__MAIN_TEXT__

Page 1

KALENDERN

I

HITTAUT

I

CAFÉ TRÄDGÅR’N

I

JENS NÄSMAN nr 10 / 2013 OKT-Nov

12

VÄRDEKUPONGER

TIPSKUNGEN

LEIF af BRUNNE – MÄSTERTIPPAREN ”Vi har bara kontroll över två stunder i våra liv: här och nu.”

FRÅN MÖSSOR TILL SÅGVERK

HÄRNÖSANDS BÄSTA NÄTBUTIKER LIVET MED TOBAKS

TVÅ MILJARDER CIGARETTER PER ÅR (sedan lades fabriken ned)

Bäst i världen

sidor bara om Härnösand

 på kontinenten brinner folk verkligen för skyrunning, det är större än längdskidåkning i Skandinavien. Det var helt otroligt, det stod tusentals åskådare längs hela loppet, på flera tusen meters höjd!” Sidan 20

Yippie möter Emelie Forsberg som tävlar i extrem bergslöpning – och är bäst i världen

VIMMEL NORRSKEN ANNA-KARIN HASSELBORG FABIAN MODIN LASSES VILDA HÖSTGRYTA


Julbord på Logen! Nu startar vi bokningen!

Julbordet som har allt!

3 4

JULLUNCH kl 11-14

5

JULLUNCH kl 11-14

6

JULLUNCH kl 11-14

6

ABONNERAT

7

JULBORD med underhållning kl 18-01

9

JULLUNCH kl 11-14

JULLUNCH kl 11-14

Jonatan Norberg

10 JULLUNCH kl 11-14 11 JULLUNCH kl 11-14 12 JULLUNCH kl 11-14 13 JULLUNCH kl 11-14 13 JULBORD med underhållning kl 18-01 14 JULBORD med underhållning kl 18-01

älkommen Jullunch..................... Julbord kväll............

235 :455:inkl moms.

16 JULLUNCH kl 11-14 17 JULLUNCH kl 11-14 18

JULLUNCH kl 11-14

19

JULLUNCH kl 11-14

20

JULBORD med Speak Easy kl 17-01

Som vanligt kommer julbordet att bestå av mathantverk – det godaste vår jultradition erbjuder!

För mer information ring 0611-164 40 eller gå in på www.logen.nu

EN EGEN KVÄLL PÅ LOGEN?

Boka Logen exklusivt för ditt företag eller dina kunder. Minsta antal är 30 personer.

www.logen.nu • tel 0611-164 40


Härnösand • 0611-500 580 • www.maklarhuset.se/harnosand

Låt oss bjuda på en värdering! För femte året i rad visar Svenskt Kvalitetsindex att Mäklarhusets kunder är mest nöjda med sitt val av mäklare.

Helena 070-34 88 543

Markus 070-34 88 380

Ester 070-34 88YI PPI 580 E H ÄR N Ö SAN D

3


D E T TA U P P S L A G Ä R E N A N N O N S

KORT OM I N F O R M AT I O N T I L L D I G S O M B O R H Ä R • 2 0 1 3

Härnösands kommun Yrkeshögskolan vill växa

Albin Pettersson och Mariette Nilsdotter utbildar sig till drifttekniker inom kraft och värme vid Heta Utbildningar i Härnösand.

Yrkeshögskolan Heta Utbildningar hoppas kunna växa rejält de närmaste åren. Inför nästa läsår ansöker man om att få fortsätta med de tre energiutbildningar som har funnits med sedan starten. Dessutom söker kommunen tillsammans med Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige ytterligare sju utbildningar. Yrkeshögskolan Heta Utbildningar startade 2006 med utbildningar inom kraft och värme, elkraft och solenergi. Sedan dess har andra utbildningar tillkommit och för tillfället utbildas även Apotekstekniker och Synrehabiliterare i Härnösand. Den sistnämnda är den enda i sitt

KOMTeK 10 åR

Den 28 oktober och sex dagar framåt firar den kommunala teknikskolan KomTek 10-årsjubileum på Technichus. Varje dag klockan 12-17 får besökarna prova på konstruktion, elexperi4ment Y I Poch P I E annat H Ä RNÖknep S A ND och knåp.

slag i Sverige och nästa höst startar en andra kull. Då blir det också start för Kyl & värmepumptekniker. Tanken med Yrkeshögskolan är att den ska matcha behovet på arbetsmarknaden. Utbildningarna är 1-2 år långa och teori varvas med yrkespraktik i företag. Många gånger ger yrkespraktiken ingångar till framtida jobb. – Jag har gjort min praktik och även sommarjobbat på Vattenfall i Bergeforsen och hoppas få fortsätta när jag är färdig, säger Mariette Nilsdotter som läser Drifttekniker kraft och värme. Hon är en av för tillfället 104 studenter i Härnösand och trivs mycket bra med utbildningen. – Jag kände direkt att jag hade hamnat rätt. Undervisningen är både rolig och intressant.

DaTasTuga

Inför hösten 2014 ansöker Heta Utbildningar om att få fortsätta med Drifttekniker kraft & värme, liksom Elkrafttekniker eldistribution och Solenergiingenjör. Alla tre har till och från funnits med sedan starten. – Solenergiutbildningen är vi ensamma om i Sverige och nu uppgraderar vi den till solenergiingenjör, säger Maria Kalén, utbildningssamordnare på Heta Utbildningar. Utöver det söker alltså kommunen tillsammans med Stiftelsen Yrkeshögskolan Sverige ytterligare sju utbildningar. – Härnösand kommer att ha eftergymnasial utbildning även den dag då Mittuniversitetet försvinner och förhoppningsvis i större skala än nu, säger Maria Kalén.

Till den 27 november är det datastuga på Sambiblioteket varje onsdag kl 14-16. Datastugan vänder sig till den som är ovan vid datorer och internet.


FRÅN HÄRNÖSANDS KOMMUN

Busstrafiken kvar i Utansjö och Ramvik

TRäff föR fRaMTIDsgRuppeR Torsdag den 24 oktober klockan 18.30 fortsätter framtidsarbetet med en träff på St Petrilogen. Då möts samtliga nätverk som har jobbat med olika områden sedan i vintras för att staka ut det framtida arbetet. Deltar gör också den fem personer starka strategigrupp som nyligen bildats samt kommundirektör Sofia Pettersson. För mer info, kontakta Jonas Wessling, 073-270 45 55, jonas.wessling@harnosand.se

Linje 10 kommer att gå förbi Utansjö och Ramvik även i fortsättningen. Linje 10 och linje 90 kommer att fortsätta gå i ungefär samma utsträckning som förut. Landstinget hade aviserat indragningar av den mesta busstrafiken mellan Härnösand och Kramfors med hänvisning till att tågen har börjat gå. – Men tågen stannar ju inte mellan Härnösand och Kramfors så det hade drabbat de mellanliggande orterna hårt. Särskilt problematiskt hade det blivit för asylsökande som bor i Utansjö och saknar andra färdmedel, säger biträdande kommunalrådet Tomas Frejarö.

Boende i området, Migrationsverket och Härnösands kommun har protesterat mot planerna och nu är alltså busstrafiken räddad. – Beslutet är en seger för de boende. Dessutom har dialogen med landstinget inneburit att vi nu tillsammans söker pengar för att utreda om regionaltågen kan börja stanna vid Högakustenbrons södra fäste. Det skulle vara bra för både de boende och för vandringsturismen, säger Tomas Frejarö.

Tillgänglighetsplan på gång Ett slutligt Den nya tillgänglighetsplanen ska ersätta förslag till nytt Handikapplanen från 1994 och innehålprogram för ler övergripande visioner och mål tillgänglignär det gäller exempelvis komhet håller nu munikativ och fysisk Bemötande på att tas fram. tillgänglighet samt Arbetet har påbemötande. Det gått under året och en konkreta arbetet Kommunikation viktig del har varit dialogmöten med att öka tillmed föreningar och organisationer. gängligheten ska Fysisk tillgänglighet – Vi började med att prata med förenske kontinuerligt i ingslivet för att få idéer och synpunkter kommunens förvaltningar och bolag. och sedan har en arbetsgrupp jobbat med Den nya tillgänglighetsplanen beräknas förslagen innan planen har gått ut på vanlig kunna komma upp för beslut i kommunremiss, säger biträdande kommunalrådet fullmäktige i början av 2014. Sara Nylund.

Ny leKplaTs på sTeNhaMMaR En helt ny lekplats byggs nu på Stenhammar, strategiskt placerad mitt i området och med två förskolor i närheten. Den nya lekplatsen ska rymma attraktioner för olika åldrar och delar av den är tillgänglighetsanpassad. Stenhammar har tidigare saknat lekplats och kommer till bland annat efter ett medborgarförslag om saken. Bygget beräknas vara klart i månadsskiftet oktober-november.

allMäNheTeNs åKNINg Det är kul att åka skridskor! Under vintersäsongen bjuds allmänheten in att åka skridskor på banorna på Högslätten. Det är alltid gratis att åka. Vilka tider som gäller för de kommande dagarna hittar du på www.harnosand.se/allmanhetensakning

saNDNINgslåDOR

Franzéngruppens snickarverkstad tillverkar trälådor för sandningsgrus som säljs i ”Lilla butiken” i gamla Franzénskolan. Lådorna är på 50 liter och kostar 300 kronor inklusive sand. När lådan är tom kan man beställa påfyllning för 100 kronor.

Informatör Elisabeth Husing Härnösands kommun elisabeth.husing@harnosand.se www.harnosand.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

5


fyller 10 år!

Gäller alla Cheap Monday Jeans

28/10 till 2/11 kl 12-17!

Vi firar i dagarna sex!

Onsdag 30/10 kl 13 firar Komtek lite extra genom att börja en aktivitet samtidigt i alla Komtek-kommuner i hela sverige.

Prova-på-KomTek: Konstruktion, el, knep & knåp!

Håll ögonen på technichus.se gäller endast 24-26 oktober

Technichus har höstlovsaktiviteter!

Lovöppet kl 10 – 17 6 färger gäller så långt räcker

PRISMAGALLERIAN 6

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Utställningen

”Äntligen Måndamorron”

en utställning för vuxna om arbetsmiljö kopplat till fysiologi, design och psykologi.

Storgatan Härnösand • www.technichus.se


INNEHÅLL • Yippie • NR 10 • 2013

Om kändisar

Foto Murberget

I

Tobaks – från insidan 1997 tillverkades den sista cigarren på Tobaks i Härnösand och en nära hundraårig epok gick i graven. Vi berättar historien, träffar några av dem som var med och tar hissen högst upp i tornet, till det som en gång kallades Härnösands Monte Carlo.

sid 30

Foto Privat

Läs mer på

Emelie på topp

Trädgår’n för alla

Skyrunning är terränglöpning på hög höjd med tekniskt svår terräng. Bäst i världen i ultraklassen, de längsta loppen runt tio mil, är Härnösandstjejen Emelie Forsberg.

På Café Trädgår’n kostar en kaffe fem kronor och då ingår påtår. Målet är att kaféet ska vara en mötesplats för alla, julafton som vardag.

Läs mer på

sid 18

3

Läs mer på

sid 40

mitt jobb som journalist har jag genom åren stött på en del kändisar. Jag har till exempel intervjuat armbryterskan Heidi Andersson, bröderna Kaj och Ove Kindvall och till och med en liten kortis med Carl Bildt. Vi har ju i vårt samhälle en tendens att dyrka olika kändisar, att upphöja dem till något de inte är (och förmodligen oftast inte heller vill vara). Men är det något jag har kunnat konstatera så är det att kändisarna är precis som vi andra. En del är trevliga och generösa, andra tråkiga och diviga. Och allt där emellan. Det många kändisar kanske inte tänker på när strålkastarljuset är som starkast är att de precis som vanliga människor relativt snabbt kan bli bortglömda. Det visar följande lilla anekdot som utspelade sig för något år sedan på Junibacken i Stockholm. In kommer en kvällstidningsjournalist med Arne Hegerfors och hans barnbarn i släptåg. Journalisten vill gå in gratis för att ta lite bilder på Arne och hans telningar. Den unga kvinnan i kassan blir osäker på vad som gäller och ringer sin chef, som bara är några år äldre. Följande samtal utspelar sig: Chefen: Vem var det sa du? Personal: Arne Hegerfors. Chefen: Vem är det? Personal: Ingen aning. Stackars Arne! Det var ju bara några år sedan han lämnade rampljuset. Och stackars journalisten! Han tvingades faktiskt betala för att komma in.

PS Nästa nummer kommer den 20 november. Tips! info@yippie.nu eller 0611-51 13 20

kändisar jag skulle vilja träffa   Elvis Costello

  Barbro Alving

  Barack Obama

Jag gillar hans TVprogram där han intervjuar andra artister. Nu blir det ombytta roller. Jag intervjuar och får dessutom sjunga ihop med honom.

Bang var en föregångare och modig människa på många områden, inte minst som journalist och skribent. Hon skulle nog ha haft ett och annat att lära ut.

Vi är födda samma år, men där slutar förmodligen alla likheter. Eller? Kanske har vi mer gemensamt? Den som inte frågar får aldrig veta.

lars kågström YI PPIlars@yippie.nu E H ÄR N Ö SAN D 7


[ INFART ]

foto Dariusz Sarota

Vad skådar mitt norra öga? l Nu börjar norrskenssäsongen på allvar. Så fort det är klart väder finns chansen att se det fascinerande ljusfenomenet på himlen. Norrsken uppstår när laddade partiklar från rymden kommer in i atmosfären och krockar med atomer och molekyler som finns där. Norrsken kan ses i hela Sverige, men chansen ökar ju längre norrut man kommer. I Stockholm visar sig norrskenet ungefär en av tjugo nätter medan det i Pajala sker nästan varje natt. Norrskenet kan pågå länge, men den mest intensiva perioden är ofta kortare än tio minuter. Den här fina bilden tog Dariusz Sarota vid Myran 14 oktober. En ungefärlig prognos för chansen att se norrsken finns på Alaskas universitets hemsida www.gi.alaska.edu/AuroraForecast

8

Y I P P I E HÄ RN Ö S A ND


YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

9


INFART

Robotteam i hårdträning

Tuva Kjellberg, Tilda Egland, My Nilsson, Dag Byström, Saga Byström och Willie Andersson Lundquist i Robot Rescue Team. Saknas på bilden gör Emma Nilsson och Martin Eliasson.

l I en klubblokal på Östanbäcken programmeras

det för fullt. Det är medlemmarna i Robot Rescue Team som försöker få sin legorobot att göra som de vill inför tävlingen First Lego League den 9 november. – Vi ligger bra till, förutom med programmeringen. Den är svårast, säger Saga Byström. De åtta medlemmarna är mellan 9 och 13 år och går på Gerestaskolan. I tävlingen ingår också ett forskningsprojekt och Robot Rescue Team har tittat närmare på skogsbränder. Bland annat har de uppfunnit en jordmätare, en pinne med en termometer som man kan sticka ner för att se om det brinner under marken, något som inte är ovanligt efter en skogsbrand. – Nu ska vi söka patent på den!

Uppsnappat i Härnösand

l ControlAltDelete är ett nystartat företag

l Härnösands Stadsfest får fler ägare.

Håkan, Emil och Oscar Westerlind samt Tobias Wikström har gått in i bolaget som arrangerar Stadsfesten och även Härnösands Julshow. Kvar sedan tidigare finns Ken Johansson och Mikael Tallbacka. – Det krävs enormt mycket energi för att arrangera sådana här saker. Nu får vi in nytt blod och blir fler som kan dela på jobbet, säger Ken Johansson. l Tygbutiken i Prisma öppnar i slutet av

oktober i Kicks gamla lokaler i Prismahuset. Det är Tygboa som flyttar från Viktoriagatan och passar på att byta namn i samma veva. – Många har tyckt att jag borde flytta till ett mer centralt läge. Nu får jag mycket större också, säger ägaren Maria Eriksson.

i Spiran-huset. Som namnet antyder handlar det om data- och IT-tjänster och bakom finns 22-årige Mikael Vestlund. Efter att ha varit arbetslös ett tag bestämde sig för att göra det han alltid velat prova - starta eget. – Jag vänder mig i första hand till privatpersoner. I stället för att trycka control alt delete kan de nu ringa mig. l HK Norr heter ett nytt fastighetsbolag i

Härnösand. Det är Ken Johansson som har köpt Boström Fastigheters bestånd, totalt fyra fastigheter. – Jag har jobbat i restaurangbranschen i en massa år och det är dags att växla om till något annat nu. Det här ser jag som början på något nytt som kan växa. l Hernö Blomsterhandel öppnar den 25

oktober i Mäklarhusets gamla lokal på Storgatan. Bakom satsningen står floristen Anna

Dragningen Elin Sundström,

10

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Ödmark som tidigare arbetade på Etage. – Jag kände direkt när Etage gick i konkurs att jag ville starta eget. Tanken är att det ska vara en hemmakänsla och mysigt i butiken. Det kommer också att finnas en fikahörna. l Mäklarhuset håller nu till i bottenvå-

ningen där Bodéns El tidigare funnit i 70 år. Ester Hemström, som äger Mäklarhuset, har renoverat omsorgsfullt och tagit fram mycket av fastighetens historia. Den 1 december är det öppet hus och självklart kommer den snarkande tomten att finnas på plats! l Matstafett i Stigsjö blir det den 9

november. Redan är ungefär 50 personer anmälda. – De som anmält sig är både yngre och äldre, det är kul! Vi var några stycken som kom på att det vore kul att prova det här på landsbygden, säger Jonny Lundin, ordförande i Stigsjö intresseförening.

13, Älandsbro, studerande på Landgrensskolan

Höst eller vår?

Bok eller film?

Bus eller godis?

Höst, för det är så fina färger på träden då.

Jag tycker bättre om böcker, för de beskriver mycket mer än vad en film gör.

Godis, för det är gott!


