Page 1


01:Layout 1

10/26/12

12:44 PM

Page 1


editorial_161:Layout 1

10/30/12

1:39 PM

Page 1

Editorial

Γιατί πρέπει να συμμετέχω στο 7ο PHOTONET SHOW;

Βασιλική Μελετζή

vmel@nexusmedia.gr

Χώρος διεξαγωγής Επειδή φιλοξενείται στον κορυφαίο σε αναγνωρισιμότητα, υποδομές και παροχές χώρο που έχει ποτέ επιλεγεί για φωτογραφική έκθεση στην Ελλάδα. Το Κλειστό Γυμναστήριο του TAEKWONDO (Μωραϊτίνη 2, Παλαιό Φάληρο) διαθέτει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά για τα εγχώρια εκθεσιακά δεδομένα, όπως η γιγαντοοθόνη στην οποία μπορούν να προβάλλονται διαφημιστικά ή ενημερωτικά μηνύματα, δηλώσεις κ.λπ. Φορμά Έκθεσης Το Μάρτιο του 2006, στη Θεσσαλονίκη, οργανώθηκε, αποκλειστικά για τον επαγγελματία φωτογράφο ένα νέο είδος έκθεσης: το 1ο Photonet SHOW. Η επιτυχία που σημείωσε ήταν τέτοια ώστε στα 6 χρόνια που μεσολάβησαν διοργανώθηκαν 5 ακόμα αντίστοιχες εκθέσεις σε Αθήνα – Λεμεσό (Κύπρος) – Θεσσαλονίκη. Το 7ο Photonet SHOW της Αθήνας, που έχει προγραμματιστεί για το 2013, ανανεώνει και εμπλουτίζει ακόμα περισσότερο αυτό το επιτυχημένο φορμά: • Εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των επισκεπτών, διαχωρίζοντας ερασιτέχνες και επαγγελματίες. • Παρουσιάζει τα πιο πρόσφατα προϊόντα της κάθε εταιρίας, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει την αιχμή της τεχνολογίας του imaging. • Παράλληλα, ενσωματώνει αγορά μεταχειρισμένων και στοκ προϊόντων, που επιτρέπουν στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν επιτόπου αγορές και στους εκθέτες να εισπράξουν άμεσα «ζεστό» χρήμα.

04 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

Parking – Πρόσβαση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Το Κλειστό Γυμναστήριο του TAEKWONDO διαθέτει άπλετο περιφραγμένο χώρο στάθμευσης περιμετρικά του κτηρίου, και επιπλέον χώρο ακριβώς δίπλα σε αυτό, με εκατοντάδες διαθέσιμες θέσεις. Επιπρόσθετα είναι προσβάσιμo μέσω λεωφορείων και τραμ (στάση "Δέλτα Φαλήρου" ακριβώς δίπλα στην είσοδό του). Διάρκεια και κόστος συμμετοχής Θα έχει διάρκεια 4 ημερών (από Παρασκευή ως Δευτέρα) και τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 43-65€/τ.μ. (για περίπτερα από 20τ.μ. και άνω) ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (μέλη και μη μέλη ΣΕΚΑΦ). Σε το αποσκοπεί η εξαγγελία του 7ου PHOTONET SHOW αυτή τη στιγμή; Η εξαγγελία του 7ου PHOTONET SHOW δίνει πολύ απλά τη δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο εκθέτη να αποφασίσει: • Τι είδους φωτογραφική έκθεση θέλει στην Ελλάδα το 2013 • Με ποιους όρους θα διεξαχθεί αυτή η έκθεση Ο μονόδρομος καταργήθηκε – φυσικά μαζί του και ο εύκολος δρόμος της συνήθειας. Για το δικό σας και μόνο συμφέρον, ήρθε η ώρα της σκέψης, της σύγκρισης και της κρίσης. Δεν πρέπει να έχετε κανένα φόβο, άγχος και προβληματισμό: αυτή τη φορά εσείς θα αποφασίσετε για εσάς. Όσο για εμάς; Ανεξάρτητα ποια θα είναι τελικά η απόφασή σας (καμία – μία – δύο ή/και περισσότερες εκθέσεις για το 2013) καταδεικνύουμε με περηφανή τρόπο, πλέον, ποιος υποστηρίζει την αγορά με ουσιαστικές ενέργειες.


01:Layout 1

10/26/12

12:45 PM

Page 1


01:Layout 1

10/26/12

12:50 PM

Page 1


01:Layout 1

10/26/12

12:50 PM

Page 2


periexomena 161:Layout 1

10/26/12

12:52 PM

Page 1

Περιεχόμενα ΘΕΜΑΤΑ - ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

10

Phototips

74

Software: Canon Digital Photo Professional

12

News

78

Επαγγελματικό ρετούς προσώπου στο Photoshop

20

Διαγωνισμός φωτογραφίας “Ειρήνη Είναι”

82

22

Αφιέρωμα: Γαλλικός Μήνας Φωτογραφίας 2012

34

Τεχνικές: Πορτρέτα με φυσικό φωτισμό

68

Κριτική

Μικρά μυστικά για εντυπωσιακές εικόνες

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του imaging

Οι νικητές της 4ης διεθνούς διοργάνωσης

Step by step

Portfolio

Massimiliano Tiberi

Παρουσίαση των καλύτερων εικόνων των φετινών εκθέσεων

Φωτό εξωφύλλου: Ryszard Horowitz (Από το Γαλλικό μήνα φωτογραφίας)

Σχολιάζουμε τις εικόνες σας

Νοέμβριος 2012

www.eisa.eu Tο Photonet είναι μέλος της Πανευρωπαΐκής Ένωσης περιοδικών Eικόνας - Ήχου και των

BEST VALUE

Βest Value

Ηοt product

Η χρυσή τομή μεταξύ κόστους και απόδοσης. Η λύση για όσους διαθέτουν χρηματικό απόθεμα, για την αγορά ενός μόνο προϊόντος Imaging.

Απονέμεται σε προϊόντα που ενώ συνολικά δεν επιτυγχάνουν την ανώτατη διάκριση διαθέτουν, ωστόσο, ορισμένα επιμέρους χαρακτηριστικά που αξίζουν την προσοχή μας.

HO T

PRODUCT


periexomena 161:Layout 1

10/26/12

12:52 PM

Page 2

161 | ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΕΚΔΟΤΡΙΑ/PUBLISHER

ΔΟΚΙΜΕΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

44

CANON EOS 5D MARK III

Βασιλική Μελετζή Vassiliki Meletzi vmel@nexusmedia.gr

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

53

FUJIFILM FINEPIX T350

Κωνσταντίνος Φλώρος Konstantinos Floros kofl@nexusmedia.gr

56

OLYMPUS SZ-31MR

ART DIRECTOR

60

SAMSUNG NX210

64

SONY CYBER-SHOT DSC HX200V

ΑΤΕΛΙΕ Βασίλης Αγιώτης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΕΥΧΟΥΣ

70

ΝΕΟΙ ΦΑΚΟΙ CINE/VDSLR ΑΠΟ ΤΗ SAMYANG

72

ΣΕΙΡΑ ΤΡΙΠΟΔΩΝ MANFROTTO CARBON FIBER 290

91

Αναστασία Γαλάτη creative@nexusmedia.gr

HOT TEST

Οι αξιολογήσεις των test του τελευταίου 6μήνου

Βαγγέλης Δελέγκος Χριστίνα Καλλιγιάννη Γιώργος Τσάφος

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ηρώ Μελετζή ad@nexusmedia.gr Ρούλα Χαρίτου sales@nexusmedia.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Γιώργος Γρηγορόπουλος

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Ηλίας Μπαλτάς

ISSN: 1108-7145

4784

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Τηλ (Tel).: (+30) 2108320834, Fax: (+30) 2108320729 photonet@nexusmedia.gr

Έχετε μια τεχνική απορία ή ερώτηση; Στείλτε μας e-mail στο nexus@nexusmedia.gr ή fax στο 2108320729

CHOICE

Photonet’s choice

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πολύ απλά …οι μηχανές που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε. Τα κορυφαία μοντέλα, τα οποία αποσπούν γενική βαθμολογία που ξεπερνά, σε ποσοστό, το 90%.

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ (ΓΙΑ 1 ΧΡΟΝΟ - 11 ΤΕΥΧΗ)

Nexus Publications A.E.E.E. (S.A.) Διεύθυνση: Γράμμου 2, Τ.Κ.: 135 61, Άγιοι Ανάργυροι - Αθήνα Address: 2 Grammou Str., 135 61, Ag. Anargiri - Athens, Greece ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ: 30 € ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ: 35 € ΚΥΠΡΟΣ: 60 € ΕΥΡΩΠΗ: 70 € ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ: 90 €


tips_160:Layout 1

10/26/12

12:53 PM

Page 1

Phototips ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Φωτογραφίζοντας συστάδες δέντρων Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

Οι σύντομες αποδράσεις από το κλεινόν άστυ δημιουργούν πάντα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες φωτογράφισης. Καθώς διανύουμε το ελληνικό φθινόπωρο δε θα ήταν άσχημη ιδέα να αρχίσουμε να παίρνουμε ...τα βουνά σε αναζήτηση στιγμών χαλάρωσης. Όσοι από εσάς συνδυάζουν την πεζοπορία με τη φωτογραφία θα ανακαλύψουν ανεξάντλητες ευκαιρίες δημιουργίας. Μια από αυτές, και σίγουρα μια που με εμπνέει πολύ κάθε φορά που βρίσκομαι χαμένος στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, είναι τα δέντρα και πιο συγκεκριμένα οι συστάδες δέντρων. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να τις φωτογραφίσει κάποιος, αλλά η πρωταρχική και βασικότερη συμβουλή είναι να ξέρει λίγο το μέρος που επισκέπτεται, και ακολούθως να γνωρίζει επακριβώς τι μπορεί να του δώσει ο εξοπλισμός του. Όταν φωτογραφίζουμε συστάδες δέντρων, τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούμε τηλεφακό και μάλιστα όσο πιο ισχυρό διαθέτουμε. Τα 135mm θεωρώ ότι είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να έχουμε, ιδανικά δε θα πρότεινα εστιακές αποστάσεις της τάξεως των 300mm και 400mm. Με τη βοήθεια του τηλεφακού, μπορούμε να απομονώσουμε δραματικά το θέμα και να δώσουμε την αίσθηση της συμπίεσης της προοπτικής, να εκμηδενίσουμε δηλαδή την απόσταση των δέντρων μεταξύ τους. Συνηθίζω να φωτογραφίζω συστάδες δέντρων νωρίς το πρωί, με το

πρώτο φως το ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκομαι στο σημείο αρκετά νωρίτερα. Ο λόγος είναι ότι μου αρέσει πολύ ο τρόπος που οι πρώτες ακτίνες αρχίζουν να "χαϊδεύουν" τις κορυφές των δέντρων, μην επηρεάζοντας τον υπόλοιπο κορμό και δημιουργώντας έτσι έντονο κοντράστ ανάμεσα σε φωτισμένες και σκιερές περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να επιδιώκουμε όσο πιο πλάγιο φωτισμό γίνεται. Ένας ακόμα λόγος που προτιμώ τις πρώτες πρωινές ώρες από οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας είναι επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσω σε ομίχλη, οπότε το τοπίο μεταμορφώνεται και σχεδόν σου ...φωνάζει "φωτογράφισέ με, φωτογράφισέ με"! Οι ισχυροί τηλεφακοί που προαναφέρθηκαν αποτελούν σημαντική οικονομική επένδυση για κάποιον που διαθέτει DSLR, ειδικά full frame, αλλά όχι για εκείνον που διαθέτει μία όλα-σε-ένα super-zoom compact. Λόγω των μεγάλων εστιακών αποστάσεων, η χρήση τρίποδου είναι απαραίτητη για πιο σταθερές και ευκρινείς εικόνες.

10 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

Μηχανή: Fujifilm FinePix HS30EXR Στοιχεία λήψης/επεξεργασίας Επιλογή αρχείου εικόνας: RAW/16ΜΡ Εστιακή απόσταση: 350mm (κατ' αναλογία στο φορμά των 35mm) Ευαισθησία ISO: 100 Πρόγραμμα λήψης: Προτεραιότητα διαφράγματος (Α) Ταχύτητα κλείστρου: 1/25sec Τιμή διαφράγματος: f/11 Ισορροπία λευκού: Auto RAW converter: Lightroom 4

Λίγα λόγια για τη μηχανή Η Fujifilm FinePix HS30EXR δεν είναι απλά μια εντυπωσιακή ultrazoom αλλά μία από τις πληρέστερες προτάσεις στην κατηγορία των compact. Οπωσδήποτε δεν είναι μηχανή τσέπης, αλλά προσφέρει κλίμακα εστιακών αποστάσεων 24-720mm (30x), χειροκίνητο δαχτυλίδι zoom, ανάλυση 16ΜΡ, πολύ καλή εργονομία, βίντεο full HD και, (το κυριότερο), δυνατότητα επιλογής αρχείων RAW. Ένας μέσος ερασιτέχνης δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι περισσότερο.


tips_160:Layout 1

10/26/12

12:53 PM

Page 2


news2:Layout 1

10/26/12

12:54 PM

Page 1

News

H Panasonic παρουσίασε τα νέα μοντέλα της σειράς G, GF5 και GX1 Στις 16 Οκτωβρίου 2012, η Panasonic παρουσίασε στο κατάστημα aa-digitalphoto-Σταυρινάκης, στο κέντρο της Αθήνας, τα νέα μοντέλα GF5 και GX1 της κορυφαίας σειράς G Micro System. Πιο συγκεκριμένα, σε μια εκδήλωση με πολύ μουσική, χορό και πλήθος κόσμου, η Panasonic παρουσίασε την ολοκαίνουργια φωτογραφική GF5 που είναι μια μικρή mirrorless φωτογραφική μηχανή Micro FourThirds η μικρότερη σε μέγεθος μέχρι σήμερα μηχανή του συστήματος G Micro System της Panasonic, με αισθητήρα Live MOS 12 MP και εξελιγμένο σύστημα μείωσης θορύβου. Είναι πολύ συμπαγής και στυλάτη, με ελκυστικά καμπυλωτό σχήμα στην επάνω επιφάνειά της. Είναι εξοπλισμένη με σύστημα AF υπερυψηλής ταχύτητας (LightSpeed AF) και επιλέξιμες λειτουργίες εστίασης, Δημιουργικό Έλεγχο χάρη σε 14 Δημιουργικά Φίλτρα και 23 διαφορετικά Έτοιμα Προγράμματα, που χαρίζουν την ευελιξία να φωτογραφίζει τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο και μάλιστα χωρίς κόπο – απλά επιλέγοντας το κατάλληλο στυλ ή πρόγραμμα για κάθε περίσταση. Η GF5 γράφει βίντεο Full HD 1920x1080 (σε AVCHD αλλά και σε MP4) με συνεχόμενη αυτόματη εστίαση κατά την εγγραφή και διαθέτει οθόνη αφής 3” από όπου εκτελούνται και οι περισσότερες λειτουργίες και ρυθμίσεις απλά με ένα άγγιγμα. Επίσης παρουσίασαν την νέα GX1, μια mirrorless φωτογραφική μηχανή Micro FourThirds. Είναι η πιο εξελιγμένη της σειράς G, με σχεδίαση χωρίς σκόπευτρο, που απευθύνεται τόσο σε αρχάριους αλλά και ιδιαίτερα σε προχωρημένους ερασιτέχνες, καθώς συνδυάζει την απλότητα του εντελώς αυτόματου με την ευελιξία των χειροκίνητων ρυθμίσεων. Αποδίδει εικόνα υψηλής ποιότητας, διαθέτει αισθητήρα Live MOS 16 MP, εξελιγμένο σύστημα AF υπερυψηλής ταχύτητας και ακρίβειας (LightSpeed AF), οθόνη αφής 3” με τις περισσότερες λειτουργίες της μηχανής να εκτελούνται και με την αφή, πλήρως παραμετροποιήσιμη, με εύκολη χειροκίνητη λειτουργία και ποικιλία λειτουργιών υποβοήθησης λήψης, εγγραφή βίντεο Full HD 1920x1080 (με συνεχόμενη αυτόματη εστίαση) και συνολικά εξαιρετική απόδοση στην ταχύτητα και την επεξεργασία εικόνας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι γνωστοί χορευτές Θοδωρής Παναγάκος και Τσιάγο με τις παρτενέρ τους, χάρισαν μοναδικές στιγμές Salsa, Cha-Cha και Zumba στους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν μέρος σε κλήρωση και ο νικητής έφυγε με το δώρο του, μια φωτογραφική μηχανή G3 της μοναδικής σειράς G. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επαγγελματίες φωτογράφοι, εκπρόσωποι των ΜΜΕ αλλά και δεκάδες πελάτες της aa-digitalphoto-Σταυρινάκης. Intertech A.E.

Ψηφιακό Τύπωμα: Σκανάρετε τα αναλογικά σας αρχεία! Η εταιρία Ψηφιακό Τύπωμα αναλαμβάνει να δώσει …ηλεκτρονική ζωή στο παλιό φωτογραφικό σας αρχείο! Αυτό επιτυγχάνεται με το σκανάρισμα των παλιών σας slides, καθώς και των αρνητικών και ασπρόμαυρων films. Με αυτό τον τρόπο, υπάρχει δυνατότητα οι φωτογραφίες αυτές να σταλούν μέσω e-mail, ή να ανεβούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) και οι πρωταγωνιστές των λήψεων να μοιραστούν με τους φίλους τους στιγμές της ζωής τους. Ψηφιακό Τύπωμα

Αστικά τοπία στην ομίχλη: http://www.str8photography.com/City_Skyline_in_Fog.html … 12 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/26/12

2:38 PM

Page 1


news2:Layout 1

10/30/12

1:40 PM

Page 2

News

Καλαβρέντζος Φωτογραφικά: 67 χρόνια στο χώρο της φωτογραφίας To κατάστημα "ΚΑΛΑΒΡΕΝΤΖΟΣ PHOTO" ιδρύθηκε το 1945 από τον Αθανάσιο Καλαβρέντζο και εδρεύει στο κέντρο της Αθήνας. Ο πελάτης έχει πλέον αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης, η τρίτη γενιά φωτογράφων της οικογένειας. Μέσα στο κατάστημα θα βρει κανείς μια πλήρη γκάμα φωτογραφικών ειδών, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ στις υπηρεσίες του καταστήματος περιλαμβάνεται και η παραγωγή ψηφιακών μέσων. Φιλοσοφία του καταστήματος είναι η άμεση, υπεύθυνη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του πελάτη. Με γνώμονα την πολυετή εμπειρία και την τεχνική εξειδίκευση του προσωπικού, το κατάστημα Καλαβρέντζος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του σύγχρονου πελάτη, ερασιτέχνη και επαγγελματία, που θα επισκεφθεί το κατάστημα. Καλαβρέντζος Φωτογραφικά

Μια μέρα στον κόσμο Στις 15 Μαΐου του 2012, η ADay.org ζήτησε από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να πάρουν τις φωτογραφικές μηχανές τους στα χέρια και να φωτογραφήσουν αυτό που ήταν κοντά τους σε μία μόνο ημέρα. Η ανταπόκριση αποδείχθηκε εκπληκτική και αυτή η πρωτοβουλία έγινε η πιο ολοκληρωμένη ζωντανή απόδειξη μιας ημέρας στην ανθρώπινη ιστορία μέσα από τη φωτογραφία. Από τις 100.000 και πλέον φωτογραφίες που λήφθηκαν και υποβλήθηκαν, από 165 χώρες, οι 1.000 καλύτερες έχουν επιλεγεί και δημοσιεύονται σ’ ένα νέο βιβλίο με τίτλο « Μια μέρα στον κόσμο» που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, τεκμηριώνοντας πόσο ιδιαίτερη μπορεί να είναι μία φαινομενικά ήρεμη ημέρα. Αποτέλεσε το μεγαλύτερο συλλογιστικά δομημένο φωτογραφικό γεγονός που έχει υπάρξει ποτέ, και υποστηρίχθηκε από πολλές και κορυφαίες προσωπικότητες, Οι φωτογραφίες του βιβλίου «Μία ημέρα στον κόσμο» μεταφέρουν αιχμηρές αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων γεωγραφικών περιοχών και των οικονομικών τάξεων, όπως η ποικιλία της διατροφής αλλά και της αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα κάθε φωτογραφία που τραβήχτηκε για το βιβλίο « Μία ημέρα στον κόσμο» περιλαμβάνει σχετικές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του φωτογράφου, μια περιγραφή του θέματος που παρουσιάζει η εικόνα και τη γεωγραφική θέση που τραβήχτηκε. Η κάθε φωτογραφία δείχνει μια μεγάλη ποικιλία καταστάσεων και θεμάτων, καθώς και τεχνικών χαρακτηριστικών. Οι εικόνες διαχωρίζονται σε τρία θέματα: σπίτι, στη δουλειά, και συνδέσεις, τα οποία λειτουργούν ως ομπρέλες για μια σειρά από υποκατηγορίες, στις οποίες οι φωτογράφοι ζητούνται να συνδέσουν τις εικόνες τους Παράλληλα με τη δημοσίευση του βιβλίου του «Μία ημέρα στον κόσμο», μια παγκόσμια έκθεση όλων των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ταυτόχρονα σε 80.000 οθόνες σε όλο τον κόσμο για μια περίοδο 48 ωρών, η οποία και αποτέλεσε την πρώτη παγκόσμια και συγχρονισμένη Ψηφιακή Έκθεση Φωτογραφίας. Το βιβλίο αποτελεί μια μοναδική πηγή πληροφοριών για τους φοιτητές της κοινωνιολογίας, και είναι ιδανικό για όλους όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τον κόσμο γύρω τους. A day.org

Ένα 24ωρο σε εικόνες (22/10): link.reuters.com/vyh53t

14 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/30/12

1:41 PM

Page 1


21x28:Layout 1

10/26/12

12:58 PM

Page 1


21x28:Layout 1

10/26/12

12:58 PM

Page 2


21x28:Layout 1

10/26/12

12:58 PM

Page 3


21x28:Layout 1

10/26/12

12:58 PM

Page 4


01:Layout 1

10/26/12

1:00 PM

Page 1

Basak Pranab

«Ειρήνη Είναι» Ο 4ος διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 31 Ιουλίου. Στους 4 μήνες που διήρκησε, την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.eirinieinai.gr επισκέφθηκαν πάνω από 11.000 μοναδικοί επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 1500 φωτογραφίες και 275 φωτογράφοι από 53 χώρες, είναι ο τελικός απολογισμός του διαγωνισμού του 2012 με θέμα «Ειρήνη Είναι – Ειρήνη ΔΕΝ Είναι». Οι 9 κριτές αξιολόγησαν τις φωτογραφίες και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, μια εξαιρετικά σημαντική ημερομηνία για τις βαθύτερες προσδοκίες όλων των ανθρώπων. Τα ονόματα των διακριθέντων φωτογράφων και στις δύο κατηγορίες του διαγωνισμού, είναι: Κατηγορία «Γενική» Samina Farooq, Pakistan Bhattacharya Sanjoy, India Dutta Arindam, India Amanda Cohen, USA Tran Viet Van, Viet Nam Ηλιάννα Γιαννούση, Ελλάδα Basak Pranab, India K. M. Asad, Bangladesh Mukherjee Joydeep, India

Hasan Mohammad Rakibul, Bangladesh Andrea Lamount, Spain Widi Indra, Indonesia Erkan Kalenderli, Turkey Σταύρος Σταματίου, Ελλάδα Ismail Ferdous, Bangladesh Das Sudipto, India Soh Yew Kiat, Malaysia Raman Pattabi, India

20 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

Julian Kliner, USA Ivan Aleksic, Serbia Κατηγορία «Μαθητική» Saif Hussain Altameme, Iraq Pepa Bartak, Czech Republic Eleanor Bennet, UK Estela Cesar, USA Μπελίνα Κοτρότση, Ελλάδα Felicia Simion, Romania


01:Layout 1

10/26/12

1:00 PM

Page 2

Basak Pranab

Samina Farooq

Samina Farooq

Αναστασία Ρίμπα, Ελλάδα Maya Wald, USA Vendula Zrustova, Czech Republic Amar Shakir Jajja, Pakistan

Τις φωτογραφίες και των δύο κατηγοριών καθώς και τα ονόματα των 9 κριτών μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.eirinieinai.gr.

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 21


01:Layout 1

10/26/12

1:23 PM

Page 1

Μήνας Φωτογραφίας στο Παρίσι Από το ξεκίνημά τoυ το 1980, ο "Μήνας Φωτογραφίας" έχει συμβάλει ιδιαίτερα στην μετατροπή του Παρισιού σε μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της φωτογραφίας. Η φετινή 17η διοργάνωση, μέσα από 80 περίπου διαφορετικές εκθέσεις, προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα του παρελθόντος και του παρόντος του μέσου.


