Page 1

ЛЛЛ @ НОВИНИ

специален коледно-новогодишен брой *12

• • • • •

Предпразнично От майки за майки Предстоящи събития Любопитни факти За кърменето и кариеса


П

редпразнично...

Коледа, Нова година, рожден ден, ... всички ли покупки са направени? Домът свети ли от блясък? Подаръците опаковани ли са перфектно? Колко познато ви звучи това и колко от вас се питат как да смогнат с всичко покрай бебе, по-голямо дете, ежедневното домакинстване и ангажименти. Понякога съвсем невиннен коментар от съпруга или недоволното мърморене на детето, което иначе не ви пречи са в състояние да ви изкарат извън равновесие и бурята е неизбежна. „Не мога повече“, „Още със събуждането се чувствам уморена“, „Каквото и да правя, работата и задачите не свършват“, „Ако седна да изпия кафе уж на спокойствие, пак не мога да се отпусна, защото имам да свърша още толкова неща“, „Дори зъбите не съм си измила още, а какво остана да намеря време за грим“... Стоп! Преди да прегорите от умора и напрежение, просто спрете. Наложете си го сама- някои майки стигат дотам, че да си самонапомнят с малки бележки или аларма в телефона от рода на “Сега е време за 5 минути почивка“ или „Седни и прочети 3 страници от започнатата книга“. Предлагаме ви няколко идеи от майки като вас, които биха помогнали да намалите стреса около и във вас • Научете се да се вслушвате отново в собствените си чувства и нужди и да ги вземате насериозно. • Помислете какво искате да промените, за да направите ежедневието по-леко. • Опитайте да се наспивате – ако грижите за новороденото или малкото бебе ви лишават от нощен сън, отделете време за почивка през следобяда. • Хранете се здравословно и най-вече отделяйте повече врема за хранене.

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385

• Правете редовно почивки през деня, кърменето може да се съчетае с лека дрямка. Понякога 10 минутки лек сън вършат чудеса. • По-дългите почивки веднъж в седмицата също са позволени ;-) • Научете се да казвате „не“, без да се чувствате виновна или задължена заради това. • Не се опитвайте да правите всичко перфектно. Да живееш с някои грешки и недостатъци е съвсем в реда на нещата. Другите също го правят! • Не правете едно нещо покрай другото или две неща наведнъж. Вероятно ще спестите време, но бързайки може да си (само)причините повече напрежение. Пиенето на кафе четейки тази статия е изключение ;-) • Ценете се сама, не очаквайте постоянно друг да го прави и ви хвали. • Съберете се с приятелки и излизайте заедно с бебетата, и най-лошите колики при вашето бебе могат да ви се сторят по-леки, когато имате приятелско рамо наблизо, на което да поплачете. • Ако сте от спортуващите майки и имате наблизо фитнес-център, можете да се организирате с други майки, докато една наглежда бебето ви наблизо, Вие да се раздвижите и заредите с енергия. Или просто да се отпуснете с йога. • Потърсете подкрепа от близък човек, който винаги е готов да ви изслуша, без да дава непотърсени съвети. Специализираната помощ навреме може да ви бъде само от полза. Всеки има право на мнение, коментар и препоръка. Не забравяйте, че Вие сте тази, която най-добре знае от какво има нужда, как се чувства и кое е добро и приложимо за собственото семейство. От всички съвети и препоръки вземете това, което ви допада, останалото отминете без да се чувствате задължена някому!


От майки за майки

Стената на Ла Лече Лига във Фейсбук е един от начините за обратна връзка с кърмещите майки. За този брой избрахме част от дискутираните теми, с надеждата, че идеите, дадени от други майки ще са полезни и за вас. “За коледните празници се събирате по стара традиция да празнувате с цялото семейство, твоето бебе е само на 3 седмици и заема цялото ти време. Как въпреки това би успяла да организираш общият семеен празник?” Вера:“... Може би е добре, че в семейството ни традициите повеляват да се чувстваш удобно, а не да правиш нещо, за да угодиш на друг. Първо се претеглят рисковете да се вкара толкова малко човече в голяма компания, членовете на която въобще няма да съобразят здравословното си състояние с присъствието на толкова малък човек.” М.: “Мисля, че имаш основателна причина да оставиш организацията в други ръце Аз бях в подобна ситуация миналата година и през ум не ми е минало, че ще трябва да гледам бебе и да организирам празник.” Пламена: “Никога не е ми е бил проблем за подготовка за празник, готвиш докато спи или го мяташ на гръб и двамата готвите.....”

