Yippie 2010 Nr8

Page 1

Blommig höst • POKERPROFIL • Tomas Eriksson MTB • Kocken Kicken • V8-OR • Sommarminnen

Välkommen! Guiden till Härnösand Nr 8 2010 Augusti – September

Äntligen! Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den.

35instruktörer håller Härnösand igång!

SURFMÄSTARE Rysliga Annikas tredje deckare! LÅNGLÄSNING

30 miljoner satsades – så fick Härnösand ett eget Science Center

Massor eDLÄSNING! m

68 SIDOR


Välkommen till vår spel- och caféhörna HÄRNÖSAND 0611-251 60

Öppet:

Alla dagar 9-21 Hur bra är du på att tippa rätt? Jag har haft 7 rätt på travet men väntar fortfarande på miljonvinsten.

Har ni haft många storvinster? n. Vi har haft några stycke på Den senast var en vinst 2,8 miljoner. Totalt har vi haft vinster på 9,5 miljoner under 2009.

CAFÉ:

Kaffe & wienerbröd Gäller t o m 5/9

Vad kan man spela? Bomben, Keno, Lotter, Trav, Stryktipset. Vår specialitet är att vi har egna andelsspel från 50 till 150 kr per andel.

10:-

SPELBUTIK: Alla som köper ett andelsspel eller 4 st Triss får en Tialott på köpet. Gäller t o m 5/9

Hej! – Vill du också ha chans att vinna! Kom in och prata spel med mig.

Mikael Östman


HÄRNÖSANDS

KORSMÄSSOMARKNAD MED ANOR FRÅN 1400-TALET

LÖRDAG 11 septEMBER, kl. 09.00 INVIGNING I STADSPARKEN AV DOMPROST TOR FRYLMARK, HÄRNÖSANDS SPELMANSGILLE OCH KONTAKTKÖREN MEDVERKAR.

MARKNADSTORG FR. KL. 09.30 FISK GRÖNSAKER BLOMMOR BÄR KORV TUNNBRÖD OST HONUNG TRASMATTOR LIN SMIDE FÅRSKINN KERAMIK SVAMPRÅD TEXTIL TRÄSLÖJD VÄvstugans cafe mm. Härnösands vävstugeförening i samarbete med ALLEHANDA MEDIA, HANDELSPLATS HÄRNÖSAND OCH YIPPIE.NU. BESÖK WWW.KORSMASSOMARKNAD.se

Du vet väl att... – Jobbskatteavdraget har tillfört Härnösandsborna 211 Mkr i ökad köpkraft, ca 8 500 kr/innevånare och år.

– Vi moderater vill bevara och utveckla Musik- och Kulturskolan.

– Moderata samlingspartiet i Härnösand tog initiativ till ett allaktivitetshus för alla generationer.

– Vi skapar fler Plusboenden i Härnösand.

– Vi moderater står för en skola med fokus på kunskap och kraftfullt pedagogiskt ledarskap. – Vi har en kraftfull politik för en stärkt arbetsmarknad, inte minst för ungdomar. – Kommunen har blivit skuldfri under den gångna mandatperioden.

En röst på Moderata samlingspartiet är en röst för fortsatt stark utveckling av vårt Härnösand!

Härnösand

Välkommen in till vår lokal på Köpmangatan 11. Hans Sefbom 076–807 81 33 • hans.sefbom@bredband.net.

YIPPIE HÄRNÖSAND

3


Vår succé Plusboende!

Plusboende Kanaludden

I starten för tio år sedan satte vi på Härnösandshus igång ett projekt för att ta fram mer färdiga koncept för olika typer av hyresgäster. All personal bidrog med kunskaper och erfarenheter om vad olika hyresgäster vill ha. Det koncept vi trodde mest på var Plusboende – ett boende tänkt för personer med utflugna barn och ett växande behov av service och trygghet i sitt boende. Vi hade inte en aning om hur rätt vi hade. 2001 invigdes vårt första Plusboende Bildhuggaren och blev en omedelbar succé. Det bildades snabbt en kö och vi har under åren öppnat ytterligare sju Plusboenden med totalt 380 lägenheter. Succén har också spridit sig. Kommuner och bostadsbolag från hela Sverige har varit på besök och tagit med sig hela eller delar av idén hem.

Plusboende Strandgården

Mer information om Plusboende får du av vår uthyrningsavdelning eller på vår hemsida www.harnosandshus.se Trevlig sommar önskar vi alla!

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND • 0611-882 00

www.harnosandshus.se

4

YIPPIE HÄRNÖSAND

Stina och Bosse


foto

Kenneth Zetterlund

Innehåll

foto

Linda Saltin

26

foto

Oscar Eriksson

14 41

50

foto

Marcus Storhannus

# 8 – 2010

Surfmästare Pontus Grafström är svensk mästare i surfning och dessutom konstnär. I juli flyttade han till Härnösand.

Läs mer på s 20

Friskis & Svettis I över tio år har de ideella krafterna i Friskis & Svettis sett till att Härnösandsborna håller sig i form.

Läs mer på s 16

Plock  Poker & purjolökar

10

Yippiepinnen  Tomas Eriksson

32

Hälsa  Yoga & yantratofflor

36

höstprylar  Bara blommigt

46

Mode  Stilikoner på film

52

Sport  MTB & bowlingpremiär

54

Nöjesliv  Vi var där. Var du?

59

Kalendarium  25 aug – 21 sept

63

YIPPIE HÄRNÖSAND

5


Sommarens bästa…

är alla arrangemang som drar folk till stan och höjer stämningen. För varje år blir de bara fler och bättre. En stor eloge till alla entusiaster som ger oss Stadsfesten, Dansbandsfestivalen, Broöppning, Beachcupen, Stora Härnösandsdagen och andra evenemang.

LARS KÅGSTRÖM lars@yippie.nu

När vi parkerat blev jag nervös. Var det stängt?

Se sommarens bilder på sid 59-61

E

n av sommarens varmaste dagar var jag på väg norrut till en fest i södra Västerbotten. Redan i Saltviksbacken blev jag badsugen och med mitt typiskt manliga konsumtionsmönster (köp ingenting förrän precis när du behöver det) så svängde vi av i Övik för att köpa badbyxor. När vi parkerat blev jag nervös. Var det stängt? Trots att det var lördag och mitt på dagen var stan helt död. Inte en enda människa strosade omkring, satt och fikade, solade eller åt glass. Men det var helt normalt visade det sig. Affären var öppen och jag fick mina badbyxor. Den märkliga känslan dröjde sig kvar ända tills vi kom hem igen. I Härnösand möttes vi av en helt annan atmosfär. Inte nog med att vår stadskärna är så oändligt mycket finare, den är befolkad också. Varje dag! Av besökare och vanliga Härnösandsbor, båtturister och hemvändare, shoppare och flanörer, familjer och festprissar. Övik må ha fler invånare och ett bättre hockeylag, men som sommarstad ligger den hästlängder efter Härnösand.

För att inte tala om…

att det äntligen börjar hända grejor i Prismahuset. Nu flyttar Sagas Blomsterverkstad in i före detta Gallerix lokaler. Förhoppningsvis kan det bli kicken som behövs för att få fart i hela huset. Vi hoppas på ketchupeffekten!

Å andra sidan…

tycks den sorgliga sjukhushistorien fortsätta i all evighet. Nu senast är det stora delar av röntgenverksamheten som tydligen ska bort. Snart kan väl inte ens sjukhusledningen eller deras norska konsulter hitta mer att flytta till Sundsvall.

Hanna Persson

För övrigt…

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand

6

Ansvarig utgivare/ redaktör Lars Kågström, lars@yippie.nu

Tel 0611–51 13 20

Produktionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net 0611–51 13 20

info@yippie.nu www.yippie.nu

VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net

YIPPIE HÄRNÖSAND

foto

PS Nästa nummer kommer ut den 22 september. Har du något att tipsa om så maila till info@yippie.nu eller ring 0611-51 13 20

Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu 0611–51 13 20, Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45, Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20

jublar vi högt åt att vi äntligen fått en konstgräsplan i Härnösand. Den 4 september är det festlig invigning, i samband med det stekheta derbyt mellan HFF och Älgarna. Vi ses där (skulle jag ha sagt om jag inte redan nu visste att jag är upptagen på annat håll). Ni får jubla åt mig också!

Redigering Anneli Egland, anneli@alltid.net

Tryck Hemströms Tryckeri

UTGIVNINGSBEVIS NR 28 157

Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Hanna Persson, Olle Larsson, Rune Hemström, Sandra Vedin, Emilia Eliasson, Mats Wigardt, Dino Vulic, Oscar Eriksson

Utdelning 15 000 ex med Posten, Total hushållstäckning, Härnösands kommun


Juridiska problem? Anlita oss.

Alf Bolin, advokat

Johan Lavås, advokat

Det naturliga valet. www.abersten.com | 0611-205 75

Kontakta oss:

folkpartiet@harnosand.se

Per Häggström Catharina Rosén

Våra kandidater på väg mot fullmäktige!

Eva Olstedt Lundgren

Profilbild Leek 2010

Stig Hammarstedt

RosMarie Sandin

HÄRNÖSAND - framtiden för Dig!

HÄRNÖSAND

Det behövs både hjärta och hjärna i politiken – lägg din röst på Folkpartiet YIPPIE HÄRNÖSAND

7


2010

TEMA: ATT VARA MÄNNISKA

Lördag 11/9 Korsmässomarknad Domkyrkoförsamlingen på Korsmässomarknaden med rättvisemärkta produkter. 14.30 Psalmallsång i Domkyrkan Vill du att vi sjunger din favoritpsalm? Önska din favoritpsalm och berätta gärna varför du valt just den. Ring 0611-24543 eller maila maria.prytz@svenskakyrkan.se Söndag 12/9 11.00 Högmässa i Domkyrkan. Lunch i Församlingsgården 13.30 Lasse “brandmannen” Gustavson föreläser i Domkyrkan: “Leva Vidare” en föreläsning som berör, inspirerar och vidgar dina perspektiv på livet. Boksignering efteråt. Fri entré - kollekt. Om Lasse Gustavson: “Ett eldhav stort som Globen omger oss. Det är 800° grader varmt. En människa självantänder vid 600°. Håret och skägget knastrar när det brinner av och det bubblar i hörselgången när öronen smälter. Fingrarna brinner utan att det känns. Mina värderingar brann upp tillsammans med mitt ansikte den där natten. När jag vaknade var det till en ny värld. En värld av skönhet.” Lasse Gustavson är en fd brandman från Göteborg som hade turen att överleva en svår olycka. Han låg medvetslös i två månader innan han långsamt återvände till livet. Efter att ha bearbetat sin situation förändrade han sitt sitt liv radikalt. Resultatet blev ett nytt liv med en ökad livsglädje. Idag arbetar Lasse Gustavson med person- och teamutveckling för effektivare kommunikation och högre livskvalitet. Med sin fantastiska förmåga att med sitt språk, måla enkla men kraftfulla bilder startar Lasse Gustavson en process av glädje, tillit och inre visdom. Han håller ett mycket tänkvärt föredrag som inte lämnar någon oberörd. Det får en att stanna upp, tänka efter och, inte minst, att ta vara på livet här och nu.

Tisdag 14/9 19:00 Föreläsning “När orden går sönder” med logoped Astrid Frylmark. Onsdag 15/9 18.00 Internationell festmiddag i Församlingsgården med mat från världens alla hörn Torsdag 16/9 19.15 Föreläsning Fredag 17/9 Temakväll för ungdomar. Lördag 18/9 Familjedag med öppet hus i barn- och ungdomslokalerna, föreläsning för föräldrar. Söndag 19/9 11.00 Högmässa Vi firar domkyrkans födelsedag! Kaffe på kyrkbacken, guidning i Domkyrkan och bestigning av Kyrktornet

www.harnosandsdomkyrka.se Under inspirationsveckan bjuder vi även på fler föreläsningar, vardagsträffar, konserter och övriga evenemang! Fullständigt program hittar du på vår hemsida!

8

YIPPIE HÄRNÖSAND


INVIGNING Lördag 4 september

FRI ENTRÉ

kl 9-21

av Härnösands nya konstgräsplan! •Matcher •Tävlingar • Uppträdande

Härnösands alla fotbollsklubbar sluter upp och •Stipendium firar. Ramviks IF, • Amatörcup Stigsjö IK, BIK SK, ÄAIK, Moffe BK, HSK, IF Älgarna & HFF

• Fira med alla fotbollsspelare! Äntligen!!!

ARE LSSPEL A! FOTBOL ÄN R MIÄRT FÅR PRE 7-8 åringar 9.00 9 år 9.40 10 år 0 10.2 11 år 11.00 12 år 11.40 13 år 12.20 14 år 13.00 15 år g) 13.40 trafftävlin S ll ti g in (Uttagn

AM P R OrnGösR ands

Hä kester parador ningscermoni,

14.20

vig 14.45 In g, överaskningar ån ls rna a n o ti a n – IF Älga rby HFF e D ndium e p ti 15.00 s p u lvtid - C är 15.45 ha lag som ngdoms u a ll g ti n s U a lott öjor. i matchtr r på plats affa tr s r te ju h k spelare s ningsmatc r - uppvis manna föe m a D 17 7atörcup, lan 18-21 Am kompislag, anmä h c o e s .s g ff ta re ands .harnos se www

DERBY F F s d n a s ö n r Hä DIV II Norra Norrland

a n r a g l Ä F I S V/ Start 15.00

YIPPIE HÄRNÖSAND

9


Plock

Smått och gott om livet i Härnösand. Har du tips och idéer om vad vi ska skriva här, maila till info@yippie.nu

En modern Nils Holgersson 1906, för över hundra år sedan, gjorde Nils Holgersson sin underbara resa över vårt avlånga land i Selma Lagerlöfs klassiker. Nu ska piloten Ted Hagelberg från Åhus tillsammans med hustrun Christina göra samma rutt. De flyger dock inte gås utan sitt tvåsitsiga plan – Akka One. – Det här är en gammal dröm hos oss båda, säger Ted till Ystads Allehanda. Och så fyller det svenska flyget 100 år och då tyckte vi att det passade bra att flyga över hela Sverige. Resan startar från Västra Vemmenhög i Skåne den 25 augusti, och fyra-fem dagar senare planerar paret att passera Härnösand.

