Issuu on Google+

Matt Lang


Black and White

KC Furniture Gallery

Konza Prairie Winery

Prokopske Valley

Timber in the City

Table of Connections

Model Craft / Photography


Graphite Hand Rendering 30�x40� Walt Disney Concert Hall Los Angeles, California

Black and White


KC Furniture Gallery


Journey In furniture design the details are what shape the furniture piece. The KC Furniture Gallery is fully designed from the overall form down to the details.

Program

The way one enters the gallery to the journey up to the private gallery and exterior patio gives the opportunity for different areas to set scenes for the furniture. This creates a wholistic and successful design solution. Exterior Gathering Spaces


Konza Prairie Winery


Circulation Core

Wine Process

Entrance Each wine determines its personality, therefore each winery has its own personality. The design challenge was to design an atmosphere suitable for making wine. It also has to be one with the landscape. The winery is site integrated to give the visitor views out over the Konza from atop the overlook. The design process was initiated from a rectangle and then was divided into four sections to emulate the wine process. The vertical circulation from the top to bottom unifies the design. This ramp was the main circulation throughout the winery.


First Floor Plan

Transverse Section


Second Floor Plan

Longitudinal Section


Prokopske Valley


Connection Prokopske Valley is a large valley full of biking trails and park areas. It is also home to a small quiet lake. The overall design problem was to create a project that would better the valley. Since the lake area had no connection to the spectacular views a top the cliff, the idea was to connect these two entities. The connection would give patrons the opportunity to walk along the lake or take in the view and relax while sitting along the walkway.

B

A

?

Main Road

Secondary Road

Access to Lake


Walkway Details


Timber in the City


Community The main goal for the competition was ACSA intends to engage students to “imagine the repurposing of our existing cities with buildings that are made from renewable resources, offer expedient affordable construction, innovate with new and old wooden materials, and provide healthy living/working environments.�

Commercial vs. Residential

The competition looks for a mid-rise, mixed use complex with affordable housing units, a job training/educational facility, a center for innovative manufacturing of wood technology, and to be the center of a bike share/hub. A diversified program provides many challenges throughout the design process. The project called for four main districts which turned into the nodes of the building. These nodes each had their own entrance to enhance the feeling of the complex. The wood node was located along the main street and underneath the smaller tower of residential units. The wood manufacturing area was located below grade and underneath the large community space. The residential lobby node is located next to the wood node and closest to the main entrance to the community space. This allows for the lobby to be connected to both sides of the residential areas. The bike node is located on the community level to entice visitors to venture to the community space. The community space acts as a second store front with amenities such as a cafe a bike share to entice visitors.

Community

Nodes

Solar Technology


UP PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP

UP

UP

UP UP

UP

Community Level


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP

Cluster Plans

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT PRODUCT

UP UP

UP

UP

UP UP

UP

UP


Residential The large amount of residential units posed a problem on how to create a proportional, but interesting sectional quality of the units. The solution came to be known as the “cluster.” The cluster was designed to proportionally distribute studios, one-bedroom, twobedroom, and three-bedroom units. The combination of the variety of units while also creating ADA compliant apartments created different lifestyles of the residents occupying them.

Cluster Studio

2 bedroom

1 bedroom

3 bedroom

When designing the cluster there needed to be an efficient way to allow for the bathroom and interior stair cores to be combined. The design of having the stairs and bathrooms in this core was known as the “wet core.” The wet core was confined on both sides by wet walls which were the unifying main structural element in the residential buildings. The wet walls provided structure and also shafts for piping to be placed.

Wet Walls


Contents

The table is constructed from a kit of handmade parts which built with different connections add to the rigidity and overall detail in the table. The table can be fabricated very quickly and sold by the masses. The connections include mitre joints, tongue and groove joints and also friction connections. The table emphasizes the different connections and the details that make this table unique.

1

2

Table of Connections

3


Model Craft


Photography



Matt Lang Architecture Portfolio