01:Layout 1

10/26/12

1:23 PM

Page 2

Š Patrick Chapuis


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

© Rue de s Arc hives/AGIP

Page 3


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 4

AG-Bastide


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 5

Ο επικεφαλής - επιμελητής του θεσμού Jean-Luc Monterosso, μας προσφέρει μια επισκόπηση της φετινής θεματολογίας της διοργάνωσης: «Τα θέματα που επιλέχτηκαν για τον 17ο Μήνα Φωτογραφίας εξυπηρετούν διπλό σκοπό: αφενός προσφέρουν μια επισκόπηση του πλούτου και της ποικιλομορφίας της σύγχρονης γαλλικής δημιουργικής φωτογραφίας. Αφετέρου εξερευνούν μία από τις πιο συχνές χρήσεις της φωτογραφίας, η οποία καταγράφεται έντονα από τις απαρχές της μέχρι τη δεκαετία του 1980: τις εκτυπώσεις σε μικρά μεγέθη. Οι Alain Sayag και Gilles Mora μάς παρουσιάζουν μια σύγχρονη ιστορία της φωτογραφίας. Με παράθεση σύμφωνη με τη χρονολογική σειρά, παρουσιάζουν φωτογραφικές εκτυπώσεις και εκτυπωμένες σελίδες, που σηματοδοτούν σημαντικές στιγμές μιας περιόδου, την οποία πολλοί άνθρωποι, σήμερα, χαρακτηρίζουν ως χρυσή εποχή. Σε αντίστιξη, έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε εκ νέου το έργο του φωτογράφου και εκδότη Claude Nori, ποιητικές εικόνες από τη Susan Paulsen, καθώς και τα αποτελέσματα της εν λευκώ ανάθεσης που έχει δοθεί στους επιμελητές Jean-Claude Lemagny και Alain Fleischer, οι οποίοι επέλεξαν να παρουσιάσουν το έργο του Jean Luc Tartarin και τα αυτο-πορτρέτα της Sarah Nouvel αντίστοιχα. Ο Leonor Nuridsany, αναπληρωτής επιμελητής του Μήνα Φωτογραφίας σε συνεργασία με τις Agnès de Gouvion Saint-Cyr και Stéphane Wargnier, προσφέρει μια επιλογή από άγνωστες λίγο πολύ μέχρι σήμερα δουλειές. Στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Académie des Beaux-Arts) η Françoise Huguier παρουσιάζει τις πρώτες εικόνες από το νέο φωτογραφικό της project στη Σιγκαπούρη, την Μπανγκόκ και την Κουάλα Λουμπούρ. Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, παρουσιάζει έναν ακόμη ελάχιστα γνωστό φωτογράφο, τον Etienne-Bertrand Weill, ενώ στους χώρους του FIAP Jean Monnet φιλοξενείται η δουλειά της οικογένειας Sudre, τα μέλη της οποίας άφησαν το στίγμα τους στην φωτογραφική σκηνή για πολλές γενιές. Οι πραγματικές αποκαλύψεις της διοργάνωσης του 2012, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα οι νέοι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται όπως η Moussa Sarr στη Galerie Martine et Thibault de

la Descottes Châtre και ο Nicolas Descottes στην Galerie Pierre Brullé. Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί το αφιέρωμα που φιλοξενείται στο Μουσείο του Montparnasse, στην δεσποινίδα Yvette Troispoux, την οποία ο Robert Doisneau τρυφερά αποκαλούσε "ma photocopine". Η παράσταση με τίτλο Le Reel Enchanté επικεντρώνεται στη φωτογραφία μόδας και διαφήμισης ενώ ο Stéphane Wargnier αναδεικνύει το έργο του Ryszard Horowitz (φωτό του οποίου φιλοξενούμε στο εξώφυλλο του τεύχους) στην Galerie Basia Embericos. Οι επισκέπτες της Galerie Serge Aboukrat θα ανακαλύψουν το έργο της Deborah Turbeville, ενώ το Ινστιτούτο Hongrois παρουσιάζει φωτογραφίες από τον Ferenc Βerko. Το portfolio "Burlesque Paris" της Sandrine Elberg έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εκείνους που πιστεύουν ότι η φωτογραφία πρέπει να ξεπερνά την πραγματικότητα. "Το μικρό είναι όμορφο" -μια ιδέα του Alain Paviot που ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από μερικά χρόνια- εφαρμόζεται και πάλι χάρη στην επιλογή της Agnès de Gouvion-Saint-Cyr. Φωτογραφίες του Jules Iter που τραβήχτηκαν στη Κίνα, στα μέσα της δεκαετίας του 1850, παρουσιάζονται στην Galerie Camera Obscura. Στο Le Petit Endroit και το ξενοδοχείο Lutetia, ο Jean-Baptiste Sénégas επανεξετάζει τις τεχνικές της δαγγεροτυπίας και της αμβοτυπίας, ενώ το Ολλανδικό Ινστιτούτο δείχνει πώς ο Charlotte Dumas άρχισε να εργάζεται με την Polaroid. Φυσικά, όπως γίνεται πάντα στο Μήνα Φωτογραφίας, θέματα ευρύτερης κλίμακας είναι επίσης μέρος του προγράμματος, όπως το αφιέρωμα στον Manuel Alvarez Bravo στο Jeu de Paume και στον Paul Graham στο BAL Πέρα από όλα τα παραπάνω, θα υπάρχουν προβολές, συζητήσεις και διαλέξεις που προσφέρουν πάντα το δικό τους ιδιαίτερο χρώμα στη διοργάνωση.» Στις σελίδες που ακολουθούν, θα δείτε φωτογραφίες από τις εκθέσεις του φετινού φωτογραφικού μήνα της γαλλικής πρωτεύουσας. Πλήρη ενημέρωση για όλες τις εκδηλώσεις θα βρείτε στο: http://www.mep-fr.org/us/

© Archives Ann et Jü rgen Wilde


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 6

© Jesse A. Fernández


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 7

Š Sandrine Elberg


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Š Sandrine Elberg

Page 8


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 9

© Patrick Swirc

30 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 10

© JF Robert

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 31


01:Layout 1

10/26/12

1:24 PM

Page 11

© Nicolas Henry

© Guillaume Herbaut


21x28:Layout 1

10/30/12

1:42 PM

Page 1


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 1

Φωτό & Κείμενο: Βαγγέλης Δελέγκος | vangelisdelegos@gmail.com

Πορτρέτα με φυσικό φωτισμό Ένας προσωπικός τρόπος προσέγγισης σε αυτό το τεράστιο κομμάτι της φωτογραφικής τέχνης, υπό την ειλικρινή διάθεση να καταθέσω τη δική μου εμπειρία, όσο το δυνατόν πιο μακριά από «αποστειρωμένες» τεχνικές λήψης και επεξεργασίας… Ακριβώς έτσι γεννήθηκε αυτή η ωραία ιδέα που, μέσα από δεκάδες φωτογραφίσεις επώνυμων ηθοποιών, κατέληξε να γίνει ένα προσεγμένο και περιποιημένο φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «(απο)ποιώντας ήθος», στις εκδόσεις «Χείμαρρος». Φαντάζει και ακούγεται απλό ίσως, όμως προϋποθέτει κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή γνώση τεχνικής, υπομονή, επιμονή και προσήλωση. Ναι, καλά καταλάβατε, προαπαιτεί την υψηλή τέχνη της επικοινωνίας, ειδικά όταν πρόκειται να στρέψεις τη φωτογραφική μηχανή σου στο πρόσωπο ενός ηθοποιού που μπορεί να μετράει τριάντα και σαράντα χρόνια στο θεατρικό σανίδι, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Πριν φτάσω όμως μέχρι εκεί, ως το καλώς εννοούμενο «θράσος» που ανέπτυξα, προκειμένου να είμαι εγώ, όσο γινόταν, ο «κύριος» του χρόνου της φωτογράφησης, καλό είναι να αναπτύξω εν συντομία την «προϊστορία», που αποτυχημένα λένε και οι αθλητικογράφοι… Προσέγγιση Από νεαρή ηλικία κατόρθωσα να συνδυάσω κάποια πράγματα που αγαπούσα, και μέσα από αυτό τον «αχταρμά» να βγάζω αξιοπρεπώς τα προς το ζην, τουλάχιστον για μπόλικα χρόνια. Φωτογραφία, συγγραφή άρθρων και ταξίδι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων μου, με ολίγη από διαφήμιση και άλλες δραστηριότητες. Το πορτρέτο δεν βρισκόταν πουθενά στο «κάδρο», με μοναδική εξαίρεση τις φορές που, κατά τις αποστολές, απαθανάτιζα ανθρώπους στο στοιχείο τους, την ώρα της εργασίας τους, την στιγμή του γλεντιού τους, οπουδήποτε τέλος πάντων δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να «στήσω» το θέμα μου και να σταθώ εγώ απέναντι του «πυροβολώντας» καρέ. Αυτή την αδυναμία «στησίματος» όφειλα να την κατανικήσω ή έστω να την περιορίσω, από τη στιγμή που αποφάσισα να φτιάξω αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο, με πορτραίτα αναγνωρίσιμων ανθρώπων, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς Pho-

toshop στη συνέχεια. Η βασική φιλοσοφία στη συγκεκριμένη δουλειά, δεν αποκλίνει από την επιθυμητή τακτική τόσων και τόσων φωτογράφων, στην ιστορία αυτής της τέχνης, που, για πρώτη ή για χιλιοστή φορά, επιλέγουν έναν άλλο άνθρωπο ως θέμα τους. Και εγώ, και εσείς, και όλοι όσοι καταπιάνονται με το πορτραίτο, μπαίνουν σε εκείνη τη μαγική διαδικασία να «εκμαιεύσουν» οπτικά κάτι από την ψυχή και τον χαρακτήρα του ξεχωριστού όντος που περιμένει υπομονετικά, ή όχι και τόσο υπομονετικά, το «κλικ» της μηχανής. Μη σας τρομάζει η λέξη «στήσιμο» που χρησιμοποίησα πιο πριν. Δεν είναι ντροπή να διαπιστώσεις πως, όσο ελεύθερα και να θέλεις να δουλέψεις κατά τη λήψη, υπάρχει εξαρχής η ανάγκη να ελέγχεις τόσο τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και, συνολικά, το μοτίβο κινήσεων και αντιδράσεων του φωτογραφιζόμενου. Ακόμα και εγώ που φρόντισα να δυσκολέψω πολύ περισσότερο την όλη ιδέα, έπρεπε να διαποτιστώ με το προαναφερθέν καλώς εννοούμενο θράσος, να πάρω, συμβολικά, από το χέρι, τα «μοντέλα» μου, να τους βάλω στον δρόμο του δικού μου ζητούμενου από τη φωτογράφηση, και μετά να τους αφήσω, υπό περιορισμόν πάντα, να κάνουν τα δικά τους. Μην γελιέστε, επώνυμοι και ανώνυμοι, διάσημοι και απλώς παιδικοί φίλοι, όλοι θα περιμένουν από εσάς να προτείνετε γωνίες, να δοκιμάσετε φωτισμούς, να διαλέξετε χαμόγελα και πάει λέγοντας. Σε αυτή τη δική μου μοναδική εμπειρία των σχεδόν πενήντα φωτογραφίσεων, σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών, είχα εκ προοιμίου φέρει τον εαυτό μου στη μεγάλη πρόκληση να φωτογραφίσω τους ηθοποιούς σε δικούς τους προσωπικούς χώρους, υπό τον όρο να μην καταπιαστούμε καθόλου με την επαγγελματική τους ιδιότητα αλλά με οτιδήποτε οι ίδιοι αγαπούσαν και τους εξέφραζε στην προσωπική τους ανθρώπινη διαβίωση, πέραν του θεατρικού σανιδιού και της τηλεοπτικής κάμερας. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί κάποιο καινούριο χαρακτηριστικό για όσους από εσάς αρέσκεστε να φωτογραφίζετε δικούς


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 2

Λήψη σε μπαλκόνι, εκμεταλλευόμενος τον κόντρα φωτισμό για να υπερεκθέσω ενοχλητικές λεπτομέρειες στο φόντο.


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 3

????

Επάνω: Το θερμό απογευματινό φως, επιτρέπει εξωτερικές λήψεις στην οποιαδήποτε ταπεινή ταράτσα... Δεξιά: Ευρυγώνιος φακός και χαμηλή γωνία λήψης. Αρκετά πρωτότυπος και ενδιαφέρων συνδυασμός για πορτρέτο.

σας ανθρώπους, ερασιτέχνες μοντέλα ή ακόμα και εσάς τους ίδιους. Δεν μου έφτανε όμως αυτό. «Ποτισμένος» με τα τόσα χρόνια δουλειάς με φυσικό φωτισμό, με την ειλικρινή απέχθεια για το κάθε είδους φλας, σε συνδυασμό με την θέλησή μου για όσο το δυνατόν πιο άμεσες και ανεπιτήδευτες εικόνες, παρουσιαζόμουν στο εκάστοτε ραντεβού, είτε αυτό ήταν σε σπίτι, είτε σε κήπο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο μέρος του κάθε ηθοποιού, κραδαίνοντας μόνο τη φωτογραφική μου μηχανή και μια φυσιολογική τσάντα με δυο τρεις φακούς ακόμα. Χωρίς τρίποδα, χωρίς φλας και softbox, χωρίς βοηθούς, στυλίστες, κομμωτές και μακιγιέρ. Σαφώς και το ήξεραν από πριν, όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά κάνει σε αυτόν που πρόκειται να φωτογραφηθεί, όταν έχει απέναντι του έναν ευγενικό και πρόσχαρο φωτογράφο, με μια μόνο μηχανή και τίποτα άλλο. Και εδώ ξεκινάει η μαγεία του πορτρέτου, μια ιδιαίτερη σχέση που παραδέχομαι ότι αγνοούσα για τόσα χρόνια και

για αυτό μπαίνω στη διαδικασία να μοιραστώ αυτές τις σκέψεις και τις διαπιστώσεις με τους αναγνώστες του Photonet. Κυρίες και κύριοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, πορτρετίστες της πρώτης φοράς και δημιουργοί χιλιάδων παρόμοιων εικόνων, το σωστό ξεκίνημα στη φωτογράφηση, το απαραίτητο συστατικό που, αργά και σταθερά, θα οδηγήσει στην ιδανική φωτογραφία, είναι η επικοινωνία και ο βαθμός που εσείς, πολύ πριν ξεκινήσετε να πατάτε το κουμπί, μπορείτε να την χειριστείτε. Έχετε κατά νου ότι ο χρόνος κατά τον οποίο το μοντέλο σας θα είναι ευδιάθετο και ξεκούραστο, είναι συγκεκριμένος και πολλές φορές περιορισμένος. Στην περίπτωση του δικού μου βιβλίου, αμφιβάλλω αν ποτέ κατάφερα να απασχολήσω κάποιον ηθοποιό για περισσότερη από μία ή μιάμιση ώρα. Είναι υπεραρκετός χρόνος, φτάνει να δώσετε όλο σας τον εαυτό σε αυτό που αγαπάτε να κάνετε, δηλαδή να βγάζετε εικόνες.


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 4


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 5

Επάνω: Μετά από κουβέντα και αρκετές λήψεις, επιτυγχάνεται η χαλάρωση του μοντέλου, έστω και για τις ανάγκες της φωτογράφησης. Δεξιά: Απλά, καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλαισιώσουν τον φωτογραφιζόμενο.

Επικοινωνία λοιπόν! Κανείς δεν θέλει να ποζάρει σε έναν βλοσυρό φωτογράφο, σε κάποιον μουτρωμένο καλλιτέχνη που θα του φταίνε όλα, που πάντα κάτι δεν θα τον βολεύει, που θα γκρινιάζει για τον ακατάλληλο φωτισμό, τη ζέστη ή το κρύο. Όχι και πάλι όχι! Αφιερώστε λίγο χρόνο στην αρχή, για μια ήρεμη φιλική κουβέντα με τον άνθρωπο που έχετε απέναντι σας. Εξηγήστε το πώς έχετε εσείς φανταστεί την ροή της φωτογράφησης, χωρίς να αρνηθείτε να ακούσετε τις δικές του προτάσεις. Δεν είναι κακό να τις ενσωματώσετε στο δικό σας πλάνο, φτάνει να μην καταλήξετε να δέχεστε εσείς εντολές από το μοντέλο. Αν και γνωστοί ηθοποιοί, παραδόξως έδειξαν μεγάλη υπομονή και σεβασμό στη δική μου ματιά και, σχεδόν καθόλου, δεν προσπάθησαν να περάσουν τη δική τους «γραμμή» στη φωτογράφηση, κάτι που φανερώνεται από το γεγονός ότι προέκυψαν άκρως πρωτότυπα πορτρέτα που όμοιά τους δεν είχαν κάνει σχεδόν ποτέ… Μετά την παρένθεση αυτή, συνεχίζουμε. Ήρεμη και πρόσχαρη συζήτηση, που να μην ξεφεύγει όμως πολύ από τον λόγο της συνάντησης, κανένα καλαμπούρι για να αποκτηθεί μια στοιχειώδης οικειότητα και, σιγά σιγά,

περνάμε στο προκείμενο και κάνει την εμφάνισή της και η φωτογραφική μηχανή. Οι περισσότεροι, ίσως και στην προσπάθεια τους να καταπολεμήσουν την αρχική αμηχανία που πιθανά θα τους ταλαιπωρεί για λίγο ακόμα, θα δηλώσουν ενδιαφέρον για την εντυπωσιακή φωτογραφική μηχανή που θα έχετε κρεμασμένη στο λαιμό σας. Μην τους «ψαρώσετε» με βαρύγδουπες δηλώσεις για την αξία της και για τα απίστευτα που μπορεί να κάνει. Δεν ωφελεί σε τίποτα να τους θυμίζετε κάθε τρεις και λίγο ότι είστε φωτογράφοι που έχετε εισβάλλει στο χώρο τους για να βγάλετε φωτογραφίες. Ναι, απαντήστε σε απορίες, δώστε τους να την περιεργαστούν, αν επιμένουν, όμως κρατήστε το ζεστό και ευγενικό σας προφίλ, έστω και αν από μέσα σας τρώγεστε να ξεκινήσετε τη δουλειά. Τα «κλικ» λοιπόν θα πάρουν μπρος, το μοντέλο σας θα δηλώνει έτοιμο να υπακούσει στις οδηγίες σας. Η γνώμη μου για τη λογική σειρά που ακολουθείται, είναι η εξής. Αμηχανία στην αρχή, «προθέρμανση» με κάποιες πρώτες λήψεις, η ωφέλιμη περίοδος όπου και εσείς και αυτό θα είστε «ζεστοί» και, τέλος, το τελευταίο στάδιο όπου τα σημάδια της κούρασης θα κάνουν την εμφάνιση


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 6


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 7

Επάνω: Λήψη έξω στο φως, συνδυάζοντας τον ελαφρώς κόντρα ήλιο με το λαμπερό μοτίβο από τα στάχυα. Δεξιά: Αν το μοντέλο διαθέτει χρόνο, όρεξη και διάθεση, τότε μπορούν εύκολα να παραχθούν άκρως πρωτότυπες και δυνατές εικόνες...

τους. Καθ΄ όλη αυτή τη διάρκεια, θα εκπλαγείτε με το πόσο θα αλλάζουν τα πορτραίτα σας, όσο το μοντέλο σας θα κατανοεί και θα συμμετέχει, και όσο εσείς θα καταφέρνετε να αξιοποιείτε τα χαρακτηριστικά του και πιθανά τον περιβάλλοντα χώρο. Κατόπιν εορτής, δείτε το πρώτο πρώτο καρέ που βγάλατε, μαζί με ένα από τα καλύτερα σας. Θα απέχουν παρασάγγας. Αν διαμαρτυρηθεί για την ώρα και για την κούραση, μην επιμείνετε για πολύ. Δεν θα καταφέρετε να επαναλάβετε την επιτυχία κάποιας προηγηθείσας λήψης, όσο και αν το θέλετε. Η φωτογράφηση θα έχει τελειώσει… Τεχνική Μιλήσατε λοιπόν για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, «φορέσατε» το καλό σας χαμόγελο, κάνατε μια νοερή επανάληψη των όσων γνωρίζετε ή πι-

στεύετε ότι γνωρίζετε για τη Φωτογραφία και τα μυστικά της, θέσατε την ψηφιακή στο «on» και όλα τα άλλα, από εκεί και έπειτα, είναι ιστορία. Τι θα μπορούσα να καταθέσω εγώ, τουλάχιστον στο κομμάτι της τεχνικής, κάποια σειρά σκέψεων που να απορρέει από την δημιουργία αυτού του βιβλίου; Σχετικά λίγα πράγματα, συγκεκριμένα, και ίσως χρήσιμα για κάποιους που θα στηριχτούν και στα δικά μου λεγόμενα. Έχουμε ξεχάσει το φλας και ξεκινούμε να φτιάξουμε πορτρέτα με φυσικό φωτισμό. Πρώτη εύκολη λύση λοιπόν, προκειμένου να μη μας φάει το μαύρο σκοτάδι από την αρχή, το παράθυρο. Όσο πιο μεγάλο και φωτεινό, τόσο το καλύτερο για μια πρώτη φωτιστική βάση για το πορτραίτο μας. Δεν χρειάζεται να του ζητήσετε να στέκεται μονίμως κολλητά στο πατζούρι, αρκεί να είστε σε θέση να τον ή την τοποθετήσετε με τρόπο που να αξιοποιείται σωστά ο έξωθεν ερχόμενος φωτισμός. Μην βιαστείτε


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 8


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 9

Απλό πορτρέτο, με φως από το παράθυρο.

να παρακαλέσετε για ηλιοφάνεια την ώρα της λήψης. Η ελαφριά συννεφιά μπορεί να προσφέρει πιο μαλακό φωτισμό και λιγότερες ενοχλητικές σκιές. Γενικά ο ήλιος μπορεί να βλάψει τα πορτρέτα μας, αν δεν ξέρουμε πώς να τον χειριστούμε με την βοήθεια ανακλαστήρων ή άλλων επιφανειών. Μπορεί εγώ να μην χρησιμοποίησα άλλα αξεσουάρ για τις λήψεις του βιβλίου, όμως επιτρέπω να κάνετε μια παραχώρηση και να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κομμάτι λευκό χαρτόνι ή κάποια άλλη ανάλογη επιφάνεια (π.χ. σεντόνι), προκειμένου να ελαττώσετε δραστικά, αν το επιθυμείτε, κάποιες σκιές στο πρόσωπο του μοντέλου σας, προφανώς από την αντίθετη πλευρά από εκείνη που προέρχεται η βασική φωτιστική πηγή. Προτιμήστε να δουλέψετε σε σημεία με λιγοστή αλλά ομοιόμορφη σκιά και όχι κάτω από φυλλωσιές δέντρων που δίνουν φωτισμό με άπειρες μικρές σκιές και άλλα τόσα highlights. Ομοιοτρόπως με το παράθυρο, οι πόρτες αποτελούν καλό σημείο εκκίνησης, ειδικά αν δεν θέλετε να ανέβετε πολύ σε ευαισθησία ISO, κάτι που εγώ δυστυχώς δεν κατάφερα να αποφύγω στο παρόν λεύκωμα. Επειδή δεν γνώριζα από πριν τις ιδιαιτερότητες του κάθε σπιτιού του κάθε ηθοποιού, μιας και συνήθως πήγαινα για πρώτη φορά, αναγκάστηκα πολλές φορές, μη μπορώντας να δου-

Σε λήψεις σαν και αυτή, ο τηλεφακός θα φανεί χρήσιμος.

λέψω με αξιοπρεπή φωτισμό, τουλάχιστον όπως εγώ τον εννοούσα, να αυξήσω την ευαισθησία σε πρωτόγνωρα για μένα επίπεδα. Για περισσότερα από δεκαπέντε συναπτά έτη, τα 400 και 800 ISO ήταν η «οροφή» για λήψεις στο χέρι και από εκεί και μετά πάντα αναλάμβανε το τρίποδο. Πώς να φωτογραφίσεις όμως με τρίποδο και αργή ταχύτητα έναν ηθοποιό ο οποίος γελάει, κινείται, κάνει γκριμάτσες και δείχνει να το διασκεδάζει; Οπότε, ISO 1600 και 3200, μικρή πτώση στην ποιότητα αλλά απαθανάτιση της ξεχωριστής στιγμής. Κάτι άλλο που δεν ντρέπομαι να ομολογήσω είναι πως ολάκερο το βιβλίο παρήχθη με φακούς ζουμ, και όχι με κάποιον βαρύγδουπο «σταθερό» φακό για πορτρέτα, όπως καμαρώνουν και διατείνονται ότι χρησιμοποιούν αποκλειστικά κάποιοι εκλεκτοί συνάδελφοι φωτογράφοι. Ίσως μια τέτοια πρακτική να είναι ευκολότερη όταν κάνεις κάποιον κατάλογο μόδας ή φωτογραφίζεις συγκεκριμένα πορτρέτα έξω, δίνοντας αποκλειστική έμφαση μόνο σε αυτό. Όταν βρίσκεσαι στο σπίτι κάποιου, ο οποίος τη μια στιγμή θα δεχτεί να χωθεί σε ένα μπαούλο, και την αμέσως επόμενη θα σκαρφαλώσει στην ταράτσα για να παίξει μουσική, επειδή εσύ του το ζήτησες, δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσεις να ακολουθήσεις τη


01:Layout 1

10/26/12

1:27 PM

Page 10

Αξιοποιώντας ιδανικά τα αντικείμενα και την γλώσσα του σώματος του φωτογραφιζόμενου.