Härnösands bästa pokerface Den 4 september utses Årets pokerprofil på Casino Cosmopol i Sundsvall och en av de fem nominerade är Johan Wedin från Härnösand. Han har spelat poker på heltid i fem år. – Det går både upp och ner, men totalt sett har jag kunnat försörja mig på det. Mest spelar han på Internet, men relativt ofta också på Casinot i Sundsvall. Den 4 september handlar det inte om spel och pengar utan om en gala och ”bara” äran, men vinnaren i Sundsvall har chansen att bli Årets pokerprofil i Sverige. Johan har tagit det lite lugnare med spelandet under sommaren, men tänker fortsätta som pokerspelare ett tag till. – Men inte resten av livet, i alla fall inte på heltid. När jag kommer på vad jag vill ska jag söka någon utbildning.

! 10

YIPPIE HÄRNÖSAND

4 september utses Årets pokerprofil på Casino Cosmopol.


Vem fixar största purjolöken? Snart ska det avgöras vem eller vilka som blir Sundsgatans odlarkungar/odlardrottningar 2010. Tävlingen går ut på att skörda den tyngsta respektive längsta purjolöken. Den prestigefyllda tävlingen mellan fyra av grannarna på gatan är nu inne på tredje året. Premiärsäsongen vann Kerstin Sundqvist med en ståtlig solros och i fjol drev Stig Blomkvist fram en riktigt stor och tung pumpa. – Vi byter tema för varje år och det är förloraren som bestämmer nästa års gröda, berättar Kerstin Sundqvist.

Nu byggs kyrkan om I september börjar Domkyrkan renoveras, ett bygge som enligt planerna ska pågå ända fram till december 2011. Bland annat ska koret öppnas upp och bli större, golvet byggas om och fjärrvärme installeras. Under byggtiden kommer kyrkan att hållas stängd på vardagar, men vara öppen som vanligt på helgerna. – Vi delar av kyrkan med en stor, provisorisk vägg vid predikstolen. Då kan vi ha gudstjänster och annan verksamhet på ena sidan medan de bygger om den andra, säger kyrkorådets ordförande Torkel Selin. I planerna ingår också en utbyggnad på 240 kvadratmeter som ska inrymma bland annat sakristia och skrudkammare. För den delen finns dock ännu inget bygglov eftersom detaljplanen först måste ändras.

Runes ruta av Rune Hemström

YIPPIE HÄRNÖSAND

11


Plock Oj, nu blev det lite stoligt!

Hur är läget?

En av Härnösands stoltheter är Älgarnas IF. Det tycker nog de flesta, inte minst klubben själv som tryckte upp en plastpåse med just texten ”Härnösands stolthet”. Eller inte riktigt ändå. Ett t försvann någonstans på vägen och plötsligt blev klubben bara ”Härnösands stolhet”. Men det är ju inte så illa det heller!

Hallå där Kristoffer ”Kicken” Brantefalk, som den 1 september tar över Hamnkrogen och Restaurang Portalen. Hur känns det? – Det känns väldigt kul och spännande. Det är liksom rätt läge i livet. Jag har jobbat åtta år i branschen, det känns lagom länge, och jag har ingen familj så jag kan satsa järnet i några år framöver.

Pennornas Härnösand

Många författare har skildrat Härnösand i sina böcker. Yippie kan här publicera ett exklusivt utdrag ur Annika Sjögrens nya kriminalroman ”Ur havet stiger vågorna”, som kommer ut i handeln under september månad. ”Bakom lönnarna skymtade Landsarkivet, den före detta Vanföreanstalten, en mäktig, mörkgul stenbyggnad med svart tak som var uppförd någon gång i början av förra seklet. En stor del av de många fönstren var igenmurade, vilket gav den annars så ståtliga byggnaden en dyster prägel. Det vidsträckta grönområdet utanför sluttade ner mot Brännavägen och Hovsgatan och användes sedan ett par år av entusiastiska frisbeegolfspelare och man hade satt upp nio korgar med dubbla utkast för att möjliggöra en så lång bana som möjligt.”

Läs en intervju med Annika Sjögren på sidorna 50-51 12

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vad har du för bakgrund i branschen? – Jag började jobba kvällar och helger redan första året i gymnasiet. Sedan dess har jag jobbat som kock på de flesta ställen i stan, bland annat åtta somrar på Hamnkrogen. Jag har också säsongsjobbat i Riksgränsen och varit en sväng till Stockholm. Blir det några stora förändringar? – Nej, inte till att börja med, förutom att Hamnkrogen kommer att vara öppen året om, det är ju nästan nytt. Till nästa sommar hoppas jag att vi kan fräscha till och bygga ut stället ännu mer. Portalen fortsätter med lunchservering och catering. Du är bara 24 år gammal. Det är inte nervöst att ta över hela ansvaret? – Visst är det mycket ansvar, inte minst för personal och så. Men jag har jobbat så länge nu så jag känner att jag kan det mesta.


En vårdcentral i utveckling Det gensvar vi fått för vår verksamhet är mycket stort. Vi har mer än 6 000 listade och det är vi mycket tacksamma för. Men vi är fortfarande bara i startfasen och vill fortsätta utvecklas. Vi vill arbeta både förebyggande samt bredda omhändertagandet av våra patienter. Därför startar vi under hösten ett samarbete med Compositteknik i Norr AB i Övik, som saluför Bungy Pump, den nya generationens gångstavar. Det är ett fantastiskt träningsredskap, betydligt mjukare för dina leder samtidigt som det ger större energieffekt. Du som listar dig hos oss får prova Bungy Pump-stavar i en månad under våra sjukgymnasters ledning. Om du sedan vill kan du köpa stavarna till ett rabatterat pris. Läs mer om Bungy Pump på www.bungypump.se Vi har också slutit avtal med Primärvårdsenheten om att nyttja Familjecentralens utbud av BVC eller MVC. Du som är listad hos oss får dessa besök via den gemensamma Familje-

Kommande nyheter – Rehab-team med ett brett upplagt utbud utifrån olika patienters behov. – KBT-behandling för ångest, depression & stress! – Ny träningsutrustning!

AndersKempe

Staffan Salmonsson

Verksamhetschef/läkare

PHC-resurs/VD

KLIPP GÄRNA UT ANNONSEN

centralen.

0611–33 23 00 • www.obackavardcentral.se YIPPIE HÄRNÖSAND

13


Ljus på…

Gör mig glad Solen. Gör mig arg När någon ljuger, det är det värsta jag vet.

Ålder 16 år Bor i Härnösand. text foto

Sandra Vedin Oscar Eriksson

Familj Mamma, pappa och syster Johanna

För 16-årige Jesper Lidén kommer hösten att bli en stor omställning. Flyttlasset bär iväg till Örnsköldsvik där han ska spendera sina tre skolår på ett ishockeygymnasium. Han brinner för hockeyn och hoppas att detta val ska hjälpa honom att nå framgång.   – Min dröm är att spela i Elitserien någon dag. Ishockeygymnasium i Örnsköldsvik är ett elitgymnasium som har ett samarbete med Modo. För Jesper kan denna flytt öppna många nya möjligheter inom sporten. Hockeygymnasiet ger varje spelare en bättre chans att utvecklas och synas, i hopp om att senare skickas vidare till ett större lag. – Det kommer att bli väldigt spännande att göra något nytt, men det är ändå tråkigt att flytta ifrån alla vänner, säger Jesper. Viljan är stark och han kommer att ge järnet för att se hur långt han kan gå. – Det här är det jag verkligen vill göra, säger Jesper.

Just nu: tränar jag nästan varje dag och är med vännerna. Om ett år: spelar jag förhoppningsvis hockey i Modo.

Puck

Om fem år: spelar jag hockey någonstans, vart har jag ingen aning om. Innan jag dör: vill jag spela i Elitserien, skaffa familj och bli miljonär.

Jesper lidén Det visste du inte om mig: Lyssnar gärna på lite allt möjligt. Tittar helst på tvserien Mammas pojkar.

Moppe Mitt bästa köp var min moped, men den ska säljas eftersom jag flyttar till Örnsköldsvik. Mitt sämsta köp var ett par skor som gick sönder direkt efter att jag hade köpt dem. 14

YIPPIE HÄRNÖSAND

En ledig dag åker jag till stranden och spelar volleyboll. Favoritplats i Härnösand är Smitingens havsbad för att jag älskar att vara på stranden.

Jag trodde aldrig att jag skulle våga flytta till en helt ny stad och bo själv utan familjen.

Flickvän Mina tre bästa saker: 1. Min flickvän. 2. Mina kompisar 3. Vädret, så länge solen är framme.


Mer utrymme för äldre!

Lärarförbundet bjuder in till öppen debatt om skolan i Härnösand Moderator: Lars T Johansson Tid: Tisdag 7 september 18.30 Plats: Sigma (Mittuniversitetet) Din möjlighet att fråga och påverka. VÄLKOMMEN!

Göran Sjödén

Ulla Bylund

Ingemar Wiklander

goran.sjoden@gmail.com

ulla@kastellskolan.se

ingemar.wiklander@ kristdemokraterna.se

För att leva värdiga liv behöver vi alla bemötas med respekt. Vi Kristdemokrater vill öka valfriheten för äldre och införa fler boendeformer. Bra mat och medicin är självklart, men även en pratstund och en promenad kan betyda mycket. Pensionärerna ska få ytterligare skattesänkningar. Och den som vill trappa ner på jobbet lite tidigare - eller fortsätta jobba längre - ska kunna göra det.

SJUKVÅRDSPARTIETVÄSTERNORRLAND

www.harnosand.kristdemokraterna.se

Vi utför kliniska tester i Härnösand Öbackakliniken jobbar med kliniska prövningar på uppdrag av olika läkemedelsbolag. Vi hjälper till med att ta fram bättre läkemedel för patienter med Diabetes mellitus, hjärt- och kärlsjukdomar samt förhöjda blodfetter, tre sjukdomar som ökar och har ett samband med varandra.

Inger Frykman

Kristina Forsberg

När det gäller Diabetes mellitus så ökar sjukdomen på grund av förändrad livsstil samt ökad övervikt i samhället. Sjukdomen kryper också lägre ned i åldrarna. Det är därför mycket viktigt med tidig behandling och förbättrade läkemedel.

Ann-Marie A-Sjödin

På Öbackakliniken arbetar tre legitimerade sjuksköterskor samt läkaren Anders Kempe med kliniska tester och undersökningar på uppdrag av läkemedelsindustrin.

info@obackakliniken.se Tel: 0611-209 30 Fax: 0611-209 31 YIPPIE HÄRNÖSAND

15


Reportage text Linda Saltin foto Dino Vulic

& Kenneth Zetterlund

de håller härnösand i form Till Friskis & Svettis kan du komma som du är. Ta på dig t-shirt, joggingbyxor och gympa i din egen takt. Utan prestige. Målet är ett leende i maggropen. – Storheten med Friskis & Svettis är att det är en ideell förening, säger ledaren Annika Forslund.

16

YIPPIE HÄRNÖSAND


E

tt 60-tal motionärer har trotsat det begynnande åskvädret. Platsen för kvällens gratispass är gräsmattan på Torsvik. – Friskis & Svettis är glädje – alla har så roligt, säger kvällens ledare Jessica Jonsson innan hon sätter i gång med att köra höga knän till musiken. – Och Friskis är lättillgängligt, fyller en annan ledare, Erika Lidberg, i. En av de få killarna på kvällens medelpass instämmer. – Alla klarar av det. Det går väldigt fort att komma in i även för mig som är koordinationslös, säger Anders Lidberg som gympat på Friskis & Svettis i över ett år nu. Inspirerande upptempo-musik hörs ur högtalarna när Anders Lidberg varvar en äldre kvinna under löpningen i ring efter uppvärmningen. Till låten Head over heels gör hela gruppen sit-ups i sitt anletes svett. Friskisvärdarna och ledarna har röda byxor och vita tröjor eller linnen så att du lätt känner igen dem om du behöver hjälp med något under passet. Mot slutet av passet ser man svetten droppa fram i ansiktena hos deltagarna.

En del överdragströjor åker av och fram skymtar färgglada toppar. Musiken blir lugnare och Jessica går över till att visa stretchövningar. När passet är slut kan motionärerna pusta ut och gå hem. Men för de ideella ledarna och värdarna återstår jobb – sådant man inte tänker på. Som att bära högtalare till exempel. – Allt bygger på ett ideellt engagemang. Belöningen man får är att man gör folk glada, säger Inga-Lill Dahlbäck som är verksamhetsledare för Friskis & Svettis i Härnösand. – Man får utbildningen också och den är guld värd. Friskis & Svettis är ett starkt varumärke med mycket bra och roliga utbildningar, säger Annika. – Alla funktionärer har erbjudits att gå en kurs i hjärt- och lungräddning, inflikar Inga-Lill. Hon har varit med sedan starten 2001. Hon började som värdansvarig och sedan gick hon vidare och blev ledare. – Det är oftast så det börjar. Man hjälper till att sköta ljudet under passen, bära högtalare och hälsa motionärerna välkomna. Sedan är det vanligt att

man går vidare och gör något mer. Man har inte bara en roll i Friskis & Svettis. Jag är till exempel både värd och vice ordförande i föreningen, säger Anna Bostedt. För Anna var det naturligt att engagera sig i Friskis & Svettis för två och ett halvt år sedan. – Barnen började bli större, då kändes det rätt. Jag hade varit engagerad i föreningslivet tidigare och saknat det. Det är en härlig känsla att vara delaktig i en förening. Ulrika Åkerlind som är ledare och rekryteringsansvarig för nya funktionärer håller med. – Jag har spelat fotboll tidigare och den gemenskap som fanns inom fotbollen finns även här.Vi är ett tajt gäng, säger hon. En halv miljon svenskar gympar på Friskis & Svettis varje år. – Jag tror inte att alla Härnösandsbor inser hur stort Friskis & Svettis faktiskt är i Sverige, säger Annika. Alla fyra är entusiastiska när de berättar om Friskis & Svettis. – Jag gillar att få folk att skratta under

YIPPIE HÄRNÖSAND

17


1. Bästa övning? 2. Värsta övning? 3. Bästa friskislåt?

Ulrika Åkerlind 1. Salsasteg,

passen och busa till det lite, säger IngaLill. Har det aldrig hänt att ni som ledare fått bryta ett pass?

