__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Guiden till Härnösand

Nr 12 2011 December–Januari

Somliga människor talar i sömnen till och med när de sover.

Eva Goës bästa stunder

a m l A h c o a in l E väntar på jultomten • 63 m feng shui 88444 2

Vimmel • Logen genom 140 år • Fäktning

• X-et träder fram

Äntligen!

ÄKTA HÄRNÖSANDSJUL!

SIDOR


Assistans När

är personlig!

Har du assistans idag och är nyfiken på vad vi kan erbjuda Dig? Vi erbjuder assistans på Dina villkor genom att utgå från dina behov och önskemål.

Det ska vara roligt med JS Assistans! Därför arrangerar vi varje månad någon gemensam aktivitet. Det kan vara allt ifrån filmvisning och bowling, men också skid- och solresor. Vi har stor erfarenhet och bred kunskap för att kunna ge dig personlig assistans. Alla ska må bra med oss, du som kund och vår fantastiska personal.

Du kan också beställa vår kundtidning på jsassistans.se

Välkommen till oss!

Jonas Tynér

Fiskekroken 18 • 0611-555 858 www.jsassistans.se

Andrea Hall

Stefan Öberg


YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

3


Nytt i Härnösand! Nu kan du återigen få ljusbehandling för din psoriasis och vissa eksem i Härnösand och slipper åka till Sundsvall. Denna behandling möjliggörs genom samarbete mellan Öbackakliniken och Öbacka vårdcentral. Den sker via helt ny, modern ljusbox. Alla patienter är välkomna för behandling, men de som är listade vid Öbacka får viss rabatt. Från och med 9 januari 2012 kan du

4

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

få din behandling på Kapellgatan 24, våningen ovan familjemottagningen vid Öbacka Vårdcentral. Behandlingen sker under sakkunnig ledning av sjuksköterskan Eva Heinsius. Behandlingen sker vardagar 07-11. Tidsbeställning 07.30-09.30 via mobil 0707–793 915 Hjärtligt välkomna Anders Kempe, leg läkare


i Yippie den här gången

Bokstavsbryderier

Ä

Foto: Daniel Myrén/Emma Nordin Larsson

Mönstrat och

grovstickat

Yippies nya moderedaktörer Daniel Myrén och Emma Nordin Larsson botaniserar bland vinterns grovstickade tröjor. Modellen heter Nils Norell. Läs mer på sid 14

EIOUÅÄ. Försök få till ett vettigt ord av det. Eller DTTBXPS. En del av er förstår kanske vad jag är ute efter. Jag har fastnat i Wordfeud-träsket. Eller träsk ska man kanske inte kalla något som är så pass roligt. För den som inte känner till Wordfeud är det alltså en modern variant av det gamla klassiska sällskapsspelet Alfapet, fast som app i mobilen. Jag har numera ständigt flera matcher igång och hinner knappt jobba. I nästan varje omgång blir man fullständigt frustrerad när man plötsligt sitter med en helt hopplös bricka, typ sådana som jag inledde den här texten med. Det går ju inte att bilda ord av bara vokaler, eller bara konsonanter. Och här skulle jag kunna dra en fin parallell till oss människor. Hur vi alla är olika varandra men att det är när vi kombinerar våra olika egenskaper som vi blir starka. Att många av oss (A, N, S) är relativt lätta att ha att göra med och funkar bra ihop med nästan vem som helst. Medan andra (Z, X, C) inte är riktigt lika kompatibla. Men när det funkar, då jädrar blir det poäng. Men jag hinner nog inte göra den parallellen just nu. Jag har flera drag i Wordfeud som väntar. Och till jul så ska jag ta fram mitt gamla Alfapet och spela IRL.

Festlokal för hela Härnösand

I 140 år har S:t Petri Logen fungerat som festlokal för otaliga Härnösandsbor. De senaste åren har krögaren Jonatan Norberg satsat och utökat verksamheten. Läs mer på sid 28

En svängom

med Murbergsgillet

3

Foto: Pär Olert

Murbergsgillet håller liv i gamla danser som polska, snoa, schottis, hambo och mazurka. Nyligen firade gillet 30-årsjubileum. Läs mer på sid 18

PS Nästa nummer kommer ut den 25 januari. Har du något att tipsa om så mejla till info@yippie.nu eller ring 0611-51 13 20

andra sällskapsspel att spela i jul   Blocus Ett strategispel där man med geometriska figurer ska bygga ett område med sin egen färg och samtidigt blockera vägen för medspelarna.

 TP (och andra   varianter)   Frågesport är alltid frågesport. Och jag älskar det. Inte bara triumfen när man klarar en fråga utan också frustrationen över alla “idiotfrågor”.

 Kortlek  Det ultimata spelet som till och med går att spela med sig själv. Att 52 kort kan innehålla så många varianter av spel, från lätta till väldigt avancerade!

lars kågström YI PPIlars@yippie.nu E H ÄR N Ö SAN D 5


Julcatering från MAXI ICA Stormarknad Härnösand

Maxikockarna gör allt från sillinläggningar till bufféer. Välkommen med din beställning på tel 0611-36 56 36 senast

12.00 vardagen innan avhämtning. Vid beställning av julmat för över 20 personer har vi fri utkörning inom stan.

JULBUFFÉ (Som buffé eller planka, minst 6 port) Julskinka, pressylta, kalvsylta, Onsalakorv, leverpastej, rödbetssallad, sillsallad, tre sorters sill, grönsaker, räkägg, gravad och rökt lax, ost, /port potatis, bröd m.m.

169:-

JULSMÖRGÅS

Råg eller vetekaka med skinka senap köttbullar och rödbetssallad

40:-

/st

JULBUFFÉ MED SMÅVARMT (levereras kallt)

Innehåller dessutom vår egen Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll & rödkål

189:-

/port

JULLANDGÅNG Svensk klassiker med julsmaker

55:-

/st

JULTALLRIK MED SMÅVARMT srisk, lakto ta e g e v n Vi gör äve fria jultallrikar! n och glute

(levereras kallt)

125:85:-

JULTALLRIK MED JULENS ALLA LÄCKERHETER

/port /port

God Jul & Gott Nytt År 6

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

önskar Roger & Anette med personal!


Nyårsmeny! Förrätt: hansvamp o lj r a K t k n ä t s y Sherr sini soppa med gris

Varmrätt Fisk: Laxroulader med väster bottenost och duchesstoppar

Dessert: Chokladmo med färska usse bär

För beställning ring 0611-36 56 36 senast torsdag 29/12 kl 12.00

Varmrätt Kött: jaksHelstekt oxfilé med kon sås och potatisgratäng

Priser Nyårsmeny: Varmrätt kött: 179:Två rätter kött: 219:Tre rätter kött: 249:-

Varmrätt fisk: 159:Två rätter fisk: 199:Tre rätter fisk: 229:-

Öppet alla dagar

8-22

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

7

Kaptensgatan 8, 871 52 Härnösand. 0611-365 600. kundkontakt.harnosand@maxi.ica.se


[ INFART

]

foto Frida Sjögren

Nu är det jul,

8

Y I P P I E HÄ RN Ö S A ND


här i vårt hus Det närmar sig jul och de flesta pyntar sina hus och lägenheter både på in- och utsidan. Vissa gör det lite mer än andra och kanske är det här huset på Volontärvägen Härnösands mest pyntade hus?

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

9


[ INFART

] Vad händer Med Vivo Kassen?

Foto: Jonas Holmsten

Många undrar vad som pågår i gamla Vivo Kassen på Brunnshusgatan. Men det är ingen ny matvarubutik som ska öppna utan en vitvarubutik. Den 1 januari flyttar Maskinservice in, till att börja med i en lokal på baksidan. – Sedan fortsätter vi renovera i den takt vi hinner och så öppnar vi den riktiga butiken om ett år, den 12/12 2012 klockan 12.12, säger Magnus Viklund, ägare till Maskinservice.

Räven raskar över isenpensionerade bildläraren

Det kom en bild till Yippie från den fotointresserade, numera Jonas Holmsten. Så här skriver han om sin bild: ”På första advent kom första snön och årets första, av mig sedda raskande räv. Själv Det åt jag vid tillfället årets första goda julkorv innanför ett köksfönster i Röhålsmalen. blev triss i upplevelser!”

Julfina på omslaget

Foto: Linda Saltin

Nytt i Härnösand

Rutiga dukens café har blivit hela 49 kvadratmeter större. Inredningen i den nya delen går i samma stil som i den gamla. – Vi har tänkt göra det här länge, vi behövde verkligen bygga ut för att alla gäster skulle få plats. De flesta sitter länge och fikar eftersom det är så mysigt här. Vi har utökat vårt bageri också, vi har smörgåstårtor, prinsesstårtor och lussebullar bland annat, säger ägaren Boodi Afana.

10

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Foto: Sofia Hänström

”Nu finns det gott om plats att julfika på Rutiga duken”, säger servitrisen Michaela Wernhager.

Rutiga duken – 49m2 större

Magnus och Eva Viklund.

Systrarna Alma och Elina Mellberg, 4 och 6 år, är laddade inför omslagsplåtningen i Yippies fotostudio. – Vi har varit på stan och köpt nya julklänningar i dag, säger Elina. Det är inte första gången tjejerna träffar Yippieredaktionen. Under Fokusmässan på Parkaden besökte de Yippies monter och tävlade i bollkastning och gick mässbingo. Se dem i folkvimlet på sidan 74.


ProfileN Maria är tillbaka på banan Förra året hade Maria Prytz ett uppehåll från curlingen efter många år i både Sverige- och världseliten. Men i år är hon tillbaka – med besked. Nyss representerade hon Sverige vid EM i Moskva, en turnering som inte var färdigspelad när den här tidningen gick i tryck. Men oavsett resultatet så har Marias comeback varit väldigt lyckosam. – Ja, vi har knappt förlorat på hela hösten. Vi i det här sammanhanget är Lag Alltele från Skellefteå. Fast med curlingens logik så är det ingen av tjejerna som bor i Skellefteå. – Nej, de andra tre bor i Sundsvall och att vi enkelt kan träna ihop var en av anledningarna till att jag bestämde mig för att satsa igen. Sabbatsåret tog hon för att ladda om och se om suget kom tillbaka. Och det gjorde det när Lag Alltele hörde av sig. – För mig är det allt eller inget som gäller. Jag har fått andra erbjudanden som inte har varit tillräckligt lockande. Men med det här laget gör vi en stenhård satsning med sikte på OS 2014.

Maria Prytz Ålder 35 år Foto: Frida Sjögren

Bor På Grönkulla Familj Pojkvän, två barn CurlingMeriter VM-silver 2002, VMsexa 2008. Dessutom VM- och EM-guld som reserv med Lag Anette Norberg

Dragningen Lena-Marie Oikarinen,

42 år, Lärkvägen, läser till diakon

På spåret eller Så mycket bättre?

Kalle Anka eller Anna Anka?

2011 eller 2012?

Egentligen sysslar jag mycket med musik, men jag gillar frågesporter. Dessutom är det kul att resa!

Jag är trött på Anna Ankas språk. Man kan vara rak och ärlig utan att använda sig av det språket!

Under 2012 kommer jag äntligen bli klar med min utbildning efter många år. Det blir ett bra år!

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

11


Årets kvinnliga stjärnskott Anne Wigren och Maria Olsson på RIK Assistans utsågs nyligen till Årets kvinnliga stjärnskott i Norrland i tävlingen Entrepreneur Of The Year. Drygt 60 företag var föreslagna, nio av dem nominerades och RIK Assistans vann alltså. – Det är väldigt ärofullt och en bekräftelse på att vi gör bra saker, säger Maria Olsson. I motiveringen står bland annat ”Med kompletterande kompetenser och förmåga att få medarbetare delaktiga i företagets mål och vision skapar de goda resultat på kort tid”. Maria och Anne får nu åka till riksfinalen på Cirkus i Stockholm den 8 februari och har chansen att bli Årets kvinnliga stjärnskott i Sverige. Tävlingen arrangeras av Ernst & Young och pågår samtidigt i ett 50-tal länder.

Panelen

Vad vill du ha i julklapp?

Gör pluggar musik på Mellansels folkhögskola

Varför har ni bildat en egen klubb? En Iphone, men jag tror inte jag får det!

En bok, jag hatar att läsa!

En skön TVfåtölj med alla tänkbara bekvämlighetsfunktioner.

Trisslotter. Jag brukar aldrig vinna…

Bor Ramsås

Örjan Leek Ålder 55 år Gör Marknadsförare Bor Brännan

Örjan: ”Jag vill inte ha några trisslotter!”

My Isaksson Nilsson Ålder 18 år Gör Läser till makeupartist Bor Hälledal

... Anders Hjorth, ordförande i nybildade Härnösands Alpina Klubb, som ersätter den alpina sektionen i Brännans IF.

Vad vill du inte ha i julklapp?

Robin Johansson Ålder 21 år

3 frågor TILL…

En box med riktigt bra serier, som One tree hill.

En halsduk, det har jag redan så många av!

– Vi kände att vi ville ha kortare beslutsvägar och kunna styra utvecklingen av backen själva. Men vi har haft en bra och öppen dialog med huvudstyrelsen i Brännans IF och tillsammans har vi kommit överens om att gå skilda vägar. Kommer åkarna att märka någon skillnad? — Nej, inte direkt. Vi fortsätter att jobba stenhårt för att utveckla den alpina åkningen. Vi vill skapa bra möjligheter, både för de ungdomar som vill satsa mot eliten och för dem som vill träna och umgås under mer kravlösa former. Dessutom vill vi vara med och utveckla hela Vårdkasområdet tillsammans med kommunen och andra föreningar. Är det nervöst inför er första säsong? — Inte nervöst direkt. Men vi måste bygga upp vår ekonomi och blir det en grön vinter blir det så klart extremt tufft. Men alla i klubben vet vad som gäller och vi är beredda att kavla upp ärmarna. Vi lägger ungefär 1 800 ideella arbetstimmar per år i backen.

Anders Hjorth Ålder 43 år Bor På Stenhammar Familj Fru och två barn som båda tävlar Aktuell Som ordförande i nybildade Härnösands Alpina Klubb

12

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Vi tackar våra kunder för året som gått och önskar

God Jul & Gott Nytt År!

0611–33 23 00 • www.obackavardcentral.se Kapellgatan 24, Härnösand

Framtidsförändringar! Ny vågbrytare 2011

Nytt samarbetsprojekt med alla företag i Härnösand

www.alltid.net

Planering av småindustritomter Nytt handelsområde 2011-2012 Nytt resecentrum 2012

Byggklara fritidshustomter

Byggklara villatomter

Med Härnösands fantastiska läge ser det ljust ut. Tack ”Bästa Resan”. Er undersökning visar att Härnösand har störst potential att utvecklas när effekterna av Botniabanan och Ådalsbanan slår igenom. Du är välkommen att vara med!

Härnösand – en del av Höga Kusten www.harnosand.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

13


[ MODE

]

Mönsterstickat i vinter Utbudet av grovstickade tröjor är ovanligt stort i år. Och modellerna fungerar lika bra för kvinnor som för män.

Modell: Nils Norell TRÖJA H&M, 299 kr BYXOR Röda Korset, 50 kr SKJORTA Röda Korset, 50 kr

TRÖJA Egenstickad från Röda Korset, 1 000 kr

TRÖJA Gant från Tremans, 1 099 kr BYXOR Peak Performance från Tremans, 1 000 kr

Månadens favoriter

1

Att H&M samarbetar med italienska Marni i en mönsterfokuserad vårkollektion för både herr och dam som släpps den 8 mars.

DANIEL MYRÉN Emma nordin Larsson mode@yippie.nu

V

i två turas på kvällarna om att bära ärvda blåvitrandiga stickade strumpor. Inte bara den höga mysfaktorn utan även hantverket som hållit sedan tidigt 40-tal känns varje vinter lika passande. Mönsterstickade plagg i juletid kan lätt ge associationer till Wham! och gemytlig fjällstuga där någon överdoserat

14

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

2

Att svenska modemärket Hope fyller 10 år och firar med att släppa boken Hope 1.0. Designern Stefan Söderberg kommer från Härnösand.

3

Att Röda Korsets har en stickstuga på Storgatan där det går att fynda välgjorda stickade plagg och accessoarer.

»Inte bara hög mysfaktor, utan även hantverk«

på glögg. Men rätt kombinerat går det alldeles utmärkt att uppnå en mer sober klädsel. Och denna årstid finns det ett relativt stort utbud av grovstickade tröjor som värmer oss. Grovstickade tröjor är tacksamma att bära när kylan slagit sitt grepp om Härnösand och en garanterat uppskattad present. De modeller vi valt ut fungerar

lika väl att bäras av en kvinna som av en man. Och för dem som vill spetsa de skandinaviska gråtonerna i sin garderob är en mönsterstickad tröja ett utmärkt komplement. Kanske är det tid att rota fram de där stickade vantarna din mormor gav dig för några vintrar sedan. Nog om detta, nu kallar glöggen och George Michael!


