Page 1

PĂ gina 1 de 22


ÍNDEX Pàgina 3 5 6 7 9 10 12 13 14

16

Contingut JA VE NADAL -El solstici d’hivern -La Puríssima i Sant Nicolau EL PRIMER NADAL (tradició cristiana) SANTA LLÚCIA LES PLANTES DE NADAL EL PESSEBRE -D’on ve, això? EL TIÓ DE NADAL Què hem de fer amb el Tió? SANT ESTEVE ELS SANTS INNOCENTS ELS REIS DE L’ORIENT -Coses que no hem d’oblidar tot esperant a Ses Majestats CANVI D’ANY -L’home dels Nassos -Sant Silvestre -Cap D’any

19

ÀPATS DE NADAL

21

NADAL A LA XARXA - Cançoner de Nadal

21 22

BIBLIOGRAFIA i DOCUMENTACIÓ COSES NOSTRES DE NADAL

Pàgina 2 de 22


JA VE NADAL L'hivern és l'estació més freda de l'any també és quan arriba la nit més llarga, a més a més com que hi ha menys hores de llum, tradicionalment es considera època de recolliment, d'estar a casa amb la família. Antigament quan no hi havia televisió, ni cinemes, ni llum elèctrica, la gent acabava avorrida de tant estar tancada, i un cop finalitzades les festes de Nadal, s'iniciava un cicle de festes caracteritzades per la disbauxa. L'hivern és temps de fruita com les taronges, mandarines, etc... que serveixen per combatre els refredats. EL SOlSTICI D'HIVERN El dia 21 o 22 de Desembre és la nit més llarga de l'any, és a dir, que té menys hores de llum solar, al solstici d'hivern el Sol es troba a la posició més meridional (més al sud). El solstici d'hivern correspon al moment en què l'eix de rotació de la Terra es troba més allunyat a la direcció TerraSol. Després d'aquesta nit hi han uns minuts menys de nit, i uns minuts més de dia, i llavors els dies duren gairebé el mateix que les nits. El solstici d'hivern marca el començament de l'hivern, durant aquesta època de l'any les temperatures són més fredes.

Pàgina 3 de 22


LA PURÍSSIMA I SANT NICOLAU El dia 8 de Desembre és el dia de la Puríssima i el dia 6 el dia de Sant Nicolau. A partir del dia 6 de Desembre quasi tota la gent ja comença a guarnir la casa amb el pessebre, els arbres, etc... el dia de la Puríssima comença el Cicle de Nadal. Les Festes de Sant Nicolau se celebren pels volts del 6 de desembre en honor a aquest sant, conegut també com a Nicolau de Mira o Nicolau de Bari. Representat com un vell bisbe de llarga barba blanca i sovint acompanyat de tres xiquets, és hereu d’antics personatges precristians vinculats a l’hivern i al fred intens que comença a principis de desembre. La seva llegenda i història ha generat la morfologia d’un dels personatges portadors de regals més populars del Nadal: el Pare Nadal, conegut també amb els noms de “Papa Noël” o “Santa Klaus”. (cliqueu si voleu saber més, també aquí), un personatge creat per la casa Coca-cola? Molt venerat encara avui als països del centre d’Europa per motius diversos, al Principat i al País Valencià sant Nicolau és considerat el patró de la mainada, dels xics i xiquets de les escoles i també dels escolans. El dia 6 de desembre és el dia en què hom creu que comença el viatge que portarà al barbut personatge des del nord del continent fins a les nostres terres, portant regals a les cases que l’esperen. El dia 6 de desembre és la data en què tradicionalment comencen les festes de Nadal, tal i com reflecteix la dita: "Sant Nicolau obre les festes de Nadal amb clau".

