Page 1


Welkom! Lieve vrienden, In 1973 op 24 juli werd de kerk gekraakt. Dit is nu precies 45 jaar geleden en dat vieren wij met een uitbundiger Landjuweel dan ooit. Geef je daarom over aan een van de oudste festivals van Nederland met live muziek, dj’s, theater, kunst, dans, workshops, spiritualiteit, lezingen, poÍzie en lekker eten. Het behoud van Ruigoord ging echter niet zonder slag en stoot. Vele rechtszaken zijn in het verle den gevoerd tot het Europese gerecht aan toe om ons tove rdorp te beschermen. Naast procederen werd ook het Groe nfront opgericht om de prachtige natuur rond Ruigoord te behouden. Mensen ketenden zich vast aan bomen, wierpen betonblokken neer en groeven tunnels om te voorkomen dat de kap plaatsvond. In 2000 gebeurde dat wat niemand had durven hopen: Ruigoord werd gelegaliseerd vanwege zijn culturele waarde. Dit heeft helaas niet kunnen voorkomen dat de weelderige natuur rondom Ruigoord alsnog werd opgeslokt door de industrie. Groen-activis ten zijn echter nog steeds actief binn en ons dorp in de vorm van de Groengro ep. Al vijfenveertig jaar mag de natuur bij ons de natuur zijn en dat resulteer t in een grote biodiversiteit. Om vijfenveertig jaar Ruigoord te viere n hebben we daarom dit jaar een heel bijzonder programmaboekje gem aakt, waarin je de vele bijzondere planten die Ruigoord rijk is, kunt teru gvinden.

Geniet van Landjuweel in haar groene

De aarde lacht in bloemen

oase!


Sfeerbeheer doen we samen! regels en verzoekjes Afval Ruigoord is voor ons één grote tuin waar we graag een feestje bouwen met onze vrienden. Gooi daarom geen afval op de grond en plas niet in de bosjes. Geen vuur Open vuur mag niet op last van de brandweer. Pas vanwege de droogte extra op met het weggooien van peuken. Volg de workshop ‘Maak je eigen recycle asbak’ bij de Luchtbus (vindt iedere dag plaats). Drank en drugs Drankverkoop buiten de festivalverkoop en harddrugs mogen niet.

Honden Festival en honden zijn geen goede combinatie. Honden zijn daarom niet toegestaan. Buren Als je het hek van de Vopak aanraakt gaat het alarm af en riskeer je een boete. Berenklauw Ruigoord kent vele bijzondere planten, waarvan de berenklauw er eentje is. Helaas kan deze ook hele gemene blaren geven. Raak ze daarom niet aan en laat je kinderen zien welke plant ze moeten mijden.

Regeltjes, regeltjes en regeltjes Zelf drinken mee naar binnen nemen mag niet. Dit zijn niet onze eigen regels, maar algemeen geldende festivalvoorwaarden. Je kan wel een leeg flesje meenemen dat je kunt vullen bij drinkwaterpunten. Eten, zoals een broodje of een stuk fruit mag je meenemen, maar geen hele picknickmanden. Openingstijden Wo 12.00 – 03.00 Do 10.00 – 03.00 Vr 10.00 – 06.00 Za 10.00 – 07.00 Zo 10.00 – 03.00

nharstikke mooi die bere ! en ijv klauw, maar wel afbl Helemaal los van elke godsdienst zijn er pruimenbloesems, zijn er kersenbloesems.


Ruigoord 45 jaar! woensdag Op woensdag trappen we Landjuweel af door het 45-jarig bestaan van onze culturele vrijhaven Ruigoord te vieren. We beginnen om vier uur in de kerk met de vertoning van de korte documentaire ‘Ruigoord Vrij Gehavend’ van Ruben van Zaanen. Hierna volgt een panelgesprek met: • Ramon Ernst - Directeur Vopak • Marco de Goede - Voorzitter Stichting Ruigoord • Michiel de Brauw - Financieel directeur Havenbedrijf • Maya Link - Bestuur stichting Landjuweel • Marijn Bosman - Raadslid D66 • Daniël Schipper – Evenementenmanager Amsterdam We gaan het hebben over kunst & cultuur maken in tijden van doorgeslagen regelgeving en stijgende prijzen. We bespreken de relatie met de buren en de gemeente, en de toekomst van Ruigoord en de haven. Kom dus op 25 juli naar de kerk en denk & luister mee naar het immer doorlopende gesprek over onze toekomst, geniet van goede muziek, en op geheel Ruigoordse wijze van een bijzondere theatrale happening.

Wist je dat je van de vlierbes niet alleen heerlijk sap en taart, maar ook inkt kan maken?

keurig uigoord R s is ig ger wa oord ar vroe a Tegenw m e t , d r m aa lde ingepo n moeiz voor e d n e v t drij ette nie het een . Het he uyge Oord! d n a il e n niet ‘t R temme

Het enige verschil tussen een bloem en onkruid is een oordeel.


Landjuweeltjes: Bijzondere plekken Natural High

Natural High is al vele keren neergestreken in Ruigoord met hun eigen festivals en als onderdeel van het Landjuweel. Ook dit Landjuweel is Natural High weer van de partij.

Luchtbus

Ruigoord is geen Ruigoord zonder haar kerk. Ruigoord is echter ook geen Ruigoord zonder haar Luchtbus waarmee het Amsterdam Ballon Gezelschap vele legendarische reizen heeft gemaakt.

Op het paardenveld direct links als je Ruigoord binnenkomt, vind je tipi’s en yurts, waarin doorlopend allerlei workshops plaatsvinden. Via meditatie, tantra, yoga, gezamenlijke intenties, sjamanistische rituelen, klankschalen, mantra-zingen en vele andere manieren kan je op geheel natuurlijke wijze sky-high on your own suply gaan. Wil je weten welke workshops er allemaal zijn? Check daarvoor het blokkenschema. Cacao Ceremonie Laura Shanaley en haar muzikale vrienden zullen traditiegetrouw een magische cacaoceremonie begeleiden waar iedereen voor vier euro aan kan deelnemen. Alle deelnemers krijgen een cacao-elixer, hierna volgt een geleide meditatie ondersteund door Kirtan & heart songs. Kom langs om je op te laden in de cirkel van energie. Je kunt je inschrijven voor deze ceremonie bij de grote tent op het Natural High terrein. VRIJDAG EN ZONDAG OM 18:00

Va le ria an

de luchtbus op reis in de jaren 80!

Sinds twee jaar staat onze oldtimer in de steigers. Na vele uren schuren, lassen en spuiten is hij totaal getransformeerd de schuur uitgekomen. Het is alsof de bus zo de fabriek uit komt rijden, maar dan wel een hele exclusieve editie. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de Luchtbusstage met zijn bubbels & cocktailbar, geheel gerund door vrijwilligers. Alle op-brengsten van de cocktailbar gaan dus direct naar de Luchtbus. Ga daarom ook naar de Luchtbus-stage, bestel een cocktail of een lekker alcoholvrij drankje en doneer zo mee aan de renovatie van onze bus. Geniet verder van het topprogramma dat plaatsvindt op de Luchtbus-stage en geef tegelijkertijd je ogen de kost bij het zien van onze grote trots de Luchtbus!

Ga voorbij aan de vormen van de dag, en je ziet rozentuin na rozentuin.


Deze kleurplaat van de Speelweide is niet alleen voor kinderen!

Tips voor kinderen: Laat je ouders je eigen strippenkaart kopen, prop jezelf helemaal vol bij kinder-cafĂŠ Limonade met limo, popcorn, pannenkoeken, fruit en wortels, en doe dan meteen daarna 10 rondjes in de zweefmolen.


Alléén voor Kinderen!

Kinderprogrammacustent kindercir

Er is op De Speelweide achterin het dorp niet alleen theater voor jong en oud, maar ook een spectaculair kinderprogramma. Om het helemaal leuk te maken is er een zweefmolen. Verder is het kinderrestaurant ‘Limonade’ er weer. Hartstikke handig, want daar kun je met je strippenkaart zelf een pannenkoek, tosti of bakje fruit halen. Heb je dorst? Geen probleem, koop een beker en drink de rest van het festival zoveel limo als je wilt.

Zoals ieder jaar bouwen we op naar de grote Kinder-Beeldenroute op zondagmiddag. We verzamelen iets voor 16:00 op het kinderveld in onze mooiste maskers, kostuums en creaties, en nemen onze zelfgebouwde Tijdmachine mee door het dorp. We eindigen bij de grote danstent op het veld waar onze vrienden van Samba Salad op ons zullen wachten. Voor wie het aandurft geeft Los Clownitos workshops Braziliaanse muziek in de ‘Why Not?’ tent. Iedereen die daaraan mee heeft gedaan wordt uitgenodigd om samen met Los Clownitos & Samba Salad een daverende show te geven!

