__MAIN_TEXT__

Page 1


INNEHÅLL Vi lovar ingenting!

3

Orsa sjön fartrekord redan på 20-talet!

4

Nytt förbund FSS bildat!

5

Diesel Doris är död!

8

Multibil

9

Superbird

10

El Mirage

12

Med vikten som fiende

15

Ducati på alla fyra - del 1

19

Tunga bilar på Eskilstuna Shootout 2012!

24

I en annan del av Lohärad

28

JetPower - Mobacken Racing

30

Green Monster

33

Bonneville

35

Ducati på alla fyra - del 2

39

Speed Weekend 2012 i Bilder

46

2 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


Vi lovar ingenting! Vi provar att göra Speed Magazine en webb tidning med annorlunda innehåll, eller kanske inte så annorlunda för dig som brukar följa med på våra olika tävlingar och event. För dig som hittat hit för första gången kanske du hittar något kul du gillar i nr 1 av vår egen producerade webb blaska. Man kan undra varför vi ger oss på en utmaning till när vi har så många ändå? Ja det kan bero på olika saker, men lite av vår grej är att utveckla och testa gränser, ibland tar vi nog ut svängarna lite väl mycket, säger vissa jag träffar. Senast för några dagar sedan angående den då inte avklarade domen som skulle fälla SBF och hela idrottsrörelsen platt i mattan, med 32-0. Läste i en biltidning för en liten tid sedan och fann till min förvåning reportage om en röd och snygg Audi, som gästade Lunda Shootout i somras. Massa balla bilder och mycket roligt att läsa om bilen, men ganska snart gick det upp för mig att stopp nu, alla bilderna är tagna på Lunda på vår tävling. Inte en enda bild där

Glenn Ocklund på knä inför förarna

rökar Audin körde på strippen eller ett ord om vart bilen körde på strippen. Förstod direkt att det var censur så klart, inte ska det vi gör stå med i denna fintidning inte! Den natten grubblade jag på händelsen, vår fotograf, vår tävling och en förare som brukar köra hos oss, men inte ett ord om vart. Sen började jag fundera, hur svårt kan det vara att göra egen tidning? Klart det är otroligt svårt och krävande men nu har vi fått hjälp av många duktiga personer, som Sheriffen Media, det var han som ordnade upp Thomas Wiegel tysken till Speed Weekend 2012. Entusiast som han är delade han även med sig om resan till Bonneville i höstas som du kan läsa om i sidan 35. Nu har vi med små medel, dålig kunskap och med en hel del hjälp satt ihop Nr1, av vad vet vi inte, men kanske det blir nr 2 framöver men inget klart än utan det får vi utvärdera. Kanske får vi skämmas under en sten men vi har då testat i alla fall. Vi lever som vi lär, så att misslyckas får man göra. Det vi känner är att Landracings förare har så många fräna unika projekt och fordon att det vore straffbart att inte visa världen dessa. Jet Power får vi hjälp med av våra egna team i Sverige, som är unika inom sin gren, men av en händelse en dag fick vi ett mail från en kille i USA som har 40 år bakom sig inom fartrekord med Jet motorer. Som en skänk från ovan landade den killen just nu i inkorgen med unik kunskap i ämnet, vi får hjälp av Franklin Rattlif som driver ett fartrekord team med målet att köra 1200 km/h på saltet. Vi lovar ingenting men kanske ett nummer 2 i framtiden.

Glenn Ocklund SPEEDMAGAZINE

Chefredaktör

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 3


Fartrekord på Orsa sjön var 25 år före Bonneville.

Orsa sjön fartrekord redan på 20-talet! Text & Bild: Magnus Schrader/ Plog Mange

D

e två ynglingarna på bilden är ett par av Sveriges mer eller mindre bortglömda motorikoner. Helmer Pettersson trimmade motorcyklar i USA innan kriget, hemkommen igen till Sverige började han med alternativ bränsleutveckling (gengas), Pettersson var även konstruktör och innovatör på Volvo. Volvo Pv 444 var hans verk och han var även tongivande bakom P-1800;an. Erik “Orsa” Bohlin (1897-1977) var till en början tävlingscyklist, bland annat trea på OS i Paris 1924. Sedermera blev han även mc åkare av rang. 1928 klev han av cykeln och blev Nyman Verkens (NV) stora affischnamn.

4 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

Han vann mängder av allehanda tävlingar och slog hastighets rekord på isbane tävlingar. 1927-31 Excelsior Super X Special, hojen som syns på bilden tagen 1930 är ganska kraftigt ombyggd, Harley framgaffel med styrdämpare, kortad bakram, racingstyre, lägre placerad Messinger racingsadel med mera allt byggt för att kunna åka riktigt fort. Redan på slutet av 20 talet körde Erik “Orsa” Bohlin 160 km/h på is med denna Super X, vilket man måste säga var en stor bedrift för sin tid, helt utan dubbdäck och 20 år före Bonneville!