Pàgina 4 de 22


EL PRIMER NADAL (segons la tradició cristiana) Hi havia una vegada a l'època del rei Herodes, al poble de Natzaret, una noia que es deia Maria i estava promesa amb un fuster que es deia Josep. Un dia va aparèixer un Àngel que li va dir : -Has sigut escollida per Déu per tenir el seu fill, aquest es dirà Jesús. Just en aquelles dates el rei va imposar una nova llei, aquell que hagués nascut en un altre poble hauria de tornar al seu poble de naixement. Com que Josep era d'un altre poble van tenir que marxar.. Quan van arribar la Maria notava que el seu fill estava a punt de néixer i com l'hostal estava ple van tenir que anar a la seva casa i l' hostaler va anar amb ells. A les muntanyes hi havia un pastorets i va aparèixer un àngel que va dir: -A Betlem ha nascut un nadó que serà el vostre rei, tots els pastorets van anar a veure el nadó. Els reis mags van veure un cometa i van pensar que havia nascut el fill de Déu, li van portar tres regals ( or, encens i mirra ).

Pàgina 5 de 22


SANTA LLÚCIA Santa Llúcia, és la protectora de la vista. Aquest és el dia en el qual antigament començaven les fires de Nadal. Actualment, aquestes fires comencen molt abans, mantenen el nom de fires de Santa Llúcia, i allà hi podeu trobar tot tipus de guarniments naturals, com ara avets, grèvol o vesc. Tot el que cal per construir un bon pessebre: molsa, suro, escorça, figures i accessoris. Tions de totes mides i formes. Santa Llúcia és el dia 13 de Desembre.

Pàgina 6 de 22


LES PLANTES DE NADAL EL GALZERAN És un ruscus aculeatus, un arbust tot verd de baies rodones i vermelles; és el boix marí dels pescadors que posen a les nanses com a regals. Te unes falses fulles lanceolades agudes i acabades en punta rígida i punxant. EL VESC El vesc era considerat com el lloc on s'assentava la vida del roure i mentre el vesc restés indemne, res no podia matar ni tan sols ferir al roure, perquè el fullatge del roure era caduc, mentre el vesc és perennifoli. EL BOIX GRÈVOL És l’ileix aquifolium un arbust de 2 a 10 metres d'alçària, de fulles perennes i endurides, lluents, d'un verd fosc, que representen un seguit d’espines punxants a les bores llises o ondulades. Els seus fruits son, com el galzaran. El grèvol esta protegit per la llei.

Pàgina 7 de 22


AVET

LLENTISCLE

MOLSA (Està prohibit collir-ne)

Pàgina 8 de 22


EL PESSEBRE Cada any les figures del pessebre són les mateixes i les guardem, a no ser que comprem guarniments nous. Gairebé sempre el pessebre es fa muntanyós i gairebé mai marí. No poden faltar una cova o portal, la Maria, en Josep amb la vara florida i l'àngel amb la cinta a les mans anunciant PAU a la Terra, el bou i la mula, el nen Jesús i, evidentment, el caganer. (La tradició diu que és munta el pessebre el 13 de desembre i es treu el 2 de febrer dia de la Candelera).

Però, d’on ve, això? L'origen del pessebre pot trobar-se també en les escultures i pintures que curullaven les catedrals i que servien per explicar als fidels menys instruïts les creences cristianes. Així, la primera representació data del segle II després de Crist, quan a les catacumbes romanes de Priscil·la es representava ja la Verge Maria sostenint als seus braços el nen Jesús. El pessebre més antic que es coneix data del segle III després de Crist, al monestir alemany de Füsen. La primera representació catalana apareix a començaments del segle IV a la catedral de Barcelona. També les representacions cristianes que apareixen en forma de relleus als sarcòfags romans del segle VI que són escenes del naixement, amb els Reis, alguns animals i pastors, esculpides a la pedra. A finals del segle XIII els personatges adquireixen autonomia pròpia i passen a formar quadres dins dels temples. Va ser l'any 1223 que Sant Francesc d'Assís va fer una representació del naixement al voltant d'una menjadora d'animals –un estable semblant a aquell en què segons el cristianisme va néixer el nen Jesús–, considerada per molts l'origen del pessebre. Font : Wiquipedia Pàgina 9 de 22