Ook kan er iedere dag geknutseld worden in de aanloop naar de KinderBeeldenroute op zondagmidag. Kinderen zijn de toekomst! Daarom bouwen we op zaterdag en zondag samen met Eva een echte tijdma- Tips voor ouders: chine van hout en metaal. Deze kan • Kamperen doen we op de familierijden op wielen, zodat we die met camping op het Oog. de Kinder-Beeldenroute op zondag • Kinderconsumpties zijn verkrijgmee door het dorp nemen. baar bij Limonade met strippenBen je van de acrobatiek en magie? Volg dan een circusworkshops in het ‘Why Not? Kindercircus’ onder • begeleiding van kersverse circus• directeur Kamiel Proost. Ook kun je daar schilderen, schminken, vlindervleugels knutselen, en natuurlijk Baksteen Soep brouwen naar grootmoeders recept. • Ben je meer bezig met je looks? Bij Anna & Sara kun je iedere dag aan je kostuum of je masker werken, zodat je er tiptop uitziet voor de Kinder-Beeldenroute. Tevens zijn er optredens van Los Clownitos, Barbara en Juliska Yonne. 

kaart. Hier zijn ook workshops mee te volgen. Entree tot 14 jaar gratis. Vraag aan de ingang of bij de infotent een polsbandje voor je kind om je telefoonnummer op te schrijven. Kind kwijt? Check de infotent! Raven is leven, maar als we je doorgesjeesd tegenkomen met je kind aan de hand knippen we direct je bandje door en was dat gelijk de laatste keer dat je welkom was

Een bloem is een bloem, waar zij ook moge groeien.


Duurzaamheid ook op Landjuweel We hebben een plan gemaakt van afval tot aan energie, met als doel de klimaatimpact van onze festivals te verkleinen. Het zijn relatief simpele ingrijpen, met grote effecten. We werken nu met de batterijenleverancier Green Battery (onderdeel van Nuon), die voor nagenoeg dezelfde prijs dezelfde hoeveelheid KWh kan leveren als de dieselgenerators die voorheen gebruikt werden. Dit zijn die grote containers met die mooie bloemvormige zonnepanelen erop. We hebben een afvalpreventiebeleid ingevoerd. Ten eerste door onze drank voortaan te schenken in hard plastic bekers i.p.v. zacht plastic. Ten tweede door in gesprek te gaan met de marktlui en hen te vragen hun wegwerpartikelen te minimaliseren. En als laatste worden in onze eigen crewcatering nauwelijks wegwerpartikelen gebruikt.

Voor sanitair zijn biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen ingekocht, waardoor er minder chemicaliën in het riool komen. De allergrootste impact die je kan hebben als openbare gelegenheid zit hem in wat je serveert. Om de schok te verzachten is tijdens Landjuweel dit jaar het aanbod van eten 70% vegetarisch. Voor ons gevoel gaan we de goede kant op, maar we kunnen dit niet zonder jou. Probeer je eigen plasticgebruik daarom te minimaliseren, scheid je afval, gooi niets op de grond en kom op de fiets of met het openbaarvervoer naar ons festival. Alle kleine beetjes helpen!

Naast preventie hebben we ook over het hele festival afvalscheiding ingevoerd. Dit geldt voor zowel de afvalpunten voor het publiek, als het afval van de bars en de markten.

Smeer worte l groeit ook in het dorp en heeft allerlei geneeskrac htige Elke beschaving heeft het afval dat ze verdient. werki ngen!


Theater op Landjuweel

Landjuweel heeft er een nieuw eilandje bij vol met theatraal spektakel. Achterin Ruigoord, op de speelweide, is het onmogelijk om te ontsnappen aan de verbeelding. In de grote circustent en buiten op het veld zijn er tot ’s avonds laat spectaculaire voorstellingen te zien van internationale circus & theatergezelschappen. Een aantal van deze fantastische groepen waren afgelopen weekend bij onze buren op ADM te zien tijdens het Jetlag festival. Wil je precies weten welke theateracts je kunt verwachten? Check het blokkenschema. Verder vind je op de Speelweide ook het loslopend wild van onze Verdwaalpaadjes van Programmeur Sylvan. Pop-up performances en muzikale avonturen wachten je op. Onder de paraplu van de verdwaalpaadjes zal onder andere een rauwe cacaoceremonie plaatsvinden. Tevens is er poëzie, maar dan een bijzonder soort, in de vorm van ‘Wordbites.’ Dit is een poëtische mix van gesproken woord met live muziek.

n oud!

ng e Voor jo

Heb je het wel een beetje gehad met al het aardse? Stijg dan mee naar een hogere dimensie onder invloed van muziek, visuals, dans en theater, want dat is hoe de ‘Sky Pirates’ naar een voorstelling kijken. Voorbereid op het onbekende staan zij bij elk event open voor de invloeden van hun bezoekers. Ben jij een spelletjesmens? Dan ben je aan het goede adres bij de ‘tactische bosspellen club’. Hier speelt men diverse bosspelen variërend van levend stratego tot vlaggenroof en alles daartussen. De club zal per bijeenkomst één hoofdspel spelen, met vooraf een warmingup (spel). Gewoon weer lekker spelen is waar het om gaat. Speciaal voor iedereen.

aar? Wie wat w acte speeltijden van de r de ex mmaCheck voo spelprogra t e h s je d a a verdwaalp eelweide. den in de sp in v te is t a bord, d

Ben je even moe van alle muziek, van alle dansjes, van alle drukte, dan kun je verhalen speuren in de bibliotheek. Lees voor aan je vrienden, luister naar een verhaal of speel mee met het interactief hoorspel. Het is allemaal mogelijk bij de voorstelling ‘Onder de pannen.’

Kamille wordt je rustig van, het bloeit op verscheiden e plekken in Ruigoord


Programmaoverzicht alles op een rijtje Omdat er ook dit jaar weer zo ontzettend veel acts en initiatieven zijn te vinden op het Landjuweel, hebben we voor jou een selectie gemaakt in een heus abc-tje! Je vindt deze acts tevens in het blokkenschema verderop in dit boekje. Acroyoga workshop

Acroyoga combineert het spirituele van yoga met de speelsheid van acrobatiek en de ontspanning van Thaise massage. NATURAL HIGH BUITEN ZA 18:00

Alice Sea

Alice Sea ‘will take you down the rabbit hole of musical mystery.’ TERRAS KERK ZO 15:00

Amin & Ditte

Een spraakmakende en theatrale samenstelling van gitaar, zang en spoken word. SALON DO 16:00

Amsterjam

Een geweldige jamsessie begeleidt door het Amsterdam collective. Kom langs, neem je instrument mee en laten we er het grootste publieksparticipatie feest ooit van gaan maken! CLUB DE VILLE ZO 23:00

Banda Fulo

Een mix van verschillende stijlen Braziliaanse muziek als Frevo, Samba, Forró

ABC

en Choro Maracatu. TERRAS KERK ZA 13:00

Beeldenroute

Traditiegetrouw vindt op zaterdagavond de beeldenroute plaats. Anders dan in een optocht, trekken de bezoekers zelf in colonne door het dorp en zien de beelden langs de kant staan. Zo worden deelnemers participanten in het magische ritueel van vrije geesten waarin de verbeelding realiteit wordt. DOOR DORP ZA 23:00

Bomberleo

Leonie Klooster Singer songwriter: the one womanband uit Amsterdam. SALON DO 22:00

Cacao-ceremonie

Met bio, vegan cacao elixer en begeleide meditatie, pranayama, kirtan & heart songs. Kom lekker langs om op te laden in de cirkelenergie. NATURAL HIGH ZO YURT 18:00

Captain Frank and the Cheap Ho

From the desert of the real. They play for you, worn down folk, swamp blues, music of all kinds of colors. THEATER BUITEN 21:30

Casa de la muerte XXL

Een 10 koppig orkest dat met trompet, sax, orgel, gitaar & accordeon hun inmiddels beroemde mix van polka, ska, rock en Balkan tot een broeierig dansorgasme brouwt. TERRAS KERK DO 19:00


Varen

Ceremonie ter Opening

Traditiegetrouw vindt op donderdag de officiële opening plaats waarbij aan een luchtballon de psilist, het symbool van Ruigoord, de lucht in zal stijgen. Dit alles onder begeleiding van de Afrikaanse drummers. HOOFDPODIUM DO 21:00