Марина: “На 3 седмици е лесно, на 2 години е по-трудно Готвих, чистих, перях с бебе в слинг. Тя си спеше почти през цялото време.” Радослава: “Лесно! Особено, ако кърмиш. на 3 седмици.. то само спи и яде... нищо освън гърдата не му трябва и топли дрешки. Е, ако трябва да дохранваш , ад се цедиш е т.н екстри ще е по-времепоглъщащо, но... моето бебе тази Коледа ще е на 5 месеца... растящи зъби и т.н. - мисля да кърмя - после давам на тате и аз - в кухнята.. е може да позавия малко по-малко сърми, но останалото се надявам да си го приготвя. Не е невъзможно! Стига да искаш!” Всяко семейство е различно и има различни решения за възможно най-спокойна подготовка и организация на празника. Някои си поделят ангажиментите, други просто отиват на гости или свеждат украсата, менюто и подаръците да необходимото. С появата на бебе в семейството животът и традициите търпят промяна. Направете най-удобното за вас и семейството си, нека празникът да остане незабравим с приятни емоции и домашен уют! За майките, които се питат, дали е позволен алкохол по време на кърмене, предлагаме една полезна статия по въпроса: http://missby.wordpress.com/2010/12/23/alcohol-bf/


От майки за майки Гергана зададе интересен и актуален за това издание въпрос: “Здравейте, искам да Ви попитам какво да направя за да не ми се отбие дъщеричката. Покрай Нова година ще я оставя при баба и за 3 дена, тогава тя ще е на почти 10 месеца. Много искам да продължа да я кърмя :), ако има нещо което мога да направя ще съм Ви много благодарна да споделите с мен. През времето, през което ще е при баба си ще и бъда изцедила кърма. Предварително Ви благодаря :)” Това бяха част от мненията на майките: Лилия: “Едва ли за 3 дни ще се отбие, според мен даже ефектът ще е обратен - ще търси още по-настървено гърдата, кожата, мириса на мама... То не е само едното кърмене.” Мая: “Според мен толкова голямо бебе трудно ще се отбие.....” Деница: “Зависи от детето и теб... Моята дъщеря при всяка раздяла от 1 или 3 дни само по-настървено ме искаше и така, докато не се роди брат й само дано не плаче много без мама!..”

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385

Чудесно е, когато майката има помощта на член от семейството, който временно може да поеме грижите за детето. Идеално би било, детето вече да е свикнало и да познава добре “отмяната на мама”. Много вероятно през това време досегашната рутина няма да се спази така, както е с мама. Някои майки се чувстват притеснени дали детето ще плаче, как ще приеме баба, как ще минат храненето, игрите, приспиването. Това е съвсем естествено, майчиният инстинкт не може да бъде изключен с натискане на копчето. В същото време другата страна може би също е пред предизвикателство, колкото и да е свикнало малкото човече с баба, все пак мама си остава мама. Натрупаният житейски опит и увереността на бабата, както и уважаването на указанията на майката, за хранене, обличане и разходки, ще са от полза за всички. Ако бебето бъде изведено на разходка по различен маршрут или бъде поносено малко повечко от грижовните ръце на баба, едва ли ще навреди на развитието му. Малкото човече усеща много добре настроението на хората около него. Когато бабата откликва своевременно на зова за храна, близост и...суха пеленка, бебето ще се почувства спокойно и защитено. И както пише Лилия, вероятността след завръщането на мама бебето да я търси по-често за сукане е голяма. За такива ситуации споделят доста майки, които работят и например кърменето се случва сутрин, вечер и нощем. Или когато майката пътува често служебно, кърмачето използва всяка удобна възможност да навакса не само с майчиното мляко, а и с близостта на мама.


