Page 24

!

Vill du bidra med ditt recept på Yippie Härnösands matsida? Mejla info@yippieharnosand.se, ring 0611-51 13 20

VILL D bjud U på dita favor t recep itt?

MITT RECEPT

Dessert Mangopannacotta 250 g mangopuré 250 g grädde 50 g socker 1 tonkaböna (kan uteslutas) 2 gelatinblad l SÅ GÖR DU

Blötlägg gelatinet. Koka upp mangopure, grädde och socker och riv i tonkabönan fint. Ta av kastrullen, blanda i gelatinet och rör om med slickepott, inte med visp då den slår ner luft i smeten och du riskerar luftbubblor. Sila smeten och kyl ner. Fyll formar och frys för att sedan ploppa dem.

Gräddmousse 250 g + 350 g grädde 45 g socker 3 gelatinblad 2 msk cocoslikör l SÅ GÖR DU

» Dessert

Det är det sista intrycket när man äter. Kan jag bjuda på en god, söt dessert som också ser bra ut så går folk hem nöjda!

med sting

Jesper Näsström är bara 21 år, men har redan hittat sin grej inom matlagningskonsten - desserter.

J

esper fastnade för desserter när han jobbade på en stjärnmärkt krog i Oslo. Samtidigt gav Daniel Roos ut boken ”Desserter med stil” och Jesper blev helt tagen. Så han tjatade in sig och fick jobba med Daneil i Stockholm.

– Han har lärt mig fantastiskt mycket. Vid ett tillfälle skulle Daniel Roos resa bort en vecka, samtidigt som tre banketter med totalt 2 200 gäster var inbokade. Så dem fick Jesper klara utan sin läromästare. – Det var fruktansvärt nervöst, men det gick bra. För tillfället har Jesper sin bas i

hemstaden Härnösand och frilansar på fester, privata bjudningar eller håller i enkla kurser. Men i maj ska han börja som konditor på K-märkt, en ny restaurang och festvåning som ska öppna i Stockholm med Daniel Roos som en av delägarna. – Jag har velat bli kock sedan jag var fem år och har en omättlig hunger att utvecklas. Det roligaste är att man aldrig kan bli fullärd. Det finns alltid något nytt, säger Jesper Näsström.

Citron har en given plats i Jespers kylskåp.

24

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Blötlägg gelatinet. Koka upp grädde med socker och cocoslikör. Ta av kastrullen, tillsätt gelatinet, kyl ner smeten. Vispa andra delen grädde (350g) lätt. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i den kylda smeten, också med slickepott. Fyll formar och frys.

Sesamkakor 300 g smör 200 g socker  1 vaniljstång 6 g salt 275 g mjöl  250 g mandelmjöl 250 g sesamfrön  l SÅ GÖR DU

Sätt ugnen på 190 grader. Tärna det rumstempererade smöret. Lägg alla ingredienser i en bakmaskin, endast fröna från vaniljstången. Blanda med vinge på låg fart och öka successivt öka farten tills degen har satt sig. Stryk ut kakan jämnt på bakplåt med silikonmatta eller bakplåtspapper. Grädda i 5-minutersetapper tills kakan är fint gyllenbrun.

Wasabi/jordnötspulver

Jesper Näsström Ålder 21 år Gör Goda desserter Bor Ständigt i rörelse Familj Mamma, pappa, 4 syskon och flickvän

50 g jordnötssmör En klick wasabicreme 10 g matolja 2 dl maltodextrin l SÅ GÖR DU

Mixa jordnötssmöret med wasabin, matoljan och maltodextrinet till ett fint pulver. Blir det för nysigt så tillsätt mer fett. En enklare variant är att köpa wasabijordnötter och mixa hårt.

Grön curry-tapioka

Favoritredskap i köket Palett. Den använder jag till allt. (En palett ser ut som en långsmal stekspade)

1 dl tapiokapärlor/sagogryn 2 tsk grön currypasta Lite vatten

Favoritråvara Just nu yuzu, en citrusfrukt

Koka tapiokapärlorna/sagogrynet i 8 minuter. Sila av och skölj kraftigt och länge i kallt vatten. Blanda currypastan med lite vatten, häll i tapiokapärlorna och låt dra över natten.

Bästa matlagningsprogram Jag ser inte på några

l SÅ GÖR DU

Bästa kokbok ”Desserter med stil” av Daniel Roos. Utan tvekan!

Dulce de lecce

Finns alltid i mitt kylskåp Citron, det har jag i allt

l SÅ GÖR DU

Det visste du inte om mig Jag har gjort dessert till Lionel Richie

1 burk kondenserad mjölk Sätt burken i en kastrull och fyll upp med vatten så att hela burken täcks. Koka i 2 timmar. - Tonkabönor är torkade och har stark söt doft. Finns i saluhallar och välsorterade matbutiker. - Tapiokapärlor (av växten maniok) finns i thaibutiker och välsorterade matbutiker.

Yippie Härnösand nr 2 2014  
Yippie Härnösand nr 2 2014