Cia. Rosstro

Interact with another, communicate, connect, give in and let go, impose or negotiate, share and be glad to be well received, please yourself to be reflected, contagious and spread. THEATER BUITEN VR 20:30, THEATER TENT ZO 17:00

Circus in huis

Waan je een echte circusartiest en leer allerlei spannende acts. WHY NOT TENT DO/VRIJ 13:00 ZA 15:00

Clemens v/d Ven

Doet op donderdag de aftrap bij de luchtbus, deze oude vriend en rocker op de vleugel behoeft geen introductie. LUCHTBUS DO 14:00

Collective Loom

Looming is een bewegelijke sculptuur van cirkelende vormen. Het is een ritmische zoektocht naar de reikwijdte van het menselijk lichaam. THEATER BUITEN VR 16:30 & 19:00

Combo Caramba

Hele fijne jazz. LUCHTBUS ZO 18:00

Cowboy en Henk

Bij Cowboy en Henk zul je vergeefs aankloppen voor technoterreur of designerdreun. In plaats daarvan ver-

zorgen ze een verrassend vriendelijke mix van Latijnse beats, Soul en Funk, Reggae, Ska en Calypso, maar evengoed Easy Tunes, Franse Yéyé, Duits, Spaans, Italiaans, Surinaams, Surf, Rock ‘n Roll en Jazz. KERK ZO 23:00

Daniël Zuur vs. Kraut

Daniel Zuur is an electronic musician and live composer. As a teen Daniel played the drums and percussion in several bands. Aside from the drums, Daniel developed an interest in making electronic samples and sounds which led him to becoming the live performer he is today. TERRAS KERK 3:00

Dansor

Een ecletische mix van techhouse, breaks, elektro afgewisseld met minimal en techno, een breed scala aan stromingen met nadruk op een warme sound, twisted soundeffects, funk en acid invloeden. TERRAS KERK DO 23:00

De haven van Ruigoord (nu ook op Ruigoord)

We maken ons eigen stukje haven aan de rand van Ruigoord in het riet. Hijskraantjes worden geknutseld en we kijken en luisteren naar theatrale acts rondom de hijskraan. Een interactief decorstuk waar tijdens het festival met participanten en toeschouwers de invulling voor word gecreërd (GROENGEBIED VELE KEREN)

De kracht van acht

In deze experimentele, try-out workshop leer je niet alleen hoe je met deze zelf-helende methode kan wer-

Als de lentewind van de liefde gaat waaien begint elke tak die niet verdord is te bewegen als een dans.

CD


Programmaoverzicht alles op een rijtje ken, maar biedt het je ook de mogelijkheid om hierna zelf een dergelijke groep te beginnen. NATURAL HIGH TIPI ZA 11:30

DelaPraka

It is a work of pole, jumps and impulses. Circus-diversity. Music-identity. It sings and disenchants. It spreads and concentrates. It is strong and flexible. THEATER BUITEN DO & VR 18:00, ZA 19:00

Dichter Bij

Onder de naam Dichter Bij knopen wij gesprekjes aan met voorbijgangers. Op basis van wat zij ons vertellen typen wij op onze typemachine een gedicht. GROENGEBIED VELE KEREN

DJ Bicker

De man die foutloos draait met vier draaitafels. LUCHTBUS ZA 2:00

DJ Z

Zal de vrijdag afsluiten bij de Luchtbus stage en de vroege zaterdagmorgen inluiden met zijn opzwepende beats. LUCHTBUS VR 1:00

Dutch opera: The medium

Steengoede opera amateurs en jonge profs delen hun talent, in fenomenale toegankelijke en eigentijdse opera producties. Ze treden regelmatig op in de kerk en menig zondagse kerkganger was verrast. Dit moet je een keer meemaken. HOOFDPODIUM ZA 15:00

Eclips ademsessie

Reis door de vijf elementen. NATURAL HIGH YURT VR 15:00

Ecstatic Dance

Een lekkere eclectische sound. LUCHTBUS DO 1:00

Ecstatic Dance is een vrije en actieve dansmeditatie. Je danst zoals je je voelt. Grote dans, kleine dans, springend of liggend, alleen of met anderen. Zij zullen een omgeving creëren waarin alle dansen en alle emoties welkom zijn. CLUB DE VILLE DO/VRIJ/ZA 11:00

Dj Sarah en Mo

Eitis Magia

DJ’s de Psychosers

De beschermheilige van de Jazz op Ruigoord. KERK WO 23:00

DJ Sashabloem

Sluit de zondag bij de Luchtbus-stage af met exotic psycho-ethinic beats. LUCHTBUS ZO 1:00

This is a one-man show of magic and circus. Flying cards, disappearing buttons, changing colored handkerchiefs, transforming balls and travelling hats in a myriad of extravagant shapes and ways. THEATER BUITEN DO 16:00, VR 15:00, ZA 13:30, ZO 17:00

EL Pan de la Mariposa

Zijn op toer uit Argentinië is en laten

DEF

kaardebol groeit ook in het dorp, deze produceert veel nectar en trekt daarom bijen aan!


ons genieten van zoete psychedelische latino-rock. LUCHTBUS ZA 16:00

gemaakt van verschillende etherische oliën van planten en kruiden. NATURAL HIGH YURT ZA 15:00

Fantuzzi & Friends

Halfway to India

As soon as he enters the stage, his blissfull smile, laughter and contagious happiness ignite audiences into jubilation. Fantuzzi’s African-Caribbean roots and phenomenal international travel experiences meld into ecstatic, dramatic, transformational, interactive performances. LUCHTBUS ZO 22:00

Frizzi and Grizelda doing the Criée publique

Een interactieve performance waarbij wij op grappige, ontroerende of poëtische wijze anonieme ontboezemingen van het publiek wereldkundig maken. THEATERVELD VELE KEREN

Flink!

Een verrassende Rotterdamse Jazzband die al vele fans in het Ruigoord heeft. LUCHTBUS VR 23:00

Fluistervlucht

Fluistervlucht is een kleine muziektheatervoorstelling van lenn & kat & friends. Als ik jou vasthoud laat ik mezelf los, fluister mijn vlucht, vertel mijn gebrek, veilig in de schelp waar niets is verraden, waar ik ook heb gedwaald, heb jou gevonden. VINDINGRIJK VR/ZA/ZO 17:00

Global Transformation Movement

Yan Golding spreekt over een evolutionaire mondiale transitie. SALON VR 14:00

Geurmeditatie

Zorgvuldig heeft Ronja een selectie

Sandhya Sanjana an Indian vocalist who integrates Indian classical vocals with jazz and world music. She plays with her band. SALON ZO 19:00

Helder waarnemen

De basis van helder waarnemen is zuivere afstemming met jezelf. NATURAL HIGH YURT VR 12:00

Herr Alt

Electronic Singer Songwriter TERRAS KERK ZA 20:30

Igor Vermeulen

Salon ster: multi-instrumentalist. Eigen werk, funk, soul. SALON DO 23:30

I Am Moore

A combination of modern sounds and nostalgic, introspective songwriting; pop melodies with a lot of extra style. He focuses his efforts on coupling an innovative, edgy sound design with a warm voice that delivers serenity and emotion. KERK WO 20:00

Innerdance/ wasi ritueel

Innerdance met aansluitend Wasiritueel. Innerdance is een innerlijke dans naar de oorsprong van je zijn. NATURAL HIGH TIPI ZO 15:00

Integratie ritueel

Middels een klein ritueel en flink wat energiewerk (vortex healing) integreer je alle opgedane ervaringen, herstel je je systeem en zet je je inten-

Zie hoe wij dansen, daarin spreekt ons hart.

