Page 14

INFART / PLOCK Max Eriksson, Mikael Nordin, Jasmine Broman, Ida Wållberg och Elina Lundgren som går i årskurs 2 på teknikprogrammet har spännande idéer för Skeppsbron och kajerna i Härnösand.

HALLÅ DÄR

… 49-årige karatefantasten Mikael Näktergal som nyligen var i Japan för att gradera sig.

GUSSJÖ-GLOBEN? VAD?

Plats för mer umgänge på kajerna w Under en dag fick teknikelever från Härnösand, Timrå, Sundsvall och Ånge, totalt 130 stycken, spåna fritt kring framtiden för Skeppsbron och kajerna i Härnösand. Många kreativa förslag kom in och på kvällen korades ett segrande lag. – Det var ett roligt uppdrag eftersom det är en riktig och aktuell fråga. Det känns som om vi kan vara med och påverka, säger Jasmine Broman i det vinnande laget.

– Området går att utnyttja till något mycket bättre än idag och vår grundidé är att skapa fler platser för umgänge, säger Elina Lundgren. Det vinnande laget bestod av 20 elever från alla fyra kommuner. – Det var bra att få ett utifrånperspektiv också. Sundsvallsborna får väl anses vara turister här, säger Max Eriksson.

Pierres norrsken hamnade i TV w Pierre Mähler började fotografera på allvar för några år sedan och en av de saker han gärna avbildar är norrsken. Den här bilden tog han på kvällen den 3 november. – Det var bra prognos för norrsken så jag och en kompis gick ner till Sälsten vid åttatiden på kvällen. Men det hände ingenting och efter några timmar började vi frysa. Då plötsligt blev det världens drag i någon halvtimme. Bilden visades dagen efter i SVTs Godmorgon Sverige. Pierre såg sitt första norrsken när han var på väg hem en sen kväll 2013 och blev helt fascinerad. Sedan hittade han en grupp för norrsken på Facebook och började följa prognoserna. – Det har varit bra säsong för norrsken nu i höst och även förra vintern. Så ibland blir det många timmar ute någonstans och väldigt lite sömn.

Mikael Näktergal Ålder 49                      Bor Volontärvägen Gör Jobbar på Ryds glas Familj Fru och två barn

Idékläckare i tävling w Det kläcks många idéer i Härnösand. Ulrika Ekebros cykelbagagelåda kan du läsa om här intill. Övriga vinnare i Åkroken Business Incubators tävling jagharenide. nu blev Marcus Dahlberg med Hernö Hantverksglass, Anna Åsard med Pathfinder, en mobilapp som ger möjlighet till kvalitativ utomhusträning var du än befinner dig samt Amanda Thörnlund med KIT, ett set med produkter som gör det lättare för människor att få utlopp för sin kreativitet.

Dragningen

14

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Varför åkte du till Japan? – När man kommer över svart bälte plus tre Dan (tre streck i det svarta bältet) måste man göra graderingen i Japan eller på några få ställen i Europa. Jag valde att åka till Japan för att gradera mig till fyra Dan, men också för att titta på Karate-VM i Tokyo. På graderingen var det folk från hela världen vilket var jättekul! Hur gick graderingen? – Det gick mycket bra! Graderingen bestod av tre och en halv timmes examinering där jag fick visa upp mina kunskaper inom karate. Sen gick vi tio matcher mot varandra. Jag kan säga att det var lite skillnad mot när vi sparrar här hemma. En aning tuffare. Vad betyder karaten för dig? – Mycket! Jag har hållit på med karate i 33 år, och den ger mig så mycket både fysiskt och psykiskt. En av våra instruktörer brukar kalla det ”moving meditation”, villket är bra. Karate är träning här och nu, där man lär känna sig själv och alltid försöker tänja på gränserna. Stundtals är det väldigt tuff träning.

Peter Ruuth, 43 år, lastbilschaufför

Tomte eller stjärngosse?

Glögg eller julmust?

Pepparkaka eller lussebulle?

- Jag säger stjärngosse, mest för att det är det jag själv oftast har varit.

- Jag lutar åt julmust, även om jag gillar glögg också, för julmust är mer användbart och funkar bra till mat.

- Lussebullar kan vara torra, annars är de godare än pepparkakor. En god lussebulle är godare än en pepparkaka, men en pepparkaka är ett säkrare val.

30

gånger kommer estetelevernas Luciatåg att synas den 1-17 december, bland annat i Domkyrkan den 12:e och på Teatern den 13:e.

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie Härnösand 11 2015  

Yippie Härnösand 11 2015  

Profile for lamee