δράση, δουλεύοντας αποκλειστικά, δήθεν από άποψη ή αγάπη με έναν 85άρη ή έναν 105mm. Δεν διατηρώ προσκόλληση για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν. Σαφώς και διακρίνω και εκτιμώ την υψηλότερη επίδοση κάποιου φακού από κάποιον άλλο, όμως, στο τέλος της ημέρας, η δική μου ευκολία να πετύχω την φωτογραφία που ήθελα, μετράει περισσότερο από ολίγη οξύτητα παραπάνω ή ελαφρότερη παραμόρφωση. Ίσως και να έχω άδικο… Για όλα αυτά τα πορτραίτα, χρησιμοποίησα τις εξής εστιακές αποστάσεις: 20, 24, 28, 35, 50, 75, 85, 105, 150 και 210mm. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι, με δύο ποιοτικά ζουμ στην τσάντα σας, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το κάθε φωτογραφικό απρόοπτο, το κάθε καδράρισμα, την όποια έμπνευση της στιγμής. Χρειάζεται επίσης να δίνετε προσοχή στην εστίαση, να μην βιάζεστε και να προσπαθείτε να συγχρονίζετε το ρυθμό λήψης με τις εναλλασσόμενες πόζες του μοντέλου, σε περίπτωση που αυτό μπει στη φωτογράφηση με μεγάλη όρεξη και κέφι, και παρουσιάσει μια τάση να στήνεται, να προτείνει πράγματα και να τοποθετείται στο χώρο πιο γρήγορα και πιο «ανεξάρτητα» από όσο εσείς επιθυμείτε. Είπαμε, ο έχων το γενικό πρόσταγμα είναι πάντα ο φωτογράφος. Το νετά-

Χιούμορ, καλή διάθεση, όρεξη για πειραματισμό, και το εξώφυλλο είναι έτοιμο...

ρισμα πραγματοποιείται στα μάτια ή στο μάτι του μοντέλου, και οποιαδήποτε άλλη ιδέα και γούστο σας θα πρέπει να διακατέχεται από μια οπτική λογική και μια «επιχειρηματολογία» για το αντίθετο. Δηλαδή, θελήσατε μεν να εστιάσετε στο πόδι, αλλά θα πρέπει να μπορείτε να το στηρίξετε αυτό με το τελικό αποτέλεσμα. Γουστάρετε τα στραβά κάδρα, όμως θα πρέπει η σύνθεση σας να διαθέτει και πάλι μια αρμονία και μια «λογική» πίσω από την εσκεμμένη κατάρριψη των κανόνων σύνθεσης. Πρώτα μαθαίνουμε, κατακτούμε και αξιοποιούμε τους «ορθούς» και δοκιμασμένους τρόπους δουλειάς, και μετά, αν πιστεύουμε ότι διαθέτουμε τα εφόδια, προχωρούμε στην αποδόμηση και στην κατάργησή τους. Ποτέ το αντίθετο… Όπως και να ΄χει, αυτή η φαινομενικά απλή, φυσική και ανεπιτήδευτη λογική γύρω από τη λήψη πορτραίτου, σίγουρα θα έχει πολλά να σας πει. Στο τέλος, κοιτώντας τις φωτογραφίες σας, αν διαπιστώσετε πως οι εικόνες των φωτογραφιζόμενών σας έχουν κάτι να πουν για τους ίδιους, αν προκύπτει μια μικρή ιστορία από την «ανάγνωση» τους, ή μια κρυμμένη πτυχή του αληθινού εαυτού τους, τότε θα ξέρετε πως έχετε στα χέρια μας μιαν επιτυχημένη εικόνα…


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:44 PM

Page 1

Test DSLR

CANON EOS 5D Mark III CHOICE

Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ • Σώμα • Μπαταρία και φορτιστής • Λαστιχένια επένδυση σκόπευτρου • Λουράκι αλιμού • Καλώδια USB/AV • CD-ROM

Βελτιωμένη σε όλα τα σημεία, ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και ανθεκτικότερη, η Canon EOS 5D Mark III είναι μία από τις πληρέστερες μηχανές της αγοράς και απευθύνεται σε πολύ συνειδητοποιημένους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους. Στα σχεδόν επτά χρόνια κυκλοφορία της, η σειρά των EOS 5D έχει δημιουργήσει τους δικούς της φανατικούς οπαδούς καθώς ήταν η πρώτη που "προσγείωσε" τις τιμές των full frame μοντέλων, κάνοντάς τα προσιτά σε ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Όλοι όσοι έχουν κάνει το άλμα από τον APS-C αισθητήρα σε εκείνον με διαστάσεις 36x24mm γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Στις αρχές του χρόνου παρουσιάστηκε αισίως η τρίτη γενιά, φέροντας το διακριτικό Mark III, υποσχόμενη βελτιώσεις σε πολλά, αν όχι σε όλα, τα σημεία που ταλαιπωρούσαν και περιόριζαν τους χρήστες της EOS 5D Mark II. Το γενικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δοκιμής, που διήρκεσε περίπου 15 μέρες και οδήγησε στη λήψη περίπου 5000 εικόνων (συμπεριλαμβανομένων ενός γάμου και μιας βάπτισης), είναι ότι πράγματι η Canon EOS 5D Mark III υπερτερεί σε όλες τις βασικές παραμέτρους έναντι της προκατόχου της. Θεωρώ ότι η εταιρία έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, αξιολογώντας σωστά το feedback από το προηγούμενο μοντέλο και φυσικά προσπαθώντας να συμβαδίσει με τις τεχνολογικές εξελίξεις ανταγωνιστικών μοντέλων. Κατά τη γνώμη μου, η EOS 5D Mark III είναι μια μηχανή με εντελώς διαφορετικό "χαρακτήρα" από τη Mark II. Είναι πληρέστερη, πιο ολοκληρωμένη, πιο επαγγελματική, καθώς σε βοηθάει να κάνεις λήψεις που δεν τολμούσες να διανοηθείς. Και η αλήθεια είναι ότι το κάνει αρκετά καλά. Όντας κάτοχος δύο Mark II, εντυπωσιάστηκα με τα αποτελέσματα και την ευελιξία της 5D Mark III αλλά ταυτόχρονα ένιωσα πως η εξέλιξή της ήταν τέτοια που ξέφυγε λίγο από τη "λογική" συνέχεια. Ως εκ τού-

44 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

του, χρειάστηκε πολλές φορές να καταφύγω στο εγχειρίδιο χρήσης κάτι που, πιστέψτε με, έχω να το κάνω αρκετά χρόνια. Αν κάποιος με ρωτούσε "σε τι διαφέρει από την 5D Mark II;" ή "ποιες είναι - εν συντομία - οι βελτιώσεις στο νέο μοντέλο;" ενδεχομένως να απαντούσα σχεδόν επιγραμματικά "η αυτόματη εστίαση". Όμως η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Σε κάθε νέο μοντέλο υπάρχουν βελτιώσεις που κάνουν "μπαμ" και άλλες που είναι εξίσου ουσιαστικές αλλά τις ανακαλύπτεις στην πορεία. Η 5D Mark III δεν αποτελεί εξαίρεση. Αναμφίβολα, το νέο στοιχείο που υπερτερεί και κάνει την προκάτοχό της να θυμίζει μοντέλο χειροκίνητης εστίασης, είναι το προηγμένο σύστημα autofocus. Η EOS 5D Mark III ενσωματώνει τον ίδιο αισθητήρα AF με την 1DX, κάτι που σημαίνει ότι διαθέτει τον ίδιο αριθμό σημείων εστίασης (συνολικά 61) αλλά το βασικότερο είναι ότι υιοθετούν και την ίδια ευαισθησία των -2EV, κάτι που πολύ απλά σημαίνει ότι η μηχανή μπορεί να εστιάσει σε εξαιρετικά low light καταστάσεις. Βέβαια, το αμιγώς επαγγελματικό μοντέλο της Canon διαθέτει διαφορετικό αισθητήρα φωτομέτρησης που παρέχει πιο αναλυτικά δεδομένα στον αισθητήρα αυτόματης εστίασης, με αποτέλεσμα αυτός να αποδίδει καλύτερα, κυρίως αναφορικά με τη λειτουργία της ανίχνευσης αυτόματης εστίασης. Σημαίνει αυτό ότι το σύστημα αυτόματης εστίασης της 5D Mark III είναι αναποτελεσματικό; Κάθε άλλο. Σημαίνει ότι είναι αλάνθαστο; Όχι. Ένα βασικό "πρόβλημα" βρήκα στο νέο σύστημα εστίασης. Στην πραγματικότητα προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες και παραμετροποιήσιμες ρυθμίσεις που απαιτεί μεγάλο χρόνο εξοικείωσης. Προσωπικά, έπειτα από μισό μήνα αγκαλιά με τη μηχανή, δεν ένιωσα ότι


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:44 PM

Page 2

αφομοίωσα τον τρόπο λειτουργίας του και σίγουρα δεν αισθάνομαι, ακόμα και τώρα, ότι το εκμεταλλεύτηκα στο έπακρο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από τα 61 σημεία εστίασης, τα 41 είναι σταυροειδούς τύπου, ανταποκρινόμενα σε φακούς μέγιστης φωτεινότητας έως f/5.6 και εξ' αυτών, τοποθετημένα σε κάθετη διάταξη στο κέντρο του καρέ, 5 είναι διπλού σταυροειδούς τύπου ικανά να εκμεταλλευτούν φακούς μέγιστης φωτεινότητας f/2.8. Ωστόσο, ψάχνοντας στο εγχειρίδιο της μηχανής ανακάλυψα

ότι ο τύπος των σημείων καθορίζεται όχι μόνο από το μέγιστο διάφραγμα του φακού αλλά και από το μοντέλο του φακού. Τι έχει κάνει η Canon; Έχει διαχωρίσει το σύνολο των φακών της σε οκτώ ομάδες και βάσει αυτών καθορίζει ποια σημεία είναι εκμεταλλεύσιμα και πως διαμορφώνεται ο χαρακτήρας των σημείων αυτών. (Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξετε στη σελίδα 79 του αγγλικού εγχειριδίου!) Εδώ θα παραθέσω ένα απλό παράδειγμα τέτοιας διαφοροποίησης. Κάποιοι από τους φακούς του group A είναι ο EF 50 f/1.4 USM, ο 28-

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της μηχανής -και από εκείνα που παίρνει καιρό να τα εκτιμήσεις- είναι η αρκετά καλή ευελιξία που δίνουν τα αρχεία RAW στο στάδιο της επεξεργασίας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα έχει ακολουθηθεί η τεχνική της διπλοεπεξεργασίας: δηλαδή δύο φωτογραφίες από το ίδιο αρχείο, με διαφορετική διόρθωση έκθεσης. Το φόντο έχει φωτιστεί κατά 1 στοπ και αξίζει να σημειωθεί πως δεν απαιτήθηκε διόρθωση για μείωση θορύβου. Η αρχική ευαισθησία ήταν ISO 640.

• Σύστημα εστίασης • Ποιότητα εικόνας • Σχεδίαση/Κατασκευή • Απόδοση οθόνης • Υποστήριξη δύο καρτών • Κάλυψη οπτικού σκοπεύτρου • Υποδοχή για ακουστικά • Πολύ καλή αυτονομία μπαταρίας • Λειτουργίες HDR και multiple exposure • Silent mode

• Δε διαθέτει ενσωματωμένο φως υποβοήθησης εστίασης (όχι πως το χρειάζεται) • JPEG κατώτερα από αυτό που μπορεί να δώσει το αρχείο RAW • Ισχυρό φίλτρο θορύβου στη standard ρύθμιση • Το δυναμικό εύρος θα μπορούσε να είναι καλύτερο • Συγχρονισμός φλας 1/200sec και όχι 1/250sec • Απόδοση αυτόματου WB με τεχνητό φωτισμό • Τιμή

Find us on Facebook: Photonet Nexusmedia 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 45


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:45 PM

Page 3

Η Canon EOS 5D Mark III είναι μια DSLR ικανή να ανταποκριθεί με ευκολία σε μεγάλο εύρος φωτογραφικών εφαρμογών.

70mm f/2.8 (και οι δύο χρησιμοποιήθηκαν στη δοκιμή), όπως και ο EF 24-70mm f/2.8L II USM. Οι φακοί αυτοί είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν τα 5 διπλο-σταυροδειδή σημεία στο κέντρο του καρέ. Αντίθετα, ο EF 2470mm f/2.8L USM ανήκει στο group B και μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο το 1 εξ' αυτών (το κεντρικό). Από τη άλλη, οι φακοί των group F, G και H αξιοποιούν 47, 33 και 1 (το κεντρικό) σημεία αντίστοιχα. Στο μενού της 5D Mark III υπάρχει ειδική υποκατηγορία αφιερωμένη στις ρυθμίσεις αυτόματης εστίασης, η οποία με τη σειρά της διαχωρίζεται σε πέντε tabs (σελίδες). Στο πρώτο tab συναντάμε τα βασικά προφίλ (έξι τον αριθμό) του AI Servo AF, που είναι εκείνα που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο η μηχανή θα κάνει tracking σε κινούμενα θέματα. Προσοχή, οι συγκεκριμένες επιλογές δεν αφορούν τη λειτουργία του AF στη ρύθμιση One Shot. Κάθε ένα από τα προφίλ υποστηρίζει τρεις παραμέτρους (που μπορεί να τροποποιήσει περαιτέρω ο χρήστης): την ευαισθησία ανίχνευσης, την ταχύτητα ανίχνευσης (ανάλογα με την ταχύτητα του θέματος) και την ευαισθησία αυτόματης εναλλαγής των σημείων εστίασης. Η χειροκίνητη επιλογή των σημείων εστίασης γίνεται όχι μέσα από το μενού αλλά με το πάτημα του αντίστοιχου πλήκτρου στην πλάτη της μηχανής και τη βοήθεια του joystick ή των περιστρεφόμενων επιλογέων. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα καθορισμού της περιοχής εστίασης. Αυτή μπορεί να είναι είτε το single-point spot AF, είτε το single-point AF, είτε το AF point expansion (με υποβοήθεια 4 περιφερειακών), είτε το AF point expansion (με υποβοήθεια 8 περιφερειακών), είτε το Zone AF (χωρίζει τα 61 σημεία σε εννέα ζώνες και ο χρήστης επιλέγει μία εξ' αυτών), είτε το 61-point automatic selection AF (πλήρως αυτοματοποιημένη επιλογή ενός ή περισσότερων σημείων). Εάν δουλεύετε στο One Shot, θεωρώ ότι οι τρεις πρώτες επιλογές είναι οι πιο ενδεδειγμένες. Στο AI 46 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

Servo AF, και με βάση τα θέματα που φωτογράφησα κατά τη διάρκεια της δοκιμής, κατέληξα πως εκείνα που ανταποκρίθηκαν καλύτερα στις ανάγκες μου (σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα του tracking) είναι το AF point expansion και το Zone AF. Όπως εύκολα καταλαβαίνετε από τα προ-αναφερόμενα, η επιλογή των κατάλληλων παραμέτρων αυτόματης εστίασης, κυρίως στη συνεχή λειτουργία, είναι αρκετά περίπλοκη (ως προς τις αποφάσεις που απαιτείται να πάρετε). Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος να εξοικειωθείτε μαζί του -αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητές του- και πιστεύω πως εν τέλει θα καταλήξετε σε 2-3 βασικές επιλογές. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι οι πιθανοί συνδυασμοί επιλογών, ρυθμίσεων, παραμέτρων ξεπερνούν τους 80! Σε εκείνο που αξίζει να σταθούμε είναι η απόδοση της εστίασης και η ακρίβειά της, ειδικά στη λειτουργία One Shot. Δεν υπήρξε απλά αλάνθαστη αλλά προέβαλλε με τον καλύτερο τρόπο τη δυνατότητα να εστιάσει σε ευαισθησία -2EV, δηλαδή σε φωτιστικές συνθήκες όπου η χρήση αυτόματης εστίασης με την 5D Mark II θα ήταν προ πολλού καταδικασμένη. Σε ό,τι αφορά στο tracking AF, κάτι που δεν υπήρχε καν στη Mark II, πράγματι υπήρξαν ορισμένες αστοχίες αλλά αυτό δεν οφειλόταν τόσο στην ικανότητα του συστήματος αλλά στη δική μου αδυναμία να επιλέξω τις κατάλληλες παραμέτρους ανάλογα με το θέμα που φωτογράφιζα. Γι' αυτό τονίζω ότι χρειάζεται εξοικείωση και εμπειρία. Ολοκληρώνοντας τα γενικά συμπεράσματα του συστήματος αυτόματης εστίασης, αξίζει να σημειώσουμε τη βελτίωση της λειτουργίας μικρο-διορθώσεων. Πλέον ο χρήστης μπορεί να διορθώσει κάθε zoom φακό για την ελάχιστη και μέγιστη εστιακή απόσταση, κάτι που προσδίδει επιπλέον ακρίβεια στην εστίαση. Σημαντικές αλλαγές, σε σχέση με την προκάτοχό της, υπήρξαν επίσης


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

ISO 100

1:45 PM

Page 4

ISO 400

ISO 1600

ISO 6400

Με αυτό το παράδειγμα επιχειρούμε να σας δείξουμε την ευελιξία στη διόρθωση των αρχείων RAW της νέας Canon. Παρουσιάζουμε λεπτομέρεια εικόνας στο 100% που έχει τραβηχτεί στις ευαισθησίες που βλέπετε και έχει σκοπίμως υποεκτεθεί, κατά τη λήψη, κατά 2 stop. Στο πρόγραμμα επεξεργασίας της Canon αντισταθμίσαμε τη φωτεινότητα της εικόνας αυξάνοντας αντίστοιχα την τιμή του exposure.

στην ποιότητα κατασκευής και στην εργονομία. Το σώμα της EOS 5D Mark III δίνει μια πολύ πιο στιβαρή αίσθηση, καλύτερη ακόμα και από εκείνη που έδινε η EOS 7D. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική και το σώμα από κράμα μαγνησίου δείχνει ικανό να ανταποκριθεί σε πολύ σκληρή χρήση. Η λαβή έχει γίνει φαρδύτερη, προσφέροντας πιο γερό κράτημα, και το λαστιχένιο υλικό που την καλύπτει είναι λίγο πιο σαγρέ σε σχέση με την 5D Mark II. Μία από τις βασικότερες εργονομικές διαφοροποιήσεις, είναι ότι επιτέλους ο διακόπτης on/off "ξεκόλλησε" από το κάτω δεξιό σημείο της πλάτης και έχει τοποθετηθεί ψηλά αριστερά, δίπλα από το σκόπευτρο και κάτω από τον επιλογέα προγραμμάτων, ο οποίος παρεμπιπτόντως απέκτησε πλήκτρο ασφάλισης. Αλλαγή διάταξης είχαμε και για τα πλήκτρα Menu και Info. Επίσης με διαφορετικό τρόπο, πάντα σε σχέση με τη Mark II, πραγματοποιείται το zoom in/zoom out στις προβαλλόμενες φωτογραφίες. Όπως επιτάσσει η εποχή, το νέο μοντέλο της Canon δε θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστό διακόπτη για Live View με ένα πλήκτρο στο κέντρο του που είναι επιφορτισμένο με την έναρξη/διακοπή της εγγραφής βίντεο. Ένα νέο πλήκτρο είναι το "Q" (Quick Control) που προσφέρει

άμεση πρόσβαση στις ρυθμίσεις που βλέπει ο χρήστης στην οθόνη της μηχανής. Στη Mark II, αυτό πραγματοποιούνταν με το πάτημα του joystick. Μία από τις νέες λειτουργίες είναι το ηλεκτρονικό αλφάδι για να μπορείτε να βλέπετε με ευκολία αν η μηχανή είναι τοποθετημένη επίπεδα ή όχι. Η είσοδος στη λειτουργία γίνεται με διαδοχικό πάτημα του INFO. Μία από τις πιο ουσιαστικές και σημαντικές βελτιώσεις αφορά στο οπτικό σκόπευτρο της EOS 5D Mark III που πλέον καλύπτει το 100%, το αυτονόητο δηλαδή για μια μηχανή που απευθύνεται κυρίως σε αμιγώς επαγγελματίες και λιγότερο στους ημι-επαγγελματίες, όπως συνέβαινε με τη Mark II. Πιο πρακτική αποδείχθηκε και η ελαφρά μετατόπιση προς τα κάτω του πλήκτρου προεπισκόπησης τους βάθους πεδίου που χρησιμοποίησα κατά τη διάρκεια της δοκιμής ενώ δεν το έχω αγγίξει ακόμα στην 5D Mark II. Πέρα από την εστίαση, εκείνο που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η οθόνη της μηχανής. Μεγάλη (3.2"), με πολύ καλή φωτεινότητα και κοντράστ, η οθόνη LCD έχει αναλογίες πλευρών 3:2 και ανάλυση 1.040.000 κουκκίδες. Το drive της Mark III ξεκόλλησε από τα 3.9fps και υποστηρίζει πλέον 6fps για έως και 18 συνεχόμενα αρχεία RAW και μέχρι κάποιες χιλιάδες JPEG (ανά-

Επάνω: Τα χρώματα που αποδίδει η 5D Mark III είναι πιο "γεμάτα" από εκείνα της Mark II, ακόμα και στις πιο υψηλές ευαισθησίες. Δεξιά: Ανάλογα με το θέμα, η μηχανή χρειάστηκε έως και +2/3 στοπ διόρθωση έκθεσης. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων, το φωτόμετρο δεν έδειξε να ξεγελιέται.


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:45 PM

Page 5

Ένα από τα πλεονεκτήματα της νέας 5D είναι ότι μπορεί να δώσει ικανή πληροφορία χρώματος ακόμα και σε θέματα πολύ υψηλού contrast.

Η λειτουργία του Live View βοηθάει σημαντικά σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια λήψη από δύσκολη γωνία. Όπως εδώ, που αναγκάστηκα να σηκώσω τη μηχανή ψηλά προκειμένου να ξεπεράσει το ύψος του φράκτη που βρισκόταν μπροστά.

Η συγκεκριμένη εικόνα τραβήχτηκε απευθείας ως JPEG στο νέο Picture style Auto, που αποτελεί μια από τις διαφοροποιήσεις της Mark III από την Mark II.

λογα με την ταχύτητα που υποστηρίζει η κάρτα). Παράλληλα έχει αποκτήσει και δύο συμπαθέστατες επιλογές silent λειτουργίας, τη single και την continuous. Μια και αναφερθήκαμε σε κάρτες, μόνο ως πλεονέκτημα μπορεί να αξιολογηθεί το γεγονός ότι η Mark III διαθέτει δύο υποδοχές και μπορεί να δεχθεί ταυτόχρονα κάρτες CF και SD. Στον αντίποδα, εκείνο που αδυνατώ να κατανοήσω είναι η εμμονή της Canon να περιορίζει, σε ένα πανάκριβο μοντέλο όπως η 5D Mark III, τη μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού στο 1/200sec και να μην την επεκτείνει στο 1/250sec. Στο εσωτερικό της μηχανής συναντάμε τον επεξεργαστή Digic 5+, ο οποίος κάνει αρκετά καλή δουλειά σε πλήθος εφαρμογών, κάποιες από τις οποίες αφορούν στην απο-θορυβοποίηση και τη δυνατότητα μετατροπής αρχείων RAW σε JPEG απευθείας μέσα στη μηχανή. Εκτός από αρχεία RAW πλήρους ανάλυσης (5760x3840), η μηχανή υποστηρίζει διαστάσεις M-RAW (3960x2640) και S-RAW (2880x1920). Η Canon επέλεξε να μην αυξήσει δραματικά την ανάλυση του αισθητήρα -και καλά έκανε- παρά μόνο κατά σχεδόν 1ΜΡ σε σχέση με την 5D Mark II. Το αποτέλεσμα είναι να αποδίδει κλίμακα ευαισθησιών ISO 100-25600 που μπορεί να επεκταθεί στα ISO 50, 51200 και 102400. Ο θόρυβος κινείται σε πολύ καλά επί48 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

πεδα και δεν έχει καμία σχέση με τη Mark II. Πλέον, φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί στα ISO 12800 είναι πλήρως αποδεκτές και αξιοποιήσιμες. Η εφαρμογή του φίλτρου θορύβου στη standard ρύθμιση οδηγεί σε μείωση λεπτομερειών και για το λόγο αυτό προτείνω να επιλέγεται η τιμή low ή να το απενεργοποιείτε τελείως. Σε γενικές γραμμές, τα JPEG αρχεία που βγαίνουν απευθείας από τη μηχανή δεν αντικατοπτρίζουν τις μεγάλες δυνατότητες των RAW αρχείων της. Δεν είναι απλά τα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου αλλά και το πιο "γεμάτο" χρώμα που είναι σε θέση να δώσει η 5D Mark III, χρώμα που δεν μπορεί να πιάσει η Mark II, πολλώ δε μάλλον στις υψηλότερες ευαισθησίες. Όπως και να το δει κάποιος, η νέα Canon έχει ασύγκριτα μεγαλύτερες δυνατότητες σε low light εφαρμογές και δε χάνει ευκαιρία να το αποδείξει. Μία διαφοροποίηση/βελτίωση αναφορικά με την ποιότητα εικόνα σχετίζεται με την πρόσθεση επιλογής Auto στον κατάλογο των picture styles. Το δυναμικό εύρος έχει και αυτό με τη σειρά του βελτιωθεί αλλά όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Ναι μεν είναι σε θέση να αποδώσει περισσότερες λεπτομέρειες στα highlights, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις, με υπερβολικό κοντράστ, διακρίναμε τάσεις clipping (απωλειών λεπτομέ-


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:45 PM

Page 6

Αυτό είναι ένα παράδειγμα που ενισχύει την άποψή μου ότι τα προγράμματα μετατροπής RAW που συνοδεύουν τις μηχανές είναι πολλές φορές ικανά να δώσουν αξιόλογα αποτελέσματα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ολόκληρη η επεξεργασία της εικόνας πραγματοποιήθηκε μέσα στο DPP της Canon. (Χωρίς τη βοήθεια του Photoshop).