Bowlingkul till Jul!

Vinter med Sundfrakt!

Öppet hela jul & nyårshelgen!

God jul &år t t y n t t o G

• Snöröjning • Sandning • Plogning • Försäljning av grus- & sandmaterial

önskar ed Göran ml! persona

ÄVEN BILJARDHALL!

Vi hjälper dig. Ring oss!

Biljarden öppen samma tider!

0611-105 60, 070 - 333 69 19 Annie Högberg

Saltviksvägen 8, www.sundfrakt.se

VI FIXAR FESTEN! Vi ordnar spelet, maten & drycken. Fullständiga rättigheter.

http://bowlingcenter.harnosand.org • 0611-193 93

rt

vä d l u g r ä t som

nä s d d y k s t Et

och er på ett ngstjänst ri ärt. k v ä rs ld u fö k- och det är g n t, a ä b a sn d in d samlar d tt bra sky r dig som rabatt. E Vi belöna pp till 20 procent du ställe me

samma

Larsson Familjen 5 kronor 4 1 3 e d a . spar Guldkund i l b t t a genom nfamilj pel / Bar

dsexem 800 kr Guldkun 600 kr äkring rs fö em Villah 520 kr g in kr sä ) Bilför g (2 barn 000 kr n ri 1 äk rs Barnfö ring ce 225 kr u d re Självrisk ---------ift -Kortavg ------------ 3 145 kr ----------------- arar sp Familjen

kund

y.se/guld

sparar! lf ycket du m r u h e S

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

15


[ LJUS PÅ…

text Joel Lindström foto Sofia Hänström

] Charlotte vill inspirera med musik Charlotte Edholm heter årets Lucia i Härnösand. – Det känns jättebra att ha blivit framröstad! Lucia är en jättefin tradition som sprider glädje med sång och musik.

Mitt bästa köp Mina instrument som jag älskar. Mitt sämsta köp Ett par skor som färgen gick bort på.

En dålig upplevelse När tvärflöjten gick sönder och jag var tvungen att skicka den till Stockholm.

Lyssnar på Allt från ballader till rock.

Just nu Pluggar musik på estetprogrammet.

Tittar på Musikprogram som Idol och Körslaget. Action- och komedifilmer.

Om ett år Då har jag kommit in på någon utbildning som har med musik att göra.

Mina tre bästa saker 1. Modokudden 2. Tvärflöjten 3. Mobilen En ledig dag Spelar musik, bakar eller är med mina vänner.

16

OM fem år Då hoppas jag att jag inspirerar andra med min musik!

Favoritplats i Härnösand Vårdkasbacken där jag brukar åka slalom. Där är det även fin utsikt över staden!

Innan jag dör Vill jag ha haft ett roligt och innehållsrikt liv.

En bra upplevelse När jag i somras åkte helikopter över vackra Härnösand.

Gör mig ledsen När det händer hemska saker i världen.

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Gör mig glad Min systerson William, 3 år.

17-åriga Charlotte Edholm har alltid varit intresserad av musik. Just nu studerar hon tredje året på estetiska programmet med inriktning musik, en utbildning hon trivs väl med. – Det var självklart att söka till estet eftersom musik alltid varit ett intresse. Förutom att sjunga spelar jag även tvärflöjt och gitarr. Dessutom är jag med i Härnösands ungdomskör, musikverkstaden och Härnösands paradorkester! Som Lucia ser hon fram emot en tid som präglas av musik och glädje. – Det var fantastiskt att bli framröstad. Jag tror att människor ser att jag är en väldigt glad person som tycker att detta är jättekul! Tillsammans med tärnorna ska hon lussa på en rad olika ställen i Härnösand. – Det ska bli så roligt att sjunga med de andra tjejerna. Bland annat ser jag fram emot att sprida glädje hos de äldre. Dessutom är det pampigt att sjunga tillsammans med hela estetkören i Domkyrkan! I framtiden vill Charlotte satsa på sång och musik. – Jag vill inspirera och glädja människor!

Det visste du inte om mig Jag var estetprogrammets Lucia i fjol.

Charlotte Edholm Ålder 18 år Bor Maratongatan, Härnösand Familj Mamma Annki, pappa Lennart och en äldre syster, Cathrine med familj


LOKALPRODUCERAT

Natt buss linje 201

God Jul & Gott Nytt År önskar

Nu går det nattbussar mellan Sundsvall och Härnösand på fredagar och lördagar. Mer information och tidtabeller hittar du på www.dintur.se

Fredriksvägen 8 • ÄLANDSBRO • www.vtg.se

www.norrlandsresan.se

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

17

KARMINKOM.SE

www.gardsbutiken.net • 0611-216 20

Foto: Torbjörn Bergkvist. Bilden är manipulerad.

Förbättring #32


reportage

text Linda Saltin foto Pär Olert

Gillet som gillar att dansa I 30 år har Murbergsgillet dansat polskor och bygdedanser från hela Sverige. – Vi hade ett stort jubileumsfirande i oktober med 140 personer från hela Ångermanlandsdistriktet, säger Murbergsgillets ordförande Ulla-Britt Nordin. En vanlig måndagskväll gör Yippies reporter comeback efter sex års frånvaro.

D

et är måndagskväll och 20 entusiastiska dansare, inklusive undertecknad, har samlats på Parkaden för dansträning. Senast jag deltog var 2005, men det känns som om tiden stått still. Alla är sig lika och ingen har åldrats nämnvärt. Jag hälsas välkommen i gemenskapen som om jag aldrig varit borta. – Vi behöver en kärna av ungdomar, eller unga vuxna som du. Det gäller att få tag på de där tre, fyra paren så att man får en stomme yngre. Vi blir ju äldre och äldre, säger Yngve Wiik som är bekymrad över föreningens framtid. – Vi måste sänka medelåldern i föreningen. När gillet startade var det många barn och ungdomar som var med. Vi hade ett riktigt uppsving när Nygammalt med Bosse Larsson gick på TV, säger Ulla-Britt Nordin, ordförande i Murbergsgillet. Mitt i samtalet blir jag uppbjuden av min favoritkavaljer Åke Vikström och det går ju inte att tacka nej till. Jag blir nervös och känner mig ringrostig. Hur ska det gå med den här hambon, det var ju så längesen?! Men jag behöver inte oroa mig för efter dansen får jag en glad överraskning. – Du får 9,5 poäng av 10! utbrister Åke. Åke och hans fru har varit med länge i föreningen. Gemenskapen och glädjen att höra den fina musiken ger så mycket berättar han. Inne i ett glädjerus lämnar jag Åke och fortsätter att prata med Ulla-Britt och Yngve. 18

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Murbergsgillet Dansar främst polskor, en pardans i tretakt som har dansats och utvecklats sedan slutet av 1400-talet. Inte att förväxla med polka som är en modernare dans i tvåtakt. Murbergsgillet dansar även bygdedanser som hambo, snoa, schottis och mazurka. Föreningen startade 1981 och har idag 46 medlemmar Har dansträning varje måndag kl 19–21 på Parketten

”Du får 9,5 poäng av 10!” säger Åke Vikström till Yippies reporter.


Yngve Wiik, Tomas Lundström och Lennart Nordlander tar en vattenpaus.

Anette Sjödin snurrar snabbt förbi.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

19


”Vi dansar främst polskor” säger dansledaren Per Thorn.

Ulla-Britt Nordin har lärt många Härnösandsbor att dansa genom åren.

Det är full fart som gäller när Murbergsgillet tränar dans.

– Vi dansar inte bara för motionens skull. Det är roligt också och vi unnar verkligen den unga generationen att upptäcka glädjen med dansen, säger Yngve som gärna vill värva nya medlemmar. – Det är väldigt nyttigt att lära sig dansa, man kommer alltid i kontakt med dans någon gång i livet. Här har vi lärt flera brudpar att dansa vals, säger Ulla-Britt medan dansparen glider förbi, tjoandes och klappandes. Under kvällen dansar vi gamla danser från hela Sverige. – Polskor är Murbergsgillets signum, men vi dansar även bygdedanser som snoa, schottis, hambo och mazurka, säger dansledaren Per Thorn på klingande dalmål. – Min favoritdans är polskor, speciellt de som kommer från Dalarna. Jag kommer själv från Torsåker i Gästrikland, på gränsen till Dalarna, säger Per som varit dansledare i Murbergsgillet sedan 2001. Ulla-Britt Nordin har varit Murbergsgillets ordförande i tio år och känner nu, efter det stora 30-års-

firandet med trerätters middag och dans efteråt där Härnösands spelmansgille stod för musiken, att det är dags att lämna över till någon annan. – Det har varit jätteroligt men nu behöver det komma in lite nytt blod, säger hon ödmjukt. Det som Ulla-Britt är mest stolt över i dansväg är danskursen för högstadieelever – Våga Stuffa. – Våga Stuffa är det mest nyttiga jag har gjort i hela mitt liv, säger Ulla-Britt som var ansvarig för danskursen i Murbergsgillets regi. Från 1987 ända till 1997 drev hon Våga Stuffa tillsammans med sin man. Kursen har fått hundratals Härnösandsbor att börja dansa berättar Ulla-Britt under fikapausen. När fikapausen blir för lång och maxgränsen på en kvart överskrids ropar Ulf Stam på klingande dalsländska “Ska vi prate eller danse?”. Alla reser sig snabbt och svarar i kör: “Dansa så klart!!”.

» Vi unnar verkligen den unga generationen att upptäcka glädjen med dansen «

20

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


TOPPEN FÖR KROPPEN!

Ge dig själv en ny säng!

10% RABATT på hela Hildings sortiment Gäller hela december

år tt nytetd personal! o G & l u GoD J & Ulf m önskar A

Wolf Garten 76 E

nki

RÄNTEFRITT!

Den största modellen av WOLFGarten snöslungorna är SF 76 E. WOLF 90 H motorn är kraftfull nog att klara av den imponerande arbetsbredden av 76 cm och en intagshöjd på 53 cm

15.995:inkl moms

FRIDEBORGSGATAN 4 • 0611-138 08 • WWW.ALMIA-MOBLER.SE

Cub Cadet 530 SWE • Uppvärmda handtag • Elektrisk start • 6 växlar fram & 2 bak gör att man kan variera farten beroende på snömängden

18.995:-

Industrig 12 0611–511 900

TACK FÖR ÅRET SOM GÅTT!

God Jul & Gott Nytt År önskar

Härnösand 0611-52 10 20 • www.bilbolaget.com

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

21


Patrik Högmark med medarbetare

HÄRNÖSAND 0611-251 60

din önskein a n m lä – Alla barn r leksaksavdelning lista från vå12. Vi presenterar tre senast 19/ 12. vinnare 23/ nna Hälsningar A

50% rabatt

Dockhus + tillbehör

99:49:-

Bil/släp 34 cm Mjukisdjur 30-40 cm, ord pris 129:-

22

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

99:-

Docka Fi-Fi 40 cm, ord pris 199:-

Radiostyrd bil olika bilmärken 1:24, ord pris 399:-

199:-

ÖPPET ALLA


önskar er God Jul & Gott Nytt År!

Beställ från vårt Cateringkök

JUL & NYÅRSMAT! Jultallrik 99:-/st Julbuffé 189:-/pers Med norrländska produkter

Kräftsill, inlagd sill, ägghalvor med husets kräftröra, gravad lax med hovmästarsås, rökt lax med pepparrotscreme, griljerad julskinka med äppelmos och senap, rökt korv, leverpastej med inlagd gurka, kalvsylta med husets rödbetssallad, pressylta Småvarmt Viltköttbullar, prinskorv, janssons frestelse, kokt potatis (levereras kallt) julvört, julknäcke, smör och julost, ris á la malta med jordgubbskompott, pepparkakor. Kan serveras som buffé eller platta. Minst 6 personer.

Nyårssupé Trerätters 249:- • Tvårätters 219:- • En rätt 179:-

Förrätt: Löjromstårta Varmrätt: Oxfilé Tournedos med potatisgratäng,

rödvinssås, gorgonzolasås och blandsallad med en touch av exotisk frukt (levereras kall) eller Röding Tournedos med duchessepotatis, hummersås och sparris (levereras kall)

Efterrätt:

Bavarois med smak av passionsfrukt, hallon eller choklad Kan serveras som buffé eller platta. Minst 6 personer.

Beställ senast 3 dagar före leverans.

DAGAR 8–22

Välkomna till oss!

BESTÄLL

Kom in till oss i butiken eller ring 0611-2512368 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D


reportage

text Lars Kågström foto Frida Sjögren

Magnus trivs i hetluften Magnus Erixon är en av Härnösands största tyckare. Ändå är han en doldis för de flesta, i alla fall de som inte läser Sundsvalls Tidning. Det är nämligen där han som politisk redaktör tycker saker nästan varje dag.

24

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

M

agnus Erixons väg till jobbet som ledarskribent har verkligen inte varit spikrak, tvärtom. Samtidigt är det inte helt ologiskt att han hamnade i politiken. – Nej, pappa var ombudsman för Folkpartiet och alla de stora namnen, Per Ahlmark, Ola Ullsten och många andra sprang hemma hos oss. Men Magnus utbildade sig först till både byggnadssnickare och bilelektriker. Och jobbade med allt möjligt annat tills han var 27 år. – Jag har sålt både hamburgare och dammsugare. 1989 gled han in på ett bananskal på Västernorrlands Allehanda. Han började, som så många, med att skriva om allt från minsta föreningsmöte till obetydligaste fotbollsmatch. – Jag jobbade mig verkligen in. Jag sade aldrig nej och jobbade som en idiot både kvällar och helger. Till slut fick jag fast jobb. Det blev tio år på VA. Där lärde han sig yrket från grunden, där skrev han om de mest skiftande ämnen och där hade han som fackordförande hårda duster med chefredaktören Bo Östman. Men framför allt hade han roligt. – Konkurrensen med Nya Norrland var underbar. Vi hetsade varandra och jag tycker att vi gjorde två riktigt bra lokaltidningar, utifrån våra förutsättningar. Tyvärr krigade vi till slut också

ihjäl varandra. År 2000 slogs tidningarna ihop och trots tio års anställning var Magnus alldeles för färsk för att få jobb på den nya tidningen. I stället började han läsa data på Mitthögskolan, men hann bara ta några enstaka poäng innan Sundsvalls Tidning ringde och frågade om han ville provjobba. – Jag kände bara ”Yes!”. Det är ju tidningar och journalistik jag vill jobba med. Och så började samma resa igen. Magnus ställde upp i alla lägen och var snart fast anställd. Vid den tiden hade STs ledarsida problem med rekryteringen och Magnus erbjöd sig att prova. Han skulle då få jobba tillsammans med den erfarne ledarskribenten Gunnar Andrén. – Det var 2002 och Folkpartiet gjorde ett rekordval. Gunnar kom till allas förvåning in i riksdagen, så plötsligt var jag både ny och ensam. Men det gick bra och på den vägen är det. I snart tio år har han nu tyckt till om det mesta och säger sig åka till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Den lite krokiga väg han tagit till sitt nuvarande jobb ser han som en fördel. – Det är bara bra att ha erfarenhet av ”riktiga” jobb, liksom att ha en journalistisk grundsyn på det man skriver, även om det är åsikter.


3

saker som Magnus Erixon skulle tycka till om som ledarskribent i Härnösand

Regionbildningen ”För Härnösand är det självklart att titta på ett samarbete söderut. Det är ju där en stor del av vår arbetsmarknad finns. Så glöm all gammal fånig rivalitet mellan Härnösand och Sundsvall! Vi kanske till och med borde fundera på att slå ihop kommunerna och börja samarbeta på riktigt?” Simhallen ”Varför har vi inte lyckats göra mer av en så fantastisk anläggning? Varje timme som den står tom är en förlust” Marknadsföring ”Härnösand måste sticka ut mer i sin marknadsföring. All reklam är bra reklam, till och med när vi hånas som ”Staden bakom flötet”. Och det är alldeles för mycket uppnäsa här. Man kommer ingen vart med ”Norrlands Aten” och ”Lubbes Öbacka” idag. Varför inte ”Den fängslande kommunen” i stället?”

Magnus Erixon Ålder 49 år BOR Villa i Älandsbro FAMILJ Nygift, 4 egna barn och “världens dummaste hund” Ville Gör Ledarskribent på Sundsvalls Tidning Fritid “Finns inte med fyra barn. Men får jag tid så seglar eller jagar jag gärna. Eller reser”

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

25


MARIA

SALONG CREDO FYLLER 3ÅR!

