__MAIN_TEXT__

Page 1

Guiden till Härnösand

Nr 8 2011 Augusti – September

BI

Djärv tapetserare startar företag!

ODLARE MED STING

37

…åsså Tony

Hildur och Daniela

underbara år på Häggdångers skola

Vi tänker sällan på vad vi har, men alltid på vad vi saknar.

fixar Härnösands framtid!

Eddie börjar tvåan !

Sommarvimmel • Kalendarium

Massor med läsning!


Snart öppnar Härnösands nyaste bageri!

D

SAN

HÄR


Vårdcentralen Johannesberg öppnade i september 2010. Vi erbjuder god primärvård med hög tillgänglighet och kontinuitet. Vårdcentralen är centralt belägen med fri besöksparkering och närhet till busshållplatser.

www.vcjohannesberg.se

Kom och fira ett

år med oss!

t Hl 1u1-1s5 Öpagp1e 0 s ep k Lörd

oss • Kom och träffa ka • Vi bjuder på fi er vi dig och • Om du vill mät ar ditt BMI väger och beräkn

• Välkommen

Förebyggande vård är viktigt! Alla som listar sig hos oss kan beställa tid för ett hälsosamtal som ger anpassade råd efter dina förutsättningar.

Tack alla som listat sig hos oss! Vår strävan är att ge er bästa möjliga vård.

Johannesbergsgatan 1 Härnösand • Tel 0611-50 58 00 Fax 0611-50 58 19 info@vcjohannesberg.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

3


TACK FÖR EN FANTASTISK SOMMAR

2 goda nyheter från Logen - Start den 22 augusti

Dagens lunch på Vägg i Vägg Genuin svensk Husmanskost med rötterna i Västernorrland • Två rätter varje dag • Salladsbord med hembakat bröd • Kaffe & kaka Pris 90:Vid köp av lunchhäfte om 10 luncher bjuder vi på den 11:e

Kvällsrestaurang Vi utökar våra öppettider och vår meny från den 24 augusti. Vägg i Vägg öppnar med helt ny och större meny. Nya öppettider! Mån-lörd från 18

Äntligen kan vi ha öppet hela veckan. Vardagar serverar vi Dagens lunch och restaurangen har kvällsöppet mån–lör! Välkommen!

4

Trädgårdsgatan, Härnösand Bredvid Logen • 0611–164 40

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

FREDAGSMYS ”CASUAL FRI DAYS”

Utvald varmrätt inklusive dryck 159:- Välj mellan ett glas vin, öl eller alkholfritt. Fredagar från 17

Jonatan Norberg

ÖPPET mån-fredag lunch 11–14 kväll från 18 lör 18-24 Boka bord!

Väggivägg www.vaggivagg.com


Garagegrubbel

DETTA HITTAR DU I YIPPIE

D

Sommaren i backspegeln

Foto: Lasse Näsström

Foto: Dino Vulic

Stadsfesten, Broöppning, Dansbandsfestivalen, Härnösandsdagen. Yippie var där med kameran. Var du? I så fall kanske du finns med på bild. Läs mer på sid 50

från insidan

Inte alla har haft förmånen att besöka det vackra residenset på Torget. Följ med Yippie på en rundtur bland gamla spegelbord, andra vackra möbler och designade mattor. Läs mer på sid 39

Foto: Frida Sjögren

Tony är uppe på hojen igen

Residenset

I början av sommaren krockade Tony Sjölander och hans fru Birgitta med en älg på motorcykel. Men det gick bra och nu är han ute och åker igen. Läs mer på sid 36

3

et är intressant hur ordens betydelse förändras. När jag var liten var garage ett rum där man parkerade sin bil. Idag är garage ett rum där man ställer allt möjligt skit – utom just bilen. Garage, och andra typer av förråd, har också en märklig förmåga att alltid vara fullproppade, oavsett storlek. Ju större utrymme, ju mer saker. Sedan en tid tillbaka försöker jag tillämpa regeln ”en sak in – en sak ut”. Den fungerar jättebra, i teorin, men konstigt nog märks ingen som helst skillnad i praktiken. Så garaget blir fullt och till slut blir man tvungen att rensa. Och då börjar den verkliga svårigheten – att prioritera. Vad ska slängas och vad är trots allt bra-att-ha-grejor som man kanske behöver någon gång i en diffus framtid? (Att man då förmodligen inte kommer att hitta dem, om man ens kommer ihåg att man sparat dem, är en annan sak) Nej, det gäller att prioritera rätt. Annars kan det bli som i TV-tablån i början av sommaren när det stod så här: ”Ond aning. Amerikansk dramathriller från 2007. Linda Hanson lever ett välordnat liv tillsammans med sin man Jim och deras döttrar i ett lugnt villaområde. I rollerna: Sandra Bullock, Julian McMahon.” Någon mer än jag som upplever att någon sorts vital information saknas? Att prioriteringen blev lite fel? Det jag egentligen funderar på och vill säga med det här resonemanget är att

PS Nästa nummer kommer ut den 21 september. Har du något att tipsa om så mejla till info@yippie.nu eller ring 0611-51 13 20

saker som är helt onödiga att spara   Datatillbehör De blir omoderna i samma stund som du stänger lådan om dem. Någon som behöver en ask disketter förresten?

  Glassbyttor En stapel med byttor, en trave med lock. Men inte ett enda lock som passar till en enda bytta!

  T-shirts Gamla T-shirts kan visserligen vara bra att ha när man tränar eller jobbar i trädgården. Men behöver du verkligen 50 stycken?

lars kågström YI PPIlars@yippie.nu E H ÄR N Ö SAN D 5


1 tim behandling

NUMBER ONE IN SOCKS SINCE 1939

400:-

Erbjudande: Tåsockar 60:-

Upptäck vad kan göra för Din hud!

Just nu bjuder vi på ett startkit!

Just nu bjuder vi på ett startkit!

Köp en skön, effektiv ansiktsbehandling & du får ett prova på kit med 7 st Exuvianceprodukter som räcker ca 2 veckor. (Värde 199:-)

Ord. pris 80:-

Tag med vid din första Exuviancebehandling Köp enannonsen skön, effektiv ansiktsbehandling och du Namn: med ................................................ 7 st Exuvianceprodukter

REHAB CENTRUM • Södra vägen 5B • 0611-242 20

får ett prova på kit som räcker ca 2 veckor. (Värde 199:-)

Tag..................................................... med denna annons vid Din första Exuviancebehandling. Tel: Gäller 22/8-31/10 2011, endast en gång per person.

REHAB CENTRUM • Södra vägen 5B • 0611-846 96 Namn:........................................................................................... Telefon: ................................................................... Exuviance, den vetenskapligt utvecklade hudvårdsprodukten för både män och kvinnor med verkliga resultat. Prova Exuviance Du också. Välkommen!

Läs till Energiingenjör eller Energitekniker i Härnösand!

år

STI

UGU A 9 2 T R A T N–S TA CHANSE Bli energiexpert! Läs till energiingenjör i Härnösand.

Ring eller maila Jobba som konsult, utvecklare, driftingenjör, Olle Chorell 070 - 650 42 72, med grön energi, Clean Tech olle.chorell@miun.se eller hållbarhetsfrågor.

6

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Gäller t o m 31/10 2011. Endast en gång/person

FOTVÅRD


ERA Norrlands Fastigheter Storgatan 6, Härnösand Telefon 0611 216 77 • 0708 21 77 77 www.norrlandsfastigheter.se

HÄRNÖSAND INFORMERAR

FÖRÄLDRAR

13 - 15 september är det dags igen för aktivitet för elever och lärare i åk 6. Vi tar upp

Välj en mäklare som ger mer, du blir nöjdare då! Vi finns alltid tillgänglig för dig!

Snatterier/skadegörelse i butiker och varuhus

Att använda cykelhjälm

Varför dricker vuxna alkohol?

Ungdomsgården – Kåken

Det egna valet, grupptryck och vägval

Mobbning och Internet

Anlagda bränder

Informationsmöte kommer att hållas i Rådhuset. Inbjudan till föräldrarna skickas via e-brev.

Ta dig tid att bli delaktig. Arr. och aktörer från Lokala BRÅ, Skolan, Socialförvaltningen, Närpolisen Härnösand, Räddningstjänsten, och Handels avd 27.

www.harnosand.se

Flyt(t)REA! ör

eh ALLA båttillb

! 15% RABATT

REAPRISER PÅ ALLT I BUTIKEN! (Gäller ej bränsle)

Kanonpriser Vattenskidor • Åkringar på trädgårds- Våtdräkter • Båtmotorer Cyklar • Bojar m.m. maskiner! ...och mycket mera!

ÖPPET: MÅN-FRE 10-18 LÖRD STÄNGT

Varvsgatan 16 Telefon: 0611-555 700 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

7


]

foto: Kenneth Hellgren

[ INFART

Niklas Rikner, Fredrik Hellgren, August Magnefors, Viktor Östman och Johan Wikström.

TV-pucken nästa! AIK Hockey Härnösand är på frammarsch. Hela fem spelare i 96:ornas lag har kommit med i TV-pucktruppen. – Det var många år sedan det hände. Framgången beror bland annat på att vi kört barmarksträning 10 timmar i veckan. Vid löptestet var fyra av de sex första löparna våra spelare, säger en av lagets stolta tränare Patrik Strömberg. De uttagna är målvakten August Magnefors, backarna Johan Wikström och Viktor Östman samt forwardarna Fredrik Hellgren och Niklas Rikner. – Det känns jätteroligt, det har alltid varit mitt första mål inom hockeyn att komma med i TV-pucken. Nästa mål är att komma in på ett bra hockeygymnasium, säger backen Johan Wikström.

Nytt i Härnösand

Olle & Lena Den här bilden kom till Yippie i ett mejl från Svante Blomqvist. Så här skriver han om den: ”En bild från ett av mina smultronställen någonstans längs Härnöns klippiga kuster. Platsen är magisk, och jag blir alltid lika förundrad när jag ser denna inskription. Vad fick dessa unga tu att i hårda klippan hugga in detta manifest för snart femtio år sedan? Detta är den gåta jag mediterar över när jag besöker platsen. Jag finner inte svaret på min fråga, men jag kanske lämnar platsen med en större förståelse för människans outgrundliga natur. Och jag inser att en gåta fängslar och förundrar som mest så länge som den förblir – en gåta. När gåtan väl avslöjats, har den förlorat sin magi och dramatik.”

2

1

Behändigt 5 september öppnar Stina Samuelsson 1 Den inredningsbutiken Behändigt i lokalen mitt emot Lekia i Prismagallerian. – Jag har alltid varit inredningsintresserad. I butiken kommer det att finnas grejor med fokus på det lantliga, med inslag av modern inredning. De kunder som handlat danska designprylar på nätet kan komma in till mig och köpa varorna i direkt i butiken, säger Stina.

TCB Rekrytering Theres Viklund i Brunne har tidigare jobbat som 2 personalansvarig på Manpower i Sundsvall och har

Race Track Diner and Lodging kan man bo på vandrarhem vid Härnösands 3 Numotorpark. Dessutom är restaurangen nyrenoverad och ett konferensrum har byggts. Det är Elsa Janson och Joutyar Hussein som storsatsar. – Vi kommer att ha anläggningen öppen året runt. I restaurangen blir det husmanskost och även en del temakvällar, säger Elsa.

8

Y I P P I E HÄ RN Ö S A ND

3 Foto Frida Sjögren

nu öppnat ett eget rekryteringsföretag. – Jag vill satsa lokalt här i Härnösand. Eftersom jag inte har stora omkostnader så kan jag hålla priserna på en bra nivå. Detta gör att även mindre företag kan ta hjälp av mig i sin rekryteringsprocess, säger Theres.


PROFILERNA

Multisportare på topp

Emma Kilenstam och Henrik Ericsson ålder 31 respektive 28 år Gör Ambulanssjuksköterska respektive brandman Bor I villa på Sockenvägen Familj Dottern Emilia, 8 år

Dragningen Niklas Andersson,

Foto Frida Sjögren

Samboparet och multisportarna Emma Kilenstam och Henrik Ericsson vann HK Multi Mix i Nordingrå tidigare i augusti. – Det var jättekul att få göra det här tillsammans. Det var vår kämparglädje och lite tur som gjorde att vi vann, säger Emma ödmjukt. I hällande regn sprang de sammanlagt 9,2 kilometer, cyklade 1,6 mil och simmade 450 meter. – Cyklingen var jobbigast. Vädret var ju inte det bästa och stigarna var leriga. Man hade en lermask i ansiktet och grus i ögonen hela tävlingen, fortsätter hon. Både innan och under tävlingen peppar man varandra och även motståndarlagen. Det blir en speciell stämning bland multisportarna. – Det är en rolig grej att göra tillsammans med sin partner, arbetskamrater eller vänner, säger Henrik. Multisport är en publikvänlig sport. Det är lätt för anhöriga och vänner att heja på inne vid växlingsområdena. – Vi har HK Multi 2012 i sikte trots att det för stunden känns avlägset på grund av skavsår, skrubbsår och brännsår, säger Emma.

