Page 1

Portofolio architecture

l

LANNA ELVIRA Selected Works 2016-2018


HELLO ! My name is Lanna Elvira. I’m in my 3rd year as an Undergraduate Architecture Student in Bandung Institute of Technology (ITB). I define myself as an creative, decisive, hard-working, goaloriented, and perfectionist person. I always looking for the opportunity to have a great work experiences and learn something new especially in architecture, interior design, urban design and landscape architecture.

“design creates culture, culture shapes values, values determine the future.”

PERSONAL INFORMATION Name Date of Birth Gender Nationality Address Religion

: : : : :

Lanna Elvira Jakarta, 07 July 1997 Female Indonesian Dago Asri 3 H8, Bandung, Indonesia Taman Modern F1/15, Jakarta, Indonesia : Catholic

LANGUAGE Bahasa Indonesia English

: Mother Language : Upper Intermediate

contact +6283870526775 lannaelvira77@gmail.com issuu.com/lannaelvira77


EDUCATION 2009 - 2012 2012 - 2015 2015 - now

Penabur Harapan Indah Junior High School Penabur Harapan Indah Senior High School School of Architecture, Planning, and Policy Development, Bandung Institute of Technology. GPA : 3.79/4.00 from 98 credit hours

EXPERIENCES ORGANIZATION

2015 - 2016

MEMBER of Economic and Capital Market Unit in ITB

2016

MEMBER of Sponsorship Division IMAGE Magazine

2016

MEMBER of Program Division Gaung Bandung 65 IMAGunadharma ITB

2016

MEMBER of Liaison Officer Architecture Graduation Ceremony ITB October Period

2016-2017

MEMBER of Photography and Editing Division FOOTPRINTS Architecture Portofolio Magazine

2017

MEMBER of Business Fund Division IMA-Gunadharma Architecture Student Organization

2017

INTERESTS

MEMBER of Program Division Gaung Bandung 66 IMAGunadharma ITB

WORKSHOP AND SEMINAR

2017

2017

2017

“Earthquake-Resistant Structures in High Rise and Wide Span Building” Seminar with Sugeng Wijanto, Ph.D. “Construction Innovation in High Rise Building Architecture” Seminar with Ir. Davy Sukamta. Rendering Workshop - BOX 3D Architecture

AWARDS AND COMPETITION

2015

Best Graduate Student at Penabur Harapan Indah Senior High School

2015

Highest Score in National Examination West Java Province (Score:580.4/600)

2017

Participant of Metamorforsa 2017 : “Floating House Transformation” A national architecture competition on designing floating house that represents Indonesian Traditional Culture.

2017

Participant of Archevent 2017 : “Urban Resistance and Reconciliation” A national architecture competition on designing micro house that aims to reduce spatial problem and high level urbanization in Indonesia

Sustainable Landscape Modern Building Architecture Architecture

Urban Design

Interior Design

EXPERTISE DIGITAL PROFICIENCY

AutoCAD Google Sketchup Revit Adobe Photoshop V-Ray

CorelDRAW Microsoft Word Microsoft Excel Ms PowerPoint Ms Publisher

PERSONAL SKILL

HANDS-ON SKILL

Planning Analytic Thinking Creativity Decision Making Writing

Hand-Drawing Architectural Style, Free Style

Model-Making Wood, Cardboard, Foam, Acrylic

Coloring Pencil, Watercolor, Copic


SELECTED WORKS

CONTENTS

01 DERMATOLOGY CLINIC Academic Work 2017

02 LE VERDE CAFÉ&ART GALLERY

Academic Work 2017


03

05 OTHER WORKS

Competition 2017

04 INOSPIRE Innovation Hub Academic Work 2018

2016-2018


01

DERMATOLOGY CLINIC

3rd Year Design Studio | PUBLIC BUILDING Project LOCATION : Cendana Street, Bandung, Indonesia SUPERVISOR : Aswin Indraprastha, Ph.D.


“Architects design shape but hope for the function” Dermatology clinic is a place that offers a wide range of treatments for patients with skin problem. The clinic provides several services performed by dermatologist, such as consultancy, diagnosis, inspection, laboratory, pharmacy, and even micro surgery. In the design process, the ‘inside-out’ functional approach is used in order to build a building which based on the user’s specific needs.


