Brochure finalisten lowland photo contest 2016

Page 1

Lowl a nd Photo Contest

2016


4


Lowl a nd Photo Contest

2016

Wild van natuur 5


6


INHOUD Wild van natuurfotografie

6

Lowland Photo Contest 2016, een verslag

8

Lowland Photographer of the Year

9

Abstract, compositie en vormen

11

Andere dieren 17 Insecten en kriebelbeesten

23

Landschap, weer en natuurverschijnselen

29

Mens en natuur 35 Onder water 41 Planten en paddenstoelen

47

Vogels 53 Zoogdieren 59 Zwart-wit 65 Jeugd 71 Onze wilde weldoeners 77 7


WILD VAN NATUURFOTOGRAFIE Aagje De Doncker & Jan Loos (Landschap vzw) Een tweede editie is altijd spannend. Met de Lowland Photo Contest 2015 was immers meteen een hele grote fotowedstrijd neergezet. Zowat alle natuur- en landschapsfotografen uit België en Nederland hadden hun kans gewaagd voor de eerste editie en hun beste beelden ingestuurd, wat resulteerde in een zéér hoge kwaliteit en een mooie mix van bekende en minder bekende namen onder de finalisten. Zou het in 2016 opnieuw lukken, en vooral: zouden de minder bekende namen erin blijven geloven dat ook zij in de top 5 per categorie kunnen eindigen? En ja hoor, Nederland en België deden weer massaal mee! Dit keer ontvingen we 7.221 beelden van 542 verschillende fotografen. Waren de inzendingen vorig jaar nog perfect 50/50 verdeeld tussen Nederland en België, dan is er nu een licht overwicht van 54% Nederlanders onder de inzendingen. Geen abnormale evolutie, want puur op basis van bevolkingsgegevens mag die verhouding zelfs naar 8

70% evolueren. Ondertussen krijgen de Vlamingen wel versterking van onder de taalgrens. Ook in Franstalig België zijn er immers bijzonder veel talentvolle natuurfotografen. Onze eerste Franstalige flyer en een promorondje voor de Lowland Photo Contest 2016 op de festivals in Namur hebben hun effect niet gemist. Met 7 finaleplaatsen eisen de zuid-Belgen ruim 10% van deze brochure op. Als binnenkomer kan dat tellen. De Nederlanders én de Vlamingen zijn bij deze gewaarschuwd voor de komende jaren! Wat meteen in het oog springt als je deze brochure doorneemt, is dat de jury opnieuw een mooie mix heeft geselecteerd van bekende en minder bekende fotografen. Ook opvallend: er zijn verschillende juryleden van vorig jaar onder de winnaars, en ook sprekers van drie edities van het Lowland Photo Festival passeren de revue. ‘Vriendjespolitiek!’ schrijft al iemand op voorhand op Facebook. Wat die blijkbaar niet weet, is dat de 8 juryleden alleen beelden te zien krijgen die volledig anoniem zijn gemaakt voor de jurering. Op het


einde van de jurydag moeten de namen van de finalisten nog worden opgezocht op basis van een decoderingstabel. Pas dan, als alles al beslist is, krijgen de nummers ook een naam, niet eerder. Veel bekend volk dus onder de finalisten en winnaars, maar dat bewijst slechts één ding: dat we de voorbije jaren de juiste keuzes hebben gemaakt bij het samenstellen van onze Lowland-jury en de affiche van het Lowland Photo Festival. Het bevestigt alleen maar dat deze grote namen echt grote namen zijn en dat ze komen bovendrijven louter en alleen door de kwaliteit van hun beelden, zelfs als je ze onderdompelt tussen meer dan 7.200 andere beelden. Hoe cool is het dan om als minder bekende fotograaf tussen die grote namen te staan en ze – in bepaalde gevallen – zomaar achter je te laten? Het overkomt ook nu weer verschillende finalisten. Dat is net het mooie aan deze wedstrijd: iedereen heeft een eerlijke kans, als je maar met hoge kwaliteit komt aandraven, liefst

gecombineerd met een verrassende insteek. En als je maar het Reglement respecteert, want er bestaat wellicht geen strengere maar ook geen rechtvaardiger jury dan die van de Lowland Photo Contest. Meedogenloos voor valsspelers, maar goudeerlijk voor alle anderen. Helaas kunnen er maar 55 beelden in de prijzen vallen. Onder de 7.221 ingezonden beelden zijn er nochtans veel meer dan 55 die het verdienen om in de schijnwerpers te staan. Het was nooit onze bedoeling toen we deze wedstrijd startten, maar in de mate van het mogelijke zullen we ook die beelden de aandacht geven die ze verdienen door ze vroeg of laat te gebruiken in ons magazine LANDSCHAP. Daarvoor moeten ze wel een keer kunnen passen bij de behandelde onderwerpen en uiteraard worden ze alleen gepubliceerd als de auteurs daarvoor toestemming verlenen en blij zijn met zo’n publicatie. Fotografen blij maken, daar doen we het toch allemaal voor. Hopelijk word jij ook blij bij het zien van al die schoonheid en al dat talent op de volgende bladzijden! 9


LOWLAND PHOTO CONTEST 2016 - EEN VERSLAG Bob Luijks (juryvoorzitter) De eerste editie van de Lowland Photo Contest smaakte naar meer. Wat zou er nog meer aan mooie natuurfoto’s bestaan, gemaakt in onze eigen omgeving? Genoeg kunnen we wel zeggen! Het was een feest om de ruim 7.000 beelden te bekijken.

