Issuu on Google+

d e pa rt m e n t o f g e o s c i e n c e s a n d n at u r a l r e s o u r c e m a n a g e m e n t university of copenhagen

L a n dscap e Pl anni ng 2013

STEELSC APE PR OCESS DIARY

// GROUP 5 //


university of copenhagen

landscape planning

2013

pa g e

21

Group 5 / Emilie Kjeldsen / Maria Geiszelhardt / Katie Stevenson / Gorm Larsen WEEK ONE

Forgotten lines

Visualisation of a part of the canal behind the shopping street. The main idea is to bring life to the canals, in the same way that they brought life to the city.

Today Frederiksværk has strong nord/south directed infrastructure system that has replaced the old east/west system. The canal that used to play important role in the city has became more invisible and people are not aware of its origin. Furthermore, there is lack of social areas.

Connection

Earlier the city had strong lines going east/west, but at one point the modern infrastructure changed direction and is now going north/ south. Therefore we try to bring back the old historical lines, which will create a connection between the rural areas on both sites of the city. Meanwhile it will also smooth-

en the very strong north/south going streets. The lines will function as corridors created by different special structures, such as vegetation, squares or buildings.

Identity

One of the strongest elements in Frederiksværk is it vast canal system. The old canal system is connection the Arresø to Roskilde

“Bringing back the old directions” Fjord, and served as an energy source for the city and its production. Today these canals are still used as an energy source, but in a smaller amount. The canals have also become more hidden, and to-

day people aren’t even aware of the history of the canal, which basically is the reason for Frederiksværks existence. We propose to make the canals more visible, use it for recreational purposes and make people aware that the canal, still produce energy for their city.

Openings

All of the “public” spaces are enclosed and very dense. This is affecting the way they are used, and if you don’t have a reason to be there, you won’t use them. To solve this huge problem we propose to make inviting squares that are easily accessible and visible. Today for an example the Gjethuset is very introvert, and as a passing person you don’t feel welcome.

By Sofie Brincker


university of copenhagen

landscape planning

2013

•

pa g e

32

Group 5 / Emilie Kjeldsen / Maria Geiszelhardt / Katie Stevenson / Gorm Larsen

Model pictures working as diagrams. The black lines show a connection between the rural and the urban landscape, and the canal is a part of that ensemble.

By Sofie Brincker


university of copenhagen

landscape planning

2013

pa g e

41

Group 5 / Katie / Maria / Emilie / Gorm WEEK TWO

RECONNECTING

Visualisation showing the new boardwalk crossing the canal in Corridor 1

The main idea of the concept for a new Frederiksværk city plan is to enhance connections from east to west within the city.

Corridors

Originally the structure of the city was orientated from east to west – following the industrial canal that runs between Arresø and Roskilde Fjord, and between the densely vegetated hills and the open water of the fjord, placing Frederiksværk in the middle of forest and water. The plan for the town has become more north-south oriented over time, as strong infrastructural ele-

ments have been added that now act as barriers disconnecting east from west. By enhancing the old east-west connections, the north-south orientation will become less dominant and the disruption caused by these barriers will be diminished. The town will get a stronger connection to the surrounding natural environment and it will be more pleasant to move around the townscapes. The concept is using the strong architectural element of corridors to reinforce the old connections

and provide linkages between important areas within and around the city. The corridors are shaped by new and existing elements of vegetation, building structures, historical areas and the canal. The walls of the corridors are shaped by a mix of dense and open elements.

Three Characters

There are three corridors connecting the forested hill and the wetland at the end of the western end of the canal. Two of them follow the lines of the old canal, while the middle one runs through the sunken copper mill and English House to the

high school. Each corridor has its own character originating from the qualities of the existing site.

Corridor 1

Follows the canal from the church to the camping site, ending at the new wetland. Inspired by Parc del Migdia in Girona, Spain, a boardwalk will run from one end to the other, connecting the two sides of the canal and creating spaces for public life along the water. Like in Girona, the boardwalk will have an organic shape, providing a stark contrast against the rigid linear form of the

Sectional diagram illustrating the three corridors within the landscape By Katie, Maria, Emilie, Gorm


university of copenhagen

landscape planning

2013

pa g e

52

Group 5 / Katie / Maria / Emilie / Gorm

canal. This will communicate the story of the canal as a manmade feature, and allude to its functional importance as a water source for the steelworks. Buildings will stand right along the edge of the canal and will be orientated towards it, rather than turning their backs to the canal as they do today. The canal will become a more activated and lively space, and be better integrated into the structure of the town of the town.

Canal

Wetland

Gunpowder Museum

School

Development area

Forest

Coppermill

Canal Boardwalk

Corridor 2

Runs from the copper mill, past the high school to the wetland. This corridor will be more open than the others. A path runs the length of the corridor, connecting the wetland to the high school, and providing a further connection to the shopping area in the eastern part of Frederiksværk. It has dense vegetated walls and is better integrating the historic site of the copper mill and the English House into the city structure.

Corridor 3

Follows the northern part of the canal from the gunpowder factory museum to the new wetland. Today the canal is relatively densely vegetated. The vegetation will be opened up somewhat and placing some new building structures within the corridor. The strong barrier that is currently formed by Nørregade will be overcome with the introduction of a new connection through this space between the gunpowder area and the shopping area. This part of the town will retain its strong green character.