24 år, Artillerigatan, jobbar på Subway

Lingon eller blåbär?

Kräftor eller surströmming?

Modo eller Timrå?

Blåbär är godare. Jag är en sån som alltid har varit och plockat i skogen.

Surströmming luktar inte så gott.

Jag är inte så insatt i hockey, så jag bryr mig inte.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

9


Foto Frida Sjögren

Kvalitetsmärke för ekoturism till Lotsstugan och ResKlara Konferensanläggningen Lotsstugan och researrangören ResKlara – Upplevelseforum har båda klarat kraven för Naturens Bästa, ett kvalitetsmärke för ekoturism. Bakom märkningen står Svenska Ekoturismföreningen i samarbete med VisitSweden. För att få märkningen krävs dels att man har en bra produkt, dels en strävan och medvetenhet att utveckla en hållbar turism. Hittills har drygt 80 företag i Sverige klarat kraven. – Intresset för ekoturism ökar ständigt, inte minst från utlandet. Nu finns vi med på Naturens Bästas hemsida och då blir det lättare för folk att hitta oss, säger Anna-Lena Lundblad på ResKlara och Lotsstugans Annika Höök.

Runes Ruta

av Rune Hemström

3 frågor TILL…

... Anton Forsberg, ny målvakt i Modo Hockey, men fostrad i AIK Härnösand.

Hur känns det att få chansen i Modo? — Jätteroligt. Det var inte så väntat precis, jag blev överraskad när jag fick frågan. Men det är så klart fantastiskt att få hålla på med det man vill på heltid. Du konkurrerar om platsen med Mikael Tellqvist. Hur mycket tror du att du får spela? — Ingen aning. Det enda jag vet är att jag kommer att få kriga för varenda minut. Tellqvist är jättebra och det är positivt både för laget och för mig att han kom. Jag lär mig saker av honom varje dag. Vilket av de andra nyförvärven har imponerat mest på dig hittills? — Alla har inte kommit än, men annars säger jag Dick Axelsson. Han har otroligt mycket hockey i sig och kan göra nästan vad som helst på egen hand när han är på rätt humör.

Anton Forsberg ålder 18 år Bor Örnsköldsvik, men uppväxt i Härnösand Yrke Hockeyspelare i Modo Hockey

10

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Organisationer, företag & föreningar

• PROGRAM • HÄRNÖSANDS TEATER Tisdag 20/9 • kl 19.30

”Motown soul”

Bohuslän Big Band Nils Landgren/trombone Ida Sand sång/piano

METROPOL Blueskväll

• Havsutsikt • Bra service • Nära stan • Vacker miljö

Jan Gerfast Bluesband Onsdag 28/9 • kl 20.00

Stockholm Jazz Orchestra

Hela året: Konferens • Bed & Breakfast

Villa Fridhem

Lördag 1/10 • kl 20.00 Roger Johansson feat. Georg Riedel and The Fine Together

Sälstens strand, 070-508 72 40

Öbacka Jazz & Blues

www.villafridhem.nu

Köpmang 11 • 070-342 87 45

VÄGBESKRIVNING:

Ca 13 km söder om Härnösand. Sväng vid Mittsverigebanan mot Häggdånger kyrka och följ vägen ca 5 km.

KONTAKT:

0611-711 33 • 070-566 74 63 www.haggbygard.se

www.alltid.net

073-837 70 99 Ramviksby 110 erik@fasadobygg.com www.fasadobygg.com

Nu är potatisen nyupptagen! Här på Häggby Gård kan du köpa ekologisk hemmaproducerad ost, smör, potatis, korvar m.m. Potatis 25 kg i säck/195 kr. ÖPPET: tors & fre 11-17, lör 10-15

Lördag 24/9 • kl 21.00

Klipp ur och spara!

Då hjälper vi dig med: • Murning • Putsning • Betongreparationer • Grunder • Renoveringar • Takbyten • Kakel • Klinkers • Blästring • Vattenskador m.m.

Fullständig konferensutrustning med:

Renovera eller bygga ut?

Konferera i lugn & ro

Bostadsgaranti för studenter i Härnösand! Härnösand är en av få orter som kan garantera alla studenter en bostad. För andra året i rad klarar Härnösandshus den granskning som Sveriges Förenade Studentkårer(SFS) gör. Gå in på vår webb: www.harnosandshus.se

Alla studenter som hyr av Härnösandshus får ett gosigt duntäcke av oss!

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND Tel 0611-882 00

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

11


[ MODE

]

Ringar Tiden närmar sig när det är för kallt att gå utan vantar. Så passa på att pryda fingrarna med en, två och fem ringar. De här ringarna hittar du i olika butiker i Härnösand.

Inspireras av gamla filmer Tove Lind-Landström är Härnösandstjejen som bor och studerar medicin i Trondheim. Hennes stil är retro – nästan allt hon köper är second hand. – Jag handlar där jag kan hitta snygga saker och samtidigt behålla mitt samvete rent.

Ring från Kalling.

Vad eller vem inspirerar dig?

– Gamla filmer, som till exempel Woody Allens, och alla de snygga tjejerna i dem som Mia Farrow och Diane Keaton. Så hur skulle du beskriva din egen stil?

– Retro. Jag gillar gamla grejer. Det är oftast bättre kvalité på dem. Vilket är ditt bästa plagg genom tiderna? Ring från Vera.

– Den bruna mockajackan! Den passar till allt och ger den där sköna bohem-looken. Vilket är ditt bästa stylingknep?

– Klä upp dig till vardags. Klä ned dig till fest.

Alla kläder är second hand eller ärvda. Skorna är köpta i Österrike.

Hanna Persson hanna@yippie.nu

D

et är något som har hänt i sommar. Människor – unga och gamla – har skridit runt land och rike klädda i alldeles för vita kläder. De har skrattat, de har gråtit och de har svettats. Ringar har delats ut och nya namn har uppstått. Folk har helt enkelt gått och gift sig. Själv tror jag inte på bröllop - jag

12

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Ring från Kicks.

»Ringar har delats ut och nya namn har uppstått« skulle med största sannolikhet känna mig lika låst som en hare i en bur i ett äktenskap. ”Du är bara bitter” brukar mina vänner säga. ”Jag är för ung för att vara bitter – jag är cynisk och svårt cool” brukar jag svara. Eller jag hade i alla fall gjort det om jag hade haft lite humor och självdistans. Jag tänker i alla fall som följande: Alla vi

som inte gift oss och bytt ringar, men som ändå gillar när fingrarna glimmar (helt ofrivilligt rim, jag lovar). Vi borde också få en chans att märka oss med lite lyx. Därför har jag helt enkelt stuckit ut på stan och testat det mesta jag lyckats komma över, plåtat det, och nu visar jag fotona för er så att ni vet vart ni ska gå för att hitta dem.


2011

TEMA: KROPP, SJÄL & ANDE Lördag 10/9

TORSDAG 15/9

9.00 Invigning av korsmässomarknaden. Tor Frylmark. 9.00-15.00 Marknadsstånd på Korsmässomarknaden

13.30 Gemenskapsträff i Församlingsgården.

17.00 Kyrkogårdsvandring

på Gamla Kyrkogården. Bertil Lundberg och Isabella Josefsson. Försäljning av Isabellas bok “Kyrkogårdsvandringar”.

Försäljning av rättvisemärkta produkter.

10.00-14.00 Öppet hus

i Församlingsgårdens barn- och ungdomslokaler.

Fredag 16/9

11.00-15.00 CAFé TRÄDGÅrn ÖPPET

Meditiation, soppa och musik i Församlingsgården. Cristina Grönroos och Jarmo Nykyri.

18.00 Meditation med After Work

15:00 Psalm-allsång i Domkyrkan Tor Frylmark, Våga-sjunga-kören och Lars G Fredriksson.

Lördag 17/9

10.00 Konfirmandupptakt

Söndag 11/9

11.00 Högmässa i Domkyrkan

12.30 Sopplunch i Församlingsgården

09.30 Pilgrimsvandring Foto: Ulla Montan

Tor Frylmark, Åsa Sjöberg och Lars G Fredriksson. Våga-sjunga-kören. Cecilia Wikström predikar.

13.30 Cecilia Wikström, Europaparlamentariker FÖreläser

om mänskliga rättigheter i Församlingsgården.

Måndag 12/9

18.30 Bokcafé

Diskussion och fika i Församlingsgården.

TISDAG 13/9

12.00 Röstjympa med Lars G Fredriksson i Församlingsgården. 18.30 Föreläsning för föräldrar

“Babytecken” med Johan Selin och Akar Holmgren i Församlingsgården. Anmälan till Förs.exp. 0611-245 00 senast 9/9.

Onsdag 14/9

8.00 Mässa I DOMKYRKAN

tillsammans med Landsförsamlingar. Ledare Leif Selling: introduktion och andakt. • 9.30 Transport från Domkyrkan till Antjärn. • 10.00 Start i Antjärn vid möbelvaruhuset. • 12.30 Lunch i Säbrå församlingsgård.

15.00 Pilgrimsmässa i domkyrkan

Tor Frylmark. Vandringen avslutas i och med mässan i domkyrkan. Anmälan till pilgrimsvandringen senast 14/9 till Förs.exp 0611-245 00.

20.00 - 23.00 Ungdomscafé

i Församlingsgården. Underhållning, pyssel och fika.

Söndag 18/9

11.00 Högmässa

Tor Frylmark, Cristina Grönroos och Gundega Vilcane. Ceciliakören och Lärkorna. Tårta på kyrkbacken.

17.00 Internationell festkväll

Mat och underhållning i Församlingsgården. Anmälan senast 12/9 till Förs.exp. 0611-245 00.

PROGRAM: www.harnosandsdomkyrka.se eller www.facebook.com/domkyrkan MER INFO: Maria Prytz, informatör. Tel: 0611-245 00 eller 070-230 28 06. E-post: maria.prytz@svenskakyrkan.se

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

13


[ LJUS PÅ…

text Linda Saltin foto Frida Sjögren

]

Gör mig glad Plocka bär

Tittar på TV-serier, filmer, dokumentärer.

Gör mig ledsen Ouppnådda mål

En ledig dag Kör jag ett sim- eller löppass, går ut med hunden och är med kompisar.

Mitt bästa köp Min xylofon

Det händer för lite i Härnösand tycker Daniela Hedvall och Hildur Sahlström Hallman. Därför har de ordnat en framtidsdebatt på Teatern den 6 september där politiker och näringslivsrepresentanter medverkar. Vox Härnösand heter deras nystartade demokratiprojekt. – Vi skapar en slags plattform mellan medborgare, lokala makthavare och politiker, säger Hildur. På kvällen den 6 september kommer två paneldebatter att äga rum på Teaterns stora scen, en inriktad på kommunfrågor och den andra på landstingsfrågor. – Vi tänker fråga kommunens inflyttningsledare hur de jobbar för att locka hit folk, säger Hildur. – Man kan inte ha en stad utan medborgare, fyller Daniela i. Tjejerna vill att kommunikationen mellan politiker och medborgare ska förbättras. All relevant

Mitt sämsta köp En för stor baddräkt. Det känns som att simma med en säck på sig.

Favoritplats Stugan i Solum. Just nu Går jag på NV-programmet på Härnösands gymnasium.

Om ett år Går jag i trean på natur och pluggar ihjäl mig (skratt). Om fem år Är jag en av Sveriges bästa fridykare och har kommit in på en bra utbildning. Innan jag dör Ska jag ta ett världsrekord i fridykning.

Mina tre bästa saker 1. Min Elios-våtdräkt 2. Xylofonen 3. Kalendern Lyssnar på All sorts musik.

Det visste du inte om mig Jag är väldigt rädd för fästingar. De är smittbärare och äckliga.

politik kommer att diskuteras, inte bara inflyttningsfrågor. Bland de medverkande märks förutom Härnösandspolitiker landshövding Bo Källstrand, domprost Tor Frylmark och universitetslektor Yasmine Lindström. – Det känns som att det är ett avstånd mellan politikerna och medborgarna i Härnösand. Det vill vi försöka ändra på, säger Hildur. – Vi vill skapa en framtidstro i stan och målet är att Vox Härnösand ska bli en årligen återkommande dag, säger Daniela.

