Yippie Härnösand 11 2020

Page 1

Nr

11 2020

nov –dec

Carla trivs i stan

Ulrika är årets Vendela

Wahaj – en stor idrottstalang

I N N E H Å L L : A L LT O M L I V E T I H Ä R N Ö S A N D O C H O M O S S S O M B O R H Ä R!

Musikmakarna Stenlund

Dag pre s för miä r

Ellinor och Peter lever för musiken

5i12 på vita duken

Politisk halvtid

Bosse gör film om 80-talets Härnösand

80 SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

Majoriteten och oppositionen om läget i kommunarbetet

Aktivt föräldraliv

Härnösand svämmar över med aktiviteter för mammaoch pappalediga

Simma lugnt

Vimmel • Gotte släpper julsingel • Nya företag • Månadens lag • Hus&hem Mer läsning: www.yippieharnosand.se

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

1


Följ oss @svenskakyrkanharnosand www.svenskakyrkan.se/harnosand

program för 25 november till 11 december

gudstjänster Domkyrkan

Onsdagar kl 8.00 Mässa Torsdagar kl 18.00 Mässa Söndagar kl 11.00 Högmässa, följ via svenskakyrkan.se/harnosand

Hemsö

29/11 kl 15.00 Adventsmässa.

Häggdånger Högsjö

29/11 kl 11.00 Adventsmässa. 6/12 kl 11.00 Gudstjänst.

Stigsjö

29/11 kl 18.00 Adventsgudstjänst. 6/12 kl 11.00 Högmässa.

Säbrå

29/11 kl 11.00 Adventsgudstjänst.

Viksjö

29/11 kl 11.00 Adventsmässa.

JULINSAMLINGEN 2020

Emmas önskemusik! Live på Facebook

foto: deborah rossouw / ikon

29/11 kl 15.00 Adventsgudstjänst.

Delta på din mobil, surfplatta eller dator. Önska låtar med vår musiker Emma Ekebjörk! 2/12, 9/12 och 16/12 klockan 13.00. Gilla Facebooksidan Svenska kyrkan Härnösand och följ oss live klockan 13.00 dessa onsdagar i december. Den 2 december är det tema adventssånger. Skicka e-post till emma.ekebjork@svenskakyrkan.se med din önskelåt. Hoppas vi ses på Facebook!

BRYT EN TRADITION

Vårsta

Vi firar gudstjänst på de sätt som är möjliga Digitalt, högmässan från domkyrkan webbsänds söndagar klockan 11.00.

• •

Fysiskt med gällande maxtak. Du kan boka vigsel, dop eller begravning. Härnösands domkyrka, Säbrå kyrka och Högsjö kyrka är öppen för bön, ljuständning eller en stunds stillhet. Kyrkklockorna ringer in till eftertanke och bön på söndagarna.

• • 2

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

DET ÄR HÖG TID ATT BRYTA SKADLIGA TRADITIONER. Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp. Vi lever alla under samma himmel. Var med i kampen för alla flickors rätt till ett värdigt liv.

Swisha din DIN GÅVA TILL 900 1223 SWISHA 123 192 58 90 gåva till svenskakyrkan.se/act

svenskakyrkan.se/act

SK20173

Ett urval av vår verksamhet. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/harnosand

28/11 kl 18.00 Helgmålsbön, Vårsta.


dags för körstart! adventshälsning På söndag firar vi kyrkans nyår! Första advent! Vi går in i en adventstid som inte blir lik någon annan i mannaminne. Vi kan inte samlas till adventsgudstjänster, julkonserter, luciakröning och mycket annat som vi är vana vid. Pandemin har åter slagit sina klor i oss och tillvaron förändras. Vi har levt med detta sen i början av mars och tröttheten sprider sig bland oss. Många av oss hade sett fram emot att kunna fira adventstiden traditionsenligt, något som hade kunnat skänka oss upplevelser och ljus i mörkret som omger oss både bokstavligt och bildligt. Men så blir det inte och vi är alla ledsna över det. Vi vill alla dela gemenskapen med varandra, vara varandra nära över generationsgränserna, dela värme och ljus med goda vänner. Men pandemin slår mot det fundamentalt mänskliga och vi behöver alla ta vårt ansvar i denna prövningens tid och hålla nere smittspridningen. Adventstiden handlar mycket om just gemenskap, närhet och värme. Adventstiden är en period av väntan och förberedelse inför julen och julens budskap om Gud som vill ha gemenskap med och som kommer oss nära i ett litet barn. Det gäller alldeles särskilt när vi genomgår tider av mörker och kyla, när det invanda och trygga faller och allt förändras. I vårt mörker är Gud oss nära. Jesu löfte som upprepas vid varje dop om att Han är med oss alla dagar till tidens slut får bära också denna adventstid. Jag tar en titt ut i världen, undrar vad som sker Det är knappt så jag vill tro på vad mina ögon ser Men hur mycket hoppet än må svikta, modet än må sina Är jag av övertygelsen att alla har vi nåt att bringa Se alla är vi här med ett uppdrag att utföra Det må va ett frö att så eller ett ljus att tända Allting i syfte att förbättra och förändra Allting lika viktigt, ingen sämre än den andra Se alla har vi samma smala väg vi måste vandra Det handlar endast bara om att göra vad man kan Aldrig va rädd att sträcka sin broder en hjälpande hand Framtidstron i ett barns blick får mig att le För deras oskyldiga värld var nåt vi alla kunde se Lutar huvudet tillbaka, låter tankarna samlas Hög tid att sluta titta på, dags att handla Med önskan om en fin adventstid! Domprost Kent

Frisk luft är bra för själen Gå vår lilla tipsslinga! Välkommen att gå en julvandring runt församlingsgården, Franzéngatan 18.

Vilka djur och besökare kom till stallet den första julen? Talongen ska lämnas efter vandringen i expeditionens postlåda. Vinnare utses efter trettondagen och meddelas via För hela sms och på hemsidan.

familjen!

Klipp ut och lämna i vår postlåda. Skriv ditt namn och telefonnummer.

Fråga

Svar:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

3


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

KORT OM HÄRNÖSAND November 2020

SENASTE NYTT

HERNÖ GIN KAN BYGGA HOTELL Det nybildade bolaget Hotell Hernö Gin AB vill bygga ett destinations- och upplevelsehotell på Kanaludden. En enig kommunstyrelse har beslutat att ge bolaget en så kallad markanvisning som gör det möjligt för bolaget att bygga. – Jag vill verkligen hylla Hernö Gin och Jon Hillgren för att de fortsätter det arbete som Patrik Attini vid Hotell Södra Berget gjort. Satsningen visar en enorm tro på Härnösand och Höga Kusten och en stark vilja till utveckling, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande (S). VISSTE DU ATT

HOBBE BLEV ÅRETS HJÄLTE Hobbe Eriksson, arbetsledare på Resursgruppens fritidsgrupp, kan nu titulera sig Årets hjälte. Han röstades fram vid Framtidsgalan, en gala för att uppmärksamma personer som gör skillnad inom offentlig sektor. Resursgruppen är till för personer som står långt från arbetsmarknaden och behöver arbetsträning. Vid galan var även socialförvaltningens individstöd i final i kategorin Årets team.

VISSTE DU ATT

5

Fem kryssningar till Härnösand och Höga Kusten har Viking Line bokat in under nästa sommar. Viking blir det tredje rederiet som väljer att kryssa till Härnösand efter Birka Cruises och Silja Line. 4

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Håll i, håll ut! TILLSAMMANS klarar vi det här!

TÄNK PÅ ATT

HJÄLP TILL ATT STOPPA SMITTAN Nu ökar smittspridningen i hela världen inklusive Härnösand. Förra veckan infördes skärpta råd i Västernorrland. Råden gäller till den 13 december, men kan förlängas. Aktuell och bekräftad information om coronapandemin hittar du alltid på harnosand.se/corona

MÅNADENS BIlD

På Solenskolan har alla omklädningsrum fått insynsskydd. Det har inte bara gjort omklädningsrummen tryggare och säkrare, de har också blivit finare. Insynsskydden är nämligen prydda med åtta olika bilder som eleverna i årskurs 5 har gjort. Just den här ballerinan är skapad av Rawan Alaboud och Tala Alkayal.


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

ETT RUM FÖR FANTASIN Grundsärskolans nya uteklassrum ligger fint anpassat till naturen i skogen bakom Gerestaskolan. Det är tillgängligt både för den som sitter i rullstol, går eller springer och hoppar. − Det ska vara en plats att förundras över och för att leka, lära och utvecklas, säger grundsärskolans rektor Carina Söderlind Löfvander. Uteklassrummet är en stor träkonstruktion som egentligen består av flera olika ”rum”, större ytor för olika aktiviteter och gångar där emellan. Naturen runt omkring ingår som en självklar del i hela miljön. Grundsärskolan har tidigare jobbat med sina lärmiljöer både inomhus och på skolgården. Nu alltså även i naturen. − Det handlar om allas rätt att komma ut i naturen och att få lära på lika villkor, säger Carina Söderlind Löfvander. På grundsärskolan är eleverna huvudpersonerna i sitt lärande och undervisningen utgår

Julia Jonsson på väg in i uteklassrummet med läraren Lena Hamrén.

alltid från elevernas intressen. Uteklassrummet är därför inte färdigt och kommer heller inte att bli det. Tanken är att miljön ska utvecklas med tiden utifrån vilka aktiviteter det blir. Uteklassrummet har byggts med medel från Skolverket, Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) och Härnösands kommun. Det är grundsärskolans projekt, men miljön är öppen för alla. − Ja, vi välkomnar resten av Gerestaskolan, andra skolor och egentligen vem som helst. Varsågoda att använda miljön, så länge ni är rädda om den, inte förstör någonting och tar med ert skräp.

Samuel Sess hjälper ”bagaren” Lars Wikberg.

Själva bygget har gjorts av arbetslivsförvaltningens resursgrupp. − Jag vill rikta ett jättestort tack till dem. De har inte bara byggt utan gått in med ett stort engagemang för att göra verklighet av våra idéer, säger Carina Söderlind Löfvander.

Stora bubblor blir det för Adrian Norman.

E-post: kommun@harnosand.se | Växel: 0611-34 80 00 | www.harnosand.se | Vi finns på: facebook.com/harnosandskommun Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

5


INNEHÅLL Yippie Härnösand • Nr 11  | 2020

56

Högt läge

Häggblads hittade drömboendet.

50

34

Musikmakare

Tomtemor

23

Koll på kol

24

Hotellplaner

36

Träningsiver

Tid för läsning, film och podd

V

i är djupt inne i november och förjultiden, den tiden av året som har minst dagstimmar. Det är också den tiden på året vi i Härnösand och Sverige brukar hylla och hedra 5i12rörelsen. I år är inte som andra år. Covid19-pandemin och tuffa restriktioner har gjort att publikevenemang blir avlysta eller genomförs helt digitala. Till exempel presenteras Demokrativeckan med en 5i12-markering digitalt.

3 bästa just nu!

4 Härnösandspodden Gå in och lyssna själv

Sök på @yippieharnosand

6

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

5i12 har också en av huvudrollerna i Härnösandsfilmaren Bosse Sörensens film om 1980-talets Härnösand, som du kan läsa mer om i Yippie. Vi arbetar också mer digitalt och ­experimenterar med ljud och video som en förlängning av magasinet. Vi startar Härnösandspodden i det här numret. Idén om en podcast har värkt i fyra år. Nu kan vi äntligen lansera vår första podd och i den vår första djupintervju där fröet såddes på en pressträff på kryssningsfartyget Silja Symphony 4 Västernorrlands Museum Du kan se julutställningen med QR-kod.

Sök på @yippieharnosand

i augusti. Där såg jag en stillsam och diskret man och jag undrade vem han var. Det var först när han tog mikrofonen som jag förstod att han var chefen över alla chefer i Härnösands kommun, och jag blev ännu mer nyfiken. Vem var han, k­ ommunalråd Andreas Sjölander? Jag frågade. Och svaret på den frågan, och många andra, blev besvarade i vår allra första Härnösandspodd. God läsning, och god lyssning!

4 Pelle Olssons roman ”Kärlek, jävlar i helvete” Eller någon annan författare med Härnösandsskildringar.

Tipsa oss på info@yippieharnosand.se

Karin Pettersson Skarby karin@yippieharnosand.se

www.yippieharnosand.se


Nu storsatsar vi i huvudstaden. Och i Stockholm. ETABLERING AV HOTELL I HÄRNÖSAND OCH COCKTAILBAR I STOCKHOLM. NYEMISSION I HERNÖ GIN AB

T E C K N I N G S T I D 1 0 N OV E M B E R T I L L 3 D E C E M B E R 2 02 0 . T E C K N A O N L I N E PÅ A K T I E I N V E S T. S E / H E R N O G I N 2 02 0

THE WORLD’S LEADING AND MOST AWARDED CRAFT GIN PRODUCER. Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

7


INFART PLOCK | PROFILEN | MITT JOBB | I HUVUDET PÅ

Alla helgons dag 2020

Alla helgons dag har varit en del av det svenska kyrkoåret sedan medeltiden. Den infaller sedan 1953 på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag. Alla helgons dag är inte detsamma som halloween, som är en förvrängning av ”all hallows´ eve” – som betyder alla helgons afton. Nutida firande av halloween har sitt ursprung i ett keltiskt firande av de döda i förkristen tid. Halloween infaller alltid den 31 oktober. I år sammanföll alla helgons dag och halloween. Det svenska allhelgonafirandet består traditionellt av att hedra sina döda släktingar eller vänners minne genom att besöka och tända ett ljus på deras grav. På den nya kyrkogården i Härnösand tänder Lina Karlsson (9 år) på Alla helgons dag ett ljus i minneslunden i det sydöstra hörnet av kyrkogården, där Bruno Viklunds konstverk ”I evigheten” står. Den blev invigd 1983. Cirkeln som innesluter konstverket symboliserar evigheten. Dominerande på konstverket är porten till evigheten med två gestalter, Gud som leder människobarnet in till glädjen och friden. Runt porten finns en dikt av Per Lagerqvist: O, soluppgång i evigheten O, morgon över Stjärne hav O, dag varom I intet veten Som tron blott på en jordisk grav FOTO ANDERS ELIASSON

8

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Övriga symbolers betydelse:

4 Månen i nedan – förgängelse och död 4 Korset i solen – befrielse och hopp 4 Stjärnan – hoppets stjärna 4 Olivkvistarna – frid och fred

Fakta

4  Nya kyrkogården anlades 1914-15 och byggdes ut 2007 4  Det finns en minneslund anlagd 1976 och en askgravlund, anlagd 2007 4 I dagsläget finns 5800 st. gravplatser varav 3261 st. är upplåtna 4 Fördelningen är: urngravar 13%, askgravlund 9%, kistgravar 78% 4 Kyrkogårdens totala yta är för närvarande 10,7 ha.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

9


I N FA R T

Savon storsatsar på dofter Lena Fällström och Greger Brändström satsar stort i Härnösand och startar webbshop samtidigt som en hår-, hud-, kroppsvård- och makeupbutik öppnas i en större salong på Köpmangatan. Lyckas de bygga upp intresse, nätverk och omsättning i webb­shopen, blir det ett eget parfymeri i centrum under 2021. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

w – Vi utvecklar Savon och satsar i Härnösand.

Först startar vi vår webbshop 1 december. Vi jobbar också med att starta ett parfymeri 2021. Det som är avgörande för att få in kända parfym- och hudvårdsmärken, är att det säljs stora volymer och då måste vi förutom Härnösand ha hjälp från andra städer för att få upp volymen, säger frisören, makeupartisten och färgteknikern Lena Fällström på Savon på Köpmangatan. De har nu renoverat sina lokaler och flyttat själva salongen för att kunna ha större butiks­ utrymme närmast gatan. I butiken k­ ommer det finnas hår,- hud,- och kroppsvårds­ produkter samt makeup. De kommer samtidigt öppna webbshop på savonshop.nu med samma produkter som finns i butiken. Planen är att de öppnar ett parfymeri i ­centrumkärnan nästa år. – Vi tror det är en stor fördel att ha en butik mer centralt mot torget och vi tittar efter lediga lokaler nu, säger Lena. I anslutning till satsningen söker de efter personal. Både folk som kan jobba i ­butikerna, frisörer att anställa eller frisörer som vill hyra en stol i salongen, men också till exempel ­makeupartister som kan hålla ­utbildningar. Savon har redan planlagt sitt första webinar som kommer att hållas i Savons nuvarande lokaler, som har 20 sittplatser. Planen är att hålla makeup-och eventkvällar, föreläsningar och utbildningar. För att kunna göra den här satsningen kom-

Caroline Vestman, Lena Fällström och Greger Brändström utvecklar Savon.

Lena har sedan uppstarten av Savon i mer Lenas sambo Greger sluta sitt jobb Härnösand 1 januari i år byggt upp en stor som säljledare i Länsförsäkringar, där kundkrets. han har ­jobbat i 35 år. – Det är många kunder här i – Det känns jättebra att vara med Vi vill Härnösand! I fjol pensionerade sig på denna satsning, säger Greger. – Fördelen med mig och Greger är att hitta bra tio frisörer här – vad jag vet om. Vi folk och vi jobbar bra ihop. Han är praktikern vill hitta bra folk nu och skapa flera och jag har massor av idéer. Jag är glad skapa fler arbetstillfällen. Vi satsar verkligen i för att Greger kliver in och är med och arbets­ Härnösand, säger Lena. utvecklar företaget, säger Lena. tillfällen.

Kamoru startar upp på Köpmangatan

Kamoru Abiodun utanför Calmerb solutions.

w Kamoru Abiodun på Calmerb solutions har nu flyttat sin verksamhet från hemmet till Köpmangatan. Dörrarna öppnades 2 november. — Jag har haft en god start och nöjda kunder, säger Kamoru. Han reparerar datorer, mobiltelefoner och klockor i sina nya lokaler på Köpmangatan. Hans bolag utför också städtjänster och har två anställda, som gör städjobben när han jobbar i butiken. Yippie 10/2020.

10

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Wilmas har stängt w I nästan 20 år har Wilmas Indiska på Nybrogatan varit ett fast inslag i stadsbilden. Där har man kunnat köpt kläder och skor, smycken och sidensjalar, kuddar och överkast, te och kryddor. Nu har butiken stängt och flyttat ut.


Lördagsöppet 28/11 och 5/12 kl 10:00 - 14:00 Vi har även många fina välutrustade begagnade bilar i lager! Välkommen in och provkör!

Berners Person - och Transportbilar AB Smedjevägen 3, Härnösand. Tel: 0611 55 20 40 Öppettider: Mån-Tor 9.00-18.00, Fre 9.00-17.00 första och sista lördagen i månaden 10:00 - 14:00. www.berners.se

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

11


I N FA R T

Nytt mathäng öppnar 15 april Angelica och Sophie Engström öppnar ett smakeldorado i det gamla Prismahuset.

Ingrid prisas. Nomineringskommittén består av Eilerts son Per-Ola Nordlander samt Lars Sjölund och Örjan Leek.

TEXT KARIN P. SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

Spjut-Ingrid får fint stipendium

w – Vi bygger något vi själv vill

ha, där man kan hänga och få en skön känsla, i en härlig och enkel miljö där man kan komma som man är, säger Angelica. – Vi vill ta hand om en hel upplevelse, det är därför vi gör det här, säger Sophie. Systrarna driver tillsammans med sin mamma Kristina Engström Engströms Bakeri & Deli på Gulfmacken på Södra vägen. De erbjuder catering, färska bakverk och maträtter, och de är kanske speciellt kända för sina äventyrliga semlor. Nu tar de konceptet vidare och investerar stort i ny restaurant med takterrass, delikatessbutik, lounge, festlokal och uteservering i trädgården, som sammanlagt utgör 550 kvadratmeter i två våningar i Prismahuset. Hela smakupplevelsen från råvaror till matservering kommer att få gemensam ingång från Storgatan. Och de planerar för öppning 15 april. – Det är kul att satsa i den här staden. Vi får bara glada tillrop, man blir tårögd, säger Angelica.

Angelica och Sophie Engström river väggar och städar upp i lokalerna i Prismahuset där de ska flytta in Engströms Bakeri & Deli.

w 17-åriga friidrottstjejen Ingrid Lundkvist, tilldelas 2020 års stipendium på 8 000 kronor ur framlidne byggmästaren Eilert Nordlanders Minnesfond. Ingrid Lundkvist tävlar i spjut för Brännans Friidrott och har tagit medalj tre år i rad på ungdoms-SM. Två silver och ett guld! Förutom att Ingrid är en framgångsrik friidrottare är hon också en av ledare i ett integreringsprojekt där unga kvinnor skall slussas in i idrotten. Stefan Keijser är kasttränare i Brännan: – Vi har många ambitiösa ungdomar och vi är en av de ledande ungdomsföreningarna i landet, både sett till antal utövare och resultaten. Ingrid är en mycket värdig stipendiat. Eilert Nordlanders Minnespris instiftades 2015 och sedan dess har följande ungdomar från Härnösand fått ta emot priset: 2015; Johanna Höglund (curling) 2016: Per Lindström (opera) 2017: Wille Ödmark (fotboll) 2018: Isak Eriksson (fiol) 2019: Gottfrid Krantz (Idol-fyra). Det är Sällskapet Gamla Härnösandspojkar som hanterar Eilert Nordlanders Minnespris och utser den årliga stipendiaten som går till en framstående Härnösands-ungdom inom kultur/idrott.

Foto: Maria-Thérèse Sommar

DRAGNINGEN Snö eller barmark?

– Snö gillar jag! Men de här vintrarna vi haft de senaste åren har inte varit kul, när det pendlat mellan plus och minus. Jag föredrar riktig snö och gillar att åka längdskidor.

12

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Birgitta Norgren Ålder: 59 Bor: Härnön Gör: Barnbibliotekarie, på fritiden amatörskådespelare. Julstressad eller lugn?

Slips eller fluga?

– Jag känner mig inte stressad på så sätt att jag måste fixa en massa saker, men på grund av covid känns allt ganska jobbigt, inte precis lugnt och harmoniskt. Jag har två barn som bor i Stockholm och tänker komma hit i jul, men man vet ju inte hur någonting blir.

– Hm. Jag måste nog säga att

slips i så fall är finare. Fluga är mer skruvat, men om jag själv skulle ha något av dem skulle det bli fluga!


HÄRNÖSAND

VÄLKOMMEN TILL VÅR FÖRFINADE BUTIK Vi vill passa på att tacka för det tålamod alla våra kunder haft under året som gått, då vi byggt om och förfinat vår stormarknad så att vi kan tillmötesgå våra kunder på bästa möjliga sätt. Vi är också glada att äntligen kunna hälsa våra nya goda grannar Max och Apoteket välkommen till oss. När det gäller ombyggnaden så har vi målat fasaden, vi har bytt all belysning i butiken till LED (enerigbesparande). Vi har en helt ny frukt och grönt avdelning, en helt ny brödavdelning samt att hela förbutiken inklusive cafet är helt nytt, även tomglasmaskinerna har uppgraderats till de nyaste modellerna. Så vi hälsar nya och gamla kunder välkommen in till oss på Stora Coop.

öppnar 30/11

Julen närmar sig med stormsteg, det firar med kanonpris på landgång under vecka 49.

öppnar 16/12

HÄMTA OCH ONLINE

PÅ STORA COOP HÄRNÖSAND Vilket innebär att du kan hämta varor precis som tidigare samt att vi även har möjligheten till att köra varorna hem till dig. Läs mer och börja handla på coop.se..

KANONPRIS

59kS LANDGÅNG Ord pris 69:-/st.

Fri frakt till alla som är i riskgruppen för Covid 19. Obs! För att få fri frakt så måste man använde sig av det fönstret som är märkt med seniorfönster på coop.se.

Facebook “f ” Logo

SHOP EXPRESS

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

ALLA DAGAR

8-22

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

13


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

Den företagsamma staden med den personliga livsmiljön INFORMATION FRÅN NÄRINGSLIVSENHETEN November 2020

Uppåt för den lokala handeln… - Härnösandsborna värnar om den lokala handeln, vilket är glädjande, säger Göran Kejerhag, ordförande i HÄR Handel & möten.

Hallå där Sara Nilsson Sara Nilsson, hotellchef på First Hotel Stadt, ser tillbaka på ett besvärligt år. Hur är läget nu? – Vi fick stänga den 15 maj och säga upp all personal, vilket var tufft. Vi öppnade igen den 31 augusti och har haft näst intill full beläggning på våra 97 rum under hela september – oktober. Vi är stolta över att ha gjort Firstkoncernens bästa resultat i september och oktober.

Tempen på näringslivet

En annan positiv sak är att vi inte haft några konkurser i handeln i vår stad. Man köper presentkort och stöttar de lokala köpmännen. Handlarna har bestämt sig och satsar, på Storgatan fylls hålen på tomma butiker och även på Köpmangatan finns det intresse hos företagare att etablera sig. Framtidsutsikterna? – Det har gått ner lite i november när de hårdare restriktionerna kom. Antalet resanden har minskat, vilket påverkar oss. Det finns en potential i vårt hotell och det finns planer inför framtiden. Jag hoppas vi kan öppna restaurangen igen, och att det blir renovering av rummen. Ett nytt hotell ska byggas. Hur ser du på det? – Mycket positivt. Det finns gäster för oss båda, och vi kommer att komplettera varandra då vi har olika inriktningar på våra verksamheter. Det är bra att det satsas i Härnösand. Det leder till positiva saker för vår stad som alla får del av.

106

Vi får fler företag i Härnösand. I år har hittills 106 nya företag startats, vilket är två fler om vi jämför med samma period ifjol.

-8%

Härnösand har lägst antal konkurser i länet jämfört med samma period ifjol.

TIPS

BE OM HJÄLP

– KOLLA IN FÖRETAGSAKUTEN

Just nu har många företag det kämpigt. På kommunens webbplats har vi samlat företagsstöd som kan hjälpa ditt företag.

www.harnosand/foretagsakuten

- Silja Symphonys alla turer hit var fantastiskt bra för för handel och restauranger. Det livade upp stan, avslutar Göran Kejerhag.

… men tuffa tider väntar – allt viktigare att handla lokalt Trygg och säker handel i coronatider är viktigt, och handlarna i Härnösand har öppet som vanligt. Nu skärps de allmänna råden, vilket betyder att färre kunder kan vara samtidigt i butiken. Det positiva är att handlarna är beredda att hjälpa kunderna. Ett exempel är att de kan visa kunder produkterna via videosamtal. Det går även att ringa och göra sin beställning och betala via swish för att sedan hämta varan utanför butiken eller efter överenskommelse. HÄR jobbar just nu med en lösning, tillsammans med Dahlboms bil och Team Härnösand, för hemleveranser några dagar i veckan. - Avsikten är att skapa möjligheter för handlarna och samtidigt göra det enklare att julhandla lokalt, säger Jon Hultman, HÄR Handel & möten.

Vi är till för Härnösands företag och organisationer! 14

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

E-tjänsten: ”Enkla vägen för företag” | 0611-34 80 34 | foretagslotsen@harnosand.se | www.harnosand.se/foretagslotsen


I N FA R T

Allsidig företagare Petter Westberg startade West Allservice i sommar och märker redan att han kan livnära sig på sitt bolag. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

w – I början var jag oerfaren och

Örjan flyttar hem verksamheten w Profilbild och Örjan Leek ändrar fokus. Mittemot simhallen har skyltarna ”Fotoverkstad” och ”Profilbild Leek” hängt på väggen på trähuset i Östanbäcken sedan 2007. Nu plockar Örjan Leek ner skyltarna och flyttar sin fotoverkstad hem till 50-talsvillan på Hallonstigen. Örjan Leek förmedlar lokalhistoria från sitt stora fotoarkiv, men också genom föreläsningar och som guide. Han har bland annat ärvt den framlidne fotografen Kjell Jonssons negativ. Leek kommer att fortsätta med sina bildspelföreläsningar och att vara lokalguide och naturligtvis också med blåljusfotograferingen han har gjort i många år för Sveriges Television Nyheter. —Det kommer jag att fortsätta med så länge entusiasmen finns och det blir väl mottaget.