EL TIÓ DE NADAL De tots els cerimonials a l'entorn del foc de la llar,el més significatiu és certament,el tió de Nadal. Un tió es un tros de soca gruixuda que es posa al foc per cremar ; més precisament,es tracta del tronc capfoguer, que feia de cadireta on s' apilaven els altres troncs a banda i banda. També és anomenat,tradicionalment,segons els llocs, tronc, tronca, soca, rabassa, tindun -aranès -,conco del foc. A les acaballes de l'Any Vell ,el punt de mitjanit ,el riu consistia a abrandar el nou tió amb les brases del darrer tió de Foc Vell. En certs indrets, fins i tot s'apagava prèviament. La tradició del tió, malgrat la seva banalització actual (caguem tions un munt de dies i a qualsevol lloc) no es pot pas dir que sigui un element limitat territorialment a Catalunya ni a les terres de parla catalana .Ben al contrari, hi ha notícies de ritus semblants -conservats o perduts- en altres pobles hispànics (a Aragó, el país Basc -l'Olentzero - , a Galicia , a Andalusia – el tronco de Nochebuena – a Extremadura ), arreu d'Europa (a la Provença - Loucachofio - , a la Bretanya , a França – le Tréfoir – a la gran Bretanya a Alemanya – der Chiristbrand – i en d'altres països ) i fins i tot en cultures de l'Àfrica negra,... Pàgina 10 de 22


Arreu, doncs, en el tió de Nadal resideix un esperit benigne, d'un geni afavoridor. Antigament i en algunes cases encara ara, de Nadal a Reis, el tió cremava lentament a la llar de foc; després, mig carbonitzat, era conservat a les golfes, a l'estable o al celler fins el Nadal vinent, que seria posat novament el foc per abrandar el tió de l'altre Any Nou. Mentrestant, actuava d'amulet protector de la casa, dels camps i del bestiar, contra calamitats i maleficis, contra les bruixes i els poders diabòlics: la seves cendres eren escampades pels sembrats; se'n posava sobre els llits, per procurar la fertilitat; es barrejaven amb els remeis casolans ; i en tempestes o epidèmies el tió es tornava a posar al foc, per preservar la casa de qualsevol mal. Tradicionalment, el tió ha de ser de roure -arbre sagrat -o bé d'alzina:per això es preservador de llamp . El tió es caga el dia 24 de desembre. Cal tenir-ne cura: donar-li moltes coses per menjar, com per exemple mandarines, pa, clofolles de fruits secs... restes de menges com peles de fruita, etc... Llavors quan arriba l'hora el nens el bastonegen tot cantant esperant-ne que ragi regals i llaminadures del seu gros ventrell.

QUÉ HEM DE FER AMB EL TIÓ?  Tapar-lo que no passi fred, alimentar-lo i donar-li de beure.  Parlar-li, fer-li manyacs,..  També se l’ha de deixar tranquil, a estonetes.  Escalfeu els bastons abans de cantar-li, mentre practiqueu la canço: Caga tió, Tió de Nadal,...  Quan cagui una tifa i carbó.... doneu-li les gràcies per tot i... FINS l’ANY QUE VE!!! Pàgina 11 de 22


SANT ESTEVE Sant Esteve és una festivitat considerada una mica com la continuació de la festa de Nadal. Els antics romans festejaven el 25 de desembre el sol Invicte, i el cristianisme va apropiar-se aquesta festa solar dedicantla a la celebració del naixement de Jesús. L'endemà de Nadal és Sant Esteve i a Catalunya és dia festiu perquè no es pot acabar el Nadal així de sobte!! Què en fariem de tot el menjar que ha sobrat? El dinar de Sant Esteve (un autèntic dinar de reciclatge) ja no té aquell compromís familiar estricte, com tenia l'àpat de Nadal. Peró hi enllaça prou bé. Els canelons de Sant Esteve són el resultat del savi aprofitament de les restes del rostit del dia abans. Sant Esteve, va morir lapidat, va ser el primer màrtir cristià. ALGUNES DITES: Per Nadal i Sant Esteve, cadascú a casa seva. Per san esteve, un pas de llebre.

