Yippie 2009 Nr6

Page 1

Nr 6 -2009

Känsla de! för mo 4 sidor

Guiden till Härnösand

September

.nu

Martin was he

Ring ! Tjejjouren

tel 220 99

Du får den!

TV-serier Baktips Vimmel Hell Cell

+ SAND HÄRNÖSAND som Allt HÄNDER


Vi trycker allt utom pengar Hemströms är ditt tryckeri i Härnösand. Vi klarar alla uppdrag och ger dig trycksaker av högsta kvalitet. Kom med en tryckfärdig fil eller bara ett manus – vi fixar resten! Vi startade vår verksamhet i Härnösand 1942. Då var vi framför allt ett boktryckeri. Sedan dess har vi utvecklat verksamheten och kan trycka allt från fina fyrfärgstryck till enkla digitala trycksaker i liten upplaga. Det är förresten vi som har fått förtroendet att trycka Yippie. Vi är rätt nöjda själva med resultatet. Vad tycker du?

Tryck • Kopiering • Digitaltryck Tullportsgatan 13 0611-51 17 10 info@hemstroms-tryckeri.se


15-16 Fika med Mirjam Tre välgörande recept

Omslagsbilden.

Ylva Ritzén och Adam Lockner är fotograferade av Annika Östman.

AB3 6 2 4 2

ärnösand llbaka i H dans. ti r ä rg e ed Norr in Forsb n AB3 m fen Mart Koreogra pp föreställninge ru och sätte

40-41 Kalendariet

Nina Ramsby och Ludvig Berge Trio i Härnösand den 26 september. Läs om allt annat som händer i vårt fylliga kalendarium.

Innehåll ❋ Nr 6 2009 6 12 18 32 34 36

Plock Märkesjeans och överklockning Broöppning Succé för nya festivalen Höstmodet Kolla färgerna och trenderna Hell Cell Fick virtuellt skivkontrakt Tjejjouren Ideella hjältar på Kåken Vimmel Vi var där. Var du? YIPPIE HÄRNÖSAND

3


Det händer grejor ! GES UT AV

En av de roligaste sakerna jag var med om den här sommaren var Broöppning. Jag gick omkring inne på festivalområdet och kände mig glad. Musikföreningen Härnta lyckades verkligen hitta rätt – med artisterna, med upplägget, med stämningen.

Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 E-post: info@yippie.nu

ANSVARIG UTGIVARE/ REDAKTÖR

Jag fick säga till mig själv flera gånger att ”det här händer just nu – i min

Lars Kågström lars@yippie.nu

stad”. Jag menar, vi är ju inte direkt bortskämda med arrangemang som

PROJEKTLEDARE/ ANNONSBOKNING

riktar sig till ungdomar med ett stort musikintresse. Men Härnta har lovat komma tillbaka nästa sommar och kanske också vid andra tillfällen. Yippie!

Susanne Boström susanne@yippie.nu 0611–51 13 20

nas en utbredd uppfattning i alla småstäder om att det aldrig händer nå-

Nils-Erik Jonsson nicke@yippie.nu 0611–723 45

gonting. Men det är faktiskt inte sant! Kolla bara in vårt kalendarium på

Kenneth Zetterlund

Tillbaka är också en massa andra saker efter sommaren. Det brukar fin-

sid 40-41. Eller på www.yippie.nu (där finns alla arrangemang, även de som inte ryms i tidningen). Vad sägs om Öbacka Jazz & Bluesfestival den 23-26 september, en massa annan musik och flera teaterföreställningar? Och så har Norrdans fler föreställningar än någonsin i Härnösand den här hösten. I det här numret kan du förresten läsa om koreografen Martin Forsberg, som är tillbaka i Härnösand för att jobba med dansarna på Norrdans. Han säger en väldigt bra sak om småstäder. Så här: ”Har du en bra idé kan det vara mycket enklare att förverkliga den här. Kontaktnätet är tajtare och det är ibland en fördel med mindre konkurrens.” Och så avslutar han med: ”Ta för er!”

z@alltid.net 0611–51 13 20 PRODUKTIONSLEDARE

Michael Carnbro mic@alltid.net 0611–51 13 20 REDIGERING

Anneli Egland anneli@alltid.net VD Kenneth Zetterlund z@alltid.net UTDELNING

15 000 ex Total hushållstäckning Härnösands kommun TRYCK

Det är bara att hålla med.

Hemströms Tryckeri 0611–51 17 10 MEDARBETARE I DETTA NUMMER

Lars Kågström REDAKTÖR

PS Nästa nummer kommer i oktober. Har du något att tipsa oss om så maila till info@yippie.nu

4

YIPPIE HÄRNÖSAND

Emma Nordin Larsson, Linda Saltin, Annika Östman, Hanna Persson, Rune Hemström, Felix Zetterlund, Joakim Bengtsson, Sara Antonsson www.yippie.nu


Föreläsning om benskörhet I samarbete med läns-HSO inbjuder vi er till denna föreläsning

Kom, lyssna och ställ frågor till ortoped Ola Wessmark från Reumatikerförbundets centrala råd när han föreläser om benskörhet

Onsdag 7 oktober kl 19.00 SIGMA Gånsviksvägen 2 f d Sjöbefälsskolan

HSO i Västernorrland

Använd vår värdekupong på baksidan. Beslag 0:vid köp av kök!

k ö k t Nyt

Fri entré

Reumatikerdistriktet

: 0 0 5 . t r a l k från 12 & t ra monte

er)

m r tillkom

(Vitvaro

Markiser • Förråd • Stugor

Skeppsbron 35, 871 30 Härnösand • 070–203 44 12 • 070–597 56 87

YIPPIE HÄRNÖSAND

5


PLOCK Smått och gott om livet i Härnösand. Har du tips och idéer om vad vi ska skriva här, maila till info@yippie.nu

DRÖMGÄSTERNA

1

2

Vilka skulle du vilja bjuda på middag? Centrumutvecklaren lina dahlbom fick välja sina sex drömgäster. Middagen skulle äga rum en sensommarkväll vid havet med pianomusik av jan johansson i bakgrunden. Det bjuds på nygrillad abborre och räkor, halloumi och annat plock från grillen. Mot slutet slinker nog en och annan marshmallow ner. 1 lily allen känns spännande, lite inkorrekt och framförallt full av åsikter. Jag älskar hennes låt tillägnad George W. Bush, så den kommer hon att få framföra vid middagen.

3

2 För dynamikens skull bör väl george W. bush finnas med. Jag vill gärna nyansera bilden av honom, om det går....? 3 Min döde far vill jag ha med, om önskningarna sträcker sig bortom alla gränser. 4

4 Jag gillar personligheten Phoebe buffay (lisa kudrow) i Vänner. Kunde den karaktären förgylla kvällen så vore jag glad. 5 Jag kan ha lite svårt att hålla konversationen igång så jag bjuder nog in fredrik skavlan. Dels för att han verkar sympatisk och dels för att jag älskar det norska språket: så enkelt och rakt!

5

6

6 sean connery skulle nog finna en like i min far och han är en man genom flera generationer. Jag gillar honom! Jag borde väl också vara korrekt och ha med min make som gäst, men vi tillbringar en hel del tid tillsammans och jag ser honom inte som en gäst. Han är nog med ändå.

6

YIPPIE HÄRNÖSAND


foto

Linda Saltin

ÄNTLIGEN SUSHI I HÄRNÖSAND! Vi är många som väntat – och nu är den här – sushirestaurangen i Härnösand, i samma lokaler som Wirströms café på Nybrogatan 1. Det är bangin dezayei som driver restaurangen och han erbjuder även sina kunder sushi för avhämtning. Bangin har öppet 11-21 på vardagar och 11-17 på lördagar: – Jag är optimistisk inför framtiden och planerar att utöka verksamheten, säger Bangin.

LIZETTE WEDIN

foto

Emma Nordin Larsson

lizette Wedin är 16 år och går första året på estetiska programmet här i Härnösand. På sig idag har hon en vit kofta från Gina Tricot och under den ett rosa linne. Byxorna är Lee-jeans och skorna är inhandlade på Wedins. Håret är vackert lockigt och ljust, något som inspirerar till frisörbesök, snarast!

RUNES RUTOR av Rune Hemström

YIPPIE HÄRNÖSAND

7


PLOCK

Hur är läget!

Sommarens hös jdare! Yippie listar sommaren hetaste händelser.

1. Broöppning

Ny festival, bra artister, fantastisk stämning och slutsålt. Det kan bara sammanfattas med ett ord – SUCCÉ. Musikföreningen Härnta är sommarens vinnare. Välkomna tillbaka nästa år!

3. Allsång på Murberget

2. Stadsfesten

Måndag – Lotta Engberg, tisdag – Anders Lundin, torsdag – Lasse T på Murberget. Allsång är helt klart ett vinnande koncept och i år drog Lasse och hans gästartister mer folk än någonsin.

Trots otur med vädret har paret Mikael Tallbacka/ Markus Palmqvist än en gång visat att Stadsfesten är Härnösands folkfest nummer ett. Starkt jobbat!

4. Krantz Challenge

Idésprutan Lars-Åke Krantz tröttnade på halvtråkiga bilträffar och hittade på en egen tävling där bilarna, i tidens anda, röstas ut en efter en tills bara segraren är kvar.

