Page 1

Menjar per al foc -

Laura MartĂ­nez i Escudero www.lamzeo.blogspot.com 2011


la peça que us presento és un poema visual. El recurs literari del que emana és la paradoxa; La peça simbolitza un instant efímer i s’hi paralitza, el moment previ a l’autonegació.

És gairebé una no-peça.

1


Hi ha una tensió implícita, es convida a l’espectador a imaginar-se la peça cremar, apelant a la paradoxa inevitable de la que és victima, per la seva condició.

victima i tanmteix provocadora.

2


PARADOXA

Consisteix en unir dues idees irreconciliables. Darrera el que sembla un missatge absurd, s’amaga una idea raonable o una profunda veritat.

3


ProcĂŠs - Talla de fusta

4


Les fustes que componen la peça són retalls variats: sama wengué corall palisandre zebrano llimoner iroko teca roure arç ...

5


El primer pas va ser igualar els costats de les fustes, i la seva alçada. Col·locant-les damunt una plantilla circular de cartró, les endreço segons l’acabat que busco. Introdueixo uns llistonets de fusta, “tacos”, (2 entre cada peça), foradant amb la trepanadora a la mateixa alçada, amb l’ajut d’uns marcadors les fustes que es trobaràn. Així faig un ensamblatge previ que em permetrà que les peçes no es moguin. Encolo les fustes amb una espàtula, escampo la cola blanca uniformement, per les dues cares que haig d’unir.

6


Un cop bén encolat, marco amb la plantilla de cartró el perímetre del cercle que tindrà la cassola, per dalt i per la base. També em faig uns negatius del perímetre, que em serviràn per anar comprovant si m’hi acosto. Per desvastar utilitzo una gúbia recta, i quant ja m’acosto al perímetre de la peça, utilitzo la gúbia corva que em permet més precisió.

7

Cal tenir en compte que la varietat de fustes oposa diferents dureses i maneres de seguir la beta.


tallada la fusta, queda la textura de la gúbia. Utilitzo la pulidora circular d’aire comprimit, per afinar la superfície, vigilant amb la plantilla de cartró, que la superfície no tingui “panxa”, i al mateix temps de no passar-me. La base i la part superior les puleixo amb la pulidora elèctrica, utilitzant paper de 2 grans diferents, i marcant prèviament una línea que em guia per un resultat plà.

8


Alhora d’encolar les peçes hi havia un petit desfalc, treballant la peça s’ha traduït en una obertura entre dues fustes. Per solventar-ho, hi encolo una fullola de faig entremig. posterior-ment la tallo i puleixo quedant així integrada en la peça.

9


Per acabar de pulir, utilitzo papers de vidre de diferent gra, 6,5,4,3 i 0. Amb una fusta de suport, vaig passant cada paper de mĂŠs a menys grĂ , tot seguint la beta de la fusta per no deixar marques.

10


El darrer pas en quant a l’acabat de la fusta, és donar-li dues capes de tapaporus incolor (diluit amb 3 parts de dissolvent) finalment una capa de cera incolora manté un acabat natural, i protegeix la peça.

11


ProcĂŠs - trĂ­pode de ferro

12


El trípode on se sitúa la peça, fa de peana, i al mateix temps completa l’obra. Fent un guiny al fogonet d’una manera simbòlica, reforça el concepte, i al mateix temps resol una questió expositiva. està fet amb: 3 varilles de ferro 12mm de diàmetre, 1,30m llarg 1 varilla de ferro 10mm de diàmetre, 1,30m llarg Amb aquest material, faig les tres potes del trípode, el “fogonet” on van soldades, i dues nanses per la peça.

13


Aplicant punts d’escalfor amb el bufador, doblego la varilla en punts concrets,per formar les nanses, i les peçes del fogó.

14


15


Tallo les potes a la mida, i soldo les peçes amb màquina de fil. Finalment amb una llima afino la textura del ferro treballat, i amb la trepanadora, faig els forats per encabir les nanses a la peça. I tres forats d’un cm de fondària per recolzarla damunt el “fogó.

16


FITXA TÈCNICA Menjar per al foc Laura Martínez Escudero 2011 Fusta i ferro 158 x 50 x 50cm

17


paradoxes cèlebres

18


“Un home ha de tenir com a mínim dos vicis, un de sol és massa.” Bertolt Brecht

19


“la cosa més incomprensible de l’univers, és que al final resulta comprensible.” Albert Einstein

20


“Proclamo en veu alta la llibertat de pensament, i que mori el qui no pensi com jo.� Voltaire

21


“L’Art és una mentida que ens permet adonar-nos de la veritat.” Pablo Picasso

22


“L’ essencial es invisible als ulls. només es veu amb el cor.” Saint Exupery

23


“El riure és una cosa molt seriosa.” Marx

24


“El cor té raons que la raó no entén.” Pascal

25

Menjar per al foc  
Menjar per al foc  

Menjar per al foc,