Page 1

ETT KVALITETSMAGASIN OM OSS I TIMRÅ KOMMUN

nr 4 BÄST / 2018 I TIMRÅ

BANDYTJEJER TILL SIBIRIEN Söråkerspelarna Minna Norrgrann och Erika Persson blir två av tretusen deltagande idrottare från 50 länder i Universiaden i ryska staden Krasnoyarsk i början på mars nästa år. ANNONS

Näringslivskontoret

H E L A D E N N A S I DA Ä R E N A N N O N S

Näringslivsveckan inspirerade kring varumärkesarbete Elva värdefulla tips till dig som företagare som vill stärka ditt varumärke Hur kan du stärka ditt varumärke?

Tinas tips för dig som funderar på E-handel

Maria Åman, Hernö Gin: Marknadschef på Hernö Gin. Berättade om den framgångsrika varumärkesresa som Jon Hillgrens Hernö Gin gjort.

Tina Olofsson, Grace of Sweden: Designer som har företaget Grace of Sweden. Skräddarsyr högtidskläder och driver företaget på webben.

• Formulera företagskulturen. Vilka är vi? • Ta det du har och låt det skina. Vad är unikt med ditt företag? • Berätta varför du är här. Varför finns vi? • Berätta vem du är. Varifrån kommer vi? • Agera utifrån värdegrunden. Var transparent och öppenhjärtig. • Ge yttrandefrihet. Låt dina medarbetare kommunicera ditt varumärke med egna ord. • Ta hjälp. Ta extern hjälp för en kommunikation med medarbetardriven varumärkesutveckling.

• Se till att varumärkesskydda i Sverige och EU. • Välj en e-handelsplattform som passar dina behov med hjälp en e-handelsspecialist • Underskatta inte jobbet att driva e-handel. Det krävs att du jobbar med din sökordsoptimering, Google Ads och sociala medier för att nå ut. • Tänk större - Var i världen finns intresse för mina produkter och hur når jag de kunderna?

Varumärkets 4 S Syftet, Sekten, Saken och Sagan. Jan Jutbo, McGarrett: Jan har jobbat med ett flertal personliga varumärken som ishockeyspelare Zäta och Alexander Steen. Fokuserar på varumärkets grunder i form av fyra S.

SYFTET ”varför”: Erbjud människor något att tro på, inte något att köpa.

SEKTEN ”hur”: De kunder som gjort syftet till sitt eget väljer att ingå i sekten. De blir varumärkets fanbärare, dina bästa säljare och kommer att sprida det vidare till sina vänner och bekanta. SAKEN ”vad”: För att bygga ett starkt varumärke måste du ha en bra vara, tjänst eller idé. Alltså: Gör rätt sak och gör saken rätt.

SAGAN ”vem”: Människan är en berättande art. Det bästa sättet att sprida en idé är med en riktigt bra berättelse.

Linda Hammarstrand inspirerade besöksnäringen Linda Hammarstrand, nominerad till Årets talare 2018 i Talarforum, virvlade in som en virvelvind på Söråkers Herrgård där Branschdagen 2018 arrangerades den 19 november. Hon pratade om vikten av att skapa en företagskultur där medarbetare känner sig delaktiga och där arbetsplatsen präglas av engagemang och passion. Branschdagen är till för att stärka, inspirera och informera besöksnäringsaktörer i Destination Sundsvall. Det är mycket spännande på gång i destinationen. SMveckan som anordnas från 28 januari till 3 februari 2019 förväntas dra mycket folk. Birka ordnar världens första renodlade skidkryssningar från Stockholm .

– Vi har två spännande mat-projekt på gång i Taste of The North och Framtidens Smak Destinationer, där lokala smaker och producenter skall lyftas fram och sätta vår region på den gastronomiska kartan, säger Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare i Timrå.

– Besöksnäringsstrategin för Timrå jobbar vi också med just nu, fortsätter han. Den kommer verkligen att ge oss en klarare bild över våra utmaningar och pärlor samt tala om för oss hur vi blir en attraktiv spelare i destinationsarbetet, avslutar Fredrik Eriksson.

Inspiratören Linda Hammarstrand (tredje från vänster), flankerad av Moa Persson och Fredrik Eriksson, Timrå kommun och Anna Borggren, Näringslivsbolaget Sundsvall.

iTIMRÅ

23

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET Mitt i tidningen

EXTRA SIDOR

• EWA LINDSTRAND • DELTA TERMINAL

• VIVSTAVARV • JULPÄRLOR

RICKFORS I TYNDERÖ • TIMMER I TORSBODA • SKRIDSKODISCO • JULGRANAR i TIM R Å

1


SÖRÅKER

SÖRÅKER

FOLKAN WATERFRONT

MERLO SLOTT

Pär Olert heter jag och är uppväxt samt bor i Söråker med min fina familj. Jag jobbar idag som frilansfotograf och har gjort det i snart sex år. Det som började min bana inom foto var att jag var väldigt intresserad av sportfotografering och fick till slut en möjlighet att fota åt Timrå IK. Det ena gav det andra och till slut kunde jag livnära mig på det jag älskar, foto! Jag fotograferar det mesta, men brinner lite extra för sportfoto, porträtt och företagsfotograferingar. Men variationen gör att alla jobb är roliga på sitt sätt. Sen två år tillbaka så driver jag en studio i Timrå, jag köpte f.d. Lenár-Bilds lokal och driver det vidare under mitt namn. På fritiden gillar jag också att fota mina barn och den fantastiska natur som vi har i vår närhet, allt från norrsken till strandpromenaden i Söråker. – Vad är det som är bra med Timrå? Närheten till det mesta skulle jag säga. Vår underbara natur, nära till flyg så man lätt kan ta sig ut i världen om man så önskar. Sen måste man ju så klart älska föreningslivet, med Timrå IK i spetsen! Men även kulturlivet, då med Söråkers Folkets Hus i spetsen som är fantastisk plats för både barn och vuxna. – Vad rekommenderar du andra att upptäcka i Timrå? Självklart Söråkers Folkets Hus, med allt ifrån bio, till konserter både live och på bioduken från alla delar av världen och allt annat som händer i detta hus. Sen så klart en promenad på strandpromenaden i Söråker och i Fagervik, härliga ställen! Och glöm inte att se högklassig ishockey i NHK arena!

Pär Olert

From Timrå with love är ett initiativ från Timrå kommun och syftar till att stärka bilden av Timrå som plats. All framgång kommer från Timråbor och besökare som bidrar med att sprida positiva bilder av Timrå. Alla bidrar utifrån sina förutsättningar och det finns inga rätt eller fel. Grundtanken är enkel: SPRID DIN POSITIVA BILD AV TIMRÅ!

2

iTIMRÅ


denna sida är en annons för Timr å kommun

Kort om

Timrå november 2018

KontaKt: kommun@timra.se • 060-16 31 00 • Gilla oss på facebooK! facebook.com/timrakommun

Fortsatt lyft för timrås skolor

timråskolor medverkar i Ur:s Lärlabbet Sara Nordström, Mait Ingvarsson och Anki Erixon arbetar på olika sätt med valkompetens i Timrås skolor. I höst har deras arbete uppmärksammats i Utbildningsradions (UR:s) tv-sända program Lärlabbet.

Statistik och jämförelser talar ett tydligt språk – Timrås skolor har lyft. Både skolverkets senaste statistik för elever i årskurs nio och SKL:s årsrapport Öppna jämförelser grundskola visar en positiv trend.

– Vi är väldigt stolta över att vårt arbete med valkompetens i Timrå uppmärksammas, säger Sara Nordström, studie- och yrkesvägledare och en av de medverkande i programmet.

– Det här ger självklart luft under vingarna efter flera års uthålligt arbete med välskötta skolor. Nu gäller det att fortsätta arbeta tillsammans på alla nivåer för att ge elever och lärare rätt förutsättningar att lyfta resultaten ytterligare, säger Ann-Christin Isaksson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen.

Sara Nordström samarbetar med läraren Mait Ingvarsson på Arenaskolan i Timrå. Tillsammans skapar de förutsättningar för eleverna att förstå hur de kan göra aktiva och medvetna val. Och Anki Erixon, lärare på Mariedalsskolan, berättar om hur hon arbetar med ämnet för sina elever i årskurs tre.

Dessutom rankar fackförbundet Lärarförbundet Timrå kommun som bästa skolkommun i Västernorrland 2018. Från plats 250 förra året till plats 82 i år.

Lärlabbet består av halvtimmeslånga program om lärare, för lärare. Avsnittet om Timrås skolor sändes i SVT1 i oktober, men finns att se i efterhand på www.urskola.se

Fint betyg för kommunens hemtjänst I den senaste brukarundersökningen får kommunens hemtjänst bra betyg. På det samlande omdömet svarar 92% att de är ganska eller mycket nöjd med den hemtjänst de har. Dessutom uppger 94% att de känner stort förtroende för personalen. De upplever också ett bra bemötande, 97% tycker att de alltid/oftast får ett fint bemötande av

personalen. – Vi ser också att våra brukare upplever att vår personal lyssnar till deras synpunkter och önskemål, 90% svarar alltid eller ofta, säger Birgitta Andersson, verksamhetschef. Undersökningen genomfördes i våras och nu i höst presenterades undersökningen. Av de som svarat om hemtjänst har 55% svarat

Hur nöjd eller missnöjd är du sammantaget med den hemtjänst du har? 2017

2018

2%

1%

8%

själva och 44% har fått hjälp att svara på enkäten. – Det är glädjande att se det goda resultatet! Vårt arbete är pågående och vi har mycket att göra och förbättra inom andra verksamheter men det här sporrar så klart vårt arbete vidare, avslutar Ingeborg Melin, förvaltningschef socialförvaltningen.

Brukar personalen bemöta dig på ett bra sätt? 2017

2018

2% 2%

3% 1%

8%

90%

92%

Mycket nöjd / Ganska nöjd Varken nöjd eller missnöjd Ganska missnöjd / Mycket missnöjd

96%

97%

Ja, alltid / Oftast Ibland Sällan / Nej, aldrig i TIM R Å

3


Hel a det ta uppsl ag är en annons för timr å kommun

Anki Wanhatalo ska leda utvecklingen av offentliga tjänster Anki Wanhatalo blir chef för verksamhetsutveckling och IT. Hon får uppdraget att skapa en helt ny enhet som ska utveckla verksamheten utifrån de behov och den efterfrågan av offentliga tjänster som de som bor, vistas och verkar i kommunen har. Anki kommer närmast från ett uppdrag som vikarierande IT-chef på SPV, men har också erfarenhet som IT-chef på Sundsvalls kommun och har framgångsrikt drivit digitaliseringsprojekt på Riksarkivet. Hon har sedan 1980-talet studerat IT och organisation på högskolenivå. – Jag trivs verkligen med att skapa nytta med hjälp av IT och digitalisering och jag känner mig både ödmjuk och mycket glad inför uppdraget. Tillsammans kommer vi att kunna skapa hållbar tillväxt/nytta genom digitaliseringens möjligheter. Nuvarande IT-chef, Stefan Eriksson har haft en delad tjänst med IT och upphandling. Nu kommer hans tjänst renodlas till en 100% tjänst inom upphandling. Anki tillträder den 1 januari 2019. F oto Ca r i na Va lli n

För en trevligare naturupplevelse på Åstön Gillar du att vara i naturen? Nu har kommunen gjort insatser kring Åstöns naturreservat för att ge dig som besökare en trevligare och intressantare vistelse i naturen. – Vi har både bekostat detta själva och genom LONA-medel från länsstyrelsen. LONA står för den lokala naturvårdssatsningen och är till för att stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang, säger Jens Löfgren, ekolog vid miljö- och byggkontoret. Bland annat har kommunen tagit fram en ny informationstavla och byggt ett

vindskydd för fågelskådning ute på Åstholmen. – Nya mulltoaletter har satts upp på flera platser i naturreservatet. Dessutom har Åstöns café fått nya fönster och dörrar och Lotstornet fått en ny fasad under sommaren, säger Börje Öberg, arbetsledare vid kultur- och teknikförvaltningen. FAktA: • Ny informationstavla om Åstöns naturreservat • Vindskydd för fågelskådning på Åstholmen • Färdigställande av fyra toaletter vid Lill Sandviken, Bodviksskatan, Koviken och Linberget • Renovering av fasad Lotstornet

Fler säger nej till tobak Fler barn och vuxna i Timrå tecknar kontrakt i Tobaksfri duo. Totalt har 77% av alla elever i årskurs 6 tecknat avtal. Det är en ökning med 15% jämfört med 2017/2018. Rekordåret var 2015/2016 då 86% av elever i Timrå tecknade kontrakt.

God Jul & Gott Nytt År! 4

iTIMRÅ


Hel a det ta uppsl ag är en annons för timr å kommun

andreaz StRömgReN kommunchef

Ett framgångsår följs av utmanande år – året som gått Ett år till har snart gått, och när vi summerar vad som har hänt kan vi konstatera att kommunen verksamhetsmässigt gjort sitt absolut bästa resultat någonsin, men att det inte ryms inom angivna ekonomiska ramar. Vi måste precis som många andra kommuner ställa om för att klara av en lika bra välfärdsproduktion men med mindre resurser. Under senhösten 2017 kunde vi konstatera att bostadspriserna i Timrå ökade mest i riket och vid bokslutet kunde vi se att invånarantalet ökar.

Januari

– Ökade bostadspriser gav möjlighet till nyproduktion Bilden av Timrå förändras och ökad attraktivitet ger ökade möjligheter! Vi kunde inleda verksamhetsåret med att dels gå vidare med projekt för nya villatomter på Djupängen och dels försäljning av Vivsta skola för omvandling till bostäder och centrumverksamhet.

om hur vi kan förbättra oss ytterligare och nå Norrlands bästa företagsklimat. Vi kunde fira arbetet med Guldstegen och lägga in resultatet av vår undersökning i en strategi för Norrlands bästa företagsklimat. Juni

– Bra företagsklimat skapar etableringar Kommunstyrelsen fastställde näringslivsstrategin och vilken rivstart! Direkt träffades en avsiktsförklaring med serieentreprenören Pigge Werkelin och Roger Albrecht, som uttryckte att de vill etablera konceptet Borix i Timrå, tack vare det fina företagsklimatet!

nOveMber

Mars

– Snabba vändningar Kvartalsrapporten visade på en negativ prognos för kommunen. Framför allt avvek statsbidragsintäkterna från budget och socialnämnden hade ökade volymer och därmed kostnader för äldreomsorgen, försörjningsstödet samt för särskilda boenden och lösningar för de med skyddsbehov. Vi hade även ökade kostnader för snöröjningen. MaJ

– 100 företagsbesök Vi avslutade med stolthet 100 företagsbesök på 100 dagar. Arbetet syftade till att fråga företagarna

– Ökat underskott Nu blev det ännu tydligare att kommunens ekonomiska underskott har ökat. Trots lägst arbetslöshet i länet ökade försörjningsstödet ytterligare, framför allt på grund av nya riktlinjer från Försäkringskassan. Socialnämndens underskott har ökat ytterligare och i delårsrapporten framkommer en prognostiserad avvikelse på – 39 mkr i förhållande till budget.

– Fortfarande ledande position Rankingsläpp från Svenskt näringsliv, fortfarande ett otroligt starkt resultat. Vi ligger i Sverigetoppen vad gäller företagsklimat, på 38:e plats vad gäller det sammanvägda resultatet och på åttonde plats i Sverige när det gäller service till företag. Samtidigt visar nöjd kundundersökning att 92 % är mycket nöjd/ganska nöjd med den hemtjänst den har – jag är otroligt stolt över ett sådant fint resultat.

– Samordnar behovet hos de som bor, verkar och vistas i kommunen. Vi kunde fortsätta följa den positiva trenden med lägre arbetslöshet i Timrå. Under våren har vi legat cirka två procent under snittet i länet och en procent under snittet i riket – klart lägst i Västernorrland. Arbetet med företagsklimatet fortgår och samordningen kring individens behov på vårt arbetsmarknadstorg sätts igång.

april

septeMber

OktOber

Februari

– Kapital på + 270 miljoner kronor Vi följde upp verksamhetsåret 2017 och kunde konstatera att kommunen för nionde året i rad gjort ett positivt ekonomiskt resultat. Kommunen har en i grunden stark ekonomi.

firmabilar och i internationella företags e-postkommunikation – tack för det.

Juli

– Skogsbränder och starkt civilt engagemang Det brann i våra skogar. Med en skicklig räddningstjänst, som gjorde rätt prioriteringar, och ett civilt engagemang hos Ljustorpsborna, hanterades bränderna i Timrå på ett bra sätt. De värsta skadorna kunde undvikas, vilka insatser Ljustorpsborna och räddningstjänsten stod för!

– Skolresultaten uppmärksammas Timrå uppmärksammas återigen för skolresultatet. Både behörigheten till gymnasiet och meritvärdena har förbättrats påtagligt under den senaste treårsperioden. Nu uppmärksammar även Lärarförbundet Timrås fina arbete som arbetsgivare där Timrå blir årets klättrare – bäst i länet – i deras årliga ranking. Det bådar gott för framtiden. DeceMber

– En god jul med nya tag för 2019

augusti

– Från Timrå med kärlek Det var en härlig sommar i övrigt. Vi fortsatte att sprida kärlek från Timrå till världen via vårt varumärkesarbete #fromtimråwithlove under Folkans fina arrangemang Folkan Waterfront. Det är fantastiskt att se att det bärs med stolthet och används på

Sammantaget gör vi ett mycket starkt verksamhetsår, men vi klarar inte att bedriva verksamheten inom ramarna. Med ett mycket gott utgångsläge vidtar vi åtgärder för att både prestera ett bra verksamhetsresultat och klara budget för verksamhetsåren 2019-2021. Innan dess ser vi till att fira jul och nyår! i TIM R Å

5


INNEHÅLL iTimrå • Nr 4 / 2018

INGA JULGRANAR SÅ LÅNGT ÖGAT NÅR ... w ... däremot 100 000 kubikmeter barrmassaved som ligger på lager för Östrandsfabriken. Och det här är bara början. Just nu byggs för ytterligare timmerförvaring, dubbelt så stor som den nuvarande. Sidan 10

SUCCÉPREMIÄR I TYNDERÖ Sidan 14

SMÅSTADSHAMN Sidan 40

6

iTIMRÅ

PLUGGAR FÖR JULPÄRLOR Sidan 38

SNART PENSION FÖR EWA Sidan 30

som t e n i s a g Ma dlar om han ill 100% Timrå t


MARKNADSFÖRINGSTIPS 1. Berätta vilka ni är! 2. Berätta vad ni kan! 3. Visa vilka ni är! 4. Visa vad ni kan göra! 5. Visa produkter ni säljer med bild + pris 6. Gör ett erbjudande som lockar kunder till ditt företag 7. Försäljning börjar med en annons 8. Förstärk annonsen med sociala medier; Facebook, Instagram, LinkedIn 9. Ta hjälp av iTimrås projektledare 10. Bygg en strategi och skapa rutiner och budgetera för att bygga ditt varumärke

PIZZA • kebAb • sAllAd servering - avhämtning - uteservering

Julklappstips!

