Yippie 2010 Nr4

Page 1

Hanna fortsätter att göra kap i Härnösand. Linda fixar en god och nyttig hallonsmoothie.

Att göra i Härnösand

f Vimmelbilder r

Nils Hansson

Guiden till Härnösand Nr 4 2010 April – Maj

MaJ a

750 kom på fest! Tack! Kolla om du finns på bild!

LA L I CAM

Det perfekta är ointressant!

Zulovic v/s The Jonsson Brothers Anna säljer ekokläder

Vårkänslor Redaktör ger mer L ARS K ÅG S T RÖ M

Två hjul är fler än en polisutredning

Härna eller Härnta? Härna OCH Härnta!


ShopExpress

HÄRNÖSAND 0611-251 60

Öppet:

Alla dagar 9-21

SHOPEXPRESS ÄR EN SUCCÉ FÖR ALLA! ShopExpress har på bara några år blivit ett mycket populärt sätt att handla på. Nästan hälften av våra kunder använder ShopExpress. Med ShopExpress sparar du tid när du handlar och har hela tiden full kontroll på hur mycket du har handlat för. ShopExpress sparar också personalens hälsa. Arbetsskadorna i kassan har minskat sedan vi införde ShopExpress. Den stora nyheten nu är att du kan betala i våra självutcheckningskassor, även om du har pantkvitto och medmera-check. Denna vecka får alla som betalar med ShopExpress i självutcheckningskassan en shoppingväska i tyg. Tack alla som bidragit till succén. Patrik Högmark Stormarknadsschef Coop Forum Härnösand PS. Vi hjälper alla kunder att komma igång med ShopExpress direkt.


sparar tid och pengar! SHOPEXPRESS ÄR GRATIS LYSSNA PÅ VAD KUNDERNA TYCKER OM SHOPEXPRESS

KICKI WESTMAN

CAMILLA RÅDSTRÖM

• Det är det bästa som hänt – jag har använt ShopExpress ända sedan starten • Det är lätt och smidigt • Man slipper köa - det går rappt och snabbt.

• Det är jätteskönt att slippa stå i köer • Att varorna är färdigpackade känns skönt – speciellt när man storhandlar • När man handlar med ShopExpress får man rabatt på vissa grejer.

ANNIE SANDQVIST • Man slipper stå och packa i varorna vid kassan • Det är skönt att slippa stå i kö • Det är bra att man hela tiden ser vilken belopp man är uppe i.

KJELL NORDIN • Ett snabbt sätt att handla • Turen från entrégrindarna genom butiken och ut genom kassan går smidigt när man vet vilka varor man ska ha • Jämfört med att stå i kö i de traditionella kassorna är ShopExpress ett klart bättre sätt att handla.

Gratis shoppingväska i tyg när du betalar i självutcheckningskassan. Gäller t o m 25/4. Ord 49:-

Gäller alla gamla och nya ShopExpressYIPPIE HÄRNÖSAND 3 kunder t o m 25/4


300 kvm • Fyra rum med olika innehåll • Mat & klimat • Ekologi & kretslopp • Visionärt samhälle • Livsfilosofi

Vandringsutställning om en hållbar värld

Premiär 18 maj

Technichus Härnösand

Utställningen är producerad av

Mer information se www.technichus.se

Låt vår nya meny bli din matupplevelse! Förrätter

Lammkorv med blomkålscréme, hyvlad kål och rostat vitlöksskum.

Varmrätter

Rimmad, ångad sej i hummerbuljong och jordärtskockspuré.

FREDAG SM YS ”CASU AL FRID AYS”

Utvald varmrätt inklusive dryck 149:- Välj mellan ett glas vin, öl eller alkholfritt. Boka bord!

Desserter

Vit chokladbavaroise med jordgubbar och späd rabarber.

u

u

u

Rökt pressat ankbröst i selleriskum med apelsinkokt charlottenlök.

Grillad lammrygg under getostcréme, tomat och cremolata.

Mörk chokladpastej med lakrits, hallonsorbet och citronconfit.

u

u

u

Sparrissoppa med laxmousseline och rostat surdegsbröd.

ÖPPET onsdag-lördag 18–23 Boka bord! 4

Trädgårdsgatan, Härnösand Bredvid Logen • 0611–164 40

YIPPIE HÄRNÖSAND

Kalv i tryffelmjölk, serveras med primörer och bräss.

Filbunke med färska bär, caramelliserat socker och syltad ingefära.

Väggivägg www.vaggivagg.com


20

Hanna Persson

Kenneth Zetterlund

foto

18

foto

Sanna Forslund

foto

Kenneth Zetterlund

Innehåll

Pia Flodin Bylund

foto

25

28 ROUND TABLE (RT)

Reportage TEXT

RT är en ideell, opolitisk förening som grundades 1927 i England Främsta syftet är att främja kamratskap mellan unga män från olika verksamhetsområden Medlemmarna är män mellan 22 och 40 år I Sverige finns 152 klubbar med drygt 2 300 medlemmar Härnösands RT har 19 medlemmar

Lars Kågström

MATSTAFETTEN

foto

– årets rörligaste fest

i Härnösand. Då komDen 22 maj blir ingenting som vanligt och festklädda mänmer plötsligt en massa lätt förvirrade tvärs över stan, för att lika niskor att gå och cykla kors och Någon timme senare är det plötsligt försvinna in i olika hus. anledning till oro – det är likadant igen. Men det finns ingen är i full gång. bara den årliga Matstafetten som Matstafetten arrangeras av Round Table Startades i Härnösand 2003 Sista anmälningsdag i år är 23 april Delar av det eventuella överskottet går till välgörande ändamål Tidigare har bl a Ungdomshuset Kåken, Barnrehab, Kvinnojouren och Föräldrar på stan fått pengar Mer info finns på www.rt69.se Sällan städas det så mycket hos Härnösandsborna som inför Matstafetten. Det ryktas också att möbelförsäljningen brukar gå upp.

Tommy Bylund

16

!

MATSTAFETTEN

Kenneth Zetterlund

Årets stafett är den åttonde i ordatstafettens grundidé är gan- hela. ska enkel. Varje deltagande ningen. – Det är ingen som riktigt vet var idén par äter förrätt på ett ställe, om ett kommer ifrån, men Christer hörde varmrätt på ett annat och efterrätt på i södra en det via Round Table-kontakter tredje, varav man själv ska bjuda på Sverige, berättar Magnus Åkerlind. av rätterna. På varje ställe träffar man två året lockade ungefär 240 delFörsta vilandra par som man i förväg inte vet tagare. Därefter har stafetten växt för ka det är. Slutligen sammanstrålar samtvarje år och nu är ungefär 500 personer liga deltagare för efterfest på Logen. med. Samtidigt är Matstafetten ett oerhört –Vi kan inte ta in fler än som ryms det när åtminstone projekt, komplicerat på Logen. gäller logistiken. Under själva festkvällen går de tre ar– Det är totalt cirka 500 kuvert med omkring ha rangörerna för säkerhets skull 1500 informationslappar som ska med hela logistiken i bakfickan. Det rätt innehåll och komma till rätt adress, har hänt att någon har hört av sig med säger Magnus Sundbom, en av arrangfrågor, men hittills har det inte uppstått örerna i Round Table. några allvarliga problem. – Det stora arbetet för oss är att jobba –Visst är det lite nervöst under kvälmed resvägarna och göra det så smidigt men till efterrätten brukar vi kunna len, Tobias som möjligt för deltagarna, säger slappna av. Till Logen hittar ju alla. Sjöstrand. Efteråt brukar i stort sett alla deltaÅkerlind Magnus med Tillsammans gare vara nöjda. tog de över huvudansvaret för Matsta– Det roligaste med Matstafetten är fetten för två år sedan. Innan dess var att träffa nya människor, särskilt om det det ett annat gäng med Christer Nyär människor man vanligtvis inte träffar, lund i spetsen som hade hand om det säger Tobias. – Och att alla deltagare har en positiv inställning till nya människor. Det skaLördag den 22 maj är det par en bra stämning under hela kvällen, dags för årets Matstafett. säger Magnus Åkerlind.

M

Magnus Sundbom, Tobias Sjöstrand och Magnus Åkerlind.

3

2

Monica och Johan Sten (närmast kameran) bjuder Anders Lundgren, Tommy Bylund, Camilla Lundgren och fotografen Pia Flodin Bylund på mat under en Matstafett.

kläder utan gifter Anna Hoff vaknade till rejält när dottern Signe föddes. Nu syr hon ekologiska kläder som hon bland annat säljer via Internet.

Träffa Anna på s 25

kajsa tävlar i Stockholm Kajsa Thelberg vann länsfinalen för UF-företagare med sin säkerhetslampa. Nu åker hon till Stockholm för att tävla i riksfinalen. Läs också om Härnösands andra UF-företag.

Läs mer på s 34

# 4 – 2010 plOCk Tjejmässa & mystisk tavla

10

HÄlSa Peeling & hallonsmoothie

14

mODE Hanna Persson goes second hand

24

yIppIEpInnEn Nils Hansson

28

SpORt Fotbollspremiär & nattlig etapp

38

nÖjESlIv Vi var där. Var du?

43

kalEnDaRIUm 21 april – 25 maj

47

YIPPIE HÄRNÖSAND

5


yIppIE

1 åR!

Den 27 mars firade Yippie 1-årskalas i Prismahuset. Vi bjöd på kaffe, godis och korv och hade både tipsrunda och bollkastning. Massor av människor kom. Här är några av dem.

1

LARS KÅGSTRÖM lars@yippie.nu

2

”För gammal”, sade försäkringsbolaget och erbjöd 80 kronor i ersättning.

3

I

höstas drabbades jag av sorg. En dag när jag skulle åka hem från jobbet fann jag min parkerade cykel påkörd och demolerad. Min älskade cykel! Och det fanns inga spår efter någon förövare och heller inga vittnen. Så började en liten karusell, eller snarare en ond cirkel. ”Hopplöst fall”, sade cykelreparatören. ”Brottet går uppenbart ej att utreda”, sade polisen. ”För gammal”, sade försäkringsbolaget och erbjöd 80 kronor i ersättning. ”Sluta deppa”, sade familjen och bjöd på glass. Glass är ju gott och i öronen började klyschorna ringa. Släpp det där nu och titta framåt! Var positiv! Se möjligheterna i stället för problemen! Och så vidare. Men det hjälpte inte. Jag var jättearg på smitaren som hade kört på min cykel och ledsen över att behöva skiljas från min kära ägodel. Och jag ville vara arg, sur och ledsen, det kändes bra, jag behövde det. Positiva klubben får säga vad de vill. Men nu är det vår och det mesta av sorgearbetet är avklarat. Jag har insett att det bara är att gilla läget, för att använda en annan gammal sliten klyscha, och har precis köpt en ny, dyr och ännu bättre cykel. Och de 80 kronorna ska jag skänka till Haiti. Kanske räcker de till en cykel där. PS Nästa nummer kommer ut den 26 maj. Har du något att tipsa om så maila till info@yippie.nu

6

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vinnare!

Sex personer lyckades pricka in alla rätt på vår tipspromenad och vinner varsin yippie-tröja. grattis! Tröjorna går att hämta på yippies redaktion, Storgatan 35. vinnarna är: Holger Johansson Lena Danielsson Eva Rönnberg Carin Rönnberg Sara Nordlinder Anna Maria Wahlqvist

geS uT av Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand

1. Yippies Kenneth Zetterlund hjälper några besökare. I bakgrunden syns Yippies sportredaktör Olle Larsson. 2. Andreas Carnbro och Lars Kågström ser till att det finns kaffe i termosarna. 3. Janne Kron visar att han har bollkänslan kvar. 4. Teo Andersson var en av många som provade lyckan med bollarna.

aNSvarIg uTgIvare/ redaKTör Lars Kågström, lars@yippie.nu

Tel 0611–51 13 20

PrOduKTIONSLedare Michael Carnbro, mic@alltid.net 0611–51 13 20

info@yippie.nu www.yippie.nu

vd Kenneth Zetterlund, z@alltid.net


Månadens bästa…

är den rekordsnabba städningen av stan. Skönt att slippa gå omkring flera veckor i knastrande grus och dammande sand. Rena trottoarer och gator är ett riktigt vårtecken, ett av de bästa.

För att inte tala om…

Yippies ettårsfirande. 750 personer kom till Prismahuset för att tävla, prata med oss och dricka kaffe. Tack för all uppvaktning och all positiv respons vi har fått för tidningen.

Å andra sidan…

måste det hända något i Prismahuset snart. Enligt ryktena är det äntligen saker på gång och det är bara att hoppas att de är sanna. För inte ska det behöva ta så lång tid att hitta hyresgäster till några av stans bästa butikslägen! Vi är ändå 25 000 människor som vill handla på hemmaplan.

För övrigt…

har ett universitet i USA räknat ut att bläck- eller toneråtgången i din skrivare minskar med 30 procent om du byter typsnitt från (Arial) Arial till Century Gothic i ditt (Century Gothic) e-postprogram. Hisnande!

Yippie

3 750 kronor till Haiti För varje person som deltog i någon av våra aktiviteter eller tog en kopp kaffe under Yippies ettårskalas i Prismahuset skänker vi fem kronor till uppbyggnadsarbetet efter jordbävningen på Haiti. Totalt blev det 3 750 kronor.