AIDA

SPA-ansiktsbeh. + massage........ 300:Färgning ögonbryn, ögonfrans..... 100:Ögonbryn-plock ............................................... 50:-

Nagelförlängning ...........................................400:Manikyr + lackning ...................................... 220:Paraffinbad ............................................................... 60:-

SPA-pedikyr + massage + lackning .......................................................... 400:-

Klippning ......................................... 200-250:Barn.............................................................................. 150:-

(SPA-manikyr, SPA-pedikyr, SPA-ansiktsbeh ingår i paketet)

Tips!

KÖP ETT PRESENTKORT SOM JULKLAPP!

ÖPPETTIDER:

KONTAKT:

mån-fre: 9.00 - 17.00 lör: 10.00 - 15.00

0611 - 125 33 Storgatan 10

(blåsning med mousse & spray ingår)

Färgning ..................................................................400:Slingor .......................................................................400:Färgning + slingor........................................ 600:Färgning + slingor + klipp ....................800:Permanent + klipp ....................................... 600:-

Maria: 073-835 14 24 Aida: 073-833 08 24

www.salongcredo.se

salong

Lyxpaket ....................................................... 799:-

Välkommen till Revidacta! Revidacta Revision AB är en komplett revisionsbyrå med lokal förankring. Hos oss får du hjälp med allt från redovisning , lönehantering och administration till kvalificerad revision och skatterådgivning. Vi finns i Härnösand och Åre. Vi önskar alla

God Jul & Gott Nytt År! HÄRNÖSANDSKONTORET

ÅREKONTORET

Telefon: Telefax: E-post: Adress:

Telefon: Telefax: E-post: Adress:

0611 - 219 00 0611 - 219 14 info@revidacta.se Nybrogatan 15 871 31 Härnösand

0647 - 49 10 90 0647 - 501 30 info@revidacta.se Årevägen 55 830 13 Åre

www.revidacta.se 26

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Fira advent och jul

m e d h ä r n ö s a n d s d o m k y r ko f ö r s a m l i n g DOMKYRKAN

4:e söndagen i Advent, söndag 18/12 kl 11.00 Högmässa Cristina Grönroos, Arne Lannstål, Kajsa Perstrand. Vokalensemble. Fredrik Sixten, körledning. Lars G Fredriksson, orgel. 4:e söndagen i Advent, söndag 18/12 kl 18.00 Julkonsert ”O helga natt” Domkyrkans Vokalensemble. Fredrik Sixten, piano och dir. Lars G Fredriksson, orgel. Tor Frylmark, julbetraktelse. Fri entré - kollekt till orgelfonden. Julafton, lördag 24/12 kl 11.00 Julspel för hela familjen ”Josef och Maria”. Domkyrkans Goss- och Flickkörer Lars G Fredriksson, Gundega Vilcane, Johanna Janzon Wikström och Christina Stenman. Julafton, lördag 24/12 kl 17.00 Julbön Arne Lannstål. Astrid Robillard, solosång. Fredrik Sixten, orgel och piano.

Nyårsdagen, söndag 1/1 kl 11.00 Högmässa Tor Frylmark, Ninni Zetterman. Julkören. Lars G Fredriksson, orgel och körledning. Nyårsdagen, söndag 1/1 kl 17.00 Nyårskonsert med Allmänna sången Trettondedag jul, fredag 6/1 kl 11.00 Högmässa Tor Frylmark. Julkören. Fredrik Sixten, orgel och körledning. Kyrklunch med gröt och skinksmörgås i Församlingsgården. Avslutning på julinsamlingen. Trettondedag jul, fredag 6/1 kl 18.00 Konsert: Juloratoriet (del 4-6) av J.S Bach Domkyrkokören och Sundsvalls Kyrkokör Lena Moen, sopransolo Mikael Bellini, altsolo Mikael Stenbaek, tenor solo Bo Rosenkull, bassolo Nordiska Kammarorkestern Fredrik Sixten, orgel Anders Eby, dirigent Cristina Grönroos, domkyrkokaplan Fri entré – kollekt till orgelfonden

Julafton, lördag 24/12 kl 23.30 Midnattsmässa Tor Frylmark, Cristina Grönroos, Åsa Sjöberg. Domkyrkokören. Fredrik Sixten, orgel och körledning. CAFÉ TRÄDGÅRN Julafton, lördag 24/12 kl 12.00-16.00 Per Lindström, solist. Fira jul i gemenskap på Café Trädgårn Välkommen att fira jul på Café Trädgårn. Vi äter Juldagen, söndag 25/12 kl 7.00 Julotta julmat, sjunger julsånger och kanske tittar tomten in. Katarina Adamsson. Lars G Fredriksson, orgel. Anmäl dig senast 21/12 på telefon 0611-236 50. Christian Melin-Jonsson, trumpet. Juldagen, söndag 25/12 kl 12.00-15.00 Juldagen, söndag 25/12 kl 11.00 Högmässa Öppet på Café Trädgårn. Julgröt och skinksmörgås. Arne Lannstål. Astrid Robillard, solosång. Viktor Olauson, viola. Fredrik Sixten, orgel och piano.

Nu tändas tusen juleljus

Annandag jul, måndag 26/12 kl 11.00 Högmässa Johanna Janzon Wikström, Katarina Adamsson. Julkören. Gundega Vilcane orgel och körledning.

a! Ge en julgåv72950 till SMS:a ”Hopp” 50 kr ed m a dr bi och Foto: Magnus Aronson/IKoN

Nyårsafton, lördag 31/12 kl 17.00 Ekumenisk nyårsbön Tor Frylmark, Gundega Vilcane. Viktor Tågestad, solosång.

www.harnosandsdomkyrka.se www.facebook.com/domkyrkan 0611-245 00

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

27


HärnösandshistoriER

text Linda Saltin foto Frida Sjögren

28

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


S:t Petri Logen firar 140 år På S:t Petri Logen får bröllop, studentbaler, middagar och danskvällar sin guldkant. Många är de Härnösandsbor som nött Logens dansgolv och många är de som njutit av riktigt god mat. I år fyller Härnösands festligaste lokal 140 år.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

29


» 1999 kunde det ha gått illa. Mycket illa. Som tur var råkade brandkåren åka förbi huset när lågorna slog ut genom fönstren«

Krögaren Jonatan Norberg.

I

klädd en vinterbelysning som avger ett blått sken på fasaden står den där mitt emot Domkyrkan. S:t Petri Logen, byggnaden som så många Härnösandsbor haft så roligt i. Sedan 1871 har det vackra huset haft en självklar plats i vår stad. Men 1999 kunde det ha gått illa. Mycket illa. – En brand utbröt i köket. Det var en ismaskin som hade kortslutits. Som tur var råkade brandkåren åka förbi huset när lågorna slog ut genom fönstren. Huset räddades men skadorna uppgick till flera miljoner kronor, säger Jonatan Norberg som varit Logens arrendator och krögare sedan 2003. Den 2 december dukade han upp det traditionella dignande julbordet. Därefter avlöser julfesterna varandra. Den 25 december blir det som vanligt juldagsfest, ett omtyckt arrangemang som lockar många partysugna hemvändare till Logen för fest och disco hela natten. Tre dagar senare, den 28:e, är det fest igen. Mitt på dagen anordnar S:t Petri Orden julgransplundring, en klassiker som hängt med sedan 1925, och på kvällen blir det stor tjugoåttondagsbal. Den 12 november tidigare i år firade orden den 100:e gåsmiddagen med pompa och ståt. – Vi var ett sällskap på 54 personer som åt traditionell gåsmiddasg med svartsoppa och krås, säger S:t 1869 I juli hade ordensbröderna samlat in 7 275 riksdaler till bygget av S:t Petri Logen. Året därpå godkänns ordernsbrodern Axel Floderus byggnadsritningar och arbetet med grävning och grundläggning kommer i gång.

30

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Petri Ordens stormästare Tommy Berggren. S:t Petri Orden med över 500 medlemmar finns bara i Härnösand och har sedan den instiftades 1843, ägnat sig åt att ordna gillen, fester och viss välgörenhet. I ordens gamla skrifter kan man läsa om ”homo ludens”, vilket betyder ”den lekande människan”. Ordens motto är att bedriva ”ett angenämt och förädlande sällskapsliv”. – Att ha roligt, träffas och lära känna nya människor är vårt syfte, säger ordens stormästarinna Leena Zarowiecki. – Ett gäng fritidsfiskare startade orden. Det var därför naturligt att aposteln Petrus – den store fiskaren – blev Ordens skyddspatron, säger Tommy. S:t Petri Orden äger och förvaltar S:t Petri Logen ideellt och utan vinstsyfte. – Ordensmedlemmarna byggde huset med egna pengar och insatser. Det är kul att orden fortfarande lever efter 170 år, att vi har så många medlemmar och att huset är hela Härnösands festlokal, säger Tommy som nu varit ordens stormästare i ett år. Under året anordnar sällskapet ett antal fester, exempelvis högtidsdagar, vårbal, höstfest, gåsmiddag och tjugoåttondagsbal. – Både huset och ordenssällskapet är institutioner i Härnösand – och så positivt och intimt samman

1871

1882

Står S:t Petri Logen färdig.

Får Logen telefon.

1897 Kung Chulalongkorn av Siam (nuvarande Thailand) besöker Logen.

1898 Installeras elektricitet.


Tommy Berggren, S:t Petri Ordens stormästare.

Vilket är ditt bästa Logenminne?

Malin Fernlund, servitris på Vägg i Vägg – Min studentbal i våras! Alla var glada och det kändes jätteskönt att man hade klarat skolan. Det var bra feststämning, bra dansmusik och alla var så finklädda!

Kerstin Selander, medlem i S:t Petri Orden – Den roligaste festen är alltid ”28:an” som återkommer varje år. Festen blir som ett avbrott efter den tunga julmaten och allt det röda. På tjugoåttondagsbalen är det mousserande, glitter och glam som gäller.

Greger Brändström, medlem i Team TPG, som anordnar juldagsfesten – Att vi lyckades få Clabbe att spela på Logen två år i rad 2006 och 2007. Han var verkligen i sitt esse när han var här! Han tyckte det var så kul att han frågade om han fick komma tillbaka till Logen året därpå.

. Logens matsal kring år 1900

S:t Petri Logen på 1930-talet.

1912

1925

Den första gåsmiddagen hålls och blir en tradition.

Den numera klassiska julgransplundringen startar.

1977 Renoveringen ”Storverk 77” påbörjas. Dåvarande storkanslern Lars Helleberg leder reparations- och målningsarbetena. Fasaderna, taket och Spegelsalen restaureras och målas om.

1980 Blir S:t Petri Logen byggnadsminne, vilket innebär att byggnaden inte får rivas, flyttas eller byggas om till sitt yttre. Spegelsalen ska ha kvar sin rumsindelning och fasta inredning.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

31


Foto: Marie Zetterlund

S:t Petri Ordens hundrade gåsmiddag gick av stapeln den 14 november. Närmast i bild Thore Höglund och Elisabeth Norberg.

kopplade med glädje och nöje! Och ordenshuset är mycket vackert, säger Leena. – Så gott som alla Härnösandsbor har någon slags relation till Logen och har kanske varit där på studentbal eller bröllop, fyller Tommy i. Flera meter höga speglar med guldram kantar väggarna i Spegelsalen. Den största spegeln är inköpt på 1800-talet för 100 belgiska franc i Bryssel. Gnistrande kristallkronor lyser i taket och ramas in av romantiska takrosetter. Gammelrosa väggar med vita kolonner med gulddetaljer ger salen en fin inramning. – Gäster som aldrig varit här tidigare blir alldeles tagna när de kommer in. Det var ungefär så jag också reagerade när jag klev in i Spegelsalen för första gången i 16-årsåldern. Jag gick runt och gapade och tittade i taket. Det är Spegelsalen som är pampigast tycker jag, säger krögaren Jonatan Norberg. I matsalen är taket mörkrosa och där hänger tre kristallkronor. Väggarna pryds av rosa tapeter, rosa panel och lampetter i guld och kristall och där hänger en flera meter bred tavla med vinterlandskap som 1985

1991

Kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia besöker Logen vid Härnösands 400-årsjubileum.

Renoveringen ”Storverk 90” påbörjas. Stormästaren Carl-Eric Edberg leder det omfattande restaureringsarbetet av hela byggnaden, både in- och utvändigt.

32

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

hamnade där på grund av att konstnären betalade sina krognotor med målningen. Här inne har tyska kejsaren Wilhelm II och kung Chulalongkorn av Siam superat. Likaså Carl XVI Gustaf och drottning Silvia, som var här vid Härnösands 400-årsjubileum 1985 och vid Technichus invigning. Och vanliga dödliga Härnösandsbor förstås. – Det är en så tjusig byggnad att vissa gäster tror att man måste ha värsta balklänningen när man kommer hit, men så är det inte, försäkrar Logens hovmästare Sofia Appelgren. Det mytomspunna Petrirummet som numera kallas Lars Hellebergsrummet finns på övervåningen och är låst för dem som inte tillhör S:t Petri Orden. – Det är vårt ordensrum med vacker inredning, men kanske inte så spännande som man kan tro. Styrelsen sammanträder där en gång i månaden, säger Tommy Berggren. På västra övervåningen finns också Frans Suellrummet, som fick sitt namn när cigarrfabriken sponsrade med pengar vid den stora renoveringen 1995 Spelas Antikrundan in på Logen. Paradorkestern och Britas pojkar spelar.

1999 Kortsluts en ismaskin i köket och en brand utbryter. Brandkåren råkar passera förbi och huset räddas, men skador för miljoner kronor uppstår.

2003 tillträder Jonatan Norberg som arrendator och källarmästare i ordenshuset.


Spegelsalen nu.

Spegelsalen då.

» Den största spegeln är inköpt på 1800-talet för 100 belgiska franc i Bryssel «

på 90-talet. I höst har arrendatorn Jonatan Norberg fått ta över en del av östra övervåningen. Där inryms nu restaurangen Vägg i Vägg, som växt från att förut hållit till enbart i Gula Salongen på nedervåningen. – Vi har utökat från 40 till 80 sittplatser. Under året som gått har vi utvecklat verksamheten och dubblat vår personalstyrka, vilket känns jättekul, säger Jonatan. – Många besökare tycker att det är fascinerande att det finns sådana här lokaler så här långt upp i Sverige. Men själv har man gått och blivit hemmablind. Byggnaden har en otrolig charm och är väldigt romantisk, säger Jonatan och betraktar den luxuösa Orreforslampan från 1930 i mässing och vitt glas som hänger i gula salongen.

Tronen i det mytomspunna Petrirummet, som numera heter Lars Hellebergsrummet. S:t Petri Ordens storceremonimästare sitter på tronen under högtidsdagar.

Kocken Jonas Gerzén förbereder det dignande julbordet.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

33


NORRA BR⁄ NNAN

N IN I E M M O K L Ä V VÄRMEN. HÂrn g rden

Statens Skola f r vuxna SSVH

Juljympa? friskissvettis.se/harnosand

Krokv Âg e

n

Historia direkt!

– hos

Landsarkivet i Härnösand

Välkommen till våra forskarsalar!

an gat Lid

Förbättring #37

Tekniska Kontoret MÂtningsavdelningen HÂrn sand 1998

Nu rullar nya centrumlinjen! 25

50

Meter

Landsarkivet i Härnösand Jonas Bures plats Rosenbäcksallén Telefon 010-476 80 00 www.riksarkivet.se/hla

Ta dig smidigt mellan nya handelsområdet Ankaret, Resecentrum och centrum med nya centrumlinjen. Bussen går fyra gånger i timmen. Vardagar kl 10-19. Lördagar kl 10-15.

Biljettpris: 0 kronor Centrumlinjen kommer att trafikera:

Möten i glädje Tid för eftertanke Slappna av och njut

karmikom.se

Ica Maxi Resecentrum hpl O Torget, ny hållplats Simhallen Stadsparken Riksbanken Resecentrum hpl N Resecentrum hpl H OK Kaptensgatan

Se vårt julprogram på

www.svenskakyrkan.se/ harnosandslands www.norrlandsresan.se

34

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Fåntanellernas

REVY

BOKA NU!

6 på scen! annika

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

6/1 7/1 13/1 14/1 20/1 21/1

kl 19.30 kl 18.00 kl 19.30 kl 18.00 kl 19.30 kl 18.00

Biljettpris: 190 kr Teaterns kassa 0611–180 60 www.webbiljett.se

Fiberanslut dig idag!

ServaNet bygger fibernät för bredband i Härnösand Internet, telefoni, tv och övervakning med ljusets hastighet! Vill du veta mer? Ring oss på 0200-120 035 eller besök vår hemsida: www.servanet.se

Tack alla kunder! Vi vill tacka alla kunder för det gångna året och ser fram emot ett nytt spännande år!