10

het ontbijt al op de juryleden te wachten. Vroegtijdig aanwezig zijn loonde, niet alleen vanwege het ontbijt, maar ook vanwege het compleet vastlopen van het verkeer richting Antwerpen.

De jury bestond deze editie uit Loulou Beavers, Danny Laps, Tom Linster, Bob Luijks, Sam Mannaerts, Klaus Nigge, Martin Steenhaut en Henri van Vliet. Een tweetal biologen, Billy Herman en Robin Kraaij, versterkte de jury door soorten op herkomst en natuurlijk gedrag te toetsen. Helaas blijkt het laatste aspect niet onnodig; verschillende foto’s hadden een hoog manipulatief gehalte. Gelukkig bleek het overgrote deel puur natuur te zijn.

Via een drietal stemrondes kwamen we bij de winnende foto’s. In de eerste ronde brachten we het aantal foto’s terug tot minder dan twintig per categorie. Hoewel alle foto’s in de eindronde de moeite waard zijn, gaat het natuurlijk om de foto’s die net iets extra’s hebben: net dat fraaie licht of die unieke actie, prachtig vastgelegd op het juiste moment. Opvallend is dat de Lage Landen vooral rijk zijn aan goede creatieve fotografen en vogelfotografen, maar dat juist de landschapsfoto’s wat achterblijven.

De preseselectie werd dit jaar door de jury zelf gedaan. Zo kwamen de favorieten van ieder jurylid, in totaal ongeveer 1.000 foto’s, in de laatste ronde terecht. Op 16 november was het dan zover, de grote dag van de jurering. Bij Van der Valk Dennenhof in Brasschaat stond

Na een lange dag was er rond 22.00 uur dan toch witte rook. De winnende foto is met recht uniek. Haast onvoorstelbaar dat een dergelijk beeld in de Lage Landen mogelijk is. Onder genot van een lekker diner spraken we nog lang na over de vele mooie foto’s.


LOWLAND PHOTOGRAPHER OF THE YEAR Arno ten Hoeve Gesponsord door:

11


Canon 7D, 500 mm + 1.4x converter, f/7.1, 1/640 sec, ISO 200.

12


WINNAAR ABSTRACT, COMPOSITIE EN VORMEN Marijn Heuts Voor het tweede jaar op rij broedt een paartje ijsvogels in de kluit van een omgetrokken den. Geen logische plek, maar wel een mooie open plek met mogelijkheden. Na heel veel foto’s van de ijsvogel met vis op een takje te hebben gemaakt, werd op een zonnige ochtend mijn aandacht getrokken door de reflectie van het zonlicht in het ondiepe water waaraan de broedkluit is gelegen. De schittering was te mooi om niets mee te doen, maar kwam het best tot zijn recht met een mate van onscherpte die alleen te bereiken was door achter de ijsvogel scherp te stellen. Kansen genoeg, en na een hele serie testopnamen kwam ik er achter hoe ver achter de ijsvogel ik moest scherpstellen en met welk diafragma. De kleuren leidden enkel af, dus was zwart-wit een logische bewerking.

Jury

Gesponsord door:

Even kijken wat je nu precies ziet en dan toch weten dat het om een ijsvogel gaat. Het dier zit in prachtig licht. Hulde voor de fotograaf die het aandurft om onder dergelijke omstandigheden bewust de focus te verleggen.

13


Canon 5D Mark III, 100 mm, f/9, 1/50 sec, ISO 100.

RUNNER UP Herman van Steenwijk

Gesponsord door:

14

Ik wilde graag de beweging en kracht van de Gallowayrunderen vastleggen. Een late maartse sneeuwbui met veel wind veranderde het gebied kortstondig in een poollandschap. Toen twee runderen langsliepen, heb ik de camera flink meebewogen. Het leverde een surrealistisch beeld op, een prehistorische grottekening.


Canon 7D, 150 mm, f/18, 2 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Marijn Heuts In de pootafdruk van een wild zwijn vond ik enkele vierkante centimeters water met een wel heel bijzondere tint. Afhankelijk van de kijkrichting ten opzichte van de zon ontstonden de mooiste kleuren. Het bleek te gaan om ijzerbacteriĂŤn, afkomstig van kwelwater dat in de afdruk was blijven staan.

