Page 1

1.1. Amszterdam Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer) 1.1.1. A holland tarifazóna rendszere A tömegközlekedési rendszer Hollandiában egységes díjrendszer (strippenkaart). Az ország zónákra van osztva és az utazás összege az érintett zónák számától függ. 1.1.1.1.

Választható központú csillagzóna-rendszer

A jegy ára az érintett zónáktól függ: 1. A csillag érték. Minél magasabb a csillag érték, annál több zóna érintésére jogosít a jegy. 2. Központi zóna A kiválasztott központi zóna- csakúgy, mint a többi zóna- számmal rendelkezik, melyet az eladó a vásárolt időszaki jegyre nyomtat. Ez a jegy, a választott központi zónából kiindulva bárhova korlátlan utazásra jogosít. Az egyetlen kivétel az 1- es csillagértékkel jelölt jegy, mely csak egy zónában való használatra érvényes. A csillag érték kiválasztásánál figyelembe kell venni: 1. A tervezett utat fedezi- e a kiválasztott csillag érték 2. A központi terület kiválasztását, majd innen kiindulva kell kiszámolni az érintett zónák figyelembe vételével a legmegfelelőbb csillag értéket.

1.1.2. Jegy- és bérletfajták 1.1.2.1.

Vonaljegy (strippenkaart)

Vonaljegyét az utazás kezdetekor kell érvényesíteni. Ezt a csillag érték kiválasztásával, majd rábélyegzésével lehet megtenni. Egyénileg is lehet érvényesíteni a sárga automatáknál a villamos és metró állomásokon, valamint a villamos és busz ellenőrei is elvégezhetik. A zónák számától függ, hogy melyik csíkot nyomtatják a jegyre. Mindig egy csíkkal többet kell húzni, mint a zónák száma. Vagyis amennyiben 1 zónát érintünk 2 csík húzandó, ha 2- őt érintünk, 3 és így tovább. A zónák kiválasztásához segítséget nyújt a zóna táblázat és térkép, melyek az állomásokon és automatákon vannak kifüggesztve.

1 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


Érvényességi idő Érvényesítés után egy meghatározott ideig használható a jegy, mely a vonalak mennyiségétől függ. Ez alatt az idő alatt szabadon használhatók a villamos, busz és metró vonalak- akár az utazás megszakításával is- a meghatározott zónán belül.

Vonaton való utazás vonaljegy és GVB időszakos jegy használatával Ugyanúgy, mint a vonatjegyek esetében a következő GVB jegyek használhatók az amszterdami másodosztályon való vonat utakhoz: Vonaljegyek. Érvényesítésük módja: eggyel több vonallal kell ellátni, mint amennyi zónát kívánunk érinteni. Az automaták a peronok bejáratánál vannak elhelyezve. Időszakos jegyek. Csak a 3, vagy annál nagyobb csillagértékkel ellátott jegyek érvényesek. Mind a vonaljegyek, mind az időszakos jegyek a következő utakra érvényesek: Bijlmer - Duivendrecht - Amstel - Muiderpoort - Amsterdam Centraal Sloterdijk - Lelylaan.  Zuid WTC - RAI - Duivendrecht - Diemen-Zuid  Muiderpoort - Diemen. 

1.1.2.2.

Időszakos jegyek

Ezen jegyek meghatározott zónákra és időtartamra érvényesek (heti, havi, éves). Az érvényességi terület magába foglalja a kiválasztott zónát, plusz egy „csillag értéket”. Ez mutatja, hogy a megjelölt zónából kiindulva mennyi irányban érvényes a jegy. A kiválasztott zónák és csillagértékek száma a jegyre van nyomtatva.

Havi és heti időszakos jegyek Bármikor kezdődhet az érvényességi ideje ezeknek a jegyeknek, de naptári hétnek, illetve hónapnak kell lenniük. Éves időszakos jegyek

2 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


Ez a legkönnyebb és leggazdaságosabb utazási mód. 12 havi utazást engedélyez, 10 áráért. Érvényes személyigazolvánnyal az éves jegyért fizethet oly módon is, hogy a vásárláskor kézpénzben először kifizeti az első hónap árát és a többit pedig a bankkártyájára való terheléssel a későbbiekben fizeti havi törlesztő részletekben, (csak holland számlatulajdonosoknak). Hasonló módon válthat kutyájának, vagy biciklijének is időszakos jegyet, (a biciklik csak a metróra engedélyezettek, a buszokra és villamosokra nem). Bizonyos körülmények előfordulása esetén beszüntethető az időszakos jegy, hosszabb távollét, vagy betegség esetén. Időszakos jegyet munkaadóján keresztül is vásárolhat, amennyiben ő rendelkezik úgynevezett nagy mennyiségű fogyasztási megállapodással a GVB- vel.

Személyazonossági kártya A heti és havi jegyek csak az úgynevezett tömegközlekedési személyazonossági kártyával (stamkaart) együtt érvényesek. Csak az éves jegyek alkalmazhatók különálló kártyaként, melyre tulajdonosa fényképe és egyéb adatai is fel vannak tüntetve. Ezen személyazonossági kártyák megcsináltathatók ingyenesen a GVB jegy és információs központokban, amennyiben érvényes személyigazolvánnyal, vagy útlevéllel rendelkezik és igazolványképpel. Ezen kártyák 5 évig érvényesek. 1.1.2.3.