– Faktiskt inte. Allt går lättare med ett leende. Orkar gör man ju, men man kan få en black-out ibland, säger Annika. – Jag pajade mitt knä en gång på ett intensivpass, det var inte kul. Motionärerna

ville att jag skulle fortsätta visa övningarna ändå – så jag höll ut, säger Ulrika som numera leder Aerobics. Pengarna som rullar in till Friskis & Svettis ska gå tillbaka till medlemmarna i någon form berättar Inga-Lill. – Nytt för i höst blir att vi kommer att köra danspass, det ska bli kul, avslutar Inga-Lill.

salsagunget i höfterna gör mig glad 2. Plankan är skittråkig 3. Något med Lady Gaga

Annika Forslund 1. Armhävningar 2. Kissande hunden, jag tror

alla förstår vad man menar 3. Scooter

Anna Bostedt 1. Hälkick 2. Upphopp – det

är så jobbigt 3. Jag passar på

den

Inga-Lill Dahlbäck 1. Twisthopp 2. Jag håller med

om upphopp 3. Lev Livet, Magnus Carlsson

Jessica Jonsson och motionärerna tackar varandra för ett bra pass.

Friskis & Svettis i Härnösand  Är en ideell förening som startade i augusti 2001

!

Friskis & Svettis höstsäsong startar måndag 30 augusti. Första veckan är gratis.

18

YIPPIE HÄRNÖSAND

 Erbjuder aerobics, start-, bas-, bas/puls-, medel-, medel/styrka- och

familjegympa samt danspass

 Håller till i Gerestahallen. Från i höst även på Solenskolan  Har 35 aktiva ledare och värdar och drygt 500 medlemmar  Genomförde under vårterminen 166 pass med 5 620 motionärer  I snitt gjorde varje motionär 16,28 pass  Friskisfunktionärerna har burit 6 860 kilo högtalare och stativ under våren


V I K T I G I N F O R M AT I O N

Val 2010

Så här röstar du! Söndag den 19 september är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige. Två alternativ finns för att rösta: 1. Röstning i vallokal, valdagen 19 september På ditt röstkort står vilken vallokal du skall rösta i. Röstkortet skickas ut den 24-31 augusti till alla som har rösträtt. 2. Förtidsröstning 1-19 september Vill/kan du inte rösta på valdagen kan du från den 1 september förtidsrösta på följande platser: • Sambiblioteket Universitetsbacken 3 Måndag-torsdag kl 9.30-19.00 Fredag kl 9.30-18.00 Lördag kl 11.00-15.00 • Stadshuset Norra kyrkogatan 3 Måndag-fredag kl 8.00-16.30 Lördag 18 sep kl 10.00-16.00 Söndag 19 sep kl 10.00-16.00

• Ambulerande röstmottagning Kl 17-19 på följande platser och dagar: • Utansjögården 1, 7 & 13 sep • Högsjögården 2, 8 & 14 sep • Viksjö Folkets hus 3, 9 & 15 sep Även 19 sep kl 13-15 • Brunnegården 4, 10 & 16 sep • Älandsbro Folkets hus 5, 11 & 17 sep • Häggdångers församlingshem 6 & 12 sep

Vid förtidsröstning skall du ha med ditt röstkort. Saknar du röstkort, kontakta valkontoret i Stadshuset, Norra Kyrkogatan 3, tel 0611 - 34 80 23, 34 80 05, 34 80 40, 34 81 98 eller via e-post: val@harnosand.se

För mer info kontakta valnämnden:

Valnämndens ordf Rolf Larsson, 0611 - 139 14 eller 073 - 049 09 96 Valnämndens sekr Lars Fröberg, 0611 - 34 80 23 eller 070 - 347 75 86

YIPPIE HÄRNÖSAND

19


Reportage text Emilia Eliasson foto Dino Vulic

20

YIPPIE HÄRNÖSAND


Pontus växlar mellan brädan och paletten Han har tagit SM-guld i surfing, pluggat konst i Kalifornien och rest världen runt. Nästa år ställer han ut sin konst i New York. Sedan juli månad är den före detta Stockholmskillen Pontus Grafström bosatt i Härnösand.

P

ontus Grafström är bara 23 år men har redan hunnit med mer än de flesta. Nu känner han att det är dags att varva ner lite. – Jag brukar resa runt mycket och vara på ställen en kort tid, men nu vill jag göra tvärtom och ta det lugnt ett tag.

YIPPIE HÄRNÖSAND

21


De handlar om samma sak, man måste . ha totalt fokus och alltid vara i nuet

Pontus är en kille med minst sagt många talanger, trots det är han ödmjuk inför sina framgångar. När jag träffar honom berättar han engagerat om sina olika intressen. Han har inte legat på latsidan de senaste åren. Pontus har alltid varit intresserad av extremsporter, bland annat puckelpist. Men för några år sedan provade han på surfing, som snabbt tog över intresset från andra sporter. 2007, fyra år efter det första försöket, blev han svensk mästare. Pontus menar att det är något speciellt med att surfa. – Det är väldigt meditativt. Man kommer så nära naturen. Man får se och upptäcka platser som man kanske aldrig skulle ha fått se annars. Surfingen har tagit honom världen runt. På en av surfresorna lärde han känna en konstnär som fick honom att upptäcka konsten. Det blev enligt Pontus själv en stor vändpunkt i hans liv. I dag kommer konsten i första hand och han har redan hunnit ha två vernissager. Intresset för att skapa har dock funnits länge. Han har filmat och tecknat ända sedan barnsben. – Det är roligt att skapa oavsett vad det är, det finns så många olika sätt att uttrycka sig på. I vintras flyttade Pontus till Kalifornien i USA, där han kunde utöva båda sina intressen. Om dagarna gick han på konstskola och på fritiden surfade han. Han tycker själv att det är två aktiviteter som går väldigt bra att kombinera. – De handlar om samma sak, man måste ha totalt fokus och alltid vara i nuet. I våras bestämde sig Pontus för att lämna USA och flytta till Härnösand på obestämd tid. Att det blev just Härnösand beror till stor del på att hans släkt kommer härifrån och han har spenderat mycket tid här under sin uppväxt. Men det är bara en av anledningarna. 22

YIPPIE HÄRNÖSAND

– Härnösand är en av de mest genuina och fina städer jag har varit i. Man slipper den där storstadshetsen som finns i Stockholm. Dessutom är Smitingen en jättebra surfplats, mycket bättre än i Stockholm. Här får vågorna färdas längre över öppet hav så att de får mer kraft när de når land. Jag har haft några riktigt bra surf här. Till hösten ska Pontus flytta till ett litet hus i Skärsviken utanför Härnösand. Där tänker han ägna det mesta av sin tid åt att måla, men han har även några sidoprojekt på gång där han designar tshirts och gör surffilmer. Just nu håller han på och målar tavlor som ska vara med i en utställning i New York i början av nästa år. Erbjudandet fick han efter att ha blivit uppmärksammad under en av sina vernissager. Självklart ska han också försöka få tid över till surfingen och till hösten står en Sverigetour på schemat. Sa någon varva ner? Jag gissar att Pontus Grafström är ett namn vi snart kommer att få höra mer av.

PONTUS GRAFSTRÖM Ålder 23 år Uppväxt Södermalm, Stockholm Besökta länder Norge, Holland, Frankrike, Jersey, Spanien, Portugal, Italien, Tunisien, USA, Nicaragua, Costa Rica, Mexico, Australien, Thailand, Vietnam, Indonesien Bästa surfplats i världen Margaret river på Australiens sydvästra spets Bästa surfplats i Sverige Hela Norrlandskusten Favoritplats i Härnösand Ett hemligt ställe vid Bondsjön + alla natursköna skogar Hemsida www.pontusgrafstrom.com


Jonathan Glad foto

YIPPIE HÄRNÖSAND

23


HÄRNÖSANDS KOMMUN

!

DU BEHÖVS

hemma

Efterlängtat besök!

Inom äldreomsorgen blir folk glada när vi hälsar på. Du har möjlighet att jobba alla möjliga tider på dygnet och arbetet är varierat. Glöm inte att kolla in vårt nya Vård- och Omsorgs College!

Skolp e från H rsonal ärnta i Ban Här b g e

200 valmöjligheter! Härnösand är känt för sina vackra byggnader, närheten till både stadskärna och friluftsliv. Och såklart allt det vackra vattnet! Du som väljer att jobba i skärgårdsparadisets kommun kan välja bland 200 olika yrken. Du kan t.ex. bli IT-tekniker, undersköterska, lärare eller varför inte ekonom? Härnösands kommun tycker dessutom om att ta väl hand om sina egna, så vi har ett väldigt bra program för friskvård.

lades rä inklud ttar vi hur h! vi job era A LLA i bar m har et sko ed a t funk tionsh lan, även d tt e som i n d e I fram r. tiden k o mmer ännu vi beh fler b ö ra lär are oc va försk h ollära re!

Hos oss spelar alla roll. Vilken roll vill du spela?

mergödra anedrta?!! Stäm cker om att Jag ty a. människor glad

bb där jag Jag vill ha ett jo kattad. känner mig upps ta yrke tryggt Jag vill kunna by betsgivare. inom samma ar

Koll på kommunen! Hur skulle det se ut om ingen höll koll inom en kommun? Vi kommer snart att behöva dig som administrativ personal. Alltså: receptionister, ekonomer, diariepersonal, biblotekarier, arkivarier...

verka den Jag vill kunna på värld jag lever i.

Nämnde vi att det finns ca 200 olika jobb att välja bland på Härnösands kommun..?

HÄRNÖSANDS KOMMUN 24 YIPPIE HÄRNÖSAND Vi är idag 1 900 medarbetare inom Härnösands kommun och EU-perspektivet har en naturlig plats i vårt arbete. Kommunen

nyrekrytera till skola och förskola, vård och omsorg, samt administrativa yrken.

ADRESS


PROVA PÅ EL i 3 mÅnAdER

dU FÅR 100 % VATTEnKRAFT

UTAn EXTRA KOSTnAd.

Besök www.skekraft.se/provapa eller ring 060-17 78 05 för byte av elbolag till oss.

19 september byter vi politisk ledning i Härnösands kommun

Fred Nilsson är vår kandidat som kommunstyrelsens ordförande

Rösta på oss!

Socialdemokraterna Härnösand www.harnosand.sap.se YIPPIE HÄRNÖSAND

25


Härnösands-

historiER

text Mats Wigardt foto Kenneth Zetterlund

& Technichus

på technichus blir teknik en lek Med sina 30 000 årliga besökare utgör Technichus ett av de fyra främsta besöksmålen i Härnösand. Och uppdraget är tydligt formulerat: att öka ungdomars intresse för teknik, naturvetenskap och entreprenörskap. – Vi är en plantskola för blivande ingenjörer och naturvetare, säger vd Mauri Mellenius.

D

et är snart tio år sedan som Technichus kunde flytta in i det tidigare biblioteket på Storgatan i Härnösand. Idén till Technichus föddes i kretsen av driftiga personligheter kring Härnösands industrigrupp samt några sanna entusiaster. Redan i slutet av 1980-talet hade de börjat intressera sig för olika sätt att öka antalet studerande vid gymnasiets tekniska och naturvetenskapliga program. Med pengar från bland annat Knut och Alice Wallenbergs stiftelse blev det möjligt att köpa och bygga om den centralt placerade fastigheten på Mellanholmen.

26

YIPPIE HÄRNÖSAND


OVAN: Kristina Melander leker tandläkare med dottern Juna. TILL VÄNSTER: Mauri Mellenius har varit vd för Technichus sedan januari 2009. TILL HÖGER: Dåvarande riksmarskalken Gunnar Brodin (med ryggen mot kameran) möter dåvarande landshövdingen Gerhard Larsson i brain-ball vid Technichus invigning den 4 oktober 2001. Technichus Lizzie Stener och kung Carl XVI Gustaf övervakar.

YIPPIE HÄRNÖSAND

27


Härnösands-

historiER

28

YIPPIE HÄRNÖSAND


Berätta – och jag hör Visa mig – och jag ser Gör mig delaktig – och jag förstår

Technichus  Technichus öpp-

nade i maj 2001 och invigdes officiellt av kung Carl XVI Gustaf den 4 oktober samma år  Dessförinnan fanns verksamhet i tillfälliga lokaler på Brunnshusgatan  Startkapitalet kom från Wallenbergoch KK-stiftelsen.  Har cirka 30 000 besökare/år  Har producerat flera egna utställningar, till exempel Rörelse av vikt, Upptäck jorden och Kretshopp  Har omfattande pedagogisk verksamhet för både skolor och Mittuniversitetet  Driver KomTek, First Lego League och Skapa Din Framtid  Hyr ut lokaler för konferenser, firmafester och barnkalas  www.technichus.se

Konfucius 551–479 f.Kr Technichus är ett av sjutton Science Center i Sverige, med Tom Tits Experiment i Södertälje som det kanske mest kända. På närmare håll finns Framtidsmuseet i Borlänge och Teknikens Hus i Luleå. – Technichus fyller den lucka som tidigare fanns i Mellannorrland, säger förre it-konsulten och affärsutvecklaren Mauri Mellenius som tillträdde som vd i januari 2009. På 2 000 välfyllda kvadratmeter, uppdelade på två våningar, förklaras såväl livets uppkomst som matematikens mysterier. Komplicerad vetenskap blir på Technichus både enkel och rolig. Här finns interaktiva stationer för det mesta mellan himmel och jord, med teknik och naturvetenskap som gemensam nämnare. Besökare dröjer sig gärna kvar vid hållplatser som Brain Ball, snowboardsimulatorn eller skelettet i naturlig storlek som kan tas isär och läggas till rätta igen. Allt är både tillgängligt och lärorikt. – Vi uppmuntrar våra besökare att använda sina händer och sinnen för att utforska och prova sig fram på egen hand, förklarar Mauri Mellenius. Här finns också en fullt utrustad tandläkarmottagning, framtagen i samarbete med en av stadens tandläkare, där man kan vara både patient och tandläkare. Under hösten pågår den tillfälliga utställningen Kretshopp, som producerats av Technichus, och beskriver ett hållbart samhälle där energi skapas av sol, vind och vatten, där all mat produceras lokalt och där material och energi återvinns. Det är visionärt, tankeväckande och pedagogiskt och i hög grad kopplat till teknik och naturvetenskap. En trappa ner illustreras kretsloppet i naturen av abborrar i ett akvarium som ger näring åt en liten kryddodling. Man kan också lyssna på fågelsång, prova en skogsmaskin och besöka dansstudion. Och tillverka sitt eget papper. – Det är hos oss som många ungdomar tar sitt första steg mot en teknisk utbildning, summerar Mauri Mellenius belåtet. Till Technichus kommer i första hand ungdomar upp till gymnasieåldern. Till exempel ges alla elever i årskurs fem i hela länet med Landstingets hjälp möjlighet till ett besök. Många yngre barn kommer också hit i sällskap av sina mor- och farföräldrar. Sammantaget innebär det ungefär 30 000 besökare under ett år. – Vi är en regional företeelse med inriktning på hela länet, betonar Mauri. Innanför de röda tegelväggarna ryms även KomTek. Det är ett kommunalt komplement till skolans undervisning med syfte att skapa en rekryteringsbas för utbildning av tekniker och naturvetare. KomTek i Härnösand har bland annat arrangerat årliga sommarkurser för tjejer som vill prova på att arbeta med teknik, som betonggjutning och bygge av lekstugor. STORA BILDEN: Algot och pappa Per har en intensiv dag tillsammans på Technichus. SMÅ BILDERNA: Till vänster en skiss inför den pågående utställningen Kretshopp, som Technichus själva har producerat. Till höger diskuterar utställningsproducenten Lilliann Gilmark med Andreas Brännlund och Erik Kindström (skymd). YIPPIE HÄRNÖSAND

29


Härnösands-

historiER

Technichus  Technichus ägs av

Burestiftelsen

 I styrelsen finns

representanter för Burestiftelsen, Härnösands Industrigrupp, Västernorrlands läns handelskammare, Härnösands kommun, Edmolift, Sundsvalls kommun, Mittuniversitet och Jämtkraft  Styrelseordförande är Sigfrid Tjärnlund  Bland sponsorerna finns bland andra E.on, Expancel, Hemab, Logosol, Länsförsäkringar, Norrlands Trä, Edmolift, Skanska och NCC

Skelettet i naturlig storlek, som går att plocka isär och pussla ihop, har hängt med ända sedan invigningen 2001.

