Page 6

KRÖNIKA Gör vad du vill!

D

et har nyss varit studenttider. En häftig period i livet och själva studentdagen måste vara ett av de häftigaste tillfällena i livet. Plötsligt är det ingenting som binder dig. Plötsligt är du fri och kan göra precis vad du vill. I teorin får man kanske tillägga, självklart kan det finnas praktiska hinder av olika slag. Men ändå ...

var inte alls så häftig som dagens. Dels var det bara halva klassen som gick ut, resten skulle fortsätta ett år till. Dels var det här med studenten rejält nedtonat på den tiden. Det hette inte ens studenten, man bara slutade skolan. Men framför allt hade de militära myndigheterna, med sin osvikliga brist på känsla, kallat in mig till tjänstgöring två veckor före skolavslutningen. Jo, jag fick ledigt själva avslutningsdagen, men missade allt annat roligt. Hur som helst, så fort jag sedan kunde drog jag iväg från den småstad jag bodde i. Jag ville se andra städer, större städer, andra miljöer, nya människor. Min egen studenttid

3

sköna bilder från Sommarhärnösand

Ett samhälle som ingen flyttar ifrån blir stabbigt, inskränkt och trött. Å andra sidan blir ett samhälle som ingen flyttar till ännu tröttare och till slut dött. Så vi har ett uppdrag. Vi måste jobba för att lika många, eller helst ännu fler, flyttar tillbaka några år senare. Med nya influenser och idéer. Och så får de nya idéerna möta gamla invanda mönster, ja till och med krocka om det är nödvändigt. Och så – simslabim – uppstår det som brukar kallas utveckling. Vad enkelt det lät va? Just nu tror jag för övrigt att en undersökning skulle visa att minst 100 procent funderar på att ta semester. För att sedan kunna komma tillbaka med nya influenser och idéer. Vi ses i augusti!

Den 27 augusti kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

Nu läser jag att en undersökning som Sveriges Radio beställt visar att 40 procent av alla mellan 18 och 34 år funderar på att flytta från Västernorrland. Och så är det några som oroar sig djupt. Jag skulle vara mer orolig om ungdomar inte ville flytta.

lars kågström lars@yippieharnosand.se

Månadens fråga: Hur firar du midsommar i år?

ANDERS WAHLQVIST, sid 28 – Då är jag i stugan på Kojbacken på Hemsön. Jag hoppas att mina tre söner kommer hem och då blir det traditionellt firande. Vi reser en midsommarstång och äter klassisk midsommarlunch med sill, potatis, ägg, gravad lax, köttbullar och prinskorv. Jag tror de vill ha det så. Om de inte kommer blir det nog lite mindre firande, i alla fall ingen stång.

6

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

EVA FORSS, sid 19 – Jag ska jobba som vanligt, det har jag gjort de senaste 13 åren. Har man en turistbutik finns det liksom inte så mycket att välja på. Jag brukar försöka hinna äta lite gott med familjen någons stund i alla fall. Det är nackdelen med mitt jobb att man knappt kan vara ledig på sommaren. Men om jag hade en ledig midsommar skulle jag fira den väldigt traditionellt med familjen, med sill och annan god mat.

LINDA MARIS THOMPSON, sid 82 – Jag firar ljusa tider med familjen i Höga Kusten. Det brukar bli god mat och kanske lite bastu och ett kvällsdopp i havet. Det är en favorittid för mig i Sverige, det är alltid så magiskt med ljuset.

KARIN OCH MIKAEL KALLING, sid 74 – Det blir i nya sommarhuset i Solumshamn med goda vänner. Vi är tre par som brukar turas om att bjuda varandra, men i väntan på att vårt hus skulle bli klart har vi varit hos de andra i flera. Så nu har vi lite att ta igen. Det blir traditionellt med sillunch och allt som hör till. Om vi tar oss till det allmänna firandet kring stången får vi se. Vi brukar prata så mycket så oftast hinner vi inte dit.

Yippie Härnösand nr 6-7 2014  
Yippie Härnösand nr 6-7 2014