Page 1

1.1. Bécs Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer) Bécs közlekedési rendszere része a Verkehrsverbund Ost-Régió VOR (Ausztria keleti régióinak közlekedési vállalatának). A Verkehrsverbund Ost-Régió 8 zónára oszlik, melybe beletartozik Alsó- Ausztria, Burgenland és Bécs egész területe. Bécs városát egy zónának tekintik. Ezen a területen tehát bármelyik jegy, mely VOR szimbólummal van ellátva használható bármelyik tömegközlekedési eszközre, a terület határain belül. A jegy felhasználható a busz, villamos, metró, vonat utakra is, nem szükséges újabb jegy vásárlása. Az egy útra szóló jegy az adott zónán belüli egy utazásra jogosít fel. Utazás alatt megengedett a más járműre való felszállás, de az utazás nem szakítható meg. Mivel Bécs egy zónának számít, csak Bécs elhagyása után kell gondoskodni az adott zónának megfelelő jegyről. 8 zónánál többért nem kell fizetni, akkor sem, ha messzebbre utazik az ember. 1.1.1. Jegy és bérletfajták VOR jegy Minden tömegközlekedési járműre érvényesek (vonat, metró, villamos, buszok) Bécs és a környező területeken, a repülőtéri vonat és buszok kivételével. 1.1.1.1.

Egy útra szóló jegy

Egy zónán belüli egy útra jogosít. Annyiszor válthat járművet, ahányszor szükséges, de nem szakíthatja meg az útját, valamint körkörös útvonalon való haladásra, az induláshoz való visszatérésre, és a zónák átlépésére nem jogosít. 1.1.1.2.

Bécs vásárló jegy

Bécs városán belüli korlátlan utazásra jogosít 8:00 és 20:00 között. Vasárnapokon és ünnepnapokon nem használható. 1 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


1.1.1.3.

A 24 órás jegy

Bécs városában korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít 24 órán keresztül, mely az utazás kezdetétől számítandó. 1.1.1.4.

A 72 órás jegy

Bécs városában korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít 72 órán keresztül, mely az utazás kezdetétől számítandó. 1.1.1.5.

A Bécs kártya

Bécs városában korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít 72 órán keresztül, valamint kedvezményes múzeum, színház, koncertlátogatást és további kedvezményeket biztosít egyes éttermekben és bárokban. 1.1.1.6.

A 8 napos jegy

8 napig érvényes, nem feltétlenül 8 egymást követő nap. Ez egy úgynevezett „kóborló” jegy, mely lehetőséget nyújt egész Bécs bebarangolására. Szintén használható, ha nagyobb társasággal utazunk, egyszerűen csak annyiszor kell kezelni a

2 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


jegyet, ahány ember van a társaságban. Ily módon minden egyes ember korlátlan utazásra jogosult azon a napon. 1.1.1.7.

Heti utazási kártya

Bécsen belüli korlátlan járműhasználatra jogosít, mely egy naptári hétre érvényes, csakis és kizárólag hétfőtől vasárnapig. 1.1.1.8.

Havi utazási kártya

Bécsen belüli korlátlan járműhasználatra jogosít, mely egy naptári hónapra érvényes.

1.1.1.9.

Éves utazási kártya

Bécsen belüli korlátlan járműhasználatra jogosít, mely egy naptári évre érvényes. A Bécsi Közlekedési Vállalattól kell kérni, és útlevélkép kötelezően kerül rá. 1.1.2. Használati eljárások Jegyek érvényesítése Az előre megvásárolt jegyeket felszállás előtt kell érvényesíteni. Ezen automaták a metrók bejáratánál, valamint a buszok és villamosok fedélzetén találhatók. A villamos vagy buszvezetőktől vásárolt jegyeket nem kell kezelni. Azokat a jegyeket, melyek több

3 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


utazásra érvényesek, csak az első járműnél kell kezelni. A heti, vagy havi kártyákat

nem kell kezelni. 1.1.3. Ellenőrzési rendszer Amennyiben érvényes jegy nélkül utazik, 62 Euro pénzbüntetést kell fizetnie a jegyellenőrnek. 1.2. Jegy- és bérletértékesítési rendszere 1.2.1. Jegyek vásárolhatók: 

 

Jegykiadó automatákból a metróállomásokon, melyek nagy választékban kínálnak jegyeket és kártyákat egyaránt. Jegykiadó automatákból a buszokhoz és villamoshoz. Ezek csak egy útra szóló jegyet kínálnak magasabb áron. WL jegyirodákban, melyek 'Vorverkauf' lógóval vannak ellátva. Kedvezményes jegyeket árulnak és megtalálhatók a főbb metró és néhány villamos állomáson. Vonatállomáson. A 2 főbb vonatállomáson Bécsben (Südbahnhof és Westbahnhof), csak automatákból lehet jegyet vásárolni. A legtöbb trafikban, amelyek kék WL logóval rendelkeznek. Sms- en keresztül (egy útra szóló és napi jegyet)

4 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)


1.2.2. SMS jegy (Handyticket) Az egy útra szóló jeggyel 45 és 90 percen keresztül utazhat (városfüggően). A jegy lejárata előtt sms értesítést kap és ugyanilyen jegyárban napi jegyet vásárolhat.

5 Create PDF files without this message by purchasing novaPDF printer (http://www.novapdf.com)

Bécs Jegy és bérlet rendszere  

1.1.Bécs Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer) VOR jegy 1.1.1.Jegy és bérletfajták Egy útra szóló jegy Bécs vásárló jegy 1.1.1.1. 1.1.1....

Bécs Jegy és bérlet rendszere  

1.1.Bécs Jegy és bérlet rendszere (tarifarendszer) VOR jegy 1.1.1.Jegy és bérletfajták Egy útra szóló jegy Bécs vásárló jegy 1.1.1.1. 1.1.1....

Advertisement