PROFILen

text Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

Jens Näsman Ålder 46 Familj Fru Yvonne, döttrarna Hanna, 24, och Frida, 19. Gör Sportjournalist sedan 26 år Intressen Fritidshuset på Härnö Lotsplats

”PAPPA” PÅ INNEBANDYPLAN l När Jens Näsman började med innebandy i slutet av 1970-talet var det inte ens en tävlingssport. Några år senare var han med och bildade Västernorrlands innebandyförbund. I dag spelar 46-åringen i nybildade IBK Härnösands A-lag. Där är han 17 år äldre än den näst äldsta spelaren. – De flesta är yngre än mina egna barn. Men det är roligt när personer i olika åldrar kan kämpa för något tillsammans, säger han. Som tonåring provade han många olika sporter, men valet föll till slut på innebandyn. Han fick dessutom erbjudande att spela med Örnsköldsviks IBK som då

spelade i högsta serien, men tackade nej som nybliven pappa. I dag spelar han i division 2, vilket innebär tre träningar och en match i veckan. – Det är kul att de vill ha med mig. Jag är verkligen inte snabbast, men kompenserar med erfarenhet och rätt bra spelsinne, konstaterar Jens och skrattar. Innebandyn har varit en bra avkoppling från jobbet som sportjournalist, men hade han haft fler lediga kvällar och helger hade han nog bytt till en tränarkarriär. Hur länge ska du spela? – Så länge de tycker att jag platsar …

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

11


Grottmannen fyller 300

Bildtext Daniel Brännström och Hugo Wikström representerade föreningen Kretsloppan. Daniel Brännström och Hugo Wikström.

Kretsloppan tog hem segern l Den ekonomiska föreningen Kretsloppan vann nyligen regionfinalen av ”Ostartat”, en tävling för kooperativa affärsidéer. Kretsloppan vill bygga ett växthus på 1 000 kvadratmeter i centrala Härnösand, där det ska odlas både fisk och grönsaker i ett kretslopp utan gifter och utsläpp av gödningsmedel. Vinsten gav 10 000 kronor och en plats i riksfinalen, men där blev det inget pris. – Vi är ändå nöjda med att vi gick vidare. Fokus ligger nu på att få ihop pengar till vårt växthus, säger Daniel Brännström i föreningen.

3 frågor till

l Den 27 oktober gör Lars T Johansson den 300:e föreställningen av Grottmannen på Härnösands Teater. Blir du aldrig less? – Nej, det är bara kul. Det är en väldigt belönande föreställning, rena egotrippen faktiskt. Jag får alltid mycket bra respons. Kommer det någon publik då? Alla Härnösandsbor har väl redan sett föreställningen? – Nej, det vet jag inte. Och många ser den gärna flera gånger. Jag tänker så här att spelar man den 300:e föreställningen så måste det så klart firas med dunder och brak. I Härnösand!

Foto: Elin Björklund

… Sara Parkman som uppträder på Murberget den 26 oktober.

Vad är ”En folkmusikalisk shåw”? l – En pedagogisk, men rolig resa genom 1900-talets folkmusik. Jag och Samantha Ohlanders spelar lite olika roller för att berätta om folkmusikens spexiga historia. Det blir gubbar, ryska showtricks och så undersöker vi nationalismen. Och så blir det så klart en massa bra ångermanländsk folkmusik. Hur kom shåwen till? – Jag och Samantha fann varandra på Malungs folkhögskola och satte ihop det här för två föreställningar på Café Mannaminne. Det blev så bra att vi har fortsatt. Vi har gjort ungefär 50 föreställningar de senaste tre åren. Du har gjort ett radioprogram också? – Ja, ”Heliga hits vol 1 - Hen har öppnat pärleporten”. Det är en timmes dokumentär om musik, kristendom och queer som sändes i P2 i september. Det är meningen att det ska bli en fortsättning, men just nu hinner jag inte. 12

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Var vi inte först så var vi i alla fall tidigt ute med elektriska gatlyktor.

Sara Parkman Ålder 24 Bor Stockholm, men uppväxt i Härnösand Familj Mamma, pappa, 3 syskon, syskonbarn, stor släkt och en massa vänner Gör Läser folkmusiklinjen på Musikhögskolan i Stockholm

Rätt om elektrisk belysning l I förra numret av Yippie skrev vi att Härnösand var först i Europa med elektrisk gatubelysning 1885. En läsare har dock hittat uppgifter om att St Petersburg provade elektriska gatlyktor redan 1873. I så fall har även Wikipedia fel, som uppger att Newcastle-upon. Tyne var först i världen 1879. Hur som helst kan vi konstatera att Härnösand var ovanligt tidigt ute med elektrisk gatubelysning, förmodligen först i Sverige.


Familjen Norberg-Forslund har tagit hela 40 checkpoints i år. Förutom pappa Tommy, mamma Anna, Lisa, 9 och Johan, 10 brukar också Lollo, 20 och Victoria, 19, vara med.

I år har 885 personer/ familjer i Härnösand registrerat sig och tillsammans tagit 26 370 kontroller.

26 370 HittaUt-kontroller senare ... l För andra året i rad arrangerades friskvårdssatsningen HittaUt i Härnösand. I år deltog närmare 1 000 Härnösandsbor. Familjen Norberg-Forslund är några av entusiasterna. – Det finns inga krav eller måsten, det är bara kul, säger Anna Norberg. I maj fick alla hushåll hem en karta med 50 checkpoints. Kartan utgör en del av friskvårdsprojektet HittaUt och bakom satsningen står Härnösands Orienteringsklubb som vill uppmuntra fler att ta sig ut i naturen. Familjen Norberg-Forslund har tagit hela 40 checkpoints i år. Förutom mamma Anna och pappa Tommy brukar också Lollo, 20, Victoria, 19, Johan, 10 och Lisa, 9, följa med ut.

– Vi har gjort det till en familjegrej där vi försöker umgås allihop tillsammans. Allt eftersom har det också blivit en tävling om vem som hittar kontrollerna först, berättar Anna. Kontrollerna placeras ut både i stan och i naturen och finns i flera olika svårighetsgrader. Den som vill börja leta kontroller får däremot vänta till i maj, då nästa HittaUt-säsong tar vid. – Då kommer vi absolut vara med igen, för det finns bara fördelar med det här. Det är gratis, alla får samma chans att vara med och man får motion. Men den största vinsten är nog alla fantastiska platser vi har fått se, säger Anna och Tommy.

Så här går det till: I maj skickas HittaUt-kartan hem till alla hushåll i Härnösand. På den har 50 kontroller av olika svårighetsgrader placerats ut, tillsammans med en beskrivning som talar om var de kan finnas. Säsongen pågår från maj till slutet av oktober, och nya kontroller lanseras löpande under säsongen. På hemsidan hittaut.nu kan man bli medlem och registrera de checkpoints man hittar. I år har 885 personer/familjer registrerat sig och tillsammans tagit 26 370 kontroller.

text Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

13


[ LJUS PÅ … ]

Fabian Modin gillar modern dans.

text Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

Fabian dansade sig till finalplats för Västernorrland I september vann 20-åriga Fabian Modin Scenkonstbolagets koreografitävling Skapa Dans. I november representerar han Västernorrland i riksfinalen. – Det ska bli jättekul. Jag har bara skapat enstaka stycken förut så det är verkligen en utmaning.

U

nder en gymnasiekurs för några år sedan fick Fabian Modin från Stockholm chansen att prova på dans. Efter det har han satsat helhjärtat på dansen och i fjol började han på Lunnevads danslinje i Linköping. I augusti drog flyttlasset vidare till Härnösand för fortsatta studier på Härnösands folkhögskola. – Flera av mina klasskompisar på Lunnevad hade gått här och rekommenderade danslinjen, så jag sökte och kom in. Jag trivs jättebra här, man får verkligen en bra grund och möjligheten att utvecklas vidare, berättar han. I dag är det framförallt modern dans som lockar och innan riksfinalen i Karlskrona i november ska han finslipa sitt nummer Live Paper tillsammans med en dansare från Norrdans. Fabian hoppas att han läser på någon danshögskola i Europa om ett år, – Det är tuff konkurrens om platserna och jag har inte hållit på så länge, men jag vill verkligen se hur långt jag kan nå. Och hur häftigt vore det inte om jag kom in?

I min ryggsäck Min mobil och mina hörlurar som jag har en massa musik i. Gott te, jag tycker om te. Min målbok där jag skriver upp olika mål i livet

Fabian Modin Ålder 20 Bor På internatet vid folkhögskolan eller hemma i Järfälla Games of thrones.

Intressen Träning, matlagning, kläder & mode, naturen, film och manga.

Mitt bästa köp Min Mac, jag har haft den i fyra år och den fungerar fortfarande utmärkt. Mitt sämsta köp En second hand-tröja med hål under armarna som jag aldrig har orkat laga Läser helst Många olika typer av böcker, men framför allt fantasy Tittar på Film och så följer jag serien Games of thrones slaviskt!

Jag har extraknäckt som krokimodell.

Lyssnar på Jag har väldigt bred musiksmak så jag lyssnar på det mesta förutom dansband En ledig dag Hittar jag helst på något med vänner på stan, jag är alldeles för rastlös för att sitta hemma. Just nu Läser jag på danslinjen på Härnösands folkhögskola Om ett år Läser jag förhoppningsvis på någon danshögskola i Europa Om fem år Arbetar jag som professionell dansare

Målboken.

Det visste du inte om mig

Gör Läser på danslinjen vid Härnösands folkhögskola

Innan jag dör Vill jag ha besökt alla kontinenter Gör mig glad Gott sällskap Gör mig ledsen Är sällan ledsen, men kanske olycklig kärlek Favoritplats Ute i naturen

14

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


Vissa sparar sina pengar på banken. Andra gör det på Willys i Härnösand. Vi har bestämt oss för att sälja Sveriges billigaste matkasse. Då räcker det inte att vara billig på vissa varor lite då och då. Allt måste vara billigt. Alltid. Därför är det våra ordinarie låga priser som gör störst skillnad för din plånbok, även om vi har riktigt fina erbjudanden varje vecka. Det spelar helt enkelt ingen roll om du handlar färskvaror, märkesvaror eller ekologiska varor. Det kommer vara billigt. Varje dag, varje vecka, året om. Välkommen till Willys i Härnösand!

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

Gånsviksvägen 8, 871 60 Härnösand. Tel 0611-50 54 60. Öppeettider mån-lör 8-21, sön 10-21

15


TAPET-

Helgumsbro 121, Härnösand 070-597 56 87 • 0611-753 11 Öppet: Vard 7-17 • Lörd 11-14

YRA!

Vi har...

TAPETKICK!

30 %

på utvalda tapeter! Gäller vecka 43. Kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Foder till häst och lantbruksdjur samt tillbehör, även motorolja, hydraulolja och glykol m.m. Försäljning aV pellets Däck till bilen

ing ärgn B i l B s p o r T e rp n i n g Tran p • låSöp

S ta r

thjä

l

10% RABATT

PhytoCell creme

Prova PhytoCell Anti Age behandling med stamceller från vindruvor och äpplen. Ger resultat direkt. Fransfärg ingår.

Pris:

595:-

Ord pris: 895:Erbj gäller tom 20/11-13

FÄRGHUSET: Strandg 5, Marit Nordin Auktoriserad hudterapeaut

Härnösand. Tel: 0611-247 00. Öppet: Vard 7–18. Lör 10–14. www.nordsjoidedesign.se

0611-753 11 • 070-597 56 87 Holmg 8 • 070-643 37 74 www.helahuden.se

Studera i vår!

> Allmän kurs Bas

- ny kurs som ger grundskolekompetens

”Kyrkis”-Öppna förskolan

Öppettider: Måndagar: 13.00-15.30, Onsdagar: 13.00-15.30 & Fredagar: 9.00-11.30

16 /11 Hela familjen sjunger! Kl 11.00 i församlingsgården

Varmkorv serveras till självkostnadspris. Samarr: Härnösands Landsförsamlingar

Välkommen! Mer info: tfn 0611-245 00 www.harnosandsdomkyrka.se www.facebook.com/domkyrkan

16

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

> Allmän kurs Grund > Allmän kurs Läslust > Allmän kurs Foto eller Musik > Internationell fredskurs

- en termin, resa till Palestina och Israel

Start 7 jan 2014. Ansökan 15 nov.

www.hfs.se 0611-55 85 00


Härnösands bästa stormarknad!

Margareta Peter ÖPPETTIDER: 8-22 alla dagar

50p RABATT NAGELLACK Ett parti Ord. pris

1990/st

9)% S Medlemspris!

HÅRFÄRG Garnier Olia Permanent Hair

Pris med kupong som finns i butik

99k 5p 129:-

Ord. pris

25p RABATT PiErrE rObErt

Dam & Herr Sport Collection Erbjudandena gäller t o m 3/11 2013.

återbäring UPP tiLL grattis Härnösand!

Vi på Coop Forum i Härnösand betalade ut 5,7 miljoner i återbäring under 2012. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

17


REPORTage

text Linda Saltin foto Kenneth Zetterlund

» Man visste egentligen inte vad det var för något och funderade inte så mycket på det heller. För mig var det mest en väg som man inte fick åka in på. Men när de sköt med kanonerna mullrade hela ön. «

EMELIE MED HIMLEN RUNT HÖRN 18

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Härnösandstjejen Emelie Forsberg, 26, är rankad som en av världens bästa kvinnliga skyrunninglöpare. Hon fortsätter att imponera i lopp i tuff bergsterräng runt om i världen. Senast blev det vinst i 10-milsloppet på 3000 meters höjd i Vail i USA.

N NET YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

19


REPORTage

» Det var helt otroligt, det stod tusentals åskådare längs hela loppet, på flera tusen meters höjd! «

Foto Privat

Emelie Forsberg pustar ut på ett av sina favoritberg, Mount Kinabalu i Malaysia.

E

melie Forsberg, världsmästaren i skyrunning 2012, svänger in på parkeringen med sin sponsrade bil. På bilen står det ”Emelie Forsberg – born to run”. Och texten stämmer verkligen – för hon är född till att springa. – Jag springer alla lopp jag kan, för att det är så himla kul att springa. Jag har aldrig drömt om att bli bäst i världen, jag har tränat för att jag tycker det är kul. Vi ses två dagar efter loppet i Vail i USA där Emelie för första gången sprang ett 100-kilometerslopp. Loppet gick på 3000-3700 meters höjd och Emelie vann. Därmed säkrades totalsegern i Skyrunning World Series ultraklass. – Jag har mest sprungit kortare lopp på 20 till 80 kilometer tidigare. Nu låg snitthöjden på 3000 meter. Pulsen gick upp rejält, hjärtat fick jobba mer än vanligt, men jag känner min kropp ganska bra. Det var tungt i början, men efter 40 kilometer låg jag i ledning. Det var jättekul att vinna min första 100-kilometerstävling någonsin. När vi ses är hon till synes oberörd av den tuffa ansträngningen två dagar tidigare. När Emelie ska fotas uppe på Hornöbergets topp tar jag chansen att få springa en bit med henne. Det märks att jag möter en världslöpare i skyrunning som springer i ett kilometertempo på fyra minuter, rakt uppför ett halt berg (!), tänker jag när jag kommer flåsande tio meter efter Emelie. Utsikten från toppen är fantastisk och jag börjar förstå varför Emelie gillar att springa uppför berg. 20

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Emelies 3 bästa berg i världen l Mont Blanc, vita berget, Alpernas högsta berg, 4 810 meter

högt. l Matterhorn, på gränsen mellan Schweiz och Italien tornar det

4 478 meter höga berget upp sig. l Mount Kinabalu, ett helt otroligt berg i Malaysia, först är det

bara djungel och sedan en helt ren klippa (bilden ovan).

– Jag tycker om berg. Jag trivs bättre av att få komma upp och få överblick. Man ser sina begränsningar. När det är krävande terräng får man ta det lugnt och ta det för vad det är, jag tycker om den känslan. När jag bodde i fjällen och jobbade på fjällstationen i Storulvån upptäckte jag att det var så stora ytor, jag kunde känna mig fri där uppe. Här i Sverige är skyrunning än så länge ett ganska okänt begrepp, men inte utomlands. Det fick Emelie uppleva i våras när hon vann en 80-kilometerstävling på kanarieön La Palma. – I södra Europa och på kontinenten brinner folk verkligen för skyrunning, det är större än F


Emelie Forsberg Ålder 26 år Bor I Tromsö i ett hus som jag delar med vänner. Gör Skyrunninglöpare Intressen Jag tycker om att läsa, äta mat, laga mat och baka Familj Mamma, min mormor och syster

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

21


REPORTage

F

22

längdskidåkning i Skandinavien. Det var helt otroligt, det stod tusentals åskådare längs hela loppet, på flera tusen meters höjd! I februari debuterade Emelie i vinterns motsvarighet till skyrunning, skidalpinism, där det gäller att ta sig uppför ett berg på skidor. Vid VM i franska Pelvoux tog hon två brons. Emelie, som är uppväxt i Härnösand men numera bor i Tromsö i Norge, var 17 år när hon sprang sitt första tremilspass. – Då sprang jag på småstigar runt Härnön och hade packat en ryggsäck med fika. Jag tycker att det är underbara stigar och små kullar på väg till Smitingen och Notsand. Och hon har också lagt grunden för konditionen i längdåkningsspåren på Härnön. – KA5-spåren har jag åkt mycket, vi bodde på väg upp mot Högslätten. Jag brukade ta med vår hund på en tur i spåret före frukosten. Nu är hon på resande fot många av årets dagar och hinner inte träna på hemmaplan längre. – Jag åkte faktiskt hem till Sverige bara för att byta till vinterdäck på bilen, sedan åker jag direkt till Tromsö och därefter till Italien på tävling och sedan vidare till Sydafrika för nästa tävling. Två sanslösa år av framgångar i världseliten har hon hunnit med. Nästan alla lopp hon sprungit har hon vunnit eller fått topplaceringar i. Det trodde hon inte när hon sprang och lekte i skogarna på Härnön under uppväxten på 90-talet. – Ibland kan jag tänka att det är konstigt att jag är på den här höga nivån.

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Det blir många resdagar för Emelie. Hon var bara hemma ett dygn innan hon åkte vidare till Tromsö för ett kort stopp och sedan vidare till Italien och Sydafrika.

Emelies 3 bästa berg i Härnösand l Runt Klubbsjön upp på Klubberget. l En morgonjogg ut mot Notsand, där finns jättefina små stigar

och klippor. l Vårdkasen tycker jag är jättefint. Att springa ner på klapper-

stensfältet mot Grönsvik gillar jag.

I april i fjol kom hon med i det internationella Salomonlaget. Och hon fick ett så pass bra kontrakt att det går att leva på löpningen. Hon skriver också för magasinet Runner’s World och tar småuppdrag för olika löpgrupper om hon behöver. Sedan får Emelie också extra tillskott i kassan om hon vinner ett lopp. I Vail tjänade hon 3000 dollar. – Det här är bara andra året jag tävlar professionellt och att jag lyckas hålla mig på en sådan relativ hög nivå utan att bli skadad, är den största vinsten för mig, säger Emelie ödmjukt innan hon sätter sig i bilen på väg till dagens träningspass uppför det 240 meter höga berget Valkallen i Lövvik, Höga kusten.


