Page 1

Αιθιοπία

Ο τόπος και οι άνθρωποι


LALIBELA Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας Μη Kερδοσκοπικό Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Διεύθυνση: Κλεισθένους 15, 105 52, Αθήνα Τηλ: 210 3227478 | Fax: 213 0230415 Email: info@lalibela.gr | Url: www.lalibela.gr Ευχαριστούμε πολύ τους φωτογράφους-μέλη του Συλλόγου μας και όλους όσους βοήθησαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση αυτής της έκδοσης.


Αιθιοπία - Ο τόπος και οι άνθρωποι Η Αιθιοπία βρίσκεται στο λεγόμενο «Κέρας της Αφρικής», στο ανατολικό άκρο της αφρικανικής ηπείρου. Αν και διεθνώς γνωστή ως χώρα της ερήμου και του λιμού, είναι στην πραγματικότητα μια χώρα με εντυπωσιακή πολυμορφία, τόσο ως προς τη γεωγραφία και την πανίδα της όσο και ως προς τις φυλές που την κατοικούν. Μερικές από τις φυλές της, όπως η φυλή Mursi, της οποίας οι γυναίκες διευρύνουν το κάτω χείλος τους με ξύλινους δίσκους, έχουν χαρακτηριστεί «από τις  πιο συναρπαστικές της αφρικανικής ηπείρου». Κόντρα στην επικρατούσα δυτική αντίληψη ότι η υποσαχάρια Αφρική είναι πολιτισμικά ανύπαρκτη, η Αιθιοπία είναι η μόνη σχεδόν αφρικανική χώρα που διέφυγε της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και διατήρησε σθεναρά την πολιτιστική της ταυτότητα. Η απομόνωσή της και η ιδιαίτερη πολιτική ανεξαρτησία της συνετέλεσαν ώστε  ο πολιτισμός της να παραμείνει ζωντανός και αναλλοίωτος από ξένες επιρροές σε εντυπωσιακό βαθμό. Η χώρα διατηρεί τη δική της γλώσσα και γραφή, τη δική της κουζίνα, τη δική της θρησκεία και τους αγίους της, ακόμη και το δικό της ημερολόγιο και σύστημα μέτρησης του χρόνου. Γνωστή για τα μοναδικά της ιστορικά αξιοθέατα, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κηρυγμένων από την UNESCO Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Αφρική. Σε αυτά περιλαμβάνονται παλιές εκκλησίες λαξευμένες στα βράχια και μεγαλοπρεπή κάστρα. Χάρη στα  πολλά και σημαντικά αρχαιολογικά της ευρήματα, η Αιθιοπία είναι επίσης γνωστή ως το λίκνο της ανθρωπότητας. Από θρησκευτική άποψη, υπήρξε  από τις πρώτες χώρες που ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Από αρχαιολογική και ιστορική άποψη, είναι για την Ανατολική Αφρική ό,τι είναι η Αίγυπτος για τη Βόρεια. Αν και εκσυγχρονίζεται, η ζωή στην Αιθιοπία διατηρεί ακόμη πολλά στοιχεία του παρελθόντος. Μέσα σε παμπάλαιες εκκλησίες οι ιερείς φυλλομετρούν ακόμη τις περγαμηνές, οι αρχαίες τελετές αναπαρίστανται με ευλάβεια και οι παραδόσεις των προγόνων τηρούνται αυστηρά. Η Αιθιοπία δεν είναι μονάχα μια χώρα με φτώχεια, πόνο και ανάγκες. Είναι ένας τόπος με μακραίωνη ιστορία, ξεχωριστό πολιτισμό και γοητευτικούς ανθρώπους, που έχει πολλά να πει. Ας την ακούσουμε.


Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας Lalibela. “Χαμογελάμε μαζί, υπάρχουμε παρέα” Ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας Lalibela γεννήθηκε το 1996 στην ιερή πόλη της Αιθιοπίας Lalibela από μια ομάδα Ελλήνων που ταξίδεψε στην χώρα και είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων και κυρίως των χιλιάδων ορφανών παιδιών. Είναι ένα ελληνικό μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό την έμπρακτη συμπαράσταση στα παιδιά της Αιθιοπίας με παροχή υλικής, ηθικής και μορφωτικής βοήθειας. Σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία αναλαμβάνει προγράμματα αρωγής κυρίως προς ορφανά, άστεγα και απροστάτευτα παιδιά αλλά και σε παιδιά από άπορες και ενδεείς οικογένειες, που δεν έχουν καμία άλλη στήριξη και βοήθεια. Η κύρια δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η βοήθεια μέσω αναδοχής αυτών των παιδιών σε Κέντρα Παιδικής Φροντίδας σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση EOC CFAO (Ethiopian Orthodox Church Child - Family Affairs Organization). Επίσης, σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση SOS EE (SOS Enfants Ethiopie), ο Σύλλογος συμμετέχει σε δύο προγράμματα, υποστηρίζοντας με αναδοχή παιδιά μέσα στις οικογένειές τους και ενισχύοντας οικονομικά με δωρεές ένα ίδρυμα που περιθάλπει και φροντίζει ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά που είναι φορείς του ιού HIV (Aids). Τέλος, σε συνεργασία με την μη κυβερνητική οργάνωση MCRC (Mother and Child Rehabilitation Centre), υποστηρίζει το Κέντρο της για την αποκατάσταση κακοποιημένων μητέρων και παιδιών, το οποίο παρέχει στέγη, σίτιση, εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα και θεραπεία σε ορφανά ή άπορα παιδιά και τους γονείς τους, που ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Σημαντικό μέρος του έργου αποτελούν οι αποστολές των ελλήνων αναδόχων στην Αιθιοπία, ώστε η πράξη της αναδοχής να αποκτήσει μια προσωπική διάσταση. Αρκετές φορές μέσα στο έτος, γιατροί, νοσηλευτές, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι και εθελοντές ταξιδεύουν με δικά τους έξοδα, επισκέπτονται, επικοινωνούν και εξετάζουν τα παιδιά μεταφέροντας ρουχισμό, ιατροφαρμακευτικό και εκπαιδευτικό υλικό και την αγάπη τους στην πράξη. Επίσης, πραγματοποιούν έργα υποδομής, π.χ. γεωτρήσεις, τουαλέτες - λουτρά, βιβλιοθήκες. Στα 15 χρόνια δράσης του ο Σύλλογος έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.200 παιδιά από τα οποία ήδη 21 είναι φοιτητές και 15 απόφοιτοι Πανεπιστημίων. Όλο αυτό το έργο έγινε πραγματικότητα χάρη στην οικονομική βοήθεια και την αγάπη Ελλήνων αναδόχων και μελών, απλών καθημερινών ανθρώπων. Για περισσότερες πληροφορίες και για να γίνετε και εσείς ανάδοχος, μέλος, φίλος ή εθελοντής - υποστηρικτής του έργου της Lalibela, επικοινωνήστε μαζί μας.


Ethiopia, the country and its people  

photos and history

Ethiopia, the country and its people  

photos and history