Page 28

Yippie-pinnen Kristina WidmarKs val: Håkan Olofsson för att han är en omtänksam och rolig person som jag jobbade mycket ihop med förr, men nu knappt träffar. Jag är nyfiken på hur han lever livet nu.

text Lars Kågström foto Kenneth Zetterlund

yippie-pinnen fungerar som en stafett. I varje nummer av yippie porträtteras en person. han eller hon väljer sedan vem som ska få pinnen i nästa nummer och skickar också med en fråga till den personen.

håkAn sitter Aldrig still På Håkan Olofsson växer ingen mossa. Det kan nog alla som känner honom intyga. När han inte jobbar så snickrar han på stugan i Barsviken. Eller något annat. – Jag kanske har lite ADHD, vad vet jag.

hÅKan olofsson Ålder 51 Känd som före detta krögare på Logen och Apothequet gillar när han får vara ute i Barsviken och snickra är starKt emot inskränkthet och bitterhet. ”Det är förödande för alla, även för dem själva” hoppas ingenting speciellt. ”Den som hoppas för mycket kan lätt glömma att leva idag”

28

YIPPIE HÄRNÖSAND

för mÅnga härnösandsbor är Håkan Olofsson känd som en av dem som startade Apothequet och sedan drev Logen i en massa år. Men han började som målare, jobbade mycket och tjänade bra. Pengarna gjorde han av med som flitig gäst på stadens krogar. – Efter några år satt vi några stycken och försökte räkna ut hur mycket pengar vi hade bränt. Och så försökte vi komma på hur vi skulle kunna tjäna igen dem. Det slutade med att han och Göran Sjögren startade Apothequet 1984. På några år utvecklade de stället till en väl fungerande kvarterskrog. – Vi byggde konceptet utifrån vad vi själva ville ha – vänlighet, enkelhet och schyssta priser – och det fungerade väldigt bra. Än idag möter jag folk som saknar det tänket. 1988 lämnade duon Apothequet och tog i stället över Logen, där Håkan blev kvar i femton år. Då bestämde han sig plötsligt för att göra något helt annat. Dels hade han bränt mycket energi, dels blev familjelivet lidande av allt kvällsarbete. Han hade ingen aning om vad han skulle göra, men det bekymrade honom inte nämnvärt. – Nej, faktiskt inte. Det ligger nog i min natur. Jag hade ju saken i egna händer och det brukar alltid lösa sig. Mycket riktigt. För två år sedan uppmanades han plötsligt att söka jobb som personalledare på Samhall. Han fick

jobbet och trivs fantastiskt bra! Över huvud taget har han en sorglös inställning till livet. – Jag trivs med mitt jobb och min familj och alla är friska. Varför skulle jag klaga? En händelse som har präglat honom starkt är Estoniaolyckan 1994, då hans bäste vän, Magnus Andersson, omkom. – En sådan grej gör att man stannar till och tänker efter. Det gäller att ta till vara det man har och försöka leva i nuet. Allt kan ju vara över i morgon. Själv mår han som allra bäst när han får snickra på stugan i Barsviken. Det är faktiskt det andra huset han bygger där ute. För några år sedan köpte familjen en tomt och byggde en stuga, men strax efter att huset var klart fick de chansen att köpa en tomt med bättre läge. Så det var bara att börja om. – Men det här huset blir nog det sista. Vi räknar med att flytta ut permanent. Och inte nog med det. Håkan och hans fru Titti funderar på att gifta sig i Barsviken när huset är klart. Även det för andra gången! – Ja, vi har varit gifta i 20 år, men jag var så skräckslagen förra gången att jag knappt kommer ihåg vad som hände.

Kristina WidmarKs frÅga: Saknar du restaurangbranschen? hÅKan olofssons svar: Nej, inte branschen, men kanske alla möten med människor. Men när jag bestämt mig för att släppa någonting så försöker jag lägga det bakom mig.

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie 2010 Nr3  

Hela världen finns på folkhögskolan sidor sidor Häng med på party, förfest och kalas! Häng med på party, förfest och kalas! Vi bjuder på unde...

Yippie 2010 Nr3  

Hela världen finns på folkhögskolan sidor sidor Häng med på party, förfest och kalas! Häng med på party, förfest och kalas! Vi bjuder på unde...

Profile for lamee