5. Technichus

En klassiker och ett suveränt alternativ när vädret inte är på sitt soligaste humör. Hade nästan 9 000 besökare i sommar, en ökning med 37 procent. Respekt!

MÄRKESKLÄDER, SECOND HAND OCH EGET SKRÄDDERI daniel Myrén, systrarna elina och emma nordin larsson samt hanne zetterlund har tillsammans öppnat butiken farbror alice på Köpmangatan 9 (före detta Amnestyboden). Utbudet i butiken är brett – märkeskläder, second hand-plagg och även möbler finns till försäljning: – Vi säljer svenska märken, Cheap Monday bland annat och kläder från vårt eget skrädderi, Farbror Alice Skrädderi. Och jag tycker att det är extra kul att vi säljer mitt personliga favoritmärke De Palma, säger Elina Nordin Larsson, butikschef.

Hej Jon Sandström, som nyligen vann VM i överklockning vid IT Olympics i kinesiska Beijing. Hur känns det? – Det var riktigt kul, speciellt som jag var med och vann en liknande tävling förra året. IT Olympics. Vad är det? – Det är en tävling som arrangeras av MSI, ett företag som tillverkar datorkomponenter. Det var meningen att tävlingen skulle gå i Beijings olympiastadion, Fågelboet, men de hann inte få tillstånd så det blev på ett hotell i stället. Men Europatävlingen gick på Olympiastadion i München. Vad är överklockning? – Det handlar om att trimma datorer att jobba så snabbt som möjligt. Genom att kyla med flytande kväve och öka spänningen kan man få processorn att jobba snabbare. Ungefär som att trimma en moppe? – Ja, precis. Varför är du så bra på det här? – Jag har alltid haft ett stort intresse och började skruva i datorer redan i lågstadiet. Vad vann du? – Jag tävlade tillsammans med Henry de Kruijf från Borås och vi vann 3 000 dollar och lite prylar. Och så äran förstås. Så nu är ni kungar i branschen? – Nja, men det finns communities för folk som håller på med sådant här och det är klart att det är lite status att ha vunnit den här tävlingen.

Rättelse HYRFILM PÅ BIBBLAN I sommarnumret av Yippie tipsade vi om var du kan hyra film. Men vi glömde ett ställe. sambiblioteket hyr sedan länge ut film. På bibblan kan du också hyra TV-spel för Wii, Xbox och Playstation. 8

YIPPIE HÄRNÖSAND


Vi har koll på läget! I tider där finanskriser och lågkonjuktur tar stor del av utrymmet är det naturligt att känna viss osäkerhet när man ska sälja eller köpa sin villa eller lägenhet. Då ska du vända dig till någon som verkligen har koll på läget och kan hjälpa dig hela vägen. BOSTADSINFO: SMS:A 65411 TILL 71122

BOSTADSINFO: SMS:A 63143 TILL 71122

BOSTADSINFO: SMS:A 64944 TILL 71122

GÅDEÅVÄGEN 8 1 RUM OCH KOKVRÅ, 39 KVM 1:a med sovalkov och kokvrå på bottenplan, 39 kvm och en stor balkong. Rep.fond 17 108 kr! Månadsavgift: 2 225 kr. Pris: 55 000 kr eller bud.

GÅDEÅVÄGEN 10, 2 ROK, 57 KVM Två rum och kök på tredje våningen. Gavellägenhet m balkong och fin utsikt. Rep.fond: 19 260 kr! Månads-avgift: 2 897 kr. Pris: 90 000 kr eller bud.

BOSTADSINFO: SMS:A 66695 TILL 71122

BOSTADSINFO: SMS:A 66799 TILL 71122

BOSTADSINFO: SMS:A 66988 TILL 71122

VÄSTRA RINGVÄGEN 116 2 R O K, 64 KVM 64 kvm fördelat på 2 rum och ett rymligt kök. Markplan och en altan på 12 kvm. Månadsavgift: 2 646 kr inkl hushållsel. Pris: 75 000 kr eller bud.

THEODOR HELLMANSVÄG 66 3 R O K, 78,5 KVM Trevlig gavellägenhet med 3 rum och kök, 78,5 kvm. Låg månadsavgift: 3 048 kr + el ca 260 kr (fn). Bottenvåning. Pris: 150 000 kr eller bud.

STORGATAN 3 B AFFÄRSLOKAL, 42,5 KVM Lagom affärslokal för mindre rörelse. Ägaren behöver större lokaler. 42,5 kvm och endast 2.371:-/mån, 2 rum & lunchrum. Pris: 45 000 kr eller bud.

GAMLA KARLEBYVÄGEN 17 E 3 R O K, 70,5 KVM Lägenheten är på 3 rok, ca 70,5 kvm och på vån 1. 2 toaletter. Mån.avgift: 3 674 kr Pris: 115 000 kr eller bud.

aledig Mamm

Ami

Ulf

Anna

aledig Mamm

Marie

Caroline

LÄS MER PÅ WWW.SVENSKFAST.SE • BESÖK OSS PÅ NYBROGATAN 6, HÄRNÖSAND ELLER RING OSS PÅ 0611-232 75

YIPPIE HÄRNÖSAND

9


Företagslotsen Härnösand FU N D ERA R D U P Å ATT STARTA FÖRETAG?

Starta Egetinformation Katarina Byström

Maria Östman

Ett inspirationsseminarium för dig som funderar på att starta företag. Katarina Byström – affärsidé och inspiration

Maria Östman – företagsformer, skatter och ekonomi Urban Norgren – företagande

Urban Norgren

• Inspiration • Kunskap • Erfarenheter • Fika • Frågestund

nheten, PLATS: Utvecklingse Nybrogatan 13 TID: kl 17-21 10/11, 8/12 DAG: Tisdag 6/10, KOSTNADSFRITT 0611–34 80 50 in Info: Margareta Sjöd 1–34 80 34 eller Anmäl dig på tel 061 osand.se foretagslotsen@harn

Företagslotsen Härnösand

Det finns några platser kvar i Härnösands första inkubator!

Har du en affärsidé? Är du beredd att satsa? Härnösands inkubator är en kreativ miljö för idéer och företag i startfasen. Vi arbetar med mentorskap och har en beprövad modell för att utveckla företag och idéer. Kontakta Marie Wiklund 060–17 87 86

Vi bjuder på fika!

företagare ! Anmäl dig idag

f kus HÄRNÖSAND

mässa 23-24 oktober Fokusmässan på Härnö Dans & Konferens syftar till att ge företag i Härnösand möjlighet att visa upp sin verksamhet, skapa nätverk och göra affärer.

Exklusivt för utställare 23/10 Föreläsning av Bert Karlsson ”Öra för musik - Öga för affärer” Bert Karlsson är en person som skapar rubriker, praktiskt taget vad han än säger. Han går hårt fram över invanda tankar och vedertagna ”sanningar” - och hans ”track record” ger all anledning att lyssna..

För mer information och program, besök www.harnosand.se/fokusmassa2009 D e n l o k a l a f ö r e ta g s m ä s s a n i H ä r n ö s a n D

10

YIPPIE HÄRNÖSAND


Mysigt!

Byt din vindruta innan vintern!

Prova vår nya meny!

Vi bryr oss!

En glasmästare som kan allt! Vi erbjuder allt inom inramning, inglasning av balkonger, fönsterpartier, uterum. Vi kan numera också erbjuda snabb service för byte av bilglas.

Du får låna bil av oss medans vi byter din ruta!

STRANDGATAN 10, 871 41 HÄRNÖSAND • Tel 0611-192 12 • www.obackaglas.se

Casual Friday på fredagar! Varmrätt inklusive dryck149:- Välj mellan ett glas vin, öl eller alkholfritt.

Gott!

Vi är kända för att göra god och vällagad mat!

ÖPPET onsdag-lördag 18–23 Boka bord!

SOFFTIDER PÅ G!

0:-

Roligt!

Stämningsfullt och avslappnat. Unna dig en kväll hos oss.

SÖNDAGS ÖPPET 12-15

Bredvid Logen • 0611–164 40

Hos oss hittar du alltid många olika modeller av soffor. Många i lager för omgående leverans.

FLORIDA 09

9.500:-

ränta & avgifter Delbetala på 10 månader och minst 10.000 kr

Grå, brun eller sand

Hämta nya katalogen!

Matta i 10 olika färger 1.950:-

Passa på!

HÄRNÖSAND E4 Norr Tel 0611-232 90. Mån-fre 9.30-18. Lör 10-15. Söndag 12-15

YIPPIE HÄRNÖSAND

11


Reportage text

& foto Hanna Persson

n e ik s u m r a t s la Nic till Härnösand

Ovan: Niclas Janson. Till vänster: Oscar Humlebo, alias Motoboy.

12

YIPPIE HÄRNÖSAND

Den nya festivalen Broöppning i augusti blev en stor succé. Slutsålt, hög stämning och mycket bra musik. En av eldsjälarna bakom arrangemanget är Niclas Janson. Han har ägnat en stor del av sin lediga tid åt festivalen och är helnöjd.


Fakta Niclas Janson Bor: Birkastan, Stockholm Arbetar som: Redaktionschef på MSN Familj: Ja! Favoritlåt i sommar: Deportees – When they come Bästa smultronstället: Lotsstugan

jag träffar niclas några

dagar efter Broöppning. När jag frågar hur bemötandet har varit förstår jag snabbt hur otroligt mycket han brinner för arrangemanget och för Härnösand. – De jag har träffat har varit väldigt positiva, men det viktigaste för mig är att se att folk har roligt! säger Niclas leende. Idén om en ny festival väcktes i Niclas i januari och snart bildades Härnta, en musikförening med gamla Härnösandsbor som organiserade det hela. Vad är det som driver en massa människor att ordna en musikfestival i Härnösand trots att nästan ingen av dem längre bor här?