Det visste du inte om mig Jag tror att alla vet det mesta om mig. Gör mig glad När allt går som jag vill och har planerat Gör mig ledsen Dåliga betyg Lyssnar på Musik. Tittar på Mycket olika TV-serier. En ledig dag Är jag ute, helst vid havet. Favoritplats Klipporna vid Sälsten.

Mina tre bästa saker 1. Min hund 2. Datorn 3. Mobilen Just nu Går jag Naturprogrammet på Härnösands gymnasium. Om ett år Går jag fortfarande på gymnasiet och planerar inför Vox Härnösand 2012. Om fem år Har jag förhoppningsvis kommit in på något universitet. Innan jag dör Vill jag ha en familj, en bra utbildning och ett bra jobb och ha hunnit upptäcka världen.

14

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Hildur Sahlström Hallman Ålder 16 år Bor Härnön Familj Mamma och hennes sambo, pappa och hunden Alaska

Hildur och Daniela ordnar framtidsdebatt Daniela Hedvall Ålder 17 år Bor Härnön Familj Två äldre bröder, mor och far och en Berner Sennen

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

15


reportage

text Linda Saltin foto Frida Sjögren

Det surrar hos Lars i Landtjärn Lars Höglund från Landtjärn gjorde en helomvändning, slutade jobba som datakonsult i Stockholm, flyttade hem och startade en biodling. Och nu är bina ingen bisyssla längre. – Jag satsar på att bli en av Sveriges absolut största biodlare, säger Lars.

16

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

17


I

ängsmarken bland midsommarblomster, hundkex, smörblommor och lupiner kliver Lars Höglund ur den höga, silvergrå pickupen och drar på sig skyddskläderna och går mot bikuporna. – I det här jobbet måste man ha en terränggående bil annars funkar det inte, säger Lars genom ansiktsskyddsnätet medan bina surrar omkring honom. Bina började som en hobby för Lars under tonåren. Han tyckte det var intressant att studera deras samhällen. Bristen på svensk honung fick Lars att på allvar fundera på att bli honungsproducent. 2006 startade han MittBi och började föda upp bin på föräldragården i Landtjärn. Året efter sa han upp sig från jobbet som datakonsult i Stockholm och började arbeta heltid med biodlingen. – Jag har haft bin sedan jag var 14 år och alltid tyckt det varit intressant. Nu har jag hittat skötselmetoder för att

18

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

kunna sköta ett stort antal bisamhällen. Sedan är det även roligt att det man sysslar med bidrar till förbättrad miljö och biologisk mångfald, säger Lars. Han har 800 bikupor uppsatta på 80 platser i Säbrå, Stigsjö, Viksjö, Högsjö, Hässjö och Ljustorp. – Jag åker bra många mil för att se till mina bin. Det blir mycket logistik, men jag driver skötseln effektivt. Mina bigårdar följer större vägar för att underlätta logistiken. På varje plats har han tio bikupor uppställda. Under sommaren bor 50 000–70 000 bin i varje kupa. – Bina är en superorganism som bara fungerar tillsammans. Ensamma klarar de sig inte. Lars har byggt upp antalet bisamhällen snabbt och driver nu en av Sveriges största yrkesbiodlingar. Totalt har han investerat fem miljoner kronor i biodlingen. Honungen säljs via Svensk Landskapshonung och nytt för i höst är

Lars Höglund Ålder 36 år Bor Landtjärn GÖR Honungsproducent Familj Sambo och två barn Fritid Har ingen tid över, förutom till familjen


»Vem skulle inte ilskna till om man helt plötsligt fick sitt hus uppdelat?«

att honungen även kommer att säljas via matsajtenVästernorrlandsgården.se. – Mitt mål är att i framtiden ha 1 000 bisamhällen och då kunna producera 30 ton honung per år. Våren är en tid för tillväxt i bisamhället. På sommaren producerar bina och på hösten skördas honungen. Då plockar Lars hem honungslådorna till den nya lokalen på gården där han också har investerat i en stor slunga där honungen slungas. – Jag gillar att jobbet är varierat och säsongsbetonat, det kändes lockande. Men det är klart att det inte alltid är kul. Som när det regnar till exempel och man har bin över hela sig och har stått framåtböjd en hel dag. Så länge Lars är en bit ifrån bikupan bryr sig inte bina om honom, men då han börjar öppna kupan och lyfta på

ramar ilsknar bina till och börjar studsa mot skyddsdräkten för att försvara sin honung. – Men vem skulle inte ilskna till om man helt plötsligt fick sitt hus uppdelat? funderar Lars. Han har inte en aning om hur många gånger han blivit stucken men det brukar bli ett tiotal stick per år. Och med tiden har han nästan blivit immun. – I början av min bikarriär så svullnade jag upp en del, men nu för tiden blir inte svullnaden större än ett myggbett.

Bifakta  Bin klassas som ett av världens viktigaste djur tack vare sin pollingeringsförmåga.  Bidrottningen producerar cirka 500 000 ägg under sin livstid på 4–5 år.  Arbetsbina lever fem veckor till 9 månader. De dör av utslitna inre organ och vingar.  Drönarna lever cirka 3 månader. Deras enda uppgift är att befrukta en eventuell ungdrottning.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

19


Jag hjälper företag och privatpersoner med service & installation av hemelektronik

• FASTIGHETSNÄT • BREDBAND • PARABOL • ANTENN • DATA • TV

Ge din bil ett par solglasögon! Vi monterar solskyddsfilm på din bil • Ökar säkerheten • Minskar värmeinsläpp • Förhöjer komforten • Förbättrar utseendet

Skadad/sliten bilruta? Byt eller laga rutan för din egen säkerhet

Mats Dahne Antenn & Data 070-268 85 94

STRANDGATAN 10, 871 41 HÄRNÖSAND Tel 0611-192 12 • www.obackaglas.se

DU HAR MÅLET Vi hjälper dig att nå det Vill du hitta formen eller bara bli piggare och gladare? Vilka mål du än har med träningen gör vi det lättare att nå dem. det här ingår i ditt actic-medlemskap: • Effektiv och säker träning med instruktör • Personligt utformat träningsprogram som är lätt att följa och som garanterat ger resultat. • Löpande uppföljning med instruktör och nytt träningsprogram. kom in så hjälper vi dig att nå dina mål.

MedleMskap

sTUdeNT

seNIOR 60+

199:-/mån* 169:-/mån* 169:-/mån*

* Löpande autogiro i minst 12 mån. Medlemsavgift tillkommer.

actic Härnösand simhallen · Kanaludden · 0611-34 81 70 · actic.se 20

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Vi tackar för en välbehövlig semester! Nu är vi åter i full styrka efter våra ledigheter. Listning pågår som tidigare. Nya patienter hälsas hjärtligt välkomna! Anders Kempe

Mia Engström

Håkan Ritzén

Verksamhetschef

Avdelningschef

Rehabansvarig

0611–33 23 00 • www.obackavardcentral.se Kapellgatan 24, Härnösand

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

21


Tommy Höglund Ålder 62 år FAMILJ Frun Åsa, de tre vuxna barnen Dan, Jesper och Frida och barnbarnet Linnéa. BOR I Häggdånger, men vistas mycket i stugan vid Strinningen. Intressen Fortfarande mycket idrott, men framför allt trädgårdssysslor, och en del nätfiske. Livet som pensionär Vill kunna ägna mig åt mina hobbys och spendera mycket tid med familjen. Har också två hus att se efter som tar mycket tid. Gillar Smultron. Är starkt emot Orättvisor. Hoppas Att få många fina år nu när jag slutat arbeta. Det visste du inte om mig Jag älskar att gå ut i skogen och plocka bär.

22

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


reportage

text Emilia Eliasson foto Frida Sjögren

Tommy tar rast efter 37 år i skolan Nu börjar skolan igen efter ett långt, skönt sommarlov. Men för Tommy Höglund, en omtyckt och populär lärare på Häggdångers skola, innebär hösten istället början på livet som pensionär. – Jag har haft tur som har kunnat gå till jobbet varje dag och hälsas av eleverna med ett glatt ”god morgon Tommy”, säger han.

D

å sitter vi här igen, Tommy Höglund och jag. De mysiga, små, klassrummen på Häggdångers skola har bytts ut mot eftermiddagssol vid hans stuga vid Strinningen. För tio år sedan var jag elev och han min lärare, men nu är det min tur att ställa frågorna. Tommy har jobbat som lärare på Häggdångers skola i 37 år, tack vare idrotten. Han sadlade tidigt om från handbollsspelare till tränare. Efter det var lärarrollen given. – Jag tänkte att klarar jag av att vara tränare kan jag klara av att vara lärare, säger han. Under åren som lärare har han jobbat i tre år på andra skolor. Men när han väl började undervisa på Häggdångers skola blev han kvar, något han aldrig ångrat. – Många kanske drar sig för att jobba där eftersom det är långt att åka, men när man väl börjat vill man aldrig jobba någon annanstans. Det är väldigt speciellt. När vi sitter på verandan och pratar gamla minnen ser jag tillbaka på min egen skoltid. Jag minns Tommy som hård men rättvis,

trygg och pålitlig. Han sa alltid till när man gjort något dåligt, men var också snabb med att ge beröm när man gjort något bra. Han var läraren som gick emellan när det blev bråk och som envist försökte lära eleverna lägereldsvisan ”Ragtime Cowboy Joe”. Tommy själv menar att hans vikigaste motto är att ”ge och ta”. Han förklarar att lärarrollen har förändrats och att den sociala biten spelar en allt större roll. I dag måste man ha ett samspel med eleverna, något han ofta påminner dem om. – Jag brukar säga till eleverna att om de jobbar på bra under lektionen så kan jag hjälpa dem att döma fotboll på rasten. Det går de oftast med på. Som pensionär ska Tommy ägna sig åt ett av sina stora intressen: trädgårdssysslor. Han pekar ut över den vackra, rosenprydda trädgården nedanför verandan och skrattar. – Det trodde du inte om mig va? Det är en lisa för själen att plantera saker och sedan se dem växa, säger han entusiastiskt. Tommy har rätt. Och visst

finns det likheter mellan växter och elever. Man jobbar med båda under en längre tid och får se dem växa och utvecklas. Han erkänner att han än inte är riktigt redo att lämna skolan på riktigt än, och att han tänker fortsätta gå dit på fritiden. – Jag vill bli en ”skolmorfar” som dömer fotboll på rasterna och som kan fortsätta träffa de glada, trevliga eleverna.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

23


>> Jakt eller fiske spelar ingen roll...

Kastreringskampanj

KATT

annika

under hela september

Nu finns ALLT i samma butik!

Läs mer på www.vmkh.se Ring och boka tid! 0611–20 000 MEDICIN • KIRURGI

Stövlar • Kläder Ryggsäckar (stol/jakt) Knivar • Flanellskjortor Jakt- & Fiskeutrustning Kängor • Regnställ m.m.

Besök vår webbutik!

RÖNTGEN • TANDVÅRD

Vi finns på gamla KA5-området i Härnösand, för vägbeskrivning se vår hemsida www.vmkh.se

HUNDMASSAGE

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

VI FÅR DIG ATT SYNAS! Välkommen!

UTREDNINGAR ID–MÄRKNING VACCINATIONER

0611–263 85 Stationsgatan 2 www.fiskebiten.com

ALLERGITESTER

www.panoramareklam.se

0611-123 45

rt

vä d l u g r ä t som

nä s d d y k s t Et

och er på ett ngstjänst ri ärt. k v ä rs ld u fö k- och det är g n t, a ä b a sn d in d samlar d tt bra sky r dig som rabatt. E Vi belöna pp till 20 procent du ställe me

samma

Larsson Familjen 5 kronor 4 1 3 e d a . spar Guldkund i l b t t a genom nfamilj pel / Bar

dsexem 800 kr Guldkun 600 kr äkring rs fö em Villah 520 kr g in kr sä ) Bilför g (2 barn 000 kr n ri 1 äk rs Barnfö ring ce 225 kr u d re Självrisk ---------ift -Kortavg ------------ 3 145 kr ----------------- arar sp Familjen

kund

y.se/guld

sparar! lf ycket du m r u h e S

24

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Friskis&Svettis Härnösand

Boka tid hos oss!