LOVÖPPET

10-17

ari

21 december - 7 janu

-14 Nyårsa�on öppet 10rsdagen

öppet:

mån-fre 11-22 lör-sön 12-22

Köpmangatan 20

tel. 57 58 90

PIZZERIA KEBAB HOUSE

gen, nyå

Stängt jula�on, julda

Dagsprogram Cirkustema med Maja

e Lass ningen: äll utst

usCirskteriet my

Drop in den 30/11 kl 10-20 & 4/12 kl 15-19

! NY UTSTÄLLNING !

gar.nu,

arbete

Ett sam

STEFAN 070-376 32 41 LINDA 070-914 60 60

God Jul & Gott Nytt År!

Ge bort ett Technichus-årskort

ällnin rnutst

Lassemaja och Cirkusmysteriet rlsen,

ier Ca

Bonn

n Ba

mella

Martin

.

a Willis

h Helen

ark oc

Widm

Öppnar 21/12

Läs mer!

www.technichus.se .technichus.se

Vi finns där du finns Boka ett möte på vårt kontor, besök oss i din mobil, dator eller ring 0771-77 88 99 dygnet runt för personlig service. Du väljer själv hur du vill göra dina bankärenden. Varmt välkommen!

Köpmangatan 20, Timrå 060-66 37 60 handelsbanken.se/timrå

i TIM R Å

7


KRÖNIKA Timrå – en universitetskommun

T

imrå har blivit med universitet. Den tidigare

konsthallen, som rymde Bengt Lindströms sju Gudar, är plötsligt full av liv igen. Det är Forskarfrukost på Midlanda eller ett Science Meeting som det får heta på modern svenska. 2018 är året som Timrå kommun för första gången tecknar ett samarbetsavtal med Mittuniversitetet och startar flera förstudier tillsammans. Det är ett hungrigt gäng - ett 65-tal frukostgäster- som tagit sig till flygplatsen under Näringslivsveckan, som arrangeras tillsammans mellan Timrå, Härnösand och Sundsvalls kommuner. Här möter publiken ett tiotal forskare som ska visa vad Mittuniversitetet går för och vad spetsforskning handlar om.

Några av de morgonpigga, nåja, men vakna deltagarna kommer från Timrå gymnasium, Natur och Teknik, årskurs 3. Till våren tar de studenten och för många av dem är en universitetskurs eller ett program en självklarhet. Frågan är bara vad man ska välja? Vad man ska bli? Kommunchef Andreaz Strömgren jämför med inställningen när han började plugga vidare. Då var en utbildning och ett framtida jobb målet för de flesta. – Idag tror jag inte ni är där mentalt när ni lämnar skolan utan tänker er flera jobbkarriärer och många utmaningar. Läsa, jobba, forska, jobba, läsa, forska, jobba är den nya möjligheten att utvecklas, resonerar han. Och det är den inställningen som behövs om vi ska kunna

bygga ett hållbart samhälle och en hållbar framtid. Att pröva nytt, tänka nytt, samverka med andra, överskrida invanda gränser, vilja gå vidare. Föreställ dig en värld där vi designar ut avfallet och designar in en säker framtid. Det handlar också om en kultur, säjer Hans Erik Nilsson, Dekan på Mittuniversitetet, ansvarig för Naturvetenskap, Teknik och Medier. Han har just kommit hem från Silicon Valley och berättar om hur västkustuniversiteten i Kalifornien betonar rollen som värdeskapande. Att vara relevanta inför 21:a århundradets utmaningar. – Prata om vad det är vi vill för att bli det, säger han. På vägen hem från Midlanda funderar jag över vad vi ska prata om för att bli den där ”starka kommunen i en växande region”, som Timrå kommun formulerat som sin vision. Det är i skogen det händer nu. Det strömmar nya miljarder till regionen. SCA med sitt Heliosprojekt i Östrand slukar nästan 8 miljarder, schweiziska och holländska pensionsfonder satsar många av sina miljarder på vindkraft bland Timrå och Härnösands skogshöjder. På ena sidan E:4:a ligger industrikusten med sina fabriker, på andra sidan finns skogen

8

iTIMRÅ

och närmast Torsboda ett gigantiskt lager av redan skördat virke, som ska flisas, kokas till papper eller möjligen bli råvara till nästa innovation från Mittuniversitetet – en ny miljövänlig biobaserad plastliknande förpackningsprodukt av cellulosa och vatten. Men skogen har också sitt ett eget värde. Ett system av träd

och andra skogslevande arter som i nära samspel format skogens olika livsmiljöer sedan 10 000 år, som professor BeGe Jonsson på Mittuniversitetet kan berätta om. Sedan 1950 har drygt 60 procent av den svenska skogsmarken kalavverkats och i nästan all skog har virke skördats. Det finns skäl att en del av miljarderna i finanssystemen ska gå till att rädda gammelskogen när fler än 2000 skogslevande arter är rödlistade. Forskarsamhället har börjat tala om ”Den stora ac-

celerationen” och ”Antropocen” – människans tidsålder. Alla grafer efter andra världskriget som handlar om vårt utnyttjande av råvaror, resurser och medföljande nedsmutsning liknar hockeyklubbans profil. Från ett plant blad rakt upp längs skaftet. Vilken berättelse kommer regionens nya miljarder att lämna efter sig? Hjälper de oss att accelerera ut ur dagens klimatkris? Vilken växel är en hållbar växel? Nog behöver vi ett nytt språk och en ny kultur för nära

samverkan mellan kommuner, industri, näringsliv och universitet för att lyckas. Och i alla dessa organisationer är vi människor allra viktigast. De är vi som ska prata om vägen framåt – i kultur- och universitetskommunen Timrå. Men nu närmar sig tid för vila. Kreativitetens nödvändiga

motpol är rekreation. Här några tips inför jul- och nyårshelgerna: Annandag Jul. Lappstegestugan öppnar. Det är också en traditionsrik samlingsplats. Besökare från grannkommunerna Härnösand och Sundsvall kommer tillsammans med många Timråbor på skidor eller vandrar till fots. Friluftsfrämjarna från Hässjö-Tynderö, Gunnar Berglund och Lars Rodling, har renoverat köket i höst. Förra året kom det 58 besökare på Annandan och 88 på Trettondagen 2018. Gunnar och Lars var stugvärdar och våffelgräddare båda dagarna. Nu är förutsättningarna ännu bättre för effektiv våffelhantering. Nyårsdagen. Kl. 20.00 i SVT2 blir ”Hoppis” eller Göran Lindström bekant för hela svenska folket som Gepardmannen från Forsmon, Bergeforsen. Det är en dokumentär jag arbetat med under flera år som handlar om vad passionen för djur kan föra med sig.

DAG JONZON info@itimra.se

God Jul och Gott Nytt År!

5

bra saker i Timrå

1

José Gonzâles spelar på Söråkers Folkets Hus i januari

2

Snart kan vi åka skidor igen

3

Timrås skolor klättrar i rankingen

4

JN Solar i Timrå växer så det knakar. Har värvat Region Västernorrlands miljöchef Olle Bertilsson

5

Mittuniversitetet och Timråbo forskar om boende & integration för de som kommer hit från andra länder.


Kvalitetsbio för 80 & 95 kr

Vi önskar våra kunder

God Jul & Gott Nytt År

på Söråkers Folkets Hus

Folketshusv. 10 Söråker

Torsdag 27 dec kl 14.00 Söndag 30 dec kl 14.00 Torsdag 3 jan kl 14.00 Söndag 6 jan kl 14.00

www.timrabo.se • 060-16 35 00

Julmarknad Lördag 15/12 kl 11-15

STORA STYGGA RÄVEN

ÖPPETTIDER Som vanligt med undantagen:

24-26 dec 31 dec-1 jan 4 jan 5 jan

STÄNGT STÄNGT 10-14 STÄNGT

Pepparkaksutställning 3/12-4/1 Murbergets julprogram 6/12 13-14.30 Personalens boktips 12/12 13-14 ”Handbok för superhjältar” 14-31/1 Utställning från läsprojekt Böle skola åk 2

Julbord

1/12 – 23/12

Onsdag 2 jan kl 14.00 Söndag 20 jan kl 14.00

Torsdag 27 dec kl 19.00 Söndag 30 dec kl 19.00 Torsdag 3 jan kl 19.00 Söndag 6 jan kl 16.00 Onsdag 9 jan kl 13.00 & 19.00 Söndag 13 jan kl 19.00

Längd 1 timmar 23 minuter

Torsd 27 dec kl 16.00 Fred 28 dec kl 14.00 Onsd 2 jan kl 19.00 Sönd 13 jan kl 14.00 Längd 1 timmar 29 minuter Från 7 år

Hela bioprogrammet hittar du på

www.sorakersfolketshus.se Boka på 060-400 73

Fredag 28 dec kl 19.00 Torsdag 3 jan kl 16.00 Söndag 13 jan kl 16.00 Söndag 20 jan kl 19.00

Konstutställning 1/2-1/3 med Anders Rudin ”Lilla Kanin” 16/2 14-14:30 Barnteater 4/3-29/3 ”Bara målerier” Konstutställning med Stig A Stjernberg Handarbetscafé 5/12, 16/1, 13/2, 13/3 Easy Readers 23/1, 20/2 & 27/3 Bokcirkel på engelska Afternoon tea med högläsning 18/12, 22/1, 26/2, 26/3

Wärdshuset

Idyllen 073-084 45 43 • Åstön

För fullständigt program och mer information se bibliotek.timra.se

BiBlioteket

Go Digitalish

• analys • projektledning • innehållsplanering • webdesign • sociala medier • utbildning

ÄR DU V SSERAD A E TR IN SS? O LL TI TA ATT BY Kontakta n Malin Edgre 3 4 6 1 3 7 073-0

Hos Alltid arbetar åtta konsulter som hyrs ut för uppdrag inom reklam och marknadsföring. Projektledare, webbdesigner, journalister, redigerare, strateg och filmare

Köpmangatan 10B Härnösand • Tel 0611-51 13 20 • www.alltid.net

ASSISTANS SOM GER NYA MÖJLIGHETER – FÖR ALLA! Kvalitetssäkrat assistansbolag Våra kunder får egen personlig tränare/sjukgymnast Vår personal har kollektivavtal

När du vill ha det bättre!

Brunnshusgatan 19 Härnösand tel 0611-221 01 www.rehabassistans.se i TIM R Å

9


INFART INFART / PLOCK

Text & foto Anders Eliasson

10

iTIMRÅ

E

n stor plan yta på tio hektar asfalteras för fullt i dagarna. En enorm uppläggningsplats kommer att stå klar till våren. Den nya platsen är idag lite svår att se då den ligger skymd bakom de enorma virkesvältorna vid sidan av E4:an vid Torsboda. Nu är det ju inte så särskilt kul att fotografera asfalt, så istället blir det en bild på Lars Nolander! – Det nya platsen ligger en bit bakom det upplag vi har idag, en bit in mot skogen. Det blir dubbla lager asfalt för att det ska hålla med de enorma tyngder som marken belastas med berättar Lars som är logistikchef för SCA Skog. Alla de stora högarna med trästockar man ser vid E4:an idag, ska malas ned och till slut bli till pappermassa på Östrand. De stora och höga barrmassavedshögarna man ser idag upptar fem hektar mark, och den nya blir alltså dubbelt så stor. Detta innebär dock inte att mängden barrmassaved fördubblas på den nya terminalen. – På den nya terminalplatsen kommer även sågtimmer att läggas upp, och därför kommer även bevattningsanläggningar att byggas för att hålla sågtimret fuktigt under varma dagar. Den nya kameramätningsstationen är färdigbyggd, men vädret gör att vi snart får ta en paus och göra allt klart till våren säger Lars. Den nuvarande platsen som man ser från E4:an är provisorisk och ska fungera på samma sätt under ytterligare två år, sedan ska där bli en plats för bränsleved och annan materiel. Denna yta planeras även att byggas ut med ytterligare fem hektar, men inte under de närmaste åren. Låter namnet Lars Nolander bekant? Det var många av hans kollegor som skakade på huvudet när han slutade på SCA där han arbetat inom olika chefsbefattningar under 21 år. Han sa upp sig för att bli klubbdirektör för Timrå IK under en tid då klubben hotades av konkurs och allt såg väldigt mörkt ut. Lars lyckades emellertid rädda klubben, och när det uppdraget var avklarat sökte han sig tillbaka igen till sin tidigare arbetsgivare. – Man måste ibland tänka med hjärtat, säger han med ett varmt leende! j


Många stockar? Det här är bara början ... Lars Nolander är logistikchef på SCA Skog Ålder: 58 år Familj: Sambo med två egna barn och två bonusbarn Det visste du inte om Lars: Han har varit florist. Han hade som 26-åring en egen handelsträdgård i Sörberge som han drev under fyra år. Dessutom gillar han att baka och hans specialitet är knäckflarn

100 000 kubikmeter barrmassaved ligger idag som ett lager för Östrandsfabrikens tillverkning.

Dubbla lager med asfalt krävs för att klara tyngden av de kommande timmerhögarna.

i TIM R Å

11


INFART / PLOCK

Saras jobb för Timråeleverna inspirerar i Sverige

Text & foto Anders Eliasson

12

iTIMRÅ

w Det finns hjältar och förebilder i den offentliga sektorn. En av dem, Sara Nordström har lyft fram studie- och yrkesvägledarens plats från en undanskymd plats till en topposition i skolan. Hennes arbete i Timrå kommun har nu uppmärksammats runt om i Sverige, och hon inbjuds ofta att föreläsa med sina kunskaper om arbetet i Timrå. Hon har av Sveriges Vägledarförening tilldelats Vägledarpriset 2018 för sina insatser. I motiveringen står det att ”Sara doppar folk i sitt syv-te för att göra dem genomdränkta med sitt syv-perspektiv och genom sitt arbete på Arenaskolan har hon varit en viktig del i ledningsgruppen och idag lyfter skolan fram syv-arbetet.” Sara var även nominerad till utnämningen ”Årets Nytänkare” i Sverige som i slutet av november på Framtidsgalan arrangerades av Framtidsverket i syfte är att lyfta fram hjältar och förebilder inom den offentlig sektorn. – Jag vann inte, men bara det att bland 400 nominerade till Framtidsgalan få tillhöra de åtta finalisterna i gruppen ”Årets Nytänkare” är oerhört stort och hedrande säger Sara. På vilket sätt tänker du nytt? Och på vilket sätt är en Studie- och yrkesvägledares roll viktig i skolan? – Jag är nördigt intresserad av samhällsutveckling, vilket innebär att jag gärna tittar på statistik och kostnader. Skolan ska ha en plan för den enskilde eleven, och pedagogerna och studievägledaren ska arbeta tillsammans för att lägga den planen. Det kostar förutom den personliga förlusten för den enskilde, även samhället mycket pengar att ha en elev på ”fel” utbildning. Jag har tillsammans med skolförvaltningen i Timrå arbetat fram en modell för att implementera syv:ens roll i skolan med skolledningen, och detta har burit frukt. Sara Nordströms målmedvetna arbete på Arenaskolan där syv ska utgöra en viktig beståndsdel har också gett mätbara resultat. Betygen har ökat och fler elever har de senaste åren blivit behöriga till gymnasiet. Ett betyg så gott som något, och därför passar vi på Magasinet iTimrå att säga grattis till både pris och nominering. j


DRAGPLÅSTER: Miriam Bryant är den stora attraktionen i augusti på Fagerstranden.

HELIOS KAN VINNA PRIS w 10 olika byggprojekt är nomine-

KONSERT SLUTSÅLD INOM EN TIMME w Vem är José González? Inte alla vet men han är en person man bör ha lite koll på. Många andra har koll. Det bevisas av att biljetterna till denne världsartists spelning i Söråkers Folkets Hus sålde slut på rekordtid. – Alla biljetter till salongs-fåtöljerna såldes slut på 32 minuter. Så fort växeln öppnade vid biljettsläppet klockan nio på morgonen blev telefonlinjen glödhet. Ytterligare 20 minuter senare var

även alla biljetter i restaurangen borta, säger Folkets Hus Christina Thonman. Så vem är han då? – En av världens bästa skönsjungande gitarrister som turnerar runt om i världen. Han fyllde Operan i Sydney tre gånger och är ständigt på besök på de största scenerna i världen, berättar Christina, och en snabb koll på nätet visar idel översvallande recensioner från musik-

kritiker världen över. Och nu kommer denne storhet alltså till Söråkers Folkets Hus. Hur kan det komma sig? – Han har lite kontakter på orten, och han brukar ge stöd till projekt han tycker om. Han gillar vårt hus helt enkelt, och vill hedra oss med denna konsert som ett led i Folkan Winterfront som är en kampanj för att skapa värden för huset. j

rade till tävlingen ”Årets Bygge”. Ett av dem är SCA:s projekt Helios som står ut genom att alla arbeten genomfördes samtidigt som fabriken var i full drift. Byggarbetena fick inte krocka med den pågående produktionen och alla transporter var tvunget att vara tajmade så att de olika klossarna i bygget gick att montera omedelbart. Men även det faktum att platsen var speciell att bygga på har uppmärksammats. Marken är lerfylld och under arbetets gång stötte man på tidigare rivna fabriksbyggnader. Man fick ta till 70 kilometer pålar för att förstärka marken där de nya enheterna skulle placeras. Totalt har byggdelen i projektet tagit 900 000 arbetstimmar i anspråk. Med alla delar i projektet har totalt 8 000 personer och 6,3 miljoner arbetstimmar gått åt. Tävlingen är arrangerad av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst, och vinnaren kommer att utses på Cirkus i Stockholm den 26 mars. Vi håller tummarna!