FAKTA/ÖRJAN LEEK n 1956 Född i Grundsjön i västra Medelpad. n 1970 Familjen Leek flyttar till Härnösand och Örjan börjar frilansa i Nya Norrland (NN). n 1978 Får jobb som fotograf och sportredaktör på Arbetarbladet i Gävle. n 1979 Träffar Gunilla från Krångede på dans på Brännaborg. Örjan blir erbjuden en tjänst som fotograf och sportredaktör på Västernorrlands Allehanda (VA) i Härnösand, tackar ja och blir på VA i tio år. n 1987 Startar Leeks text & bild HB som håller på med reklam och information. n 1996 Startar Profilbild i Härnösand AB som gör samma sak som handelsbolaget. n 2007 Flyttar in på 44 m2 i Östanbäcken n 2020 Flyttar hem Profilbild Härnösand AB.

hade inte kontaktnätet men jag fick hjälp av familj och kompisar och nu går det bättre och bättre. I september känns det som har kört igång riktigt, säger Petter Westberg på West Allservice som nu har tre–fyra uppdrag i veckan. Hans företag gör det som namnet uttrycker: All slags service. West Allservice bedriver transport på väg, fastighetsskötsel, flyttstäd, veckostäd, transport och flytt samt lättare reparation av möbler och maskiner. – Jag jobbar väldigt brett och det är roligt att ha kompetens inom ett stort område, säger Petter. Hans mål är att han en dag kan köpa egna fastigheter. – Men först måste jag tjäna ihop pengar för att kunna investera, säger han. Han har transporterat bilar, fällt träd, krattat och fraktat bort grenar, klippt häck och gräs och forslat skrot till soptippen i höst. I vinter räknar han med att det kommer att bli en del snöskottning och sandning. – De flesta kunderna är privatpersoner, äldre som behöver hjälp med att till exempel kratta löv innan snön kommer, säger Petter och han tror att hans fördelar är att han är stark, positiv, idérik och hittar lösningar snabbt. Petter är döv, och kommunicerar med sina kunder på sms och e-post. – De flesta känner inte till att

Intervju med Petter Westberg

PETTER WESTBERG ÅLDER 36 år. FAMILJ Singel. BOR I Härnösand. GÖR Jobbar i sitt nystartade företag West Allservice. UTBILDNING CE-körkort och företagsekonomi. WEBBADRESS westallservice.se

jag är döv och kan bli ställd när de tar kontakt. Jag skickar alltid ut information efter att de har tagit kontakt om att jag är döv, och jag har alltid mobilen framme när jag är ute på jobb för att kunna

kommunicera. Det går bra, jag pratar också lite, säger Petter som kommunicerar med Yippie via en teckenspråktolk. Varför startade du företaget? – Jag blev uppsagd i förbindelse med corona i februari och blev arbetslös. Jag blev less på att vara arbetslös och frågade Arbetsförmedlingen om de kunde stödja en etablering och hjälpa mig med ansökan, och de sa ja. Petter beviljades stöd och körde igång. Han jobbar ut mot kunderna och hans lillebror hjälper till med bokföring. Vad gör du på fritiden? – Jag tycker om att fiska, vandra i fjällen – jag älskar att vara ute i naturen.

Fler kryssningsfartyg väljer Härnösand w Under sommaren 2021 erbjuder Viking Line nya destinationer med sitt fartyg Viking Cinderella. Härnösand och Höga Kusten är bland de nya destinationerna. Viking Cinderella kryssar från Stockholm till Härnösand via Mariehamn den 16 maj, 13 juni, 22 och 29 augusti samt 5 september. – Härnösand har varit ett populärt besöksmål under sommaren och hösten. I går presenterade vi ett nytt

destinationshotell och nu tar vi emot nyheten att även Viking Line väljer Härnösand som besöksort nästa år. Det bekräftar att vi även i framtiden kommer att vara en attraktiv stad att besöka, säger Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande. Andra specialkryssningar med Viking Cinderella i sommar går till Gdansk, Bornholm och Visby. Biljetterna är släppta.

Viking Cinderella trafikerar vanligtvis Åland.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

15


I N FA R T

HALLÅ DÄR

Passagerartrafik till Stockholm redan för 130 år sedan Tallink Silja och Viking Line har fått upp ögonen för Härnösand. Men det är inte första gång som passa­ gerarfartyg har trafikerat rutten mellan huvud­staden och Härnösand.

… ANNA LJUNGSTRÖM, som är redaktör för en av Sveriges största sajter för miljö- och klimatnyheter, Supermiljöbloggen som nyligen släppte en Sifo-undersökning som visar att en tredjedel av svenskarna vill se mer miljö och klimat i media. Vad visar undersökningen? — 84 procent av alla i landet tycker det är viktigt av media bevakar miljö och klimat. En tredjedel av svenskarna tycker att det är för lite rapportering i media. Siffror vi har samlat in för mellersta Norrland pekar i samma riktning. Varför är det viktig att det rapporteras om klimat och miljö i media? — Det som publiceras i tidningar, radio och tv påverkar hur vi människor tycker och tänker. Miljö och klimat har en enorm inverkan på våra liv. Det gäller också lokal media, att stora och komplexa frågor sätts in i en kontext nära oss. I Härnösand kan man till exempel fråga sig hur en högre havsnivå kommer att ANNA påverka oss, eller hur lokale föroreningarna ser LJUNGSTRÖM ut. Medier är rädda för ÅLDER 25 år. att klimat och miljö kan GÖR Kommunikatör uppfattas som tråkigt och på Fältbiologerna. Arsvårt men vår undersökbetar också ideellt som ning visar att det inte redaktör för Supermilär fallet. Folk vill ha en jöbloggen. sådan typ av bevakning. Vilken respons har unBOR Uppväxt dersökningen fått? i Härnösand och — Jättefin. Folk har verkbor i dag i Uppsala. ligen engagerat sig, den SENAST I HÄRvar efterlängtad och ett NÖSAND Deltog i bevis på att media bör höstens Härnö Trail: steppa upp. Nyheten har ”Det var jättefint!” också fått fin spridning. Undersökningens största målgrupp är Sveriges journalister och redaktioner och den visar att folk efterfrågar miljö- och klimatbevakning. Vem backar Supermiljöbloggen? — Supermiljöbloggen är oberoende och fristående, vi har miljön i fokus, har inga andra annonsörer eller finansiärer än våra läsare. Vi har inte stora omkostnader. Vi som jobbar med bloggen, gör det ideellt. Vad händer nu? — Vi fortsätter vår löpande nyhetsbevakning med senaste nytt. Vi har också startat upp en ny sida, Miljöfakta, som sammanfattar svar på kluriga miljöfrågor. Vi hoppas sidan kan vara till nytta för bland annat lärare och skolelever.

16

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

FOTO UR PROFILBILD LEEKS ARKIV

S/S NORDSTJERNAN Var beställd av Westernorrlands Ångfartygs­ bolag i Sundsvall. Byggdes 1871 i Norrköping och sattes i trafik 7 maj 1872 för att gå resrutten Stockholm-Härnösand-Örnsköldsvik. 4 Den hade 122 hyttplatser och beräknades för lika många passagerare. 4 Bredd: 8,30. Längd: 61,21. Djupgående: 1,07. Maskin: 160 hk. Marschfart 13 knop. 4 Fick nytt maskineri 1888 som gav fartyget en marschfart på 15 knop. 4 Kolliderade 1893 med ångslupen Gerda på Ångermanälven. Gerda sjönk och elva människor omkom. 4 1900 såldes fartyget till Rederi AB SverigeKontinenten, blev omdöpt till Nordstjärna, byggd om och satt in på Trelleborg-Sassnitz.

4 1907 ersattes fartyget med nya tågfärjor. Nordstjärna såldes till H. Müller i Swinemünde och gick 1910-1911 under namnet Nordstern på traden Swinemünde-Bornholm-Ystad-MalmöKöpenhamn. 4 Såldes 1912 såldes till Trasitobolaget i Åbo och gick Åbo-Lübeck och därefter Åbo-Stockholm från 1913 under namnet Nordstjernan. 4 Såldes 1918 till Ångfartygs AB Bore i Åbo, byggdes om med andra överbyggnader och ett skrov anpassat för isbrytning och gick Stockholm-Åbo. Från 1949 Stockholm-ÅboHelsingfors. 4 11 september 1955 avgick den sista resan från Stockholm till Åbo och fartyget skrotades i Åbo och avfördes ur skeppregistret 1956.

UR SUNDSVALLS TIDNING 16 JUNI 1888: Annons på sida 4: Ångf. Nordstjernan Kapten C. A. Pettersson Afgår från Stockholm till Sundsvall den 19 och 27 juni, kl. 12 middagen. Sundsvall till Hernösand och Nyland den 20 och 28 juni efter skedd lossning.

Återvänder till Stockholm den 14, 22 och 30 juni. Afgångstid kl. 1.30 e.m., från Sundsvall kl. 6.30 e.m. n Man kunde också köpa en kryssning från Sundsvall till utställningen i Köpenhamn under midsommardagarna. Resan tog fyra dagar.


Handla lokalt på hos ICA Allt till sommaren Höga Kustens Stormarknad Maxi Höga Kusten KÖK/DELIKATESS Vårt kök lagar mat och gör matiga smörgåsar. Självklart även festplankor och smörgåstårtor på beställning.

BAGERI Matbröd, kaffebröd, bakelser och tårtor. Vi har ett riktigt bageri där vi bakar från grunden 365 dagar om året.

Välkommen till oss!

På Maxi ICA Stormarknad Härnösand har vi ett generöst sortiment för alla. Hos oss får kunden mycket mer för pengarna. Prisvärdhet och brett sortiment är basen i en bra stormarknad, vi tycker också att den lokala förankringen är viktig. Därför stödjer vi föreningslivet på olika sätt och säljer varor från de flesta lokala leverantörer. Välkommen till Härnösands billigaste stormarknad! Vi har ett fräscht och generöst sortiment av säsongens frukter och grönsaker.

FRUKT OCH GRÖNT

Välkommen till våra avdelningar

TILLBAKA

R

TI

SK

Det är kvalitetsråvaror som gäller på Pizzorna. Vi bakar pizzor med godaste pizzeriasmaken. Allting är nybakat eller nytillagat av butikens duktiga proffs. Alla grönsaker är utvalda från vår egen Frukt & Grönt-avdelning, bröd bakas av Maxi-bageriet och delika-tesserna kommer från och tillagas av Delin.

Delikatesser som ger guldkant

Om maten inte håller måttet.

VA R U G A R A

Modernt, matigt och maxat, Höga Kustens stormarknad

HANDLA ENKELT I VÅR BUTIK PÅ NÄTET maxiharnosand.se

VARUGARA SK

Vi är grymt stolta över det vi säljer, det kan vi garantera!

Ibland vill man inte lägga ner tid på matlagningen. Varken till fredagsmyset eller den stora festen. Och det är då delikatessavdelningen på ICA Maxi i Härnösand rycker in med sina fantastiska smörgåstårtor, delikatessbrickor och bufféer. Med utvalt och välsmakande innehåll.

Delikatess

Pizzor med Bröd bakat kvalitétsråvaror med hjärta DUBBELT

FÄRSKVARUGARANTI

Sex erfarna anställda på ICA Maxi som under våren specialutbildats för att sköta butikens näthandel. De sköter allt från den rent administrativa delen till att plocka kundens varor. Med lång erfarenhet av butikens alla avdelningar har vi alltid kundens bästa i fokus. Vi plockar ut varor av det allra finaste exemplar.

Bageri

N

Bästa maten till din fest

Bistro

I NT

Smidigt att handla online

Catering

FÄ R

Online

Vi bakar på traditionellt sätt. Ett riktigt bageri som bakar från grunden. Alla dagar i veckan! Nyttigt och smakrikt bröd med naturliga råvaror. Här kan du hitta allt från surdegsbröd och dinkelbröd till kanelbullar, ciabattas samt frukostfrallor.

Det är något alldeles speciellt att unna sig det lilla extra. Delikatesser som passar till både vardag och fest. den inspirerande disken gör det snabbt och enkelt att hitta utan att stå i kö. Våra matintresserade medarbetare är kunniga och hjälper gärna till med smakrika tips till alla tillfällen.

ÖPPET ALLA DAGAR

8–22 Kaptensgatan 8, tel: 0611-365 600 www.ica.se/harnosand

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

17


I N FA R T / U NG A FÖR E TAG A R E 2 02 0

Härnösands NYA UNGA FÖRETAGARE!

CARRY IT ALL UF Det här ska företaget göra Återanvändningsbara tygkassar med tryck inspirerat från härnösand och höga kusten. Vi som driver företaget Alva Ehinger Lär18, Tuva Kjellberg Lär18.

Starta företag mitt i coronapandemin? Såklart! Omkring 80 elever på Härnösands gymnasium har i höst dragit igång sammanlagt 28 UF-företag som en del i sin utbildning. – Det är speciella förutsättningar, men det är också nyttigt. Det tvingar eleverna att tänka om och vara maximalt kreativa, säger UF-läraren Mattias Bylund. Att driva UF-företag är sedan flera år en obligatorisk del i utbildningen på Ekonomiprogrammet på Härnösands gymnasium, men numer kan alla gymnasieelever som vill prova att starta och driva UFföretag, oavsett vilket program de går. I korthet är UF-företagarnas uppgift att starta, driva och avveckla ett företag med allt vad det innebär. Från att författa affärsplan till att marknadsföra sig och skaffa kunder. En given höjdpunkt brukar vara den lokala UF-mässan där företagen presenterar sig för allmänheten. I år blir det, av coronaskäl, inget av med den mässan. – I år blir det ingen klassisk presentation med monter och kundmöte på mässa, säger UF-läraren Mattias Bylund. Det gör det lite speciellt i år, men eleverna har tagit det bra. De ställde tidigt in sig på att de måste tänka om, att de inte kunde följa en mall från tidigare år. Hur ska vi uppfattas? Hur ska vi nå våra kunder nu? Det här tvingar dem att vara maximalt kreativa. Mässan ersätts istället av en säljdag den

4 december där alla UF-företag kommer att genomföra olika aktiviteter för att sälja eller få in intresseanmälningar för sina produkter och tjänster. Räkna med att många hungriga, unga företagare kommer att genomföra olika aktiviteter den här dagen, via hemsidor, Facebook, Instagram och olika events. Det blir också en särskild tävling där företagen tävlar med pitchar, kortpresentationer som ska locka kunderna. Cirka 80 elever i Härnösand driver UFföretag detta läsår. I länet är siffran… – … över 924, säger Ung Företagsamhet Västernorrlands projektledare Sofia Wolfenstein. 924 är vår högsta siffra hittills, men det kommer vi att slå i år. Rekord – trots corona! Vad ger det eleverna att vara UFföretagare? – Det är kul naturligtvis, och uppföljningar visar att på sikt har elever som drivit UF-företag också färre arbetslöshetsdagar och färre sjukdagar. De har också större chans att få chefstjänster och tjänar också lite bättre än genomsnittet.

ENVISION UF Det här ska företaget göra Försälja abstrakta och kvalitativa posters som främjar och informerar kring olika strukturer, normer och beteenden för att utbilda unga som vill bidra till en samhällsutveckling. Vi som driver företaget Nelly Wiklander, Emilia Elofsson, Frida Nordström och Olivia Strand. Samtliga EK18.

ERITREANSHOP Det här ska företaget göra Sälja eritreanska produkter. Vi som driver företaget Semere Girmay.

BLM PRODUCTION UF Det här ska företaget göra Vi säljer tröjor med ett viktig budskap dvs black lives matter. Vi som driver företaget Ayanleh Mahamoud Abdi och Peter Tokpah. Båda går ekonomiprogrammet.

18

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

K före olla i tag n UF en 4 w Up dec p s ta r t tävl ! en a in g

p r is

en P v pi u td i tc h t elni &S a c h sä n nge le o das n ch fö r via la n d sä lj UF s In da g s t a g Vä s t e en nor r r co m l a n d : w ra m u f v n o r r /ufv a w aste w.inst sterUpp a g ra rno s ta r rrla m. t: 1 0 n d/ ? u td .0 0 h l =s elni -1 0 . v ng: 2 0, 14 . 0 0 -1 4 P r i s. 30


HÄRNÖ LOPPIS UF Det här ska företaget göra Vi ska köpa och sälja både gamla och nya saker som vi kan få tag på. Men vi kommer även ta hand om gamla saker där vi ska försöka få dom till att se helt nya ut. Vi som driver företaget Jesper Thorsson, Wincent Johansson (ej bild), Charlie Elmen (ej bild), Linus Wiklund (ej bild). Samtliga RL18.

HÄRNÖ SERVICE UF Det här ska företaget göra Vi bidrar med lättillgängliga hushållstjänster som passar den ekonomiska individen, vi sysslar med service som exempelvis snöskottning, lövkrattning, läxhjälp m.m. Vi som driver företaget Vd och ekonomiansvarig Daniel Tallberg, kontaktperson Vaice Moshref, marknads­ ansvariga, Alfred Könberg och Omid Sader, administratörer Eliaz Gröndlud och Gustav Frestadius.

JOSEFINS ­TRÄ­DESIGN UF Det här ska företaget göra Designa och tillverka skärbrädor och ljuslyktor av spillvirke. Vi som driver företaget Josefin Högström Norman.

POP-FOOD UF Det här ska företaget göra Vi ska göra mat på svinnet från matbutiker(korttidsdatum). Vi som driver företaget Alexander Ledin, Andreas Landberg, Simon Fröberg (ej bild) och Axel Källström (ej bild). Samtliga ekonomiprogrammet.

PRINTWEAR UF

RE-FLECTIVE UF

Det här ska företaget göra

Det här ska företaget göra

Sälja hoodies i ekologisk material med coola tryck.

Vi ska sälja accessoarer med reflexdetaljer.

Vi som driver företaget

Linnea Strand, Kajsa Forslund och Frida Åsander. Samtliga ekonomiprogrammet.

Frame Feldt och Sofia Jafari (ej bild).

Vi som driver företaget

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

19


I N FA R T / U NG A FÖR E TAG A R E 2 02 0

OBSERVE UF RECLAIM UF

Det här ska företaget göra

Det här ska företaget göra

Genom marknadsföring via LED-skärmar erbjuder vi näringslivet möjligheten att bidra till social utveckling samt ökad lönsamhet i företaget

Vår affärsidé är att erbjuda ett noga utvalt sortiment av retro- och vintagemode till unga för att bidra till en hållbar utveckling och belysa viktig historia. Vi som driver företaget Inez Samuelsson, Elvira Björkman, Tala Alsaadi. Samtiga e konomiprogrammet.

Vi som driver företaget Emma Skoglund, Matilda Wallin (ej bild), Christable Mbabazi, Herman Gunn. Samtliga ekonomiprogrammet.

ROYALLY REFINED Det här ska företaget göra

ROTFRUKTS CHIPS UF Rotfruktschips.

Restaurera begagnade hemartiklar, möbler i synnerhet, för att sedan sälja dem online till miljömedvetna som vill köpa både begagnade och fräscha saker.

Vi som driver företaget

Vi som driver företaget

Rasmus Karlsson, Rl18, Mikael Pellkvist rl18, Robin Bylund, rl18.

Alexandro Mesina (ej bild), Max Sandberg, Melvin Norman, Filip Nordlöf, William Håkansson. Samtliga går första året på samhällsprogrammet.

Det här ska företaget göra

SMARTA STUDIEHJÄLPMEDEL UF Det här ska företaget göra Föreläsa för skolor om svårigheter i skolan. Vi som driver företaget Moa Ström, lärling. Vilma Wigren, lärling .

20

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

SNÖSKOTTNING UF Det här ska företaget göra Vi kommer att hjälpa till med snöskottning i vinter. Vi som driver företaget Thea Nyhlén, Amanda Hallin, Oskar Thor, Ture Edmo, Sebastian Brandvold, Emrik Bergfors.


VÄLKOMMEN TILL HUNDTRIM1

BUTIK, DAGIS & TRIM Du hittar oss i lokalen ovanpå Djurmagazinet (ingång fr ovansidan) ÖPPET: 06:45-17:30

ÖPPET kl 10-14 1:a advent med EXTRA BRA PRISER i butiken!

Info/bokning: 076-110 30 16 • Klubbgränd 1 • www.hundtrim1.se

Passa på! KONTROLL AV HJULVINKLAR

UTAN KOSTNAD ord. pris 495:-

Om justering behövs går vi igenom det med dig innan vi åtgärdar något. Rätt hjulvinklar ger bättre bränsleekonomi, mindre däckslitage och bättre körkomfort. Erbj. gäller t.o.m. 30/11-20.

Euromaster Härnösand Rönngatan 5, tel. 0611-180 03

AWD-väder i Härnösand! Hitta din fyrhjulsdrivna bil hos oss! Vi har ett stort utbud av begagnade bilar och erbjuder ett komplett och tryggt begagnatköp! Du får upp till 24 mån garanti och så erbjuder vi dig finansiering, serviceavtal och försäkring!

VÄLKOMMEN!

Mikael

Lift • Fallsele • Brandfarliga arbeten Vi erbjuder företagsanpassade utbildningar efter ert behov. Maila eller ring för upplägg samt prisoffert. BOKNING Chatarina Bäckman • 070-211 64 35 • chatarina@uaab.eu

ÖVRIGA UTBILDNINGAR Hjullastare, grävmaskin, truck, APV 1:1 1:2 1:3 samt YKB Instruktör: Håkan Bäckman • 070-597 21 04 • hakan@uaab.eu Instruktör: Håkan Sjöstedt Nordin • 070-649 44 22 • hsn@uaab.eu Instruktör: Joacim Bäckman • 073-0555 244 • joacim@uaab.eu

www.uaab.eu

Personlig Servicetekniker Volvo 0611-52 10 39

Hej! Jag heter Mikael Östlund och är Personlig Servicetekniker. Behöver du serva eller reparera din Volvo, ring gärna mig, jag kan det mesta om din bil.

Varmt välkommen! Bilbolaget Härnösand, Industrigatan 3, tel: 0611-52 10 20 Må–To: 8–18 Fre: 8–17 Lördag 5/12, 10-14

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

21


INFART | MITT JOBB TEXT KARIN P SKARBY

F O T O PAW E L M A R O N S K I

BÄST MED JOBBET: ”Allt är bra. Jag har variation i jobbet, jag tycker om att fixa iordning skor så att de ser ut som nya igen.” SÄMST MED JOBBET: ”Det är mitt jobb. Jag tycker ingenting är dåligt. Det är ett trevligt jobb hela tiden.”

Gassan Abdo har varit skräddare och skomakare i 46 år. – När Christer Nylund skulle lägga ner kom han och frågade om vi kunde ta över skomakeriet. Vi tackade ja, säger Firas Abdo på Härnösands Kemtvätt & Skrädderi. 2019 flyttade Gassan Abdo med familj, sonen Firas och svärdottern Gabriella Garcia till Härnösand och öppnade Härnösands Kemtvätt & Skrädderi på Viktoriagatan. Nu har de

tagit över maskiner och verktyg från Nylunds Lås & Larm, som tidigare drev Härnösands sista skomakeri, och Härnösandsborna kan återigen få sina skor lagade.

BLOMMAN ”Lycka till med skomakeriet”, skriver Nylunds till sina efterträdare i skomakarbranschen. Nylunds har haft skomakeri i Härnösand i 92 år med stängde den delen av sin verksamhet i sommar. Nu har Härnösands Kemtvätt & Skrädderi på Viktoriagatan tagit över maskiner och verktyg.

SÄSONG Gassan hjälper kunder med att fästa broddar under skosulorna.

PUTSBORD

UTLÄSTNINGSMASKIN

Används för att slipa klackar och putsa skor, förstås.

Töjer ut skor i olika riktningar, anpassar skor som är för trånga. Någon kommer från Nylunds, andra har Abdo investerat från annat håll.

GASSSAN ABDO

SYMASKIN En gammal Singer från Nylunds skomakeri, som kan sy i läder.

ÅLDER 62 år. FAMILJ Fru, fyra barn och fyra barnbarn. En femte är på väg. BOR I Härnösand de sista 1,5 åren.

PRESSBORD Pressar fast klackar och sulor.

22

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

GÖR Är skräddare och skomakare i Härnösands Kemtvätt & Skrädderi på Viktoriagatan, rätt intill E4. Syr kostymer och lagar trasiga kläder, fixar skor och väskor.


I N FA R T

Första spadtag för solvärmepark

Från vänster Albin Elfving, Edvin Strindin och Isak Börjesson, som har byggt en kolmila i Öje-skogen.

w Energiminister Anders Ygeman tog 28 oktober det första spadtaget, ett virtuellt, för Härnösandsföretaget Absolicons 3000 m2 stora solvärmepark med solfångare på Högslätten. Anläggningen uppförs i två etapper och byggandet av den första delen är i full gång och kommer att driftsättas i mars nästa år.

Stänger kommunens idrottsanläggningar

Byggde en kolmila i Öje 18-åringarna Edvin, Albin och Isak byggde en kolmila i skogen vid Öje, Stigsjö.

kamrater Albin Elfving och Isak Börjesson från skogsägarfamiljer. Projektet kolmila började de TEXT OCH FOTO KARIN P. SKARBY jobba med i våras då de avverkade skogen de nu har som ved i milan. w – Känn här med handen. Så här Virket är torkat och transporterad ska röken från skorstenen vara, till platsen där kolmilan är byggd. inte för varm och De sista dagarna har den ska inte ge en de jobbat med att stark röklukt. Kan bygga milan, och man stå i röken sedan tände de på utan att det sticker i i mitten av no”Jag väntar vid min mila ögonen är det rätt, vember. För att en medan timmarna lida säger Isak. kolmila ska fungera, medan skogarna sjunga Mitt i skogen, ett har killarna justerat och skyarna gå. par kilometer från värmen genom att Jag väntar på en vandrerÖje i Stigsjö, står det öppna och stänga ska från färdvägar vida – en kolmila och ryrökkanaler och lägden käraste, den käraste, ker en helg i mitten ga på mer jord och av november. Det är med ögon blå.” granris och pressa Dan Andersson nog 70 år sedan det ihop och göra det sist pyrde en kolmila tätt genom att slå. i Öje-trakten, men de tre 18-åringDe fick dock problem med arna som går Naturbruksgymnakolningen i milan på grund av siet i Skedom i Sollefteå, ville göra regnväder. Tre timmar i natt stod ett annorlunda avslutningsarbete de och slog för att packa ihop och bestämde sig för att lära sig en veden innan kolningen började gammal tradition som är på väg fungera igen. att dö ut. Det blev inte så mycket sömn den natten. Edvin Strindin kommer från – Den natten var vi ute med 20 Öje och är som sina två klasstill 30 minuters mellanrum och

”Jag väntar vid min mila”

w Från och med 17 november är de flesta av Härnösand kommuns fritids- och idrottsanläggningar stängda. De anläggningar som stängs är simhallarna i Härnösand och Hälledal, Högslätten, Bondsjö IP, Landgrenshallen, Franzénhallen och alla övriga idrottshallar på kommunens skolor. Dessutom stängs föreningsägda Öbackahallen och föreningsdrivna Ängevallen och curlinghallen Härnösand Arena. För samtliga anläggningar finns undantag för föreningsverksamhet för ungdomar födda 2005 eller senare. Träningar för barn och ungdomar upp till 15 år kan alltså fortsätta, men deltagarna måste komma ombytta till aktiviteterna då omklädningsrummen kommer att vara stängda. Skolidrotten fortsätter som vanligt och under skoltid är omklädningsrummen öppna. På Simhallen fortsätter även babysim, simskolor och grundskolornas simundervisning, men med vissa förändringar.