SPEEDMAGAZINE


Lugnet för stormen

Nytt förbund FSS bildat!

Text & Bild: Roland Jansson

Folkspeedway är målet med nya förbundet FSS som bildats under 2012, det vi ser är en ny organisation som står utanför Svemo och kan med det jobba med att återskapa Svensk Speedway som den varit en gång i tiden. Nu blickar inte FSS bara bakåt och med det tycker allt var bättre förr, utan blickar framåt. Det andas ungdomssatsning och bredd i första läget, och att kunna rädda en sportgren som snart har dött ut i jakten på pengar i alla led. Med mindre än 200 licensierade Svenska aktiva förare så är det i elfte timmen denna injektion görs. Mannen bakom FSS Roland Jonsson är initiativtagare till det nya greppet inom sporten. -Någon måste göra något innan allt är över och Svemo avvecklat sporten för alltid, säger Jonsson själv med bestämda ord. En mycket lyckad första 4-lags match kördes 6 oktober mellan “Buddys” Örebro, “Jämtarna” Östersund, “Stockholm Rockets” och “Sniglarna Rebels” Karlstad. -Denna match är den första SPEEDMAGAZINE

Nya ungdomar på väg in i sporten.

officiella tävling som körs under vårt nya förbund, Förbundet Svensk Speedway, säger en nöjd Roland Jansson. Vad är då FSS? Speedway för alla - efter förmåga

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 5


6 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE

Första heatet i den första fria fyrlagsmatchen, Jantarna Östersund, Sniglarna Rebels Karlstad, Buddys Örebro och Stockholm Rockets.


En historisk bild med alla som gjorde den första fria Speedway matchen möjlig.

Det är som vanligt korven som förenar motorsporten.

Vi har en tanke!

1. Vi vill få igång alla klubbar och banor som håller på att försvinna. 2. Alla ska få köra Speedway, efter sin förmåga. 3. Vi tror på tillgänglighet, kontinuitet, ordning och reda. Eller man blir ingen speedwayförare genom att stå och se på! 4. Vi ska dela på glädje, arbete och kostnader. 5. Klubbarna ska stå fria och Förbundet Svensk Speedway har en sammankallande roll för att klubbarna ska kunna ha ett utbyte med varandra.

Vi ska försöka erbjuda alla någon form av rundbaneracing, en viktig sak för att uppnå vårt mål är att rekommendera följande tävlingsklasser.

PW50 80cc 150cc 250cc 500cc

Micro Tvåtakt Fyrtakt Fyrtakt Fyrtakt

Det ska vara lätt att börja åka Speedway och vi tycker att förarna ska växa ur en storlek på cykel, för att börja köra på en större och kraftigare cykel. Det vi i första hand kommer att arbeta med är ungdomsspeedway för åldern 12-20 år, främst för att få fram nya förare men vi kommer också att ge förare som inte riktigt platsar inom Svemo en chans. En annan mycket viktig del för att kunna få upp verksamheten är samarbete mellan klubbar och andra organisationer som kan ha en positiv inverkan på Svensk Speedway. Vi vill försöka få Speedway som ett självklart alternativ

SPEEDMAGAZINE

till andra ungdomssporter. Vi utgår från Svensk lag som säger att det är tillåtet att på avskilt område köra med oregistrerade motorfordon utan körkort. Utifrån detta kommer vi att ge rekommendationer om utrustning och attityd i syfte att få bästa möjliga säkerhet på banan. Vi vill ha instruktörer som systematiskt och målmedvetet lär ungdomarna att köra speedway och att få rätt attityd till racing. Vi arbetar med en riskanalys som kommer att ligga till grund för våra rekommendationer. Mera info finnas att hämta på www.speedwayforalla.se

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 7


Diesel Doris är död!

A

llas vår kära plogbil Diesel Doris har nu efter många år och över 400 mil på 2:an låg fått begravas, ingen trodde på att Doris skulle kunna flytta så mycket snö som hon skulle visa sig göra. Hon lastades av en sen december kväll i Orsa och det tog inte lång tid förrän lokalbefolkningen kom på besök. -Vad ska ni gör med det dära skrotet, frågade förståsigpåarna? Ploga Speed Weekend såklart, besökarna bara skrattade. Dagen efter var det dags för mandomsprovet, ut på den stora En vanlig syn på Orsa sjön vinter tid, december till mars. Orsa sjön och nosen pekade mot Gesunda berget. 2:an låg och 2300 varv sen bar det av med rally däck av märket Trelleborg som var dåliga redan på 70-talet. Isen sprutade om de glest dubbade däcken och plogen rullade snön snyggt och fint, med ett bra sprut flög snön iväg likt en snöslunga. Sen den dagen har ingen mera skrattat åt Doris, många är det som smugit in på Doris sena mörka kvällar så ingen skulle kunna se dom. Nu är hon skrotad och nya plogbilar byggs, ingen kommer glömma Doris alla utmaningar och otaligt många traktorer hon dragit upp ur stöp och dubbel is genom sitt hårda liv som plog armadans lilla slampa!