Pàgina 12 de 22


ELS SANTS INNOCENTS El dia dels Sants Innocents se celebra el 28 de desembre i molta gent fa bromes. Aquest dia, es commemora la degollació de nadons, feta pels soldats del rei Herodes, així podia matar també a Jesús, nascut de poc temps. Per això, avui dia els nens poden fer bromes sense que l'altra gent no s'enfadi. Els nens enganxen papers de diari o revistes en forma de silueta: la llufa, que si algú enganxa una llufa a una persona, l'altra gent que passa pel carrer riu, i el noi/a que porta la llufa no té dret a enfadar-se. Aquest dia començava una festa que durava molts dies, fins a carnaval. Aquesta festa l'anomenaven la Festa dels Bojos. A part d'aquests dies de festa, la resta de dies de l'any deien que la terra estava adormida, la gent es quedava a casa, no es divertia... i durant aquestes festes la gent es divertia, passava bones estones, feien passar el fred... A la ràdio i a la tele aprofiten aquest dia per fer bromes a la gent, donant noticies falses. Pàgina 13 de 22


CANVI D’ANY L'HOME DELS NASSOS Es un home que té tants nassos com dies de l'any. Nomes surt l'últim dia de l’any per celebrar-ho. Els nens petits sempre s'imaginen que l'home dels nassos és un personatge amb la cara atapeïda de nassos. Els infants surten al carrer per veure l'home dels nassos. En alguns pobles es fa una cercavila en el que desfila l'home dels nassos. L'home dels nassos té una presencia molt curta entre nosaltres. Aquesta tradició que gairebé s'ha perdut, consistia que l'últim dia de l'any pel carrer passejava amb tants nassos com dies que falten per acabar l'any. Els nens buscaven mig espantats l'home del nassos, sense adonar-se que aquest dia, tots som l'home dels nassos ja que només queda un dia per acabar l'any.

Pàgina 14 de 22


SANT SILVESTRE I LES BRUIXES L'última nit de l'any és la nit de las bruixes. Les bruixes acostumen a celebrar el seu gran Sàbat, l'assemblea de les bruixes on acorden tot el mal que faran. És com la seva festa major i el 31 de Desembre és San Silvestre, venerat com el protector de les bruixes.

Dites: -Per Sant Silvestre salten bruixes per la finestra. -Per Sant Silvestre, totes les bruixes van de destre. -Sant Silvestre el darrer vespre.

Hi ha gent que posa espelmes a les portes i finestres aquesta nit, per tal de foragitar els mals esperits.

Pàgina 15 de 22


CAP D'ANY Al punt de mitja nit sonen les 12 campanades, moment en que es menja el raïm de la sort i les persones grans brinden amb cava. Això del raïm és un costum que té només uns 100 anys i diuen que es va iniciar quan els viticultors es van trobar amb una collita tan gran que no sabien que fer-ne del raïm. Així dons, van proposar que es mengés un gra amb cada campanada, per tal d'obtenir bona sort per el nou any. A la muntanya els nens anaven a recollir el redort* de ninou (any nou) a casa dels padrins.

Ninou, ninou, la cua del bou. Any nou, vida nova.

*Redort: pastís típic de la Vall d'Aran.

Pàgina 16 de 22


ELS REIS MAGS La diada de Reis sembla que s'inicia a mitjans del segle XIX i no era pas com ara. Aquesta festa vol recordar l'adoració que uns mags astrònoms o savis, van fer a Jesús i que en homenatge li van oferir presents (diuen que or, encens i mirra). Aquest mags van arribar a Betlem seguim les observacions d'un cometa. Abans, els nens, cap a la vesprada del 5 de gener sortien pels carrers xiulant o bé portant fanalets encesos per cridar els Reis (com si fos una cercavila) per cridar l'atenció i que no passessin de llarg del seu poble. Ja de nit, posaven les sabates al balcó o a la finestra i també aigua pels camells i neules i vi bo pels Reis; els regals que deixaven solien ser coses útils i necessàries: roba nova, guants, mitjons, llibres... i potser una senzilla joguina. Ara les riques i vistoses cavalcades han substituït a les cercaviles infantils i els regals que deixen els Reis són productes bastant més sofisticats i que sovint no necessitem.