– en del av Hamrén Pension & Försäkring Varvsgatan 10 • Kronholmen • 0611-202 70 • www.hamrens.org

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

35


LIVSKURVAN

text & foto Lars Kågström

Maskrosbarn på väg i mål Eva Goës är ett maskrosbarn i dubbel bemärkelse. Hon växte upp med en alkoholiserad far och fick tidigt lära sig att ta hand om sig själv. Som ledare för ”maskrospartiet” miljöpartiet blev hon sedan historisk när hon som ett av två språkrör ledde partiet in i riksdagen 1988. Hon har i hela sitt liv kämpat för det hon trott på, inte sällan i motvind och som ensam kvinna i manliga miljöer. Som en av höjdpunkterna sätter hon en resa till Söderhavet där hon med sin egen kropp försökte förhindra Frankrikes provsprängningar av kärnvapen. De senaste åren har hon jobbat mycket med att bygga upp gröna partier i andra länder i hela världen. Men nästa sommar närmar hon sig mål, i alla fall en form av mål. Den 4 juli fyller hon 65 år och går i pension. Men antagligen har vi inte sett det sista av hennes engagemang för det.

36

1988

1947

1957

1968

1973

1982

1986

Den 4 juli föddes jag i Umeå, enligt mamma under åska och dunder. Jag är yngst av fem syskon. Mina två närmaste bröder är hockeyspelare så jag fick tidigt lära mig att ta en tackling.

När jag var 10 år dog pappa. Det var förstås tråkigt, men samtidigt blev det lugnare. Han var alkoholist och jag kan nog säga att jag är ett maskrosbarn. Min stora trygghet var mormor i Nordnorge, där jag var varje sommar. Men på vintrarna var det ofta tufft. Min uppväxt har lärt mig att klara mig själv i alla lägen, något jag har haft stor nytta av, inte minst under mina resor utomlands.

Jag fick mitt första barn, men glädjen förbyttes snabbt i oro och depression. Det visade sig att han hade Downs syndrom och jag hade i och för sig inga problem med det, men många i min omgivning hade det. Läkaren sade att det var ärftligt och beordrade mig att inte skaffa fler barn. Men det brydde vi oss inte om. Två år senare hade vi ytterligare två barn.

När jag fick mitt fjärde barn fick jag både njursten och blodproppar och låg inne i sju veckor. Jag höll faktiskt på att stryka med. Men där ”på dödsbädden” bestämde jag mig för att förändra mitt liv och skilde mig sedan från min man. I slutet av året träffade jag Stefan, min nuvarande man, under en semester i Gambia. Tre år senare gifte vi oss och fick vårt första barn.

Jag gick på mitt första möte med miljöpartiet. Året innan hade vi fått vårt andra barn och flyttat till Härnösand från Söderhamn. När vi kom till mötet var dörren låst och vi var på väg därifrån när de såg oss genom fönstret och ropade oss tillbaka. När jag fick se partiets idéprogram kände jag direkt att ”det här är ju jag, det är precis mina värderingar”.

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl var en stor chock. Bara en månad senare blev jag och Birger Schlaug valda till språkrör och sedan följde några jobbiga, men roliga år. Jag hade kontoret på fickan och var ute i landet och byggde upp partiet. Jag hade nästan ingen lön och sov hemma hos folk. Som tur var höll Stefan ställningarna hemma, annars hade det inte gått.

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Eva Goës Ålder 64 år. Familj Maken Stefan, 6 vuxna barn, 6 (snart 7) barnbarn och ett extrabarnbarn. Bor Hus på Kattastrand. Gör Ordförande för Green Forum, vice ordförande i HEMAB m m

1988

1995

Vi kom in i riksdagen, trots att många av våra motståndare gjort allt för att häckla och misstänkliggöra oss. Det var en skön seger. Tyvärr sade partiets stadgar på den tiden att språkrören inte kunde sitta i riksdagen, så jag och Birger blev avsatta. Tråkigt nog åkte vi ur riksdagen tre år senare och i stället kom Ny demokrati in. Ett bakslag för demokratin.

1994 kom vi in i riksdagen igen och året därpå åkte jag till Mururoa-atollen för att som mänsklig sköld protestera mot Frankrikes provsprängningar av kärnvapen. Min läkare avrådde mig, jag hade fått blodproppar i benen, men jag åkte ändå. Det var en väldigt strapatsrik resa. Det stormade verkligen, både politiskt och i verkligheten. Det värsta ögonblicket var när vi blev gripna och fick

klättra uppför en 17 meter lång och slipprig repstege till ett stort, franskt krigsfartyg. Men hela aktionen är nog det bästa jag har gjort som politiker. Den bidrog till att sprängningarna upphörde och miljöpartiet gjorde samma år ett rekordval till Europaparlamentet med över 17 procent av rösterna.

1999

2002

2012

Jag blev ordförande för Green Forum, en insamlingsstiftelse som jobbar för att bygga upp gröna partier i världen. Sedan dess har jag jobbat mycket med det, egentligen samma sak som när vi byggde upp svenska miljöpartiet. Fast i stället för Härryda och Munkfors handlar det om Rwanda och Vitryssland. Vi har till exempel fått igång 29 gröna partier i Afrika.

Efter att jag slutade i riksdagen 1998 har jag jobbat lokalpolitiskt. 2002 blev jag ordförande i stadsbyggnadsnämnden och nu sitter jag som vice ordförande i HEMAB. Jag gillar verkligen att jobba med stadsplanering och energifrågor.

Nästa sommar går jag i pension. Vi får se hur det blir. Men jag kommer säkert att jobba vidare med många saker även då.

?

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

37


2011 års Y

å p a t s ö R

I varje nummer av Yippie låter vi en Härnösandsfotograf presentera en av sina bästa bilder. Nu har det blivit dags att utse Årets Yippiebild. Elva fotografer tävlar om det prestigefyllda priset, men bara en kan vinna. Vem det blir avgör ni! 38

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Rösta på din favorit på www.yippie.nu Det går också att klippa ut och lämna in eller skicka in kupongen här intill senast 9 januari. Yippie, Storgatan 35, 871 30 Härnösand


Yippiebild!

Jag vill att ...  1. Älvan  2. BLÅ TIMMEN  3. DROPPEN  4. DANS

 5. ELDNATT  6. SKOGSDIMMA  7. TOBAKS  8. ENGLA

TILL

  9. NATTVIKEN   10. SPEGLINGAR   11. Svamparna

Yippie Storgatan 35 871 30 Härnösand

... ska vinna!

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

39


Butikslokal i Härnösands hetaste område!

HYR

ESLEDIGT 300 meter från ICA MAXI och nya handelsområdet

JULKLAPPSTIPS!

Lätt ansikts- 220kr behandling ord. pris 340kr

Ta hand om dig själv i jul. Välj bland alla våra härliga behandlingar.

Köp vårt presentkort!

Öppettider:

Mån-fre 10-16 Julveckan 10-18

Säbråv 27 • 0611–194 60 • www. salongsoma.com

Du blir granne med Djurmagazinet

 ICA MAXI

Ca 315 kvm butikslokal. Öppen planlösning. Kundparkeringar i anslutning till lokalen. Garageport för varuintag.

Vi skräddarsyr lokalen efter dina önskemål! Boka tid för visning! Kontakta vår förvaltare Eric Liljeström 0611-822 62

Hemsö fastigheter är Härnösands största fastighetsbolag. Vi äger och förvaltar ca 140 000 kvm lokalyta i Härnösand. Tillsammans med våra hyresgäster utvecklar vi Franzénområdet. Välkommen att bli en del av Härnösands nya handelsområde. Hemsö äger cirka 320 fastigheter i mer än 80 kommuner där skolbarn vistas, människor får vård och äldre tillbringar sina dagar. Tillsammans vill vi bli den bästa fastighetsvärden för samhällsservice.

Hemsö Fastighets AB www.hemso.se 40 Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND 0611-822 60

Prisex: A4 Erbjudande 3 st 249 kr

Fotokalender

Januari 2012 26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

Öppet kl 8-12 vardagar 23/12 - 5/1 God Jul & Gott Nytt År

Annonsera i Yippie! • Produceras i Härnösand • Trycks i Härnösand • Handlar om Härnösand • Delas ut till alla hushåll i Härnösand Ta kontakt med Susanne Boström eller Stefan Fröberg, 0611-51 13 20 för bokning av annons!

Norra Kyrkogatan 10 www.kopiera.nu

Sökes

Företag och projekt som vill hitta rätt och sticka ut. Som inte nöjer sig med att vara lagom utan vill sträva uppåt och nå framgång.

Finnes

Kompetent och engagerad marknadsbyrå som fokuserar på att nå resultat för dig och ditt företag.

Storgatan 35 Härnösand tel 0611-51 13 20


God Jul & Gott Nytt År Vi hjälper företag & privatpersoner! • Bokföring • Bokslut • Deklarationer • Administration Fakturering, lönehantering m.m.

Gunilla

Bosse

Box 67 NATTVIKSGATAN 6 • HÄRNÖSAND TEL 0611–271 60 • FAX 0611–239 54 E-post: bosse.bokhallare@harnosand.org

Britta

V I TACKAR ALLA KU NDE R FÖR ET T FA N TA ST ISK T 2 0 1 1

Succé och kvällsluncher restaurang V I ÖP P N A R VÅ R A P O P U L Ä R A LU N CH E R M Å N D A G 2 / 1 . K OM O CH Ä T E N Ä K TA H E M L AG A D L U N C H . A L LT I D T V Å RÄTTE R ATT V Ä L J A M E L L A N . P RIS 85 KR . S A L L A D , B R Ö D , B OR D SVATTE N E L L E R L Ä T TÖ L, KA F F E & K A K A I N G Å R .

VÄLKOMMEN AT T B O K A . VI ÖPPNAR KVÄLLARNA MÅNDAG 9/1. BOKA GÄRNA BORD!

L DEN M E N T IL VÄLKOM AT E N ! GODA M ÖP PE T mån-fre

ll mån-to från 18

lunch 11–14, kvä

fre 17-24 lör 18-24

ING AR NU PÅ TVÅ VÅN

Boka bord!

Väggivägg

Trädgårdsgatan, Härnösand • www.logen.nu • 0611–164 40

www.vaggivagg.com YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

41


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 1

Härnösands kommun

Några viktiga händelser under 2011 JANUARI Härnösand Årets jazzkommun Öbacka Jazz & Blues och Härnösands kommun prisas för att “under många år ha erbjudit medborgarna en omfattande konsertverksamhet som präglas av bredd och kvalitet” FEBRUARI Snörekord Vintern blir en av de snörikaste på länge. Under en period har Härnösand snörekordet för hela Sverige med 135 centimeter. MARS Simhallen öppnar Efter ett års renovering öppnar “nya” Simhallen, med omgjord plaskavdelning

och helt ny relaxavdelning. Mycket av tekniken i huset har också renoverats eller bytts ut. APRIL Skolan får bra betyg I Sveriges kommuner och landstings årliga rapport får grundskolan i Härnösand bra betyg, särskilt för elevernas resultat. I Föräldraalliansens årliga ranking i november klättrar Härnösand också rejält, till plats 57 i Sverige. MAJ Företagarnas vecka För andra året arrangeras en näringslivsvecka, som avslutas med en galakväll för Härnösandsföretagen.

Vinnande företag blir bland annat Härnö Skog, Dressman och Mäklarhuset.

JULI Minnesstund för Norge Härnösands kommun, Härnösands folkhögskola och Fem i tolv-rörelsen arrangerar en minnesstund på Torget för dem som drabbades av bomben i Oslo och dödsskjutningarna på Utöya.

JUNI Ny energipark invigs En energipark, där ny energiteknik kan testas och utvecklas, invigs vid HEMAB. Bland annat finns ett solkraftverk på plats som producerar både el och fjärrvärme.

AUGUSTI Gästhamnen färdig Två nya vågbrytare kommer på plats, en på Kronholmen och en vid Skeppsbron. Den på Kronholmen är hela 90 meter lång. I juni utsågs också Härnösand till Årets vattensäkerhetskommun av Svenska Livräddningssällskapet.

HELGÖPPETTIDER FÖR KOMMUNENS RECEPTIONER:

42

Stadshuset och Nämndhuset 23/12 kl 8.00-13.00 24-26/12 STÄNGT Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

2-4/1 kl 8.00-16.30 5/1 kl 8.00-13.00

Johannesbergshuset öppnar kl 7.45 på vardagar. I övrigt samma tider.


S FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

SEPTEMBER Apotekstekniker utbildas En ny utbildning till apotekstekniker, med 30 platser, startas inom Yrkeshögskolan Heta Utbildningar. NOVEMBER Ny hemsida Den 1 november är det premiär för Härnösands kommuns nya hemsida. Den nya sidan har sex tydliga portaler och enklare sökvägar. förbrukar 80 procent mindre energi. Även Nybron är numera belyst. Ny busslinje startar Centrumlinjen, en gratis busslinje som förbinder centrum med det nya handelsområdet, startar. Samtidigt införs gratis buss på lördagar i hela kommunen.

Vårdhund diplomeras Härnösands första vårdhund Ronja diplomeras och börjar arbeta halvtid på Koltrastens äldreboende. Omvårdnadslyftet ger utbildning 23 fast anställda inom äldreomsorgen, som saknar eller inte har rätt utbildning för sitt arbete, får det genom det så kallade Omvårdnadslyftet. OKTOBER Handelsområdet öppnar ICA Maxi och Intersport slår upp portarna på det nya handelsområdet. Ytterligare två företag, Järnia och KappAhl, har beslutat att öppna butiker i området under 2012. Ombyggnad på biblioteket Ombyggnaden av Sambiblioteket är klar. Bland annat invigs en helt ny samlingssal, Alfhild Agrellsalen, med plats för 135 personer.

Kronprinsessa på besök Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gör ett tvådagarsbesök i länet. Bland annat besöker paret Technichus och Semret. DECEMBER Ny julbelysning I samarbete med flera företag investerar Härnösands kommun i ny julbelysning som

Senaste informationen från kommunen får du på vår webb www.harnosand.se

God Jul & Gott Nytt År

önskar Fred Nilsson, Ulrika Appelberg och Tomas Q Nilsson

Informatör Ingrid Norrgård Härnösands kommun ingrid.norrgard@harnosand.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

43


[ Hälsa

]

Visste du att ...

”Jag är en kroppens Sherlock Holmes”

Lars Frölander, simmare i världsklass, är känd kinesiolog!

I november startade Karin Carnby Vallgårda egna hälsoföretaget Hela dig på Hovsgränd, där hon erbjuder diplomerad kinesiologi. – Jag är en Sherlock Holmes som letar efter ledtrådar för att kunden ska få en fungerande kropp. Vad är kinesiologi?

– Den har sitt ursprung i USA på 1960-talet och betyder läran om rörelse. Kinesiologi är ett sätt att kommunicera med en annan persons nervsystem genom muskeltester.

Ålder 54 år BOR Växlar mellan Sågsand på Hemsön och en etta inne i stan.

Var utbildar man sig till kinesiolog?

Vad erbjuder du dina kunder?

– Jag gör hållnings-, muskel- och rörelseanalyser och söker efter blockeringar i energiflödet. Jag ger behandlingar i fysiopraktik, akupraktik, neuropraktik, biopraktik och mental kinesiologi samt egenvårdsråd. Hur går en behandling till?

– Först samtalar jag med kunden om hälsostatus. Sedan utför jag kroppstester och behandling utifrån kundens behov och ger egenvårdsråd. Det tar 1,5–2 timmar. Jag älskar att folk blir friskare. Det är en bonus med mitt jobb! Linda Saltin linda@yippie.nu

J

ag gjorde min första intervjuserie med mina närmaste när jag var tio år. Då visste jag nog inte ens att det fanns ett yrke som hette journalist, jag bara gjorde jobbet för att det var så kul! Det är otroligt roligt att ha kvar de handskrivna intervjuerna så många år senare – de är ett litet tidsdokument. Och jag ställde hälsomedvetna frågor redan då. Alla tio ”intervjuoffer” fick frågan om de höll på med någon sport. Min pappa svarade: ”Ja, 44

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Gör Kinesiolog i eget företag, idrottslärare och adjunkt på Mittuniversitetet.

Linda TestaR

– I Stockholm på Praktorskolan och utbildningen är två år. Under utbildningstiden har jag hunnit utföra över hundra elevbehandlingar. Efter avslutad utbildning blev jag medlem i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Foto: Sofia Hänström

Karin Carnby Vallgårda

Först samtalar vi om min hälsa och jag får redovisa mina krämpor. Ni kanske minns muskelinflammationen i axeln. Jorå den är kvar. Plus att jag haft ett gallanfall också. Karin är entusiastisk och menar att det går att klura ut varför dessa besvär finns. Hon utför olika muskeltester på mig (se ovan) som bekräftar inflammationen samt att gallan och levern inte mår bra och att det finns ett samband. Efteråt får jag flera råd om hur jag kan sköta om mig själv. Dessutom får jag med mig två olika näringspreparat som är bra för att stärka upp lever och galla. Och Karin bokar in en tid för uppföljning. Betyg:

Pssst!