8 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


Multibil

Ett bygge som kammat hem många priser.

Text och Bild: Magnus Jinstrand

Vi tittar närmare på en Multibil som har rönt mycket uppmärksamhet, ett fränt bygge från Magnus Jinstrand. Finns också en plan eventuellt på att dubba däck och sätta fartrekord på Speed Weekend 2013 på Dalarnas snabbaste sjö, men vi ställer några frågor så länge om bygget innan årets Multibil 2012 på Mantorp Park: Bor: Vreta Kloster Linköping

Varför: För att jag är sån

Fordon: AC Cobra V12

Vad tycker du om Multibil: Tycker det är en riktigt kul idé och förra året på Mantorp med hela banan samt åt “rätt håll” var riktigt roligt, synd med vädret på kvällen bara.

Byggtid: 10 månader Effekt: Ej bromsad men mer än vad motorn ger original Bästa tid på Mantorp: Tror det var 1,50 typ förra året på speedfestival med gatdäck Bästa tid på strippen: 11,2/196kmh med fullt slirande koppling Mål: Bygga något som ingen gjort förut samt att ha sköj på banan

SPEEDMAGAZINE

Framtid: Håller på och byter coilovers och fjädrar nu och tänkte prova med slicks nästa vecka, funkar det så kör jag med slicks. Andra projekt på gång: Håller på med en Cheva 30:a coach med rör chassi med ny Corvette motor och paddel växellåda. Vill tacka: Emil, Pelle, Jevlar, Agge, Henke, Mattsson, Micke “Wonderbaum”, Andreas, Davve och dom som jag eventuellt har glömt och min sambo förstås!!

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 9


SUPERBIRD

Vi ställer lite frågor till Tommy Tiger om Kungen.

Plymouth Superbird 1970 års modell, Bilmodellen hade Speed Rekorden 13 år, och därefter blev bilmodellen förbjuden på Nascar banorna i USA. Den här bilen har vi gjort som en Tribute till Richard “The KING” Petty” som tävlade mycket framgångsrikt i Nascar. Walt Disney tog sedan bilen till sitt hjärta och gjorde en karaktär av Superbirden i den första av Disneys så otroligt populära animerade CARS filmer. The KING, Richard Petty lånade även ut sin röst till Disneys engelska version av CARS Filmen. Framtids planen med “Kungen” om vi skall kalla den så, är att vi skall åka runt på så många Evenemang som möjligt i både Sverige och resten av Scandinavian/Europa. Kanske även du som läser detta, får chansen att åka med i Kungen. Just nu så letar vi efter Däck till bilen för att delta i Speed Weekend på Orsa sjön. Så har du tipps om ett set att låna för att köra några drag så är vi otroligt tacksamma för det. (I utbyte mot att du får åka med)


Det är min grabb Crisse Björk, 18 år, som står som ägare till denna skapelse. Superbirden belönades med “Peoples Choice” pokalen under 10 - års Jubileet på X-Treme Cars Show i Helsingfors, Finland i september 2012. Den har även visats på Oslo Motor Show, Elmia Motor Show, och skall ut på en 72 dagars Turnering runtom i hela Sverige på Coop Forums Supermarkets. Håll ett öga öppet så kanske ser du den i din hemstad.

Xtreme People’s Choice Winner #1

SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 11


El Mirage Vi gjorde en resa! Text & bild: Buggy Janne

>> Inte vilken

som helst utan en sådan man drömt om ungefär sedan man lärde sig läsa, El Mirage! Sju “dårar” från Svedala inklusive mig själv och min sambo Stina åkte över för 16 dagars husbilsåkande i mitten på oktober till Kalifornien, där El Mirage var ett av målen.

Sent en lördagkväll i totalmörker hittade vi El Mirage Dry Lakeskylten men hittar inte sjöjäveln trots att vi är mycket nära. Efter ca två timmars irrande på små grusvägar med vår 31 fots hyr-husbil lyckas vi till sist komma ut på något hårt, platt och stoooort! Utan att ha en aning om var vi skulle på detta stora o platta så tog vi sikte på något som liknade en lantärna långt där ute i kolmörkret.