!

MER O M SKY RUNNI NG! ww skyru w. nning. com

GÅNSVIKEN

Emelie är med och designar en sko för skandinavisk terräng i samarbete med Salomon.

» Jag tycker att det är underbara stigar och små kullar på väg till Smitingen och Notsand. «

Skyrunning Skyrunning innebär terräng/bergslöpning på hög höjd med tekniskt svår terräng. Kravet är att loppet måste ske på minst 2 000 höjdmeter och med mer än 30 procents lutning. Det finns flera olika discipliner inom skyrunning som till exempel: short, steep vertical kilometer, skyrace, skymarathon och ultra skymarathon. Läs mer om Emelies skyrunningframgångar: www.runnersworld.se/blogs/emelieforsberg www.emelieforsberg.com

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

23


Ny salong i stan! Efter några års frånvaro är jag nu tillbaks med en egen salong! Ser fram emot att träffa mina gamla och nya kunder.

VI FÅR DIG ATT SYNAS!

Välkommen att boka tid!

Välkommen!

Kjolar i tre olika längder! ÖPPET: Ons 16-20 • Tor 12-20

son

Malin Ols

Betesvägen 15 • 070-555 82 62

www.panoramareklam.se

Firma Karin Åberg

0611-123 45

Sälstensgränd 28 • 0611–188 81

Vill du bli en i vårt gäng?

Telefonbanken Privat 0771-22 11 22

Kundcenter Företag 0771-33 44 33

Ridsport & Modekläder

Vi söker en ny medarbetare. Kolla in vår annons på www.swedbank.se

Nybrogatan 1 0611-252 00

G

U

L

D

guldsmed kalling

24

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

S

M

E

Ringarna på bilden. Priser från 249:-

E D B L A D

D

trädgårdsgatan 6

härnösand

tel. 0611-12480

www.kalling.com

www.titanringar.com


Allhelgonahelgen i domkyrkoförsamlingen Till det allra tyngsta hör att mista någon man älskar. I sorgen finns en saknad och en smärta som är nästan omöjlig för andra att förstå. Under Allhelgonahelgen tänder vi ljus på kyrkogården, i kyrkan och hemma för att minnas våra kära. Ljuset är en bild för det hoppfulla. De ljusa minnena kan trösta. Goda vänner som finns i vår närhet kan hjälpa oss att orka vidare. Till ljuset hör hoppet att Gud bär oss också när vi dör. Tor Frylmark, domprost

Alla helgons dag, lördag 2 november kl 11.00 Högmässa i domkyrkan Tor Frylmark, Cristina Grönroos, Lars G Fredriksson och Domkyrkokören kl 10.00-16.00 Öppet hus i Heliga korsets kapell Kajsa Perstrand och Lena-Maria Oikarinen Andakt kl 10.00, 13.00, 15.00 i Heliga korsets kapell Johanna Janzon Wikström, Arne Lannstål, Cristina Grönroos, Gundega Novotny och Lars G Fredriksson kl 14.00 Kyrkogårdsvandring Start vid Heliga korsets kapell. Vi besöker bl a diakongraven, minneslunden, och askgravlunden. Gösta Fahlén

Alla själars dag, söndag 3 november kl 11.00 Högmässa i domkyrkan Cristina Grönroos och Gundega Novotny kl 18.00 Minnesgudstjänst i domkyrkan Tor Frylmark, Cristina Grönroos, Lars G Fredriksson och Magdalenakören Program www.harnosandsdomkyrka.se www.facebook.com/domkyrkan Telefon: 0611-245 00

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

25


Leif Johansson Ålder 56 Bor Villa i Brunne Familj Fru, 3 vuxna barn och 4 barnbarn Gör Spelrådgivare på TT Nyhetsbyrån

26

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


reportage

text Lars Kågström foto Pawel Maronski

Svenska mästartips kommer från Brunne I en villa i Brunne sitter en av Sveriges största tipsexperter. Varje vecka de senaste 25 åren har han levererat tipsrader och råd till de flesta svenska dagstidningar. Men expert – det vill han ändå inte kalla sig. – Nej, en expert ska vara helt säker på sin sak. Det kan man aldrig vara med en tipsrad. Spelvägledare låter bättre.

L

eif Johansson blev inbiten tippare redan i 14-årsåldern. Han bodde då i Obbola utanför Umeå och traktens lag Holmsund hade just gått upp i allsvenskan. I samma veva började Tipsextra sändas på TV och med fotbollsintresset i grunden tog han sig an tipskupongerna och fångades av alla dimensioner i spelandet. – Jag har alltid gillat matte och statistik och kom väldigt snabbt in i systemspel. Att tippa är så mycket mer än bara fotboll. Det handlar om att tolka statistik och fakta och den stora konsten är att överföra det till tippade rader. Leif utbildade sig så småningom till drifttekniker och flyttade runt lite innan han kom till Härnösand och Industriverket (nuvarande Hemab) i slutet av 1970-talet. Hela tiden tippade han så mycket han hade råd med och blev allt mer kunnig. Ryktet om hans kunskaper spred sig och 1988 erbjöds han en halvsida i veckan i Nya Norrland. Några år senare började han skriva åt en rikstäckande nyhetsbyrå och sedan 1995 har han jobbat som tipsexpert, eller spelvägledare, på heltid. – Det var inget självklart steg att ta, att lämna en trygg anställning

för att jobba med sin hobby. Men jag fick tjänstledigt i ett år för att prova, det var väldigt schyst. Och det är bra att ha sett något annat. När jag gör mina sidor försöker jag tänka som jag gjorde när jag läste dem. Nu har han hela sitt liv i enplansvillan i Brunne. I det lilla arbetsrummet rullar oftast någon fotbollsmatch på en skärm medan han för in och analyserar statistik på en annan. Och den information som inte finns på internet hittar han oftast i någon av alla fotbollsböcker som fyller bokhyllan bakom honom. Lite ensamt blir det ibland, men fördelarna överväger. – Dagarna är på mina villkor och jag kan vara ruskigt effektiv. Och framför allt får jag jobba med min hobby. Jobbet är min livsstil. Hans drivkraft är att hela tiden utveckla bättre och smartare spelsystem, att hitta och testa nya idéer som kan föra spelandet framåt. Sitt eget spelande vill han inte prata om, mer än att han omöjligt kan spela på allt som han tipsar andra om. – Men jag blir lika glad när mitt tips går in, oavsett om jag har lämnat in det eller ej.

Leifs arbetsrum består av en skärm för data och statistik, en skärm för fotbollsmatcher och en bokhylla full med fotbollsböcker.

Tio tidningars tips Sedan 1997 har Leif Johansson kommit 1:a eller 2:a och någon enstaka gång 3:a i tävlingen Tio tidningars tips, där tipsexperters enkelrader jämförs. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

27


DETTA UPPSLAG ÄR EN ANNONS FÖR SIDA PARTNERSHIP FORUM I HÄRNÖSAND

Sida

• Sida är en statlig myndighet som bekämpar fattigdom och arbetar för global utveckling • Sida samarbetar med 33 länder i Afrika, Asien, Europa och Latinamerika • Uppgiften är bland annat att förmedla bidrag och annan finansiering till olika aktörer • Sida har över 700 anställda och en budget på 18,3 miljarder kronor

SÅ ARBETAR VI PÅ SIDA i härnösand

2

frågor till Maria Sjöström, programansvarig på Sida Partnership Forum.

Hur är det att jobba på Sida?

– Det är väldigt spännande. Det är en liten arbetsplats, men oftast fullt med människor här. Vi jobbar med ett globalt perspektiv fast vi befinner oss i lilla Härnösand.

Vad betyder Sida för Härnösand?

– För invånarna är vi nog ganska osynliga, men vår verksamhet gör att nästan 2 000 människor besöker Härnösand varje år. Genom vår verksamhet blir Härnösand en språngbräda ut i världen!

28

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

1 Varje år kommer nästan 2 000 människor till Sida Partnership Forum i Härnösand. Där arrangeras skräddarsydda utbildningar och seminarier för människor som jobbar med bistånd på olika sätt. Nästan varje vecka är det något på gång i huset i Gådeåparken.

TVÅ KURSER SAMTIDIGT En vanlig tisdag i oktober är det full fart hos Sida Partnership Forum i Gådeåparken. På plats finns till exempel 18 personer som jobbar med bistånd på olika sätt. De kommer från Rädda Barnen, Individuell Människohjälp och andra organisationer samt från myndigheter som UD och Svenska Institutet. Kursen heter ”Strategisk kommunikation” och dagens uppgift är att formulera realistiska kommunikationsmål för fiktiva fall inom bistånd. I mindre grupper diskuterar deltagarna vilka konkreta metoder som kan användas. – Det är väldigt bra när det blir så konkreta uppgifter, säger Sanna

Wolff från organisationen Plan Sverige. Parallellt pågår en kurs för 18 studenter som förbereder sig inför att göra sina examensarbeten i ett utvecklingsland. På ett år är det cirka 800 studenter som går den här kursen och de kommer från de flesta av Sveriges universitet och högskolor och också med vitt skilda inriktningar. TILL SENEGAL Anna Möller går på Musikhögskolan i Stockholm och ska till exempel åka till Senegal för att jämföra senegalesiska och svenska spelmäns relation till musiken och deras roll i samhället. – Den här kursen ger jätte-


Sida Partnership Forum

• är en enhet på Sida • har funnits i Härnösand sedan 2001 • har 13 anställda • erbjuder utbildning, kompetensutveckling och mötesplatser för svenska aktörer inom biståndet

2

3

8 000 GÄSTNÄTTER

Till Härnösand kommer varje år ...

• Cirka 800 studenter som ska göra sina examensarbeten utomlands • Cirka 400 personer som jobbar med bistånd i svenska organisationer och myndigheter • Ytterligare cirka 600 personer som deltar eller leder kurser, workshops och seminarier • Totalt innebär det ungefär 8 000 gästnätter i Härnösand

mycket och jag känner mig väldigt taggad inför att åka. Här känner man också att man ingår i ett sammanhang, att ens kunskaper kan betyda något. UTBYTER ERFARENHETER Utöver den här typen av utbildningar ordnas även andra skräddarsydda utbildningar och seminarier. När deltagarna som fyllt huset åker hem avlöses de av ett 20-tal representanter från svenska myndigheter som arbetar för minskad fattigdom, ökad demokratisering och en hållbar utveckling i andra länder. De träffas i ett så kallat Myndighetsforum för att utbyta idéer och erfarenheter. Sidas verksamhet märks inte så

4 1. Alex Muigai fortsätter att jobba på Sida några år till, trots att han just fyllt 65. Linda Gradin nyanställdes i år. 2. Deltagarna i kursen ”Strategisk kommunikation” jobbar alla med bistånd på olika sätt i svenska organisationer och myndigheter. Här redovisar de sina grupparbeten för varandra. 3. Anna Möller från Musikhögskolan i Stockholm ska göra examensarbete i Senegal. 4. Huset i Gådeåparken byggdes under 1860-talet som mentalsjukhus och fungerade som sådant ända till 1989. Arkitekt var J F Åbom, som också ritat Berns salonger i Stockholm.

mycket i Härnösandsbornas vardag då deltagarna bor i Lönnebo, två byggnader alldeles intill den gamla sjukhusbyggnaden i Gådeåparken. – Ibland märks det av när kursdeltagarna går i samlad trupp till vår upphandlade restaurang för att äta middag på kvällarna, det har säkert en och annan sett, säger kommunikatören Linda Gradin. Sida Partnership Forum välkomnar samarbeten med Härnösandsaktörer som jobbar med globala frågor. – Många är nyfikna på vad vi gör och i den mån det är möjligt får grupper som arbetar med eller studerar utvecklingsfrågor komma på studiebesök, säger Linda Gradin.

Sida Partnership Forum Södra Vägen 3d, 871 40 Härnösand Växel: 08-698 50 00, kontakt Linda Gradin YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

29


REPORTage

text Lars Kågström foto Kenneth Zetterlund

TOBAKS RESER SIG UR ASKAN I nästan hundra år var Tobaksmonopolet ett av Härnösands viktigaste företag, ja kanske det allra viktigaste. Men 1997 tog det slut och sedan dess har den pampiga fabriken stått mer eller mindre tom. Det här är historien om tobaksfabrikens uppgång och fall, om vad som hände med huset, cigarrerna och människorna. Men också om hur det ser ut idag. För det finns faktiskt liv och rörelse i gamla Tobaks igen.

30

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Så gick det sen. Möt några ur personalen som slutade 1997. Sidan 36 Anki Rydberg och Cathrine Pettersson

Kicki Johansson

Stig-Uno Ulander

Birgit Ritzén

Olle Mattsson

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

31


REPORTage

Den siste fabrikschefen Sven-Åke Vest återser Tobakstornet, dit han förr tog med kunder och gäster.

Arkitekten Torben Grut hade storslagna visioner för Tobaksfabriken med bland annat två torn. Bara den nedre delen blev byggd.

Härnösands enda hiss med tio våningar?

En bild från dokumentärfilmen ”Den cigarren var god” som visades i TV i samband med nedläggningen. Foto: Murberget

32

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

D

et är med viss förväntan jag kliver in i Tobaksmonopolets hiss. Jag har alltid velat se det stolta tornet inifrån. Kanske är min medpassagerare SvenÅke Vest också lite förväntansfull. Visserligen har han varit där förr, Sven-Åke var tobaksfabrikens siste chef, men nu är det ett bra tag sedan. Vi trycker på knapp nummer 10 och går sedan den sista trappan upp. Vi blir båda lite besvikna när vi kommer in. Jag hade en föreställning om att tiden skulle ha stått stilla här uppe, men det har den inte, tvärtom. En vattenläcka har skadat både tak och parkett, väggfärgen flagnar och bara några enstaka möbler står kvar, lite planlöst utställda. Fönsterbrädena är utvändigt fulla av spillning från duvor, som drar sin kos när vi kommer. Men utsikten är fortfarande hänförande. – Vi använde inte tornet särskilt ofta, men när det kom kunder och andra gäster blev det gärna en tur upp för att prata, provröka cigarrer eller bara njuta av utsikten, säger SvenÅke, som var fabrikschef på Tobaks i 14 år. Annat var det i början av fabrikens historia, i 1900-talets början. Då var det ofta fest i tornet, så ofta att stadens invånare började kalla det Härnösands Monte Carlo. Dåvarande chefen Torsten Schauman tyckte det var lite besvärande och beordrade upp svarta gardiner så att festandet kunde fortsätta utan att väcka för mycket uppseende. Idag är tornet svårt att använda till någonting eftersom det bara finns en trappa och räddningstjänsten kräver två. Vi lämnar tornet och tar oss ner i den gamla fabriken. Där finns inte mycket

som skvallrar om den febrila verksamhet som rådde mellan 1903 och 1997. Många av lokalerna står tomma och väntar på att nya verksamheter ska flytta in. Men när vi kommer in i det gamla chefsrummet lyser SvenÅke Vest upp. Här har tiden nästan stått still. Möbler och tavlor finns kvar, men ett lager damm på skrivbordet vittnar om att rummet inte används längre. Kanske satt även Torsten Schauman där en gång i tiden. Han kom från det finska tobaksföretaget Ph. U Strengberg & Co i Jakobstad som 1903 beslutade att starta ett svenskt dotterbolag. De såg en potential i Sverige eftersom deras populära cigaretter Armiro och Fennia smugglades i stora mängder över gränsen. Att fabriken hamnade i just Härnösand är eventuellt en slump. När finländarna skulle rekognoscera tog de båten från Vasa till Härnösand och hittade genast en lämplig tomt och brydde sig sedan enligt vissa källor inte om att leta mer. Å andra sidan får man betänka att vår region vid den tiden var en av Sveriges mest expansiva och Härnösand säkert en strategiskt bra plats att etablera sig på. Hur som helst så lastades senare samma sommar en båt med några maskiner, lite tobak och 16 erfarna tobaksarbetare från Jakobstad. De började tillverka cigaretter i grosshandlaren Ferdinand Nätterqvists gamla trävilla. Den blev snabbt för trång och 1906 anlitades arkitekten Torben Grut, som tidigare ritat Sollidens slott på Öland och senare skulle bli känd som mannen bakom Stockholms stadion. Han hade en storslagen vision om en fabrik som skulle sträcka sig en bra bit upp i backen och bestå av fyra huskroppar och två torn. 1909 hade den nedersta delen byggts i två etapper och då, bara sex år efter starten, jobbade 450 personer i fabriken. Snacka om tillväxtföretag!


”Här har tiden nästan stått still. Möbler och tavlor finns kvar, men ett lager damm på skrivbordet vittnar om att rummet inte används längre.”

Sven-Åke Vest känner sig hemma bakom sitt gamla skrivbord.

M l Världens längsta cigarr tillverkades under några månader våren 1990 av Kicki Johansson och Gun-Britt Blomqvist under ledning av tobaksmästare Evry Nilsson. Cigarren var 5,6 meter lång, vägde 112 kilo och det gick åt totalt 14 690 tobaksblad. Cigarren kom med i Guiness Rekordbok, men rekordet har senare slagits. Cigarren finns fortfarande att se på Tobaks- och Tändsticksmuseet i Stockholm.

en 1915 tar den finska delen av historien plötsligt slut. Första världskriget hade just brutit ut och svenska staten behövde pengar till försvaret, men också till ett nytt pensionssystem. Därför förstatligades alla tobaksfabriker och många av de mindre lades ned. Men Härnösand blev kvar. Den var då Skandinaviens ledande och omsatte mer än alla andra svenska fabriker tillsammans. Vad som hände de följande decennierna finns inte så mycket information om, men fabriken tycks ha levt ett stabilt liv och 1947 var antalet anställda 300, varav 260 arbetare. Produktionen bestod främst av cigaretter, men det tillverkades även snus och piptobak. I skiftet mellan 1970- och 1980-tal beslutade sig koncernledningen i Stockholm för att renodla verksamheten i sina fabriker. Utredningen slutade F YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

33


REPORTage

F

med att Härnösand ”förlorade” cigaretterna till den modernare fabriken i Malmö. Snuset hamnade samtidigt i Göteborg, piptobaken i Arvika medan Härnösand fick cigarrerna. – Det är lätt att var efterklok och det hade naturligtvis varit bättre att få snuset. Då hade fabriken kanske varit kvar än idag. Men cigarrmarknaden var faktiskt större än snuset då, säger Sven-Åke Vest. et här hände strax innan han tillträdde 1983. I fabriken tillverkades då allt från cigarillerna Accent och Rillo till den rakt igenom handgjorda lyxcigarren Fokina. – Den bestod av hela tobaksblad på längden för att få ett så lågt sugmotstånd som möjligt. Några anställda hade fått lära sig hantverket från grunden, bland andra Birgit Ritzén. – Ibland fick jag åka på marknader och mässor. Det var roligt och alltid många som kom fram för att prata. Och så var jag med när de spelade in ”Kan du vissla Johanna”, som visas på TV varje jul. Jag är väl i bild ungefär en sekund när de två pojkarna ska köpa en cigarr. Men mestadels var arbetet monotont och slitsamt. Ändå är det ingen av de före detta tobaksarbetarna som klagar. De flesta som började på Tobaks blev kvar länge och vittnar om en ovanligt god gemenskap. Även om jobbet kunde vara tråkigt så hade de anställda roligt tillsammans. Många berömmer också företagets personalpolitik. – De månade om sina anställda. Man kände en trygghet och kanske var det

D

I Murbergets bildarkiv finns inte många, men några bilder från verksamheten i gamla Tobaks.