4

PrOjeKTLedare/aNNONSBOKNINg Susanne Boström, susanne@yippie.nu 0611–51 13 20, Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45, Kenneth Zetterlund, z@alltid.net, 0611–51 13 20

redIgerINg Anneli Egland, anneli@alltid.net

TrycK Hemströms Tryckeri

uTgIvNINgSBevIS Nr 28 157

MedarBeTare I deTTa NuMMer Linda Saltin, Hanna Persson, Olle Larsson, Rune Hemström, Annika Pettersson, Sanna Forslund, Sandra Vedin, Moa Holmström, Jenny Kinert, Sofia Hänström, Adam Wahlqvist

uTdeLNINg 15 000 ex med Posten, Total hushållstäckning, Härnösands kommun

Yippie

tjuvlyssnat i Härnösand HÄRNÖSANDS STÖRSTA UTEDASS? En förskolegrupp passerar på bron över kanalen (mellan Technichus och Big Boy). Ett av barnen tittar över broräcket och utbrister: – Titta, vad många ändor!

Har du tjuvlyssnat något roligt den senaste tiden. Skicka in dina observationer till info@yippie.nu YIPPIE HÄRNÖSAND

7


Låt personalen synas

Snygga Profilkläder!

Går ni i Bröllopstankar?! Vi vill göra ert bröllop vackert och personligt!

Kom in till oss så hjälper vi er till en fantastisk upplevelse! Boka ett brudmöte med vår kunniga personal redan idag!

Välkomna!

Sagas Blomsterverkstad, Älandsbro 0611–609 56

Sökes

Företag och projekt som vill hitta rätt och sticka ut. Som inte nöjer sig med att vara lagom utan vill sträva uppåt och nå framgång.

Finnes

Kompetent och engagerad marknadsbyrå som fokuserar på att nå resultat för dig och ditt företag.

Hos oss hittar du ett stort sortiment av profilkläder som vi trycker eller broderar ditt budskap och logotype på!

www.panoramareklam.se

0611–123 45

Storgatan 35 Härnösand tel 0611-51 13 20

Segling & Teambuilding • INDIVID • ORGANISATION • LEDARSKAP

Välj Taktik!

8

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vårerbjudande på segling och/eller teambuilding, 20% rabatt om ni bokar innan 21 maj. Vi gör hel- eller halvdagsarrangemang. För information och bokning ring Niklas Jonsson 070 – 395 48 03. Vi inom Taktik ser oss som en samarbetspartner och samtliga uppdrag utformas och kvalitetssäkras i dialog med våra beställare. Vårt grundläggande förhållningssätt är att utifrån uppdragets karaktär erbjuda engagerade och kompetenta processledare. Inom Taktik i Sundsvall och Härnösand arbetar idag 17 personer med olika kompetenser.

Storgatan 35, 2 tr Härnösand Tel 0611-55 55 80 • www.taktik.nu


« « « A N N O N S F R Å N F R E D D E S M AT. S E A B » » »

Vi har lunchrestauranger på Kusthöjden, Närvård Härnösand och Landstinget

INFO

eller ring 0611–201 22

Catering

21

Vi ordnar maten till din student- eller konfirmationsfest! Fläskfiléstrimlor med marinerade vitlöksklyftor, serveras med pasta Grillad kycklingfilé med örtsås och pilaffris Helstekt fläskfilé med ädelostås och stekt purjolökpotatis Vitchokladmousse med apelsinsås Hemgjord limepaj med daimgädde Sill- & laxbuffé från Norrländsk buffé Amerikansk buffé från

Vi kör ut maten till dig kostnadsfritt

23

89:-

27

26 28 29 30

Gör det lätt och beställ från oss. Vi kör hem det till dig. Boka i tid! Använd värdekupongen på sista sidan så får du 20% rabatt

Vi kör ut lunch till din arbetsplats Bästa Härnösandsbo! Vi vill göra dig uppmärksam på att vi kör ut mat från vår meny kostnadsfritt till din arbetsplats eller hem till dig!

1

Vi kör ut mat till dig! Vi kör ut Afterworkmat till jobbet

Maj

2

Boka till n. 3 konfir matio Vi kör hem 4 maten 5 till dig 6 7

Vi kör ut Afterworkmat till jobbet

8 9 10 11 12 13

Vår meny hittar du på www.freddesmat.se Där hittar du också förslag på festmåltider.

14

Fredrik Öström 0611–201 22

17

www.freddesmat.se • 0611–201 22

Vi kör ut Afterworkmat till jobbet

24 25

Massor, massor av fler alternativ på vår hemsida...www.freddesmat.se

Vi kör ut Afterworkmat till ditt jobb!

22

99:-

109:54:48:169:225:179:-

April

15 16

Vi kör ut Afterworkmat till ditt jobb!

Boka till ! Studenten

18 Vi kör ut maten till dig gratis inom Härnösand YIPPIE HÄRNÖSAND 9


Plock

Smått och gott om livet i Härnösand. Har du tips och idéer om vad vi ska skriva här, maila till info@yippie.nu

HÄRNA

Yippies högst ovetenskapliga undersökning om Härna eller Härnta är nu avslutad. Vi hade en teori om att det är en generationsfråga, att det finns en magisk åldersgräns där de yngre säger Härnta och de äldre Härna. Men teorin föll i det närmaste pladask. Det visar sig nämligen att båda benäm-

HÄRNTA

ningarna har företrädare i alla åldrar. Dock är övervikten stor för Härnta i åldersgruppen 10-30. Totalt sett är också Härnta något popuärare, sex av tio föredrar detta namn. Men även Härna har alltså många anhängare och i åldersgruppen 30-50 till och med något fler än Härnta.

ETAGE, TETRE ELLER MIO? Tolv nominerade – fyra vinnare. Den 7 maj ska årets vinnare bland Härnösands företag utses och Årets butik blir antingen etage Blommor, Tetre eller Mio Möbler. I klassen Årets företag är de nominerade xavitech, Nylunds Lås & Skomakeri och jacobsson Bygg & Konsult. Årets nyföretagare heter antingen rIK assistans, Flatmate Web agency eller Mäklarhuset och slutligen ska Hederspriset föräras antingen Nils-Olof dahlbom, Kenneth zetterlund eller Bengt Pettersson.

!

Årets Företagsgala, fredag 7 maj

VAD VET DU OM DEN HÄR TAVLAN?

MELODY PÅ TJEJMÄSSAN För tredje året i rad ordnar tjejjouren gaia en Tjejmässa på Parken. Dragplåstret är den populära stand-up-artisten Melody. Det blir också föreläsningar om ADHD, maskrosbarn och brott mot tjejer. Och så finns det så klart massor att göra; danspass, trumworkshop, rockbarack, kondomkörkort samt tutt- och muttverkstad. Alla Tjejmässa tjejer på samtliga högstadie27 april skolor är inbjudna.

!

10

YIPPIE HÄRNÖSAND

Yippie fick ett samtal från First Hotel som undrar om Yippies läsare vet något om den här målningen, signerad ”erling-90”. Målningen, som borde heta något i stil med ”Kvinna på orange soffa” har funnits på hotellet i minst tio år. Men hur den hamnade där, vem Erling är och vad han har gjort mer är okänt. Tavlan hänger i hotellobbyn och det är fritt fram att gå in och studera den närmare. Vet du något om tavlan kan du berätta det för personalen på First eller skicka din information till info@yippie.nu. Det vi får fram meddelar vi i nästa nummer av Yippie.


Pennornas Härnösand Många författare har skildrat Härnösand i sina böcker. Så här skriver till exempel Elias Sehlstedt och Gök Göksson Gök om Rådhuset.

foto

Susanne Boström

”Sjelfa undervisningen i gymnasium är ej mycket att säga om. Latin och hebreiska pluggades med fart och äfven med framgång, då lärarna i dessa ämnen voro erkändt skickliga och utmärkta. I nästan alla andra ämnen hade lärarna ingen synnerlig förmåga eller vilja att väcka håg och intresse.” ur ”ett stycke minnen från skolan och gymnasium i Hernösand” av elias Sehlstedt ”I pelargången vandra fram och tillbaka gymnasister, en och annan tagande ännu en kort öfversigt af dagens pensum, andra gladt skämtande, somliga stödjande sina ryggar mot stenpelarne och med mer och mindre intresserade blickar åskådande bollspelet på skolgården ...” ur ”en tokbruses memoarer” av gök göksson gök, pseudonym för daniel åslund (1880)

Drömgästerna Nedzad Kvakic på Kanalcaféet bjuder massor av människor på mat varje dag. Men här i Yippie får han chansen att välja sina gäster alldeles själv. Då blir det en grabbmiddag som kretsar kring företagande och fotboll.

1

1. Ingvar Kamprad – Jag skulle vilja fråga honom hur man kan vara så rik och så snål samtidigt. 2. Thomas Nordahl – Jag är jätteintresserad av fotboll och många kanske hellre skulle välja Zlatan eller Messi. De är fantastiska spelare, men jag tror inte att de är lika spännande att träffa. Thomas Nordahl kan så mycket fotboll och det är en fröjd för örat att lyssna när han pratar. 3. robert gustafsson – Vi måste ha lite roligt också och Robert Gustafsson tycker jag är världens roligaste man. Han skulle säkert kunna göra till och med en begravning rolig. 4. robin Hood – Jag vill fråga om han kan tänka sig att börja jobba igen, helst här i Sverige. Klyftorna mellan rika och fattiga har blivit så stora nu så det skulle finnas mycket för honom att göra här.

2 3

4

5

Vilka är dina drömgäster? Skriv ner sex namn, motivera varför och skicka in till info@yippie.nu.

5. Sven-Olof Nederberg – Mannen, myten, legenden. Övriga kommentarer överflödiga

YIPPIE HÄRNÖSAND

11


foto

Peter Morén

Johan Bergmark

Nu börjar det bli klart vilka artister som besöker Härnösand i sommar. Stadsfesten 22-24 juli har gjort klart med Ola och Linda Bengtzing och så klart trotjänarna i Smalare än Thord. Till Broöppning den 31 juli kommer Peter Morén från Peter, Bjorn and john samt Oskar Linnros, som var här med Snook i fjol. Ensam om att ha bokat helt klart är nya Dansbandsfestivalen 15-17 juli. Elva band är klara för spel, bland andra Scotts, Blender, Wizex, jannez och naturligtvis Härnösands stolthet Martinez.

Hur är läget? Anders Alm

årets sommargäster

foto

Plock

Linda Bengtzing

Scotts RUNES RUTOR av Rune Hemström

12

YIPPIE HÄRNÖSAND

Hej Victor Wigardt, teaterelev i Luleå som den 24 april spelar sista föreställningen av ”Glada änkans röv” på Norrbottensteatern. Hur har det gått? – Väldigt bra. Det har varit utsålt och även recensenterna har tyckt om föreställningen. Och det gör jag själv också. Det är en rolig pjäs med mycket tyngd. Det är din första föreställning i professionella sammanhang. Hur har det känts? – Det var en stor fråga. Det är många känslor, men framför allt har det varit roligt. Och spännande att åka på turné. Det är så stor skillnad på hur publiken reagerar. I Jokkmokk skrattade de åt nästan allt medan i Älvsbyn var de mer tysta och timida. Pjäsen är skriven och regisserad av Staffan Westerberg, som brukar anklagas för att ha förstört en hel generation med sitt barnprogram Vilse i pannkakan. Har han förstört dig också? – Nej, tvärtom. Staffan är jättebra att jobba med. Han är väldigt mån om att alla ska må bra och ha det bra när vi jobbar. Vad händer efter sista föreställningen? – Skolan fortsätter som vanligt fram till sommarlovet. Är skolan som du hade förväntat dig? – Ja, absolut. Vi har bra pedagoger och en jättebra klass. Alla har hög ambitionsnivå och det är både intensivt och stimulerande.


Välkommen till vår gemensamma mottagning!

j

a M 1

5 0-1 kl 1 avers ecs i Sp butik

Fråga optikern!

Prova linser för 1 kr Erbjudandet gäller endast 1maj, inga tidsbokningar endast Drop-in i butiken

Polaroids Suncovers

Fråga tandläkaren! Tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor finns på plats för att svara på dina frågor om: • Estetisk tandvård • Implantat • Tandvårdskonto

Solglasögon utanpå dina glasögon. 50% rabatt Ord. pris 495 kr

...och alla andra frågor du har...

Halva priset på Synundersökning för glasögon

ord. pris 3400:-

Erbjudandet gäller endast 1maj

Erbjudandet gäller endast 1maj, endast Drop-in i butiken

Tandblekning 50% rabatt Erbjudandet gäller endast när du bokar din tid 1 maj

Tel 0611 - 12655 www.tandlakarnawiklund.com

Tel 0611 - 55 06 50 www.specsavers.se

Frågeslinga med fina priser bl a eltandborstar och solglasögon!

Gäller t o m 30/4 2010 exklusive montering. Lokala avvikelser kan förekomma.

P.S: Jonatan från Logen kommer också, han bjuder på dryck & tilltugg... D.S

l l i t t e t i l a v K ! s i r p j n a p kam Se hela vårt sortiment av sommardäck till kampanjpris på okq8.se. Välkommen in!

1210 kr

/st

Nokian Hakka V 205/55-16V Ord. pris 1450 kr

1160 kr

/st

Continental Premium Contact 2 205/55-16V Ord. pris 1285 kr

1080 kr

/st

Goodyear Efficientgrip 205/55-16V

Delbetala räntefritt upp till 6 månader.