Pangea bjöd på fullmatad kulturdag w Aktivitetshuset Pangea är mest känt som en ungdomsgård där det sjuder av verksamhet på eftermiddagar och kvällar, men under veckorna pågår en lång rad föreningsverksamheter och för att visa upp sig för varandra hade man en kulturdag där man visade upp sig och sina aktiviteter för andra. – Vi har 11 aktiva föreningar under taket, och den här lördagen har några av dem kommit för att visa upp sig och dela sina intressen, berättar föreståndaren Tommie Nordlund. Timrå Bridgeklubb spelade, samtidigt som föreningen Bälgdraget från Ljustorp gjorde detsamma, fast olika saker förstås! Lite senare äntrade musikanterna Muntergökarna och Ukuliten scenen och skön musik bjöds på Skön stämning på Fagerstranden för många till kaffet och kakorna. j besökare tillsammans med artisten Ola Salo.

i TIM R Å

13


B

ygdegården i Tynderö var fylld till bristningsgränsen. Mikael Rickfors intog rummet och skapade en oförglömlig afton. Stundom lågmält, ibland intensivt, men hela tiden med makalös känsla levererades en rad örhängen under kvällen. En av dem – ”Vart tog alla vilda kvinnor vägen?” – Till Tynderö såklart, konstaterar Mikael som mellan låtarna målade upp bilder från sitt liv och vad som inspirerat till många av låttexterna. Publiken fick höra hur han som 12-åring lyssnade på en gammal radio av märket Schaub-Lorenz där höjdpunkten var ett program som sändes en gång i

månaden. Vid midnatt när det sändes satt han med örat tryckt mot högtalaren och lyssnade på amerikanska sjungande bluesgitarrister och bestämde sig för att bli just en sådan. Det enda problemet var ju bara att en 12-årings ljusa röst låg väldigt långt borta från hans musikhjältars, men Mikael kom på att om han satt snett med huvudet och lät tungan hänga ut, påminde det litegrann om blues. Som vi alla kunde höra denna kväll, var att denne snart 70-årige sångare förankrad i rock-bluestraditionen har en röst som berör och griper tag i hjärtat. j

Succépremiär med Rickfors i Tynderö

Maria Åman från Sundsvall och Maria Österborg från Tynderö delade alla andras åsikter om kvällen och tyckte att det var en härlig kväll i hembygdsgården.

Anders Lagerqvist är ordförande i Tynderö bygdegårdsförening och ser nöjd ut. ”Det här är första gången vi prövar på att ha en sån här kväll med en stor artist. Vi kan ju se att det inneburit ett lyft för oss att det kommit så mycket folk. Jag har hört att det är väldigt många från Sundsvall här, men även från Sollefteå och Östersund. Nu har vi öppnat för att det ska bli en musikmetropol härute och hoppas på att det ska bli en fortsättning.”

14

iTIMRÅ

Text & foto Anders Eliasson

Catarina Forsgren och Birgitta Lindstrand njöt av kvällen och konstaterade att de just varit med om en härlig kväll! ”Det här är härlig nostalgi och Micke Rickfors är ju Sveriges svar på Bruce Springsten. En fantastisk kväll!”


INFART / PLOCK

Louise Reader och Jonas Snitt kompade Mikael Rickfors och den tvåhundrahövdade publiken njöt! Vid sista numret ”Vingar för pengarna” ställde sig publiken upp som en hyllning till artisterna, och trion tackade med två extranummer.

Bosse Pettersson från Sundsvall har alltid gillat Rickfors låtar och var nog lite förvånad. ”Ja, över att det går att ha så stora artister i en så pass liten lokal här ute på ”vishan”. Det blev ju en väldigt härlig publikkontakt som bara ett litet ställe som det här kan erbjuda. En toppenkväll i Tynderö!”

Arrangörerna Martin och Anna Hanning Häggström ”Vi har arrangerat ett musikevenemang med en stor artist på ett litet ställe som ett test för att se om det funkar. Det gjorde det, och det lilla formatet skapar en intimitet mellan artist och publik, och det tror jag nog att alla kände. Kvällens artist höll med: ”Det var en härlig stämning i lokalen, och jag trivs väldigt bra med dialogen i det lilla rummet. Fin publik, härlig lokal!

i TIM R Å

15


Josefine ger länets hästar ett värdigt avslut INFART / PLOCK

Josefine Lundqvist med sitt nystartade hästkrematorium ute på ön Vivstavarv.

w Ute på ön i Vivstavarv ligger nystartade Nedre Norrlands Hästkrematorium AB. Vad som sker där behöver inte förklaras närmare. Bakom satsningen står Timråbon Josefine Lundqvist som till vardags är legitimerad djurskötare på djursjukhuset i Sundvall. I Västernorrland finns enligt Jordbruksverket 7200 hästar och Josefine har sett behovet av en kremeringsugn. – Alternativen idag när en häst är död är att gräva ner kroppen eller läggs i en container

som när den är full, skickas till Linköping för att förvandlas till biogas. Nergrävning kan innebära att om det finns sjukdomar i hästen, så kan den ligga kvar i marken i hundra år, och det känns inte så värdigt för många att lägga sin fyrfota vän i en container. Kremering är därför ett alternativ som jag ser har en större värdighet. Och askan kan man sprida på en vacker sommaräng, och man kan ta ett farväl av en god kamrat på ett fint sätt.

Men det känns som en ovanlig verksamhet, har du konkurrenter? – Det finns ett krematorium i Bollnäs vad jag känner till, så upptagningsområdet är rätt stort. Jag har även kontakt med veterinär som kan sköta avlivning på plats, och jag har investerat i en specialbyggd lastbil för ändamålet, så jag kan ombesörja hämtning i ett rätt stort område. j

Se Göran, gepardmannen från Bergeforsen, i SVT på Nyårsdagen w Dokumentären ”Gepardmannen” är en resa i Göran Lindström och gepardernas fotspår och handlar om att följa sin dröm. Filmen har premiär på Nyårsdagen 2019 i SVT 2 kl 20.00. Göran är huvudpersonen i filmen och gör allt han kan för att rädda omhändertagna geparder och ge dem ett bra

16

iTIMRÅ

liv. Han är bilmekanikern som byggde ett katthotell intill sin bilverkstad och tog hand om kattor för omplacering under 18 år i Forsmon, Bergeforsen. För tio år sedan pensionerade han sig från bilmekanikerlivet, monterade ner sin dyrbara verkstadsutrustning och skeppade i väg allt i en container till

Cheetah Conservation Fund – en donation till stöd för gepardstiftelsen. – Jag har följt hans arbete under dessa år och fått tillgång till unikt filmmaterial under tiden, säger dokumentärfilmaren och producenten Dag Jonzon, Dellarte.tv i Söråker. Göran har fortfarande nära kontakt med CCF, men är nu på sin tredje gepardfarm i Namibia – Bagatelle Kalahari Game Ranch - för att lära unga namibiska djurskötare hur man kan socialisera och träna geparder. – Allt för att skydda dem och ge dem ett så meningsfullt liv som möjligt i en värld där det blir trängre för vilda djur att existera, säjer Göran Lindström. j

HÖSTKALENDERN I TIMRÅ 28 nov Föreläsning - 100 år och 10.000 år till - hur Finland befolkades Tid: 18:00 - 19:00 Plats: Timrå bibliotek 28 nov Bokcirkel - Swede Hollow av Ola Larsmo Datum: Tid: 18:00 - 19:00 Plats: Timrå bibliotek 01 dec Hemmamatch Timrå IK - Örebro Tid: 15:15 - 17:15 Plats: NHK Arena 01 dec Dans med Per-Håkans Tid: 21:30 - 02:00 Plats: Bergeforsparken 07 dec Julpärlor 2018 - julbord och julshow Tid: 17:30 - 22:00 Plats: Söråkers Folkets Hus 07 dec Dans till Highlights Tid: 21:00 - 01:00 Plats: Bergeforsparken 08 dec Julpärlor 2018 - julbord och julshow Tid: 17:30 - 22:00 Plats: Söråkers Folkets Hus 09 dec Julmarknad i Sörberge Tid: 12:00 - 16:00 Plats: Ängen i Sörberge, mittemot Gulfmacken 14 dec Julpärlor 2018 - julbord och julshow Tid: 17:30 - 22:00 Plats: Söråkers Folkets Hus 15 dec Julmarknad Åstön Tid: 11:00 - 15:00 Plats: Värdshuset Idyllen Åstön 15 dec Timrå IBC - Sundsvall FBC Innebandy: Herrar div 1 Norrland Tid: 16:00 - 18:00 Plats: Timrå Sporthall 15 dec Julpärlor 2018 - julbord och julshow Tid: 17:30 - 22:00 Plats: Söråkers Folkets Hus 19 dec Hemmamatch Timrå IK - Frölunda Tid: 19:00 - 21:00 Plats: NHK Arena 25 dec Juldans med Black Jack Tid: 21:30 - 02:00 Plats: Bergeforsparken 26 dec Hemmamatch Timrå IK - Brynäs Tid: 15:15 - 17:15 Plats: NHK Arena 30 dec Hemmamatch Timrå IK - Linköping Tid: 18:00 - 20:00 Plats: NHK Arena


DRAGPLÅSTER: Miriam Bryant är den stora attraktionen i augusti på Fagerstranden.

Jessica Hallin och Susanne Nordin körde med ett lite mer svartvitt klassiskt tema på kläderna. (Även det funkade ju på 80-talet.) En kul kväll? Absolut svarar bägge, och mest av allt såg de fram emot att se och höra ”Blommor & Bin”. – Särskilt basisten Pierre Holmgren, för det var min ungdomskärlek avslöjade Jessica!

w Donna Summers Upside Down och

Färgstark 80-talsfest på Parken

Michael Jacksons Billy Jean och andra gamla godingar satte med hjälp av DJ Riffo soundtracket till 80-talsaftonen på Bergeforsparken. Är det 80-talstema på festen så är det självklart med färgstarka uttryck i neonkulörer och välfyllda axelvaddar om tidsresan ska fulländas under spegelbollens mångfacetterande glitter. Men återseendet med det gamla Timråbandet ”Blommor & Bin” som äntrade scenen var nog ändå den största nostalgikicken för de flesta denna kväll. Ett skönt gäng som gjorde en comeback efter att ha haft ett litet speluppehåll på 25 år! Det märktes inte! Timråkillarna var samspelta och körde covers på svenska 80-talsfavoriter som alla kunde sjunga med i. Kvällen avslutades med Lili & Susie som självklart sjöng deras hit ”Oh Mama”.

Beatrice Tallroth och Anette Släckman anammade självklart temat och klädde sig i 80-talets neonstarka färger från den tiden då ”Ghostbusters” regerade. – Vi har varit peppade en hel månad konstaterade de färgstarka arbetskamraterna.

Sylvia Andrehn, Susanne Hägglund (fd Thelberg) och Lena Lundgren körde svartvitt.

Några som inte brytt sig så mycket rent klädmässigt var Oskar Pauna och Christoffer Stålnacke (båda födda -93) Någon orsak till det? – Skriv såhär: ”Vi var lite sena” fast lägg till att vi gillar musiken, och att Lili & Susie var snygga!

Nitaya Andersson och Ronja Sjödin gillar 80-talsdisko och hade klätt sig stilenligt!

Åsa Nykvist Hedörn såg fram emot de gamla favoriterna Lili & Susie. Färgstarkt minsann! – Så här såg man ut på lördagskvällarnas diskotek under det glada 80-talet!

i TIM R Å

17


Skridskodisco med änglar och demoner INFART / PLOCK

w … och många andra karaktärer

kunde man se glida förbi på isen under arrangemanget som ordnades av Timrå Konståkningsklubb i slutet av oktober. ”Vi har runt 100-talet åkare ute på isen och de flesta har klätt upp sig för discot med halloween-tema. Även vuxna, vilket är jättekul”, säger Ulrika Ellenberg som är ordförande i föreningen. På isen kunde man se allt från zombier och spöken till prinsessor med vingar. Påfallande många var Disneyfigurer vilket har sin förklaring. ”Vi har börjat träna nu inför en isshowen ”Alladin” som vi sätter upp den 3:e februari så det är nog några av våra medlemmar som prövar sina kläder till den.” Den föreställningen vill man ju inte missa! j

Linus Edström ser grym ut med sina vassa tänder med matchande frack och hatt. Dottern Ellen har en specialhjälm med fladdermusöron.

Massor med popcorn går det åt en discokväll. Zita Lodén är engagerad i föreningen och poppar popcorn för glatta livet och konstaterar att det är en lyckad kväll.

Lova Viklund, Meija Lundin och Kira Blom tyckte att det var en kul kväll på skridskodiscot.

Samtliga diskodansare är 10 år, men har olika erfarenhet av konståkning. Julia Westman har varit med 4-5 år i klubben, Elvira Lindholm har varit med under ett år och Thea Nyberg ska just börja skridskoskolan. Kul hade de alla tre! Text & foto Anders Eliasson

18

iTIMRÅ


Flankerade av tränarna Håkan Palm och Ellen Persson representerar de här hårt kämpande damerna Söråkers färger i damelitserien.

bandytjejer till Sibirien w Den 29:e Universiaden går av stapeln den 2:a mars och pågår under 10 dagar i den sibiriska staden Krasnoyarsk. Arrangemanget kan liknas vid ett olympiskt spel för studerande ungdomar mellan 17 och 25 år. Minna Norrgrann och Erika Persson, båda 21 år, blir två av tretusen deltagande idrottare från 50 länder. Svenska Bandyförbundet har valt ut 16 herrar och lika många damer att delta i denna Universiad. Minna och Erika är handplockade för att försvara Sveriges färger (och Söråkers

förstås!). Damlaget i Söråkers IF spelar i den högsta divisionen i Sverige men man ligger och krigar i bottenskiktet. Tränaren Ellen Persson säger att: ”vill man bli bättre måste man tävla mot de bästa. Det här visar att damlaget är ett tufft gäng. Tjejerna i laget är i jämförelse med motståndarna unga, men de är ändå med i toppen, vilket lovar mycket gott inför framtiden.” Ur Söråkers damlag har Svenska Bandyförbundet även plockat ut fem spelare som ingår i landslagstruppen. Förutom Minna Norrgrann

och Erika Persson ingår även Lisa Kron, Hanna Palm och Emelie Brundin. Det är ju ett fantastiskt bra betyg för en klubb från en så pass liten ort att så många spelare platsar i landslagsaktiviteter. Vad säger då tjejerna själva om biljetten till Sibirien? –Att få spela i bandy i Ryssland där sporten är störst i världen kommer att bli en häftig upplevelse, säger Minna Norrgrann. – Det ska bli fantastiskt kul och lärorikt och en helt otrolig resa, säger Erika Persson. j

UNIVERSIADEN Bandy är inte med i de olympiska vinterspelen. Men ett steg i riktning mot att komma in i detta finrum är att bli en del i den idrottsvärld som samlas under den akademiska olympiska rörelsen Universiaden, ett slags ”för-rum” till OS kan det beskrivas som.

i TIM R Å

19


Så bär det iväg in mot centrum. Det hör till ovanligheterna att man åker så långt bort som till Västerå för att hämta en gran, men Harriet blev ju glad och granen var verkligen ståtlig. De blir ju det när de får växa helt fritt.

– Det finns två, men den ena är inte min. Men den här större får ni ta, sa Harriet Wiberg och gick in i stugan och bevittnade allt från köksfönstret.

Fyra ståtliga granar ska ställas upp i kommunen för att skapa lite julkänsla. En fin tradition som har pågått så länge någon kan minnas. Börje Öberg på Kultur- och Teknikförvaltningen som ser till att det blir julfint i kommunen, fick ett telefonsamtal från Harriet Wiberg som sa att hon hade en väldigt fin gran på sin tomt. Ville kommunen ha den? Sagt och gjort, efter en inspektion av Börje skickades några mannar ut för att hämta in den till centrum. Micke Strömgren och Samuel Lundholm från förvaltningen tog med sig motorsågen och pratade med Stefan Wiklander på Timrå Bilservice & Entreprenad. Han har nämligen en rejäl kran på sin lastbil, och såna resurser krävs när man ska fixa julen! Så begav sig trion iväg ut till Västerå i Söråker för att hämta granen. Och Magasinet iTimrå hängde med såklart!

Samuel Lundholm finjusterar visiret på hjälmen och drar igång motorsågen och tar bort grenarna längst ner för att komma åt att göra ett fällskär. Sedan går det undan. Den välslipade sågkedjan tar sig igenom granen utan problem.

20

iTIMRÅ

Under tiden som Micke drar undan kvistarna snyggar Samuel till roten så att den kan försvinna med tiden. Stefan Wiklander förbereder för att lasta granen på bilen. Där ligger redan kvistarna.


Här står Timrås julgranar! Vid kommunhuset står Harriets gran, sedan står det en ståtlig gran på torget, en i Fagervik vid skolan och i Söråker hittar du den mittemot blomsterhandeln. När julen är över, och alla har dansat klart runt granarna, så tas de ner och kommer att bli förvandlade till flis och på det sättet skänka lite värme!

INFART / PLOCK

Här kommer julen till Timrå C

Den var en riktigt grann gran konstaterade Micke och stegar upp den till nio meter. Harriet Wiberg är nöjd. Det har redan blivit mycket ljusare på tomten.

Luckan tas bort, och under den finns ett för ändamålet placerat hål med en meters djup. Här ska granen fästas i något som påminner om en vanlig julgransfot. Fast större förstås! När granen lastats av ska juljusen sättas fast medan granen fortfarande ligger. Det är mest praktiskt så!

Stefan Wiklander styr försiktigt upp grantoppen mot skyn.

i TIM R Å

21


Vill du göra skillnad

! t g i t k i r å p

Bli ett

familjehem För dig som är

trygg, stabil, har tid, kan vårda och älska.

Känns rollen som familjehem för stor? Då finns det flera olika sätt att hjälpa till. Vi behöver också kontaktfamiljer och kontaktpersoner till våra barn och ungdomar. Mer information kontakta:

Mona Hammarberg tfn: 073-274 31 80 E-post: mona.hammarberg@timra.se

Monica Boija 073-274 31 06 E-post: monica.boija@timra.se

www.timra.se

22

iTIMRÅ


Näringslivskontoret

HE L A DEN N A S IDA Ä R EN A N N ON S

Näringslivsveckan inspirerade kring varumärkesarbete Elva värdefulla tips till dig som företagare som vill stärka ditt varumärke Hur kan du stärka ditt varumärke?

Tinas tips för dig som funderar på E-handel

Maria Åman, Hernö Gin: Marknadschef på Hernö Gin. Berättade om den framgångsrika varumärkesresa som Jon Hillgrens Hernö Gin gjort.