ρειας) κυρίως στις φωτεινές περιοχές. Κάτι που περίμενα να διαπιστώσω, και εν τέλει είδα με μεγάλη χαρά, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία που έχουν τα αρχεία κατά την επεξεργασία. Με την 5D Mark II πολλές φορές βρίσκομαι αντιμέτωπος με αυξημένο θόρυβο στις σκιερές περιοχές μόλις επιχειρήσω να διορθώσω κατά 1 στοπ, ακόμα και μια εικόνα που έχει τραβηχτεί στα ISO 100. Στην 5D Mark III δε συμβαίνει αυτό. Το αρχείο δείχνει ανοχές κατά τη μεταβολή φωτεινότητας τόσο στη συγκράτηση του θορύβου, όσο και στη διατήρηση λεπτομερειών και χρώματος. Μία από τις επιπλέον διεργασίες με τις οποίες έχει επιφορτιστεί ο επεξεργαστής της μηχανής είναι και η ψηφιακή διόρθωση των οπτικών σφαλμάτων των φακών, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης να έχει εισάγει το προφίλ τους με τη βοήθεια του EOS Utility. Υποστηρίζονται δύο τύποι διόρθωσης: για βινιετάρισμα και για χρωματικές εκτροπές. Επιπλέον, η νέα Canon εισάγει δύο πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Πρόκειται για τη λειτουργία HDR, αφορά παραγωγή αρχείου JPEG, και τη λειτουργία multiple exposure που αφορά στη λήψη, έως και εννέα εικόνων, στο ίδιο καρέ. Και στις δύο περιπτώσεις λειτουργιών, η μηχανή δίνει δυνατότητες παραμετροποίησης αναφορικά με τον τρόπο συγχώνευσης των διαφορετικών εικόνων. Και μία σημαντική - για κάποιους - υποσημείωση: η Mark III υποστηρίζει πλέον διόρθωση έκθεσης +/-3EV και διαθέτει 13 custom functions με συνολικά 47 δυνατότητες ρύθμισης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η σειρά EOS 5D ήταν εκείνη που ξεκίνησε την επανάσταση και έθεσε τα πρότυπα στη δυνατότητα βίντεο-εγγραφής. Την παράδοση της Mark II συνεχίζει και η 5D Mark III,

προσθέτοντας αυξημένες δυνατότητες για όλους όσοι σκέπτονται να την αποκτήσουν για χρήση σαν βιντεοκάμερα. Μια βασική διαφοροποίηση είναι η προσθήκη υποδοχής ακουστικών, κάτι που επιτρέπει να ακούμε τον ήχο που καταγράφει το μικρόφωνο και να ρυθμίζουμε ανάλογα τα levels εγγραφής ήχου. Θα προτιμούσα βέβαια η υποδοχή να υποστήριζε stereo και όχι monaural απόδοση. Η μηχανή υποστηρίζει δύο διαφορετικές ποιότητες συμπίεσης σήματος. Το IPB αντιστοιχεί στην υψηλότερη συμπίεση και απαιτεί CF με ταχύτητα εγγραφής τουλάχιστον 10MB/sec ή SD με ταχύτητα 6MB/sec. Η ποιότητα ALL-I μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μόνο αν έχετε κάρτες CF με 30MB/sec (και ταχύτερη) ή SD με δυνατότητα εγγραφής τουλάχιστον 20MB/sec. Προσωπικά και βάσει των δικών μου αναγκών βίντεο, που δεν περιλαμβάνει επεξεργασία εικόνας, δεν μπόρεσα να διακρίνω κάποια εμφανή διαφορά ανάμεσα στα δύο φορμά συμπίεσης. Στα περισσότερα προγράμματα η μέγιστη ευαισθησία λήψης είναι τα ISO 12800. Σε σύστημα PAL, η ανάλυση του full HD υποστηρίζει 24 και 25fps, ενώ η ανάλυση HD (1280x720) υποστηρίζει σταθερά 50fps. Η μέγιστη διάρκεια βίντεο, όπως συμβαίνει σε όλες τις DSLRs, δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 30min ή τη χωρητικότητα των 4GB. Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και αισθανόμενος ότι είναι μάλλον ανεπαρκή για να περιγράψουν μια μηχανή της οποίας το εγχειρίδιο αριθμεί περί τις 400 σελίδες, θεωρώ ότι πρόκειται για την πληρέστερη μηχανή της Canon έχει περάσει μέχρι στιγμής από τα γραφεία του περιοδικού. Μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε μεγαλύτερο εύρος εφαρμογών από τη Mark II και στέκεται επάξια σε ένα άκρως ανταγωνιστικό και διαρ11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 49


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:45 PM

Page 7

-3EV

0EV

+3EV

HDR ΤΕΛΙΚΟ

Μια από τις νέες λειτουργίες που συναντάμε στην EOS 5D Mark III είναι αυτή του HDR. Μπορείτε να τραβήξετε 3 διαφορετικά καρέ με απόκλιση από +/- 1EV έως +/- 3EV, σε JPEG ή RAW φορμά, και η μηχανή θα αναλάβει να συγχωνεύσει τις 3 εικόνες αυξάνοντας το συνολικό δυναμικό εύρος. Το αποτέλεσμα είναι αποκλειστικά JPEG και όχι RAW. Μπορείτε επίσης να παραμετροποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η συγχώνευση.

κώς μεταβαλλόμενο φωτογραφικό περιβάλλον. Το γεγονός ότι απευθύνεται σε φωτογράφους με περισσότερες και πιο αυξημένες απαιτήσεις, με κάνει να πιστεύω ότι ο υποψήφιος αγοραστής της 5D Mark III δεν είναι τόσο εκείνος που σκοπεύει να αναβαθμίσει τη Mark II. Άλλωστε, με έμμεσο τρόπο το ίδιο πράγμα παραδέχεται και η εταιρία, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει αποσύρει από την αγορά τη Mark II. Αυτό θα γίνει σταδιακά με την κυκλοφορία της 6D, η τιμής της οποίας θα κυμανθεί περίπου στα τωρινά επίπεδα της 5D Mark II. Η τιμή απόκτησης είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα της 5D Mark III. Θεωρείται -και όχι άδικα- τσιμπημένη ακόμα και για ένα τόσο "δυνατό" μοντέλο. Δε λησμονώ όμως ότι τόσο η Mark I, όσο και η Mark II ξεκίνησαν με αρχικές τιμές πάνω από 3000€. Ευελπιστώντας ότι βραχυπρόθεσμα η τιμή της θα μειωθεί, είναι σίγουρο ότι όχι μόνο θα διατηρήσει το κοινό της αλλά θα κερδίσει και νέους φωτογράφους που επιθυμούν να διευρύνουν τις δυνατότητές τους.

Το δυναμικό εύρος έχει βελτιωθεί, όχι όμως στο βαθμό που θα θέλαμε. Οι σκιερές περιοχές στην συγκεκριμένη φωτογραφία έχουν φωτιστεί με τη βοήθεια του DPP.


1:45 PM

Page 8

ISO 100

ISO 3200

ISO 200

ISO 6400

ISO 400

ISO 12800

ISO 800

ISO 25600

ISO 1600

ISO 51200

Η Canon 5D Mark III διακρίνεται για τα χαμηλά επίπεδα θορύβου στις υψηλές ευαισθησίες. Στο παράδειγμα βλέπετε τα επίπεδα θορύβου στις αντίστοιχες ευαισθησίες, σε λεπτομέρεια εικόνας 100%, με το φίλτρο μείωσης θορύβου στην ρύθμιση standard.

Side View

10/30/12

Χριστίνα Καλλιγιάννη

dokimi dslr:Layout 1

«Εντυπωσιακή» είναι ένας χαρακτηρισμός αρκετά βαρύγδουπος αλλά μάλλον σε αυτό στόχευε η ίδια η εταιρία όταν λάνσαρε την τελευταία έκδοση της ήδη επιτυχημένης EOS 5D Mark III. Η μηχανή συνδυάζει πολλά αν όχι όλα όσα χρειάζεται ένας απαιτητικός φωτογράφος και μάλιστα σε επίπεδο αυξημένων ταχυτήτων εργασίας. Η πρώτη επαφή με τη μηχανή, ωστόσο, κερδίζει το χρήστη καθώς ενώ κρατάει την βασική φιλοσοφία του μενού των dSLR της Canon, είναι ταυτόχρονα αρκετά ανανεωμένη, κυρίως όσον αφορά την ειδική καρτέλα για όλες τις ρυθμίσεις του AF (αυτόματη εστίαση) και των διαφορετικών τρόπων επιλογής περιοχής ή σημείου ανάλογα με τη λήψη. Τα 63 σημεία αυτόματης εστίασης και η μεταξύ αυτών «πλοήγηση» κατά τη λήψη μπορεί να φανούν αρχικά πολύπλοκα, αλλά αν κανείς δεν επηρεαστεί από το γεγονός ότι κρατάει μια «καινούρια» μηχανή και αφήσει ελεύθερο το χέρι να χρησιμοποιήσει τα πλήκτρα ελέγχου όπως ξέρει, θα κατευθυνθεί τελικά σε σωστά αποτελέσματα από μόνη της η μηχανή θα τον καθοδηγήσει εύκολα στην καλύτερη δυνατή «χρήση» των δυνατοτήτων της για την δουλειά που πρέπει να γίνει. Στα σοβαρά ατού του νέου μοντέλου η δυνατότητα λήψης HDR ήδη μέσα από τη μηχανή, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικό έχει γίνει πλέον αυτό όχι μόνο για τη φωτογραφία τοπίου αλλά και εσωτερικών χώρων.

Η λήψη έγινε κατά την επίδειξη μόδας του σχεδιαστή MILTOS στα πλαίσια της 12ης AXDW (Athens Exclusive Designers Week) στο χέρι, με ISO4000 και ταχύτητα 1/200sec. Η γενική εικόνα είναι καλή τόσο ως προς τα χρώματα όσο και ως προς τον θόρυβο, ενώ σε μεγέθυνση υπάρχει μια σχετική απώλεια ευκρίνειας χωρίς όμως χρωματικό θόρυβο ή εκτροπές.

Για τους πιο «καλλιτέχνες», η επιλογή «πολλαπλής» έκθεσης θα ξαναθυμίσει ή θα διδάξει στους νεότερους την μαγεία των παιχνιδιών αυτής της τεχνικής. Τέλος πρέπει να τονιστεί η εξαιρετική απόδοση της μηχανής σε υψηλές τιμές ISO και με κράτημα στο χέρι (πάντα σημαντική παράμετρος για οποιαδήποτε εκτός studio δουλειά). Αυτούς πάλι που προτιμούν το ελεγχόμενο περιβάλλον του studio τους, σίγουρα θα τους κινήσει το ενδιαφέρον η εξαιρετική μετάβαση από τους χαμηλούς στους υψηλούς τόνους και η άριστη απόδοση του δέρματος.


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:45 PM

Page 9

ΤΕΧΝΙΚ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚ Α

CANON EOS 5D Mark III ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ Ανάλυση: 22.3ΜΡ Τύπος: CMOS Διαστάσεις: 36x24mm Μέγιστο μέγεθος εικόνων: 5760x3840 pixels Τύπος αρχείων στατικών εικόνων: RAW, M-RAW, S-RAW, JPEG, RAW+JPEG Τύπος αρχείων βίντεο: MOV (συμπίεση MPEG-4 AVC/H.264) ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Ευαισθησία λήψης: Auto, ISO 10025600, επεκτάσιμη σε ISO 50/51200/102400 Προγράμματα λήψης: Auto+, Program, A, S, M, Custom (x3) Φωτομέτρηση: Evaluative, μερική, κέντρου βάρους, σημείου Κλίμακα ταχυτήτων κλείστρου: 301/8000sec

Εξισορρόπηση λευκού: Αυτόματη, 6 προκαθορισμένες τιμές, χειροκίνητη, ρύθμιση τιμής Kelvin, δυνατότητα διόρθωσης Λήψη βίντεο: 1920x1080/24, 25fps, 1280x720/50fps Μέσα αποθήκευσης: CF & SD/SDHC/SDXC ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Διαστάσεις: 152x116.4x76.4mm Βάρος: 950gr (μόνο σώμα) Τροφοδοσία: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου Μέγεθος LCD οθόνης: 3.2" Ανάλυση LCD οθόνης: 1.040.000 κουκκίδες Θύρες σύνδεσης: USB 2.0, HDMI, Video, Mic, ακουστικών

Τα σημεία εστίασης ξεπερνούν κατά πολύ εκείνα της 5D Mark II, τόσο σε αριθμό (φθάνουν τα 61), όσο και σε απόδοση.

Η νέα Canon προσφέρει ανάλυση που θα ικανοποιήσει τη συντριπτική πλειοψηφία χρηστών, ωστόσο καλό είναι να τονιστεί ότι, όπως όλα τα μοντέλα full frame, απαιτεί φακούς υψηλής ποιότητας για να αποδώσει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, μιας εικόνας που έχει δουλευτεί εξ΄ ολοκλήρου στο DPP, χρησιμοποιήθηκε ο Canon EF 28-70mm f/2.8L.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ CANON EOS 5D Mark III Αντιπροσωπεία: Canon Europe N.V.

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 4.5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 5.0 ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 4.0 ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ 4.0 ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 5.0 Συνοπτικά: Η Canon EOS 5D Mark III είναι μια DSLR που ταιριάζει "γάντι" σε φωτογράφους με αυξημένες απαιτήσεις και μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 90.5%

52 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:47 PM

Page 1

Test Compact

FUJIFILM FINEPIX T350 Μικρό gadget για χρήστες με όρεξη για μάθηση.

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Η Τ350 είναι ένα απλό μοντέλο, εξοπλισμένο με αρκετά από τα χαρακτηριστικά που οι νέοι χρήστες βρίσκουν ενδιαφέροντα στην επιλογή μιας μικρής compact ψηφιακής μηχανής. Είναι μικρή και ελαφριά, μπορεί άνετα να χωρέσει σε τσάντες ή και τσέπες έχει μεγάλη ανάλυση 14ΜΡ και ταυτόχρονα ισχυρό zoom για φιλόδοξες λήψεις και παιχνίδια. Η Τ350 είναι εξοπλισμένη με CCD αισθητήρα και αρκετές λειτουργίες που επιτρέπουν στον χρήστη μια καλή πρώτη επαφή με την ψηφιακή εικόνα και τις δυνατότητές της, χωρίς ιδιαίτερα δημιουργικά ή περίπλοκα προγράμματα. Η σχεδίασή της είναι κλασική, χωρίς εκπλήξεις, με τις εντολές στον σταυροειδή επιλογέα της πλάτης. Όπως όμως και αναφορικά με άλλα μοντέλα, έστω και για νέους χρήστες, θα παρατηρήσουμε και εδώ ότι περιμένουμε έναν εκσυγχρονισμό τόσο ως προς το design όσο και ως προς την ευχρηστία των πλήκτρων, με περισσότερες δυνατότητες εισαγωγής σε δημοφιλείς ρυθμίσεις όπως η ευαισθησία και η εξισορρόπηση λευκού άμεσα και όχι μέσα από το μενού. Η οθόνη της μηχανής στις 3” είναι καλή αλλά όχι τόσο φωτεινή ώστε να μπορεί ο χρήστης να ελέγξει την εικόνα σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας. Το 10x zoom της εξυπηρετεί πολύ καλά για πιο απομακρυσμένα θέματα, χωρίς να υποφέρει πολύ η ευκρίνεια της εικόνας, τουλάχιστον αν δεν στοχεύει κανείς σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Ο φακός της Τ350 ξεκινάει από τα μάλλον τολμηρά για τους αρχάριους 28mm, εστιακή απόσταση που ενδείκνυται για δυνατά τοπία. Οι καμπυλοειδείς παραμορφώσεις δεν είναι συχνές, πάντα ωστόσο χρειάζεται προσοχή σε «ανοιχτά» κάδρα που περιέχουν κάθετες ή οριζόντιες ευθείες. Το φιλόδοξο 280mm είναι κατάλληλο ακόμη και για τον αρχάριο χρήστη για μακρινές λήψεις, κάδρα επικεντρωμένα

στις λεπτομέρειες ή πολύ ιδιαίτερα πορτρέτα. Η μηχανή διαθέτει αρκετές λειτουργίες χρήσιμες για φωτογραφίες «παρέας» ή διακοπών όπως η ανίχνευση προσώπων (face detection) και η διπλή λήψη, με φυσικό φως και flash για το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι προεπιλεγμένες σκηνές δίνουν στο χρήστη μια μεγάλη ποικιλία επιλογών ανάλογα με την περίσταση και το θέμα, όπως λήψεις καλύτερων πορτρέτων, πανοραμική λήψη με συρραφή συνεχόμενων καρέ, νυχτερινά τοπία, κοντινές λήψεις macro, λήψεις αθλημάτων και εν γένει γρήγορα κινούμενων θεμάτων. Ιδιαίτερα εύχρηστη είναι η λειτουργία SR Auto (Scene Recognition) με την οποία η μηχανή «αναγνωρίζει» το είδος της λήψης συνυπολογίζοντας σύνθεση, φως, πρόσωπα και επιλέγοντας την καλύτερη από τις έξι λήψεις: πορτρέτου, τοπίου, νυχτερινής λήψης ή πορτρέτου, macro φωτογράφισης και πορτρέτου με κόντρα φως. Και σε αυτό το μοντέλο συναντάμε διαφορετικές επιλογές «χρωματικής» απόδοσης των εικόνων: στάνταρ εικόνα με απόλυτη χρωματική ισορροπία, «chrome» για μεγαλύτερο κορεσμό στα χρώματα και λήψη ασπρόμαυρων εικόνων. Στο macro τα αποτελέσματα είναι καλά ενώ η δυνατότητα zoom σε αυτή τη λειτουργία σίγουρα συνηγορεί σε πιο ενδιαφέρουσες και τολμηρές λήψεις. Η εν γένει φωτογραφική συμπεριφορά της μηχανής είναι ικανοποιητική για μια ποικιλία λήψεων που δεν απαιτούν ιδιαίτερες λειτουργίες ή αποδόσεις, τόσο της ίδια της μηχανής όσο και του χρήστη. Η φωτομέτρησή της είναι πολύ σωστή, ακόμη και με πολύ φωτεινό ουρανό χωρίς να υπολείπεται σε κοντράστ και σε ζωντάνια χρωμάτων και διατηρώντας σωστή καταγραφή λεπτομερειών ακόμη και σε λήψεις με πιο επίπεδο και αδιάφορο φως. Πολύ καλή είναι τόσο η φωτομέτρηση όσο και η απόδοση τόνων και λεπτομερειών σε εικόνες με πολλούς μεσαίους τόνους.

105 €

xkall@nexusmedia.gr

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ • Σώμα • Λουράκι καρπού • Καλώδιο USB • Καλώδιο A/V • CD-ROM με το λογισμικό εφαρμογής • Εγχειρίδιο Χρήστη • Συνοπτικό οδηγό χρήσης και προφυλάξεων

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 53


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:47 PM

Page 2

Ως προς την ανταπόκριση του αισθητήρα, στην κλίμακα των ISO, η βασική παρατήρηση είναι ότι η ύπαρξη χρωματικού θορύβου εμφανίζεται από τα ISO800, με αισθητή την απώλεια ευκρίνειας στην μεγέθυνση αλλά όχι και του κοντράστ ή των χρωμάτων. Στις μεγάλες τιμές ISO οι εικόνες είναι απόλυτα αξιοποιήσιμες για εκτυπώσεις, αλλά όχι μεγάλων μεγεθών. Στην μέγιστη ευαισθησία της μηχανής των ISO3200 τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι υποφερτά, αν και με μειωμένο αρχείο στα 3ΜΡ. Σωστή είναι και η εξισορρόπηση λευκού της μηχανής: η θέση του αυτόματου σίγουρα θα εξυπηρετήσει σε αρκετές και περίπλοκες περιστάσεις αλλά και οι ρυθμίσεις «ηλιοφάνειας» και «συννεφιάς» είναι ακριβείς χωρίς περιττές «αποχρώσεις». Με την Τ350 ο χρήστης μπορεί να επέμβει στις ήδη αποθηκευμένες εικόνες, τόσο με την κατηγοριοποίησή τους για εύκολη αναζήτηση (photobook assist), όσο και με την μπορεί να τις ψάξει μέσων των στοιχείων λήψης όπως η ημερομηνία, τα πρόσωπα ή η σκηνή ή και να τις «επισημάνει» για ανέβασμα στο Facebook ή το YouTube. Καλή είναι η λήψη HD video στα 1280x720 HD και σε ανάλυση 30fps, τόσο για την εγγραφή όσων ο χρήστης επιθυμεί να καλύψει με video όσο και για την αναπαραγωγή και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πολύ σωστή και η μέτρηση αλλά και η απόδοση των μεσαίων τόνων, με έμφαση Σωστή μέτρηση και απόδοση τόνων και χρωμάτων. στην καλή απόδοση της υφής του ξύλου.

• Δυνατό zoom • Σωστή φωτομέτρηση • Σωστή εστίαση • Καλή απόδοση μεσαίων τόνων • Μέγεθος και βάρος • «Σημείωση» εικόνων για ανέβασμα

Find us on Facebook: Photonet Nexusmedia 54 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

• Έλλειψη εσωτερικής μνήμης • Αδύναμο flash • Ενίοτε πρόβλημα ευκρίνειας στις μεγάλες εστιακές αποστάσεις • Μικρή κλίμακα ταχυτήτων


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:47 PM

Page 3

ISO 200

ISO 200

FUJIFILM FINEPIX T350

ISO 400

ISO 800

ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ Aνάλυση: 14 MP Τύπος: CCD Διαστάσεις: 1 / 2.3” Μέγιστο μέγεθος εικόνας: 4288x3216 pixels Τύπος αρχείων στατικών εικόνων: JPEG και υποστηριζόμενα πρωτόκολλα Exif 2.3 και DPOF Τύπος αρχείων video: AVI (Motion JPEG) Τύπος αρχείων ήχου: WAV (mono)

ISO 1600

ISO 3200

ΤΕΧΝΙΚ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚ Α

ΦΑΚΟΣ Εστιακή κλίμακα: 5.0 – 50.0mm, αντιστοιχεί σε 28mm-280mm Μέγιστο διάφραγμα: f/3.4 – 5.6 Ελάχιστη απόσταση εστίασης: 45cm στον ευρυγώνιο και 2μ. στον τηλεφακό Macro: 3cm – 2.5μ στον ευρυγώνιο και περίπου 90cm – 2.5μ. στον τηλεφακό Zoom: 10x Ψηφιακό zoom: 6.7x ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Ευαισθησία λήψης: Auto, ISO 100 - 1600 σε πλήρη ανάλυση και 3200 σε χαμηλότερη ανάλυση 3ΜΡ Προγράμματα: αυτόματο, δημιουργικό αυτόματο «Ρ», διπλή λήψη με και χωρίς flash, αναγνώριση σκηνής, λειτουργία πανοραμικών λήψεων, video

και 15 προγράμματα λήψης μέσα από το μενού Κλίμακα ταχυτήτων: 4sec – 1/2000sec. Εξισορρόπηση λευκού: Αυτόματη, και 6 προρυθμίσεις (φως ημέρας, συννεφιά, 3 τύποι λαμπτήρων φθορισμού και λαμπτήρες πυράκτωσης) Λήψη video: 1280x720 HD σε 30fps 640x480 σε 30fps με μονοφωνικό ήχο Μέσα αποθήκευσης: SD/SDHC/SDXC ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Flash: αυτόματο, πάντα ενεργό, πάντα ανενεργό και flash αργού συγχρονισμού Εμβέλεια Flash: από 50 cm μέχρι 4.5μ. στον ευρυγώνιο, από 90cm μέχρι 2.8μ. στον τηλεφακό και 30cm-80cm στο macro Μέγεθος LCD οθόνης: 3” wide TFT Ανάλυση LCD οθόνης: 230.000 pixels Θύρα σύνδεσης: USB 2.0, NTSC/PAL Τροφοδοσία: επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου NP-45Α Διαστάσεις: 104.2x58.5x28.5mm Βάρος: 159gr. (με μπαταρία και κάρτα μνήμης)

100%, μέχρι και τα ISO400 η απόδοση είναι πολύ καλή. Από τα ISO800 και μετά χρειάζεται προσοχή η επιλογή του μεγέθους εκτύπωσης, καθώς ο χρωματικός θόρυβος είναι ορατός και η ευκρίνεια σταδιακά μειωμένη.

