Page 1

nr 2 2012

En tidning från Länstrafiken Kronoberg

Upphandlingens vinnande bussbolag Nytt stationsområde invigs i Alvesta Fler och fler Växjöbor väljer bussen i Växjö

Viktigt att själen får sitt Så hittar Carro balans i livet

nyheter | tävlingar | Mina sidor

Hit & Hän • nr 2 2012

1


Tävling Svara på frågorna och du kan vinna Spaentré och behandling på Kosta Art Hotel, ett Resekort eller Lakersbiljett.

1.

När beräknas de nya plattformarna i Diö att vara klara? 1 december 2013 X juni 2013 2 januari 2014

1:a pris Spaentré och behandling på Kosta Art Hotel för en person. Värde 600 kr. 2:a pris Ett Resekort från Länstrafiken Kronoberg laddat med 300 kr reskassa. 3:e pris Lakersbiljett för en match på hemmaplan. Värde ca 200 kr.

2.

Hur många persontåg passerar Alvesta station varje dag? 1 1 000 X 500 2 100

På Kosta Boda Art Hotel Spa finns allt du kan önska dig för kropp och själ; upplev djup avslappning i en rofylld oas. Njut av en simtur i vår fantastiska pool med konstglasutställning under vatten, bada torr- eller ångbastu och tillbringa en stund i vårt toppmoderna gym.

Resekortet reskassa Värde 300 kr.

3. Hur mycket rabatt på ett Resekort period får ungdomar och studerande? 1 10% X 15% 2 25% 4.

När åker vi som mest med Länstrafikens bussar? 1 på sommaren X på vintern 2 lika mycket året om

Svara på frågorna och skriv en motivering: (Svaren på frågorna hittar du i tidningen.) Motivera varför du ska vinna spaentré och behandling på Kosta Art Hotel. Bästa motivering vinner. Max 20 ord.

1

X

Fråga 1. Fråga 2. Fråga 3.

2 Namn Ålder

Adress

Postadress

Fråga 4. Telefon

Skicka in senast 17/11-2012 till Hit & Hän, Länstrafiken Kronoberg, Videum Science Park, 351 96 Växjö.

Vinnare! Vinnare i frågetävlingen, Hit & Hän nr 1/2012: 1:a pris Fredrik Bild, Växjö 2:a pris Britt-Marie Näslund, Hovmantorp 3:e pris Gunnel Jeppsson, Växjö Rätt rad: 1:X 2:X 3:2 4:2

Anställda vid Regionförbundet södra Småland får ej delta. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

2

Hit & Hän • nr 2 2012


Innehåll 4 Carolina Klüft har hittat sin väg till välbefinnande 6 Dags för tåg i Diö och Gemla 7 Upphandlingens vinnande bussbolag 8 Fokus på din hälsa 10 Gångbro ger bättre säkerhet och trivsel i Alvesta 12 Fler och fler Växjöbor väljer bussen 13 Extra resurser ska klara vintern i Växjö 14 Notiser 15 Mina sidor 16 Lös vårt korsord – vinn Resekort!

Hösten ger dig nya resmöjligheter Nu är vi inne i en period då det händer mycket spännande i naturen. Under hösten byter löven färg och våra skogar blir till hav av rödgula nyanser. Hösten är också en mysig tid att tända ljus när skymningen kommer, krypa upp i soffan och bara finnas till.

Vi som jobbar på länstrafiken har också en spännande tid framför oss. Redan under hösten kommer vi på olika sätt att börja förbereda oss inför den nya trafikstarten i busstrafiken 2013, då vi välkomnar alla nya som gamla entreprenörer. Detta ligger ännu lite längre fram i tiden, men annat som händer i vårt län inom en snar framtid är invigningen av Alvesta stationsområde. Dessutom har vi två nya tågstationer som börjar ta form – en i Diö och en i Gemla. Nu får fler människor i vårt län möjlighet att även kunna välja tåg för sina resor. Från och med den 9 december kan du ta tåget från Gemla. Det är inte bara tågtrafiken som är på frammarsch, utan även bussåkandet i Växjö stadstrafik ökar. Detta tycker vi är väldigt roligt, och hoppas att ännu fler ska upptäcka hur bra det är att resa med buss. Bra för så väl hälsan som miljön och plånboken. På tal om hälsa, hur duktig är du på att ta hand om dig själv och lyssna till vad din kropp behöver? Var finner du harmoni eller återhämtning i tillvaron? Vi träffade Carolina Klüft för att få reda på hur hon hittar sin väg till välbefinnande. Tips på hur du kan öka ditt välbefinnande får du på sidan 9. Slutligen vill jag också passa på att välkomna dig till vårt delvis nya Kundcenter i Växjö. Under hösten expanderar vi vår yta och tar över SJs tidigare lokaler. Vi är övertygade om att vår nya lokal blir ett lyft både för personalen och för dig som kund. Jag önskar dig en riktigt härlig höst! Julija Markensten

