann i ovnsrommets ytterkant.

Tips og råd!

Del opp deigene i mindre biter for å , lage små kuvertbrød mindre brød, br ytebrød eller fletter.

Hvorfor snitte brødene? Vi snitter brødene for å unngå ukontrollert sprekk i tillegg til at det blir dekorativt og innbydende.

Når skal man snitte? Vi anbefaler å snitte før heving for mest stabilt resultat. Brødene kan også snittes etter heving, men krever da mer nøyaktighet på hevingen.

7


1 - 2 - 3...

1 2 3

Heving

Varemottak og lagring Temperaturkontroll ved varemottak og rullering på frys er viktig. Brudd i frysekjeden og uemballert deigemne på frys, gir fryseskader.

Opptining

4

Det er viktig at deigemnene tines opp før heving. Legg deigemnene på et brett, med lik avstand mellom. Deigemnene dekkes godt til med plast. Tinetid ca. 3 timer i romtemperatur, eller på kjøl natten over.

Steking

Tilberedning Opptint deigemne pensles med vann, dyppes i frø eller meldekor, og snittes/klippes etter eget ønske.

5

Nystekte og deilige brød hver dag, med enkle rutiner!

8

Raskeskap er den beste løsningen. 37OC er maks temperatur for alle deigenmer. Det er viktig å tilføre fuktighet, sett eventuelt en langpanne med vann på nederst rille. Kombiovn kan brukes, husk å kontrollere temperaturen i ovnsrommet (maks 37OC). Heves ca. 45-60 minutter. Heving i romtemperatur tar mellom 3-5 timer avhengig av temperaturen. Viktig å dekke til produktene godt med plasthette over trallen eller clingfilm over brettene for å unngå uttørking. Deigemnet skal heves til ca. dobbel størrelse. Mindre deigemner tar kortere tid å heve.

Start alltid med forvarmet ovn på ca. 230OC. Sett brødene i ovnen og senk temperaturen til 190OC, tilfør fuktighet i 30 sekunder eller hell ca. ½ liter vann i ovnsrommets ytterkant for å tilføre fuktighet. Uten fuktighet i ovnsrommet kan brødene bli grå i overflaten. Rundstykker stekes ca. 15-20 min og større brød 25-35 min. Sammenbakte brød kan ta opptil 10 minutter ekstra. For å kontrollere om brødene er ferdig stekte, kontroller kjernetemperaturen, den skal være minimum 96OC. Hvis man er usikker kan det være lurt å bruke steketermometer.


1. Legg opp med jevn avstand.

3. Topp deigen med ønsket dekor.

5. Hev til dobbel størrelse og sett inn i ovnen.

2. Pensle med vann etter tining.

4. Snitte som du ønsker.

6. Nystekt og klart til å nytes.

9


Hva vil du toppe med? Sorte hvite og sesam f rø

Grønn pesto

Valnøtter

Havregryn lettkokt

Kuttet linfrø.

Re vet ost

Soltørkede tomater

Kr ydder bland ing Gresskarfrø el er korn og m t, s o r, e d d n g ir Kr y orativt, me k e d re a b ikke smakst en eks tra også brøde f ritt Her er det . n o sj n e d im iteten ke kreativ f rem å bru oritte d ine fav for å finn oner. ko mbinasj

10

Rosmarin

akes

ifl C h il


Valset havre og rug

Rugk li

Ris te salte de d gress e karf rø

Hvetek li

Pinjekjerner

Durumhvetemel

Kuttet rug Paprikapulver

Havsalt

e ed

Ri st

ha

ø

sse lnøtter

r ef u Blå valm

Oliveno lje

N B!!

Hvetemel

Husk allergen merkingen

Hvis du bruker dekor eller smakstilsetnin g so m er et allergen, må m enyer oppdateres.

!

11


Imponer kunder og gjester med gøyal kreativitet

12

Glede drar glede med seg


Saftig og smaksrikt müslibrød. Passer til alle måltider. EPD 4895942

Lag dine egne baguetter Del et deigemne i mindre biter, rull ut i passe lengde. Dekorer, hev og stek. Her har vi brukt Landbrød halvgrov EPD 4893210 og dekorert med solsikkefrø og havregryn.

13


Müslibrød

EPD 4893210

Topp med havregryn, lag tre skråsnitt og stek i form.