Ord. pris 1305 kr

KAPTENSGATAN 4 0611–129 75 YIPPIE HÄRNÖSAND

13


Hälsa

1 dl frysta hallon 1 dl lätt vaniljyoghurt 1 dl lättmjölk 1 msk vetekli Ett perfekt mellanmål! Mixa de frysta hallonen med yoghurt, mjölk och kli. Om smaken är för syrlig – tillsätt en tesked honung eller socker.

foto

Hallonsmoothie med vetekli

Efter en lång och kall vinter har ansiktshyn tagit stryk. Hjälp ditt ansikte på traven med en härlig peelingkräm. Byt din grådassiga och fnasiga vinterhy mot en len och fräsch hy med lyster. – Syftet med peeling är att rengöra huden på djupet och få bort döda hudceller. Jag tycker att man ska peela ansiktet i alla fall en gång i veckan för att hålla huden fräsch, säger Lisa Hellström, säljare på Kicks.

Linda Saltin

len och ren med skrubb

Gentle Refiner, Clarins, 345 kronor, 50 ml, Kicks

dyr

En peelingkräm med mikropartiklar som tar bort döda hudceller och rengör på djupet. Clarins produkter innehåller ingredienser från växtriket. Är en exfolierande kräm med små mikropärlor som smälter på huden. Din hy blir omedelbart mjuk, slät och lugnad. Hudtexturen förfinas och lystern höjs. En klar favorit.

Biosource Clarifying Exfoliating Gel, Biotherm, 285 kronor, 75 ml, Kicks

mellan

En löddrande fräsch turkos peelingkräm som stimulerar huden och ger mycket lyster. De små kornen avlägsnar omedelbart döda hudceller och rengör på djupet. Krämen har en porsammandragande effekt. Den fuktgivande och renande skrubben från Biotherm lämnar huden len som en barnrumpa. Superhärlig skrubb som dessutom doftar gott!

One smooth operator pore clearing face scrub, Formula 10.0.6, 99 kronor, 100 ml, Kicks

billig

En skrubbkräm som exfolierar och drar ut orenheter från huden och lämnar den fräsch, len och klar. Skrubbens bas består av en rengörande och löddrande gel. Peelingkrämen innehåller zink och havre som absorberar överflödig talg från huden och reducerar inflammationer samtidigt som korn av pimpsten exfolierar. En lite rivig skrubb med bra pris!

LINDA SALTIN linda@yippie.nu

v

Det som göms i snö kommer fram i tö…

åren är här; vi har ställt om klockan till sommartid och ljuset har äntligen återvänt till oss Härnösandsbor. Snön har börjat smälta – det enda negativa med det är väl de gigantiska mängder hundbajs som tinar fram överallt. Fy vale! Det som göms i snö kommer fram i tö… Jag har trotsat hundbajset och tagit mig ut på årets första löptur på snöfri väg – det var skönt och plågsamt på samma gång. Och efterspelet blev så klart träningsvärk – men det var det värt.. När jag kom hem vilade jag ut på min favoritplats så här på våren – min balkong i söderläge. Där satt jag i solen och pustade ut och fyllde på energiförrådet med en hallonsmoothie. Och hallon är bra; bäret har antiinflammatoriska egenskaper och innehåller

14

YIPPIE HÄRNÖSAND

mycket C-vitamin. Dessutom har det röda bäret en antioxidativ förmåga då bäret innehåller ellagsyra, som kan motverka cancer och skydda mot hjärtoch kärlsjukdomar. När jag blandade min smoothie tog jag fram egenhändigt plockade bär från i somras när min bästa vän och jag var ute i hallonsnåren en varm och solig augustidag någonstans på Härnön. Jag tänker inte avslöja var – men jag kan säga så mycket som att det var en underbar dag med många härliga skratt och inte en björn i sikte. Och varje gång jag tar fram mina hallon ur frysen och äter dem påminns jag om den där fina sommardagen och då smakar bären så mycket godare!


Några av mina kompisar väljer att sitta på buss ungefär två timmar varje dag! Jag gör något annat!

Du får byta gymnasium! Sista datum 19 maj Ring så hjälper vi dig!

Sista påminnelsen

Härnösands gymnasium håller en hög kvalité på utbildningar och lärare. Upp till 2 h extra tid per dag - Kunna träna - Ta körkort - Sova - Vara med kompisar - Mer tid att plugga

Omval till gymnasiet? Härnösand ger dig mer!

• Barn & fritidsprogrammet (BF) • Curlinggymnasiet • Elprogrammet (EC) • Energiprogrammet (EN) • Estetiska programmet (ES) • Hotell & restaurangprogrammet (HR) • Individuella programmet (IV) • Lärlingsutbildning • Medieprogrammet (MP) • Naturvetenskapsprogrammet (NV)

• Omvårdnadsprogrammet (OP) • Samhällsvetenskapsprogrammet (SP) • Sjöfartsprogrammet • Teknikprogrammet (TE) • Naturvetenskapsprogrammet/ Biomedicin (NV) Du kan läsa samtliga utbildningar med idrottsinriktning (curling, fotboll, handboll, ishockey och basket)

Till och med 19/5 kan du ändra ditt gymnasieval!

Härnösands Gymnasium www.harnosand.se/gymnasium Tel 0611-34 84 00

YIPPIE HÄRNÖSAND

15


Reportage text

Lars Kågström

matStaFEttEn – årets rörligaste fest

Den 22 maj blir ingenting som vanligt i Härnösand. Då kommer plötsligt en massa lätt förvirrade och festklädda människor att gå och cykla kors och tvärs över stan, för att lika plötsligt försvinna in i olika hus. Någon timme senare är det likadant igen. Men det finns ingen anledning till oro – det är bara den årliga Matstafetten som är i full gång.

16

YIPPIE HÄRNÖSAND

MATSTAFETTEN Matstafetten arrangeras av Round Table Startades i Härnösand 2003 Sista anmälningsdag i år är 23 april Delar av det eventuella överskottet går till välgörande ändamål Tidigare har bl a Ungdomshuset Kåken, Barnrehab, Kvinnojouren och Föräldrar på stan fått pengar Mer info finns på www.rt69.se

Kenneth Zetterlund

!

Lördag den 22 maj är det dags för årets Matstafett.

hela. Årets stafett är den åttonde i ordningen. – Det är ingen som riktigt vet var idén kommer ifrån, men Christer hörde om det via Round Table-kontakter i södra Sverige, berättar Magnus Åkerlind. Första året lockade ungefär 240 deltagare. Därefter har stafetten växt för varje år och nu är ungefär 500 personer med. –Vi kan inte ta in fler än som ryms på Logen. Under själva festkvällen går de tre arrangörerna för säkerhets skull omkring med hela logistiken i bakfickan. Det har hänt att någon har hört av sig med frågor, men hittills har det inte uppstått några allvarliga problem. –Visst är det lite nervöst under kvällen, men till efterrätten brukar vi kunna slappna av. Till Logen hittar ju alla. Efteråt brukar i stort sett alla deltagare vara nöjda. – Det roligaste med Matstafetten är att träffa nya människor, särskilt om det är människor man vanligtvis inte träffar, säger Tobias. – Och att alla deltagare har en positiv inställning till nya människor. Det skapar en bra stämning under hela kvällen, säger Magnus Åkerlind.

foto

m

atstafettens grundidé är ganska enkel. Varje deltagande par äter förrätt på ett ställe, varmrätt på ett annat och efterrätt på ett tredje, varav man själv ska bjuda på en av rätterna. På varje ställe träffar man två andra par som man i förväg inte vet vilka det är. Slutligen sammanstrålar samtliga deltagare för efterfest på Logen. Samtidigt är Matstafetten ett oerhört komplicerat projekt, åtminstone när det gäller logistiken. – Det är totalt cirka 500 kuvert med 1500 informationslappar som ska ha rätt innehåll och komma till rätt adress, säger Magnus Sundbom, en av arrangörerna i Round Table. – Det stora arbetet för oss är att jobba med resvägarna och göra det så smidigt som möjligt för deltagarna, säger Tobias Sjöstrand. Tillsammans med Magnus Åkerlind tog de över huvudansvaret för Matstafetten för två år sedan. Innan dess var det ett annat gäng med Christer Nylund i spetsen som hade hand om det

Magnus Sundbom, Tobias Sjöstrand och Magnus Åkerlind.


ROUND TABLE (RT) RT är en ideell, opolitisk förening som grundades 1927 i England Främsta syftet är att främja kamratskap mellan unga män från olika verksamhetsområden Medlemmarna är män mellan 22 och 40 år I Sverige finns 152 klubbar med drygt 2 300 medlemmar Härnösands RT har 19 medlemmar

YIPPIE HÄRNÖSAND

17

foto

Tommy Bylund

Sällan städas det så mycket hos Härnösandsborna som inför Matstafetten. Det ryktas också att möbelförsäljningen brukar gå upp.


Ljus på…

text foto

Sandra Vedin Sanna Forslund

OSKAR ERIKSSON ÅLDER 18 år BOR i en studentlägenhet på Volontären. FAMILJ Mamma, pappa och två äldre bröder.

I februari kom Sveriges curlingherrar fyra vid OS i Vancouver. Med i laget var reserven Oskar Eriksson, som går på curlinggymnasiet i Härnösand. Han drömmer redan om nästa OS, och då vill han förstås vara med och spela också.

HÄRnÖSanDS OS-DOlDIS Redan vid sju års ålder började Oskar att spela curling. För att utveckla sig inom sporten flyttade han från sin hemstad Karlstad till Härnösand för att börja på curlinggymnasiet. Idag är han 18 år och har hunnit med att delta som reserv i det svenska OS-laget i curling.

Det visste du inte om mig: En gång då jag spelade curling råkade jag ha på mig ett par fula, missfärgade strumpor i en turkos nyans. Matchen gick väldigt bra så jag fortsatte att ha på mig dem. Det blev som ett par lyckostrumpor. Idag finns dom tyvärr inte kvar.

GÖR MIG GLAD Min flickvän Maya. GÖR MIG ARG När jag förlorar i curling mot lag som vi egentligen borde ha vunnit mot.

Lyckostrumpor.

MITT BÄSTA KÖP var ett telefonkort som jag köpte då jag var på OS i Kanada. Då kunde jag ringa hem till min flickvän. Det var mitt bästa köp eftersom jag var borta så länge. MITT SÄMSTA KÖP måste vara när jag köpt kläder som inte alls har passat.

– Det känns helt otroligt att få uppleva något så stort, säger Oskar. Genom att ha deltagit i OS öppnas många möjligheter för hans karriär inom curling. Det står helt klart att han vill nå toppen.

LYSSNAR GÄRNA PÅ bandet White Lies. TITTAR HELST PÅ Entourage som är en amerikansk tv-serie. Jag har sett alla säsonger flera gånger om. GÖR GÄRNA På sommaren gillar jag att vara ute och spela discgolf/ frisbeegolf med mina kompisar.

JUST NU är curlingsäsongen är precis avklarad, vi har spelat klart alla matcher och tävlingar. Nu väntar bara studenten. OM ETT ÅR har jag förhoppningsvis något slags jobb så jag tjänar lite pengar. Och så kommer jag förstås att spela curling. OM FEM ÅR har jag vunnit OS-medalj i curling.

FAVORITPLATS I HÄRNÖSAND är min soffa hemma. Där somnar man direkt. Discgolf.

INNAN JAG DÖR vill jag hinna få barn. Åka jorden runt skulle vara en häftig upplevelse. Hinna ta körkort kan vara bra.

mina tre bästa saker: 1. Mobilen så länge den fungerar. 2. Min säng för där sover jag väldigt skönt. 3. Ett tv-spel ”This is football”. Jag har alltid jäkligt roligt då jag spelar det. TV-spel.

18

YIPPIE HÄRNÖSAND

Jorden.


HOS SKELLEFTEÅ KRAFT

FÅR DU EL AV 100 % VATTEN!

Utan extra kostnad och utan årsavgift. Bli elkund på www.skekraft.se eller besök oss på Stora Vårmässan i Sundsvall 23-25 april i monter 374. Ta med din el- och nätfaktura så hjälper vi dig på plats.

Vi har koll

på läget!

stor del njuktur tar het r och lågko viss osäker finanskrise t att känna I tider där det naturlig er lägenhet. är ell t la me vil ym av utr er köpa sin gen ell kli ja ver säl någon som när man ska vända dig till hela vägen. Då ska du n hjälpa dig TILL 71122 läget och ka SMS:A 64944 BOSTADSINFO: har koll på TILL 71122

BOSTADSINFO:

3B STORGATAN 42,5 KVM AFFÄRSLOKAL, l för mindre rörelse. Lagom affärslokastörre lokaler. 42,5 ver Ägaren behö n, 2 rum & st 2.371:-/må kvm och enda : 45 000 kr eller bud. Pris lunchrum. TILL 71122 SMS:A 66695 BOSTADSINFO:

8 GÅDEÅVÄGEN KVM KOKVRÅ, 39 1 RUM OCH rå på bottenlkov och kokv ng. 1:a med sova och en stor balkogift: 2 225 plan, 39 kvm kr! Månadsav 108 17 Rep.fond kr eller bud. kr. Pris: 55 000 TILL 71122 9 6679 :A SMS BOSTADSINFO:

VÄGEN 116 VÄSTRA RING 2 R O K, 64 KVMpå 2 rum och ett lat 64 kvm förde en altan på Markplan och kr inkl rymligt kök. dsavgift: 2 646 12 kvm. Måna : 75 000 kr eller bud. hushållsel. Pris

Ami

10, GÅDEÅVÄGEN 2 ROK, 57 KVM på tredje våningen. kök fin utsikt. Två rum och m balkong och Gavellägenhet kr! Månads-avgift: 260 bud. Rep.fond: 19 : 90 000 kr eller 2 897 kr. Pris 71122 :A 66988 TILL SMS NFO: BOSTADSI

MANSVÄG 66 THEODOR HELL KVM 3 R O K, 78,5 nhet med 3 rum och Trevlig gavelläge månadsavgift: 3 048 Låg kök, 78,5 kvm. (fn). Bottenvåning. kr kr + el ca 260 kr eller bud. Pris: 150 000

Ulf

E EBYVÄGEN 17 GAMLA KARL KVM 3 R O K, 70,5 70,5 kvm och på 3 rok, ca Lägenheten är tter. på vån 1. 2 toale kr 674 3 t: avgif Mån. kr eller bud. Pris: 115 000

Anna

ATAN PÅ NYBROG BESÖK OSS FAST.SE • WWW.SVENSK LÄS MER PÅ

www.skekraft.se

Välj en mäklare som varit med förr.