Събития на Ла Лече Лига по градове за месец ЯНУАРИ 2013 г. ВАРНА • 9 януари, сряда, 10:00ч., РЗИ (ул. „Брегалница”, №3), Ла Лече Лига лекция, тема: „Често задавани въпроси за кърменето” • 12 януари, събота, 10:00ч., Майчин дом (ул. „Мир“ №1), Ла Лече Лига лекция, тема: „Начало на кърменето. Първи дни с бебето” (с предварително записване) • 16 януари, сряда, 10:00ч., Център „Mаm’s and Me” (до кръстовището на бул. „Осми приморски полк“ и бул. „Васил Левски“), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ • 21 януари, понеделник, 10:00, Детски клуб „Невеляшка” (ул. „Кестен“ №14, под ВиК), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ • 26 януари, събота, 10:00ч., Майчин дом (ул. „Мир“ №1), Ла Лече Лига среща, тема: „Нормалният ход на кърменето. Нормално ли е или следва да обърна внимание” (с предварително записване) За предварително записване: Ивелина Станева – 0878 601 604 Актуална информация на: http://www.facebook.com/lllvarna ДОБРИЧ • 11 януари, петък, 10:30ч., Младежки дом, Синята зала (пл. „Стария орех“ №1), Неформална кърмаческа среща с подкрепата на Ла Лече Лига ПЛОВДИВ • 17 януари, четвъртък, 11:00 ч., Детски център „Тон Бонбон“ (ул. “Висла” № 2), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ • 26 януари, събота, 10:30 ч., Мястото предстои да се уточни, Ла Лече Лига среща, тема: „Избягване и преодоляване на проблеми или „Аз мога…“ Актуална информация на: www.lllplovdiv.wordpress.com и www.facebook.com/lllplovdiv


Събития на Ла Лече Лига по градове за месец ЯНУАРИ 2013 г. РУСЕ • 5 януари, събота, 9:00ч., Медицински център по репродуктивно здраве „Д-р Щерев – Русе“ (ул. „Видин“ №21), Ла Лече Лига лекция, тема “Често задавани въпроси за кърменето” (с предварително записване на 082/511 869, 0887/731 814 или info@invitrorusse.com; местата са ограничени) • 19 януари, събота, 10:30ч.,Кафе-Библиотека BH (ул. “Добруджа” №4), Ла Лече Лига среща, тема: „Нормален ход на кърменето или с новото бебе у дома“ • Всеки вторник, 13:00ч., АГ комплекс при МБАЛ-Русе (ул. „Независимост“ №2), Ден на отворените врати и представяне на Ла Лече Лига (с предварително записване на 082/887 511 или otvorenivratiag@hospitalruse.org; местата са ограничени). Актуална информация на: www.facebook.com/lllruse СОФИЯ • 7 януари, понеделник, 11:00ч., „НИК - Арт Студио 3“ в SkyCity Mall (кв. „Гео Милев“, ул. „Коста Лулчев“ №52, ниво М), Ла Лече Лига среща „Грижи за бебето през нощта“ • 20 януари, неделя, 11:30ч., „Мейд-ин-хоум“ (ул. „Ангел Кънчев“ №30А), Бебешко кафе с Ла Лече Лига, тема: „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ • 26 януари, събота, 12:00ч., Конферентна зала на САБГ „Щерев“ (кв. „Разсадника“, ул. „Христо Благоев“ №25-31), Ла Лече Лига лекцияигра, тема: „Кой иска да откърми милионер“ Актуална информация на: www.facebook.com/lllsf и sofia.info@lllbg.org ХАСКОВО • 12 януари, събота, 11:00ч., Детски център „Смехорани“ (до зеленчуковия пазар), Бебешко кафе, тема: „Имате въпроси за кърменето? Задайте ги на Бебешкото кафе!“ Актуална информация на: www.facebook.com/LLLHaskovo

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385


Любопитни факти от научни изследвания Влияние на раждането и кърменето върху майчиният индекс на телесната маса Публикувано наскоро проучване разглежда влиянието на бремеността, ражданията и продължителността на кърменето след това върху теглото на майката. Британски научен екип воден от Kirsty Bobrow е изследвал 740628 случая от “Million Women Study”. Проучването установило, че при жени в климактериум на възраст около 60 години е налице забележим ефект от ражданията, които са имали върху техният индекс на телесната маса. Жени, които са раждали, имат като цяло по-висока стойност на ИТМ спрямо бездетните жени; като този индекс се покачва с всяко последвало дете. Кърменето обаче има обратен ефект: майки, които са кърмили децата си, са показали по-нисък ИТМ в сравнение с майките, които не са кърмили. Индексът е показал спадане с 1% на 6 месеца общо времетраене на кърменето. Тези ефекти остават независими от други фактори, като социално-икономическо положение, местоживеене, пушене и активен спорт. По-подробна информация за изследването на английски език можете да намерите на: http://www.nature.com/ijo/journal/vaop/ncurrent/full/ijo201276a.html