Hit & Hän i Kronobergs län utges av Länstrafiken Kronoberg Ansvarig utgivare: Thomas Nilsson Redaktion och produktion: Anja Schauerte, Julija Markensten och Prinfo Berg, Växjö Adress: Hit & Hän, Länstrafiken Kronoberg, Videum Science Park, 351 96 Växjö, Tel 0470-72 75 50, e-post: hitohan@lanstrafikenkron.se Tryck: V-TAB, Vimmerby Upplaga: 102.000 ex, tidningen distribueras till alla hushåll i Kronobergs län samt på våra bussar och Kundcenter. Papper: Arctic Silk Webb, vinstskatt i tävlingar betalas av vinnaren. Citera oss gärna, men ange källan. Reservation för tryckfel. Omslagsfoto: Hasse Sjögren Foto: Mats Samuelsson

PS. Missa inte vår tävling där du kan vinna en härlig SPA-vistelse med möjlighet till en dags skön avkoppling. Lycka till!

Tipsa oss! Har du förslag på vad vi ska skriva om eller har synpunkter på Hit & Hän, hör av dig till hitohan@lanstrafikenkron.se

Julija Markensten Marknads- och försäljningschef Hit & Hän • nr 2 2012

3


Foto: Hasse Sjögren, Deca Text & Bild

– Hälsa, det är att vakna på morgonen och känna att det är rätt ”gött” att leva.

4

Hit & Hän • nr 2 2012


Carro har hittat sin väg till välbefinnande Med elitidrotten som yrke har Carolina Klüft lärt sig att fokusera och att skapa en balans mellan prestation och vardag. För henne är välbefinnande en helhet där själen har en lika stor plats som den fysiska hälsan.

– Hälsa, det är att vakna på morgonen och känna att det är rätt ”gött” att leva. Carolina Klüft är van vid att fokusera på sin hälsa. Att vara fysiskt pigg och mentalt stark, sova bra och äta ordentligt har varit en förutsättning för att kunna prestera på toppnivå som elitidrottare. – Jag tror att jag också är duktig på att känna efter, och ha en strategi för att må bra. Känns det inte hundra försöker jag klura ut vad det beror på. Ibland kanske det bara handlar om att jag sovit dåligt, ibland är det något djupare man måste ta tag i.

Viktigt tycka om sig själv Fakta Carolina Klüft Ålder 29 Hemort Norrköping samt övernattningslägenhet i Stockholm. Uppväxt i Växjö. Familj min man Patrik, tre systrar, mamma och pappa Yrke Friidrottare Karriär Sjukamp: 1 OS-guld, 3 VM-guld, 2 EM-guld Femkamp, inomhus: 1 VM-guld, 2 EM-guld Bästa hälsotips Skapa en egen väg för att må bra, att göra det på sitt eget sätt. Och ha lite tålamod.

Men för Carro är det minst lika viktigt att må bra i själen, att tycka om sig själv. Under hela sin karriär har hon jobbat mycket med att balansera mellan ”presterande Carro och ”vardagliga Carro”. – Att vara högpresterande definieras av så många yttre faktorer; resultat, medaljer och andras förväntningar. Det har varit jätteviktigt för mig att inte glömma bort hur jag vill vara som människa, att prioritera det själsliga där man inte behöver prestera alls. Carros recept har varit att bli bra på att fokusera på det som ligger framför henne här och nu.

– Är det vila har jag fokus på det. Det

kan vara allt från att umgås med vänner, se en film i soffan eller gå en promenad i skogen. När det är träning koncentrerar jag mig hundra procent på det.

Jobba hårt för hälsan Men Carro berättar också att det inte alltid ha varit helt enkelt att hitta balansen i sin hälsa. När hon slog igenom gjorde hon det med dunder och brak – nästan över en natt förändrades omgivningens förväntningar, uppmärksamhet och prestationskrav. Under några år fick hon jobba hårt för att inte tappa bort Carolina i allt ståhej. – Idag, när jag ska börja en ny karriär är jag tacksam att jag hela tiden gjorde det jobbet. Jag vet att jag inte definieras av vad jag gör, att jag har samma värde även om jag inte längre är elitidrottare. Det mesta i mitt liv består ju – vardagen med vänner och familj är sig lik.

Spännande resa Carro tror att många kan känna igen sig i det som ligger framför henne nu. Att starta en ny karriär och möta nya människor är både läskigt och inspirerande på samma gång. – Jag tror att många som byter spår eller förändrar en stor del av sitt liv känner likadant. Jag tror att det blir en spännande resa. Hit & Hän • nr 2 2012

5


Glada barn i Diö hjälper till med de första spadtagen av nya plattformar.