– Min bild av Härnösand är att man håller ihop, det är som en familj att falla tillbaka på. Det spelar ingen roll att vi har flyttat, det här är hemma! förklarar Niclas. Han berättar hur människor han träffar i Stockholm förundras över denna laganda. – Det har alltid funnits en säker krets av vänner och bekanta till alla evenemang så vi har alltid kunnat känna oss ganska säkra på att våra idéer ska gå igenom.

att det var bland det bästa han varit på i sommar. Förhoppningen är att artisterna har haft så kul att de vill komma tillbaka till Härnösand för ytterligare evenemang. Så vi kan hoppas på en fortsättning nästa år?

– Ja, vår ambition är att Broöppning ska komma tillbaka nästa år igen, och då förhoppningsvis i lite större skala.

Kände ni likadant inför Broöppning?

– Vi var väldigt säkra fram tills det var en vecka kvar och bara 180 biljetter var sålda. Då började vi bli nervösa och bestämde oss för att satsa ännu hårdare för att locka publik. Satsningen lyckades – biljetterna sålde slut och många blev tyvärr till och med utan. Även från artisterna har reaktionerna varit positiva. – Vi ville få dem att känna sig välkomna och jobbade för att skapa en så bra atmosfär som möjligt. Promoe sa

Annika Norlin (ovan) och Jonna Lee (nedan) spelade under den så kallade Nåka Timmen.

YIPPIE HÄRNÖSAND

13


Lägenheter för alla smaker

Varning för hög trivsel

INBJUDAN

Föreläsning Kom och ställ frågor till ”Radiodoktorn” Claes Ehinger som föreläser om fibromyalgi

”Jag bor i en lägenhet i ett litet gårdshus på Östanbäcken och trivs väldigt bra. Det bästa är vår fastighetsvärd som för det mesta finns i närheten. Man lär känna henne, kan fråga om saker och får LENA WIDMARK & HERA snabb hjälp”

Måndag 21 september kl 19.00 Härnösands Teater

• Bredband i alla lägenheter • Trygghetsjour dygnet runt • Servicetjänster

Entré 80 kronor

till oss När du flyttar släpvagn! får du låna vår

• Plusboende • Studentlägenheter • Möblerat korttidsboende

ARRANGÖR

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND Tel 0611-882 00

Härnösands Reumatikerförening

www.harnosandshus.se

Välj bland 100-tals filmer

Vi har Blue Ray

Filmfrossa hos oss!

Vi har allt för Höstmörkret!

TVIVEL

NYHETER

+ tillbehören Färskt lösgodis från 8.90 hg 14

YIPPIE HÄRNÖSAND

Chips 200 g från 25:-/påse

Se vår värdekupong på sista sidan!

Coca Cola 26:-

TOPPLISTAN Skaffa Videotoppenkortet

Vare sig du är en stor filmfantast eller enbart tittar på film lite då och då har du mycket att tjäna på att bli medlem i Videotoppens nöjesklubb. Som medlem får du alltid 10-15 kronor rabatt när du hyr film. Som medlem får du nämligen rabatt på varje film du hyr i någon av våra butiker! För endast 60 kronor om året får du hela 15 kronors rabatt på alla nyheter samt film från vår topplista. Dessutom har du som medlem alltid 10 kronors rabatt på all övrig hyrfilm. Utöver den självklara rabatten har du även möjlighet att få ta del av många fina erbjudanden via e-post och sms.

HÄRNÖN

0611–108 01 BRÄNNAVÄGEN 96


TEXT

Emma Nordin Larsson

Reportage FOTO

Hanna Persson

Mirjam Hemström står gärna vid bakbordet och knådar. Hon bakar både matbröd och sötsaker och en fin sommarkväll bjuder hon på te och tre favoriter i växthuset. Följ med och smaka!

Baka, baka liten kaka… det MÅste Vara en av de sista vackra sommarkvällarna. Klädd monokromt i lila står vår värdinna där på farstukvisten och ler. Mirjam är varm och välkomnande när hon följer oss till växthuset. Där, medan hon dukar upp med nybakt, så klämmer jag på tomater och imponeras av paprikafrukterna som dinglar från rankorna. Mirjam berättar entusiastiskt om all packning inför flytten. Paris står för dörren om två dagar, ett år med franskastudier och barnpassning i en av världens mest romantiska städer. Vi sätter oss ner och låter våra koppar fyllas med te. Mirjam visar två flaskor med svartvinbärsdryck i olika former. Hon berättar att det är presenter som hon nu avnjuter, hon unnar sig allt det goda från skafferi och badrum innan flytten – riktig vardagslyx. Innan hon säger varsågod ursäktar Mirjam sig för sina bakverk. Hon har bakat scones med ägg och mjölk, fast receptet inte innehåller de ingredienserna, och tagit svarta vinbär i stället för blåbär. Mirjam skrattar. Hon berättar att hennes mormor hade en tendens att alltid ursäkta sig för maten hon serverade trots att den alltid var klanderfri, och nu när mormorn är borta har Mirjam tagit över den rollen. Det är bara att instämma, allt smakar fantastiskt. Ett matbröd bakat med morötter bres med marmelad och matiga scones hinner jag äta två utav innan jag ens funderat på vilket pålägg jag vill ha. Men sötast och bäst av allt är nog knäckebröden. Små hjärtformade knäckebröd som verkar vara en av värdinnans favoriter. Mirjam berättar att de är perfekta som tilltugg och att hon gärna fyller små korgar med knäcket och annat gott som presenter. ”Ätbart är alltid uppskattat”. Solen går ner bakom växthuset, faten är tömda och det är dags att säga tack och hej. Mirjam själv går in för att brygga mer tevatten. Snart väntar kvällens nästa tebjudning.

Du hittar Mirjams recept på nästa sida. YIPPIE HÄRNÖSAND

15


Fakta Mirjam Hemström Äldst av 4 syskon, efter henne följer Matteus, Max och Manuel. Favoritkakan är fylld med choklad. Gärna från egna receptet Ragnhilds chokladkaka. Samlar på tekannor, brickor och udda koppar.

Knäckebröd

12 stycken stora runda kakor eller en himla massa små hjärtformade 25 gram jäst 1 msk honung 2 dl yoghurt 4 dl vatten 6 dl rågmjöl 1 msk kummin, hel, rostad och stött 2 tsk salt 6 dl grahamsmjöl 1 dl vetemjöl och 2 dl till utkavling

  Smula jäst i en bunke, rör ut med honung och sedan med yoghurt, vatten och rågmjöl och rör om ordentligt. Täck bunken med plast och ställ i rumstemperatur i minst 6 timmar.   Rosta kummin i en torr het panna. Stöt den i en mortel och blanda med salt och grahamsmjöl och blanda ner i fördegen. Tillsätt lite vetemjöl så att degen blir smidig.   Dela degen i tolv delar och rulla till bullar. Kavla ut bullarna på ett välmjölat bakbord och vänd degen ofta. Kavla gärna med kruskavel på slutet eller nagga varje kaka genom att sticka många hål i kakan med en gaffel. Eller rulla degen till bollar och använd ett pepparkakshjärta för att forma små kakor innan du lägger dom på plåten. Stick även hål i dessa med en gaffel.

  Grädda utan att jäsa först överst i ugnen i 8-10 min, 225 grader.

16

YIPPIE HÄRNÖSAND

Scones (grunddeg) 7,5 dl mjöl 0,5 tsk salt 1,5 tsk bakpulver 0,5 dl råsocker 125 gram kallt smör 1 ekologiskt ägg 2 dl mjölk

Med svarta vinbär

Grunddegen 1 dl extra mjöl skal av två citroner 1,5 dl färska eller frysta bär ägg och råsocker till pensling

  Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop det med den torra blandningen i bunken.   Vispa ägg och mjölk. Blanda vätskan och de torra ingredienserna till en deg. Platta ut degen till en längd, ca 3 cm tjock på mjölat bord.   Skär i trekantiga bitar eller stansa ut ringar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över råsockret.   När du gör bärscones så blandar du ner den extra decilitern mjöl och citronskal i degen. Vik försiktigt in bären i degen utan att mosa. Baka ut enligt grundreceptet.   Gräddas gyllene i mitten av ugnen ca 10 minuter, 250 grader.

Läser mer än gärna Jane Austen och njuter av tebjudningar med sina nära.

Mirjams matiga matbröd 50 gram jäst 5 dl mjölk 250 gram kesella 2,5 msk ljus sirap 1,5 tsk salt 1 dl vetegroddar 2 dl vetekli 4 dl grahamsmjöl 6 dl vetemjöl

  Värm mjölken till 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölken. Rör ner kesellan i den återstående mjölken och värm åter till 37°C.   Tillsätt resten av degspadet (mjölk + kesella) och rör i sirapen och saltet. Rör i vetegroddar, vetekli, grahamsmjöl och vetemjöl och arbeta degen smidig. Tillsätt rårivna morötter för saftigt bröd som även ger en gyllengul färg. Låt jäsa 30 minuter.   Ta upp degen på bakbordet och knåda den ett par minuter. Dela i 24 lika stora bitar, rulla hastigt till bollar och lägg i en långpanna. Jäs under bakduk 30 minuter.   Pensla bullarna med vatten och en skvätt olja, garnera med lite solrosfrön.   Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter, 225 grader. Låt kallna på galler under bakduk.