Hösttermin 29/8 - 11/12

Kom Kom och och lyssna lyssna tilltill enen föreläsning föreläsning omom

is

t Måndag Gra 18.30 Start (K) v.35 19.00 Dans (G) Tisdag 19.00 Aerobics (S) 20.00 Styrka/medel (G) Onsdag 20.00 Medel (G) Torsdag 18.00 Bas (K) 20.00 Medel (G) Lördag 09.30 Roterande pass (G) Söndag 09.30 Familjejympa (G) 19.00 Puls/bas (G) 20.00 Medel (G) (K) = Kastellskolan (G) = Gerestaskolan (S) = Simhallen

Välkommen! www.friskissvettis.se/ harnosand

Cicci

Jessica Sandra

HÄLSA HÄLSA FÖR FÖRHJÄRNAN HJÄRNAN medmed Mikael Mikael Rehnberg, Rehnberg, biolog, biolog, frånfrån Medlefors Medlefors Folkhögskola. Folkhögskola.

Schwartskopf OSIS+ Hårspray 300 ml

NU

Lokal: Lokal: Härnösands Härnösands Folkhögskola Folkhögskola

119 kr

Onsdag Onsdag 21 september, 21 september, klockan klockan 18301830

ord pris 185 kr

HÅRSPRAY INGÅR

vid köp av schampo och balsam från Paul Mitchell (värde 127 kr)

Hårmagasinet

Handikappföreningarna Handikappföreningarna i Västernorrland i Västernorrland

Reumatikerdistriktet Reumatikerdistriktet i Västernorrland i Västernorrland

”Passa ”Passa på att på få attförståelse få förståelse om om hurhur hjärnan hjärnan fungerar fungerar ochoch insikt insikt om om att ta atthand ta hand om om sin sin egen” egen” Fri Fri Entré Entré

Skeppsbron 25 • 0611-213 00

HAPPIEND

Ta k

Vi ❤ Riga Isl

on

K de onf fer e Ho er tel en ns fr ser en 38 b 95 jud i R kr an i pe d ga r p e: ! ers on !**

an

27 okt-13 nov

fr 3 495 kr*

I priset ingår flyg, hotell samt transfer.

Och snart är du också förälskad i lilla Paris: Cigarrklubbar, Black Balsam, Jugend, Centralais Tirgus, Jurmala och exklusiv shopping. Dessutom är allt detta billigt – kärlek helt enkelt. Boka din minisemester eller konferens på sundsvallsflyg.se. Vi ses! *Gäller Islande Hotel. **Prisexempel för 10 personer med konferenspaket för en dag inkl lunch eller middag. Extra konferensdag inkl lunch 4 500 kr för 10 personer.

SNABBAST TILL SemeSTerN

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

25


Sarah gör gamla möbler som nya

När Sarah Djärv skulle flytta till Härnösand bestämde hon sig för att också byta yrke. Hon sökte en utbildning till tapetserare och har nu öppnat eget på gården vid Örsjön på Härnön. – Det är roligt att se en riktigt dålig möbel bli som ny! 26

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


reportage

text Lars Kågström foto Frida Sjögren

»Det är det som är så roligt med det här jobbet, att man kan hitta nästan vad som helst under ytan«

N

är vi besöker den lilla verkstaden håller Sarah Djärv precis på med en större order från Bolidens Brukshotell i Skellefteå. Det är tolv fåtöljer som behöver renoveras. Det är ett lite ovanligt jobb eftersom tygerna ska sitta kvar. – Man får vara väldigt försiktig så man inte förstör tyget under arbetets gång. Sarah kommer från Skellefteå och har jobbat inom handeln hela sitt vuxna liv. För sju år sedan träffade hon sin nuvarande sambo, Mattias, och för några år sedan bestämde hon sig för att flytta ner till Härnösand. – Och då tänkte jag att om jag ändå ska bryta upp kan jag börja göra något annat också. Hon har alltid gillat gamla möbler och när hon hittade utbildningen till tapetserare vid Träakademin i Kramfors var saken klar. – Jag kände direkt att ”Det ska jag bli!” Känslan har inte svikit under den tvååriga utbildningen och nu är hon färdig att stå på egna ben. Hon satsar på en bred profil och förutom möbler jobbar hon med markiser, bilklädsel, plymåer, skoter- och husvagnsdynor. En specialitet är båtkapell. – Härnösand är ju en båtstad så jag tänkte att det borde fungera bra. Och det har det gjort, jag har redan haft flera sådana jobb. Hon är medveten om att det är en tuff bransch hon gett sig in i, men tror att tiden talar för henne.

– Jag både hoppas och tror att fler vill ta vara på det gamla, inte minst av miljöskäl. Många tycker att det är dyrt, men i längden kan det bli billigare än att köpa nytt, med tanke på vilken kvalitet det är i de gamla möblerna. I verkstaden står hennes examensarbete, en välvd tvåsitssoffa som hon klätt i ett lila tyg. Soffan, som Sarah sitter i på bilden här intill, var helt slät när hon fick den, men när hon plockade av det yttersta tyget dök originalformen upp. När hon sedan plockade av det innersta tyget ramlade i princip hela soffan isär. – Man får vara lite möbelsnickare också. Men det är det som är så roligt med det här jobbet, att man kan hitta nästan vad som helst under ytan. Och att man får göra så att det blir som nytt igen.

Sarah Djärv ålder 33 år Familj Sambo, tre barn, får, höns och kaniner Bor Vid Örsjön Favoritstil 1950- och 60-tals-möbler Egen produkt En låg pall som fungerar utmärkt som doppresent

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

27


]

SKIVOR

Jens korar årets sommarplåga

Stephen Malkmus & The Jicks

foto: Dino Vulic

[ Musik

Mirror Traffic Stephen Malkmus är mest känd som den karaktäristiska sångaren i Pavement. Speciellt då han har ett ytterst unikt sätt att sjunga på, och som inte går att ta miste på. Där har inget förändrats. Men här är det bandets trygghet som trivsamt ligger som stabil grund för Malkmus utspel. Allt från omslaget till sista ackordet känns noga utvalt. Perfektionism ur ett slackerperspektiv.

Hallå där Jens González, DJ som bland annat spelar på Hamnkrogen. Sommaren är slut och vi kan sammanfatta vad som har spelats på Härnösands dansgolv.

Beirut

Vilka låtar har folk önskat allra mest?

The Rip Tide

– Främst ”Fest i hela huset” av Basshunter, men också Eric Amarillos ”Om sanningen ska Jens González, DJ fram (Vill du ligga med mig?)”. De har nog önskats allra flitigast, av personer i alla åldrar dessutom. Under en vanlig kväll så kan de önskas minst fem gånger, ibland oftare. Det kan ibland bli irriterande.

Beirut har sedan starten fokuserat på att hitta en bra harmoni mellan mycket traditionella instrument och väldigt modern pop. På detta album så har mycket av det försvunnit. Originaliteten ligger istället på en nivå som är näst intill obefintlig. Men albumet bjuder på en del oemotståndliga melodier. Även om det låter som ”Have you ever seen the rain”. Men vad gör väl det?

Du vägrar inte just sådana önskningar då?

– Nej, man får lov att spela vad folk vill höra. Men man spelar dem inte precis varje gång de önskas. Då skulle man få höra samma låtar hela kvällen. Vilka låtar har varit sommarens bästa då, som du har spelat av fri vilja?

Braid

– Deniz Koyu med ”Tung!” skulle jag nog svara. Den tycker jag själv är riktigt bra och så får den alla på golvet att dansa. Så det är nog den som jag personligen har gillat mest.

Closer to Closed

Vilken är den värsta sommarplågan genom alla tider då?

– Det finns många låtar som har varit riktiga plågor genom åren. Men en som jag verkligen inte tål är ”Mikrofonkåt” med September. Den är vidrig. Tobias Öhgren tobias@yippie.nu

»Sommarens mest intressanta album är i själva verket ett museum«

D

et finns ständigt en pågående debatt rörande museer. Vad debatten gäller? Ja, det är det inte lika lätt att svara på; det varierar från huruvida de ska finnas till över huvud taget till om det ska vara fri entré eller ej. Men det som står klart är att folk gillar museer. Speciellt på sommaren – då det är semester – och man faktiskt har tid att besöka dem. Så det kanske inte är en slump att ett av sommarens mest intressanta album i själva verket är just ett museum. Bakom albumet, som går under namnet In Silence,

28

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

står James Carroll. Han är en musiker som kommer från Irland och länge har spelat sin irländska singer/songwriter-musik. Han har heller aldrig försökt dölja varifrån han hämtar sin inspiration – främst Bob Dylan och Brian Wilson. Lyckligtvis så verkar hans förebilder gilla det han gör. Vilket de inte borde behöva vara ensamma om. In Silence borde istället vara en blockbuster under sitt rätta namn ”Natt på rockmuseet”. För på In Silence så har han samlat ihop en sommarattraktion som borde attrahera de flesta som köpt en skiva

Detta hade kunnat vara intressant, det är det inte. Låten ”You are the reason”, ursprungligen gjord av Jeff Hanson, är kanske det allra tydligaste exemplet på vad Braid är ute efter på det här albumet: ingenting. Skicka ut albumet i ett svart hål, och det svarta hålet kommer att bli uttråkat. Detta är trots allt endast ett eko av tomhet som någon pressat ner på en skiva.

de senaste 50 åren. På den ena låten så har han hämtat Bob Dylans röst anno 1967, för att sedan dra sig mot Blood on the Tracks-rösten, 1975. Men det slutar inte där. Om man fortsätter vandringen längs de mörka korridorerna så kommer man även att stöta på Paul Wellers gitarr i en glasmonter, samt diverse Beach Boys-attiraljer spartanskt utspridda i lokalen. Och, vänta nu, är det inte Shane MacGowans tänder som ligger där längst in i hörnet?


Fötter i goda händer!

Älskar du inredning?

I vår 100 m2 stora butik hittar du härliga detaljer för hem och trädgård från Ib Laursen, Chic Antique, Dommo, Hübsch, Madame Stoltz och många fler. Endast 10 minuter från centrum. Vi har även vårlökar, djurfoder & tillbehör. Välkommen! ÖPPET

Följ oss på Facebook!

CHRISTINA NORELL

Medicinsk fotvård, medlem i FRO Volontärv 39, Ädelhem • 0611-235 27

Mån-fre 10-17 0ns till 10-19 Lördag 10-13

Lockeby 508 • 070-5 606 400

Dags för körkort? Nu kan du även övningsköra bil med

AUTOMATVÄXEL! Norra Kyrkogatan 25 • 0611-244 44 • www.dintrafikskola.org

Vi utför kliniska tester i Härnösand Öbackakliniken jobbar med kliniska prövningar på uppdrag av olika läkemedelsbolag. Vi hjälper till med att ta fram bättre läkemedel för patienter med Diabetes mellitus, hjärt- och kärlsjukdomar samt förhöjda blodfetter, tre sjukdomar som ökar och har ett samband med varandra.

Kristina Forsberg

När det gäller Diabetes mellitus så ökar sjukdomen på grund av förändrad livsstil samt ökad övervikt i samhället. Sjukdomen kryper också lägre ned i åldrarna. Det är därför mycket viktigt med tidig behandling och förbättrade läkemedel. Just nu rekryterar vi till en allergisk astmastudie.

Ann-Mari A-Sjödin

På Öbackakliniken arbetar två legitimerade sjuksköterskor samt läkaren Anders Kempe med kliniska tester och undersökningar på uppdrag av läkemedelsindustrin.

info@obackakliniken.se Tel: 0611–209 30 Fax: 0611–209 31

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

29


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 1

Härnösands kommun

Ny, fin gästhamn färdig

De nya vågbrytarna är en förutsättning för att kunna utveckla hamnområdet vidare i framtiden.

Nu är gästhamnsprojektet i princip avslutat. Vågbrytarna är på plats och mycket annat har också gjorts. – Det ser kanonbra ut på Kronholmen nu, säger Magnus Boström, ordförande i Härnösands Segelsällskap, HSS. Projektet ”Norrlands bästa gästhamn” har pågått i några år. Knappt sju miljoner kronor har investerats i bland annat renovering av servicehuset vid Nattvi-

Lilla årsredovisningen

Nu kan du läsa kommunens årsredovisning i en lite enklare variant. I Lilla årsredovisningen kan du se kommunens resultat för 2010 samt få en överblick över hur kommunen använder dina skattepengar. Du www.harnosand.se 30 hittar Y I P P den I E H Äpå RNÖ S A ND

ken, nya gästplatser vid Skeppsbron och ett fräscht servicehus på Lustholmen. Men den största förändringen är de vågbrytare som anlagts både på Kronholmen och vid Skeppsbron. Piren på Kronholmen är 90 meter lång, varav 30 meter i en fast del och 60 meter i en flytande. Längst ut sitter en sex meter hög fyr. – Att få ned våghöjden i hamnen, även i hårt väder, är en förutsättning för att kunna utveckla området vidare, säger Tommy Nilsson, projektledare, Härnösands kommun. Mycket av arbetet har skett i samarbe-

Lilla årsredovisninge

n 2010

te med företagare och föreningar. Vid bygget av servicehuset på Lustholmen har exempelvis HSS stått för arbetet medan delar av materialet betalats via projektet. – Lustholmen har fungerat perfekt i sommar och vi har haft många gäster, säger Magnus Boström i HSS. Segelsällskapet ska nu gå vidare och bygga ett jollecentrum på Kronholmen. Magnus Boström tycker att samarbetet i projektet har fungerat mycket bra. – Vi vill gärna fortsätta att hitta breda lösningar för att utveckla Härnösand som båtstad ännu mer.