Éjszakai buszjegyek

A GVB járatai napi 24 órában működnek. Az éjszakai járatok jegyei külön ártáblázatba sorolandók. Minden jegy 1,5 óráig érvényes, az átszállást is beleszámítva. Éjszakai jegyeket a GVB jegy és információs központokban, a buszvezetőktől, valamint az 57 metróállomásokon elhelyezett automaták valamelyikéből vásárolhat. 12 útra szóló jegy is rendelhető a vásárlói központból. Az éjszakai járatokon csak ezek a jegyek érvényesek. 1.1.2.4.

GVB egy útra szóló és GVB retúrjegyek.

Ezen jegyek a GVB villamos, busz, metró járatainak használatára jogosítanak Amszterdamon belül és a városon kívül. Éjszakai buszjáratokra nem érvényesek. GVB jegy és információs központokban és a metró jegyirodáiban kaphatók. Az egy útra szóló jegy az érvényesítéstől kezdve 1,5 órán át, a retúrjegy pedig kétszer 1,5 órán át érvényes ugyanazon a napon. A retúrjegyet az oda és visszaútnál is kell érvényesíteni.

3 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


1.1.2.5.

GVB 24/48/72 óráig érvényes jegy

Ezen jegyeket csak egyszer kell érvényesíteni az utazás kezdetekor és minden GVB nappali és éjszakai járatára érvényes a meghatározott időszakon belül. 1.1.2.6.

Amszterdam csoport jegy

Az Amszterdamba látogató csoportoknak ideális jegy. Egy jeggyel az egész csoport utazhat elkerülve a zónák kalkulálgatását. 10- 25 együtt utazó emberre érvényes. Az emberek száma és az így kiszámított végső ár a jegyen rögzítve van. A jegyet csak egyszer, az utazás kezdetekor kell érvényesíteni. Ez után egy órán keresztül érvényes a GVB villamos, busz és metró járatain, kivéve az éjszakai járatokat. A visszaútra ugyanezen feltételek érvényesek. 1.1.2.7.

Kompjegyek

A kompok Amszterdam központi állomás Station és Buiksloterweg (Buiksloterwegferry), Amszterdam központi állomás és Adelaarsweg (Adelaarswegferry), valamint Amszterdam központi állomás és NDSM-Werf (NDSMWerf komp) között a gyalogosoknak és biciklistáknak ingyenes. A Waterbus Javaeiland and the Distelweg komp nem ingyenes. I Amszterdam Kártya Ezen kártya korlátlan utazást biztosít a GVB villamos, busz, metró járataira maximum 3 napig, valamint kedvezményes múzeumlátogatást és a holland csatornarendszeren való kedvezményes utazást biztosít. Megvásárolható a GVB jegy és információs központokban, az amszterdami turista központokban és az amszterdami központi állomáson. 1.1.2.8.

Concertgebouw/Stadsschouwburg jegyek

Ezek koncert és színházlátogatásra szóló jegyek. A koncert és színházjegyek érvényesek az összes villamos, városi busz és metrójáratokon, az éjszakai buszjártatokat kivéve a kulturális intézmények és a GVB közötti együttműködésnek köszönhetően. A jegyeken levő GVB logó mutatja a járművek használatának jogosságát. Ezen jegyek érvényességi ideje korlátozott: - nappali előadások esetében: 3 órával az előadás kezdete előtt 4 órával a vége utánig

4 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


- éjszakai előadásoknál: 3 órával az előadás kezdete elejétől számítva, az utolsó villamos, busz, vagy metrójáratig 1.1.2.9.

Egész Amszterdam Utazási kártya

Ideális jegy egynapos amszterdami utazásra, mely tartalmaz egynapos korlátlan GVB járművön, csatornahálózaton való utazást, valamint kedvezményeket a turista nevezetességekre, éttermekre, múzeumokra. Korlátlan vízi és szárazföldi utazást biztosít egy teljes napon át. Megvásárolható a GVB turista és információs központokban, a csatornahálózat állomásain. 1.1.2.10.

P+R retúrjegy

Parkoljon a kocsijával Amszterdam határán és használja a tömegközlekedési eszközöket! Ez az 5,5 Euro értékű jegy egész napos parkolást és egy retúrjegyet foglal magába a tömegközlekedési eszközökön. A garázs felügyelőjétől vásárolható meg a jegy, mely maximum 2 napos időtartamban használható fel az érvényesítéstől számítandó 1 órás időtartamú oda útra villamoson, buszon és metrón. A visszaútnál szintén érvényesíteni kell a jegyet. Ez a jegy az éjszakai járatokra nem érvényes. 1.1.2.11.

Westpoort-taxi

A Westpoort-taxi szolgáltatásnak Amszterdam Sloterdijk állomása és Westpoort között külön díjrendszere van, melyre a vonaljegyek nem érvényesek. Egy útra szóló jegy a vezetőtől vásárolható. 1.1.2.12.

NS kiterjesztett jegyek

Ezen jegyek kiegészítésre szolgálnak a Holland vonatjegyekhez (NS), napi, havi jegyekhez és időszakos jegyekhez. Tulajdonosai kiegészítő utazásokat vásárolhatnak a helyi és regionális utazásokhoz 3 kijelölt zóna igénybe vételével. Abban az esetben hasznos, amennyiben például a munkába menet mind a vonatot, buszt, villamos vagy metrószolgáltatást is igénybe kell vennie. NS pénztárakban vásárolható meg a vonatállomásokon.

5 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Amszterdam Jegy és bérlet rendszere  
Amszterdam Jegy és bérlet rendszere  

1.1.1.A holland tarifazóna rendszere Választható központú csillagzóna-rendszer 1.1.2.Jegy- és bérletfajták 2. Központi zóna 1. A tervezett u...

Advertisement