SITE SITE ANALYSIS ANALYSIS PLENGKUNG GADING RESTAURANT Cendana St., Cihapit, Bandung Wetan. Bandung, West Java, Indonesia LEGAL ASPECT : BCR=0.7. FAR=1.4 SITE AREA : 900 sqm

TEMPERATURE

PRECIPITATION

HUMIDITY

23-29 C

60%

86-95%

o

Local Material Hygienic

15KM/H

DESIGN DESIGN ISSUES ISSUES

Functional Approach

Natural Lighting

WIND SPEED

EcoFriendly Material

Secondary Skin

CONCEPT

LOCAL BEAUTY

Urban

SITE

FUNCTIONAL

SUSTAINABILITY

ACCESSIBILTY

EFFICIENT

HYGIENIC

Flat

High Density

Functional

ANALYSIS

CONTEXT Health

Dermatologist

USER

High End

Difable

GOAL

AMBIANCE

MODERN AND EXCLUSIVE DERMATOLOGY CLINIC

MASSING MASSING TRANSFORMATION TRANSFORMATION 3 2 1 4

Roof transformation into mono-pitched roof as a response to the tropical climate.

5


CE

ND

AN

A

ST

RE

ET

SITEPLAN SITEPLAN

The site is located in one of the highest density area in Bandung, which is dominated by restaurant, budget hotel, office, and residential area. The design (especially facade) of dermatology clinic is different from the surrounding buildings to highlight the impression of exclusivity.

BUILDING BUILDING ELEVATION ELEVATION

FRONT ELEVATION

RIGHT ELEVATION

REAR ELEVATION

LEFT ELEVATION


BUILDING BUILDING PLAN PLAN

GROUND FLOOR PLAN

2ND FLOOR PLAN


BUILDING BUILDING SECTION SECTION


DETAILED SECTION


GROUND FLOOR

2ND 2ND FLOOR FLOOR


02

LE VERDE CAFÉ AND ART GALLERY 3rd Year Design Studio | URBAN OASIS Project LOCATION : Veteran Street, Bandung, Indonesia SUPERVISOR : Aswin Indraprastha, Ph.D.


“Architecture is about public space held by buildings.” Le Verde Café and Art Gallery implements the concept of urban oasis, which is the concept where the users is expected to feel comfortable and relax for a moment in the middle of the urban activities. The building is integrates with nature to create a contrast to the urban atmosphere which is rigid, crowded, and dull. Le Verde Café and Art Gallery also has wide openings to maximize the natural lighting and air circulation inside the building.


DESIGN DESIGN PROGRAMMING PROGRAMMING MEETING

WORKSHOP

EXHIBITION

GALLERY

CAFÉ

FLOOR FLOOR PLAN PLAN The café area is located in the first floor and has an inner court which can be used for outdoor café. The 2nd and 3rd floor is the permanent exhibition area, while the temporary exhibition area and rooftop garden is located in the 4th floor. The ramp is used as the main vertical circulation inside the building, and there are also elevator and emergency stairs.

4TH FLOOR PLAN LOBBY

Gallery Rooftop Garden

ENTER

FACADE FACADE

3RD FLOOR PLAN

GREEN WALL

Gallery Workshop Room Seminar Room Toilet Male Prayer Room (Musholla)

SUNSHADING: ALUMUNIUM COMPOSITE PANEL

2ND FLOOR PLAN Gallery Staff Only Area: director room, curator room, staff room, staff lounge Toilet Female Prayer Room (Musholla)

GROUND FLOOR PLAN FISCHER ANCHOR SYSTEM GREEN WALL

GALVANIZED STEEL TUBE

ALUMUNIUM COMPOSITE PANEL

GALVANIZED STEEL ROD STAINLESS STEEL

Café Innercourt Staff Only Area: kitchen, storage, panel room, manager room Toilet


BUILDING BUILDING ELEVATION ELEVATION

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION

EAST ELEVATION

WEST ELEVATION

BUILDING BUILDING SECTION SECTION


+21.40 +20.80

GLASS ROOF +14.85 +14.40

+10.10

ROOFTOP LAYER +5.80

+1.50

0.00

BASEMENT FOUNDATION


CAFÉ : GROUND FLOOR

GALLERY : 4TH FLOOR

ROOFTOP GARDEN


BIRD EYE VIEW EXTERIOR PERSPECTIVE


03

THE FLOATING SADE

Metamorfosa 2017 : “Floating House Transformation” COMPETITION LOCATION : Gili Asahan Island, West Lombok, Nusa Tenggara Barat In COLLABORATION with Anthony derry & Kristina Andre


“Each new situation requires a new architecture.” The Floating Sade is a floating house that represents local architecture in Lombok, Indonesia. Floating house is one of the response that refers to the problem of global warming, which is affects the increase of sea level, therby reducing the land area in Indonesia. The Floating Sade’s design allows it to be able to follow the water or sea level. Therefore, this can be seen as a solution to overcome the problem we face today.