15


Nikon D80, 55 mm, f/8, 1/25 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED Ben Griffioen De foto toont een besneeuwde eikenboom die ik van onderaf gefotografeerd heb. Het had die nacht flink gesneeuwd, het was koud en windstil, waardoor de sneeuw mooi op de takken bleef liggen. Uiteindelijk was dit dĂŠ boom waarmee ik de foto kon maken die ik al lang in mijn hoofd had zitten. Een omzetting naar zwart-wit hielp mee de juiste sfeer te krijgen.

16


DJI, 4 mm, f/2.8, 1/50 sec, ISO 141.

HIGHLY COMMENDED Marijn Heuts De visvijvers worden bij toerbeurt leeg gelaten om afgevist te worden. Zo blijft het natuurrijke karakter behouden. Deze vijver was net drooggevallen en enkel vanuit de lucht was te zien hoe mooi het spel van mos, algen, het laatste water, zand, modder en een wissel van de wilde zwijnen oogde.

17


Canon 5D Mark III, 100 mm, f/2.8, 1/25 sec, ISO 1600.

18


WINNAAR ANDERE DIEREN Jonathan Lhoir In de maand maart trekken de amfibieĂŤn, zoals de alpenwatersalamander, naar het water om zich voort te planten. In deze periode zijn ze zeer kwetsbaar, onder andere voor het autoverkeer.

Jury

Gesponsord door:

Wat een prachtige tegenstelling tussen de koele kleuren van de salamander en de warme kleuren van de omgeving. Vanwege de mysterieuze levenswijze geloofde men vroeger dat salamanders voortkwamen uit het vuur. Deze foto toont deze historie op treffende wijze.

19


Nikon D800, 150 mm, f/8, 4 sec, ISO 125.

RUNNER UP Vincent de Jong

Gesponsord door:

20

Een dergelijk beeld had ik al een tijdje in mijn hoofd en twee jaar terug heb ik dan ook speciaal hiervoor een LED-panel gekocht. Het jaar van aankoop is het me echter niet gelukt. Afgelopen jaar heb ik veel meer tijd kunnen besteden aan amfibieĂŤn en is het wel gelukt. En dat gewoon in mijn eigen achtertuin.


Canon 5D Mark III, 150 mm, f/11, 1/25 sec, ISO 800.

HIGHLY COMMENDED Marijn Heuts Deze jonge rugstreeppadjes waren bijzonder actief op een zomerse dag die onweer beloofde. Ze waren allemaal op weg van a naar nergens. Het leek me mooi een meetrekopname te maken, omdat de rugstreep dan juist duidelijk zichtbaar zou blijven. Het bleek niet eenvoudig omdat de sprongetjes onregelmatig waren, zowel qua interval, snelheid als afstand.

21


HIGHLY COMMENDED Jonathan Lhoir In de buurt van mijn huis verblijven rugstreeppadden in een kleine vijver. Met de biezenstengels kon ik een grafisch beeld creĂŤren.

Canon 5D Mark III, 300 mm, f/2.8, 1/100 sec, ISO 1600. 22


Canon 1D Mark IV, 160 mm, f/7.1, 1/4000 sec, ISO 2500.

HIGHLY COMMENDED Ernst Dirksen Deze groene kikker heb ik gefotografeerd in een bosven. Het was voor mij een uitdaging om deze supersnelle sprong te fotograferen. Ik koos voor een tegenlichtopstelling. Op deze manier kreeg het opspattende water een mooie sprankeling. Ik gebruikte daarbij een zilverkleurig reflectiescherm dat ik op ongeveer ĂŠĂŠn meter van het onderwerp positioneerde.

23


Canon 5D Mark III, 24 mm, f/14, 1/125 sec, ISO 2000.

24


WINNAAR INSECTEN EN KRIEBELBEESTEN Theo Bosboom Een rustende libel in zijn habitat, gefotografeerd iets voor zonsopkomst in een vennenrijk gebied. Met een groothoeklens ben ik voorzichtig tot dichtbij de libel gekomen, waarbij ik geprobeerd heb om hem in de compositie ‘vrij’ tussen de bomen van de achtergrond te plaatsen. Omdat het een klein beetje waaide, heb ik een vrij hoge ISO gebruikt om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Jury

Gesponsord door:

Bij kleine beestjes denk je al snel aan een macro-objectief om alle prachtige details vast te kunnen leggen. Hier heeft de fotograaf met een groothoekobjectief het dier juist klein in zijn overweldigende omgeving geplaatst. Op deze manier kom je dichter bij de leefwereld van deze beestjes.

25


Nikon D810, 180 mm, f/9, 1/250 sec, ISO 640.

RUNNER UP Rob Blanken

Gesponsord door:

26

De vleugels van heidelibellen, gefotografeerd tegen de lucht als achtergrond.


Canon 6D, 180 mm, f/3.2, 1/160 sec, ISO 500.