Personalen från både Härnösand och Arvika åkte till huvudkontoret i Stockholm för att protestera mot nedläggningen 1997. Foto: Sven-Åke Vest

34

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

därför det blev så bra gemenskap, säger Stig-Uno Ulander. – Det fanns alltid pengar till bra projekt när det gällde arbetarskydd och sådant, säger Sven-Åke Vest. Men verkligheten utanför var hård. Allt fler slutade röka och verksamheten gick sämre för varje år. Förutom en lyckad inbrytning i Sydkorea och en tillfällig boom i USA så sjönk marknaden för cigarrer och cigariller årligen med 3-4 procent. I mitten av 1990-talet börsintroducerades företaget, som då hette Swedish Match, och en utredning tillsattes för att minska kostnaderna. – När vi hamnade på börsen märktes en tydlig skillnad. Plötsligt var det många som hade åsikter om lönsamheten, säger Sven-Åke Vest. Fabriken i Härnösand gick visserligen med vinst, men det räckte inte. Utredningen kom fram till att Härnösand skulle läggas ned och tillverkningen flyttas till Malmö och Belgien. – Det var en chock och tog hårt, fabriken var ju som ett andra hem för de flesta av oss, säger Kicki Johansson, som var på Tobaks i 26 år. Personalen och facket gjorde vad de kunde och åkte bland annat med skyltar och plakat ner till huvudkontoret i Stockholm för att protestera och Sven-Åke Vest, som sedan blev politiskt aktiv i Folkpartiet, gick i sitt första och enda 1 maj-tåg. Men inga protester hjälpte. Sommaren 1997 rullades den sista cigarren i fabriken i Härnösand. Swedish Match lämnade trots allt inte de anställda helt vind för våg. Tvärtom fick de som ville utbilda sig hjälp med det och det gjordes också en pensionsöverenskommelse som innebär att alla anställda får en bolagspension vid fyllda 55 år. Fortfarande 15 år efter nedläggningen


Tobaks idag Hyresgäster med verksamhet: Logosol Hernö Hantverksöl Härnösands Brottarklubb Hyresgäster som hyr lager:

Tidens tand tär på tornrummet. Väggfärgen flagnar och en vattenläcka har skadat både tak och parkett.

1903

1915

1970

Fabriksbolaget Ph. U Strengberg & Co i Jakobstad, Finland beslutar att starta ett dotterbolag i Sverige. De köper en tomt i Härnösand och börjar tillverkningen med 16 anställda

Statliga Svenska Tobaksmonopolet ”Tobaksbolaget” bildas och köper upp alla fabriker i Sverige. Härnösandsfabriken är då Skandinaviens ledande och omsätter mer än alla andra svenska fabriker tillsammans

STA uppgår i Statsföretag AB

1906 Verksamheten växer snabbt och Torben Grut anlitas för att rita en ny fabrik. Den byggs i två etapper. 1909 Fabriken har 450 arbetare + ledning, säljare och kontorsanställda. 1914 En tredje tillbyggnad i kalksten tas i bruk

1961 Monopolet på import och försäljning hävs. Bolaget ombildas till Svenska Tobaks AB, STA 1967 Även tillverkningsmonopolet hävs. Den ökade konkurrensen medför rationaliseringar och endast fyra fabriker blir kvar; Malmö, Göteborg, Arvika och Härnösand

”Det är lätt att var efterklok och det hade naturligtvis varit bättre att få snuset. Då hade fabriken kanske varit kvar än idag. Men cigarrmarknaden var faktiskt större än snuset då.”

1980-81 Verksamheten renodlas och all cigarettillverkning koncentreras till Malmö medan Härnösand får cigarrerna i stället 1984 Statsföretag blir Procordia 1992 Procordia blir Swedish Match 1997 Fabriken i Härnösand läggs ner. 80 anställda förlorar jobbet

20% Så stor andel av den årliga totala försäljningen av cigaretter tillverkades som mest på fabriken i Härnösand

l Under större delen av fabrikens historia tillverkades cigaretter l Från början tillverkades de populära finska märkena Armiro och Fennia. Senare hette märkena till exempel Bill, Boy och John Silver l Det producerades som mest 2 miljarder cigaretter per år, 20 procent av den totala försäljningen i Sverige l De cigarrmärken som tillverkades var Fokina, som var rakt igenom handgjord, Cortez, Bellman och cigarillerna Accent och Rillo l Under en tid legotillverkades även kaffemaskinen Jede och underdelen till Graningekängan

Länsmuseet Murberget Öbacka Trading Corvara Industri Synintryck Forscon Bystedt Firma Sjölanders Värme JTI Sweden Länsförsäkringar

blir också alla ”pensionärer” bjudna på julbord och en sommarresa varje år. – Det är nog ett av de bästa företagen att få sparken ifrån, säger Birgit Ritzén. et tycks också ha löst sig för de flesta av de 80 som blev av med jobbet. Sven-Åke Vest erbjöds utbildning och ett jobb som säkerhetschef på huvudkontoret. – Jag trivs bra i Härnösand och ville varken flytta eller resa en massa. Jag hade heller inte så långt kvar till 55-årsgränsen. I stället har han drivit företag och engagerat sig i politiken, för tillfället som landstingspolitiker. Vi går ut från hans gamla ”dammiga” kontor och lämnar den tomma byggnaden. Eller helt tom är den ju inte. Nyligen installerade sig Hernö Hantverksöl och för ett år sedan flyttade Logosol in med 35 anställda och både kontor, butik och lager. – Det är kanonbra här, säger Mattias Byström, vice vd och produktchef på Logosol. Vi har fått precis som vi vill ha det. Nu fattas bara fler grannar. Att gamla Tobaks lever känns till och med på lukten. Men nu är det inte tobak som luktar utan malt och humle. Och kanske en gnutta sågspån. Vad blir nästa doft?

D

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

35


REPORTage

5

3

1

2

4

36

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


SÅ BLEV VÅRT LIV EFTER TOBAKS Yippie har träffat några av medarbetarna på Tobaks. 1. Olle Mattsson Ålder: 82 På Tobaks: 1967-1991 Familj: 3 barn, 4 barnbarn Bor: Lägenhet på Hospitalsgatan Gör: Pensionär

Jag kom som driftsingenjör och ställföreträdande fabrikschef 1967. Det var jag ända tills jag slutade 24 år senare. Jag hade inga ambitioner att bli mer chef än så och trivdes väldigt bra med jobbet. Det var omväxlande och jag har aldrig haft ett så bra jobb. När jag kom var det främst cigaretter som gällde och vi tillverkade två miljarder per år, 20 procent av alla cigaretter som såldes i Sverige. Det var roligare med cigaretterna, det var lite framåt och lönsamt och vi var duktiga här i Härnösand. När vi blev av med det och fick cigarrerna i stället förstod man att det skulle gå utför. Ändå höll det i 15 år till. Men då hade jag redan slutat. Jag fick ett bra avtal och gick i pension några år i förtid. Nu är jag 82 år och läser mycket böcker. Och så går jag till Torgcaféet varje dag för att ta en kopp kaffe och läsa tidningen

2. Birgit Ritzén Ålder: 63 På Tobaks: 1968-1973, 19791997 Familj: Sambo, 2 vuxna barn, 5 barnbarn Bor: Villa på Änget Gör: Pensionär i förtid

Jag började som 18-åring, men slutade efter några år och var hemma med barnen i sex år. Sedan skulle jag bara hoppa in ett litet tag, men blev kvar i nästan 20 år. Jag fick prova många olika sysslor och var en av dem som fick lära sig att handrulla cigarrer. Det gjorde jobbet mer omväxlande.

Jag hade gärna jobbat kvar om det hade gått. När fabriken stängde var vi sju stycken som fick en utbildning till personlig assistent betald av företaget. Sedan har jag jobbat på lite olika ställen; som personlig assistent, på Finap och på Intervjubolaget. När jag fyllde 55 valde jag att ta den tjänstepension som gamla Tobaks erbjuder. Jag kommer att förlora på det när jag fyller 65, men tycker ändå att det är värt det. Jag är fullt sysselsatt med att ta hand om grannar och hundar. Jag går ut med mina egna två och även grannens hundar

3. Stig-Uno Ulander Ålder: 58 På Tobaks: 1973-1997 Familj: Sambo, 2 vuxna barn, 1 barnbarn Bor: Radhus på Furuvägen Gör: Jobbar på HL Display

Jag kom till Tobaks som praktikant från gymnasiet. Sedan blev jag erbjuden jobb så jag hoppade av skolan. Jag började i produktionen, men har även jobbat på lagret och mesta tiden med underhållet. Vi hade en fantastisk gemenskap och väldigt roligt tillsammans. Mycket tror jag det berodde på att personalpolitiken var så bra. Vi kände en trygghet. Det var så klart tråkigt när fabriken lades ner, men blev nog positivt för många ändå till slut. Jag tror att det har löst sig för de flesta. Själv fick jag jobb på Poståkeriet ett tag och sedan år 2000 jobbar jag på HL Display i Sundsvall. Nu har jag passerat 55 och får en viss pension från gamla Tobaks. Men den räcker inte att leva på och jag vill också fortsätta jobba, inte minst för den sociala samvaron, att ha arbetskamrater och träffa folk

”storfabriken”. När fabriken lades ned betalade företaget en tvåårig utbildning åt mig på Nordvik. Det var skönt och roligt att få göra något helt annat ett tag, det borde alla få göra någon gång. Nu jobbar jag inom äldrevården och så hoppar jag in ibland på Härnösands Plastindustri, plus att jag har en liten pension från tiden på Tobaks

5. Anki Rydberg och Cathrine Pettersson Ålder: 52/48 På Tobaks: 1981-1997/19841997 Familj: 3 vuxna barn och 1 barnbarn/3 barn varav ett hemmaboende Bor: Varsitt radhus i Gånsviksdalen Gör: Jobbar på uppräkningen på Loomis ”Jag (Anki) var fjärde generationen på Tobaks. Min farmorsmor och farmor hade jobbat där och mamma, brorsan och svägerskan jobbade där när jag började. Det var andra som var släkt med varandra också. Det blir väl lätt så om det är en bra arbetsplats, att man tipsar varandra. Det var en kanonkamratanda på Tobaks. Cathrine började tre år efter mig och vi blev snabbt bästa kompisar och är det än idag. Vi har följt varandra genom livet. Nedläggningen var ju bitter och det kändes oroligt, vi hade ju familjer att försörja. Men vi vände det ganska snabbt till något positivt. Vi fick en utbildning i trädgårdsanläggning på Nordvik och jobbade sedan i många år på Svensk Markservice på somrarna och vikarierade på dagis på vintrarna. Men vi ville ha mer trygghet och jag började på Skanska Grus & Betong och Cathrine fick jobb på Loomis (Riksbanken). Men vi kan ju inte vara ifrån varandra verkar det som så nu jobbar jag också på Loomis och Cathrine har precis flyttat så vi bor grannar också

4. Kicki Johansson Ålder: 61 På Tobaks: 1970-1997 Familj: 2 vuxna barn Bor: Lägenhet på Eriksbergsgränd och stuga vid Långsjön Gör: Omvårdnadspersonal inom äldrevården

Jag började på piptobaken i december 1970 och var kvar ända till slutet. Även om jobbet ofta var monotont så hände mycket under åren och man fick lära sig många nya saker. Jag var bland annat med och gjorde världens längsta cigarr. Jag vet inte vem som kom på idén, men vi gjorde den till 75-årsjubileet och kom med i Guiness Rekordbok. Vi hade roligt tillsammans och lärde känna folk på de andra fabrikerna i landet också. Bland annat hade vi ”Tobakiader” med olika tävlingar. Det var mest på skoj, men alla ville slå Malmö, det var ju

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

37


Du ska alltid få mest på ICA Max

För att riktiga bagare bakar bäst! Ring 0611-365621 för beställning.

Recept & råd

alla dagar Den 7/11 öppnar ett 9–21 riktigt öppet apotek inne på ICA Maxi Härnösand

38

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

I vår d grillat Vi har gåstår

Många varor. Mycket BILLIG

ICA Maxi har ett enormt sortiment av olika varor. Det betyder också att vi har jättemå lågprisvaror, och då menar vi jätte, jättemå


axi!

Special Allt för ditt hem och din fritid hittar du på våra specialvaruavdelningar. Kom in och låt dig inspireras!

Delikatesser & Catering

delikatess hittar du härliga charkuterier , ostar, och ett välsmakande färdigmatssortiment. r även catering där du kan beställa allt från smörrta till bufféer. För beställning ring 0611-365636!

GT!

ka ånga ånga.

ICA Självscanning Håll koll på hur mycket du handlar för och kom snabbare ut genom kassan! För dig med ICA Kort. Anmäl dig i förbutiken.

Öppet alla dagar

8–22 Kaptensgatan 8, 871 52 Härnösand. Tel 0611-365 600. kundkontakt.harnosand@maxi.ica.se. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

39


– Vi har hyrt 285 kvm på Brunnshusgatan 6, effektiva lokaler som anpassats för vår verksamhet! Klövern och entreprenören som byggt om lokalerna har verkligen lyssnat på våra behov, säger Kenneth Zetterlund, VD, Alltid Marknadsbyrå/Yippie.

Skräddarsytt för fler! Nu ger vi fler möjlighet att flytta in i våra centrala lokaler på Sjöbefälet i kvarteret runt Sambiblioteket och Stadsparken. Det smarta är att du kan hyra det du behöver – från 10 kvm till 5000 kvm. Perfekt att växa i och med det stora fastighetsbolagets fördelar med bra service och ventilation i toppklass. INTRESSERAD Hör av dig till Paul Gerdin 070-697 66 06 eller Hans-Olof Söstram 076-773 24 40 så visar de våra lediga lokaler. Vi är kända för att lyssna på våra kunder och skapa lösningar som folk trivs i.

Klövern är ett fastighetsbolag som med närhet och engagemang möter kundens behov av lokaler och tjänster i svenska tillväxtregioner. Klövern är ett av de större börsnoterade fastighetsbolagen i Sverige med kommersiella lokaler som inriktning. 40

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

www.klovern.se


Äntligen är den klar!

as Chhrriissttm mas C

Modernaste biltvätten i Härnösand

-en stämningsfull konsert med

Biltvätt med däckglans!

PJ Altin - piano/sång PJ Altin - piano/sång Mikael Westman gitarr/sång Mikael Westman - gitarr/sång

HÄRNÖSAND Säbrå kyrka 14 december kl. 17.00 & 20.00 HÄRNÖSAND Säbrå kyrka Förköp: 270 kr (+ ev. serviceavg) 14 december kl. 17.00 & 20.00 Hellstrands Tobak, Härnösand samt www.ticnet.se Förköp: 270 kr (+ ev. serviceavg) Hellstrands Tobak, Härnösand samt www.ticnet.se

Guldtvätt ord. 179:-

99:-

!

-en stämningsfull konsert med

Gäller t o m 3 november 2013 mot kupong Löpargatan 11 • 0611-136 98 • www.statoil.se

Stor kakelkampanj!

Handla kakel & klinkers från Höganäs, så är du med i utlottningen av en cykel! men Välkom in!

Värde 3.495:-

OBS! Cykeln på bilden överensstämmer ej med vår cykel!

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

41


REPORTage

text Lars Kågström foto Pawel Maronski

... resor till och från arbetet ... En del har fem minuter till jobbet, andra åker några mil. Och så finns det de som jobbar långt hemifrån (och ändå kanske tillbringar mer tid än de flesta hemma). Yippie har träffat Daniel, som dagpendlar med flyget så ofta det går, Peter som är i Stockholm 2-3 dagar i veckan och Joakim som jobbar intensiva 14-dagarspass i Nordnorge. Vad är det man brukar säga? Borta bra men hemma bäst!

»

Jag har jobbat som ställningsbyggare i Norge sedan 2005, först åt Bravur Bygg och nu åt ett norskt företag. När jag började tänkte jag att jag kunde prova i ett halvår - nu har det gått åtta! Det är så klart både för- och nackdelar, men fördelarna överväger klart, framför allt att jag kan vara hemma och ledig i långa perioder. Jag jobbar två veckor och är ledig tre. Tar jag två veckors semester är jag ledig i åtta. Nackdelen är att jag missar saker hela tiden, födelsedagar, andra högtider och barnens aktiviteter. Å andra sidan kan jag verkligen vara med på allt när jag är hemma. Och så hinner jag fixa med huset också, just nu bygger jag om badrummet. De veckor jag jobbar hinner jag inget annat. Vi kör tolvtimmarspass varje dag och det är bara äta-sova-jobba. Jag behöver knappt några egna kläder eller saker heller så jag reser bara med handbagage. Jobbet är i Hammerfest i Nordnorge och jag får byta flyg tre gånger innan jag är framme. Jag trivs väldigt bra med det här upplägget och det fungerar bra med familjen också. Alla har vant sig även om yngsta dottern ibland tycker att två veckor är lång tid.

42

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


Joakim Westin Ålder 45 Gör Jobbar som ställningsbyggare i Hammerfest, Nordnorge Familj Sambon Kristin, 4 barn varav 2 gemensamma Bor Villa på Vangstagatan

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

43


... resor till och från arbetet ...