Кърмене и здравето на зъбите Кърменето се отразява положително на развитието на челюстта и подпомага здравето на зъбите. Дениз Бот, IBCLC, LLL Това, че кърменето е оптимално за изграждането на устната моторика и развитието на челюстта, вече не се оспорва от никого - кърмените деца се нуждаят по-рядко от челюстно-ортопедично лечение. Безспорно е, че кърменето осигурява оптималното развитие и движение на езиковите инструменти, облагодетелстващи говорните умения - кърмените деца се нуждаят по-рядко от логопедична терапия. Там където често се размахва пръст, предимно, когато едно дете бива кърмено по-дълго и дори и след избиването на зъбките се кърми нощем, е уж благоприятното действие на кърмата върху кариеса. Повишава ли се наистина рискът от кариес чрез кърменето и майчиното мляко? Кърменето е начинът, определен от природата да се изхранят бебетата. Кърмата има оптималният състав, за да снабди човешките деца с всичко, от което имат нужда, докато израстнат- твърдата храна в началото се предлага като добавка, а с течение на времето, до окончателното им отбиване, се въвежда постепенно и в повишаващи се количества. Кърмата, обаче не е толкова важна само като храна. Кърменето (като директно сукане на гърдата) също има голямо значение. Развитието на захапката на бебето се повлиява благоприятно. Кърменето е оптималната тренировъчна програма за развитие на челюстта. Ако се направи количествено сравнение между изкуствен сукателен процес и сукане от гърда, се стига дори до голямо припокриване, но непременно трябва да бъде взето под внимание и качеството на движението. При кърмене, устната и челюстната мускулатура не само се натоварват по-силно, отколкото при пиене от шише, а и цялостният двигателен процес се различава значително. Едновременно с интензивността, роля има и посоката на движение на мускулните движения. Гърдата се нагажда по всяко време към детската анатомия; сукането от гърдата позволява един орофациален баланс и растежа на челюстните кости, също така подпомага оптимално изграждането на детската челюст. Само гърдата и кърменето могат да бъдат определени като „правилни за челюстта“. Взаимодействието между отделните мускулни групи при кърменето е толкова ефективно и физиологично, както при никой друг начин на хранене и не може да бъде постигнато от която и да е залъгалка.

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385


Кърменето тренира затварянето на устните. Правилното затваряне на устните е важна предпоставка за говорното и челюстното развитие, както и за дишането през носа. Взаимодействието на движението на долна челюст, лицева мускулатура и езикът по време на кърмене, спомага за изграждането на хармоничен начин на преглъщане, което пък благоприятства за безпроблемно развитие на горната и долната челюст. Грешният начин на преглъщане усложнява челюстно-ортопедичните мерки. В много случаи, заради грешният начин на преглъщане е нужна миофункционална терапия (терапия на мускулната функция при дишане, сукане, дъвчене и преглъщане), за да може да се постигне регулиране на челюстта от челюстен ортопед. Кърмените деца се нуждаят по-малко от логопедични терапии и по-рядко от регулиране на захапката и евентуално нужните челюстно-ортопедични мерки често не са толкова скъпи. Кърменето от челюстно-ортопедична гледна точка без съмнение е с предимство пред храненето с шише. Кратък период на кърмене или никакво кърмене повишават риска от изкривяване на зъбите и всички проблеми, свързани с това. Дотук всеки зъболекар ще се съгласи, че кърменето влияе положително на здравето на зъбите. Но когато стане въпрос за кариес, кърменето и най-вече дългото и нощното кърмене се осъждат другояче от много зъболекари. Често се поставя хипотезата, че кърмата предизвиква кариес. превод: Мариета Димитрова