View from the hill and forest

Hill

Shops

Canal Plan of the site and the proposed landscape interventionGjethuset Plan of the site indicating key features of the existing and proposed landscape

Vegetation

Vegetation is used through the city structure to shape the structure of the corridors. The natural vegetated areas of the wetland and forested hilltop form the two anchor points for the corridors, and so vegetation is also used throughout the length of the three corridors to help delineate these connections. The vegetation also plays an important role in helping to activate the existing “voids” in the underutilized spaces in the central area of the site.

New building structure

New building structures will be introduced along the corridors to shape and enhance these areas. The buildings will help to create locations for new activities within the city structure. In terms of their placement within the landscape, the buildings will provide areas of density in key locations along the corridors to provide attractive new areas for living and recreation within the city. They will be most densely clustered within the central areas of the site, and will become more sparse towards the natural areas of the forested hill and the wetland. In this way the new building structures will be used to create a smooth transition between the natural and urban areas of Frederiksværk.

Wetland

Corridor 3

Corridor 2

Forrested hill

Corridor 1

Canal

Conceptual diagram showing how the corridors connect the nature areas that frame the town of Frederiksværk

Birdview of the wetland

By Katie, Maria, Emilie, Gorm


university of copenhagen

landscape planning

2013

pa g e

61

Group 5 / Katie / Maria / Emilie / Gorm WEEK THREE

The traces of Frederiksværk

Visualisation of the trace in the Fragmented Path showing the natural character of the area.

Frederiksvaerk’s future will be shaped by retracing the original paths upon which the city structure first developed. Three lines – the traces – will be brought back to life by enhancing the special qualities of each area. By enhancing these old lines, new connections will be made between the two natural areas that frame the city, the dense and structured forest hill in the east and the open and diffuse wetland in the west.

tively retraced with the creation of a system of pathways and physical linkages throughout the city. The traces follow a rhythm of parallel lines – the old city structure – and intersecting breaks when meeting important areas.

Three physical layers of will form the structural fabric of the city - the traces, the vegetation and the built structures. The complex interrelationships between each creates the variety and diversity of the urban environment, the edges, clearings

and variation that define each lines structure and space within the city and gives each trace its own unique character.

The distinct character, history and function of each line will be sensi-

“Trace (/trās/noun) A mark, object, or other indication of the existence or passing of something” Three physical layers informing the city structure

Three physical layers By Katie, Maria, Emilie, Gorm


university of copenhagen

landscape planning

2013

•

pa g e

72

Group 5 / Katie / Maria / Emilie / Gorm

Shared Space Forest Hill

Enhanced Existing Nature Path Wetland

Nature Path Into Wetland

High School

New Coppermill Public Park Canal Park

Development Area

Masterplan of FrederiksvĂŚrk

Section diagram showing the proposed enhancements to the Canal at Havnevej By Katie, Maria, Emilie, Gorm


university of copenhagen

landscape planning

2013

pa g e

81

Group 5 WEEK FOUR

Traces

Gun Powder Factory

Fragmented Path

Shopping Street Plaza

Norregade Leisure Area

Shopping Street Coppermill Park

Gymnasium Natural Path Wetland

Camping

Peder Falsters Vej Urban Canal Path

Canal Park

Masterplan of the proposed revitalisation of Frederiksværk

The focus this week has been on refining the identity of the key urban spaces or hotspots that define the starting points of the traces. Throughout the project up until this point our focus has been on the development of a strong overarching design concept for the revitalisation of Frederiksberg. The concept for the three lines or traces has been developed and refined at two important scales - at the city-wide level and for each individual line. Within each line are key public spaces which we intend to renew and reframe through design interventions which will create more functional and attractive settings for public life within Frederiksværk.

The three public spaces which we have focused our attention upon this week are: A new shared space and redefined urban plaza at the end of the shopping street (on the Fragmented Path) A new archaeological park at the site of the former Copperworks (Natural Path) A refined canalside park with better connections to the canal boardwalk (Urban Canal)

“create more functional and attractive settings for public life”

Shopping Street Plaza

The existing urban plaza at the western end of the shopping street will be redesigned to provide new seating areas, trees to provide shade and visual interest and a central focus point with the creation of a new fountain. The plaza will link to the former Gunpowder Factory with the creation of a new shared space on Nørregade. This will provide better connections than the existing tunnel across this roadway, forcing the traffic to slow and creating an interesting urban environment.

Coppermill Archaeological Park

The existing lawned area at the site of the former Coppermill on the Natural Path will be transformed into a new Archaeological

Park, celebrating and making visisble the unique historical features that exist just beneath the surface. The space will also provide greater recreational amenity with the removal of existing carparking, the enlargement of the green space and the introduction of new trees.

Enhanced Canal Park

The existing green space at the start of the Urban Canal Path will be refined to provide enhanced connections to the canal boardwalk. Existing carparking at the western end will be removed and replaced with an expanded lawn area and new stairs will be added to better integrate the park with surrounding public areas and the canal front.

Katie / Maria / Emilie / Gorm


university of copenhagen

landscape planning

2013

•

92

pa g e

Group 5

Shopping Plaza Fragmented Path Coppermill Park Natural Path

Urban Canal Path

Canal Park

Diagram illustrating the location of the traces and the key public sites

Plan of the Shopping Street Plaza

Plan of the Coppermill Archaeological Park

Plan of the Canal Park and greening of the central square and carpark

A Steelscape 1:2500 1200x1200mm

B

C

Section Diagrams: A. Proposed Shopping Street Plaza B. Proposed refinements to the existing canalside green space C. Proposed waterfront dock on the Urban Canal Path

Katie / Maria / Emilie / Gorm


KU Landscape Planning - Group 5 - Proces Diary