Dags för tåg i Diö och Gemla Två nya tågstationer håller på att ta form längs södra stambanan. I Diö togs första spadtaget till nya plattformar den 26 juni. Vid Gemla station börjar resandet mot Växjö, Nässjö och Värnamo i vinter. Trafikstart är planerad till december 2013 med ett trafikutbud på 11-12 turer i vardera riktningen mot Hässleholm och Växjö. Nytt väderskydd och biljettautomat blir det också på Gemla station, där arbetet startade i månadsskiftet augusti-september.

STUDENTVÄNLIGT – så in i Krösatågen

När du väljer Krösatågen får du en bekväm och närpendlad resa till ett lågt pris. Vi ger dig 25 procents rabatt*, vilket gör att dina pengar räcker lite längre. *Gäller vid köp av Resekort period och vid uppvisande av giltigt Mecenat- eller studentkort.

Lång eller kort resa spelar ingen roll. Med Krösatåget blir allt närpendlat. Läs mer på krosatagen.se

6

Hit & Hän • nr 2 2012

Trafiken på sträckan Växjö-Nässjö och Växjö-Värnamo kommer att vara igång i december 2012. Söderut, mot Alvesta och Älmhult, kommer trafiken att starta ett år senare, samtidigt som stationen i Diö tas i bruk.

Tåget är perfekt. Vill jag ha lugn och ro för att plugga kan jag ha det, vill jag snacka med kompisar funkar det lika bra.

etyd.se Foto: Mstudio Martina Wärenfeldt

I Diö bygger Trafikverket inom ramen för Pågatåg nordost, två nya plattformar, väderskydd och biljettautomat i södra delen av samhället, i anslutning till det gamla stationsområdet. Samtidigt förbättras gångvägar och parkeringsmöjligheter i området.


Upphandlingens vinnande bussbolag Upphandlingen av busstrafiken från och med juni 2013 är klar. Totalt kommer elva bussbolag att köra totalt 162 fordon åt Länstrafiken Kronoberg.

Strax innan midsommar avslutades upphandlingen av länets linjetrafik för de kommande tio åren. Det kom sammanlagt in anbud från 26 företag varav länstrafiken valde att teckna avtal med elva. – De anbud som uppfyllde alla krav vi ställt på fordon, utförande och utrustning, utvärderades sedan efter priset. De regionala företagen stod då mycket starka i konkurrensen, berättar Clas Carlsson, trafikupphandlingschef, på Länstrafiken Kronoberg.

Från juni kör de åt länstrafiken Växjö stadstrafik Bergkvarabuss

Trafiksystemet håller på att byggas ut och det blir fler bussar i såväl Växjö stadstrafik som i regiontrafiken framöver. Värdet på den upphandling som nu genomförts är 280 miljoner kronor per år, totalt 2,8 miljarder kronor över tio år.

Regiontrafik Bergkvarabuss Nilsbuss Grimslövsbuss Sven Carlsson Trafik Moheda Buss Tingsryds Busstrafik Gerts Busstrafik Ryssbybygdens Buss Buss i Väst Busspecialisten Mjäla Buss

De bussar som ska användas i Växjö och Älmhult drivs alla med biogas. I regiontrafiken används ett drivmedel där biogasen kompletteras med högst tio procents diesel, sk RME. Det innebär att kollektivtrafiken, med buss, i Kronobergs län kommer att vara fossilfri.

Res billigare med Resekortet på våra bussar och tåg

38 bussar

19 bussar 22 bussar 26 bussar 19 bussar 9 bussar 9 bussar 6 bussar 5 bussar 5 bussar 3 bussar 1 buss

*

Resekortet period, 30 dagar Reser du ofta är Resekortet period ett alternativ för dig. Du får dessutom 10 % rabatt om du köper/laddar Resekortet period via vår kostnadsfria tjänst Mina sidor på vår hemsida.

Hit & Hän • nr 2 2012

7


Ta hand om Nu när hösten är i full gång är det många av oss som börjar resan mot ett hälsosammare, friskare och kanske lite gladare liv. Vi lusläser kostråd, diskuterar träningsformer och letar referenser för massage- och spaanläggningar. Runt om i länet finns föreningar, företag, organisationer och vårdinrättningar som kan ge råd och tips om hur du kan öka ditt eget välbefinnande.