Как се стига до кариеса? Как кърменето осигурява адекватна защита срещу кариеса д-р Ася Илиева, лекар по дентална медицина Кариесът се причинява от три основни фактора, които действат едновременно, макар и в различна степен застъпени при всеки човек. На първо място е структурата на твърдите зъбни тъкани, зависеща както от наследствеността- нещо върху, което не може да повлияем, така и от външни фактори, които са оказвали въздействие по време на формирането на зъбите (вътреутробно и постнатално). Това включва хранене и начин на живот на бременната жена. Инфекциозни заболявания, състояния на стрес, непълноценно хранене, и също така различни медикаменти въздействат върху емайло и дентиногенезата. Така се формират зъби, които са по-малко устойчиви на обичайните условия в устата. Структурата и минерализацията продължава да се доразвива и след раждането на детето. Ето защо пълноценното задоволяване на нуждите на растящия организъм най-естествено се постига при храненето с кърма, която съдържа лесно усвоими протеини и минерали в оптимален състав. Второто условие за поява на кариеса е наличието на въглехидрати в храната. Те присъстват винаги, но е важен видът им и продължителността на действие. Нискомолекулните захари са храна за кариесогенните микроорганизми, които ги разграждат ненапълно (ферментират) до киселини. Те понижават pH-то в устата, което води до деминерализация на емайла. Това се случва и нормално при всяко едно хранене, като се редуват цикли на деминерализация и последваща реминерализация, чрез слюнката, с която постоянно емайлът е във взаимодейства. Когато се задържи за дълго ниското pH, например при бавно и продължително консумиране на захари, или когато са с лепкава и кашеста консистенция, деминерализирането става вече критично, оголва се органичния матрикс на емайла, получават се микроскопични разрушения, в които се заселват кариесогенните микроорганизми и така започва кариесът. При храненето с изкуствено мляко се създават добри условия за развитие на кариес. То е богато на лактоза, която се преработва до млечна киселина. За разлика от него и всички други богати на захари храни, кърмата е уникална, тъй като в нея се съдържат имунни клетки и антибактериални фактори, които не допускат такова цветущо разрастване на устната флора и въпреки наличието на лактоза, тя не ферментира, дори и при нощен сън и дълъг престой в устата, както всички други богати на захари храни. Майчиното мляко освен това, доставя директно към емайла калциеви и фосфатни йони, които реминерализират - така, както действа и слюнката. Затова при хранене с адаптирано мляко се препоръчва изплакване на устичката на детето с вода, а при кърмене това не е нужно.

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385


Третото условие за възникването на кариеса е лошата устна хигиена. В този случай оказва влияние употребата на меки и лепкави храни. Препоръчително е, ако се употребяват, след тях да се приемат твърди храни, които действат почистващо и стимулират слюноотделянето. Не е удачно детето да заспи скоро след като е яло кашеста храна и след това не са почистени зъбите. Това са перфектните условия за кариес. По време на сън слюноотделянето е намалено, а плаката се развива невъзпрепятствано, особено ако има и полепнала храна по зъбите. Достатъчно е веднъж до два пъти дневно, например вечер преди лягане, да се измият детските зъбки, а през деня да се консумират храни, които почистват (пресни сурови зеленчуци, ябълки), или които стимулират слюноотделянето (сирене, пълнозърнести продукти). Миенето на зъбите скоро, след като са ядени плодове, които понижават рН и е настъпила временна деминерализация, не е за предпочитане да се прави, защото емайлът тогава е най - уязвим и се уврежда механично от четкането. Честата консумация на подсладени напитки и плодови сокове не се отразява благоприятно на зъбите, именно поради изброените причини наличието на агресивни спрямо емайла киселини.


Имате въпроси свързани с кърменето, захранването, отбиването и животът с новородено? Свържете се с нас на националният телефон на Ла Лече лига - България 0888- 555 385 Посетете сбирките на Ла Лече Лига- групите http://lalechebg.com/groups/ “Книга за кърменето” на Хана Лотроп и Бебешкото кафе е чудесен подарък за бъдещата майка. https://www.facebook.com/babycafe Научете повече, вижте на живо, споделете опит! ЛЛЛ@НОВИНИ БРОЙ 8/2012/ Е-ЖУРНАЛ ©2012 ЛА ЛЕЧЕ ЛИГА БЪЛГАРИЯ РЕД. ЕКИП: Д-Р АСЯ ИЛИЕВА ИВЕЛИНА СТАНЕВА МАРИАНА АНДРЕЕВА МАРИЯ НОРИЕГА МАРИЕТА ДИМИТРОВА WEB DEVELOPMENT: МАРИЯ АТАНАСОВА

национален телефон на Ла Лече Лига България 0888- 555 385

НИКАКВА ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТРОННИЯТ ЖУРНАЛ ЛЛЛ@НОВИНИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КОПИРАНА ИЛИ ПРЕПЕЧАТВАНА БЕЗ ИЗРИЧНО ПИСМЕНО СЪГЛАСИЕ НА ЛА ЛЕЧЕ ЛИГА- БЪЛГАРИЯ


Ла Лече Лига България ви пожелава мирна и щастлива нова година!

ЛЛЛ е-новини бр.8/2013  

Електронен информационен журнал на Ла Лече Лига България.