:A 63143

SMS BOSTADSINFO:

TILL 71122 SMS:A 65411

060-17 78 05

AND 6, HÄRNÖS

Helena

-232 OSS PÅ 0611 ELLER RING

75

Ami

Ulf

Anna

Helena

LÄS MER PÅ WWW.SVENSKFAST.SE BESÖK OSS PÅ NYBROGATAN 6, HÄRNÖSAND ELLER RING OSS PÅ 0611-232 75

YIPPIE HÄRNÖSAND

19


Reportage text Linda Saltin foto Kenneth Zetterlund

Bäst med att vara lastbilschaufför: – Frihetskänslan.

Sämst med att vara lastbilschaufför: – Trängseln inne i städerna, när man måste in på en gågata och backa – det är inte kul. Det är väldigt trångt och man måste se upp för småbarn som kutar omkring.

20

YIPPIE HÄRNÖSAND


En man – två yrken Ingmar Virta hade jobbat som skådespelare i nästan hela sitt yrkesliv och kände sig nött. Då gjorde han vad många bara tänker – han bytte bana helt. Skådespelaren tog tjänstledigt för att ta lastbilskörkort. Nu växlar han mellan jobbet på Teater Västernorrland och lastbilshytten.

YIPPIE HÄRNÖSAND

21


Lia Jacobi foto

INGMAR VIRTA ÅLDER 53 år JAG ÄR Nyfiken, envis och lugn på ytan – men kan vara jävligt rastlös FAMILJ Sambon Kersti och tre utflugna barn HAR STUGA I NÄSSJÖN Där trivs jag att vara och hålla på KOMMER FRÅN Jakobstad i Finland UPPVÄXT I Karleby och Märsta STJÄRNTECKEN Skorpion

Bäst med att vara skådespelare: – Det är en väldigt häftig känsla när 200 personer i publiken drar efter andan samtidigt.

Sämst med att vara skådespelare: – Det är att jag är så uppbokad tidsmässigt. Jag jobbar när folk är lediga – på kvällar och helger. Jag skulle vilja gå en kurs eller sjunga i kör, men det funkar inte med tiderna.

Ingmar Virta som gatsoparen Beppo i ”Momo och kampen om tiden”.

I

ngmar Virta kom till ett läge i livet när han inte hade kraft att jobba inom teatern längre, där han tvingades vara social hela tiden. Tanken på att bli lastbilschaufför tedde sig allt mer lockande och 2008 tog han tjänstledigt. – Först och främst var det för min egen skull – jag behövde ta hand om mig själv. Det nöter på en som person att vara skådespelare. När man kör lastbil är man helt ensam – tanken på det kändes skönt. Jag gillar frihetskänslan i lastbilshytten. Ingmar tror att alla någon gång drömmer om att få göra något helt annat en tid, men inte vågar prova ett nytt yrke för att det rubbar ens bekvämlighet. – Det går att byta jobb när man fyller femtio – men det kan vara obekvämt. Och jag tänkte ”Kan jag försörja mig på det här?” innan jag tog steget. Jag kom fram till att det faktiskt är bra att inte ha

22

YIPPIE HÄRNÖSAND

alla ägg i samma korg – det är ett sätt att kunna välja. Nu har jag två yrken. Inget behöver vara för tid och evighet. Man kan göra något bara under en period i livet menar Ingmar. – Jag är fortfarande nyfiken på många saker – någon gång tänker jag ta flygcertifikat. Ingmar har nu gått tillbaka till jobbet på teatern och är ute på länsturné med föreställningen ”Momo och kampen om tiden”. – Det är väldigt roligt att spela en föreställning för alla åldrar; det har kommit allt från femåriga barn till 80-åringar på Momo. Det är häftigt när man ser en farfar komma med barnbarnet. Pjäsen baseras på den klassiska barnoch ungdomsromanen av Michael Ende. Det centrala budskapet är att vi borde fundera på hur vi prioriterar vår tid på jorden – något som känns högst aktuellt

i dagens stressade värld. Ingmar spelar rollen som gatsoparen Beppo – som är nöjd med sin lott i livet. – Det är sällan så bråttom som man tror, det har jag lärt mig av livet. Man måste inte vara färdig med allt när man är tjugofem – livet slutar inte då, säger Ingmar med ett lugn i rösten. Nu kör Ingmar endast lastbil när han är ledig mellan föreställningar – bara för att han tycker att det är kul att komma ut på vägarna. – Jag har mest kört till Stockholm och upp efter Norrlandskusten och inåt landet också, mycket till Östersund. Det skulle vara roligt att göra lite långresor också framöver, säger Ingmar. Ingmar Virta som är utbildad på Göteborgs scenskola har sedan 1984 arbetat på Teater Västernorrland. 1992 kom hans största roll – som Magnus Huss i Vildhussen på utomhusteatern vid Döda Fallet. – Hussen är min bästa roll. Den var så omfattande. Sen är det förstås många andra roller som varit roliga att spela. Som läraren i Pleasure – i den rollen fick jag verkligen grotta i de mörka sidorna av mänskligt beteende. Ingmar kan finna vissa gemensamma beröringspunkter mellan sina två yrken. – När man färdas i lastbilen upplever man ett väldigt starkt nu. Ingen annan kommer någonsin att se samma sak som jag ser utanför hyttfönstret igen. Och det är något väldigt meditativt i det – så kan det vara på teatern också.

!

”Momo och kampen om tiden” spelas den 28 april kl 19 på Härnösands teater.


www.lfy.se/tryggtboende

Villaförsäkring en del i din samlade trygghet Vår Villaförsäkring erbjuder förutom ett bra försäkringsskydd t ex skadeförebyggande rådgivning i hemmet, kostnadsfritt vattenlarm och lokal skadehantering. Samla din trygghet hos Länsförsäkringar Västernorrland och få upp till 20% rabatt på alla dina försäkringar! Vill du veta mer, kontakta oss på telefon 0611-253 00 eller besök något av våra kontor.

Vi fraktar & gräver

för din skull!

VTG Härnösand erbjuder förutom alla typer av markarbeten, även grus- och matjordsleveranser, traktorarbeten, dränering, sandupptagning, kranbilsjobb m. m. Fredriksvägen 8 ÄLANDSBRO 0611–55 44 50

www.vtg.se YIPPIE HÄRNÖSAND

23


Mode

! a d lö f in s a t n a f L åt Med lite fantasi kommer man långt under secondhand-shoppingen (eller all shopping för den delen). Låt dig inte stoppas av herr- och damavdelningar, storlekar och regler. Blanda vilt och överdriv för bästa resultat.

Second hand i Härnösand

Inspirationsbloggar

• Blå Porten • Erikshjälpen • Farbror Alice • Röda Korset

• monkino.blogg.se • secondhandbloggen.blogspot.com • tahtisyrjala.blogspot.com • tuvaminnalinn.se

• Fyndgrottan • H&M • Nimana • Lindex

Idéer • Klädbytarkväll med kompisar • Våga testa något annorlunda • Tänk på detaljerna • Inspireras av andra • Man får (BÖR!) härmas!

ERVIN DZUBUR Byxor, solglasögon, skjorta och väska Erikshjälpen, ekologiskt linne H&M, skor privata, vintage-hatt privat

HANNA PERSSON hanna@yippie.nu

O

Då kändes inte mitt superkap för ”endast” 79 kronor så otroligt hett längre

ch så var det ju det här med miljön och medmänskligheten. För mig började det på allvar efter att ha fått en kall dos av verklighet från en av SVTs dokumentärer. Den handlade om bomullsproduktionen i Indien och visade hur flera arbetare dagligen dog av sviterna från gifterna i de bekämpningsmedel de använder. Sedan späddes det på ytterligare när jag lärde mig att det fanns ekonomiska frizoner i Sri Lanka, där arbetarna i textilfabrikerna endast tjänade några kronor om dagen (eller var det i veckan?). Då kändes inte mitt superkap för ”endast” 79 kronor så

24

YIPPIE HÄRNÖSAND

otroligt hett längre. Samtidigt ville jag inte ge upp min passion för kläder så jag började göra som så många andra före mig: gräva efter fynd i secondhandbutikernas skattkistor. Och fyndat har jag gjort: femtiotalsklänningar för en tia, fjällrävenjackor för 40 kronor, en helt fantastisk vintage Adidas wct-jacka för en tjuga. Listan kan göras lång. Därför tänkte jag i det här numret dela med mig av mina bästa tips. Dessutom har jag grävt fram lite kläder som jag stylade Ervin i för lite inspiration.


porträtt & foto Hanna Persson text

anna SyR EGna EkOklÄDER Anna Hoff ville skydda sin dotter från onödig exponering av kemikalier från kläder och började leta efter ekologiska alternativ. När hon fann det svårt att hitta roligare alternativ bestämde hon sig för att starta sitt efterlängtade företag: Nimana.

Anna blev miljömedveten när dottern Signe föddes.

Jag träffar Anna i familjens hus på Geresta. Hennes arbetsrum är, precis som hon själv, väldigt stilrent och organiserat. Samtidigt är det fullt av färg, härliga tyger och vackra kläder. När började du intressera dig för ekologiska tyger?

– När dottern Signe föddes. Jag vaknade på allvar efter att ha sett dokumentärer om tyg- och klädindustrin och sedan såg henne suga på kläderna. Det kändes läskigt att tänka på vad hon fick i sig. Hur bestämde du dig för att starta ditt företag?

– Eftersom jag studerade ekonomi i Luleå innan jag flyttade hit till Härnösand har jag alltid haft ett intresse för entreprenörskap. Dessutom har jag alltid gillat att sy och det kändes som en fantastisk möjlighet att kunna kombinera dessa båda intressen. Så efter att ha diskuterat fram och tillbaka med min man bestämde jag mig till slut för att satsa, och resultatet blev Nimana. 2008 registrerades företaget och 2009 startade försäljningen. Har du alltid varit miljömedveten?

–Vi har alltid sopsorterat och gjort mer vardagliga val för miljön, men det var först med Signe jag verkligen började intressera mig på allvar. Det kändes viktigt att tänka på kommande generationer. Dessutom är det bättre för dig, eftersom konventionellt odlad bomull innehåller så mycket kemikalier och skadliga ämnen att det omöjligt kan vara bra för dig. Det är även bättre för den enskilde arbetaren, ofta i ett utvecklingsland, som slipper arbeta med farliga kemikalier med sina bara händer. Varifrån kommer dina tyger?

– Det är ekologisk bomull från Indien som stickas här i Sverige, i Åby utanför Norrköping. Trikåby heter företaget som trycker och färgar mina tyger. ANNA HOFF Vad är ditt mål med Nimana?

– Att kunna försörja mig på företaget. Det är drömmen. Så var hittar man dig?

– På www.nimana.se och sedan alldeles nyligen på Farbror Alice.

ledighet

GÖR Kaosar mellan sömnad och barn VILL Kunna leva på mitt företag BÖR Sova en hel natt SKA Njuta av livet

YIPPIE HÄRNÖSAND

25


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 0

Härnösands kommun Satsning på energicentrum

Örn Taube, Anders Söderholm, Kenneth Näslund, Maria Kalén, Sigge Tjärnlund, Bo Källstrand, Anders Gäfvert och Joakim Byström (längst upp till höger) jobbar alla för ett energitekniskt centrum i Härnösand.

Den 9 april gick startskottet för satsningen att skapa ett Centrum för energiteknisk utveckling, CETU, i Härnösand. CETU ska bli en kreativ miljö där forskning, utbildning och näringsliv kan mötas. – Målet är att skapa entreprenörskap och företag i regionen i en framtidsbransch, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert.

BUSSRESANDET ÖKAR

Under 2009 ökade resandet i tätortstrafiken med 9,5 procent. Inför 08/09 förändrades linjenätet och antalet turer ökades med 35. – Det här är ett bevis på att förändringarna har fått positiv effekt, säger Ulf Andersson, 26 YIPPIEvid HÄRNÖSAND enhetschef kommunens trafikenhet.