Tina Olofsson, Grace of Sweden: Designer som har företaget Grace of Sweden. Skräddarsyr högtidskläder och driver företaget på webben.

• Formulera företagskulturen. Vilka är vi? • Ta det du har och låt det skina. Vad är unikt med ditt företag? • Berätta varför du är här. Varför finns vi? • Berätta vem du är. Varifrån kommer vi? • Agera utifrån värdegrunden. Var transparent och öppenhjärtig. • Ge yttrandefrihet. Låt dina medarbetare kommunicera ditt varumärke med egna ord. • Ta hjälp. Ta extern hjälp för en kommunikation med medarbetardriven varumärkesutveckling.

• Se till att varumärkesskydda i Sverige och EU. • Välj en e-handelsplattform som passar dina behov med hjälp en e-handelsspecialist • Underskatta inte jobbet att driva e-handel. Det krävs att du jobbar med din sökordsoptimering, Google Ads och sociala medier för att nå ut. • Tänk större - Var i världen finns intresse för mina produkter och hur når jag de kunderna?

Varumärkets 4 S Syftet, Sekten, Saken och Sagan. Jan Jutbo, McGarrett: Jan har jobbat med ett flertal personliga varumärken som ishockeyspelare Zäta och Alexander Steen. Fokuserar på varumärkets grunder i form av fyra S.

SYFTET ”varför”: Erbjud människor något att tro på, inte något att köpa.

SEKTEN ”hur”: De kunder som gjort syftet till sitt eget väljer att ingå i sekten. De blir varumärkets fanbärare, dina bästa säljare och kommer att sprida det vidare till sina vänner och bekanta. SAKEN ”vad”: För att bygga ett starkt varumärke måste du ha en bra vara, tjänst eller idé. Alltså: Gör rätt sak och gör saken rätt.

SAGAN ”vem”: Människan är en berättande art. Det bästa sättet att sprida en idé är med en riktigt bra berättelse.

Linda Hammarstrand inspirerade besöksnäringen Linda Hammarstrand, nominerad till Årets talare 2018 i Talarforum, virvlade in som en virvelvind på Söråkers Herrgård där Branschdagen 2018 arrangerades den 19 november. Hon pratade om vikten av att skapa en företagskultur där medarbetare känner sig delaktiga och där arbetsplatsen präglas av engagemang och passion. Branschdagen är till för att stärka, inspirera och informera besöksnäringsaktörer i Destination Sundsvall. Det är mycket spännande på gång i destinationen. SMveckan som anordnas från 28 januari till 3 februari 2019 förväntas dra mycket folk. Birka ordnar världens första renodlade skidkryssningar från Stockholm .

– Vi har två spännande mat-projekt på gång i Taste of The North och Framtidens Smak Destinationer, där lokala smaker och producenter skall lyftas fram och sätta vår region på den gastronomiska kartan, säger Fredrik Eriksson, näringslivsutvecklare i Timrå.

– Besöksnäringsstrategin för Timrå jobbar vi också med just nu, fortsätter han. Den kommer verkligen att ge oss en klarare bild över våra utmaningar och pärlor samt tala om för oss hur vi blir en attraktiv spelare i destinationsarbetet, avslutar Fredrik Eriksson.

Inspiratören Linda Hammarstrand (tredje från vänster), flankerad av Moa Persson och Fredrik Eriksson, Timrå kommun och Anna Borggren, Näringslivsbolaget Sundsvall.

i TIM R Å

23


Näringslivskontoret

H E L A D E N N A SIDA ÄR EN A N N O N S

För åttonde året i rad – Timrå bäst i Västernorrland på företagsklimat där ligger Timrå just nu på en åttonde placering - samma placering som ifjol. Ewa Lindstrand är nöjd med förstaplatsen i Västernorrland. Hon menar att en av nycklarna till den stabila rankingplaceringen är att synas ute bland företagarna. Det räcker inte med att säga att man ska ha ett bra företagsklimat, säger Ewa. Man måste visa det genom att vara ute bland företagen och lyssna på näringslivet, fortsätter hon. – Ett stort grattis till Timrå kommun som sedan 2011 målmedvetet lyckats hålla i sin ledande position i länet. Tydligt mål förankrat från högsta politiken, uthålligt arbete som genomsyrar hela kommunen och grundlig förståelse för företagens betydelse för en kommuns utveckling har bevisligen gett resultat, säger Anna Hedensjö Johansson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västernorrlands län. Vi är stolta över att Timrå ligger högt över snittet när det gäller företagsvara bäst i Västernorrland, klimatet i hela Sverige. Timrå ligger högst upp i rankingen av Västernorrlands kommuner. Med samma placering som förra året hittar man Timrå på plats 50 av Sveriges 290 kommuner. – Det känns jättebra att vi behåller vår starka position i rankingen, säger Ewa Lindstrand, kommunstyrelsens ordförande. Målet är Norrlands bästa företagsklimat och i år placerar sig Timrå på fjärde plats av Norrlands kommuner. Ett annat mål är att vara topp tio i Sverige på service till företagen och

men ribban är satt högre än så, säger Christian Söderberg, näringslivschef på Timrå kommun. Under första halvåret i år tog Timrå kommun tillsammans med Timrås företagare fram en näringslivsstrategi som antogs av kommunstyrelsen i somras. Arbetet är i full gång för att nå målet Norrlands bästa företagsklimat, säger Christian Söderberg. Nästa år vill vi vara årets klättrare i länet, avslutar Christian. Hela rankingen går att ta del av på www.foretagsklimat.se.

Christian Söderberg och Ewa Lindstrand.

”Vi är bäst i Sverige” omsättning, nyanställer och går med vinst. I många län är det jämnt mellan kommunerna i toppen och få kommuner lyckas ligga i topp år efter år. – Timrå har vunnit Bästa Tillväxt sju gånger på tolv år. Det är helt unikt att en kommun har så många topplaceringar, säger Harald Stjerna, styrelseordförande SYNA. Granskningen Bästa Tillväxt visar att det går bra för många av Timrås företag och att det finns en bredd och stabilitet i det lokala näringslivet. – Det här ett bevis på att vi har starka företag i kommunen som har ett starkt driv, säger Ewa Lindstrand, som varit med på ett stort antal företagsbesök i kommunen. Det märks när man träffar företagarna BäSTa TillVäxT 2018 – eN SNaBBguide att de vill vara med och bidra till Priset Bästa Tillväxt tilldelas sedan 2007 den kommun i varje län där företagen har bäst tillväxt. Priset delas ut årligen av kreditupplysningsföretaget att Timrå och regionen stärks och Syna, som granskar bokslut från samtliga svenska aktiebolag för att utse vinnarna. utvecklas, fortsätter hon. Utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. En utmaning för många komTre VärdeN mäTS: muner är att man kan hamna • Andelen företag som har en omsättningsökning över fem procent mellan de två senaste årsredovisningarna. lågt i attitydmätningar även om • Andelen företag som ökat antal anställda mellan de två senaste årsredovisningarna. • Andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen. det faktiskt går väldigt bra för • Av dessa tal skapas ett tillväxtindex som används för att jämföra kommunerna. företagen.

Timrå plockar för sjunde gången hem utmärkelsen Bästa tillväxt i Västernorrland. – Jag har haft förmånen att jobba nära företagen i Timrå i flera år och jag blir alltid lika glad när det bevisas hur bra de är, säger Vivi-Anne Lindström, näringslivsutvecklare på Timrå kommun. Som enda kommun i Sverige har Timrå kommun har erhållit utmärkelsen sju gånger: 2008, 2009, 2012, 2013, 2015, 2017 och 2018. Det är kreditupplysningsföretaget SYNA som står bakom utmärkelsen Bästa Tillväxt, som bygger på en granskning av samtliga svenska aktiebolags bokslut. Utmärkelsen går till den kommun i varje län som har störst andel företag som ökar sin

24

iTIMRÅ

Leif Nygren och Mikael Bylin på EAB Norrland får besök av näringslivsutvecklare Vivi-Anne Lindström. EAB Norrland är ett av företagen som utmärker sig i granskningen av Sveriges alla aktiebolag. – I Timrå har man tydligt hittat ett framgångsrecept. Man placerar sig högt både i attitydmätningarna och i Bästa Tillväxt som visar hur det faktiskt går för företagen, säger Harald Stjerna. – Synas granskning bevisar att vårt näringsliv står sig väl i konkurrensen. Den här utmärkelsen är helt och hållet Timrå-företagens, säger Ingrid Thyberg, näringslivsutvecklare på Näringslivskontoret i Timrå.


Näringslivskontoret

HE L A D EN N A S IDA Ä R EN A N N ON S

100 företag blev 127 Kampanjen #100företag100dagar följdes upp av #100företag1dag. Onsdagen den 7 november drog Näringslivskontoret tillsammans med kommunens politiker och tjänstemän ut New Fashion på en dagsturné där över 100 företag besöktes. företagsklimat besöker kommunen – Vi ville på ett det här företag kontinuerligt. Efter vårens sättet ge företagen i Timrå kampanj #100företag100dagar en personlig inbjudan svarade man nu upp på företagens till Näringslivsveckan, JN Solar behov för att kunna växa. säger Christina Eriksson, – I våras besökte vi 100 företag på näringslivsutvecklare på inez gatukök 100 dagar och för att svara på en del av de saker företagen i Timrå kommun. Timrå efterfrågade så arrangerar vi Näringslivsveckan tillsamFör att marknadsföra Näringsmans med Sundsvall och Härnösands kommuner på flygplatlivsveckan i Timrå kommun samlades politiker och tjänstemän sen, säger Ewa Lindstrand, kommunstyrelsens ordförande. under onsdagen den 7 november och målet var att besöka 100 Företagen som fick besök under dagen låg utspridda över företag på en dag. När dagen var slut räknade man in totalt hela kommunen 127 företag som så det blev en fick en personlig intensiv och lite inbjudan till Näannorlunda arbetsringslivsveckan. dag för gänget som Som ett led åkte ut på företagsi arbetet mot turnén. Norrlands bästa

Bilbolaget

#100företag1dag

Nordberg Optik

Hej där, Fredrik eriksson – Näringslivsutvecklare med ansvar för Besöksnäring och landsbygdsutveckling Vi har hört att ni håller på att utveckla en ny besöksnäringsstrategi, hur går arbetet?

– Kul att du frågar. Ja vi håller på att ta fram en ny besöksnäringsstrategi och arbetet går bra. Uppslutningen har varit fantastisk från alla som jobbar med besöksnäring och evenemang i Timrå. Arbetet förväntas vara klart under våren 2019. Jag som bor i Timrå, vad kan jag göra för att hjälpa till?

– Hjälp oss gärna genom att besvara den enkät vi har ute. Där frågar vi om allt från smultronställen till idéer på hur vi kan marknadsföra Timrå och vad som skiljer oss från de andra 290 kommunerna i Sverige. du säger, skiljer oss från de andra 290 kommunerna, hur menar du?

– Jo, vi har massor av härliga smultronställen, en milslång kust och en fantastisk natur. Men det finns i många andra kommuner också. Vad är det som är riktigt unikt med Timrå och som gör att vi skiljer oss från mängden. Hjälp oss beskriva det genom att svara på enkäten som finns på vår webb:

www.timra.se/bstrat

Håll koll på våra upphandlingar e-avrop.timra.se

592 818

gästnätter hade Destination Sundsvall 2017 i TIM R Å

25


näringslivskontoret

H EL A D E N N A SIDA ÄR EN A N N O N S

CH RIStIAN tA R p uL S E N p å . . .

Etta av 290 och besegrad Besegrad (igen)… När vi efter vårens stora besöksrace när vi från Timrå kommun besökte 100 företag på 100 dagar så tänkte alla att i höst så tar vi det lite lugnare, men ack så vi bedrog oss. Christina Eriksson (bilden) (som också hittade på vårens kampanj #100företag100dagar) kom med ytterligare ett initiativ. Denna gång klämde hon till med: ”Låt oss besöka 100 företag på en dag” (#100företag1dag). Gissa om det florerade en och annan skeptisk tanke i rummet där och då. Men sagt och gjort, onsdag den 7:e november så genomförde vi 127 företagsbesök på en dag. Alldeles oavsett vad som sprids för bild i media så är den sanna bilden i Timrå (enligt företagen själva) att de allra flesta företag mår bra, de utvecklas och växer snabbt. Vi fick med oss en lång lista på frågor och förslag, extra kul att ett antal företag ville starta en dialog om att bygga ut och köpa mer mark och att så många var så stolta över vårt Timrå. Några företag berättade också att de kommer börja använda sig av ”From Timrå With Love” i sin marknadsföring. Vi hoppas kunna berätta mer om det i början av 2019. Min personliga utmaning för dagen var att lyckas med fler

kommande event! näringslivsfrukostar våren 2019: 10 januari, 7 februari, 14 mars, 11 april, 9 maj, 27 juni

besök än vår kommunstyrelseordförande Ewa Lindstrand. TillsamChristian Söderberg, mans med Moa Persson mäktade sannolikt Sveriges stoltaste jag med 28 företagsbesök (tack för Näringslivschef kaffet) men vi fick se oss slagna #fromtimråwithlove av Ewa Lindstrand och Ingrid Thyberg som klämde i med 35 besök. Erkänner mig härmed officiellt besegrad! (Övriga kollegor gjorde också grymt starka insatser, ingen nämnd ingen glömd, men det var inte er vi ville besegra) Tack till alla er som bidrar till ett framgångsrikt företagsklimat i Timrå, det är viktigt. Visste ni förresten att företagen i Timrå och deras 3764 anställda tillsammans bidrar med 952 miljoner kronor i skatt varje år. Det i sin tur räcker till 1905 poliser eller 41278 förlossningar. *Källa: Svenskt Näringsliv

gissa om det florerade en och annan skeptisk tanke i rummet där och då.”

I listan här på uppslaget innan ser ni de företag som SYNA lyfter fram som tillväxtföretag. Jag passar även på att från mig och mina medarbetare på Näringslivskontoret önska alla er Timrå-företagare ett riktigt gott nytt företagsamt år.

Vill du ha vårt digitala nyhetsbrev? Kontakta oss på naringslivskontoret@ timra.se

hittills i år har det startat 58 företag i Timrå här är några av dem: Aktiv Hälsa Rolf Kempe Mid Sweden Dent AB Panik Transport Handelsbolag Bnq Gruppen AB

MEdArbETArE oCh AnSVArSoMrådEn på närIngSLIVSkonTorET I TIMrå

Christian Söderberg Strategier, regional utveckling, Midlanda Centrum AB

26

iTIMRÅ

Christina Eriksson Event och kommunikation

Ingrid Thyberg Etableringar och tillväxt

Maria Adolfsson Inflyttningslots och administration

Vivi-Anne Lindström Nya företagare, innovation och ungas entreprenörskap

Fredrik Eriksson Besöksnäring och landsbygsutveckling


hel a denna sida är annons SPECIALSIDOR I MAGASINET iTimrå och Yippie Härnösand

BYGGA NYTT

Julemys

ALDRIG ÄR DET VÄL MER RÄTT ATT SKAPA MYSIG STÄMNIN G ÄN NU I DECEMBER!

IKEAFAVORITER I JUL. Ikea relanserar 90-talet. Begränsad upplaga och premiär 7 december. Till exempel kan stolen Bjurån för 695 ge lite julfeeling vid matbordet. Nedan fina Stråla femstjärniga ljusstake, 299 kr.

STJÄRNGLANS. Kemikaliefria julstjärnor tillverkade av handgjort papper som framställts av återvunnen textil enligt gammal tradition i Indien. Granit, diameter 60 och 80 cm, 189 respektive 199 kr.

Foto Ikea SNYGGBYGGE. Danska superstjärnearkitekten Bjarke Ingels företag BIG har ritat nya bygget på taket till en gammal fastighet i centrala Umeå. Bostadsrätterna är snart slutsålda. Priset ligger mellan 2 250 000 kr och 7 000 000 kr och månadsavgiften 1500 kr till 5000 kr. Om man räknar efter är det inte dyrt jämfört med vad vi bygger i Sundsvall – Härnösand. Fram för bättre arkitektur här också!

JULVILAN. Kudde Malin Broderi, 45x45 cm, grå 299 kr på Åhlens.

PLATS FÖR PAKETEN. Förvaringskorg, 299 kronor, HM Home.

Kaminer & SKorStenar • Fast pris installerat & klart • rotavdrag! HELA 85% ver kningsgrad • scan-line 8 med sidoglas Vi finns på: bondsjö trä och plåt ab

Stort utbud i vår butik.

VälKommen in!

Varma hälsningar, Murar’n! Smedjevägen 4 • 0611-211 02

Öppet: mån-fre 7.30-17 i TIM R Å

27


hel a denna sida är annons

1

Dygnet-runt-jour 0611-50 50 75 www.swooshsverige.se

Din elektriker

Vitt ut, färg in. De vita, högblanka köken är definitivt på väg ut. Tidslöst och neutralt, visst, men nu slår pendeln snabbt över mot kraftiga, mörka färger och matta ytor. Och det gäller hela köket – skåp, väggar och tillbehör. Organiska, naturnära kulörer är heta liksom matt svart.

 Data/fiber

 och mycket mer Powerup Electrics AB

Fredrik

0611-105 00 Härnösand

borra efter bergvärme!

Trärent och rustikt. Efter en tid i frysboxen är nu den trärena och grova köksinredningen på väg att få en renässans. Framförallt gäller det lite mörkare träslag, men rena träytor generellt går framåt. Inga lister och speglar i skåp och hurtsar dock utan raka, rena linjer dominerar.

5

Allt inom el-hem, villa, företag och industri!

 El-installationer  ROT-jobb

2

sköna trender i köket Det händer mycket spännande på köksfronten just nu. Mer färg, mer dramatik och dessutom håller nya material på att slå igenom på allvar. Häng med på en trendspaning inför 2019!

! Hett igen?

Vi bjuder på värmekostnadsskillnaden* fram till installation! beSTÄLL FÖre 30/11

3 Rostfritt ut. Den verkliga metalllångköraren i våra kök är på väg ut och istället för rostfritt går nu trenden åt – ja, alla andra håll egentligen. Neutrala blandare och fronter kommer starkt, men också mönstrade färgexplosioner som till exempel från Smeg härovan. När det gäller synlig metall satsar många tillverkare nu på koppar och – i en helt annan prisklass – guld.