30

YIPPIE HÄRNÖSAND

Technichus har blivit Härnösandsbornas experimentverkstad.

First Lego League är ett annat projekt vars Norrlandscenter är knutet till Technichus. First Lego League arrangerar varje år en tävling som riktar sig till barn mellan 10 och 16 år. I uppgifterna ingår att programmera en Lego-robot, lösa en forskningsuppgift, att marknadsföra sitt arbete och att få det finansierat genom att skaffa en sponsor. Lag från hela Norrland deltar, med stor regionfinal på Härnösands teater. I fjol vann tre kreativa systrar från Skellefteå och fick därmed representera Norrland vid den stora Skandinavienfinalen. – Vi har också utvecklat en ny hemsida och använder oss av olika sociala medier för att göra oss mer synliga, berättar Mauri Mellenius. Hans vision är att Technichus ska utgöra en plattform för pedagogisk kunskap inom teknik, naturvetenskap och ungt entreprenörskap och användas som en självklar resurs av skolan i hela regionen. Men det finns, och har ända sedan starten, funnits moln på himlen. De pedagoger, snickare, tekniker och administratörer som arbetar på Technichus brottas varje år med att få debet och kredit att gå ihop. EU, skolverket, landsting, länsstyrelse och kommun bidrar till att verksamheten kan fortgå. Minst lika viktiga är egen pedagogisk verksamhet, privata sponsorer och besökarnas entréavgifter. En aktionsgrupp från Föreningen Svenska Science Centers besöker dessutom politikerveckan i Almedalen för att bevaka och beveka politiker att stötta den speciella pedagogik som bedrivs av Technichus. Finanskrisen har emellertid medfört att klimatet för sponsring radikalt försämrats och mycket av Mauri Mellenius tid och energi går åt till att ta fram kreativa lösningar för att få ekonomin att gå ihop. – Utan en stabil och långsiktig ekonomisk plattform kan vi bara ta små steg i taget, konstaterar han. Att leva ur hand i mun gör det svårt att få någon riktig arbetsro. Men ett facit av tio framgångsrika år är ett tydligt bevis för att kreativitet och en stark vilja hos såväl personal som hos sponsorernas stödtrupper kan uträtta underverk. Och så länge som varken pedagogiska idéer eller behov av levande kunskap har sinat intar Technichus sin givna plats på Mellanholmen i Härnösand.


VÄXTKRAFT Jonny Lundin

Ingrid Flodin

Fredrik Lundvall

För Härnösands bästa

Mera RUT - valfrihet i vä

lfärden

Erik Hultin

Anne Wigren

Sven Westerlund

Världsbäst på mat och grön energi Riv hindren - fler jobb till unga

Bättre företagsklimat fler jobb i hela Härnösand www.harnosandscentern.se YIPPIE HÄRNÖSAND

31


Yippie-pinnen Ulla Hörnqvists val: Tomas Eriksson för att han gör så mycket bra saker i det tysta.

& foto Lars Kågström

text

Yippie-pinnen fungerar som en stafett. I varje nummer av Yippie porträtteras en person. Han eller hon väljer sedan vem som ska få pinnen i nästa nummer och skickar också med en fråga till den personen.

tomas eriksson Ålder 53 år Känd som teknisk chef på Teater Västernorrland samt en av drivkrafterna bakom fonden Max minne som samlar in pengar till förmån för utsatta barn runt om i världen Gillar när jag får se resultatet av de insamlade pengarna Är starkt emot orättvisor, framför allt när de drabbar barn Hoppas att ”Här borde jag väl säga fred på jorden, ny regim i Burma och sådana saker. Men allra mest hoppas jag att mina nära och kära får vara friska och lyckliga”

32

YIPPIE HÄRNÖSAND

Tomas vårdar både hus och människor Tomas Eriksson tar gärna hand om gamla hus, men lika gärna människor som har det svårt på något vis. Helst samtidigt och helst i en rogivande och fridfull miljö. – Det är alldeles för mycket slit och släng i dagens samhälle, inte bara med saker utan också med människor. Tomas Eriksson tar emot vid huset på Sälsten, där han bott med sin familj i snart 30 år. Han erkänner direkt att han var tveksam till att ställa upp på den här intervjun. – Jag jobbar ju bakom scenen, med tekniken. Det är min roll och jag trivs med den. Han är utbildad möbelsnickare och började som dekorsnickare på Teater Västernorrland 1991, men de senaste nio åren har han varit teknisk chef och har alltså släppt det praktiska arbetet. – Jag gillar fortfarande att jobba praktiskt, men det får jag ut så det räcker här hemma. Förutom stort hus med tillhörande loge finns ett halvfärdigt gammalt timmerhus på tomten. Och för två år sedan köpte han och hustrun Sara anrika Villa Fridhem. Där driver de sommarcafé, bed and breakfast, hyr ut till fester med mera. Det långsiktiga målet är att ha kurser och konferenser i egen regi med inriktning på både byggnadsvård och själavård. För några år sedan tog Tomas tjänstledigt och snickrade kök på beställning. Till sin hjälp hade han personer som försökte ta sig ur ett missbruk och han kände att kombinationen fungerade. – Det var en bra erfarenhet att ha jobbat som arbetsledare. Och samtidigt ger jobbet med missbrukare lärdomar som jag har nytta av på teatern. Det blir mycket praktisk beteendevetenskap på båda ställena. Både Tomas och Sara är utbildade för att jobba med missbruk och annan beroendeproblematik och har jobbat på behandlingshem med missbrukare. Utöver det håller Sara

kurser i bland annat sorgbearbetning. – Vi vill få ihop allt det här och hade faktiskt bestämt oss för att bygga en kurslokal här på tomten. Vi hade precis fått bygglov när Villa Fridhem blev till salu. Sakta och varsamt bygger de upp verksamheten. Tomas har precis fått igång kakelugnen och två kaminer och håller på att tilläggsisolera vindsutrymmena på Villa Fridhem. – Nu går det att hålla varmt året runt utan att belasta vare sig ekonomin eller miljön för mycket. Tomas engagemang för utsatta människor går som en röd tråd genom hans liv. Som ung jobbade han som volontär i Peru till förmån för utsatta barn. 17 år senare drabbades familjen av en tragedi när sonen Max dog i en olycka med en häst hemma på gården. Då hade de redan mist ett barn i sjukdom några år tidigare. Sorgen vändes i ett engagemang med bland annat en årlig loppmarknad/auktion som drog in stora summor pengar till fonden Max minne. Via SOS Barnbyar har pengarna använts till att bygga barnhem och inte minst fotbollsplaner runt om i världen. – Vi har besökt flera av dem och det är underbart att se hur arbetet ger resultat, att det faktiskt går att göra någonting. Engagemanget har gett en del publicitet under åren, men mest är det Sara som har synts och hörts. Tomas har hållit sig i bakgrunden. Den här gången är det hans tur, men han har ett förbehåll: – Det blir ingen bild på första sidan va? It´s a promise!

Ulla Hörnqvists fråga: Vad gör dig lycklig? Tomas Erikssons svar: Att få besöka ett barnhem som kommit till tack vare pengar från Max minne och spela fotboll tillsammans med både barnhemsbarnen och mina egna barn. Jag har gjort det i både Brasilien och Kambodja. Det ger ett driv och en lycka som är obeskrivlig.


Tomas Eriksson trivs bäst hemma på Sälsten.   – Det här är en fantastisk miljö, bara två kilometer från Torget. Det är ingen slump att det heter Villa Fridhem.

YIPPIE HÄRNÖSAND

33


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 0

Härnösands kommun Succésommar i Härnösand

Sommarens olika evenemang lockade många människor till Härnösand.

Det är inte bara vädret som har varit ovanligt bra den här sommaren. De stora arrangemangen har varit både lyckade och välbesökta och många turister har sökt sig till Härnösand.

De senaste åren har det startats allt fler stora evenemang i Härnösand. Nytt för i år var Dansbandsfestivalen, som lockade cirka 3 500 personer under tre dagar. Den nya festivalen är här för att stanna.

Gratis teaterinvigning

– Vi har fått enormt mycket bra respons och är övertygade om att det kommer att växa nästa år, säger Danne Strandberg, en av arrangörerna. En annan nyhet var Stora Härnösandsdagen där Härnösands kommun tillsammans med en rad samarbetspartners bjöd på bland annat hoppborg, ridning och allsång. Samma dag avslutades Härnösand Beach Fotboll Cup på Torsvik, som i år gick för tredje gången, och några dagar senare var det dags för Stadsfesten, som lockade drygt 10 000 personer. Förra årets nykomling, festiva-

Onsdag 8 september invigs Härnösands ”nya” Teater med en fest för alla åldrar och underhållning av Lars T Johansson, BH-bandet och många fler. Med hjälp av bidrag från bland andra Härnösands kommun är inträdet gratis. 34 YIPPIE HÄRNÖSAND Biljetterna måste dock hämtas ut i förväg.

len Broöppning på Logen, blev liksom i fjol slutsåld. – Det har över huvud taget varit en väldigt bra sommar, säger Ulrika Westerlund på Turistbyrån. Vi har haft många besökare på Turistbyrån, inte minst utländska gäster och jag har fått positiva signaler från flera turistanläggningar i kommunen. – Det är viktigt att vi nu fortsätter på den inslagna vägen och öppnar upp Härnösand ännu mer för både turister och Härnösandsbor, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert.

Rösta i valet 2010!

Söndag den 19 september är det val till riksdag, landstings- och kommunfullmäktige. Mer information om var du kan rösta hittar du på sidan 19.

Val 2010


S FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

Konstgräset klart

Storsatsning på båtturismen Satsningen för att göra Härnösand till Norrlands bästa gästhamn fortsätter. Under hösten ska udden norr om Hernö Marina göras i ordning. Bland annat byggs ett centrum för jollesegling och en pir med en flytande vågbrytare. Vid Hernö Marina finns en ny brygga med en anläggning för att suga upp båtarnas avloppsslam. Vid samma brygga kommer även en ny båttvätt att placeras. Sedan tidigare har servicehuset vid Nattviken rustats upp, 15 nya gästplatser anlagts vid Skeppsbron och drygt 40 stegar och annan livräddningsutrustning placerats ut. För mer info, Tommy Nilsson, 0611–34 80 02, tommy.nilsson@harnosand.se

överskott 2010 Den nya konstgräsplanen tål 1 500 timmars spel om året. Nu är Högslättens nya konstgräsplan färdig. På kvällen den 9 augusti var det dags för det historiska första träningspasset. Det var Härnösands SK, flickor –97, som fick den äran. Senare samma vecka spelades den första matchen.

– Allt har gått enligt planerna och det är underbart att se att det fungerar, säger fritidschefen Bertil Ericsson. Den 4 september blir det officiell invigning i samband med derbyt mellan Härnösands FF och Älgarna.

Marita ny kommunchef Namn: Marita Skog Ålder: 52 år Kommer närmast från: En tjänst som regional utvecklingsdirektör på Landstinget Västernorrland Har gjort tidigare: Förvaltningschef, organisationsutvecklare på Mitthögskolan, skolledare/rektor, adjunkt i biologi, kemi och naturkunskap m m Syn på nya tjänsten: En kommunchef ska förhålla sig till och agera med hänsyn till både politiker, personal och medborgare. Jag ska mäkla/driva en ”diversehandel” där

ägare och kunder har höga förväntningar på ”sin butik” Viktigaste fråga på nya tjänsten: Internt att ta fram handlingsplaner och verkställa de politiska beslut som beslutats under våren 2010. Dessutom tydliggöra rollerna mellan politiker och tjänstemän. Externt behöver vi alla arbeta på attityden av Härnösand. En kommun som är attraktiv får ett gott rykte och lockar medborgare att stanna samt nya att flytta hit

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

Härnösands kommun kommer att göra ett bra resultat 2010, cirka 30 miljoner kronor plus. Det starka resultatet innebär att vi kan fortsätta jobba för en ekonomi i balans samt trygga kompetens- och personalförsörjning. De sista lånen i kommunen är snart betalda. Det är glädjande, liksom att ingen av våra tillsvidareanställda har blivit uppsagd och att vi trots svajig konjunktur har fortsatt hög investeringstakt. Mellersta Norrlands Pensionsstiftelse, en viktig pusselbit för att säkerställa framtidens pensionsutbetalningar, har börjat investera sina medel för framtida avkastning. Det är också av stor betydelse att vi alla pratar väl om Härnösand samt att vi syns och hörs. Då kan även andra människor förstå varför vi Härnösandsbor är stolta över staden och kommunen vi bor i! Anders Gäfvert (M) kommunstyrelsens ordförande

Informatör Ingrid Norrgård Härnösands kommun ingrid.norrgard@harnosand.se YIPPIE HÄRNÖSAND

35


foto

Sanna Forslund

Hälsa

Yoga under hösten Yantra Twin Flex är designade för att stimulera fötternas akupressurpunkter och finns i flera olika färger. Stimulansen har en avslappnande effekt, stress och oro minskar. Tofflorna är supersköna, kan användas varje dag, väger bara 85 gram och är lätta att ta med på resan. Du får zonterapi för varje steg du tar till det ynka priset av 99 kronor hos Life.

