Page 16

INFART Gangster ...

Har du hört uttrycket är chansen stor att du kan ditt Härnösand. Chansen är också stor att du befunnit dig i ett extremt hungrigt tillstånd klockan väldigt sent, någonstans i stan. Uttrycket innebär kort att någon ska beställa nattamat från MiniKrogen, som erbjuder hemkörning av pizza nästan ända till klockan tre på fredagar och lördagar. Vilken service, eller hur? Etymologin härstammar troligtvis från datorspelsvärlden där en sen Calzone och en burk Jolt Cola inte hör till ovanligheterna. Lägger man till ”orra”, kort för orka, så betyder det helt enkelt att man inte har någon energi för att bessa (beställa) någon mat från Minikrogen just den kvällen. ”Orra. Bessa. Mini.” prydde 2010 festivalen Broöppnings armband och är numera ett klassiskt härnösandsuttryck! Bessa Mini? Glid in på pizzaline.se/menu

ÅDALEN 21

w Förra sommaren lades musikfestivalen Broöppning ner. Men nu är gänget bakom festivalen tillbaka den 21 juli med Ådalen 21, en tvådelad musikkväll som börjar med en båttur på Ådalen III och sedan fortsätter på Tobaksmonopolet. På båda ställena utlovas ”musikaliskt artisteri av slagen dj och live (hemliga kvalitetsnamn)”. Båtbiljetterna tog slut i ett nafs, men till del två finns i skrivande stund fortfarande biljetter.

16

Y I P P I E H Ä RN Ö S A ND

foto lars wahlström

ORRABESSAMINI? w

RIKTIGA NÄTTROLL PÅ BIBLIOTEKET w Trodde du att det här med troll i skogen bara var sagor och fantasier? Nej, inte när Eva Boström, Sara Boström och Lars Wahlström är i farten i alla fall. Sedan en tid tillbaka har Eva nämligen byggt ett tiotal troll, vittra och annat oknytt som sedan Sara och Lars har kånkat ut och placerat i noggrant utvalda trolska miljöer, bland annat ute vid Smitingen. Sedan har Lars fotograferat och Sara skrivit texter till. Bilderna går att se på Sambiblioteket fram till den 3 juli och finns också till salu på trions hemsida oknytt.com. Idén väcktes när Sara och Lars började jobba ihop.

100m 40år

– Vi upptäckte att vi hade samma glöd för nordisk folktro och ville göra någonting tillsammans för att öka intresset för det. Min mamma har också alltid gillat tomtar och troll så vi kopplade in henne för att bygga figurerna, säger Sara. Utställningen på Sambiblioteket består av sex bilder, men är bara början på det här projektet. – Ja, vi har massor av nya bildidéer och nu längtar vi bara till semestern så att vi kan ge oss ut och realisera dem!

DYKARPodd med Erika Schagatay w I årets första nummer av Yippie skrev vi om Erika Schagatay i Härnösand och hennes besök hos vattenfolket i den indonesiska övärlden. Erika forskar om människans prestation vid syrebrist, till exempel dykning. Den 30 juni är hon gäst i tidningen Forskning och Framstegs jubileumspodd med anledning av att det är 40 år sedan den första människan fridykte till 100 meters djup. Det nuvarande rekordet är 253 meter, satt av österrikaren Herbert Nitsch 2012.

Nu har Pen en riktig restaurang

Fantasia med udda loppis Lust & Fägring flyttar vid bilmuseet ihop

w Thairestaurangen Sabaai har tagit över B7s lokaler på Brunnshusgatan. Pen Högfjäll har tidigare haft sin restaurang i en vagn intill Lidl och vintertid uppe på Saltvik. – Men jag har alltid velat ha en ”riktig” restaurang på stan, så det här är perfekt. Sabaai har öppet både för lunch och på kvällarna. De första veckorna har varit hektiska med många gäster.

w Fantasia heter Returvaruhusets ”filial” i gamla badhuset intill Härnösands Bilmuseum. Det var museets ägare Calle Lundqvist som och erbjöd Ingemar Sundin på Returvaruhuset att öppna loppis. – Men det är lite annan prägel på Fantasia. Det ska vara mer udda saker och mer för ögat där. Det ska kännas lite som att man går in i en fantasivärld.

w Lust & Fägring samlar ihop sig på Trädgårdsgatan. Margareta Elmroth har tagit över den tomma före detta frisersalongen och öppnat en dörr till den befintliga lampbutiken. Flytten pågår för fullt. – Det förenklar att ha allt på ett ställe och så är det ett väldigt bra läge.

SOMMARNUMMER Yippie Härnösand 6-7 2016  
SOMMARNUMMER Yippie Härnösand 6-7 2016