Ett 60-tal personer fanns på plats under det seminarium som CETU arrangerade i Härnösand. Bland talarna fanns landshövding Bo Källstrand, Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm och riksdagsmannen Ola Sundell. Men förste talare var Samhällsnämndens ordförande Sigge Tjärnlund, som bland annat sade: – Vi från kommunen vill tillsammans med Mittuniversitetet, företagen och marknaden skapa ett kunskapsnav, där nyckelorden blir utbildning och kompe-

tensutveckling. Nu går arbetet vidare i en förstudie som ska vara klar i september. – Därefter kan vi starta centret på riktigt, säger projektledaren Örn Taube, tidigare rektor för högskolan i Kalmar. Bakom projektet står Härnösands kommun, Mittuniversitetet och Länsstyrelsen. Förstudien ska visa hur centret kan byggas upp och vilka andra intressenter som kan vara aktuella. Mittuniversitetets nya energiingenjörsutbildning blir central, men även Yrkeshög-

DAMMSUG HÄRNÖSAND

Härnösands kommun deltar i kampanjen ”Dammsug Sverige” för att samla in 50-öringar, som blir värdelösa 1 oktober, till förmån för utsatta och övergivna barn. En insamlingsbössa finns i kommunens reception i Stadshuset.


S FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

LÄNETS LÄGSTA ARBETSLÖSHET

Nästan 400 personer kom för att höra Göran Sjögren och Kikki Högberg prata om Facebook.

Facebook för vuxna - en succé För att kunna stödja barn och ungdomar måste de vuxna veta hur de ungas värld fungerar. Under rubriken ”Facebook för vuxna” lyssnade 390 personer på Göran Sjögren och Kikki Högberg, experter på sociala medier och inbjudna av Härnösands kommun och Allehanda Media. – Det här är det tredje steget i en målmedveten satsning från kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Gäfvert. Tidigare har politiker fått utbildning vid

två tillfällen och nu var det alltså allmänhetens tur. Deltagarna fick lära sig hur man kommunicerar och skapar kontakt på Internet och hur man öppnar och använder ett Facebook-konto. Men också insikt i hur snabbt saker sprider sig på nätet och hur viktigt det är att vårda sitt rykte. – Vi såg ju vad som hände i Bjästa. Det gäller att ta tag i sådana saker i tid och jag tror inte att ungdomarna har något emot att vi vuxna finns där de finns, säger Anders Gäfvert.

skolan Heta Utbildningar och Härnösands gymnasium finns med, liksom Biofuel Region och naturligtvis företag i branschen. – Vi välkomnar både stora och små företag, men CETU kommer att vara mest inriktat på småföretagande, säger Örn Taube. Geografiskt ska centret ligga på campusområdet, i och kring maskinhallen. – Ett av våra mål är att bygga ut och modernisera maskinhallen, säger Örn Taube. I nära anslutning till den är tanken att det ska finnas olika forskargrupper. Dels ”The Bioenergy/Gasification Research Gro-

up” under ledning av professor Wennan Zhang, men också andra forskargrupper med hemvist både i olika utbildningar och i regionens näringsliv. – Alla som sysslar med forskning och utveckling inom energiområdet är välkomna, säger Örn Taube. CETU ska ännu tydligare sätta Härnösand på kartan i energibranschens Sverige. – Vi ska bygga upp ett kompetenscentrum som skapar nya företag och förser befintliga företag med kompetent arbetskraft, säger Anders Gäfvert.

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

Härnösand har länets lägsta arbetslöshet. I februari var den totala arbetslösheten 9,3 procent i Härnösand, att jämföra med länssnittet på 10,1 procent. För ungdomar 18-24 år var motsvarande siffror 15,9 respektive 18,6 procent. – Det har naturligtvis många orsaker, men en är att vi har ett mycket bra samarbete med kommunen, säger arbetsförmedlingschefen Berit Edblad. Kommunens modell för att fördela praktikplatser har blivit mycket uppmärksammad ute i landet. – Vi utgår från arbetsgivarnas behov när vi fördelar platserna. Tanken är att en praktikant som behövs på jobbet får ut mycket mer av sin praktik och har större chans att också få jobb, säger Issam Sassi, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten.

SUCCÉ FÖR UNGDOMSSATSNING

Ungdomssatsningen för att minska arbetslöshet och utanförskap bland ungdomar har blivit en succé. Efter annonsering i förra numret av Yippie och en jingel på Spotify har svaren formligen strömmat in. – Totalt har vi hittills nått cirka 150 ungdomar. Av dem arbetar vi med 70 stycken. Med övriga har vi etablerat en kontakt så att de vet att vi finns till hands den dag de behöver oss, säger Lilian Krantz, barn- och ungdomsvägledare på arbetslivsförvaltningen.

Informatör Tina Svingstedt Härnösands kommun tina.svingstedt@harnosand.se YIPPIE HÄRNÖSAND

27


Yippie-pinnen HÅKAN OLOFSSONS VAL: Nils Hansson för att han har jobbat i Härnösand i hela sitt liv och jobbar vidare trots att han har fyllt pension. text Lars Kågström foto Kenneth Zetterlund

yippie-pinnen fungerar som en stafett. I varje nummer av yippie porträtteras en person. Han eller hon väljer sedan vem som ska få pinnen i nästa nummer och skickar också med en fråga till den personen.

nIlS vIll IntE SlUta jOBBa Trots att Nils Hansson har uppnått pensionsåldern tänker han inte sluta jobba än på några år. Han är kvar på advokatkontoret, som han driver tillsammans med sonen Erik. – Vi har mycket jobb och jag kan inte lämna Erik ensam nu.

NILS HANSSON ÅLDER 66 år KÄND SOM advokat och överförmyndare GILLAR när vädret är vackert och man får vara på sjön med barnbarnen ÄR STARKT EMOT orättvisor HOPPAS ATT alla i familjen får vara friska

HANSSONS ADVOKATBYRÅ ÄR EN INSTITUTION i Härnösands näringsliv. Byrån grundades 1938 av Nils pappa Albert och sonen Erik är alltså tredje generationen Hansson. Men han får dras med pappa några år till, åtminstone tills nyanställde Jakob Machuca får sin advokattitel. – Det dröjer tre år, sedan får vi se. Jag tror inte att jag bara vill gå hemma, i alla fall inte på vintern, så det är möjligt att jag fortsätter jobba lite även efter det, säger han. Det där med pension verkar inte vara någonting för familjen Hansson. I rummet intill sitter hustrun Mona, som gick i pension från sitt jobb för tre år sedan, bara för att börja som sekreterare i familjeföretaget i stället. Nils har alltså gått i sin fars fotspår. – Det jag såg av pappa som liten var att han ofta satt och jobbade på kvällarna, så egentligen vet jag inte varför jag blev jurist. Men det kanske är något släktdrag, en av mina systrar var också jurist. Han har för länge sedan tappat räkningen på hur många klienter han har haft. Han poängterar, som advokater ofta får göra, att det är människan han försvarar, inte brottet. – Brottmål är ju ofta tragedier, så det är inget roligt jobb i den bemärkelsen. Men när jag känner att jag har gjort ett bra jobb, att min insats har bidragit till att någon lyckas vända sitt liv och kanske slutar missbruka till exempel, så

känns det roligt. Men livet är inte bara jobb. Nils Hanssons liv har också präglats av Sjövärnskåren, där han började som 15-åring och senare var både instruktör och ordförande i 20-25 år. Numera har han en mindre motorbåt som han gärna åker ut på havet i. Han och hustrun Mona tillbringar allt mer tid i stugan i Barsviken och har lekt med tanken att flytta ut för gott. – Vi bor där i stort sett varje helg, men det får nog räcka så ett tag till. Inne i stan undviker han nu för tiden att röra sig ute sena helgkvällar. – Det har dels med åldern att göra, men det kan också bli lite stökigt när gamla klienter ska komma fram och snacka. Hanssons advokatbyrå sysslar inte bara med brottmål utan även till exempel skadeståndsmål och familjerätt. Efter sommarsemestrar och julhelger brukar det dyka upp ett antal skilsmässor som behöver redas ut. – Men en gång kom en man från dåvarande Rhodesia och ville ha hjälp att arrangera ett bröllop mellan sin dotter och en svensk man. Det var roligt att som omväxling få hjälpa till att gifta ihop två personer i stället för att skilja dem åt.

HÅKAN OLOFSSONS FRÅGA: Har det någon gång känts fel att försvara en klient? NILS HANSSONS SVAR: Aldrig. Man försvarar klienten och inte brottet.

28

YIPPIE HÄRNÖSAND


Nils Hanssons favoritplats är stugan i Barsviken. Han och hustrun Mona bor där i stort sett varje helg. YIPPIE HÄRNÖSAND

29


Härnösands kommuns Näringslivsenhet bjuder in till

Härnösands

Näringslivsvecka på Sambiblioteket 3 - 7 maj

Smakprov ur programmet

• Invigning må 3/5 kl 18.30 • Coompanion - kooperativt företagande • Myndigheter och verk finns på plats • Export till Indien • Pär Johansson, Hudiksvallsteatern • Solenergi, Joakim Byström • Bygglov, miljö- och livsmedelshandläggning

YIPPIE HÄRNÖSAND

g för företa

• Innovationsalliansen • Patentregistrering och -skydd • Jörgen Eriksson, inspiratör • Samverkan Skola-Näringsliv • Olika former av företagsstöd • Politikerutfrågning • Företagsgala (separat anmälan)

Hela programmet finns på www.harnosand.se/naringslivsvecka

30

un ds komm Härnösan


8

Vi firar

HÄRNÖSANDS AUKTORISERADE HÄLSOBUTIK

år i Härnösand När det börjar kännas

i halsen.... Ta en Colizin!

Allergi och hösnuva?

Just nu:

Nasaleze hjälper snabbt och effektivt – utan risk för biverkningar.

48 tabletter 189:+ 24 tabletter extra med

Just nu: 30dag

119:-

på köpet

Snabbverkande sugtablett för halsen, innehållande zink och boveteextrakt.

(129:-)

60dag

198:(219:-)

Nasaleze stoppar pollen och andra allergener från att nå nässlemhinnan – allergibesvären minskar eller uteblir helt. Nasaleze tas inte upp av kroppen och ger därför inga biverkningar.

Passar både barn och vuxna – hjälper redan inom 24 timmar!

Mer erbjudanden i butiken

Sveriges största hälsokedja Köpmangatan 2 Härnösand Tel 0611-230 80

Nu är våren här! Björn Borg hos Team Sportia.

BJÖRN BORG LADY CLASSIC Streetsko i hög modell med ovandel i canvastyg. Svart och vit. Dam- och herrstorlekar.

699:-

799:-

Ni har väl få

tt vår brosch

yr!

BJÖRN BORG BERGA Låg streetsko i canvastyg. Svart eller vit. Damstorlekar.

399:-

NIKE COURT TRADITION

Streetsko i hög modell med ovandel i skinn. Finns även i svart/silver, vit/silver. Damstorlekar.

Söker du andra skor har vi över 200 modeller till i vår butik. Välkommen in! väSTra KyrKOgaTaN 1, HärNöSaNd, O611-135 31 • ÖPPETTIDER: MÅN-FRE 10-18 LÖR 10-15 • www.teamsportia.se YIPPIE HÄRNÖSAND

31


Vårfint från Boomerang!

Storgatan 23 0611–186 86

Produkter för kreativa frisyrer 149:-

-VAX

ord.pris 175:-

orange eller ljusblå 129:-

69:-

ord.pris 162:-

ord.pris 99:-

Barn- och pensionärsrabatter Kvällsöppet tisdag och onsdag till 19

Salong Clip & Salong Cicci

SHAPER

BÅDA FÖR

Öppet mån-fre 09.00–17.00 Brunnshusgatan 14 • 0611–51 11 05

200:ord pris 274:-

Nu förstärker vi projektledningen kring Yippie och din marknadsföring med Stefan Fröberg. Från och med idag är han en av medarbetarna i vårt starka marknadsteam.

MAN & WOMAN VÄLKOMMEN IN

Stefan är 39 år och specialist på kundvård och marknadsfrågor efter tolv år i branschen.

PRISMAGALLERIAN 0611-153 63

32

YIPPIE HÄRNÖSAND

0611–263 85 Stationsgatan 2 www.fiskebiten.com

Boka annons du också! 0611-51 13 20


DROP-IN • BOKNING

Vårnyheter från Sturehofs Krukmakeri!

Ge ditt hår en belöning! Schampo till vinterns trötta hår

198:Balsam på köpet värde 203:Gäller t o m 25 maj

Skeppsbron 7 • Härnösand 070-350 13 16, 0611-55 54 51

STORGATAN 25 0611– 511 327

sschhh . . .

säg inget . . . Men vi ska förlova oss !

50% rabatt

på den mindre ringen vid köp av 2 guldringar i samma modell. Gäller t.o.m. 31/5 2010 ! Mer info och bilder på www.kalling.com

G

U

L

D

S

M

E

D

YIPPIE HÄRNÖSAND

33


Reportage text Moa Holmström foto Jenny Kinert

Kajsas lampa – en vinnare! När Kajsa Thelberg tog körkort kom hon på en idé som kan ta henne ända till Italien. Hon uppfann en säkerhetslampa och blev utsedd till Västernorrlands bästa UF-företagare. Nu väntar Sverigefinal i Stockholm och kanske, kanske Europafinal i Milano.

S

äkerhetslampan har många fiffiga funktioner. Den liknar en vanlig ficklampa men är också försedd med en kniv för att skära av säkerhetsbältet om olyckan är framme, och en metalldel som är till för att krossa bilrutan. Ena änden är magnetisk så att den kan fästas på motorhuven och en varningslampa går att tända. Då blinkar staven starkt rött. – Jag funderade på vad man kunde hitta på att göra och jag hade lite olika idéer. Men så när jag tog körkortet kom jag på den här idén, säger Kajsa.

!