SITE SITE ANALYSIS ANALYSIS GILI ASAHAN ISLAND Batu Putih Village, Sekotong Tengah. West Lombok, Nusa Tenggara Barat, Indonesia.

TEMPERATURE

PRECIPITATION

HUMIDITY

25-30 C

40%

72-86%

o

15KM/H

DESIGN DESIGN ISSUES ISSUES

Flexible Space Traditional House

WIND SPEED

Local Materials

Microhouse

MODERN TRADITIONAL FLOATING HOUSE

CONCEPT

A floating house which has ethnical impression, but also has a sense of modernism and innovation

LOCAL TRADITION

Coast (Sea)

SITE Wavy

ANALYSIS

Tropical

CONTEXT Tourists

Ambiance

Tradtional Modern

ECO-FRIENDLY

USER

GOAL

RISE THE TRADITIONAL CONTEXT

AMBIANCE

The existence of floating house as one of traditional houses in Indonesia to be more recognized and preserved

CONSTRUCTABILITY


PHILOSOPHY PHILOSOPHY The general mass of The Floating Sade is based on the Sade Traditional Roof which is located in Lombok. This roof is the identity or icon of Sasak tribe, the majority of the population. Afterwards, the roof shape is transformed to make more modern impression, but still maintaining the original shape. From the side view of the house, the overall shape of The Floating Sade is a metaphor of the pile of shells and also the ship’s form. The pile of shells represents Lombok which is well known for its pearl shell cultivation. Meanwhile, the ship’s form represents the maritime or sea area.


HOUSE HOUSE ELEVATION ELEVATION

HOUSE HOUSE PLAN PLAN BACK TERRACE KITCHEN DINING TABLE TOILET LIVING ROOM SPIRAL STAIR

FRONT ELEVATION

LEFT ELEVATION

ENTRANCE

GROUND FLOOR

BALCONY

BEDROOM

REAR ELEVATION

2ND FLOOR

Total Area : 54 sqm

RIGHT ELEVATION


INTERIOR INTERIOR VISUALIZATION VISUALIZATION


04

INOSPIRE INNOVATION HUB 3rd Year Design Studio | PLACE-MAKING Project

LOCATION : Rancabentang Street, Ciumbuleuit, Bandung, Indonesia SUPERVISOR : Dr. Agus S. Ekomadyo, ST., MT.


“Architecture should speak of its time and place, but yearn timelessness.� Inospire is an innovation hub that emphasizes the concept of collaborative place making to create an ecosystem of innovation. Inospire is located in extreme topography area which has an incredible view from the top of the hills. This innovation hub is created for the creative and innovative society to enhance their passion and skill whilst enjoying the view of Bandung. Inospire also provides some rental office, especially for start-up community.


SITE SITE ANALYSIS ANALYSIS

ART DECO HOTEL Rancabentang St., Ciumbuleuit, Cidadap. Bandung, West Java, Indonesia LEGAL ASPECT : BCR=0.4. FAR=1.6 SITE AREA : 3670 sqm

TEMPERATURE

PRECIPITATION

18-27 C

20%

o

HUMIDITY

SITE AREA

WIND SPEED

83-90%

14KM/H Local Materials

Flexible Space

NOISE

DESIGN DESIGN ISSUES ISSUES

Meeting Places

Rooftop Garden

Interlocking Mass

Split Level

MODERN COLLABORATIVE SPACE

CONCEPT

Resident ial

SITE

CONSTRUCTABILITY

SUSTAINABILITY

MAXIMIZE VIEW

FLEXIBILITY

HIGHLY SLOPED CONTOUR

Education Commercial

ANALYSIS

CONTEXT

Ambiance

CoWorking

Student

USER

AMBIANCE

Sloped

Medium Density

Start-Up Community

Office Worker

GOAL

TRAFFIC PEDESTRIAN BEST VIEW

INNOVATIVE AND INSPIRATIONAL ENVIRONMENT


MASSING, MASSING, ZONING, ZONING, AND AND STRUCTURE STRUCTURE CONCEPT CONCEPT INTERLOCKING MASS The building consists of 5 interlocking mass, which has different zone and function. Form elaboration with subtractive technique and there are some terrace setback to give an open space and thin mass for all level.