Pàgina 17 de 22


COSES QUE NO HEM D’OBLIDAR TOT ESPERANT A SES MAJESTATS. Si podeu, anar a la Cavalcada. 2. Enllustrar bé les sabates i posar-les al balcó. 3. Sopar aviat i anar a dormir ràpid. 4. Posar aigua i pa pels camells i cavalls. 5. Deixar beguda -si pot ser cava, millor- i torrons i neules per a Ses Majestats. Penseu que van cansats, aquesta nit i han de fer molta feina en molt poca estona. 6. No us aixequeu del llit per més que sentiu sorolls; i no us lleveu l’endemà al matí fins que els vostres pares us avisin. Podria ser que us els trobéssiu al menjador, fent el ressopó i.... 1.

Pàgina 18 de 22


ÀPATS DE NADAL Hi han molts àpats diferents per menjar a les festes de Nadal: sopa de galets, gall o ànec amb prunes i pinyons i capó...

I les postres de sempre: neules i torrons, tot acompanyat de cava. Hi han molts tipus de torrons: de xocolata negra, blanca, d'ametlla, de caramel,... La neula és un full prim i dolç de pasta d'hòstia: nebula és a dir, boira, actualment enrotllada en forma de canonet. Aquests dies, s'aprofita per reunir-se tota la família i els nens es diverteixen jugant i cantant. També es canten nadales i es reciten poemes especialment la dècima, que els infants aprenen a casa o a l'escola. També es menja per aquest dies el tortell de reis. El tortell és un pastís típic de la cuina catalana en forma d'anella o cèrcol, fet de Pàgina 19 de 22


pasta de brioix, pasta fullada o d'alguna altra mena i farcit de diversos ingredients. I el tortell de Reis, el tortell de reis, anomenat també coca de reis, galeta de reis o roscó de reis, és típic, com les tradicions al seu voltant, dels Països Catalans i d'Occitània. El massapà és un menjà que també es pot menjar per aquest dies. És una pasta en parts iguals d'ametlla i sucre rebaixat amb ous , que es fa generalment cuita al forn. El massapà és un dolç molt comú en Nadal, encara que es menja en moltes altres ocasions (com ara a la Mocaorà ). També se solen menjar mantecades o polvorons.

Ah!! I no ens podem oblidar del

CAVA!!!

(que som del Penedès!!)

Pàgina 20 de 22


NADAL A LA XARXA Nadales Manualitats Any nou (cançó) El tío El pesebre Reis mags VS Pare Noel Nadal a Catalunya Nadal Els Reis Mags Festes tradicionals

http://usuarios.lycos.es/nadalescatalanes/ http://www.jouscout.com/taller16.htm http://www.reismags.cat/ http://ca.wikipedia.org/wiki/Nadal#El_Nadal_a_Catalunya http://blocs.xtec.cat/sakamte/files/2008/11/nadal.pdf http://www.antaviana.com/reis/ http://elbouilamula.blogspot.com/ http://www.etnocat.org/festa/nadal/tio/tio.html http://www.youtube.com/watch?v=ZGHHk0B4BD http://www.sortirambnens. emid=108/

CANÇONER DE NADAL         

Sant Josep i la Mare de Déu. Les dotze van tocar. El rabadà. La pastora Caterina. Les bèsties del naixement. L'àngel i els pastors. El Noi de la Mare. Fum,fum,fum. Els tres reis

BLIOGRAFIA I DOCUMENTACIÓ • •

Fonts d’Internet Fonts Bibliogràfiques

Nota: aquest llibre l’hem confeccionat entre tots/es els company@s de la classe dins del Projecte Nadal.

Pàgina 21 de 22


COSES NOSTRES DE NADAL • • • •

Projecte Nadal L’amic (in)visible Nadal al MolaNews Nadal a La Mola

Pàgina 22 de 22

El nostre llibre de Nadal  
El nostre llibre de Nadal  

Recull de tradicions de Nadal

Advertisement