Efter ca 10 minuters körande visade sig lyset vara ytterbelysningen på en husbil och vi parkerade bredvid och gjorde kväll... Klockan var ca 02:30.... Tidigt morgonen efter insåg vi redan innan vi slog upp ögonlocken att vi inte var ensamma. En millisekund senare åkte persienner och gardiner åt sidan och vi möttes av en utsikt som det dröjer länge innan man glömmer! El Mirage i morgonsol....

Med båda fötterna på jorden.

Frukost var inte att tänka på utan ut på den torra leran och bara känna o titta! Kallt som tusan men strax kom ökenvärmen med besked! Bilar, roddar och hojar kom i långa rader., även några ultralätta flygplan. Kl 08:00 hördes första start med höga varv o lååånga växlar från horisont till horisont. Kalsongskott! Depån var säkert 1,5 km lång plus ett större område runt starten.

en mc. Dubbla framhjul på


Lallandes runt så fick vi syn på en Rod age om och stod och tittade. honom. Han tävlar med Ägaren kommer fram, en droptank med Fordfrågar om vi gillar bilen sida plus turbo. Eller och efter lite prat och rättare sagt, det är hans förklaring att vi är från fru som tävlar och Erik Sverige räcker han över bygger, denna dag hade nycklarna med orden han lyckats skicka iväg Take it for a ride! Sagt henne på nytt personoch gjort! Tråkigare bästa 306 km/t! Frän kan man ju ha tänkte fru. vi, hade nog inte “Alla typer av fordon Streamliners, hänt i droptanks, Sverige! var med och gasade.” roddar, hoStrax innan råkade vi springa på Erik Hansson, Ford -32 mannen som numera bor i CA. Wheels har gjort några report-

SPEEDMAGAZINE

jar, lite nyare bilar, bilar med hojmotorer och mycket mera. Tydligt var att många hade detta som livsstil och det var inte första gången för dom

Buggy janne kör runt på helig mark.

flesta där! Alla var otroligt trevliga och det hela slutade med att vi blev hembjudna till George, George bor som enda granne med El Mirage och är pensionerad raketforskare från NASA, med en minst sagt imponerande junk yard! Karln hade bland annat tävlat med raketbilar på Bonneville. Från hans veranda kunde man titta

på El Mirage-tävlingarna. Sjyst utsikt! Efter sex timmars gasande så var det hela över vid tretiden, dammiga bilar och hojar lastades och kördes hem igen. Känslan av att få varit med om skådespelet går inte att beskriva i ord. Det måste upplevas!

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 13


14 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


MED VIKTEN SOM FIENDE

Här är lite resultat av att ha gnuggat igång lite gammal fysikkunskap. Vad väger ett dubb? En dubb vars vikt är 5g ger vid 300 km/t belastningen 97,4N eller ca 9,74 kg. en dubb vars vikt är 20g ger vid 300 km/t belastningen 390N eller ca 39kg

Således lyder det ett linjärt förhållande mellan dubbens vikt och belastningen på däcket. Formeln lyder: F=mv2/r F m r v

= = = =

SPEEDMAGAZINE

Kraft (N) Massa (kg) radie (m) Hastighet (m/s)

Lite information om Newton: Newton (N) är SI-enheten för kraft, uppkallad efter Isaac Newton. 1 N är definierad som den kraft som krävs för att ge massan 1 kg en acceleration av 1 m/s2. 1 N är ungefär den kraft som en massa på 100 gram utövar på sitt underlag vid normal gravitation (mer noga räknat är kraften 0,980665 N). Eller, i mer lättsam form, 1 N motsvarar ungefär tyngden av ett mindre äpple. Lycka till önskar Buggy Jannes fysikhörna!

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 15


Mange Jensen pl책tar het hoj p책 iskallt uppdrag

16 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 17


18 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


DUCATI på alla fyra del 1 reportaget är från 2008. Text: Mange Jensen

D

e flesta av oss som kör hoj året runt brukar jubla när kallgraderna kommer och isarna börjar lägga sig, men när det inte blir 10 minusgrader i november kan det kännas trögt. Tristess och tumrullande kan lätt bli en del av vardagen för oss isåkare som har hojen körklar i garaget. Men så kanske det inte är för alla och framför allt inte för killen i det röda huset på sjötomten i Roslagen strax utanför Tokholm.