HIGHLY COMMENDED Johan van de Watering Deze avond was het behoorlijk warm en daardoor bleven de weidebeekjuffers tot laat in de avond vrij schuw en vlogen ze weg als ik in de buurt kwam. Vanaf een afstandje zag ik ĂŠĂŠn juffer op een plek zitten die veel kansen zou geven op een mooie foto. Ik ben toen langzaam achteruit weggegaan om pas terug te gaan naar die plek toen de zon net onder was.

27


Nikon D700, 150 mm, f/2.8, 1/1600 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Piet Haaksma De foto is gemaakt in onze eigen tuinvijver waar veel waterjuffers en libellen langskomen. De bladeren van de gele lis vormen het decor van de foto. Omdat ik een soort high-key foto in gedachten had, heb ik een stuk papier in de achtergrond geplaatst.

28


Pentax K-30, 100 mm, f/3.5, 1/400 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Eddy Remy Dit is de enige plaats, behoudens mijn tuin, waar ik te voet naar de natuur kan gaan om foto’s te nemen. Vlinders zijn mijn favoriete onderwerpen.

29


Canon 1D X, 16 mm, f/13, 1,6 sec, ISO 640.

30


WINNAAR LANDSCHAP, WEER EN NATUURVERSCHIJNSELEN Jan Smit Er was voor die middag en avond zwaar onweer voorspeld. Schuilend onder een strandtent heb ik gewacht tot het even droog was om toen snel een aantal foto’s te maken. Even later barstte het onweer in alle hevigheid los.

Jury

Gesponsord door:

Less is more; strand, bewegend water en een wolkenlucht. Maar wat een wolkenlucht! Door het stromende water is er geen ontkomen aan; je wordt direct het beeld ingezogen, het einde tegemoet?

31


Canon 1D X, 17 mm, f/22, 10 sec, ISO 50.

RUNNER UP Jan Smit

Gesponsord door:

32

Prachtige vormen op het verlaten strand. De vormen ontstaan door droog zand, nat zand en veen. Het droge, lichtere zand heeft onder invloed van de wind prachtige vormen aangenomen. Ik heb een grijsfilter gebruikt om de sluitertijd op te rekken.


Canon 5D Mark III, 24 mm, f/6.3, 1/1250 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Karin Broekhuijsen De foto is vlak na zonsopkomst genomen met mist, waarbij het water een perfecte spiegel vormde. Je oog wordt direct naar de zon getrokken. De omgeving vervaagt door de mist, waarmee een serene sfeer ontstaat.

33


HIGHLY COMMENDED Mart Smit Een rustende meeuw heeft het hazenpad gekozen bij een naderende storm. Er was een weersomslag voorspeld waardoor ik naar het strand ben gereden. Na deze foto kwam er een mooie rolwolk uit zee het land binnen.

Canon 1D X, 21 mm, f/22, 1/10 sec, ISO 800. 34


Canon 5D Mark III, 160 mm, f/5.6, 1/2500 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Patrick van der Putten Vliegend boven de Waddenzee, op 500 meter hoogte. Onder mij een lijnenspel van water, wind en zand. Een mosselkotter vaart langs een zandbank. De grilligheid van mens en natuur in ĂŠĂŠn beeld gevangen.

35


Canon 5D Mark III, 280 mm, f/6.3, 1/1250 sec, ISO 1600.

36


WINNAAR MENS EN NATUUR Marijn Heuts Een dagje met het gezin naar de dierentuin, dan gaat de camera natuurlijk mee. Uiteindelijk de hele dag geen fatsoenlijke opname gemaakt, het was donker en druilerig weer. Tot we op weg naar de uitgang bij een volière kwamen. De kinderen vergaapten zich aan kleurrijke flamingo’s, maar mijn aandacht werd getrokken door enkele vrije blauwe reigers die op het net van de volière zaten en zich op hun beurt vergaapten aan onbereikbaar lekkers op de bodem. Het patroon van de overlappende netten was op zich al een foto waard, maar het silhouet van de reiger maakte het af. De druilerige dag maakte de keuze voor zwart-wit evident, om de vormen te benadrukken.

Jury

Gesponsord door:

Krachtige lijnen leiden de aandacht naar het al even krachtige silhouet van de reiger. Wat doet dat dier daar op het net? Zit het gevangen of geniet het juist van de vrijheid? Een beeld waar je naar blijft kijken.

37


Panasonic DMC-GM1, 20 mm, f/11, 1/1250 sec, ISO 800.

Gesponsord door:

RUNNER UP Raymond Widawski De foto van de reiger werd gemaakt voor een klein restaurant. Het lijkt erop dat de reiger de advertentie bekijkt, maar eigenlijk gaf de eigenaar van het restaurant hem een beetje later de niet opgegeten resten van vis. Het blijkt dat de reiger hier regelmatig wacht op een lekker tussendoortje.

38


Canon 1D Mark III, 300 mm, f/4, 1/1000 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Walter BarthĂŠlemi Vossen zijn echte cultuurvolgers. De tractor in de achtergrond maakt het verhaal compleet.