Den 10-12 maj tävlar Kajsa Thelberg för Västernorrland vid Sverigefinalen för UF-företag på Älvsjömässan i Stockholm.

Fler UF-företag i Härnösand Sweetnothing UF Linnéa Löfquist och Jennifer Grip Vad är er produkt? – Det är en kakbok i femtiotalsstil med våra favoritrecept.

Hur kom ni på idén? – Vi fick höra att det brukar vara populärt att göra böcker och vi båda tycker om att baka så att boken skulle innehålla just recept var självklart.

34

YIPPIE HÄRNÖSAND

Hur har det gått för företaget? – Det har gått riktigt bra! Sweetnothing UF vann förstapris i alla tävlingar på UF-mässan i Härnösand och snart har alla de 500 kakböckerna vi tryckte upp blivit sålda.

Några framtidsplaner? – Ja, vi har funderingar på att göra en ny upplaga i sommar, den första blev ju så omtyckt.


5 SnaBBa!  Sommar  Vinter  Cykel  Skidor  Mästarnas mästare  Halv åtta hos mig  Härnösand  Sollefteå  Choklad  Te

Hon hade tidigare praktiserat på Öbacka Trading i Härnösand och visste att det fanns möjlighet att ta hjälp av dem. Hennes idé skickades till Asien där själva tekniken togs fram och där tillverkningen också skett. – Allt stöd och all hjälp jag fått av min rådgivare och min samarbetspartner, Öbacka Trading, har varit mycket viktig. Och min lärare och rådgivare Rolf Sandberg vann priset som Bästa UF-lärare. Kajsa är från Härnösand, men går en specialinriktning, skidskytte, på Gudlav Bilderskolan i Sollefteå. Skolstudierna har fördelats på fyra år för att en stor del av tiden går åt till sport. Under sista året på gymnasiet skapade hon UFföretaget Rescue UF. På den regionala UF-mässan i Sundsvall tog Kajsas säkerhetslampa juryn med storm och hon fick två mycket fina priser. Priset som Bästa UF-företag och för Bästa UFvara i Västernorrland. I och med det kvalificerade hon sig för finalen som går av stapeln i Stockholm, Älvsjö, den 10-11 maj. – Många andra UF-företag jobbar med produktionen av sina produkter själva. Jag kom ju bara på en idé, säger Kajsa lite försiktigt. Hittills har Kajsa sålt nära 400 säkerhetslampor och har även hunnit komma på flera förbättringar. Att utveckla den och kanske ta fram flera produkter tycker Kajsa skulle vara roligt. Men först ska hon tävla färdigt. En beskrivning av företaget på tolv sidor har skrivits, och hon har gjort en Powerpoint-

Bore UF Eddie Losäter (VD), André Potter, Wilhelm Ulander och Daniel Åhman. Vad är er affärsidé?

presentation som ska användas när hon håller sitt tal inför juryn, som också kommer att intervjua henne. – Det gäller att man har en bra monter också. Juryn kollar på företagets helhet. Jag frågar henne om hon är en riktig vinnarskalle. – Ja. Eller… jo, jag är målinriktad. Och envis, säger Kajsa. De två fina priserna hon vann tog henne vidare till UF-SM i Stockholm. Vinner hon där går hon vidare till EM i Milano.

KAJSA THELBERG ÅLDER 20 år FAMILJ Mamma, pappa och storasyster. BOR Sollefteå GÖR Studerar, fjärde och sista året på gymnasiet FRITIDSINTRESSEN Umgås med vänner, träna, musik, och andra vanliga vardagssysslor som att titta på tv. TALANG Jonglering SENAST SEDDA FILM Farsan IDROTT Skidskytte FRAMTIDSPLANER – Just nu vet jag inte, kanske plugga vidare. Jag skulle vilja jobba med design och kanske starta ett designföretag

Firm:s UF

Marika.

Ingrid Rösblad och Marika Fözö Daniel, André och Wilhelm.

– Företaget trycker upp mössor med eget tryck för försäljning.

Hur kom ni på idén? – Vi satt och funderade på vad man skulle kunna sälja, något som är populärt. Sedan kom alla med varsitt förslag, och det vinnande förslaget blev Andrés, att trycka upp och sälja mössor.

Vad är er företagsidé? – Vi bakar och säljer tårtor till ett billigt pris. Kunden får själv bestämma design och innehåll.

Hur kom ni på det? – Mest för att vi tycker om att baka och för att släkt och vänner ofta frågar om vi har tid att fixa en tårta.

Hur har det gått för er?

Hur har det gått för er?

– Sådär, vi har bara sålt inom släkten.

– Det har gått bra, vi har gått med vinst.

Har ni några framtidsplaner?

Har ni några framtidsplaner? – Alla i företaget tar studenten nu i vår så företagets framtid är oviss. Men om vi fortsätter kan det resultera i mössor med andra tryck.

– Jag tror inte att vi kommer att fortsätta med just det här företaget, men ett litet konditori eller fik skulle vi kunna tänka oss att starta någon gång i framtiden.

YIPPIE HÄRNÖSAND

35


Smart party pocket UF

Stila UF Amanda Bolander (VD)

Christine Carlsson (VD), Linda Öhman (produktansvarig), Wendy Segovia (inköpare), Rosalie Egli (ekonomiansvarig) och Lotta Sollén (marknadsansvarig)

Vad är din affärsidé? – Jag tillverkar och säljer smycken. Jag arbetar med allt från halvädelstenar och sötvattenspärlor till försilvrade koppartrådar, läderband och stansade brickor.

Vad är er affärsidé? – Smart Pocket är en liten extraficka som man kan fästa på sina kläder till exempel på insidan av sina leggings. Man får med ett kardborrband att sy fast var man vill och sedan fäster man sin ficka där.

Hur kom du på idén? – Jag gick en kurs i smyckesdesign på Komtek år 2005 och sedan fortsatte jag. När chansen att starta UF-företag dök upp tvekade jag inte att starta.

Hur kom ni på det här?

Går det bra för ditt företag? – Ja, det går hela tiden framåt och jag kommer ständigt på nya idéer. På min blogg, stiladesign.blogg.se, kan man se det senaste!

Har du några framtidsplaner för företaget? – Jag kommer att hålla på så länge jag tycker det är roligt och kanske går det att kombinera med ett framtida yrke.

Enjoy the night UF Sanna Frånberg (VD), Alexander Pettersson (försäljare), Daniel Nyström (försäljare), Simon Jonsson (försäljare) och Andreas Andersson

– Egna erfarenheter. Alla har väl någon gång tappat mobilen eller något annat när man inte haft fickor på kläderna? Det händer inte om man har en Smart Pocket.

Hur har det gått för företaget? – Från början hade vi svårt att mark-

Vad är företagets produkt? – Vi trycker upp örngott med olika sexställningar som tryck.

Hur kom ni på idén? – Vi funderade på vad ungdomar tycker är roligt. Svaret blev sex och örngott är något som finns i sängen. Det var därför självklart att trycka olika sexställningar på ett örngott.

Har det gått bra? – Ja vi har sålt allt som trycktes upp, ungefär 70 örngott.

Har ni några framtidsplaner för ert företag?

Daniel, Alexander, Andreas och Sanna.

– Vi kommer inte att fortsätta. Alla i gruppen ska gå skilda vägar så det blir svårt att hålla ett företag igång.

Linda, Christine, Wendy och Rosalie.

nadsföra vår vara, men när produkten var framtagen blev det lättare. Vi har nu sålt ungefär 70 stycken.

Har ni några framtidsplaner? – Alla ska åt olika håll efter skolans slut så vi kan inte fortsätta med företaget, även om det skulle vara roligt. Hinner ingen stjäla idén kan vi tänka oss att starta företaget igen i framtiden.

Curling Import UF Oskar Eriksson och Henrik Leek Vad är er affärsidé? – Vi köper in curlingdynor från Asien och säljer dem till andra spelare på tävlingar. Vi har också en återförsäljare.

Hur kom ni på idén? – Vi ville bättra på curlinglagets lagkassa. Sopdynor är en mycket viktig detalj, men de säljs ofta för ett högt pris. Vi sökte upp en billig leverantör och har lyckats pressa försäljningspriset. Pengarna vi får in går till laget.

Hur har det gått? – Bra, kan man säga.

Några framtidsplaner? – Vi har sålt ungefär hälften av våra sopdynor. Om vi ska köpa upp fler vet vi inte än och att starta ett riktigt företag känns lite overkill.

De tre karamellerna UF Erika Bäckström (VD), Malin Fröberg (försäljare) och Viktoria Boström (försäljare) Vad är er företagsidé? – Vi tillverkar och säljer hemmagjorda karameller.

Hur kom ni på idén? – Vi ville sälja något ätbart och vårt första förslag var glass, men sedan kom vi fram till att vi ville sälja karameller.

Har det gått bra för ert företag? – Ja, vi har till och med kunnat ta ut lön! Företaget har sålt ungefär 150 stycken kara-

36

YIPPIE HÄRNÖSAND

Erika, Malin och Viktoria.

mellstrutar, både på mässor och privat.

Har ni några framtidsplaner? – I framtiden driver vi gärna ett företag tillsammans, men inte med endast godisförsäljning. I så fall blir det kanske ett café eller i alla fall något som har med mat att göra.

Oskar och Henrik.


 Peter

  

Våra hyresgäster är nöjda! Välkommen till oss!

Ip trä

2009 5 juni

    

 

Vi ger dig mer!

Hyresgästerna ger oss toppbetyg! I den senaste undersökningen får vi helhetsbetyget 4,2 på en femgradig skala.

• Bredband i alla lägenheter • Trygghetsjour dygnet runt • Servicetjänster • Plusboende • Studentlägenheter

Kvällsöppet på torsdagar till kl 18.00

• Möblerat korttidsboende

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND • 0611-882 00

www.harnosandshus.se

SKAFFA VOLVOKORT FÅ RABATT PÅ BENSIN OCH TVÄTT

Grattis! Det blir verkligen rent när du använder vår nya supertvätt. Du använder ett vanligt Visa-kort för betalning. Du kan också använda Volvokort. Volvokortet kostar ingenting men ger dig rabatt på både bensin och tvätt.

VÅRKAMPANJ tom 30/4 15% RABATT för alla 30% RABATT för dig med Volvokor t

ÖPPET DYGNET RUNT

0:-

BILTVÄTTEN SOM GER DIG

RENASTE BILEN I STAN! Härnösand 0611-52 10 20 • www.bilbolaget.com

YIPPIE HÄRNÖSAND

37


Sport

FUll SUla mOt 30? Högsta tillåtna målsiffra? Nej, för Härnösands FF:s Alen ”Sulan” Zulovic finns ingen 30-gräns. Han vet att han kan bättre än sina 28 mål i division 3 förra säsongen.

OLLE LARSSON olle@yippie.nu

Älgarna och Härnösands FF blir riktigt bra i år.

H

ar ni också en sån där speciell händelse i tillvaron som säger er att våren har kommit? När ni hittar den första blåsippan eller sjösätter båten eller något liknande? För mig ger den efterlängtade fotbollspremiären det definitiva beskedet om att våren är här och en lång skön sommar väntar. Nu är det alltså dags igen. Plötsligt saknar alla plottriga träningsmatcher betydelse. Bara en sak gäller: att ge järnet och vinna. En svensk dygd är att inte förhäva sig. Man ska ligga lågt. Tippa finskt. Vara en försiktig general. Vägra ta ut segrar i förskott. Den halvfalska lagomlinjen brukar gälla inför vårpremiären. Såväl i division 2 som division 6. Det är då floskelarkivet fylls med konstateranden typ ”det går inte att dra stora växlar på träningsmatcherna.” Ursäkta att jag svär i kyrkan men så här ett par dagar före avspark känns det oärligt att hålla inne med en personlig uppfattning. Alltså: Älgarna och Härnösands FF blir bra i år. Eller tydligare: Älgarna och Härnösands FF blir riktigt bra i år. Som jag ser det har båda hyggliga förutsättningar för att spela ihop nytt division 2-kontrakt. Med marginal dessutom. Och kanske bättre än så?! Skratta ni. Kom ihåg var ni läste det först. ”Senaste tipsnytt” från norrtvåans olika läger ger annars klara besked: Skellefteå FF (i första hand), IFK Luleå och Ersboda SK blir huvudopponenter. Älgarna och HFF nämns knappast ens i några bisatser. ”Två alldeles för tunna lag som kroknar i längden”, säger experterna. Det tycker jag låter bra. Det passar Älgarna och HFF att spela mot tipsen. Utan favorittryck, utan några stora krav. Ett litet tips till sist: kolla in Victor Eriksson, 17-årig mittback i HFF. Han nöjer sig inte med att sköta sitt eget städjobb, han styr också omgivningen. Såna karaktärer är ovärderliga. Genombrott på gång…