I Härnösand finns ett stort utbud av yogakurser. Med enkla rörelser får du tid att varva ner, känna din kropp och öva medveten närvaro. På kuppen får du en bättre fysik och ett starkare immunförsvar. Anki Grip på Andas Shiatsu och Friskvård startar Mindfulnessyoga den 6/9. Här övar du mjuk yoga i gamla domkapitlets vackra sal på Franzéngatan (Mitti Härnösand). Med enkla rörelser och ställningar lär du dig att slappna av, bli mer närvarande i nuet och får ökad flexibilitet i kroppen. Yogan innehåller andningsmeditation, solhälsningar, yinyoga och avslutas med avslappning. Brahma och Björn på Yogastudion har redan startat terminen i IOGTs lokaler på Storgatan. De erbjuder Kundaliniyoga. I kursen Rygg och stress stärker du och balanserar rygg, nacke och axlar. Även andningsövningar, meditationer och fokuseringsövningar ingår. Chakrasystemet är en fortsättningskurs där du går igenom kroppens sju chakran. Yogapassen är uppbyggda för att stärka din fysik och ditt immunförsvar och lösa upp spänningar i ditt energiflöde.

Cauac-Solregn erbjuder Livsyoga på Franzéngatan (Mitti Härnösand). Du kan prova på yogan med Annette Dagervy den 31/8. En kurs för dig som vill öppna upp för mer energi, avspänning, balans och medvetenhet i livet. I grundkursen får du arbeta med ryggpass, magpass, immunförsvar och flexibilitet. Den 7/9 kan du prova Medicinsk yoga. Kursen passar för alla som behöver en mjuk introduktion till yogans värld. Inga förkunskaper krävs.

LINDA SALTIN linda@yippie.nu

H

För varje gång man känner värken blir man påmind om att man faktiskt tränat och använt sina muskler.

östterminen har börjat och batterierna är förhoppningsvis laddade efter en varm och solig sommar. Passa på att kickstarta höstträningen med en gratisvecka på Friskis & Svettis där målet är ett leende i maggropen. På sidan 16 kan du läsa mer om Friskis & Svettis ideella eldsjälar och få träningsinspiration. Själv sitter jag och skriver med en djävulsk träningsvärk i både framoch baksidorna av låren. Jag har deltagit i ett kvartsmaratonlopp efter att ha löptränat totalt bara 4 kilometer, så jag får väl skylla mig själv lite grand. Men träningsvärk är en skön värk – för varje gång man känner värken blir man påmind om att man faktiskt tränat och använt sina muskler.

36

YIPPIE HÄRNÖSAND

Om du vill ha lite mer mental träning i höst och fokusera inåt samtidigt som du gör fysiska rörelser finns det flera bra yogapass att välja på – guiden finns här ovanför. Och så sommarens bästa köp: Ett par rosa yantratofflor på Life i juni som jag använt i princip varje dag sedan dess. Och det är förresten inte bara jag som använt dem. Nej, det har varit kö på tofflorna. Min faster, mamma, syster, granne, vänner och syskonbarn har alla velat prova tofflorna och jag har fått slita bort dem från deras fötter (typ) för att få dem tillbaka. För har man en gång tagit på sig tofflorna vill man inte ta av sig dem…


ai HandslaDet nd!finns omkring 200 butiker, caféer & restauranger i Härnösand* Härnö

100% Korsmässomarknad Shoppa loss! för alla –bäst

lördag 11 september

Kom till Härnösands kvalitetsmarknad. Härnösands stadspark fylls med hantverkare, odlare, svamprådgivare, spelmansgille, kontaktkören m m. Start 9.00. Arr: Vävstugeföreningen

Citymarknad 27–28–29/8

Långlördag 28/8 öppet till 16.00 la i Hanödsand! n r ä H

100% för -bäst

alla

Hela stan fylls av knallar som säljer allt möjligt. Härnösand lever upp och stan fylls av folk som trivs. En härlig inramning. Härnösands butiker har extra långöppet till 16.00. Arr: HAIK

HANDLA I HÄRANNDLÖARSNAAND H I HÄRNÖSAND

YIPPIE HÄRNÖSAND

37


ai Handsland! ö Härn

100%

PREMIÄR!

för alla –bäst

Imorgon torsdag 10.00 öppnar vi i Prismahuset med massor av erbjudanden du inte vill missa! Sagas Blomsterverkstad Härnösand 0611–55 07 50 • Älandsbro 0611–609 56

Läckrast i höst? 1200:-

Mer skor i butiken

Hög kvalitet med mjukbäddssula Köpmangatan 2 Härnösand Tel 0611-230 80

K VA L I T É M E D B A N G I N

Från 8 kr/st Fantastisk god sushi! Servering Lunch Take Away Kaffe

• •

Wirströms SUSHI

Nybrogatan 1, H Ä R N Ö S A N D Tel 0611-220 00

Hooked On Nature vänder sig till Dig som är design- och friluftsintresserad och som värdesätter kvalitet och god funktionalitet. Perfekta produkter för dig som gillar svamp- & bärplockning.

Nu även webbutik! 0611–263 85 Stationsgatan 2 www.fiskebiten.com

På alla våra cyklar över 20 tum!

VARVSGATAN 16 • 0611–555 700

NY SOFFA – DIREKT! Fler soffor finns hemma för leverans direkt! Välkommen till oss! Mia m. personal

Kentucky Divansoffa

3 sits med vändbar divan 285x90/146cm Finns i svart

NU 8.620:-

Västra Kyrkogatan 1 HÄRNÖSAND 0611-204 65 • www.inredaosant.se

Värme • Inspiration • Känsla • Smak • Inspiration • Känsla 38

YIPPIE HÄRNÖSAND


ai Handsland! ö Härn

100% för alla –bäst

SKOLSTART! Bagheera Miracle

Bagheera smasher

Fritidssko med stötdämpande mellansula. Snabbsnörning för enkel påoch avtagning. Barnstorlekar.

Inomhussko med stretchsnörning och kardborreband. Stötdämpande mellansula och en slitstark yttersula i gummi. Barnstorlekar.

299:-

299:-

Streetsurfer

Kom in så får du prova! Vi har testpaket för grupper/klubbar m.m. Flera färger.

1.395:-

Dakine transit pack Dakine ryggsäck i polyester på 18 liter, med ett storfack och sidofickor.

299:-

ASICS GEL ROCKET

Asics inomhussko med bra stötdämpning. Förstärkt i mellanfoten för ökad vridstyvhet. Gel stötdämpning i framfot för ökad komfort. Herr- och dammodell. Ord pris 899:-

699:-

Adidas ct CLASSIC

Adidas streetsko med skinnförstärkningar i ovandelen. Dam- och herrstorlekar. Streetsko med skinnförstärkningar i ovandelen. Seniorstorlekar. Ord pris 699:-

399:-

Västra Kyrkogatan 1, Härnösand, o611-135 31 • Öppettider: Mån-fre 10-18 LÖR 10-15 • www.teamsportia.se YIPPIE HÄRNÖSAND

39


ai Handsland! ö Härn

0% är laddad 10Butiken för alla –bäst

med höstnyheter

H ä r n ö s a n d s a n r i k a S t a d sh o t e l l

Härliga Härnösand First Hotel Stadt ligger i hjärtat av Härnösand, alldeles intill hamnen med vacker utsikt över båtar och hav. 95 fräscha fina rum. Hotellets konferenslokaler har kapacitet för upp till 170 personer. Välkommen

E-post

hafh.receptionen@ firsthotels.se TELEFON

0611-55 44 40

www.beatricedam.se | Storgatan 28 | 0611–206 60

40

YIPPIE HÄRNÖSAND

www.firsthotels.se

First Hotel Stadt


Reportage text Linda Saltin foto Dino Vulic

& Kenneth Zetterlund

l l o ’r ’n k c o r & k å r Ragga l e t o H y a w h på Hig Familjen Viklund i sin ljusgröna Cadillac.

YIPPIE HÄRNÖSAND

41


Utanför Highway Hotel står vrålåken uppställda på rad. Det är torsdagkväll och då arrangerar hotellägarna Irene och Johan Larsson Classic Car- och MC-träffar ute på parkeringen. I den nyrenoverade retrorestaurangen bjuds det på raggarmeny. – Det är livet att gunga i en stor Cadillac som väger två ton, säger Johan.

– Det bor en raggare i oss alla, säger hotellägarna Irene och Johan Larsson.

42

YIPPIE HÄRNÖSAND

U

te på parkeringen kliver Kenneth Selander ur en glänsande mörkblå Oldsmobile. – Den är skaplig för att vara en 65:a, säger han som kvällen till ära åkt från Kramfors för bilträffen på Highway. – Jag har renoverat den själv, gjort allt utom omlackeringen, fortsätter han. Kenneth går in i restaurangen. Där möts han av ett flipperspel. Ur högtalarna hörs Elvis stämma. Svart- och vitrutigt golv, bås med bilsäten i rött, rosa, mintgrönt och ljusblått. Gardiner med gamla filmstjärnor som Audrey Hepburn och Humphrey Bogart och för-

stås på ikonerna Marilyn Monroe och James Dean. På väggarna sitter gamla singelomslag med Siw Malmqvist, LillBabs och Johnny Cash. – Många får en nostalgikänsla när de kommer in här. Folk öppnar sig och berättar livsstories, säger ägarinnan Irene Larsson. I baren står vita och röda barstolar i glittervinyl och krom. – Möblerna är specialbeställda från USA, säger Irene. Det enda som fattas är en jukebox. – Vi har tagit renoveringen först. En bra jukebox kostar 50 000-60 000 kro


– Vi samlar på gamla Essoprylar. Pumpen är original från 1963, säger hotellägaren Johan Larsson.

YIPPIE HÄRNÖSAND

43


nor, säger maken Johan. – Vi brukar spela på Lotto och då säger vi ”jukebox, jukebox”, säger Irene och skrattar. Själva har de bråda tider. De har inte haft semester på tre år berättar Irene och springer vidare till uteserveringen för att servera familjen Viklund. På 3-åriga Vilgot Viklunds tröja står det RAGGARKUNG på ryggen. Han får en hamburgare från raggarmenyn av Irene medan kvällens trubadurer John och Andreas river av Dolly Partons Joline. Pappa Magnus Viklund har haft raggarbil sedan 1986. Som tur är har hela familjen alltid varit intresserad. – Jag är uppvuxen med bilarna.Vi har åkt med sedan vi var små, säger äldsta dottern Malou.

– Ja, jag hade Cadillacen före dig, svarar Magnus lite skämtsamt. En annan raggarbilsägare som gärna besöker torsdagsträffarna är Mikael Ström. Han har en 1960 års svart Cadillac, Coupe de ville. – Jag har haft raggarbilar i omgångar. Den här köpte jag i höstas. Han håller på att renovera den och har precis bytt bränslepump och förgasare. – Karossen har jag inte hunnit göra något åt än. Motorn havererade, jag var tvungen att fixa den först. Det blir rullande renovering. Det är ganska kostsamt. Bilen drar till sig blickar berättar Mikael. – Folk kan inte låta bli att ta på den. Det är väldigt lätt att få kontakt med

folk när man har den här bilen. Pensionärer vill gärna stanna och prata om bilar som de haft. I slutet av 1950-talet startades rymdepoken i USA vilket satte sina spår även på bilarna. – Här är en fyradörrars Cadillac från 1959. Vingarna bak är groteska, säger Mikael och pekar på den rosa bilen vars bakdel ger associationer till raketer. Familjen Viklund har ätit klart och sätter sig i sin ljusgröna Cadillac igen. För fyra dagar gamla Vilma är det livets allra första Cadillactur. – Magnus brukar alltid åka på Powermeat i Västerås. Men nu blev det stopp efter 23 år eftersom Vilma skulle födas, säger EvaClara med Vilma Den 27 i famnen. augusti

Familjen Viklunds ljusgröna Cadillac står parkerad framför uteserveringen medan de tar sig en matbit. – Man måste ha en stor bil när man har sex barn, säger Magnus Viklund.

– Man träffar många trevliga människor när man har raggarbil, säger Mikael Ström ägare till den svarta Cadillacen.

44

YIPPIE HÄRNÖSAND

!

är det höstfest på Highway Hotel med Krantz & Krantz


Modernisera Härnösand! 1. Tomas Q Nilsson, 35 år “Satsa på ekologisk upphandling, lokaltåg och Grön IT. Att välja en modern hållbar livsstil ska vara enkelt.” 2. Hibo Abdullahi, 32 år “Härnösand ska vara en trygg stad att bo i, för både gamla och unga.” 3. Amanda Lind, 30 år “Kulturlivet är viktigt. Det skapar jobb, välbefinnande och gör Härnösand till en attraktiv kommun att bo i.” 4. Carlos Gil, 58 år “Våra investeringar ska lyfta till att energieffektivisera, minska driftskostnaderna och öka kommunens handlingsfrihet.

www.mp.se/harnosand FJÄR RVÄR M E | VATTE N | E LNÄT | R E N HÅLLN I NG | GATOR & VÄGAR

Välj fjärrvärme – du också!

Allt fler upptäcker fördelarna med fjärrvärme

: u n Nyttja konverteringsJust stödet och ROT-avdraget För ytterligare information vänligen kontakta Alf Schouenke, 0611-55 75 41. PS.Visste du att Härnösand har länets lägsta fjärrvärmepris för villakunder?

www.hemab.se YIPPIE HÄRNÖSAND

45


Reportage text

Klassiskt Marimekkomönstrat pärm, 89 kr, mappar, 49 kr styck, Öbacka bok

& foto Linda Saltin

Röd vallmo, 120 kr, Inreda och sånt

blomma Låt hösten

Jordgubbsmuggar, 50 kr styck, Inreda och sånt

S

ommaren är på väg att ta slut och blommorna vissnar. Men blommor kan du ha hela året, om inte i trädgården så på soffan, stövlarna, kudden eller kollegieblocket.