39


Canon 1D Mark III, 800 mm, f/8, 1/200 sec, ISO 250.

HIGHLY COMMENDED Filip De Ruwe Een overvliegende helikopter, paniek, alles vliegt op. EÊntje blijft er in de prikkeldraad hangen. Zijn soortgenoten komen nog even kijken naar wat er gaande is, maar na enkele minuten zijn ook zij verdwenen. Daar hang je dan, alleen, een eenzame strijd en de dood tegemoet. Voor deze is het nu nog goed afgelopen, maar voor vele andere is het een lijdzaam einde‌

40


Canon 5D Mark III, 90 mm, f/13, 1/125 sec, ISO 1000, focusstack.

HIGHLY COMMENDED Theo Bosboom Op een mooie winterdag met sneeuw en rijp in de Hoge Venen zag ik een prachtige berijpte boom staan, helaas achter een hek. Hoewel ik uiteraard begrip heb voor de noodzaak om kwetsbare natuur te beschermen, vind ik het als fotograaf ook vaak wel frustrerend. Dat dubbele gevoel heb ik geprobeerd te symboliseren met deze opname.

41


Nikon D7100, 20 mm, f/9, 1/125 sec, ISO 800. Hugyfot behuizing.

42


WINNAAR ONDER WATER Filip Staes Een vrouwtjespad lijkt omhoog te willen zwemmen en zit verstrikt in de vele eiersnoeren die om de takken en waterplanten hangen. Het mannetje zit op haar rug om haar eitjes te bevruchten en houdt zich stevig vast in een amplexushouding. Verderop zaten nog verscheidene koppeltjes die ook met de eiafzetting bezig waren. Ik maakte de foto begin april 2016 tijdens mijn lange snorkeltochten.

Jury

Gesponsord door:

Hoewel buiten het zicht van de meeste mensen, gebeurt er onder water van alles. Zeker in het vroege voorjaar zijn de padden druk met het regelen van nageslacht. Deze pad met opgestoken poot trekt direct de aandacht. De nummer 1, een roep om hulp? Ruimte voor verbeelding.

43


Canon 6D, 20 mm, f/8, 1/800 sec, ISO 800. Onderwaterzak.

Gesponsord door:

44

RUNNER UP Jacob Kaptein Ik wilde die dag een snoek gaan fotograferen. Helaas was er geen snoek aanwezig. Ik wist dat er ook vaak zwanen te vinden waren in de kanaaltjes. Na een tijdje vond ik een paartje. Het probleem was dat de zwanen naar de overkant zwommen wanneer ik dichterbij kwam. Daarom ging ik tot m’n middel in het water zitten wachten tot ze langs kwamen.


Canon 7D, 17 mm, f/16, 1/160 sec, ISO 250. 2x INON Z-240 flitsers.

HIGHLY COMMENDED Gino Symus Ik zag deze zwangere steurgarnaal, om vervolgens in mijn rechterooghoek de zon te zien verschijnen met allemaal kleine aasgarnaaltjes op de achtergrond. Ik dacht meteen: dit is een ‘lucky shot’. Gelukkig bleef de steurgarnaal mooi voor me poseren.

45


Nikon D7100, 11 mm, f/10, 1/320 sec, ISO 200.

HIGHLY COMMENDED Filip Staes Een bloemkoolkwal, ook wel zeepaddenstoel genoemd, zwemt naar het licht toe. Ze kunnen een doorsnede van wel 90 centimeter bereiken. Alhoewel de soort vrij algemeen in de Noordzee voorkomt, duurde het toch 24 jaar vooraleer ik er eentje kon fotograferen.

46


Canon PowerShot G12, 6 mm, f/6.3, 1/60 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Jan Smit Deze foto is genomen in een duinmeertje. De camera heb ik in een Canon-onderwaterhuis gestopt. Met een waadpak ben ik vervolgens in het water gaan zitten.

47


Nikon D7200, 17 mm, f/29, 1/200 sec, ISO 100. 48


WINNAAR PLANTEN EN PADDENSTOELEN Douwe Schut Dit is de kenmerkende bloem van de gevlekte aronskelk. Al jaren vond ik het een mooi onderwerp, maar wist niet precies hoe ik dit kon verbeelden. Juist met een groothoeklens en door het met een flitser uit te lichten ontstond een origineel beeld.

Jury

Gesponsord door:

Ook deze editie bleek het nog niet zo eenvoudig om te komen met originele plantenfoto’s. Dit beeld viel direct op door zijn afwijkende kleuren, licht (of juist het ontbreken daarvan) en het gebruik van een groothoekobjectief in plaats van een macro-objectief.

49


Canon 5D Mark III, Lensbaby, f/-, 1/1600 sec, ISO 100.