Testa dina levnadsvanor

Fysisk aktivitet på recept – en medicin som hjälper

Hur man ska sätta igång, och med vad, är naturligtvis väldigt individuellt. För en del passar raska promenader på lunchen alldeles utmärkt, medan andra ilar iväg till spinningpass och body pump. Små förändringar kan ha stor betydelse och ett sätt att komma igång är att göra landstingets levnadsvanetest på nätet, som du hittar på www.ltkronoberg.se, under länken Folkhälsoenheten. Här kan du testa dig själv inom områdena fysisk aktivitet, matvanor, alkohol, tobak, stress och mental hälsa eller göra en mer omfattande livsstilsprofil.

Det blir mer och mer vanligt att få fysisk aktivitet på recept, istället för läkemedel, både i behandlande och i förebyggande syfte. Receptet skrivs ut av vårdpersonal, men aktiviteten görs i någon förening. – Ofta kan det vara en början till att ändra sina levnadsvanor – det blir liksom lite mer på ”riktigt” när man får ett recept i handen, berättar Gunilla Eriksson på landstingets Folkhälsoenhet. Landstinget samarbetar med kommunerna samarbetar med en rad olika organisationer och föreningar som kan ta emot de människor som vill börja träna. Du får prova på olika träningsformer och får råd av lokala instruktörer, se www.farsmaland.se. Landstinget gör också uppföljande samtal och coachar för stöd och hjälp när du vill komma igång. – Fysisk aktivitet vid många olika sjukdomar fungerar. Vi ser att det är fler som följer sina recept på fysisk aktivitet än om man jämför med hur många som följer sina läkemedels recept. Recepten ger en kick att sätta igång helt enkelt, menar Gunilla.

8

Hit & Hän • nr 2 2012


din hälsa Lägsta ohälsotalen i landet 2015 Landstinget Kronoberg har som mål att ha de lägsta ohälsotalen i landet 2015. Ett sätt är att arbeta aktivt med folkhälsan, tex i olika projekt, genom kompetensutveckling av personal och information till allmänheten. – Vi vill inspirera till god hälsa. I vården försöker vi ta fasta på patientens levnadsvanor, när det är relevant för behandlingen. Dessutom arbetar vi tillsammans med andra aktörer, t ex kommuner och organisationer i projekt som syftar till att förbättra folkhälsan, berättar Eva Pettersson-Lindberg på landstingets Folkhälsoenhet. Folkhälsoenheten arbetar bland annat med barns och ungas hälsa bl a genom att stötta skolsköterskor, förskolan och skolan med kompetens från landstinget, och deltar i en rad projekt runt om i länets kommuner. På Folkhälsoenhetens hemsida, ltkronoberg.se hittar du mängder av länkar till bra information om hur du kan arbeta med din hälsa – allt från välbefinnande och träning till drogrelaterade problem – antingen på egen hand eller med professionell hjälp.

Lite ordning kan minska stressen Att avstå från en fritidsaktivitet eller göra ett matschema som involverar hela familjen kan minska den vardagsstress som många upplever. Men det gäller att lära sig prioritera och känna sig nöjd med de val man gör. På stress- och sömnmottagningen på Markaryds vårdcentral försöker man fånga upp människor som ligger i riskzonen för utmattningsdepressioner eller som är nära att gå in i väggen – innan det faktiskt har hänt. – Många som är stressade tycker ju att allt de gör är så roligt. Det är inte förrän det kör ihop sig eller något lite extra händer, som bägaren tippar över. Jag försöker i samtal få besökaren att se vilka möjligheter han eller hon har att själv förändra sin vardag. Många kvinnor, t ex, vill ju vara duktiga och sköta allt själva. Men till slut går det ju inte, säger Doris Backe, ansvarig sjuksköterska på Markaryds vårdcentral. Ett av Doris handfasta tips är att ha familjeråd och fördela arbetsuppgifterna. Tonåringen kan stå för matlagning och disk en dag i veckan, alla kan hjälpa till att städa, handla och planera veckans middagar t ex. – Berätta hur du mår och att du behöver hela familjens hjälp – och lär dig att låta var och en sköta sina uppgifter på sitt sätt, inte som du brukar göra!

8

tips för oss på kontoret:

Har du ett stillasittande jobb? Här är 8 hälsotips som får dig att vara pigg och fräsch hela dagen. 1. Vid mycket stillasittande så res dig en gång i halvtimmen och gå runt lite. Hämta t ex ett glas vatten. Det ökar blodcirkulationen. 2. Tänk på axlarna oavsett om du sitter, kör, går eller står. Sänk dem och skjut fram bröstet och uppåt utan att svanka. På så sätt förebygger du huvudvärk och spänningar i axlarna. 3. Har du kontorsnacke? Med åren kan huvudet lätt glida framåt, så det hänger på nackkotorna i stället för att vila på dem. Det belastar nacken och kan med tiden leda till en liten puckel ... Sitt med rak rygg och lyft ditt huvud. 4. Frisk luft gör susen! Ventilerad luft är återanvänd luft, medan frisk luft innehåller massor av nytt syre, som är avgörande för att dina celler ska fungera optimalt. Inte minst dina hjärnceller. Öppna fönstret några gånger varje dag. Det gör underverk. 5. Mellanmål Gör det till en vana att en gång under loppet av din arbetsdag äta en färsk frukt, en grönsak eller lite nötter. 6. Ge dina ögon en paus från datorskärmen eller papprena – gärna en gång i timmen. Titta på något som är längre bort så att ögonen tränas i att byta fokus. Gör lite ögongymnastik, då du tittar till vänster, till höger, upp, ner och skelar mot mitten. 7. Lunchpausen är viktig då du flyttar dig fysiskt och njuter av maten på ett annat ställe. Om du äter medan du arbetar, går du miste om en dyrbar paus och ny energi. 8. Andningen Ju mer hopsjunken du sitter, desto sämre passage är det i dina luftvägar. Räta på ryggen utan att svanka i länden, skjut fram bröstet och uppåt, dra in hakan och känn hur du kan fylla lungor och mage med luft. Kom ihåg att så ofta som möjligt ta ett par djupa andetag.

Hit & Hän • nr 2 2012

9


Gångbro ger bättre säkerhet och trivsel i Alvesta Ombyggnationen av stationsområdet i Alvesta börjar lida mot sitt slut. En ny gångbro med förbindelse mellan stationshuset, perrongerna och östra Alvesta är det dominerande inslaget i miljön. Planskild övergång med trappor, rulltrappor och hissar ökar säkerheten och tillgängligheten på stationen.

10

Hit & Hän • nr 2 2012


Illustration av stationsområdet i Alvesta.

Alvesta bangård trafikeras en vanlig dag av ungefär 100 persontåg och 60 godståg. Många resenärer byter också tåg här mellan Södra stambanan, SJ Regionaltåg och Krösatågen. – Det har länge funnits diskussioner och planer kring hur säkerheten och trivseln ska förbättras för alla de människor som vistas på Alvesta station. Den här ombyggnationen är verkligen efterlängtad, säger Clas Carlsson, Trafikupphandlingschef på länstrafiken.

Gångbro istället för övergångar och bommar Ombyggnationen på Alvesta station har skett i två etapper och är finansierat av Regionförbundet södra Småland, Alvesta kommun och EU:s regionala utvecklingsfond Småland och Öarna. Den första etappen, som gjordes 2011, förberedde kontaktledningsarbeten. Den andra etappen startade i januari i år, då gångbron byggdes. – Utgångspunkten har varit att inte bygga om själva spåren, utan anpassa alla byggnader efter befintliga spår och perronger, förklarar Clas.

Gångbron har förbindelse med stationshuset och östra sidan av Alvesta. Vid varje perrong finns hissar, rulltrappor och trappor. I och med att gångbron tas i bruk försvinner plankorsningen med bommar. För att förhindra att någon springer över spåren sätts staket upp. Samtidigt kommer signal- och telesystemen att anpassas till den nya gångbron.

Ny parkering och plats för ersättningsbussar – I och med gångbron kan området öster om spåren bli en del av stationsområdet. Det ökar tillgängligheten och förenklar för dem som måste ta bilen till stationen, säger Clas. Öster om stationsområdet, i anslutning till gångbron, anläggs nämligen nya parkeringsytor. Här blir det lättare att hitta parkeringsplats och möjlighet till långtidsparkering. I de situationer när ersättningsbussar måste sättas in ska de utgå från detta område. På den stora parkeringen blir det enklare att få överblick och hitta rätt när många bussar ska iväg samtidigt.

Östra Alvesta binds samman med centrum När gångbron nu tas i bruk blir det mycket enklare att ta sig från östra Alvesta, inte bara till stationsområdet, utan också till Alvesta centrum. De parkeringsplatser som anläggs i Sjöparken kan också användas av besökare i centrum och i närliggande verksamheter. Alvesta kommun planerar dessutom att ge möjlighet för byggnation av bostäder, hantverk, kontor och handel i det nya området.

Fast pris Växjö-Malmö * för endast 130,40 kr * Res billigt med Öresundståg

Öresundstågsbiljetter säljs alltid till fast pris, tidigast tre timmar innan avgång. Lös gärna biljetten Duo/Familj som lönar sig redan vid resa om två personer. * Pris/person om två personer reser med Duo/Familj och betalar biljetten med en reskassa. Duo/Familj gäller för upp till fem personer varav max två vuxna.