Härnösands julöl är färdigbryggd FAKTA/KOLMILA I en kolmila täcks ved med granris och stybb eller jord. Det är en anordning för framställning av träkol genom torrdestillation av ved. Veden täcks för att det inte ska komma in så mycket luft till veden när milan är tänd. När veden torrdestilleras ångas vattnet bort genom att veden pyr med underskott på syre. Och på det sättet får man fram bra bränsle. I en mila som fattar eld förbränns veden och det bildas aska istället för träkol. Förr i tiden användes kol bland annat i järnbruken. Kolningen upphörde i stort sett på 1940-talet.

kikade så att det inte skulle ryka oroväckande någonstans, säger Isak.

w Årets julöl från Härnösandsbryggeriet Hernö Hantverksöl, Hernö Jól, lanseras 1 december. Ölen som beskrivs som lite mörkare, lite starkare och med smak av julens kryddor, kommer att säljas på Systembolaget. Mikrobryggeriet Hernö Hantverksöl säljer sitt öl på Systembolagen i Härnösand, Kramfors, Birsta och Sundsvall. – Vi förlorade 60 events mellan första mars och första september och vi har haltat oss fram i höst. Nu är julölen klar och jag hoppas den säljs, säger Sven-Erik Gerdin, som har huvudansvaret för bryggningen.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

23


I N FA R T

NYA FÖRETAG Hernö Gin har investerat i ytterligare en destillationspanna som kommer att öka destilleriets kapacitet från 400 000 flaskor till 800 000 flaskor om året. Den 17 november kom den nya pannan till produktionslokalerna i Dala, Härnösand, där destillatör och ansvarig för smakupplevelser Magnus Ernstsson (från vänster), vd och grundare Jon Hillgren samt provningsledare Johan Unander Jansson stod inför utmaningen att få pannan på plats i destilleriet.

Hernö Gins vd och grundare Jon Hillgren på tomten på Kanaludden där Hernö Gin ska bygga hotell.

Nyb(r)yggaren Jon Hillgrens Hernö Gin blir med hotell Hotell Hernö Gin AB har tecknat en markanvisningsavtal med Härnösands kommun som gör det möjligt att bygga hotell på Kanaludden. – Nu kör vi full fart, säger Hernö Gins vd Jon Hillgren. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

w Patrik Attini vid Hotell Södra Berget skulle i sina ursprungliga planer inviga ett nytt hotell på Kanaludden i Härnösand december 2017, men processen drog ut på tiden. Den prisbelönta ginproducenten i Dala, Härnösand, ska nu förverkliga planerna och Attini intar en rådgivande mentorsroll i projektet. Hernö Gin ser ett stort behov av hotellrum samt konferensfaciliteter i Härnösand och vill tillföra regionen fler upplevelser och besöksanledningar med ett koncepthotell för Hernö Gin. Det kommer att ha 120 rum, konferensavdelning, restaurang och bar. Hernö Gin har i dag cirka 3000 besökare årligen, varav merparten kommer från andra orter. Innan covid-19-pandemin slog till var ambitionen 10000 för det här året. – Vår långsiktiga plan att utveckla Härnösand och Höga Kusten till

24

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

en internationell destination för ginskapande och ginupplevelser kräver fler hotell i paritet med Hernö Gins varumärke. Dessutom vill vi vara med och bygga en livskraftig region och destination genom att skapa arbetstillfällen och reseanledningar. Därför går vi in i det här projektet, säger Jon. Hotellets gestaltning kommer att följa kraven i detaljplanen. Hotellet kan vara max nio våningar, allmänheten ska ha åtkomst till området runt hotellet, det kan bli en gångkorridor till simhallen och att de två nedersta våningarna ska vara inglasade för att kunna behålla siktlinjen. En del av formen på hotellet är fastlagd, men Hernö Gin önskar också att det ska gå i linje med konceptet Hernö Gin. De har anlitat Arkitekterna Krook & Tjäder för att rita hotellet. Är det något som kan hindra planerna nu? – Nej. Detaljplanen har vunnit laga kraft, säger Hillgren och han tillägger att målsättningen är att hotellet ska kunna öppnas i slutet av 2022. Han tror det är ett realistiskt mål. Överklaganden av detaljplanen har bromsat hotellplanerna, men i september 2019 godkände Mark-

och miljööverdomstolen Härnösand kommuns detaljplan. Det som dröjer är Kammarrättens prövning av tjänstekoncessionsärendet i förbindelse med kommunens avtal med Attini Hotel AB om nyttjandet av simhallen. – Den är inte vi involverad i, vi är inte part i det målet. Vi vet inte i dagsläget hur vårt samarbete med simhallen kommer att se ut, men det kommer att vara ett samarbete och det kommer att lösa sig, säger Hillgren. Hernö Gin investerar 10 miljoner kronor i destinations- och upplevelsehotellet i Härnösand, som beräknas kosta 125 miljoner kronor. – 125 miljoner är en summa som kommer från tidigare projektering och jag tror att det fortfarande är en realistisk uppskattning, säger Hillgren. Lokala eldsjälar står för resten av investeringen. –  Just nu är det bara en vecka sedan vi fick tecknat avtal om markanvisningen, men efter att det blev känt har både företag och privatpersoner visat ett stort intresse för att vara med. Det är för tidigt att säga vilka det blir, men det är bekanta ansikten för många, avslutar Jon.

Sténs Brygga AB ska ”äga och förvalta värdepapper”. Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 12 oktober. Företrädare är Johan Sten, 57 år, som är styrelseledamot. Härnösands Bilvårdscenter AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen syssla med ”bilvård i”. Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 19 oktober. Företrädare är Moussa Suleyman, 36 år, som är styrelseledamot. Vileum Saltvik AB ska enligt verksamhetsbeskrivningen jobba med ”förvaltning av fast och lös egendom, handel med värdepapper”. Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 22 oktober. Företrädare är Johan Stenberg, 43 år, som är styrelseledamot. Pe Kurir AB verksamhet ska vara ”taxiverksamhet som persontransporter, gods- och budtransporter med fasta priser”. Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 23 oktober. Företrädare är Peder Enblom, 46 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör. Härnösand Spel AB har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Bolaget skall bedriva försäljning av fiskeutrustningar, konfektyr, tobak, press, tips, lotter och travspel, caféverksamhet samt idka därmed förenlig verksamhet.” Registreringen av företaget gjordes den 27 oktober. Företrädare är Ahmad Reza Noori, 21 år, som är styrelseledamot. Sténs i Härnösand AB har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Företaget ska tillhandahålla konsulttjänster inom sjöfart och logistik samt bedriva därmed jämförlig verksamhet. Företaget ska även äga och förvalta fast och lös egendom.” Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 28 oktober. Företrädare är Johan Sten, 57 år, som är styrelseledamot. Ekon. Föreningen Folkets Hus i Ramvik har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Föreningen har till ändamål att genom byggande, köp eller förhyrning tillhandahålla föreningens medlemmar och allmänheten lämpliga samlings- och föreningslokaler.” Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 19 februari 1921. Företrädare är Magnus Hellsten, 81 år, som är styrelseledamot och ordförande. Zonmaria verksamhet ska vara ”verksamhet med zonterapi och öronakupunktur”. Bolaget registrerades hos Bolagsverket den 5 november. Företrädare är Maria Nilsson, 51 år, som är innehavare. Härnö Entreprenad AB har angett följande som verksamhetsbeskrivning: ”Härnö Entreprenad skall erbjuda tjänster inom: Grävning Markarbeten Schakt Personaluthyrning Bilvård Reparationer utav fordon Byggarbeten.” Registreringen av företaget gjordes den 6 november. Företrädare är Markus Högdahl, 37 år, som är styrelseledamot och verkställande direktör.


Hemkörning av hund- & kattfoder till riskgrupper!

D IN V E T E R IN Ä R I HÄRNÖSAND! SÖDRA VÄGEN 5!

FÖRSÄKRINGAR FÖR HEM & BYGD GÅ IN PÅ DINA.SE ELLER RING 0770 - 160 700 För mer info ring Susanne på

076-110 30 16

(vid gamla akuten)

Fullt utrustad veterinärklinik för maximal trygghet med bl a röntgen, ultraljud, LigaSure, bakterieodling, lab, hormonanalys m.m.

OBS! Operationer utföres som vanligt hos oss. VÄLKOMNA!

076-110 30 16 • www.hundtrim1.se

Härnösands Teaterförening

Snödrottningen

- digitalt från Kungliga Operan i Stockholm Lördag 5 december kl.15, stora scenen, Härnösands teater FÖRSÄKRING A

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

D

A IN

A IN

FÖRSÄKRING A

SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER

R

D

T!

R

IN

LL Ä T S

SAKFÖRSÄKRING

DJURFÖRSÄKRING

2020

2020

Dina Försäkringar

Södra vägen 5 Härnösand 070-284 44 01 www.nylandsmadjursklinik.se

TIPSA OSS !

VAD SKA VI GÖRA REPORTAGE OM I NÄSTA?

?

TAXI Härnösand

ServiceVerkstad

r k 5 119

(Maximalt 6 liter olja samt oljefiltret ingår)

Byte av:

Olja och oljefilter

Kontroll av:

Bromsar & framvagn Däck (mönster/tryck) Motorrum (multirem/vätskenivåer) Yttre belysning Torkarblad Missljud/vibrationer

www.yippieharnosand.se • 0611-51 13 20

Välkommen till Varvsgatan 15 (vid Bilmuseet)

Boka på 072-545 24 04

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

Profilbild Leek

Vi kan även tvätta & städa Er bil samt göra hjulskiften!

25


INFART / PROFILEN TEXT OCH FOTO M A R I A -T H É R È S E S O M M A R

CARLA GULLIKSSON Familj: Man och två barn, 9 och 10 år. Bor: Härnön. Gör: Barnmorska på vårdcentralen Johannesberg.

”Jag älskar att träffa patienterna” Carla Gulliksson hade aldrig tänkt flytta från Peru till Sverige. Hon fokuserade på sitt jobb som barnmorska, drömyrket sedan hon var sju år. Men kärleken till en svensk man tog över och förde henne till Stockholm, och i augusti fick hon jobb i Härnösand. Carla blev barnmorska i Peru och hade en egen mottagning i Lima efter den 5,5 år långa utbildningen: – När jag kom till Sverige 2006 var Social­ styrelsen väldigt restriktiv när det gällde utländska utbildningar. Man skulle få läsa allting igen. Som tur var ändrades reglerna så att jag kunde läsa i ett år för att komplettera! Då hade hon redan två barn i skolåldern och pluggade 16–18 timmar om dagen. Barnmorskeyrket hade hon lagt åt sidan för att läsa SFI och jobba inom äldrevården, i väntan på att få bli barnmorska även i Sverige.

26

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

– Barnmorskor i Sverige har fler specialinriktningar än i Peru. Där är det vanligare att man jobbar med allt inom yrket. Sin första förlossning såg Carla när hon var sju år. Hennes mamma födde hemma, och Carla blev mycket fascinerad av barn­ morskans roll: – Sedan jagade jag barnmorskan, ringde och frågade saker och fick följa med på fler förlossningar! Jag var väldigt modig och fick mycket bekräftelse. Min mamma Ida var också min stora förebild. Hon uppmuntrade mig och syskonen att om man har ett mål måste man fortsätta framåt och göra som man känner. Carlas man kommer från Övertorneå, men jobbade som lärare i Stockholm. ­Familjen har ett sommarhus i Örnsköldsvik, och längtan till Norrland växte. Att det blev

Härnösand berodde på att det fanns en tjänst som barnmorska här: – Vi har en familj och ville ha en fast punkt. Nu håller vi fortfarande på att packa upp och se oss omkring, men mina första intryck är att staden är jättefin och lugn. Det var barnen som gav klartecken för familjen att flytta. Carla blir rörd när hon tänker på hur de tog emot nyheten, kom tillbaka efter att ha tänkt på saken och sa: ”Vi tycker att vi ska satsa”. Hittills är alla nöjda: – Man hinner så mycket mer här! Vi kände oss färdiga i Stockholm. Ärligt talat saknar jag ingenting. Jag kan däremot sakna min lilla by i Peru, min pappa som bor där och mina systrar som bor i Stockholm och Göteborg. Och att Carla valt rätt yrke är tydligt: – Jag älskar att träffa patienterna! Det är mitt liv, att att involvera mig i deras liv och situation, både med känsla och kunskap.


NORBERGS – BÄST NÄR DET GÄLLER!

ATV & Skogstillbehör

PREMIÄR! Var: Apoteket Ankaret på Kaptensgatan 15 När: 30 november Välkommen på premiären av Sveriges nyaste apotek på Kaptensgatan 15 i Härnösand. Vi firar med fina erbjudanden, bland annat 20% rabatt på ett helt köp när du handlar för minst 300 kr. Dessutom får de 200 första kunderna en goodiebag!

Modeller för alla! Från

SKOGSVAGNAR

från

20% vid köp över 300:-

11.900:-

Erbjudandet gäller hela sortimentet förutom receptbelagda läkemedel hos Apoteket Ankaret på Kaptensgatan 15 den 30/11–6/12 2020 eller så länge lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Kan ej kombineras med andra erbjudanden. Så långt lagret räcker.

Serviceverkstad och reservdelar till Husqvarna, Jonsered, Klippo, Partner, McCulloch & Gardena, Honda samt de flesta fritidsmaskiner

VARVSGATAN 18 0611-555 700 butik@nmmab.nu WWW.NORBERGS.ONE

É C C

Apoteket Ankaret, Kaptensgatan 15, Härnösand Mån–Fre 9–19, Lör 10–16, Sön 11–15 Tel: 0771-450 450, apoteket.se

Biffstek 135 gram

Avhämtning beställ via APP eller ring 0611-430 430 KOLLA: clock.se

med crispy-pommes, lökringar, jalapeños, valfri dressing, rödlök, tomat och persiljesmör (Svenskt nötkött)

75:-

cka ........ 95:Med valfri dri rköl ..... 125:Med 40 cl sta 25:................. 1 Med 20 cl vin VÄRDEKUPONG

#

CLOCK NR 1

s 150 g ram a re rg hög re v sb u ch no co a b d e m o st (Ord 70:-)

150 gram

...........

MED KUPONG

55:-

+ MENY: Dricka 40 cl och Pommes Frites .........79:+ MENY 2: Öl 40 cl och Pommes Frites .............99:-

g ram

120

Clock ger mer Högrevsburgare för pengarna!

#

gram

ÖPPETTIDER

Mån-fre...............10-21 Lördag................11-21 Söndag................11-20

#

Vi har öl -och vinrättigheter TÅGSTATION HÄRNÖSAND www.clock.se

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

150

Avgiftsfri utkörning - beställ mat för minst 100:gäller kl 16-20 (inom Härnösands tätort)

Förrgram

Klipp.ur.våra.förmånliga.värdekuponger!

Äta här - vi har glesade bord i hela restaurangen

150

Nu

s 150 g ramshög re v b u rg a re la me d dubb r o s t s k iv o (Ord 70:-)

Gäller tom 15/12-2020

T KÖTT SVENSK

Gäller tom 15/12-2020

SU

29.995:-

(Ord 45:-)

Le k s ak e n! me d i b o x

clock CHEESEMED KUPONG 59:- barnBOX + MENY: Dricka 40 cl och Pommes Frites .........79:+ MENY 2: Öl 40 cl och Pommes Frites .............99:-

. ..............

MED KUPONG

35:-

Vår barnbox-Tick Tack innehåller 60 grams nötköttsburgare alternativ Chicken Nuggets, Pommes Frites och 30 cl dricka.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

Gäller tom 15/12-2020

ATV & UTV

27


I N FA R T

Stefan Jonsson och Tommy Westin aka Bob Lewis tar snart emot nya och gamla kunder på Saltvikshöjden. FOTO ANDERS ELIASSON

Bob Lewis öppnar på Saltvikshöjden Säg Tommy Westin så ser många kanske lite undrande ut. Men säg istället Bob Lewis så vet nog de flesta Härnösandsbor med stort bilintresse vem vi pratar om. w Nu gör Tommy/Bob en storsatsning och

flyttar in på Saltvikshöjden med sitt BL Garage. I slutet av november ska verksamheten vara igång i de nya lokalerna på Verkstadsvägen. Hittills har verkstaden hållit till hemma på gården i Stensviken i lite mindre skala, men

under hösten har arbetet i verkstaden kombinerats med förberedelser i de nya lokalerna inne i stan. Och snart är det dags för invigning i lokalen som ligger granne med Peckas Naturodlingar och som tidigare har inhyst Ramirent. – Vi investerar i nya maskiner och den senaste tekniken, och nu (läs: mitten av november) väntar vi bara på lyftarna. När de kommer är vi igång, säger Tommy Westin. Han är själv bland annat utbildad bilmekaniker och får sällskap på BL Garage av två anställda.

Går allt enligt planerna anställs ytterligare en mekaniker under 2021. BL Garage tar på sig alla jobb som rör bilreparationer, utom större plåtjobb, och går allt i lås blir verkstaden också Mekopartner i januari 2021. Att vara Mekopartner ger både snabb tillgång till originalreservdelar och är samtidigt en kvalitetsstämpel. – Mekonomen sökte samarbetspartner i området och tog kontakt och det föll väl ut. Det har gått väldigt fort och nu ser vi fram emot att komma igång på allvar.

Café Trädgårn tvingas pausa sin verksamhet w Café Trädgårn i Härnösand

pausar sin verksamhet från och med 23 november på grund av coronaviruset. – Vi vet att många blir besvikna och att det här beslutet rör upp många känslor, men bättre att pausa en tid och bidra till att smitt-

28

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

spridningstakten går ned i samhället. Vi hoppas kunna öppna så snart som möjligt och när vi öppnar igen hoppas vi att alla känner sig lika välkomna, säger domprost Kent Nordin, som är den som har personalansvar för de tre som arbetar i caféet dagligdags.

Café Trädgårn drivs av Svenska kyrkan Härnösand i samarbete Härnösands kommun. Det är ett socialt café och mötesplats i Härnösand där alla är välkomna och priserna är låga, men de har tyvärr lite utrymme och en del trånga passager.

Statsministern besökte Härnösand – digitalt w Statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren var 11 november på digitalt besök inom äldreomsorgen i sex kommuner. En av kommunerna var Härnösand. Tema var framtidens äldreomsorg.


Flyttar hem! De startar Makarna Tobias och Johanna Lindenkäll har båda fått jobb i Härnösand och flyttar från Stockholm till uppväxtstaden innan jul. Johanna har redan börjat jobba som entreprenadchef på Westerlinds Fastigheter och Tobias börjar som ny sektionschef på Skatteverket 1 januari. w – Jag ska ansvara för etableringen

i Härnösand och skapa en enhet, rekrytera personal och flytta dit arkiven som idag är spridda på ­20-30 orter, berättar Tobias Lindenkäll, som närmast kommer från ett jobb inom Försvarsmakten. Både han och Johanna är uppväxt i Härnösand, men har bott i Stockholm i många år. Paret har två barn på fem och åtta år. – Vi har varit i Härnösand alla somrar och jullov. Vi trivs i Stockholm, men vi har tänkt att det hade varit bra att flytta hem. Nu tänkte vi, att ska det ske, ska det ske nu, och vi bestämde oss i sommar. Vi har haft tur. Båda har fått jobb, och att sälja huset i

Stockholm gick också bra, berättar Tobias. Som sektionschef på Skatteverket kommer han att börja med att rekrytera en handfull arkivarier och arkivarieassistenter. I Härnösand och Västernorrland finns sedan tidigare arkivkompetens och Skatteverket hoppas kunna hitta den kompetens som behövs både i länet och i andra delar av landet. Riksarkivet ska bygga det nya arkivet på 3000–4000 kvadrat­meter på Saltviks industriområde. Skatteverket räknar med att ha slutfört etableringen av sin verksamhet i det nya arkivbygget 2024. – Jag har förstått att det är ganska komplext att flytta arkiv från flera dussin orter och att det tar tid, säger sektionschefen. Familjen Lindenkäll ser fram emot att flytta in i sitt nya hem på Brännan. – Det ska bli roligt att komma tillbaka till mina rötter och samtidigt testa något nytt. Mitt intryck är det är mer drag och framåtanda i Härnösand idag än det var för tio år sedan: Ett vitalt näringsliv, kryssningarna och nya vandringsleder – det händer saker.

ny radiokanal Härnösand har fått en egen radiokanal. Musikern och producenten Tom-Eddye Nordén har startat Radio Härnösand som sänder musik och lokalproducerad musik dygnet runt. Tills vidare sänds kanalen på webben, men planen är att inom en snar framtid gå över till att sända på FM-bandet. w I oktober drog

Tom-Eddye och sambon Maria Carnbro igång Söndagsklubben på Teatern i Härnösand. Nu är nästa projekt sjösatt, Radio Härnösand. Med kort startsträcka har Nordén början sända lokalradio på webben. Hur fick du den här idén? – Som för så många andra frilansmusiker dog i princip arbetsmarknaden när pandemin slog till. Det är en tuff situation, men det ger mig också mig tid att förverkliga en del idéer. Radiosändningarna är ett exempel. Jag tror också att kanalen i sig kan var ett substitut för alla inställda konserter. Vad sänder Radio Härnösand? – I början var det bara musik, men nu sänder vi även lokalt

producerade inslag, ståupp och reportage. Tanken är att utveckla den delen. Vad är det för musik? – Väldigt blandat, men med tonvikt på jazz. Just nu är allt som sänds musik som jag varit involverad i som musiker eller producent. Då blir det en helt del jazz, men också klassiskt, världsmusik, hiphop och elektronika. Spellistan är lite av min musikaliska dagbok. Och mitt på dagen sänder vi liveinspelade konserter. Hur ser framtiden ut för Radio Härnösand? – Det är mycket på gång! Innehållsmässigt för jag bland annat samtal med våra lokala studios i Härnösand för att eventuellt kunna sända nyinspelad musik med lokala artister eller artister med anknytning till Härnösand. Sedan vill vi inom några månader börja sända på FM-bandet och därför söker vi nu finansiärer till det steget. LYSSNA! Radio Härnösand hittar du på https://www.qr-r.com/radio-harnosand

Gotte släpper svängig julsingel w Gottfrid Krantz släpper ny musik

Tobias och Johanna Lindenkäll.

FOTO PRIVAT

Westerlinds satsar på projektledning WESTERLINDS FORTSÄTTER SIN satsning på projektutveckling och stärker nu sin organisation ytterligare. Från och med den 1 december kommer projektledningsföretaget Mittprojekt Sveriges verksamhet bli en del av Westerlindskoncernen. Mittprojekt är specialister på bygg- och projektledning. Bolaget drivs idag av Mikael Pettersson och Jonas Holmberg som kommer att fortsätta inom ramen för Westerlinds organisation.

på Spotify lagom till jul. Den 20 november rullade julsingeln ”Step into Christmas” ut på strömningssajten och det är en rockig låt som har goda chanser att bli en radiofavorit. 2019 blev han Gotte med hela svenska folket efter flera starka framträdanden i TV4:s ”Idol”. 2020 skulle bli starten på en större satsning på musiken, men så kom coronapandemin emellan. Nu gör dock Gotte och hans skivbolag

Universal Music en satsning och första singeln blir alltså en rykande cover på Elton John ”Step into Christmas”. Svängig redan i original, men nu med ännu mer tryck i produktionen. Förhoppningen är givetvis att låter landar bra i spellistor och i radiorotationer – och att 2021 blir ett år där fokus ligger mer på musikfeber än på virusframkallad feber. Gotte Krantz förbereder sig i alla fall för det förstnämnda och siktar på ett nytt singelsläpp i februari.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

29


I N FAR T T E X T & F O T O M A R I A -T H E R É R È S E S O M M A R

I HUVUDET PÅ

TONY Om Allsvenskan

Jag dömde min första match i Allsvenskan i slutet av oktober och det var intressant! Samtidigt har jag dömt länge och det är min fjortonde säsong i division 1. Totalt har jag varit hockeydomare i 20 säsonger. Spelet går snabbare och spelarna är snäppet bättre i Allsvenskan. Framför allt är det mycket mer runtomkring. Mer media, fler utländska spelare. Jag är även internationell paralinjedomare och siktar på Paralympics 2022 i Kina.

Jag jobbar på RB Demontering, som stödpersonal inom omsorgen. Mitt jobb är att vara stöd åt de brukare som arbetar här, hjälpa till att motivera att de gör olika arbetsuppgifter så att de får en värdefull dag. Daglig verksamhet går ut på att de ska känna en stolthet att gå på arbetet och göra något. På grund av corona har vi haft stängt mars–september. Vi demonterar vitvaror, hemelektronik och annat för återvinning. Nu har vi massor av elmätare från Hemab och jättemycket jobb eftersom det varit stängt så länge.

Vår uppgift är att se allt som händer som domaren inte kan se. Vi ska vara ett stöd för domaren och agera som ett filter. När folk undrar varför man dömde så och så är det oftast till oss de kommer. Det blir sällan tjafs eller bråk. Saker kan se hetare ut utifrån än vad de i själva verket är och tvärtom. Mentaliteten har blivit bättre åtminstone på förbundsnivå, med mer respekt för varandras roller. Jag tror att spelarna blir bättre utbildade nu och förstår att vi bara är människor allihop.

Om naturfoto

Just nu blir det inte så mycket naturfoto, för under hockeysäsongen hinner jag inte med. När jag är ledig är det ganska skönt att bara vara ledig, och så är det ju mörkt på väg till jobbet och hem. Jag har redan prickat in några av mina dröm­bilder, på fjälluggla och lodjur, men att fota lodjur igen i fint kvällsljus är en framtida dröm.

Om att spela hockey

Jag har spelat hockey en väldigt kort stund och började när jag var gammal, 16. Egentligen skulle jag börja när jag var 12, men det var ingen idé enligt tränaren, som sa att jag var för gammal då. Men i nian gjorde jag praktik på Högslätten, där hockeygymnasiet hade träning och behövde målvakt. Jag började spela och gick all in för det. Det gick bra, med tanke på att jag inte spelat i lag. Året efter tog de ett steg i utvecklingen och jag tröttnade väl, men min dröm var att stå i riktig hockeyutrustning i en riktig hockeymatch, och det har jag gjort.

Om hobbyer

Jag har hållit på med en del nördiga saker, som samla mynt, hockeyfrimärken och autografer. Nu är jag inte så aktiv längre. Det var kul när jag växte upp att skriva brev till NHL-proffs, vänta på svar och få kuvert från Peter Forsberg i Colorado. Wayne Gretzky skickade ett stort kuvert med tre A4-bilder! Alla svarade utom min idol Jarmo Myllys, men honom såg jag i tv en gång med en stor hög brev. Överst låg mitt!

Om hemmaplan

30

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

Det är knappt någon publik och idag stänger en av mina serier ner. Vi har fått ganska hårda direktiv, som att inte åka fler än två i bilen, inte gå in fysiskt mellan spelare för att avbryta gruff om det inte är absolut nödvändigt. Vi fyller i protokoll varje matchdag med olika frågor och kollar temperaturen.

Om demontering

Om att vara linjedomare

Min sambo Therese Björkman har spelat på elitnivå i MoDo och dömt ett gäng VM och OS. Hon är inte aktiv på isen längre utan som domarcoach. Det blir en del hockeyprat hemma, men inte så mycket om mina matcher utan mer allmänt om hockey.

Om corona

TONY RUNDSTRÖM ÅLDER 36 år. FAMILJ Sambo.

Tony Rundström är linjedomare i hockey på vintern, naturfotograf på sommaren och peppar människor i jobbet året runt.

GÖR Stödpersonal på RB Demontering, hockeydomare och naturfotograf.


VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

VI FIRAR 2 ÅR!

10 % rabatt

på digitalt teoripaket för B-körkort (ord 2.200:-) T o m 23/12 2020. Köp Coronasäkert via vår e-handel, eller kontakta oss för mer info.

Storgatan 34 • 0611-55 57 17 www.norrstans.se

VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG Vinterkampanj 2 nov-31 dec

20

%

rabatt

på arbetet. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller kampanjer Gäller t o m 31/12 2020.

0611-106 60 industrigatan@mekonomenbilverkstad.se

VÄRDEKUPONG

50

%

%

rabatt

på vaccination

Ord pris 450 kr, NU 315:Vid inbokad vaccination hos oss bjuder vi på kostnadsfri tandundersökning!

HÄRNÖSANDS SMÅDJURSMOTTAGNING Storgatan 6 • 070-443 65 98

Visningslördag 16 januari

kr

rabatt

på flytande isskrapa. Motverkar återfrysning. 500 ml. Ord 74:-. T o m 23/12 -20 så långt lagret räcker. End i H-sand. Ej i komb m andra erbj.