RUNNER UP Laura van der Burgt

Gesponsord door:

50

Gezeten aan de waterkant van een klein stromend beekje heb ik dit anemoontje geïsoleerd en gewacht tot de reflecties van zonlicht een sprankeling van bokeh in mijn beeld brachten. Hierbij heb ik de witbalans ingesteld op tungsten en een serie foto’s gemaakt, waarbij deze er uiteindelijk uitsprong.


Hasselblad H4D, 300 mm, f/4.5, 1/10 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED David Peskens De eenbes is ĂŠĂŠn van mijn favoriete voorjaarsplanten. De vorm is erg fotogeniek, ook al valt ie niet echt op. Helaas is het plantje zeldzaam en staat het op de Rode Lijst. Op plekken waar ze voorkomen, staan ze gelukkig wel vaak met een grote groep bij elkaar. Deze maakte ik in een oud bos, waarbij ik de mysterieuze sfeer van het bos in de schemering wilde weergeven.

51


Canon 6D, 16 mm, f/11, 1/20 sec, ISO 320.

HIGHLY COMMENDED David Peskens Ik ben al lange tijd geboeid door de grafische vormen van varens. Zeker tegen een lichte achtergrond steekt elk blaadje heel mooi af. Ik fotografeerde deze varen van onderen met een groothoeklens, waarbij de vorm van de plant precies paste tussen het bladerdek van de bomen. Een mooi detail vind ik de gevallen blaadjes op de varen, die de herfst aankondigen.

52


Canon 5D Mark III, 100 mm, f/7.1, 1/13 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Wouter van de Weerd Hazenpootjes zijn een geliefd onderwerp bij fotografen en al veel gefotografeerd. Daarom wilde ik dit jaar proberen een ander soort foto te maken. Al vrij snel kreeg ik dit beeld voor ogen: een dubbelopname, waarbij in de eerste opname het hazenpootje onscherp als een soort grote kelk afgebeeld zou worden, met daarin een scherpe tweede opname.

53


Canon 5D Mark II, 200 mm, f/9, 1/400 sec, ISO 800.

54


VOGELS Arno ten Hoeve Het was een bitterkoude winter, maar de vorst was eindelijk enigszins op zijn retour. Het IJsselmeer was compleet bedekt met kruiend ijs. Zulke arctische omstandigheden maak je niet vaak mee. Na een paar kilometer op de Afsluitdijk zag ik een klein wak, vol met futen. Ik kon niet stoppen door het verkeer en moest doorrijden, wat een ellende! Ik wilde eigenlijk kruiend ijs gaan fotograferen, maar ik besloot om de plannen om te gooien en om te keren en terug te rijden. Dat was een flinke rit van zo’n 30 kilometer die ik nagelbijtend door ben gekomen. Gelukkig was het de tweede maal totaal niet druk met verkeer en koos ik ervoor om met de alarmlichten aan op de vluchtstrook stil te gaan staan. Deze kans liet ik me niet ontnemen!

Jury

Gesponsord door:

Zijn dit de Lage Landen? Van een opwarmend klimaat is in deze extreme winterfoto weinig te merken. Aanvankelijk ziet je oog vooral ijs. Vervolgens blijkt dat er in die grote, witte wereld een groepje futen dankbaar gebruik maakt van het kleine beetje open water dat voorhanden is.

55


Canon 5D Mark III, 500 mm, f/4, 1/4000 sec, ISO 1600.

RUNNER UP Michel d’Oultremont

Gesponsord door:

Glenn Vermeersch Vogelfotografie

56

Een magisch moment in een witte wereld: velduil in high-key.


Canon 1D X, 600 mm, f/4, 1/125 sec, ISO 3200.

HIGHLY COMMENDED David Pattyn Baltsende geoorde futen ‘s nachts gefotografeerd. Aangezien ik altijd al tijdens de nacht in het water ga bij het fotograferen van watervogels (om verstoring te voorkomen) en er nog geen licht was, moest ik wachten tot de vogels in de weerspiegeling van de straatverlichting kwamen om ze te kunnen zien en om te proberen scherpstellen.

57


Nikon D810, 600 mm, f/6.3, 1/1250 sec, ISO 500.

HIGHLY COMMENDED Myriam Dupouy Dit is de plek waar ik ben opgegroeid. Ik ken er ieder plekje, maar verbaas me nog altijd over de wonderen die het biedt. Ik hou van de prachtige lijnen in het landschap en de overvliegende vogels, of het nu op een koude, mistige ochtend is of juist op een warme zonnige avond.

58


Canon 5D Mark III, 300 mm, f/13, 1/3 sec, ISO 1250.

HIGHLY COMMENDED Tjeerd Visser Een bekende plek waar spreeuwen zich jaarlijks verzamelen vanuit de hele omgeving. Ik was de grote zwermen al aan het fotograferen tot de zwerm voor de buizerd langs vloog die rustig in de boom zat. Op de foto is rust te zien dankzij de omgevallen boom met de buizerd en de drukte vanwege de vele spreeuwen die langs hem scheren.