Ασπρόμαυρη λήψη με σωστά αποτελέσματα ως προς τους τόνους της εικόνας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ FUJIFILM FINEPIX T350 Αντιπροσωπεία: FUJIFILM HELLAS A.E.

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 4.0 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 3.5 ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 4.0 ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ 4.5 ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 3.5 Συνοπτικά: Καλή επιλογή για νέους χρήστες, σε μικρό μέγεθος και με δυνατό zoom.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 78% 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 55


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:49 PM

Page 1

Test Compact

OLYMPUS SZ-31MR Η SZ-31MR διαθέτει πολύ μεγάλο τηλεφακό και ένα στιβαρό και καλοφτιαγμένο σώμα μικρών διαστάσεων. Αυτό που θα εκτιμηθεί δεόντως, είναι η πολύ καλή λαβή της για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Βαγγέλης Δελέγκος

vangelisdelegos@gmail.com

Είμαι βέβαιος πως η έμπειρη Olympus προχώρησε σε αυτό τον σχεδιασμό θέλοντας να βοηθήσει ακόμα περισσότερο τις «ακλόνητες» λήψεις με τα μεγαλύτερα χιλιοστά του τηλεφακού. Ο κεντρικός επάνω επιλογέας είναι ευδιάκριτος και εύχρηστος, πράγμα που σημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται αισθητή η απουσία των προγραμμάτων προτεραιότητας ταχύτητας/έκθεσης, καθώς και το χειροκίνητο, (το τελευταίο, αποτελεί παράλειψη για το συγκεκριμένο μοντέλο). Καλό το «Ρ» και όλα τα άλλα εντυπωσιακά εφέ, αλλά υπάρχει και εκείνος ο χρήστης που ίσως θελήσει, αγοράζοντας την, να μάθει και λίγο φωτογραφία, πριν προχωρήσει σε άλλες κατηγορίες και άλλα έξοδα… Συνεχίζοντας, θα μείνετε απόλυτα ευχαριστημένοι από την μεγάλη, ευκρινή και ποιοτική οθόνη LCD στο πίσω μέρος, και με τις πληροφορίες που αυτή παρέχει. Εγώ, ως «καλομαθημένος» φωτογράφος, θα επιθυμούσα να δω και ένα ψηφιακό αλφάδι αλλά μάλλον δεν προβλέπεται σε αυτή την κατηγορία τιμής (ίσως και να κάνω λάθος)…

56 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

Η λειτουργία αφής, ως προς την εστίαση και την πυροδότηση κυρίως, θα φανεί δελεαστική και χρήσιμη σε πολλούς (και λειτουργεί καλά), όμως σε γενικές γραμμές μάλλον θα γυρίσετε στον παραδοσιακό τρόπο επιλογής λειτουργιών και παραμέτρων. Η περιήγηση στο μενού της πραγματοποιείται σχετικά εύκολα, και δεν νομίζω να αποτελέσει πρόβλημα ακόμα και για τον πιο άπειρο φωτογράφο, όμως διατηρώ σοβαρή ένσταση ως προς τον τρόπο επιλογής των βασικών παραμέτρων λήψης που εμφανίζονται στην δεξιά στήλη στην οθόνη LCD (έκθεση, WB, ISO κ.λπ.). Εκεί, είναι βέβαιο ότι θα μπερδευτείτε από τον τρόπο πατήματος και περιστροφής του μεγάλου κεντρικού επιλογέα στο πίσω μέρος, και σίγουρα, κάποιες φορές, αντί για τα ISO, θα βρεθείτε να αλλάζετε κατά λάθος την ισορροπία λευκού. Ερευνώντας και δοκιμάζοντας περισσότερο τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η νέα Olympus δεν έχει να ζηλέψει και τίποτα από τον ανάλογο ανταγωνισμό.

349 €


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:49 PM

Page 2

Ο τηλεφακός είναι όντως θηριώδης, όμως η χρήση του προϋποθέτει καλό χέρι και επιλογή θεμάτων με ευκρίνεια και διαχωριστική ικανότητα γιατί η ποιότητα της εικόνας, όσο μεγαλώνουν τα mm, πέφτει σημαντικά. Στις χαμηλές ευαισθησίες, μέχρι και τα ISO 800, η μηχανή θα σας δώσει πολύ καλά αρχεία, με οξύτητα και ακριβή κορεσμένα χρώματα (και με μια αυτόματη ισορροπία λευκού να δουλεύει πολύ καλά), όμως από εκεί και πάνω ο «θόρυβος» είναι αρκετός. Δώστε μεγάλη προσοχή στην φωτομέτρηση, γιατί είναι βέβαιο ότι θα έχετε να αντιμετωπίσετε αισθητή υπερέκθεση με αυτή την μηχανή, χαρακτηριστικό σχεδόν αναμενόμενο πλέον για το είδος της μηχανής. Το πιθανότερο είναι να την χρησιμοποιείτε με την πλειοψηφία των λήψεων να πραγματοποιούνται με υποέκθεση μέχρι και ένα στοπ… Η αυτόματη εστίαση είναι γρήγορη, ακόμα και σε κλειστούς χώρους με σχετικά επαρκή φωτισμό, ενώ στα highlights της μηχανής σίγουρα κάποιοι θα συμπεριλάβουν την δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης βίντεο και φωτογραφίας, και μάλιστα στην υψηλότερη ανάλυση. Σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό που πολλές μηχανές του ανταγωνισμού θα επιθυμούσαν να διαθέτουν. Στο κομμάτι του βίντεο, θα λάβετε υψηλής ευκρίνειας, full HD με 60 καρέ το δευτερόλεπτο αρχεία, με πλούσια κορεσμένα χρώματα και πολύ καλό ήχο. Εγγράφεται αμυδρά ο ήχος του ζουμαρίσματος (το οποίο περίμενα να είναι αισθητά πιο γρήγορο), καθώς και άλλων ρυθμίσεων, κάτι που ίσως ενοχλήσει κάποιους, αλλά σε γενικές γραμμές η ποιότητα είναι αρκετά υψηλή. Συνοψίζοντας, η νέα Olympus διαθέτει πολύ μεγάλο εύρος ζουμ, καλή κατασκευή εύχρηστη λαβή και πληθώρα τεχνικών χαρακτηριστικών – στοιχεία που της επιτρέπουν να διεκδικεί υψηλή θέση σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία.

Πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της μηχανής σε λήψεις με χαμηλές ευαισθησίες.

Η νέα Olympus διαθέτει πλήθος πρωτότυπων και διασκεδαστικών εφέ.

• Ανθεκτικό σώμα • Μεγάλη λαβή • Εύρος οπτικού ζουμ • Ταυτόχρονη εγγραφή φωτογραφίας και βίντεο

• Ποιότητα και «θόρυβος» (υψηλά ISO) • Επιδόσεις τηλεφακού • Δύσχρηστος πίσω επιλογέας • Απουσία χειροκίνητης έκθεσης

Find us on Facebook: Photonet Nexusmedia 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 57


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:49 PM

Page 3

Εύκολη πανοραμική λήψη με το ενσωματωμένο πρόγραμμα.

Η υψηλής ευκρίνειας οθόνη, προσφέρει καλή θέαση σε κάθε συνθήκη.

Σε λήψεις με μικρό τηλεφακό, δεν εντοπίζεται μείωση της οπτικής ποιότητας.

Το AWB λειτουργεί καλά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Εμφανές είναι το θέμα της υπερέκθεσης (εδώ διορθωμένο) ακόμα και σε φαινομενικά εύκολους φωτισμούς.

58 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:49 PM

Page 4

ΤΕΧΝΙΚ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚ Α

OLYMPUS SZ-31MR ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ Ανάλυση: 16 ΜΡ Τύπος: CMOS Διαστάσεις: 1/2,3″ Μέγιστο μέγεθος εικόνων: 4608 x 3456 Τύπος αρχείων φωτογραφιών: JPEG Τύπος αρχείων βίντεο: MP 4 ΦΑΚΟΣ Εστιακό εύρος (35mm): 25 600mm Φωτεινότητα: f/3,0-6,9 Ελάχιστη απόσταση εστίασης: 3cm Zoom: 24x ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Ευαισθησία λήψης: Auto, ISO 806400 Προγράμματα λήψης: iAuto, P, Scene, Beauty, Magic Φωτομέτρηση: Πολυζωνική, σποτ Κλίμακα ταχυτήτων κλείστρου:

4δευτ. – 1/1700δευτ. Εξισορρόπηση λευκού: Αυτόματη, 5 προκαθορισμένες τιμές Μέσο αποθήκευσης: SD/SDHC/SDXC Κλίμακα ταχυτήτων κλείστρου: 1/4-1/2000sec (έως 4sec στο πρόγραμμα Night Scene) Εξισορρόπηση λευκού: Αυτόματη, 5 προκαθορισμένες τιμές, χειροκίνητη Λήψη βίντεο: 1920x1080/30fps Μέσα αποθήκευσης: SD/SDHC/SDXC

Καλή χρωματική πιστότητα (λήψη με την οθόνη αφής).

Λοιπά χαρακτηριστικά Διαστάσεις:106,3 x 69,2 x 39,7 χιλ. Βάρος: 244 γραμ. (μόνο σώμα) Τροφοδοσία: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου Μέγεθος LCD οθόνης: 3” Ανάλυση LCD οθόνης: 920000 κουκκίδες Θύρες σύνδεσης: USB 2.0, HDMI

Καλό, για την κατηγορία, εύρος δυναμικού πεδίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ OLYMPUS SZ-31MR Αντιπροσωπεία: IΝTERSYS A.E.

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 4.0 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 4.5 ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 3.5 ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ 4.0 ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 4.0 Συνοπτικά: Πρόκειται για μια αξιόλογη compact, ιδανική για το ταξίδι, με πολύ μεγάλο οπτικό ζουμ και δυνατότητα ταυτόχρονης εγγραφής βίντεο και φωτογραφίας.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 81% 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 59


dokimi dslr:Layout 1

10/26/12

1:22 PM

Page 1

Test Compact System Camera

SAMSUNG NX210 HO T

PRODUCT

Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

Με κύρια χαρακτηριστικά την ανάλυση των 20.3ΜΡ, τη δυνατότητα ασύρματης αποστολής φωτογραφιών και βίντεο μέσω Wi-Fi αλλά και τις πάμπολλες ρυθμίσεις χρωματικής απόδοσης, η Samsung NX210 αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στην κατηγορία των CSC (compact system cameras) μηχανών. Μόλις τον προηγούμενο μήνα είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τη Samsung NX1000, μία εκ των τριών νέων μοντέλων (NX20/NX210/NX1000) της εταιρίας. Αυτό το μήνα εξετάζουμε την απόδοση της NX210. Το γενικό συμπέρασμα αφορά στα κοινά χαρακτηριστικά και στην απόλυτα ταυτόσημη συμπεριφορά αναφορικά με την ποιότητα εικόνας, σε σχέση με τη NX1000. Πράγματι, οι μόνες διαφορές που μπορέσαμε να εντοπίσουμε εστιάζονται στην οθόνη και στη διαφοροποίηση του μοντέλου του φακού που περιλαμβάνει το κιτ. Η Samsung NX210 διαθέτει οθόνη AMOLED με ανάλυση 640x480 (614.000 κουκκίδες) και διαγώνιο 3" ενώ η NX1000 διέθετε οθόνη LCD με ανάλυση 921.000 κουκκίδων. Αν και δεν είχαμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δύο μοντέλα δίπλα-δίπλα, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι οθόνες τους αποδίδουν εξίσου καλά, με την περίπτωση της NX210 και της οθόνης AMOLED να υπερτερούν λίγο ως προς την καλύτερη χρωματική απόδοση, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ο μέσος χρήστης θα μπορέσει να δει μόνο σε περιβάλλον με φωτισμό δωματίου. Η δεύτερη, και κατά τη γνώμη μας πιο ουσιαστική, διαφορά των δύο μηχανών είναι ότι στη συσκευασία του κιτ της NX210 περιλαμβάνεται ο NX 18-55mm f/3.5-5.6 OIS, ένας standard zoom φακός με σαφέστατα καλύτερη ποιότητα κατασκευής σε σχέση με τον 20-50mm (της NX1000) και ενσωματωμένο οπτικό σύστημα σταθεροποίησης ειδώλου. Αυτό και μόνο αρκεί για να δώσει στο φωτογράφο μεγαλύτερη ευελιξία, αφού του επιτρέπει να φωτογραφίζει στις ίδιες συνθήκες με 2-3 φορές πιο αργή ταχύτητα κλείστρου, χωρίς να κινδυνεύει να πάρει κουνημένες εικόνες. Η οπτική συμπεριφορά των δύο φακών είναι εξίσου αξιοπρεπής. Δεν υποφέρουν από υπερβολικές χρωματικές εκτροπές, εμφανίζουν ως ένα βαθμό καμπυλόγραμμες παραμορφώσεις (ο NX 18-55mm τα

πηγαίνει λίγο καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα) και η ευκρίνειά τους, αν και όχι κορυφαία, είναι αρκετά ομοιογενής σε όλη την επιφάνεια του κάδρου και στις περισσότερες τιμές διαφράγματος. Κάπου εδώ αρχίζουν τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο μηχανών. Η Samsung NX210 και οι δύο ομόσταυλές της- ανήκουν στην κατηγορία των smart cameras. Διαθέτει, δηλαδή, τη δυνατότητα ασύρματης αποστολής στατικών εικόνων και βίντεο στο διαδίκτυο με ποικίλους τρόπους. Αυτό γίνεται εφικτό με την ενσωμάτωση Wi-Fi και συγκεκριμένα την υποστήριξη πρωτοκόλλου IEEE 802.11n. O χρήστης δεν έχει παρά να περιστρέψει τον επιλογέα στην αντίστοιχη θέση ("Wi-Fi"). Αμέσως μετά καλείται να επιλέξει προορισμό αποστολής. Η αποστολή δεδομένων μπορεί να γίνει μέσω MobileLink, Remote Viewfinder, Social Sharing, Email, SkyDrive, Auto Backup και TV Link. Η κατηγορία του Social Sharing υποστηρίζει τις σελίδες του Facebook, του Picasa, του YouTube και του Photobucket. Συνολικά το Wi-Fi λειτουργεί όπως θα περίμενε κάποιος. Φυσικά η ταχύτητα αποστολής εξαρτάται από την ισχύ του δικτύου και μερικές φορές, όταν αυτή είναι χαμηλή, θα πρέπει να περιμένετε αρκετά για να ολοκληρωθεί η φόρτωση. Κάτι που θα πρέπει να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας είναι ότι το Wi-Fi καταναλώνει πολύ γρήγορα τη μπαταρία. Η ΝΧ210 διαθέτει τον ίδιο APS-C CMOS αισθητήρα των 20.3ΜΡ, ο οποίος δίνει αρχεία μέγιστης διάστασης 5472x3648 pixels. Yποστηρίζει λήψη σε αρχεία RAW και συνοδεύει τη μηχανή της με πρόγραμμα επεξεργασίας και μετατροπής που δεν είναι άλλο από το Silkypix. Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αρκετές δυνατότητες, προτιμήσαμε να χρησιμοποιήσουμε το Capture One 6 Pro, επειδή μπορεί να αποδώσει, πιο εύκολα, καλύτερο χρώμα και το επειδή workflow του είναι ασύγκριτα ταχύτερο. Η NX210 δια-

799 €

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ • Σώμα • Φακός 18-55mm • Μπαταρία και φορτιστής • Καλώδια USB/AV • CD-ROM

60 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


dokimi dslr:Layout 1

10/26/12

1:22 PM

Page 2

θέτει τρία επίπεδα συμπίεσης JPEG (Super Fine, Fine, Standard). Το δε αρχείο RAW που δημιουργεί είναι εντυπωσιακά μεγάλο, καθώς πολλές φορές αγγίζει τα 44-45ΜΒ, όταν το μέσο RAW της Canon EOS 5D Mark II κυμαίνεται περί τα 2830ΜΒ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε προβλέψει και να έχετε προμηθευτεί μεγάλες κάρτες SD/SDHC/SDXC (υποστηρίζει εγγυημένα έως 128GB), ειδικά αν σκοπεύετε να επικεντρωθείτε σε λήψεις RAW ή RAW+JPEG. Βάσει των δοκιμών που πραγματοποιήσαμε κι έπειτα από σύγκριση των αρχείων JPEG και RAW, που τραβήχτηκαν παράλληλα, οδηγηθήκαμε σε ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Καταρχάς τα αρχεία JPEG που δίνει η μηχανή, στη standard χρωματική ρύθμιση, είναι πολύ ουδέτερα χρωματικά. Ο κορεσμός είναι σχετικά χαμηλός και η καμπύλη τονικότητας προσαρμοσμένη έτσι ώστε να ισοσκελίζει το περιορισμένο δυναμικό εύρος, που αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της NX210 (πάντα συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό). Εξ' ου και μας βοήθησε πολύ η επεξεργασία στο Capture One Pro 6 που υποστηρίζει διορθώσεις σε επιλεγμένες περιοχές της εικόνας. Θεωρούμε πως αν ενδιαφέρεστε να εκτυπώνετε απευθείας τα αρχεία που έχετε τραβήξει με τη μηχανή, θα πρέπει να επιλέγετε μια διαφορετική χρωματική ρύθμιση όπως αυτή του vivid ή του landscape. Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα custom χρωματικό προφίλ (έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε έως τρία διαφορετικά) στο οποίο θα αυξήσετε τις παραμέτρους ρύθμισης του κοντράστ και του χρωματικού κορεσμού. Σε γενικές γραμμές είναι εντυπωσιακή η διαφορά που έχει ένα default JPEG αρχείο με ένα RAW που κάποιος έχει επεξεργαστεί κατάλληλα. Να σημειωθεί ότι και η τεχνητή όξυνση (sharpening) είναι αυξημένη στα αρχεία

JPEG και συν τοις άλλοις η συγκεκριμένη παράμετρος δεν μεταβάλλεται (η αδυναμία αλλαγής αναφέρεται στις default ρυθμίσεις χρωματικής απόδοσης και όχι στις custom). Αναφορικά με την ποιότητα εικόνας, η ΝΧ210 κρίνεται αρκετά ισορροπημένη, με δεδομένο τις διαστάσεις του αισθητήρα και την πολύ υψηλή ανάλυσή του. Σε ό,τι αφορά στο θόρυβο, η NX210 άφησε καλές εντυπώσεις. Η μέγιστη ευαισθησία φθάνει τα ISO 12800. Στο μενού της υπάρχουν παράμετροι ενεργοποίησης/απενεργοποίησης φίλτρου για το θόρυβο υψηλών ευαισθησιών και μεγάλων χρόνων έκθεσης, ωστόσο ακόμα και όταν τα απενεργοποιήσετε θα υπάρχει πάντα ένας

Με τη λειτουργία Selective Color στην επιλογή Red (κόκκινο) η μηχανή διατηρεί το κόκκινο χρώμα και αποδίδει ασπρόμαυρη τονικότητα σε όλα τα υπόλοιπα.

Γι' αυτή την εικόνα επιλέξαμε να ρυθμίσουμε τη λειτουργία Selective Color στην τιμή Blue, δηλαδή προγραμματίσαμε τη μηχανή να αποδώσει χρώμα μόνο στο μπλε κανάλι.

• Απόδοση οθόνης • Σχεδίαση/Εργονομία • Μεγάλη ανάλυση • Μεγάλο μέγεθος RAW αρχείων • Ποιότητα εικόνας βίντεο

• Δυναμικό εύρος • Εστίαση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Find us on Facebook: Photonet Nexusmedia 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 61


dokimi dslr:Layout 1

10/26/12

1:22 PM

Page 3

JPEG RAW

Η συγκεκριμένη χρωματική απόδοση επιτεύχθηκε στην επιλογή vivid. Στην επιλογή standard τα χρώματα ήταν ακόμα πιο ουδέτερα.

Αν έχετε απαιτήσεις αναφορικά με την ποιότητα εικόνας, μη στηρίζεστε στο JPEG αρχείο της μηχανής. Προτιμήστε να φωτογραφίζετε σε RAW φορμά και να τις επεξεργάζεστε σε ένα καλό RAW converter. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βλέπετε ένα αρχικό JPEG (εικόνα επάνω), όπως το έδωσε η μηχανή στη ρύθμιση vivid και την αντίστοιχη έκδοση (εικόνα κάτω), όπως αυτή προέκυψε από το RAW αρχείο όταν το επεξεργαστήκαμε μέσα στο Capture One 6.

βαθμός διόρθωσης στα αρχεία JPEG. Αυτό έγινε αμέσως αντιληπτό κατά την παράθεση του ίδιου JPEG και RAW αρχείου. Ως εκ τούτου, το παρακάτω συμπέρασμα αφορά κυρίως στα RAW αρχεία, εκεί δηλαδή που ο θόρυβος δεν έχει υποστεί καμία μείωση. Η NX1000 υποφέρει κυρίως στις σκούρες μεσαίες και πολύ σκοτεινές περιοχές της εικόνας. Κοινώς, σε νυχτερινά θέματα δεν είναι καλή ιδέα η επιλογή υψηλής ευαισθησίας. Σε τέτοιου είδους εφαρμογές προτείνουμε να περιορίζεστε στα ISO 1600. Ειδικότερα, αν σκοπεύετε να κάνετε λήψεις με πολύ αργούς έκθεσης, θα ήταν καλό να μην υπερβαίνετε τα ISO 400, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι στο στάδιο της επεξεργασίας θα χρειαστεί να ενισχύσετε τις σκιερές περιοχές. Αν, από την άλλη, προσεγγίσετε ένα θέμα πιο "φωτορεπορταζιακά" και κρίνετε πως στην εικόνα επικρατούν οι πολύ φωτεινοί, αρκετά φωτεινοί και μεσαίοι τόνοι, τότε μπορείτε να πάτε μέχρι τα ISO 6400, χωρίς όμως να διατηρείτε υψηλές προσδοκίες αναφορικά με τις δυνατότητες και την ευελιξία επεξεργασίας. Κοντολογίς, η ΝΧ210 είναι σε θέση να δώσει την ποιότητα εικόνας που θα επιθυμούσε ο προχωρημένος ερασιτέχνης, ωστόσο τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα αν εστιάσετε στην επιλογή αρχείων RAW. Βέβαια, η νέα μηχανή της Samsung δεν απευθύνεται μόνο σε προχωρημένους ερασιτέχνες αλλά και σε αρχάριους. Ως εκ τούτου, ενσωματώνει πλήθος αυτοματοποιημένων προγραμμάτων που παραπέμπουν στην ευκολία που προσφέρουν οι compact μηχανές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το πρόγραμμα έκθεσης Smart Auto και οι λειτουργίες Smart Filter (συλλογή ψηφιακών φίλτρων) και Magic Frame (συλλογή γραφιστικών πλαισίων που προσαρμόζονται στις εικόνες). Ως είθισται πλέον, για μηχανές αυτής της κατηγορίας, η ΝΧ210 υποστηρίζει λήψη βίντεο σε ανάλυση full HD με μέγιστο ρυθμό 30fps (NTSC) 62 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

και 25fps (PAL). Η ποιότητα εικόνας των βίντεο είναι πολύ καλή αλλά υστερούν στον τομέα του ήχου καθώς ο θόρυβος του μηχανισμού εστίασης περνάει πολύ εύκολα στο μικρόφωνο. Συνεπώς, αν θέλετε το βέλτιστο που μπορεί να δώσει η μηχανή, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε την αυτόματη εστίαση. Η ίδια η απόδοση της αυτόματης εστίασης είναι ικανοποιητική και δεν προβληματίζει σε κανένα σημείο, παρά μονάχα στα lowlight θέματα, εκεί δηλαδή που η συγκεκριμένη τεχνολογία εστίασης, που στηρίζεται στην ανίχνευση της διαφοράς κοντράστ, δυσκολεύεται αρκετά. Γι' αυτό άλλωστε και η μηχανή ενσωματώνει ένα ισχυρό λαμπτήρα (πράσινου χρώματος) υποβοήθησης της εστίασης που όμως δεν βοηθάει ιδιαίτερα σε θέματα που βρίσκονται μακρύτερα από 2-2.5m. Το στήσιμο του μενού είναι επίσης αρκετά φιλικό κι εκείνο που μας εντυπωσίασε ακόμα περισσότερο είναι τα καλοσχεδιασμένα έγχρωμα εικονίδια που παραπέμπουν στις διάφορες λειτουργίες. Μια από τις καρτέλες του μενού της είναι αφιερωμένη στις λειτουργίες που αφορούν στη ρύθμιση του GPS. Η ίδια η μηχανή δε διαθέτει ενσωματωμένη μονάδα αλλά μπορεί να δεχθεί, προαιρετικά, τη μονάδα ED-GPS10. Επίσης δε διαθέτει ενσωματωμένο φλας αλλά δέχεται εξωτερικό στο θερμό πέδιλο. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται το SEF8A, ένα μικρό εξωτερικό φλας, λίγο ισχυρότερο από ένα αντίστοιχο compact μηχανής. Η γωνία εκφώτισης αντιστοιχεί σε φακό 28mm (στο φορμά των 35mm) και ο αριθμός οδηγός είναι 8. Να σημειώσουμε ότι η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού είναι 1/180sec. Συνολικά, πρόκειται για μια μηχανή που απευθύνεται στο φωτογράφο που έχει πάψει να είναι ερασιτέχνης και επιθυμεί καλύτερη ποιότητα εικόνας, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένος να πάει στην επιλογή DSLR και να "ψάξει" το θέμα λίγο περισσότερο.


dokimi dslr:Layout 1

10/26/12

1:22 PM

Page 4

ΤΕΧΝΙΚ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚ Α

SAMSUNG NX210 ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ Ανάλυση: 20.3ΜΡ Τύπος: CMOS Διαστάσεις: 23.5x15.7mm Μέγιστο μέγεθος εικόνων: 5472x3648 pixels Τύπος αρχείων στατικών εικόνων: RAW, JPEG, RAW+JPEG Τύπος αρχείων βίντεο: MP4 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Ευαισθησία λήψης: Auto, ISO 10012800 Προγράμματα λήψης: Smart Auto, Program, A, S, M, προτεραιότητα φακού, Magic, Panorama, Scene, Movie Φωτομέτρηση: Πολυζωνική, κέντρου βάρους, σημείου Κλίμακα ταχυτήτων κλείστρου: 30-

1/4000sec Εξισορρόπηση λευκού: Αυτόματη, 8 προκαθορισμένες τιμές, χειροκίνητη, ρύθμιση τιμής Kelvin Λήψη βίντεο: 1920x1080/25fps (PAL) Μέσα αποθήκευσης: SD/SDHC/SDXC Λοιπά χαρακτηριστικά Διαστάσεις: 116.5x62.5x36.6mm Βάρος: 222.2gr (χωρίς μπαταρία και κάρτα) Τροφοδοσία: Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου Μέγεθος AMOLED οθόνης: 3" Ανάλυση AMOLED οθόνης: 614.000 κουκκίδες Θύρες σύνδεσης: USB 2.0, HDMI

Δύο εικόνες που πήραμε στη λειτουργία Magic Frame. Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι διαστάσεις εικόνας περιορίζονται στα 1728x1152 pixels.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ SAMSUNG NX210 Αντιπροσωπεία: Samsung Electronics Hellas A.E.