0611-52 10 20 www.bilbolaget.com

Valfri PIZZA

rabatt

på rabiesvaccination Ord pris 500 kr, NU 250:Vid inbokad vaccination hos oss bjuder vi på kostnadsfri tandundersökning!

HÄRNÖSANDS SMÅDJURSMOTTAGNING Storgatan 6 • 070-443 65 98

VÄRDEKUPONG

Vinterkampanj 2 nov-31 dec

30 34

VÄRDEKUPONG

50

2

Köp betala för 1 VÄRDEKUPONG

VÄRDEKUPONG

Gäller EJ under lunchtid. Billigaste pizzan gratis! T o m 10/12 2020 med kupong.

kr

rabatt

vid valfri klippning. T o m 23/12 2020

City Drop In Storgatan 12 B • 0611-234 00

Brunnshusgatan 7 • 0611-234 80

Fotografera nu, innan ni julpyntar! Sälj på vår visningslördag 16 januari. Vi har många kunder i vårt spekulantregister som söker bostad! Går du i säljtankar? Hör av dig till oss, vi hjälper dig att lyckas i ditt livs kanske största affär!

Tobias Viklund

070-248 07 93 tobias.viklund@fastighetsbyran.se Fastighetsbyrån i Härnösand

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

31


K A R I N S K A R B Y Ä R N Y F I K E N PÅ

ANDREAS SJÖLANDER ÅLDER 39 år. BOR I ett radhus på Hagagatan. GÖR Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Härnösand. FAMILJ Sambon Marina, dottern Stella, 2 år, och hunden Stina.

LÄR KÄNNA

Andreas Sjölander, Nr 1 i Härnösand.

”Stort för en Kramforsbo att få leda Härnösand”

Vem är du, Andreas Sjölander? —  Jag är född på Härnösands BB som en av de sista, uppvuxen i Kramfors, hamnade i Härnösand efter en liten omväg genom Sundsvall, till Bryssel och slutligen in till Härnösand där jag har bott de senaste tio åren ungefär och har fått förtroendet att leda kommunen och leda politiken. Det är stort för en Kramforsbo att få leda Härnösand. Du beskrivs som trygg, eftertänksam och strategisk. Som en person som tänker efter innan han säger något. Hur mycket har du tänkt efter innan du nu blir intervjuad? — Naturligtvis har jag tänkt lite grann, men det går inte att tänka alltför mycket i och med att jag inte känner till formatet så mycket. Jag känner mig rätt trygg själv och det är bara en som kan vara jag, och det är jag. När det är personligt känner jag mig ändå trygg. Tycker du att det är kul att bli uppfattad som en trygg och eftertänksam person? Är det så du vill bli beskriven? — Ja, jag känner själv att jag gärna tänker till, och ibland är det proces32

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

ser där man omvärderar sina första tankar och det är bra att ha sovit på saken. Att sova på saken är något jag brukar hålla mig till. Jag tror det är klokt. Sen är jag spontan på andra sätt som gör att det ibland blir tokigt.

En del av Yippie Härnösand

NYHET I YIPPIE NR 11/2020 Hör hela intervjun i vår nya podd, Härnösandspodden. Där berättar Andreas bland annat om att idag är ”hemma” Härnösand och Höga Kusten, om att han har identifierat sig som Socialdemokrat hela livet, aldrig har strävat efter att bli förtroendevald, vad han gör när han vill känna sig slamsig, hur har träffade sin sambo, hur tungt han tyckte det var när kommunen fick besked om att en av kommunens största privata arbetsgivare, Com Hem, skulle lämna stan, varför han har fått tennisarm och varför ordet ”gubbj***l har lärt honom mycket i hans politiska liv. Du hittar hela intervjun på www. harnosandspodden.se, eller genom att skanna vår QR-kod.

Välkommen till Härnösandspodden där vi vill berätta mer och längre om någon vi har skrivit om i Magasinet Yippie Härnösand. En podd där vi vill låta folk prata till punkt, där vi får lära känna Härnösands doldisar och kändisar. I Härnösandspodden får ni höra det som står mellan raderna i Yippie, i en uppriktig, gemytlig och nyfiken form.

Lyssna på hela intervjun! Använd QR-KOD eller webadress:

www.harnosandspodden.se


R E P OR TAG E / B A R N R ÖR E L SE

Babyboom 4 I 2014 föddes 218 barn i Härnösand. Under 2019 föddes 255 barn, alltså 37 flera. Det är en ökning på 17 procent!

Födda i Härnösand 2019 255 2018 265 2017 243 2016 234 2015 236 2014 218

Källa: SCB

Aktivt småbarnsliv 255 nya individer såg dagens ljus för första gång 2019 och under det första halvåret 2020 blev ytterligare 130 barn födda i Härnösand. Under sommaren och hösten landade storken med ännu flera nyfödda Härnösandsbor. Flera hundra småbarnsföräldrar med barnvagn kan nu ses på torg och i parker samt längs med vägar och stigar utanför stan. Yippie utforskar vad några av dem gör under dagarna, när de inte byter blöjor, lagar mat, försöker ta igen sömn eller har lämnat barnen på förskolan och är på jobb. Vi har varit med på träning med småbarn och deras mammor ute vid simhallen, varit på öppna förskolan i Älandsbro, pratat med en småbarnsmamma som tränar upp sig efter födseln med en personlig tränare, och träffat en yogalärare som har grupper med små­ barnsföräldrar.

»

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

33


R E P OR TAG E / B A R N R ÖR E L SE På Mosstigen trivs de boende.

Äventyrsslingan vid Tjusarklinten Det var en gång en mamma som berättade en historia för sin treåriga son, om tomten som kom till ett hus inne i skogen. Så byggde hon huset i skogen, och så blev det ett till hus, och ett till – och till sist blev det en hel upptäcksresa, en promenadslinga i Tomtar och trollskogen. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

w Carolin ”Carro” Bergman är röd

som julen där hon står i dörren till huset på Sockenvägen med en korg. Idag ska Yippie följa med henne ut till promenadslingan Tomtar och trollskogen som hon har skapat i skogen, från bakom sitt hus till grillplatsen vid Tjusarklinten på toppen av Sockenvägen. Längs stigen har hon satt ut ungefär 20 små hus, som alla har sin historia att berätta. I någon av husen lyser det när det är mörkt och om man ser riktigt nära kan man se att småfolk och nissar har funnit sig till rätta i denna minivärld. 34

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Nu har tomten frågat om Carro kan sätta ut en postlåda där barn kan lägga sina önskelistor till jul. Nisseposten kommer sedan frakta önskelistorna till Nordpolen och tomten. Vi är alltså på ett viktigt uppdrag. Slingan som Carro har skapat är

ungefär en kilometer lång, och med små barn tar det kanske 40 minuter att gå hela slingan. Alla som vill kan gå och kika. Många har redan gjort det. – Jag märker att många barn tycker att det är roligt, säger Carro och berättar att hon själv går och kollar lite i slingan tre gånger i veckan, gärna tillsammans med sin son som tycker det är kul. – Det passar bra att gå här för barnfamiljer. Nu i corona är det också något barn kan göra tillsammans med mor- eller farföräldrar som är i riskgruppen – det är ju utomhus. För en treåring kan det vara svårt att förstå varför inte de kan leka med dem nu i coronatider och jag hoppas det här kan vara en rolig grej de kan göra.

Carro Bergman har skapat både radhuskomplex, trollgunga, brunnshus och tomtebon på sin promenadslinga i Tomtar och trollskogen.


Församlingspedagogerna Elenor Andersson och Helena Norberg med dockan Teo sjunger och pratar. Majken, som snart fyller sitt första år, och Siri, som har blivit ett år

Stor och liten på öppen förskola Svenska kyrkan i Härnösand driver öppen förskola i Härnösand, Högsjö, Stigsjö och Älandsbro. Corona­ viruset har inte stoppat aktivitets­ nivån. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

w – Vi börjar med att tända ett ljus, säger

Tomtarna håller grytan kokande,

församlingspedagog Elenor Andersson. Det är måndag morgon och Elenor och kollega Helena Norberg tar mot sex vuxna med barn i kyrkkällan i Älandsbro för att sjunga, prata, leka, pyssla och fika ihop. Kyrkan driver den öppna förskolan Stor & Liten på flera ställen i kommunen. Inte

bara i Älandsbro, utan också i Högsjö, Stigsjö och i domkyrkans lokaler i Härnösand. När pandemin slog till tog aktiviteterna ett par veckors uppehåll för att tänka om, innan man öppnade upp igen med covid-19-anpassade aktiviteter. Ett gratis erbjudande för barn mellan noll och fem år som deltar tillsammans med föräldrar, eller någon annan vuxen. Efter pandemiutbrottet måste deltagare boka på förhand. Det är begränsat med platser på varje ställe för att kunna hålla distans. – Det här är bra. Det kan vara ensamt att vara förälder. Vi har fått mycket beröm och uppskattning för att vi ändrade om under coronan, säger Elenor.

Öppen förskola i gamla sjukhuset w Härnösands kommun har en gratis öp-

Lingon och mjölk är småtomtarnas favoritmat.

pen förskola i det gamla sjukhuset. På grund av pandemin har förskolan begränsat antal med platser och färre aktiviteter än normalt. Föräldrar med barn upp till ett år kan delta måndag och fredag mellan 09.00–12.00 och föräldrar med barn 0-3 år är välkomna på tisdagar 13.00– 15.30. För att kunna vara med, måste föräldrar ringa och anmäla sig. Det kan delta max sju vuxna med barn på varje träff. – Vi har de här tiderna fram till årsskiftet, men vi hoppas att vi kan hålla mer öp-

pet, och också ha en grupp för äldre barn, nästa år, säger pedagog Lena Viklander. Den öppna förskolan är efterfrågad och har fullbokade grupper. – Många som har fått barn det här året har inte haft möjlighet till att delta i en föräldragrupp. Det är viktigt att det finns ett ställe att gå till för småbarnsföräldrar som inte har något annat sätt att utbyta erfarenheter och umgås på, säger Lena. På den kommunala öppna förskolan är det sångstund, barn och föräldrar leker och umgås, de kan skapa i en ateljé och de fikar tillsammans.

»

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

35


R E P OR TAG E / B A R N R ÖR E L SE

Angelica Engström tränar två gånger i veckan med sin PT, Sara Malm. Sonen Algot är med mamma på träningen.

Finner formen med PT Angelica Engström började träna fem veckor efter att hon hade fått sitt andra barn. – Det är jätteskönt, säger den nyblivna mamman. TEXT OCH FOTO KARIN P. SKARBY

w Det är tisdag morgon och på

STC Training Club på Kronholmen tränas Angelica av sin personliga tränare, eller PT, Sara Malm. Angelicas åtta veckor gamla son, Algot, är med och sover gott i en bilstol vid sidan av. Angelica tränade innan födseln och var tillbaka i träningsstudion fem veckor efter att Algot kom till världen. Som nybliven mamma tränar hon speciellt mage och bäckenbotten . – Kroppen förändras ju men jag tycker att jag redan har fått tillbaka någon styrka. Det är också jätteskönt mentalt att träna, och återgången har gått bättre den här gången, berättar Angelica och jämför med då hon fick sitt första barn för sju år sedan. Det är inte ovanligt att barn är med på träningscentret. – Det är ganska vanligt att våra medlemmar tar med sig småbarn, innan de börjar att krypa och de är svåra att ha med av säkerhetsskäl. Äldre barn är också med ibland och hänger i loungen, säger platschef Sara Malm på STC i Härnösand. 36

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

Daniel och Ebba på babysim En handfull mammor och en pappa med barn står och sjunger i mellanbassängen på Härnösands simhall. Det er förmiddag, förmodligen den bästa tiden för ettåringar att vara i aktivitet, innan förmiddagsluren och lunch. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

w – Hjulen på bussen, de går runt

och runt, sjunges det av instruktören Jessica Jakobsson som står i

mitten av en ring, och föräldrarna som idag deltar på babysim. Det är svårt att peka ut vem som är gladast; en tvärlycklig ettåring som fascinerad iakttar Jessica eller någon av de andra i bassängen, eller föräldrarna som smittas av sitt barns smil. Eller oss på bassängkanten, en pappa med klorallergi och vi från Yippie, som är minst lika påverkade av den tydliga förtjusningen i vattenförsamlingen. – Här står jag, vattentanten, säger Jessica och får barnens

uppmärksamhet och fortsätter att sjunga, ta fram leksaker och dirigera aktiviteter i 30 minuter. Det slängs ut färgglada plastleksaker, det bubblas och sparkas, hoppas och strilas, rutschas och rids i vattnet. Daniel Gustavsson och dottern Ebba Danielsdotter Sjögren, 15 månader är här idag. Idag är också mamma Jessica Sjögren med. Det er den tredje babysim-kursen Ebba är med på. Hon började när hon var fem månader. – Vi har sett fram mot varje


Härnösandsbor i siffror 4 I 2019 föddes 255 personer i Härnösand, 132 tjejer, och 123 killar 4 Det dog 287 personer, ändå hade Härnösand en folkökning på 63 personer tack vare inflyttning 4 I slutet av 2019 var 25 183 personer folkbokförda i Härnösand Det var lika många av varje kön och medelåldern var lite över 44 år 4 Det var flera svenskfödda i Härnösand än i landet som helhet. 85,1 procent Härnösandsbor var födda i Sverige mot 80,4 i hela Sverige 4 Flera bor utanför tätort i Härnösands kommun än i Sverige som helhet. 20,8 procent i Härnösands kommun bodde 2018 utanför tätort och i Sverige var talet 12,6 procent

Daniel och Ebba på sin tredje omgång av babysim-kurs i Härnösands simhall. Båda ser väldigt nöjda ut!

vecka. Ebba är så himla nöjd. De första gångerna var hon mer avvaktande, men vi ser nu att hon tycker om det och att hon har koll. Hon ser på Jessica för att se om det är en ny grej på gång, säger Daniel. Han känner inte till någon aktivitet som är anpassat pappor med barn. Daniel tror att pandemin har begränsat antal föräldrar och barnaktiviteter. Det har gått bra ändå. – Vi har delat på föräldraledig-

heten och det har varit jättebra för alla. Vi är ute varje dag, jag och Ebba, och besöker bland annat lekparker, berättar Ebbas pappa. Det är vecka 46 och sista gång med babysim i den här rundan. – Vi drar igång simskola och babysim igen vecka 48. Vi hinner med tre omgångar per år; tidig höst, senhöst och vår, berättar Jessica Jakobsson. Kurserna för babysim finns för nybörjare tre–sex månader, eller

Tar sig yogatid Eija Antonilli erbjuder yoga för bland annat gravida och nyblivna mammor. TEXT OCH FOTO KARIN P. SKARBY

w På Köpmangatan har Eija

etablerat Yoga By Antonilli på två våningar, med kontor som kan fungera som amningsrum i övervåningen, och yogastudio och kök nere med fönster mot en innergård där man kan ställa barnvagnar. Från och med januari erbjuder Härnösand Yogaskola yoga för gravida och nyblivna mammor. – Numera är gravida kvinnor så upptagna. På yoga kan de ta sig den tiden och känna efter att de är gravida en dag i veckan, knyta an till sitt barn i magen och träna på andningsövningar till förlossningen. Detsamma gäller nyblivna mammor. Det är en tid när det är lätt att glömma bort sig själv. Här kan de sätta syrgasmasken på sig själv först för att kunna vara en bra mamma, samtidigt som de har det mysigt med sitt barn, säger Eija. Hon har praktiserat yoga i 16–17 år och går nu en nio månader lång yogalärarutbildning i Stockholm som hon är färdig med i april. – När jag har utfört yoga har jag saknat att fördjupa mig i pranayama andningsövningar, yogafilosofi och meditation. Det är tillfredsställande att nu få in det och kunna erbjuda det – det känns jätteroligt.

sex-åtta månader. De som har gått nybörjarkursen kan fortsätta på steg 1 och 2. Det finns också simkurs för äldre barn på Härnösands simhall. Covid-19 har påverkat, men inte stoppat, kursverksamheten. – Vi har begränsat antal platser och följer föreskrifter som att hålla avstånd. Jag har informerat om vad som gäller på ett möte utomhus innan uppstart, berättar Jessica.

4 Se aktuella evenemang och aktiviteter på den offentliga Facebooksidan ”Småbarnsföräldrar i Härnösand”

Eija Antonilli i sin yogastudio på Köpmangatan.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

37


Tillsammans är vi Härnösand! Vi hjälper varandra!

Handla i Härnösand Hjälp butiker och restauranger i Härnösand att leva vidare.

Handla säkert: Hämta, kör ut, swisha betalning, privat visning bara för dig. Kolla vad som gäller i din favoritbutik www.här.nu/special

Använd vår QR-KOD

Håll avstånd - Är du sjuk stanna hemma - Tvätta händerna

ÖPPETTIDER I HÄRNÖSANDS CENTRUM* 27 nov - 31 dec 2020 Fre 27/11 ..................... 10:00-18:00

Ons 9/12 ..................... 10:00-18:00

Mån 21/12 ................... 10:00-19:00

Lör 28/11 .................... 10:00-16:00

Tor 10/12 .................... 10:00-18:00

Tis 22/12 ..................... 10:00-19:00

Sön 29/11 .....................12:00-16:00

Fre 11/12 ..................... 10:00-18:00

Ons 23/12 ................... 10:00-19:00

Mån 30/11 .................. 10:00-18:00

Lör 12/12 .................... 10:00-16:00

Tor 24/12 .................... 10:00-13:00

Tis 1/12 ....................... 10:00-18:00

Sön 13/12 ................... 10:00-16:00

Fre 25/12 ........................... STÄNGT

Ons 2/12 ..................... 10:00-18:00

Mån 14/12 ................... 10:00-18:00

Lör 26/12 .....................12:00-16:00

Tor 3/12 ...................... 10:00-18:00

Tis 15/12 ..................... 10:00-18:00

Sön 27/12 ........................... STÄNGT

Fre 4/12 ...................... 10:00-18:00

Ons 16/12 ................... 10:00-18:00

Mån 28/12 .................. 10:00-18:00

Lör 5/12 ...................... 10:00-16:00

Tor 17/12 ..................... 10:00-18:00

Tis 29/12 ..................... 10:00-18:00

Sön 6/12 ............................ STÄNGT

Fre 18/12 .................... 10:00-18:00

Ons 30/12 .................. 10:00-18:00

Mån 7/12 ..................... 10:00-18:00

Lör 19/12 .................... 10:00-16:00

Tor 31/12 .................... 10:00-14:00

Tis 8/12 ....................... 10:00-18:00

Sön 20/12 ....................12:00-16:00

Fre 1/1 ................................ STÄNGT

* Undantag kan förekomma

får du etktor t present

rtet

ko Nya Öbacka

38

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

Säker Julklapp för privatperson och företag! (julgåva från företag i år 1450:-)

HÄR Handel och möten • www.här.nu


Handla tryggt & snyggt! Boka en privat tid i butiken med dig själv eller en vän så hjälper vi till på avstånd!! Möjlighet finns att få din beställning hemkörd i Härnösand/Sundsvallsområdet (enligt överenskommelse) Beställ på tel, Facebook/Instagram så skickar vi gärna!!

Tillsammans är vi starka!

50% rabatt

på alla pocketböcker 27-29 november!

Trädgårdsgatan 3 • Härnösand Tel: 0611-237 50

STÖRST I STAN på gardiner, möbeltyger & sytillbehör.

Tillhör du e n riskgrupp? Hör av dig til l

info@abacka

bok.se

så hittar vi shoppingalternativ.

PRISMAHUSET • 0611–195 35

Vi använder visir och desinficerar alla ytor för vår och er säkerhet. Och du - använd gärna vår handspritsautomat. Vill du besöka oss före öppning, ring oss för att boka tid. Vi har även hemleverans inom kommunen.

Välkommen!

Nya lampor – stor sortering t får du et t presentkor

akortet Nya Öback

VI SYR DINA GARDINER m.m! 0611-230 90 Välkommen!

KÖPMANGATAN 7 lustofagring.com

Guldsmed Kalling Trädgårdsgatan 6, Härnösand 0611-12480, www.kalling.com

G

U

L

D

S

Välkommen in för en roligare Jul! Nintendo Switch Snowman

Rottingstjärna

Eva Solo • Iittala • Klong

Ett måste för fans av Nintendo!

Heavy flake

Skultuna • Orrefors • Dbkd Prismahuset • Härnösand • 0611-222 33

STO R G ATA N

HÄRNÖSAND • 0611-209 09

NYHET NU KAN DU KÖPA PRESENTKORT HOS OSS! PERFEKT JULKLAPP!

5

BESTÄLL VIA VÅR APP OCH GÅ FÖRE I KÖN! PÅ ETT SCHYSST SÄTT!

:/st

Lussebullar Med reservation för slutförsäljning. Gäller t o m 13/12

Mån - fred 7.00 - 21.00 • Lör - sön 9.00 - 19.00

I

Storgatan 35, Härnösand Tel 0611-21310

I

www.waynes.se

Tel: 0611 131 75 • Storgatan 26, Härnösand

Följ oss på instagram: hemkopharnosand

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

39


Mycket

NYTT

Bästa Härnösands-klappen!

i butiken

Det finns över 130 nummer av Yippie och Härnösand Magasinet på vår webb! Gratis läsning! ETT KVALITETSMAGASIn BArA OM HÄrnÖSAnD

www.yippieharnosand.se

SMARTA VÄRDEKUPONGER

nr 10 / 2018 oktober– november

PÅ BAKSIDAN

VARSÅGOD!

RÄDDNINGSAKTION

HÄR FÅR DU HÄRNÖSANDS STÖRSTA TIDNING

NU SKA ”STANS ÄLDSTA HUS” HELRENOVERAS

Läderarmband

449:-/st

får du etktor t present

(nu 17 700 exemplar!)

SMITINGEN HÄR ÄR PLANERNA FÖR DEN NYA CAMPINGEN

NYINFLYTTAT HEMBESÖK I URBAN LIVING OCH SOLBACKSVILLORNA

Efter över 1,5 år av fysiska besvär och kronisk smärta kan Johanna Öhrling åter ge sig ut på långa vandringar.

LÅNGFÄRDERna

rtet

ko Nya Öbacka

charms

med Johan

PETER SJÖLUND • ANA MARIA – TANDLÄKARE • JUNIOR BINUA • MAURIT NORBERg DITzLER • MM YI PPI E H Ä RNÖSA ND 1

799:399:299:-

I dessa tider behövs det ett starkt PRESENTKORT som stöttar butiker och restauranger i Härnösand. TACK för att du handlar med hjärtat!

ETT KVALITETSMAGASIN BARA OM HÄRNÖSAND

www.yippieharnosand.se

NR 4 / 2019 april - maj

Våren är här och i trappuppgångar och utanför matbutiker frodas nu ett av vårflorans mest pålitliga inslag – majblomman. I år finns en speciell Härnösandskoppling. Sidan 16

sid 34

annons INBJUDAN

HÄR Handel och Möten AB www.här.nu

H E L A D E N H Ä R B I L A G A N Ä R E N A N N O N S O M F O K U S F Ö R E TA G S M Ä S S A

Årets kock 2017 Johan Backeus kommer

MASS-EXTRA En tidning om Fokus Företagsmässa, reportage och annonser om företagsamhet i Härnösand

MÄSSANS ÖPPETTIDER 3/5 fredag 14.00-18.30 4/5 lördag 10.30-15.00

&

UTSTÄLLNINGAR FÖRELÄSNINGAR VINPROVNING RESTAURANG

F RI ENTRÉ

MÄSSA

HÄRNÖSAND ARENA

3-4 MAJ •2019 Härnösands största mässa!

MASSOR MED UTSTÄLLARE! SPOnSOrEr

I SaMVErKan MED

arrangör

www.harnosandsforetag.se

EXTRA BILAGA

OVE SJÖDIN

NY FESTIVAL

SVARTKONST

30 åR mED EgEN BUTIK I CITY

ToBAKS INNERgåRD fYLLS mED KULTURfEST

HYLLAD DEBUT AV RICKARD THÖRNQVIST

ROM A LA HÄRNÖSAND • LADIES CIRCLE • MAJBRASOR – HÄR ÄR DOM • MARIA ÅMAN

Blommig höst • POKERPROFIL • Tomas Eriksson MTB • Kocken Kicken • V8-OR • Sommarminnen

Välkommen! Guiden till Härnösand Nr 8 2010 Augusti – September

Äntligen!

Norwood

35instruktörer Det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den.

2.190:-

Denna jul handlar vi med hjärtat.

håller Härnösand igång!

SURFMÄSTARE Rysliga Annikas tredje deckare! LÅNGLÄSNING

30 miljoner satsades – så fick Härnösand ett eget Science Center

Massor

meDLÄSNING!

Vi handlar i Härnösand.

68 SIDOR

Nr

62020 &7 Juli – aug

Torkel sjunger ut

Mariana öppnar Fanny

David ställer om

I N N E H Å L L : A L LT O M L I V E T I H Ä R N Ö S A N D O C H O M O S S S O M B O R H Ä R!

Summer in the City

Sommar, sommar, sommar

80

Sitt inte sysslolös i stan

Små äventyr

Upptäck skog och mark till fots och på cykel

Bubbles

1.500:G

U

L

SIDOR

SPORT MED JENS NÄSMAN:

Grattis Barebe som fyller 19 år den 24 juni SID 32

• •

Beachvolley cup på Smitingen Alexandra Lindberg HSK nyförvärv

D

S

M

E

D

.............................

Skepp o’hoj! Oj, vad många båtar det finns i den gamla skeppstaden Härnösand. Följ med Anders Eliasson på en tur till olika flytetyg och dess ägare. SID 26

Vimmel • Vandringstips • Kalender • Månadens lag • Vilka har startat företag? Mer läsning: www.yippieharnosand.se

Guldsmed Kalling T r ä d g å r d s g a ta n 6 Härnösand 0611-12480

kalling.com titanringar.se 40

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

YI PPI E H Ä RNÖSA ND

1

Skön läsning om Härnösand! www.yippieharnosand.se/tidningar


JULENS ALLA BLOMMOR & PRESENTER!

Nr 1

Nr 2

Nr 3

fr 120:-

Nr 4

499:-

Nr 5

fr 179:-

Nr 6

fr 155:

Nr 7

Vi erbjuder

325:-

Nr 8

419:-

Nr 9

• Handla för minst 350:- så levererar vi gratis hem till dig. (Inom H-sands tätort) • Leveransavgift 49:vid köp upp till 350:(Inom H-sands tätort) • Ring in din beställning så kommer vi ut med varorna • Vår drive in • Extra öppet tis-fre kl 9-10 för dig i riskgrupp • Vi kommer ut till er så ni kan handla utanför butiken

Kära kunder!

395:-

Nr 10

fr 29:-

Nr 11

Nr 12

1240:-

Nr 13

379:-

Nr 14

25:-

300:-

Nr 18

365:-

Team Sagas

500:-

Nr 19

79:-/st

Ni är så viktiga för oss och vi på Sagas är så rädda om er. Vi hoppas att dessa alternativ ska ge dig en trygg köpupplevelse. Vi ser fram emot en blomstrande Jul tillsammans med er!

Nr 16

Nr 15

fr 315:-

Nr 17

fr 79:-

375:-

Nr 20

fr 59:-

350:-

tt får du etk rt presen o

VARDAGAR 10-18 • TORS 10-19 • LÖRD 10-16

kakortet

Nya Öbac

sagasblomsterverkstad@telia.com www.blomsterverkstad.se Gäller tom 20/12 2020

Stora Torget 3 • 0611-55 07 50 • Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

41


från

z

Extrat ppe ö

På Almia håller vi avstånden, vi sprider ut oss på 900 kvm • Boka privat visning

Vi värnar om Härnösands butiker och restauranger!

Varmt välkomna!