*Om du ej får din värmepump installerad under 2018 så bjuder vi på värmekostnadsskillnaden upp till 3 mån (max 5000:-/mån) som blir från ditt gamla värmesystem till ditt nya. Gäller installation utförd efter den 31/12 2018, dock längst t o m 31/3 2019.

6-åRs gaRanTI

på hela installationen!

VI UTFÖR • Nyinstallation • Service • Utbyte av uppvärmningssystem

RING 0611-206 10 så bokar vi ett möte! 28

iTIMRÅ

4

Mönstrat och färgstarkt kakel. Färgklickar som fångar ögat i köket är på frammarsch efter många år av enhetlighet och mycket nedtonade färger. Spanska och marockanska plattor på golv, murar eller vid spisen blir allt mer populärt.

5 Personliga kök. Idealet om enhetlighet och symmetri är ifrågasatt. Stark trend under 2019 är asymmetri, färgmixar och medvetna stilbrott.


hel a denna sida är annons

JULSÄKR A HEMMAELEN Julen står inför dörren och nu är det verkligen dags att se över elsäkerheten i huset.

BONUSTIPS!

Elektriker Alex Karlström hjälper dig med tips som elsäkrar julen.

Planera för 2019!

DAGS FÖR EN NY HEMSIDA?

Kolla brandvarnaren! Gör det med ett stearinljus, som du släcker och för under brandvarnaren så att den lilla röken från ljuset tränger in och startar tjutet. Det, är det bästa sättet att kolla på!

den! erbjuesdöKAn • 070-369 21 12

GrAtis Hemb

20% rAbAtt Välj mellan träfönster, beklätt fönster i aluminium eller PVC-fönster. Du väljer, vi monterar.

www.tandlakarekedjan.se

Många ljusslingor som har legat hoprullade i källaren tas fram. Fint och stämningsfullt blir det, men det gäller att vara uppmärksam. En som kan det här med elsäkerhet är Alex Karlström på PowerUp Electrics i Härnösand. – Man bör ha en checklista när man tar fram sina julsaker, tipsar han. – När det gäller ljusstakar så ska man rycka i lampan för att se till att den sitter fast. Sedan ska man inte som många gör, släcka den genom att skruva ur en lampa, då kan det glappa lite och bli gnistbildning som startar en brand. Det finns olika typer av ljusslingor på marknaden med lampor som inte går att byta ut på. Man kanske inte tycker att det gör något, men om en rad lampor har slocknat och man har en slinga som inte har en trafo utan den går på 230V så kan det innebära att en ledning har dålig kontakt eller har åkt ut ur lampan. Och det kan

Här ovan ser du två hemsidor vi gjort under 2018! Vi hjälper dig med analys, innehåll, design och programmering

Köpmangatan 10B Härnösand www.alltid.net • tel 0611-51 13 20

40 mm port, maxmått 2500 x 2100 mm. En mycket bra standardport till ett otroligt bra pris. Inkl motor.

• Vi kan solskydd. Hos oss hittar du allt inom markiser & solskydd • Köp en svensktillverkad dörr från Lurs, få Assa Yale-lås på köpet!

Martin Wikman • 070-369 21 12 info@montera.nu • www.montera.nu

Använd inte sladdar eller kontakter med sprickor i. Låna aldrig transformator från en annan produkt. Märk upp så du parar ihop rätt. Köp bara CE-märkta produkter som uppfyller EU:s säkerhetskrav. Handla i en affär som vet vad de säljer. Produkter som ska användas utomhus ska vara märkta för utomhusbruk. Om en lampa är trasig och inte går att byta – släng produkten. Placera inte ljusslingan nära lättantändligt material. Placera sladdar så att barn eller husdjur inte kan slita i eller gnaga på sladden.

STRUNTA I DET. Att byta Garageport ska vara lätt. Vi hjälper dig hela vägen, från montering till bortforsling av den gamla porten. Skippa krånglet – välkommen till oss!

Ravesta 135, Arnäsvall Tel: 0660-37 51 11

www.leeab.nu

Här är några fler tips för att få till en elsäker och God Jul!

DET MESTA GÅR ATT GÖRA KRÅNGLIGT.

Örnsköldsvik

Från 14.900:-

uppstå värme risk för brand ökar. – En annan sak som kan orsaka överhettning är att juldekorationen har fel transformator. Det var ju ett år sedan de användes sist, och man kanske lagt ner alla julbelysningar i en låda och blandat ihop dem. Märk dem! – Sedan är säkert morfars gamla adventsstjärna jättefin, men den är gjord av tunt papper, så se till att det sitter lågenergilampa i den, eller en LED-lampa som inte avger värme.

Härnösand

Sälstensgränd 5 Tel: 0611-218 18

stan’s enda järnhandel Välkommen till en riktig järnhandel i Härnösand Vi säljer bland annat:

Verktyg • Maskiner • Gasol • Trädgårdsutrustning Gräsfrö • Gräsklippare • Röj- & motorsågar Skruvar, bultar & muttrar m.m.

Industrigatan 8 • 0611-101 01 • Vard 7-17 • www.harnomaskinkonsult.se i TIM R Å

29


R E P OR TAG E / E WA L I N D ST R A N D G Å R I PE NSION

Om en månad blir livet radikalt annorlunda för Ewa Lindstrand. Hon har sagt upp sin parkeringsplats utanför kommunhuset och efter 16 år som kommunstyrelsens ordförande och ett närmast obligatoriskt inslag vid kommunala arrangemang, lämnar hon sin post och går i pension. Text & foto Anders Eliasson

D

et ligger ju lite avsides till, säger Ewa Lindstrand. ”Kör mot Bergeforsen, fortsätt 331:an några kilometer till Åsäng, där svänger du”. – Slå mig en signal så guidar jag dig sista biten. Vi hittar dit. I köket bjuder Ewa Lindstrand på en annorlunda äppelkaka som rykande varm tas ut från ugnen. – Äpplena var slut, så jag plockade fram hallon från frysen och improviserade lite. Men det funkar nog. – Hallonen kommer från egna buskar här i Färbäcksmon som det heter där vårt hus står. Det är det är nog inte så många som känner till namnet, vi har den enda fastigheten med den beteckningen och det är en bit bort till närmaste granne, berättar Ewa och häller upp kaffe.

”I en kommun har man en annan typ av ansvar då man ska tänka på konsekvenser som kan uppstå för människors livsmiljöer under väldigt lång tid framöver.”

Här ute på landet har hon bott med sin Börje

som hon träffade för 34 år sedan. Två döttrar har de tillsammans, 28 och 30 år fyllda, bägge utflugna till Stockholm. Ewa är född i Fillan (nära Johannedal) och växte upp i Sundsvall. När hon träffade Börje flyttade de hit till hans hemtrakter och har bott här i huset de senaste 30 åren. På gården finns inte längre några djur, men några sommarhästar från en granne hjälper till att hålla markerna öppna på lägdan intill huset. – Vi är ute så mycket som möjligt. Från april

30

iTIMRÅ

till oktober är vi mest i vårt lusthus på 36 kvadrat. Där har vi kylskåp, grill och spis och det är som ett stort vardagsrum ute i trädgården. Det ser väldigt trevligt ut med hästarna som går och betar när man själv sitter och äter. Huset ligger i slutet av en knagglig grusväg, och de får sköta vägunderhållet själva. En snabb blick runt huset visar att två äldre traktorer står redo att röja bort den annalkande vintersnön. – Börje är intresserad av teknik och motorer, och det finns fler maskiner i garaget. Man får reda upp mycket själv om man väljer att bo såhär på landet. Men fördelen ligger ju i det härliga att ha skogen alldeles inpå husknuten. Att ströva omkring under hösten och plocka kantareller är ljuvligt. Runt om i köket och i vardagsrummet strax intill står i rader porslinsbehållare med påskrifter som Mjöl, Socker, Kardemumma och liknande. Det är den där äldre sortens förvaringsburkar med torrvaror som var vanliga i varje hem tills för 50 år sedan. Dekorativa i ett kök, javisst. Men hos Ewa står de även i vardagsrummet, och i hallen. – Haha, tycker du att det många? De är bara som dekoration. Jag samlar på såna och vet nog inte ens hur många jag har. Det är loppisfynd, och jag gillar verkligen att gå på loppisar. På köksbordet ligger boken ”Sjuka Själar”, en

deckare som hon läser just nu. – Den är väl sådär, säger Ewa och berättar att hon läser mycket, och då blir det deckare hellre än romaner. Vid sidan om boken ligger två säsongskort för Timrås matcher. När hon får frågan om hockeyintresset beror på hennes roll i samhället, och att hon som politiker borde gå på matcherna, protesterar hon. – Nejnej, min personliga ambition är att gå på alla hemmamatcher jag kan, och jag lyckas ganska bra med det. Jag har ett genuint sportintresse, och det är lagidrotterna som ligger mig varmast om hjärtat. Jag har själv spelat fotboll i 15 år för Kubens IF med flera, och även varit lagledare för Selånger under några år.

Rader av poslinsbehållare står lite här och var i Ewas hem. ”Jag samlar på såna. Det är loppisfynd och jag gillar verkligen att gå på loppisar”.


”Det kommer att bli hur kul som helst!”

I köket med Sickan. Här på landet har Ewa Lindstrand bott i 30 år. ”Man får reda upp mycket själv om man väljer att bo såhär”, säger hon.

Mitt sportintresse kommer från hjärtat, och i hockeyn fick jag min första idol i Lill-Strimma som spelade som en gud på planen. Intresset för hockeyn har funnits kvar hela tiden, och just nu denna säsong är det ju extra spännande matcher man får se när vi är i SHL.

I lusthuset på gården finns kylskåp, grill och spis och där tillbringar hon mycket tid från april till oktober. Utanför på ängarna går hästar och betar.

Vägen till att bli kommunstyrelsens ordförande började med att hon fick ett sommarjobb på Televerket (nuvarande Telia) och jobbade med administration. Sommarjobbet förlängdes hon blev kvar där under 21,5 år. Hon fick arbeta med så skiftande saker som budget, personaloch fastighetsfrågor, kontrakt och servitut. Det låter som bra kunskaper i bagaget om man ska hantera kommunala frågor? – Ja, det är klart, men i en kommun har man

en annan typ av ansvar då man ska tänka på konsekvenser som kan uppstå för människors livsmiljöer under väldigt lång tid framöver. Hur ska kommunen utvecklas och i vilka områden och varför? Man måste tänka långsiktigt när man ska sätta en riktning för kommunens framåtskridande. Det har vi gjort bra här i Timrå tycker jag, och det hoppas jag kan fortsätta. Har du haft någon förebild i livet? – Min mamma Karin Johanna. Hon sa en gång till mig: ”Vad du än gör jänta, så arbeta aldrig fackligt eller politiskt. För det är bara nå tjuv å rackarspel!” Hon var ett föredöme, men jag har väl inte varit lydig hela livet! Haha! Så du började engagera dig politiskt som en föräldraprotest? – Nejdå, så var det inte alls. När jag var 12-13

i TIM R Å

31


EWA LINDSTRAND Född 1954 Flyttade till Timrå 1988 Sambo med Börje sedan 30 år tillbaka Två döttrar Malin och Isabella som numera bor i Stockholm Inneboende: Två kattbrorsor vid namn Sickan och Harry Kommunstyrelsens ordförande i 16 år. Ett uppdrag har hon kvar, vilket är i flygplatsens bolag med ungefär ett möte i kvartalet, inte så betungande. Hon har fått förfrågan om roller i olika nätverk men har inte tagit några beslut om det ännu. Kommer hon att skriva och utge sina memoarer i någon form? Ingen vet, allra minst hon själv Ewa Lindstrand blir pensionär den 1:a januari 2019

år gick jag i mitt första 1:a maj-tåg. Jag hade även en kompis vars pappa var fackordförande på Tunadal, och det var spännande att höra diskussionerna som pågick i deras kök, och där någonstans vaknade intresset. I början på 1980-talet engagerade jag mig partipolitiskt och det har alltid varit Socialdemokraterna som gällt. Jag kom in i kommunstyrelsen i början på 1990-talet, men lämnade efter en tid den politiken på grund av kommunledningen som jag inte trivdes med. Jag började arbeta som ombudskvinna på fackförbundet Seko där jag stannade under sju år. I köket finns mycket att titta på, och det är inte

direkt så att det är tomma ytor som dominerar väggarna. Ewa tycks läsa mina tankar och berättar om hennes stora fritidsnöje att fynda på loppisar. Är det vad du ska göra nu som pensionär? Besöka alla loppisar i kommunen regelbundet?

32

iTIMRÅ

– Näe, jag har nog med prylar så det räcker och det finns även en hel del i förråd på gården men jag funderar faktiskt lite halvallvarligt på att starta en loppis själv. Inte på heltid, det skulle nog vara att låsa upp sig för mycket, men jag tycker verkligen om att träffa människor, så hittar jag rätt lokal så skulle det vara kul att ha en egen loppis några dagar i veckan. Det är inget jag bestämt. Vi får väl se. Jag måste ju bli pensionär först och se hur det är. Timrå kommun befann sig i en speciell situa-

tion i slutet av 1990-talet. 1998 var Timrå med på mittuppslaget i Aftonbladet med rubriken ”Fattigaste kommunen i Sverige”. Timrå befann sig i ekonomisk kris. Väljarna sa ifrån och vid valet 1998 tappade Socialdemokraterna 19% av rösterna och ”Regnbågsalliansen” med de övriga partierna tog över styret. En gruppering bland Socialdemokraterna i kommunen ville att Ewa skulle komma tillbaka och lanserade

”Jag funderar faktiskt lite halvallvarligt på att starta en loppis själv. Vi får väl se. Jag måste ju bli pensionär först och se hur det är”.


”Min mamma lärde mig att man inte får hålla på och mumla och vara otydlig med vad man vill ha sagt eller med vad man vill göra.”

henne som alternativ till den dåvarande ordföranden Kenneth Westberg. Resultatet vid följande val blev att väljarna återvände till Socialdemokraterna. Efter ett år som oppositionsråd kunde hon i januari 2003 börja sin tjänst som kommunstyrelsens ordförande. Det har varit tuffa ekonomiska tider under ditt ordförandeskap. Har ordförandeklubban känts extra tung någon gång? – Ja, det har den verkligen. Det svåraste jag gjort som politiker har varit att lägga ett varsel för 100 anställda i kommunen. Det var i oktober 2008 och ett resultat av den dåvarande globala ekonomiska krisen. Vi var tidigt ute med att förstå varthän det barkade och vi drog i nödbromsen mycket tidigare än andra kommuner. Men det var inte roligt. Efteråt har det visat sig att det innebar att vi klarade oss bättre än grannkommunerna som inte tog den beska medicinen med uppsägningar i tid. I efterhand blev det heller inte så att så många fick gå, men många blev uppsagda, och det smärtade. Ewa Lindstrand har en klar idé hur hon har velat leda kommunen. – Allt handlar om tydlighet. Min mamma lärde mig att man inte får hålla på och mumla och vara otydlig med vad man vill ha sagt eller med vad man vill göra. Jag har anammat det sättet att tänka. 2003 fattade ett enigt kommunfullmäktige ett visionsbeslut som kommunen skulle arbeta efter. Den visionen rymdes på ett A4-papper. – Jag tror att mycket som bidragit till att vi gått framåt som kommun och ligger på den övre halvan på många rankinglistor i landet, beror på att vi spaltat upp våra mål på en enkel A4 och inte i nån svårläst visionsplan på 100 sidor fyllda med lulliga omskrivningar som många andra kommuner har, men som ingen läser. Varje ärende till kommunstyrelsen ska vägas mot målet i Vision 2025. Det är väldigt enkelt!

En morgonpromenad om dagen har Ewa lovat sig själv när hon blir pensionär vid årsskiftet.

När hon tillträdde låg Timrå i kommunrankingen kring företagsklimatet på plats 249 (av 290 kommuner i Sverige). I år ligger kommunen på plats 50 i den samlade bedömningen, och under rubriken ”Service till företagare” ligger kommunen på plats 8 i hela landet. Ett resultat som utan tvekan har med visionsarbetet att göra där det som en punkt står ”Vi ska ha Norrlands bästa företagsklimat.” Är det en socialdemokratisk politik, att hjälpa företagare? – Ja, det tycker jag. Det lockar till nya

företagsetableringar vilket skapar arbete och tillväxt. Trivs människorna här, trivs företagarna. Trivs företagarna, skapas jobb och då vill människor bo kvar. Det blir ökade skatteintäkter, och vi kan satsa de pengarna på skolor och omsorg. Kan man ha korta beslutsvägar inom kommunens väggar med den visionen som mål så funkar den politiken. Att det ska finnas arbete till människorna, har sossarna alltid velat, så enkelt är det. Du är en av de som har koll på hur den närmaste framtiden för Timrå Kommun ser ut. Ska vi tro på en positiv framtid? – Ja. Absolut. Nu byggs det äntligen bostäder centralt i Timrå, och det kommer att byggas ännu fler med byggstart under nästa år. Och det dras vatten- och avloppsledningar på olika ställen i kommunen för att förbereda för kommande byggsatsningar. Vi blickar framåt. Arbetslösheten i Timrå är lägre än snittet i riket och Timrå växer till en alltmer attraktiv plats att bo på. Företag gör nyetableringar här och vi hoppas att det blir ett bioraffinaderi hos SCA vilket kommer att skapa många nya arbeten, så framtiden ser mycket ljus ut. Om du tittar ännu längre fram i tiden, finns det outnyttjade områden där vi kan växa och utvecklas? – Kommunen har ju en kustremsa på nio mil som skulle kunna utnyttjas mer för boende och rekreation och andra möjligheter, och jag tror att det kan skapas något spännande och attraktivt med den. Nu har du snart lämnat ditt kontor, och i kommunfullmäktige fick du sitta på läktaren häromsistens. Hur var det? – Ja, det kändes väldigt annorlunda och lite konstigt. Jag har redan sagt upp min parkeringsplats utanför kommunhuset och har satt igång med att göra mitt avslut. Jag har alla anteckningsblock kvar och det finns mycket att berätta om åren i politiken. Jag skulle nog kunna tänka mig att skriva något om min tid i kommunen, vi får väl se om blir av. Tror du att du får ett bra avgångsbetyg av dina politikerkollegor i alla läger? – Haha, ja, det ska inte jag svara på, men jag är otroligt stolt över att ha varit den första kvinnliga kommunstyrelseordföranden i Timrå Kommun. Och om inte annat så går man väl till historien för det, säger Ewa och skrattar glatt och bjuder på mera äppelkaka utan äpplen. Har du några nya rutiner i ditt nya liv som du tänker dig? – En morgonpromenad varje dag här hemma har lovat mig själv efter årsskiftet, och i maj åker jag till Bratislava för att se Sverige spöa motståndarna i hockey-VM. Det kommer att bli hur kul som helst! Du brukar ju vara påskkärring på torget varje år under skärtorsdagen, hur blir det nu då? – Jo, jag brukar ju dela ut ”sossegodis” i den munderingen. Det har jag ju gjort sedan 2002 så det är ju en tradition. Hur blir det nästa år? Ja, haha, vi får väl se! j

i TIM R Å

33


R E P OR TAG E / V I V STAVA RV

B

ruksmiljön kring Vivstavarv ger en inblick i hur det såg ut när det en gång var en stor arbetsplats. 1860 bodde 325 invånare här i 73 hushåll. En stor skola och arbetarbostäder, poststation, herrgård och butiker fanns på plats. I dag finns en del byggnader från industritiden kvar. Här finns herrgården, brukskontor, en brandstation eller snarare ett spruthus, som 1949 byggdes om till kapell för Timrå församlings sommarbruk. Här finns arbetarbostäderna som idag är hem för vanliga hyresgäster. På senare år har Vivstavarv blivit den naturliga platsen för nationaldagsfirandet och även Vivstavarvsdagen lockar man ur huse för picknick på de generösa gräsmattorna. Året om lockar området till vandring längs vattnet, och en hel del joggare springer förbi. Bruksmiljön är klassad som riksintresse för kulturmiljövården och har ett bevarandeskydd, så några höghus kommer aldrig att byggas här, men en stark tro på framtiden för Vivstavarv finns när man pratar med de aktörer som idag finns på området.