VI KROSSAR ALLT! FÖR FRÅGOR & BESTÄLLNING RING: Maria 070 – 654 72 70 Åke 070 – 331 51 92 Kontor 0611 – 214 40

Frölén kross ab saltviksvägen 10 871 54 härnösand

www.lansforsakringar.se/fonder

Bredare sortiment och större valfrihet för dig som fondsparar Fondtorget är enkelt och spännande för dig som vill handla med fonder. Hör av dig till oss på 0611 - 253 00, så berättar vi mer.

FR

II

MP

LA

NT AT K

ON

BIOMET 3i™ 3i i samarbete med de främsta tandläkarna & specialisterna på tandimplantat

SU

LT AT IO

N

1

Om du funderar på tänder som sitter fast, ring vår växel gratis dygnet runt och lämna dina kontaktuppgifter

2

Inom 2 veckor blir du sedan uppringd av en tandläkarklinik i din region. Under samtalet bokar ni en tid för din kostnadsfria implantatkonsultation på kliniken

Tel: 020-40 44 99 Tandimplantat

eende äkertt LLeende® Ett sä r e k s Ett

®

Krona på tandimplantat Tandimplantat ersätter tandrot

Naturlig tand Naturlig tandkrona Naturlig rot

Vi är ett av världens ledande implantatföretag. Sedan vår start 1987 har vi stått i främsta ledet vad gäller vetenskap, utveckling och dokumentation. Genom våra lokala representanter ute i landet har vi ett nära samarbete med tandläkare och specialister då vårt mål är att du som patient ska känna en ökad livsglädje.

Psst...Du vet väl att det nya tandvårdsstödet ger dig ett högkostnadsskydd vid större behandlingar? Läs mer på www.forsakringskassan.se

YIPPIE HÄRNÖSAND

17


Mode

Annika Östman Emma Nordin Larsson MoDeLLeR Adam Lockner &Ylva Ritzén foto

StYLING

trender

HÖSTENS

Ylva och Adam vandrar längs gränderna i Östanbäcken. Sommarens grönska blandas med höstens kalla vindar och mörka dagar. I all denna färgprakt blandas de kalla, mörka trenderna med det lite varmare modet.

18

YIPPIE HÄRNÖSAND


Adam: Rutig trench Röda Korset, vinröd scarf privat Ylva: Kofta Oleana, randig filt och linneklänning Yllet Hemslöjden, basker Röda Korset

Adam: Rutig skjorta och chinos Filippa K herr Bernard o Bianca Ylva: Poncho och jeanstights Beatrice Ylva: klänning med brodyr på ärm Blå Porten Antik & Loppis

Adam: Bonjour/rock och silverräv Blå Porten Antik & Loppis YIPPIE HÄRNÖSAND

19


Adam: Manchesterjacka Röda Korset Ylva: Väst och smycken Beatrice Adam: Blårutig tjocktröja Röda Korset, grå chinos Dressmann Ylva: SNÖ-smycken Beatrice, sjalar och blått Oleana-linne Hemslöjden

20

YIPPIE HÄRNÖSAND


Adam: Tshirts och chinos Dressmann, kavaj Röda Korset Ylva: Vitblommig väst och basker Röda Korset, väska Hemslöjden, smycken, bolero och ski pants Beatrice

YIPPIE HÄRNÖSAND

21


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 0 9

Härnösands kommun

Nytt gymnasium med spets Nu har den kommit igång, Härnösands nya spetskompetensutbildning i biomedicin. 20 elever från Västerås i söder till Gällivare i norr har börjat på den nya utbildningen på Härnösands gymnasium.

Ungefär hälften av de 20 eleverna kommer från Härnösand, resten är utifrån. Programmet har 30 platser och till nästa år räknar de ansvariga med att få ännu fler sökande. – Vi lyckades ändå mycket bra med tanke på att tiden för rekrytering var kort. Vi fick veta väldigt sent att vi fick köra programmet, säger studie- och yrkesvägledaren Ulf Jonsson.

Hela spetsklassen med läraren Johanna Björk Jonasson längst till höger.

Desiree Hemström och Karin Saarela är två av eleverna på spetsutbildningen.

SILVER FÖR FETAOST

Rotsjö gård kammade hem ett silver i SM i mathantverk. Birgit Ahlbergs fetaost Feta Greta kom tvåa i klassen oljemarinerade ostar. Rotsjö gård har bara producerat ost i ett år. 22 YIPPIE HÄRNÖSAND

Så många som 101 skolor från hela Sverige ansökte om att få anordna olika spetskompetensutbildningar. Av dem valdes endast tio ut, varav Härnösands gymnasium alltså var en. De 20 antagna eleverna har ett stort intresse för biologi och medicin och har genomgående mycket höga betyg från grundskolan. Förutom det gör de sökande också ett intagningsprov och en intervju. Några av de sökande klarade inte intagningsprovet, trots bra helhetsbetyg. – Vi kommer att hålla ett lite högre tempo och bedömde att några inte var

tillräckligt bra i matte för att klara det, säger Ulf Jonsson. Spetskompetensutbildningen i biomedicin är en variant av naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. – Sista året får eleverna möjlighet att läsa kurser motsvarande 15 högskolepoäng vid Mittuniversitet, säger Ulf Jonsson. För mer info, Ulf Jonsson, studie- och yrkesvägledare, 0611 - 34 84 45, ulf.jonsson@harnosand.se

NY KOMMUNRECEPTION

Nu har ekonomi- och personalkontoret flyttat in i Stadshuset. Där finns numera också kommunreceptionen. Samhällsförvaltningen har sedan tidigare flyttat till Johannesbergshuset och har en egen reception.


S FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

HÄRNÖSAND BÄST I SVERIGE

Många fler studenter på Campus Antalet nya studenter vid Campus Härnösand har ökat kraftigt sedan förra året. Kraftigaste ökningen hittar vi på det beteendevetenskapliga programmet där antalet nya studenter har ökat med 79 procent, från 57 stycken förra hösten till 102 i år.

Även lärarutbildningen har ökat stort, från 98 till 155 nya studenter eller över 50 procent. På de olika fristående kurserna finns över 500 inskrivna studenter. En del av orsaken till ökningen är förmodligen konjunkturläget.

– Men vi har också i nära samarbete med Härnösands kommun gjort en ordentlig och lyckad satsning på Campus Härnösand, säger Conny Björkman, prefekt på institutionen för utbildningsvetenskap. Härnösands kommun satsar totalt 8,7 miljoner kronor under åren 2009-2012 för att stärka Campus Härnösand. Sedan tidigare har ytterligare tre miljoner kronor avsatts. – Att antalet studenter ökar är ett kvitto på att satsningen är riktig. Ett starkt universitet är viktigt både för Härnösands kommun och för den regionala tillväxten, säger kommunalrådet Anders Gäfvert.

Dags för Fokusmässa Den 23-24 oktober är det åter dags för Fokus Härnösand på Härnö Dans & Konferens. Då kan Härnösands företag visa upp sig för allmänheten och varandra, knyta nya kontakter och göra affärer. Den senaste Fokusmässan ägde rum 2005. Sedan dess har många företag efterlyst en ny mässa. – Det känns roligt att kunna tillfredsställa det önskemålet, säger mässgeneralen Marlene Bolstad på Företagslotsen. Mässan är öppen för företag på fredag och för allmänheten på lördag. Nytt för den här gången är att mässdeltagarna kan presentera sina företag under minisemina-

URBAN NY REKTOR

rier på 20 minuter. – Det är ett utmärkt tillfälle för våra företag att marknadsföra sig själva och lära känna andra företagare. Samtidigt får allmänheten se vilka resurser och vilken kompetens som finns i Härnösand, säger Marlene Bolstad. Moderator är Lars T Johansson och på lördagen blir det föredrag med älgfarmaren och fritänkaren Sune Häggmark från Moose Garden. Exklusivt för utställarna kommer också Bert Karlsson att föreläsa efter mässans stängning på fredag. Företag som vill anmäla sig till mässan kan göra det fram till 21 september. För mer info, Marlene Bolstad, 0611 - 34 82 57, marlene.bolstad@harnosand.se

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

Härnösands kommun är, tillsammans med några få andra kommuner, bäst i Sverige på ledsagarservice för synskadade. Synskadades Riksförbund (SRF) har skickat ut en enkät till alla Sveriges kommuner och fått många nedslående svar. Men Härnösand är alltså en av de kommuner som skiljer ut sig. – Här är ledsagarservicen för det första kostnadsfri. Och så har vi rätt till 20 timmar i månaden. Det finns kommuner som bara ger ledsagarservice en timme i veckan, säger Kamal Suleimani, regional ombudsman för SRF i Nedre Norrland och boende i Härnösand. Kamal Suleimani gillar att åka skidor och då behövs många ledsagartimmar. Ytterligare en fördel är att den synskadade får hitta sina egna ledsagare och kan boka dem själv. – Det känns tryggt och bra att vi är duktiga på det här området, säger kommunalrådet Anders Gäfvert.