FGHI


Programmaoverzicht alles op een rijtje ties kracht bij om weer te landen in je lijf en jezelf een welkom thuis te geven. NATURAL HIGH TIPI ZO 18:00

trance. KERK VR 0:00

Isis & Mozes

Traditiegetrouw is er de dag na de beeldenroute, de kinderbeeldenroute, waarvoor de kinderen heerlijk hebben geknutseld aan hun kostuums in de dagen vooraf. Mooi uitgedost meerijdend in het bootje zullen ook de kleinste vrije geesten de verbeelding tot leven laten komen. SPEELWEIDE ZO 16:00

Isis & Mozes is a live act. Together they explore the world of sound and dance in their live shows. By combining both electronic and acoustic instruments in their compositions they try to achieve the best of both worlds. Isis van der Wel, better known as DJ Isis, is a veteran in the international DJ scene. Visuals by VJ Lips. KERK ZA 3:00

Jam-Juweel

Jam onder leiding van Menno Phillipo. SALON VR 18:00

Juliska Yonne

Muziek maken, zingen en dansen met kinderen. Kinderen leren liedjes die ze later met een echte band voor publiek uit mogen voeren. WHY NOT TENT DO 12:00 ZA/ZO 11:00

Jyoti Verhoef

Componiste, zingt en speelt piano, eigen muziek. SALON ZO 20:00

Keyaki feat Tobias

Energetic, Organic Trance duo that consists of Keyaki (Japan) and Tobias (Belgium). The high tempo Drums & Didgeridoo Bass & Xylophone music will bring the audience in a constant

JKL

Kinderbeeldenroute

Klankschaal meditatie

Stilte geeft je de ruimte om te voelen wat de klanken met je kunnen doen. Stilte geeft je de ruimte om te ontdekken wat er is en om gewoon te zijn. NATURAL HIGH YURT ZO 15:00

Krien & Merante

They present unique avant-garde performances and events with a strong poetic signature, aiming to liberate ourselves by putting our shared origins into perspective. Merante Tamar won a big television talent show. Visuals by VJ Lips. KERK ZA 4:00

La Fanfarria del capitan

Deze band verspreidt hun zelfgecreëerde genre ‘Fanfarria Latina.’ Dit is een explosief mengsel van Balkan Beat, Cumbia, Rock, Reggae, Ska en veel meer. TERRAS KERK ZA 17:00

weeg br ee gr oe it oo k in he t do rp en wo rdt ge br uik t om je uk en bran dn etel bl ar en te be hand ele n, do or me t he t bl ad over de je uk ple k te wrijven


Les Biftecs

Zullen zorgen voor een psychedelische mix van rock, soul en reggae. LUCHTBUS VR 21:00

Liedjes zingen met Barbara

Barbara neemt kinderen mee op een muzikale reis. WHY NOT TENT DO 15:00

Loonaloop

Deze Australische dance-band zorgt voor een wervelende live show met uplifting house, drum & bass, trance en global beats. Dit alles veroorzaakt door een unieke combinatie van zang, drums, elektronica, viool en didgeridoo. Een topper! HOOFDPODIUM ZO 21:00

Los Calxunxos Tuyos

Racheal Bothau, geïnspireerd door Afrikaanse muziek, R&B, Gospel Jazz en Rap. HOOFDPODIUM ZO 19:00

Los Clownitos

Een prachtige circusmusical, met een grappig en spannend avontuur. Een goochelaar, een clown en een acrobaat. WHY NOT TENT VR 12:00, ZO 13:00

Los Kamer

Lutopia orchestra

Een mix van funky blues en polka. LUCHTBUS DO 16:00

Mabassa

Braziliaanse Jazzband. LUCHTBUS ZO 20:00

Magie van seksualiteit & Kundalini Naast dat wat zichtbaar en tastbaar is, is er ook de onzichtbare werkelijkheid, de waarheid van het onbewuste, van dromen, van beelden en daarnaast de energetische waarheid, wat doet de energie? NATURAL HIGH TIPI ZO 12:00

Maka-ano

Gino Bambini en Sylvia Van Swieten maken fashion world jazz. SALON DO 17:00

Mamihlapinatapai

Mamihlapinatapai is een band die bestaat uit acht muzikanten, heel veel lettergrepen en een mix van Latin, Balkan, ska, reggae, jazz, flamenco en cumbia. HOOFDPODIUM VR 20:00

Man ll Co ‘‘When we cried confetti’’ is een roller-

Staat garant voor dansbare latino-Balkan-rock. LUCHTBUS DO 23:00

coaster van feest naar feest waarin de angst om vergeten te worden de boventoon dreigt te voeren. THEATER BUITEN DO 15:00 & 17:30

Lucas Amor Tribute

Mannen en vrouwenkracht

De volledige band van de onlangs overleden violist en vriend Lucas Amor zullen een muzikaal hoogstandje laten horen. LUCHTBUS VR 16:00

In deze workshop ga je leren waar je (fysieke) energetische krachtcentrum zit. NATURAL HIGH TIPI VR 18:00

Mardhys

They tells unusual and mysterious folk tales with atmosphere, energy, Dans in de wind en wordt de wind. Stop met zoeken, je bent al gevonden.

LM


Programmaoverzicht alles op een rijtje rhythm and enchanting harmonies. TERRAS KERK VR 15:00

Marie Chaplet

Marie Chaplet vocals, en Eva Bottinga op Sax Franse chansons. SALON ZA 17:00

Martien Groeneveld & Giant Xylophone

Martien Groeneveld verzorgt een miniconcert met zelfgemaakte bijzondere instrumenten. SALON ZO 15:00

Matiu Te Huki

Maori artist Matiu Te Huki from New Zealand is known for his amazing vocal skills and energy, his ability to powerfully connect with, hold and lift a crowd. Matiu intuitively nurtures a deep connection with his audience creating the energy that opens portals of paradise. His music has a strong Maori flavour using haka, chants and traditional Maori instruments. Besides his performance on the main stage, Matiu will give Haka workshops on the field. HOOFDPODIUM ZA 21:00 HAKA WORKSHOP OP HET VELD: DO 17:00 VRI 12:00

Menno & Friends

Strelen onze oren met prachtige hangmuziek. LUCHTBUS ZO 14:00

MNOP

Mozes Meijer band & Hans Plomp Mozes Meijer speelt meerdere instrumenten en was finalist van de danceproducerscompetitie Vinylized. Tevens is hij de co-producer van de band ‘My baby.’ Hans Plomp vult zijn muzikale sound aan met gedichten uit eigen werk. KERK ZA 2:00

Mustang Medicine

Deze band uit Amsterdam brengt haar eigen visie op de zogenaamde rootsrock of Americana. Opvallend aan deze band is het rauwe geluid dat in de meeste nummers rondwaart. TERRAS KERK DO 17:00

My! Laika

While the freighters with their loads of things and humans are challenged by the ocean, mirages, storms and whales agitate some dudes in the harbour. This is a show that challenges the ordinary mechanism of creation and production of a circus piece. The show has been created directly on stage and advances together with its spectators, inside its space, towards its utopically final form. THEATERTENT DO 21:00, VR 21:30

Nas Fiora Duo

Nafsi Africa is a Group of contemporary social artists who, despite their lack of education and economic resources have succeeded in defying all odds and achieving positive change in society. WHY NOT TENT ZO 12:00

, ma a r n d n e te l a r b e d op ee t b a a r e l l ij k t j es z ij n D ove n e t t e m e lo t! d e b p rik t n ie


Zij wordt beschreven als de rijzende ster van de klassieke Jazz in Indonesië. TERRAS KERK ZO 13:00

Nita Aartsen Quartet

traditionele ritmes met rock en dub. Met recht zijn deze muzikanten warriors te noemen. HOOFDPODIUM DO 20:00

Olifant take-over

Piet Jan Blauw & Dario Prat

Onder de Pannen

Pernilla Kännepin is princess van Inski Pinski land. Met haar hondje en haar viool trekt zij als een soort Pippi Langkous de wereld door. SALON ZO 21:00

Exploring the peculiar taste of Amsterdam night life, we present two Erotic Puppet Theatre stories. Billy the Phantom and Luda Red Light. Funny, erotic and ingenious short stories of love, craziness, lust, death and murder. YURT GROENGEBIED DOORLOPEND Verhalen speuren in de bibliotheek. Voorlezen aan je vrienden, luisteren naar een verhaal of speel mee met het interactief hoorspel. Voor groot en klein! GROENGEBIED VELE KEREN

Opera Sour Angelica

Een werkelijke sensatie van dezelfde groep als ‘Opera the Medium.’ De Italiaanse componist Giacomo Puccini componeerde Suor Angelica (zuster Angelica) als tweede deel van Il trittico. Het werk ging in 1918 in première bij de Metropolitan Opera in New York. De beroemdste aria uit de opera is ‘Senza mamma’. KERK ZA 18:00

Pandae

Pandae is een vijfkoppige rockband uit de regio’s Rotterdam en Westland, die voornamelijk eigen werk speelt. Pangea is energiek, intiem, beu- kend, gevoelig en open. TERRAS KERK DO 15:00

Payambo

Deze band verweeft Afro-Colombiaanse

Piet Jan Blauw is vaste gast op Landjuweel en boetseert op door hemzelf vervaardigde instrumenten beelden van geluid. Dit jaar neemt hij Dario Prat mee. TERRAS KERK ZA 19:00

Pernilla

Power vinyasa flow yoga

We co-create with the universe, through breath, nourishment, movement, thoughts, prayer and being present in the moment itself…. NATURAL HIGH VR 12:00

Pure Kakaw

Alchemistische cacao dranken voor een natural high. Een plek om je hart te openen en te verbinden, met jezelf en met elkaar. TEMPEL DOORLOPEND

Ragaraste: Heiko & Italee

Jamaican forest priestess Italee is joining forces with the spirit of India: Italee’s performances are an energised experience, uplifting the soul to Himalayan heights riding the Jamaican waves. Sharat is an Indian Violin maestro, Igor is a giant amongst guitarists & Heiko was named ‘a global ambassador of Indian music.’ SALON DO 00:30

Geen tulp groot of klein vraagt zijn hulp bij het zijn

PQR


Programmaoverzicht alles op een rijtje Roda da Hollanda

Vorig jaar zette dit collectief van muzikanten uit de Nederlandse sambascene het café op stelten met een moddervette Braziliaanse jam. CLUB DE VILLE VRIJ 17:00

Roots rising

Dit is de reggaesensatie uit het oosten. Deze 11-koppige band maakt een mix van Reggae, Hip Hop, Balkan en Ska. Met driestemmige vocale partijen, rake raps en bombastische blazers vertellen ze het verhaal over ‘peace, love, unity and having fun!’ TERRAS KERK VR 19:00

Ruigoordse woordsjamanen

Poëzie-programma onder leiding van Hans Plomp met bekende Ruigoordse dichters en schrijvers. Tosca Niterink, Jan van Aken, Petra van Halewijn, Niels Hamel, Inge van Ulden, Gerben Hellinga, Thomas Meijer, Hans Plomp. Presentatie Yvonne van Doorn. SALON VR 20:00

Rumble in the Barn

Zijn voor het eerst op Landjuweel en spelen rock met een hele hoop energie. LUCHTBUS DO 18:00

Rumbotumba

Seksuele Juwelen

Muziek, performances, literatuur, ontdekken, dansen, spelen, natuur, Landjuweel heeft (bijna) alles wat een mooi mens zich kan wensen. Seksuele juwelen is een seksualiteitscafé in het Vindingrijk met workshops, performances en lezingen rondom dit thema. wetenschappelijke, spirituele, tantrische en meer praktische invalshoeken. VINDINGRIJK DO HELE DAG

Sjamanistische trancereis

Een Reis diep naar het hart van Moeder Aarde. NATURAL HIGH TIPI VR 15:00

Shamanic astrology

De eeuwenoude kennis van het intuïtief werken met de planeet-energieën en dierenriemtekens zal uitgelegd worden.  NATURAL HIGH TIPI ZA 15:00

Sky Pirates Collective

Is the electro acoustic music project in which rhythms and sound textures from different parts of South America are fused with urban beats such as Dub, Hip Hop and House. KERK WO 22:00

RS

Samba Salad & Los Clownitos

Samba Salad maakt bijzondere muziekgenres en instrumenten toegankelijk voor kinderen door humoristisch en energiek theaterspel. Zij spelen voor Landjuweel samen met ‘Los Clownitos’ een circustheater gezelschap. CLUB DE VILLE ZO 17:00

Opstijgen naar een hogere dimensie onder invloed van muziek, visuals, dans en theater is hoe de Sky Pirates naar een voorstelling kijken. Voorbereid op het onbekende staan zij bij elk event open voor de invloeden van

aan de bom en in Lind ebloesems han gen elk jaa r de worden ze ruigoord. in de natuur gen ees kun kra mpe n geb ruik t teg en grie p, onr ust en


hun bezoekers. TEMPEL VELE KEREN

Snowapple

Dig beneath the surface of this earthy, almost unassuming, folk/chanson trio, and you’ll find a tangle of rich and varied life experiences. SALON ZO 22:00

System 47

In a universe outside of time, two people attempt to confront their reality. Through object manipulation they join together to build the most ephemeral of architectures, a house of cards. THEATERTENT DO 19:00, VRIJ 17:00, ZA 16:30

Tactische Bosspelen Club

Soralino

An acrobat and a juggler make and undo cardboards. Absurd removal men, warehousemen of inutility, they come from nowhere and live in a cardboard; universal nomadic item of our time of single use. THEATERTENT DO 20:00, VR 19:30

TBC speelt diverse bosspelen variërend van levend stratego tot vlaggenroof en alles daartussen. De club zal per bijeenkomst één hoofdspel spelen, met vooraf een warming-up (spel). Gewoon weer lekker spelen is waar het om gaat. Speciaal voor iedereen. THEATERVELD VELE KEREN

Soul Sangam

The Jolly Mango’s

Indian Violin duet with Tabla in celebration of the Guru. On this special night dedicated to the teacher, in the higher sense of the meaning, we dive deep into the otherworldly to dissolve into unity. SALON VRIJ 23:00

De Jolly Mango’s staan voor muzikaliteit, entertainment en avontuur. Ze brengen met (elektrische) accordeon en gitaar tweestemmige nummers ten gehore. TERRAS KERK ZO 17:00

The Lost Gecko

Steffnitz

Een Ruigoord resident-DJ met een passie voor diepe disco en organische electronica, waarmee ze het muzikale spectrum verkent: van een stoffige jazzclub naar een exotisch uitje in de jungle, het moment bepaalt waar ze haar publiek mee naartoe neemt. TERRAS KERK DO 0:00

Steve Rachmad

Amsterdam legend Steve Rachmad provides an exclusive mix of stellar 80’s disco tunes. KERK ZO 1:00

Crushing vocals reaching high into your mind and a mixed bag of thunder drums, soft guitar rain, dancing fiddlers on a hot tin roof and boombastic basses as a backdrop would make a dead man weep and wine for joy and mercy. TERRAS KERK VR 13:00

The return of the swallow

Een nieuw duo van twee oude rotten. Frog Pocket, violist, is een fenomeen van de Schotse muziek scene. Roberta Petzoldt wordt vaak beschreven als een multi-talent. Samen duiken ze gezonken continenten op en verlichten zwarte gaten. SALON DO 20:00

Muziek is de moedertaal van het hart.

ST


Programmaoverzicht alles op een rijtje The Soul Travelers

Produceren luisterrijke muziek & rap. LUCHTBUS VR 14:00

Time Loop Cycle

Properties of Particles, Oblige Observation, It can Predict fusion, a future, a time traveller... DORPSSTRAAT VELE KEREN

Tina Kristina

A show that flows through psychedelic blues, to funk, to soul, to reggae. TERRAS KERK DO 13:00

Tosca Niterink & Anita Jansen ‘Klimmen naar Kruishoogte’ Tosca Niterink leest met haar warme, donkerbruine stem voor uit haar gelijknamige boek, de bestseller‘ Klimmen naar Kruishoogte.’ De voorstelling is het humoristische verslag van een doldriest wandelavontuur, gelardeerd met hilarische mini-documentaires gemaakt door Anita Janssen. THEATERTENT DO 16:30, ZO 15:30

Trikosis

Trikosis is an international crazy-idiotanarcho-folk band. East European traditional music arranged in a crazy trikoway and own gipsyklezmerstyle songs. BOOM!! THEATERTENT & THEATER BUITEN ZO 22:30, LUCHTBUS ZO 16:00

Van Hoek

Een band rondom de Haagse gitaristen Merel van Hoek. In 2018 schopte ze het tot de kwartfinale van ‘De Grote Prijs Van Nederland.’ HOOFDPODIUM ZO 15:00

Vinyasa yoga

Een heerlijke actieve maar ook ontspannen yoga-les. Open voor iedereen, lenig of stijf maakt niet uit. VRIJ 12:00 & ZO 12:00

Vox Femini

Ambient, psytrance en techno. KERK VR 1:00

Heli St Luce en ladies verzorgen een programma rond het vrouwelijke met dichteressen: Rose Sarpong, Zoe Citron, Sydney Lowell, Ina propriate, Aixia de Villanova, Louise v.d. Zandebakhuizen. SALON VR 16:30

Tribal Dance Orchestra

Wijsgerige reflecties

Tommie van Huijstee

Een opzwepende 9-mansformatie die meeloopt in de beeldenroute en na afloop de luchtbus-stage beklimt om daar hun reuzenset af te maken. LUCHTBUS ZA 20:00

TVW

De Ruigse huisfilosoof Thomas Meijer, zal de middag openen met een lezing over magie, de werkelijkheid van virtualiteit en de rol van verbeelding. Dr. Ir. Emanuel Rutten zal na hem ingaan op het retorische weten. Prof.


Dr. Wouter J. Hanegraaff zal ingaan op de Hermetische Filosofie. SALON VR 15:00

Wild Organs

Een muzikaal duo, opbouwend en swingend. LUCHTBUS VR 18:00

Z013

Transformeren hun elektrische tracks in explosieve livemuziek, zo een sensationele sound creërend. Deze act hoort absoluut thuis op je Landjuweel-todo-list! HOOFDPODIUM VR 22:00

Zee Avi

Wordbites

Wordbites is een poëtische mix van gesproken woord met livemuziek. Een krokant soort levensbespiegeling die kraakt, bijt of streelt. Pakkende woordkunst, subtiel op smaak gebracht met een scheut humor en een mespunt stilte. DORPSSTRAAT VELE KEREN

Workshop lachen

Hoe fijn is het om regelmatig te schateren van het lachen? Iedereen houdt wel van de lach, jammer genoeg doen wij dit vaak te weinig.  NATURAL HIGH TIPI ZA 18:00

Een Maleisische singer-songwriter die via you-tube de wereld wist te veroveren. KERK WO 18:00

Zion Train

One of the most unique and enjoyable live dub acts on the planet, their use of dynamic onstage dub mixing whilst performing alongside acoustic instruments and exceptional vocalists. KERK DO 22:00

Workshop Slackline

Help/tips bij het slacklinen en een ruimte voor mensen om zelf te slacklinen. NATURAL HIGH BUITEN VR 15:00

Xamanoz

Steengoede straatmuzikanten. LUCHTBUS ZA 15:00

Yossi Fine & Ben Aylon

Hypnotische beats, intense ritmes en magische melodieën uit Israël brengen het publiek in totale extase van verrukking. Yosine heeft veertig albums uitgebracht waarvan twintig goud of platina werden. Ben wordt beschouwd als een ‘border breaking drummer’. HOOFDPODIUM ZA 0:15

De Braa m staat op ve el pl aatsen in he t do rp me t zij n typis ch e zwarte vr uc hte n. Pas op vo or de prikkels !

Hier nog één Happinez spreuk

XYZ


Overige

Er is nog veel meer te doen! De beleving van Landjuweel is niet te bevatten in een boekje, want er zijn zoveel geheime hoekjes, plekjes en spontane acties dat je vooral niet teveel op de klok moet kijken, laat de dingen gebeuren, laat je meevoeren in de stroom van creativiteit en zie wat voor moois er op je pad komt. Hieronder een kleine greep van belevingen die niet in het blokkenschema staan, maar zeker de moeite waard zijn. Atelier OrnamentO

Laat je betoveren op het magische toverpaadje, het ventweggetje net voor de Vlindertuin in bijzondere verwonder(d)ingen. Laat je versieren door ‘Lady Hedy’s Sprakling Boudoir’ op donderdag en vrijdag van 15 - 19 uur en zaterdag van 15 - 18 uur. Laat je kledingkast uitbreiden op woensdag overdag, donderdag en vrijdag van 12 - 22 uur, zaterdag en zondag van 12 - 18 uur. Laat je verwarmen met KrachtSoep.

Ruigmarkt

Een karavaan van kramen met de meest prachtige spullen en eten strijkt neer in ons dorp. Struin lekker rond en wellicht vind je net dat bijzondere jasje, die speciale steen of dat mooie houtsnijwerkje waardoor

jouw dag een gouden randje krijgt. Kijk, voel, proef en geniet.

I-Tjing

Donderdag half vier geeft Gerben Hellinga een Korte introductie van de I Tjing in zijn atelier schuin voor de kerk. Kosten: vijf euro. Overdag is hij beschikbaar voor flitsconsulten, 10 euro per vraag.

Infotent & Ruigwinkel

Bij de infostand kan je alle informatie krijgen over het festival, tegelijkertijd vindt je er ook een mooie uitstalling van de vele boeken, cd’s, tekeningen en ander werk dat is gemaakt op Ruigoordiaanse bodem door de ateliergebruikers. Ook als je niets wilt kopen, kijk toch eens rond en gun jezelf een impressie van wat hier allemaal geproduceerd wordt.

Kabouterhuisje

Ga op bezoek bij de kabouters voor de kerk in het knusse kabouterhuisje, met zijn ontelbaar vele tierlantijntjes. Drink een kopje chai en laat je verrassen door de acts die plaatsvinden op het kabouterpodium.

Boekwinkel Henk witte Aap

De enige echte boekwinkel op Ruigoord waar je voor een spotprijsje de beste titels kunt vinden. Trek je even terug, pak een boek en waan je in een andere wereld.

een margrietje items gemarkeerd met lierhouders en zijn initiatieven van ate grond! staan ook zo op de platte


Vlindertuin

Laat je wiegen in de armen van moeder natuur. Geniet van een kopje Zweef-thee met vegan taart in de boomhut of een ander verstopt bankje in deze paradijselijke permacultuurtuin. Ontmoet de leukste bloemen en planten van Ruigoord en misschien is er zelfs muziek

Op het programma staat: WOENSDAG: RUIGOORD REBELS, DONDERDAG: BIMBO BOX VRIJDAG: DJ RASKI ZONDAG: SWEET STUFF

Artistieke Installaties

Ruigoord was geen kunstenaarsdorp zonder kunstenaars. Zij tonen door het hele dorp hun werk.

Modeshow

Zaterdag vanaf vier uur in de middag lopen acht modellen rond in Ruigoord met door Parviz ontworpen kleding. Ook tijdens de beeldenroute zijn zij te bewonderen op een plekje langs de dijk.

Theejoos theetuin

…Tsjillen –in- “theejoos-theetuin dat is Theo “met open-podium” …..cool!!!

El Dorado

Op de hoek van het eerste huis dat je op Ruigoord tegenkomt ligt El Dorado. Een kleine oase van rust tussen de bomen, om je even in terug te trekken en een glaasje biologische honingwijn te drinken.

DAF is in the House

De voor ieder vertrouwde DJ’s van de DAF-familie zullen hun beste plaatjes door de speakers in het houten fort tegenover de kerk ten gehore te brengen. Check het blokkenschema voor hun programma.

Rebel-stage

Wanneer je het dorp inloopt loop je direct langs het Rebel-stage waar vele vrije geesten hun muzikale talenten zullen tonen. Er is nu een prachtig podium in de boom gebouwd.

le kleine margrietjes! Ze Madeliefjes lijken wel he ma t gras, en ze doen het pri groeien vaak tussen he in de sla!


Blokkenschema

WOENSDAG

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00

16:00

10:00

18:00

19:00

ZEE AVI

FREDERIK & THE IMMORTAL BLACKBIRDS (TIJDSTIP OP GOED

VLINDERTUIN

DONDERDAG

17:00

VIERING 45 JAAR RUIGOORD

TERRAS & KERK

11:00

12:00

13:00

14:00

15:00 16:00 HAKA WORKSHOP MATIU TE HUKI

HOOFDPODIUM

TINA KRISTINA

TERRAS & KERK

PANDAE LUTOPIA ORCHESTRA

CLEMENS VAN DE VEN

LUCHTBUS

17:00

18:00

MUSTANG MEDICINE

19:00

CASA DE MUERTE RUMBLE IN THE BARN

M D TE

ECSTATIC DANCE

CLUB DE VILLE

RAAFBERG AMIN & DITTE MAKAANO

SALON

JAM-JUWEEL

DAF

CIRCUS IN HUIS

WHY NOT? KINDERCIRCUS

LIEDJES ZINGEN

(CIRCUS WORKSHOPS VOOR KINDEREN) MET BARBARA

JULISKA YONNE LIEDJES WORKSHOP (4 - 8 JAAR)

THEATER BUITEN

VINDINGRIJK

FREDERIK & THE IMMORTAL BLACKBIRDS (TIJDSTIP OP GOE

VLINDERTUIN

REIS DOOR DE VIJF ELEMENTEN

NATURAL HIGH TIPI

GENTLE VINYASA YOGA

NATURAL HIGH YURT

EET JEZELF HIGH, HAPPY EN GEZOND

11:00

12:00

13:00

WORKSHOP SLACKLINE

14:00

15:00

THE LOST GECKO

LUCHTBUS

ESTATIC DANCE

M. LE DIRECTEUR

THE SOUL TRAVELLERS

THEATER TENT VERDWAALPAADJES VINDINGRIJK NATURAL HIGH TIPI NATURAL HIGH YURT NATURAL HIGH BUITEN

M. LE DIRECTEUR

LUCAS AMOR TRIBUTE

18:00

19:00

ROOTS RISING

SANTO COLOR WILD ORGANS RODA DA HOLANDA

VOX FEMINI

JAM-JUWEEL MENNO & CO

REGGAE DAF

DAF

THEATER BUITEN

17:00

MARDHYS

GLOBAL TRANSWIJSGERIGE FORMATION REFLECTIES MOVEMENT (LECTURE)

SALON

WHY NOT? KINDERCIRCUS

16:00

HAKA WORKSHOP MATIU TE HUKI

HOOFDPODIUM TERRAS & KERK

LAGE LANDEN VOORO SOUL VOICE® BASED W

YIN YOGA EN SOUNDHEALING

NATURAL HIGH BUITEN

CLUB DE VILLE

SYSTEM

ZOEKT EN GIJ ZULT VINDEN: DICHTER BIJ (14.00 & 17.30) - ONDER DE PANNEN (15.30, 19.0 DOORLOPEND: PURE KAKAW (OVERDAG) - CRIÉE PUBLIQUE (POP-UP) - TIME LOOP CYCLE (OVERDAG) - DE HAV SEKSUELE JUWELEN

VERDWAALPAADJES

10:00

MAN II CO DELAPRAKA

TOSCA NITERINK & ANITA JANSEN

STORYTELLERS

THEATER TENT

VRIJDAG

EITIS MAGIA

MAN II CO

CIRCUS IN HUIS LOS CLOWNITOS (CIRCUS WORKSHOPS VOOR KINDEREN) JULISKA YONNE LIEDJES WORKSHOP (4 - 8 JAAR)

EITIS MAGIA

COLLEC- STORYTIVE TELLERS LOOM

JOY & CIA LOUISE ROSSTRO

COLLECTIVE LOOM

S L DICHTER BIJ (14.00 & 17.30) - ONDER DE PANNEN (15.30, 19.00 & 20.30) - TACTISCHE BOSSPELEN CLUB (15.30, 16.3 DOORLOPEND: DE HAVEN VAN RUIGOORD, NU OOK OP RUIGOORD (AVOND), PURE KAK FLUISTERVLUCHT SYSTEM 47

POWER VINYASA FLOW YOGA HELDER WAARNEMEN

SJAMANISTISCHE TRANCEREIS ECLIPS ADEMSESSIE WORKSHOP SLACKLINE

MANNEN EN VROUWEN CACAO CEREMONIE ME LAURA SHANALEY


wo - do - vr

20:00

21:00

22:00 23:00 RUMBOTUMBA

I AM MOORE

D GEVOEL)

0:00

20:00

21:00 22:00 23:00 OPENINGS PAYAMBO ZION TRAIN CEREMONIE

E LA E XXL

1:00

0:00

2:00

3:00

4:00

5:00

6:00

STEFFNITZ

LOS KAMER M. LE DIRECTEUR

3:00

Voor meer informatie over de acts in dit blokkenschema, check het programmaoverzicht!

1:00

DANSOR (LIVE)

M. LE DIRECEUR

2:00

DJ'S SARAH & MO

DJ'S DE PSYCHOZERS PUSHIN WOOD & PALO SANTO B2B

JEROEN BOM- BRAM VAN THE RETURN MARCELIS OF THE SWALLOW & STARFISHTAXI BERLÉO LANGEN

IGOR VERMEULEN

RAGARASTE

HEIKO DIJKER & ITALEE WATSON

DAF CHILL BAR

SORALINO

M 47

SUPRISE BAND MY!LAIKA

00 & 20.30) - SKY PIRATE COLLECTIVE (20.30), VEN VAN RUIGOORD HAVEN VAN RUIGOORD, NU OOK OP RUIGOORD (AVOND)

Dui zen dkn oop is een invasi eve soo rt die inm idd els ook op vee l pla atsen in Rui goo rd sta at

ED GEVOEL)

OUDER RITUEEL WORKSHOP

S G

20:00

21:00

MAMIHLAPINATAPAI

22:00

23:00

0:00

1:00

2:00

4:00

5:00

Z013 KEYAKI FEAT. TOBIAS LES BIFTECS

TOMMIE VAN HUIJSTEE

WOORDSJAMANEN OLV. HANS PLOMP

DELAPRAKA

NIKO KNAPPER & CHRISTOPHE SOUL SANGAM CHAPLET

DANIËL ZUUR VS. KRAUT DJ Z

FLINK! BACCHANALIA QUINTEN & PERNILLA TECHNO/HOUSE DAF

CIAO LUCIFER

SORAMY!LAIKA LINO 30 & 20.30) - OLIFANT TAKE-OVER (16.30, 19.30 & 21.30) - SKY PIRATE COLLECTIVE (20.30) AKAW (OVERDAG), CRIÉE PUBLIQUE (POP-UP), TIME LOOP CYCLE (OVERDAG & AVOND)

ENKRACHT ET

3:00

RADIKAL RÜPERT

UMEME

6:00

7:00


Blokkenschema

ZATERDAG

10:00

11:00

12:00

13:00

14:00

HOOFDPODIUM

BABBOO M. LE DIRECTEUR LOUISE TIJNNISSIMO DE LUNE & RACHMAN PIANISSIMO

ESTATIC DANCE

SALON DAF

STORYTELLERS

THEATER TENT VERDWAALPAADJES

EL PLAN DE LA MARIPOSA

EITIS MAGIA

DELAPRAKA

JULISKA YONNE

DE KRACHT VAN DE 8

SHAMANIC KUNDALINI YOGA

NATURAL HIGH BUITEN

11:00

12:00

13:00

14:00

NITA AARTSEN QUARTET

TERRAS & KERK

BUCKET BOYS

JOY & SORALOUISE LINO

SHAMANIC ASTROLOGY

FLUISTERVLUCHT

GEUR MEDITATIE

WORKSHOP SLACKLINE 15:00

16:00

WORKSHOP LACH

ACROYOGA WORKS 17:00

18:00

THE JOLLY MANGO'S

ALICE SEA

MENNO & FRIENDS

LUCHTBUS

KINDER BEELDEN ROUTE MARTIEN GROENEVELD & HIS GIANT XYLOFONE

SALON DAF WHY NOT? KINDERCIRCUS

JULISKA YONNE LIEDJES WORKSHOP (4 - 8 JAAR)

THEATER BUITEN

NAFSIORA DUO

LOS CLOWNITOS INSTRUMENTEN & MUZIEK MAKEN

THEATER TENT

CARLIEN JEANNE

19:00 LOS CALXU TUYOS

COMBO CARAMBA

TRIKOSIS

CLUB DE VILLE

DE GROTE KINDERSHOW MET SAMBA SALAD & LOS CLOWNITOS EN VELE ANDEREN COLORS OF INDIA

HANGUMAN HALF TO IN

DAF-BERLIN ACID CONNECTION KINDER KINDER SAMBA SALAD & LOS CLOWNITOS BEELDENBEELDEN (IN DE GROTE TENT OP HET HOOFDVELD ROUTE ROUTE VERKLEEDFEEST START: SPEELWEIDE EITIS MAGIA

TOSCA NITERINK & ANITA JANSEN

CIA ROSSTRO

DICHTER BIJ (14.00 17.30) - ONDER DE PANNEN (15.30, 19.00 & 20.30) - WORDBITES (14.00 & 17.00) - TACTISCHE BOSSP DOORLOPEND: DE HAVEN VAN RUIGOORD, NU OOK OP RUIGOORD (AVOND) - PURE KAKAW, (OVERDAG) - CRIÉE P FLUISTERVLUCHT

VINDINGRIJK

NATURAL HIGH YURT

ZATERDAF

VAN HOEK

HOOFDPODIUM

NATURAL HIGH TIPI

CHARLEY EL RANZI

CIA ROSSTRO ZOEKT EN GIJ ZULT VINDEN: DICHTER BIJ (14.00 & 17.30) - ONDER DE PANNEN (15.30, 19.00 & 20.30) - WORDBITES (16.00 & 21. OLIFANT TAKE-OVER (16.00, 18.30 & 20.30) - SKY PIRATE COLLECTIVE (20.30) DOORLOPEND: DE HAVEN VAN RUIGOORD, NU OOK OP RUIGOORD (AVOND) - PURE KAKAW (OVERDAG) - CRIÉE PUBLIQUE (POP

NATURAL HIGH YURT

VERDWAALPAADJES

MARIE CHAPLET

NAFSIORA DUO

VINDINGRIJK

10:00

XAMANOZ

SYSTEM 47

NATURAL HIGH TIPI

ZONDAG

19:00

AFROG

CIRCUS IN HUIS (CIRCUS WORKSHOPS VOOR KINDEREN)

JULISKA YONNE LIEDJES NAFSIORA WORKSHOP (4 - 8 JAAR) DUO

THEATER BUITEN

18:00

DUTCH OPERA DARIO LA FANFARRÍA STUDIO SPEELT & PIE DEL CAPITAN 'SUOR ANGELICA' BLA

LUCHTBUS

WHY NOT? KINDERCIRCUS

17:00

BANDA FULO

TERRAS & KERK

CLUB DE VILLE

15:00 16:00 DUTCH OPERA STUDIO SPEELT 'THE MEDIUM'

MAGIE VAN SEKSUALITEIT EN KUNDALINI VINYASA YOGA

INNERDANCE / WASI RITUEEL

INTEGRATIE RITUE

KLANKSCHAALMEDITATIE

CACAO CEREMONIE LAURA SHANALE


za - zo

0

20:00

21:00

22:00

23:00

0:00

1:00

MATIU TE HUKI

O PRAT ET JAN AUW

2:00

B

TRIBAL DANCE ORCHESTRA (PART 1)

E E

GROOVES

L

MAME N'DIACK

TRIBAL DANCE ORCHESTRA (PART 2) M. LE DIRECTEUR

5:00

6:00

DJ BICKER KING AYISOBA

N R

CAPTAIN FRANK AND THE CHEAP HO´S

O

UMOJA

NIGHTSHIFT O.L.V. QUINTEN

D

ZATERDAF

E

DELAPRAKA

4:00

ALL IS ONE MEETS ORIGINS MET DJ ISIS, MOZES MEIJER, HANS PLOMP, VJ LIPS, KRIEN JOZEPH, MERANTE TAMAR EN VELE ANDEREN

HERR ALT

INO

3:00

YOSSI FINE & BEN AYLON

Voor meer informatie over de de acts in dit blokkenschema, check het programmaoverzicht!

U

MY!LAIKA

.00) - ANOUK VISÉE (16.30 & 21.30) -

T

P-UP) - TIME LOOP CYCLE (OVERDAG & AVOND)

E

HEN

SHOP

0

20:00

22:00

23:00

0:00

COWBOY EN HENK FANTUZZI & FRIENDS

MABASSA

JYOTI VERHOEFF

PERNILLA SNOWAPPLE

THE GRAND CIRCUS GALA

TRIKOSIS

PELEN CLUB (15.30, 16.30 & 20.30) - SKY PIRATE COLLECTIVE (20.30) PUBLIQUE (POP-UP) - TIME LOOP CYCLE (OVERDAG & AVOND)

E MET EY

2:00

STEVE RACHMAD (DISCO SET) DJ SASHABLOEM

AMSTERJAM

D!)

EEL

1:00

LOONALOOP

UNXOS S

FWAY NDIA

21:00

3:00

Daslook is een vrij zeldzame plant die in ruigoord groeit!

7:00


16

WC 14 3

15

11 7 2 5

â‚Ź 1

4 6

WC

8

+ 9

12

13 10 Zelfs de kleinste kleine bloem heeft van binnen een groot hart


Plattegrondje 1 Kerk & Terras Bij mooi weer op ‘t terras, ‘s avonds en bij regen in de kerk.

2 Hoofdpodium

Ontwerp van Ruigoordse bodem!

3 Club de Ville

Voor het dorpse nachtleven moet je hier zijn!

4 Salon

De intimiteit en de warmte van de Salon leent zich bij uitstek voor kleine concerten en voordrachten. s’ Avonds bij het haardvuur in de bank wegzakken met een glas wijn.

5 Luchtbus

De legendarische luchtbus waarmee het ABG de wereld over reist, fungeert tijdens het festival als podium en cocktailbar.

6 Vindingrijk

aka ‘Het Dorpshuis’

7 African Village

Drummen tot je er bij neervalt.

8 DAF area

Dansen in het kasteel van de DAF.

9 Chai Mahal (Kabouterhuys)

Het hangplekje naast de kerk voor kleine mensen en grote kabouters.

11 M. Le Directeur Theaterspektakel

De Piramide 12

Prima plek om te mediteren en te oriënteren.

Infotent & Ruigwinkel 13

Voor al uw souvenirs, verloren voorwerpen & kinderen en overige vragen.

Theatertent 14

Zie “Theater op Landjuweel” en het blokkenschema!

Kinderarea 15

Met Why Not? Kindercircus, CafeRestaurant Limonade & het Knutselpaleis

16 Groengebied & Tempel WC Toiletten Munten €

Wissel hier je euro’s om naar festivalvaluta.

+

EHBO Bij ateliers gemarkeerd met een margrietje hebben de atelierhouders ook bijzondere dingen georganiseerd (zie ook Overige!).

Natural High 10

Hier kom je tot jezelf .

Natuurlijk is deze plattegrond niet compleet: wat zou anders de lol zijn van het ontdekken van de vele hoekjes, gaatjes, verassingen en Secret Stage(s)?

dit is de psilist, het n symbool va Ruigoord


De Camping De camping is net buiten Ruigoord op ‘Het Oog van Ruigoord’. Voor de camping heb je een aparte ticket nodig. Met deze ticket kan je van 9 uur in de morgen tot 12 uur in de avond, bij de entree een polsbandje ophalen. Dit is tegelijkertijd je toegangsbewijs voor het festival.

Wat mag wel en niet mee? Je mag twee sixpaks bier, of twee petflessen wijn, of één 1-liter pak wijn mee de camping nemen. Daarnaast mag je drie liter frisdrank in petflessen of pakken meenemen. Je mag eten meenemen naar de camping.

Wat mag wel en niet? •

Camperplaats Je kunt alleen van te voren een camperticket kopen die een aanvulling is op je campingticket. Er is een aparte plek voor campertjes. Je mag alleen een klein tentje naast je camper zetten. Je kunt niet in en uit rijden.

Voorzieningen De camping is voorzien van douches en toiletten waar je met muntjes kunt betalen. Er is een campingwinkel die vierentwintig uur per dag open is waar je bier, fris en munten kunt kopen. Tussen 6:00 en 10:00 kun je geen alcohol kopen. Je kunt alleen met PIN of muntjes betalen.

Openingstijden De camping opent woensdag 9 uur en sluit maandag om 2 uur. De douches zijn open vanaf donderdag, elke dag van 9 uur in de morgen tot 9 uur in de avond.

• •

Je mag een klein gasstelletje gebruiken op de aangewezen plekken, maar geen open vuur en geen bbq. Het is helaas ook niet toegestaan door de gemeente om glaswerk mee te nemen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een pot pindakaas. Geluidsinstallaties zijn niet toegestaan. Verder mag je logischerwijs geen vuurwerk, harddrugs en wapens meenemen.

Een schone Camping Als je jouw campingticket scant, ontvang je een vuilniszak van ons. Daar kun je je afval in kwijt en achterlaten bij de vuilcontainers op de camping. Is één vuilniszak niet genoeg? Dan kun je bij de campingentree altijd meerdere vuilniszakken ophalen. Dit jaar is er geen afvalborg zoals vorig jaar.

dvijf jaar geleden cadeau van Lan Het oog van Ruigoord kregen wij ag. aard verj ste rtig s voor onze vee schapskunstenaar Bruno Doeden dwerkelijk een groot oog in het daa je zie gt vlie Als je eroverheen landschap liggen.


Zien we je terug?

Binnenkort op Ruigoord: Ruigklassiek

Zondag 5 augustus

Sassafras

Klassieke muziek in de kerk: een ervaring die je gehad moet hebben

Zaterdag 11 augustus A real house party: deep house to techno

Het Woord in Ruigoord

Trance OriĂŤnt Express

Zondag 12 augustus Proza & poĂŤzie

Zaterdag 18 augustus Psychedelische trance om de hele nacht mee door te dansen

JazzPort Ruigoord

Zondag 19 augustus Jazzy sessie in de kerk om het weekend heerlijk mee af te sluiten

www.ruigoord.nl Redactie: Inge van Ulden, Tycho Hellinga Affiche: Peter van Harmelen

Grafisch ontwerp: Vera Hoveling & Sieger Duinkerken

Programmaboekje Landjuweel 2018  

Verdiep je in de ins en outs van Landjuweel 2018!

Programmaboekje Landjuweel 2018  

Verdiep je in de ins en outs van Landjuweel 2018!

Advertisement