STEEL FRAME PUBLIC AREA COMMERCIAL AREA

In general, columnbeam system is used in this building. except for the cantilever area which used steel frame structural system (wide flange steel/ WF). The steel frame also has diagonal bracing steel to increase the strength and stiffness of the structure

BUILDING BUILDING ELEVATION ELEVATION

WEST ELEVATION

EAST ELEVATION

NORTH ELEVATION

SOUTH ELEVATION


A’

+85

79.5

1m

AMPHITHEATER

LEGEND PEDESTRIAN ENTRANCE VEHICLE ENTRANCE

B

PROPOSED CONTOUR

+854 +855

ANG T N E B A C N RA

A

10.77 m

SITE SITE PLAN PLAN

STR


39.9 m

53

+849 +848 +850 +851 +852

B’ +847

+846

61.77 m

+850

GSB

53.69 m

REET


BUILDING BUILDING PLAN PLAN

UP

OUTDOOR CAFE + 0.00

CAFÉ + 0.30 CAFÉ ENTRANCE

UP

UP

KITCHEN -0.33

LOCKER ROOM - 0.33

STAFF TOILET - 0.38

+ 850 PRAYER ROOM - 0.33

PRAYER ROOM - 0.33

GSB

GROUND FLOOR PLAN Parking area is located at semi-basement floor to maximize the landscape potential. The landscape area that surrounds the building is used as a gathering place, plaza, outdoor café, and amphitheater which can be used to held an event that requires a lot of space.


WATER

STAFF & CCTV PUMP ROOM ROOM -2.95 -2.95

PANEL ROOM -2.95

UP

GENSET & TRAFO

-2.95

ROOM -2.95 -2.95

UP

PARKING AREA -2.95

BASEMENT FLOOR PLAN FEMALE TOILET + 0.25

FEMALE PRAYER ROOM + 0.30

UP

+4.50 LOUNGE PRIVATE

TERRACE

RENTAL OFFICE + 0.30

FEMALE PRAYER ROOM

MALE PRAYER ROOM

+ 4.50

+ 4.50

MALE TOILET

+ 4.50

+ 4.45

PRAYER ROOM + 4.50

TERRACE +4.50 UP

RENTAL OFFICE + 0.30 TERRACE + 4.50

WORKSHOP ROOM + 4.50

RENTAL OFFICE + 4.50 RENTAL OFFICE + 4.50 JANITOR + 4.45

CO-WORKING SPACE + 4.50

FEMALE TOILET

RENTAL OFFICE + 0.30

+ 4.45

RENTAL OFFICE + 0.30

MALE TOILET

RENTAL OFFICE + 4.50

RECEPTIONIST + 4.50

RENTAL OFFICE + 4.50

RENTAL OFFICE ENTRANCE

UP

+ 4.45

MEETING ROOM + 4.50

UP

GALLERY + 2.40

RENTAL OFFICE + 0.30 MINI MARKET +2.40

RENTAL OFFICE + 0.30

2ND FLOOR PLAN

2ND FLOOR +4.50

UP

LIBRARY +6.40

3RD FLOOR PLAN ROOFTOP GARDEN +9.25

ROOFTOP PLAN


BUILDING BUILDING SECTION SECTION

SECTION A-A’

SECTION B-B’

ROOFTOP GARDEN

+9.25

DOUBLE GLAZING COLUMN DIAGONAL BRACING CONCRETE DECK SECONDARY BEAM RAILING

PRIMARY BEAM

+4.50

DETAILED CANTILEVER SECTION

CONCRETE COLUMN and STEEL BEAM JOIST


BIRD EYE VIEW EXTERIOR PERSPECTIVE

OUTDOOR CAFÉ AND ENTRANCE BRIDGE


AMPHITHEATER

CAFÉ

PRIVATE LOUNGE

GALLERY AND MINIMART


LIBRARY

CO-WORKING SPACE

ROOFTOP GARDEN

CO-WORKING SPACE


05

OTH

Model sketc


HER WORKS

l making ches


MODEL MODEL MAKING MAKING

Ss3 HOUSE REMODELING

TROPICAL HOUSE

2nd Year Design Studio Project - 2017

2nd Year Design Studio Project - 2017

MASSIVE AND TRANSPARENT FACADE 2nd Year Space and Form Organization Studio - 2017

PLURAL MASS COMPOSITION 2nd Year Space and Form Organization Studio - 2017


MODEL MODEL MAKING MAKING

MATERIAL TECTONICS 2nd Year Space and Form Organization Studio - 2017

LE VERDE CAFÉ AND ART GALLERY SECTION MAQUETTE 3rd Year Design Studio - 2017

VECTOR ACTIVE STRUCTURE 3rd Year Structure and Form Studio - 2018


SKETCHES SKETCHES


SKETCHES SKETCHES


ARCHITECTURE PORTOFOLIO 2018 lannaelvira77@gmail.com +6283870526775

Profile for Lanna Elvira

Architecture Undergraduate Portfolio 2018 - Lanna Elvira  

Architecture Undergraduate Portfolio 2018 - Lanna Elvira  

Advertisement