FRAMTID VIVSTAVARV

Det här är födelseplatsen för Norrlands

äldsta skogsindustri. Fröet till Vivstavarv planterades helt ofrivilligt den 6:e juni 1796 då affärsmannen Magnus Huss genom Det är lätt att känna historiens vingslag i ett misstag tömde Ragundasjön. Sveriges Vivstavarv. Men det här är inte bara en historiskt största naturkatastrof genom tiderna var ett intressant plats. Här planeras för framtiden. faktum, den 2,5 mil långa sjön tömdes på sitt vatten under två timmar och en 20 meter Text & foto Anders Eliasson hög flodvåg slog sönder det mesta i sin väg. Vattnets väg ändrades i Indalsälven och en dåtida entreprenör, Pehr Hellzen, insåg att om hela älven nu blev flottbar, skulle det vara praktiskt att anlägga ett skeppsvarv vid älvens mynning mot havet. Det var ju av trä man byggde båtar. tak på stallbyggnaden och På det nya varvet skulle det komma bytt och målat en fasadvägg. att byggas 65 fartyg. Det första fartyget Som du ser är det är inte ”Kronprinsen”stod klart år 1800. Det var klart ännu, utan ett pågående då Sveriges största handelsfartyg. Det sista projekt. Det får ta den tid det som byggdes fick namnet ”Wifsta Varf ” då tar, säger ”Bärra” som är mån w Bertil Littmar, eller ”Bärra” och kök i Herrgården som hade tiderna förändrats och varvsrörelsen om att även inredningen ska som han kallas, plockar varsamt håller på att renovelades ner efter 72 års verksamhet. Båtar matcha byggnaden. upp grenar som blåst in på ras. Att använda rätt material skulle nu byggas av järn istället. – Det måste bli en tidsenlig gräsmattan, utanför husets i färg och valet av tapeter är inredning i ett sånt här hus, så Men vattnet som förde med sig stockarna baksida står fyra kanoner viktigt för att behålla herrdet är viktigt med vilka lamfrån de rika Norrlandsskogarna rann oavriktade mot havet där man ser gårdskänslan, säger ”Bärra”, por som hänger i taket och de sett tidens moderna nycker, och nu satsade Alnöbron i soldiset. som haft åtta av rummen utmöbler det är som ställs in. bolaget istället fullt ut på skogshantering ”Bärra” köpte byggnaden hyrda bland annat till arbetare Mitt intresse för antikviteter och trävaruförädling. för fyra år sedan och bjuder in på Heliosprojektet. har alltid varit stort så det blir Sågverksepoken tog över och var i drift på en vandring i de olika rum– All vinst jag har gjort på inga problem med att skapa till 1977 då sågverksrörelsen lades ner för men där många av dem fått uthyrningen har jag lagt på den rätta stämningen härinne. gott på platsen. Parallellt med sågverken namn efter prominenta perrenovering in och utvändigt Huset är Q-märkt, vilket hade pappersindustrin växt till sig, men soner som gästat huset under och på marken runtomkring. innebär att man inte får ändra även den lades ner och flyttades. Somhistoriens gång. Vi tittar in i Gjort stenbeläggning och gall- eller bygga till som man vill, maren 2007 stängdes pappersbruket – den Gustav V:s, Karl XIV Johans, rat i parken, anlagt syrenträd, egentligen skulle han vilja sista industriepoken som varit verksam på Oscar II:s och Wallenbergs dragit in fjärrvärme och alla bygga ut på höger sida (från platsen, och den industrihistoria som kunde rum som alla ligger på samma rum ses över efter det behov havet sett) för att rent esteräkna ihop till 209 års industriverksamhet våning. Totalt är det 13 rum som finns. Jag har äve bytt tiskt skapa en enhetligare var till ända. j

Herrgården

34

iTIMRÅ


”Det är ett stort intresse kring huset och dess möjligheter, och många som hört av sig och vill arrendera eller köpa, men det måste bli klart först.”

form på byggnaden, men får inte. Att byggnader av detta slag får stå kvar i sitt ursprung är viktigt för kulturarvet. – Jag gillar att äga och förvalta äldre hus och det känns viktigt att lägga ner energi på denna byggnad. Hittills har renoveringen kostat runt två miljoner kronor, och det slutar inte med den summan. Större delen av huset är klart, men det kvarstår en del målning utvändigt. Ska du flytta in här när allt är klart? – Njae, jag bor bra där jag bor nu, så jag är inte hemlös direkt. Det är ett stort intresse kring huset och dess möjligheter, och många som hört av sig och vill arrendera eller köpa, men det måste bli klart först. Att vårda ett hus av den här storleken och med känsla är en process som får ta sin tid. j

i TIM R Å

35


MÖJLIGHETERNAS Ö?

w Längst ut på ön där verksamheten var som störst står byggnader klara att ta emot nya företag. Hela ön med dess innehåll ägs av Nybergs Fastigheter AB. – Vi investerar runt 30 miljoner för att dra dubbla ledningar på 130 kilovolt till Sveriges vackraste industriområde, säger entreprenören Nicklas Nyberg. Varför? – För att vi tror på Vivstavarv och en ljus framtid helt enkelt! Effekten som kommer att levereras till ön ligger på 100 megawatt, vilket täcker upp mer än hela behovet som Sundsvalls kommun förbrukar (om man tar bort deras industrier). Så det är en mycket kraftig investering man gör härute. Planeras det ett stålverk här? – Nejdå, inte alls. Den nya framtidsindustrin är energikrävande och då tänker jag på serverhallar. Nu har vi

KAPELLET

w Kapellet i nyromansk stil började sin existens som ett ”spruthus” och byggdes 1891 som en åtgärd för att ta hand om de eldsvådor som kunde ödelägga hela sågverket. 1949 blev det ett kapell och kan alltså till sommaren fira sin 70-årsdag som sådant. Under sommarhalvåret sker gudstjänster, dop och bröllop i den gamla brandstationen. Huset är skyddat som minnesmärke och då det är oisolerat hålls det stängt vintertid. – Nu i sommar har vi slipat golven, vilket fick avsluta ett renoveringsarbete som hållit på ett par år. Vi har gjort en utbyggnad med toalett och kök, och tornet har renoverats. Det var cement mellan tegelstenarna, och det gjorde att det riskerade att rasa berättar Anders Bergström som är kyrkogårds- och fastighetsföreståndare i Timrå Församling. j

36

iTIMRÅ

idag inte någon sådan på väg hit, men man gör inte en sådan här investering om man inte vill kunna vara redo att öppna dörrarna för ett sådant företag. Platsen är idealisk, sju kilometer till flyg, promenadavstånd till Timrå centrum och nära till Sundsvall. Vivstavarv ligger ändå lite skyddat avlägset, så detta sammantaget borde locka många aktörer att titta på de möjligheterna vi har. Idag är det fyra företag på ön som är på 240 000 kvadratmeter, varav befintliga byggnader endast upptar tio procent. En plats att växa på med andra ord. Dessutom finns en kaj som är 167 meter lång med ett djup på åtta meter vilket skapar ytterligare möjligheter. En ö som kanske får se den nya högteknologiska industrin växa fram på industrihistorisk mark. j


Rivningstillstånd finns, och ett nytt hus att ta plats som kommer att smälta in i miljön. ”När det ska bli av vet vi inte idag, men det finns en plan som vi följer”, säger verksamhetschefen Andreas Hertzman.

ARBETARLÄNGORNA

w Här bodde man förr, och här bor man idag. Ägaren till längorna idag är Sjödin Fastigheter som övertog husen 2013. Då var det inte någon attraktiv plats att bo på, det krävdes mycket underhåll både utvändigt och invändigt. Andreas Hertzman är verksamhetschef och berättar att det totalt sett är 86 lägenheter på området. En del av dem är i det gamla brukskontoret, men de flesta finns i de klassiskt rödmålade längorna med vita knutar. – Vi har renoverat och fräschat

upp många lägenheter, och kommer även att satsa på utemiljöerna. Vi har rivningslov på en av fastigheterna som vi ska ta ner, där det ska byggas ett nytt så småningom. Fråga mig nu inte när detta ska ske, men vi har en plan som vi följer, säger Andreas Hertzman. Uppfräschningen har skett på många plan, och idag är det en attraktiv plats att bo på. Sjödins har en lång kö till sina lägenheter. Det är förståeligt, då man promenerar runt i området. Med 200 meter till vattnet, med ett vackert promenadstråk längs strandkanten och det lugn som idag finns på platsen så känns

det som ett privilegium att bo här. Kalle Tullgren står med en kratta och tar en sista koll på den utlagda sanden som utgör grunden till vad som ska bli en parkeringsplats för husbilar och större fordon. Ännu ett led i att få struktur i området. Kalle är fastighetsskötare och gillar den historiska platsen. – Här på denna plats där parkeringen ska göras låg en gång ”änkornas hus”, ett stort vitt hus där fruarna som överlevt sina män som arbetade på bruket fick bo, berättar han. j

Den tidigare fiskebåten Emily ligger i vattnet året runt. Bryggan hon ligger vid byggdes på 1800-talet, och har numera ett stort behov av renovering. Pålningen ska göras så snart som möjligt, och planen är att renovera bryggan med en tredjedel per år. ”Om tre år ska den förhoppningsvis vara helt klar och återställd i ursprungligt skick”, säger Håkan Enerud.

112 år på Wivstavarv 1906 tog Enskilda banken över ägandeskapet av Wifstavarf AB och Marcus Wallenberg startade då byggandet av en sulfatfabrik. Under de nästkommande fyra åren byggdes sedan världens största sulfitfabrik.

Wifstavarfs Båtklubb

w Det byggdes 65 stora segelfartyg under varvsepokens glansdagar på området. Sannolikheten att samtliga dessa är upphuggna till ved idag är nog lika med antalet båtar som finns i klubben idag. Nämligen 100. – Vi har 130 medlemmar fördelade på de båtarna. Klubben bildades för 56 år sedan och vi började i liten skala, men den

växer. 13 nya medlemmar i år, säger dess sekreterare Håkan Enerud. Klubbhuset är byggt av medlemmarna själva, och materialet till byggnaden kom från fabrikens gamla personalmatsal. Idag är det modernt och anpassat så att lokalerna även fungerar för gäster som lagt till i gästhamnen. – Vi har förutom klubbhuset även två båthus med plats för åtta båtar vardera. På ett av husen

planerar vi att sätta upp solpaneler, fast inte på taket, utan på väggen som ligger mot söder. Då kommer vi även att kunna dra nytta av solreflexerna från vattnet. Ett annat planerat bygge är att vi ska sätta nya pålar i vattnet för att bygga en ny brygga, eller rättare sagt för att börja byta ut den gamla träkajen mot kapellet. Den byggdes nån gång i slutet av 1800-talet, så det är dags nu. j

Mellan 1913 och 1914 byggdes ett pappersbruk, 1919 en spritfabrik och en boardfabrik 1944. 1961 började fabriken tillverka säckpapper. 1966 slogs Wifstavarfs AB samman med Svenska Cellulosa AB och fabriken inriktades på 80-talet på produktion av finpapper. År 2000 sålde SCA fabriken till finska M-real som lade ner all verksamhet i Wifstavarv 2007.

i TIM R Å

37


Evas Emelie Lidhäll Öberg, Emelie Alexandersson och Anna Parment är inne på slutspurten inför årets Julpärlor.

JULGODIS för både öra och mage

I köket ska Ulrika Hamberg och Anton Hamberg se till att alla gäster bjuds på ett allt större julbord, med både klassiska och vegetariska alternativ.

Brottning ökar starkt bland unga tjejer. Ronja Kerttu är 17 år och både tränare och en av få kvinnliga domare i en traditionellt mansdominerad sport. ”Det är en rätt tuff miljö, men jag älskar den”, säger hon. Men då menar hon inte de nedlåtande kommentarer hon som ung kvinna fortfarande kan få höra på brottarmattan. T e x t & foto A N DERS ELIASS O N

38

iTIMRÅ


R E P OR TAG E / J U L PÄ R L OR

För femtonde året bjuds det på våra käraste julsånger serverat till glöggmingel och julbord på Söråkers Folkets Hus.

T

omten är orakad och utbränd som ett slocknat tomtebloss. En feministisk pepparkaka tillsammans med en tjatig Lucia och en stjärngosse så trög att klockorna stannar, stör tomtens julkänsla. Han behöver professionell hjälp. Där har vi några av pusselbitarna som bygger årets version av Julpärlor på Folkets Hus i Söråker. Det är den 15:e versionen av julpärlorna det nu repeteras inför. – Jag var 15 år första gången jag var med, och sjöng ”Jul jul, strålande jul” i år sjunger jag ”Stilla Natt”, man vill ju inte upprepa sig, säger Anna Parment med ett skratt! Upprinnelsen till Julpärlor var

en föreställning 2002 med delar av kammarorkestern med ett program de kallade Julens Pärlor. Det inspirerade några i huset och musikerna Martin Häggström och Stefan Jansson satte året efter upp en musikafton med glögg och pepparkakor där sångerna hade ett jultema. Det blev så bra, att man året därpå bestämde sig för att köra igen, och då med ett litet julbord. Sedan har Julpärlorna växt, både på scenen och på julbordet. I årets version återfinns även

andra bekanta ansikten. Emelie Lidhäll Öberg, som klev upp på scenen som 20-åring, har i år fyllt 29. – Den första låten jag stod på scenen och sjöng var ”Halleluja”. Ingen julsång direkt, men vi tycker

om att blanda musiken. Det kan bli för mycket jul annars, säger Emelie. Den där mixen har vi behållit fram till idag, men föreställningen har ändrats med åren. Även en annan Emelie, fast med efternamnet Alexandersson, har varit med på scenen väldigt många gånger, och idag är det den trion som skriver manus och sketcher. Gänget har under hösten tränat en gång i veckan. Nu mot slutet blir det allt tätare träningar. Drygt 20 gånger kommer det att bli för gänget som tränar på sånger och sketcher. Inte bara aktörerna på scenen

repeterar. Fyra tekniker ser till att allt ska fungera runtomkring under föreställningarna, och hela huset förbereds. Samtliga fåtöljer i biosalongen monteras bort för att göra plats för de dukade borden, och när gästerna kommer skall det vara eldar tända utanför huset som i övrigt ska vara julpyntat. En rejäl försmak av julen ska man få, och kvällen invigs med glöggmingel innan man hugger in på julmaten. Det är inte förrän det är dags för kaffe och dessertbord som själva showen startar. Och då får man ana att premiärnerverna är spända till bristningsgränsen. – Njae, vi är väl förberedda på sångerna, så det är inte det som är nervöst, utan det är nog det att man står och smygtittar ut över publiken för att se vilka det är man känner som sitter där, säger Emelie Lidhäll Öberg. Nya i årets upplaga är orkestern

med Patrik Norman vid pianot,

Albin Åström på gitarr och Joel Östlin bakom trummorna. Ett nytillskott på scenen är även nyblivne Söråkersbon Magnus Karlsson från Mjölby som kommer att bjuda på en julgryta i ett oljefat. Vilka ingredienserna det är i den grytan kan vi inte avslöja, men en stilla natt och drömmar om en jul hemma och en önskan om mer jul kan nog tänkas att ingå i den 13 personer starka uppsättningen på scenen. – Det kommer att bli en liten titt på svenska och amerikanska jultraditioner med mycket sång och musik i juldräkt. Både nytt och blandat. Vi tycker att det är kul, och det hoppas vi smittar av sig på publiken. Erfarenheten säger att det brukar bli så säger Emelie Lidhäll Öberg.. En två timmar lång föreställning med våra käraste julsånger kommer att serveras (en del av dem har fått nyskrivna texter).

Emelie Alexandersson och nytillskottet Magnus Karlsson pluggar på manus.