Byggtider på biblioteket

På grund av byggarbeten öppnar Sambiblioteket först klockan 13 under tiden 5-9 september. Det gäller all verksamhet utom återlämning och ”hus/flyttinfo” på plan 1 samt lån ur kursbokssamlingen på plan 4. Café Samba har också öppet som vanligt.


FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

Full fart och mycket folk på Härnösandsdagen

Den 14 juli var det dags för Härnösandsdagen. För andra året i rad var det massor av aktiviteter för alla åldrar på Mellanholmen. Bland annat kunde man rida islandshästar, hoppa i hoppborgen, bli målad i ansiktet, åka en båttur runt staden eller prova zumba, airsoft och sumobrottning. Konfe-

rencieren Örjan Leek lotsade besökarna genom dagen som också innehöll diverse tävlingar och en marknad med lokala företag. Bakom arrangemanget stod Härnösands kommun, Härnösandshus, HEMAB, Svenska kyrkan, Technichus med flera.

Nyckelfri hemtjänst

Ny ramp till Konsthallen och Turistbyrån

Att hantera nycklar tar onödig tid inom hemtjänsten. Enligt beräkningar tar nyckelhanteringen 2,8 procent av den totala arbetstiden, tid som i stället till stor del skulle kunna användas hos kunden. Nu ska socialförvaltningen ta fram olika alternativ för att införa ett nyckelfritt system inom hemtjänsten.

Minnesstund för Norge Den 30 juli hölls en minnesstund på torget för dem som drabbades av bomben och dödsskjutningarna i Norge. Många Härnösandsbor slöt upp för att visa medkänsla och deltagande i den fruktansvärda händelsen. Bakom manifestationen stod Härnösands kommun, Fem i tolv-rörelsen och Härnösands folkhögskola. – Mina och Härnösandsbornas varmaste tankar och deltagande går till de oskyldigt drabbade, deras anhöriga och till hela det norska folket, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson. Många Härnösandsbor har också skrivit i den kondoleansbok som finns i kommunens reception och särskilda kondoleanser har sänts till Härnösands norska vänort Kristiansund.

Härnösands kommun underlättar för funktionshindrade att besöka Konsthallen och Turistbyrån i Härnösand. Tidigare har funktionshindrade hänvisats till den bakre ingången för att kunna besöka byggnaden. Nu förbättras tillgängligheten genom ett rampbygge vid huvudentrén. Byggstarten är planerad till 1 september.

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

Informatör Ingrid Norrgård Härnösands kommun ingrid.norrgard@harnosand.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

31


[ Hälsa

]

Under hösten kör Friluftsfrämjandet i Härnösand igång bungypump-träning i Bondsjöspåret igen. De populära bungypumpstavarna gör stavgången effektivare. – Stavarna tränar både styrka och kondition, säger ledaren Lena Hamrén. Friluftsfrämjandet har erbjudit vanlig stavgångsträning sedan 1998 och 2009 utökades utbudet med bungypump. – Bungypump körs som en kurs om åtta tillfällen. Vi brukar vara 1015 deltagare varje pass, säger Lena. Träningsstaven har en inbyggd fjädring och finns med fyra respektive sex kilos motstånd. – Man stärker både rygg, hållning och skelett med bungypumpträningen. Träningen anpassas efter varje deltagares förutsättningar och passet avslutas alltid med stretching, säger Lena. Träningsformen är skonsam och mjuk för axlar

Linda Saltin linda@yippie.nu

M

itt sommarträningsprojekt har faktiskt lyckats! I augusti sprang jag Höga Kusten Marathon, kvartsmaran, och gjorde en sänkning av min fjolårstid med över tio minuter. Jag känner mig sjukt nöjd! Loppets jobbigaste var när en irriterande karl från Sundsvall började springa bredvid mig och fråga tusen frågor: Tävlar du? Kommer du härifrån? Var i Härnösand bor du? o s v. Jag svarade flåsande snällt 32

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Foto Kenneth Zetterlund

Stark och smidig med bungypump Tomas Söderlind, Lena Hamrén och Frida Hamrén tränar bungypump i Björners backar.

och armbågar. Man väljer själv hur mycket man vill pressa ner staven. Med bungypumpstaven tränas både kondition och styrka samtidigt. – Som gammal längdskidåkare uppskattar jag bungypumpstavarna eftersom man även får träning på flacka partier. Man behöver inte längre köra backträning för att få tillräckligt med motstånd, säger Tomas Söderlind, en av deltagarna.

!

Visste du att:  Med bungypumpstaven aktiveras 90 procent av kroppens alla muskler  Man får en upp till 60 procent högre förbränning när man använder bungypumpstavarna jämfört med en vanlig promenad.

Tisdag den 30 augusti kör Friluftsfrämjandet i Härnösand i gång med höstens bungypump. Det finns även ett begränsat antal stavar att låna.

 Bungypumpstavar med 4 och 6 kilos motstånd finns att köpa på Hälsokraft och Intersport.  I TV-reklamen för bungypumpstaven medverkar Härnösands Ryggkliniks naprapat Per-Arne ”Strumpan” Forsberg!

www.friluftsframjandet. se/harnosand

»Det är precis som kvartersen – fast farligare« på hans frågor, men till slut var jag tvungen att säga åt honom att jag inte orkade svara och att vi fick prata mer efter målgång och sprang förbi honom med mina gasellben i en nedförsbacke. Det var mitt bästa beslut under loppet. Annars hade jag aldrig sänkt tiden så mycket. Och jag har börjat spela korpfotboll med män. Det är precis som kvartersen - fast farligare. Jag fick en stor back emot mig med spelarnamnet ”the Butcher” tryckt

på ryggen och då kände jag: vart har jag hamnat någonstans egentligen?! På Landgrenskolans grusplan beter sig vuxna män som barn; är tjuriga, vägrar byta fast de är trötta och säger ”men det var han som började!” när domaren säger åt dem att lugna ner sig. Men all motion är bra motion och jag gillar lagsporter och därför blundar jag för dessa mindre trevliga inslag och håller tummarna för att ingen ska bli skadad!


DAGS FÖR SKOLSTART www.teamsportia.se ADIDAS ORACLE Adidas streetsko med slitstark ovandel och yttersula. Juniorstorlekar.

299KR ORD. PRIS 399 KR

KOLLA PRISET CHINOOK SHELTER REGNSET Regnset med jacka och byxa i vind- och vattentätt material. Samtliga sömmar är tejpade. Juniorstorlekar.

BAGHEERA Inomhussko med slitstark ovandel. Stretchsnörning och kardborreknäppning. Mellansula i stötdämpande EVA. Juniorstorlekar.

299KR

399 KR

HÖSTSTÄDNING! ÖVER 400 PAR SKOR SKA BORT: INOMHUS, FOTBOLL, WALKING, JOGGING, JUNIOR, SANDALER m.m.

HALVA PRISET!

ANSÖK OM DET DU OCH DIN FÖRENING BEHÖVER WWW.SPORTKRONAN.SE

VÄSTRA KYRKOGATAN 1, HÄRNÖSAND, O611-135 31 • ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-15 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

33


DROP-IN • BOKNING

H Ä R N Ö S A N D S A N R I K A S TA D S H O T E L L

sanne Konferera hos oss! Vi tar hand om hela arrangemanget. Mat, fika och lokaler. Upp till 170 personer.

KONFERERA I HÄRNÖSAND FIRST HOTEL STADT ligger i hjärtat av Härnösand, nära kommunikationer och parkeringar. Våra ljusa konferenslokaler med utsikt över hamninloppet utrustas för just era behov. Måltider avnjuter ni i huset och sparar samtidigt tid. Våra lokaler rymmer från 2 till 170 personer och ni garanteras den bästa servicen. Välkomna!

Dam • Barn • Herr & Peruker

Dags att bli HÖSTFIN! Boka tid!

Önskar Ni en visning, kontakta Christoffer Källström.

Kenneth

TELEFON

0611-55 44 40

Upptäck din lokala färgbutik! Öppettider: Vardagar kl 7-18 Lördag kl 10-14

E-POST

harnosand@ firsthotels.se

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

FIRST HOTEL STADT

www.firsthotels.se

Skeppsbron 7 • Härnösand 070-350 13 16, 0611-55 54 51

Skeppsbron 3 • 0611-224 80

L äslustan

60 nya böcker för 399 kr! Bli medlem! Välkommen in! PRISMAGALLERIAN • 0611–195 35

Ta ditt ID/Körkortsfoto hos oss!

5 MIN

ID/KÖRKORTSFOTO

199:-

34

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Gäller även vissa utländska pass och visum, kom in så berättar vi mer!

Framkalla dina digitala bilder hos oss direkt! FOTOKIOSK i butiken!

Välkommen

V. Kyrkog. 1 Härnösand 0611-102 50 Limstag. 1 Kramfors 0612-71 12 00


NU RIVER VI FÖR ATT BYGGA NYTT Traditionellt mäkleri kan vi. Även våra kunder tycker att vi har lyckats väl: de senaste tre åren i följd har vi fått pris för att vi har de nöjdaste kunderna.

VARFÖR BYTER VI DÅ PROFIL OCH TÄNKER NYTT? Jo, vi förstår att du tycker att det är roligare att bo än att flytta. Vi vill inte längre vara någon som “bara” hjälper dig med försäljningen av din bostad. Vi vill bli en bättre bopartner, som hjälper dig med det du verkligen är intresserad av — ditt boende. Kom till vår butik eller www.maklarhuset.se så berättar vi mer.

Storgatan 20, Härnösand • 0611–500 580

www.maklarhuset.se

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

35


[ Yippiepinnen text Lars Kågström foto Frida Sjögren

] Yippie-pinnen fungerar som en stafett. I varje nummer av Yippie porträtteras en person. Han eller hon väljer sedan vem som ska få pinnen i nästa nummer och skickar också med en fråga till den personen.

Bertil Ericssons val: Tony Sjölander, virvelvinden från Göteborg, som alltid är närvarande och beredd att ställa upp när och om det behövs.

Tony Sjölander Ålder 55 år

Teater-Tony tar helst hojen Många känner Tony Sjölander som ”göteborgaren på teatern”. Men han är också hängiven motorcyklist och trots en otäck älgolycka i början av sommaren sitter han på hojen igen. - Det är en så fantastiskt fin frihet. Man är ett med naturen på ett modernt sätt.

T

ony Sjölander är ordförande i Härnö Knutters och håller dessutom på att utbilda sig till instruktör inom Svenska Motorcykelsällskapet, SMC. Han vet hur man kör säkert och ändå var han chanslös den där kvällen i juni när en älgko plötsligt stod mitt framför honom och hans fru Birgitta. – Vi hann skrika ”älg” och jag hann precis börja bromsa. Sedan vet jag inget mer förrän vi låg där, säger Tony. Tack vare låg hastighet, bra skyddskläder och en hel del tur klarade de sig undan svårare skador. – Jag blir så förbannad när jag ser unga killar blåsa på i shorts och foppatofflor. Det spelar ingen roll hur bra du själv är på att köra om du möter en älg eller ett rattfyllo. Olyckan förändrade förstås paret Sjölanders sommarplaner. MC-semestern till Norge

fick ställas in och i stället har de bara varit hemma och tagit det lugnt och vårdat sina skador. Tony har kört MC ända sedan han var ung, men det blev ett långt uppehåll när barnen var små. 1988 började han köra igen och han har blivit allt mer biten med åren. – Man kommer så nära naturen, känner alla dofter och så. Och så är det så fin gemenskap. Alla är lika mycket värda, oavsett vad man gör när man inte har MC-kläderna på sig. Ingen som träffat Tony Sjölander kan undgå att förstå var han kommer ifrån. Göteborgsdialekten är klockren, trots nästan 35 år i Härnösand. Han växte upp utanför Göteorg, i det som nu heter Angered. – Men då såg det ut som Ramsås ungefär och vi hämtade mjölk direkt från en gård intill. 1977 gjorde han lumpen och kom till KA5

Bertil Ericssons fråga till Tony Sjölander: Vart vill du helst åka med din fantastiska motorcykel och varför? Tony Sjölanders svar: Till Kolahalvön för att fiska. Det är tydligen fantastiskt fiske där och med motorcykeln kommer du längre än med en bil.