Kalender, Agenda studie, 99 kr, Öbacka bok Ljuslykta, 239 kr, Inreda och sånt

Vit kanna, 159 kr, med rosor, 29 kr/st, Inreda och sånt

Blommönstrade kuddar, 149-215 kr, Inreda och sånt

Stövlar, 700 kr, Gårdsbutiken

Ask med suddisar, 39 kr, Öbacka bok

46

YIPPIE HÄRNÖSAND


Blommig fåtölj, Classic, 6 990 kr, och blåblommig tekopp, 79 kr, Mio

Aladdin brickbord inklusive ljuslyktor, 650 kr, Mio

YIPPIE HÄRNÖSAND

47


Trycksaker säljer! För oss så spelar det ingen roll. Vi kan hjälpa dig med information eller marknadsföring. Från dag ett med visitkort till avancerade adresserade DR-kampanjer när du blir varm i kläderna. Vi förnyar oss ständigt med ny teknik för att anpassa oss till dina krav. Nu kan vi trycka 20 ex av din årsredovisning, broschyr eller rapport. Vi ordnar adressering och inlämning till post. Vi har givetvis vår offset 4-färgspress kvar för större upplagor, det är den vi använder när vi trycker Yippie. Tryck vi utför Avhandlingar Reklamblad Kataloger

Broschyrer

Böcker Tidningar Kuverttryck

Brevpapper

Visitkort

Utskrifter

Anteckningsblock Affischer

Tryck • Kopiering • Digitaltryck

Tullportsgatan 13 Härnösand • 0611–51 17 10 • info@hemstroms-tryckeri.se 48

YIPPIE HÄRNÖSAND


JYMPA MED OSS!

www.friskissvettis.se/harnosand

MÅN 20.00 Medel ................... Kajsa (G) TIS 19.00 Start ................ Inga-Lill (S) 20.00 Dans ...... Ulrika/Annica V (G) ONS 19.00 Styrka/medel ... Annika F (S) 20.00 Bas ........................ Anki (G) TORS 19.30 Aerobic ................. Kajsa (S) 20.00 Medel .................. Eva D (G) LÖR 09.30 Roterande pass och ledare SÖN 16.00 Familjejympa för vuxna& (G) barn 2-6 år Annica V/Erika (G) 19.00 Puls/bas ................ Erika (G) 20.00 Medel ................... Petra (G)

Välkommen till ett Härnösandsägt bilföretag!

Vi lovar t ett trygg bilköp!

(G)=Gerestaskolans resp. (S)=Solenskolans gymnastikhall

LENNART

MARKUS

www.lennartholmgrenbil.se

Härnösand förtjänar en ny ledning! Välj oss!Vi skapar ordning och reda! Hemsida: harnosand.vansterpartiet.se Gruppledare: lars-gunnar.hultin@telia.com 070-572 58 48

Nyhet!

Rabattrabatt Nu får du med boendeförsäkring hos oss rabatt när du försäkrar din bil. Du som redan har bilförsäkring får givetvis samma rabatt när du försäkrar ditt boende. Utöver rabatt på bilförsäkringen får du LänsBonus på upp till 20%. Snacka om rabattrabatt! Hör gärna av dig på 0611 - 253 00 eller hälsa på något av våra kontor.

lansforsakringar.se/vasternorrland

YIPPIE HÄRNÖSAND

49


! 50

YIPPIE HÄRNÖSAND

”Ur havet stiger vågorna” kommer ut i september


Reportage text Linda Saltin foto Kenneth Zetterlund

Härnösands deckardrottning I september kommer Annika Sjögrens tredje deckare ”Ur havet stiger vågorna” ut. Och först nu vågar hon kalla sig författare. – Men jag jobbar fortfarande mer i skolan än jag jobbar med att skriva, säger Annika som också är lågstadielärare på Bondsjöhöjdens skola.

D

et är på pricken fyra år sedan Annika Sjögren fick veta att hennes första deckare ”Där ingen vind blåser” skulle ges ut. – Det var en helt otrolig känsla. I klass med att få sina barn och gifta sig. Jag bara gick omkring på moln i ett halvår. Annika hade börjat jobba igen efter sommarlovet. Det var en fredag och hon skulle plocka fram lite sångtexter inför skolstarten. En man ringde från förlaget Ordfront och gav henne nyheten. Hon var ganska tyst och lyssnade mest och försökte ta in vad han sa. – Han tyckte nog jag var lite konstig för till slut sa han ”du vet väl att det här inte är ett så vanligt besked”. När jag hade lagt på luren bara gallskrek jag rakt ut. Rektorn kom och frågade vad som hade hänt. – När min man kom och hämtade mig efter jobbet sa jag bara: ”Nu ska vi åka på systemet och köpa champagne.” Han förstod direkt. Nu ska du ge ut din tredje bok. År du etablerad författare nu?

– Det börjar kännas så. Vi har redan börjat prata om en fjärde bok. Och för något halvår sedan gick jag med i Författarförbundet. Det får man inte göra förrän man skrivit två publikationer. När du sitter hemma och ska skriva, är det inte lätt att du börjar dammsuga eller något i stället?

– Jo, det blir lätt så att jag tänker, ”jag kanske ska ta och slänga i en tvättmaskin”. Därför

brukar jag sitta på biblioteket ganska ofta. Där kan jag fokusera mig. Första boken tog ett par år att skriva. Den skrev hon på kvällar och helger. Nu jobbar hon 80 procent som lärare och har en skrivdag i veckan. – Det är samma svåra tröskel att komma över varje dag. För mig funkar det inte att vänta på inspiration. Det är bara att sätta sig vid datorn och skriva. För det mesta blir det något. – Det är många som tror att man är miljonär när man skrivit en deckare. Men så är det inte. Annika berättar att hon skriver lite mer stillsamma deckare och att hon inte har något behov av att blir ”stor”. – Det är möjligt att om jag skrev lite mer action skulle böckerna sälja ännu bättre. Men jag vill skriva de berättelser jag brinner för. Hur blir dina böcker till?

– Jag går och funderar ganska mycket innan jag börjar skriva. Idéerna kommer till mig lite överallt. När jag kommer på något skriver jag ner det på en gång i en liten anteckningsbok innan jag glömmer bort det. Först gör Annika ett persongalleri. Intrigen smyger sig på under tiden, men personerna är viktigast. – Jag utgår från vilka personer jag vill ha med och tänker på vad de skulle kunna råka ut för. Oj, vad hemskt det där lät. – Det finns både gott och ont i alla. Ibland tar sig ondskan fel uttryck. Människor är komplexa. Vem som helst av oss vanliga dödliga skulle kunna hamna

tokigt beroende på situationen. Det är lätt att man fördömer människor. Jag har hört att du stoppade ner din dotter i en svart plastsäck en gång i researchsyfte.

– Ja, det stämmer (skratt). Jag behövde testa hur det var att stoppa ner någon i en plastsäck. Jag kom fram till att man måste ha två plastsäckar för att liket skulle få plats. Lite makabert, jag måste få tillägga att min dotter är vuxen. Alla Annikas böcker speglar ett av de fyra elementen. Nu är det vattenelementets tur med ”Ur havet stiger vågorna”. – Jag ska väl fortsätta skriva lite, säger Annika och sätter sig vid den bärbara datorn vid bordet på farstukvisten. På första sidan i den lilla röda anteckningsboken för idéer har Annika skrivit JORD med stora bokstäver – det är avstampet för nästa deckare. Fotnot. Visste du att det är Lars T Johansson som har läst in Annika Sjögrens två senaste böcker.

Annika Sjögren Ålder 58 år Familj Make och två vuxna barn Bor Hjortronstigen Fritid Jag är en deckarnörd och missar sällan en brittisk deckare på tv. Sedan gillar jag att promenera. Och filmstudion prioriterar jag. Aktuell Med sin tredje deckare Ur havet stiger vågorna som kommer ut i september Det visste ni inte om mig Jag var utklädd till punkare på en 40-årsfest och gick in i rollen totalt. Jag kände mig redo att gå ut och röja på stan, annars är jag ganska mörkrädd (skratt).

YIPPIE HÄRNÖSAND

51


Mode

Lena Maria Norberg Gillar Att träffa vänner. Älskar Min mysiga pojkvän. Tycker om Mat. Håller kär Mina nära och kära.

Lena hämtar inspiration på stan Var hämtar du din inspiration? – Jag brukar titta på min omgivning och hämta mycket inspiration från folk jag ser på stan. Jag gillar att plocka olika element från olika stilar och kombinera med min egen. Förutom det så gillar jag så klart att titta i modetidningar och bloggar. Vem är din största stilförebild? – Camilla Norrback, jag gillar hennes jordnära stil. Om du fick låna någons garderob för en helg, vems skulle du då välja? – Det skulle vara någon med dyra exklusiva kläder, som inte skulle bli sur om något gick sönder eller försvann. Vad ser du mest fram emot i höst? – Jag ser fram emot att krypa upp i soffan med en mysig kofta. Men jag ser inte fram emot mörkret. Vad kommer du att behålla från sommaren? – Torpartofflorna. Man kan ju inte ha dem när det blir kallt men jag kommer definitivt att spara dem i garderoben till varmare väder. Vad bär du alltid med dig i handväskan? – Deodoranten och lypsyl. Man vet aldrig när man behöver dessa.

Stilsäkra filmkaraktärer att inspireras av: • Elaine Benes (Seinfeld) • Annie Hall (Annie Hall) • Angela (Mitt så kallade liv)

Lenas kläder: Kofta Gina Tricot, t-shirt French Connection, jeans Crocker, skor Scorett och ryggsäck släkting

• Stan (Sex and the City) • Rickie (Mitt så kallade liv) • Jim Stark (Ung Rebell)

HANNA PERSSON hanna@yippie.nu

J

Lika snabbt som vi hann tänka sommarrea var hösten här.

ag klev ut ur en butik med ett leende på läpparna och med en ursnygg tröja från Permanent Vacation inslagen i silkespapper inuti påsen jag bar. Mina vänner var avundsjuka, min hy hade fortfarande en solkysst ton och på kvällen vankades sommarklubb på Logen. Vi skulle fira Spaniens seger och att semestern för vissa äntligen var här. Bara några dagar senare kände jag den – den någon grad svalare brisen. Budskapet om att hösten nu var här. Det kan så klart också ha varit solståndet, gårdagens fest eller riktningen på vinden, men från den morgo-

52

YIPPIE HÄRNÖSAND

nen fick sommaren inse sig slagen. I ett glädjerus letade jag fram min mockakavaj, en ryggsäck och några nittiotalsklänningar. Det är nämligen precis så jag vill se den här hösten, som en nostalgitripp tillbaka till den egna skoltiden. Min största inspiration är Elaine Benes (från sitcomen Seinfeld) med hennes självständiga attityd och otroliga känsla för stil. Jag har listat några andra stilsäkra filmkaraktärer samt låtit Lena Norberg berätta vad som inspirerar henne. God läsning!


Buggkurser för barn, ungdomar och vuxna Prova-på-kväll söndagen 29 augusti på Parketten Kurserna börjar den 5/9 Frågor och anmälan till: kurser@spirorna.se eller 070–666 97 59

Sven-Åke Vest

178:-

Mer erbjudanden i i butiken

Köpmangatan 2 Härnösand Tel 0611-230 80

Behåll specialistmottagningarna i HÄRNÖSAND!

Profilbild Leek 2010

90 tab

Multivitamin + Rosenrot

Läs mer på www.spirorna.se

ig till Kryssa m äktige! m ll u sf g Landstin

Pigg hela dagen!

”Jag tycker att det är slöseri med både skattepengar och patienttid att inte nyttja de investeringar landstinget gjort i nya fräscha lokaler!”

Vi utför det mesta inom elinstallation: kraft, belysning, tele, data, styr, regler och larm.

stort, Smått,& nyice rv se installation.

HÄRNÖSAND

Det behövs både hjärta och hjärna i politiken – lägg din röst på Folkpartiet

Jörgen 072-248 55 66 • Anna 072-247 55 66 www.a-j-el.se

YIPPIE HÄRNÖSAND

53


Joakim Kristoffersson foto

Sport

Det här är inte dagens fotbollsunderlag. Det är framtidens.

S

edan ett par veckor tillbaka är naturgräset på Högslätten ersatt av konstgräs. En inbjudande och läcker arena, efterlängtad av hela fotbolls-Härnösand. Jag minns mycket väl när det artificiella grundmaterialet skulle lanseras som alternativ till växande gräs. Först i Sverige att lägga ut plastmatta för fotbollsverksamhet var Valhalla i Göteborg. Stora förväntningar övergick snart i stora besvikelser Sportens företrädare dömde med gemensam mun ut underlaget som hopplöst. Valhalla fick i stället bli Göteborgs huvudarena för – landhockey! Sedan den kollapsade satsningen i rikets andra stad var jag länge starkt skeptisk till allt vad konstgräs heter. Nu har underlaget för min bedömning kraftigt förändrats. Enligt Nationalencyklopedin finns det cirka 9 000 arter av familjen enhjärtbladiga växter som går under det latinska samlingsnamnet Poaceae. Alltså på svenska gräs. Med ett så rikligt utbud borde det finnas möjligheter att även framdeles bedriva tävlingsfotboll enbart på levande underlag i Sverige. Tycker man. Dessvärre eller kanske dessbättre kommer vi att få vänja oss vid en annan tingens ordning. I takt med fördyrade kostnader och försämrade fritidsbudgetar tvingas kommunerna att hitta nya lösningar. Då är konstgräset ett billigare alternativ. Framförallt gäller det naturligtvis driftsunderhållet. Planen behöver varken klippas, kritas, lagas, vattnas eller sås om. Det är bara att köra matcher hur ofta som helst och i nästan vilket väder som helst. Bäst av allt: 2000-talets konstgjorda planer har få likheter med 1900-talets. Liksom intensiteten i spelet har standarden på mattorna utvecklats successivt. I dag är kvaliteten närmast förbluffande god. Det gäller inte minst Härnösands ”nya” fotbollstempel. Bara vetskapen att våra lag slipper vårvinterns leriga och djupfrysta grusplaner torde göra många konkurrenter just gröna av avund. 10-miljonersbygget känns som en ovanligt klok framtidsinvestering. Äntligen äntligen!