Daniel Prytz Ålder 38 Gör Global account executive på SAP, ett av världens största mjukvaruföretag Familj Fru Ulrika, fyra barn på halvtid, hunden Henke och katten Kitty Bor Villa på Kastellgatan

44

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

»

Jag vill bo i Härnösand, det är kvalitet för mig, och försöker sova borta så lite som möjligt. Jag vill kunna åka skidor på kvällarna eller springa på morgnarna. Jag har årskort på flyget och åker i snitt fem flyg i veckan. Övrig tid jobbar jag hemma, jag har ett litet kontor i bostaden där jag kan gå på gåbandet samtidigt som jag jobbar. Jag har mycket telefon- och webbmöten och åker bara iväg när jag måste träffa människor, oftast är det kundbesök eller mässor och konferenser. Kontoret i Stockholm besöker jag ytterst sällan. Jag har jobbat på det här viset i nio år. Det fungerar utmärkt och borde kunna göra det för många fler. Folk flyttar från Härnösand för att få jobb, men min känsla är att fler och fler arbetsgivare söker folk som kan jobba hemifrån. Ekonomiskt kan det också vara bättre. Lönerna är högre i Stockholm, men det är billigare att bo i Härnösand. Det är många fler Sundsvallsbor som dagpendlar, det kan jag se på planet. En fördel för oss är att Sundsvallsflyget landar först och lämnar sist, så man kan få långa dagar i Stockholm de gånger det behövs.


Peter Westin Ålder 43 Gör Produktchef på Medius Familj Fru Åsa och sönerna Viktor, 16 och Emil, 13 Bor Villa på Stenhammar

»

1999 började jag jobba som konsult i IT-branschen. De första åren reste jag här i Norrland och det blev mycket bil, men sedan 2004 är det mest Stockholm och flyget som gäller. Nu är jag produktchef på Medius och jobbar med affärssystemet Dynamics AX från Microsoft. I stort sett varje vecka åker jag till Stockholm, men jag packar ihop möten och kundbesök så gott det går under två-tre dagar och sover sällan borta mer än två nätter i sträck. Övrig tid har jag ett eget litet kontor här i stan. Det är två helt olika tempon och det passar mig utmärkt. Att åka iväg blir lite som ett gift och om jag har varit hemma för länge börjar jag titta i almanackan. När är nästa bokning? Jag behöver känna pulsen och skulle inte klara av att jobba i samma lunk varje dag. Men det är också jättebra att jobba ensam i Härnösand, det blir väldigt effektivt. Om jag visar mig på huvudkontoret blir jag direkt överhopad med frågor och saker som ofta kan lösas ändå. Det fungerar bra med familjen, alla är vana vid att jag är borta ibland och barnen känner knappt till något annat. Men jag skulle inte vilja dagpendla, det är inget liv att åka hem för att bara sova. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

45


Behöver du yrkesarbetare?

Välj ett PROFFS! SolSkydd för inomoch utomhuSbruk

www.hantverkarna.se/harnosand

Vi installerar ALLT inom VVS! Välkommen in i  vår butik så får du  råd & tips av oss!

Exakt som du vill ha det!

Öppet: Vard 8-11, 12-17

Härnösands Persienn & Markis Södra vägen 3-5 • 0611-155 49

0611-154 23 • www.billstrom.se

Fa c k m a n n a m ä s s i g k va l i t é !

men Välkomtill in

I samråd med dig skapar vi ett vackert resultat.

Vi arbetar med det mesta inom plåt!

Välkommen!

Korsmässvägen 5 • Kattastrand • 0611-139 63 www.hogakustenplatslageri.se

Bergsgatan 12 • 070–604 02 02

Luft/vatten-värmepump

När gjorde du ren din ventilation sist?

Trött på ved & pelletshantering?

Sotning, ventilation, brandskyddskontroll Besiktning av rökkanaler & eldstäder.

Vår ES-värmepump kan du docka mot befintlig värmekälla. Standardinstallation 9 kW ingår i priset.

46.900:-

Kontakta oss!

Priset är efter godkänt ROT-avdrag.

KYL- & VÄRME

SERVICE AB

www.bgskylovarme.se Industrigatan 11 0611-55 57 70

Oavsett vilket golv du letar efter Skönhet & innovation hittar du det här! med livstidsgaranti. BerryAllocs, ett laminatgolv som möter alla förväntningar! Välkommen in!

349:-/m2 Tullportsg 070-652 46 YIPPIE 9 H Ä•RN Ö S A ND 74 75 • www.westlingsmattor.se

Härnösands sotningsdistrikt Kattastrand • 0611–129 71

Vi hjälper dig med ditt tak!

Plåtarbeten

0611-- 555 111 Takbyten • Takskottning • Underhåll Fiskaregatan 11 • 0611–555 111 • www.y-plat.se


REPORTage

text Linda Saltin foto Pawel Maronski

Härnösands bästa nätbutiker Nätbutikerna i stan blir fler och fler. Många kreativa Härnösandsbor har förstått att hela världen är en större marknad än att bara sälja sin vara i Härnösand. På nätet säljs allt från hemmasydda mössor till sågverk. Här är listan på Härnösands mest kända nätbutiker.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

47


REPORTage

Webbutiker i Härnösand från A till XL

N

ätbutikerna i Härnösand blir allt fler. Här finns allt från stora till små butiker. En del har sin webshop mer som en hobby där de säljer egentillverkade kläder och smycken, andra har den som komplement till en fysisk butik och livnär sig på den. En som lyckats bra med sin webshop är guldsmed Mikael Kalling. Redan 2001 startade han nätbutiken där han säljer unika

titanringar. En tredjedel av Guldsmed Kallings omsättning kommer från webshopen. – Man utvidgar sitt säljområde med en nätbutik och det är ett bra komplement till en fysisk butik, speciellt om du har lite ovanliga produkter. Har du en smal produkt är det svårt att sälja den i Härnösand, men säljer du i hela Sverige och kanske även utomlands går det, säger Mikael Kalling.

Mikael Kalling, webpionjär i Härnösand.

Afiori

Fröken Höger

Döhäftigt

www.afiori.com

www.frokenhoger.se

www.dohaftigt.se

Säljer konstfoto, collage och fotohalsband av Maria-Thérèse Sommar.

Säljer sexleksaker och sexiga underkläder

Säljer maskeradkläder, masker, dödskallar, tarotkort, änglar och leksaker bland annat. Har även butik i Härnösand. Se artikel här intill!

AlvElida (tidigare Lillspooky) www.epla.se/shops/lillspookyshop Retro, tufft eller gulligt. Här hittar du bekväma och snygga barnkläder och mössor.

Aunt Molly’s www.auntmollys.se Säljer en blandning av viktorianska och edwardianska inredningsdetaljer, en gnutta fransk elegans och massor av skandinavisk sekelskiftesromantik. Här finns också tvålar, smycken och andra presenter.

Guldsmed Kalling Crazy Daisy www.crazydaisy.se Crazy Daisy Design säljer livsstilsprodukter med design i fokus. Här finns allt från mobiltillbehör till den återanvändbara muggen KeepCup.

Firma Karin Åberg www.sadlar.se

Noggrant utvalda designprylar och möbler från danska och svenska ledande leverantörer. Säljer också damkläder och smycken. Har även butik i Härnösand.

48

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Inreda och sånt www.inredaosant.se Heminredning; här finns allt från små ljuslyktor till lampor, tavlor och möbler. Har även butik i Härnösand.

Logosol www.logosol.se Säljer succéprodukten Solosågen. I sortimentet finns också bland annat bandsågverk, hyvlar och snickerimaskiner. Logosol har sitt huvudkontor i Härnösand.

Noor Dees www.adorna.se/stores/14 Designade textilier och grafisk konst av Christina Arebratt. Stilen är i huvudsak färgglad retro.

Fiskebiten www.fiskebiten.com

Flatebö design Behändigt

Här hittar du smycken i den allergivänliga metallen titan. Har även butik i Härnösand.

Välsorterad ridsportsbutik som säljer utrustning till ridhästar och ryttare. Har även butik i Härnösand.

Förutom alla typer av fiskegrejer du behöver finns också bland annat vinterkläder, underställ, jaktkläder och termosar.

www.behandigt.se

www.titanringar.com

www.flatebo.se Säljer varor med kristna budskap; bland annat barn-, damoch herrkläder, tygkassar, magneter och heminredning.

Linboa www.linboa.se Säljer linnekläder, smycken och presenter. Har även butik i Härnösand.

Livat Reuse www.livatreuse.se Tillverkar och säljer barnkläder och accessoarer av återvunnet material.

XL 4 U www.xl4u.se Kläder och smycken för kvinnor i stora storlekar - för träning och fest.


Helena Flodin Ålder 40 år Bor I hus på fastlandet Gör Butiksägare Familj Sambo med “Bio-Jocke” och tre barn.

Först webshop, sen riktig butik Det började med att Helena Flodin sålde saker på Tradera. I december 2008 registrerade hon www.dohaftigt.se och startade webshop. Nu har verksamheten växt och hon har både nätbutik och butiken Döhäftigt som precis flyttat till större lokaler på Storgatan 32. Helena Flodin öppnade butiken Döhäftigt på Köpmangatan i mars 2009, då var butiksytan på 40 kvadrat. I nya lokalen på Storgatan är utrymmet hela 220 kvadrat och det behövs – för här finns över 10 000 artiklar. Lyckotroll blandas med skelett i fönstret och det finns magiska stenar att köpa. Det är så mycket olika grejer i butiken att man inte vet vart man ska titta. Bakom ett hörn dyker pendlar, tarotkort, saltlyktor och masker upp. – Jag försöker att lägga ut så mycket som möjligt på nätet, förutom de grejer som är för ömtåliga att skicka. Jag har cirka 2000 artiklar ute på nätet. Varje morgon är Helena på plats i butiken klockan åtta och arbetar med nätbutikens ordrar till klockan 10 när butiken öppnar. – Jag måste också hålla koll på att en vara inte blir dubbelsåld. Jag har ett nummer på varan i butiken, om jag säljer en grej här så stryker jag den varan på nätet.

!

Har du oc webbut kså en ik?! Hö av dig r til kan vi l oss så komple tera lis ttan i n numme ästa r!

– Det går i olika perioder, just nu säljer jag mer i butiken än vad jag gör på nätet. Det har blivit ganska hård konkurrens på nätet de senaste åren, många erbjuder gratis hemsidor nu, då är det lättare att starta upp en näthandel. Men nu börjar det dra i hop sig till Halloween och det märks i webshopen. – Det börjar ramla in mycket ordrar på webben nu. Nätbutiken funkar som ett komplement till den fysiska butiken. Jag tror att man måste ha nätbutik som komplement när man har sådana här varor. Allt man drar in på nätet är ett plus, säger Helena medan hon börjar packa upp neonfärgade öronringar av märket Puss. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

49


Välkommen in!

rd! A’la Carte tisd17--2lö 1

Köket öppet kl • Lunchbuffé kl 11-14 85:• After Work fredagar 169:• Hämtmat 65:-

Very Victoria SilVStedt

en! Nu i butik

Varma och fina nyheter! ÖPPET: Ons 16-20 • Tor 12-20

Firma Karin Åberg

• Pensionärsrabatt kl 13-14

Ridsport & Modekläder

Brunnshusgatan 7 • 0611-234 80

Storgatan 20 • 0611–270 70

Sälstensgränd 28 • 0611–188 81

JulelJus & slingor nu i butiken! Ljusstakar, adventsstjärnor, ljusslingor, m.m. finns nu hos oss här i butiken NYA ds elaffär n a s ö n r ä H

handla i en riktig fackhandel, där både service och backup efter köpet är lätttillgängligt och fungerar.

Lundgrens 0611–188 70 • Södra Vägen 7 • www.elon.se/harnosand

INFORMATION FRÅN NÄRINGSLIVSENHETEN HÄRNÖSANDS KOMMUN

Företag i Härnösand aktuellt

Bokföring för nyföretagare

n 5/11 Starta eget-

Boka in två kvällar och lär dig av experterna:

seminarium, kl. 17-21, Technichus

Under kvällarna går vi igenom grunderna för redovisning och de regler som reglerar redovisningen. Vi varvar teori med praktiska övningsexempel.

n 6/11 Företagsfrukost, kl. 08.00, Älandsbro

n 13/11 Företagsfrukost,

2013

PLATS Nu: Bättre 194 företagsklimat i Härnösand!

Strategiska satsningar ger resultat!

kl. 07.45-09.15, First Hotel

n 19/11 + 26/11 Bokföring för nyföretagare, kl. 18-21, PwC, Brunnshusgatan 6

n 22-23/11 Fokus Företagsmässa, Härnösand Arena

n 3/12 Starta eget-café, kl. 18-20, Technichus

Målet är att deltagarna skall få en bra inblick i redovisning och kunna sköta grundläggande bokföringen själv.

n n Allt fler handlar på hemmap-

Karin Andersson

Jonas Nordin

(Sex timmar fördelat på två tillfällen, 19/11 kl. 18-21 + 26/11 kl. 18-21) Föredragshållare är Karin Andersson och Jonas Nordin båda redovisningskonsulter från PWC.

Så fortsätt att tänka efter var och hur du gör dina inköp, det påverkar vår gemensamma framtid!

Lokal: PWC Brunnshusgatan 6

Kostnad: 750 kr Mer info och anmälan: Datum: 19/11 + 26/11 kl.18-21 www.harnosand.se/ aktivitetskalender 50 Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND Anmälan: senast 15/11 på tel 0611-34 80 34 eller foretagslotsen@harnosand.se

lan, det kan vi se i HUI Research siffror för 2012.Vi handlade lokalt för 25 mkr mer 2012 än 2011, detta trots att länet totalt tappade 17 mkr. Det var andra året i rad som sällanköpshandeln utvecklades positivt i Härnösand.

Nybrogatan 13 0611-34 80 34 E-post: foretagslotsen@harnosand.se

www.harnosand.se

UNO JONSSON

Näringslivschef


[ MITT RECEPT ]

Höstgryta med lingonfraiche

text Linda Saltin foto Pawel Maronski

(4-6 portioner) 800 g grytbitar av älg 3 msk smör 1 l färska trattkantareller 2 msk kalvfond 2 msk japansk soja 2 dl rött vin 3 dl grädde 1 msk mörk balsamvinäger 1 tsk salt 0,5 tsk svartpeppar 1 krm vitpeppar 5 st malda enbär 2 st lagerblad 2 tsk timjan 2 tsk rosmarin 2 st grovhackade gula lökar 1 paket bacon, 150 g 0,5 l färska gula kantareller Färsk timjan

vilda höstgryta

l SÅ GÖR DU Skär köttet i strimlor, ca 1 cm tjocka och 3 cm långa. Bryn i smör i stekpanna i omgångar och lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Tillsätt salt, kryddor, vin, vinäger och soja. Efterstek på svag värme under lock ca 30 minuter. Fräs lök och trattkantareller i smör och lägg i grytan, tillsätt kalvfond. Koka på svag värme i ytterligare 20 minuter. Tillsätt grädde och låt sjuda ytterligare i 5 minuter. Späd eventuellt med vatten och tillsätt Maizenastärkelse för konsistens. Smaka av med salt och peppar. GARNERING Finhacka och stek bacon. Stek gula kantareller i smör. Några kvistar färsk timjan. LINGONFRAICHE 3 dl creme fraiche 2 msk mixad lingonsylt Toppas med några färska lingon TIPS! Låt gärna grytan stå i kylen ett dygn innan servering.

Lars Wiklund.

Lars Wiklund bjuder på en mustig älggryta. I hans familj äts det mycket vilt, fisk, bär och svamp. – Min sambo och jag har ett stort jaktintresse så vi äter mest älgkött. Förr i tiden styckade man älgen med yxa och såg. Idag är köttkvalitén och hygienen bättre. Och det är inte längre svårt att tillaga vilt. – Det går att göra älgstek, färs eller gryta. En älg har allt som ett nötdjur har. Entrecote, filé och innanlår finns på en älg också. Allt vilt som familjen skjuter tar de rätt på. De fiskar också och plockar svamp och bär. – Att kunna laga mat och veta var råvarorna kommer ifrån känns bra.

!

DELA MED DIG AV RECEPT

Lars Wiklund

Vill du bidra med ditt recept på Yippies matsida? Mejla info@yippie.nu, ring 0611-51 13 20 eller besök oss på Brunnshusgatan 6!

Ålder: 50 Gör: Viltförvaltare/naturbevakare på Länsstyrelsen Bor: Hanaberg, Stigsjö Familj: Sambon Ingela, bonussönerna Joakim,16 och Viktor, 12 och dottern Moa, 4. Favoritredskap i köket: Farmors gamla gjutjärnsstekpanna. Favoritråvara: Viltkött Bästa matlagningsprogram: Halv åtta hos mig och Mästerkocken Bästa kokbok: Jägarens kokbok från jakt till dukat bord Finns alltid i mitt kylskåp: Äkta smör YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

51


Trädgård & fasTigheTssköTsel

22/11 på St petri Logen 2-rätters meny lt inkl. tSå ett glas SlUvin alt. öl

• Avancerad trädfällning, beskärning • Plantering växter, buskar, träd • Snickerier altaner, staket, trappor • Hela trädgårdsanläggningar • Keystonemurar & trappor & få dan nu Boka re 20% rabatt • Utnyttja Rot & Rut ll

Entré BArBiljEtt: 21.30

t: iljEt BArB 0 kr

15

upp ti inför 2014! et på pris

AnmälAn till:

hakanbergman@outlook.com

Frågor:

Härnösandsföretag sedan 1996

Håkan Bergman, 070-551 81 71

070-344 10 12 • För mer info: www.trädgårdsservice.se

Vi finns när du behöver oss Med personligt engagemang, präglat av omtanke och valfrihet, hjälper vi dig med allt som rör en stilfull och värdig begravning.

Laila

Du får även hjälp att fylla i Vita Arkivet, välja gravsten och teckna begravningsförsäkring. Varmt välkommen!