Nu har Simhallens relaxavdelning äntligen nyöppnat efter problem med läckor i två av bassängerna! Vi ses där! (En bubbelpool är dock fortfarande avstängd)

”Jag ställde hälsomedvetna frågor redan då” jag är väldigt aktiv. Jag åker skidor, slalom, springer och håller på med vindsurfing.” På frågan ”Vilka intressen har du?” svarade farfar: Hugga ved. Så här i efterhand kan jag inte låta bli att undra om det var just vedhuggningen som blev hans död. Farfar högg ved den där ödesdigra dagen när Tjernobylregnet föll ned över honom. Forskare har kommit fram till att personer i de hårdast drabbade länen fått cancer på grund av nedfallet. Uppgifterna är känsliga

och studien har ifrågasatts. Men tänkvärt är: Om nedfallet drabbat någon storstad så hade det blivit ramaskri och fler forskningsstudier gjorda. Min farfar var en renlevnadsmänniska. Han rökte inte, han drack inte, han åt inte ens godis. Han rörde på sig mycket i sin vardag och utförde ett tungt kroppsarbete som snickare. Men ändå fick han cancer och dog alldeles för tidigt. Man kan inte skydda sig från något...


BUNGYPUMP Träningsstav med inbyggd fjädring 4 och 6 kg motstånd ORD. PRIS FRÅN

1250 KR

NU

995KR

2499KR

Västra KyrKogatan 1, Härnösand, o611-135 31 • Öppettider: Mån-fre 10-18 LÖr 10-15 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

45


Julkänsla hos Sagas! Julens alla blommor finns hemma! Julgrupper, blomsterarrangemang, presenter m. m.

www.blomsterverkstad.se

Härnösand 0611–55 07 50 • Älandsbro 0611–609 56 H Ä R N Ö S A N D S A N R I K A S TA D S H O T E L L

Ingen plats för familj och vänner?

Så har Härnösands butiker

ÖPPET I JUL 18/12 Söndag .. 12-16

25/12 Juldagen.........STÄNGT

19/12 Måndag. 10-19

26/12 Annandagen 11-16

20/12 Tisdag..... 10-19

27/12 Tisdag................10-18

21/12 Onsdag .. 10-21

28/12 Onsdag .............10-18

22/12 Torsdag . 10-19

29/12 Torsdag ............10-18

23/12 Fredag.... 10-19

30/12 Fredag...............10-18

24/12 Julafton 10-13

31/12 Nyårsafton ....10-13

Prisma kvällsöppet till 21 Prisma öppet 8-19

Prismagallerian öppet 10-14

Vissa undantag förekommer!

PÅ STADT HAR VI PLATS! Vi har toppenpriser under hela december. Ring oss på 0611-55 44 40

www.handelsplatsharnosand.se

eller boka direkt på www.firsthotels.se

Därför ska du annonsera i Yippie!

Ni hittar oss även på Facebook, First Hotel Stadt Härnösand

från 428:-

per person som del i dubbelrum

91% av Härnösands kvinnor läser Yippie!

VÄLKOMMEN

Christoffer Källström med personal

www. yippie.nu

harnosand@firsthotels.se

Välkommen in!

Vi erbjuder ett brett sortiment av damkläder till både vardag och fest. Hos oss får du personlig service.

Lotta

Gunilla

www.beatricedam.se | Storgatan 28 | 206 60 46

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Maria


sanne

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

25% Rabatt på Oleanas sortiment. Gäller t o m 24 dec.

Annonsera i Yippie!

STORGATAN 25 0611– 511 327

• Produceras i Härnösand • Trycks i Härnösand • Handlar om Härnösand • Delas ut till alla hushåll • INSPIRATION • SHABBY CHIC • HEMTREVLIGT i Härnösand Ta kontakt med Susanne Boström 0611-51 13 20 för bokning av annons!

Mina inredningsfavoriter i lantlig och modern stil. Varmt välkommen!

Prismagallerian, Köpmangatan 4 • 0611–266 81

Du har väl provat Härnösands

Delikatessbutik Ni har väl inte missat att vi erbjuder: ”Bär-iväg-lunch” NYTT! Salladsbuffé Soppa • Paj tis-fre 11–16.30

www.ostochdelikatessbutiken.com

0611-55 57 65 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

47


Snyggt klippt till jul! Välkommen! För 13 år sedan startade jag i Härnösand, nu är det comeback i NYA lokaler!

Flanellskjorta Pinewood

fr. 199:-

Tenntrådsarmband

jaga dina julklappar hos oss

fr. 299:-

HAN från 150:HON från 250:-

CITY DROP IN

Storg 12 B (mitt emot teatern) • 0611–234 00

FÖR VI HAR PRODUKTERNA

Design Iris Jukkasjärvi

fr. 400:-

Därför ska du annonsera i Yippie! 91% av Härnösands kvinnor läser Yippie!

FRILUFTSLIV

Stationsgatan 2 • 0611–263 85 www.fiskebiten.com

www. yippie.nu

VI UTÖKAR! • EN BUTIK TILL... Nu finns vi även i Länsförsäkringars gamla lokaler. Massor av NYTT till hemmet.

Välkommen till oss!rsonal Västra Kyrkogatan 1 HÄRNÖSAND Mia m. pe

0611-204 65 • www.inredaosant.se

VÄRME • INSPIRATION • KÄNSLA • SMAK • INSPIRATION • KÄNSLA

VI SES PÅ RUTIGA – HÄRNÖSANDS TRÄFFSÄKRASTE STÄLLE!

Lasagne • Enchiladas Öppet Pajer • Varma pastarätter alla dagar och mycket mer! STORT URVAL AV LUNCHER!

MORGONFIKA!

Stor macka kaffe/te 40:-

Välkommen till stans mysigaste fik! 48

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Västra Kyrkog 1 • 0611–174 77


Vi har flyttat närmare stan! Vi har fyllt på med julklappar

Julklappar! PA KE TP RI S Skyddshjälm + 20 sågbyxa Classic

Pippitröja

vuxen ord 895:-

749:995:475:Motorsåg 445

Årets Julklapp!

junior ord 575:-

Vit eller blå Fritidsyxa

Triobrake

Skepparspelet

4995:-

ord 5600:-

Skyddsstövlar Functial

295:-

159:-

C-Tec batteriladdare

Kikare Zenith Autofocus

+

995:-

Valfri thermosula får du på köpet

Christer

545:-

Captains Bar

745:ord 849:-

med glas ord 595:-

Handla presentkort hos oss! Perfekt julklapp!

Andreas

ord 749:-

www.hernomarina.se VID NYBRON Telefon: 0611-555 700

495:Nu finns vi här

Öppet: Mån-Fre 10-17 STÄnGT YI PPI E Lörd H ÄR N Ö SAN D 49


Jullovskul på Technichus!

ai l d n a H sand! Härnö

% 0 10

Öppet 10-17 För aktiviteter & dagar kolla

lla a r ö f t –bäs

www.technichus.se

JULFIKA

MED POLARNA, SLÄKTEN, ARBETSKOMPISARNA! 19/12 mån 9-20 24/12 stängt 20/12 tis 9-20 25/12 stängt 21/12 ons 9-21 26/12 11-17 22/12 to 9-20 31/12 stängt 23/12 fre 9-19 1/1 stängt

God Jul & r Gott Nytt Å

Ta på dig knappen!

HÖRNET NYBROGATAN/STORGATAN

FJÄR RVÄR M E | VATTE N | E LNÄT | R E N HÅLLN I NG

Härnösand Energi & Miljö AB, HEMAB, är ett kommunägt företag med 130 anställda och en omsättning på cirka 300 Mkr.Våra tre kärnvärden är personligt ansvarstagande, lokal närvaro och samverkan. Att våra verksamheter fungerar väl och utvecklas är viktigt för Härnösands kommun. Vi är certifierade enligt ISO 14001, ISO 9001, OHSAS 18001 samt AFS 2001:1. Just nu är vi inne i en intensiv generationsväxling. Denna sker planerat och består dels av nyrekryteringar, dels av organisatoriska förändringar.

VI SÖKER TRE NYCKELSPELARE TILL HEMAB tare; Två av HEMABs medarbe rine Edholm. Tobias Sjöstrand och Cath

• Distributionschef till affärsområde fjärrvärme

• Elkraftsingenjör/driftchef till affärsområde elnät

• Projektledare/beredare till affärsområde elnät

VÅR VAC KRA STA D! DIN NYA ARB ETS PLATS?

Sista ansökningsdag 16 januari 2012. Mer information om tjänsterna på www.hemab.se www.hemab.se

50

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


[ hemma hos

]

text Linda Saltin foto Frida Sjögren

Irene satsar på ett enklare liv

Feng shui-konsulten Irene Wangborg bor tillsammans med sin man i en vinterbonad stuga på 66 kvadratmeter i Älandsbro. Sedan 2009 driver hon bloggen Harmoni i hemmet som gick till final i tävlingen Sveriges Bästa Gröna Bloggar 2011. Irene är expert på att rensa bort onödiga prylar och ger Yippieläsarna sina bästa tips.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

51


Vi eldar när det är kallt och har inte behövt slå på elementen än. Att det är lågt i tak är bra ur energisynpunkt.

I

rene Wangborg öppnar dörren och ut kommer hunden Moffe, glatt viftande på svansen. I hallen brinner ett doftljus och på golvet står en korg med tjocksockar som vi får låna. Det känns välkomnande. – Det första vi gjorde när vi flyttade in 2009 var att byta ytterdörr. Det är en tydlig symbol inom feng shui som signalerar att huset är vårt. Men det var även av praktiska skäl, värmemässigt håller den nya dörren kvar värmen bättre, säger Irene. – När vi flyttade hit var det flera som undrade varför vi inte köpte ett större hus. Men större behöver inte betyda bättre. Däremot betyder det så gott som alltid högre driftkostnader och därmed också mera arbetstid. I november 2008 startade Irene eget som feng shui-konsult, efter att ha läst på Nordic School of feng shui 2005. I företaget arbetar hon också som massageterapeut samt akupressurterapeut enligt Traditionell Kinesisk Medicin (TCM). – Inom TCM behandlar man kroppen utifrån dess ener52

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Irene Wangborg ålder 36 år Bor Älandsbro Gör Egenföretagare/Feng shuikonsult FAmilj Maken Hans och hunden Moffe Intressen Inredning, djur och natur

Mitt kontor är egentligen för litet för mina behov, men man får göra det bästa av vad man har. Den ergonomiska pallen i mitt arbetsrum är det bästa jag har köpt! Den har jag stor nytta av. När man bor på 66 kvadrat så får man utnyttja ytan på fler än ett sätt!

gibanor. Massagen är väldigt avslappnande och syftar till att stärka immunförsvaret och lösa spänningar i kroppen. Irene har valt bort ett bättre betalt jobb till förmån för att jobba med det hon själv trivs med. – Jag känner mig så otroligt tacksam över att kunna styra min egen tid. Jag kan ta en skogspromenad med Moffe när jag själv känner för det och laga min egen mat varje dag. Jag upplever också att jag kan engagera mig helhjärtat i mina uppdrag när jag inte är låst vid några fasta arbetstider. Priset hon betalar för att vara egen är att hon saknar den fasta månadslönen. – Men det är ju ett val jag gjort själv. Jag har prioriterat mitt eget välmående. Bloggnomineringen till Sveriges Bästa Gröna Bloggar 2011 tar hon med ro. Underbara Clara, som har enormt många läsare, är nominerad i samma kategori. – Men visst känns det kul och jag var nominerad även ifjol, säger hon.

Tavlan är ett minne från min mormor och det enda jag har kvar från henne. Motivet har ett djup, vilket gör väggen djupare och ger illusionen om att väggen är djupare. Tavlan visar också på två byggnader som ligger i vad man inom feng shui benämner som “kraftposition”, med skog i rygg och vegetation som stöd på sidorna, samt fri sikt framåt.

Hunden Moffe.

» När vi flyttade hit var det flera som undrade varför vi inte köpte ett större hus. Men större behöver inte betyda bättre «

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

53


Hemma hos Irene och hennes man finns inte en enda garderob. De har alla sina kläder i ett klädskåp i sovrummet. – Det vanligaste misstaget man gör när man inreder är att man får för sig att man behöver mer förvaring, när man i själva verket har för mycket grejor. Man angriper problemet från ett håll som tyvärr brukar resultera i att det bara blir värre med tiden. Man skaffar sig fler förvaringsmöbler och fortsätter konsumera i vanlig ordning och behöver snart ännu mera förvaring. Det blir moment 22! Alla har vi 24 timmar per dygn och Irene tror att det är viktigt att inte fylla upp almanackan med alltför mycket aktiviteter – utan att lämna tomrum och tid för eftertanke. Att ha nära till sitt jobb frigör också mycket tid. Att handla lokalt likaså. – Jag undviker att använda bilen om jag inte måste. Visst skulle jag kunna åka in till stan för att handla på en större affär med ett större utbud av varor, och kanske tjäna några kronor på kassen, men jag väljer ändå att handla hemma i Älandsbro. Här är tempot lugnare, jag slipper köerna och här jobbar världens trevligaste personal – däri ligger värdet för mig! Fotnot: Bloggtävlingen Sveriges Bästa Gröna Bloggar avgjordes 11 december efter att denna tidning trycktes. Se hur det gick för Irene på www.enlagomdosgront.se

54

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

När vi satte in kamin i vårt allrum så tog vi ut tv:n till massageboden, som tidigare använts som förråd. Det är perfekt eftersom det innebär att man planerar vad man vill se – det blir aldrig att tv:n bara står på. Jag ser själv väldigt lite på tv, jag läser hellre böcker.


Irenes

rensningstips

Gör dig av med sådant du inte använder och var stenhård. Lura inte dig själv. Många som rensar har kvar grejorna ändå, men flyttar dem bara till ett annat ställe. Det vanliga när man renoverar kök är att skaffa mera förvaring. Vi gjorde tvärtom – tog bort alla överskåp för att få ett ljusare och luftigare kök. Och vi har inte mer porslin och köksredskap än vi använder. Kylskåpet från Smeg gillar vi jättemycket.

Den enda klädförvaring vi har är det gamla skolskåpet i sovrummet. Här får alla våra kläder och sängkläder plats. Ytterkläder har vi i farstun och säsongskläder i märkta lådor i förrådet.

Avlägsna allt du inte tycker om. Sedan spelar det ingen roll om det är en gammal skänk från 1700-talet eller en lite grej som man har dåliga minnen av. Varje gång man ser den där lilla grejen påverkas man negativt.

En in – en ut. Köper du hem något nytt som ersätter något gammalt – avlägsna då det gamla.

Släng sådant som är trasigt och som du inte orkar laga. De här sakerna skapar bara irritation och gör att man blir på dåligt humör. Gör dig av med överflödiga grejor. Du behöver inte tio vita blusar, det räcker med två. Har man för mycket kläder gör det att man till slut måste ha fler garderober och mer förvaring.

Lästips! Rensa ditt hem – på 30 dagar av Irene Wangborg, 125 kronor på www.wangborgshem.se Läs Irenes blogg Harmoni i hemmet på www.fengshuiblogg.blogspot.com

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

55


Veda

karminkom.se

Parkera med värme

Butiken är laddad!

Med ost, korv, honung, smör, potatis, bröd & kaffe inför jul. Vi har den perfekta gåbort-presenten till jul & nyår men också för resten av året Öppet i december: 15-16-17-21-22-23-28-29-30 Öppet i januari: 3-4 Alla dessa dagar kl 11-18 KONTAKT:

0611-711 33 • 070-566 74 63 www.haggbygard.se

elin

boka tid & frisör på rutkarl.se eller 246 40

JULGÅVA

TILL KUNDER/PERSONAL

VI HAR

SVERIGES BÄSTA GÅVOKORT www.panoramareklam.se

Härnösands resecentrum

Antjärn

Parkera gratis med motorvärmare på pendlarparkeringen vid Härnösands resecentrum. Det finns även en pendlarparkering i Antjärn vid E4, men utan motorvärmare. I Veda är en parkering för pendlare under uppbyggnad.

www.norrlandsresan.se

56

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

0611-123 45

Beställ genom vårat egenutvecklade system!

www.pizzaline.se ÖPPETTIDER: Söndag–Torsdag 17.30–01.00 Fredag–Lördag 17.15–03.00

MINIKROGEN Storgatan 8 • 0611-109 00


VÄLKOMMEN TILL VÅR VERKLIGHET

ett nytt sätt att göra skillnad Du som gjort värnplikten eller GMU och vill ha en militär karriär i kombination med ditt familjeliv och civila arbete. Föranmäl ditt intresse för tidvis tjänstgöring i Försvarsmakten. Vi kallar detta för GSS/T. Utbildningen påbörjas under 2012. - ett nytt sätt att göra skillnad.

Lämna Din intresseanmälan på forsvarsmakten.se/gsst

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

57


reportage

text Lotten Widmark foto Frida Sjögren

Yippie tipsar:

Klappar som inte kostar

Klara Bylund gillar att hålla på med scrapbooking och pysslar mycket inför jul.