59


Canon 1D X Mark II, 400 mm, f/3.2, 1/8000 sec, ISO 100.

60


WINNAAR ZOOGDIEREN Michel d’Oultremont Ik fotografeerde op een ingericht voederplekje voor eekhoorns toen in het ochtendlicht ineens een specht verscheen.

Jury

Gesponsord door:

Zoogdieren met mooi licht zie je wel meer, ook in deze wedstrijd. Zonder in het tegenlicht iets aan detail te zien, weet je toch direct dat het om een eekhoorn en een specht gaat. Wat doen ze daar? En zouden ze elkaar in de gaten hebben gehad?

61


Nikon D810, 600 mm, f/6.3, 1/500 sec, ISO 1000.

RUNNER UP Myriam Dupouy

Gesponsord door:

62

Eerst maakte ik een foto van regendruppels in een den. Vervolgens ging ik het bos in, op zoek naar sneeuwklokjes, zodat ik die kon combineren met de eerste foto in een dubbelopname. Wat ik echter niet verwacht had, was een ontmoeting met de ‘wachter van mijn geheime tuin’. De ree lag lekker te slapen. Het is de rust die ik met de foto wil overbrengen.


Nikon D4, 380 mm, f/4, 1/200 sec, ISO 1000.

HIGHLY COMMENDED Swa BouvĂŠ Eekhoorn in de herfst. Door gebruik te maken van de herfstbladeren in de voor- en achtergrond en scherp te stellen op het onderwerp met zo weinig mogelijk scherptediepte verkreeg ik dit sfeervolle plaatje.

63


Canon 5D Mark III, 300 mm, f/5, 1/320 sec, ISO 1000.

HIGHLY COMMENDED Roeselien Raimond Voor mij zijn dieren het allermooist wanneer ze compleet op hun gemak zijn, zonder honger, angst, kou of ander ongemak, een staat die we als mensen al snel als ‘geluk’ omschrijven. Vossen zijn als geen ander in staat deze toestand te bereiken en hebben het vermogen, net als veel andere dieren, om volledig in het hier en nu te zijn.

64


Canon 1D X, 300 mm, f/3.5, 1/200 sec, ISO 800.

HIGHLY COMMENDED Jeroen Stel Tijdens een fototochtje door de Kennemerduinen, waar ik aanvankelijk was om wisenten te fotograferen, liep ik op de terugweg net na zonsondergang in ‘het blauwe uurtje’ deze reebok tegen het lijf. Ik zag dat de reebok de heuvel op liep en zag mijn kans schoon om deze als silhouet te fotograferen tegen de blauwe lucht.

65


Canon 1D X, 200 mm, f/2.8, 1/8000 sec, ISO 3200.

66


WINNAAR ZWART-WIT Jan van der Greef Grote groepen spreeuwen fascineren me al jaren. Ik wilde mijn gevoel van connectiviteit, dynamiek, maar vooral de magie en energie van een gigantische spreeuwenwolk vastleggen. Op een avond vulde de lucht zich met een dynamische structuur die plotsing de uiting van een ‘kus’ aannam. In zwart-wit en geïnverteerd onthulde de foto precies wat ik voelde.

Jury

Gesponsord door:

Een foto die direct de zintuigen prikkelt, want wat zie je hier nu eigenlijk? De gedachte gaat eerst uit naar witte vogels tegen een donkere achtergrond. De waarheid is echter volledig andersom. Het gaat om spreeuwen tegen een lichte hemel. Door de foto te inverteren worden de zintuigen voor de gek gehouden. Wanneer je langer naar de foto kijkt, blijkt er ook nog een vogel van vogels te zijn, samen met een paddenstoel.

67


Canon 5D Mark III, 90 mm, f/10, 1/30 sec, ISO 1600.

RUNNER UP Bas van Laarhoven

Gesponsord door:

68

Deze opname van een grijsbandspanner is gemaakt aan de zijkant van een ven. Ik vond deze vlinder verstrikt in kikkerdril. Het contrast tussen de donkere partijen en de witachtige vlinder was erg mooi. In zwart-wit (geĂŻnverteerd) vond ik het beeld nog krachtiger/mooier overkomen.


Nikon D700, 70 mm, f/6.3, 1/1250 sec, ISO 2500.

HIGHLY COMMENDED Ed van Loon Op deze mooie zomeravond waren het de bijzondere cirruswolken die mijn aandacht trokken. Toevallig kwam ook nog een foeragerende gierzwaluw voorbij, een bijzondere vogel tegen een bijzondere lucht.

69


Canon 5D Mark III, 169 mm, f/22, 1/15 sec, ISO 1250.

HIGHLY COMMENDED Theo Bosboom Tijdens een fototrip begin maart viel mijn oog op de mooie grafische vormen in een ondergelopen veld met verdroogde bloemen. Ik heb een tijd lang heen en weer gelopen en verschillende composities uitgeprobeerd om mijn gevoel in de foto te vangen. Door het beeld om te zetten naar zwart-wit, werd het nog grafischer en kregen alle fijne details nog meer nadruk.