LSR Brake Made in Tumba

Glenn Ocklund som den äldre pojken heter har haft ett brinnande intresse för quad och har trots hyfsade färdiga racequadar på marknaden mer eller mindre alltid fixat och modifierat de han har haft. Småfixandet tog för en tid sedan lite större dimensioner än att sätta på trimsystem och högkompskolv. Häng med hem till Glenn ”pappa Landracing” Ocklund så försöker vi få lite info om projektet att sätta en Ducatimotor i ett quadchassi. -Hur kommer man på en sån här idé? Det finns ju färdiga redan balla fyrhjulingar. Finns det, svarar Glenn och garvar. Det märks att han har ribban på en annan nivå än vi andra som inte är lika

SPEEDMAGAZINE

bik nt 748 Ducati ku Ramen byggd ru

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 19


med i matchen vad gäller att se skillnad på quad och quad. Glenn fortsätter. - Jag ville bygga en tävlingsquad som passar till isbana, backe, gräsbanan och som samtidigt klarar Svemos regelbok som säger max 2 cylindrar och 750cc. Allt det samtidigt som jag vill slippa trimma sönder encylindriga motorer. Svaret från Glenn kommer med ett litet leende som avslöjar personlig erfarenhet i att just pressa skiten ur enstånkor. - Har du någon bakgrund och utbildning som mekaniker, svetsare eller ingenjör? För det här är väl inte lika lätt som att koka tevatten? - Nej inga studieskulder här inte, bara snickare och född duktig, svarar Glenn och garvar!

- Är projektet svårare än du trott? -Nej, jag tycker faktiskt inte det, men det tar alltid längre tid än man tror. Allt går bara man vill och är beredd att satsa. - Vilken quad har du utgått från? - Yamaha Raptor. En hoj som jag känner utan och innan och som jag vet är en bra grund.

Ramlås för att kunna ta ut motorn

20 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


- Okej, men varför föll valet på en Ducatimotor? - Jag väntar på en svensk motor från svenska Folan. Också det en v-twin, men under tiden jag väntar så får jag ta det näst bästa helt enkelt. - Hur mycket har du fått modifiera ramen/vilka mods har du gjort? Kommer den vara delningsbar eller är den sluten runt motor? - Jag ställde motorn på mc-lyften, sen byggdes ramen runt den i klassat Svenskt 28x3 mm stål, det finns ett ramlås på sidan, ramen

går att öppna så motorn går att lyfta ur. Originalplasten skall passa som på ett Pro stockbygge och det är det som är det kluriga att få till passning på! Att få det enkelt men samtidigt funktionellt är klurigt. - Jo, jag kan tänka mig det. Jag har själv bra kontakter med flera personer inom Svenska hojtillverkaren Highland Motors och vet hur de har jobbat mycket med enkel, men samtidigt funktionell design. De sitter ju på helt andra resurser än vad du har i din verkstad.

- Hur mycket är det som du gör själv på hojen? Vad har du lejt bort och vilka samarbetspartners har du? - Det mesta gör jag själv, men jag har tagit hjälp av dom bästa i Sverige. På stötdämparfronten är det Mr. Engan i Forsbacka. Den där ”snöskoterdämparen” passar till allt! Jag arbetar med Acke på ISR Brakes Sweden när det gäller bromsar. Ghost Racing hjälper mig med avgassystemet. Chrisse på Italia Bike Center i Arboga hjälper till med delar och finlir på motorn. Bortsett från motorn i dagsläget så skulle man kunna kalla hela projektet ”Made in Sweden”.

är lite okänt i min värld så frågar jag just varför Engans. Glenn ger svar på tal. - Finns det något annat att välja på? Reiger skulle funka med, men gubben Engan är bäst. Ingen kan handbygga på beställning och anpassa allt till kundens behov som Engan. Visst är priset högt, men servicen och engagemanget för varje kund är oslagbart jämfört med trötta Öhlins som inte känts lika personliga och engagerade utan bra dyra. Engans sitter på många VM mästare t.ex. Posa i isracingen, Tony Rickardsson i speedway och inom alla andra grenar som rally, snöskoter, cross mm.

- Då du verkar vara prylkåt eller prylmedveten så anar jag att du kommer fläska på rätt fräsiga komponenter. Vilka komponenter kommer du att använda? - Ducati, Hebo, Engans, ISR, Galfer, våra egna is däck, Svenskt stål och Svenska sega gubbar!

- Som chefredaktör så provar jag allt jag skriver om, så frågan är när beräknar du vara klar med den? - Jag har anmält mig till SM i ”Ice road racing” 16-17 feb i norra Finland. Det är världens största isbanetävling som går i muminlandet med runt 230 startande sammanlagt från alla klasser och dom bästa finns med då! - Okej, de bästa finns där… då får jag prova någon annan gång. Så till nästa nummer så är den färdig att visa i sin helhet. Men till dess är det en del att göra, vad ligger närmast på ”att göra listan”? - Massor! Hur lång får artikeln bli, haha. Ghost Racing ska kopiera mitt avgassystem så vi slipper täcka det med Karnags racingtape, och