Förberedelserna inför julen är redan i full gång. Det bakas pepparkakor, pyntas granar, öppnas adventskalendrar och rimmas på paket. Men julen innebär även en hel del extrautgifter och många blir säkert lite svettiga i pannan när de tänker på alla paket som måste köpas. Det finns dock massvis med klappar som inte kostar något alls, men ändå uppskattas av mottagaren. Det är bara att använda sin fantasi och kreativitet. Här är lite tips och idéer på finfina (och billiga!) julklappar för dig med liten plånbok, tjock släkt eller ekonomiskt sinne.

58

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


skjortan Helkroppsmassage

Mänsklig beröring är något som vi snålar alldeles för mycket med till vardags. Ge bort en helkroppsmassage till någon du tycker om. Men tänk på att det är en rätt intim julklapp som kanske inte passar till svärmor, hon kan få en fotmassage i stället.

Hemkokt blåbärssylt

Jag tror att nästan alla, stora som små, är barnsligt förtjusta i blåbärssylt, speciellt om den är hemkokt av egenplockade bär. Skölj ur en gammal glasburk, klipp ut en cirkel av ett rutigt tyg, fäst ”locket” med ett gummiband och klistra på en handskriven etikett.

Presentkort på barnvakt

En perfekt julklapp till alla vuxna med barn i åldern 3–10 år. Gör ett fint presentkort, gärna med hjälp av scrapbooking, och skriv in eventuella förutsättningar (till exempel max 4 timmar, senast kl 24.00, inga kompisar som sover över) som ska gälla vid barnvakten.

Hemstickad mössa/halsduk

Vem har sagt att det är tråkigt med mjuka paket!? Använd gamla garnnystan som du har hemma och eller inhandla billigt på någon second hand-butik. Googla sedan på ”lättstickad mössa” och följ beskrivningen. Lycka till!

Egenmålad tavla

Här kan det vara bra med en gnutta talang. Annars kan du ju alltid hävda att det är abstrakt konst. Välj papper och färger efter ambition och ekonomi. Du behöver inte köpa dyra målardukar och oljefärger utan det fungerar utmärkt med ett vanligt A3-ark och vattenfärg/pastellkritor.

Kollage av personliga fotografier

Leta fram eller framkalla fotografier av personen i fråga och sätt ihop till ett stort kollage. Det blir extra roligt om du väljer något tema, till exempel partybilder, när personen var barn, en semesterresa eller höjdpunkter i livet.

Egenskriven dikt/sångtext

Att få en personlig dikt eller sång tillägnad sig själv är oerhört smickrande och kan ofta upplevas som mer värt än alla prylar i världen. Framför

du den dessutom vid överlämningen är succén förmodligen ett faktum.

Hemlagad trerättersmiddag

I stället för ett påkostat och tämligen fantasilöst restaurangbesök kan du bjuda in till en trerättersmiddag hemma hos dig, gärna med levande ljus och stämningsfull musik i bakgrunden. Visst kostar ingredienserna några kronor att införskaffa, men du bestämmer själv var du lägger ribban för kvällen. Hellre gröt i trevligt sällskap än oxfilé i ensamhet!

Loppisfynd

På loppisar kan du hitta mängder av retroprylar till överkomliga priser. Utgå från personens intressen, till exempel 60-talsgrejor, kokböcker, friluftsliv, när du letar och glöm inte att pruta!

Torkade kantareller

Förpacka torkade kantareller från höstens svampskörd i fina burkar, alternativt i vanliga plastpåsar med en rosett upptill, och voilá så har du helt plötsligt en både lyxig och exklusiv julklapp som inte kostat dig mer än ”arbetstiden” i skogen.

Privatkurs

Ge bort en privatkurs i något du är bra på till någon som inte behärskar denna specifika talang. Du blir själv mentor åt din vän och lär denne att exempelvis spela gitarr, bugga, dreja, köra skoter eller virka.

Egentid

Det här tipset vänder sig främst till tighta par och stressade småbarnsföräldrar och innebär att man ger sin partner avsatt tid varje vecka att enbart ägna sig åt sig själv och sina personliga intressen. Denna tid ska vara öronmärkt för ”egoistiska” aktiviteter som till exempel kvällskurser, shopping, umgänge med vänner, golf och träning och ge partnern möjlighet till avkoppling och personlig utveckling.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

59


Erbjudanden hela december! Vi har den med Telia abonnemang

Ge bort ett presentkort! Helkroppsmassage inkl. ansikte ord. pris 600:-

500:Fotdetoxbad ord. pris 350:- 300:Seriepris: boka 6 ggr 1500:ord. pris 1750:-

www.salwia.se KBL kroppsterapi/SALWIA Viktoriagatan 3 | Härnösand | 0611 - 55 70 66

070-600 15 83 • Sälstensgränd 133 (gamla KA5)

Julklappstips! Presentkort på skön avslappnande behandling

skareljus.se Karin Carnby Vallgårda

på Kattastrand

Öppettider fram till JUL Mån-fre 11-17 • lör-sön 11-14 Ljus & annat till lite bättre priser Välkommen ! Korsmässv 15 • 070-246 88 84

JAG ERBJUDER: • Reconnective Healing • Klassisk Massage • Taktil Stimulering • Kinesisk Massage

God jult&år! gott nyt Eva Näslund

JUL i ljusfabriken

Därför ska du annonsera i Yippie! 91% av Härnösands kvinnor läser Yippie!

Parkaden Ådalsvägen 15 Härnösand 073–044 62 88

www. yippie.nu

www.qicenter.se

Ny matta till jul! Gångmattor från

Nu harivnigslangetter maskin!

135:-/m

Absorberande entrémattor Hög kvalité för alla hem och företag!

Öppettider: månd-fred kl 13-17 Välkommen in! Tullportsg 9 • 070-652 74 75 • westlingsmattor.se

60

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


God Jul & Gott Nytt År önskar

CHRISTINA NORELL

Medicinsk fotvård, medlem i FRO Volontärv 39, Ädelhem • 0611-235 27

Vi finns, om du behöver oss För oss är det alltid du och dina önskemål som står i fokus. Vår målsättning är att stå till förfogande för dig i dina valsituationer. Vi gör även hembesök om du vill och har jour dygnet runt. Varmt välkommen! Staffan

Laila

I år skickar vi vår julgåva till BRIS (i stället för julkort och presenter)

Skeppsbron 25, Härnösand Tel. 0611-168 00 www.fonus.se

BRIS, Barnens rätt i samhället, har i 40 års tid gett råd och stöd till utsatta barn. Till BRIS kan barn och ungdomar ringa, mejla eller chatta anonymt och kostnadsfritt och fråga om precis vad som helst. Även vuxna kan ringa för att prata om frågor och problem kring barn. BRIS är en ideell organisation som lever helt och hållet på stöd från företag och privatpersoner samt frivilligt arbete från cirka 600 personer. BRIS framhåller barnets perspektiv i alla lägen och ser barn och ungdomar som sina enda uppdragsgivare.

God Jul & Gott Nytt År! www.harnosandshus.se

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

61


reportage

text Emilia Eliasson foto Frida Sjögren

Oskar Lindholm visar Johannes Thörnquist hur armen ska hållas i rätt vinkel.

En garde! Allez! (Redo! Börja fäktas!) Fäktningsklubben IF Kusthöjden är inte bara en av Härnösands yngsta föreningar. De cirka tio fäktarna har också en ovanligt ung tränare i 17-årige Oskar Lindholm. En vanlig fredagskväll svingas både värjor och svärd i Brännaskolans gymnastiksal.

M

ed lätt böjda knän, ena armen riktad framåt och den andra i luften hoppar de smidigt fram och tillbaka genom salen. Bladen från värjorna klingar när de möts och genom en snabb manöver står plötsligt den ena fäktaren med värjans spets mot den andres bröstkorg. ”Touché!” ropar tränaren, vilket betyder träffad på franska. Det är fredag kväll och IF Kusthöjden har fäktningsträning i Brännaskolans gympasal. Klubbens grundare John-Erik Hansson berättar med stor entusiasm om sporten. – Fäktning är som fysiskt schack. Man måste hela tiden ha en plan B i beredskap och tänka på både taktik och teknik. Dessutom får man en sådan adrenalinkick när man tar på sig utrustningen och gör sig redo för en duell, säger han. Klubben har bara funnits i drygt ett år i Härnösand, och John-Erik är själv relativt ny inom sporten. Han tränade först med fäktningsklubben i Örnsköldsvik, men tyckte sedan att Härnösand skulle ha en egen klubb. Det enda som saknades var en tränare. Då fick han kontakt med Oskar Lindholm, som tidigare tränat i Örnsköldsvik. Oskar är bara 17 år, men har redan fyra år inom sporten bakom sig. – Jag är ingen fotbollskille, det blev aldrig så att jag började med det. Istället fick jag höra om fäktning så jag tog mina skor och gick dit och då blev jag fast direkt, säger Oskar. På dagens träning är sju av de cirka tio aktiva i klubben på plats. Fysträning och fäktning står på 62

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Fakta fäktning Fäktning förekom redan under faraoernas tid i Egypten och gladiatorernas i romarriket. I Europa härstammar sporten från medeltiden och renässansen, då med flera olika slags vapen. man kan fäktas med florett, sabel eller värja. I Florett och sabel måste den som blir attackerad parera attacken innan han får gå till motattack. I värja är det den som träffar den andre först som får poäng. Källa: www.fencing.se


Fäktningsordlista En garde! = i gardställning Allez! = börja! Arme = vapen Combat = strid Défaite = nederlag, förlust En finale! = till slut (sista frasen) Touché = träffad

John-Erik Hansson

Oskar Lindholm

ålder 49 år

ålder 17 år

Familj Sambo, ett barn och två katter.

Bor Hållänge, Härnösand med mamma, hennes sambo och min lillasyster som är åtta månader.

Bor Ängsvägen, Härnösand. Gör Arkivarie på Landsarkivet Härnösand Innan jag dör Ska jag ha vandrat alla National Trails i England, sett opera på alla operahus i Skandinavien och fäktat sabel på Islands nya fäktningsarena.

Gör Går fordonslinjen i Sundsvall. Just nu Ska göra mitt bästa för att hålla klubben levande och hoppas att vi någon gång kan mäta oss med Örnsköldsviks fäktningsklubb.

schemat. Fäktarna ska duellera två och två. De börjar med att ta på sig skydden och hälsar sedan på varandra genom att svinga värjan i luften enligt ett inövat mönster. ”En Garde! Fäktarna redo? Allez!” ropar Oskar som är domare. Sedan är matchen igång. Allt går väldigt snabbt och för ett otränat öga är det svårt att se vem som träffar vem först. Men det märks att det är jobbigt. – Man behöver kondition och mycket fysisk styrka för att orka fäktas och hålla i värjan. Det blir också många snabba rörelser så det krävs att man har en bra grundfysik, säger Oskar. De flesta i klubben är nya inom sporten och har inte hunnit tävla än. Men Oskar och JohnErik, som båda tävlat, tycker att det är något speciellt med att åka på tävling. – Det är då man ser och lär, säger John-Erik. Men man måste kunna bortse från att det kan vara någon man känner och istället tänka ”han är min motståndare och han ska ner”. När passet är slut för dagen tar John-Erik av sig masken och pustar ut, märkbart utmattad. – Man är ganska slut när man kommer hem, och så får man en hel del blåmärken också, säger han och skrattar. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

63


Då var det dags för Härnösandsbornas stora tävling. Nominera förslag till Yippie!

?

2010 Emelie Näselius

2009 Pontus Bergström

2011

Vem tycker du ska bli Årets Härnösandsbo? Vi vill ha in förslag på kandidater. Vem har gjort något riktigt speciellt, varit en vardagshjälte eller rönt stor uppmärksamhet. Använd talongen nedan eller gå in på www.yippie.nu och ge förslag eller e-posta till info@yippie.nu Jag tycker att:

P O RT O

ska bli Årets Härnösandsbo för att: Till

Yippie Storgatan 35 871 30 Härnösand

www.yippie.nu 64

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


NY BLANDARE!

Spara & pengar miljö!

Tapwell köksblandare SK NEW 984 med diskmaskinsavstängning ord pris 2195:-

Nu 1650:-

Tapwell Evo Vattefallsblandare med bottenventil, ord 1995:-

Nu 1495:-

Pop-up bottenventil ord 395:-

Nu 295:-

ra Vi kan monte allt vi säljer!

DU

Samt 25% rabatt på hela Tapwells sortiment www.tapwell.se

ERIKSSONS VVS

Tel: 0611-207 20 Fax: 0611-207 71 Tullportsgatan 4 HÄRNÖSAND

Södra Sundets Vårdcentral

– allt för patientens bästa Fr.o.m. januari 2012 erbjuder vi ljusterapi på vårdcentralen.

Läkarmottagning i Högsjö Jag hjälper företag och privatpersoner med service & installation av hemelektronik

• FASTIGHETSNÄT • BREDBAND • PARABOL • ANTENN • DATA • TV

Mats Dahne Antenn & Data

Nu utökar vi vår service till Högsjöborna. Från och med 9 januari kommer Dr. Erik Carlgren att finnas på vår mottagning i Ramvik på måndagar mellan kl. 13.00 och 16.00. Tider bokas som vanligt via telefon på 0611-87 07 10.

Har du frågor om demens? Våra demenskoordinatorer Elisabeth Holm Löfquist och Ulla Abrahamsson erbjuder utredning samt råd och stöd. Välkommen att ringa vardagar mellan kl 8.00 och 16.00 på telefonnummer 073-275 56 07.

Vi vill passa på att önska alla våra patienter en riktigt god jul och ett gott nytt år!

070-268 85 94 God Jul & Gott Nytt År

www.lvn.se/primarvarden YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

65


[ Musik

]

Årets bästa album 1. PJ Harvey

5. Zomby

Let England Shake

Dedication

Det spelar ingen roll om hon tar sig an rollen som krigskorrespondent eller någon annan karaktär i sina låtar. Hon kan som få andra förena fiktion och verklighet lika effektfullt. Hur hon kombinerar kontrasterna mellan text och musik lyfter dessutom albumet ytterligare en nivå. ”Let England Shake” är hennes mest fulländade album.

Låtarna är korta, ofta rör det sig inte om mer än en minut. Men de är samtidigt fyllda av ett väldigt allvar och aggressivitet. Musiken svävar över en mörk stadsmiljö - och är i sin renaste form välproducerad mystik.

2. The Antlers

Atmosfärbyggande med avskalade melodier och en iskall ärlighet. Det som inte är nödvändigt finns inte heller med på ”Det beslutande organet”. Isak Sundström och Jacob Frössén har följt upp debutalbumet från 2009 på bästa vis.

Burst Apart Popmusik som omfamnar det mörka och dystopiska, inget nytt där inte. Men få lyckas lika bra som detta Brooklyn-band. ”No Windows” eller ”Parentheses”, det spelar ingen roll vilken låt du väljer – alla är lika självklara här.

3. James Blake James Blake Med detta debutalbum har det varit en omöjlighet för James Blake att undvika de stora scenerna. Han har blivit enorm! Men det är på de små scenerna han gör sig bäst. Konserten i Annedalskyrkan, under Way Out West, håller jag som en av årets absolut bästa.

4. Shabazz Palaces Black Up

Ett hiphop-album som skiljer sig från mängden. Det finns ständigt nya detaljer att lägga märke till. Den experimenterande musiken blir inte tröttsam, utan lurar skickligt lyssnaren att hänga sig kvar ett tag till - och ytterligare ett tag till.

6. Skriet Det beslutande organet

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

3

4

5

6

7

8

9

10

Hurry Up, We’re Dreaming När förväntningarna är så extremt höga som inför detta album är det lätt att en sur känsla av besvikelse infinner sig - om det inte skulle leverera. Till en början är den sliskiga och överflödande 80-talskänslan alltför påfrestande. Men topparna, där talar vi om att drömma.

8. Wilco The Whole Love Wilco vänder ut och in på rocken här. De visar sig från sin bästa sida och undviker att ta ut sina svängar för mycket – de försöker hålla allt samman, utan att det sänker ambitionsnivån det minsta.

9. My Morning Jacket Circuital Ett av årets mest omskrivna och älskade band. Få har blivit lika sönderkramade under 2011. Med all rätt - ”Circuital” är sannerligen ett högklassigt album.

u är året snart slut. Men med alla tillbakablickar och årskrönikor vi kommer att matas med den närmsta tiden så kan det vara på sin plats att se framåt, bara för en stund åtminstone. Vad kan vi vänta oss av 2012 då? Inspelningarna av filmen ”Monica Z”, som tar grepp på Monica Zetterlunds tidiga liv, kommer att påbörjas. Historien om hur en sådan röst kunde gömma sig i de värmländska skogarna är det som ska berättas här. 66

2

7. M83

Tobias Öhgren tobias@yippie.nu

N

1

10. Wu Lyf Go tell fire to the Mountain Den enklaste vägen till framgång som band är att inte avslöja sin identitet. Det brukar dessvärre sällan hålla i längden, till slut avslöjas de flesta. Så har det varit tidigare i alla fall. Men den mystik som det bygger upp bör man heller inte underskatta. Det gäller även Wu Lyf.