36

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Familj Fru, fyra barn, ett barnbarn och en hund Bor Radhus på Murberget Gillar när Allt flyter på och jag får åka motorcykel Är starkt emot Att se människor som inte ser glädjen i att få leva Hoppas att Jag har många år framför mig. Att leva är det roligaste som finns.

för en fyra veckor lång period. Mer behövdes inte för att han skulle träffa Birgitta och året därpå flyttade han upp. – Jag stormtrivs här. Det är rätt mentalitet och storlek på stan för mig. Han hade muntligt blivit lovad ett jobb, men när han kom hit visade det sig att tjänsten inte längre fanns. Så han började knacka dörr och elva dagar senare fick han jobb på Alrik Hedlunds. – Det är min enda period av arbetslöshet. Sedan dess har han haft flera olika jobb, bland annat på Räddningstjänsten. På Teatern jobbade han extra första gången redan 1979 och 1994 blev han erbjuden jobbet som ansvarig för huset. – Det är ett underbart jobb. Jag får träffa många människor och det tycker jag om. Särskilt när man lyckas vända någon som är tvär till att bli nöjd. Och så är det hojen då. Tony har fått en ny motorcykel och i slutet av sommaren kunde han börja köra så smått igen. – Den här sommaren är förbrukad, men nästa år ska vi banne mig ut igen!


Tony Sjölanders favoritplats är på sin motorcykel, en Honda xl 1000 Varadero.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

37


Det fixar vi... Inga problem!

Syns du

Foder • Häst • Lantbruk • Gödning • Gräsfrö Återförsäljare Swedol • Tillbehör m.m. oss! Vi har även däck till bilen! Välkommen till

du inte!

inte så

finns 100% hushållstäckning!

elin (frisörelev) Helgumsbro 121 070-597 56 87 Öppet: Vard 7-18 • Lörd 11-14

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

Boka annons 0611–51 13 20

HÄRNÖSANDS

KORSMÄSSOMARKNAD MED ANOR FRÅN 1400-TALET

LÖRDAG 10 septEMBER, kl. 09.00 INVIGNING I STADSPARKEN AV DOMPROST TOR FRYLMARK. HÄRNÖSANDS SPELMANSGILLE MEDVERKAR.

MARKNADSTORG FR. KL. 09.30 FISK GRÖNSAKER BLOMMOR BÄR KORV TUNNBRÖD OST HONUNG TRASMATTOR LIN SMIDE FÅRSKINN KERAMIK SVAMPRÅD TEXTIL TRÄSLÖJD VÄvstugans cafe mm. Härnösands vävstugeförening i samarbete med ALLEHANDA MEDIA, HANDELSPLATS HÄRNÖSAND OCH YIPPIE.NU. BESÖK WWW.KORSMASSOMARKNAD.se

38

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Välkommen till residenset Kung Gustav III ville ha ett residens likt ett antikt tempel. Och det fick han. 1790 stod det nyklassicistiska residenset i Härnösand inflyttningsklart, med sina sex pelare på fasaden. Sedan dess har byggnaden fungerat som bostad för en rad av Västernorrlands landshövdingar. – Det är en fantastisk byggnad, säger landshövding Bo Källstrand som bor i residenset med sin fru Eva och hunden Buster.

Foto Kenneth Zetterlund

text Linda Saltin foto Lasse Näsström

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

39


1 2 Rummet i entréplanet har moderna anslag i möbleringen och nyare konst. Mattan är designad av Carita Kull, inredningsarkitekt hos Statens Fastighetsverk. Hon har designat flera mattor och möbler i residenset och var tongivande vid den senaste renoveringen år 2000. Den här mattan heter Vardagsrum. Soffbordet är designat av Josef Frank, Svenskt Tenn. Den stora blå tavlan är målad av Härnösandskonstnären Anders Lidén och heter Ljuskälla med reflekterande plan och den lilla gula tavlan är en Bengt Lindströmmålning. Golvuret är dock av äldre datum, tidigt 1800-tal.

1

2

Keramikäpplet av Örnsköldsvikskonstnären Hans Hedberg är inlånat från Länsmuseet.

3

Trappräcke i smide, troligen tillkommet vid renoveringen i slutet av 1920-talet.

I residensets entréhall är stolarna gustavianska, liksom bordet som är gjort av den erkänt skicklige snickaren Per Ljung 1790. Kolonnerna med gröna växter är ett tidstypiskt rumsinslag. Gipsmedaljongerna på väggarna föreställer Karl XIV Johan och Gustav III. Bronsstatyn av Unni Brekke heter Meditativ ryttare. Mattan av Carita Kull heter Västernorrland Classic och har ett mönster som ska påminna om björnramar.

4

40

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

3


4

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

41


1 2

Blå salongen i representationsvåningen är det enda rum i residenset som inte är ombyggt. Väggarna står kvar på samma plats som när huset byggdes 1790. Övriga rum har genom årens lopp genomgåttt stora förändringar. Kakelugnen från 1790-talet är möjligen en Marieberg. Det är tveksamt om kakelugnen stått på plats sedan huset byggdes eller tillkommit senare. Sybordet vid väggen kommer från Göteborg och är från 1820-talet. Mattan är en Old Keshean, vävd 25 mil söder om Teheran i Iran. Kristallkrona empire.

1

Inne i kabinettet står ett gustavianskt skrivbord i furu och mässing från 1790-talet och naturligtvis med ett kungaporträtt, som finns i varje residens.

2

3 4

Skulptur av Bengt Lindström.

5

Dukat för fest i matsalen. Stolarna är 1700-talskopior gjorda i Kramfors på Träakademin.

Representationsvåningens hall, med trappan som leder upp till de statliga gästrummen och landshövdingsbostaden. Prakturnan från 1860-talet kommer från Nagasaki, Japan.

42

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


3

4

5

Berättat av landshövdingsparet Bo och Eva Källstrand.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

43


Vi trycker allt utom pengar För oss så spelar det ingen roll. Vi kan hjälpa dig med information eller marknadsföring. Från dag ett med visitkort till avancerade adresserade DR-kampanjer när du blir varm i kläderna. Vi förnyar oss ständigt med ny teknik för att anpassa oss till dina krav. Nu kan vi trycka 20 ex av din årsredovisning, broschyr eller rapport. Vi ordnar adressering och inlämning till post. Vi har givetvis vår offset 4-färgspress kvar för större upplagor, det är den vi använder när vi trycker Yippie. TRYCK VI UTFÖR Avhandlingar

Reklamblad

Kataloger

Broschyrer

Böcker

Tidningar

Kuverttryck

Brevpapper

Visitkort

Utskrifter

Anteckningsblock

Affischer

Tryck • Kopiering • Digitaltryck

Tullportsgatan 13 Härnösand • 0611–51 17 10 • info@hemstroms-tryckeri.se

44

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


[ Jag och mitt jobb

]

text Emilia Eliasson foto Frida Sjögren

Leon Hughes, arborist Jobbet som arborist är perfekt för mig som gillar naturen. Arbetet innebär bland annat att klättra upp och kapa träd eller rensa dem från döda kvistar. Jag arbetar ofta på höga höjder och det krävs att man är utbildad för att klara det. Jag måste också vara beredd på att arbeta i alla väder, oavsett om det är regn, snö eller is. Att kapa ett träd kräver noggranna förberedelser. Först måste man ta reda på varför kunden vill ta ner det och att det verkligen är kundens träd, och inte grannens. Det är viktigt att det inte finns någon elektricitet i vägen och att trädet är friskt, annars kan det blir riktigt farligt. Sedan kan man bestämma sig för hur man ska gå till väga och vilka säkerhetsaspekter som är nödvändiga. En tall på cirka 25 meter kan ta en hel arbetsdag att ta ner, beroende på omständigheterna. Jag utbildade mig till arborist i England. Där är det största problemet att trädgårdarna är så små och att det finns lite ytor att arbeta på. Jag har i dagarna startat min egen firma där jag kommer att arbeta med trädfällning. Än så länge testar jag marknaden, men framöver vill jag kunna jobba med det på heltid.

Leon Hughes Ålder 38 år Bor I Häggdånger Familj Frun Helen och barnen Gustaf och Lola Fritid Då gillar jag att fiska, paddla kanot, klättra i berg och vandra med min familj. Ja, allt som man kan göra i naturen egentligen. Gör Har precis startat eget företag, www.tradklattraren.com

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

45


—   w w w. h a r n o s a n d s j o b b . s e   —

En sann Norgehistoria Norge fortsätter att locka svenska ungdomar. Istället för att gå arbetslösa i Sverige prövar många lyckan i Oslo eller Bergen. Torbjörn Westman från Härnösand är ett exempel. – Är man bara aktiv finns det många jobb att välja mellan, säger han.

N

är arbetslösheten bland svenska ungdomar är fortsatt hög ökar antalet nya jobb i vårt västra grannland. Enligt en färsk undersökning gjord av norska statistiska centralbyrån får Norge 220 000 nya jobb fram till 2014. Samtidigt var 156 000 svenska ungdomar arbetslösa under första kvartalet 2011. Omkring 80 000 svenskar finns redan på plats i Norge och fler lär det bli. Arbetsförmedlingen ser positivt på att norska arbetsgivare avlastar den svenska ungdomsarbetsmarknaden. – Många som inte får jobb

Mats Wigardt mats@yippie.nu

J

ag brukar tillbringa några veckor varje sommar i Stockholms skärgård. Så även denna sommar. Jag har i år slagits av att det överallt i skärgården – på caféer och restauranger, bensinmackar och små butiker, pensionat och vandrarhem, glasskiosker och jordgubbsstånd – är unga människor som håller igång verksamheten. Utan dessa sommararbetande ungdomar skulle skärgården stå stilla. Båtägaren skulle inte kunna tanka, barnfamiljen skulle inte kunna köpa glass, det skulle 46

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

här hemma kommer snabbt in på den norska arbetsmarknaden, säger Christina Koch. Och då handlar det inte enbart om att skala bananer eller rensa fisk. Vanligaste arbetet för svenska ungdomar i Norge är inom servicenäringen. Torbjörn Westman åkte till Oslo på vinst och förlust och fick snabbt jobb. – På nätet hittade jag ett jobb i en sportbutik som jag sökte, berättar han. Efter bara tre dagar hade jag fått jobbet. Lönen är bra och bostad delar han med två kompisar från Härnösand så det blir pengar över att spara. – Jag trivs bra och är jättenöjd, summerar han.

Torbjörn Westman.

Mer om jobb i Norge Det finns många adresser på nätet för den som vill söka arbete i Norge. Till exempel www.jobba-i-norge.nu, www.norgearbete.se eller www.grensetjansten.no. Arbetsförmedlingen kan också bistå med tips och råd.

»Utan sommararbetande ungdomar skulle skärgården stå stilla« vara svårt att få en kopp kaffe eller ett rum för natten. Och de allra flesta sköter sina uppgifter alldeles utmärkt. Som kund bemöts man professionellt av en leende och småpratande expedit som aldrig verkar ha gjort något annat, aldrig står handfallen eller svarslös, trots att det i många fall är hans eller hennes första sommarjobb. Jag är imponerad. Och lite överraskad. Jag hade nog väntat mig många fler exempel på tuggummituggande nonchalans

och bristfällig servicekänsla. Har det någon gång dykt upp ett surmulet ansikte bakom luckan i glasskiosken har det alltid tillhört någon i min egen ålder. Så om det finns något man kan göra för att locka kunder och skapa trivsel i butiken är det att anställa ungdomar som tar hand om verksamheten. Då kan ju butiksägaren själv dessutom få lite välbehövlig vila under sommaren. Det är onekligen en vinn-vinn situation. Något att tänka på till nästa sommar.


TIPS

Lättaste sättet att rekrytera är att få Härnösandsbor att söka tjänsterna!

Ny revisor i Härnösand!

+ tidningen Yippie en månad + Yippie.nu + harnosandsjobb.se + facebook.com/harnosandsjobb

Vi hälsar Carina Häggkvist varmt välkommen till vårt kontor. Carina är auktoriserad revisor och kommer närmast från en anställning hos KPMG i Sollefteå.

Kontakta Hanne Zetterlund 0611-51 13 20 hanne@yippie.nu

När det gäller bokföring, skatter och revision kontakta oss!

En bokning. Du syns i

Brunnshusgatan 6 871 31 HÄRNÖSAND Tel 0611-55 40 00

Vi hjälper dig med utformning av platsannonsen

www.pwc.com/se

Startade i Härnösand 1997

Kampanjer • Upplägg Intern marknadsföring • Projektledning • Magasin Tidningar • Fotografering • Webb • Kampanjwebb Apps • Marknadsföring • Reklam Varumärkesstrategi • Annonser • Platsannonser DR • Säljbrev • Broschyrer

0611-51 13 20 • www.alltid.net

Fiberanslut dig idag!

ServaNet bygger fibernät för bredband i Härnösand Internet, telefoni, tv och övervakning med ljusets hastighet! Vill du veta mer? Ring oss på 0200-120 035 eller besök vår hemsida: www.servanet.se

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

47


Yippie är en tidning om och för Härnösand! and nösand Härnös till Här den till Guiden Gui

11 2011 Nr 48 20

i – jSeptember – Ma Augilust Apr

BI

Djärv CCÉ FÖR STAN taSUpetserare startar ! S UT föTAre LADEg R DEta

Mats Forsströmer jlighet

1400

möRE LA ODser GR INNE LO CK NN AST M HAED TIS T

MA KE UPAR Sissel & Tiddasi skriver poe

7 3 r Ma ias

PIZZABI PÅ YIPPIES 2-ÅRSDAG

…åsså Tony framåt . tar sig aldrig föttern a på jorden sakna r. t med båda på vad somvistår stadig men alltidDen på vad vi har, Vi tänker sällan

Hildur och Daniela

underbara år på Häggdångers skola

Yippie handlar om det som händer i Härnösand och om de människor som bor och verkar här. Tidningen vill lyfta fram goda initiativ och ska vara både djup och ytlig, allvarlig och lättsam.

smakfulla inredning ! Berätta gärna vad du tycker att vi

s fixar Härnösand framtid!

Eddie r a j r ö b ! t r a f r e t ju k s n e r Vå tvåan !

Massor med sning! lä d år yG gb äg H ium på ar r nd ta le os Ka • r aravvimmel mm »»Mas Soso

ska skriva om. Lämna dina tips direkt till oss eller till info@yippie.nu

Vi tackar alla läsare och annonsörer som gör tidningen möjlig att ge ut!

48

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

www.yippie.nu


•• • • •• •• •• •• ••••••••Förening s li v • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Härnösands Skytteförening Kom & prova! Luftgevärsskytte 8/9 kl 18.30-20 Franzénhallen Vid frågor kontakta: John-Erik 070-334 55 84

Söndagar Högslätten

Motionsbingo varje söndag från 11/9 kl 10-14 (tom 30/10)

5,5 och 6,5 kaliber 10/9 kl 10-12 Skjutbanan Vid frågor kontakta: Arne 070-118 62 22

Prova på GRATIS! 25/8 kl 18-19

HÖSTENS Zumba kurser Start vecka 35 Måndag kl 18-19, Emma, Nyb Tisdag kl 18-19, Marie, Nyb/Forts Torsdag kl 18-19, Marie, Nyb/Forts 1 kurs 15 veckor 700:Dansa 2-3 ggr/vecka i 15 veckor för 900:Drop In 60:-/gång

Simning på alla nivåer - i gott sällskap!

Licensierade zumbainstruktörer: Emma Eva Sjödin & Marie Rydberg Plats: Dansstudion, Varvsallén 1

• Simkurser (Haj & Fisk) • Tränings- & tävlingsgrupper • Masters / vuxencrawl

Anmälan & information: 0611-180 83, 073-809 97 96

Välkommen med anmälan! Läs mer på vår hemsida,

Syns

du inte så

finns du inte!

100% hushållstäckning!

www.harnosim.se

marie.rydberg@nbv.se

Stavgång/Nordic walking

NBV:s Dansstudio Hösten

Onsdagar kl 9.00 Start 14 Sept 2011 Eivor Sundin 0611-192 64 ”Drop in” • Stretching Samling vid Högslättens elljusspår Måndagar kl 10.00 Start 19 Sept 2011 Elving Karlsson 0611-212 18 ”Drop in” • Stretching Samling vid Högslättens elljusspår

Bungypump och/eller intensiv Nordic walking

Boka annons 0611–51 13 20

Tisdagar kl 18.30 Start 30 aug 2011 Anmälan 070-586 82 05 Kurs= 8 kvällar Samling vid Bondsjöspårets parkering

Se mer info: www.friluftsframjandet.se/ harnosand/6

2011

Sta Anm r t v 35 äl d -36 ig n u!

Barndans från 4 år Jazz från 7 år Hip Hop • Zumba

Varvsgatan 10, 3 tr 0611–180 83 • 073–80 99 796 marie.rydberg@nbv.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

49


[ Nöjesliv

]

Vimmel Timmy Hamberg Florin, 8, testar lyckan på bollplanket.

Daniel, 12, gör en bakåtvolt i hoppborgen.

Dino Kvakic, 4, fick träffa sin stora idol Sean Banan.

Stadsfesten 21-23 juli

Leila Sassi och Jennifer Eriksson stod längst fram när Sean Banan spelade.

foto Dino Vulic

Eric Saade med dansare. Zabina Sahlin & Ulrika Melin.

Amelia Westerberg &

50Amanda Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND Edin.


Nytt i

Härnösand Annica & Linnéa Hård Af Segerstad.

Härnösandsdagen 14 juli foto Dino Vulic

Pelle & Carina Haglund klurar på musikquizet.

Studenten? Bröllop? Fest? Jonas & Jessica med barnen Linus & Emil. Gunnar Andersson & Pia Dahne tar skydd under ett paraply.

Nagelförlängning,gelé 450kr (Elevpris, ord.pris 800kr)

Ögonfransförlängning 450kr (För nya kunder ord.pris 700kr)

ort

Köp presentk hos oss! Boka tid! Välkomna!

Maddes & Naglar

Fransar

Ring 0735-281 122 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

51


Danskungen Tojje Silwfalk gled förbi i en mysig foxtrot.

Härnösandsdansarna Sofie Westerlund och Sune Gradin hade kul på dansgolvet.

Dansbandsfestivalen 14–16 juli

foto Dino Vulic och Linda Saltin

Hjördis var festivalens yngsta deltagare.

Nicolai Dunger gjorde ett starkt framträdande.

Ole Bergqvist och Suss Hägglund firade sin förlovning. I bakgrunden syns Benka Olofsson.

52

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Förändra din dag med en rulle!

Dates sångare Peter Svensson gav järnet på scen.

Hur många lingon finns det...

Linda Jakobsson & Alexandra Bergström.

Hopp Stefan Sjödin & Agneta Hallman.

Jan Eriksson & Emma Skoog.

Johanna Bergman och Tove Andersson gillade Ison och Filles spelning.

Limitless

Hyr 3 filmer 1 vecka 100:-

Över 6000 filmer i lager

Broöppning 30 juli

Stans bästa lösgodis! Chips och dricka!

foto Kenneth Zetterlund

Söndag - Torsdag 12 - 22 Fredag - Lördag 11 - 22

Film på dina villkor!

Lina Landell och Frida Edberg hade en kanonkväll!

Skeppsbron 7 • Tel 0611 - 23 200 www.videoteket.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

53


BEGRAVNINGSBYRÅ

DATA

UTBILDNING

Din lokala

BegravningsByrå Hos oss får du 1 timme gratis rådgivning om testamenten, gåvobrev & begravning. www.begravningsringen.se • 0611-238 00 Storgatan 14 • 871 31 HärnöSand

STUDERA I HÖST – PlATSER kvAR

DATA

HÄLSA MindFullnessyoga

Start fred 2/9 kl 8.30 (pris 1000 kr 14 ggr) Start månd 29/9 kl 19 (pris 1225 kr 14 ggr) Anmäl till 073-640 02 92 • Anki Grip

Franzéng 14 (Vandrarhem Mitti)

> Teckenspråkstolk – distans första året > Allmän kurs – åk 2 > Social grundkurs > klassisk musik – instrumentalister > Musikhandledare > Scenisk sång

Kontakta oss direkt för aktuellt antagningsläge!

www.andas.info.se

Andas Shiatsu & Friskvård

• • • • YIPPIE.NU • • • •

www.hfs.se | 0611-55 85 00

100% HUSHÅLLSTÄCKNING

TILL ALLA FÖRENINGAR! Passa på att nå ut med information om er förening till hela kommunen! Går ut till ALLA hushåll

i Härnösands kommun + 2000 ex extra!

g! K on ta kta oss så hj äl pe r vi di Susanne Boström susanne@yippie.nu 070-513 58 46

Nils-Erik Jonsson nicke@yippie.nu 0611–723 45

En annons täcker hela Härnösands kommun. Låg kontaktkostnad. Låga annonspriser.

54

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Stefan Fröberg stefan@yippie.nu 070-376 32 41

U! N S N O N N A BOKA


[ Kalendarium

24 aug—20 sep ]

Med reservation för eventuella fel och ändringar

Yippietipset!

Foto Erika Edmark

Vattenspo rt dag, 3 se ens p

Vad är vattensportens dag? Miriam Erixon, Daniel Edmark och Frida Bladin, Härnösands Simsällskap.

– En dag när alla föreningar som sysslar med vattensport visar upp sig för Härnösandsborna, säger Carl-Fredrik Edgren, kassör i Dykarklubben Botten.

sport

Vilka står bakom?

– Det är vi, Härnösands Simsällskap, Mellannorrlands Simhoppsklubb och Dykarklubben Gripen från Sundsvall i samarbete med Härnösands kommun.

24 aug

Modo hockey–Skellefteå AIK Träningsmatch inför elitseriestarten. Högslätten kl 18.30

scen/teater 10 sep Radio nord 50 år En hyllning till den legendariska radiokanalen med ”De tre tjejerna”, Lill-Babs, Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson. Teatern kl 19 17 sep Hello! Vifira bjuder på dans och nycirkus med kommunikation som vapen. Fyren kl 18

Hur kom ni på idén?

– När Simhallen invigdes var alla med, men då låg fokus mer

på själva Simhallen. Då dök idén upp att ha en dag när det bara handlar om oss och våra verksamheter. Vad händer under dagen?

– Vi kommer att visa upp simning, simhopp, fridykning, sportdykning och fensim. Och så avslutar vi med en uppvisningsmatch i undervattensrugby. Man kan komma för att bara titta, men det finns också möjlighet att prova både det ena och det andra. Och allt är gratis!

kyrkligt 28 aug

Gudstjänst inför älgjakten L Parkman, S Hamrin. Västanå Viksjö spelmansgille. Viksjö kyrka kl 11

4 sep

Gudstjänst inför älgjakten L Parkman. Stigsjökören. Stigsjö kyrka kl 11

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

55


0 rd 5 o N io p Rad 10 se

år musik 26 aug No Comments Hamnkrogen 27 aug

Irene Panik Hamnkrogen

28 aug Jazz å gud L Eriksson, K Sjöstedt. Twin Town Jazz Band. Häggdånger kyrka kl 18 20 sep Motown Soul Bohuslän Big Band med Nils Landgren trombon/ sång och Ida Sand sång/piano. Musik av artister som Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Stevie Wonder och James Brown. Härnösands teater kl 19.30

föreläsningar Lill-Babs, Ann-Louise Hansson och Siw Malmqvist.

4 sep FRÅGESTUND Frågestund på svenska med Ragnhild Weijnitz som berättar hur det är att studera, leva och bo i LanguedocRoussillon, Provence och Paris, både som student och som vanligt ”Fransson”. Öppet för alla. Technichus kl 17 5 sep Den svenska koden Uli Bruno beskriver sina erfarenheter som invandrare i Sverige, spelar upp hur kodkrockar kan se ut och lockar fram skratt och kommentarer. Sambiblioteket kl 14–16 13 sep Härnösands historia Månadsmöte med Härnösands släktforskare. Därefter föreläser Lars Högberg om Härnösands historia. Landsarkivet kl 18–20

Foto Frida Sjögren

Vad är ett korsordscafé?

Yippie-tipset! Hans-Christian Nygårdh 13 sep Korsordscafé 19 sep 56

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

– Ett tillfälle för alla korsordsintresserade att träffas och lösa korsord tillsammans. Antingen tar man med sitt eget korsord eller så ordnar vi så att alla har samma, säger Barbro Franzén på Sambiblioteket. Hur kom ni på det här?

