Page 1

V채lkommen hem


Välkommen till Ludvika!

I den här broschyren har vi samlat en del av allt det fantastiska som Ludvika har att erbjuda dig. Lite av allt det goda du får del av som nyinflyttad Ludvikabo, sånt som gör Ludvika och Dalarna unikt och som gör att vi ca 26.000 invånare idag stormtrivs i kommunen.

Ludvika kombinerar idag småstadens fördelar som trygghet och närhet med storstadens puls och välsorterade utbud. Här finns köpcentrum, handelsområden och galleria men också en trevlig gågata med mysiga uteserveringar och inbjudande butiker. Men Ludvika är också en växande industristad. Här finns bla ABB och STRI som är världsledande på utveckling och produktion av anläggningar för högspänningsöverföring. Här finns också Spendrups, Sveriges största privata bryggeri. Ludvika kommun erbjuder dig idag en väl utbyggd kommunal service, vård och omsorg. Här finns goda kommunikationer med kringliggande städer som tex Västerås, Örebro, Borlänge och Falun. Till Stockholm åker du på bara två och en halv timme. I Ludvika är också föreningslivet väl utvecklat och här finns den så typiska svenska kulturen, midsommarfirandet, skidspelen, musiken, byggnadskulturen, det fantastiska landskapet och den välbevarade naturen. I Ludvika finns det också gott om bostäder till rimliga priser, här kan du välja mellan centrala lägen eller att bo med naturen in på knuten. Våra bostäder håller en god standard, är välplanerade och mycket omtyckta. När du hyr din bostad av oss slipper du alla problem, du slipper binda kapital i ditt boende och vi tar hand om underhållet samtidigt som vi ger dig en riktigt god service. Tack vare allt detta får du möjligheten att leva ett friare, rikare och mycket behagligare liv.

Alla vi på LudvikaHem arbetar med målsättningen att alltid ge alla våra hyresgäster ”det bästa boendet”. Som hyresgäst hos oss är du i centrum och allt vi gör kretsar kring att förbättra boendet för dig. Vi hoppas att våra broschyrer ger dig en bild av hur mycket fantastiskt Ludvika har att erbjuda dig. Kontakta gärna vår bobutik om du har frågor och vill veta mera. Jag lovar att vi kommer ta väl hand om dig !

Välkommen!

Ulf Rosenqvist VD LudvikaHem

3


Snabbfakta om dalahästen

Dalahästar har tillverkats sedan 1600-talet och är lika förankrad som nationalsymbol som den svenska flaggan. Vid världsutställningen i New York 1939 fick en tre meter hög Dalahäst representera Sverige. Världens största Dalahäst som är 13 meter hög finns utanför Avesta. Som många andra orter har Ludvika en egen dalahäst, styvmorsvioler mot en blå botten pryder denna häst.


Det här är Dalarna

Vi vågar påstå att Dalarna symboliserar det mest ursvenska man kan tänka sig. Sinnebilder som dalahästen, fäbodar och gärdesgårdar omgärdade av blomstrande ängar, midsommarfirande med färgsprakande folkdräkter och glada spelmän, badande dalkullor, snoriga Vasaloppsåkare, kyrkbåtar på glittrande sjöar… Ja, allt som konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn ägnade sina liv åt att fånga och förmedla via pensel, färg och duk.

Men - Dalarna är mer än ett vackert landskap, här finns världsledande högteknologi med ABB i spetsen, en blomstrande och livaktig industri, högskola och en utvecklad turistnäring vilken håller igång 365 dagar om året. I vått och torrt. Skidåkning nedför och på längden, isjakt, skridskoåkning, bandy, ishockey, vinterrally, skoter och fiske under de kalla månaderna. Under sommaren nappar det lika bra i samtliga av länets 6 000 sjöar som är rika på både ädelfisk och gädda. Sommartid när solen knappt går och lägger sig bjuds det på tillfälle att göra allt det där du bara drömmer om. Som att rida på islandshästar, spela golf en sensommarkväll till ljudet av surrande humlor eller att bada naken vid någon vacker, orörd strandkant. Orörd natur och djupa skogar finns det mycket av i Dalarna och långt där inne bland höga tallar vandrar älg, björn, lo och varg. Genom att följa Strömsholms kanal kan du vattenvägen nå Mälaren och Stockholm. Enligt entusiasterna en upplevelse fullt i klass med Göta kanal. Då syftar vi inte på filmen med samma namn. Sveriges mest kända meteoritnedslag är den så kallade Siljansringen där delar av nedslaget bildade sjöarna Siljan, Orsasjön och Skattungen. Den förstnämnda är länets största sjö och den största kända kratern i Europa med sina uppskattade 52 kilometer i diameter.