Hit & Hän • nr 2 2012

11


Fler och fler Växjöbor väljer bussen Stadsbussarna blir ett allt mer populärt alternativ när Växjöborna har ärenden i sin egen stad. De tre senaste åren märks en stadig ökning – och på länstrafiken tror vi att trenden kommer fortsätta. – I takt med att Växjö växer ökar också nyttjandet av stadstrafiken. Dessutom märker vi att de förbättringsåtgärder vi arbetar med ger resultat, berättar Patrik Tidåsen, Trafikchef på Länstrafiken Kronoberg.

Tydligare tidtabell och fasta avgångar

Patrik Tidåsen, Trafikchef på Länstrafiken Kronoberg

Sedan 2010 har länstrafiken genomfört en rad förändringar som påverkat resandet positivt. En tydligare tidtabell, med regelbundna och fasta avgångar har gjort det enklare för resenären att få en bild av hur han eller hon kan använda stadstrafiken på bästa sätt. Linjenätet har också förändrats vilket har gjort det enklare att få en överblick. – Resenärens behov har varit utgångspunkten, snarare än att bussarna ska rulla optimalt, kommenterar Patrik.

Så här många reser med Växjö Stadstrafik

Bättre och tydligare information

Varje dag: Första halvåret 2011: Första halvåret 2012: Antal resor senaste året:

Vid busshållplatserna har informationen förändrats och förbättras. Länstrafiken har också under den här treårsperioden tagit fram nya kartor med en mer överskådlig bild av linjenätet. Dessutom har lite extra

7 000 personer 1,39 milj. 1,50 milj. 2,70 milj. 5 % ökning från förra året

resurser skjutits till, vilket gjort att man kunnat utöka trafiken något. Resandet varierar mycket under året. Vi cyklar på sommaren och åker buss på vintern. Växjö är fortfarande en relativt liten stad, där vägen till jobb, skola eller handel inte är längre än att cykel och promenad kan vara ett alternativ till bussen när vädret tillåter. – Men Växjös expansion innebär att avstånden blir längre. På fem års sikt kommer stadstrafiken att ha ökat rejält under alla årstider.

Nya bussar och fler linjer När Länstrafiken startade sitt åtgärdspaket 2010 var stadstrafiken inne i en negativ trend. Nu visar statistiken på en positiv förändring, men än återstår mycket att göra. – Vi har många förändringar kvar att genomföra för att stadstrafiken ska bli riktigt bra. Nya bussar och fler linjer är några exempel. Ett område som prioriteras är att bussarna ska komma och gå i tid. Patrik uppskattar att man kommit ungefär halvvägs med de åtgärder som ska ge en tillfredsställande hög punktlighet. Men – punktligheten förbättras stadigt vilket kommer att fortsätta!

Extra resurser ska klara vintern i Växjö Med nyare bussar och extra personal rustar Veolia Transport för en sista vinter i Växjö. – Vi hoppas att de åtgärder vi sätter in ska ge effekt så att vi minimerar driftstopp på grund av krånglande bussar. Då kommer stadstrafiken att löpa smidigare än tidigare år, säger Veolias platschef Anders Söderlund. Det avtal mellan länstrafiken och Veolia som gäller stadstrafiken i Växjö är inne på sitt sista år, och Veolia har för avsikt att göra det året så bra som möjligt för passagerare, förare och uppdragsgivaren länstrafiken. För att möta behov och efterfrågan har företaget satt in centrala resurser i Växjö. Tio av de äldsta stadsbussarna är utbytta, samtidigt som den egna verkstadspersonalen får extra stöd för att kunna förbereda vinterunderhållet på samtliga bussar.

12

Hit & Hän • nr 2 2012


Nya bussar och fler linjer är några exempel på förändringar.

Med vår app MobiTime kan du ladda ner tidtabeller, få hållplatstider, söka resa och köpa SMS-biljett direkt i appen. MobiTime fungerar i alla mobiler med internetuppkoppling. Kom igång med MobiTime Enklast laddar du ner MobiTime genom att skicka ett SMS med texten LTK till 0730-12 52 50 eller genom att fylla i ditt mobilnummer på vår hemsida.

Upptäck vår app

MobiTime Vår app MobiTime fungerar i alla mobiler med internetuppkoppling.

köpa biljett

söka resa

se tider

Hit & Hän • nr 2 2012

13


Res billigare som ungdom och student – 25 % rabatt på Resekortet period Du som är mellan 7 och 19 år, eller studerar och har ett Mecenat- eller studentkort, kan köpa Resekortet period med 25 procents rabatt. Vid resa med Resekortet period behöver du ta med dig giltig legitimation, för att kunna styrka din ålder. Är du student behöver du både legitimation och giltigt Mecenat- eller Studentkort.

