Page 15

no . 5 S c h o o n h e i d s s p e c i a l i s t

We willen wel oud worden, maar er niet ouder uit gaan zien.

op willekeurige plekken op het lichaam kunnen op deze manier eveneens worden opgevuld, zoals bijvoorbeeld na een ongeval of een slecht uitgevoerde liposuctie.” Naast deze trend, zien zij een toename van het via een minimale insnijding ‘ophangen’ van de weefsels, oftewel Minimal Access Cranial Suspension (MACS). “Dit betekent dat de plastisch chirurg net vóór het oor een zeer beperkte huidzone vrij hoeft te maken. Daarna hangt hij in de diepte de verslapte weefsels (spieren en vet) weer in hun oorspronkelijke positie op. Op die manier wordt de huid van wangen, onderkin en hals, die tijdens het verouderen is gaan hangen, opnieuw opgespannen. De chirurg dient slechts een kleine hoeveelheid overtollige huid te verwijderen en laat alleen een litteken achter in de plooi vóór het oor en tegen de haargrens. Een combinatie met halslift en halsliposculpture geeft vaak een goed resultaat.”

Naturel Gijs Anker, die als cosmetisch arts werkzaam is in Amsterdam en in de Velthuiskliniek in Hilversum en Eindhoven, merkt dat er steeds meer vraag is naar een naturel resultaat. “Ondanks het feit dat er steeds minder een taboe heerst op cosmetische ingrepen, willen de mensen niet op hun ingreep aangesproken worden. Ik adviseer de klant dan ook om zich met een lagere dosering te laten behandelen voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat. Nadeel voor de consument is wel dat dit vaker moet gebeuren. Ze moeten zich bijvoorbeeld in plaats van om de vier tot zes maanden om de twee tot drie maanden laten behandelen. Een andere trend die ik onder de specialisten zie, is dat zij steeds vaker de onderliggende weefsels bij een behandeling betrekken. Daarnaast zie je in het buitenland de combinatie tussen injectables en facelifts. Ik vind dit een positieve ontwikkeling die wij ook in Nederland meer moeten toepassen. Bij een facelift verdwijnt de overtollige huid, maar er is vaak ook vulling nodig. In Nederland leven de injectables nog niet zo onder de plastisch chirurgen. Ik hoop toch dat beide partijen, plastisch chirurgen en cosmetisch artsen, in de toekomst vaker zullen samenwerken.”

Van binnenuit Paul Musarella, arts voor esthetische ingrepen en directeur van Aestetica Europa in Zeist, gelooft in verzorging van binnenuit als nieuwe trend. “Niet iedereen wil onder het mes. Gezond en gevarieerd eten is essentieel om fysiek en geestelijk fit te blijven. Hormoontherapie kan hier naar mijn mening ook een grote rol in spelen. Patiënten met bijvoorbeeld een te lage bloeddruk en een echt aldosterontekort (een hormoon), kunnen de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeteren met behulp van adequate hormonale aanvulling. Ook op het gebied van anti-aging speelt de hormonale huishouding dus een grote rol. Ik ga hier ook op in in mijn boek ‘Eeuwige Jeugd, droom of werkelijkheid’.”

Verplicht toezicht In de toekomst zullen steeds meer nieuwe technieken en producten op de markt komen, die nog betere resultaten creëren en een kortere herstelperiode. De consument zal bij het kiezen van een cosmetisch arts steeds meer letten op erkende diploma’s en certificaten. Onlangs eisten Nederlandse plastisch chirurgen en privé-klinieken van minister Klink van VWS betere regelgeving en verplicht toezicht voor klinieken. Daarmee willen ze voorkomen dat zich ernstige misstanden voordoen. In Nederland mag iedereen een privé-kliniek beginnen voor onverzekerde zorg. Er is geen registratieplicht er zelfs een vergunning is niet nodig. Ze moeten wel aan de Kwaliteitswet en de Wet BIG voldoen. Probleem is echter dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen reguliere controles houdt bij klinieken. Pas als er iets goed mis gaat, kom de inspectie in actie. Daar moet volgens de plastische chirurgen en klinieken verandering in komen. Een positieve ontwikkeling die mensen veel leed kan besparen.

“Niet iedereen wil onder het mes”

15

LR_SSP5_2009_voorANBOS  

zorgverzekeraars jubileumviering Vergoedingen nieuwe ontwikkelingen: Feestelijke aNBOs no.5 mei 2009

LR_SSP5_2009_voorANBOS  

zorgverzekeraars jubileumviering Vergoedingen nieuwe ontwikkelingen: Feestelijke aNBOs no.5 mei 2009

Advertisement