Ellinor

Skeppsbron 25, Härnösand Tel. 0611-168 00 Jour dygnet runt • Hembesök • www.fonus.se

Allhelgonahelgen i ivåra församlingar Allhelgonahelgen våra församlingar SÄBRÅ KYRKA

fredag 1/11 SÄBRÅ KYRKA kl 13.00-17.00 öppen kyrka

fredag 1/11 kl 13.00-17.00 öppen alla helgons dag,kyrka lördag 2/11 kl 12.00-18.00 öppen kyrka

kl 18.00 minnesgudstjänst, Cantum Novum alla helgons dag, lördag 2/11 kl 12.00-18.00 öppen kyrka KYRKKÄLLAN, ÄLANDSBRO kl 18.00 minnesgudstjänst, Novum alla själars dag, söndagCantum 3/11 kl 15.00 ekumenisk gudstjänst

KYRKKÄLLAN, ÄLANDSBRO

HÄGGDÅNGER KYRKA alla själars dag, söndag 3/11 fredag 1/11 kl 14.00-16.00 öppen kyrka kl 15.00 ekumenisk gudstjänst alla helgons dag, lördag 2/11 kl 11.00-15.00 öppen kyrka

HÄGGDÅNGER KYRKA

dag, söndag 3/11 kyrka fredag alla 1/11 själars kl 14.00-16.00 öppen

kl 15.00 minnesgudstjänst, Häggdångerkören

alla helgons dag, lördag 2/11 HEMSÖöppen KYRKA kl 11.00-15.00 kyrka

alla helgons dag, lördag 2/11 kl 15.00dag, minnesgudstjänst, själars söndag 3/11Hemsökören

alla kl 15.00 minnesgudstjänst, Häggdångerkören Möjlighet till ljuständning och samtal när HEMSÖ KYRKA kyrkorna är öppna

alla helgons dag, lördag 2/11 0611-55 94 00 kl 15.00Tel: minnesgudstjänst, Hemsökören www.svenskakyrkan.se/harnosandslands Möjlighet till ljuständning och samtal när 52 Y I P P I Eär H Äöppna RN Ö S A ND kyrkorna

STIGSJÖ KYRKA

fredag 1/11 kl 11.00-18.00 öppen kyrka STIGSJÖ KYRKA kl 18.00 allhelgonamässa

fredag 1/11 kl 11.00-18.00 öppen kyrka

alla dag, lördag 2/11 klhelgons 18.00 allhelgonamässa kl 11.00-18.00 öppen kyrka kl 18.00 Stigsjökören alla minnesgudstjänst, helgons dag, lördag 2/11

kl 11.00-18.00 öppen kyrka VIKSJÖ KYRKA kl 18.00 Stigsjökören fredag 1/11 klminnesgudstjänst, 15.00-18.00 öppen kyrka alla själars dag, söndag 3/11 VIKSJÖ KYRKA kl 11.00 musikgudstjänst

fredag 1/11 kl 15.00-18.00 Kören Sista Skriket & Viksjö spelmansgille

öppen kyrka

alla själars dag, söndag 3/11 HÖGSJÖ KYRKA kl 11.00 fredag 1/11 klmusikgudstjänst 13.00-17.00 öppen kyrka

Kören Sista Skriket & Viksjö spelmansgille alla helgons dag, lördag 2/11 kl 13.00-18.00 öppen kyrka HÖGSJÖ KYRKA kl 18.00 minnesgudstjänst

Högsjö kyrkokör1/11 kl 13.00-17.00 öppen kyrka fredag

alla helgons dag, lördag 2/11 kl 13.00-18.00 öppen kyrka kl 18.00 minnesgudstjänst Högsjö kyrkokör


Nu sköter vi om broar, gator och torg på uppdrag av Härnösands kommun Snart är vintern här och med den kommer snön och halkan. Vi kommer att jobba stenhårt med att se till så att gatorna och vägarna är så framkomliga som möjligt och att trafiksäkerheten blir så bra som möjligt. Snöröjningen startar vid ett snödjup på 5 cm på prioriterade gång- och cykelvägar. För mer information om hur vi arbetar med snöröjning i Härnösands kommun kan du besöka oss på webben - www.ncc.se/harnosand

www.ncc.se/harnosand

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

53


FÖRÄLDRAM Ä S S A HÄRN

S ÖSAN D • AM BI BLI OTEKET D EN 9 /11

KL. 11.00-15.00

Föreläsningar Föreläsningar (lokal inom parentes) Kan man vara supermamma, Kan man vara supermamma, superpappa ochsupersupermedarbetare? Hur får man ihop det i en stressad vardag? pappa & supermedarbetare? Hur får Jana Söderberg Kl. 11.00-12.00 (Johan Höbergsalen) man ihop det enmår stressad vardag? Utanförskapets pris -iHur alla våra barn i dagens välfärd? Jana Söderberg kl. 11-12. Föreläsning med Birgitta Hultfeldt, Idéer för livet. (Sal 1, våning 2) Kl. 11.00-12.00

FRE DR

Utanförskapets pris - Hur mår alla våra barn i dagens välfärd? Föreläsning med Birgitta Hultfeldt, Idéer för livet kl. 11-12.

I

KW

E ST

Nätmobbing - hur kan vi föräldrar vara med och förebygga? Föreningen Friends (Sal 1, våning 2) kl.12.15-13.45.

IN

Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till stålmannen! Fredrik Westin Kl. 12.15-13.45 (Johan Högbergsalen)

ER

BE

RG

nätmobbing - hur kan vi föräldrar vara med och förebygga? Föreningen Friends kl. 12.15-13.45.

2013.10.19 – 2014.01.12

SaShiko

FRI E

NTRÉ

JANA

S

ÖD

Ditt barn behöver dig! Helena Andersson och Elisabet Edefors, Socialpedagoger, som jobbar på Kraftkällan i Sundsvall. (Johan Högbergssalen) Kl. 14.00–15.00.

Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till stålmannen! Fredrik Westin kl. 12.15-13.45

Våra ungdomars vardag Anneli Gustavsson. (Sal, 1 vån 2) Kl. 14.00–15.00

Ditt barn behöver dig! Helena Andersson &

Aktiviteter för barnsocialpedagoger under föreläsningstid: Elisabet Edefors, kl. 14-15. Musikteater • Boktips • Ansiktsmålning • Skaparverkstad

Våra ungdomars vardag! Exempel på utställare: • Familjecentralen • Rädda barnen

Anneli Gustavsson kl.kyrkan 14-15. • Svenska

Japanska stygn

• Socialtjänstens föräldrastöd

aktiviteter för barn: Musikteater • Boktips • Ansiktsmålning • SkaparFör mer information om programmet se: verkstad exempel på utställare: Familjecentralen • Rädda www.bilda.nu (gå till sidan ”Det händer där du bor”) barnen • Svenska kyrkan • Socialtjänstens föräldrastöd För mer info: www.bilda.nu (sidan ”Det händer där du bor”)

www.murberget.se

Härnösand. Öppet tis-sön 11–16 Butik & kafé, tfn 0611- 886 00

Medborgarpanelen

i samarbete med HälsoSamY och Länspensionärsrådet

Inbjudan till dialogträff:

Primärvården finns till för dig! Välkommen till en dialogträff med fokus på: • Bemötandet. En prioriterad fråga! • Hemsjukvårdens kommunalisering • Minskade fallskador

Din åsikt är viktig för oss och vi vill veta vad du tycker!

Medverkar gör bland annat landstingsrådet Per Wahlberg, Landstingsstyrelsens vice ordförande Hans Hedlund, Ingeborg Viksten, ordförande för Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden samt Ewa Back, ledamot av Hälso- och sjukvårdsnämnden. Dessutom: • Presentation av Snabbakuten vid Hälsocentralen Centrum i Sundsvall • Patientavgifter 2014 • Aktuellt från Medborgarpanelen

Tid: 6 november kl 18-20 Plats: Metropol i Sundsvall

www.lvn.se/medborgarpanelen 54

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND


[ Jag och mitt jobb ] text Emilia Eliasson foto Pawel Maronski

Per-Arne Palm Ålder 48 Bor Gådeåvägen Fritid Jag har ett stort sportintresse och på sommaren spelar jag ofta golf. Mest i Härnösand men en gång per år åker jag och ett gäng utomlands för att spela. På vintern ser jag mycket hockey och följer framför allt Modo, laget i mitt hjärta.

Per-Arne Palm,

vaktmästare

Jag halkade in på mitt jobb på ett bananskal. Jag började som sommarvikarie och när en av vaktmästarna slutade fick jag hans tjänst och på den vägen är det. I vår har jag arbetat som vaktmästare i 24 år. Eftersom jag har utomhustjänst är arbetsuppgifterna väldigt varierande och det är det jag tycker om med mitt jobb. Även om jag sköter samma sysslor från år till år så är de väldigt säsongsbetonade. Jag arbetar i skift i ett team på fyra vaktmästare. På sommaren har vi hand om fotbollsplanen och friidrottsbanorna på Högslätten, men också fotbollsplanerna vid Myran och KA5. De ska klippas, gödslas, linjeras och luftas. Vi ska helt enkelt se till att planerna är spelbara. Sedan har vi också hand om badplatsen vid Sälsten som vi ska hålla ren och snygg. Från augusti är det is i hockeyhallen och då ska vi ha hand om både den och bandyplanen. Jag är väldigt idrottsintresserad och tycker framförallt om hockey. Det gör förstås att mitt jobb blir ännu roligare. Jag trivs väldigt bra på jobbet och är lyckligt lottad som får arbeta med något jag tycker om.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

55


INTERVJU

textv & foto Ida Nordung

”Ge om du har över. Ta om du behöver.” Så står det på den lilla skålen med mynt vid disken på Café Trädgår’n. Den används men behöver sällan fyllas på. – Det säger något om stämningen här. Vi hjälps åt, säger föreståndaren och diakonen Lena-Maria Oikarinen.

Irene Nielesen är nyinflyttad till Härnösand och gillar Kafé Trädgår’n.

Therése Nyvind Martinsson, Lena-Maria Oikarinen och Katarina Johnsson.

Familjär stämning F

år jag sitta här med dig? En äldre man tittar upp från tidningen, säger ”ja visst, ja visst” och makar lite på sig för att kvinnan som frågat ska få plats vid det runda bordet i hörnet. Hon dricker sitt kaffe, han läser sin tidning. Irene Nielesen som sitter en bit bort säger att det är en av många saker som är så fint med Trädgår’n. – Man behöver inte prata bara för att. Det är ett öppet och tillåtande klimat här, säger hon. Som nyinflyttad i Härnösand är det andra gången hon är här och hon är säker på att besöken blir många framöver. Kanske blir hon en av caféets trogna stammisar. Hon blir i så fall en av många i en miljö där det är högt till tak och där man inte gör skillnad på folk och folk. – Tanken är att Trädgår’n ska vara en plats dit människor, som inte känner att de passar in på de trendigare caféerna, kan komma. Alla har inte råd med en kaffe för 30 kronor och en bulle för 20. Här kostar en kaffe fem kronor

56

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

» Lyser det på Trädgår’n så är man välkommen, så är det. «

och då ingår påtår, säger Lena-Maria Oikarinen som sedan december ägnar 50 procent av sin diakontjänst som föreståndare för caféet. Katarina Johnson och Therése Nyvind Martinsson är heltidsanställda och varvar köksarbete med att stå vid kassan och hälsa gästerna välkomna. – Jag har fått större förståelse för andra människor under min tid här. Det är fantastiskt att få träffa alla som kommer hit, säger Katarina. Tillsammans utgör de ett tryggt gäng. Skämten och skratten bollas ständigt mellan dem och det smittar av sig på gästerna. – Katarina brukar ofta säga ”Det här är bästa dagen! Bästa dagen idag!”. Det har blivit en grej här. Det håller humöret uppe, säger Lena-Maria. Trots att trion brinner för Trädgår’n bär de inte upp caféet på sina egna axlar. Ett 40-tal volontärer är knutna till verksamheten. På lördagar drivs caféet enbart av volontärer och de är, precis som gästerna, av helt olika slag.


Elaine Bergqvist har länge arbetat som stöd för missbrukare och vet hur viktig en plats som Trädgår’n är. - Det här är det enda stället i stan där alla är välkomna, på riktigt.

Katarina Johnsson och Therése Nyvind Martinsson i full fart med fikaförberedelser

Karin Karlström och Edla Källman är trogna Trädgår’nbesökare. De tycker att caféet är fräscht, lugnt, fritt och har gott fika. - Vi saknar det på sommaren!

på Café Trädgår’n – Det är tanter som säger att de inte slutar jobba förrän de blir utburna härifrån på bår. Men vi har börjat få allt yngre volontärer också. Det ger hopp om framtiden! säger Lena-Maria och tillägger att de gärna tar emot fler frivilliga. Förutom volontärerna finns också människor som gör samhällstjänst, personer som behöver arbetsträning efter en sjukskrivning eller nyanlända som gör så kallad språkpraktik, de lär sig svenska och får samtidigt erfarenhet av att jobba i cafémiljö. En annan chans för nyanlända att lära sig svenska startade Lena-Maria förra terminen. På måndagskvällar är caféet öppet för människor som vill lära sig om Sverige och det svenska språket på ett avslappnat sätt. Genom att fika, spela biljard eller bara lyssna. Som mest har 28 språk trängts över fikaborden. – Man kan bli lite trött i huvudet av att försöka göra sig förstådd på så många språk, konstaterar Lena-Maria med ett skratt. Språkcaféet är en av flera kvällsverksamheter

Simon Åslund och Carro Karlsson spenderar mycket tid vid biljardbordet längst in i caféet.

som hålls på Trädgår’n. Kommunens sociala omsorg håller i onsdagskvällarna och Kristinaskolan står för torsdagskvällarna. Men dörrarna är inte stängda för andra bara för det. – Lyser det på Trädgår’n så är man välkommen, så är det. Det finns de som hör av sig och vill använda lokalen för privata kalas eller föreningsmöten, men vi har inga slutna sammankomster här, berättar Lena-Maria. Även under julafton, juldagen och påskafton håller Trädgår’n öppet. Då månar de extra om den familjära stämningen. På julafton finns julbord med smak från olika kulturer, tomten kommer på besök och alla får julklappar. Presenterna är donerade av både företag och privatpersoner. – I julas fick vi så många paket att det blev över, trots att vi hade ungefär 100 gäster. Jag blir så fascinerad av personerna som kommer hit med presenter. Deras gåvor ger det där lilla extra men de begär aldrig någonting i gengäld. Det är häftigt, säger Lena-Maria. YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

57


Mitt Härnösand foto Pawel Maronski

Anna-Karins bästa! Anna-Karin Hasselborg åker sällan buss, men gärna utomlands. Nästa resa går till Västindien. Hon gillar också vaniljyoghurt, långpromenader och sin klocka. Bästa gata Fyrvägen så klart! Vackraste plats Smitingen och

Boviken på Lungön

Bästa promenad Bondsjöspåret Bästa lunchställe Waynes Bästa uteställe I min ålder är

det Logen som gäller ett par gånger per år Bästa restaurang Vägg i vägg Bästa löprundan Vet inte, springer sällan Bästa köp Min klocka Sämsta köp Å det är många Senaste impulsköpet En resa till Västindien Fikar helst på Café Samba på Sambiblioteket Då åkte jag senast buss i Härnösand När jag gick i nian

kanske

Senaste film jag sett ”Olympus

has fallen”

Ser jag helst på tv Vänner, The

Big Bang Theory och alla matprogram. På min spotifylista Alldeles för mycket Favoritfärg vit (för det passar till allt) Senaste fyndet En guuuuul kofta Dansar helst till Bra musik med drag Bästa förfestlåt Nåt gammalt från 90-talet kanske

Anna-Karin Hasselborg Namn Anna-Karin Hasselborg Ålder lite oklart Bor Bondsjön Gör En himla massa saker, bland annat utredare på Migrationsverket  Familj Sambo, tvillingarna Ida och Emma samt min pappa Peter

58

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Hejar på Alla som kämpar för

något

Senaste Härnösandsupptäckt Det

enorma engagemang som visats för Just idag är jag stark och dess insamling till cancerforskningsfonden! En bra gå-bort-present Nåt som kommer till användning Läser just nu ”Kalla det va fan du vill”, en bok om att vara invandrare i Sverige, och lagtexter på jobbet. Senaste resa Var i London för några veckor sen, har annars hunnit med Berlin och Grekland i år. Bästa butik Curri och Coop Favoritråvara Kött, fisk och skaldjur. Alltid i mitt kylskåp Vaniljyoghurt, vispgrädde och vitlökssås till barnen Favoritpryl Min Iphone och min mini-Ipad  Bästa träning Styrketräning, simning eller en långpromenad Här finner jag ro Hemma och på skogspromenad 

London, Berlin och Grekland har Anna-Karin hunnit med i år.


Musik tid Lördagsmusik kl 11.30-ca 12.00 i domkyrkan. Kaffeservering.

26/10 kl 19.00 Orkesterkonsert

i domkyrkan. Nordiska Kammarorkestern. Solist: Guro Kleve-Hagen violin. Bl a Sibelius violinkonsert. Arr: H-sands Musiksällskap. Entréavgift.

30/10 kl 19.00 Höstkafé

i församlingsgården. Magdalenakören, SKUT och Lars G Fredriksson

17/11 kl 18.00 Körkonsert

i domkyrkan. Aftonsång enligt anglikansk tradition. Domkyrkokören, Tor Frylmark, liturg, Gundega Novotny, orgel och Lars G Fredriksson, dirigent. Välkommen! Mer info: tfn 0611-245 00 www.harnosandsdomkyrka.se www.facebook.com/domkyrkan

Välkommen till oss! Hur vill du bo!

Vi är Härnösands största bostadsföretag med runt 1 700 lägenheter i olika storlekar, utseenden och lägen. Vill du bo centralt eller nära naturen? Kulturminnesmärkt eller modernt? Vi har allt!

Vi har • Bredband i alla lägenheter

• Plusboende

• Trygghetsjour dygnet runt

• Studentlägenheter

• Servicetjänster

• Miljövänlig uppvärmning

Öppet 24 h om dygnet www.harnosandshus.se På vår webb så kan du se alla våra lediga lägenheter och lokaler.

Kom in till oss! Mån-ons 9-16.30, tors 9-18, fre 9-15 Vi är stol ta!