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.0 4.5 4.5 4.0 4.0

Συνοπτικά: Η Samsung NX210 καταφέρνει να σταθεί επάξια στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική, πλέον, κατηγορία των CSC, στην οποία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 83.5%

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 63


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:51 PM

Page 1

Test Compact

SONY CYBER-SHOT DSC HX200V HO T

PRODUCT

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Super Zoom μηχανή με ιδιαίτερα καλή απόδοση και εύρος δυνατοτήτων, τόσο αμιγώς φωτογραφικών όσο και καλλιτεχνικών. Θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «εντυπωσιακό» για αυτό το μοντέλο της Sony, καθώς πρόκειται για μια ερασιτενική μεν μηχανή που όμως όχι απλώς καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη, αλλά με το εύρος των λειτουργιών και δυνατοτήτων που προσφέρει, τον ωθεί στο να ανακαλύψει ακόμη περισσότερες εκφράσεις της φωτογραφικής του δινότητας. Αρχικά η μηχανή ανταποκρίνεται στις επιθυμίες πολλών χρηστών για δυνατά zoom σε compact μοντέλα. Είναι εξοπλισμένη με έναν δυνατό αισθητήρα, στα 18.2 ΜΡ ώστε τα αρχεία της να φθάνουν σε μεγάλες εκτυπώσεις (41x31cm στα 300dpi) ενώ ταυτόχρονα οι αυτόματες λειτουργίες της εξυπηρετούν τον χρήστη και για φωτογραφικά άρτιες, αλλά και δημιουργικά ευφάνταστες λήψεις. Η HX200V έχει zoom 30x, χωρίς ωστόσο να είναι υπερβολική σε όγκο. Με την τεχνολογία Clear Image Zoom, μπορεί να φθάσει σε εστιακή απόσταση 60x της αρχικής, με ψηφιακή πλέον μεγέθυνση πολύ ικανοποιητική. Πρόκεται για μια μάλλον κλασική στην φιλοσοφία αλλά πιο ιδιαίτερη ως προς την κατανομή των ρυθμίσεων, που απαιτεί μια σχετική εξοικείωση στην αρχή, αργότερα όμως διευκολύνει το χρήστη κατά πολύ στην μεταπήδηση από ρύθμιση σε ρύθμιση και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Η οθόνη της μηχανής είναι μεγάλη (3”), ανακλινόμενη και φωτεινή, ενώ ο βασικός κυκλικός επιλογέας προγραμμάτων επάνω στο σώμα και δεξιά ουσιαστικά εισάγει τον χρήστη τόσο στα αυτόματα προγράμματα, όσο και στα δημιουργικά αλλά στις πιο ιδιαίτερες επιλογές λήψης, όπως η τρισδιάστατη λήψη, η πανοραμική και η λήψη video. Σε αυτό το μοντέλο συναντούμε έναν ιδιαίτερο επιλογέα που συνήθως απαντάται σε dSLR μηχανές, κυκλικό αλλά στο επάνω δεξί μέρος της πλάτης. Πρόκεται για επιλογέα και περιστροφής και πίεσης. Με την τελευταία επιλέγονται οι ρυθμίσεις (ορατές στην οθόνη) όπως ευαισθησία ISO, ταχύτητα, διάφραγμα και αυξομείωση έκθεσης και με την περιστροφή

αλλάζουν οι τιμές. Κενοτομία που κατά τη διάρκεια χρήσης της μηχανής αποδεικνύεται εξαιρετικά εύχρηστη. Σε αμιγώς φωτογραφικό επίπεδο, ο αισθητήρας EXMOR R CMOS μαζί με τον επεξεργαστή BIONZ ενισχύουν την γρήγορη αυτόματη εστίαση παρά το μεγάλο zoom. Ακόμη και σε κινούμενα θέματα, η λειτουργία ριπής 10fps λειτουργεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα για τον χρήστη, τουλάχιστον μέχρι την μέση του zoom. Η HX200V δίνει στον χρήστη πλήρη δημιουργικό έλεγχο αφού έχει όλα τα προγράμματα PASM (δημιουργικό αυτόματο, προτεραιότητες διαφράγματος και ταχύτητας και πλήρως χειροκίνητη λήψη). Ταυτόχρονα πολλές επιλογές τόσο φωτογραφικού στυλ (π.χ. ζωηρό χρώμα vivid ή ασπρόμαυρο) στην ουσία ανοίγουν ευρύτατους ορίζοντες για την δημιουργική και καλλιτεχνική όρεξη του χρήστη, συνεπικουρούμενη και από τα αρκετά και ενδιαφέροντα “εφέ” της μηχανής. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η HX200V είναι πλήρης αυτοματισμών που κυριολεκτικά «λύνουν» τα χέρια και απαλλάσσουν τον χρήστη από προβληματισμούς και λάθη. Πέραν των κλασικών πια στις compact μηχανές ανιχνεύσεων προσώπων, χαμόγελων και βλεφαρίσματος, που βοηθούν τη λήψη καλών αισθητικά και σωστών τεχνικά πορτρέτων, ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της HX200V που θα ενδιαφέρει τους λάτρεις των πορτρέτων είναι η λειτουργία «αποεστίασης φόντου» (Background Defocus). Στην ουσία η μηχανή κάνει δύο διαδοχικές λήψεις και “αποεστιάζει” αυτό που αναγνωρίζει ως φόντο. Στο ίδιο ακόμη κεφάλαιο, των πορτρέτων, η λειτουργία Soft Skin αποδίδει καλύτερα τους τόνους αλλά και την υφή του δέρματος, βοηθώντας σε πρωτογενή καλύτερα πορτρέτα με ανάγκη λιγότερης επεξεργασίας. Και στην HX2000V βρίσκουμε το «έξυπνο αυτόματο» (iA) που «υπολογίζει» τη σωστή έκθεση σύμφωνα με τη σύνθεση του κάδρου και το φως. Ταυτόχρονα το Superior Auto αναγνωρίζει τη σκηνή λήψης μέσα από 33 διαφορετικές επιλογές (ανάλογα πάντα με το κάδρο και το φως) και σε κάθε «κλικ» πραγματοποιεί 6 συνεχόμενες ταχύτητες λήψης

520 €

xkall@nexusmedia.gr

64 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:51 PM

Page 2

ώστε να συνδυάσει με τον ορθότερο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα, ως προς τη φωτεινότητα, την τονικότητα και τον θόρυβο της εικόνας. Το iSCN επίσης αναγνωρίζει την σκηνή μέσα από 33 διαφορετικές επιλογές και στην απλή του θέση αποδίδει την εικόνα με την ορθότερη φωτομέτρηση και υπολογισμό θορύβου ενώ στην «προχωρημένη» του θέση (Advanced) πραγματοποιεί δύο συνεχόμενες λήψεις και επιλέγει (από μόνη της η μηχανή) το σωστότερο αποτέλεσμα. Το flash της έχει μέτρια εμβέλεια αλλά συνεπικουρείται από την καλή απόδοση της κλίμακας ISO ώστε η χρήση του με πιο μεγάλες τιμές (π.χ. ISO 400) να δίνει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο φακός έχει αρκετά καλή ευκρίνεια (με αδυναμίες από τη μέση του zoom και μετά) δεν παρουσιάζει όμως καμπυλοειδείς παραμορφώσεις και χρωματικές εκτροπές.

Είναι γνωστό ότι σε τόσο μικρά μοντέλα δεν είναι πάντα συνετή η χρήση ενός τόσο δυνατού zoom, καθώς η απόδοση και η ευκρίνεια μάλλον θα φανεί ότι πάσχουν σε μεγάλες εστιακές αποστάσεις. Ωστόσο, καθώς τα μεγάλα zoom αποτελούν πάντα μια μεγάλη πρόκληση για τους χρήστες, η Sony κατόρθωσε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τηρουμένων των αναλογιών. Η απόδοση της μηχανής ως προς την κλίμακα των ISO είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική. Η εμφάνιση χρωματικού θορύβου από τα ISO3200 και μετά είναι ελάχιστη και σε εκτυπώσεις μικρότερες του 100% ανεπαίσθητη. Η μείωση της ευκρίνειας παρατηρείται κυρίως στις ακμές (όρια αντικειμένων) και πάλι όμως στις μεγάλες τιμές, επιτρέποντας τελικά στον χρήστη την φωτογράφιση σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού στο

Λήψη με φυσικό φως από παράθυρο και την ρύθμιση «απαλού Δέρματος» (Soft Skin) της μηχανής.

• Κατασκευή • Πανοραμική και τρισδιάσταση λήψη • Καλή απόδοση χρωμάτων • Καλή ανταπόκριση σε υψηλές τιμές ISO • Δημιουργικές / καλλιτεχνικές επιλογές • Hλεκτρονικής πυξίδας • Δυνατότητα χρήσης GPS

Σωστή μέτρηση και απόδoση τόνων και χρωμάτων παρά το κόντρα φως.

• Ευκρίνεια από τη μέση του zoom και μετά • Βάρος • Τιμή

Find us on Facebook: Photonet Nexusmedia 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 65


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:51 PM

Page 3

Λήψη με το flash της μηχανής και studio flash.

Λήψη σε μεγάλη εστιακή απόσταση του zoom, με σωστή τη φωτομέτρηση παρά την απόσταση και τον ουρανό στο φόντο. Οι λεπτομέρειες στο περιστέρι αλλά κυρίως στο δέντρο έχουν «γράψει» πολύ καλά.

Πολύ εντυπωσιακή απόδοση χρωμάτων στην επιλογή «ζωηρής» λήψης (vivid).

ISO 200

ISO 400

ISO 800

ISO 1600

ISO 3200

ISO 6400

ISO 12800

Πολύ καλή η απόδοση της μηχανής στην μεγάλη κλίμακα των ISO, με ελαφριές μόνο απώλειες ευκρίνειας μετά από τα ISO3200, ορατές κυρίως σε μεγάλες εκτυπώσεις.

χέρι και με καλά αποτελέσματα. Στοιχεία όπως η σταθερή λήψη (SteadyShot) για καλύτερες φωτογραφίες στο χέρι ακόμη και σε συνθήκες με λιγότερο φως ή με κινούμενα (ελαφρώς) θέματα και οι διαφορετικοί τύποι φωτομέτρησης, όχι μόνο βοηθούν τον χρήστη να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αλλά ταυτόχρονα τον «προκαλούν» να εξερευνήσει τις δυνατότητες τόσο της ίδιας της μηχανής όσο και της δικής του «όρεξης» για ακόμη περισσότερα. Για τους οπαδούς και λάτρεις της κι66 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

ISO 100

νούμενης εικόνας, η HX200V έχει μεγάλες δυνατότητες λήψης video με αρκετά γρήγορη λήψη και αναπαραγωγή και σε συσκευές HD. Με λήψη στα 1920x1080 ο χρήστης μπορεί και να βιντεοσκοπήσει αρκετά σκηνικά αλλά και να τα απολαύσει μετά σε υψηλής ευκρίνειας τηλεοράσεις και οθόνες μέσω της σύνδεσης HDMI. Ταυτόχρονα μπορεί ο χρήστης να απομονώσει τα καρέ που επιθυμεί από τη λήψη και να τα κρατήσει σαν αυτόνομες φωτογραφίες.


dokimi dslr:Layout 1

10/30/12

1:51 PM

Page 4

ΤΕΧΝΙΚ Α ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚ Α

SONY CYBER-SHOT DSC HX200V ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ EXMOR R CMOS Μέγεθος αισθητήρα: 1/ 2,3” Ενεργά pixels: 18.2 ΜΡ Είδος αρχείων: JPEG και AVCHD για το video και υποστήριξη DPOF Μέγεθος αρχείων: 4896x2752 ΦΑΚΟΣ Carl Zeiss Vario Tessar Κατασκευή φακού: 11 στοιχεία σε 10 ομάδες (1 ασφαιρικό) Εστιακή κλίμακα: 4.8-144mm (αντιστοιχεί σε 29870mm) Ελάχιστη απόσταση εστίασης: 1cm στον ευρυγώνιο και 2μ. στον τηλεφακό Διάφραγμα: 2.8 – 5.6 Zoom: 30x Ψηφιακό zoom: 60x ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΣ Κλίμακα ISO: 100 - 12800 White Balance: αυτόματο και 9 προρυθμίσεις (ηλιοφάνεια, συννεφιά, 3 τύποι λαμπτήρων φθορισμού, λαμπτήρες πυράκτωσης, flash και δύο ειδικές ρυθμίσεις με σημειακό καθορισμό WB) Προγράμματα: έξυπνο αυτόματο (iA), προηγμένο αυτόματο (iA+), δημιουργικό αυτόματο (Ρ), προτεραιότητα διαφράγματος (Α), ταχύτητας (S) και

πληρως χειροκίνητη λήψη (Μ), πανοραμική λήψη, τρισδιάστατη λήψη και 15 προεπιλεγμένες σκηνές Ταχύτητα: 4” – 1/4000 sec και 30” στο χειροκίνητο Φωτομέτρηση: πολυζωνική, κεντροβαρής και spot Λήψη video: 1920x1080, 60i (max) Μέσα αποθήκευσης: SD, SDCH, SDXC, Memory Stick Duo, Memory Stick Pro Duo Εσωτερική Μνήμη: περί τα 200 ΜΒ ΛΟΙΠΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Flash: αυτόματο, ενεργοποιημένο πάντα, απενεργοποιημένο πάντα, αργού συγχρονισμού και με λειτουργία για θέματα φωτισμένα κόντρα Εμβέλεια flash: 0.3m – 12.4m με αυτόματο ISO και μέχρι και 17.5m στα ISO3200 Λειτουργία ριπής: ναι, 10fps Οθόνη: Xtra Fine LCD TruBlack Μέγεθος οθόνης: 3” Ανάλυση οθόνης: 921.000 dots Θύρα σύνδεσης: Micro USB 2.0, Mini HDMI Τροφοδοσία: μπαταρία ιόντων λιθίου NP FH50 6.8V Λήψεις: 240 Διαστάσεις: 121.6x86.6x93.3 mm Βάρος: 583gr με μπαταρίες και κάρτα μνήμης

Καλή απόδοση των μεσαίων τόνων χωρίς απώλειες ούτε στην γενικότερη μέτρηση αλλά ούτε και στο κοντράστ της εικόνας.

Λήψη με φυσικό φως από παράθυρο και την ρύθμιση «απαλού Δέρματος» (Soft Skin) της μηχανής.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ SONY CYBER-SHOT DSC HX200V Αντιπροσωπεία: Sony Europe Ltd,δ.τ. Sony Hellas

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ 4.5 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 4.5 ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ 4.0 ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ 4.0 ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 4.5 Συνοπτικά: Δυνατή και αξιόπιστη μηχανή για απαιτητικούς χρήστες με καλά αποτελέσματα και πολλές επιλογές σε φωτογραφικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 87% 11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 67


kritiki_gewrgiou:Layout 1

10/26/12

Κριτική

1:46 PM

Page 1

Χριστίνα Καλλιγιάννη | xkall@nexusmedia.gr

Φιλοξενούμενός μας αυτόν το μήνα ο Χρήστος Γεωργίου Αν και το καλοκαίρι έχει πια περάσει, ωστόσο εμείς θα κρατήσουμε λίγο από τον αέρα του μέσα από τις φωτογραφίες του αναγνώστη μας Χρήστου Γεωργίου που ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται ερασιτεχνικά αλλά φανατικά με τη φωτογραφία, με έμφαση στο τοπίο. Οι εικόνες του είναι χαρακτηριστικές εικόνες ελληνικού καλοκαιριού, με μια πολύ καλή προσέγγιση του χρώματος και των παιχνιδιών του φωτός και της σκιάς. 1

Οι λήψεις είναι καλές, με ιδιαίτερη «αγάπη» για τα παραδοσιακά χρώματα και σχήματα του ελληνικού καλοκαιριού και το αποτέλεσμα αρκετά ενδιαφέρον, αν και ο φωτογράφος μας πρέπει να δώσει λίγη μεγαλύτερη προσοχή στην καθαριότητα του αισθητήρα της μηχανής του, είτε πριν τη λήψη ή κατά την επεξεργασία των εικόνων μετά. 1. Μια αντικειμενικά καλή ταξιδιωτική – τουριστική φωτογραφία, που ταυτόχρονα είναι πολύ χαρακτηριστική της χώρας μας, καθώς συμπεριλαμβάνει ένα ευρύ θαλασσινό τοπίο μαζί με την λεπτομέρεια του καμπαναριού. Πολύ σωστό και το δεύτερο πλάνο κάτω δεξιά, με τον βράχο και το σμιλεμένο επάνω εκκλησάκι, όπως και η διακριτική παρουσία των σκαφών. Παρ’ όλα αυτά θα ήταν καλό να έχει προσεχθεί το κοντράστ που με λίγη περισσότερη ένταση σίγουρα θα «ζωντάνευε» την εικόνα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο ουρανός κατά τη στιγμή της λήψης ήταν συννεφιασμένος. . 2. Πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση, κυρίως χάρη στην απόλυτη κυριαρχία του μπλε, τόσο στον τοίχο όσο και στον ουρανό. Το πλάγιο φως έχει δώσει σαν αποτέλεσμα τις ενδιαφέρουσες για το ίδιο το τοπίο σκιές αλλά και την πολύ καλή καταγραφή του ανάγλυφου του τοίχου. Η λεπτομέρεια στο αριστερό τρίτο της εικόνας και επάνω στον ροζ κομμάτι του κτιρίου θα μπορούσε να έχει αφαιρεθεί αφού και ενοχλεί αλλά και είναι απροσδιόριστο το τι ακριβώς είναι. 3. Επίσης ενδιαφέρουσα λήψη, με κορεσμένα χρώματα και αρκετό «σκηνικό» ενδιαφέρον ώστε να γίνει ακόμη πιο δυνατή αν ο φωτογράφος είχε την υπομονή να περιμένει «κάτι» να γίνει: περαστικός, παιδί ακόμη και ζώο να περνούσε θα συμπλήρωνε ευχάριστα ένα από μόνο του αβανταδόρικο κάδρο.

68 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


kritiki_gewrgiou:Layout 1

10/26/12

1:46 PM

Page 2

2

3

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 69


photozone:Layout 1

10/26/12

1:51 PM

Page 1

Παρουσίαση

Νέοι φακοί Cine/VDSLR από τη Samyang

Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

Σε μια έξυπνη κίνηση και προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των κατόχων DSLR που τις χρησιμοποιούν κυρίως για βίντεο, η Samyang δημιούργησε τη σειρά κινηματογραφικών φακών Cine/VDSLR. Σειρά περιλαμβάνει, μέχρι στιγμής, πέντε μοντέλα. Πρόκειται για τους Samyang 8mm T3.8 Asph. IF MC Fisheye CS VDSLR, Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC VDSLR, Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR, Samyang 24mm T1.5 ED AS UMC VDSLR και Samyang 35mm T1.5 AS UMC VDSLR. Για κάθε ένα από τους πέντε κινηματογραφικούς φακούς, υπάρχει η αντίστοιχη "φωτογραφική" έκδοση, η κυκλοφορία της οποίας έχει προηγηθεί χρονικά. Η οπτική σχεδίασή των φακών Cine/VDSLR είναι η ίδια με εκείνη των φωτογραφικών μοντέλων. Αν όμως είναι έτσι, τι νόημα έχει να αγοράσει ένας βιντεογράφος την "κινηματογραφική" και όχι τη "φωτογραφική" έκδοση; Μπορεί η οπτική συμπεριφορά να είναι ακριβώς η ίδια, υπάρχουν όμως τρεις πολύ βασικές διαφορές που προσφέρουν μεγαλύτερη και ουσιαστική ευελιξία όταν οι συγκεκριμένοι φακοί χρησιμοποιούνται για αμιγώς βιντεογραφικές εφαρμογές (προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για λήψη φωτογραφιών). Η πρώτη διαφορά εστιάζεται στη σχεδίαση του δακτυλίου εστίασης που πλέον μοιάζει με μεγάλο γρανάζι. Ο λόγος είναι ότι εκείνος που κάνει λήψη βίντεο δεν εστιάζει περιστρέφοντας με το χέρι το δακτύλιο εστίασης αλλά χρησιμοποιεί κάποιο σύστημα follow focus που δίνει αφενός καλύτερη αίσθηση και έλεγχο εστίασης και, αφετέρου, βοηθάει να μειωθούν οι κραδασμοί της μηχανής. Αντίστοιχης σχεδίασης και ανθεκτικής κατασκευής είναι και ο δακτύλιος επιλογής διαφραγμάτων. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος δακτύλιος δε διαχωρίζεται σε κλικ-στοπ αλλά η κίνησή του γίνεται αδιάλειπτα από τη μέγιSamyang 8mm T3.8 Asph. IF MC Fisheye CS VDSLR Ο Samyang 8mm T3.8 Asph. IF MC Fisheye CS VDSLR είναι ένας fish-eye φακός που έχει σχεδιαστεί για DSLR με αισθητήρα APS-C και αντίστοιχου τύπου βιντεοκάμερες. Έχει πανομοιότυπη οπτική συμπεριφορά με το Samyang 8mm f/3.5 fish-eye και ενσωματώνει συνολικά 10 οπτικά στοιχεία που έχουν κατανεμηθεί σε επτά ομάδες. Ένα από τα στοιχεία του είναι ασφαιρικό. Η ελάχιστη τιμή διαφράγματος είναι T/22 και όπως όλοι οι φακοί της Samyang είναι αυστηρά χειροκίνητης εστίασης. Το διάφραγμα σχηματίζεται από 6 λεπίδες και η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι 180ο. Το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 435gr. Προς το παρόν διατίθεται για αρμόσεις Canon και Nikon, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε άλλες δημοφιλείς αρμόσεις.