Förutom sjöar och kanaler finns det två nationalparker i Dalarna, Fulufjällets nationalpark som har Sveriges högsta vattenfall och Töfsingdalens nationalpark som helt saknar vägar.

5


Det här är vi på LudvikaHem

LudvikaHem ägs till hundra procent av Ludvika kommun och drivs helt utan vinstintresse. Vårt mål är att skapa goda boendemiljöer för kommunens invånare. Idag förvaltar vi runt 3 200 hyreslägenheter i flera olika områden i Ludvika, varav 84 stycken i småhus. Allt från mindre ettor till större lägenheter om fem rum och kök. Vi har något för alla behov. Till det sköter vi även cirka 330 lokaler för kommersiella ändamål. Tillsammans är vi ett team på 50 lagspelare, alla med ambitionen att göra ditt boende prisvärt, tryggt, trivsamt och enkelt.

Våra lägenheter är väl underhållna då reparationer och renoveringar sker efter ett schema vilket gör ditt boende bekymmersfritt. Men skulle en kran läcka så hör du bara av dig till din husvärd som snabbt och enkelt löser problemet. Titta in och hälsa på oss i vår Bobutik på Carlavägen 2!

Vi hjälper gärna till med att svara på dina frågor och funderingar. Annars kan du besöka vår hemsida www.ludvikahem.se eller nå oss på telefon 0240-869 00.

Bra att veta om Ludvika

• År 1919 blev Ludvika Stad och firar snart 100-års jubileum.

• LudvikaHem bildades 1984 men grunderna lades redan 1946 och hette då Ludvika Sockens Fastighets Aktiebolag. • Ludvika och ABB är världsledande inom kraftöverföringsteknik. • Ludvika har ett rikt föreningsliv med över 380 föreningar.

6


Ludvika skapar kraft

Södra Dalarna var under lång tid Sveriges mest industritäta område. Här fanns hundratals gruvor, bruk och små hyttor, vissa med anor från medeltiden. Tack vare en stor efterfrågan på järnmalm har intresset för prospektering och exploatering av nya malmkroppar återigen aktualiserats och verksamheten ”Bergslagen” är i högsta grad levande.

Redan sommaren 1900 lades grunden till det som idag heter ABB. På Järnvägshotellet i Ludvika samlades 22 visionärer som under styrelsemötet beslöt sig för att bilda ett nytt företag som fick namnet Elektriska AB Magnet. Tillsammans investerade de i aktier till ett totalt värde av en miljon kronor, vilket idag motsvarar runt en kvarts miljard kronor. Ett par veckor senare sattes spaden i marken för att bygga det första kontoret som snabbt följdes av verkstäder och bostäder för arbetarna. Detta var början till det som idag kallas för ABB i Ludvika - ett världscentrum för kraftöverföringsteknik där ca 2 600 personer arbetar idag. ABB:s utvecklingsarbete för överföring av högspänning är koncentrerat till Ludvika, bland annat projektet High Voltage Valley som är en världsledande miljö för forskningssamverkan inom innovationer för elektrisk kraftöverföring.

I Grängesberg finns idag landets största privatägda bryggeri, Spendrups. På VBU, Västerbergslagens Utbildningscentrum kan man bland annat utbilda sig till bryggeritekniker för en karriär inom bryggerinäringen. Skogen är också en viktig inkomstkälla, både för avverkning och för rekreation.

I Ludvika finns lika många möjligheter som tankar och idéer hos drivna och energiska entreprenörer. Det finns en vilja och en positiv anda i att vilja skapa något nytt. Att utveckla till det bättre. Det finns krafter att påbörja något som i slutändan bygger utvecklingen i vår stad, Ludvika.

Visste du att

• Ludvika Bruk anlades redan år 1550.

• I marken kring Ludvika finns troligen fortfarande Europas största malmfyndighet kvar. • 1923 köpte Louis Spendrup Grängesbergs Bryggeri för 65 000 kr.

• Ludvika är en av Sveriges ingenjörtätaste städer. 9

• Med HögskoleCentrum öppnas en hel värld av distansutbildnngar. • Det är 45,6 km runt sjön Väsman.