I köket bakas det och förbereds

för fullt. Ulrika Hamberg har varit med alla år sedan Julpärlor startade. Nu med sonen Anton i köket så har de bråda dagar för att få allt i ordning. – Men vi klarar det inte med bara oss två. Vi har ett härligt gäng tomtenissar som hjälper till att klara biffen (eller revbensspjällen.) Julbordet har som med allt annat växt och vi presenterar ett klassiskt julbord. Men det har även tillkommit vegetariska alternativ, och utbudet har blivit större med åren. Ta dessertbordet, där är allt hemlagat utom skumtomtarna. Tänk 3000 knäck och lika många chokladtryfflar, säger Ulrika. Men ni borde väl ha lite rutin nu efter så många jular? Hur förbereder ni er? – Vi börjar på måndagen med att göra i ordning det som går. Men det är väldigt mycket som görs samma dag, och det blir alltid kaos på premiärkvällen. Varje helg är det 500 personer som ska äta julbord, och det vore katastrofalt om de sista 30 personerna inte fick sin löksill. Vi förbereder oss mentalt och vi sjunger och har kul i köket när det är ett monotont arbete vi ska klara av. Vi kokar 500 ägg per helg som dessutom ska skalas, delas och få både skagenröra och en dillkvist som dekoration på sig. Och det är ju bara en av sakerna man vill ha på sin jultallrik! j

JULPÄRLOR PÅ FOLKETS HUS I SÖRÅKER I julshowen möter vi sångarna Anna Parment, Gottfrid Krantz, Emelie Alexandersson, Emelie Lidehäll Öberg, Amanda Blomqvist, Wilma Otmalm och Magnus Karlsson. Årets husband Roger Norman, Patrik Norman, Albin Åström och Joel Östlin Dansare Hannah Holmö Bojesen, Emma Simonsson & som alltid gästar barnen både med dans & sång i ”Småfolkets julhälsning” När? 7:e, 8:e,14:e och den 15 dec är det dags! 17.30 börjar glöggminglet, en halvtimme senare öppnar julbordet och när den ligger i magen så drar Julpärlor igång med sina två akter.

i TIM R Å

39


R E P OR TAG E / DE LTA T E R M I N A L

SMÅSTADSHAM Östrandsfabriken är en stor kund för hamnen.

Hamnens nya stolhet, en kran inköpt för ett par månader sedan för tio miljoner kronor. Den tar 4 ton bränd kalk i varje skoplass.

I år är det 30 år sedan Delta Terminal startade. Ingen kan ens föreställa sig de enorma mängder gods som passerat detta centrala nav i Sverige sedan dess. Med sin strategiska placering har hamnen i Söråker intagit en viktig roll i samhället. Magasinet ITimrå säger grattis till 30-åringen och hälsade på för att få lite hamnfeeling! Text & foto Anders Eliasson

40

iTIMRÅ


Vladimer, kapten på Fehn Companion.

MN

F

ehn Companion har lagt till vid kajen under helgen. – Hon är 88 meter lång, säger kapten Vladimer när han bjuder upp till bryggan. Härifrån har man en fin utsikt över aktiviteterna området denna måndagsmorgon då hon ska lossa sin last. – We left Mo i Rana in Norway 8 days ago filled with 2353 tons of quick lime (bränd kalk), berättar Vladimer. Han är ryss och båten seglar under karibisk flagg och ägaren finns i Tyskland. Med sex personer i besättningen från spridda nationaliteter blir Söråkers hamn denna morgon en plats med många internationella kopplingar. På kajen råder

full aktivitet. Båtens last ska tömmas så fort som möjligt innan fartyget åker vidare. Johan Stén är VD för hamnen. – Vi är ett nav där bulkvarorna som lossas och lagras hos oss försörjer den här delen av landet. Östrandsfabriken är en stor mottagare av kalk, men det kommer även lastbilar som ska leverera kalk upp till Piteå. När det gäller båtar, så är det en 4-5 stycken per månad som lossar sitt gods här. Vi har även stor aktivitet via järnvägen, säger han. Den här kalken har lastats i Mo i Rana i norra Norge, och fraktats 3148 kilometer sjövägen och lossas här för att användas i norrländska pappersbruk. Det känns väl lite som att gå över ån efter vatten? – Man kan tycka det, men det saknas järnvägs

Lastfartyget Fehn Companion, 88 meter långt, kommer lastat med bränd kalk.

i TIM R Å

41


Mats Ullberg har en fin översikt över hamnen från sin hytt tolv meter över marken.

sträckning under några mil, så landvägen går inte. Dessutom är det så stora mängder som vi hanterar, så den bästa lösningen är att använda oss. Söråker ligger väldigt centralt till i Sverige, och härifrån har vi nära till den marknad som efterfrågar våra tjänster. Den mängd gods ett lastfartyg kan ta, motsvarar väldigt många lastbilar eller järnvägsvagnar säger Johan. Lossningen pågår hela dagen.På 12 meters höjd sitter Mats Ullberg i hytten på Delta Terminals nyinköpta kran och sänker sin solgula skopa ner i lastutrymmet på Fehn Companion. I ett enda skoptag tas fyra ton kalk vilket töms ner i flaket på Owe Hallbergs lastbil. Två skopor senare kan Owe köra hundra meter in i det 4000 kvadratmeter stora kalkmagasinet och lämna tolv ton kalk där Jonas Staf sitter i sin traktor och föser upp den vita mineralen i ordentliga högar.

42

iTIMRÅ

– 900 ton ryms i den stora silon ute, där hämtar chaufförerna själva sin last och levererar till pappersbruken, och härinne har vi vårt upplag som vi kan mata silon med. Kalk är ett väderkänsligt ämne. Regnar det går den inte att lossa. Då förstörs den och blir lerklumpar. Det har hänt att båtarna får ligga ett par dagar och vänta ut regnet. En finskregistrerad bulkbil kör in på området, chauffören Martti har aldrig varit här förut, och Mats Ullberg som återvänder till kranen efter lunchrasten hjälper honom tillrätta vid utlastningsanordningen. Kalken används vid tillverkning av pappersmassa, och från kajkanten ser man röken från Östrand. Hade det inte det lämpligare att lämna av den där direkt? – Mycket av vår verksamhet går ut på att vara mellanlagringsplats för industrier. Det är helt enkelt smartare för dem att hämta påfyllning hos oss,

säger Johan Stén som berättar vidare att hamnen är 20 hektar stort och har 50.000 kvadratmeter i olika byggnader som kan fungera som lagerytor för sina kunder. En strid ström av lastbilar kommer in och hämtar själva sitt gods, och förutom kalken är det magnesium, gödningsämnen, flis, vägsalt och byggmaterial som isolering, gips, betong och liknande skrymmande gods. Årligen hanteras 200.000 ton som ska antingen lossas eller lastas och området man betjänar ligger geografiskt mellan Söderhamn och Kiruna. Själva hamnen ägs av och drivs

av Delta Terminal AB och är ett helägt dotterbolag till Sundfrakt AB. Ett privatägt bolag innebär att infrastruktursatsningar (läs pengar från staten) inte har gått att få, och därför är Söråkers hamn beroende av att satsa pengar ur egen ficka. Ägarna tror på affärsidén och satsar på hamnen, och sedan ett

par månader tillbaka står den nya kranen på plats, en satsning på närmare 10 miljoner inklusive redskap. Men mera pengar behövs för att reparera och underhålla själva kajen. Det finns en underhållningsplan, säger Johan Stén. – Mycket är gjort, och under våren kommer vi att fortsätta. Vi tror på vår hamn, och är medvetna om dess betydelse för näringen omkring oss. De senaste åren har vi utökat antalet anställda och investerar i hamnområdet. Platsen har sin historia, och här byggdes Söråkers Sågverk 1851. Redan då var det praktiskt att skeppa ut timmer med båt. Totalt sett har det funnits fyra sågverk här, det sista försvann 1910 och Sunds Mekaniska tog över och etablerade en sulfitfabrik som var i drift fram till 1958. Under storhetstiden byggdes Gullfiberfabriken, och när den invigdes 1956 var 850 per


”Vi tror på vår hamn, och är medvetna om dess betydelse för näringen omkring oss. De senaste åren har vi utökat antalet anställda och investerar i hamnområdet.” Fakta Delta Terminal AB och är ett helägt dotterbolag till Sundfrakt AB 20.000 lastbilar per år passerar grindarna till hamnen. 1000 tågvagnar årligen lastas eller lossas. 50 båtar per år anlöper hamnen och snittet ligger på 4000 dödviktston. 13 anställda i Söråker. I Härnösand kommer det att anställas 18 timanställda personer under nästa år då 141 vindkraftverk från Vestas ska tas emot. VD:n sedan 24 år tillbaka heter Johan Stén har snart jobbat 40 i branschen. Många Sundfraktsdelägare har sin utkomst kopplad till Delta Terminal.

Johan Stén har varit VD för hamnen i 24 år.

Owe Hallberg har kört lastbilar sedan han tog trafikkortet när han var 18 år och 6 månader. Man var tvungen att ha sex månaders erfarenhet innan man fick köra upp för större fordon på den tiden. Han har fyllt 70 i år.

Hamnen fyller 30 år i år. Grattis!

Kalk ska förvaras under tak. I kalkmagasinet finns 4000 kvadratmeter yta att använda.

i TIM R Å

43


Bland de 1000 tågvagnar som rullar in årligen, så är en del fyllda med ståltråd till grannen Packwire.

soner anställda hos dem. Man räknar med att 1500 personer hade sin utkomst från området i hamnen. Allt förändrades 1985 då fabriken lades ner och ett dråpslag för kommunen var ett faktum. I hamnen idag arbetar 13 perso-

ner. Det är fem på kontoret och åtta ute på området, det är ett rätt lågt antal anställda om man tänker på den enorma mängd gods som passerar, men idag lastar och lossar man mer effektivt än någonsin tidigare. Även om det på anslagstavlan bara vittnar om att bara en enda båt som ska anlända inom de närmaste två veckorna, så sjuder hamnen av aktivitet. Dagligen kommer lastbilar och hämtar sitt gods. I en av dem, sitter Micke Persson som ska lasta magnesium. – Det kommer att bli 42 ton som jag tar med mig när jag åker. Det är en sliten hamn, men det är väldigt trevlig personal här! Strax intill honom står Martti från finland, han har nu lastat klart, det blev 33.5 ton som han ska ta med upp till Munksunds pappersbruk i Piteå. Han hade aldrig varit här och lastat innan, men tyckte att det var en fin hamn som han uttryckte på bruten engelska – Very nice here, good kind people here! Det största fartyg som gästat

hamnen var en bjässe från Kina på 8000 dödviktston som skulle hämta maskindelar från Valmet.

44

iTIMRÅ

Ett skepp kommer lastat. Med 1582,9 ton flis som är på väg från Gdynia till Härnösands kraftvärmeverk.

Men den normala storleken ligger runt 2-4000, och även om det varit laster som avgått från Söråker till Kina, så är det vanligaste att det skeppas varor inom Europa. Häromdagen lastades kraftledningsstolpar som skulle till Irland, de stolparna kom till hamnen från Kälarne med både bil och tåg. Runt 2000 kubik lastades och det sker 4-5 gånger per år. En annan produkt som kommer med godstågen är all råvara till Pacwire. Det är stora trådbalar som förädlas på fabriken för att sedan skickas vidare. Nu har det gått en vecka sedan Fehn Companion lossade sin kalk och fortsatte på sina resor på de sju haven. Ett annat fartyg har tagit dess plats. Mats Ullberg sitter som vanligt uppe i kranen och oförtröttligt tömmer han nykomlingens innehåll och bygger en enorm hög ute på asfalten. Denna dag är det ett lätt duggregn som faller över hamnen. Lite skönt är det, för

fukten binder det som annars skulle göra luften svår att andas. 2:e styrman Viktor Chigishev på den danskägda karibienregistrerade fraktbåten Melody spanar ut från bryggan. Det är 1582,9 ton flis som ska lossas. Den kommer från Gdynia i Polen. Varför fraktas flis så långt ifrån och lossas här i Söråker? – I dont know. We just do it, svarar han med rysk brytning. Det finns inte så mycket för honom att göra medan frakten lossas. Har han sett Söråker? Har han tagit en promenad in i samhället? No no, for me, first time here. Han skakar på huvudet och hämtar en kanna för att hälla vatten på bladväxterna i de ryska plastbyttor som står i fönstret på bryggan. Denna novemberdag då Melody lagt till vid kajen och öppnat sina lastluckor är det grått, småkallt och disigt. Hamnens byggnader går i samma färgskala, och det känns inte så lockande att gå någonstans denna dag. På kvällen vid

19-tiden lämnar Melody hamnen och beger sig till Finland för att hämta järnsulfat. Den polska flisen kommer sedan att hämtas av lastbilar för att hamna i värmeverket i Härnösand. Har vi inte tillräckligt med eldningsflis, vi som bor i träriket Norrland? – Man kan tycka det, men det skulle ju inte ske om det inte vore en bra affär för alla parter. 1582 ton flis är väldigt mycket och det kan vara ett miljövänligare sätt att frakta på fartyg från polen med miljövänlig diesel än om man skulle ta det med på bil från norrländska träindustrier där antalet körda mil skulle bli en större miljöbelastning säger Johan Stén. j


Andrestyrman Viktor Chigishev på Melody har gjort sitt för idag. För honom återstår nu bara en väntan på att lasten ska lossas. Det är vid sådana stunder han går och pysslar om sina blommor.

Lastningen är automatiserad och chauffören får direkt ett utskrivet kvitto på hur mycket hans bil är lastad.

Kranen lägger upp flisen utanför Melody, och två hjullastare kör i skytteltrafik och hämtar sin last som de lägger upp 100 meter därifrån.

i TIM R Å

45


KVALITETSMAGASINET ITIMRÅ - NÄR DU VILL NÅ UT TILL ALLA I TIMRÅ KOMMUN!

nr 1 2019

nr 2 2019

Kommer 27 mars Bokningsstopp 20 mars

nr 3 2019

Kommer 12 juni Bokningsstopp 3 juni

nr 4 2019

Kommer 18 september Bokningsstopp 8 september

Kommer 27 nov Bokningsstopp 18 november

BOKA

Vi hjälper dig med annonsbokning och tillverkning av annonser från idé till färdigt original. Magasinet iTimrå delas ut till alla hushåll och företag i Timrå med Postnord.

Stefan Fröberg

Linda Uhlander

Martin Rydqvist

stefan@itimra.se

linda@itimra.se

annons@itimra.se

070-376 32 41

070-914 60 60

070-251 87 35

www.itimra.se ETT KVALITETSMAGASIn O M OSS I TIMrÅ KOMMUn

nr 4 / 2018 BÄST I TIMrÅ

BANDYTJEJER TILL SIBIRIEN Söråkerspelarna Minna norrgrann och Erika Persson blir två av tretusen deltagande idrottare från 50 länder i Universiaden i ryska staden Krasnoyarsk i början på mars nästa år.

[annonsindex ]

ANNONS

Näringslivskontoret

H E L A D E N N A S I DA Ä R E N A N NONS

Näringslivsveckan inspirerade kring varumärkesarbete Elva värdefulla tips till dig som Hur kan du stärka ditt varumärke?

företagare som vill stärka ditt

Maria Åman, Hernö Gin: Marknadschef på Hernö Gin. Berättade om den framgångsrika varumärkesresa som Jon Hillgrens Hernö Gin gjort. • Formulera företagskulturen. Vilka är vi? • Ta det du har och låt det skina. Vad är unikt med ditt företag? • Berätta varför du är här. Varför finns vi? • Berätta vem du är. Varifrån kommer vi? • Agera utifrån värdegrunden. Var transparent och öppenhjärtig. • Ge yttrandefrihet. Låt dina medarbetare kommunicera ditt varumärke med egna ord. • Ta hjälp. Ta extern hjälp för en kommunikation med medarbetardriven varumärkesutveckling.

Varumärkets 4 S

Syftet, Sekten, Saken och Sagan. Jan Jutbo, McGarrett: Jan har jobbat med ett flertal personliga varumärken som ishockeyspelare Zäta och Alexander Steen. Fokuserar på varumärkets grunder i form av fyra S.

SYFTET ”varför”: Erbjud människor något att tro på, inte något att köpa. SEKTEN ”hur”: De kunder som gjort syftet till sitt eget väljer att ingå i sekten. De blir varumärkets fanbärare, dina bästa säljare och kommer att sprida det vidare till sina vänner och bekanta. SAKEN ”vad”: För att bygga ett starkt varumärke måste du ha en bra vara, tjänst eller idé. Alltså: Gör rätt sak och gör saken rätt. SAGAN ”vem”: Människan är en berättande art. Det bästa sättet att sprida en idé är med en riktigt bra berättelse.

varumärke

Tinas tips för dig som funderar

på E-handel

Tina Olofsson, Grace of Sweden: Designer som har företaget Grace of Sweden. Skräddarsyr högtidskläder och driver företaget på webben. • Se till att varumärkesskydda i Sverige och EU. • Välj en e-handelsplattform som passar dina behov med hjälp en e-handelsspecialist • Underskatta inte jobbet att driva e-handel. Det krävs att du jobbar med din sökordsoptimering, Google Ads och sociala medier för att nå ut. • Tänk större - Var i världen finns intresse för mina produkter och hur når jag de kunderna?

Linda Hammarstrand inspirerade

besöksnäringen

Linda Hammarstrand, nomi– Vi har två spännande – Besöksnäringsstrategin för nerad till Årets talare 2018 i mat-projekt på gång i Taste Timrå jobbar vi också med Talarforum, virvlade in som en of The North och Framtidens just nu, fortsätter han. Den virvelvind på Söråkers HerrSmak Destinationer, där lokala kommer verkligen att ge oss en gård där Branschdagen 2018 smaker och producenter skall klarare bild över våra utmaarrangerades den 19 novemlyftas fram och sätta vår region ningar och pärlor samt tala om ber. Hon pratade om vikten på den gastronomiska kartan, för oss hur vi blir en attraktiv av att skapa en företagskultur säger Fredrik Eriksson, näspelare i destinationsarbetet, där medarbetare känner sig ringslivsutvecklare i Timrå. avslutar Fredrik Eriksson. delaktiga och där arbetsplatsen präglas av engagemang och passion.

Branschdagen är till för att stärka, inspirera och informera besöksnäringsaktörer i Destination Sundsvall. Det är mycket spännande på gång i destinationen. SMveckan som anordnas från 28 januari till 3 februari 2019 förväntas dra mycket folk. Birka ordnar världens första renodlade skidkryssningar från Stockholm .