70 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

στη έως την ελάχιστη φωτεινότητα. Αυτό επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει με ομαλό τρόπο την έκθεση της κινούμενης εικόνας εν μέσω λήψης. Αν το έκανε με ένα συμβατικό δαχτυλίδι διαφραγμάτων περνώντας λ.χ. από το f/2.8 στο f/4, η απότομη εναλλαγή έκθεσης δε θα δημιουργούσε ευχάριστο αποτέλεσμα. Τέλος, η τρίτη και εξίσου σημαντική διαφορά (ενδεχομένως την προσέξατε ήδη) εστιάζεται στο γεγονός ότι η φωτεινότητα κάθε φακού δεν υπολογίζεται σε f/στοπ αλλά σε T/στοπ. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο μονάδες μέτρησης; Πολύ χοντρικά, το f/στοπ είναι το πηλίκο που προκύπτει από το λόγο εστιακή απόσταση φακού/διάμετρος φακού. Αντιπροσωπεύει δηλαδή μια εντελώς μαθηματική τιμή. Αντίθετα, το T/στοπ αναφέρεται στην πραγματική, μετρήσιμη φωτεινότητα κάθε φακού. Η τιμή T/στοπ δεν ταυτίζεται με εκείνη του f/στοπ, δίνει πάντα ελαφρά μικρότερη φωτεινότητα (συνήθως κατά 1/4-1/3 του στοπ) και ο λόγος είναι ότι μέρος του φωτός απορροφάται από τα κρύσταλλα του φακού καθώς διέρχεται από αυτά. Γιατί όμως το T/στοπ είναι απαραίτητο στην κινούμενη εικόνα; Πρόκειται για μια βασική ανάγκη των κινηματογραφιστών που στήνουν μια σκηνή με σταθερά φώτα, τη φωτομετρούν και επιθυμούν να εναλλάσσουν φακούς χωρίς να διαφοροποιείται η αρχική έκθεση της εικόνας. Αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί με φακούς f/στοπ. Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά τα τεχνικά για κάθε ένα από τους πέντε νέους φακούς της Samyang.


photozone:Layout 1

10/26/12

1:51 PM

Page 2

Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC VDSLR Ο Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC VDSLR μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μηχανές full-frame όσο και σε εκείνες που ενσωματώνουν αισθητήρα APS-C. Βέβαια, σε DSLR με αισθητήρα 36x24mm, ο φακός ενδείκνυται για λήψη πορτρέτων. Χάρη στη μεγάλη φωτεινότητά του διευκολύνει ιδιαίτερα σε λήψεις με πολύ χαμηλό φωτισμό. Οπτικά αντιγράφει τον 85mm f/1.4. Διαθέτει 9 στοιχεία ένα από αυτά είναι ασφαιρικό - κατανεμημένα σε 7 ομάδες και το διάφραγμά του σχηματίζεται από 8 λεπίδες, κάτι που συμβάλλει στη δημιουργία ομοιόμορφων εκτός-εστίασης περιοχών (bokeh). Ο Samyang 85mm T1.5 AS IF UMC VDSLR έχει IF εστίαση, ούτως ώστε να αποφεύγεται η αυξομείωση του μήκους του καθώς εστιάζει. Η ελάχιστη τιμή διαφράγματος είναι T/22 και η ελάχιστη απόσταση εστίασης 1m. Σε μηχανές fullframe καλύπτει γωνία 28.5ο και σε μηχανές APS-C γωνία 18.9ο. Δέχεται φίλτρα διαμέτρου 72mm και ζυγίζει 513gr. Διατίθεται - προς το παρόν για αρμόσεις Canon και Nikon. Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR Ο Samyang 14mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR είναι ένας υπερερυγώνιος που έχει αναπτυχθεί κυρίως για χρήση σε VDSLR Canon και Nikon. Ακόμα και σε μηχανές με μικρότερο αισθητήρα παραμένει αρκετά ευρυγώνιος και αντιστοιχεί σε φακό 22mm καλύπτοντας γωνία 93.9ο (Nikon) ή 89.9ο (Canon). Σε σώματα full-frame καλύπτει γωνία 114o. Αποτελείται από 14 οπτικά στοιχεία, κατανεμημένα σε 12 ομάδες, τρία εκ των οποίων είναι υψηλής διάχυσης, δύο από αυτά τύπου ED, ένα υβριδικό ασφαιρικό και ένα συμβατικό ασφαιρικό. Τα οπτικά στοιχεία του έχουν επίστρωση UMC για μείωση της θάμβωσης και του ghosting. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα ειδικό μπροστινό καπάκι και μαλακή θήκη. Η ελάχιστη φωτεινότητα είναι T/22 και το διάφραγμα αποτελείται από 6 λεπίδες. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι 28cm και το βάρος του - ανάλογα με την άρμοση - είναι 552gr και 573gr.

Samyang 24mm T1.5 ED AS UMC VDSLR Οπτικό αντίγραφο του Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC, ο Samyang 24mm T1.5 ED AS UMC VDSLR προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια και μεγάλη φωτεινότητα για να μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε σε συνθήκες με ελάχιστο περιβαλλοντικό φωτισμό. Προτείνεται για μηχανές full-frame και APS-C, ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση μετατρέπεται σε φακό 38mm και καλύπτει γωνία 61.1o. Το διάφραγμά του αποτελείται από 8 λεπίδες και η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι 25cm. Από τα συνολικά 13 οπτικά στοιχεία, τέσσερα είναι ED και δύο ασφαιρικά. Δέχεται φίλτρα 77mm και η ελάχιστη τιμή διαφράγματος είναι T/22. Ζυγίζει 680gr και διατίθεται για μηχανές Canon και Nikon. Samyang 35mm T1.5 AS UMC VDSLR Η σειρά φακών Cine/VDSLR ολοκληρώνεται με το Samyang 35mm T1.5 AS UMC VDSLR. Εξαιρετικά πραγματικός για εφαρμογές ρεπορταζιακής λήψης σε φυσικό φως, ο συγκεκριμένος φακός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μηχανές APS-C, οπότε η εστιακή απόστασή του μετατρέπεται σε 52mm περίπου. Συγκριτικά με φακούς αντίστοιχου εστιακού μήκους και φωτεινότητας είναι εξαιρετικά οικονομικός. Η μεγάλη φωτεινότητά του σε συνδυασμό με τη σχεδόν κυκλική ίριδα που δημιουργούν οι 8 λεπίδες του δραφράγματος παράγουν πολύ ομαλό bokeh. Ένα από τα συνολικά 12 οπτικά στοιχεία του Samyang 35mm T1.5 AS UMC VDSLR είναι ασφαιρικό. Η ελάχιστη απόσταση εστίασης είναι 30cm, δέχεται φίλτρο 77mm και το βάρος του 660gr. Διατίθεται για αρμόσεις Canon, Nikon. Photozone

11/12 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 71


alexandrou 161:Layout 1

10/26/12

1:53 PM

Page 1

Παρουσίαση

Σειρά τριπόδων Manfrotto Carbon Fiber 290 Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

Πριν από λίγο καιρό είχαμε παρουσιάσει, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, τη σειρά τριπόδων αλουμινίου 290 της Manfrotto. Πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε δύο νέα μοντέλα που είναι κατασκευασμένα από ίνες άνθρακα. Το ένα από αυτά μπορεί να αποκτηθεί και μεμονωμένα, ωστόσο η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να προτιμηθεί κάποιο από τα διαθέσιμα κιτ. Τα τρίποδα carbon της σειράς 290 απευθύνονται στο φωτογράφο που έχει πάψει να ανήκει στην κατηγορία των αρχάριων αλλά από την άλλη δεν κερδίζει τα προς το ζην από τη φωτογραφία. Σε αυτό το επίπεδο, η επιλογή του κατάλληλου τρίποδου είναι δύσκολη υπόθεση καθώς θα πρέπει κάποιος να ισορροπήσει επαρκώς παράγοντες όπως η ποιότητα κατασκευής, ευελιξία, πρακτικότητα και απόδοση. Από τη μια τα "πρώτα" τρίποδα, εκείνα δηλαδή που επιλέγουν οι αμιγώς αρχάριοι, αποδεικνύονται ανεπαρκή όσο ανεβαίνει το επίπεδο και οι απαιτήσεις τους. Από τη άλλη, τα επαγγελματικά τρίποδα προσφέρουν πάρα πολλά χαρακτηριστικά και αυξημένη λειτουργικότητα, αλλά η υψηλή τιμή τους τα καθιστά απαγορευτικά για το μη-επαγγελματία φωτογράφο. Η σειρά 290 Carbon της Manfrotto έρχεται να συμπληρώσει αυτό ακριβώς το κενό και να καλύψει τις ιδιαίτερες και συγκεκριμένες ανάγκες του ενθουσιώδους ερασιτέχνη και χομπίστα φωτογράφου που ενδεχομένως ...καλοβλέπει τη μελλοντική είσοδό του στον επαγγελματικό χώρο. MTC3294 Carbon Το MTC3294 Carbon είναι το ένα από τα δύο τρίποδα και εκείνο που μπορεί να αποκτηθεί μεμονωμένα. Είναι ένα τρίποδο που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρεται πολύ εύκολα χωρίς να θέτει συμβιβασμούς αναφορικά με τη σταθερότητά του. Είναι κατασκευασμένο υλικό ινών άνθρακα νέας γενιάς για ακόμα μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πιο μικρότερο βάρος. Το MT294C3 χρησιμοποιεί πόδια τριών τμημάτων με μεγαλύτερη διάμετρο από εκείνη του 293 προκειμένου να επιτυγχάνει μεγαλύτερη σταθερότητα και να ελαχιστοποιεί τις δονήσεις. Ως εκ τούτου είναι ιδανικό για μηχανές με μεγάλους zoom φακούς οι οποίοι μεγεθύνεται κάθε κούνημα της μηχανής. Οι αλουμινένιες ασφάλειές τους μπορεί να ρυθμιστούν ώστε να είναι λιγότερο ή περισσότερες σφιχτές κι έτσι να αντισταθμίσουν το φυσικό χαλάρωμα που επέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Κάθε πόδι μπορεί να ανοίξει σε δύο γωνίες (των 23ο και 51ο) ενώ παράλληλα ο κεντρικός κάθετος άξονας αυξάνει την ευελιξία και το μέγιστο-ελάχιστο λειτουργικό ύψος του τριπόδου. Πλήρως συμπτυγμένο έχει μήκος 61cm και σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος του φθάνει τα 169cm. Επιτρέπει επίσης λήψεις από τα 39.7cm και το συνολικό βάρος του δεν ξεπερνάει τα 1.6kg. Είναι σε θέση να σταθεροποιήσει εξοπλισμό μέγιστου βάρους 5kg.

72 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

MTC3294 Carbon


alexandrou 161:Layout 1

10/26/12

1:53 PM

Page 2

MT294C3-D3RC2/ MT294C3-A0RC2 Carbon Fiber κιτ Τα MT294C3-D3RC2/ MT294C3-A0RC2 είναι δύο κιτ (τρίποδο-κεφαλή) που στηρίζονται στο MT294C3 και στις κεφαλές D3RC2 και A0RC2. Η πρώτη είναι μια εξαιρετικά εύχρηστη κεφαλή τριών κατευθύνσεων που διαθέτει πέδιλο άμεσης αποδέσμευσης για γρήγορη προσαρμογή του εξοπλισμού σας. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε εφαρμογές αρχιτεκτονικής φωτογραφίας, macro και still life. Όταν είναι κλειστό, το MT294C3-D3RC2 έχει μήκος 73cm και το μέγιστο λειτουργικό ύψος είναι 181cm. Η διάμετρος κάθε ποδιού είναι 25.3, 21.7 και 18.2mm αντίστοιχα και το ελάχιστο λειτουργικό ύψος 51.7cm. Το συνολικό βάρος είναι 2.4kg. Χάρη στην κεφαλή μπίλιας που το συνοδεύει, το MT294C3-A0RC2 είναι μία εξαιρετική επιλογή για ταξιδιωτική φωτογραφία. Η A0RC2 διαθέτει πέδιλο άμεσης αποδέσμευσης η οποία είναι περίπου 400gr ελαφρύτερη από τη D3RC2, κάτι που σημαίνει ότι το συνολικό βάρος του MT294C3-A0RC2 περιορίζεται στα 2kg. Το μέγιστο λειτουργικό ύψος του είναι 179cm και το ελάχιστο 49.7cm.

MK293C4-A0RC2

MT294C3-A0RC2

MT294C3-D3RC2

MK293C4-A0RC2 Carbon Fiber κιτ Χάρη στη σχεδίαση των τεσσάρων τμημάτων ανά πόδι, το MK293C4-A0RC2 είναι μικρότερο και ελαφρύτερο. Προτείνεται για εξοπλισμό μέγιστο βάρους 4kg, ενώ το ίδιο δεν ξεπερνάει τα 1.6kg. Συνοδεύεται από την κεφαλή μπίλιας A0RC2 με πέδιλο άμεσης αποδέσμευσης και θα εξυπηρετήσει ιδιαίτερα φωτογράφους ταξιδιωτικών θεμάτων αφού πακετάρεται και μεταφέρεται πανεύκολα. Όταν είναι συμπτυγμένο το μήκος του είναι μόλις 53cm. Τα τέσσερα τμήματα των ποδιών του είναι 21.7, 18.2, 14.7 και 11.2mm και μπορεί να ανοίξουν σε γωνίες των 23o και 51ο. Το μέγιστο λειτουργικό ύψος, με την κεντρική κολώνα σε πλήρη έκταση, είναι 147.6cm και το ελάχιστο 37.9cm. MM294C4 Εκτός από τα νέα τρίποδα και τα αντίστοιχα κιτ, η Manfrotto ανακοίνωσε και το MM294C4 Carbon Fiber, ένα μονόποδο κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα, ο σχεδιασμός του οποίος στηρίζεται στη γενική φιλοσοφία της σειράς 290. Το MM294C4 αποτελείται από τέσσερα τμήματα και μπορεί να σταθεροποιήσει εξοπλισμό μέγιστου βάρους 5kg. Το ίδιο ζυγίζει μόλις 500gr. Χ. Αλεξάνδρου & ΣΙΑ Ε.Ε.

MM294C4

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 73


software:Layout 1

10/26/12

2:02 PM

Page 1

Software

Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του Canon Digital Photo Professional Γιώργος Τσάφος

info@nexusmedia.gr

Το Canon Digital Photo Professional (εν συντομία DPP) αποτελεί μία εξαιρετική λύση για τη διαχείριση και επεξεργασία των RAW αρχείων που παράγουν οι DSLR της εταιρίας. Έχοντας το πλεονέκτημα να διαβάζει καλύτερα από κάθε άλλο raw converter τον "ιδιόκτητο" κώδικα των συγκεκριμένων αρχείων, είναι σε θέση να αποκομίσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει εξοικειωθεί αρκετά μαζί του και έχει μάθει τη φιλοσοφία της ροής εργασίας που ακολουθεί. Είναι προφανές ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους κατόχους DSLR χρησιμοποιούν προγράμματα όπως το Camera RAW (μέσω του Photoshop), το Lightroom, το Capture One ή κάποιο άλλο universal raw converter για να επεξεργαστούν και να μετατρέψουν τα αρχεία RAW σε JPEG ή TIFF, αγνοώντας επιδεικτικά το συνοδευτικό λογισμικό της μηχανής τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα μητρικά raw converter μπορούν να διαβάσουν τα RAW αρχεία καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο, απλούστατα γιατί ενσωματώνουν και αναγνωρίζουν τον κώδικα (που για προφανείς λόγους οι

Το αρχικό παράθυρο του DPP με τον browser στα αριστερά και τις εικόνες του εκάστοτε φακέλου να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης.

74 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


software:Layout 1

10/26/12

2:02 PM

Page 2

εταιρείες δε δημοσιοποιούν) των συγκεκριμένων αρχείων. Αν και σε γενικές γραμμές διαθέτουν λιγότερα εργαλεία εν συγκρίσει με τα universal raw converters, αρκετές φορές πλεονεκτούν στον τομέα της απόδοσης χρώματος λεπτομέρειας στις πολύ φωτεινές και πολύ σκιερές περιοχές καθώς επίσης και στη διαχείριση/μείωση των επιπέδων θορύβου. Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τα ευρέως διαδεδομένα converters που αναφέρθηκαν στην αρχή, αλλά μπορούν κάλλιστα να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να προσφέρουν αποτελέσματα ικανά να καλύψουν ακόμα και επαγγελματικές απαιτήσεις. Σε ό,τι αφορά εμένα προσωπικά, το DPP αποτελεί ένα από τα τρία raw converters που χρησιμοποιώ και έχει επάξια κερδίσει μια θέση στο desktop του υπολογιστή από την πρώτη στιγμή. Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο, που προφανώς έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες του περιοδικού που είναι κάτοχοι Canon, είναι η πρόσφατη αναβάθμιση στην οποία προχώρησα στις αρχές Μαΐου. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναβαθμίσεις, που αναλώνονταν, κατά κύριο λόγο, σε υποστήριξη νέων μοντέλων και διόρθωση μικρών δυσλειτουργιών (bugs) που εμφανίζονταν στην πορεία, η έκδοση 3.11.26 προσθέτει τρεις νέες λειτουργίες, δύο τουλάχιστον εκ των οποίων βρίσκω ότι είναι πολύ πρακτικές. Αναφέρομαι στο DLO (Digital Lens Optimizer) που αναλαμβάνει να "αποκαταστήσει" με ψηφιακό τρόπο φαινόμενα διάθλασης, περίθλασης και χρωματικών εκτροπών, στη λειτουργία HDR για αύξηση του δυναμικού εύρους με τη χρήση τριών εικόνων σε διαφορετικές εκθέσεις και δευτερευόντως στο εργαλείο συγχώνευσης φωτογραφιών. Σημειώνω ότι οι αναβαθμίσεις που θα βρείτε στα διάφορα sites της Canon έχουν τη μορφή updaters, δηλαδή προϋποθέτουν είτε την ήδη εγκαταστημένη έκδοση που συνόδευε τη μηχανή, είτε την τοποθέτηση του αυθεντικού CD στο CD-ROM driver του υπολογιστή. Αφού εγκαταστήσετε και τρέξετε την εφαρμογή, εμφανίζεται το βασικό παράθυρο του browser, με τους φακέλους στην αριστερή πλευρά και το χώρο επισκόπησης των μικρογραφιών στα δεξιά. Ακριβώς από πάνω και κατά μήκος του παραθύρου βρίσκονται τα πλήκτρα πολύ βασικών λειτουργιών επιλογής, περιστροφής, εμφάνισης πληροφοριών κάθε αρχείου, ενεργοποίησης του tool palette κ.ά. Αν θέλετε να πάρετε μια πρώτη γεύση των φωτογραφιών, βλέποντάς τις γρήγορα, επιλέξτε τις όλες πατώντας Ctrl-A και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το πλήκτρο Quick Check ή πατήστε Alt+Q. Ακολούθως μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε αρχείο RAW και κάνοντας διπλό κλικ ή Ctrl+O το μεγεθύνετε ανοίγοντάς το σε δεύτερο παράθυρο ή εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ και να επιλέξετε "Edit in edit image window" (Ctlr+δεξί βελάκι), οπότε ανοίγει απευθείας στο παράθυρο επεξεργασίας. Μεταξύ μας, ποτέ δεν κατάλαβα που έγκειται η διαφοροποίηση των δύο επιλογών, αφού ουσιαστικά και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να γίνει επεξεργασία των εικόνων, αλλά το προσπερνάω. Όπως και να 'χει, η επεξεργασία των αρχείων είναι εφικτή μόνο με την εμφάνιση του tool palette. Συνεπώς είτε πηγαίνετε και ενεργοποιείτε το σχετικό πλήκτρο στη μπάρα (τρίτο από αριστερά), είτε πιο απλά πατάτε Ctrl+T. Η κεντρική εργαλειοθήκη του DPP χωρίζεται (αναφέρομαι στην πιο πρόσφατη έκδοση και όχι στις παλιότερες) σε τέσσερις σελίδες ή αλλιώς tabs. Όπως εμφανίζονται, από αρι-

Το βασικό πλαίσιο επεξεργασίας είναι το tool pallette. Εδώ βλέπετε και τις τέσσερις σελίδες του, τη RAW, τη RGB, τη ALO/NR και τη Lens.

Επάνω: Το πλαίσιο του Quick Check μέσα από το οποίο μπορείτε να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση των φωτογραφιών σας. Κάτω: Το πλαίσιο της λειτουργίας που σας επιτρέπει να κάνετε crop και περιστροφή των εικόνων σας.

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 75


software:Layout 1

10/26/12

2:02 PM

Page 3

Το DPP υποστηρίζει Stamp Tool για αφαίρεση στιγμάτων.

Επάνω: Η λειτουργία HDR σας επιτρέπει να συγχωνεύετε έως και τρεις φωτογραφίες διαφορετικών εκθέσεων προκειμένου να αυξήσετε το δυναμικό εύρος. Κάτω: Η HDR εικόνα όπως αυτή φαίνεται απευθείας στο σχετικό εργαλείο με επιλεγμένο το προφίλ Art Embossed.

76 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

στερά προς τα δεξιά, αυτές είναι η RAW, η RGB, η NR/ALO και η Lens. Στη σελίδα RAW μπορείτε να προβείτε στις βασικές διορθώσεις του RAW αρχείου όπως η μεταβολή της φωτεινότητας (brightness), της ισορροπίας λευκού, του picture style, του συνολικού κοντράστ και των λεπτομερειών σε φωτεινές και σκιερές περιοχές, ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσετε ή να μειώσετε το sharpening. Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή της ισορροπίας λευκού, εκτός από τις προκαθορισμένες τιμές και την επιλογή auto, μπορείτε να ορίσετε και απόλυτη τιμή Kelvin ή να κάνετε χειροκίνητη εξισορρόπηση με τη βοήθεια του εργαλείου δειγματοληψίας. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να ορίσετε τρεις τιμές custom για να επιταχύνετε τη ροή εργασίας σε μελλοντικές ρυθμίσεις. Αυτό που δε βρίσκω καθόλου πρακτικό, είναι η έλλειψη κλίμακας tint που καθορίζει πόσο magenta ή πράσινη θα είναι η τελική απόχρωση. Αντ' αυτού, η Canon έχει ενσωματώσει ένα χρωματικό κύκλο πλήρους φάσματος, και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να καθορίσει επακριβώς τη μικροδιόρθωση, κάτι που φαινομενικά ακούγεται καλό αλλά στην πράξη δεν είναι καθόλου ευέλικτο. Εκτός από τα picture styles που ενσωματώνει η μηχανή σας και υπάρχουν στο σχετικό drop down menu, μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο επιπλέον styles και μάλιστα να εισάγετε κάποια από αυτά στη DSLR σας, εφόσον το επιτρέπει, μέσω του EOS Utility (θα το βρείτε μέσα στο συνοδευτικό CD-ROM της μηχανής). Αν θέλετε, βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Picture Style Editor, ένα πρόγραμμα που θα κατεβάσετε από το site της Canon, για να δημιουργήσετε styles της επιλογής σας. Ακριβώς κάτω από τα pictures styles, βρίσκεται το ιστόγραμμα και η καμπύλη τονικότητας. Μπορείτε, αν θέλετε, να τη συμπιέσετε, σύροντας τον αριστερό κάθετο άξονα προς τα δεξιά και τον δεξιό προς τα αριστερά. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν σύρετε προς την αντίθετη κατεύθυνση τους δύο οριζόντιους άξονες. Ακολουθούν επιλογές ελέγχου του κοντράστ και του βασικού κορεσμού. Πριν από λίγους μήνες, στη ρύθμιση του sharpening προστέθηκε και η επιλογή unsharp mask, στην οποία μπορείτε να καταφύγετε αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε τις φωτογραφίες σας. Στη σελίδα RGB δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερης επέμβασης στο χρώμα της φωτογραφίας. Μέσω του tone curve assist μπορείτε να ορίσετε μια αυτοματοποιημένη βελτίωση της καμπύλης τονικότητας, αυτή τη φορά όμως σε επίπεδο τριών καναλιών (κόκκινου, πράσινου και μπλε). Προφανώς είναι επίσης δυνατή η τροποποίηση της καμπύλης σε κάθε ένα από τα τρία χρώματα ξεχωριστά, κάτι που θα βοηθήσει στη χρωματική διόρθωση της εικόνας αλλά απαιτεί να έχετε βασικές γνώσεις δημιουργίας χρώματος και κάποιο βαθμό εμπειρίας. Ακριβώς κάτω από το RGB ιστόγραμμα, βρίσκονται οι ρυθμίσεις του brightness και του κοντράστ, ενώ ακολουθούν τα sliders του hue, του κορεσμού και της τεχνητής όξυνσης. Για να πούμε την αλήθεια, η σελίδα του RGB θα μπορούσε κάλλιστα να ενσωματωθεί με τη σελίδα RAW. Ωστόσο είναι στη συγκεκριμένη σελίδα που μπορείτε να επέμβετε ουσιαστικά στο χρώμα της φωτογραφίας. Το επόμενο tab είναι αυτό με τις ρυθμίσεις της μείωσης θορύβου και του Auto Lighting Optimizer (για όσες μηχανές το υποστηρίζουν). Η μείωση θορύβου διαχωρίζεται ανάλογα με το αν η φωτογραφία που επεξεργάζεστε είναι RAW ή


software:Layout 1

10/26/12

2:02 PM

Page 4

JPEG/TIFF. Πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τιμή, αξίζει να "μπείτε" στο NR Preview και να δείτε πώς οι επιλογείς μείωσης θορύβου φωτεινότητας και χρωματικού θορύβου επηρεάζουν την ευκρίνεια της εικόνας. Στη τέταρτη σελίδα ρυθμίσεων, αυτή του Lens, θα βρείτε την καινούρια λειτουργία Digital Lens Optimizer, με την οποία μπορείτε να βελτιώσετε, έστω και ψηφιακά, την απόδοση των φακών. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο εργαλείο θα πρέπει πρώτα να κατεβάσετε το προφίλ διορθώσεων κάθε φακού ξεχωριστά (εννοείται ότι υποστηρίζονται μόνο οι φακοί της Canon). Για να κατεβάσετε το προφίλ που σας ενδιαφέρει, δεν έχετε παρά να πατήσετε το "update". To DPP αναγνωρίζει αυτόματα το φακό που έχετε χρησιμοποιήσει για να τραβήξετε τη φωτογραφία και προ-επιλέγει το συγκεκριμένο προφίλ στη λίστα του download. Παράλληλα όμως, αν διαθέτετε και άλλους φακούς, δεν έχετε παρά να κλικάρετε και να επιλέξετε πρόσθετα προφίλ. Προσωπικά τα έχω κατεβάσει όλα …έτσι για να υπάρχουν! Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι παλιότεροι φακοί δεν υποστηρίζονται, όπως για παράδειγμα ο πιστός και αναντικατάστατος EF 28-70mm f/2.8 L που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Το Digital Lens Optimizer θα διορθώσει

Στο Canon DPP μπορείτε να μετατρέψετε πολλά αρχεία μεμιάς και έτσι να επιταχύνετε το workflow σας, ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση που δουλεύετε με πολλές εικόνες.