54

YIPPIE HÄRNÖSAND

Sveriges bästa Tomas – en tuffing på två hjul Konditionen är viktigast. Men det krävs också mod. Och teknik och taktik.   – En gång körde jag in i ett träd med huvu´t före och fick en rejäl smäll i nacken, berättar Tomas Kristoffersson. Det heter MTB. Det är en förkortning av mountainbike – och betyder att tävlingen avgörs i skogen och ibland består banan bara av en smal stig. Då gäller det att ta för sig. Tomas Kristoffersson vet. Den 18-årige HCK-grabben är en riktig tuffing på två hjul. En granithård fighter, som inte räds stenbumlingar eller träden som ofta står där farligt nära banan. Han kör cross country, en av tre grenar inom MTB. I sommar har han fått något av ett genombrott. Vid EM i Israel ingick han i det svenska laget som trampade in som sexa i nationsstafetten. Och i junior-SM kom fullträffen – med dubbla guldmedaljer! – Det här har varit säsongens stora mål. Att få vinna båda distanserna på SM, och få bära den blågula mästartröjan är ganska stort, skrattar Tomas. I en så krävande, både fysiskt och psykiskt, sport som mountainbike är det bara de mest envisa och uthålliga som blir riktigt bra. Tomas har definitivt alla de egenskaper som krävs. – Jag är imponerad av hans framfart. Han är den bästa junior som vi någonsin fått fram i klubben., säger HCK-profilen Anders ”Nysa” Nyström. Taktiken i MTB skiljer sig ganska mycket från vanliga landsvägslopp. Där lurpassar man på varandra, här handlar det mest om full fart framåt. – Jag gillar att ligga där framme och dra mest hela tiden. I skogen är det ju inte mycket vind, så här är det egentligen ingen fördel att ligga bakom. Den som är först hinner också upptäcka och parera alla stenar. En annan viktig del är tekniken. Den behövs inte minst i utförsåkningen. – Då kan det gå ganska fort och det finns tid att tjäna för den som är duktig och vågar släppa på, säger Tomas. Om man inte kraschar in i ett träd förstås…

Tomas Kristoffersson Ålder 18 Familj Mamma, pappa och brodern Jocke Bor I Skara, studerar på cykelgymnasiet Klubb Härnösands CK Tidigare idrotter Skidor i BIK, draghund (svensk ungdomsmästare 2007), bandy i Haik och orientering Äter helst Grillad fläskfilé och potatisgratäng Dricker helst Coca cola Förebild Emma Johansson Favoritlag Håller alltid på Modo

Joakim Kristoffersson

olle@yippie.nu

foto

OLLE LARSSON


3

Kommande höjdpunkter

foto

Högslätten har nu konstgräs att erbjuda, efterlängtat av stans alla fotbollslag och alla deras motståndare. Lördag 4 september är det klappat och klart för invigning av den nya arenan – med säsongens andra lokalderby, HFF-Älgarna. ”Gräset” på den nya konstgräsplanen är så likt ett vanligt gräs man kan komma. En gång i veckan ska planen sopas för att jämnt fördela gummikulorna som hela planen är fylld av. Konstgräsplanen har kostat drygt tio miljoner kronor.

Kenneth Zetterlund

Hej då gräsplanen!

Hur är läget? Mikael Olsson

LÖRDAG 4 SEPTEMBER FOTBOLL: Division 2 Norrland: Härnösands FF-Älgarna. Högslättens konstgräs 15.00. Öbackafotbollen har länge suktat efter en konstgräsplan. Nu blir drömmen äntligen verklighet. I dag är det dags för invigning – med ett nytt glödhett lokalderby på menyn. HFF vann vårmötet på Ängevallen med 1-0 inför 760 betalande. Blir det över tusen den här gången..?!

HELGEN 4-5 SEPTEMBER

matcherna i premiären Lördag 4 september: Sundbyberg-BK Flash, BK Full House-Kulladals BS, BK Domino-BK Force, BF Falkenberg-BK Joker, IS Göta-Kulladal. Stureby-BK Flash. Först svenska mästarna Sundbyberg. Sedan starka nykomlingen Stureby. BK Flash får känna på bästa tänkbara motstånd direkt när de lördag 4 september på nytt kliver in i bowlingens elitserie. – Vi vet att det blir tufft, men också kul och vi kan överraska. Redan i premiären, säger klubbens ordförande Mikael Olsson. Vi behöver inte känna någon press, den ligger på motståndarna. Vad har ni för förväntningar inför er comeback i högsta serien? – Vårt huvudmål blir att komma någonstans mellan nia och elva, och sedan klara nytt kontrakt via kval. Tolfte och sista laget trillar ur direkt. Hur ser du på förutsättningarna? – Vi känner oss inte slagna på förhand. Vi har en inställning, anda och optimism i gänget som kommer att räcka långt, och vi har tränat bra hela sommaren. Vi har ju gjort ett år i elitserien tidigare (2007-08) och vet vad som gäller. Men det är viktigt att vi får en bra start. Sam-

Söndag 5 september: Team Mariestad-BK Force, Team Pergamon-BK Joker. Helgen därpå har BK Flash hemmapremiär – möter då BK Domino från Västervik tidigt är det viktigt att vi vinner hemma. Något nytt i laget? – Peder Grimsén är tillbaka hos oss igen. Han startade karriären i Flash men flyttade sen söderut. Nu tar han med sig Sven Lindahl, som också bor i Halmstad, och de ska hjälpa oss i framför allt bortamatcherna. Tobias Karlberg är en ung lovande kille från BK Shure i Sundsvall som ser ut att gå mot en intressant säsong. Vem blir säsongens utropstecken? – Andreas Jonsson, utan tvekan. Han blir vår bästa spelare, och är lagets ankare. Ansvaret vilar tungt på honom. Han måste leverera höga 900-ingar titt som tätt om det här ska gå vägen.

BK Flashs A-trupp Andreas Jonsson, Alexander Sundin, Daniel Wallanger, Mattias Jonsson, Torbjörn Jonsson, Michael Nordlander, Stefan Borgström, Mikael Olsson, Torbjörn Svensson, Peder Grimsén, Sven Lindahl, Magnus Melander, Per Högfjäll, Tobias Karlberg och Mikael Westman.

SEGLING: Lördag: Hemsön Runt (första start 10.00), söndag: Lungön runt (11.00). Det är med popularitet som med vågor: det går upp och ned. Men just nu upplever kappseglingen i Härnösand med omnejd en gynnsam medvind. Tacka nystartade Y Sail Cup för det – en seglingscup för alla, oavsett lystal. Som en liten extra krydda har arrangörerna även snickrat ihop något som heter Stadskampen. En prestigefylld (?) lagtävling mellan båtar från Ångermanland och Medelpad.

HELGEN 11-12 SEPTEMBER RIDSPORT: Häst- och ponnyhoppning, Vangstas ridanläggning. Lokal- och regional tävling. Hästfest hela helgen lång med livaktiga Härnösands RK som arrangör. Hästhoppning, den variant som jag tycker är skojigast, har alltid haft sin trogna och entusiastiska publik. Och en sak har jag fått klart för mig under årens lopp: Marginalerna i ridsport är precis lika små som i alla andra sporter. Det behövs bara att man tappar stigbygeln eller råkar ut för några andra smärre malörer så är man borta från striden om pallplatserna.

YIPPIE HÄRNÖSAND

55


Behöver du hjälp med att sälja din bostad?

Dax igen!

RABATT

Som lokala företagare i Härnösand vet vi hur bostadsmarknaden fungerar här. Samtidigt är Svensk Fastighetsförmedling en rikstäckande mäklarkedja med komplett mäklartjänst, unika produkter och en framgångsrik försäljningsmetod. Kombinationen av allt detta ger dig goda möjligheter till en lyckad och smidig bostadsaffär. Ring gärna och snacka bostad med oss på 0611–232 75

50%

Välkomna fredagen 27 augusti på

HÖSTFEST!

på massor av hockeyutrustning

Häftig underhållning av

Använd kupongen på baksidan

Krantz & Krantz

Ami

Ulf

Helena

BESÖK OSS PÅ NYBROGATAN 6, HÄRNÖSAND ELLER RING OSS PÅ 0611-232 75

Tänk nytt!

• Cruising kl 22-01 • Servering av fika & raggarbuffé!

Hotell, Restaurang & Cafe Industrigatan 14 • 0611–195 60 www.highwayhotel.se

Skateskor jr 100:Vissa skor har kostat upp till 1000 kr

Köpmangatan 5 • 0611–241 11

Undrens tid är inte förbi!

Rösta på Sjukvårdspartiet Vi värnar vården Bussen är helklädd med vinyl plus logotyper m.m.

SJUKVÅRDSPARTIETVÄSTERNORRLAND 0611–206 20 • kansliet@sjukvardspartiet.se www.sjukvardspartiet.se

www.sjukvardspartiet.se

56

YIPPIE HÄRNÖSAND

sr 200:-

www.panoramareklam.se

0611–123 45


www.kryssalena.nu

Kastreringskampanj

KATT under hela september

Läs mer på www.vmkh.se Ring och boka tid! 0611–20 000 Medicin • Kirurgi Vi finns på gamla KA5-området i Härnösand, för vägbeskrivning se vår hemsida www.vmkh.se

Röntgen • Tandvård Hundmassage Utredningar ID–MÄRKNING Vaccinationer Allergitester

JS Café & Konferens

NBV:s Dansstudio Hösten

2010

Ulf Olsson hälsar alla, nya som gamla gäster välkomna till vårt café!

LÄTTLUNCH kl 11.00 – 13.30

Barndans 4 – 6 år Barndans 6 – 8 år Balett 7-9 år Jazz 8 – 10 år, 11 – 13 år Showdance 14 – 16 år Hip Hop • Street dance Jazz vuxna, nyb. forts. Line Dance, nyb. forts. Zumba dance

Start v 37 Anmäl Dig Nu!

Se menyn på jskonferens.se

FISKEKROKENS

CAFÉ & KONFERENS Fiskekroken 18 • 0611-55 68 58 www.jskonferens.se

Varvsgatan 10 3 tr • 0611–18083 Marie 073-80 99 796 • Stina 070-668 32 84 E-post: harnosand@nbv.se Hemsida: www.nbv.se/harnosand

YIPPIE HÄRNÖSAND

57




 

 

 

    

Nya öppettider på Ådalsbanan





Trafikstart augusti 2011

Tack alla som besökt vår visningslokal i sommar! Nu har vi öppet varje tisdagkväll och en lördag varje månad. Kom och få senaste nytt, se utställning, filmvisning och hur de nya tågen kommer att se ut. Vi bjuder på kaffe. Fritt inträde, välkommen!

Visningslokal på Varvsallén 13 i Härnösand Öppet Tisdagar kl 13-19 Lördag 4/9, 9/10, 13/11 och 11/12 kl 10-15 Tfn 060-18 32 50

Gruppbesök Vill du boka kostnadsfria gruppbesök,ring Siv Baudin, Informatör. 060-18 36 84 eller 070- 579 49 49

Trafikverket tog den 1 april 2010 över de verksamheter som tidigare fanns inom Banverket och Vägverket. Samtidigt avvecklades Banverket, Vägverket och SIKA.

www.trafikverket.se/adalsbanan 58

YIPPIE HÄRNÖSAND


sommarfoto

Nöjesliv

Hanna Persson, Dino Vulic & Kenneth Zetterlund

Jubel på Stadsfesten.

Puss på Broöppning.

YIPPIE HÄRNÖSAND

59


5

1

2

1. Mikaela Jonsén får chansen att sjunga i Olas mikrofon på Stadsfesten. 2. Fredrik Halvarsson och Johan Wiborg firar Televinkens seger i Beachcupen under banketten på Hamnkrogen.

6

3. Många barn passade på att ansiktsmåla sig under Stora Härnösandsdagen. 4. Malin Lundholm med kavaljer roade sig på Dansbandsfestivalen. 5. Tina Wiklund under Älgarnas marknad. 6. De båda dansgolven var välbesökta under Dansbandsfestivalen. 7. Janne Lindberg hejar fram sina söner under Beachcupen. 8. Emma Roos Lindberg jobbade som volontär under Broöppning.

3

9. Hanna Barchéus, Anders Hammar och Paula Mellberg arbetade på Dansbandsfestivalen. 10. Lars Sjölund (i bakgrunden) och Tindra Öström under Stora Härnösandsdagen. 11. Daniel Myrén och Emma Nordin Larsson med hunden Diesel myser i solen framför Rådhuset.

4

60

YIPPIE HÄRNÖSAND

12. Roger och Flor från Argentina passade på att gå på Broöppning under sin vistelse i Härnösand.

7


6 månaders jubileum

Vilken succé det blev! Tack!

8

10

9

PREMIÄR 25/8 på STORFILMEN

”The Ghost Writer”

Hyr 3 filmer 1 vecka 100:-

11

Över 6000 filmer i lager Stans bästa lösgodis använd vår kupong se baksidan 12

Söndag - Torsdag 12 - 22 Fredag - Lördag 11 - 22

Film på dina villkor!

Skeppsbron 7 • Tel 0611 - 23 200 www.videoteket.se YIPPIE HÄRNÖSAND

61


Nu när vi lämnar Hamnkrogen & Portalen vill vi tacka alla våra gäster som ätit sina luncher och middagar hos oss. Vi tackar även våra affärskontakter vi haft genom åren och alla er som stöttat när det varit tungt. Vi önskar Kristoffer och Inga-Lill med personal all lycka med Hamnkrogen & Portalen. Tack! Anna-Karin och Mikael Tallbacka

Capri collection • Soulmate • Emark • Arnold Palmer • Rumble • Pearson •

Nu tackar vi för oss!

Höstnyheter till hela familjen! Många andra fina en erbjudand n e k ti u ib

Kalsonger

flera motiv, olika färger ord 149:-

Termobyxor barn

119:-

Härnösand Bredvid Logen • 0611–164 40

ord 399:-

Nu har vi kemtvättsinlämning i Älandsbro, välkommen!

NU 99:-

399:-

outlet a NyJEANSBOA Älandsbro • 0611-611 55

• Ermark • Arnold Palmer • Rumble • Pearson

Men nu kommer hösten och då kör vi igång med Väggivägg och Casual Fridays. Prova vår nya, spännande meny, baserad på lokala råvaror.