Inspiratören Linda Hammarstrand (tredje från av Moa Persson och Fredrik Eriksson, Timrå vänster), flankerad kommun och Anna Borggren, Näringslivsbolaget Sundsvall.

iTIMRÅ

23

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET

Här hittar du detta nummers alla annonsörer i bokstavsordning

Mitt i tidningen

EXTRA SIDOR

Biblioteket......................................... 9 Bondsjö Trä & Plåt............................ 27 Bylunds VVS..................................... 28 Ejes Färghus..................................... 48 From Timrå with love.................... 2, 47 Garageportexperten........................ 29 Handelsbanken................................... 7 Härnö Maskinkonsult........................ 29 LinBoa.............................................. 48

Monicas Damkläder & Skor............... 48 Montera.nu....................................... 29 New Fashion..................................... 48 Näringslivskontoret.........23, 24, 25, 26 Pizzeria Kebab House......................... 7 PowerUp.......................................... 28 Rehabassistans.................................. 9 Rylander Bil..................................... 48 Swoosh............................................. 28

Sörberge Blomsterhandel................ 48 Söråkers Folkets Hus.......................... 9 Technichus......................................... 7 Timrå kommun..................... 3, 4, 5, 22 Timrå Vaccinationsklinik.................... 7 Timråbo.............................................. 9 Wärdshuset Idyllen............................. 9

• EWA LInDSTrAnD • DELTA TERMINAL

• VIVSTAVARV • JULPÄRLOR

RICKFORS I TYNDERÖ • TIMMEr I TOrSBODA • SKRIDSKODISCO • JULGRANAR iTIMR Å

1

Omslaget Söråkers IF är fotograferad av Anders Eliasson Ges ut av Alltid Marknadsbyrå AB Köpmangatan 10, 871 30 Härnösand Tel 0611–51 13 20 info@itimra.se • www.itimra.se ANSVARIG UTGIVARE Anders Hall, anders.hall@alltid.net redaktör Anders Eliasson, info@timra.se

48

NR 1 /VÅR2018 I TIMRÅ

5x

SPORTÅ I TIMR10 SIDAN

ANNONS

TIMRÅSIDOR

MIDLANDA STORIES SKÖNVIKS-

HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Näringslivskontoret Timrå kommun

Tar Pulsen på…

Halvtidspulsen på #100företag100dagar

BACKEN I SOL

#100företag100dagar

lite drygt halvvägs i kampanjen näringslivskontoret i Timrå har kommit 100 företag på 100 dagar. sin i Timrå att påverka och bidra med – Det finns en vilja bland företagen i Timrå, säger näringslivschef kompetens för att stärka företagsklimatet Christian Söderberg. Kampanjen #100företag100dagar

började fredagen den tolfte januari och maj. fortsätter fram till och med den 17:e Då besöker man det hundrade företaget och firar stort på kvällen med företagsgalan Guldstegen. David Tengerström som driver Musikreturen i Söråker är ett av företagen som fått besök av kommunens politiker och tjänstemän. – 100 företag på 100 dagar är ett jättekul initiativ, säger David Tengerström, grundare av Musikreturen. Det är viktigt ut att kommunen tar sig tid att komma till företagarna för att se och lyssna på vår vardag, fortsätter han.

Byberg & Nordin

Det här är ett led i arbetet för att nå där målet Norrlands bästa företagsklimat Svenskt näringslivs ranking är den mätning man jämför sig i. – Vi gör det här för att ytterligare vässa oss i kampen om Norrlands bästa företagsklimat, säger Ewa Lindstrand, kommunstyrelsens ordförande. Det är viktigt att ha dialog direkt med företagaren för att se vilka behov som finns,

fortsätter hon. – Det är roligt att Timråföretagen är angelägna att träffa oss, säger Christian Söderberg. Vi tar med oss fika och har dialog om hur vi som kommun kan vässa oss ytterligare i vår service till företagen,

Miamipool

fortsätter han. på Under besöket får företagaren svara frågor som gäller tillväxt och utveckling. En av frågorna är vad man behöver som företagare för att kunna utvecklas. – Vi är i behov av ny lokal och där vet jag att kommunen jobbar med frågan, säger David. Jag ser fram emot nästa på, gång kommunen kommer och hälsar avslutar David Tengerström, Musikreturen. Vill du bli ett av 100 företag? Kontakta Christina Eriksson, christina.eriksson@timra.se

Icreative

Midlanda Bilvård

APRIL 2018 nÄRInGSLIVSKOnTOReT

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET

TIMRÅ

NR 2 / 2018 SOMMAR I TIMRÅ

ANNONS HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Näringslivskontoret Timrå kommun

Tar Pulsen på… Målgång för #100företag100dagar #100företag100dagar Kampanjen #100företag100dagar började den 12:e januari och slutade den 17:e maj, då det hundrade företaget besöktes. Det blev Amanda Samuelsson med Samuelssons Mat och Kök AB som fick det hundrade besöket i kampanjen och hon öppnar sin helt nya restaurang Färjas brygga i mitten av juni. Restaurangen ligger precis som namnet antyder i Färja-området ute vid

Tynderösundet. Målet är att ge gästerna en avslappnad vistelse med god och vällagad mat i familjär anda hela vägen från välkomnandet till tallriken till avskedet. Resultatet av kampanjen #100företag100dagar har nu mynnat ut i en strategi för att nå målet Norrlands bästa före-

tagsklimat. Den strategin bygger på den dialog och frågeställning som förts med de 100 företagen sedan januari. Ambitionen är att presentera strategin i nästa nummer av iTimrå.

Hur många ungdomar kommer vara Sommarlovsentreprenörer i sommar? – I år kommer 13 ungdomar få chans att vara sommarlovsentreprenörer.

Kan du ge något förhandstips om vad vi ska hålla utkik efter i sommar?

– Det kommer bli många spännande företag, några ungdomar vet inte riktigt vad de ska göra än, andra har redan nu idéer. Som t ex starta café, sälja färdiga matlådor m.m. Ett hett tips är att följa sommarlovsentreprenörerna i Timrå på Facebook, så man inte missar dessa ungdomars företag i sommar. Och att då även passa på att besöka dem!

Vad ingår i kick-off-veckan? – I kickoff-veckan som drar igång den 20 juni ingår allt från att lära sig hur man utvecklar en affärsidé, hur man gör en budget, lagar och regler, goda exempel på företagande, hur man hittar sina kunder, hur man samarbetar och samverkar med mera. Samt även föreläsningar från olika företag och organisationer. Vi kommer bland annat att besöka Biz Maker och även något Timråföretag. Ungdomarna kommer även

att få vara med på Näringslivskontorets företagarfrukost den 28 juni. Så det kommer bli en lärorik och spännande kickoff-vecka. Vad är det bästa med att vara handledare för Sommarlovsentreprenörerna?

Det bästa med att få vara handledare är att man får arbeta med ungdomar och vara med att utveckla deras entreprenöranda och lusten till att vilja driva företag. Samt alla härliga glada skratt tillsammans.

OrIgInaleT med över 15 årS

erFarenheT! Sommarlovsentreprenör™ vill ge så många ungdomar som möjligt en chans att utveckla entreprenöriella förmåga. Konceptet sin ägs av Länsstyrelsen Västernorrland och förvaltas och utvecklas av Technichus Science Center i Härnösand. läs mer på: www.sommarlovsentreprenor.se

Inger Forslund, handledare för sommarlovsentreprenörerna i Timrå. Till vardags arbetar hon som handelslärare på Thoren Business School.

SOMMAREN 2018 NÄRINGSlIvSKONtORet

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVS-

56

SOMMARSKÖNA TIMRÅSIDOR

KONTORET

Mitt i tidningen

SLÅR PÅ STORT

GÅRDSFOLKET I byn Mällby på Tynderö skapar en ny musikscen MARTIN och ANNA HANNING HÄGGSTRÖM för allsång. för Timrå. I sommar är det premiär

FÖRETAG • SKEPPSHAMN • VIMMEL • 100 x SANNA JUHLIN • DAG JONZON • INNEBANDY iTIMR Å 1

Produktion produktion@alltid.net

/ 2018 NR 3 HÖST I TIMRÅ ANNONS HEL A DENNA SIDA ÄR EN ANNONS

Tar pulsen på... Lucas Olofsson valde att bli Sommarlovsentreprenör ved – startade och drev företaget Olofssons – Jag valde att bli sommarlovsentreprenör för att jag ville ha en övergripande blick på hur det var att driva eget företag, säger Lucas. Under kick-off veckan fick jag en bra förberedelse hur man ska driva ett framgångsrikt företag, säger fortsätter han. Lucas affärsidé var att sälja lokalproducerat ved som en mansföretagare eftersom han trodde på affärsidén och att familjen äger lite skog och mark. – I början av sommaren trodde jag att det skulle bli svårt att få tag i ved eftersom det startade en skogsbrand 3 kilometer från vårat hus, men det gick

bra, berättar han. Och affärerna gick över förväntan då han fick fler beställningar än vad han hade räknat med

– Totalt fick jag 10 beställningar men kunde bara leverera till 6 kunder, berättar Lucas. Alltså fick jag tacka nej till 4 beställningar eftersom jag trodde att det skulle bli en lägre efterfrågan, fortsätter han. Han skulle kunna tänka sig att driva företag i framtiden. Men då vill han byta affärsidé och börja sälja lokalproducerat. – Jag är väldigt intresserad av att odla och jag har därför byggt ett eget växthus med pappa, samt att vi brukar odla potatis hemma själv på åkrarna, avslutar Lucas Olofsson.

46

Hallå där, Inger Forslund!

Sommar-

– du var handledare för Timrås lovsentreprenörer i somras

Nya företag startade i Timrå januari till augusti 2018 Några av dessa:

Hur var sommaren 2018 rent sommarlovsentreprenörsmässigt? ungdomar som verkli-

engagerade – Det har varit en fantastisk sommar med företag. Extra roligt är att de själva gen har lagt manken till för att driva sina tycker att de även lyckats bra ekonomiskt! Vad tror du de lärde sig mest under

sommaren?

med dem är att de lärt sig – Det som framkommit när jag pratat det är att man planerar upp hur ett företag fungerar och hur viktigt är hur de fått förståelse för innan man startar. Men det jag även ser sig och varför. marknadsföring, hur man marknadsför Om du fick driva ditt drömföretag

för en sommar?

mycket roligt att göra. – Oj, vilken svår fråga. Det finns så himla jag driva ett företag inriktat Men skulle jag behöva välja en sak skulle på vildmarksliv. Sommarlovsentreprenörerna kommer

Sjödin Montage AB induFöretaget ska bedriva byggverksamhet, uthyrning av stri- och ställningsmontage samt personal och därmed förenlig verksamhet. AB Karls & Son ekonomi och uthyrning personal till Bolaget ska bedriva uthyrning av ekonoföretag och myndigheter omfattande även som miska. och administrativa tjänster tjnster samt på uppdrag utföra samma typ av därmed förenlig verksamhet. Timesaverit AB Datakonsultverksamhet

tillbaka även sommaren 2019

FYRA SIDOR NYHETER FRÅN NÄRINGSLIVSKONTORET Mitt i tidningen

Mitt i tidningen

hel a denna sida är annons

SPECIALSIDOR I MAGASINET iTIMRÅ

och YIPPIE HäRNöSAND

BYGGA NYTT

#3 /2018

Kinto rymmer reJAPANMYS. Keramik från japanska i trendigt mörka jält med värmande te. Kinto Mug Lab annat på Åhlens. nyanser. Tål maskindisk. Finns bland Pris 229:-

Det spelar ingen roll hur gammal du är, hur mycket du väger eller om du är man eller kvinna. På brottarmattan är det RONJA KERTTU som styr.

Varm, skön höst FrisK, Klar lUFT och VarMT, sKÖnT och MYsiGT inne. hÖsTen är änTliGen här!

EXPORT

WATERFRONT

Redigering Pawel Maronski, pawel@alltid.net Anders Hall, anders.hall@alltid.net

OSS I TIMRÅ KOMMUN ETT KVALITETSMAGASIN OM

ETT KVALITETSMAGASIN OM OSS I TIMRÅ KOMMUN

Näringslivskontoret

OSS I TIMRÅ KOMMUN ETT KVALITETSMAGASIN OM

FROSTAT SKEN. Snygga ljuslyktor eller kanske som vas. Rocks Frost Lykta från norska glasbruket Magnor Glassverk, grundat 1896. Två storlekar. Pris från 399 :-

stilren MODERN KAMIN. Contura 310 i ny gjutjärn form. Finns i svart och vit. Lucka i smarta eller glas, vedförvaring och andra från tillbehör finns att välja bland. Pris 18.900:SVEP IN DIG. Överkast i vävd, mjuk kvalitet med våffelstruktur fungerar lika bra som stor filt i soffan. 399 :- på HM Home.

HÖSTFÄRGER. Kudde i certifieratl linne i flera av höstens trandfärger. Pris 379 :- på Granit.

VD Kenneth Zetterlund, z@alltid.net Projektledare/ANNONSBOKNING Martin Rydquist, martin.rydquist@itimra.se, 060-58 00 30

VARMT OM FÖTTERNA. Handvävd tjock matta med struktur passar avskalad trendig japanstil. 100% ren ny ull. Ikea Ibsker i off-white. Pris 2485 :-

VARM OM NACKEN. Devold Expedition Woman Hoodie är gjord för extrema väderförhållanden men fantastiskt skön om nacken även inomhus med sin välformade huva. Ull. Pris från 699 kr just nu på Outdoorexperten.se

Håll dig varm i vinter!

• Fast pris installerat & klart HELA 85% • rotavdrag! verkningsgrad • scan-line 8 med sidoglas Stort utbud i vår butik. Vi finns på: bondsjö trä och plåt ab

02 Smedjevägen 4 • 0611-211

välkommen in! Varma hälsningar, Murar’n! Öppet: mån-fre 7.30-17 iTIMR Å

EXTRA BILAGA

I Färja, Tynderö, är det strax premiär för AMANDA SAMULESSON och FÄRJAS BRYGGA, med fika och mat i nyfixad miljö.

PANGEA-

FIKA- BIGGEST LYCKA WINNER FESTIVAL

DET ÄLDSTA

HUSET I BYN

HOVSLAGAREN

I FAGERVIK

HOCKEY • DAG JONZON • NY GOLFTRÄNARE • ITALIENSKT VIN • VIMMEL • MED MERA

31

EXTRA SIDOR

RONJA BESTÄMMER PÅ MATTAN

LJUSTORP ÄR BINGO

ÅVIKE BRUK

– JÄRNETS TID

RENARE

TVÅLAR

MATERIALLIRARNA

I TIMR Å IK

L • BYGGEN • SOMMARKOLL • LÖPAR-VIMME OBSTACLE RACE • EVA-LENA RYLANDER

UTGIVNINGSBEVIS NR 28 968 Utdelning Upplaga 11 000 ex. Total hushållstäckning, Timrå kommun, utdelning med Posten. Tryck Mittmedia Print Medarbetare i DETTA NUMMER Anders Eliasson, Dag Jonzon, Anders Hall

46

iTIMRÅ


Tävling:

#ftwllogen2018

Följ ”From Timrå with love” på instagram @fromtimra

Tävla och vinn om platser i hockeylogen! Älskar du Timrå? Då ska du vara med i vår instagramtävling som pågår mellan den 28 november till 20 december. För att vara med och tävla behöver du ett öppet Instagramkonto där du publicerar dina bilder med taggen ftwllogen2018. Visa dina platser, aktiviteter – ja, helt enkelt det goda livet i Timrå! Tio vinnare utses som får två platser till

Ett stärkande år Under 2018 har vi spridit fler goda bilder från Timrå. Förutom allt gott som redan sker i förenings- och näringslivet samt i samhället i stort med inflyttning och byggprojekt. Vi blir fler och fler som känner stolthet och vill sprida kärlek från Timrå. From Timrå with love är vårt platsvarumärke för Timrå som är ett politiskt beslut. Det innebär att Timrå kommun ska vara en motor för att stärka arbetet men kommunen äger det inte. Det gör du – du som bor här, du som verkar i kommunen och du som besöker aktiviteter. Det är alltså du, i det du gör, som stärker bilden, ökar attraktiviteten och bidra till kommunens utveckling, genom stolthet, passion och allt gott du pratar om Timrå. Under året har vi fått flera tusen taggade bilder på Instagram, hashtagg fromtimråwithlove. Timrå kommun har deltagit vid flera

Timrå kommuns hockeyloge den 30 december då Timrå IK möter Linköping HC. Det blir en trevlig tillställning med middag, möte med andra Timråambassadörer, presentation om From Timrå with love och slutligen hejar vi fram Timrå IK till tre poäng. Vinnarna presenteras på Instagram på självaste julafton. Lycka till!

aktiviteter runt om i kommunen, bland annat Folkan Waterfront, Golfveckan, Y-dagen, nationaldagsfirande och andra mässor och event. Dessutom har vi arrangerat vykortstävling och fotoutställning, vilket har varit mycket uppskattat av både besökare och deltagare.

I det lilla sker det stora… Vi är otroligt glada över alla er företagare och föreningar som väljer att på ett eller annat sätt marknadsföra From Timrå with love i er profilering. Vi har också börjat med gästinstagrammare på From Timrå with loves konto. Är du vår nästa gäst? Kontakta oss och berätta! Tillsammans skapar vi en bättre bild av Timrå – tack för att du bidrar! Marie Zetterlund, kommunikationsoch marknadsansvarig, Timrå kommun

Fakta: 2015 inledde timrå kommun platsvarumärkesresan genom att stärka och öka timrås attraktivitet. arbetet utgår från folket. De som kan och vill får vara med, det finns inga rätt eller fel. Syftet är enkelt – den goda bilden av timrå!

i TIM R Å

47


0kr

Värdekuponger! Värdekupong

Värdekupong

Spara pengar!

100kr

Värdekupong

Värdekupong

Värdekupong

22

-års jubileum i timrå

30

% rabatt

25

%

rabatt

på HELA sortimentet mot uppvisande av kupong. Gäller lagervaror & ej tapeter/golv. T o m 31/12 2018.

95

kr

Röd Amaryllis 2-stänglad

30

% rabatt

På valfritt Plagg

Ord 125:-. Gäller t o m 20/12 2018.

T o m 15/12 2018 vid uppvisande av kupong på ordinarie priser.

Sörberge • 060-57 00 30

Köpmangatan 47 • 060-58 07 80

På valfritt Plagg

20

%

rabatt

på ett helt köp. Gäller ord pris. T o m 23/12 2018.

T o m 15/12 2018 vid uppvisande av kupong på ordinarie priser.

Ejes Färghus Köpmangatan 39 • 060-57 33 30

www.nordsjoidedesign.se

Trädgårdsgatan 3 • Härnösand 0611-237 50

P A S S A PÅ INNAN PR

ISHÖJNINGEN!

Missade du att skaffa en husbil eller husvagn i år? – Du kan vara Lugn! Vi hjälper dig att vara ute i god tid inför nästa säsong. Vi har 60-talet kvarvarande 2018 husvagnar och husbilar till kampanjpriser.

SUNDSVALL ■ 060-14 00 00 ■ Mån-Fre 9-18. Lör 11-15 ■ facebook.com/rylanderbil ■ www.rylanderbil.se

Profile for Alltid Marknadsbyra

iTimrå nr 4 2018  

iTimrå nr 4 2018  

Profile for lamee