Page 36

Hälsa

hur känns det att knåda giffarna?

foto

Linda Saltin

Erika Blom har alltid velat jobba med människor och valde därför att bli naprapat. Som legitimerad naprapat efter fyra år på högskola drog hon först till Spanien 2006 och jobbade. Sedan hamnade hon på Härnösands ryggklinik och har nu bland annat förmånen att massera spelarna i GIF Sundsvall. Hur känns det att jobba med Giffarnas spelare?

4 snABBA FrågOr:

– Kul och givande! Som tjej blev jag testad och ifrågasatt från början. Nu när jag jobbat ett tag har jag mer skinn på näsan och kan säga ifrån på ett annat sätt.

 Fotbollsben eller hockeyben?

Vad gör du för att få ny energi?

stressA AV 1. Ta några djupa andetag 2. Slappna av med ett varmt bad 3. Unna dig massage 4. Se till att få dig ett gott skratt 5. Läs en bra bok 6. Ta dig tid att göra något du tycker är roligt 7. Lägg in pauser i arbetet 8. Lätta ditt hjärta för en nära vän

– Då åker jag hem till mina föräldrar i Jormvattnet i Jämtlandsfjällen! Träning ger mig också otroligt mycket och att vara ute. Eller att bryta vardagen helt och göra något man inte brukar – kanske resa iväg någonstans.

Båda ingår i jobbet men lättast brukar det vara med dem som är minst håriga. Skratt!  Ge massage eller få massage? Få massage förstås!  Jormvattnet eller Härnösand? Jormvattnet absolut! Jag är en fjällmänniska.  Fotboll eller slalom? Självklart slalom – man får vara ute i snön.

Vem är din hälsoförebild? – Min familj! Vi har alltid levt ett aktivt liv på fritiden, varit mycket ute i skog och mark; plockat bär och fiskat. Och ätit riktig hemlagad mat.

Vad gör du som naprapat? – Det är väldigt brett. Jag arbetar med patientens hela kropp – både muskler och leder. Jag behandlar allt från nackspärr till ledbandsskador. Först går jag igenom patientens historia, gör tester och undersökning. Sedan ställer jag en diagnos och utformar behandlingen efter det. Det kan vara massage, töjningar, manipulering eller akupunktur som behövs.

Vilket är ditt bästa hälsotips? – Det är individuellt, men om man vågar släppa alla krav och måsten och verkligen gör det man känner för – då mår man bra. Känner man för att äta en kanelbulle, då gör man det. Att bara få vara sig själv tror jag är jätteviktigt.

LINDA SALTIN linda@yippie.nu

M

Jag sitter på Rutiga duken och snyter mig i vita servetter samtidigt som jag tröstfikar bort min förkylning

in mormor sa alltid till mig att man ska svettas in våren och frysa in hösten för att slippa förkylningar. Trots att mormors visdomsord fanns i bakhuvudet klantade jag till mig i år och gjorde tvärtom – tog av mig alla tjocka vinterkläder för tidigt och frös in våren i den förrädiska solen. I skrivande stund sitter jag på Rutiga duken och snyter mig i vita servetter samtidigt som jag tröstfikar bort min förkylning. Att fika är bra – det hjälper mot det mesta. Själv är jag just nu helt besatt av Rutiga dukens hembakade varma blåbärspaj med vaniljsås, så jag går gärna och fikar hos

36

YIPPIE HÄRNÖSAND

Basem och hans trevliga personal, inte bara när jag är förkyld. Dessutom är blåbär nyttigt. Håll dig på rätt sida om stressen genom att checka av listan här ovanför med jämna mellanrum. Den här veckan har jag klarat av punkterna 1, 4, 6 och 8. Vilka har du klarat av? Naprapaten Erika Blom har en skön inställning till livet och hämtar energi genom att vara ute i friska luften. Så enkelt – och alldeles gratis! Och känner hon för att äta en kanelbulle så gör hon det. Må gott och fika!

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie 2010 Nr3  

Hela världen finns på folkhögskolan sidor sidor Häng med på party, förfest och kalas! Häng med på party, förfest och kalas! Vi bjuder på unde...

Yippie 2010 Nr3  

Hela världen finns på folkhögskolan sidor sidor Häng med på party, förfest och kalas! Häng med på party, förfest och kalas! Vi bjuder på unde...

Profile for lamee