Urban Wickman heter den nye rektorn för de högskoleförberedande programmen på Härnösands gymnasium. Han kommer närmast från John Bauer-gymnasiet i Sundsvall där han dels varit rektor, dels utvecklingschef för de sex nordligaste John Bauer-gymnasierna. Urban Wickman börjar den 21 september.

Informatör Tina Svingstedt Härnösands kommun tina.svingstedt@harnosand.se YIPPIE HÄRNÖSAND

23


24

YIPPIE HÄRNÖSAND


Reportage TEXT

Lars Kågström

FOTO

Kenneth Zetterlund

Martin tillbaka där det började Martin Forsbergs gymnasietid i Härnösand präglades av en lekfull kreativitet och känslan av att allt var möjligt. Tillsammans med kompisarna i dansgruppen Tarffta fick han utlopp för sina idéer. Nu, tio år senare, är han utbildad koreograf och tillfälligt tillbaka i Härnösand för att sätta upp en föreställning tillsammans med Norrdans. Den 15 oktober är det premiär. när yiPPie besöker norrdans har

Martin Forsberg och dansarna bara övat ihop i tre dagar, men det ser redan (åtminstone för ett otränat öga) bra ut. Martin, i lila, knälånga träningsbyxor, vita tubsockar och en urtvättad Motörhead-t-shirt, gnuggar ett 30 sekunder långt parti med de åtta dansarna. Koncentrationen är total. – Det är väldigt skönt att arbeta med Norrdans dansare. Lite snack och mycket verkstad, säger han. Uppsättningen heter AB3 och är en barnföreställning som kretsar kring talet 3. Musiken av Bach går i tretakt och många av rörelserna upprepas tre gånger. Martin har förberett sig noga i tanken, men har inte så mycket dansat material med sig. – Nej, själva rörelserna skapar vi tillsammans med dansarna. Norrdans betydde mycket för den tonårige Martin bara genom att finnas i Härnösand. – Ja, det var enormt inspirerande att ha dem på så nära håll, som en referens. Han började dansa jazz och balett som 15-åring, men det var året därpå, när Tarffta bildades, som det tog fart på riktigt. Gruppen släppte loss sina idéer, provade allt möjligt och skapade sina egna föreställningar. –Vi var som ett garageband och

hade en otrolig framåtanda.Vi visste egentligen inte hur man gjorde, men ändå kändes det enkelt. Jag lärde mig väldigt mycket, inte minst att hitta tillbaka till min passion. Redan som liten var han fascinerad av att iscensätta saker. – Jag gjorde gigantiska uppsättningar med Playmobil-gubbar, men ”lekte” aldrig med dem i vanlig mening. Efter gymnasiet gjorde han ett litet snedsteg i musikalbranschen, men kom

sedan in på koreografutbildningen i Köpenhamn. 2005 var han färdig och med en blandning av tur, talang och hårt arbete har Martin blivit ett känt namn i branschen. Det här är andra gången han jobbar med Norrdans och hans uppsättningar har spelats på många andra håll i världen. I somras satte han upp en föreställning i Moskva med fyra manliga, professionella dansare och fyra gamla tanter. Föreställningen heter Rabota

YIPPIE HÄRNÖSAND

25


och kommer att spelas i Sverige, bland annat i Kramfors och Örnsköldsvik, våren 2010. – Det är nog det roligaste jag har gjort. Det blev så otroligt fint och fyllt med känslor. Tanterna tyckte att jag var mager och kom med mat till mig. Martin är bokad för flera olika projekt under de närmaste två åren, men i likhet med de flesta andra koreografer behöver han komplettera med andra jobb. Han undervisar en del, men job-

bar också ibland på en bar eller som cykelbud. – Det är rätt skönt ibland som omväxling. Att få lite koll på verkligheten. Den 15 oktober ska AB3 vara färdig och Härnösandsborna har än en gång möjlighet att gå på en urpremiär. –Ta chansen! uppmanar Martin. Om inte annat för att supporta Norrdans. Det är helt fantastiskt att en så pass liten stad har en dansensemble i världsklass. Själv bor han numera i Köpenhamn och betraktar sig som storstadsbo, men kan också se många fördelar med småstaden. – Har du en bra idé kan det vara mycket enklare att förverkliga den här. Kontaktnätet är tajtare och det är ibland en fördel med mindre konkurrens. Hans uppmaning till alla unga i Härnösand är enkel: –Ta för er! Föresten så kommer även Oscar Frisk, före detta Härnösandsbo och medlem i Tarffta, att gästspela på Norrdans under hösten. Han dansar i School for fools den 25 september på Härnösands folkhögskola.

Kristian Refslund från Danmark och Maria Pilar Abaurrera från Spanien.

26

YIPPIE HÄRNÖSAND

Här kan du se Norrdans i höst 24 sePteMber en, Spökberättelser, LJUDLAByrint Murberget kl 18.30 25 sePteMber ds folkhögskola kl 19 School for fools, Härnösan 26 sePteMber en, Spökvandring, LJUDLAByrint Murberget kl 14-16 r 8, 9, 12, 19 och 20 oktobe Gojorna, Fyren kl 18 15 och 16 oktober 0 kl 18 på Technichus, 15/1 , AB3 16/10 spelplats ej klar 19 och 21 noVeMber ammans med Thomas Sunday again/Kvart/Tort (tills Teater Noone Dance), Härnösands 13 + 15-18 deceMber Windows, lite överallt

Fakta Martin Forsberg Ålder: 28 Bor: Köpenhamn Gör när han inte jobbar: Läser romaner (just nu Douglas Coupland som är helt fantastisk), skriver (inte för att publicera utan för att hålla flow och få ur mig saker)


Det finns omkring 200 butiker, caféer & restauranger i Härnösand*

Kolla!

4 sidor erbjudanden!

Höstens aktiviteter du borde ha koll på! 12/9 Korsmässomarknad, salsa och Loppis i stan 26/9 Långlördag 17/10 Dansgala på Härnö Dans & Konferens med försmak på Prisma

Vi jobbar för att utveckla Härnösands butiker och stad. Handelsplats Härnösand är ett samarbete mellan kommunen, butiker och fastighetsägare.

23-24/10 Fokusmässa på Härnö Dans & Konferens 30/10 Öppet 10–18 31/10 Helgöppet 12–15

*Källa: Härnösands kommuns företagsregister

YIPPIE HÄRNÖSAND

27


Lugn Härnösand! Vi tar över Teliabutikens försäljning och service! Vi har dom senaste toppmodellerna!

Hos oss kan du teckna ditt Telia mobilabonnemang • 24 månader • 18 månader • 12 månader • Kontantkort • Mobilt bredband • Företagsabonnemang

Sony Ericsson W-995

398:- 230:-

Nokia 5800 XpressMusic

Kyrkogatan 1 Tel 0611-102 50

364 kvadrat möbler och inredning mitt i stan!

Black is Beautiful 3 bord 1198:-

7290:-

Cool soffa

Skåp 275:-

Välkommen

125:-

13395:-

399:-

650:-

365:395:28

Så långt lagret räcker! YIPPIE HÄRNÖSAND

Västra Kyrkogatan 1 • H Ä R N Ö S A N D • 0611-204 65


X E T GORE

www.teamsportia.se

®

Walkingskor med ovandel i GORETEX för vattentäthet och god andningsförmåga.

t. varm i hös h c o r r o t ig att hålla d ig d a lp jä h er! Låt oss stiska pris a t n a f l il t Just nu HAGLÖFS STURN Q GTX ®

1295:-

2-lagers Gore-Tex jacka med hög vind- och vattentäthet. Damstorlekar.

-TEXfötter ”Torra E R O 3695:G S F Ö : 0 HAGL NDEär 0 20och O” RA U A K C JA 2-lagers Gore-Tex jacka. GT Performance Shell, vind- och vattentät. Finns i herr- och damstorlekar. ORD. PRIS 2995:-

1995:-

Larsa Halvarsson, Team Sportia, allätare inom sport med hockey & skor som specialitet.

GEL stötdämpning i häl och framfot

Duomax pronationsstöd för ökad stabilitet Ord 1195:-

ADIDAS KALAMA GTX LOW

Ord 2795:-

1495:799:VIKING ASPEN TRACK GTX

Vattentät känga med Gore-Tex membran för god andningsförmåga och vattentäthet. Megagrip yttersula för bra grepp och stötdämpning. Seniorstorlekar. Finns endast på Team Sportia. ORD. PRIS 999:-

Adidas Response Walk 799:-

Ord 1095:-

899:-

GORE-TEX SKO UNDER 600:-

2-lager GORE-TEX jacka. Vind-och vattentät med andningsförmåga.

Vattentät multisportsko med Gore-Tex i ovandelen. Air Cushion dämpning och greppsäker gummisula. Herrstorlekar, finns även i dammodell. Finns endast på Team Sportia. ORD. PRIS 999:-

799:-

Asics Gel Target

Haglöfs Inferno Jacket 599:-

med skinnovandel

Finns endast på Team Sportia.