Landbrød lys

EPD 4891818

Form en rund ball, vend i hvetemel. Hev med skarven eller verken (det ujevne eller skjøten som blir når du former den rund) ned, og snu slik at skarven/verken vender opp før steking.

Landbrød halvgrov EPD: 4893210

Topp med solsikkefrø, lag fire skråsnitt og stekt i form.

Landbrød halvgrov EPD: 4893210

Sikt hvetemel over sjablong før steking. Sjablong lages ved å skjære i papir med skarp kniv eller saks.

Mors grovbrød

EPD: 4917027

Topp med havregryn, snitt på langs på den ene siden og fire korte skråsnitt på andre siden. 14


Müslibrød

1 EPD: 4895942

Del deigemnet i like store biter. Form dem runde. 1. Topp med havregryn og et kryssnitt. 2.Topp med ristede hasselnøtter, og klipp en gang med saks.

Olympiastykke lys

2

1

3 EPD: 4891685

1. Topp med hvite og sorte sesamfrø med tre snitt på langs. 2. Topp med ost og tacokrydder. 3. Dekorer med durumhvetemel og et langt snitt.

2

Olympiastykke mørk

2

EPD 4894077

1. Topp med durumhvetemel og tre snitt. 2. Rull ut deigemnet avlangt, press det flatt, tilsett ulike dekor under og over (her gresskarfrø og linfrø). Twist og legg på stekebrettet.

Grovt rundstykke

1

EPD 4917019

2

1. Topp med quinoa

2. Topp med sorte og hvite sesamfrø.

3. Topp med gresskarfrø og klipp en gang med saks

1

3

15


Rosinbo lle

EPD 52

24506 fylt med van iljekrem ette r steking. Pynt es med rips o g melis.

ød r b rekk som

e . St ev stek, l o 8 h , sk2454g og kremkos.

gEtPD 5r2 tinivnaniljoeg ko n la lle ette på elis AvvetebomnetSprøyt ed m H

e t. l ig r m de r ma ore k no de og

ge en Man kan enkelt la et av e ut morso m kn gangsem fr se deigemne s måte s 18. Bruk Luksu 6196 eller Kanelsnurr EPD 522 6808. 522 D EP lle sbo Skilling

aks t b e t e v h er Alle elsk elger du? n v - hvilke nende

n ange spe blant, slik at du m r a h i V ge gne er å vel in helt e d y s r e deigemn d an skre d enkelt k s t. hvetebak

Solskinnsstang Legg solskinnsboller overlappende, press ned i overgangene. Sprøyte på vaniljekrem etter heving. Pynt med glasur 16 etter avkjøling.


8

4 EPD 52245 Hvetebo lle r m med melis-

fo sambakt i ene ut av jerne bo ll g a T . ss y r d ll me d l i to og fy e ,d n e m r fo ĂŚr. krem og b

Skillingsbollestang

Muffin s ladebo sjoko lle s te kt i muffin sfor m .

Legg skillingsboller overlappende og press ned i overgangene. Heves og stekes. Pensles med sukkerlake og pyntes med sukker etter avkjøling.

Lag en nydel i - av H vetebo g Hvetekake lle EP Klem D 5224 deigem 5 n en e for m flate o 48 med l i g tt o ve i deig legg d rl en m e e i en d fing app. Lag hu Legg v ll rene e anilje tt krem med b i hulle er heving. lĂĽbĂŚr. n e Dr yss s tekin o ver m og topp g. elis et ter

17


Vips så har du en skillingsknute!

Tin skillingsbollene på brett med bakepapir over natt på kjøl, eller i romtemperatur i 3-4 timer. Dekkes til med clingfilm/ plasthette.

Sett deigemnet på høykant, lag et hull på ca. 2 cm.

Skillingsbollene stekes i forvarmet ovn på 180OC i 7-8 minutter.

Skillingsbollene bør avkjøles før de pensles med sukkerlake eller gele og dyppes i sukker.

Slik twister du:

18

Vri den ene enden gjennom hullet og legg bollene tilbake på brettet med lik avstand mellom. Skilllingsbollene heves i ca. 4550 min. i heveskap ved 37OC og med fuktighet. Uten heveskap heves skillingsbollene i romtemperatur til dobbel størrelse (3-5 timer avhengige av temperatur – unngå å la bollene stå i kald trekk) under plast.


Slik lager du eplekake

Eplekake enkelt og godt!

7 stk deigemner Luksus Kanelsnurr tines natten over på kjøl tildekket med plast. Deigemnene legges i form med bakepapir.