38

YIPPIE HÄRNÖSAND

– Ingenting är omöjligt, vi får se hur många det blir. Men viktigast är att vi tar laget till en bra placering, säger Alen. Den 24-årige anfallaren har alltid varit en pålitlig målskytt. På två säsonger i HFF-tröjan har han dundrat in 52 mål i seriespelet. Första året 30 i fyran, andra 28 i trean. I år handlar det om division 2. Men det är inget som hindrar en hög målsättning. – Allt över 20 är godkänt. Det blir svårare ju högre upp i seriesystemet du kommer. Förra säsongen ledde ”Sulan” kampen om Guldskon – hela Sveriges skyttekung – i princip hela säsongen. Men i den näst sista omgången kom IFK Luleås Johan Isaksson ifatt och kunde snuva Zulovic på utmärkelsen. 30-28 i Isakssons favör. – Klart det kändes lite bittert att missa så nära slutet, erkänner han. Revanschsugen? – Vi får väl se… Vad krävs av en stor målskytt? – Hårt arbete i straffområdet. Det gäller att vara i rörelse hela tiden och hitta rätt position. Då blir man svårmarkerad. I de flesta fall störtar han in i straffområdet, håller undan försvararen, vänder upp och – PANG med högerfoten. Är det så ett typiskt Sulan-mål ser ut? – Ja, det kan man nog säga. Alen Zulovic har inlett försäsongen 2010 på

samma sätt som han avslutade 2009. Med att göra mål. Han är medveten om att han kommer att ha ögonen på sig i tvåan i år på ett helt annat sätt än tidigare. – Det var ju så redan förra säsongen att man gick hårdare åt mig, tuffare markering. Men det ger mig bara självförtroende och det är bra. Och gör jag inte mål finns det andra i HFF som gör det. Piteå IF får väl se på söndag 25 april, första seriematchen.

yippie tippar division 2 norrland 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Ersboda Skellefteå FF IFK Luleå Sollefteå GIF Härnösands FF Älgarna

7. IFK Luleå 8. Piteå IF 9. Anundsjö 10. Mariehem 11. Tegs SK 12. Robertsfors

pREmIÄROmGånGEn Lördag 24 april: Älgarna-Skellefteå FF, Sollefteå GIF-Robertsfors, Mariehem-Anundsjö. Söndag 25 april: Umedalen-Ersboda, Piteå-Härnösands FF, IFK Luleå-Teg

Stefan nordén byter ner sig Efter att ha avverkat ett antal elitserieklubbar under sin långa bandykarriär – nu senast Vetlanda BK – byter förre HAIK-spelaren Stefan Nordén, 42, nu ner sig till division 1-laget Frillesås i Halland. Och nu slipper han långpendlande – familjens villa finns sedan åtta år tillbaka i Kullavik, ett par kilometer från bandybanan i Frillesås. – Så nära som nu har jag väl aldrig haft till min hemmaplan, säger Stefan. Skulle möjligen vara ”Höga” då, i karriärens linda…


3

Kommande höjdpunkter LÖRDAG 24 APRIL

Ken och Kim Jonsson.

BRÖDERNA SÄTTER FART PÅ ÄLGARNA Den ene är lugn, den andre hetsig. – Likheter? Att vi har samma morsa och farsa, det är nog det enda. Bröderna Jonsson, två av Älgarnas mest spännande nyförvärv, ska få fart på det offensiva kantspelet – både till höger och vänster. Yippie träffade Ken, 20, och Kim, 24, för en knapp timmes snack inför seriepremiären. Det blev ett möte med två unga, trevliga herrar. Och två skilda personligheter. En lugn och stabil typ. En lurig och klurig jäkel. Vad finns det för fördelar med att ha brorsan i samma lag? – Jo, ibland har man någon att hacka på när det går dåligt. Någon man kan få utlopp för sina känslor på, säger Kim och flinar. Bröder kan bråka som hund och katt?! – Men för det mesta är det lugnt. Kim är en toppenbrorsa, inflikar Ken. Bröderna Jonsson har tagit det steg som är allra känsligast för fotbollspelare i Härnösand: att gå till konkurrentklubben. Har det blivit några pikar, eller? – Nej, ganska lugnt. Inga sura miner alls, säger Kim. En kort presentation av killarna: Hetsige Kim Jonsson är en riktig energispelare. Tuff och frän, speedig. Alltid viljestark. Användbar både som back och vänstermittfältare. Lugne Ken Jonsson är med sin snabbhet och irrationella spelstil alltid farlig. Oberäknelig och svårstoppad ute på högerkanten. Hal som en ål. Och han vet var motståndarmålet är beläget. Två spelare med speciella egenskaper. Två spelare som ska få fart på kantspelet hos de grönvita. – Jag ska bli en bättre spelare än förra säsongen, det är mitt mål, säger Ken. Division 2 blir givetvis svårare än trean? – Mycket tuffare, ja. Men samtidigt ska det bli kul. Och vinner vi de rätta matcherna kan vi mycket väl komma bland topp 4, menar Kim. Premiären mot Skellefteå FF på Högslättens grus? – Det blir tätt och tufft och få mål. Men visst blir det poäng, säger Ken. Storebror nickar instämmande: – Det viktigaste är att vi får en bra start. Slår det rätt från början kan det bli en rolig säsong.

Brödra-fakta Andra brödrapar, kända och mindre kända, i Älgarnas fotboll Johan och Pelle Sandström (20-talet) Karl-Hugo och Kjell Jonsson Leif och Bengt Linder Leif och Berndt Norberg Sune och Sture Zeitz Åke och Leif Bäckström Ingvar och Gunnar Billander Mats och Stefan Åhman Claes och Fredrik Westerlund Andreas och Petter Berggrén Tomas och Mikael Modig Kent och Benny ”Kepsen” Eriksson

FOTBOLL: Division 2 Norrland, Älgarna-Skellefteå FF, Högslättens grus, 15.00. Ny tränare, nya spelare, ny säsong. Och nya förväntningar. Nu börjar allvaret. Det viktiga. Skellefteå FF är ett av seriens favoritlag. Ett välorganiserat lag med rutinerade och skickliga spelare, men där finns också brister. – Dom ska vi försöka utnyttja, säger Kim Jonsson, en av de nya spelarna. Det luktar premiärpoäng för de grönvita. 1-1? Men räkna inte med skönspel på ”betongplattan”.

SÖNDAG 9 MAJ FOTBOLL: Damer, division 3, Härnösand SK-BIK SK, Högslättens grus, 15.00. Lokalderby direkt i treans premiär. Och när två lokalkonkurrenter drabbar samman ligger det alltid mer än poäng i potten. En icke oansenlig mängd prestige brukar också finnas med i bilden. Är BIK SK, trea i tabellen i fjol, fortfarande nummer ett i stan, eller har HSK tänkt ta över nu igen? Snacket har gått och kommer knappast att minska innan söndagsmatchen.

TISDAG 25 MAJ MOTION: Vårruset, start (19.00) och mål på Balderhovs IP, Sundsvall. Drygt 6 000 damer, gamla och unga, därav 700-800 från Härnösand, i en salig röra. De ska springa, jogga eller gå fem kilometer runt Norra Berget – och ordna en folkfest av sällan skådat slag. Ni som aldrig upplevt folklivet kring det här arrangemanget bör ta chansen. Det är en oförglömlig upplevelse. Jag lovar.

YIPPIE HÄRNÖSAND

39


Reportage text Olle Larsson foto Kenneth Zetterlund

Tiomila Tiomila är en klassisk orienteringsstafett som har arrangerats ända sedan 1945 och har få motsvarigheter i svenskt idrottsliv. Gamla och unga, män och kvinnor, elit och amatörer i en salig röra. Det finns fyra klasser: herrar, damer, ungdomar och öppen. Herrstafetten startar klockan 21.30 på lördag och beräknad målgång för segrarlaget är klockan 08.05 på söndag morgon. I år är 325 damlag och 345 herrlag anmälda.

Ett ljUS I mÖRkREt

per beredd på ett äventyr i ”långa natten” Härnösand OK:s Per Edström är redo för den ultimata utmaningen. Långa natten i Tiomila! En 17 kilometer lång sträcka när det är som mörkast, råast och kallast. – Jag ser fram mot det här, jag är inställd och beredd på ett äventyr, säger Per.

mycket fel och till sist var de på fel sida om en sjö… en sjö som aldrig ville ta slut men det gjorde däremot kartan. Per är inställd på en tuff natt mellan lördag och söndag och ser fram emot den med en blandning av skräck och förväntan. Men efter att ha sprungit Långa natten fem gånger tidigare vet han vad som gäller. –Jag ska försöka göra mitt eget lopp och aldrig släppa orienteringen. Oavsett om jag skulle råka bli ensam i skogen eller om vi kommer tillsammans ett gäng.

Din styrka annars som nattorienterare? Långa natten i Tiomila-orienteringen är mytomspunnen. Det är då allt kan hända – och händer. Per gör sin 15:e start i denna klassiska orienteringskavle. Debuterade redan som 16-åring 1986, då i Brännan IF:s färger. Och han har förstås hört alla historier, både de sanna och mer osannolika.

Det värsta du hört talas om? –Slocknade lampor och löpare som irrat bort sig, skrattar Per. En Tiomilahistoria som alla orienterare kan vid det här laget är den när ett koppel av elitlöpare hängde på den ensamme löparen i täten. Alla trodde att han hade koll. De kom lite fel, som blev

40

YIPPIE HÄRNÖSAND

–Rutinen och erfarenheten finns där, ibland gäller det att våga agera coolt. Framför allt känner jag igen vissa situationer, därför brukar det gå ganska bra i stafetter för mig. Per har annars ett riktigt skräckminne från en nattävling i skogarna runt Smitingen för ett par år sen. –Huvudstället fastnade i en gren, jag slet loss kabeln och lampan slocknade helt. Jag startade sist av alla och visste att ingen skulle komma efter mig. Jag famlade omkring i skogen utan att se någonting, jag ramlade flera gånger. Till slut hamnade jag i ett dike, och där bredvid fanns en väg.

Härnösands OK:s trupp till årets Tiomila  Martin Barrefalk  Emil Edebo  Per Edström  Jonas Fryksten  Willy Gahlin  Pelle Molin  Per Olofsson

 Erik Pallin  Benjamin Selling  Johan Wickenberg  Mattias Åberg

Hem hittade han till sist ändå. Detsamma tänker han göra på lördag natt. Några förhoppningar att klara en plats runt 100-strecket har inte Per Edström, lika lite som resten av HOK-laget. –Jag ska inte förstöra för laget, det är en målsättning jag har med min natt. Jag ska försöka göra mitt eget lopp och hålla ett jämt tempo. Jag ser verkligen fram mot det här – jag är inställd och beredd på ett äventyr.

!

Härnösands Orienteringsklubb deltar i Tiomila i Finspång 1-2 maj.


För våra filmkunder! 1 film 1 dygn

40 kr

2 filmer 2 dygn

70 kr

3 filmer 3 dygn

99 kr

Sjunde filmen GRATIS! Priserna gäller kunder med Club-kort. Kortet kostar 60 kr/år

HÄRNÖN

Brännavägen 96 0611–108 01 Mån-fre 7-22 • Lör-sön 9-22

DIN MACK PÅ ÖN!

Vi utför markarbeten. Dränering VA-arbeten Stensättning Beläggning Dammbindning Leverans av grus och sand Välkommen att kontakta oss. Roger Pettersson 0611-442 72

YIPPIE HÄRNÖSAND

41


Trycksaker säljer!

För oss så spelar det ingen roll. Vi kan hjälpa dig med information eller marknadsföring. Från dag ett med visitkort till avancerade adresserade DR-kampanjer när du blir varm i kläderna. Vi förnyar oss ständigt med ny teknik för att anpassa oss till dina krav. Nu kan vi trycka 20 ex av din årsredovisning, broschyr eller rapport. Vi ordnar adressering och inlämning till post. Vi har givetvis vår offset 4-färgspress kvar för större upplagor, det är den vi använder när vi trycker Yippie. Tryck vi utför Avhandlingar

Reklamblad

Kataloger

Broschyrer

Böcker

Tidningar

Kuverttryck

Brevpapper

Visitkort

Utskrifter

Anteckningsblock

Affischer

Tryck • Kopiering • Digitaltryck

Tullportsgatan 13 Härnösand • 0611–51 17 10 • info@hemstroms-tryckeri.se 42

YIPPIE HÄRNÖSAND


vimmel

foto

Annika Pettersson

Nöjesliv

Linn och Emma-Lisa sitter på banktrappan och njuter av solen.

BILDER FRÅN EN

SERIEWORKSHOP,

EN PRÄSTUTSTÄLLNING OCH EN UTEKVÄLL I HÄRNÖSAND.

FRÅGEFREDAG PÅ STAN  10 april kl. 13.00-13.30 1. Vad gör du om fem minuter? 2. Vad gör du om fem timmar? 3. Vad gör du om fem månader? 4. Vad gör du om fem år?

anneli Westerlund

emma öberg

jens Hellström

1. Då är jag på väg hem.

1. Då står jag kvar här utanför Systembolaget.

1. Då köper jag grönt te.

2. Då äter jag middag.

3. Då har jag nytt jobb.

3. Då har jag förhoppningsvis semester.

4. Då är jag i Portugal och sover på en strand.

2. Då äter jag en trevlig middag med min sambo. 3. Då jobbar jag efter semestern. 4. Då bor jag kvar i Saltvik och har en liten familj.

2. Då gör jag iordning för fest.

4. Då har jag kanske familj.

YIPPIE HÄRNÖSAND

43


2

1

3

1. Odelind och andersohn var ute med vänner och hade kul på Bittens. 2. daniel Bergström höll i en workshop i serieteckning på Sambiblioteket. 3. Pasunta Pruang-Ophat och josefin Perlgård deltog i workshopen och var duktiga på att måla manga.

4

4. daniella, elin och johanna fotograferade lite på stan. 5. Linda Karlsson, Sandra agerbrink och Mattis Sundin firade Sandras 18-årsdag på Amadeus.

Bittens fick besök av Christian Viberg och Joakim Nordlund som tog det lugnt och snackade.