Yttersula som ger bra fäste mot underlaget

Vattentät walkingsko med Gore-Tex membran. Stötdämpande mellansula för extra komfort. Ovandel i skinn. Herrstorlekar, finns även i dammodell. ORD. PRIS 999:-

Asics Gel Arata

MERRELL RIVAL SILVERTON GTX XCR

Ecco Cusco

999:-

HAGLÖFS INFERNO

Mellansula med adiPRENE inlägg för komfort och stötdämpning. Seniorstorlekar

RABATT 2295:-

500:Finns även i damstorlekar

Västra kyrkogatan 1, härnösand, O611-135 31 • ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-158,

ADRESS, ORT • Tel: 000-00 00 00 • Öppet: Mån-fre 00-00 • Lör 00-00

YIPPIE HÄRNÖSAND

29


Eva Solo Orrefors Stelton Marimekko Ittala Höganäs

Fiskare går inte nakna...

Stort sortiment

med kända varumärken från t ex

Koola Anna, Baldino, JofaMa Storlekar från 34-56

Välkommen in! Storgatan 28 • 0611–206 60

och andra kvalitetsmärken!

Kom till oss, vi säljer fritidskläder!

Är du intresserad av att skapa evenemang i centrum?

Härnösandsbor! Handla hemma och det blir bättre... ...och närmare!

Ta kontakt med Lina Dahlbom 0611-34 82 55

FRILUFTSLIV & FISKE 0611–263 85 Storgatan HÄRNÖSAND 0611-209 09

STATIONSGATAN 2 www.fiskebiten.com

PAJUS SST N A PU Å!!

SUPERPRIS UPERPRIS på digitala bilder

0

VI GÖR

1495:-

1795:-

75

DIGITALA BILDER TILL kr/st1/*2 priset BLANKA KORT!

Från små bilder till stora förstoringar

köp på ram vid g! av förstorin * Gäller format 10x och 11x (ej 11x vit ram) vid beställningdfrån dekupong Tag me vär an sid ta fotokiosk, i orderkuvert, via cd och via www.fujicolordigital.se. sis på

Ta med kort, USB eller CD

Petras Fotoatelje Trädgårdsgatan 6 tel 0611-124 80 • www.kalling.com 30

YIPPIE HÄRNÖSAND

Stora Torget • 0611-180 00


HÄRNÖSANDS AUKTORISERADE HÄLSOBUTIK

FÖRKYLD – Kan Jang hjälper Godkänt naturläkemedel, traditionellt använt vid symtom på förkylning. 500 ml. Ord. 239:-

209:-

TRÖTT

– Chi San hjälper Ger snabbt din kropp ny ork och energi, både fysiskt och psykiskt. Effekten kan märkas redan inom en timme. Ord. 198:-

NU HAR VI ÄVEN GANT WOMAN. VÄLKOMMEN IN

168:PRISMAGALLERIAN 0611-153 63

Köpmangatan 2 Härnösand 0611-230 80 YIPPIE HÄRNÖSAND

31


Reportage text

Joakim Bengtsson

foto

Sara Antonsson

Härnösandsbandet Hell Cell lade tidigare i år upp en låt på MySpace. Innan de visste ordet av hade Los Angeles-baserade Poison Tree Records hört av sig och nu går de in i studion för att spela in sitt debutalbum.

HELL CELL Hur länge har ni funnits?

– Sen januari. Det började väl mest på skoj. Några av oss har spelat tillsammans i band förut, vi spelade mer teknisk thrash då. Tre av oss (Pelle, Johan och Jesper) ville jamma lite och spela musik som var lite mer rakt på, så vi började med en låt. Sen träffade vi Per på en fest och frågade om han ville lira gitarr, och sen raggade vi till slut upp Anders på bas. Hur kom ni i kontakt med Poison Tree Records?

–Vi jagade inte skivbolag själva alls. Vi lade upp vår första inspelade låt på vår MySpace och den fick ganska många träffar redan första dagen. På något sätt fick de nys om oss och kon32

YIPPIE HÄRNÖSAND

taktade oss med intresse, så det ramlade liksom lite i knät på oss. De släpper nästan all sin musik digitalt, via iTunes, Napster och eMusic, så det är lätt för dem att hålla utkik på marknader utanför USA. Kan albumet få ben utanför internet?

– Det har absolut hänt att band fått fysiska skivor pressade och släppta i affärer om det går bra för dem.Vi kommer nog att trycka upp ett gäng själva för att kunna promota och sälja vid spelningar längre fram. Hur många låtar siktar ni på för albumet?

– Nio låtar ser det ut som nu, så det blir en fullängdare men utan filler och låtar bara för låtars skull.

Hur går inspelningen?

–Vi har som sagt en låt inspelad uppe på vår MySpace, utöver det har vi nyss börjat.Vi experimenterar mycket med studion just nu, och sen är inte alla låtar helt klara heller.Vi omarrangerar saker hit och dit. Men någon gång innan jul siktar vi på att vara klara. Hur skriver ni er musik?

– Det är olika.Vår första låt började med ett trumkomp. Det är rätt demokratiskt, någon kommer med en bra idé och sen bollar vi lite tills alla har hakat på och skjuter mot samma mål. Nya låtar beror mycket på vad vi gjort tidigare, vi kan tycka att ”nu när vi har den låten och den låten så behöver


vi en sådan här låt för att runda av skivan bra” och sen får det informera riktningen. Texter växer fram från allt möjligt. En låt handlar om fiskmåshat. Influenser?

Den listan är ändlös. Lynyrd Skynyrd är en men det kommer inte fram i musiken. Om man ska nämna något vi låter som så ligger nog Entombed och Viking Skull närmast. Lite Motörhead tycker Anders. Spelar ni live?

Det finns inte så många möjligheter

för sådant här i stan. Först och främst satsar vi på att få alla låtar helt klara och spela in skivan, sen blir det kanske Sundsvall nästa. Där finns lite mer plats för vår typ av musik och band. Ser ni en framtid i bandet?

Vi planerar ju ingen turné eller sådant, det är mest något roligt att göra. Om möjligheten att kunna livnära sig på det skulle dyka upp skulle det så klart vara kul och något vi är intresserade av, men det är inte moroten i snöret som hänger framför oss.

Kolla in Hell Cell på MySpace.com/hellcellsweden

Fakta Hell Cell Hell Cell består av (från vänster på bilden ovan) Anders Falbe (bas), Pelle Sjölander (gitarr), Johan Jansson (sång), Per Falbe (gitarr) och Jesper Bodin (trummor). Poison Tree Records siktar mest på lovande rock- och metalband över hela världen och har tidigare kollaborerat med akter som Nick Oliveri and the Mondo Generator och Fu Manchu.

YIPPIE HÄRNÖSAND

33


Reportage text

& foto Linda Saltin

Tjejjouren Gaia Ta ingen skit! Den uppmaningen riktar Helena Hultin och Filippa Rörsch på tjejjouren Gaia till alla tjejer. Tjejjouren på Kåken finns för att stärka tjejers självkänsla och förebygga kränkningar mot tjejer. – Inga tjejer i dagens Sverige ska behöva bli sexuellt trakasserade, slagna eller mobbade. tjejjouren är en ideell förening

som är partipolitiskt och religiöst obunden. I Sverige finns ett trettiotal Tjejjourer. Tjejjouren har som uppgift att jobba förebyggande och arbetar mycket med tjejkvällar, tjejmässor, tjejsnack och föreläsningar ute i skolorna. – Det är ett skitkul jobb, säger Filippa Rörsch.Vi har en viktig uppgift i samhället och har startat upp ett

Fakta Tjejjouren Gaia Tjejjouren heter Gaia efter en grekisk gudinna som var moder jord. Finns på Kåken, Rosenbäcksallén 18 A Telefontid tisdagar kl 18-21, tel 0611-220 99 harnosandstjejjour@yahoo.se, www.kvinnojouren.com Hjälp Tjejjouren Gaia genom att bli stödmedlem. Det kostar 50 kr per år. Plusgirokonto: 164 692 - 6

34

YIPPIE HÄRNÖSAND

nätverk där polis, skola och socialförvaltning ingår. – Om tjejjouren gör sitt jobb ska inte Kvinnojouren behöva finnas i framtiden, säger Helena Hultin.Vi har tystnadsplikt men ingen anmälningsplikt. Det är bra och tryggt för tjejerna att veta det. Inget görs över huvudet på dem. – Det innebär en kränkning att bli slagen, säger Filippa. Jag försöker att prata med tjejen som blivit utsatt för våld och ställa viktiga frågor som ”Vad vill du? Hur vill du leva? Hur vill du bli behandlad av din partner?”.Vi ser och hör allt för mycket hemskt, det är inte alltid roligt. Filippa var med och startade Tjejjouren Gaia 2001: – Jag gick i en klass med bara tjejer på gymnasiet och våra mentorer jobbade mycket med att lyfta oss.Vi hade många tjejkraftsprojekt i skolan och det var då jag kände att jag ville göra något aktivt och såg en annons i tidningen om att en Tjejjour skulle startas. På den vägen är det.

Tjejjouren har tjejsnack ute på skolorna med tjejer som går i årskurs 6-9. Kärlek, relationer, attityder kompisar och sex är ämnen som diskuteras. Allt som sägs stannar inom gruppen och man namnger aldrig någon person man pratar om. – Det är bra att ha tjejsnack under skoltid för att nå alla tjejer. De som behöver oss mest kanske inte aktivt söker upp oss på tjejkvällarna här på Kåken, berättar Filippa. Två gånger i månaden är det tjejkväll på Kåken. Då är tjejer välkomna för att pyssla, umgås, göra läxor eller bara mysa och dricka en kopp te. För att alla ska kunna känna sig trygga och avslappnade är det endast kvinnlig personal de kvällarna. För tillfället är det åtta stycken som jobbar ideellt med Tjejjouren. – Man gör så mycket man kan och vill. Tråkigt nog har vi fått säga nej till några som efterfrågat tjejsnack eftersom vi inte har tillräckligt med resurser, säger Filippa. –Tjejmässan är populär här i stan, säger Helena. I våras hade vi Heidi Andersson, känd från dokumentären Armbryterskan från Ensamheten, som dragplåster. Och det var väldigt uppskattat bland alla som var med på mässan. – Jobbet är så himla roligt, man vill bara kunna göra mer hela tiden, avslutar Filippa.