99,3%

tel 0611–882 00.

av våra 1700 lägenh eter är uthyrda

Nybrogatan 13 HÄRNÖSAND Tel 0611-882 00

www.harnosandshus.se YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

59


LENKA VAGNEROVÁ & COMPANY and PROFITART present

• Naturodlat • 100% Ekologiskt • Giftfritt

VI FYLLER 1 ÅR

A story of two people decided to experience hunting. What will it look like? That depends on the set rules. Concept and Choreography LENKA VAGNEROVÁ & COMPANY and PROFITART present

Lenka Vagnerová & Pavel Mašek

Audience Award – Czech Dance Platform 2011 Thalia Award 2011 - Nomination for interpretation Dancer of theA Year - Nomination for interpretation story2011 of two people decided to experience hunting. What will it look like? That depends on the set rules. www.lenka-vagnerova.cz Concept and Choreography www.profitart.cz

Lenka Vagnerová & Pavel Mašek Audience Award – Czech Dance Platform 2011 Thalia Award 2011 - Nomination for interpretation Dancer of the Year 2011 - Nomination for interpretation

www.lenka-vagnerova.cz www.profitart.cz

42 kr

240 kr foto: Viktor Kronbauer

nyTT i bUTiken! ekologisk fågelmaT av

foto: Viktor Kronbauer

gs ko g Ch ris tin a Tin

40 kr

Köpmangatan 9 Härnösand •tel 0611-236 00 www.ekolivs.com • facebook.com/Jaekolivs

16/11 kl 18.00 - Premiär Gyllene Promotion presenterar

Parkaden, Härnösand Lördag 7/12, kl 16.00 Körer: Allmänna Sången & Con Amore Dirigent: Tove Hokstad Jonsson

Förköp: Hellstrands Tobak 0611-120 32, Entré Härnösand 0611-55 48 55 För mer info: Kontakta Gyllene Promotion på 070-694 95 16 Ev. kvarvarande biljetter säljes vid entrén, 30 min innan konsert

60

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Fyren, Härnösand NORRDANS

Pris: 100:- Inget förköp. Biljetter säljs på dörren en timme före föreställning. Endast kontant betalning.

I Storgatan 12D, 871 31 Härnösand, tel. 0611-883 68 www.norrdans.se


Leva vidare Välkommen till samtalsgrupp!

Ät och njut!

Att drabbas av sorg och plötsligt ställas inför ensamhet och saknad kan vara en svår upplevelse, nya känslor och frågor väcks. Domkyrkoförsamlingen erbjuder kontinuerligt samtalsgrupper som vi kallar ”Leva Vidare”.

g Ny höstmeny! g Dagens lunch 11-14 g Afterwork från 169:4 rätter att välja mellan

Diakon Kajsa Perstrand leder gruppen tillsammans med prästen Arne Lannstål.

g Alltid tapas på menyn

Anmälan: församlingsexp. 0611-245 00 Mer info: tfn 0611-245 00 www.harnosandsdomkyrka.se www.facebook.com/domkyrkan

Storgatan 18 • 0611-106 66 • www.kanalcafeet.se

Soffliggare!

Nyinkomna soffor i lager!

Låt dig inspireras!

Ingo divansoffa Divanen kan du välja om du vill ha på höger eller vänster sida. Finns hemma i två nya tyger, brun och grått. 230 x 95 cm, divandjup 146 cm. Ord 7.995:-

Havanna bäddsoffa En smidig lättsam bäddsoffa som går snabbt att bädda ut. Förvaring i divandelen. 248 x 202 cm Går att få både till höger och vänster. Ord 9.495:-

NU 5.995:-

NU 8.295:-

30ba%tt ra

Magnum divansoffa Jättehärlig stor divansoffa har vi fått hem, en riktig myssoffa! Finns hemma i svart cortina tyg. Divanen kan du välja att ha på höger eller vänster sida. 318 cm x 165 cm. Ord 12.495:-

på alla fåtöljer. Ej beställning!

Ohio Stor härlig soffa! 397 x 181 x 147 cm Finns hemma i grått och svart tyg. Ord 15.356:-

NU 13.310:-

Storgatan 15 • 0611-204 65

NU 10.495:-

• Soffor • Bord • Presenter • m. m.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

61


[ Nöjesliv ]

NM i FÄKTNING 12-13/10 Norrlandsmästerskapen i fäktning gick av stapeln i Härnösand.

Vimmel

Marianne Edblom tittade på sin son som precis vann en match.

foto Maria-Thérèse Sommar

Helena och Sanna Andersson.

Bernt, Annelie, Rickard och Peter Lindeberg. Rickard var med i sin första turnering och vann silver.

Simon och Håkan Hansson.

Edwin, Jessica, Elicia, Emrik, Anton, Håkan och Elvira.

Anna-Lena och Albert Dahlqvist på väg mot en välförtjänt fikapaus.

62

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND


JUST IDAG ÄR JAG STARK 27/9 Den ideella föreningen Just idag är jag stark ordnade en gala för att samla in pengar till cancerforskning den 27/9 med hjälp av många volontärer. Norrdans dansare medverkade med improvisation.

Eva-Lotta och Mikael Öberg på väg in i St Petri Logen.

Roger Källberg, Marcus Nordlund, Christer Törnberg och Malin Thunman.

foto Maria-Thérèse Sommar

Ulf och Annika Winhagen var med och stöttade Just idag är jag stark med sitt företag.

Malin Timander och Daniel Nordén.

Lennart Sandlund och Annika Sohlin, som själv drabbats av cancer, såg fram emot en kväll som skulle göra skillnad.

Elin Timander och Tony Sundin.

Gunilla Lindberg och Bengt Rantala tyckte att det är fantastiskt vad endast tre personer redan åstadkommit med föreningen Just idag är jag stark.

Stephen Hall och Ida Sillman.

Johan Thörnberg och Maria Grönfeldt Thörnberg.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

63


Poesifestivalen 2013, 12/10 poesY - Västernorrlands poesifestival 2013 - avslutades på Sambiblioteket med en kvällsföreställning som innehöll både dikter och musik.

foto Maria-Thérèse Sommar

Risto Kinisjärvi och Marie Aleman.

Nada Ostojic och Milorad Pejic besökte festivalen från Sollefteå.

Grazyna Kaminska och Grzegorz Flakierski.

Sissel Almgren deltog själv i kvällens program.

Tord och Eva-Leena Skarin.

Zahra Husseini, Hasan Al-Yasiri, Gulsoom Asadi och Amina Soultan Ali. Hasan hade framfört egna dikter på Öppen scen.

Karin Lidén, Öyvind Helgesson och Anders Lidén.

Margareta Bergvall, Tuulikki Koivunen Bylund och Dan Gerell. Tuulikkis favoritband Mustat Silmät spelade under kvällen.

64

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

Hanifa, Zaki och Marzia Asadi gillade poesifestivalen och var på biblioteket hela dagen.


JAZZKLUBBEN, METROPOL 9/10 4 damer & Jonas Öberg Trio stod för musiken på jazzklubben.

foto Maria-Thérèse Sommar

Några av arrangörerna i Öbacka Jazz & Blues slog upp portarna: Marie Sjödin-Johansson, Claes Ahlin, Anita Fällgren, Gun-Britt Vosveld, Curt Fällgren och Lennart Åkesson

Bo Söderlind.

Haldis Tollgren och Birgitta Ölund gillade musiken

Matilda Sjövik.

Saga Brännlund och Signeli Hall var kvällens förband.

Cornelia Norén Vosveld och Fredrik Norén . Isak Wikström, Jakob Bylund och Lovisa Molin tyckte att det är kul att det händer något och att musiken var bra.

Margareta och Kjell Forsvall går gärna på jazzklubben direkt efter Filmstudion.

Jonathan Hultqvist och Rasmus Hansen .

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

65


BYTES

JAZZ & BLUES

BYTESMARKNAD

Metropol

Onsdag 30/10 • kl 20

stockholm Jazz orchestra Onsdag 6/11 • kl 20

poMBo

Välkommen till din personliga trafikskola!

Köpmang 11 • 070-342 87 45

SECOND HAND

Hjälp oss Hjälpa! skänk dina kläder, prylar, böcker och liknande till vår second-handbutik. Ring så hämtar vi eller lämna själv. Hjälp oss att bli fler. Vi behöver fler frivilliga. 0611-152 25

Mötesplats Kupan Storgatan 39

Härnösandskretsen

Annonsera i Yippie! Ta kontakt med Susanne Boström eller Stefan Fröberg, 0611-51 13 20 för bokning av annons!

66

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

10 körlektioner + halkbana

Onsdag 20/11 • kl 20

Öbacka Jazz & Blues

9Vard

Gäller t o m 30/11 2013

NU 5.500:-

sinne eeg

t: Öpp12e, 13-16

erbjudande!

Onsdag 13/11 • kl 20

WAMBeZI/Curly Camel

Datorer | Programvaror Komponenter Tillbehör | Installation Service & support

Höstjustidagarjagstark.org justidagarjagstark.org

DATA

lisa lystam Band

justidagarjagstark.org justidagarjagstark.org

Inlämn 9-11 Försälj 12-1330

Blueskväll

Fredag 25/10 • kl 21

Klipp ur och spara!

Lördag 23/11 Parkaden

Onsdag 23/10 • kl 20

e Mårtensson Quartet

!

Vintersportutrustning Inlämningsavgift 5 kr/art.

UTBILDNING

Pumpbacksgatan 21 A • 0611-51 19 29 www.harnosandstrafikskola.se

Stort tack till alla som stödjer vår insamling till Cancerforskningsfonden i Norrland! Bankgiro: 188-2778


[ Kalendarium 23 oktober – 19 november ] Med reservation för eventuella fel och ändringar

Musik Ons 6

november

Lunchkonsert Musiklinjen Kapellsberg Härnösands folkhögskola, Röjåssalen kl 12 Tor 7

november

Musik på Museet Konsert med Härnösands Paradorkester. Murberget kl 18.30 Sön 10

MUSIK

EMMAS DRÄNGAR 27 oktober

Teatern kl 14-16 Ons 13

Ons 23

oktober

Sön 27

oktober

Emilia Mårtensson Quartet Emilia Mårtensson sång, Barry Green piano, Sam Lasserson bas, Adriano Adewale trummor

Musikcafé Bl a Manskören Emmas Drängar underhåller.

Metropol kl 20

Sön 27

Tor 24

Teatercafé Jag ska spela. Nora trio. Klas Norberg, Jesper Norberg och Erik Erenius

oktober

Musik på Museet Elevkonsert. Musik- och kulturskolan Murberget kl 18.30 Tor 24

oktober

Ulrika Bodén Band Nystartade Härnösands folk- och världsmusikförenings första arrangemang.

Ramviks Folkets Hus kl 18.30

oktober

oktober

Orkesterkonsert Nordiska Kammarorkestern. Solist: Guro Kleve-Hagen violin. Bl a Sibelius violinkonsert.

Murberget kl 14

oktober

Metropol kl 20 Ons 30

oktober

Höstkafé Magdalenakören, Lars G Fredriksson, SKUT Församlingsgården kl 19 Fre 1

november

Domkyrkan kl 19

Chuck Hall Från USA.

Lör 26

Mats o Karin musik & möten, Östersjäland Älandsbro

oktober

En Folkmusikalisk Shåw Suveränt bra ångermanländsk folkmusik med Sara Parkman och Samantha Ohlanders. Murberget kl 14

november

Murberget kl 18.30

oktober

Musik med Härnösands dragspelsklubb

Fre 25

Lör 26

Tor 14

Sön 27

Stockholm Jazz Orchestra Grymma SJO kommer på kärt återbesök och spelar musik av bandets medlemmar

Metropol kl 21

Metropol kl 20

Musik på Museet Elevkonsert. Musik- och kulturskolan

Ons 30

oktober

november

Wambezi & Curly Camel Wambezi består av Patrik Källström keyboards, Janne Magnefors saxofoner, Tobial Helén bas, Martin Eklöf trummor. Curly Camel är August Björn piano/keyboards, Isak Björn el/kontrabas, Mario Ochoa trummor

Teatern kl 14-16

Metropol kl 19.30

Lisa Lystam Band Lisa Lystam sång/munspel, Fredrik Karlsson gitarr, Mikael Fall munspel, Patrik Thelin trummor, Nils Andersson bas

november

Teatercafé Sångarjubileum. 30-år med Torkel Selin och Karl-Erik Svensson

Ons 6

Lör 16

november

Ensemble Lipparella Konsert med nyskrivna verk för barockinstrument och countertenor. Michael Bellini –countertenor, Anna Lindal –violin, Kerstin Frödin -blockflöjt/oboe, Louise Agnani –viola da gamba/cello, och Peter Söderberg –luta/ teorb. Murberget kl 14 Sön 17

november

Körkonsert med Domkyrkokören Aftonsång enligt anglikansk tradition. Tor Frylmark, liturg, Gundega Novotny, orgel och Lars G Fredriksson, dirigent. Domkyrkan kl 18

november

POMBO Maria Sjövik sång, Felicia Nielsen piano, Anna Högberg saxofoner, Gus Laxbo bas/sång, Nils Wall trummor Metropol kl 20

Ons 6

november

Ulrika Bodén Band 24 oktober.

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

67


Scen/teater Fre 25

oktober

”En lektion” Av Alfhild Agrell med teatergruppen Lilla Parken. Samtal och fika efteråt. Ingång plan 4. Sambiblioteket kl 19 fre 25-26

oktober

Fåntanellerna Årets revy med Fåntanellerna. Fre kl 19.30, lör kl 18. Spelas även 1-2 nov & 15-16 nov. Teatern Lör 26

oktober

”Mah Hunt” med Lenka Vagnerová Company Dansföreställning om jakten som mänsklig instinkt, kamp, respekt och passionerad lek! Fyren kl 18

FÖRELÄSNINgar Lör 26

oktober

Boktips på lördag Biografier och autofiktion. Obs tiden! Sambiblioteket kl 14-14.20 Sön 27

oktober

Nya rön kring bronsåldern i Norrland Lektor Peter Holmblad, Umeå Universitet Murberget kl 13 Mån 4

november

Intryck från Nordkorea Jim Dawe berättar om sin 2-åriga vistelse i Nordkorea och om sitt arbete där för Röda Korset

Ons 13

november

Kura skymning Uppläsning av text ur Tarjei Vesaas roman Is-slottet. Ramviks bibliotek kl 19 Lör 16

november

Japansk folklig textil. Skönhet och funktion. Petra Holmblad, Östasiatiska museet Murberget kl 13 Tis 19

november

Bokklapptips Med Karin Lundquist. Stjärnans hus, plan 2 Sambiblioteket kl 14

Sambiblioteket kl 18.30 Tis 5

november

”Hegura - havskvinnornas ö” Erika Schagatay, professor i zoofysiologi vid Mittuniversitetet. Populärvetenskapliga föreningen.

Japansk folklig textil. Föreläsning 16 november.

Technichus kl 19 Lör 9

november Foto: Karl Zetterström, Etnografiska

Boktips på lördag Läsning för barn, unga och föräldrar. Se www. sambiblioteket.se för tid. Sambiblioteket Sön 27

oktober

Grottmannen Lars T Johansson spelar föreställning nr 300 i hemstaden Härnösand. Teatern kl 19 Fre 1-2

november

Fåntanellerna Årets revy med Fåntanellerna. Fre kl 19.30, lör kl 18. Spelas även 15-16 nov. Teatern Fre 8

november

Århundradets kärlekssaga Teater Västernorrland. Märta Tikkanens diktverk

Tis 12

november

Kristian Lundberg Berättar om arbetarskildringarna Yarden, Och allt ska vara kärlek och Om en hemstad som alla utspelar sig i Malmö. Sambiblioteket kl 18.30

Scen/teater Fre 15-16

november

Fåntanellerna Fåntanellerna. Fre kl 19.30, lör kl 18.

Fåntanellerna. 25-26 oktober 1-2 november 15-16 november

Teatern

Teaterns lilla scen kl 19 Lör 9

november

ADRESS METROPOL KONST För 5:e året! Festival konst-performance med deltagaGARe från Malmö, Luleå och Härnösand

Fre 15-17

november

Opera Hoffmans äventyr med Sceniska sånglinjen och Musiklinjen Kapellsberg St Petrilogen fre kl 18.30, lör kl 18, sön kl 16

Konsthallen kl 15, Metropol kl 20

68

november

Lör 16

november

Tosca av Puccini Opera från Metropolitan

”Boxes” av Christina Tingskog Fyra dansare & en musiker berättar om att kategorisera, jämföra, värdera och åtskilja.

Teaterns stora scen kl 19-23

Fyren kl 18

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Foto: Lasse Näsström

Lör 9


Övrigt 26 okt–23

nov

Workshop: Lerstafett I Magnus Fliesbergs utställning. För alla åldrar. Boka gratis här: 0611 - 34 81 42 Härnösands konsthall Hötterminen 2013

Upptäck konsten På Härnösand Central Ett glashalsband, 6 små målningar och en pixie-bok som binder dem samman. Boka upptäcktsfärden gratis genom Härnösands konsthall: 0611 - 34 81 42

KÅSERIER

BO R HOLMBERG 16 november

Onsdagar

Datastuga drop-in För dig som är ny på datorer och internet. Kom med dina frågor! Sambiblioteket plan 2, kl 14-16 Ons 23

oktober

Prova japansk kalligrafi Kursledare Hisako Hagiwara, Tokyo Kursavgift och material 200 kr. Föranmälan 0611-886 86. Murberget kl 18-21 Tor 24

oktober

Sashiko, sy en väska Kursledare Hisako Hagiwara, Tokyo. Avgift och material 400 kr. Föranmälan 0611-886 86. Murberget kl 11-16 Lör 26

oktober

Alfhild Agrell-sällskapet Kl 11 avtäcks en skylt på Alfhild Agrells barndomshem, Stora Torget. Anförande kommunalråd Fred Nilsson. Kl 12.30 samling vid Agrells grav på Säbrå kyrkogård. Därefter sopplunch på Klockargården med högläsning. Torget kl 11, Säbrå kyrka kl 12.30 Lör 26

oktober

Leksaks-/vintersportloppis Mammaklubbens försäljning av leksaker, böcker, spel, lego, film, skidor, pjäxor, skridskor, hjälmar m.m.

Tis 29

oktober

Ung kväll på bibblan För tonåringar. Sång, musik , dans, pingis, café.

november

Rädda Världen – Kan ett broderi rädda världen? Vernissage Murberget kl 12

Sambiblioteket kl 19.30-22.30 Sön Tis 29-31

oktober

17 november

FIRST LEGO League Se tävlingslagen utmana varandra i temat Nature´s Fury! LEGO-robottävling, LEGOlotteri och prisutdelning!

Pappa, läs för mig! Inspirationsträff för pappor om barns språk och läslust med Inga-Lill Faijersson, Kent Eriksson och Eivor Schultz. Välj fm eller em. Vi ordnar med barnvakt i lekrummet. Föranmälan till museets reception 0611-886 10.