Nya Lördagsbiljetten ger dig gratis returresa alla lördagar mellan 9–17 Med den nya Lördagsbiljetten får du eller familjen nya möjligheter att resa både billigt, miljövänligt och enkelt till Växjö City. När du tar bussen på lördagar inom Växjö kommun reser du gratis hem på samma biljett mellan klockan 9–17. Nu kan du strosa omkring i lugn och ro i Växjö City.

Buss för alla i Ljungby kommun

Landstinget, Serviceresor och Ljungby kommun genomför just nu ett försök i kommunen med samordnade resor. Tjänsten gäller för resor på vardagarna till Ljungby lasarett, vårdcentralerna Kungshögen och Sländan, busstationen och Ljungbystopp. Alla resenärer kan nu beställa sin bussresa och hämtas upp vid den egna ytterdörren. Resan ska bokas minst en timme före den tid du vill åka. Trafiken samordnas med sjukresor och färdtjänst med fasta avgångstider. Sjuktransporter är gratis. Färdtjänstresenärer och vanliga resenärer betalar samma avgift som i kollektivtrafiken minus 20 procent. Resorna gäller inte för ungdomar under 20 år eller de som har skolkort. Mer information får du på www.ljungby.se/kollektivtrafik. Försöket pågår till den sista februari 2013.

Läs mer på www.lanstrafikenkron.se etala även b Du kan iljetten med sb vilket Lördag Resekor tet å are . p g san u billi reskas sa änn e r in gör d

Ta bussen

till och från Östers IF och Lakers matcher

Kundcenter växer I höst välkomnar vi dig till vårt delvis nya Kundcenter då vi expanderar ytan och tar över SJs gamla lokaler. Vi är övertygade om att vår nya lokal blir ett lyft både för dig som kund och vår personal. Förutom våra egna biljetter så som Öresundståg och Krösatågen är du också välkommen att köpa SJ:s inrikes tågbiljetter hos oss.

nt Det är* sukollektivt! att åka

Länstrafiken Kronoberg kör extrabussar från Arenastaden när Östers IF och Lakers spelar hemmamatcher. Länstrafiken förstärker linje 3 och 8 då ordinarie trafik inte räcker till. Extrabussarna angör ordinarie hållplatser för linje 3 och 8.

14

Hit & Hän • nr 2 2012


Nu

Länstrafiken

Mina sidor

är

vi 1

66

35

me

dle

mm

ar

Extra laddad via nätet Hur är det möjligt? Jo, laddar du ditt Resekort på nätet får du alltid 10 % rabatt eller 10 % extra värde. Gäller ej länsöverskridande periodkort .

Detta är ingen kampanj, vi är alltid lika generösa mot dig som laddar på nätet.

Erbjudande

JUST NU !

Särskilt för dig som är

medlem på Mina sidor Café vildrosen Ljungby - fika två men betala för en • Dimoda Växjö - 10 % rabatt på valfri uppsättning med ljus eller växter • Friskis och Svettis Ljungby - prova på ett pass jympa, spinning eller styrketräning kostnadsfritt • Gusto Växjö - en giffel när du köper en liten frukost. En chokladbit när du köper en bryggkaffe Take-Away. Kaffe när du köper en lunchsoppa. 10 % rabatt på malt och omalt kaffe i butiken • Haganäsbadet Älmhult – gå två betala för en • Hannas hud & spa (Nuna) Växjö – 10 % rabatt på alla behandlingar • Ljungbergmuseet Ljungby – gå två betala för en • McDonalds Växjö City - en cheeseburgare på köpet vid köp av en värdemeny • Nordic Club Växjö - värdecheck á 450 • Oil & Vinegar Växjö – 10 % rabatt på olivolja och vinäger • Onset Paintball park Växjö - 500 bollar för 300 kr. Man kan köpa till extra bollar för 250 kr, då får man 500 stycken till • Rockatorp golf Växjö - 25 % grupprabatt vid spel av fotbollsgolf • Sagomuseet Ljungby – gå två betala för en • Skånes Djurpark Höör - gratis inträde för ett barn per medlemskort under säsongen 2012 • Smålands Museum Växjö – gå två betala för en • Team Sportia Markaryd - 20 % rabatt på ordinarie pris • Tiger Hundcenter Växjö - 10 % rabatt på miljövänliga hundsaker. Din hund får en 500 g korv från Vom og Hundemat helt gratis • Bowling Tingsryd - bowla en timme för 50:- • VLP lasergame & paintball Växjö - 20:- rabatt på lasergame • Äventyrsbadet Ljungby - gratis entré en gång • Systrarna Skogströms Lantcafé Öhr - får en kaffe/te när ni fikar Hit & Hän • nr 2 2012

15


ILSKEN

OPERATION

SLAV

KÄRRA VARNA GENAST

KANDIDAT

Lös vårt korsord – vinn Resekort!

PUTSAR Lösningen på korsordet i Hit & Hän 1/2012:

FEST

RIKTNING

TA SLUT

FÄRGTON

STELBENT TILL- NORSKT KONSTNÄRRETT BAND PINSAMT LIGHET

MOPS

MINNE

FÖR DAMER

VANA

FLITIGA

EMOT

DATAADRESS

SOLNALAG

AVDRAG TELE& SÄNG TEXT

PRONOMEN

LOKHÅLLPLATSER LEDNING HALSDUK GLAD-PAC

VOV ÅTER

REKLAMARE

HEDRAS

KÄNSLIGA

VOLYM

AMNINGSHOLME

&

LÄGE

F D SAABÄGARE

SMYGKIKA

SKÄNKA

LÄRARFACK

TELEBOLAG

KORT NUMMER

Skicka in lösningen senast den 17/11 2012. De fem först dragna rätta lösningarna vinner ett Resekort laddat med 200 kronor!

ÅTRÄD

Lösning

Namn

H HALL A OPERATION O F R I KÄRRA Anställda vid Regionförbundet södra Småland får ej delta. A G N VARNA V Vinnarna meddelas personligen. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren. V GENAST R KANDIDAT G PUTSAR N S A R HOLMEN A KUNG .. SPÅ & SIA KASSA LEDEN K FEST F Ö R U T S E F U TROLLERI RIKTNING A R M FÄRGN Y A N S MOPS U P P TON MINNE Ä N D A VANA Ä R R FLITIGA K K PRONOMEN I P LOKHÅLLVOV PLATSER T Å G S T A T I O N E R REKLAMARE A D F O L I E ÅTER Ä R A S VARUHUS AM I D I Ö & O C H TELEBOLAG N K SMYGKIKA R E G I SKÄNKA G M LÄRARFACK G L U T T A KORT A N A LEKSAKSKOMMUN G E M L A NUMMER N R ÅTRÄD L MISSTOMTENS N A R UTOPI I D E A L TÄNKA S DRAGARE R E Lösningen skickas till: Hit & Hän, Länstrafiken Kronoberg Videum Science Park, 351 96 Växjö

ILSKEN

KUNGAFÖLJE Adress

SLAV

Postadress

Telefon

VANDRANDE VÅLNADENS

FATTIG KROPPSDEL

TA SLUT

LEDNING HALSDUK GLAD-PAC

16

Hit & Hän • nr 2 2012

DATAADRESS

FÖR DAMER

HEDRAS

AMNINGSHOLME LÄGE

F D SAABÄGARE

TT F.D. BIL T ALLTIHOP HASTIGHET T TENNISPENSION A

TOPP-

AVTA STRID

KVINNOSTÖDET

HÄSTEN & RYTTAREN

PRATSÅNG

LÄN

SPELDEL

FIRMA

ÄRTSOPPSDAGAR

L I L L B A B S

LÅNG & SMAL

TRÄD

TJOCKA REP

T R O S S A R

Vinnare korsord Hit & Hän nr 1/2012:

UTOPI

TOMTENS DRAGARE

KÄNSLIGA

R NATTAT A L B A A G

ÄGARE A SKOGSR S M S B I KVITTO I A S E K ALLTIHOP N K I R2D2 H E TIPS R Å D A T K R O N O S A A B OGIFT M A E M P O T P T O R FÖRMÖGENHETER

S

T R I K T

VARUHUS

LEKSAKSKOMMUN MISSTÄNKA

L A G A H E R A N T T JET A I E R N S J E T T P A G E MINNE A SLÄPA Ä R S D N I PÅ KOPP E R G & KNOPP K A L Ö SVÄNGA G I R D A G A

TITEL PÅ MAN

KATTLIV

FATTIG KROPPSDEL

LEDEN

DROG

VANDRANDE VÅLNADENS

HOLMEN

SPÅ & SIA

LÄGE

KASSA TROLLERI

BYRÅ SMISKSAT IKANO PSEUDONYM

KUNG ..

VOLYM

Birgitta Skoglund, Simlångsdalen Christer Hultqvist, Ingelstad Elin Karlsson, Rottne Lisbeth Thornell, Växjö Lotta Elmgren, Växjö

Prinfo Bergs, Växjö

HALL

KUNGAFÖLJE

Hit & Hän i Kronobergs län nr 2 2012  
Hit & Hän i Kronobergs län nr 2 2012  

Hit & Hän i Kronobergs län är Länstrafiken Kronobergs kundtidning. Den skickas ut till alla hushåll i Kronobergs län och finns även ombord p...

Advertisement