Deigemnene heves til dobbel størrelse.

Sprøyt på vaniljekrem.

Legg på tynne epleskiver/båter og dryss over med kanel og sukkerblanding. Stekes på 170oC i 14-16 minutter. Deles i 8 kakestykker. 19


Take me home!

Hvetebakst som takeaway Barnebursdager, kundemøter, fredagskos eller andre anledninger. Ta bestillinger fra dine kunder på hvetebakst. Hva er vel enklere enn å bestille 40 nystekte boller til barnebursdagen og hente dem på vei hjem fra jobb? Enkelt for travle foreldre og økt inntjening for deg. Eller ta opp bestilling på kringler og kranser til kundemøter, fredagskosen eller markeringer på arbeidsplassen. Kommuniser ut til kundene dine at du tar bestilling på nystekt hvetebakst. Godt for dem, godt for deg!

Bryteboller 7 deigemner settes sammen i en ring. Kan toppes med perlesukker før steking.

20


Gode driftsrutiner optimalisert resultat Et godt kjøkken krever gode rutiner, da kan du enkelt gjøre en god jobb og oppnå gode resultater. Varemottak Når du mottar varene må de settes på frys med en gang. Det er viktig at produktene ikke begynner å tine. Husk rullering på fryseren - først inn først ut. Behandling av produkter For å oppnå det beste resultatet og kvaliteten på våre deigemner, er det viktig at du tilbereder disse i henhold til våre anbefalte instrukser. Alle våre produkter må tines før de heves. Best resultat er hvis du tiner de på kjøl. Ta produktene opp på ettermiddagen/kvelden i forveien, og sett de på stekeplater med plast over. «Mise en place» - alt på sin plass Å forberede sin arbeidsplass øker effektiviteten og det er lettere å gjøre alt riktig. Sørg for og ha det rent å ryddig når du jobber. Økonomi Det er god økonomi i å selge vår fantastiske bakst. Husk å pensle produktene slik at de ser innbydende ut. Selg kun varer du selv ville kjøpt. Stek ofte og lite slik at duften kommer ut i lokalet. Nystekt bakst selger seg selv. Husk at med Bake Off og deigemner kan du enklere styre og kontrollere matsvinnet. Variasjon Bruk våre tips fra denne brosjyren og gjør produktene ekstra spennende for dine kunder og gjester. Varier ditt utvalg på bakingen og få fornøyde kunder.

21


Våre deigemner! Her er en oversikt på alle våre deigemner som du kan velge mellom. Du finner både brød og porsjonsbrød i ulike størrelser og med god variasjon på grovhet. Vi har også et bredt utvalg av god norsk hvetebakst både boller, ulike snurrer og klassiskt skolebrød.

For mer detaljert produktinformasjon gå inn på lantmannen-unibake.no eller se vår produktkatalog.

BRØD OG RUNDSTYKKER

57%

19%

DEIGEMNE MORS GROVBRØD 600G EPD 4917027 Art nr 200570 Ant pr krt 17 stk

0%

DEIGEMNE - LANDBRØD HALVGROVT 750G EPD 4893210 Art nr 8053 Ant pr krt 12 stk

57%

18%

DEIGEMNE - MÜSLIBRØD 540G EPD 4895942 Art nr 2189 Ant pr krt 18 stk

0%

DEIGEMNE - LANDBRØD MØRKT 600G EPD 4894069 Art nr 2181 Ant pr krt 17 stk

DEIGEMNE - LANDBRØD LYST 600G EPD 4891818 Art nr 2180 Ant pr krt 17 stk

0%

19%

DEIGEMNE GROVT RUNDSTYKKE 80G EPD 4917019 Art nr 200569 Ant pr krt 125 stk

DEIGEMNE - OLYMPIASTYKKE MØRKT 85G EPD 4894077 Art nr 1221 Ant pr krt 118 stk

DEIGEMNE - OLYMPIASTYKKE LYST 85G EPD 4891685 Art nr 1220 Ant pr krt 118 stk

HVETEBAKST

DEIGEMNER hvetebolle UHEVET 85g

EPD 5224548 Art nr 201693 Ant pr krt 150 stk

skillingsbolle 100g

EPD 5226808 Art nr 201633 Ant pr krt 60 stk

sjokoladebolle 85g

kanelknute - ferdig hevet 120g

hveteflette kanel ferdig hevet 90g

EPD 5224506 Art nr 201692 Ant pr krt 150 stk

skolebrød med vaniljekrem 120g

EPD 5224514 Art nr 201694 Ant pr krt 150 stk

solskinnsbolle

100g

EPD 5226782 Art nr 201630 Ant pr krt 60 stk

EPD 5226790 Art nr 201632 Ant pr krt 60 stk

luksus kanelsnurr

120g

EPD 5226196 Art nr 201634 Ant pr krt 60 stk

DEIGEMNER FERDIG kanelbolle ferdig hevet 100g HEVET EPD 2846913 22

rosinbolle 85g

Art nr 200010 Ant pr krt 55 stk

EPD 4959573 Art nr 201700 Ant pr krt 28 stk

EPD 2691574 Art nr 3559 Ant pr krt 40 stk

-

hveteflette pistasj ferdig hevet 90g

EPD 2691871 Art nr 3560 Ant pr krt 40 stk

-

hveteflette vanilje ferdig hevet 90g

EPD 2691343 Art nr 3558 Ant pr krt 40 stk

-


distriktssjefer Oslo - Akershus Nord Jan Ole Bjerkerud Mobil 91 72 21 81 jan.ole.bjerkerud@lantmannen.com

Aust- og Vest-Agder Espen Backstrøm Mobil 90 82 21 12 espen.backstrom@lantmannen.com

Oslo Vest - Akershus Vest - Follo Narve Holmen Mobil: 98 28 86 45 narve.holmen@lantmannen.com

Hordaland - Sogn og Fjordane Trond Sæterdal Mobil 98 28 86 52 trond.saterdal@lantmannen.com

Østfold Henriette Fossdal Mobil 98 28 86 39 henriette.fossdal@lantmannen.com

Trondheim - Sør-Trøndelag Møre og Romsdal Marius Karlsen Mobil 46 92 52 14 marius.karlsen@lantmannen.com

Hedmark og Oppland Knut Olav Løkken Mobil 95 04 85 85 knut.olav.lokken@lantmannen.com Buskerud - Vestfold - Telemark Morten Ellefsen Mobil 98 28 86 53 morten.ellefsen@lantmannen.com Rogaland - Flekkefjord - Stord Trond Vidar Mjørlaug Mobil 98 28 86 55 trond.vidar.mjorlaug@lantmannen.com

Trondheim - Nord-Trøndelag - Nordland Jørgen Aftret Mobil: 98 28 86 57 jorgen.aftret@lantmannen.com Finnmark, Troms og Nordland Nord Jan Toralf Richardsen Mobil 95 09 06 50 jantoralf@foodtek.no Liv Erna Amundsen Mobil 48 28 79 51 liv@foodtek.no Bjørn Holmstrøm Mobil 47 62 68 65 bjorn@foodtek.no

Salgssjef Knut Terje Førre Mobil 97 55 69 81 knut.forre@lantmannen.com

Kjedesalgsjef Lars-Petter Sandvik-Olsen Mobil 98 28 86 49 lpso@lantmannen.com Key Account Manager Tove Mathisen Mobil 92 84 38 53 tove.mathisen@lantmannen.com

Key Account Manager Øyvind Rypås Mobil 90 88 08 81 oyvind.rypas@lantmannen.com

Lantmännen Unibake Norway AS Tlf. 98 28 86 00 Berghagan 2, Postboks 24, 1403 Langhus unibakeno@lantmannen.com

Key Account Manager Cecilie Nilsen Mobil 92 84 43 54 cecilie.nilsen@lantmannen.com Key Account Manager Terje Øyrås Mobil 95 89 11 31 terje.oyras@lantmannen.com

Følg @UnibakeNorge på:

BESØK OSS PÅ www.lantmannen-unibake.no

Denne katalogen er trykket på resirkulert papir

Lidenskapelig opptatt av god bakst siden 1880 23


Tlf. 98 28 86 00 Berghagan 2, Postboks 24, 1403 Langhus unibakeno@lantmannen.com BESØK OSS PÅ www.lantmannen-unibake.no

Profile for Lantmännen Unibake

Bake my deig for Lantmännen Unibake  

Inspirasjon og opplæring på frosne deigemner på brød og porsjonsbrød. Slik bruker du våre bake off produkter.

Bake my deig for Lantmännen Unibake  

Inspirasjon og opplæring på frosne deigemner på brød og porsjonsbrød. Slik bruker du våre bake off produkter.