Trädgårdsgatan, YIPPIE HÄRNÖSAND

svart, beige, röd

Capri collection

Sommaren har varit fin! Tack alla ni som besökt vår Sommarklubb. Det blev precis den succé vi hade hoppats på och vi lovar att komma tillbaka nästa år.

62

Vårjacka dam/herr,

Kavaj & kjol

Tack för en fantastisk sommar! Vi öppnar 1/9

Smaklig måltid! Det kan vi garantera!

NU 69:-

Arnold Palmer • Rumble • Pearson • Free wear • Capri collection • Soulmate

Free wear • Capri collection • Soulmate • Emark •

FR EDAG SMYS ”C A S U A L F R I D AY S ”

Utvald varmrätt inklusive dryck 149:- Välj mellan ett glas vin, öl eller alkholfritt. Boka bord!

ÖPPET onsdag-lördag 18–23 Boka bord!

Väggivägg www.vaggivagg.com


va t

Händer i Härnösand

ion

VåRö Föräldrakooperativ kl 9-11

Pontus Langendorf

Barnen spelar med musikpedagogen Skrammel-Nisse.

nt

ue

lla

fe l o

c h ä n d r in g a r

en/ Zac & Lina – The Swedmber pte se 18 , on ssi Se Sahel

foto

Skrammel-Nissedag

ve

re

14 sept

25 aug – 21 sept

barn

Kalendarium

r M e d res e

OBS! Det här är ett urval av vad som händer i Härnösand. Det fullständiga kalendariet hittar du alltid på www.yippie.nu

scen/teater 8 sept

Invigningsfest på Teatern

Den nyrenoverade teatersalongen invigs med bl a Lars T Johansson, Björn Hedström och BH-bandet, Beatrice Aurore and the Make-Believe Mimers, Susanne Bertlin, Martin Häggström och Cornelius Vosveld.

musik

Härnösands Teater kl 18.30

27 aug

Hallå där Karin Digné, ordförande i Härnösands Teaterförening som arrangerar en gratis invigningsfest på Härnösands Teater den 8 september. Varför? – Teatern har renoverats med ny matta, nya stolar och ny teknik. Den blir väldigt fin och Publikföreningens Ann-Elise Nordin kom med idén att vi skulle uppmärksamma det med en festkväll. Vad händer under kvällen? – Det blir musik, teater och annan underhållning. Tanken är att det ska finnas något för alla åldrar. Klara är bland andra Lars T Johansson, BH-bandet, Beatrice Aurore and the Make-Believe Mimers, Susanne Bertlin och Martin Häggström. Och så medverkar Tor Frylmark, Anders Gäfvert och Fred Nilsson. Dessutom ska vi auktionera ut två av de gamla stolarna.

Invigningsfest på Teatern, 8 september

Och det blir alltså gratis entré? – Ja, tack vare bidrag från kommunen och andra sponsorer kan vi bjuda på det här. Vi hoppas därmed kunna locka även människor som vanligtvis inte besöker Teatern. Men man måste hämta ut biljetterna, max två per person, i Teaterns kassa i förväg. De släpps en vecka innan.

Musik på Hamnkrogen

Fröberg & Sjöberg band med Pelle Karlsson från Boppers.

Hamnkrogen kl 22-02

Höstfest med Krantz & Krantz Highway Hotel kl 18-23

28 aug

Irene Panik Hamnkrogen kl 22-02

18 sept

Zac & Lina – The Sweden/ Sahel Session

Jazz och folkmusikkonsert. Saxofonisten/sångerskan Lina Langendorf med musiker från Senegal/Mali.

Metropol kl 20

kyrkligt 29 aug

Älgjakts-gudstjänst

Mjällåå Gårdh, Västanåfallet Naturum kl 11

Med Lars Parkman.

YIPPIE HÄRNÖSAND

63


foto

ILilian Krantz

Krantz & Krantz, 27 augusti

föreläsningar 11 sept

utställningar

Festtraditioner

Föreläsning med Maria Nordlund.

Murberget kl 14

16 sept

Raw Food – Levande föda

Föredrag om Raw Food.

Getberget i Jude by kl 18-20

19 sept

Friargåvor

Från känning till trolovning. Föreläsning med Johan Knutsson.

Murberget kl 14

20 sept

Maria Hamberg & Annika Sjögren

Sambiblioteket kl 18.30

64

Fotolinjen Hola 2010 Elevutställning från Hola folkhögskolas fotolinje. Pågår till 3 oktober

Fotoutställning En utställning av Sambibliotekets personal Pågår till 27 augusti

Krona och krans En utställning för dig som vill utforma personliga fester och bröllop eller bara njuta av vacker och påhittig slöjd. Exempel från både svensk bondekultur och världen i övrigt. Pågår till 19 september

Ett svunnet Härnösand Fotografier sammanställda av Sven Berg 4-18 september

Från Sapmí till Murberget Med föremål ur museets samiska samling Pågår till 4 september 2011 Nu gasar vi! En utställning om den folkkära mopeden, från 1950-talet fram till idag, med glänsande klenoder och lekfulla installationer! Pågår till 16 januari 2011

Maria Hamberg

YIPPIE HÄRNÖSAND

Ida Lindhag

Solebo Restaurang & Konferens

foto

Läs om Annika Sjögren på sid 50

Sambiblioteket

Asagudar Möt Bengt Lindströms jättelika asagudar. Pågår till 30 jan 2011

Två författare från Ångermanland berättar om sina nyutkomna böcker.

Murberget

Lotta Hanell Utställning i trädgården. Lotta arbetar i olika material som t ex järn, glas och keramik. Pågår till 31 augusti

I väntans tider Fotografier från Iran av Sara Farhoudi 6 sep-9 okt

Konsthallen Process Akt 2 Lisa W Carlson, Anders Eliasson, Rune Hagberg, Ann Hult, Bernt Kumlin, Anders Lidén, Björn Ola Lind, Kerstin Lindström, Jonas Lundquist, Sture Månsson, Gunnel Oldenmark, Jan K Persson, Eva Leena Skarin, Kerstin Strandberg, Staffan Westerlund och AnnaBell Östlundh. Pågår till 28 augusti

Technichus Kretshopp En utställning om en hållbar värld Pågår till 30 oktober


aktiviteter 26 & 31 aug

Sommar-yoga

28 aug

Fest i Thailand

Med Hannele Kuosmanen.

Varje torsdag

Classic Car & MC-träffar

Highway Hotel kl 18-23

27-29 aug

Härnösands Citymarknad

Gådeåparken kl 18

Prova fruitcarving med Narinthip Bergström. Daniel Bergström berättar om thailändska festoch bröllopstraditioner.

Murberget kl 12-15

29 aug

Kransar av återbrukad metall

Slöjdverkstad med Annso Grahn.

Murberget kl 12-15

Varje söndag fr 5 sept

Motionsbingo Högslätten kl 10-14

5 sept

Tälj servettringar och armband

Slöjdverkstad med Eva Nordangård.

Murberget kl 12-15

12 sept

Skurna dekorationer i trä

Slöjdverkstad med Jacob Burman.

övrigt Kom och se andras nya och gamla klenoder.

Öppet fredag kl 12-18, lördag kl 10-17 och söndag kl 10-16

Härnösands centrum

29 aug

Loppmarknad Brännaborg kl 12-15

6 sept

Vernissage

I väntans tider – fotografier från Iran av Sara Farhoudi 11 sept

Sambiblioteket kl 18 Korsmässomarknaden

Kvalitetsmarknad och folkfest med bl a traditionellt hantverk och matprodukter. För 26:e året i rad.

Stadsparken kl 9-15

19 sept

Slöjdmarknad

Välkommen till bords! Nu höjer vi kvalitén och servicegraden Vi serverar

Lunch Á la carte Catering Vi välkomnar alla gamla & nya gäster Kristoffer Brantefalk med personal 0611-219 11 hamnkrogen@hotmail.com

Utställningen Krona och krans avslutas med slöjdmarknad.

Murberget kl 12-16

Murberget kl 12-15

Alla sorters ramar! Hallå där Maj-Britt Norlin, ordförande i Härnösands Vävstugeförening som arrangerar Korsmässomarknad den 11 september. Vad är Korsmässomarknad? – En marknad för ortens fisk, grönsaker, slöjd och hantverk. Våra ledord är kvalitet och närproducerat. Ryktet om marknadens kvalitet har med åren spridit sig så numera kommer försäljare även från Västerbotten, Medelpad och Hälsingland. Hur många försäljare har ni? – I fjol hade vi 95 och det ser ut att bli ungefär lika många i år. Vi brukar ha närmare 10 000 besökare. Korsmässomarknad är en gammal tradition? – Ja, den är äldre än staden Härnösand och har funnits sedan åtminstone mitten av 1400-talet. I nuvarande form är årets marknad den 26:e.

Korsmässomarknad, 11 september

Vi kan rama. Vi kan göra speglar. Vi lagar ramar. Ramar in bilder. Ramar in konst. Ramar in allt. (Ta med värdekupongen på sista sidan)

STRANDGATAN 10, 871 41 HÄRNÖSAND Tel 0611-192 12 • www.obackaglas.se

YIPPIE HÄRNÖSAND

65


BINGO

KLÄDER/INREDNING

UTHYRES

Söndagar Högslätten

20% rabatt på valfri vara, ej best. vara

maskiner lokalt!

Motionsbingo

varje söndag från 5/9 kl 10-14 (tom 7/11)

DATA

Gäller t.o.m. 4/9 Ta med annonsen

www.linboa.se

Storg 20 0611-237 50

Hyr dina

Vår personal hjälper dig att finna lösningarna för dina behov.

TRÄDGÅRD Verkstadsvägen 17 Härnösand 0611-259 80 • www.ramirent.se kc.harnosand@ramirent.se

Höstöppet ons-fre 9-18, lör-sön 10-15 Kunskap & Kvalité

DIVERSE

Norra infarten Löpargatan 3 • 0611-123 63

UTBILDNING

YOGA Terminsstart Mindfulnessyoga

Vandrarhemmet Mitti Härnösand mån 6/9 kl 19 & fre 10/9 kl 8.30 Anmäl på tel 073-640 02 92 Mer info: www.andas.info.se

MEDICINSK YOGA LIVSYOGA QIGONG • DANS Kursstarter v. 37

Ridsportbutik med kända varumärken

• Härnösand • Kramfors

da nsk a modekläder

NYA ÖPPETTIDER: Torsdagar kl 12-20 (Lördagar stängt)

Massor av nyheter på väg in!

Firma Karin Åberg

Kusthöjden 13 (KA5) • 0611–188 81

SÖMNAD

RAKSÖM Brud Fest Teater Annette Hägglund Ny- och ändringssömnad

Pröva på:

STUDERA I HÖST – PlATSER kvAR > Teckenspråkstolk – distans första året > klassisk musik – stråk, piano, träblås > Musikhandledare > Danslinje > Teologisk grundkurs – distans och resa

Kontakta oss direkt för aktuellt antagningsläge!

Ingång genom porten

Storgatan 20 • 072–730 97 73 871 31 Härnösand 66

YIPPIE HÄRNÖSAND

www.hfs.se | 0611-55 85 00

31/8 Härnösand 1/9 Kramfors

Pröva ”Medicinsk Yoga”

6/9 Kramfors 7/9 Härnösand

Mer info på hemsidan:

www.dagervy.com

0613-305 46 • 070-305 46 12 annette.dagervy@telia.com

MÅ BRA 2010 Besök oss på yippie.nu


Oscar Eriksson är från Härnösand och har alltid varit intresserad av bilder. För 4-5 år sedan började han arbeta med systemkamera och experimentera med bilderna. På gymnasiet blev det medieprogrammet med inriktning bild och i våras tog han studenten.   – Nu får jag se vad som händer, men jag tittar på vad det finns för olika fotoutbildningar på folkhögskola och högskola.

om bilden: Bilden är tagen vid Simhallen.   – Jag hade gått förbi flera gånger och en dag tog jag med mig kameran. Jag fick vänta ganska länge för att få en riktigt bra bild.


Värde-

Sparar pengar! Ger rabatter!

r e g n o p ku

!

!

!

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

på en inramning

på valfri Kryssboll

på Kan Jang

10% RABATT 25 KR Rabatt 50 KR Rabatt Gäller flaska och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Gäller t o m 29/8

Gäller tom 21/9 2010

ord pris 249:Stationsgatan 7 • 0611–125 59

!

! VÄRDEKUPONG

EJ frysta matlådor Endast 1 låda per kupong Gäller t o m 21/9 2010 www.tempo.se

Köpmangatan 2 • Härnösand

! VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

på prydnadskuddar

1/2 PRISET På vårt goda lösgodis

10 KR RABATT 20% RABATT när du köper en hemlagad ”matlåda”

Gäller t o m 21/9

Norra infarten Löpargatan 3 • 0611-123 63

när du hyr film

Gäller t.o.m. 21/9

Gäller t o m 11/9 2010 0611-204 65 • www.inredaosant.se

!

! VÄRDEKUPONG

GRATIS SUSHI

2 extrabitar med på köpet, när du köper 10 bitar eller fler (värde 16 kr)

! VÄRDEKUPONG

10% rabatt på en inramning!

VÄRDEKUPONG SÄNKT RESTAURANGMOMS

Vår politik gör var tionde lunch gratis

Gäller t o m 21/9 GRATIS LUNCH

Wirströms SUSH I

Strandgatan 10 • 0611–192 12 www.obackaglas.se

SKEPPSBRON • Härnösand

!

Skeppsbron 7 • Tel 0611 - 23 200 www.videoteket.se

!

Centerlokalen Torget

!

VÄRDEKUPONG BOKA ANNONS! BJUDER 100 KR RABATT STOR RABATT VI på 15 cm sub när du köper Skateskor VÄRDEKUPONG

på alpina kängor Gäller t.o.m. 21/9

0611–263 85 Stationsg 2 fiskebiten.com

VÄRDEKUPONG

jr 100:- sr 200:oavsett tidigare pris Gäller t o m 22 sep

Nästa nummer kommer 22/9 Bokningsstopp 9/9 ett Skinkmeal tel 0611–51 13 20

för 62:-

Dryck + kaffe ingår Gäller t o m xx/x

Köpmangatan 5 • 0611–241 11

Nybrogatan • www.subway.se