Fakta Filippa & Helena Till vänster: Filippa Rörsch 26 år, pojkvän. Arbetar: På Kåken samt ideellt på Tjejjouren. Till höger: Helena Hultin 30 år, sambo och fyra barn. Arbetar: På Tjejjouren samt Östanbäcken Logi.

YIPPIE HÄRNÖSAND

35


vimmel Följ med Yippie på en krogrunda på Bittens, Genny's och Svenssons lördagen 5 september.

Persson Hemström oN Rune

na foto Han ILLUStRAtI

Stefan, Håkan och Markus på Bittens.

Cesar, Kristian och Andrea på Bittens.

Niklas och Elin på Svenssons.

Kajsa på Genny's.

Anders på Bittens. Mickel, Oskar, Linnéa och Jesper på Genny's.

Cecilie, Anni, Jenny och Maria på Svenssons.

Saknar du någon? Fler vimmelbilder finns som vanligt på webben: yippie.nu 36 36

YIPPIE HÄRNÖSAND YIPPIE HÄRNÖSAND


Frågor på stan i Härnösands centrum, fredag 4 september kl. 11.45-12.15 1. Vad gör du om fem minuter? 2. Vad gör du om fem timmar?

Jan Aspenberg på Färgkompaniet

1. Då är det dags att äta lunch här inne i butiken 2. Slutar jag för dagen, middag vankas och på fredagar äter jag grillad kyckling och njuter av en starköl. 3. Jobbar, precis som de flesta dagar. Lite ”same procedure as yesterday and the day before yesterday...” 4. Då har jag uppnått den aktningsvärda pensionärsåldern.

3. Vad gör du om fem månader? 4. Vad gör du om fem år?

Mariana Grandos på Timotej

1. Go’ lunch ska ätas, pannkaka med creme fraiche, lök och kaviar. 2. Förbereder jag för stängning. 3. Då önskar jag mig till ett vamt semesterparadis. 4. Framtiden. Önskar mig ett gott liv, ett gott och bra liv som bara blir bättre och bättre.

text & foto Emma

Nordin Larsson

Fia Magnusson och valpen Agnes på Arken Zoo 1. Då är det lunchavbrott i dagens arbete. 2. Fullt drag i butiken som brukligt på fredagar här i Härnösand. 3. En februarifredag hoppas jag bjuder på en solig skidtur med mina hundar och kanske med barnen. 4. 2014 vill jag stå här i butiken och tycka att allt är lika roligt som nu!

Nedslag Jonas Gardell, Teatern, lördag 5 september

Systrarna Sanna och Linn Hallner var där med Mattis Hansson och Emil Karlsson.

Vinlotteritjejerna Anna-Karin, Annette, Maria, Monica, Birgitta och Jessica var glada och laddade.

foto

Linda Saltin

Gunnar och Britt Billander samt dottern Josefin och hennes sambo Petter Nyberg såg fram emot många skratt.

YIPPIE HÄRNÖSAND YIPPIE HÄRNÖSAND

37 37


Lediga butikslokaler Ta kontakt med Petter Boström telefon 0611-130 10 eller gå in på www.bostromfastigheter.se

www.bostromfastigheter.se

Härnösands skatter

DEL 4

KÄNNEDOMEN

HÖGSLÄTTEN

Högslätten är Härnösands största fritidsgård. Anläggningen används i princip dygnet runt av både aktiva idrottare och motionärer, äldre och yngre, tjejer och killar. Här finns ishall, uterink, curlinghall, bandybana, två fotbollsplaner, friidrottsarena, motionsspår för skidåkning och jogging, tennisbanor, gym och bastu. På området finns även Öbackahallen för andra inomhussporter. Visste du!

ÖKA

FÖRDELAR • Allt på ett ställe • Nära stan • Fräscha omklädningsrum • Gott om p-platser

OM

DITT FÖRETAG (eller din produkt)

• Att det finns planer på att bygga ut Högslätten i flera etapper.

Vi har erfarenheten som krävs för att lyckas! Storgatan 35 Härnösand 0611-51 13 20 38

YIPPIE HÄRNÖSAND


Yippie gillar

3 TV-serier du inte får missa i höst! Joakim Bengtsson

dexter (tV6) Dexter Morgan är följande: en familjeman och en seriemördare; en regelrätt blodanalytiker för Miamipolisen och en herre som nattetid skipar sin egen rättvisa. Konsekvenserna av hans dubbelliv står i centrum. breaking bad (tV8) Kemiläraren Walter Hartwell White, make till gravid fru och far till cp-skadad son, får besked att han har lungcancer. För att säkra sin familjs framtid börjar han driva ett metamfetaminlabb med sin före detta elev Jesse. it’s always sunny in Philadelphia (tV6) Seinfelds onda lillebror på många sätt. Fyra vänner och deras far/låtsasfar/kollega (samma person) skapar med sina vidriga personligheter osannolika konflikter med såväl omvärlden som varandra. Huvudmiljön är deras bar, Paddy’s Pub.

DATA

Emma Nordin Larsson Mad Men (kanal 9 senare i år) Ad men blir mad men. Reklambyråmän som visar oss en polerad yta med kedjerökning på kontoret, sexuella trakasserier och rävspel. Vad som gömmer sig under denna yta får du se om du tittar på. Vänner (kanal 5) Det bästa med serien är personkemin, sex vänner som kompletterar varandra. Första gången jag såg ett avsnitt började jag direkt peka ut vilka i min bekantskapskrets som skulle kunna vara rollerna i serien, och de rollerna har vi alla kvar idag. csi las Vegas (kanal 5) Jag är inte mycket för kriminalserier, men jag är för CSI. Teknisk analys av de mest fantasifulla brott och mord skapar ett sug efter dubbelavsnitt varje gång.

PROFIL & REKLAM

Linda Saltin californication, comedy central Relationskomedi som är rapp, intelligent och rolig! Författaren Hank Moody har fått skrivkramp och dövar sin ångest genom att lägra alla kvinnor som kommer i hans väg – fast han fortfarande är kär i exfrun Karen. Han är ett riktigt svin egentligen, men kommer undan med sin charm. two and a half Men, tV 3 Riktigt rolig komediserie där Charlie Sheen är lysande i huvudrollen. Charlie har en lyxig strandvilla I Malibu där han lever ett lyxigt ungkarlsliv tills hans neurotiska, snåla bror och lata brorson flyttar in och snyltar på Charlie. sex and the city (tV 3, repriser) Klassisk dramakomedi som fortfarande håller om fyra singelkvinnor i New York. Har sett alla avsnitt – men de tål att ses om igen. Carries och Mr Bigs on and off-relation går aldrig ur tiden.

RESTAURANG

Hela marknadslösningar!

Skyltar Bildekor Fönsterdekor Rollup Profilkläder Arbetskläder Dekaler Banderoller Presentreklam

Här borde du haft en annons. 15 000 ex per nummer. Nästa nummer kommer 21/10. Bokningsstopp 8/10. Ring oss så hjälper vi dig med annonsidén 0611–51 13 20

Idé, upplägg, lansering, utvärdering!

Dagens lunch kl 11–13 Smårätter, smörgåsar Boka konferens hos oss! Vi har lokaler för små och stora grupper – upp till 200 personer

Vi får dig att synas! www.panoramareklam.se Storgatan 31 Härnösand 0611–12345 0611-51 32 20 • www.alltid.net

www.hfs.se YIPPIE HÄRNÖSAND

39


OBS! Det här är ett urval av vad som händer i Härnösand. Det fullständiga kalendariet hittar du alltid på www.yippie.nu

Händer i Härnösand aktiviteter

föreläsningar

Motionsbingo Högslätten kl 10-14

26/9 Tibet & Nepal Svenska tibetanska skolföreningen informerar om sin verksamhet. Föreläsning, film och fotoutställning. Sambiblioteket kl 12-15 6/10

musik 16/9 23-26/9

26/9

Erik Söderlind featuring Kjell Öman orgel Metropol kl 20

Jazz & Bluesfestival Onsdag: Örjan Hultén New Quartet. Torsdag: Claes-Erik Noréns All Stars. Fredag: Josefin Lindstrands Band, Kristian Brink Quartet. Lördag: Nina Ramsby med Ludvig Berge trio, HCJO med Ingrid och Christine Jensen, Claes Yngströms Sky High, Nordic Metropol + Härnösands Teater

scen/teater

27/9

Sundsvalls Dixielanders Happy jazz i ordets vidaste bemärkelse. Murberget, kaféet, kl 14-16

30/9

”In front” Hasse Bergfors sextett featuring Dick Oatts Metropol kl 20

7/10

Oscar Schönning Metropol kl 20

12/10

Sven Zetterberg and the Rockarounds Metropol kl 20

14/10

Triometrik + Lena Willemark & Mats Öberg Metropol kl 20

16/10

Arnesen Blues Band Metropol kl 21

40

22/9 Gin & Tonic Ramesh Meyyapan turnerar med sitt prisade gästspel från Spike Theatre i Liverpool. Mim, clowneri och storytelling. Kristinascenen kl 19 24/9