ται στο αρχείο που προκύπτει από την αναπαραγωγή. Πατώντας Alt+X ανοίγει το εργαλείο της συγχώνευσης εικόνων. Όπως προείπα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω το ρόλο του. Θεωρητικά επωφελείται από τη συγχώνευση εικόνων με διαφορετικές εκθέσεις, προκειμένου να βελτιώσει το δυναμικό εύρος, αλλά στην πράξη δεν νομίζω ότι επιτυγχάνεται κάτι καλύτερο από μια προσεγμένη διόρθωση ενός και μόνο RAW αρχείου. Από τα πιο ενδιαφέροντα εργαλεία της πρόσφατης έκδοσης είναι εκείνο του HDR. Ενεργοποιείται πατώντας Alt+Y και επιτρέπει στο φωτογράφο να συγχωνεύσει έως και τρεις εικόνες. Δίνει βασικές επιλογές ρύθμισης και διαθέτει προκαθορισμένα προφίλ που σε κάθε περίπτωση μπορεί να τροποποιηθούν. Αν και φαινομενικά λιτό, σε σχέση με προγράμματα όπως το Photomatix, το HDR του DPP δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και με τις σωστές επιλογές γίνονται άκρως αληθοφανή. Είναι σίγουρα κάτι που έλειπε μέχρι τώρα από το πρόγραμμα της Canon. Το DPP υποστηρίζει διαχείριση χρώματος εικόνας, workspace και οθόνης και αυτό είναι κάτι που θα βολέψει όλους όσοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης επιτρέπει την αντιγραφή και επικόλληση, των ρυθμίσεων επεξεργασίας, σε περισσότερες εικόνες, κάτι που επιταχύνει σημαντικά τη ροή εργασίας, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Τέλος δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει λειτουργία batch processing για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Συνολικά, πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή με αυξημένες δυνατότητες, κυρίως ως προς τη διαχείριση χρώματος. Με βάση την εμπειρία μου αποδίδει καλύτερα χαρακτηριστικά θορύβου, σε σχέση με διάφορα δημοφιλή universal raw converters. Αξίζει σίγουρα να δαπανήσει κάποιος μερικές ώρες για να το μάθει και να εξοικειωθεί μαζί του. Αν σε κάποια μελλοντική έκδοση αποφασίσουν να ενσωματώσουν και λειτουργία επιλεκτικών ρυθμίσεων τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια άκρως ανταγωνιστική εφαρμογή που θα διατίΗ υποστήριξη διαχείρισης χρώματος θα εξυπηρετήσει θεται χωρίς κόστος για τους κατόχους όλους εσάς που έχετε αυξημένες ανάγκες και δουτων DSLR της Canon. λεύετε με custom προφίλ οθόνης.

εκτός από την ευκρίνεια και τις χρωματικές εκτροπές. Αυτό όμως μπορείτε να το κάνετε και χειροκίνητα (αναφέρομαι στις εκτροπές) στο ακριβώς επόμενο στάδιο που περιλαμβάνει δυνατότητες διόρθωσης του βινιεταρίσματος, των χρωματικών εκτροπών, του color fringing και των γεωμετρικών παραμορφώσεων. Κι ενώ κάπου εδώ ολοκληρώνεται η συνοπτική παρουσίαση των δυνατοτήτων του tool palette, οι επιλογές επέμβασης στις εικόνες συνεχίζονται. Πατώντας το Alt+C, ανοίγετε το παράθυρο μέσα από το οποίο μπορείτε να κάνετε crop και περιστροφή στις φωτογραφίες, προκειμένου να καταλήξετε στο επιθυμητό κάδρο. Με το συνδυασμό Alt+S ανοίγει η λειτουργία διόρθωσης στιγμάτων, λεκέδων κ.ο.κ. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα χρησιμοποιήσετε σαν εργαλείο το pencil ή το brush (με εξαίρεση πολύ ειδικές περιπτώσεις προτείνω το δεύτερο), το μέγεθός του και το αν σκοπεύετε να αφαιρέσετε φωτεινά ή σκούρα στίγματα. Για βασικό ρετούς, το συγκεκριμένο εργαλείο είναι πολύ αποτελεσματικό αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Ενώ αποθηκεύει τις όποιες διορθώσεις, μόλις πατήσετε "OK", αφού επιστρέψετε στο βασικό παράθυρο του edit θα διαπιστώσετε ότι τα στίγματα παραμένουν. Βασικά το DPP δεν μπορεί να κάνει preview της εικόνας χωρίς στίγματα, παρά μόνο μέσα στο παράθυρο του ρετούς. Ουσιαστικά οι διορθώσεις εφαρμόζον-

Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιώ το εργαλείο Batch Rename για να μετονομάσω μερικές εκατοντάδες εικόνες σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 77


step anastasia 03:Layout 1

10/26/12

2:05 PM

Page 1

Step by step

Επαγγελματικό ρετούς προσώπου στο Photoshop Στο step by step αυτού του μήνα θα μάθετε πώς να κάνετε επαγγελματικό ρετούς προσώπου όπως αυτό που κάνουν οι επαγγελματίες στην επεξεργασία φωτογραφιών στα περιοδικά μόδας. Αναστασία Γαλάτη

01

galati.anastasia@gmail.com

01: Αφού ανοίξετε μια φωτογραφία της επιλογής σας File > Open, θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία από τη διόρθωση του χρώματός της. Επιλέγετε το Layer στο οποίο δουλεύετε (εδώ στο παράδειγμα το Layer Backround) και δημιουργείτε ένα αντίγραφο. Layers > Duplicate Layer. Στο νέο Layer που δημιουργήσατε θέλεμε να θολώσετε την εικόνα με Fliter> Blur> Gaussian Blur με τιμή στο Radius 7.0pixels. 02

78 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

02: Αλλάξτε στο Layer που δουλεύετε τo Blending mode σε Color.


step anastasia 03:Layout 1

10/26/12

2:05 PM

Page 2

03

04

03: Πηγαίνετε στο Layer > Layer Style > Blending Options και στο Advanced Blending ξετσεκάρουμε τα R και G channels.

04: Τώρα ρυθμίστε το χρώμα λίγο ανάλογα με το γούστο σας και το πώς φαντάζεστε εσείς την εικόνα σας Image > Adjustments > Curves.

05: Τώρα πρόκειται να αφαιρέσετε τις ατέλειες της επιδερμίδας. Δημιουργήστε ένα νέο layer Layer > new > layer. Πάρτε το εργαλείο Healing Brush Tool επιλέξτε στις παραμέτρους του εργαλείου να είναι Sampled και Aligned Sample All Layers. Στη συνέχεια πάρτε από το πρόσωπο δείγμα επιδερμίδας που θα χρησιμοποιήσετε σαν πηγή αντιγραφής. 05

06

08

07

06: Χρησιμοποιώντας το εργαλείο Healing Brush Tool (επιλέξτε πινέλο με απαλές ακμές) και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Alt επιλέξτε την πιο καθαρή περιοχή του δέρματος, επικαλύψτε στη συνέχεια την περιοχή του δέρματος που έχει πρόβλημα για να αφαιρέσετε το ελάττωμα. Με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο εργαλείο, πηγαίνετε και σε άλλες περιοχές του προσώπου και αφαιρέστε μικρές ρυτίδες, σπυράκια οτιδήποτε θεωρείτε ενοχλητικό και δεν χρειάζεται να υπάρχει στην τελική σας φωτογραφία. 07: Στο τέλος πρέπει να έχετε το ακόλουθο αποτέλεσμα: 08: Μέχρι αυτή τη στιγμή πρέπει να έχετε τρία layers: Backround (αρχική φωτογραφία), Backround copy (layer χρώματος) και Layer 1 (το layer στο οποίο έχετε πραγματοποιήσει τον καθαρισμό του δέρματος. Αντιγράψτε τα τρία layers δύο φορές Layers > Duplicate Layer για κάθε στρώμα, στη συνέχεια, μετακινήστε τα αντίγραφα των τριών Layers ομαδοποίώντας τα (όπως στην εικόνα). Τέλος συγχώνευστε τις δύο νέες ομάδες σε ένα Layer Layers > Μerge Layers. Τώρα πρέπει να έχετε έχετε πέντε Layers στο αρχείο σας. Προσωρινά αποκρύψτε την προβολή του ανώτερου layer (Layer 1 copy 2) και εργαστείτε στο άλλο layer (Backround copy 5).

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 79


step anastasia 03:Layout 1

10/26/12

2:05 PM

Page 3

10: Κάντε αντιστροφή της επιλογής Select > Inverse και διαγράψτε ότι βρίσκεται μέσα στην επιλεγμένη περιοχή πατώντας το κουμπί Delete. Στο layer τώρα θα πρέπει να έχετε μόνο το πρόσωπο. Επιλέξτε την περιοχή των φρυδιών με το πολυγωνικό εργαλείο Lasso και να διαγράψτε τα χρησιμοποιώντας το κουμπί Delete. Με τον ίδιο τρόπο αφαιρέστε τα φρύδια τα μάτια και την περιοχή των χειλιών. Εάν επενεργοποιήσετε την ορατότητα στα υπόλοιπα Layers θα δείτε ότι έχετε δημιουργήσει κάτι σαν μάσκα. 09: Επιλέξτε το πολυγωνικό εργαλείο Lasso και να επιλέξετε Γυρίστε πίσω την ορατότητα σε όλα τα απίπεδα εκτός από το ανώτερο Layer. το πρόσωπο (δεν είναι απαραίτητο να είστε ακριβείς) για να τελειοποιήσετε την υφή του δέρματος. 09

10

11

11: Στο Layer εφαρμόστε το φίλτρου Gaussian Blur Filter > Blur > Gaussian Blur σε αυτό το στρώμα με με τιμή στο Radius 10pixels. Τώρα αλλάξτε την αδιαφάνεια (opacity) του Layer στο 65%. 12

12: Ενεργοποιήστε την ορατότητα του ανώτερου Layer και δημιουργείστε Clipping Mask για αυτό το Layer Layer > Create Clipping Mask.

80 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


step anastasia 03:Layout 1

10/26/12

2:05 PM

Page 4

13

14

13: Εφαρμόστε το φίλτρο High Pass Apply Filter > Other > High Pass με τιμή στο Radius 2.0pixels. 14: Αλλάξτε το blending mode σε αυτό το Layer σε Lighten. Έπειτα μειώστε την αδιαφάνεια (opacity) του Layer στο 50%.

ΑΡΧΙΚΗ

ΤΕΛΙΚΗ

Μπορείτε να κάνετε επιπλέον διόρθωση χρώματος στην φωτογραφία ή να την μετατρέψετε σε ασπρόμαυρη ή σέπια. Φωτό: Χριστίνα Καλλιγιάννη

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 81


01:Layout 1

10/30/12

1:54 PM

Page 1

Κείμενο - Φωτό: Massimiliano Tiberi

Massimiliano Tiberi:

ΙΑΠΩΝΙΑ-Παρουσία/Απουσία Οι Ιάπωνες, σε αντίθεση με μας τους Δυτικούς, καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν εσωτερικό χώρο και να κλειστούν σε αυτόν, προστατευμένοι έτσι από τη σύγχυση που μπορεί να τους δημιουργήσει η επαφή με εκατομμύρια αγνώστους. Αυτή, η ψυχική κατάσταση, που ένας προσεκτικός φωτογράφος μπορεί ν’ ανακαλύψει σε μια χώρα γεμάτη κρυφούς θησαυρούς, είναι που με έχει γοητέψει στα διάφορα ταξίδια μου στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 2


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 3

84 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 4

Σ’ αυτή τη χώρα ο Δυτικός μπορεί να «βυθιστεί», να «βουλιάξει», να «κρυφτεί», να γίνει κάποιος άλλος. Ξένος μέσα σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Δύσκολα όμως το περιγράφεις χωρίς να γίνεις κοινότυπος. Γι’ αυτό προσπάθησα να συλλάβω αυτήν την ψυχική κατάσταση που αναγνώρισα σε πολλούς ανθρώπους, όπου η φυσική τους παρουσία χάνεται μέσα στη δίνη της ψυχικής απουσίας. Αυτή η απίστευτη ικανότητα να διαχωρίσεις το σώμα σου από το περιβάλλον και να το προφυλάξεις μέσα στον εσωτερικό του κόσμο, όπως τόσο καλά μας το μετέφεραν σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων που έζησαν μεγάλο διάστημα σε αυτήν τη χώρα. Οι λήψεις έγιναν σε διάστημα τριών μηνών, σε μια περιοχή ανάμεσα στο Τόκυο και την Γιοκοχάμα στην κοιλάδα του Κάντο, όπου χτυπάει η καρδιά της χώρας. Εκεί μπορείς να βουτήξεις σε μια θάλασσα ανθρωπιάς, ελεύθερης από προκαταλήψεις, που μπορεί να σου χαρίσει πλήθος εικόνων μιας ζωής γεμάτης από θαυμάσια και ενδιαφέροντα πράγματα. Ένας κόσμος τόσο πλήρης και πλούσιος σε ζωντάνια, που μπορεί να σε πνίξει αλλά και να σου φανερωθεί. Εδώ συνάντησα αυτήν την παρουσία-απουσία μέσα από τα βλέμματα, τις κινήσεις ανδρών και γυναικών κάθε ηλικίας. Μέσα στο σύνολο η μονάδα ψάχνει την ηρεμία και ταυτόχρονα μια σφοδρή επιθυμία να κοινοποιήσει την ιδιαιτερότητά του στη μόδα, την εμφάνιση, τη συμπεριφορά, και τη φυσική επαφή προς τον πλησίον, με τρόπο ξεκάθαρο και χαρακτηριστικό μιας κοινότητας λείας και ομαλής. Βιογραφικό Ο Massimiliano Tiberi γεννήθηκε στη Ρώμη το 1972. Την πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με τη φωτογραφική παιδεία ήταν την εποχή της στρατιωτικής του θητείας όπου απέκτησε μια ρεφλέξ για να φωτογραφίζει τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Μετά από αυτήν την τραυματική εμπειρία εγκαταλείπει τελείως τη φωτογραφία για δέκα χρόνια ώσπου, πριν πέντε χρόνια, ξαναπήρε στα χέρια του μια ψηφιακή ρεφλέξ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του μήνα του μέλιτος. Από αυτήν τη στιγμή γεννήθηκε μέσα του η χαρά της ανάμνησης των σημαντικών στιγμών και χάρη στην υπομονή της γυναίκας του, μέρα με την μέρα, μάθαινε τα μυστικά της τέχνης. Συνέχιζε να φωτογραφίζει και τα επόμενα χρόνια, μα η στιγμή που το χόμπι μετουσιώθηκε σε κάτι πιο δημιουργικό ήταν κατά τη διάρκεια ενός εργαστηρίου με τη Γιαπωνέζα φωτογράφο Ρίνκο Καβαούκι. Από αυτήν τη στιγμή ανακάλυψε ότι η φωτογραφία θα ήταν γι αυτόν όχι απλώς η δύναμη των εικόνων του αλλά μια ευτυχία την οποία δεν θα μπορούσε Max να στερηθεί. Riché, Γαλλία www.sabatini.ws

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 85


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 5

86 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 6

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 87


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 7

88 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 8

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 89


01:Layout 1

10/30/12

1:55 PM

Page 9


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 1

Hot test

Δοκιμές τευχών: 156-160 Σε αυτό το τμήμα του περιοδικού διαβάζετε τη συνοπτική αξιολόγηση των προϊόντων που δοκιμάσαμε στα 5 προηγούμενα τεύχη του. «Ποια μηχανή να αγοράσω;» Αν κάναμε μια δημοσκόπηση για το ποια είναι η δημοφιλέστερη ερώτηση που θέτετε όταν επικοινωνείτε μαζί μας στο Photonet, η συγκεκριμένη θα …σάρωνε τα ποσοστά. Προκειμένου λοιπόν να σας βοηθήσουμε να λύσετε τη σημαντικότερη φωτογραφική σας απορία, προχωρήσαμε στη δημιουργία των πινάκων που θα συναντήσετε στις σελίδες που ακολουθούν. Σε κάθε τεύχος, οι πίνακες ανανεώνονται, καθώς προστίθενται (και αφαιρούνται αντίστοιχα) οι δοκιμές ενός τεύχους. Προτού ωστόσο προχωρήσετε στη μελέτη τους, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ορισμένες σημαντικές παρατηρήσεις: • Μην αναγάγετε τις βαθμολογίες, που σας δίνουμε ως το απόλυτο και αποκλειστικό κριτήριο για κάθε αγορά σας. Όταν η άποψή μας για μια DSLR λ.χ. χρειάζεται 4-10 σελίδες για να διατυπωθεί, εσείς δεν δικαιολογείστε να εστιάζετε στις 3 γραμμές του συμπεράσματος για να διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη! • Η τεχνολογική εξέλιξη έχει ωφελήσει συνολικά τα consumer electronics προϊόντα και πολύ συχνά οι μεταξύ τους διαφορές είναι πραγματικά οριακές, οπότε κρίσιμο ρόλο παίζει η χρήση που εσείς επιφυλάσσετε για το συγκεκριμένο προϊόν προκειμένου να αποφασίσετε. • Δεν πρέπει για κανένα λόγο να συγκρίνετε άμεσα τις βαθμολογίες προϊόντων που έχουν υποβληθεί σε μεμονωμένα και όχι συγκριτικά τεστ. Μόνο όταν δύο ή περισσότερα προϊόντα δοκιμάζονται ταυτόχρονα, με απόλυτα ελεγχόμενο και ταυτόσημο τρόπο, η τελική τους βαθμολογία είναι άμεσα συγκρίσιμη. Σε κάθε άλλη περίπτωση (μεμονωμένων δοκιμών) η τελική βαθμολογία έχει σχετική και όχι απόλυτη αξία και καταγρά-

φει την αξιολόγησή μας για το προϊόν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της διενέργειας της δοκιμής. Το τοπίο στην αγορά μεταλλάσσεται διαρκώς: μοντέλα προσθαφαιρούνται διαρκώς στην γκάμα της κάθε εταιρίας, οι τιμές αλλάζουν από μήνα σε μήνα κ.ο.κ. Η αλλαγή των παραμέτρων αυτών απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων (άρα: ανάγνωση κάθε νέου τεύχους του περιοδικού!) προκειμένου να γνωρίζετε κάθε στιγμή ποια είναι τα πραγματικά «καυτά» προϊόντα κάθε περιόδου. • Η παράθεση των εταιριών και των μοντέλων τους γίνεται με αλφαβητική σειρά. • Θυμίζουμε, τέλος, ότι στις αξιολογήσεις του Anders Uschold Digital Technik το άριστα είναι το 0.5 και το 6.5 η πιο χαμηλή δυνατή βαθμολογία. Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, μπορείτε να γυρίσετε τώρα σελίδα! Καλή ανάγνωση…

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 91


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 2

Hot test

OLYMPUS OM-D E-M5

SAMSUNG NX 20

COMPACT SYSTEM CAMERA

CAMERA

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

CHOICE

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

CHOICE

Αξιολόγηση - Βαθμολογία 4.5 5.0 4.5 3.5 5.0

16.1MP PHOTONET 158 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 90.5%

INTERSYS A.E.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.5 4.5 5.0 4.5 4.5

20.3MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 92%

SAMSUNG ELECTRONIC ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

FUJIFILM FINEPIX HS25

CASIO EXILIM EX-ZR200

COMPACT

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

HO T

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

4.5 5.0 4.0 4.0 4.5

16MP PHOTONET 160

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 89.5%

FUJIFILM HELLAS A.E.

92 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 84%

3.5 4.5 4.5 4.5 5.0

16.1MP PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

ΕΛΜΗ SYSTEMS A.E.


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 3

Hot test

OLYMPUS TOUGH TG-1

FUJIFILM Χ-PRO 1

COMPACT

COMPACT SYSTEM CAMERA

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

HO T

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

4.0 4.0 4.0 4.0 4.0

12MP PHOTONET 160 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 88%

INTERSYS A.E.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.5 5.0 4.5 3.5 5.0

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 90.5%

SAMSUNG WB 150 F

COMPACT

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 80%

PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

FUJIFILM HELLAS A.E.

FUJIFILM FINEPIX SL300

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

20.3MP

HO T

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία 3.5 4.5 4.0 4.0 4.5

14MP PHOTONET 156 Αντιπροσωπεία:

FUJIFILM HELLAS A.E.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 86%

4.5 4.0 4.0 4.5 4.5

14.2MP PHOTONET 156 Αντιπροσωπεία:

SAMSUNG ELECTRONIC ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 93


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 4

Hot test

OLYMPUS TOUGH TG-820

SΟΝΥ α57

COMPACT

DSLR

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

HO T

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.0 3.5 4.0 4.0 4.0

PRODUCT

12MP PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 83%

INTERSYS A.E.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

NIKON D800

COMPACT

DSLR

Αξιολόγηση - Βαθμολογία

PRODUCT

16.7MP PHOTONET 156 Αντιπροσωπεία:

SONY EUROPE LTD., Δ.Τ. SONY HELLAS

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 83.5%

4.5 5.0 4.0 4.0 4.0

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 85%

SAMSUNG NX1000

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

HO T

Αξιολόγηση - Βαθμολογία

CHOICE

Αξιολόγηση - Βαθμολογία 4.0 4.5 4.5 4.0 4.0

20.3MP PHOTONET 160 Αντιπροσωπεία:

SAMSUNG ELECTRONICS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

94 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

5.0 4.5 4.0 4.0 5.0

36.3MP PHOTONET 156 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 91.5%

Δ. & Ι ΔΑΜΚΑΛΙΔΗΣ A.E.


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 5

Hot test

CANON POWERSHOT G1X

SΟΝΥ CYBER-SHOT DSC HX20V

COMPACT

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

CHOICE

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

HO T

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

5.0 4.5 4.0 4.0 5.0

14.3MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 91.5%

CANON EUROPE N. V.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

5.0 4.0 3.5 3.5 4.5

16.2MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 85%

SONY EUROPE LTD., Δ.Τ. SONY HELLAS

SAMSUNG WB850F

FUJIFILM FINEPIX SL240

COMPACT

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

HO T

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 86%

PRODUCT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

4.0 4.5 4.5 4.0 4.5

16.2MP PHOTONET 158 Αντιπροσωπεία:

SAMSUNG ELECTRONICS ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 77.5%

3.5 4.0 4.0 4.0 4.5

14MP PHOTONET 158 Αντιπροσωπεία:

FUJIFILM HELLAS A.E.

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 95


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 6

Hot test

PANASONIC LUMIX DMC FS-45

FUJIFILM FINEPIX X-S1

COMPACT

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αξιολόγηση - Βαθμολογία

Αξιολόγηση - Βαθμολογία

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.0 4.0 4.0 4.0 4.0

16.1MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 80%

INTERTECH A.E.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

3.5 4.5 4.0 4.5 4.5

14.4MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 85%

FUJIFILM HELLAS A.E.

CASIO EXILIM EX-ZR300

PANASONIC LUMIX DMC-SZ7

COMPACT

CAMERA

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 80%

Αξιολόγηση - Βαθμολογία 4.0 4.0 4.0 4.0 4.0

16.1MP PHOTONET 158 Αντιπροσωπεία:

ΕΛΜΗ SYSTEMS A.E.

96 PHOTONET ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ 11/12

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 76.5%

3.5 4.0 4.5 3.5 4.0

14.1MP PHOTONET 158 Αντιπροσωπεία:

INTERTECH A.E.


hot test 156-160:Layout 1

10/30/12

2:00 PM

Page 7

Hot test

PANASONIC LUMIX DMC-FT20

SONY HDR-PJ740VE

COMPACT

VIDEOCAMERA

HO T

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

3.5 4.0 5.0 5.0 5.0

14.3MP PHOTONET 157 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 84.5%

INTERTECH Α.Ε.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

4.0 4.0 4.0 4.0 5.0

PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 82%

SONY EUROPE LTD., Δ.Τ. SONY HELLAS

SONY NEX-VG20EH

SONY CYBER-SHOT DSC-TX20

VIDEOCAMERA

COMPACT

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

HO T

PRODUCT

Αξιολόγηση - Βαθμολογία ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 87.5%

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Αξιολόγηση - Βαθμολογία

4.0 4.5 4.5 4.5 5.0

PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

SONY EUROPE LTD., Δ.Τ. SONY HELLAS

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 83.5%

4.0 4.5 4.0 4.0 4.5

16MP PHOTONET 159 Αντιπροσωπεία:

SONY EUROPE LTD., Δ.Τ. SONY HELLAS

11/12 ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PHOTONET 97


21x28cm:Layout 1

10/26/12

1:30 PM

Page 1


PHOTONET No.161  

latest issue

Advertisement