Härnösands Teater kl 12-ca 16:30

Murberget kl 11.30-13 och kl 14.30-16

Lör 16

Sön 17

Höstlovslovsworkshop Workshop med lera i Magnus Fliesbergs utställning. För alla åldrar. Boka gratis här: 0611 - 34 81 42 Härnösands konsthall kl 10 & 14 Lör 9

november

november

november

En eftermiddag med Pensionärsuniversitetet Info, jazz med Magnefors trio och Bo R Holmberg kåserar ”Sägner och sant”. HPU bjuder på fika. Alla är välkomna, gamla som unga.

Påläggsöm och yllebroderi med länets hemslöjdsföreningar

Brännaborg kl 14

Japansk teceremoni Teceremoni med Kiyoko Löfvander. Föranmälan 0611-886 86.

Brännaborg kl 9.30-13 Sön 27

Lör 16

Murberget kl 12-15 Sön 17

november

Murberget kl 14

oktober

LOPPMARKNAD Fikaservering Brännaborg kl 12-15 Sön 27

oktober

Samlarmässa Privata samlare visar sina favoriter och museet presenterar Gunnar Tängnanders skivsamling med internationell dragspelsmusik. Murberget kl 12-16

TÄVLING

FIRST LEGO LEAGUE 9 november YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

69


Barn

SPORT

Torsdagar

Öppen förskola med Britt-Marie Björklund, Karin Hamrin, Ulla Söderholm

november

”Hela familjen sjunger” Allsång för de yngsta till levande musik! Därefter äter vi korv med bröd!

Ängekyrkan kl 9-11.30

Domkyrkans församlingsgård kl 11

Lör 26

Lör 16

oktober

Barnteater Min Tur, ett dockspel 2-4 år. Teater Spektaklet Sambiblioteket kl 12-13 Sön 27

oktober

Annes måleriverkstad Skapa egna konstverk med inspiration av museets utställningar, med Anne Hagström. Drop in. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Murberget kl 13-16 Mån 28-29

oktober

Vi gör en spökcirkus Skaparverkstad med Gun Karlsson. Fr 6 år. Mån 28 och tis 29 oktober kl 10-12 och 13-15. Gratis. Sambiblioteket Mån 28

oktober-2 november

KomTek fyller 10 år Firande i dagarna 6! Prova-på-KomTek: konstruktion, el, knep & knåp! Technichus kl 12-17 Tis 29-31

oktober

Lovverkstad för skollediga Måla och brodera inspirerat av utställningen Sashiko – japanska stygn, med Anne Hagström. Drop in. Barn från 7 år. Yngre barn i vuxens sällskap. Murberget kl 13-16 Fre 1

november

Natt på Museet Sov över på museet! För dig mellan 10-13 år. Kostnad 100 kr. Begränsat antal, anmälan till museets reception 0611-886 10. Murberget kl 20-09 Lör 9

november

Musiklek Med Eva Granath-Wigardt och Erik Bäckström. Fr 3 år, gratis. Familjemässa i huset. Boktips, utställningar, föreläsningar Sambiblioteket kl 12 Sön 10

november

Annes måleriverkstad Skapa egna konstverk med inspiration av museets utställningar, med Anne Hagström. Drop in. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Murberget kl 13-16

70

Lör 16

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

november

Måla med Mia Bildverkstad med Mia Wiklund. Alla åldrarbarn under 6 år i vuxens sällskap. Kostnad 10:Sambiblioteket kl 12-14.30 Sön 17

november

Annes måleriverkstad Skapa egna konstverk med inspiration av museets utställningar, med Anne Hagström. Drop in. Barn under 7 år i vuxens sällskap. Murberget kl 13-16

Sön 27

oktober

HHK-IK Bolton Division 1 damhandboll Öbackahallen kl 15 Sön 10

november

HHK- Västerås/Irsta HK Division 1 damhandboll Öbackahallen kl 15

AKTIVITETER Tor 24

oktober

Veteranklubben Träffpunkt för träslöjdare. Slöjdverkstan på Murberget kl 18-21

Utställningar Murberget Rädda Världen - Kan ett broderi rädda världen? Utställningen består av bidragen som skickades in till Hemslöjdens broderitävling där alla som vill haft möjlighet att visa hur man räddar världen med ett broderi. 16 november 2013-6 januari 2014 Sashiko – japanska stygn Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik från norra delarna av Japan. I utställningen visas gamla täcken, kimonor, förkläden, inneskor och handskar tillsammans med nytillverkade klänningar, kjolar, byxor och väskor.

förknippas med färg och måleri, men här är istället fokus på hans svartvita grafiska arbeten, Pågår till 21 sep 2014 Från Sapmí till Murberget Föremål ur länsmuseets samiska samling. 8000 år på en timme Tre fasta utställningar som beskriver länets historia från forntid och fram till det moderna samhället på 1940-talet.

Konsthallen Magnus Fliesberg Collage och måleri

Pågår till 12 januari 2014.

26 okt–23 nov

Gådeåhulten Harald Boström Snidade träfigurer av Harald Boström ur Birgittamuseets samling och privata samlingar.

Andreas Poppelier Måleri

Pågår till 26 januari 2014 Forntida Stränder - Muinaiset rannat Redan under förhistorisk tid fanns det kontakter över Bottenviken och under historisk tid hade Sverige och Finland 600 år av riksgemenskap. Utställningen berättar om denna vår gemensamma historiska bakgrund. Utställningen är producerad av Murberget Länsmuseet Västernorrland och Satakunta museum. Pågår till 27 okt 2013 Svartvit Bengt Lindström Ett urval av Bengt Lindströms grafiska arbeten från 1970 till 1990-talet. Lindström

26 okt–23 nov

Sambiblioteket Snön & jorden – textilt & täljt Eva Nordangård och Lena Karlén Pågår till 16/11

Technichus Äntligen Måndamorron! En utställning om att må bra på jobbet! Pågår till 3 nov


25% rabatt på ett köp. Gäller t o m 31 okt

Öppnar i PRISMA 26 okt Liten blir stor och byter namn. Tygboa blir Tygbutiken i Prisma.

Äntligen blomarmor!

Anna från Etage öppn Hernö Blomsterhandel 25 okt!

Vi flyttar in i fd. Kicks lokal i Prismagallerian.

• stor sortering av tyger • vaxdukar Satsar och tror • möbeltyger • färdiga gardiner på Härnösand! • garner Öppningserbjudande • broderier • konstskinn • spetsar & band

30 första som handlar för minst 200:får en present. Välkomna!

25% rabatt

på ett köp! GÄLLER t o m 31 OKT

Maria

i Prismagallerian Prismagallerian, Härnösand tel 0611-611 60 i fd. Kicks lokaler

Storgatan 20 • mån-fre 10-18 lör 10-16

EXTRAÖPPET I HÄRNÖSANDS CENTRUM

Kom ner på stan!

3o0 kt

SHOPPING-

KVÄLL

onsdag 30 oktober kl 18-20

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D

71


Nr 1 kommer 20 november. sidor bara om Härnösand

• • • •

Lars Kågström Redaktör

Nya Yippie Härnösand kommer i din brevlåda 20 november Dubbelt så stor Mer utrymme för det redaktionella innehållet, text och foto Fortfarande 100% fokus på Härnösand I alla brevlådor en gång i månaden + på massor av platser i Härnösand

DUbbElT SÅ STOR! Yippie växer och blir stor!

ar firandet redan Snart fyller Yippie 5 år, men vi tjuvstart När nästa Yippie nu genom att byta till ett större format. efär dubbelt så stor kommer den 20 november är den ung som nu. mer utrymme och Den här förändringen gör vi för att få kommer vi att spelrum för vårt material. Framför allt er. Det större och kunna satsa ännu mer på våra fina bild lättare att läsa för luftigare formatet gör också innehållet alla. det mesta i ”nya” Utöver det kommer du att känna igen n med spännanYippie. Vi ska som vanligt fylla tidninge 100 procents fokus de, intressant och rolig läsning och ha på Härnösand!

ortisar • vimmel • bilder • reportage • k r • Härnösand kalendarium • bilder • annonse www.yippieharnosand.se

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

72


www.yippieharnosand.se

20

NR 1 - NOV 2013

Nästa Nummer BLIr DuBBeLt sÅ stOrt. OCH VI BYter NamN tILL YIPPIe HärNÖsaND!

PÅ VÄG TillbAKA

VÄRDEKUPONGER

RESTAURANGNYTT

iNTE EN DAG ÖVER TJUGOFEM GRADER

bRA SOMMARVÄDER MEN...

PASSA PÅ

Yippie blir Yippie Härnösand!

ANN HÄGGSTRÖM ÖPPNAR KÖKET PÅ VÅRSTA

73

YI PPI E H ÄR N Ö SAN D


Vad är viktigast för ditt företag!

+

+

Facebook Adwords Webbshop DM/DR B2B Storytelling Nytt koncept Grafisk design

Ibland behöver man starta om sitt företag. Börja leta efter produkterna eller tjänsterna som attraherar nya målgrupper. Paketera, marknadsföra och sälja! Boka ett möte 0611-51 13 20 www.alltid.net

[annonsindex ]

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning Swedbank................................................. 24 Säbrå kyrka...............................................41 Team Sportia............................................ 76 Technichus.................................................6 Trädgårdsservice......................................52 Tygbutiken................................................71 Vera.nu.......................................................6 Westerlund Måleri....................................46 Westlings Mattor & Kakel..........................46 Willy:s.......................................................15 Y-Plåt.......................................................46 ÅRB..........................................................66 Öbacka Jazz & Blues................................66 KALENDERN

I NICLAS HÄLLDAHL I ANNA NY RIKSSPELMAN

 Det är nu på hösten, när De riktiga lågtrycken börjar börjar för freDrik komma, som säsongen bergman vågsurfarna i härnösanD.och De anDra Sidan 9

HUSVAGNSLYCKAN SÄLSTENS CAMPI PÅ NG

MER MUSIK I BYGDEG KARIN & MATS SATSAR ARDEN JOAKIM BYSTRÖ M GER INTE UPP SIN DRÖM

KALENDERN

KURT BLEV GLASÖGoN I SANNA JoNSSoN I 86-ÅRIGE

FRI

nr 9 / 2013 SEPT-OKT

68

24

surfs up

VIMMEL PETTER HaMRÉnS

sidOR bara om Härnösand

VÄRdEKUPOnGER

aFRiKa INTERNATIONE LL FOTBOLL RECEPT: BLÅBÄRSBUL PÅ VÄG TillbaKa

LaR

72

YlWa FiCK CanCER SOM 12-ÅRinG R MEn... bRa SOMMaRVÄdE

inTE En daG ÖVER TJUGOFEM GRadER

sidor bara om Härnösand

RESTaURanGnYTT

ann HÄGGSTRÖM ÖPPnaR KÖKET PÅ VÅRSTa

Ylwa hemma i Den storajag  Den kvällen satt och sa “mamma jag mYssoffan på övervåningen gå hur som helst, men vet att Det här kan Det blir en upplevelse.” känner änDå att Sidan 20

gummirök Däckskrik& anan på Mittsverigeb RÖda KORSET i HÄRnÖSand G GRATTIS TILL 100:

VIMMEL: WOW, VilKEn

VÄGGMÅlnin

Större, bättre, starkare! Utkommer med 11 nummer/år Nummer 1 kommer den 20 november 2013!

Boka annons på 0611-51 13 20! 74

Y I P P I E H Ä RNÖ S A ND

Emelie Forsberg är fotograferad av Kenneth Zetterlund

Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Brunnshusgatan 6, 871 31 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@yippie.nu, www.yippie.nu redaktör & ANSVARIG UTGIVARE Lars Kågström, lars@yippie.nu

Redigering Pawel Maronski, pawel@alltid.net Anders Hall, anders@alltid.net

24

VÄRdEKUPOnGER

Omslaget

redaktör Linda Saltin, linda@yippie.nu

I FACEBOOK nr 8 / 2013 AUG-SEPT

en man utan fötter. skor, tills jag mötte dyster, för jag saknade Jag var mycket

Härnösands Persienn & Markis.................46 Härnösands Sotningsdistrikt....................46 Härnösands Trafikskola............................66 Härnösandshus........................................59 Högakusten Plåtslageri............................46 ICA Maxi.............................................38, 39 Inreda & Sånt............................................61 Kanal Café & Restaurang...........................61 Klövern....................................................40 KomTek......................................................6 Landsarkivet............................................59 Landstinget..............................................54 Lundgrens.......................................... 50, 76 Lust & Fägring.......................................... 76 Länsmuseet..............................................54 M-P Golv....................................................41 Mine Frisör............................................... 24 Mäklarhuset...............................................3 NCC..........................................................53 Näringslivsenheten..................................50 Panorama................................................. 24 Parkaden..................................................60 Rutiga Duken............................................ 76 Röda Korset.............................................66 Scenkonstbolaget....................................60 Sibylla...................................................... 76 Sida....................................................28, 29 St Petri Logen ...........................................2 Statoil.......................................................41

Det är förvånansvärt hur många gånger början kommer först.

B7............................................................50 BG:s Kyl- & Värme....................................46 Bilbolaget................................................. 76 Billströms Värme.....................................46 Chill.......................................................... 76 Coop Forum...............................................17 Djurmagazinet.......................................... 76 Domkyrkoförsamlingen............16, 25, 59, 61 Ekolivs......................................................60 Escape.....................................................66 Fastighetsteknik........................................16 Fin InUnder........................................ 50, 76 Firma Karin Åberg..............................24, 50 Fonus.......................................................52 Frasses..................................................... 76 Friluftsfrämjandet....................................66 Färghuset..................................................16 Föräldramässa.........................................54 Guldsmed Kalling...................................... 24 Gulf.......................................................... 76 Handelsplats.............................................71 Hantverkarna...........................................46 Hela Huden...............................................16 Hernö Blomsterhandel..............................71 Håkan Bergman........................................52 Härnö Pizzeria......................................... 76 Härnösands Folkhögskola................... 16, 60 Härnösands kommun..............................4, 5 Härnösands Landsförsamlingar................52

Produktionsledare Michael Carnbro, mic@alltid.net VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Susanne Boström, susanne@yippie.nu, 070-513 58 46 Nils-Erik Jonsson, nicke@yippie.nu, 0611–723 45 Stefan Fröberg, stefan@yippie.nu, 070- 376 32 41 UTGIVNINGSBEVIS NR 28 157 Utdelning 15 700 ex med Posten, total hushållstäckning, Härnösands kommun Tryck Hemströms Tryckeri Medarbetare i DETTA NUMMER Ida Nordung, Emilia Eliasson, Maria-Thérèse Sommar


Yippiebilden NR 10 • 2013

”Det här är ”Vit-tass”, en av rävungarna jag följde under några månader sommaren 2012. Det jag gillar med just den här bilden är den diffusa rena bakgrunden och den varma kvällssolen som ligger på”

TONY RUNDSTRÖM Tony Rundström har fotograferat sedan 2005, ett intresse som har blivit mer seriöst de senaste åren. Han började med sportbilder och lite porträtt, men numera fotograferar han nästan bara fåglar och djur. Favoritmotivet är ugglor drömbilden är på lodjur.


12 värdekuponger! Värdekupong

Baconmeny (Mellan)

Köp 2 betala för 1 Endast på Frasses i Härnösand t o m 24/11 2013. Värde 76:-

Värdekupong

Reflexvästar för era små

59kr

Ord 99-129:-. T o m 19/11-2013 Endast i Härnösand mot uppvisande av värdekupong.

Värdekupong

NYA ds elaffär Härnösan

3

Använd Footbalance bilden med foten och sulan med texten: Gratis fotanalys

Köp betala för 2

GRATIS fotanalys

Footbalance förebygger och rättar till Footbalance förebygger och rättar Glödlampor, lysrör, halogen m.m. fotensled, felställningar till fotens felställningar. Den 100:billigaste får gratis! rabatt på du sulor, ord pris 649.100:- rabatt på sulor, ord pris 649:Max 1 kup/kund, t o m 1/11 2013. Gäller t o m xx/xx 2013.

0611-188 70 • www.elon.se/harnosand

Värdekupong

Köp 2 för

99

kr

Gäller vid köp av Chicky Bits Meal. Ord pris 138:-. T o m 19/11 2013.

Sibylla Härnösand (vid ICA Maxi) 0611-211 22

Värdekupong

Värdekupong

Håll värmen!

Järnvägsstationen Härnösand 0611-52 10 32 0611-21 000 www.bilbolaget.com Glödlampor, lysrör, led, halogen m.m. Den billigaset får du gratis!

Värdekupong

Spara pengar!

Västra Kyrkogatan 1 0611-135 31

Värdekupong

Vi bjuder på 1 liter aVfettning

när du tvättar bilen med Supertvätt. Med kup t o m 19/11 2013. Värde 72:Ej i komb med andra rabatter/erbj.

Södra vägen 10 • 0611-202 16

50 500 kr

rabatt

Handla för kr

på långkalsonger i ull/silke och 100% silke. Gäller t o m 19/11 2013.

så får du 100 kr som värdecheck. Gäller 25-30/10.

0611–270 70 Storgatan 20 • Härnösand

Stora Torget 3 www.chillstreetwear.se

Värdekupong

5

Använd koden hur många gånger du vill!

kr

rabatt

på valfri pizza när du beställer via vår egen hemsida. Rabattkod: harno www.harnopizzeria.se

0611–197 00 Gäller t o m 31/12 2013

Värdekupong

Värdekupong

20

%

rabatt

på gardin och kappmetervaror. T o m 19/11 2013. Ej best. varor.

INREDNINGSBUTIKEN V:a kyrkogatan 1 • 0611-230 90 www.lustofagring.com

Värdekupong

90kr

Soppbuffé

på Carni Love Hundfoder 1, 5 kg, utan spannmål. ord 149:-. 1 köp/hushåll t o m 6/11 2013

när du köper valfri lunch. Gäller t o m 6/11 2013. Glöm ej vårt morgonfikaerbj, 40:- för kaffe/te & macka kl 7-10.

Ängsvägen 8 Härnösand

Västra Kyrkogatan • 0611-174 77

rabatt

på köpet

Profile for Alltid Marknadsbyra

Yippie nr 10 2013  

Magasin om Härnösands kommun

Yippie nr 10 2013  

Magasin om Härnösands kommun

Profile for lamee