Frank Ådahl & Prisma Gospel Härnö Dans & Konferens kl 19

Resa i bakteriernas värld Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västernorrland berättar om bakterier och vardagsinfektioner. Fullmäktigesalen, Landstingets kansli, kl 18-19.30

YIPPIE HÄRNÖSAND

Fordringsägare av August Strindberg, Denna uppsättning utspelar sig i en siluett från sent 1800-tal, men med tydliga stråk av vår samtid. Teaterns stora scen kl 19-22

Spökberättelser NorrDans dansar i LJUDLAByrinten Murberget

25/9

School for fools Ungdomsföreställning med NorrDans Härnösands folkhögskola kl 19

26/9

Spökvandring Föreställning med NorrDans där du som besökare själv får delta LJUDLAByrinten, Murberget

8, 9, 12, 19 Gojorna & 20/10 Barnföreställning med NorrDans Fyren kl 18 9/10

Tangons vanvett En ny tango mellan himmel och jord. Teaterns stora scen kl 19

10/10

Poesilördag Rolf Aggestam, Bengt Berg, RoseMarie Huuva, Johan Jönson, Solja Krapu och Cletus Nelson Nwadike. Mellanspel blåst av Gösta Johansson. Sambiblioteket kl 13-22

13/10

Ljus.Gullin

foto

29/9 Stickcafé & 20/10 Stick- och slöjdcafé med fika. Sambiblioteket kl 13.30-15.30

Mats Bäcker

Varje söndag

Fordringsägare av August Strindberg 24/9

foto

Med reservation för eventuella fel och ändringar

16 sept – 20 okt

Stig Hammerstedt

Kalendarium

Pjäsen innehåller Lars Gullins musik främst från 1950- talet, men på det sätt som gänget bakom föreställningen tror att Lars Gullins musik skulle låtit i dag. Kristinascenen kl 19 15 & 16/10 AB3 Koreografen Martin Forsberg återLäs mer vänder till Härnösand för att sätta tin om Mar Forsberg upp denna barnföreställning ihop med NorrDans. på sid X Technichus kl 18 20/10 Dansnät Sverige Anderssons dans. Ett nytt verk skapat direkt för en handplockad ensemble. Teaterns stora scen kl 19


Peo Hedin foto

tival Öbacka Jazz & Bluesfes a dr an nd bla d me /9 23-26 Josefin Lindstrand

Frank Ådahl & Prisma Gospel 26/9

dans/nöjen 8/10

Motionsdans på Parkaden Dans till Ola & Jag. Välkommen till Ådalens största dansband! Parkaden kl 18.30-21-30

övrigt Varje torsdag

Classic Car- & MC-träff Kör hit med din klenod eller kom och se andras. Fika eller ät något från vår ”Raggarmeny”. Highway Hotel kl 18-20

utställningar Konsthallen Månadens konstnär i september Staffan Westerlund. Pågår till 30 sep Lena Hjelm Målningar Pågår till 10 okt

Landsarkivet Året 09 1709 härjade Karl XII i Poltava, 1809 förlorade vi vår östra landsända till Ryssland, 1909 utlystes storstrejk i landet - vad händer år 2009? Landsarkivet visar handlingar Pågår till 30 oktober

Murberget LJUDLAByrint I en gigantisk klangskulptur kan du upptäcka ljud i alla dess former. Pågår till 10 jan 2010

Från Sapmí till Murberget I den här utställningen får du se föremål ur museets samiska samling. Pågår till 14 feb 2010 Bollstabor och andra Georg Hedbergs fotografier från Bollsta med omnejd. Han skildrar folkhemmet med demonstrationståg, körer, kalasbyxor, myggjagare och italienska veckor på Konsum. Pågår till 14 mars 2010 Asagudar Möt Bengt Lindströms jättelika asagudar. Pågår till 30 jan 2011

Sambiblioteket Blåbär - minnen, mat, smak En utställning med blåbär som tema Pågår till 30 sep Skogsrummet Naturfotografier av John Kjellberg 6 okt-7 nov

20/9

ofter och sinnesro D i Vårsta trädgård Fyll alla dina fem sinnen med upplevelser. Inspiratör är Hildebard av Bingen. Vårsta Diakonigård kl 19-20.30 24/9 Alla spökens kväll Berättarkväll på Spjutegården med Ulf Palmenfeldt och NorrDans. Servering till självkostnadspris. Murberget, Spjutegården kl 19 26/9 Loppmarknad Parketten kl 11-14 Västanå vattenfall i belysning Musik Västanåfallet kl 20 Bytardag Barnkläder, leksaker, skor, skridskor, skidor m.m. Säbrå församlingsgård kl 10-13 27/9 Loppmarknad Brännaborg kl 12-15 Smaker och upplevelser i Vårsta trädgård Skördefest med workshop, tips och erfarenheter. Fri entré. Vårsta Diakonigård klö 12-16 17/10 Vernissage Pär Andersson och Astrid Theselius visar måleri och grafik Härnösands Konsthall kl 13-15

YIPPIE HÄRNÖSAND

41


Härnösands skatter

KONSTHALLEN Konsthallen är Härnösandsbornas eget vardagsrum. Här visas ständigt aktuella utställningar. I september är det två utställningar med målningar av Lena Hjelm och Staffan Westerlund. Senare i höst kommer Pär Andersson och Astrid Theselius. Då och då visar vi också delar av vår stora stolthet – Qvistska samlingen.

Välkommen till Yippie Susanne!

DEL 5

FÖRDELAR • Mitt i centrum • Alltid aktuella utställningar • Egen shop • Turistbyrå i samma hus TAVLOR NEDAN

Delar ur Qvistska samlingen fr vänster X-et Erixson, Raoul Dufy och Axel Fridell

• À la carte • Dagens • Pizza FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Öppet: Mån-Fre 11–22 Lör-Sön 12–22

Visste du!

• Att Konsthallen var polishus fram till 1973. Dessförinnan har det bland annat varit folkbibliotek och Landsstatshus åt Länsstyrelsen i byggnaden

Matverkstán

Från och med 1 september jobbar Susanne Boström som Projektledare för Yippie. Bokningsstopp nästa nummer 8/10, utgivning 20/10. Annonsbokning tel 0611-51 13 20 susanne@yippie.nu

Storgatan 5 A Bordsbest. 0611–244 28 www.matverkstan.se

Fiskekroken får nytt liv Nu blir det full fart på Fiskekroken igen. Härnösandsföretaget JS Assistans tar över fastigheten och startar ett allaktivitetshus där fysiskt funktionshindrade kan arbeta. – Vi planerar bland annat att erbjuda frukostbuffé, ordna konferenser, ha musikcafé på somrarna och en massa annat. Egentligen finns det inga gränser, säger Jonas Tynér och Stefan Öberg på JS Assistans.

Ulf Olsson (sittande i mitten) ser fram emot att börja jobba på nya Fiskekroken. Jonas Tynér, projektledaren Per Karlsson och Stefan Öberg på JS Assistans välkomnar alla idéer till verksamhet.

42

YIPPIE HÄRNÖSAND

Spiran HÄRNÖSAND Tel 0611-55 58 58 E-post info@jsassistans.se • www.jsassistans.se


Billy Nordin provar det nya folknöjet “rycka strömming” på Skeppsbron. Med lyckat resultat.

Foto: Kenneth Zetterlund


BARA I YIPPIE

VÄRDEKUPONGER HÄRNÖSAND Om inget annat anges gäller kupongerna längst t o m 30 september 2009

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

SIDENSLIPS 0 KRONOR

GRATIS BESLAG

GRATIS

valfri 1,5 lit läsk vid köp av 2 påsar 200 gr chips Brännavägen 96 0611–108 01

vid köp av kostym HÄRNÖN

Värde 300:Storgatan 31 • 0611–153 63

vid köp av nya köksluckor

Skeppsbron 35 • 070–203 44 12

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

på iläggssulor & fotbäddar! Från 299:-

på ryamattor

20% RABATT 20% RABATT 25% RABATT V Kyrkogatan 1 • 0611–135 31

1 matta/kund. Gäller t o m 30/9 Västra Kyrkog 1 0611–204 65 www.inredaosant.se

på valfri vara ur vårt sortiment (lager) Gäller tom 30/9

Skeppsbron 3 • 0611-224 80

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

på hela vår restaurangmeny

på Chinos från Cheap Monday, Uniforms for the Dedicated & Velour

synundersökning

10% RABATT 10% RABATT 5 kronor för Från 400:-

Gäller tom 20/10 Storgatan 5 A Bordsbest. 244 28

Matverkstán

Köpmangatan 9 • 070–303 38 38

vid köp av glasögon från 395:Gäller tom 20/10 0611–550 650 www.specsavers.se

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

Ångermanlandsring 18 k guld

på hela sortimentet

på ram vid köp av förstoring

400 KR RABATT 10% RABATT HALVA PRISET Ord 2400:Nu 2000:Trädgårdsgatan 6 • 0611–12480

(Ej reavaror)

Gäller tom 20/10 Storgatan • 0611–209 09

Petras Fotoatelje Stora Torget • 0611-180 00