»Att göra en biopic om R Kelly vore inte bara smart, utan genialiskt« Succéer som ”Walk The Line”, filmen om Johnny Cash, har öppnat upp för fler filmer om alkoholiserade, olyckliga och folkkära musiker. Det har bland annat lett till att Kristen Stewart fått dra på sig sin svarta skinnuniform för att gestalta Joan Jett i ”The Runaways”, Cate Blanchett att spela Bob Dylan bättre än vad någon manlig skådespelare lyckats med och Hank Von Helvette att förvandlas till en mysig visgubbe vid namn Hans-Erik. Dessutom kommer R Kelly om ett tag att

ge ut självbiografin ”Soula Coaster”. Som alltid lyckas han hålla uppe intresset för sig själv. Hos honom finns det även garanterat med material för en hel serie filmer om man så vill. Och varför inte? Att göra en biopic om R Kelly vore inte bara smart i all sin enkelhet – det vore även genialiskt om han själv fick skriva hela manuset. Det finns inget ont att säga om hans självbild. Det är vad jag vill ha ut av det kommande året. Låt oss hoppas.


Därför ska du annonsera i Yippie!

NU ÄVEN PÅ DIN SMARTPHONE!

Scanna QR-koden!

STÖRST UPPLAGA 15 700 EX Elva nummer per år. STÖRST RÄCKVIDD

84% av alla Härnösandsbor läser Yippie* *Läsarundersökning april 2011

EN ANNONS, ETT PRIS, PÅ TRE STÄLLEN

+ Papperstidning 15 700 ex + Webb, digital tidning yippie.nu + Facebook

facebook.com/yippieharnosand

www. yippie.nu www.facebook.com/ yippieharnosand PROJEKTLEDARE/ANNONSBOKNING Susanne Boström Stefan Fröberg Hanne Zetterlund susanne@yippie.nu stefan@yippie.nu hanne@yippie.nu 070-513 58 46 070-376 32 41 076-134 87 05

STORGATAN 35 HÄRNÖSAND ● 0611- 51 13 20 ● WWW.YIPPIE.NU YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

67


Trycksaker säljer! För oss så spelar det ingen roll. Vi kan hjälpa dig med information eller marknadsföring. Från dag ett med visitkort till avancerade adresserade DR-kampanjer när du blir varm i kläderna. Vi förnyar oss ständigt med ny teknik för att anpassa oss till dina krav. Nu kan vi trycka 20 ex av din årsredovisning, broschyr eller rapport. Vi ordnar adressering och inlämning till post. Vi har givetvis vår offset 4-färgspress kvar för större upplagor, det är den vi använder när vi trycker Yippie. Tryck vi uTför Avhandlingar

Reklamblad

Kataloger

Broschyrer

Böcker

Tidningar

Kuverttryck

Brevpapper

Visitkort

Utskrifter

Anteckningsblock

Affischer

Tryck • Kopiering • Digitaltryck

Tullportsgatan 13 Härnösand • 0611–51 17 10 • info@hemstroms-tryckeri.se

68

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


[ Jag och mitt jobb

]

text Joel Lindström foto Frida Sjögren

Johanna Ström, brevbärare Jag började arbeta som brevbärare på Posten i slutet av gymnasiet. Jag fick jobbet lagom till studenten. Nu har jag jobbat här i åtta år och trivs bra trots att det inte alltid är det roligaste jobbet som finns. Men det är omväxlande. Vi är både inne och ute om dagarna och träffar jättemånga människor i olika åldrar. Vintertid är det inte så väldigt roligt, men jag ser hellre att det snöar än att det är riktigt kallt. Som brevbärare är det dessutom viktigt att ha god fysik. Många som börjar här märker att det är tyngre än de trodde, men det beror väl på att vi faktiskt går med tung post i 60–70 trappor om dagen. Som bäst är det strax innan sommaren, när det börjar bli varmare igen efter en tung och kall vinter. Då är det ett riktigt bra jobb!

Johanna Ström Ålder 27 år Bor Videgränd Familj Sambon Tommie och hunden Ville. Fritid Spelar fotboll och innebandy. Renoverar även huset som vi nyligen köpt!

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

69


—   w w w. h a r n o s a n d s j o b b . s e   —

Polis och fotograf toppar listan Polis är, lite överraskande, drömjobbet för invånarna i Västernorrland på Manpowers senaste drömjobbslista. Annars dominerar antingen välbetalda jobb som ingenjör och läkare eller fria jobb som fotograf, författare och konstnär.

Västernorrlänningarnas drömjobb 1 Polis 2 Fotograf 3 Personalchef 4 Entreprenör 5 Författare 6 Ingenjör 7 Äventyrare 8 Konstnär 9 Läkare 10 Arkitekt

(Källa: Manpower)

OLÖNSAMT STUDERA Yrken som leder till jobb 1 Teknikyrken: högskoleingenjör och civilingenjör 2 Datayrken: programmerare och systemerare 3 Hälso- och sjukvård: läkare, specialistsjuksköterskor 4 Tandvård: tandläkare och tandhygienister 5 Byggjobb: plåtslagare, VVS-montörer, betongarbetare 6 Yrkesarbetare: lastbilsmekaniker, CNC-operatörer 7 Lärare: yrkeslärare, förskollärare, specialpedagoger. (Källa: Arbetsförmedlingen)

Mats Wigardt mats@yippie.nu

A

tt hoppa av skolan är inte hela världen. Ibland hör jag om unga människor som valt att sluta skolan i god tid innan den vita mössan tas på för att pröva sina vingar på annat håll. Jättebra, tycker jag. Livets skola har alltid mycket att lära ut. Särskilt om motivationen för studierna tryter och det kliar i kroppen. Närmast en katastrof, säger andra. Hur ska det gå, undrar de med olycksbådande darr på stämbanden. Voj, voj, voj.

70

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola, detta enligt en ny bok från Saco och SNS Förlag. Jämför man livslöner är till exempel grundskollärare och konstnärliga utbildningar en förlustaffär för kvinnor. För män är det olönsamt att utbilda sig till gymnasielärare eller teolog. Däremot visar rapporten att det är kvinnorna som vinner mest på att utbilda sig. Män kan ofta få bra lön även utan utbildning.

Jobbtips under studietiden • Statist (www.statist.se) • Krokimodell • Sälj dina prylar på loppis • Tentavakt • Testperson hos läkemedelsföretag

»Komvux ger en andra chans« Men det är aldrig är för sent att tillägna sig kunskap. Betyg kan läsas upp, utbildningar kompletteras, krokiga vägar rätas ut. Tillräckligt för att berättiga till vidare studier på till exempel högskolan. Och det görs lämpligen på Komvux. Här ges en andra chans, om och när man plötsligt inser att valmöjligheterna i livet ökar med utbildning och betyg, alldeles oavsett om man vill arbeta med molekylärbiologi eller som snickare. Många av mina bästa vänner, däribland

min fru och min bror, valde bort gymnasiestudierna till förmån för att först upptäcka världen. Senare återvände de till skolbänken, men då på Komvux. Och därefter vidare till högre studier. Resultatet får sägas ha blivit mycket väl godkänt Alltså: komvux är ett alldeles utmärkt studiealternativ. Och det är ett alternativ som finns nära dig, i Härnösand.


Lista ut vad det är i Yippiepaketet?

Julrimstävling

PAKET VINN ETT värt 500 :-

Kluriga rim hör julen till och här bjuder vi på YIPPIES JULRIM 2011

Förr låg fokus inom Sveriges gränser nu vi från hela världen får influenser

ett. Lista ut vad som gömmer sig i paketet

Är väldigt tjusig att titta på för att du inspiration ska få

julklappar.

Tillägnas ofta fyra personer och ger dig tydliga instruktioner

Fem vinnare får varsitt hemligt paket till ett

n e g n vli ä t r a t . n Du h i t e g n i n id t s r i pa ppe

så har du chansen att vinna en av Yippies

värde av 500 kr.

Gör som jag säger för bästa effekt annars blir resultatet suspekt

Skicka ditt svar till: info@yippie.nu eller till

Om du mig utantill dig lär blir du nog omåttligt populär

Yippie, Storgatan 35, 871 30 Härnösand

Och har du för mig en viss talang går bjudningen säkert finemang Av: Lotten Widmark

VARET?

HAR DU S

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D www.yippie.nu

71


[ Nöjesliv

Amy Cedervall, Lisa Sjödin, Madelene Lundwall, Elin Pettersson och Jenny Noack var där tillsammans.

]

Vimmel Sara Parkman var en av talarna på Torget.

5i12-manifestation 5/12

Bengt Taflin deltar 5i12-manifestationen varje år.

foto Pawel Maronski

Josephine Jonsson är med i styrelsen för 5i12 och Eva Westin är en av grundarna. Alexander Björndal och Erik Lidgren hade rast i skolan och passade på att kolla in manifestationen. Gunbritt Marklund var på plats för att tolka till teckenspråk.

72

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Musikhandledarna från Härnösands folkhögskola sjöng som vanligt. Doris Berggren kom tillsammans med internationella klassen på Kiörningsskolan.


– Norrdans är en tillgång för Härnösand, menar Ulla Johansson och Sven E Lodén.

– Det här är en häftig grej, säger Henrik Bjerneld.

Hela familjen Johansson var ute och fick lite julstämning och fastnade vid föreställningen.

Perfekta julklappen till mamma eller flickvännen!

– Att danslinjens elever får visa upp sig är riktigt bra, tycker Lisa Strandberg, Erika Gjersvold och Ida Gjersvold.

Nagelförlängning,gelé 450kr (Elevpris)

Ögonfransförlängning 600kr (Ny kund, ord. pris 700kr)

ort

– Vi tycker om dans så det här ska bli jättebra, säger Linda Terneborg, Lisa Hamrin och Karin Bjelkström.

Köp presentk hos oss!

Åke Hansson med dottern Elsa Hansson.

Boka tid! Välkomna!

Windows 26/11

foto Joel Lindström – Här är det folk i alla åldrar, det är riktigt kul, tycker Fiona Jamiesson och Anna Ström.

Maddes & Naglar

Fransar

Ring 0735-281 122 YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

73


Stefan Åström, Kenneth och Eva Rosén samt Johannes Högberg kom för att titta på bygget som både Stefan och Johannes varit delaktiga i.

Kommunalrådet Fred Nilsson med dottern Sara.

Domkyrkan nyöppnar 26/11

foto Joel Lindström

Eric Nilsson och Ulla Dose Nilsson såg fram emot en festlig och härlig gudsstjänst.

Birgitta Larsson, arkitekt för nybyggnationen och Torkel Selin, ordförande för domkyrkorådet, var spända infor den stora dagen de väntat på i över ett år.

Bengt Böhlin och Marie Nordin i Technichus monter.

Yippies omslagstjejer Alma och Elina tävlade och vann.

Liv Zetterlund gillade godiset på mässan. I bakgrunden tvillingsystern Hannah.

FOKUSMÄSSAN 18–19/11 foto Linda Saltin

Willy Gahlin gav energitips till besökarna.

74

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Systrarna Moa och Ida Hultin gillade Yippies redaktionshundar.


Ing-Britt Persson tillsammans med barnbarnet Tess Persson och hennes kompis Ylvali de Mello.

Förändra din dag med en rulle! Jägarna 2

– Roligt att vi äntligen kan visa upp den nya Domkyrkan, säger Birgitta Lundholm, här tillsammans med sin man Rolf.

Anders Jonsson och Christian Melin Jonsson.

Brides Maids Hang over 2

“Vi tycker att Yippie är skitbra”, säger Åsa Ulvas och Pia Niclasson.

Setup – Trevligt med musik och fint med den nya kyrkan, tycker Miranda Blad och Per Brudsten.

Smurfarna

Super 8

Hyr 3 filmer 1 vecka 100:-

Över 6000 filmer i lager Christer Wikström pratar pensioner med nyblivna pensionären Ulf Kjelsson. Yippies Hanne Zetterlund fick också några pensionstips. Åke Flodin passade på att ge Kicki Jansson en kram.

Moa Berglund blev glad över leksaken hon vann.

Gunilla Lindberg, Gunilla Alenius och Isedora Timander trivdes i Yippiesoffan.

Stans bästa lösgodis! Chips och dricka! Söndag - Torsdag 12 - 22 Fredag - Lördag 11 - 22

Film på dina villkor!

Skeppsbron 7 • Tel 0611 - 23 200 www.videoteket.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D 75


Niclas Byström & David Erixon kom för att kolla på Davids bror, Peter... Först ut var Niklas Paulsson, 14, som spelade tre välkända covers.

...liksom Sanna Liljedahl & Anna Westin. Fast de tyckte att alla var jätteduktiga. Johanna Andersson & Lilly Wikman var på plats för att se på sina kompisar.

Open Mic på Kåken 25/11

foto Dino Vulic

Kajsa Magnusson & Emma Ostwald stöttade sina vänner som spelade senare under kvällen. Emma Ruthberg, 17, hade skrivit en egen dikt till sin pojkvän. Det hade lockats ett fåtal besökare ner till kåkens källare.

Stefan Gunnarssons & Jenette Fjällströms son spelar trummor i ”Okay!”

76

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


BEGRAVNINGSBYRÅ

Din lokala

BegravningsByrå Hos oss får du 1 timme gratis rådgivning om testamenten, gåvobrev & begravning. www.begravningsringen.se • 0611-238 00 Storgatan 14 • 871 31 HärnöSand

DATA

MOTOR

UTHYRES

ösand!

Nyöppnat i Härn

Skotrar Fyrhjulingar Släpvagnar Kläder och tillbehör Kom in!

Hyr dina maskiner lokalt! Verkstadsvägen 17 0611-259 80 Öppet: vard 07.00–16.00 www.ramirent.se

MAXIMOTOR (Bredvid MALMs bildelar)

Kaptensgatan 3 0611-39 82 10 www.maximotor.se

MUSIK

YOGA

NyårskoNsert

MindFulnessyoga

Julklappstips!

Manskören Allmänna Sången Söndag 1 januari 2012

Start måndag 23/1 kl 19.00 (1400 kr 16 ggr) Start fredag 27/1 kl 8.30 (1150 kr 16 ggr) Anmäl till 073-640 02 92 • Anki Grip

Domkyrkan kl 17 • Fri entré

Franzéng 14 (Vandrarhem Mitti) www.andas.info.se

TRAFIK

UTBILDNING

Estetiska kurser på hemmaplan

Boka annons du också! 0611 51 13 20

Hjulklappstips! 5 körlektioner + teori för endast

2.000:-

Välkommen till din personliga trafikskola!

Pumpbacksgatan 21 A • 0611-51 19 29 www.harnosandstrafikskola.se

> Danslinje > Musiklinjen Kapellsberg > Diplomutbildning > Klassisk sång med scenisk inriktning > Musikhandledarlinjen > Allmän kurs musik Kursstart 21 augusti 2012 Se hemsidan för ansökan

www.hfs.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

77


Mitt Härnösand text Joel Lindström foto Sofia Hänström

» Skeppsbron är bäst! « Oppositionsrådet Anders Gäfvert gillar att sitta på sin balkong på Skeppsbron och dricka eget kaffe. Eller varför inte ett glas gott vin? Förutom politik är just vin ett av hans stora intressen. Liksom opera och Rolling Stones. Vackraste plats: Min balkong med utsikt över Norra sundet. Senaste kulturupplevelse: Operan “Det hemliga äktenskapet” på St Petrilogen.

Bästa kaffet Det får jag hemma. Så får jag tiden att gå på tåget: Jobbar

och lyssnar på musik. Bästa köp: En kristallkrona. Sämsta köp: Ett par skor som jag köpte i Malmö. De gick sönder och man åker ju inte ned dit och lämnar tillbaka dem direkt ... Mitt sämsta köp någonsin: Det är mycket det. Både skor, skjortor och byxor. Senaste impulsköpet: Ett par skor. Fikar helst på: Något lämpligt konditori. Bästa pryl: Tryffelhyveln. Den är oerhört enkel, men ändå så skarpsinning! Läser just nu: “Ditt professionella rykte” av Per Frykman och Karin Sandin. Senaste film jag sett: Anger management på DVD. Jättebra feel good-rulle och Jack Nicholson är underbar! Ser jag helst på TV: Nyheter. I övrigt har jag inte tid med så mycket TV-tittande.

Anders Gäfvert Bor Skeppsbron gör Politiker (m), oppositionsråd Ålder 54 år familj Ensamstående, en utflugen dotter som heter Märtha.

