Page 1

1.1.

Koppenhága Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer)

A jegyekből származó állami bevételekért a régió három tömegközlekedési vállalata felel (HUR, DSB, Orestad Development Corporation). Zóna rendszere A viteldíj a megtett távolság függvénye. A rendszer legfőbb törekvése, hogy az utas semmit se vegyen abból észre, hogy több szervezet hatókörébe tartozik a régió tömegközlekedési rendszere. 1979 óta az utasok egy teljes mértékben integrált jegyés bérletrendszer előnyeit élvezhetik. A rendszer gerincét az egymástól független 95 zóna képezi, az utas pedig minden egyes zóna használatáért külön díjat fizet. A jegyek megvásárolhatók az állomások jegyárusító helyein, jegykiadó automatákból és buszvezetőktől. A jegyeken fel van tüntetve a vásárlás dátuma, ideje és az indulási zóna. Az utas a megtenni kívánt zónák száma után fizet, de a minimum fizetendő zóna a 2, a maximum pedig a 7. Az utazás kezdetekor a kártyát kezelni kell. A kártyát maximum tízszer lehet kilyukasztani. Egyszeri lyukasztás feljogosítja a kártya tulajdonosát a kártyán feltüntetett zónákon belüli utazásokra. További szimultán lyukasztásokkal pedig az utazási idő és távolság növelhető. Maximum 7 zóna értékre lehet kilyukasztani a kártyákat, melyeket 2 órán keresztül vehet igénybe az utas, beleértve az átszállást is. Az éjszakai járatokra duplán kell fizetni. 1.1.1. Jegy- és bérletfajták A metró, S- vonat és a városi buszok ugyanazt a jegyet használják. Jegyek és kedvezményes kártyák A jegyek megvásárolhatók az állomások jegyárusító helyein, jegykiadó automatákból és a buszvezetőktől. A jegyeken fel van tüntetve a vásárlás dátuma, ideje és az indulási zóna. Az utas a megtenni kívánt zónák száma után fizet, de a minimum fizetendő zóna a 2, a maximum pedig a 7. A kedvezményes kártyákat 10 utazásra lehet felhasználni 2, 3, 4, 5, 6, vagy 7 zónán belül. A kedvezményes kártya használata olcsóbb, mint a jegy vásárlása. Az utazás megkezdésekor a sárga jegykezelő automatában kell érvényesíteni a kártyát, mely a buszok fedélzetén, az állomásokon található, a helyi vasútok esetében pedig a jegykezelő végzi. Egyszeri lyukasztás feljogosítja a kártya tulajdonosát a kártyán feltüntetett zónákon belül való utazásokra. További szimultán lyukasztásokkal pedig az utazási idő és távolság növelhető. Maximum 7 zóna értékre lehet kilyukasztani ezeket a kártyákat, melyeket 2 órán keresztül vehet igénybe az utas, beleértve az átszállást is.

1 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


A zóna rendszere Koppenhága és környéke 95 zónára van osztva. Színes zónatérképek -, melyek az állomásokon vannak elhelyezve,- segítik az utasokat a közlekedésben. A pirossal jelölt zóna a jelenlegi tartózkodási hely, vagyis az utazás kiinduló pontja. A jegy ára a megtenni kívánt zónák számától függ.

1.1.1.1.

A 24 órás jegy

24 órán keresztül korlátlan utazást biztosít Koppenhága területén belül az összes busz és vonat járaton. Az utazás megkezdésekor a sárga jegykezelő automatában kell érvényesíteni a jegyet, mely a buszok fedélzetén és az állomásokon található. Egy felnőtt két 12 év alatti gyermeket ingyen utaztathat. A 24 órás jegy megvásárolható a HUR jegyárusító helyein és a kijelölt állomásokon. 1.1.1.2.

A 7 napos utazási kártya

Korlátlan busz, vonat és metrón való utazást biztosít 7 napon át. A kártya nem személyre szóló és használóját korlátlan utazásra jogosítja a kártyán feltüntetett zónákon belül. Egy felnőtt két 12 év alatti gyermeket ingyen utaztathat. Továbbá két 12- 15 év közötti gyermek utazhat együtt egy kártyával. A 7 napos kártya megvásárolható a HUR jegyárusító helyein és a kijelölt állomásokon. 1.1.1.3.

A Koppenhága plusz kártya

Korlátlan busz, vonat és metró használatra jogosít Koppenhága területén belül. Továbbá ingyenes belépést biztosít több mint 70 múzeumba és kedvezményt nyújt Dánia és Svédország közötti utazásra. 24 és 72 órás kártyát vásárolhat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt (12-15 év), továbbá két 10 év alatti gyermek ingyen utazhat a kártyával.

Az elárusító helyen való érvényesítés nélkül a kártya nem érvényes. A kártya

2 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


megvásárolható a HUR elárusító, a Town Hall téren és a Toftegards Pladson, valamint a főbb állomásokon, a turista központokban, irodákban és hotelekben. 1.1.1.4.

Kikötő busz

Amennyiben érvényes kedvezményes, 24 órás, heti jeggyel, vagy Koppenhága plusz kártyával rendelkezik, nem szükséges pótjegy váltása a kikötő busz használatához. A felnőtteknek-, érvényes HT jeggyel-, szükséges a pótjegy váltása. Ezeket a jegyeket a fedélzeten lehet megvásárolni. Továbbá, ezek a jegyek érvényesek 2 zónára az összes busz járatra, valamint egy órán át a vonat és metró járatokra.

1.1.1.5.

Helyjegyek és pótjegyek a vonatokra

A jegyek és kártyák minden vonatra érvényesek. Bizonyos vonatokra azonban pótdíj fizetése kötelező. A business osztályon való utazáshoz újabb pótdíj váltása kötelező. 1.1.2. Használati eljárások 1.1.3. Ellenőrzési rendszer A jegyeket a buszvezető ellenőrzi a buszra való felszálláskor, mely az első ajtónál történik. Továbbá a busz utasokat a HUR jegyellenőrei is rendszeresen ellenőrzik. A jegyet és kártyát az utazás végéig meg kell őrizni. 1.2.

Jegy- és bérletértékesítési rendszere

1.2.1. Értékesítési hálózat A metróra, S- vonatra és a városi buszokra ugyanaz a jegy érvényes. A jegyek megvásárolhatók az állomásokon és átszállásokra is használhatók. A jegyárusító automatákból vásárolhatók jegyek Koppenhágán belüli utazásra, valamint Dánia más régióiba való utakra is. Minden kedvezményes kártya megvásárolható a kijelölt állomásokon és HUR jegyárusító irodákban, valamint 2és 3 zónára szóló kártyák vásárolhatók a jegykiadó automatákból is. További heti és havi kártyák pedig kártya kiskereskedésekben vásárolhatók.

3 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


1.3.

Tervek és elképzelések a jövőre

1.3.1. Elektronikus jegyrendszer 2007-től, Koppenhága területén elektronikus jegyrendszert vezetnek be (Travelcard), mely megkönnyíti a régión belüli utazást. Az utazási kártyát az utazás megkezdésekor és végén is érvényesíteni kell. Ezen kártya fogja helyettesíteni a jelenleg forgalomban levő kártyákat és havi bérleteket.

Ezt a kártya az egész országon belüli utazásra alkalmas. A feltöltő kártyáról automatikusan levonják az utazáshoz szükséges összeget. Amennyiben az utas a közlekedési vállalattal egy auto- debit megegyezést köt, kártyáját automatikusan feltöltik, mihelyt annak értéke egy bizonyos összeg alá került. A kártyát ezen kívül egyénileg is fel lehet tölteni interneten, vagy automatákon keresztül is.

4 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Koppenhága Jegy és bérlet rendszere  

Koppenhága Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer) Zóna rendszere 1.1.1.Jegy- és bérletfajták Jegyek és kedvezményes kártyák A metró, S- v...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you