– Det var en av våra låntagare som hade hört talas om det och frågade om inte vi kunde ar-

rangera. Så då gjorde vi det. Vi inleder med en föreläsning med den kände korsordsmakaren Hans-Christian Nygårdh. Han har varit här förut och är både rolig och underhållande. Veckan därpå kör vi igång med själva caféerna. Blir det flera?

– Ja, vi kör varannan måndagskväll ända till slutet av november.


utställningar

övrigt

Murberget

Varje Classic Car- och MC-träff torsdag Putsa upp din ögonsten eller se andras. Fika eller ät något från ”Raggarmenyn”. Highway Hotel kl 18

Konst från Västernorrland Konst ur samlingarna presenteras under olika teman som kaptenstavlor, landskap och porträtt. Pågår till 28 aug

26–28 aug HÄrnösands citymarknad Marknad under tre dagar. Centrala Härnösand

Fotolinjen Elevutställningen från Hola Folkhögskolas fotolinje. Pågår till 11 sep

28 aug Loppmarknad Med fikaservering. Brännaborg kl 12–15

Samlat för dig! Alla sparar vi på saker och bakom varje föremål eller upplevelse finns en människa och en berättelse. I den här utställningen får du möta kända och okända personer som lämnat spår efter sig i olika samlingar. Här finns leksaker och apparater, dagböcker, fotoalbum, kläder, souvenirer, stenyxor och kristallkronor. Och sånt som vi inte vet vad det är. Pågår till 6 jan 2013

3 sep Vattensportens dag Se och prova på allt från simning, simhopp, fensim, fridykning, sportdykning till UV-rugby. Gratis entré. Simhallen kl 10–14 Konst i det fria Öppet för alla konstnärer. Mellanholmen kl 12–15 10 sep Korsmässomarkad Närodlat, hantverk m. m. Stadsparken

Konsthallen Sommarutställning Anna Renström och Cecilia Aaro + delar ur Qvistska samlingen. Linda Larsson, broderier i Galleriet. Pågår till 3 sep

13 sep Galen i korsord! Tankar och tips av korsordsmakaren Hans Christian Nygårdh. Sambiblioteket kl 18.30 17 sep

HÖSTMARKNAD MED PALTFEST Bröd, frukt, bär, svamp, slöjd, bakluckeloppis och underhållning. Inne på gården serveras blodpalt med fläsk och lingonsylt så länge det räcker. Högsjö hembygdsgård kl 11–15

Hemsö Fästning Stanna En videoinstallation i bergrummet av Lisa W Carlson. Pågår till 3 sep

18 sep Fest på klockargården Fest med palt och surströmming på Klockargården. Underhållning, lotteri. Klockargården kl 16

Landsarkivet

©ALT/Sebastian Schmidt

19 sep Korsordscafé Lös korsord tillsammans. Sambiblioteket

Foto Magnus Selander

Motown Soul 20 sep

Ådalen 1931 Utställningen speglar händelseförloppet kring en arbetskonflikt där fem personer sköts ihjäl av militära styrkor. Pågår till 14 okt (ej juni–augusti)

21–22 sep BRI-olympiaden Friidrottstävling för åk 3–4 ons 21 sept och åk 5–6 tors 22 sept. Högslätten

Reklam Rådgivning Strategi Varumärke Formgivning Bild Webbdesign Logotyper Profilprogram Text Allt börjar med ett möte, ett telefonsamtal eller ett mail. Vi kanske kan tillföra ert företag ny och fräsch kompetens. Vi hjälper er gärna!

aktiviteter Varje måndag fr 29 aug

Mindfullnessyoga Med enkla rörelser och ställningar lär du dig slappna av, bli mer närvarande i nuet och får ökad flexibilitet. Mitti Härnösand kl 19–20.30

Varje fredag fr 2 sep

Mindfullnessyoga Med enkla rörelser och ställningar lär du dig slappna av, bli mer närvarande i nuet och får ökad flexibilitet. Mitti Härnösand kl 8.15

Storgatan 35 Härnösand tel 0611-51 13 20 www.alltid.net YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

57


[ UTFART

]

Yippie på Härnösandsdagen Solen sken under Härnösandsdagen den 14 juli på Mellanholmen och supermånga glada semesterfirande läsare hälsade på Yippies medarbetare i montern. Läsarna bjöds på godis, stadsbingo och omslagstävling. Självklart fanns det också bollkastning för barnen med garanterad vinst! Här intill presenteras vinnarna i Gissa omslaget och Stadsbingon.

Det var full rulle vid Yippie-tältet på Härnösandsdagen.

[annonsindex ] ICA Maxi.....................................................2 Inreda & Sånt...........................................60 Intersport................................................60 Korsmässomarknaden..............................38 Lockeby Gård...........................................29 Länsförsäkringar.................................. 6, 24 Maddes Naglar & Fransar...........................51 Mats Dahne Antenn & Data.......................20 Matvraket.................................................60 Mittuniversitet...........................................6 Mäklarhuset.............................................35 NBV..........................................................49 Nylunds Lås..............................................60 Panorama................................................. 24 PWC..........................................................47 Reumatikerdistriktet................................25 Rut & Karl..................................... 24, 34, 38 Salong Clipp-er.........................................34 Servanet..................................................47 St Petri Logen............................................4 Sundsvalls Flyg.........................................25 Svenska Kyrkan.........................................13 Syster & Jag.............................................60 Team Sportia............................................33 Waynes Coffee..........................................60 Videoteket...............................................53 Villa Fridhem............................................. 11 VMKH....................................................... 24 Vårdcentralen Johannesberg.....................3 ÅRB..........................................................54

Öbacka Bok..............................................34 Öbacka Glas.............................................20 Öbacka Jazz & Blues................................. 11 Öbacka Vårdcentral...................................21 Öbackakliniken.........................................29

Välkomna in på Yippies redaktion på Storgatan 35 för att hämta vinsterna!

BI

Djärv tapetserare startar företag!

ODLARE MED STING

37 Omslaget

…åsså Tony

Hildur och Daniela

underbara år på Häggdångers skola

fixar Härnösands framtid!

Eddie börjar tvåan !

Sommarvimmel • Kalendarium

Massor med läsning!

Eddie Gevert-Sandin, 8 år, börjar i tvåan på Bondsjöhöjdens skola. Foto: Frida Sjögren.

Nr 5 2011 Maj – Juni

81

år tillsammans på FR Ramström

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@yippie.nu, www.yippie.nu

Så här gick det till när

Com Hem kom till Härnösand Härnösands positivaste

Kicki

tar Yippiepinnen

Paradorkestern på marsch 68 • Kalendarium Studentmode • Vimmel

SIDOR

Ansvarig utgivare/ redaktör Lars Kågström, lars@yippie.nu Produktionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net

Följ med på ridäventyr!

VAD HAR DU I VÄSKAN JENNIFER?

10 TIPS

Sommarvimmel

FÖR EN ROLIGARE SOMMAR

✴ Studenter ✴ Marknad/Tivoli ✴ Nationaldagen

Gnistrande Klara vann!

Njut av Härnösand i sommar mar!

Möt blomstergurun som gör vår stad superfin!

BRÖLLOPSSPECIAL Juni-Juli Augusti

84 sidor skön läsning

Härnösands STÖRSTA och minsta tidning! Utkommer med 11 nummer/år Nästa nummer kommer den 21 september!

Boka annons på 0611-51 13 20! Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

VINNARE: Mattias Holmström, Susanne Thorsson, Anita Åkerlund, Johan Thörnberg, Kajsa Gradin, Carina Järnankar, Kristoffer Järnankar, Christer Söderlund, Kicki Åsberg och Mikael Leuf.

Guiden till Härnösand

sommarens hetaste händelser!

58

Grattis till vinnarna i tävlingarna Yippies stadsbingo och Gissa omslaget. Vinnarna får varsin Yippietröja!

Nr 8 2011

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning ACTIC.......................................................20 Andas Shiatsu & Friskvård........................54 Ankis Fotvård.............................................6 Arken Zoo.................................................60 Begravningsringen...................................54 Christina Norell........................................29 Din Trafikskola..........................................29 EB:s Fasad & Bygg AB................................ 11 ERA Norrlands Fastigheter.........................7 Escape Data.............................................54 Expert......................................................34 Fastighetsteknik.......................................38 Fin Inunder...............................................60 First Hotel Stadt.......................................34 Fiskebiten................................................ 24 Flügger Färg.......................................34, 60 Frasses.....................................................60 Friluftsfrämjandet....................................49 Friskis & Svettis........................................25 Färghuset.................................................38 Färgkompaniet.........................................60 Hemströms Tryckeri.................................44 Hernö Marina.............................................7 Hårmagasinet...........................................25 Häggby Gård............................................. 11 Härnösands Folkhögskola.........................54 Härnösands kommun....................... 7, 30, 31 Härnösands Simsällskap...........................49 Härnösands Skytteförenin........................49 Härnösandshus......................................... 11

Vinnare

Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 Redigering Sofia Hänström, sofia@alltid.net UTGIVNINGSBEVIS NR 28 157 Utdelning 15 000 ex med Posten, Total hushållstäckning, Härnösands kommun Tryck Hemströms Tryckeri Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Hanna Persson, Tobias Öhgren, Mats Wigardt, Emilia Eliasson, Rune Hemström, Frida Sjögren, Lasse Näsström, Dino Vulic, Håkan Kvam, Hanne Zetterlund, Pawel Maronski


Yippiebilden ”Jag hade en period då jag gärna fotograferade byggnader i Härnösand och Tobaksmonopolet tycker jag mycket om. Förutom den här bilden har jag använt huset som miljö eller bakgrund till en massa andra bilder.”

Håkan Kvam är 54 år och har fotograferat sedan 20-årsåldern. Han tar alla typer av bilder, men har jobbat mycket med kultur- och matbilder. Bland annat har han fotograferat dansarna på Norrdans. Han jobbar också som musiklärare på estetiska programmet på gymnasiet.


Ger rabatter! Värdekupong

79

kr per säck Iams, 1,5 kg, ord 199-219:Gäller t o m 31/8. En kup/hushåll

Köpmangatan 7 • 0611-244 77 www.arkenzoo.se

Värdekupong

Baconmeny (Mellan)

Köp 2 betala för 1

Erbjudandet gäller endast på Frasses i Härnösand t o m 11/9. Värde 74:-

Järnvägsstationen Härnösand 0611-21 000

Värdekupong

Köp

Sparar pengar!

Värdekupong

20

%

rabatt på valfri cykel, gäller även på REApris. (Ej rabatt på elassisterade cyklar) Gäller t o m 20 september 2011

Mjukglass, värde ca 15-22:-. Gäller t o m 20/9

Sibylla Matvraket Älandsbro tel 0611-609 44

20

%

rabatt på golv från ALLOC och PERGO Gäller lagervara t o m 20/9

50% rabatt alla Crocsmodeller & färger 0611–241 11 Klubbgränd 1 (Franzénskolan) Köpmangatan 5En Härnösand sko/kupong. Gäller t o m 20/9 0611-120 95

Värdekupong

50

kr

paret på

utvalda strumbyxor/leggings oavsett tidigare pris. Så långt lagret räcker t o m 20/9 -11

0611–270 70 Storgatan 20 • Härnösand

Värdekupong

2 10

betala för 1

Värdekupong

%

rabatt på motiv- & standardnycklar. Gäller t o m 20/9

Köpmangatan 10 • 0611–129 01

Värdekupong

50

%

rabatt på alla Crocsmodeller & färger Ett par/kupong. Gäller t o m 20/9

Stora Torget 3 • 0611–201 05

Värdekupong

40

Köp 2 kaffe betala för 1

Gäller alla storlekar & Take Away

kr rabatt på

Värdekupong

10

%

rabatt

på HELA Cultsortimentet. Gäller t o m 20/9

0611-204 65 www.inredaosant.se

Värdekupong

25

%

rabatt på valfri vara ur vårt sortiment (lager) Gäller t o m 20/9

Skeppsbron 3 • 0611-224 80

Värdekupong

2

Köp betala för 1

Ever Clean, 6 kg 79:-, ord 119:Gäller t o m 31/8. En kup/hushåll

Kaffe eller latte. Valfri storlek & Take Away. Gäller t o m 20/9 2011

Köpmangatan 7 • 0611-244 77 www.arkenzoo.se

Storgatan 30 • Härnösand

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie nr 8 2011  

magasin för härnösands kommun

Yippie nr 8 2011  

magasin för härnösands kommun

Profile for lamee