70


Nikon D300, 420 mm, f/6.3, 1/640 sec, ISO 400.

HIGHLY COMMENDED Michel Verhoeven Ik had ooit op het oude schuurtje een steenuiltje zien zitten. Tijdens een rondje later dat jaar zat hij door de sneeuw onder de nok en zag ik dit beeld.

71


Canon 5D Mark III, 500 mm + 1.4x converter, f/5.6, 1/200 sec, ISO 800.

72


WINNAAR JEUGD Dirk Hoogenstein Deze vos vond ik verstopt onder een duindoornstruik. Niemand had hem gezien omdat hij goed verstopt lag. Toen ik op de grond ging liggen kon ik precies onder de duindoornstruiken door fotograferen.

Jury

Gesponsord door:

Visie, dat is waar de jury in de jeugdcategorie vooral op gelet heeft. De vos is laag bij de grond op ooghoogte gefotografeerd, waarbij ook nog eens mooi gebruik is gemaakt van de vegetatie in de voorgrond. En dat getuigt van visie!

73


Fujifilm X-Pro 1, 35 mm, f/1.4, 1/500 sec, ISO 200.

RUNNER UP Johanna Van Acker Hanskens

Gesponsord door:

NATUURPORTRET Bob Luijks

74

Vroeg uit mijn nest, zeker voor het weekend... Als ik het mij goed herinner om een uur of 6 om een heleboel foto’s in de mist te gaan maken. Op de foto dan enkele bomen van het kleine bosje op de ‘schamperij’ in de dichte mist.


Canon 5D Mark III, 100 mm, f/13, 1/320 sec, ISO 800.

HIGHLY COMMENDED Dirk Hoogenstein Ik ging met mijn vader en moeder naar een gebied van Natuurmonumenten waar mijn moeder de boswachter van is. We wilden daar vlinders fotograferen en toen kwamen we parende icarusblauwtjes tegen.

75


Sony SLT-A37, 60 mm, f/10, 1/320 sec, ISO 100.

HIGHLY COMMENDED William Klink Deze foto heb ik twee jaar geleden gemaakt met mijn vorige camera. Toen fotografeerde ik nog op de P-stand en in JPG. Dat was vaak klik en weer door. Het was een prachtige ochtend met veel mist tijdens de zonsopkomst.

76


Sony DSC-H300, 30 mm, f/10.4, 1/500 sec, ISO 80.

HIGHLY COMMENDED Anthe Loos Midden op de dag, bij felle zon in de maand juli, laten weidebeekjuffers zich niet zomaar benaderen. Drijvend op een luchtmatras, waarbij ik zelf niet bewoog, lukte het uiteindelijk om deze foto te nemen met een eenvoudig toeristenapparaat. Volgende keer toch maar in de ochtend gaan, en met een echte camera‌

77


Sponsor fototentoonstelling Alle finalisten werden vertoond in een fototentoonstelling, mogelijk gemaakt door Authentic Professional Photo Lab en ChromaLuxe. De finalisten kregen hun eigen foto na afloop van het festival mee naar huis.

Met de steun van:

78


ONZE WILDE WELDOENERS

Authentic Professional Photo Lab Cameratools CEWE fotoservice ChromaLuxe Degreef & Partner: JOBU design Disnet: F-Stop - Cokin FotoVideoRetail.nl: BENRO - TENBA - VENUS OPTICS LAOWA Glenn Vermeersch vogelfotografie H. De Beukelaar & co: TAMRON - LOWEPRO Kiek op het water Natuurportret Bob Luijks PIXFACTORY Provincie Antwerpen Ricoh Imaging Benelux: PENTAX SIGMA Benelux Transcontinenta: SAMYANG - THINK TANK VDH Photo Supplies: NISI - COTTON CARRIER - TAMRAC Wildpix Travel Xpozer 79


COLOFON

Vormgeving en redactie Natuurportret (www.natuurportret.nl)

Met dank aan Loulou Beavers, BVNF, Luc Cappaert, Billy Herman, Robin Kraaij, Danny Laps, Tom Linster, Bob Luijks, Sam Mannaerts, Klaus Nigge, Martin Steenhaut, Henri van Vliet.

Š 2016, Landschap vzw Doornstraat 29, BE-3370 Boutersem Ondernemingsnummer: BE 0837.482.657 Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. 80

Wild van natuurZijn er in de Lage Landen nog vernieuwende, indrukwekkende natuurfoto’s te maken, zeker met de resultaten van vorig jaar in het achterhoofd? Met ruim 7.000 ingezonden foto’s voor de Lowland Photo Contest 2016 is het antwoord daarop volmondig: ja! Deze fraaie wedstrijdcatalogus toont woeste landschappen, de verborgen wereld van de dieren en de subtiele schoonheid van de insecten. www.lowlandcontest.com

Wild van natuur 82


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.