6. Boel johansson, sjukhuspräst från Falun, besökte Sambiblioteket och utställningen Präst och kvinna.

5

7. Bartendern eliin Nordlander och diskaren gabriella runström tog emot på Genny's. 8. Benny englund gillar sitt jobb på Rosenboden.

7

9. Patrik Pettersson tog det lugnt på Amadeus.

6

10. Pontus Björk och Henrik Strömsten hade trevligt på Svenssons. 11. jenny Nyberg och elma Nilsson festade på Amadeus och umgicks med vänner. 12. Linnea Henriksson köpte en ny klänning till kvällens fest. 13. Märta Strömberg och Ingrid ringblom var ute och gick i solen. 14. andreas, Lisa, Henrik och johnny var redo för en kväll ute på Genny's

44

YIPPIE HÄRNÖSAND

8


10

Därför ska du annonsera i Yippie!

9

11

12

• Alla i Härnösand får den gratis + att 2 200 tidningar finns på ett 70-tal välbesökta platser 13

• Låga annonspriser, från 725:- + moms. 14

• Hög kvalité på innehåll, tryck och papper

Tel 0611-51 13 20 YIPPIE HÄRNÖSAND

45


Vi sökerV I K T I G

I N F O R M AT I O N

I Härnösand finns ett stort behov av gode män/förvaltare En god man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom. Exempel på personer som kan behöva god man/förvaltare är funktionshindrade, ensamkommande barn och personer med fysisk och psykisk ohälsa.

I september öppnar vi vårdcentral i Härnösand!

Kjell Näslund leg läkare specialist i allmänmedicin

Kjell Antus leg läkare specialist i allmänmedicin och företagshälsovård

HEMSIDA www.vcjohannesberg.se MAILA info@vcjohannesberg.se RING 070-2551393 Suss Höglund

medicinsk sekreterare

s oss! Lista dig hoarna läkare

och erf • Välkända personal kvalificerad • Positiv och de och bemötan d vår i et r • Kvalit sshållplatse um och bu ntr ce ra Nä • n g vid entré • Fri parkerin

Caroline Nordqvist leg sjuksköterska

VÅ R D C E N T R A L E N

Johannesberg Stans nya

Konferensdax? konferensställe!

Några exempel på uppgifter för en god man/förvaltare

• Sköter huvudmannens ekonomi • Bevakar huvudmannens rätt • Hjälper till som rådgivare

Vi söker flera nya gode män/förvaltare. För uppdraget utgår ersättning.

Vi ordnar allt! Trivs hos oss!

Kontakta Ann-Christine Myrgren, 0611-34 80 08 Carina Hemström, 0611-34 80 18 Elisabeth Bogren, 0611-34 80 57 Gusten Windelhed, 0611-34 80 09

FISKEKROKENS CAFÉ & KONFERENS E-postadress: overformyndarenheten@harnosand.se

46

YIPPIE HÄRNÖSAND

Fiskekroken 18 • Tel 0611-55 68 58 www.jsassistans.se/konferens


Kalendarium

r M e d res e

OBS! Det här är ett urval av vad som händer i Härnösand. Det fullständiga kalendariet hittar du alltid på www.yippie.nu

va t

Händer i Härnösand

ion

21 april – 23 maj

re

ve

Dance Mix XL, 23 & 24/4

nt

ue

lla

fe l o

c h ä n d r in g a r

barn 27/4

Karlsson på taket För hela familjen från 3 år Härnösands Teater kl 18

aktiviteter 23 & 30/4 7 & 21/5

Morgonyoga på Mitti Mindfulness-yoga med andningsmeditation, solhälsningar, yinyoga och yoga nidra. Vandrarhemmet Mitti kl 8.30–9.45

foto Lia

Jacobi

24 & 29/4 Yoga och Lindström Yoga med Gudrun Sondell Murberget, Bengt Lindströmrummet kl 17.30 25/4

Brodera monogram Slöjdverkstad med Birgitta Sjölund Isaksson. Murberget kl 12–15

26/4, 3, 10 Drop-in-yoga på Mitti 17 & 24/5 Mindfulness-yoga. Vandrarhemmet Mitti kl 19–20.30 2/5 9/5 16/5

scen/teater 23 & 24/4

dance mix xl NorrDans-dansare med egna koreografier. Härnösands Teater kl 19

28/4

Momo & kampen om tiden Teater Västernorrland i en stor produktion med mycket musik. Härnösands Teater kl 19

23/5

Tälj vackra nålhus Slöjdverkstad med Annso Grahn på temat friargåvor. Murberget kl 12–15 Flaggverkstad Slöjdverkstad med Ulrika Bos Kerttu och Annso Grahn. Murberget kl 12–15 Tälj hjärtan Slöjdverkstad med Anders Dahlgren på temat friargåvor. Murberget kl 12–15 Tälj festliga smörknivar Slöjdverkstad med Annso Grahn på temat friargåvor. Murberget kl 12–15

YIPPIE HÄRNÖSAND

47


Hot Club de NorvÈge Härlig swingjazz som inte står originalet Hot Club de France långt efter. Metropol kl 20

Momo & kampen om tiden, 28/4

High Coast Jazz Orchestra Med den superba n Trio, 3/5 sångerskan Sinne Ah Eeg. Metropol kl 20

John-Bernhard Villareal

28/4

foto

21/4

Lia Jacobi

musik

foto

3/5 Ahn Trio Nymuskonsert. Härnösands teaterfoajé kl 19 5/5 Estetiska programmet Avslutningskonsert med Estetiska programmet Metropol kl 20 7 & 8/5

Från topp till tå Ett musikaliskt spa för kropp och själ med Härnösands Motettkör. Brännaborg kl 19

19/5

Lyrisk musikalisk afton Orkester och solist. Härnösands teaterfoajé kl 19

22/5 Allsköns musik En helkväll med Musiklinjen Kapellsberg. Härnösands teater kl 18

föreläsningar 21/4

22/4

Svenska kyrkan & universiteten Svenska kyrkan och universiteten – mörkermännens spa? Biskop Tuulikki Koivunen Bylund med flera. Sambiblioteket kl 18.30 Humanistiska klubben Kyrkoherde Lars Riberth, Bräcke församling: Dödahavsrullarna och Bibelns böcker – vår historia förändras! P105 i P-huset (f.d. Sjöbefälsskolan) kl 19–21

Världsbokafton Birgitta Wallin från tidskriften Karavan berättar om böcker från när och fjärran. Sambiblioteket kl 18.30 22/5

48

Skål – om dryckeskärl och drycker Föreläsning av Göran Andersson Murberget kl 14

YIPPIE HÄRNÖSAND

övrigt 24/4

Se föremålen Visning av föremål för fest. Murberget kl 14

Bok-, konst- och hantverksloppis Med sång av Suellerna kl 13 och 15. Rö Folket Hus kl 13–16

25/4

Loppmarknad Brännaborg kl 12–15

3/5

Partiboken Ett lunchsamtal om politik, böcker & kultur med Eva Goës & Tomas Q. Nilsson, Miljöpartiet. Sambiblioteket kl 12–12.30

Oslobaserade djangojazzbandet Hot Club de Norvège kommer till Metropol 21/4. 4/5

Stickcafé Sticka, samtala och fika! Sambiblioteket kl 13.30–15.30

13/5 Gökotta På Möckelsjöberget. Samling vid McDonalds kl 8 18/5 Vernissage Invigning av utställningen Kretshopp. Technichus


utställningar Murberget

Technichus

KrONa OcH KraNS En utställning för dig som vill utforma personliga fester och bröllop eller bara njuta av vacker och påhittig slöjd. Exempel från både svensk bondekultur och världen i övrigt. Pågår till 19 september

MåNgFaLdeNS POeSI Skulpturer och tittskåp av återvunnet material av konstnären Gunnel Oldenmark. Pågår till 30 april

aSagudar Möt Bengt Lindströms jättelika asagudar. Pågår till 30 jan 2011

Sambiblioteket KvINNa OcH PräST Utställningen skildrar sju kvinnor som mött prästyrket på olika sätt. En av dem är stiftets nya biskop Tuulikki Koivinen Bylund Pågår till 7 maj

LeKa Med dödeN En rollspelsutställning för ungdomar och vuxna om fest, alkohol och rattfylla. Pågår till 30 april KreTSHOPP En utställning om en hållbar värld. Öppnar 18 maj

Hallå där Lilliann Gilmark på Technichus, den 18 maj invigs er nya utställning Kretshopp. Vad händer då? – Det blir ett slags upplevelseseminarium med studenter från restauranghögskolan i Grythyttan. Vad handlar utställningen om? – Om en hållbar värld. Vi har tre rum med olika teman; ett visionärt samhälle, mat och klimat samt ekologi. I mitten finns ett tält om livsfilosofi. För det är ju vad allt handlar om egentligen, hur vi lever våra liv. Vem har skapat utställningen? – Det är vi på Technichus. Och så har vi anlitat många lokala krafter, till exempel Norrdans, Kapellsbergs musikskola och konstnärerna Andreas Brännlund och Carina Kågström.

Från topp till tå Ett musikaliskt SPA för kropp & själ med Härnösands Motettkör. Sprudlande körsång + förrätt, varmrätt och kaffe BRÄNNABORG Fredag 7 maj kl 19 Lördag 8 maj kl 19 Förköp på LIFE, Köpmangatan 2

Gratis lånebil!

Byt bilruta!

Kretshopp, 18/5

sport 24/4

äLgarNa–SKeLLeFTeå SK Fotboll div 2 herrar Högslätten kl 15

15/5

HärNöSaNdS FF–IFK LuLeå Fotboll div 2 herrar Högslätten kl 15

1/5

HärNöSaNdS FF –MarIeHeM SK Fotboll div 2 herrar Högslätten kl 15

21/5

BIK SK–KraMFOrS Fotboll div 3 damer Tjärnvallen kl 18

22/5

äLgarNa–MarIeHeM SK Fotboll div 2 herrar Högslätten kl 18

23/5

HärNöSaNdS SK–HäggLuNdS Lag 2 Fotboll div 3 damer Högslätten kl 17

8/5

äLgarNa–erSBOda SK Fotboll div 2 herrar Högslätten kl 15

9/5

HärNöSaNdS SK–BIK SK Fotboll div 3 damer. Derby! Högslätten kl 18

Derby!

Vi bjuder på montage av nya torkarblad när du byter bilruta hos oss. Vi monterar dem på din bil om du tar med värdekupongen på sista sidan (värde 300:-)

STRANDGATAN 10, 871 41 HÄRNÖSAND Tel 0611-192 12 • www.obackaglas.se

YIPPIE HÄRNÖSAND

49


CYKLAR

DATA

UTBILDNING

Läs in behörighet för högskola

Årets cyklar här! Brokk 16” 1.995:-

Allmän kurs, även musik Orion 24 vxl 5.995:-

OUTLET

Dela upp betalningen räntefritt

Välkommen till Älandsbro City! Nyinkomna varor till

Social grundkurs Ansökan 15 maj Kursstart 25 augusti

KANONPRISER! Välkommen!

Varvsgatan 16 • 0611–555 700

outlet a NyJEANSBOA Älandsbro • 0611-611 55

50

YIPPIE HÄRNÖSAND

www.hfs.se


Cykeltr채ff p책 Nybron.

Foto: Kenneth Zetterlund


Värde-

Sparar pengar! Ger rabatter!

r e g n o p ku

✁ VÄRDEKUPONG

Skolavslutning, bröllop, fest, möten

20% RABATT på hela vår cateringmeny om ni beställer före den 24 maj

Gäller vid best för minst 6 pers, bufféer 15 pers.

Vi kör även ut maten!

VÄRDEKUPONG

VI BJUDER på kvällens dessert vid köp av varmrätt

Gäller t o m 25/5

BOKA BORD 0611–247 07

✁ VÄRDEKUPONG

25 KR RABATT på valfri sko

Gäller tom 25 maj

Strandgatan 12 0611–201 22

VÄRDEKUPONG

Stora Torget 3 • 0611–201 05

✁ VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

KR RABATT 50:- RABATT 25% RABATT 10 vid köp av valfri på gardiner och tyger

Gäller tom 25/5

på alla våra sköna skor

snacksmeny när du hyr film

Gäller t o m 25 maj

Gäller t o m 15/5 Storg 25 • 0611– 51 13 27

Brännavägen 96 0611–108 01

HÄRNÖN

✁ VÄRDEKUPONG

Köpmangatan 2 • Härnösand

✁ VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VI BJUDER PÅ 50% RABATT en 45 gr hamburgare vid köp av en 90 gr

på Jon

GRATIS

& Yan bijouterier

dricka 33 cl eller pizzasallad när du köper valfri pizza hos oss

Gäller t o m 25 maj

Gäller t o m 26 maj

0611–124 80

Södra Vägen • 0611–224 22

✁ VÄRDEKUPONG

Köp 2 betala för 1! Köp 2 mjukglassar/ milkshakes, betala för 1.

Erbjudandet gäller endast mot inlösen av denna kupong tom 25/5.

Matvraket Älandsbro

Ej hemkörning

Storgatan 12 B • 0611–511 510

✁ VÄRDEKUPONG

20% RABATT om ni bokar er teamutveckling nu!

Gäller t o m 21 maj www.taktik.nu 0611–55 55 80

VÄRDEKUPONG

GRATIS Vid byte av bilruta bjuder vi på montage av nya torkarblad

Värde ca 300:- Gäller t o m 25 maj

Strandgatan 10 • 0611–192 12 www.obackaglas.se