Efter att ha träffat Glenn och snackat med honom ett tag så är det sistnämnda jäkligt roligt och ganska beskrivande för den snubben. För att fan heller att Glenn ger sig när han har fått en idé och vet sitt mål. Som vildhjärnan själv säger ”vafan, kan jag bygga ett stort hus så kan jag väl bygga en hoj?! Den är ju mycket mindre…” Jag tittar vidare på det röda skelettet och ser att vissa komponenter börjar komma på plats. Engans stötdämpare sitter på och då namnet SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 21


få stil på bitarna i rostfritt stål. Det blir helt egen design. Nyskapande då bygget är helt nytt och inget finns färdigt. Vi kommer även att ha deras egna ljuddämpare för att sprida Ducatiljudet över Finska istävlingar! Bygga framvagn, hinna få hem plast från Maier i USA, tillverka drevsats mm. Att det är en del ganska vitala delar kvar att ordna gör att vi tyvärr inte får se för mycket av hans quad. Hur vida det är för att det än så länge är lite hemligheter eller om det är just för att han inte vill avslöja för mycket utan spara det bästa till sist vet vi inte. Vad som däremot är ganska säkert är att det kommer att bli ett mycket professionellt bygge där inget lämnats åt slumpen. Den ska trots allt tålas att tävlas med och samtidigt tålas att visas upp utan att han ska behöva skämmas. -Vi ser fram emot att få ta del av den igen i sin fulla prakt i nästa nummer så att alla stressade stackare kring Stureplan får något att dregla över och de människor på landet med för mycket fritid, kan ha den som inspiration när de går ut i garaget för att bygga en likadan. - Tack. Det är full gas som alltid. Finns det andra alternativ?!

22 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

Dubbla cylindrar, dubbla dödare.

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 23


Tunga bilar på Eskilstuna Shootout 2012! För tredje året i rad, men med SHRA Eskilstuna för första året blev det en mycket bra säsong, helt otroligt så höll vädret bästa tänkbara, alla körningarna på gatan mitt i Eskilstuna avnjöts i strålande sol! Den vanligaste frågan under året. -Hur kan ni ha sådan tur med vädret? Ja det är en bra fråga, alla har säkert hör hur många tävlingar regnat bort i sommar, men i Eskilstuna sken solen alla dagar i veckan. Med bra väder, fräna bilar och mycket publik, ja då kan man inte misslyckas. Så blev det inte heller, utan många tunga namn från gatan smög in på eftermiddagarna tre söndagar denna sommar. Vi fick se Stockholm Open bilar i rader köa utanför depån, snabba Camaros -68 både svarta, vita, gröna och röda med stora bakhjul gjorde upp om snabbaste bil, i tyngsta klassen.

Arga finnen Kari åkte med stil

pp i rök Allt fäste går u

Kortast, men inte segast


“Alla har Streetrace apan i oss”


Känd bil av polis en

körde på sladd

Speakern G-Son med taskig framvagnsinställning

Gamla banrekord putsade av, och låga 5:or kördes flera gånger. Men även många standard bilar gjorde debut på Shootouten, nya licenser löstes och hem till garaget och trimma till nästa söndag. Även nya förare hittade till dragrace banan på Kjula över sommaren, som debuterat på gatan. Vilket stärker tesen att körtillfällen och övning ger färdighet. SHRA Eskilstuna som ny arrangörs partner slet på mycket hårt med Promille i spetsen, och det resulterade i att klubben äntligen fick till en arena att köra på, efter många år.

aldrig Välkänd Volvo missar

en söndag i solen

“Utan båge blir det TT hela kvällen” 26 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 27


28 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 29


30 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


JETPOWER Lite sådär mysvarmt om smalbenen

V

i tänkte att ni kanske vore intresserade av en liten crash-course i gasturbintekniken så här strax före Speed Weekend. Inte så kul kanske att stå där i depån och glo utan att ha en blekaste aning om hur det funkar. Som ni kanske anar så går det nörda ner sig totalt i alla detaljer inuti en gasturbin men för att inte Glenn ska stryka oss från anmälningslistan så är det bäst att vi fattar oss kort. De enda rörliga delarna inuti en gasturbin är rotorn som består av ett kompressorhjul, en avgasturbin och en lagrad axel som förbinder de två. Kompressorhjulet suger in luft och, som namnet kanske antyder, komprimerar luften tack vare centrifugalkraften som pressar luften utåt genom allt trängre kanaler. Den komprimerade luften hamnar nu i en brännkammare där bränsle sprutas in och förbränns för att hetta upp luften till närmare 900°C, luften har alltså tillförts en jäkla massa energi som sedan kan tas upp av avgasturbinen när luften passerar den.

Luft för 1400 hk i en kolvmotor eller 200hk i en turbinhoj, välj själv.


Motorn till gasturbinhojen vilar efter ett svettigt pass i testbänken

Den största delen av effekten som skapas i en gasturbin tas upp här och går åt till att driva kompressorhjulet, i vår sparkmotor t.ex. måste avgasturbinen leverera nästan 200 hk till kompressorhjulet för att det ska kunna ge de 2.6-2.7 bar laddtryck vi kör på. Den rörelseenergi som blir över i luften efter att den tagit sig igenom turbinhjulet blir till dragkraft tack vare

Resultatet av två A4 ark med beräkningar.

en strypning på utblåset, den strypningen är där för att öka temperaturen inuti motorn och därmed också lufthastigheten för dragkraft är en funktion av massflöde (kg luft per sekund som åker genom motorn) och lufthastigheten (ju högre temp desto högre hastighet). Det roliga (och farliga) med gasturbiner är att ju högre temp och varv desto mer effekt, det finns 32 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

liksom ingen effekttopp som på en kolvLagom efterbränning. motor utan den matar bara ur sig mer och mer tills den antingen smälter eller spränger kompressor hjulet i bitar. Därför gäller det att ha koll på miniräknaren så man vet hur mycket man vågar plåga motorn utan att det ska gå på tok. Jo just det ja, efterbränningen! Det finns rätt mycket syre kvar i luften efter att den åkt genom motorn så är man lite full i fan kan man skicka in ännu mer bränsle i jetpipan och förbränna resten av syren för att öka utblåsningshastigheten ännu mer, på vår spark är hastigheten på jetstrålen 611m/s vilket vore överljudshastighet med råge i rumstemperatur. Som vi alla vet så ändras ljudhastigheten med temperaturen så som tur är så håller utblåsningen sig under mach 1, kan bli en del konstiga fenomen annars. Det var väl en liten kort sammanfattning om hur det fungerar, kom gärna förbi i depån och fråga om ni funderar över något. SPEEDMAGAZINE


Text och bild: Franklin Rattlif

Översättning: Scheriffen Media

34 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 35


36 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 37


38 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


DUCATI på alla fyra - del 2 Text: Mange Jensen

>> Jaha, då var det dags igen då. Några sekunder har gått sedan stollen Glenn gav oss en glimt på det som kanske är på väg att bli världen ballaste permobil. Då fick vi en blygsam titt på hans bygge som kostat många koppar kaffe. Men nu har han hunnit dra i både en och två skruvar vilket nu ger oss en färdig hoj att titta på.

rinken Besten klar att köra slut isen i

Hojen som det hela har baserats sig på är en Yamaha Raptor (quad) där endast ramen och kåporna egentligen är det som finns kvar av Raptorn. Resten har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Själva sänkningen är inte något påhitt som han hämtat från Amerikanska ”Pimp My Ride-serien”. Nix, höjden är beräknad utefter det hojen ska användas till. Att åka idiotfort på asfalt, grus, gräs, backe och is, men även supermotard för quad. Det är de grenar där Glenn är mest aktiv inom (som om det var ingenting). Då han tidigare körde en rejält trimmad Yamaha 700cc motor i detta chassi (då chassit var original) så var han nog den tävlande i Sverige som åt mest korv på tävlingsdagarna och mekade i garaget medan de andra körde på tävlingarna och spelade tv-spel när de var hemma. Men med denna hoj så kommer det se annorlunda ut. Korvgubbarna på tävlingarna kommer få det tungt ekonomiskt för Glenn kommer nu mer bara åka hoj. Ducatimotorn som sitter i är en 748cc-motor från -03, men som är helt ny. Anledningen till att valet föll på en Ducatimotor är till stor del att reglementet tillåter max 750cc och 2 cylindrar. Sedan att Duccemotorn inte behöver trimmas utan spottar ur sig runt 90 hästar original är ytterligare en faktor. Då motorn är original så kommer den inte behöva serviceintervaller som ens är i närheten av de andra trimmade motorerna som rullar på banorna.

SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 39


“Motorn har överlägset

ljud, inga skarpa sågmotorer här inte, standardutförandet gör att nästa oljebyte är vid 1000 mil. Det vill säga ca år 2011” - säger Glenn ironiskt, men ändå med visst allvar. Han tänker inte på trimning i den vanliga bemärkelsen i framtiden, men funderar på att mappa den senare. Denna typ av motor har inte någon gigantisk luftburk som andra motorer . Så på denna quad, under det som normalt är bensintanken, så sitter ett par sköna insugstrattar. Hade inte sadeln varit där hade det vid full gas kunnat få den största elefanthanen att bli steril… När motorn monterades in så tillverkades nya motorfästen och sedan tillpassades ramen runt motorn. De enda originalfästen som finns kvar på ramen är de vid framvagnen. Hela ramen från nos till baken är 100mm längre än original och det var

det som gjorde det ytterligare spännande då han inte visste om plasten skulle passa. En annan sak var ju att lösa urtagning och isättning av motorn. Det löstes genom en delning i ramen på höger sida, just för att det kändes rätt. - Finns bara två sidor att välja på och höger känns bättre än vänster. Beräkningar?! Nej, bara på känsla och som man bygger takstolar till hus fast lite mindre, förklarar Glenn. - En smidig lösning som gör att det tar mindre än 30 minuter att ta ur motorn om, jag säger om, det skulle behövas, säger Glenn.

S

om jag nämnde så är tanken inte framtill utan den sitter längst bak och den är svetsad av en kille som bygger speedway-ramar så kunskap saknas det inte där heller. Tanken rymmer 9,72 liter vilket var precis tillräckligt för att det skulle räcka under en tävling på en idiotlång bana i Finland då hojen började bluddra precis i sista kurvan innan målgång. Vidare baktill så sitter det en ny bakaxel. Den är kraftigare och tål mer stryk. På varje sida av axeln sitter feta fälgar med däck från Hoosier, vilket är ett erkänt märke då de bland annat har däck som sitter

40 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


på Topfuel dragsterbilar som utvecklar över 6000 hästkrafter! Framvagnen på hojen bygger de själva och den förlänger hojen ca en tum och gör framvagnen cirka 4 tum bredare. Även raken på framvagnen är ökad för att få den att gå stadigare i högre hastigheter. Vad gäller hjulvinklar (camber/caster osv.) så är alla vinklar justerbara. Något som är både på gott och ont då det precis som med fjädring är lätt att tappa bort sig i sina justeringar.

som ett frimärke på vägen. På isen är han underbart nöjd med den då han med sina egna smala isdäck kan hålla ett grymt jämt spår genom hela kurvan. Hur den beter sig på asfalt i full sula är ännu outforskat. -Jag har inte vågat prova absolut maxhastighet, men var över 200Km/h i Konnevesi i Finland på istävling, fick faktiskt i sexans växel. Råisen är väldigt ojämn i dessa farter och det är som att åka på gräsåker.

Fjädringen är i toppklass och kommer från Engans och har stor del i hur den uppför sig när han kör. -Engans dämpare är helt unika, eller kanske är det gubben som ligger bakom som är unik. Han bygger fjädring som fungerar på ett sätt man bara annars drömmer om att fjädring skall fungera. Vid acceleration då sätter sig bakfjädringen nästan i botten och flyttar tyngden bak till bakhjulen och tar bort alla studsar och vibrationer vilket ger kanonfäste! Lika med framfjädringen. Den är som en lång supermoto stötdämpare där det bara är hjulen som jobbar, och inte hela chassiet som annars är vanligt när fjädringen är för kort och hård. Den där Engan, han kan han inte bara tjusa kvinnor!

Och du får aldrig den hjälpen som alla lovar utan man är själv långt in på nätterna. Men när det är klart så kan man vara riktigt nöjd. Man måste ha respekt för krafterna så man dimensionerar chassiet rätt. Bygg alltid med svenskt stål och svenska sega gubbar! Vänta aldrig tills imorgon, imorgon när du vaknar då kan du vara död! Så håll drömmen vid liv.

Då hela pjäsen är sänkt så har den fått grymma vägegenskaper. Chassit är mycket vridstyvt och tillsammans med bra justerad fjädring och en hjulbredd på 130cm så ligger den som en pannkaka på marken, säger Glenn. Det svåra i kurvorna nu blivit att hålla sig kvar i sadeln eftersom den är

Den är ett riktigt grymt bygge som för ett otränat öga inte ser ut att vara specialbyggt. Men mycket är annorlunda om man tar och jämför en original Yamaha Raptor med denna skönhetsoperation. Precis som med sådana operationer så kostar det en slant att bli vacker. Priset för denna Duccequad till dig som kund kommer hamna på cirka 23-tusen och då snackar vi Euro. Tack till Engans, Acke Rising, Crisse på Italian bike Center och Göran Erixon.


LunDA SHOOTOUT 2012

42 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

Foto: Kometfoto

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 43


44 / SPEEDMAGAZINE.SE / DECEMBER 2012

SPEEDMAGAZINE


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 45


SPEED wEEKEND

2012 I BILDER Foto: Per Hammarsjรถ


Med & Motarbetare: Sheriffen Media: Reportage, Foto & Översättning Franklin Rattlif: Expert av Jet fordon på land speed record Kometfoto: Fotograf JPL Foto: Fotograf Buggy Janne Andersson: Teknikhörnan & Reporter Mange Jensen: Fotograf & Reporter Christer Pettersson: Fotograf WebDice: Art Director Glenn Ocklund: Ansvarig Utgivare


SPEEDMAGAZINE

DECEMBER 2012 / SPEEDMAGAZINE.SE / 55

Profile for Glenn  Ocklund

Speed Magazine Nummer 1  

Första numret av tidningen Speed Magazine

Speed Magazine Nummer 1  

Första numret av tidningen Speed Magazine

Advertisement