Skanör Kontinental

Lör 28 nov kl 10-15 Sön 29 nov kl 11-14

25 990990kr kr Ord pris 35

Skanör Ställbar

ss, inklusive bäddmadra ben och gavel med LED-belysning Storlek 120 x 200, eller 180 x 200 cm 140 x 200, 160 x 200

BESTÄLL RA BYGGBA SOFFOR

www.harnosandshus.se

ss, inklusive bäddmadra ben och gavel med LED-belysning cm Storlek 2 st 90 x 200

Prisexempel 160/180 x 200

16 990995kr kr Ord pris 24

+ Fler sängar i vår utställning

900

kvadratmeter möbler och inredning (Billy gatukorsning är ej till salu)

Nybrogatan 13 • Tel 0611-882 00

Mån-fre 10-17

Frideborgsgatan 4 HÄRNÖSAND • Tel 0611-138 08 • www.almiamobler.se

Handla din mat enkelt & tryggt hos oss ! På Hemköp i Härnösand kan du handla tryggt och utan trängsel !

Är du i riskgrupp?

- handlar du från kl 06.00 på fredagar

älla • Med enkla klick kan du sitta hemma och best op.se/handla

www.hemk

1-131 75 Du kan också ringa in din beställning till 061 leverererar dina så hjälper vi dig att plocka ihop dina varor och rerar leve Vi n. kassar hem till dig, ring gärna dagen inna helgfria vardagar, gäller mån-fre. Vi finns här för dig och för att du ska känns dig Hälsningar,

Mattias med personal

Mattias Bast Handlare och butikschef

42

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

!

dina varor via vår hemsida

trygg! Följ oss på instagram: hemkopharnosand

Öppettider: Mån - fred 7.00 - 21.00 • Lör - sön 9.00 - 19.00 Tel: 0611 131 75 • Storgatan 26 Härnösand


1

3

2

MERA LJUS!

1. På Erikshjälpen kan man hitta allt för fönsterdekorationer inför julen. Vad sägs om en ljusstake, här en 5-armad för en 50-lapp! 2. Lust och Fägring har ett härligt ljus från Hallbergs. Foten i metall kostar 1160 kronor och skärmen ”Bazely” för 749 kronor. 3. Elon Lundgrens har en utsökt vacker lampa i rökfärgat glas med frostad nedsida. Golden Lightning Tulip heter den och kostar 1 495 kronor. 4. På CURRI lyser julstjärnan ”Randi” vägen till den designade glädjen. 169 kronor kostar den, och glöm inte köpa sladden till för 89 kronor. 5. Ledlampor i många sköna färger hittar du på Elvans Livs på Köpmangatan. 100 kronor för 120 lampor fördelade på 9 meter, eller 180 kronor för 320 lampor fördelade på 24 meter. Nåt för julgranen kanske? 6. Saga Design har trygga snygga batteridrivna led-lampor från MICA i två storlekar 189 respektive 269 kronor. Finns i tre olika färger. Guld, silver och grå transparent.

4

Det är den mörkaste tiden på året, och nu behöver vi ljuset mer än någonsin. I en lykta eller från en ljusstake. Från en julig stjärna i fönstret eller en klassisk armatur vid soffan.

5

6

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

43


Digitala

Demokrativeckan 30 november-5 december Se föreläsningar, barnens frågor till politikerna, utställningar och 5i12-rörelsen digitala manifestation.

Yrkesutbildning Trädgård grund Odling, grönytor, anläggning och skötsel

Mer information och hela programmet: www.harnosand.se/demokrativeckan

Nordvik Utbildningar AB • Nordvik 108, 872 98 Noraström • 0613-711 200 www.naturbruk.net

Med reservation för eventuella ändringar

Torkel sjunger ut

Mariana öppnar Fanny

Juli – aug

David ställer om

Konstnärliga Cornelia

Mattis närspel

10 2020

okt – nov

Nr

9 2020

Drill-Lena lämnar över Museiveteran

Moskébas

Musiklärare

De startar Klubb Foajé

IN N E H Å L L : A L LT O M LIV E T I H Ä RN ÖSA N D O C H O M OS S S O M B O R H Ä R!

Summer in the City

Sommar, sommar, sommar

80

Små äventyr

Upptäck skog och mark till fots och på cykel

SIDOR

SPORT MED JENS NÄSMAN:

• •

Grattis Barebe som fyller 19 år den 24 juni SID 32

Beachvolley cup på Smitingen Alexandra Lindberg HSK nyförvärv

.............................

64

Johan hyllar mångfalden

Färgglad skulptur väcker nyfikenhet

SIDOR

Med havet inpå knuten

Nyheter, inspiration, profiler

Ljust och luftigt boende i Skärsviken

SPORT MED JENS NÄSMAN:

IN N E H Å L L : A L LT O M LIV E T I H Ä RN ÖSA N D O C H O M OS S S O M B O R H Ä R! Iiih! Zombies på Hemsön!

Dokument: Härnöverken

72

Jätten börjar vakna till liv igen

Skördetid på lotterna

• •

SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

Mörkerkörning på Härnö trail

Löploppet hittar nya vägar

Vimmel • Vandring

Oj, vad många båtar det finns i den gamla skeppstaden Härnösand. Följ med Anders Eliasson på en tur till olika flytetyg och dess ägare. SID 26

stips • Kalender

• Månadens lag •

ätliga svampar som är lätta

s lag • Vem e • Nya företag • Månaden Vimmel • Reportag ieharnosand.se Mer läsning: www.yipp

att lära sig att känna igen

köpte grannens hus?

Vimmel • Kvartersa vslutning • Siljasuccé

Mer läsning: www.yipp

ieharnosand.se

• Månadens lag •

SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

Åtta pass i veckan nen för friskvårdsvetera

Nenos konst gästspelar i Yippie

Återvunnen koppartråd blir glänsande skulpturer

Unga paret rodde husprojektet i Östersjäland

Leila Verlinden tog paus från dansen och satsade på sina älskade örter. SID 30

80

Hej kantarell! Passion för örter Men det finns fler goda och

Vilka har startat företag?

Gympa-Gun ger aldrig upp

Louise & Mattias själva byggde huset iland

koll på våra Stig Norell har full han över svampar. Nu lämnar SID 32 ordförandeklubban.

Skepp o’hoj!

Marika fixar pralinerna

B O R H Ä R! H O M OS S S O M Ä RN ÖSA N D O C LT O M LIV E T I H IN N E H Å L L : A L

Mycket arbete på koloniområdena

Bågskytteboom på Vårdkasen Hockeyläger lockade ungdomar i värmen

Saga & Elias – brottarledare

sep – okt

Ä R! OSS S O M B O R H ÖSA N D O C H O M O M LIV E T I H Ä RN IN N E H Å L L : A L LT

Sitt inte sysslolös i stan

UTGIVNINGSPLAN 2020/2021

Nr

Nr

8

2020

Aug – sep

Nr

Gillar du växter, odling och trädgård samt att arbeta utomhus? Är du intresserad av anläggning och vill ha ett yrke som är både kreativt och omväxlande? - Då är vår yrkesutbildning inom trädgård rätt val för dig!

Utbildningsstart 11/1 2021. Sök redan idag!

Arrangörer: Härnösands kommun, Länsstyrelsen Västernorrland och 5i12-rörelsen

62020 &7

Sök nya trädgårdsutbildningen på Nordvik

enkel lunch Ljust, frisk luft och precis vad vi på Härnöleden är SID 40–49 behöver i höst.

Lunch på leden

Husaffärer • Månadens lag •

låtar • Nya företag Vimmel • Tonys julklapps ieharnosand.se Mer läsning: www.yipp

YIPPIE HÄRNÖSAND

1

Husaffärer

Mer läsning: www.yipp YIPPIE HÄRNÖSAND

1

ieharnosand.se

Vad vill du läsa om?

Tipsa vår redaktion!

Utgivning Materialdag 25 nov

20 nov

Nr 11,5

11 dec

2 dec

Nr 12

23 dec

18 dec

Nr 1

28 jan

22 jan

Nr 2

25 feb

19 feb

Nr 3

25 mars

19 mars

Nr 4

29 april

23 april

Nr 5

27 maj

21 maj

Nr 6

23 juni

18 juni

Nr 7

26 aug

20 aug

Nr 8

23 sept

17 sept

Nr 9

28 okt

22 okt

Nr 10

25 nov

19 nov

Nr 11

16 dec

10 dec

Nr 12

29 dec

23 dec

2021

TIPSA OSS! Har du ett bra tips med anknytning till Härnösand som du tror att många läsare skulle uppskatta? Känner du till personer, händelser eller arrangemang som förtjänar uppmärksamhet?

2020 Nr 11

Boka annons/informationsplats med Yippies projektledare Linda Uhlander

linda.uhlander@yippieharnosand.se Tel 070-914 60 60 Stefan Fröberg

stefan@yippieharnosand.se 070-376 32 41

0611-51 13 20 • info@yippieharnosand.se

0611-51 13 20 • info@yippieharnosand.se

e Vi gör d

t!

Ny hemsida? Uppdaterad hemsida? Nya bilder? Tvätta texter? Köpmangatan 10B Härnösand Tel 070/679 75 29 44

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

www.alltid.net


R E P OR TAG E / K OM M U N A L P OL I T I K

HALVTID Valet 2018 blev oerhört jämnt. Så jämnt att det tog flera

månader innan det stod klart vem som skulle styra Härnösand under de kommande fyra åren. Nu är det halvtid i kommunpolitiken. Yippie tar pulsen på partierna. TEXT KARIN P SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

»»» Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

45


R E P OR TAG E / K OM M U N A L P OL I T I K

HALVTID: MAJORITETEN

”Vi är ganska överens” Yippie möter den politiska majoriteten på Härnösands kommuns rådhus från 1700-talet. Under kolonnrotundan står kommunalråd Andreas Sjölander i dörren och tar emot. Vi går upp i fullmäktigesalen där de stora fönstren släpper in eftermiddagsljuset, kristallkronorna blinkar till i solreflektioner och historiens vingslag spökar i krokarna.

valet om att ta ett ansvar. Det kändes inte som vi kunde göra det i en annan konstellation. Vi fyra har olika ideologier men vi frågade oss vad vi har gemensamt. Utifrån det har vi byggt upp det vi har idag. Det var svårt att se att vi kunde jobba mot gemensamma mål med en splittrad opposition. Vi ville inte sitta på läktaren och vara åskådare. Vi ville vara med och kunna påverka och det tycker jag att vi har fått varit med och gjort – tillsammans med de andra, säger Ingemar.

är vi inte så långt ifrån varandra när det gäller vart vi vill någonstans. Vi är ganska överens om vad som ska göras, men det är ”huret”, där kan vi ha våra ordklyverier, säger Calle. – Det kan också vara positivt att vi har olika tankar och lösningar. Det tycker jag gör att det är mycket starkare än om bara ett parti styr, säger Johan. Nu har de fyra partierna styrt tillsammans i ungefär två år. De sista nio månaderna har corona dominerat mycket av samhället och politiken. Många ärenden blev inte behandlade i våras men nu har politikerna börjat beta av en del frågor.

w Yippie ska försöka att ta pulsen på kommun­ politiken halvvägs in i mandatperioden, och majoriteten är samlad: Andreas Sjölander, Johan påpekar att även om partierna har ­Socialdemokraterna (S), Calle Edgren, Vänolika ideologier, möts också ideologierna ofta. sterpartiet (V), Johan Sundqvist, Miljöpartiet de gröna (MP) och Ingemar Wiklander, Krist- De har till exempel samma syn på samhällets De kommande två åren tror majoriteten roll för de svaga. demokraterna (KD) . att välfärden kommer vara den viktigaste På riksnivå står Yippie undrar hur de här två åren i majoritet frågan; vård, skola, omsorg och kultur, samt väl V och KD längst i Härnösands kommun har varit, hur samarJOHAN fortsatt utveckling av Härnösand. betet fungerar, om Kristdemokraterna inhopp SUNDQVIST (MP) ifrån varandra? – God ekonomi är en förutsättning för – På kommunnivå i majoriteten har ändrat dynamiken och om ÅLDER 38 år. att kunna upprätthålla välfärden, påminner de kommer fortsätta samarbetet efter nästa BOR Långgatan. FAMILJ Josephine, Ingemar. val. Fingal och Anea. I budgeten för 20121 satsar majoriteten Det är kommunalråden Andreas Sjölander GÖR Egenföretagare och på att förbättra kommunens roll som stor som först tar ordet: majoritetsföreträdare. arbetsgivare och prioritera vård och – Min bild är att samarbetet fungerar omsorg. Det satsas också på landsväldigt väl, vi trivs tillsammans och har bygd och att minska arbetslösheten. gemensamma intressen att utveckla Nämn en sak som du utifrån din välfärden och fortsätta den positiva partitillhörighet är stolt över att utvecklingen för Härnösand. Det var ha fått med i budgeten? det som gjorde att vi hittade varandra V: Att vi jobbar vidare med helfrån början. Även INGEMAR tidsprojektet. om det kanske är KD: Att vi har tryckt på älden ovanlig lösning WIKLANDER (KD) ÅLDER 71 år. reomsorgen. så är det bra för BOR Östanvik i Gussjöbygden. S: Jobben, jobben, jobben. Härnösand. FAMILJ Hustru och fem Att skapa förutsättningar för Den ovanliga fler i arbete, bättre arbetslösningen kommu- grabbar. GÖR Deltidspensionär och miljö och att vi ställer krav i nalråden refererar majoritetsföreträdare. upphandlingar. till, är att KD i MP: Att vi fortsätter att Härnösand valde CARL-FREDRIC satsa på och utveckla kolatt samarbeta med S, V och MP, som EDGREN (V) lektivtrafiken. hade majoritet i Härnösand 2010ÅLDER 52 år. ANDREAS Kommer ni fortsätta 2018 men som inte fick egen majoriBOR Storgatan. SJÖLANDER (S) samarbetet till nästa val? tet efter valet 2018. KD samarbetar FAMILJ Sambo, tre ÅLDER 39 år. – Vi går till val som på riksnivå med Moderaterna (M), barn, två bonusbarn och BOR På Haga. hund. enskilda partier men vi har Centerpartiet (C) och Liberalerna FAMILJ Sambo och dotGÖRController på bra förutsättningar för ett (L) i Alliansen. ter och hund. Härnösands stift och samarbete också i framtiDe andra håller med Andreas. kommunstyrelsens vice GÖR Kommunstyrelsens den, säger Andreas. – För Kristdemokraterna handlade ordförande. ordförande.

FAKTA/KOMMUNPOLITIK 4 Vart fjärde år väljer de bosatta i Sveriges 290 kommuner sitt politiska styre. Det sista valet var i 2018. 4 Kommuner har ansvar för bland annat förskola, skola, äldreomsorg, fritids- och kulturverksamhet, miljö- och livsmedelstillsyn, vattenförsörjning, avfallshantering och bygglovsärenden. 46

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

4 Det högsta beslutande organet i kommunen är kommunfullmäktige. 43 ledamöter i fullmäktige i Härnösand beslutar om kommunens budget, taxor och avgifter inom kommunens olika verksamheter, kommunalskatt och hur kommunens organisation ska se ut. De väljer också vilka politiker som ska sitta i kommunstyrelse, nämnder och vara kommunalråd.

4 I Härnösand är tre politiker kommunalråd. En ställning delas av två politiker från majoriteten. Det finns även deltidsanställda nämndsordföranden. Kommunfullmäktige (43 mandat): 4 Socialdemokraterna, 14 mandat 4 Moderaterna, 8 mandat 4 Centerpartiet, 5 mandat

4 Sverigedemokraterna, 5 mandat 4 Vänsterpartiet, 4 mandat 4 Miljöpartiet, 3 mandat 4 Kristdemokraterna, 2 mandat 4 Liberalerna, 2 mandat 4 Kommunfullmäktiges ordförande är Göran Norlander (S).


SÅ SVARAR PARTIERNA SOCIALDEMOKRATERNA

MILJÖPARTIET

VÄNSTERPARTIET KRISTDEMOKRATERNA

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

”Att skapa förutsättningar för fler

”Förutom att pandemin har krävt stort

arbetstillfällen och goda arbetsvillkor för våra medarbetare.”

fokus har landsbygden varit viktig för oss.”

”Vi har bland annat arbetat med att lyfta mäns våld mot kvinnor, fortsatt arbetet för rätt till heltid, gratis busstrafik för barn och unga i åldern 7—19 år och en kollektivtrafik för alla.”

”Den största utmaningen är att få folk i arbete. Det är avgörande för kommunens ekonomi och i förlängningen även förmågan att genomföra de åtgärder vi anser nödvändiga för att Härnösand utvecklas och vara en bra plats att växa upp och åldras i.”

Vad är det viktigaste ditt parti har fått genom?

Vad är det viktigaste ditt parti har fått genom?

Vad är det viktigaste ditt parti har fått genom?

Vad är det viktigaste ditt parti har fått genom?

”Nollvision mot våld i nära relationer. Delbeslut under corona. Köpet av

”Solvärme i fjärrvärmenätet och fortsatt satsning på kollektivtrafik.”

”Nollvision mot våld i nära relationer.”

”Hela Härnösands kommun ska växa och utvecklas. Demokrati och solidaritet i en värld som förändras. Kvaliteten i välfärden priorieras. Arbete och utbildning. Miljö och hållbar utveckling.”

fastigheten Rådhuset 4. Vi hyr nu av oss själva. Att etablera oss som ett alternativ i kryssningsbranchen. Skapat förutsättningar för fler att ta ansvar för Härnösands utveckling. En översyn av skolorganisationen. Utbyggnad av Hemabs biogasanläggning.”

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

”Beslut om flera stora investeringar med klok finansiering. Sänkt arbetslöshet. Ett hotell för arbetstillfällen och utveckling av näringslivet. Utveckling av alla kommundelar.”

”Att på ett hållbart och långsiktigt sätt

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren? ”Utökad arbetsmarknad etableringar.

möta de behov som finns i alla delar av kommunen.”

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

”Omställningen som krävs för att möta klimatförändring.”

”Att skapa ett inkluderade samhälle där alla känner att de kan göra skillnad.”

Partiets lokala hjärtefråga?

Partiets lokala hjärtefråga?

”Fler arbetstillfällen. Heltider. Likvärdig

”Behålla Härnösands status som en ledande kulturkommun för alla.”

Kommunstyrelsen har 15 ordinarie ledamöter och 15 ersättare. De förbereder alla ärenden som beslutas av kommunfullmäktige. 4 Andreas Sjölander (S) är kommunstyrelsens ordförande, Carl-Fredrik (Calle) Edgren (V) är 1 vice ordförande och Christina Lindgren (C) är 2:a vice

”Införandet av rätten till heltider, arbetslösheten och ökade insatser för elever med särskilda behov.”

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

Miljö- och hållbarhetsfrågor i alla kommundelar.”

kompensatorisk skola i alla kommundelar.”

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

ordförande och oppositionsråd. 4 De kommunala nämndernas uppgift är att genomföra den politik som fullmäktige beslutat om. De fyra största nämnderna är samhällsnämnden, socialnämnden, skolnämnden och arbetslivsnämnden. De andra två är valnämnden och krisledningdnämnden.

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022? ”Det blir kommunens ekonomi långsiktigt med tanke på den pågående pandemin men också företagens möjlighet till utveckling som i sin tur skapar de arbetstillfällen som behövs i kommunen.”

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren? ”Hållbar utveckling genom Agenda 2030 – Näringslivet spelar en central roll för att vi ska nå en hållbar utveckling med balans mellan olika samhällsmål. Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet hänger alla samman. I Härnösand ligger vi långt fram, men hur ska Europa och övriga världen klara det globala hållbarhetsarbetet genom Agenda 2030?”

Partiets lokala hjärtefråga?

Partiets lokala hjärtefråga?

”6-timmars arbetsdag.”

”I högsta grad omsorgen om de äldre.”

4 Arbetslivsnämndens ordförande är Sverker Ågren (KD). 4 Skolnämndens ordförande är Monica Fällström (S). 4 Socialnämndens ordförande är Krister McCarty Fagerström (S) 4 Samhällsnämndens ordförande är Britta Knapp Thyr (MP).

4 De kommunala råden för ungdom, pensionär, tillgänglighet och landsbygd är samarbetsgrupper med representanter från olika intressegrupper och föreningslivet som ska vara en öppen kanal mellan invånare och politiker. Rådet för trygghet och hälsa är ett politiskt råd.

»»» Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

47


R E P OR TAG E / K OM M U N A L P OL I T I K

HALVTID: OPPOSITIONEN

”Vi ska vara den som jagar” Det är fyra partier i kommunfullmäktige i Härnösand som inte sitter i majoriteten, fyra partier som heller inte sitter i en gemensam opposition och som intervjuas i fyra separata möten. De samverkar om de får genom sin egen politik, men det är bara två av partierna som har ett samarbete idag. w De fyra partierna i oppositionen, Moderaterna (som är störst), Centerpartiet (som otraditionellt nog fick oppositionsrådet), Sverigedemokraterna (som ibland samverkar med M) och Liberalerna (som samarbetar med M) intervjuas var för sig för att det inte är naturligt att samla dem som en enhet. Något av förklaringen kan ligga i att det normalt är det största partiet i opposition som får oppositionsrådet, som väljs i kommunfullmäktige. Majoriteten brukar inte vara med och påverka detta valet men det gör några av dem efter valet 2018 och Centerpartiets Christina Lindberg blir vald till oppositionsråd istället för Moderaternas Anders Gäfvert. – Det är bara att gilla läget, kommenterar Anders tiden efter valet. Det har ju varit en speciell mandatperiod som det sista året har varit präglat av covid19-pandemin. Det har begränsat tiden för att driva politik. Men någon politik har det ju varit.

48

M har till exempel drivit frågor om äldreboende och försvaret. C har drivit politik först i de olika nämnderna, som till exempel boende för äldre med särskilda behov och det hittades sex oanvända boendeplatser i Högsjö som nu används. SD har lyft fram fakta om sjöfartsutbildningarna som var nedlagda, och nya rutiner för statusbesiktning vid köp av fastigheter. Liberalerna har drivit saker om vindkraftverk och flera miljöfrågor, som urbana ängsmarker, bihotell och närodlad mat. Faktum är att alla partier, både de i majoritet och i opposition, är överens om väldigt mycket i kommunfullmäktige. Då är redan grovarbetet gjort i nämnderna där de stora diskussionerna har varit och grundförutsättningarna är lagt. Alla oppositionspartier tycker det är svårt att nå ut med sina politiska segrar till medborgarna. De är aktiva på sociala medier och skriver själva men alla medborgare är ju inte aktiva där. De tycker att de lokala medierna i huvudsak skriver om vad majoriteten har fått genom men mindre om vägen till beslut. Vem som lyfter fram saker, driver på, frågar, eller är ”a pain in the ass”, som Gäfvert säger, kommer alldeles för sällan fram. Vad är er roll som oppositionsparti? – Vi ska väcka frågor och se till att få fram underlag där det är oklarheter, säger Eva.

– Vi ska granska och påverka förslag till beslut, och hitta samverkan, säger Lennart. – Vi ska vara den som jagar och hänger på och inte låter majoriteten sova, säger Anders. – Vi ska få ut så mycket som möjligt att vår politik och driva, ifrågasätta och ge alternativ och lösningar till förslag, säger Christina. Det är mycket som ska behandlas de nästa två åren. Det är många utmaningar, bland annat att andelen äldre i befolkningen ökar och att arbetslösheten är stor. Alla partier pekar på att kommunen behöver utbildningar, en akademi, campus, ett marint teknikcentrum – kärt barn har många namn. Oppositionspartierna i Härnösand planerar inte att samarbeta inför valet 2022. Men vad händer efter kommande val? Kommer några av partierna samverka? Här öppnas några dörrar. – Det är möjligt att vi kommer samordna oss med någon, vi stänger inga dörrar, säger Anders. – Vi kommer att välja det som ger oss bäst möjlighet att vara med och påverka, driva vår politik, säger Christina. – Ja, men det beror på vad vi kan få igenom av vår politik, säger Lennart. – Vi kommer att välja det alternativ som ger mest genomslagskraft för vår politik, säger Eva.

ANDERS GÄFVERT (M)

EVA OLSTEDTLUNDGREN (L)

LENNART BERGSTRÖM (SD)

CHRISTINA LINDBERG (C)

ÅLDER 63 år. BOR på Skeppsbron. FAMILJ Singel, dotter, måg och tre barnbarn i Sundsvall. GÖR ”Pröva-på-pensionär” och fritidspolitiker.

ÅLDER 52 år. BOR Norra Brännan. FAMILJ Man, ett hemmavarande barn och två utflugna barn och två kaniner. GÖR Jobbar på Försäkringskassan och är fritidspolitiker.

ÅLDER 67 år. BOR Härnön. FAMILJ Fru, en pojke på 18 år och tre vuxna barn med egna familjer och sju barnbarn. GÖR Pensionär och fritidspolitiker.

ÅLDER 59 år. BOR Härnön. FAMILJ Sambo och bonusbarn. GÖR Oppositionsråd Härnösands kommun 2018-2022. Jobbade innan i ledande positioner i offentlig sektor.

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


SÅ SVARAR PARTIERNA MODERATERNA

SVERIGEDEMOKRATERNA

LIBERALERNA

CENTERPARTIET

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

Vad har varit de viktigaste frågorna från valet och till idag?

”Att behålla befintliga utbildningar

”Demokratin i kommunens politiska grupper där inflytande begränsats genom majoritetens tillsättning av oppositionsrådsposten och behandling av initiativärenden. Återstarta sjöfartsutbildning vid gymnasiet och yrkeshögskolan. Återinför special­ pedagogiska enheter för elever i ­skolan. Bygga anpassade äldreboenden. Ekonomin.”

”Ekonomin för att få till vård, skola och

”Skapa fler äldreboenden, hushålla

i Härnösand för att inte fortsätta utarma Härnösand som studieort. Vi moderater har en vision om en utbildningsstege i Härnösand från gymnasiet till högskola och på det sättet även locka hit studerande från andra orter. Att behålla och skapa fler arbetstillfällen genom ett bra företagsklimat är centralt för oss.”

omsorg på ett bra sätt. Och coronan.”

med ekonomin, bättre företagsklimat, landsbygdens villkor. Fler människor i arbete, sysselsättning och utbildning. Nya utbildningar, bland annat Sjöfartsutbildning. Arbetet med mäns våld mot kvinnor. Investeringar i gator, broar, kaj, bredband. Hållbar miljö. Hotell på Kanaludden och försvars­ etablering.”

På vilket sätt hade Härnösand varit bättre om ni varit i majoritet?

På vilket sätt hade Härnösand varit bättre om ni varit i majoritet?

På vilket sätt hade Härnösand varit bättre om ni varit i majoritet?

På vilket sätt hade Härnösand varit bättre om ni varit i majoritet?

”Moderaterna värnar valfrihet och hade genomfört lokala reformer vilket resulterat i att Härnösands invånare haft större valfrihet vad gäller skola, vård och omsorg. Våra företagare är viktiga för att skapa jobb och tillväxt och med en moderatstyrd kommun hade företagsklimatet varit bättre vilket hade varit märkbart för kommunens alla företagare.”

”Ingen invandringsmottagning. Prioritet äld-

”Vi hade haft mer fokus på ekono-

reboende, skolan och den kommunala kärnverksamheten. I vår budget finns utrymme för skattesänkning före köp av högt värderade fastigheter i centrum. Vi hade sökt vägar för etablering av högre utbildningar till Härnösand med universitet. Ökad trygghet med säkerhetskameror. Ekonomin.”

min, arbetat med en minskning av överbyggnad för att få mer resurser till kärnverksamhet. Vi hade haft nytt äldreboende på gång, fler lärarassistenter på skolorna, lokala utvecklingsinsatser för att satsa mot den höga arbetslösheten bland unga och haft en utveckling av komvux.”

”Gett förutsättningar att invånare kan bo, arbeta och driva företag i hela kommunen. Bättre företagsklimat som gett jobb och mer skattepengar till välfärd. Satsat på fler äldreboenden med olika aktörer. Stärkt kvalitet i hemtjänsten. Mer likvärdig skola i hela kommunen. Miljösatsningar. Skattepengar använts bra och ansvarsfullt.”

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

Vad blir de största utmaningarna fram till kommunalvalet 2022?

”Den största utmaningen blir att behålla jobben som finns i Härnösand samt att skapa fler arbetstillfällen. Att se till att det är en god kvalitet inom skola, vård och omsorg och att skattemedel används på ett ansvarsfullt sätt till våra kärnverksamheter.”

”Ökande kostnader för socialnämnden och

”Ekonomin, jobben och arbetslösheten som ökar. Få till ett mer demokratiskt

”Kommunens ekonomi påverkas av

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

Vad blir de största utmaningarna de nästa tio åren?

”Att återigen sätta Härnösand på kartan

”Växande drogmissbruk, våld, kriminalitet med rasism där främmande normer flyttas från storstadsområden till landsorten skapar problem. Att bryta den negativa splittrande samhällsutvecklingen, för att återställa ett sammanhållet samhälle med normer, värderingar som byggt Sverige, är viktigaste framtidsfrågan – inte bara ekonomiskt.”

”Ekonomin. Demografin. Jobben. Miljön.”

”Förbättra kommunens ekonomi. Göra kommunen attraktivare att bo och leva i. Utveckla näringsliv, utbildning och fler statliga jobb. Att hela kommunen ska leva. Utveckla och förbättra väl­ färden. Likvärdig skola i hela kommunen. Fortsatt satsning på kultur, fritid och besöksnäring. Färdigställa Ostkustbanan. Förbättra miljö- och hållbarhetetsarbetet.”

Partiets lokala hjärtefråga?

Partiets lokala hjärtefråga?

Partiets lokala hjärtefråga?

Partiets lokala hjärtefråga?

”Prioritera valfrihet, självbestämmande

”Det är svårt att enbart framhålla en fråga framför alla viktiga frågor.

”Skolan, äldreomsorgen – nytt modernt

”Hela kommunen ska utvecklas. Skapa

boende, miljön och inte fler vindkraftverk.”

en hållbar kommun som gäller vår miljö, barn och ungdomars uppväxt, omsorgen om de äldre. Förbättra företagens villkor och skapa fler jobb. Stabil ekonomi. Hotellbygget på Kanaludden och Ostkustbanan. Marin försvarsetablering.”

som en utbildningsort och etableringsort för företagande. Att locka hit företag till vår vackra stad genom att se till att vi har kompetent arbetskraft och ett positivt företagsklimat.”

och hög kvalitet oavsett individens ålder inom våra kärnverksamheter.”

arbetslivsnämnden. Att skapa en grund för arbetstillfällen utanför kommunala projektanställningar och konstruerade arbeten, betalda av skattebetalarna. Att öka tryggheten i samhället, minska våldet, missbruk och kriminalitet. Att uppfylla äldres behov av bostäder, omsorg och vård. Ekonomin.”

Men ett regionalt Maritimt Teknikutvecklingscentrum med navet och centrum för verksamheten i Härnösand, innebär mycket positiva framtidsmöjligheter. En förstudie pågår och vi är intresserade, med samma engagemang som för sjöfartsutbildningarna.”

styre i kommunen med fler gemensamma överskridande långsiktiga planer över partigränserna. En samsyn om framtiden”

minskade skatteintäkter till följd av hög arbetslöshet. Fler jobb och utbildningar på olika nivåer som möter arbetsmarknadens behov. Fler äldre ger ökat behov av äldreboenden och hemtjänst. Utveckla och förbättra välfärden. Stora investeringsbehov i broar, gator, kaj etc.”

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

49


R E P OR TAG E / K R I ST E N M E TA L

Peter med sin Pasquale PS 7 byggd av Frank Pasquale i Chicago efter Peters specifikationer.

50

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND


ELLINOR OCH PETER STENLUND ÅLDER 48 och 49 år. FAMILJ Tre barn varav ett som bor hemma: Egon 15, Samuel 19 och Noomi 20. BOR Lövudden. GÖR Ellinor jobbar som kyrkomusiker, Peter har eget företag inom musik och båda är frilansande musiker.

ROCK ’N’ RELIGION I ett ljusgult hus på Lövudden, med utsikt över havet, bor Ellinor och Peter Stenlund sedan snart ett år. Nedervåningen är helt ägnad åt musiken, med studio, replokal och mängder av instrument – från en spe­ cialgjord gitarr som blänker i svart och sil­ ver till ett elpiano med pedaler som gör att Ellinor kan använda det som en kyrkorgel. TEXT OCH FOTO MARIA-THÉRÈSE SOMMAR

B

åda kommer ursprungligen från Piteå, men bodde i Arvidsjaur ett antal år. Att de hamnade där berodde mest på jobb, men till slut fick det räcka. Peter förklarar: – När man skottat snö i sju år och upplevt en sommar med en enda sommardag, jag tror det var 26 juli, då blir man ganska less! Vi ville inte vara kvar där resten av livet. I Härnösand kände vi inte en enda människa, men här fanns en tjänst för Ellinor som kyrkomusiker och då åkte vi och började titta på hus. Vi tycker att vi bor i södra Sverige nu! Båda skriver egen musik. För Peter är det mest hårdrock som gäller och Ellinor beskriver att hennes musik är åt westcoasthållet, med Toto som referens. Hon är gehörsmusiker med örat som främsta tillgång, men när hon började spela i Peters band Laudamus blev det annorlunda: – Hårdrocken är välregisserad musik, där det är väldigt bestämt vad var och en ska spela. För mig var det en utmaning att spela så detaljerat! Peter har tillbringat en hel del tid i Los Angeles. Först eftersom hans band ville ha en amerikansk producent och började jobba med Ken Tamplin: – Det slutade med att vi åkte dit och spelade in i hans studio. ­Hotellet vi bodde på hade panik eftersom vi var ett band som kom. De trodde att vi skulle förstöra hotellrummet! Senare visade det sig att producenten hade fått lämna 10 000 dollar i deposition till hotellet, som säkerhet. Lyckligtvis fick han tillbaka pengarna när vi åkte … Sedan återvände Peter för att plugga musik vid Los Angeles Mu-

sic Academy, med stjärngitarrister som lärare. Då hade Peter startat eget företag inom musiken och tyckte att han borde ha en ordentlig utbildning också. Hans företag arrangerar evenemang, turnéer och jobbar med utbildning. Tillsammans med Ellinor driver han också musikläger sedan ett antal år, där ungdomar får prova på allt som behövs i en färdig produktion, från rep till turné, inom olika genrer. Peter och Ellinor har också arrangerat metalmässor, alltså

»

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

51


R E P OR TAG E / K R I ST E N M E TA L

PLATTOR SOM FÖRÄNDRADE LIVET Stryper: Soldiers under Command (1985) Peter: ”För mig var den skivan identitetsgivande. Jag växte upp i kyrkan och det fanns rock där, men inte så hård som jag ville. När jag hörde Soldiers and the Command var det den ultimata skivan. Det kändes som att det inte fanns något mer att göra, samtidigt som den inspirerade mig att fortsätta ändå.” Blandband Ellinor: ”När jag var liten hade man inte råd att köpa skivor, utan man fick blandband av snälla personer som hade skivor och spelade av dem! För mig har det alltid varit så att det mest är enstaka låtar som kommer att betyda mycket. Jag har aldrig haft någon idol, men kan nämna Bob Carlisle som en fantastisk rockröst och så kan jag uppskatta hantverket bakom Europes plattor, exempelvis Start from the Dark.” Ole Börud: Shakin’ the Ground (2008)

Hemmastudion är under uppbyggnad. Peter håller koll på sladdarna.

”Riktigt bra, av en speciell lirare. Svängig och funkig. Ellinor hade förmånen att spela med honom tillsammans med Consuelo del Pilar i Danmark, då Ole dök upp som gitarrist i bandet.”

»Ellinor hade förmånen att spela med honom till­sammans med Consuelo del Pilar i Danmark.«

Case som är redo för turnéliv.

Triumph: Seven (1984) ”En kanadensisk trio med fantastiskt bra låtar och en sångare som är magiskt bra, lika bra nu som 70+ som på den tiden.” Robben Ford: Talk to your Daughter (1988) Peter: ”Country och jazz är två musikstilar som jag inte har med mig från uppväxten, men Robben Fords gitarrspel fick mig att förstå att jag kanske kan använda någon jazzaktig grej i musiken utan att det blir katastrof.” Fergie Frederiksen: Any Given ­Moment (2013) En present till Peter från Ellinor, som blev hennes favorit minst lika mycket: ”Fergie var sångare i Toto. Han fick cancer och hade en avskedskonsert, men blev bättre och spelade in denna skiva. Första låten, Last Battle of My War, är ett utmärkt exempel på hur text och musik kan samverka och när man vet bakgrunden blir det extra gripande.”

52

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

Den kristna tron avspeglar sig i bokhyllan.

kyrkliga mässor med hårdrocksmusik, fullskaligt producerade med ljud, ljus och rök. De har blivit succéer i Arvidsjaur, Arjeplog och Umeå och lockat personer som annars inte skulle gå i kyrkan att uppleva sin favoritmusik i ett nytt sammanhang. Hur funkar det då med kristendom och hårdrock tillsammans? Utmärkt, menar ­paret Stenlund. De berättar att när hårdrocken slog igenom på 80-talet var det ett enkelt och ­effektivt sätt att provocera att ­exempelvis vända kors upp och ner, eftersom kristendomen var den totalt dominerande västerländska religionen. Men om man tittar på texterna, menar de, har de

Whitecross.

FOTO: WHITECROSS

mycket gemensamt med kristendomen. Peter säger: – Det finns de som menar att Black Sabbath var det första kristna hårdrocksbandet! Musiken har tagit med dem båda till internationella sammanhang, från att de växte upp i Norrbotten, båda med kyrklig bakgrund, till turnéer utomlands. Peter beskriver sig som en outsider både i kyrkan och skolan, som hittade sin identitet genom musiken. Ellinor använde frikyrkan som plattform för sitt skapande och uppträdde varenda söndag i skarpt läge inför publik, med sitt egenskrivna material. Övandet gav resultat och Ellinor har turnerat i bland annat Ryssland, nio gånger,


Elin har pedaler till sitt elpiano vilket gör att den funkar ungefär som en kyrkorgel.

med egen musik. Peter har tack vare kontakten med amerikanska producenter uppträtt tillsammans med bland andra Whitecross och fick med kort varsel hoppa in i bandet i stället för deras sångare när de skulle uppträda på två jättearenor förra året – i Indien: – Whitecross är jättestora i Indien och det satt stora billboards i hela stan om konserten … För mig hade det varit bråttom att skaffa visum och lära mig 18 låtar och jag tänkte att det här är ju typiskt, när man äntligen får stå inför 10 000 personer på en jättearena så är det en panikgrej! Spelningarna gick bra, men Peter beskri-

ver hur kontakten med publiken är viktig, och

att han hellre skulle stå inför 300 personer varje dag i veckan och spela än enstaka gånger inför ett publikhav, även om det kan låta som varje musikers dröm. Ellinor uttrycker sig mer försiktigt om sina drömmar och beskriver sig som realist. Hon håller på att skriva en bok om sitt liv och erfarenheten att leva i ett förhållande med en våldsam man, med rättegångar och skräck, innan hon träffade Peter. Hon har tidigare haft en serie föreläsningar om sina erfarenheter för personer som arbetar inom Kvinnojouren, där hon blandat musik och berättande: – När man kommer ut ur ett sådant förhållande, som var en kamp och en krigszon, kan det kännas som kedjorna sitter kvar på en. De

här jättestora drömmarna kanske kommer sedan. Det är dyrköpta erfarenheter, men jag tror att jag har blivit bättre på att möta och förstå andra människor och att jag kan hjälpa andra och vara till nytta, genom mina texter och vad jag berättar. Som många frilansmusiker ingår Peter

och Ellinor i flera olika konstellationer och band. De spelar också på duo ibland. Nyligen startade de en replokal i Säbrå, som projekt i samarbete med Sensus. Dit kan ungdomar som är intresserade av att spela i band komma och man kan höra av sig via Svenska kyrkan eller till Peter och Ellinor via deras Facebooksida Moonvalley Production. Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

53


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

FIXA NYTT HEMMA! MASSOR AV ERBJUDANDEN FRÅN HÄRNÖSANDS FÖRETAG! DET MESTA GÅR ATT GÖRA KRÅNGLIGT. STRUNTA I DET. Att byta garageport ska vara lätt. Skippa krånglet - välkommen till oss!

Örnsköldsvik

Tel: 0660-37 51 11

Härnösand

Tel: 0611-218 18

B DIN RA VA LOK L FÖ ALA R DI ÅTE G – RFÖ BES RSÄ ÖK L JA RE

VÄRME OCH REN LUFT FÖR

Damixa Fern 160 c/c Ord pris 7.000 kr

DITT HEM!

NU ENDAST

3.599 kr

Nu kommer kylan. I tider som dessa med hem- och distansarbete är det extra viktig med frisk luft och behaglig temperatur i hemmet. Fujitsus två toppmodeller KH och KM garanterar pålitlig och stabil temperatur även om det blir riktigt kallt. De hjälper dig också att spara många sköna slantar på elräkningen. Ett bra val för ditt hem, helt enkelt! KH PREMIUM POWER (KHCAN) är en värmepump i absolut toppklass. A+++ för både värme och kyla. Värmeeffekt 7.2–8.2 kW. 10 års kompressorgaranti!

ÅRS GARANTI

ENERGIKLASS

KÖLDMEDIUM

TESTAD SP Heat Pumping

Installerat & klart-pris efter ev. rotavdrag 5.399 kr Gäller så långt lagret räcker!

Technology

efter rotavdrag

TRÅDLÖS

efter rotavdrag

NORDIC SLIM INVERTER (KMCBN) har marknadens lägsta höjd på 27 cm. Värmeeffekt 5.2–6.0 kW.

ÅRS GARANTI

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

KHCAN Premuim Power

FRÅN 23.800:-

FRÅN 17.790:-

54

Takdusch

ENERGIKLASS

KÖLDMEDIUM

TRÅDLÖS

Besök din lokala återförsäljare!

Tullportsgatan 4, 871 41 Härnösand Öppet: mån-fre 8-17 • Tel: 0611-207 20 E-post: comfort@harnosand.comfort.se Hemsida: www.comfort.se/erikssons


Fixa hemma i höst

Är du på gång att renovera därhemma i höst? Hos oss hittar du det du behöver - produkter med kvalité, nyttiga tips och goda råd! Välkommen in till butiken så hjälper vi dig.

1799:389:-/m²

Tarkett Parkettgolv Shade Mjölkvit, trendig, och hållbar parkett. 13 mm. Omslipningsbart och ytbehandlat med Proteco Natura lack.

Ryobi Borrskruvdragare R18DD3-220S. 18V. Levereras med 2 st 2,0Ah batterier, laddare, dubbelsidig bits och tygväska. Rek ca pris 1999:-

399:Scanborst Fotskrapa Sul- och sidborst. Med hjälp av skrapgallret i bottenplattan går det lätt att skrapa av is, lera etc. Rek ca pris 479:-

899:Polyver Vinterstövel låg Håller dig varm hela vintern. Utmärkt skydd mot kyla ner till -40°C. Flexibel även vid mycket låga temperaturer. Ergonomisk utformad. Finns även med högt skaft samt barnstorlek. Rek ca pris 1049:-

449:Fiskars Snöraka ergo Har ett ergonomiskt vinklat lättviktsskaft i aluminium som avlastar rygg, knän och handleder. Rek ca pris 549:-

99:-

Anza Rollerset Elite Set med tråg, bygel och Elite roller 18 cm för medelfina underlag. Har mycket bra kapacitet och täckförmåga. Ger en jämn och fin yta. Rek ca pris 132:-

Väggfärg LADY Pure Color

699:-

Jotun Väggfärg LADY 3 liter Har ett supermatt exklusivt utseende och en unik kulörupplevelse. Slitstark. Brytes i valfri kulör. Rek ca pris 839:-

HÄRNÖSAND Saltviksvägen 13 • 0611-837 00 • mån-fre 6.30-18, lör 10-15 • k-bygg.se/fresks Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D 55 Erbjudandena gäller t.o.m 2020-12-31. Kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter, reservation för slutförsäljning. Lokala avvikelser kan förekomma.


H U S & H E M / U NG A H U SBYG G A R E

I april bosatte sig Maria och Jerry Häggblad i vindsvåningen i Villa Thurdus med utsikt i alla fyra väderstreck. – Vi har fått det bästa av två världar. En central våning i stan, med stadsparken som vardagsrum, samt ett enkelt sommarboende vid havet, säger Maria Häggblad. TEXT KARIN P SKARBY FOTO PAWEL MARONSKI

Fyra vyer från fjärde våningen V

illa Thurdus är en av de vackraste fastigheterna i centrala Härnösand. På toppen av Stadsparken, med utsikt över kyrkan, Södra sundet och staden, reser sig den nationalromantiska praktvillan med rymlig trädgård. Vi står längst upp i den ståndsmässiga villan från tidig 1900-tal, i en lägenhet med fönster mot fyra väderstreck som släpper in ljus alla dygnets timmar.

56

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

– Stadsparken är ljuvlig, jag njuter av höjdkänslan härifrån, att bo över parken och kunna vandra ned, säger Maria. Det är lätt att bli överväldigad av att komma in i själva lägenheten, kanske allra mest av vyn. Och det är nära till att fråga hur i all världen de fick möjligheten att köpa detta smycke till ett hus. Det hela började med att Maria och Jerrys

barn hade flyttat ut ur villan på Lidgatan och de tänkte att det var tid för förändring, dags för en nystart. De hade sommarstuga i Skärsviken och ville ha något mindre i stan, nära vattnet. De tittade först och främst på lägenheter på Bryggaren strand men det var inte något som passade just när de hade hittat en köpare till Lidgatan, som ville ta över villan vid årsskiftet 2019–2020.

»


HÄR BOR Maria Häggblad, 58 år, arbetar som skolsköterska. Jerry Häggblad, 61 år, jobbar som personlig assistent.

Maria Häggblad i sin toppetagelägenhet i Villa Thurdus vid Stadsparken.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

57


H U S & H E M / U NG A H U SBYG G A R E

På väggen hänger också en uppkäftig bild av Jerry och hans gamla raggarbil, tagen av Kaj-Åke Hägglund 2016.

Utsikt ut mot Södra sundet och Kattastrand.

Sven Linnborg var en nationalromantisk staffli- och kyrkomålare som levde ett kringresande liv. Et par av hans konstverk från 1908 låg ihoprullade i Villa Thurdus.

– Jag föreslog att vi skulle se på något annat, men Maria frågade vad det skulle vara, berättar Jerry. De tänkte att de kunde sälja Lidgatan och flytta till en lägenhet under en mellanperiod innan en ny passande lägenhet på Bryggaren strand blev ledig. Jerry hade en kompis, Anders, som ägde Villa Thurdus och hade en 2,5-rummare ledig för uthyrning. När Jerry och Maria drog för att titta på hyreslägenheten var de också och kikade på Anders lägenhet. Han frågade om de inte var intresserade av att köpa hela huset. Efter en vecka ringde paret tillbaka och bad om att få se huset en gång till. Det här var i november, och i december hade de köpt Villa Thurdus. – En bärande faktor för att vi vågade greppa chansen var att vi kände att det var bra hyresgäster i huset, säger Jerry. De flyttade rätt in i en nyrenoverad fyra på 200 kvadratmeter med en takhöjd på tre meter, golvvärme i ekgolven och stora fönster med kanske stadens bästa utsikt. Det ända de har gjort i huset är att sätta in ledstänger i trappen. Det är ett hus med en historia som sitter i väggarna, även om det allra mesta är utbytt. Det finns ändå spår av husets ålder. Fasaden är renoverad och har behållit sin ursprungliga stil. Jerry kommer ut med två rullar med konst som har legat i huset, Sven Linnborgs konstverk från

58

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

HISTORIA/VILLA THURDUS

De vackra ekgolven har golvvärme.

Uppfördes cirka 1910 i nationalromantisk stil som bostad åt lektorn och stadsarkitekten Albert Thurdin, som också är husets arkitekt. Thurdin var stadsarkitekt i Härnösand 1886—1933 och tecknade bland annat biskopsgården, riksbanken och Ångströmskolan. Efter att Thurdin flyttade på 1940-talet har huset varit barnhem fram till 1967 och förskola efter det. 2007 köper Anders Jonsson huset och renoverar hela huset de nästa två åren och bygger om från en till sex lägenheter på de fyra våningarna.

HUSET I DAG 1908 som är lite vattenskadade, men lika vackra i sina färger och motiv. I trappuppgången hänger en mässinglampa från Thurdins tid. Maria tycker att det är fint att bo i ett gammalt hus med modern design. – Vi bor i ett nationalromantiskt hus, men den här vindsvåningen tilltalade mig med sina rena linjer, säger Maria.

STORLEK: 600 kvadratmeter i fyra våningar. UPPVÄRMNING: Fjärrvärme. TOMT: 2750 m2. LÄGENHETER: En tvårummare i källaretage. Plan 1 en enrummare samt en fyrarums lägenhet. Plan 2 en trerums lägenhet samt en två och en halva. Plan 3 vindsvåning med fyra rum och kök.


I ett fönster står farfarplantan. Jerrys pappa sådde ett avacadokärna för två år sedan.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

59


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

Nya grannar?

KÄLLA: METRIA/LANTMÄTERIET Uppgifter till och med 20/11 2020

Boka annons här, ring 0611-51 13 20!

FASTIGHETSAFFÄRER I HÄRNÖSAND Hagagatan 43 Härnösand Haga 1:84 Datum: 2020-08-26 Pris: 0 kr Taxv: 525 000 kr K: Claes Hawkan Andreas Nordlander S: Eiris Margareta Nordlander Sjövägen 3 Härnösand Högsjö-Dal 2:67 Datum: 2020-09-28 Pris: 500 000 kr Taxv: 176 000 kr K: Leif Marcus Strandberg S: Kurt Ivan Tage Qvist, Maud Solveig Qvist Jensenvägen 22 Härnösand Bondsjö 2:111 Datum: 2020-09-28 Pris: 850 000 kr Taxv: 438 000 kr K: Lars Inge Huldén, Eva Magdalena Lundgren S: Nils Thomas Sörensen Risnäs 172 Härnösand Risnäs 3:3 Datum: 2020-08-26 Pris: 0 kr Taxv: 183 000 kr K: Claes Hawkan Andreas Nordlander S: Eiris Margareta Nordlander Storsvedjan 119 Härnösand Storsvedjan 1:19 Datum: 2020-03-19 Pris: 0 kr Taxv: 133 000 kr K: Karl Arne Viséns dödsbo S: Karl Arne Visén Vikeroten 432 Härnösand Spillböle 1:16 Datum: 2020-10-05 Pris: 390 000 kr Taxv: 168 000 kr K: Lisa Maria Jepson, Lars Erik Jepson S: Nils Daniel Foborg, Matilda Elisabet Foborg Hällenyland 125 Härnösand Hällenyland 1:10 Datum: 2020-09-28 Pris: 850 000 kr Taxv: 378 000 kr K: Nils Thomas Sörensen S: Lars Inge Huldén, Eva Magdalena Lundgren

Dal 138 Häggdångers-Dal 2:13 Datum: 2020-09-25 Pris: 900 000 kr Taxv: 266 000 kr K: Per Jonas Albonius, Elin Margareta Albonius S: Ann-Cathrin Christin Birgitta Edholm Storsvedjan 119 Härnösand Storsvedjan 1:19 Datum: 2020-07-24 Pris: 30 000 kr Taxv: 133 000 kr K: Nils-Göran Oscar Viklund, Anna Maria Elisabet Viklund S: Karl Arne Viséns dödsbo Ulvvik 148 Härnösand Ulvvik 1:28 Datum: 2018-09-26 Pris: 50 000 kr Taxv: 266 000 kr K: Bo Jerry Olsson S: Hans Mobergs dödsbo Gulsparvvägen 4 Härnösand Stenhammar 1:113 Datum: 2020-09-24 Pris: 0 kr Taxv: 1 272 000 kr K: Anna Maria Cecilia Hällberg S: Anna Maria Cecilia Hällberg, Mats Jonas Stefan Hällberg Norra Fällöudden 155 Härnösand Ytterfälle 1:45 Datum: 2020-09-23 Pris: 295 000 kr Taxv: 276 000 kr K: Leif Göran Eriksson S: Östen Jonas Jonasson, Lena Margareta Jonasson Gåltjärn 218 Härnösand Gåltjärn 6:3 Datum: 2020-10-01 Pris: 100 000 kr Taxv: 0 kr K: Jan Andreas Nylander S: Peter Raymond Nylander Gånsvikshamn 117 Härnösand Gånsvik 1:69 Datum: 2020-10-01 Pris: 0 kr Taxv: 364 000 kr K: Lars Thomas Vallin S: Anna Margareta Vallin

Granudden 18 Härnösand Jupiter 1 Datum: 2020-09-23 Pris: 0 kr Taxv: 820 000 kr K: Alf Erik Larsson S: Barbro Margareta Larsson, Alf Erik Larsson Nämndemansvägen 21 Härnösand Äland 1:96 Datum: 2020-10-01 Pris: 1 200 000 kr Taxv: 636 000 kr K: Frida Mathilda Linnea Lindberg, Karl Pontus Högstedt S: Kjell Peter Lindberg, EvaLotta Elisabeth Lindberg Hov 220 Härnösand Hov 1:20 Datum: 2020-10-01 Pris: 3 200 000 kr Taxv: 0 kr K: Linda Mari Elisabeth Gårding, Samuel Joakim Hamrin S: Siv Barbro Bermlid Domherrevägen 10 Stenhammar 1:185 Datum: 2020-10-01 Pris: 2 527 000 kr Taxv: 1 384 000 kr K: Jan Mikael Andersson, Johanna Ramona Öberg S: Eva Margita Eleonor Stenvall, Erik Gunnar Stenvall Öje 231 Härnösand Öjetorp 1:8 Datum: 2020-10-06 Pris: 0 kr Taxv: 237 000 kr K: Tommy Peder Sepänmaa S: Pertti Ensio Sepänmaa Judebyvägen 18 Härnösand Bergom 1:9 Datum: 2020-10-06 Pris: 270 000 kr Taxv: 113 000 kr K: Hans Jonas Nygren S: Ester Margaretha Lindström Hälledalsvägen 69 Härnösand Högsjö-Dal 1:8 Datum: 2020-10-02 Pris: 150 000 kr Taxv: 271 000 kr K: Michal Kiwa S: Pär Henrik Sakamoto

VI SKÖTER OM DITT HEM NÄR DU INTE HAR TID! NU FINNS VI I HÄRNÖSAND. Kontakta oss för mer info. Välkommen! 060-50 15 30 070-272 12 74 T E R M I N A LVÄ G E N 14, TIMRÅ • WWW.STMIL JOVARD.S E

60

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

Torngatan 2 Härnösand Gullvivan 9 Datum: 2020-10-07 Pris: 2 050 000 kr Taxv: 1 107 000 kr K: Anders Erik Rasmus Berggren S: Per Ola Eric Bojestig, Harriet Christina Bojestig

Nässland 122 Härnösand Nässland 2:16 Datum: 2020-10-05 Pris: 360 000 kr Taxv: 268 000 kr K: Evelyn Lorena Garzaro Del Leon, Anders Werner Bure Svensson S: Gudrun Margareta Hälldin

Roten 145 Härnösand Nygård 1:7 Datum: 2020-09-25 Pris: 1 250 000 kr Taxv: 126 000 kr K: Anders Emanuel Viklund, Karin Johanna Andrén S: Jens-Dieter Kosmale, Gisela Kosmale

Båtsmansvägen 34 Härnösand Bondsjö 10:23 Datum: 2020-09-29 Pris: 2 000 000 kr Taxv: 844 000 kr K: Nicklas Carl Robin Klingberg S: Birgitta Camilla Westerlund, Olof Jerry Andersson

Spillkråkevägen 6 Stenhammar 1:125 Datum: 2020-10-01 Pris: 2 400 000 kr Taxv: 1 063 000 kr K: Carin Josefine Rebecca Mattsson, David Robert Öjelid S: Eva Jeanette Samuelsson, Carl Johan Charlier

Dalom 173 Härnösand Dalom 2:19 Datum: 2020-09-23 Pris: 0 kr Taxv: 823 000 kr K: Bengt Torbjörn Eriksson, Ester Ingrid Margareta Eriksson, Hans Mikael Eriksson S: Rut Helfrid Eriksson

Hammarvägen 15 Härnösand Äland 1:69 Datum: 2020-10-12 Pris: 1 200 000 kr Taxv: 396 000 kr K: Per Jonathan Löfquist, Jenny Linda Mari Mikaela Höglund S: Nils Kristoffer Häggström, Anna Sofia Iversen

Byvägen 43 Härnösand Bondsjö 2:293 Datum: 2020-10-07 Pris: 760 000 kr Taxv: 535 000 kr K: Thomas Mattias Jonsson S: Linda Kristina Pettersson

Brunne 624 Härnösand Brunnekvarn 1:1 Datum: 2020-09-24 Pris: 720 000 kr Taxv: 441 000 kr K: Maria Elin Nylander S: Kjell Bruno Sjödin, Gerd Elisabeth Sjödin

Trumpetgatan 51 Härnösand Vangsta 1:76 Datum: 2019-05-27 Pris: 0 kr Taxv: 701 000 kr K: Kerstin Anita Anderssons dödsbo S: Kerstin Anita Andersson

Hälledalsvägen 61 Härnösand Högsjö-Dal 1:56 Datum: 2020-10-01 Pris: 585 000 kr Taxv: 186 000 kr K: Per Erland Lundmark, Anita Elaine Marklund S: Jonas Emanuel Viklund

Furuvägen 74 Härnösand Rödluvan 20 Datum: 2020-10-16 Pris: 1 250 000 kr Taxv: 641 000 kr K: Jesper Lars Gustav Lidén, Anna Josefin Nygren S: Linda Maria Wallenman, Jakob Emil Benjamin Staaf

Näs 277 Härnösand Säbrå-Näs 2:99 Datum: 2020-10-01 Pris: 2 150 000 kr Taxv: 814 000 kr K: Anna Kristina Karlström, Tobias Nordin S: Gianni Michele Antonilli

Lägdom Södra 153 Härnösand Järsta 6:1 Datum: 2020-09-25 Pris: 395 000 kr Taxv: 392 000 kr K: Jennie Kristin Fransson S: Lena Elisabeth Gustafsson Gammelgården 133 Härnösand Viksjön 3:43 Datum: 2020-10-09 Pris: 300 000 kr Taxv: 215 000 kr K: Br. Hagman Fastighets Aktiebolag S: Erik Bernt Ove Bylund, Dagny Marita Bylund

Marknadens effektivaste!

Svenskär 162 Härnösand Rogsta 1:21 Datum: 2020-06-16 Pris: 0 kr Taxv: 752 000 kr K: Mai Ingrid Näsström S: Ulf Olov Arne Näsström Furuvägen 11 Härnösand Snövit 31 Datum: 2020-10-15 Pris: 990 000 kr Taxv: 616 000 kr K: Mats Erik Tobias Lidström, Erica Sofi Billström S: Jan Mikael Andersson, Johanna Ramona Annelie Öberg Solberg 174 Härnösand Brunne 2:35 Datum: 2020-10-01 Pris: 2 200 000 kr Taxv: 1 137 000 kr K: Caroline Susanne Törnberg, Sven Eric Daniel Östman S: Carl Markus Wallin, Erica Linnéa Wallin

Spara tusenlappar med Värmepumpen från IVT, GEO 500 • Tystaste av alla • Enkel att manövrera Finns ingen anledning att installera något annat!

SNYGG DESIGN

Vi installerar & servar: Bergvärme Luft/vatten Luft/luft


HELA DENNA SIDA ÄR ANNONS

Din elektriker

Från småjobb till helrenovering! SÅ KONTAKTA OSS GÄRNA, VI LÖSER DET MESTA!

Allt inom el-hem, villa, företag och industri!

 El-installationer  ROT-jobb  Data/fiber

 och mycket mer

Låt oss lysa upp i mörkret! Vi installerar Up and down lights på din fasad

Christer: 070 629 0611

Powerup Electrics AB

Robert 072 500 0728

Krister

0611-105 00 Härnösand

070 629 0611 • 072 500 0728

••••••• BESÖK OSS PÅ FACEBOOK •••••••

CHRISTIANS VEDFÖRSÄLJNING BJÖRKVED i säck 1 m3 750:BJÖRKVED i säck 60 liter 75:BLANDVED i säck 1 m3 600:BLANDVED i säck 60 liter 60:TÄNDVED i säck 60 liter 100:LÖSVED på ditt släp

Thorén Värmepumpar

5%

Nyckelfärdigt till fast pris

RABATT FÖR STAMKUNDER

• INSTALLATION 0612-42500 • SERVICE

0612-425 00

Beställning längder mellan 20-50 cm

trnab.se

Öppet tors & fred 10-19, lörd kl 10-14 Ring 073-682 47 12 för info eller boka tid • Vålånger 428

Nästan slutsålt! Många söker nya hem - välkomna! SÅLD

SÅLD

Västra Ringvägen 56 Slutpris 930 000 kr

Västra Ringvägen 113 Slutpris 590 000 kr

Bostadsrätter till salu Storgatan 3 A, 1 rok, 25 m2

195 000 kr

N Kyrkogatan 32, 3 rok, 76 m2

490 000 kr

Koltrastvägen 86, 4 rok, 107 m2

480 000 kr

Gådeåvägen 14, 2 rok, 56 m2

ANSÖK OM

Svensk Fastighetsförmedlings föreningssponsring på 10 000 kr. I din ansökan besvarar du några frågor som du hittar på vår hemsida, fyller i kontaktuppgifter och beskriver kortfattat din verksamhet. Föreningen som blir utsedd kommer att kontaktas personligen och presenteras på vår hemsida.

375 000 kr

Skicka din ansökan till: sf.harnosand@svenskfast.se

425 000 kr

Ansök senast 31/1 2021. Lycka till!

Artillerigatan 7, 3 rok, 81 m

2

SÅLD

SÅLD

Gamla Karlebyvägen 3 Slutpris 1 700 000 kr

Dunderkläpp 207 Slutpris 4 300 000 kr

Teckna förmedlingsuppdrag med oss senast 31/12 så bjuder vi på energideklaration (ca 3 000 kr) Jill Jonsson Wik

Ulf Ögren

Ami Sörlin

HÄRNÖSAND • STORA TORGET 3 B • 0611-232 75 • 0708-43 26 62 • WWW.SVENSKFAST.SE/HARNOSAND facebook.com/svenskfastharnosand

svenskfastharnosand

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

61


R E P OR TAG E / F I L M AT I SE R A R T R AU M AT

Redan innan Bosse föddes 1993 var 5i12-rörelsen en del av Härnösands historia. Riksmediernas nyheter från staden handlade i skarven mellan 1980- och 90-tal om främlingsfientlighet, korsbränning och mord - men också om antirasism och ett stort engagemang för människors lika värde. 5i12, en ideell rörelse mot främlingsfientlighet, fick stor uppmärksamhet.

Bosse Sörensen gör en film om 1980-talets Härnösand, där 5i12-rörelsen spelar en stor roll. – Jag tycker egentligen den här filmen borde ha gjorts tidigare, säger filmskaparen. TEXT & FOTO KARIN P. SKARBY

LÄKEKONST

R

edan innan Bosse föddes 1993 var 5i12rörelsen en del av Härnösands historia. Riksmediernas nyheter från staden handlade i skarven mellan 1980- och 90-tal om främlingsfientlighet, korsbränning och mord - men också om antirasism och ett stort engagemang för människors lika värde. 5i12, en ideell rörelse mot främlingsfientlighet, fick stor uppmärksamhet. – Min skolgång var full av de här historierna, säger 27-åringen som växte upp på Jaktstigen vid Baldershage och gick på Solenskolan. Han har de sista tre åren jobbat med att skapa en dokumentärfilm om händelserna och tiden på 1980och 1990-talet. – Jag tycker att historien börjar bli grumlig och jag känner att det är viktigt att den inte försvinner. Den måste berättas, säger Bosse som är regissör, ­researcher och manusförfattare för dokumentär­ filmen. Han vill skapa en film som ger alla sidor av tragedin som gjorde 5i12-rörelsen rikskänd över en natt. Manus har utgångspunkt i både arkivmaterial och intervjuer i nutid. – Filmen är undersökande och återberättande. Vi använder oss av nyckelpersoner från den här tiden som vi har knutit kontakt med, och vi fortsätter arbetet med att hitta intressanta och centrala personer i den här berättelsen. Det är de som är informationsbärande karaktärer. Vi vill ge staden en röst för att den här tiden har påverkat Härnösand och Sverige väldigt mycket. Alla människor som var inblandade eller nära händelsen är påverkade än idag. Borde inte den här historien glömmas? – Jag förstår att de som vi vill intervjua tänker det och är skeptiska i början, men det verkar som de har märkt att vi vill berätta historien av

62

Y I P P IE H Ä RN Ö S A ND

rätt anledning. Vi försöker inte göra någon true crime-dokumentär som ska måla upp Härnösand som en fruktansvärd stad där det händer hemska saker, utan vi vill skapa en tydlig bild av vad som hänt men även peka på alla goda krafter som finns i staden. Alla vill inte prata med oss och bli påminda, man måste ha en fingertoppkänsla och ha respekt för alla anhöriga. Varför tror du den här filmen är viktig nu? – Jag tycker egentligen att den här filmen borde gjorts tidigare. Det är en historia med många bottnar. Jag har också som ”härnösandare” en stor nyfikenhet och ett intresse för vad som hände sen. Händelserna påverkar staden, Västernorrland och Sverige väldigt mycket. Det känns som ett stort sår i staden. Vet inte om filmen kan läka någonting, med den kan åtminstone se till att det här såret kan behandlas och lindra lite smärta. Det är också en stor förvirring, i varje fall för mig. Mycket är ouppklarat, det är många frågeställningar. Att redovisa på ett pedagogiskt sätt kan kanske ge ett litet avslut för folk. Varför är du den rätta personen att göra den här filmen? – Det finns mycket främlingsfientlighet och intolerans i världen och det är svårt att stå och titta på med händerna i fickorna. Det betyder inte att alla borde göra en film om det här, men film är det jag brinner för och jobbar med. Det är mitt sätt att bidra och lära mig själv om hur hat och främlingsfientlighet föds. Du är yngre än rörelsens stiftande. Tror du att det gör filmen speciell? – Jag kände till alla nyckelpersoner innan jag började med min research, Härnösand är ju en väldigt liten stad. Det är väldigt skönt att ha en distans. Det är också en

»


5i12 med under demokrativeckan i Härnösand För första gång sedan 5i12-rörelsen startades 1988 så blir det ingen manifestation på torget i Härnösand den femte december klockan fem i tolv. Istället blir det en större markering den femte december, och flera andra evenemang veckan före. 5i12-rörelsen kommer i stället att vara en del av Demokrativeckan i Härnösands bibliotek. På grund av rådande pandemi och utökade restriktioner har nu Demokrativeckan ställt om och blir digital.

Bosse Sörensen är igång med att göra en film om 1980-talets Härnösand, där 5i12-rörelsen spelar en stor roll.

w — Att 5i12 fortfarande engagerar efter över 30 år tyder på att frågan fortfarande är aktuell. Det är viktigt att folk engagerar sig. Det värsta som kan hända i samhället är att människor blir tysta, säger 5i12rörelsens ordförande, Jasenko Omanovic. Under demokrativeckan i Härnösand Jasenko kommer författare, journalister, artister, Omanovic. verksamhetschefer, kulturhistoriker, forskare, politiker, aktivister och artister visa fram, diskutera, engagera och vara ett levande bevis på att demokratin fungerar i vår del av världen. 5i12-rörelsen är medarrangörer tillsammans med Härnösands bibliotek och Härnösands kommun för demokrativeckan måndag 30 november—lördag 5 december. — Det är viktigt att inte vi bidrar till smitta. Det är därför vi inte har en manifestation på torget. Däremot kan personer besöka arrangemangen på demokrativeckan i biblioteket, där vi kommer att finnas hela veckan, säger Jasenko.

Det var hundra år sedan Sveriges riksdag beslutade om att införa allmän och lika rösträtt och under 2018—2022 uppmärksammar riksdagen demokratin i ett fyra år långt jubileum. 2020 har demokrativeckan premiär med en rad aktiviteter på Härnösands bibliotek. Läs mer om programmet här: www.harnosand.se/demokrativeckan — Vi arbetar på att genomföra hela programmet, men digitalt, säger Carina Möllerberg på Härnösands kommun. Bland annat kommer en aktuell forskningsrapport om presidentvalet i USA presenteras av Kajsa Falasca vid Mittuniversitetet. Brit Stackton och Martin Schibbye vid journalistnätverket Blankspot kommer föreläsa om demokrati och journalistik i spåren av covid-19, och det blir en stor 5i12-manifestation på biblioteket lördag 5 december med 5i12-ordförande Jasenko Omanovic, Martin Schibbye, Åsa Lindestam, som är 1:e vice talman i Riksdagen, och artisterna Lars T. Johansson och Jens Nilsson. Under hela demokrativeckan kommer utställningen ”Min berättelse är med” att visas i Sambiblioteket. Den digitala utställningen är ett resultat av asylsökandes berättelser, åsikter och värderingar i projektet ”Landskapet för asylsökande”, som är ett samarbete mellan Internationella Klubben 5i12, Västernorrland museum och Ängekyrkan i Härnösand. Dessutom visas Blankspotutställningen ”Demokratier föds och utvecklas” där ett utställningsbesök kan kombineras med workshop, podd och lärarhandledning. Utställningen besöker minst 20 orter, däribland Härnösand. Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

63


R E P OR TAG E / F I L M AT I SE R A R T R AU M AT

Stig Wallin prisades av Carl XVI Gustaf 1992.

FAKTA/5i12-RÖRELSEN 5I12-RÖRELSEN startades 1988. Torget fylldes vecka efter vecka med Härnösandsbor i en symbolisk och s­ pontan manifestation mot ­främlingsfientlighet och för människors lika värde. En av ungdomarna som hade tagit initiativet, Sara, och hennes väninna Sylvia mördades 1989 av en ung krigsflykting. Främlingsfientligheten fick ny grogrund. Pappan till Sara, Stig Wallin, tog då över 5i12-rörelsen för att fullfölja det som hans dotter hade påbörjat. Den femte december klockan fem i tolv har blivit rörelsens årliga manifestationsdag med aktiviteter över hele landet, i riksdagen och EU-parlamentet.

»Nu känner jag att projektet går i rätt riktning och att vi äntligen kan börja berätta denna viktiga historia.« rädsla i att det här kan upprepas igen. Både den här typen våldsbrott, men också främlingsfientliga reaktioner. Det kan absolut hända igen och det är upp till oss som känner till historien att jobba för att det inte ska upprepas, säger Bosse Sörensen. Med sig har han producent William Johansson i Laika film, som är med och skriver manus, och fotograf 64

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

och filmare Martin Fryklund – också han från Härnösand. Filmen har nyligen fått sitt första ekonomiska bi-

drag, vilket gör att produktionen nu kan starta. Insatsen kommer från Film Västernorrland som har klivit in som samproducenter i projektet. – Att få den första slanten är den viktigaste pengen. Det ger en rejäl knuff i rätt riktning för att få andra finansiärer att kliva in, säger Bosse. Nu jobbar teamet vidare med finansiering, manus, research och dokumentation. – Det har varit en lång startsträcka och förproduktionen är långt ifrån över. Men nu känner jag att projektet går i rätt riktning och att vi äntligen kan börja berätta denna viktiga historia.

BO JOHAN ”BOSSE” SÖRENSEN ÅLDER 27 år. FAMILJ Sambo och ett barn. BOR Piteå. GÖR Är filmskapare av kortfilmer och dokumentärer. Är också locationscout som hittar inspelningsplatser i Norrbotten till filmproduktioner. Var platschef på tv-serien Lasse­ majas detektivbyrå.


Dagar att längta efter… Lagtempo med familjen Bülow Handler runt Nässjön! Lily, 5, har tagit täten och följs av Damien, Olivia, Dilenn och pappa Joacim. Från ett reportage i vårt sommarnummer i slutet av juni i år. Foto av Pawel Maronski och texten skrev Jakob Tjernström. Vill du läsa hela reportaget så hittar du det på: www.yippieharnosand.se/tidningar

I N N E H Å L L : A L LT O M L I V E T I H Ä R N Ö S A N D O C H O M O S S S O M B O R H Ä R !

Köpmangatan 10 B Härnösand • tel 0611-51 13 20 • www.yippieharnosand.se

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

65


NYTT ANNONSPAKET!

100 % Höga Kusten Nr www.yippieharnosand.se

ETT KVALITETSMAGASIN BARA OM HÄRNÖSAND

POSTUTDELAS TILL

77 000

10

2020

okt – nov

De startar Klubb Foajé

Saga & Elias – brottarledare

NR 1 / 2019

Marika fixar pralinerna

januari - februari

I N N E H Å L L : A L LT O M L I V E T I H Ä R N Ö S A N D O C H O M O S S S O M B O R H Ä R!

STOR GUIDE: HÄR ÄR SCENVÅREN 2019

80

BOKA IN DINA FAVORITER – FRÅN BABBEN TIll PEllE SVANSlÖS

Gympa-Gun ger aldrig upp

SIDOR

Åtta pass i veckan för friskvårdsveteranen

Nyheter, inspiration, profiler

Närhet till natur, släkt och en enklare vardag gör att allt fler mitt i livet väljer att komma tillbaka till sin hemstad. Familjen James, Tom från England och Elin från Häggdånger med sina barn Mary-Rose, Eskil och Emmott, är några av 2018 års hemvändare.

Nenos konst gästspelar i Yippie

Återvunnen koppartråd blir glänsande skulpturer

Louise & Mattias byggde huset själva

H E L L O,

Unga paret rodde iland husprojektet i Östersjäland

Ljust, frisk luft och enkel lunch på Härnöleden är precis vad vi behöver i höst. SID 40–49

Lunch påS Aleden H Ä R NÖ ND!

Från London, Aten, Stockholm, Örnsköldsvik … till Härnösand Vimmel • Tonys julklappslåtar • Nya företag • Månadens lag • Husaffärer

Sofia PETTERSSoNMer • SVEN-ERiK JoHaNSSoN • NYE aNSTaLTCHEfEN • SaMBiBLioTEKET YIPPIE HÄRNÖSAND läsning: www.yippieharnosand.se

1 1

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vecka 18 3 Maj 2018

HUSHÅLL OCH FÖRETAG

TEKNIKhörnan Läs Annas vinnande NOVELL

PROMENAD i nya Parken

I ÅNGERMANLAND

TÄVLA!

Det händer i helgen ADAM ställer ut

Rösåsvägen 30, 30 Gård i Moliden

VAR MED PÅ HUSKÖPARDAGARNA 26-27 MAJ

Visning 3/5, kl 16.30-17.30

Vi hjälper våra kunder hitta sina drömbostäder i Örnsköldsvik.

Kontakta oss redan idag!

www.maklarhuset-ornskoldsvik.se

Till alla hushåll och företag i Kramfors kommun samt till Ramvik och Utansjö

Januari 2019 | År 13 | Nr 136 | Upplaga 13 000

– för att vi älskar Kramfors!

PRODUKTION: ADC MEDIA | TRYCK: ALINEA MEDIETEKNIK | ANSVARIG UTGIVARE: MAGNUS LIDBLOM

Örnsköldsvik

FE S TLIGA T ILLFÄLLEN

HIGH COAST DISTILLERY - VÅRE N 2019 -

ONSDAGSLUNCH

Njut av en härlig onsdagslunch på destilleriet. Dryck, sallad, nybakt bröd, kaffe & kaka ingår i priset. Kom ihåg att boka bord.

AFTER WORK

Avsluta veckan med något gott att dricka och god mat med goda vänner, arbetskamrater eller din käresta.

Sollefteå

FÖR BOKNING OCH MER INFO, KONTAKTA OSS PÅ

070-348 37 00 • besok@highcoastwhisky.se • www.highcoastwhisky.se • Sörviken 140, 872 96 Bjärtrå

50%

Vi levererar och installerar ditt trådlösa nätverk och visar hur det fungerar.

RIT-avdrag! Betala bara halva arbetskostnaden

Till alla hushåll och företag i Sollefteå kommun samt till Bispgården

Kramfors Härnösand

Handla lokalt köp din försäkring hos oss 0620-215 00 dina.se

LÖRDAG 2/2 GÄLLER ENDAST

390

/hg LÖRDAGSGODIS Vårt populära lösvikts ERT

MISSA INTE VÅR ANNONS INNE I TIDNINGEN!

Kontakta oss för bokning eller mer information.

66

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

Följs oss på Facebook!

– för att vi älskar Sollefteå!

ÖMTÅLIGT. Lördag 2 februari

0611-51 13 20

Lunde • 0612-326 20 • www.aatv.se

Januari 2019 | År 28 | Nr 298 | Upplaga 14 000

PRODUKTION: ADC MEDIA | TRYCK: ALINEA MEDIETEKNIK | ANSVARIG UTGIVARE: MAGNUS LIDBLOM 0620-68 33 04

15-Års jubileum hos ica Långsele

0612-70 13 00

16/2 • 16/3 • 13/4 • 11/5 kl.19.00 • 695:-/pers.

Buss avgår från Kramfors Resecentrum

Kl.17.00, åter 22.30. Måste förbokas.

KOPPLA AV VI KOPPLAR UPP!

0660-777 77

WHISKYMIDDAG, TRE RÄTTER

Njut av en smakfull tre rätters whiskyinspirerad middag i vårt vackra Besökscenter.

1/3 • 29/3 • 26/4 • 24/5 • 5/6 kl.17.30-23.00 Buffet och bussresa 245:-/pers. Buffet 195:-/pers.

Alla onsdagar kl.11.30-13.30 • 150:-/pers.

0620-68 33 00


Ulrika är årets Vendela

M

ittnätverket Vendela har varje år sedan 2014 delat ut ett pris. Priset ger inte bara heder och ära, med det följer också en prissumma på 10 000 kronor som vinnaren ska använda för att utveckla sitt företag eller sin kompetens. 2020 års vinnare, Ulrica Cedervall, är rörd, tacksam, ödmjuk och glad för att ha blivit Årets Vendela. – Det är så många driftiga kvinnor som driver företag – alla skulle behöva det här priset. Det är hedrande, säger Ulrica som nästa år firar 30-årsjubileum som företagare. Vad ska du göra för prispengarna? – Jag ska utbilda mig. Jag är lite sugen på att lära mer från en rysk, duktig färgtekniker, men det måste bli efter corona. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

ULRIKA CEDERVALL ÅLDER 47 år. BOR På Bondsjön. FAMILJ Man och tre barn. GÖR Frisör (i januari flyttar Ulrica, Linda Öberg och Madelene Nordlöf sin salong från Storgatan och till Fitnesshopens gamla lokaler närmare stadskärnan).

Motivering: ”Årets Vendela 2020 går till Ulrica som på ett fantastiskt sätt stöttar, lyfter och pushar andra företagare och personer i sin om­ givning. Hon har ett imponerande samhällsengagemang och satsar aktivt i Härnösands centrum. Sitt företag har hon drivit med entusiasm, glädje och energi i 30 år sedan hon i tonåren tog över verksamheten efter sin farmor.” De nominerade var Annelie Lindeberg, Coach Angurvall, Katarina Dufvenberg Lastvagns­ service och Salong Ulrica Cedervall. Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

67


SPORT Wahaj, 12 – en äkta idrottstalang TIPS? Eposta jens.nasman@yippieharnosand.se

FRIIDROTT/FOTBOLL/INNE­ BANDY. Vissa har det tillsynes gratis i generna, andra jobbar stenhårt för att mycket långsamt förbättra sig. Möt Wahaj Ali, född 2008, som fått det första. En osedvanlig idrottstalang.

Härnösandskillen Wahaj Ali upptäckte först ifjol att han hade stor talang för friidrott. Nu har fotbollen och innebandyn fått konkurrens. FOTO JENS NÄSMAN

Talang är ett ofta använt ord inom idrotten. Antingen har man det – eller så inte. Härnösandskillen Wahaj Ali, 12, upptäckte det för bara drygt ett år sedan. Att han hade en ovanlig talang för… friidrott! – Jag har spelat innebandy och fotboll i tre år, men det var i samband med BRI-Olympiaden förra året som jag tävlade i friidrott för första gången, berättar Wahaj som den gångna sommaren tagit imponerande segrar i såväl Hälsingespelen (Bollnäs) som i örnsköldsviksklubben IF Vingarnas öppna KM. Hans bästa tid under säsongen på 60 meter blev 8,35 sekunder, i längd har han flugit 5,12 meter och den längsta kulstöten mätte 9,22 meter. Det var dock Wahajs resultat i skoltävlingen BRI-Olympiaden under hösten 2019 som gjorde att han sattes i kontakt med bland annat Mats Höglund i Brännans IF. Eftersom det inte blev några BRI-tävlingar under den här hösten, står Wahaj Ali:s namn kvar på rekordlistan i samtliga (!) grenar för Pojkar åk 5. I 2019-års upplaga sprang han nämligen 60 meter på 8.87, hoppade 4,60 meter i längd och stötte kula 8,95 meter. Men när vi sedan ställer den

68

Y I P P IE H Ä RNÖ S A ND

klassiska frågan, får vi ett lika klassiskt svar. Vad har du för dröm med ditt idrottsutövande? –Att bli fotbollsproffs. I vilken klubb? – Manchester City vore drömmen. Det är dem jag håller på. Just nu är det främst innebandyträningar i IBK Härnösand som gäller för Wahaj, men han har även kört några löppass i kulvertarna vid Härnösands Sjukhus med Brännans IF Friidrott. Fotbollsträningarna i det fram-

gångsrika Moffe BK-laget födda 2007 (som vi skrev om i förra numret!) har inte börjat om än. Wahaj känner inte att han behöver välja bort någon idrott än, men för familjen finns det en tydlig gräns. – Vi är jättestolta över Wahaj, men vi kan inte stödja honom och hans syskon så mycket vi skulle vilja. Det är dyrt med riktigt bra utrustning, medger pappa Ishaq som dock vill dela ut ett stort beröm till de idrottsklubbar som finns i Härnösand.

Wahajs rekordtid på 60 meter är 8,35. FOTO PRIVAT


Simmarduon Emmelie Mellajärvi och Alice Nordqvist är nöjda med kvällens träning med IF Rycket. FOTO JENS NÄSMAN

Första landslagslägret för säsongen för Wiktor Rönnkvist, Ingrid Lundkvist och Melker Albertsson ställdes in. FOTO JENS NÄSMAN

Landslagskastare körde höstläger FRIIDROTT. Det är vecka 44 och skolornas höstlov är precis halvvägs denna onsdag. I Öbacka Sportcenter är det dock full fart. – Ska man konkurrera i landslagssammanhang finns inte plats för lovdagar, säger Brännan Friidrotts kasttränare Stefan Keijser. När Yippie äntrade hallen kastades det antingen medicinbollar eller så kördes det häckövningar. På plats fanns bland annat klubbens nyligen utflyttade diskustalang Melker Albertsson. Sedan ett par månader tillbaka studerar han på friidrottsgymnasiet i Falun. Hur fungerar det för dig? — Jorå, det har känts jättebra. Klart det blivit en omställning att inte ha all support runtikring som man har när man bor hemma, men det finns ju matlådor som tur är, svarar Melker med ett leende. Om du måste laga något själv, då? — Jag har faktiskt blivit riktigt bra på att göra kyckling och ris, svarar Melker — ett svar som möts av fnissningar av de båda träningskompisarna på hemmaplan, Ingrid Lundqvist och Wiktor Rönnqvist. Trion har nu varsin plats i juniorlandslagets kastgrupp. För Wiktor född 2004 blir det premiär, 2003:orna Melker och Ingrid var med redan ifjol. Första lägret skulle ha gemomförts i slutet av november i Växjö, men det gick tyvärr inte att genomföra under rådande pandemi. Nu får trion hoppas på att nästa tillfälle i månadsskiftet januarifebruari blir av.

IF Rycket satsar extra på simning PARASPORT. ”IF Rycket är ingen vanlig idrottsförening – vi är så mycket mer!”. Så står det i parasport-klubbens egen marknadsföring. Yippie gjorde ett besök på en simträning för att kolla läget. IF Rycket bildades i Härnösand under våren 1984 och då – liksom nu – vänder man sig till de med funktionsvariation. Klubben erbjuder olika träningsmöjligheter; simning, vattengympa, innebandy och bowling. Dessutom kulturella träffar, danser och gruppresor. I rådande Corona-tider har dock verksamheten tagit timeout, men Yippie hann med att besöka höstens sista simträning. På plats fanns bland annat Alice

Nordqvist, 9 år, som utvecklat sin simning på ett remarkabelt sätt under hösten. – Ikväll håller vi på att träna lite extra på tekniken för bensparken, berättar IF Ryckets simtränare Jeanette Vengel. Alice hade inget emot att det fotograferades under hennes träning. Tvärtom visade hon välvilligt upp allt hon lärt sig på sistone. På samma bana körde 24-åriga Emmelie Mellajärvi ett stort antal längder med olika teknikinslag under översyn av nye simtränaren Joakim Andersson. –Emmelie har kört på riktigt bra idag. Hon sa att hon var helt slut inför de sista längderna, men jag såg att det fanns lite mer att ge, säger han och blinkar.

De här tjejerna är med för att så småningom börja tävla i simning. – Vi har våra egna parasportklassade simtävlingar, men målsättningen är absolut att vi ska kunna ha några simmare med i startlistorna när Härnösands Simssällskap kör sina klubbträningar, berättar Jeanette Vengel som tappat räkningen hur många år hon varit engagerad i IF Rycket. Vad är det bästa med just Er klubb? – Jag skulle säga vänligheten. Här finns ingen som retas, alla är hjälpsamma och de vill varandra väl. Den positiva inställningen smittar alltid av sig på en oavsett hur ens arbetsdag varit, avslutar Jeanette.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

69


Alltid Marknadsbyrå firar snart 24 år • 1997-2021

Över 1000 små och stora uppdrag utförda! PRINT

UPPSTART

IGÅNGSÄT TNING

T!

NYHE

www.harnosandspodden.se Trycksaker till JN SOLAR i Timrå

Kampanj, idé, inspelning, webbsida och teknik

PR I N T + DI G I TA LT

DIGITAL

Nyhetsbrev - Sveriges Geologiska Undersökningar

K AMPANJ

Ombordmagasin - Härnösands kommun med mera

D I G I TA LT

Se filmen använd QR-koden!

Vi har över 20 års erfarenhet av strategisk kommunikation, att utveckla varumärken, bygga webbplatser, storytelling och texter, fotografering, layout, poddar, design, trycksaker, content marketing, profilarbeten.

Mer information om oss!

När får vi räkna på ett jobb åt er? Välkommen!

Köpmangatan 10B Härnösand Tel 0611-51 13 20 www.alltid.net 70

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Hobbe – en prisad hjälte Hobbe Eriksson vann priset Årets hjälte på Framtidsgalan. Men arbetaren på kommunens resursgrupp ser sig inte som en ensam vinnare. – Det är inte bara mitt pris. Priset är minst lika mycket till alla som jobbar här. TEXT KARIN P. SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

H

an trodde inte att det var sant när han först blev nominerad till priset, blev paff och lite nervös när det blev klart att han var en av 18 finalister och fick rätt och slätt black-out när han vann. Det hela slutade med att han började gråta av glädje när han kom hem efter att han och hans kollegor hade sett sändningen från galan tillsammans, och firat segern. Hobbe Eriksson berättar om sin emotionella resa till topplatsen i Framtidsgalan, där personer i offentlig sektor från hela landet nomineras i olika kategorierna – bland annat till Årets hjälte. Den kategorin väljs för övrigt av folket. Nu har det gått några dagar sedan det blev klart att han vann. – Det är gratulationer vart jag än kommer. Det känns jättebra och jag tror inte jag har förstått det än, säger Hobbe som medger att det är ovant med all uppmärksamhet. Lite jobbigt är det också eftersom et inte ska stiga honom åt huvudet, men mest roligt. Snart kommer pokalen som ska stå på Resursgruppens kontor på Industrivägen. – Priset är inte bara mitt. Vi är en helhet här, vi stöttar varandra, och priset är minst lika mycket till alla andra här, speciellt min grupp, säger Hobbe som är arbetsledare för en grupp på cirka tio personer. För honom är det fint att kunna få ge något tillbaka till Härnösand. Hobbe är öppen om att han har ett brokigt förflutet präglat av rus och kriminalitet. Han kom till Härnösand i en fångtransport 1991. – Och på den vägen är det. Kan jag lyckas, kan alla lyckas, säger Hobbe. Han känner sig idag som en Härnösandsbo, han älskar naturen och alla fiskevatten och tycker Härnösand är en bra stad för sina barn att växa upp i. – Hade det inte varit för Härnösand, hade jag inte stått här idag. Det här är ett utmärkt sätt för mig att ge något tillbaka. HOBBE ERIKSSON ÅLDER 52 år. FAMILJ Särbo och två barn. GÖR Har varit arbetsledare för Resursgruppen inom fritid, hamn och kaj i Härnösands kommun i åtta år.

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

71


Gäller inom Sverige

Prenumerera på

Yippie HÄRNÖSAND!

Nr

8 2020

Ge bort en del av Härnösand – tolv nummer av Yippie Härnösand! Det går bra att köpa den till sig själv också! För 470:- får du 12 nummer av Yippie Härnösand med den bästa läsningen om Härnösand och oss som bor här.* Perfekt att ge bort som present till någon som har ett stort Härnösandshjärta! (Vi måste tyvärr höja vårt prenumerationspris pga Postens portohöjning.)

Konstnärliga Cornelia

470:-

*

*(GÄLLER INOM SVERIGE )

Beställ på www.yippieharnosand.se eller ring 0611-51 13 20

Nr

Aug – sep MuseiveteraDe n star Moskéba ta s Drill-Lena Mattis Musiklärare Klubb Fo r Saga & över aj lämnar é El närspel – brotta ias Marika fix rledare ar praliner na

9 2020

Nr

sep – okt

10 2 020

okt – nov

I N N E H Å L L : A L LT O S S S O M B O R H Ä R! L ISVAENTDI O I I VNEETHIÅH ÄORMN Ö HCÄH R NOÖMS A I N N E H Å L L : A L LT O M LN ND OCH OM OS L L : A L LT S S O M B O R H Ä R! OM LIV ET I HÄ RNÖSA ND OCH OM OSS SOM BO R H Ä R! Iiih! Zombies på Hemsön!

6472 80

Johan hyllar lden Dok mångfa ument: skulptur Färgglad Hä rnöverken väcker nyfikenhet

Jätten börjar vakna till liv igen

Med havetGymp a-Gun inpå knuten Skörde gertid aldrig up Ljust och luftigt p på lotÅt ta pa ter na ss i veckan boende i Skärsviken för fri

Årsprenumeration 12 nummer

www.yippieharnosand.se/prenumerera

SIDOR

• • SPORT MED

Nyheter, inspiration, SID OR profiler Nyheter, inspiration, S ID profiler OR Nyheter , inspirat ion, profiler

Mycket arbet skvård e sve på koloniområdena teranen

Nenos ko JENS NÄSMAN: nst

Mögä rkest rkö sprning • på Härnö elar i Yip • • • trail pie Bågskytteboom på Vårdkasen Återv un lockadenen koppartråd blir glä Hockeyläger Löplo ppet nsande sk ulpturer hittai rvärmen ungdomar nya vägar

Louise & byggde h Mattias uset själ va

Unga paret rodde ila husprojek nd tet i Öster själand Stig Norell har full koll på våra svampar. Nu lämnar han över SID 32 ordförandeklubban.

Lauska snio chnnt HPej rleöel pföåar dretel! nr

Leila Verlinden tog paus från Ljust, fri dansen och satsa sk luf detpå sina och på Härn enkel lun älskade örter.öle 30 va ch precis behöver den ärSID d vi i höst. SID 40–4 9

svampar som är lätta att lära sig att känna igen

Men det finns fler goda och ätliga Vim mel Vim me •T l on • Kva ys rte vslutning • Silj ju Vem köpte grannens hus? lkrsa ns•lag la asuccé p företag Nya • ps ge Må•nad Reporta • l låtar • N Månade Vimme ens lag • Husaffäre ya företa r Mer läsning: www.y • ånad er lä pieharn ippiehgosand.se sninwww.yip arnM MerMläsning: osand.en g: www.y se s lag • Husa ippiehar ffärer nosand.s e YIPP IE

HÄR NÖS

AND

1

FYLL I TALONGEN, LÄGG DEN I ETT KUVERT, SÄTT PÅ ETT FRIMÄRKE OCH SKICKA TILL YIPPIE HÄRNÖSAND, KÖPMANGATAN 10B 871 30 HÄRNÖSAND

Årsprenumeration 12 nummer

Mottagare

Faktura

*(GÄLLER INOM SVERIGE FR O M 1 JANUARI 2020)

Namn:

Namn:

...............................................................................................................................

...............................................................................................................................

Adress:

Adress:

...............................................................................................................................

...............................................................................................................................

Postnummer:

Postnummer:

...............................................................................................................................

...............................................................................................................................

Ort:

Ort:

...............................................................................................................................

...............................................................................................................................

Födelseår (för statistik, ex. 1985):

E-postadress:

...............................................................................................................................

...............................................................................................................................

470:-*

Beställ på www.yippieharnosand.se eller ring 0611-51 13 20

Vem ska få tidningen?

Vem ska betala?

Köpmangatan 10 B • Härnösand• 0611-51 13 20 • www.yippieharnosand.se

72

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


VIMMEL

1. Ella, Edvin, Anki och Stefan väntade på att konserten skulle börja 2. Rut och Mattias Fransson 3. Katarina Schiebe: ”Jag älskar den här musiken! Dessutom är man kulturellt uthungrad nu.” 4. Jonny Lundin: ”Jag tycker att Sara är en duktig musiker och har det roliga uppdraget att dela ut Olof Högbergplaketten till henne idag!”

2

Sara Parkman Teatern 29/10 TEXT & FOTO MARIA-THERÉSÈ SOMMAR

1

5. Stina Hultin och Inga Persson: - Vi hängde på låset för att få biljetter! Sara Parkman är fantastiskt duktig. 6. Svante och Barbro Lindström 7. Torbjörn Lindström och Anna-Karin Hulling hade rest från Matfors 8. Runa Ödlund och Anna Urlin

3

6

4

7

5

8 Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

73


bakom kulisserna Andreas Sjölander ska intervjuas av Yippies journalist Karin P. Skarby, men först ska ljudet kollas och Andreas dotter Stella följer med på det som sker.

Följ med på inspelningen av den första Härnösands­ podden hemma hos ­kommunalråd Andreas Sjölander (S).

Joel Nyberg och Stella fixar ljudet till den första Härnösandspodden.

Andreas Sjölander är klar för en intervju, som kommer att pågå i ungefär en timme. 74

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Studion är riggad i köket i radhuset till familjen Sjölander.


VIMMEL Klubb Foajé, 1/11

TEXT & FOTO MARIA-THERÉSÈ SOMMAR

Håkan och Karin Helsing.

VIMMEL

Thaiceremoni, tvåårsjubileum för Phatchara’s Thai Massage & Spa TEXT & FOTO MARIA-THERÉSÈ SOMMAR

Phatchara Sioon, ägare till Phatchara’s Thai Massage & Spa: ”Jag är så glad att fira två år och att vi har så många kunder hos oss!”

Fayes Kaj, Hanan och Mohammed, som tar med sig KAJ Barbershop till nästa Klubb Foajé.

Susanne Asplund var redo att spisa kaffe och jazz.

Chatarina Salomonsson och Minna Lokka.

Håkan Ljungkvist, stolt make till Phatchara.

Supaphit ”Paula” Supalerknamchai och Vipavee ”Pim” Supalerknamchai, döttrar till Phatchara.

Erik, Håkan, Raimo och Jörgen.

Munken Bundit skulle genomföra ceremonin.

Ann-Christine och Åke Wallinder: ”Vi såg det här evenemanget på Facebook och tänkte att vi skulle hitta på något i det dåliga vädret!”

Pranee, Eid, Ven, Nina och Phatchara framför munken BunditVipavee ”Pim” Supalerknamchai, döttrar till Phatchara.

Birgitta Rasmusson.

Bosse, Susanna, ”lille Michael Jackson” (Morgan) och Esmeralda.

Linda, Sukanya, Jasmine, James, Noi och Daniel. Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

75


VIMMEL

En kväll med Pontus J Back, Mat & Nostalgi i Viksjö 7/11 TEXT & FOTO MARIA-THERÉSÈ SOMMAR

Från Åsele kom dessa vänner med ursprung i Nederländerna och Danmark: Martine, Harma, Rens och Manon, som hittade en massa vintagehattar att prova.

Erik Henriksson hade kört från Hudiksvall: ”Det är så dött överallt, så jag åker dit där det händer något!”

Monika Näslund, en av ägarna till Mat & Nostalgi.

Sebastian Back, kvällens artist Pontus J Back och Jan Östberg.

Stefan Hagman, en i ägarfamiljen till Mat & Nostalgi. 76

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Yngve Paulsson såg fram emot att lyssna på musiken.

Lennart, Berit och Janet tog en fika före spelningen.


UTFART / KALENDARIUM

För smådjur: HÖ-SPÅN-HALM Lokalproducerat! Fri hemleverans inom tätort.

KANINGÅRD HÖGA KUSTEN 070 - 540 17 58 • info@kaningardhogakusten.se

[ 25 okt – 11 dec ]

Din lokala

Med reservation för eventuella fel och ändringar

MUSIK FRE 27

NOVEMBER

BEETHOVEN 250 ÅR Pianokonsert nr 4. Antti Siirala och Nordiska Kammarorkestern Härnösands Teater kl 19.00 SÖN 6

Prismahuset • Härnösand • 0611-222 33

ÖVRIGT

DECEMBER

BEETHOVEN 250 ÅR Weberkvartetten. Stråkkvartetterna 4, 17 och 9 Rådhussalen kl 15.00

TOR 10

Hjälp oss rädda dig.

DECEMBER

FÖRHANDSTITT PÅ ATT FÅNGA EN PLATS- BERÄTTELSER FRÅN VÄSTERNORRLAND Digitalt program på Zoom om vår kommande utställning. Länk för att komma till programmet finns på museets hemsida www. vnmuseum.se Västernorrlands museum, kl 18.00-19.00

UTSTÄLLNINGAR 28 NOVEMBER

leksaksbutik

QR-koden vid varje fönster så får du höra berättelser om vinter och folktro kring jul. Karta finns utanför museibyggnadens entré. OBS Museibyggnaden är pga corona/covid-19 stängd mellan 18 november- 18 januari. Murbergets friluftsmuseum

2020- 13 JANUARI 2021

Vi har mer än 2 000 frivilliga sjöräddare som övar i alla väder för att du ska känna dig trygg till sjöss och få hjälp när du behöver. Stöd oss och bli medlem på sjoraddning.se.

LÖ 12 DECEMBER

KUNG BORE OCH TOMTARNA FIRAR JUL- JULFÖNSTER 2020 Västernorrlands museums nya julutställning. Gå runt i din egen takt och kika in i de juldekorerade fönstren på Friluftsmuseet. Ladda ner appen KulturPunkt, museets mediaguide, och skanna

LILLA JULMARKNADEN PÅ RÖ FOLKETS HUS! Vi säljer granbockar, lingonkransar, nystöpta ljus, bröd, kakor, bullar mm. Coronasäkrat fika finns också! Rö Folkets Hus kl 12-15 Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Nr

11

2020

Carla trivs i stan

Ulrika är årets Vendela

nov –dec

Wahaj – en stor idrottstalang

I N N E H Å L L : A L LT O M L I V E T I HÄRNÖSAND OCH OM OSS S O M B O R H Ä R!

Musikmakarna Stenlund

Dag pre s för miä r

Ellinor och Peter lever för musiken

5i12 på vita duken

Bosse gör film om 80-talets Härnösand

Guldsmed Kalling.................................39, 40 Hemköp............................................... 39, 42 Hernö Gin....................................................7 Hundtrim1.............................................21, 25 HÄR Handel.........................................38, 40 Härnösands Smådjursmottagning..............31 Härnösands Teaterförening.......................25 Härnösandshus.........................................42 ICA Maxi.....................................................17 Kaningård Höga Kusten............................. 77 Kort om Härnösand.................................4, 5 Lekshoppen......................................... 39, 77 LinBoa.......................................................39 Lust & Fägring...........................................39 Mekonomen................................................31 Norbergs Marin & Maskin.......................... 27 Nordvik.....................................................44 Norrstans Trafikskola.................................31

Almia.........................................................42 Apoteket................................................... 27 Berners.......................................................11 Bilbolaget..............................................21, 31 Bylunds VVS..............................................60 Christians Vedförsäljning...........................61 City Drop In................................................31 Clock......................................................... 27 Comfort.....................................................54 Curri..........................................................39 Demokrativeckan......................................44 Dina Försäkringar.....................................25 ELON Lundgrens........................................80 Euromaster................................................21 Fastighetsbyrån.........................................31 Fixarna.......................................................61 Fresks.......................................................54 Garageportexperten.................................54

Nr

8

Juli – aug

Mariana öppnar Fanny

Konstnärliga Cornelia

David ställer om

B O R H Ä R! H O M OS S S O M Ä R N ÖSA N D O C LT O M L I V E T I H INNEHÅLL: AL

Sommar, sommar, sommar

Sitt inte sysslolös i stan

Små äventyr och mark

Johan hyllar mångfalden

Ljust och luftigt boende i Skärsviken

SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

SPORT MED JENS NÄSMAN:

Grattis Barebe som fyller 19 år den SID 32 24 juni

SPORT MED JENS NÄSMAN:

64

Färgglad skulptur väcker nyfikenhet

• •

Bågskytteboom på Vårdkasen Hockeyläger lockade ungdomar i värmen

.............................

• •

Beachvolley cup på Smitingen Alexandra Lindberg HSK nyförvärv

Museiveteran

Moskébas

B O R H Ä R! H O M OS S S O M Ä R N ÖSA N D O C LT O M L I V E T I H INNEHÅLL: AL

gstips • Kalender

Vimmel • Vandrin

• Månadens lag •

Dokument: Härnöverken

Jätten börjar vakna till liv igen

Skördetid på lotterna

Mycket arbete på koloniområdena

72 SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

YIPPIE HÄRNÖSAND

Vimmel • Reporta

80

Gympa-Gun ger aldrig upp

Åtta pass i veckan för friskvårdsveteranen

SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

Nenos konst gästspelar i Yippie

Louise & Mattias byggde huset själva

Unga paret rodde iland husprojektet i Östersjäland

Men det finns fler goda och

ätliga svampar som är lätta

att lära sig

att känna igen ge • Nya företag • Månadens lag • Vem köpte grannens hus? Mer läsning: www.yip pieharnosand.se

80 SIDOR

Nyheter, inspiration, profiler

Aktivt föräldraliv

Härnösand svämmar över med aktiviteter för mammaoch pappalediga

Simma lugnt

Vimmel • Gotte släpper julsingel

• Nya företag • Månadens lag • Hus&hem Mer läsning: www.yippieharnosand.se YIPPIE HÄRNÖSAND

1

Omslaget Daniel Gustavsson och dottern Ebba har fotograferats av Pawel Maronski GES UT AV Alltid Marknadsbyrå AB Köpmangatan 10, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@yippieharnosand.se www.yippieharnosand.se

Passion för örter

• Husaffärer cé • Månadens lag savslutning • Siljasuc Vimmel • Kvarter pieharnosand.se Mer läsning: www.yip

Ljust, frisk luft och enkel lunch på Härnöleden är precis vad vi behöver i höst. SID 40–49

Lunch på leden

Vimmel • Tonys julklapp slåtar • Nya företag

• Månadens lag • Husaffärer pieharnosand.se

Mer läsning: www.yip

Utkommer med 12 nummer/år. Nästa nummer kommer den 11 december 2020!

Boka annons på 0611-51 13 20!

REDAKTÖR Jakob Tjernström, jakob@alltid.net Karin Skarby, karin@yippieharnosand.se

okt – nov

INNEHÅLL: AL LT O M L I V E T I H Ä R N ÖSA N D O C H O M OS S S O M B O R H Ä R!

paus från Leila Verlinden tog på sina dansen och satsade SID 30 älskade örter.

Hej kantarell! 1

2020

Marika fixar pralinerna

Återvunnen koppartråd blir glänsande skulpturer

Mörkerkörning på Härnö trail

Stig Norell har full koll på våra svampar. Nu lämnar han över ordförandeklubban. SID 32

Vilka har startat företag?

pieharnosand.se

Mer läsning: www.yip

Saga & Elias – brottarledare

Iiih! Zombies på Hemsön!

Löploppet hittar nya vägar

det Oj, vad många båtar skeppstaden finns i den gamla Anders Härnösand. Följ med till olika Eliasson på en tur ägare. flytetyg och dess SID 26

10

De startar Klubb Foajé

Musiklärare

Skepp o’hoj!

Nr

sep – okt

2020

Aug – sep

Drill-Lena lämnar över

Med havet inpå knuten

SIDOR

Upptäck skog till fots och på cykel

Mattis närspel

INNEHÅLL: AL LT O M L I V E T I H Ä R N ÖSA N D O C H O M OS S S O M B O R H Ä R!

80

Summer in the City

9 2020

Nr

Majoriteten och oppositionen om läget i kommunarbetet

TF ANSVARIG UTGIVARE Kenneth Zetterlund, z@alltid.net

Nr

&7 62020 Torkel sjunger ut

Näringslivsenheten....................................14 Pelles Burgare............................................31 Pet Surgery...............................................25 PowerUp....................................................61 Saga Design...............................................41 Stora Coop.................................................13 Sundsvall-Timrå Miljövård..........................60 Svensk Fastighetsförmedling.....................61 Svenska kyrkan.......................................2, 3 Swoosh......................................................54 Taxi Härnösand.........................................25 Thorén Värmepumpar................................61 UAAB..........................................................21 Waynes......................................................39 Westerlinds...............................................40 Öbacka Bok...............................................39

Politisk halvtid

YIPPIE HÄRNÖSAND

REDIGERING Marcus Nyberg VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net PROJEKTLEDARE/ANNONSBOKNING Linda Uhlander linda@yippieharnosand.se, 070-914 60 60 Stefan Fröberg stefan@yippieharnosand.se, 070- 376 32 41 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 157

1

UTDELNING Under 11 år har vi gjort 12 nummer/år av Yippie Härnösand. Magasinet delas ut till 13 064 hushåll och 936 företag i Härnösands kommun med Postnord. Cirka 200 betalande prenumeranter utanför kommunen. 3 500 delas ut i ställ, buntar och på hotellrum i Härnösand. Upplagan är 17 700 exemplar. TRYCK Mittmedia Print MEDARBETARE I DETTA NUMMER Maria-Thérèse Sommar, Anders Eliasson

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D

77


MITT HÄRNÖSAND TEXT KARIN P SKARBY FOTO ANDERS ELIASSON

Han bor i Stockholm men i år har adressen blivit allt oftare Hemsön. Där kan han också jobba med att skapa radioreklam och skräddarsy musik till företag. Joel Nyberg finner ro ute på ön.

n ö s m e H n å r f d d e S e r a l l ä n s n e d l r ä v känns Bästa gata: J Nybergs väg såklart! Vackraste plats: Hemsön ut mot horisonten. Bästa promenad: En lång i skogen eller vid havet. Bästa lunchställe: Hängmattan med en grekisk sallad på sommaren. Bästa uteställe: APA. Bästa restaurang: Brygghuset. Senaste kulturupplevelse: Vad är det för något? Just ja, sånt höll man på med en gång i tiden, hmm…Bryggaid-galan var fantastiskt trevlig och första gången jag var på konsert online! Bästa löprundan: Den som jag får gå på. Bästa köp: Genelec Studiohögtalare som lyssnar på och anpassar sig till rummet. Nördigt... Sämsta köp: En Smart Coupe Cab som tyvärr möglade sönder inuti... Senaste impulsköpet: Earpods. Fikar helst på: Stranden samt kanske lite otippat utanför Ica Maxi. Nån charm med det enkla. Senaste film jag sett: Parasit. Ser jag helst på tv: Allt utom fantasy. På min Spotifylista: Fatboy Slim, Daft Punk, Beatles, Bossa nova m.m. Favoritfärg: Mörkturkos. Senaste fyndet: Danskdesignat teak78

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

bord på loppis för 300 spänn. Dansar helst till: Fatboy Slim och Daft Punk. Bästa förfestlåt: ”One More Time” med Daft Punk, eller ”One Note Samba” med Antônio Carlos Jobim. Bästa blogg: Läser ej blogg men gillar poddar, Rättegångspodden tror jag. Hejar på: Sverige, är inget fan av något lag annars. Senaste Härnösandsupptäckt: Hultomsberget på Hemsön, magisk utsikt! En bra gå-bort-present: Vin. Läser just nu: Hemsöborna faktiskt Senaste resa: Stockholm. Utlandsresa var Köln, Tyskland. Så tar jag mig fram i trafiken: Mini. Bästa butik: Blå Porten i Älandsbro. Favoritråvara: Vitlök. Alltid i mitt kylskåp: Parmesanost. Favoritpryl: Earpods med brusreducering. Bästa träning: Långpromenader. Bästa badplats: Sommarstugan på Hemsön. Här finner jag ro: Hemsön. Det är något lugn med att behöva åka färja till en ö. Omvärlden känns snällare när jag är där.

JOEL NYBERG ÅLDER 36 år. BOR Stockholm och Hemsön. GÖR Driver ljud­ byrån Lejonbröder där vi skapar radioreklam, poddar och ljudprofiler (skräddarsydd musik till företag). FAMILJ Mamma och pappa.

Joel Nyberg driver en ljudbyrå i Stockholm men är nu hälften av sin tid hemma på Hemsön. ”Omvärlden känns snällare när jag är där.”


YIPPIE HÄRNÖSAND PRESENTERAR

MÅNADENS LAG Ramviks IF Handboll P-12

Bakre raden från vänster: Moa Edberg, Anton Sjöström, Hampus Persson, Hugo Ulander, Wilhelm Lundmark, Felix Jonsson, Madelene Nyhlen. Främre raden från vänster: Gottfrid Nyhlen Sundin, Jonathan Nordling, Viggo Henriksson, Vide Wikner.

L a g b i l d b o ka s m e d : S t e fa n Fr ö b e rg • s te fa n @ y i p p i e h a r n o s a n d . s e • 0 70 -376 32 4 1

FOTO S P O N S O R

WWW.ALLTID.NET

79

Y IP P IE H Ä RN Ö S A N D


Mycket bättre priser DAMMSUGARE Electrolux PD82-4MB 9 m elkabel Ord. 2.295:-

DISKMASKIN

NU 1.995:-

Grundig ”den har allt”. Autodosering av diskmedel, 40db(A), dubbla bestickskorgar, invändig belysning. 5 års garanti Ord. 10.490:-

NU 9.745:-

TVÄTTMASKIN

Husqvarna QW146375 5 års garanti Ord. 6.695:-

FÖRHÖJNINGSSOCKEL 30 cm inkl. korg Ord. 849:-

NU 799:-

NU 5.695:-

SLOWCOOKER

Elvita rymd 5,7 lit Ord. 749:-

NU 685:-

ELTANDBORSTE

Oral-B Pro 1750 Ord. 699:-

NU 499:-

RAKAPPARAT Braun Ord. 899:-

NU 699:-

SPIS

Husqvarna induktion QSIP6161w/QSIP6161X ”Enligt vår uppfattning marknadens bästa spis” Vit ord. 14.495:-

4 st zoner 21 cm, går att köra 2 plattor ihop, ugnsrengöring pyrolys, termometer som styrs av spisens klocka m.m.

NU 13.995:Rostfri ord. 15.495:-

NU 14.995:-

Utförsäljning av julbelysning 35-50% RABATT Peter

Andreas Magnus Leif

Gäller t o m 5/12 eller så långt lagret räcker.

Ljusstakar, adventsstjärnor, ljusslingor m.m. Från nedlagd butik. Så långt lagret räcker.

LUNDGRENS

Södra vägen • 0611-188 70 • Öppettider: Vard 10-18 • Lör 10-14 • elon.se