Äventyr och naturupplevelser I kommunen ligger vackra, naturfagra Säfsen med 155 kilometer längdspår och 15 nedfarter för dig som gillar att åka nedför, och fort. Efter en heldag i spåret och/eller backen väntar bastustugan med vedeldning. Inte konstigt att den snabbt blivit så populär… Populärt är också att borra upp ett hål ute på den snötäckta isen en solig vinterdag. Att sitta ute på isen i fullständig tystnad och stillhet och invänta fisken är en riktig ”lisa” för själen. Sedan spelar det mindre roll om fisken nappar eller inte. Dalarnas vatten är mycket viktiga för friluftsliv både när det gäller fiske och bad. I Ludvika kommun finns det lika många sjöar som dagar på året, just det, 365 stycken. På sommaren förvandlas skidspåren till härligt mjuka motionsspår där du kan få sällskap av små nyfikna djur som harar, ekorrar och rådjur. En helt förtrollande upplevelse.

Även för den kulturintresserade finns det mycket att uppleva. Varje år arrangeras en Dan Anderssonvecka med ett spännande och fullspäckat program. Bland annat kan du åka med på en guidad busstur runt Finnmarken där färden går till platser som Dan Andersson har skrivit om och till tonerna av hans visor får du se många sevärdheter. Även de gamla kolmilorna eldas när mörkret lägger sig och trubaduren fattar sin gitarr och sjunger en vacker tonsatt dikt av Ludvikapoeten. I början av juli varje år går alla man ur huse för att fira Ludvika stadsfest med ett uppbåd av kända artister. Den populära knivveckan är ett återkommande arrangemang varje sommar när konsthantverkare med knivar som specialitet samlas ovanför Skuthamn vid sjön Väsman.

Minns du den olympiske guldmedaljören på cykel, Bernt Johansson? Han trampade hem segern i den första Finnmarksturen som kördes 1991 med start i Ludvika stadspark. Banan är drygt elva mil lång och går över stock och sten, ut på vägar och in i skogen igen. Ett kraftprov som lockar såväl proffs som amatörer. Cassels i Grängesberg är ett centrum för kultur och har en spännande historia. Året 1896 donerade Sir Ernest Cassel en kvarts miljon kronor till Grängesbergs arbetare. Pengarna skulle enligt Sir Ernest användas till inköp av mark och uppförande av en byggnad innehållande bibliotek och läserum för arbetarna, samt lokaler för konserter, sammankomster, fester, överläggningar och för föredragshållande. Till detta en parkanläggning, en plats för idrottsutövande, ett badhus, en tvättinrättning samt ett skolkök. Cassels som rymmer en konsertsal med hela 600 platser invigdes den 10 januari 1900. Idag uppträder många välkända och folkkära artister på Cassels scen och den vackra trädgården utanför lockar många besökare.

10


Tips på äventyr

• Fiska allt från abborre till ädelfisk i någon av våra 365 sjöar.

• Säfsen, Fjällberget och Ljungåsen är några av de platser du kan åka skidor på. • Prova på Folkrace, Go-kart och Paintball i Grängesberg.

• Cykla runt Väsman eller i den vackra och utmanande kuperade naturen. • Slå ett slag på någon av våra golfbanor, skogs- eller sjönäramiljö, välj själv.


Aktivt liv i Ludvika

Är du intresserad av kultur, idrott och/eller ett aktivt fritidsliv finns det mycket att hitta, bland annat i stadens nyrenoverade bad- och sporthall. Där kan du simma, plaska, åka rutschkana, sola eller bada romerskt. Där kan du även styrketräna, springa på löpband, ro, spela bowling eller badminton, valet är ditt.

Mitt i hjärtat av gågatan hittar du stadens nya galleria Engelbrekt, fullt med affärer för den shoppingglada. Där hittar du allt från teleteknik, hälsokost, diadem och gummistövlar till herrkavajen. I vår härliga stad finns ett stort utbud av restaurang med olika inriktningar, allt från asiatiska rätter till hederlig husmanskost. Därtill hittar du många mysiga caféer och trevliga uteställen. På andra våningen i Engelbrekt, ligger Ludvika bibliotek där allt från klassiska barnböcker till senaste facklitteraturen finns samlade i de 1 540 kvadratmeter stora, ljusa lokalerna. Endast sju kilometer från centrumkärnan ligger Hagge Golfklubb med sin vackra och sjönära 18-hålsbana. Att gå en runda en sommarkväll blir till en magisk naturupplevelse med den glittrande sjön i bakgrunden och skogens alla djur som nyfikna åskådare. För dig som har hund ligger Ludvika brukshundsklubb endast fem minuter bort med bil, alldeles intill natursköna Räfsnäs. Klubben erbjuder stor variation med agilitybanor och vandringsstigar i skogen samt stora gröna fält där allt från valpar till brukshundar får sin träning. Alla är välkomna.