78

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

På min Spotifylista: Allt från Rolling Sto-

nes till diverse operor.

Favoritfärg: Blå. Hejar på: Brynäs. Bästa lunchställe: Vägg i Vägg. Senaste resa: En privat resa till Italien.

Annars är jag i Stockholm titt som tätt i jobbet. Senaste fyndet: Ett mycket prisvärt Barolovin från Italien. Senaste Härnösandsupptäckt: Att det har funnits en gata vars namn var ”Residensgatan”. Bästa gata: Skeppsbron så klart! En gåbort-present: En flaska gott vin.

Bästa promenad:

Att gå på stadens gator och upptäcka små härliga detaljer på alla vackra hus! Då åkte jag senast buss i Härnösand:

2 november. Bästa butik: Systembolaget. Läser helst: Faktaböcker, helst om vin.

Anders Gäfvert gillar Skeppsbron.


[ Kalendarium

14 dec—24 jan ]

Med reservation för eventuella fel och ändringar

utställningar Murberget Tomtar från Satakunta Murberget får julbesök av 40 tomtar från Finland! Bastutomtar, konstnärstomtar, tomtarnas egen rockorkester och många, många fler. Pågår till 15 jan 2012

MUSIK

Juloratoriet av Bach 6 jan

Helgon och Demoner Finns det likheter mellan heliga Birgitta och lady Gaga? Medeltida helgonskulpturer ger ingångar till historien och konstnärliga tolkningar skapar frågeställningar. Mangatecknaren Åsa Ekström illustrerar helgonlegender. Pågår till 4 nov 2012 Samlat för dig! Här finns leksaker och apparater, dagböcker, fotoalbum, kläder, souvenirer, stenyxor och kristallkronor. Och sånt som vi inte vet vad det är. Pågår till 6 jan 2013

Konsthallen Laris Strunke Britt Ignell Karlbrand i galleriet. Pågår till 7 jan Mathias Fagerholm Teckningar. Vernissage 14 jan kl 13. 14 jan–11 feb

Sambiblioteket

Vårsta Diakonigård Bo Lidgren Akvarell, olja, skulptur. 15 dec–15 jan

Foto: Lia Jacobi

Exits 18 fotografier av Jan Wolf-Watz. Pågår till 15 dec

Foto: Björn Grankvist

övrigt

AR

atakunta Tomtar från Sn 2012 t.o.m. 15 ja UTSTÄLLNING

15 dec

Veteranklubben Mötesplats för erfarna träslöjdare. Slöjdverkstan på Murberget kl 18–20.30

Vernissage Bo Lidgren. Akvarell, olja, skulptur. Vårsta Diakonigård, matsalen kl 18

16–18 dec

Julmarknad Parkaden

14 jan

Vernissage Mathias Fagerholm, teckningar Härnösands konsthall kl 13

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

79


Yippietipset! Vad nu då Fåntanellerna?

Foto: Lasse Näsström

”6 på scen” 6–7, 13–14 & 20–21 jan

Ska ni ha sex på scen?

– Ja, det får man tolka hur man vill. Det kan ju också bero på att vi är sex skådespelare på scen. Men det enda sättet att få veta är att komma dit, säger Niklas Marklund, en av Fåntanellernas medlemmar. Brukar ni inte ha er revy på hösten?

– Jo, men det var redan bokat på Teatern så nu kör vi i januari i stället med början under tretton-

helgen. Vi tänkte att det kunde vara ett bra julklappstips. Vad får vi se då?

– Det är en nummerrevy med enbart eget material, både lokala grejor och mer allmängiltiga. Vården är förstås med och så tar vi upp kampen mellan de två matvarujättarna. Och så är det meningen att tåget ska dyka upp. Fast det törs vi nog inte lova ...

musik 15 dec

Suzukigruppens julkonsert Elevkonsert med Musik & Kulturskolan Murberget kl 18

17 dec

Salig väntan Julkonsert med Stigsjökören och Lyhört under ledning av Olle Parkman. Stigsjö kyrka kl 18 18 dec

Julkonsert Domkyrkan kl 18

1 jan Nyårskonsert Med Allmänna sången. Domkyrkan kl 17 6 jan

Juloratoriet av Bach Del 4-6 med Nordiska Kammarorkestern, Domkyrkokören, Gustav Adolfs kyrkokör och solister under ledning av Anders Eby. Domkyrkan kl 18 11 jan

Musik vid tolvslaget Julmusik för orgel med Lars G Fredriksson. Domkyrkan kl 12 14 jan

Orgelmusik Suite Gotique av L Boëllman. Domkyrkan kl 11.30

18 jan

Musik vid tolvslaget In dulci jubilo, med Fredrik Sixten. Domkyrkan kl 12

22 jan

DANS/NÖJEN

Highlights 26 dec 80

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Kammarmusik i katedralen John Elénius, gitarr Domkyrkan kl 18 DANS/NÖJEN

Jannez 5 jan


barn

föreläsningar

18 & 26 dec, Tomtevandring 8 & 15 jan Följ med på guidad visning av tomteutställning på friluftsmuseet. Samling i länsmuseets entré. Murberget kl 15

23 jan

21 jan

Ståltråd och russin Bildverkstad med Anne Hagström. Alla åldrar. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Sambiblioteket, Verkstan kl 12–14.30

NU ÄVEN PÅ DIN SMARTPHONE!

Elisabeth Åsbrink Augustprisvinnare med boken ”Och i Wienerwald står träden kvar” Sambiblioteket kl 18.30

Scen/teater 6–7, 13–14 & 6 på scen 20–21 jan Revy med Fåntanellerna. Teatern, fredagar kl 19.30, lördagar kl 18

Scanna QR-koden!

Därför ska du annonsera i Yippie!

STÖRST UPPLAGA

15 700 EX Elva nummer per år.

STÖRST RÄCKVIDD

84% av alla Härnösandsbor läser Yippie* *Läsarundersökning april 2011

Foto: Cato Lein

EN ANNONS, ETT PRIS, PÅ TRE STÄLLEN

FÖRELÄSNINGAR

Elisabeth Åsbrink 23 jan

sport kyrkligt

15 dec

AIK Hockey–Ånge Högslätten kl 19

17 dec

AIK HOCKEY–Sollefteå Högslätten kl 15

18 dec

Härnösand–Storuman Volleyboll damer div.1 norra. Gratis entré. Fikaförsäljning. Landgrenshallen kl 14

Julton Med Emmas Drängar, Högsjö Kyrkokör och Ramvikskören. Högsjö kyrka kl 18

24 dec

Julspel ”Josef och Maria” med domkyrkans alla barnkörer. Domkyrkan kl 11

Fira jul i gemenskap Café Trägårn kl 12–16

Midnatssmässa Domkyrkan kl 23.30

25 dec

Julotta Domkyrkan kl 7

31 dec

Nyårsbön med musik Domkyrkan kl 17

dans/nöjen 25 dec

Sweet as candy Juldagsdisco. Parkaden kl 20–02

26 dec

Annandagsdans till highlights Parkaden kl 18–22

5 jan

Jannez Trettondagsdans. Parkaden kl 21–01

+ Papperstidning 15 700 ex + Webb, digital tidning yippie.nu + Facebook facebook.com/ yippieharnosand

www. yippie.nu www.facebook.com/ yippieharnosand

PROJEKTLEDARE/ANNONSBOKNING

Susanne Boström Stefan Fröberg Hann susanne@yippie.nu stefan@yippie.nu hann 070-513 58 46 070-376 32 41 076 Hanne Zetterlund hanne@yippie.nu 076-134 87 05

STORGATAN 35 HÄRNÖSAND

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

81


[ UTFART

]

VINNARE

Rösta och nominera!

Vinnare i Yippies tävlingar under Fokusmässan blev:

Glöm inte att rösta på Årets Yippiebild. Elva bilder tävlar om titeln och du röstar på din favorit antingen på www.yippie.nu eller genom att skicka in kupongen på sid 41. Glöm inte heller att nominera din favorit till titeln Årets Härnösandsbo. Du skickar namn + motivering till info@yippie.nu eller till Yippie, Storgatan 35, 871 30 Härnösand.

Katarina Wikström, Mona Nordlund, Anne-Marie Strömsten, Margareta Sjölund och Per Mellberg. Vinsten, en t-shirt, kan hämtas på Yippies redaktion, Storgatan 35.

Välkomna Emma och Daniel! Yippies nya moderedaktörer heter Emma Nordin Larsson och Daniel Myrén. Emma och Daniel har de senaste åren varit med och drivit den numera nedlagda butiken Farbror Alice och har också ordnat flera annorlunda modevisningar. Vi hälsar dem välkomna som medarbetare på Yippie.

Mera bushundar

I förra numret av Yippie framgick inte att hundreportaget var gjort av Linda Saltin (text) och Pär Olert (foto).

[annonsindex ]

Nr 12 2011

Eva Goës bästa stunder

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning Almia.........................................................21 Arken Zoo.................................................84 Autograf....................................................21 Beatrice...................................................46 Begravningsringen................................... 77 Behändigt.................................................47 Bilbolaget............................................21, 84 Bodéns Elaffär.........................................84 Bosse Bokhållare.....................................50 Bowlingcenter...........................................15 Bästa Resan................................. 17, 34 , 56 Chill..........................................................84 Christina Norells Fotvård..........................61 City Drop In..............................................48 Comfort....................................................65 Companion................................................61 Coop Forum........................................22, 23 Escape..................................................... 77 Euro Sko...................................................84 Firma Karin Åberg....................................84 First Hotel Stadt.......................................46 Fiskebiten................................................48 Fonus........................................................61 Frasses.....................................................84 Fåntanellerna...........................................35 Försvaret.................................................57 Guldsmed Kalling......................................47 Gårdsbutiken.............................................17 Hamrén Pension & Försäkring..................35 Handelsplats Härnösand............................3

Hela Dig...................................................60 Hemströms Tryckeri.................................68 Hemsö Fastigheter...................................38 Hernö Marina...........................................39 Häggby Gård............................................56 Härnösand Energi & Miljö.....................3, 49 Härnösands Folkhögskola......................... 77 Härnösands kommun.....................13, 42, 43 Härnösands Trafikskola............................ 77 Härnösandshus.........................................61 ICA Maxi.................................................6, 7 Inreda & Sånt...........................................48 JS-Assistans...............................................2 Kaffepunkten............................................35 Kopieringsbyrån.......................................38 Lockeby Gård...........................................84 Länsförsäkringar.......................................15 Maddes Naglar & Fransar.......................... 73 Manskören Allmänna Sången.................... 77 Mats Dahne Antenn & Data.......................65 Matvraket.................................................84 Maximotor................................................ 77 Mindfulnessyoga...................................... 77 Minikrogen...............................................56 Mitt Mäklarna...........................................35 Nylunds Lås..............................................84 Ost & Delikatessbutiken...........................47 Panorama.................................................56 QI-Center.................................................60 Ramirent.................................................. 77

Revidacta.................................................26 Riksarkivet...............................................34 Rut & Karl..................................... 35, 47, 56 Sagas Blomsterverkstad..........................46 Salong Credo............................................26 Salong Soma......................................38, 84 Salwia......................................................60 Servanet..................................................35 Skare Ljus................................................60 St Petri Logen..........................................50 Stjärna Fyrkant........................................60 Sundfrakt..................................................15 Svenska Kyrkan.................................. 27, 34 Syster & Jag.............................................84 Södra Sundets Vårdcentral.......................65 Team Sportia............................................45 Westlings Mattor & Kakel..........................60 Videoteket............................................... 75 VTG............................................................17 Ångermanlands Hemslöjd.........................47 ÅRB.......................................................... 77 Öbacka Vårdcentral...................................13 Öbackakliniken...........................................4 Nr 10 2011 Nr 11 2011

Jättesatsning på Norrlands Trä

Lotten berättar spökhistorier!

Hundkompisar på utflykt

En kick med

Taekwondo

50 år med Kapells Träna med

Magnus Claar

Frida öppnar grymt gym på

809 m2

HÖSTMODE VISAR

6

sidor

inredningshöst, Margareta Grafström, lila vimmel, hälsa, Nitro Express, mycket mer! Ken Johansson, zumba & badmintonfeber, bokbindare,

+

modetips för honom & henne!

Tre Kronorstjärnan MAJA

Funkishus fullt av loppisfynd

trivs i Fällöviken

HANNA-MARIA vågar ta steget

+

kungligt vimmel, hälsotips, bröderna dansare från Skåne, Johansson, skivomslag, nytt lastbilschaffis, starta i Härnösand, företag-tips & mycket mer!

Värde24 kuponger

88 sidor

Härnösands STÖRSTA och minsta tidning! Utkommer med 11 nummer/år Nästa nummer kommer den 25 januari 2012!

Boka annons på 0611-51 13 20! 82

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Omslaget

och Alma Elina väntar på jultomten • 63 m feng shui 84 84 2

Vimmel • Logen genom 140 år • Fäktning

• X-et träder fram

Äntligen!

ÄKTA HÄRNÖSANDSJUL!

SIDOR

Elina och Alma Mellberg är fotograferade av Sofia Hänström och Kenneth Zetterlund.

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Storgatan 35, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@yippie.nu, www.yippie.nu Ansvarig utgivare/ redaktör Lars Kågström, lars@yippie.nu Produktionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 0611–51 13 20 Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 0611–51 13 20 Redigering Sofia Hänström, sofia@alltid.net UTGIVNINGSBEVIS NR 28 157 Utdelning 15 000 ex med Posten, Total hushållstäckning, Härnösands kommun Tryck Hemströms Tryckeri Medarbetare i DETTA NUMMER Linda Saltin, Tobias Öhgren, Mats Wigardt, Daniel Myrén, Emma Nordin Larsson, Emilia Eliasson, Lotten Widmark, Frida Sjögren, Pär Olert, Marie Zetterlund, Dino Vulic, Joel Lindström, Pawel Maronski, Ella Grip


Yippiebilden ”Vi var ute på höstpromenad längs Gådeån i mitten av november då jag hittade de här svamparna. De var så orangea jämfört med den grågröna omgivningen.”

Ella Grip går i fjärde klass på Solenskolan och har nyligen börjat intressera sig för fotografi. Hon tycker om att fotografera sådant som är litet och går ofta ner på marken/golvet för att hitta bra vinklar. Hon bygger också gärna små landskap med återvinningsmaterial.


Ger rabatter! Värdekupong

10

kr

för tio talgbollar Gäller t o m 31 december

Köpmangatan 7 • 0611-244 77 www.arkenzoo.se

Värdekupong

Baconmeny (Mellan)

Köp 2 betala för 1

Erbjudandet gäller endast på Frasses i Härnösand t o m 31/12. Värde 74:-

Järnvägsstationen Härnösand 0611-21 000

Värdekupong

Köp 2 Super Meal betala för 1 Värde 72:Gäller t o m 24/1 2012

Sparar pengar!

Värdekupong

25

%

rabatt

Värdekupong

15

%

rabatt

på alla mössor Gäller t o m 24/1 2012

på service mot uppvisande av kup. T o m 24/1 2012 & endast i H-sand. Kan ej kombineras med andra erbj.

Stora Torget 1 www.chillstreetwear.se

0611-52 10 32 www.bilbolaget.com

Värdekupong

Värdekupong

20

kr

rabatt

på en Keyseeker, nyckelhittare som hjälper dig att snabbt lokalisera dina nycklar. T o m 22/12. Ord 169:-

Köpmangatan 10 • 0611–129 01

Värdekupong

Värdekupong

20 100 50 %

på all

julbelysning Gäller t o m 31 december

BODÉNS ELAFFÄR Storgatan 16 • 0611-120 93

rabatt

kr

på känga med brodd. Dam/herr, hög/låg Gäller t o m 31/12 2011 Ord 350:- NU 250:-

på valfri behandling Gäller t o m 30/12

Prismagallerian

Säbråvägen 27 • 0611–194 60

100:- rabatt påVärdekupong alla skor från Dahlin. Värdekupong 4 olika modeller. Gäller t o m 19 april.

50

%

rabatt

på valfri vara. Ej sadlar! T o m 23/12 Kan ej kombineras med andra erbj.

Ridsportbutik

kr rabatt

10

% rabatt

på en valfri inredningsvara. God Jul! Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Gäller t o m 20/1-12

Värdekupong

50

kr

rabatt på

valfri vara. Gäller t o m 31 december 2011.

med kända varumärken Sibylla Matvraket Älandsbro tel 0611-609 44

d a nsk a m od e k l ä d e r Öppet varje torsdag 12-20 Sälstensgränd 28 • 0611–188 81

Lockeby 508 • Härnösand Tel 070-56 06 400

Stora Torget 3 • 0611–201 05

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie nr 12 2011  

Magasin för Härnösands kommun

Yippie nr 12 2011  

Magasin för Härnösands kommun

Profile for lamee

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded