Page 16

INFART

HERNÖ GIN VANN VÄRLDENS FINASTE GIN-PRIS w Hernö Gin har gjort det igen! Bränneriet från Dala utsågs till ”Gin producer of the year” vid den årliga galan arrangerad av International Wine and Spirits Competition, IWSC, den mest prestigefyllda dryckestävlingen i världen. Vid tävlingen bedömde 400 globala experter bland annat gin från 150 destillerier från hela världen. Vid galan fick Hernö Gin även utmärkelsen ”Gin & Tonic Trophy” som bästa bas för drinken. Snart dags att bygga ut prisskåpet?

KASTELLSKOLAN TÄVLAR I NORGE w Kastellskolan segrade nyligen i regionfinalen till First Lego League i Östersund. Nu väntar skandinavisk final i norska Bodö i början av december. – Det går inte att beskriva hur glada vi blev när vi vann, säger Manuel Sahedo, en av eleverna i laget. Tävlingen består av flera delmoment där den mest spektakulära är en robottävling där eleverna ska programmera en robot att utföra vissa uppgifter på en spelplan. – Den delen vann vi faktiskt överlägset, berättar Manuel. Andra delmoment är marknadsföring och forskning på årets tema som var samarbete mellan djur och

HERNÖVERKEN BLIR STADSDEL

w Westerlinds växer mot Sälsten Westerlind Fastigheter har köpt Hernöverken och fortsätter därmed sin satsning på området kring gamla Tobaksmonopolet. – Det här tar oss ett steg närmare vår vision att skapa en ny stadsdel med attraktiva företag och bostäder, säger Emil Westerlind, vd för Westerlind Fastigheter. – Det finns redan flera spännande företag på Hernöverken och vi ser också en ökad efterfrågan på den typen av ytor.

16

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

människor. Kastellskolans elever hade forskat på hur man kan få bort bin och getingar från matbordet och kommit på två lösningar. – Vi gjorde en låtsasbikupa av avfallspåsar. Då tror bina att det är ett annat bisamhälle där. Och getingar kan man få bort genom att ha bränt kaffepulver. Den doften gillar inte getingar. Gruppen från Kastellskolan var osäkra på hur det skulle gå och blev alltså väldigt glatt överraskade när de vann. – Men nu tror vi mer på oss själva inför finalen i Norge, även om det är många fler lag där.

SLUTMÅLNING Fler bostäder på Kattastrand FÅR VÄNTA

w Nu planeras fler bostäder på Kattastrand, utanför radhusen på Bryggaren Strand. Det är det nya bolaget Härnösands Solsida AB, med Ken Johansson och Magnus Edström, som vill bygga bostadsrätter längs stranden. Bolaget har köpt fastigheten där Dahlmans Marina ligger och planen är att riva det mesta av den för att göra plats för nya bostäder. Dahlmans fortsätter dock sin verksamhet och ligger kvar tills vidare. Nu väntar en detaljplaneändring och sedan bygglov innan en eventuell spade kan sättas i jorden.

w Fasadrenoveringen av residenset skulle egentligen ha varit klar nu i november, men projektet har blivit försenat. Slutmålningen får nu vänta. – Kalkmålningen består av pigment och kalkpasta uppblandat med cirka 2 500 liter vatten. Den här årstiden är det stor risk för frostskador på putsen så därför måste vi ha tålamod och invänta ett varmare och mer stabilt väder, säger Per-Anders Johansson, projektledare vid Statens fastighetsverk. Nu har byggställningarna tagits ner, men kommer att byggas upp igen när målningen startar under senvåren.

Skämtband blev allvar

Ny skiva för Tribe Friday

Mack med ny diesel

w Syntbandet Wasserkraft Manifest

w Härnösandsbandet Tribe Friday

startade som ett aprilskämt, men skämtet blev snabbt allvar. – Det började med en fejkad bandbild, men folk trodde på det så vi fick dåligt samvete och började göra en låt, säger Maria-Thèrése Sommar, som kom på skämtet tillsammans med Klas och Sanna Norberg. Nu har de låtar till en cd och har fått erbjudande om skivkontrakt med ett ryskt syntskivbolag.

släpper en skiva den 25 november. I bandet ingår Anton Hillvall, Noah Deutschmann, Josef Yngvesson, Julia Persson och Vincent Olsgren.

w Sundfraktgruppen och dotterbolaget Alltank har öppnat en tankstation för den dieselprodukten HVO100, som framställs av vegetabiliska oljor. Macken är placerad hos Sundfrakt på Smedjevägen. – Detta är en viktig etablering för att skapa möjligheter till klimatsmarta transporter i regionen. Transporter är helt nödvändiga för ett fungerande samhälle, men klimatpåverkan måste minska, säger Markus Sundström vd för Sundfrakt och Alltank

2,5

miljoner kronor såldes en fyrarummare på Mellanholmen för nyligen. Det är det högsta priset någonsin för en lägenhet i Härnösand.

Yippie Härnösand 11 2016  
Yippie Härnösand 11 2016