Under många år har motorklubbarna i kommunen ansvarat för några av Svenska Rallyts mest klassiska specialsträckor i samband med VM-tävlingen. Intresset för motorsport är stort och här finns bland annat banor för offroad, enduro, motocross, drifting, folkrace och gokart. Så på med hjälmen, nu drar vi!

Bra att veta om Ludvika

• Charlie Norman, Moneybrother, Nils Parling och Kee Marcello är födda i Ludvika. • Skateboardhallen har öppet fem dagar i veckan.

• Poeten Dan Andersson kommer från Ludvika, Skattlösberg.

• Finnmarksturen är ett 112 km långt Mountainbike-lopp i tuff terräng.

12


Bra adresser i Ludvika

• www.ludvika.se • www.visitludvika.se • www.engelbrektgalleria.se • www.folktandvarden.se/ludvika • www.unikaludvika.se • www.samarkand2015.se • www.dalakoll.se


Balans och harmoni i livet

Nästan 26 000 personer kan inte ha fel. Så många människor bor i Ludvika kommun. För många handlar det om trygghet, som att ha nära till släkt och vänner, att få tid för familjeliv samt att kunna erbjuda barnen en lugn uppväxt utanför storstadens hets och brus. Med andra ord: Balans och harmoni i livet. Du kanske känner igen bilden, den när barnen ska lämna och hämtas på dagis eller skolan, mat ska inhandlas och tillagas, du sitter fast i en lång bilkö. Stopp. Glöm det nu.

I Ludvika sparar du flera kvalitetstimmar varje vecka genom den närhet staden erbjuder. Närhet till den väl utbyggda vård och omsorgen som förskolor, daghem och öppen förskola där verksamheten anpassas efter individens behov och strävar efter att hålla en hög pedagogisk nivå och relativt små grupper, som ett modernt Bullerbyn.

Närhet till lasarettet där det finns akutsjukvård, distriktsläkare, barnavårdscentral, sjukgymnastik och psykiatrisk öppenvård för vuxna. I Ludvika har du även kort avstånd till sporthallen, matbutiken, isbanan, bad, bank, fiske, tandläkaren, arbetet, frisören och kommunikationer, oavsett i vilket område du väljer att bo. Kanske hemligheten ligger i just storleken på vår stad, den är precis så där ”lagom” stor. Ludvikaborna bjuder på en värme som känns okonstlad och öppen. Inte för inte röstas dalmål fram till Sveriges vänligaste dialekt. Nyinflyttade kommer snabbt in i gemenskapen som är så speciell här i Dalarna. Samhörigheten växer snabbt fram genom småprat med människor du möter i vardagen, som kassabiträdet i mataffären eller grannen i porten bredvid. Staden har ett mycket rikt föreningsliv som också skapar många naturliga mötesplatser och möjligheter till nya bekantskaper. Vi tror att öppenheten skapar trygghet och kanske är det så att trygghet i sin tur skapar den öppenhet som du finner här i Ludvika. Varmt välkommen hit!

15


V채lkommen in till oss i Bobutiken

Carlav채gen 2, Box 13, 771 21 Ludvika Tel 0240-869 00 | Fax 0240-869 19 info@ludvikahem.se

www.ludvikahem.se

Profile for Landet Reklambyrå

LudvikaHem - Välkommen Hem  

BOBUTIK Besöksadress: Carlavägen 2 Öppettider: Måndag 9.00-17.30 tis-tors 9.00-16.00 fredag 9.00-12.30 och Lunchstängt 12.30-13.30.

LudvikaHem - Välkommen Hem  

BOBUTIK Besöksadress: Carlavägen 2 Öppettider: Måndag 9.00-17.30 tis-tors 9.00-16.00 fredag 9.00-12.30 och Lunchstängt 12.30-13.30.

Profile for landet
Advertisement